facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Πυρ και μανία οι βουλευτές της Μέρκελ με Βαρουφάκη: Επιτέθηκαν στον Σόιμπλε – «Τελευταία φορά ψηφίζουμε»

Η αυριανή ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την παράταση του ελληνικού προγράμματος συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ Γερμανών πολιτικών αλλά και οικονομολόγων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μεταφέρουν πηγές από το Βερολίνο που κάνουν λόγο για απίστευτη οργή των βουλευτών της Μέρκελ με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι χριστιανοδημοκράτες φέρονται εκνευρισμένοι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για διαγραφή χρέους, ενώ, κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής ψηφοφορίας, επιτέθηκαν φραστικά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Κάνει ότι μπορεί για να μας φέρει σε δύσκολη θέση. Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουμε υπέρ» δήλωναν βουλευτές στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

«Ο θυμός και η επιφυλακτικότητα στους κόλπους της Ένωσης (CDU/CSU) σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε, νωρίτερα, στην Rheinische Post ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, τόνισε, ωστόσο, ότι «μια κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να ασκεί πολιτική με βάση την υπευθυνότητα και όχι τον θυμό» και επισήμανε ότι αναμένει υπερψήφιση της εισήγησης του υπουργείου του από την Bindestag.

«Βρισκόμαστε εκεί που ήμαστε και στα μέσα Δεκεμβρίου. Απλώς η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται σήμερα περισσότερο απίθανη από ό,τι στο τέλος του προηγούμενου έτους», πρόσθεσε ο κ. Κάμπετερ.

«Είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε το πρόγραμμα, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα γίνουν πράξη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν και τόνισε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση καταπιαστεί με την διαφθορά και τον νεποτισμό, θα έχει την πλήρη στήριξή μας». Θα πρέπει, ωστόσο, πρόσθεσε, να το κάνει πράξη και επισήμανε ότι αυτό θα το παρακολουθεί με προσοχή η Γερμανία. Ο κ. Όπερμαν άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Εξαρτάται, όπως είπε, από το εάν η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Πεπεισμένος ότι θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας είναι ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Spiegel, αναφέρει ότι το αποφασιστικό ζήτημα θα τεθεί πριν από το καλοκαίρι.
«Αν η Ελλάδα πρόκειται να μείνει στο ευρώ, θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας, ύψους διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων. Μια χρηματοδότηση από τις αγορές είναι, εξαιτίας του χαμένου χρόνου τους τελευταίους έξι μήνες, ουτοπική», δηλώνει και τονίζει ότι οι όροι για νέα βοήθεια θα παραμείνουν ίδιοι, σταθερά δημοσιονομικά, φορολογική δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανάπτυξη.

«Η εμπιστοσύνη μου στην ελληνική κυβέρνηση είναι ελάχιστη, η εμπιστοσύνη μου στον Σόιμπλε μέγιστη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (CSU) και ζήτησε βελτίωση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά των οικονομολόγων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν επαναλαμβάνει στο Focus ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εντός Ευρωζώνης να ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανταγωνιστικότητα και τονίζει ότι, εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ένα μέρος του χρέους της θα διαγραφεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενδεχομένως και με μείωση των επιτοκίων.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) από την πλευρά του υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Rheinische Post, ενώ ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, εκ των πέντε «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας και ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να το δηλώσει ευθέως.

«Η Ελλάδα, μόνο για το διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου, χρειάζεται πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ φρέσκο χρήμα. Καθώς η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Η (γερμανική) κυβέρνηση θα έκανε καλά να το πει ξεκάθαρα», δηλώνει στην Bild και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει επί χρόνια παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωζώνης.

«Αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορεί να ανταμείβεται το θράσος. Μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τους κανόνες, μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τονίζει ο κ. Φελντ και προειδοποιεί το Βερολίνο και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να μην υποχωρήσουν στο ελληνικό αίτημα για τερματισμό της λιτότητας, διότι αυτό θα αποτελούσε «μοιραίο μήνυμα» για χώρες, όπως η Ισπανία και θα ενεθάρρυνε ακραία κόμματα να απαιτήσουν τέλος της πορείας λιτότητας. «Αυτό θα ήταν και το τέλος του ευρώ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα», κατέληξε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρ και μανία οι βουλευτές της Μέρκελ με Βαρουφάκη: Επιτέθηκαν στον Σόιμπλε – «Τελευταία φορά ψηφίζουμε» "

Εκτακτη σύσκεψη του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Εάν δεν πληρωθεί η δόση θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός λέει το Ταμείο

Βασικό θέμα έκτακτης σύσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ήταν η Ελλάδα και οι τελευταίες πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προσανατολίζεται σε παράταση αποπληρωμής της δόσης.

Επισήμως το ΔΝΤ δεν έχει δώσει απάντηση, ωστόσο, πηγές του Ταμείου αφήνουν να εννοηθεί ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει σε συνεννόηση με την Ουάσινγκτον και όλους τους δανειστές, θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου, ακόμη και αν υπάρξει αίτημα της Ελλάδα για παράταση της αποπληρωμής της δόσης υπάρχει κίνδυνος αυτό να μην περάσει από το ΔΣ του Ταμείου και τότε θα ζητηθεί τρίτο Μνημόνιο.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του ΔΣ του Ταμείου, καθώς τα μέλη ζήτησαν ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ, ορισμένοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις ανακοινώσεις της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν ενημέρωσε πως το ΔΝΤ είναι ανοικτό για την ονομασία σημειώνοντας ότι «Ας το ονομάσει όπως θέλει η Αθήνα, αλλά το Μνημόνιο (MoU) πρέπει να υπάρχει».

«Και να θέλαμε δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η Ευρώπη μας ζητάει να ελέγχουμε τα μέτρα. Πρέπει όλα να είναι γραμμένα και αναλυτικά».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτη σύσκεψη του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Εάν δεν πληρωθεί η δόση θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός λέει το Ταμείο"

Φθορές σε καταστήματα στο κέντρο από αντιεξουσιαστές

Φθορές σε καταστήματα και ένα αυτοκίνητο προκάλεσαν άγνωστοι που συμμετέχουν στην πορεία των αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία τα συγκεκριμένα άτομα έσπασαν στάσεις λεωφορείων και τζαμαρίες κοσμηματοπωλείων. Ταυτόχρονα άλλη ομάδα ατόμων έσπασε με σφυριά τα τζάμια αυτοκίνητου που ήταν σταθμευμένο.

Αυτή την ώρα ομάδα αντιεξουσιαστών έχει συγκεντρωθεί μπροστά από το Πολυτεχνείο και έχει ανάψει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Στουρνάρη, όπου προκάλεσε καταστροφές σε αυτοκίνητα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φθορές σε καταστήματα στο κέντρο από αντιεξουσιαστές "

Σκληρή κόντρα Μαριά-Ντράγκι στην Ευρωβουλή για τα Ελληνικά Ομόλογα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σκληρή κόντρα είχαν χθες 25/2/2015 στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών Καθηγητής Νότης Μαριάς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μάλιστα φανερά ενοχλημένος αποχώρησε από το Ευρωκοινοβούλιο αμέσως μετά και ενώ η συζήτηση για την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ έτους 2013 είχε μόλις ξεκινήσει.

Μιλώντας λοιπόν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ως σκιώδης Εισηγητής εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών ο Νότης Μαριάς ρώτησε τον Μ. Ντράγκι πως προτίθεται να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει στο πλαίσιο της ΕΚΤ, καθώς η ΕΚΤ πλέον έχει μετατραπεί σε κράτος εν κράτει.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η ΕΚΤ είναι δήθεν ανεξάρτητος θεσμός άσκησης Νομισματικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα εποπτεύει τις 130 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της Ευρώπης. Επίσης η ΕΚΤ είναι και δανειστής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας αγοράσει και μάλιστα με σκόντο στην δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα αξίας τουλάχιστον 217 δις ευρώ απ’ όπου και αποκόμισε το 80% των κερδών της για το 2013. Τέλος η ΕΚΤ είναι επίσης και μέλος της τρόικας που έχει φτωχοποιήσει τις χώρες του μνημονίου.

Και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής παρατήρησε: «Ήδη από το Μάρτιο του 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με Ψήφισμα του είχε ζητήσει την άρση αυτής της σύγκρουσης συμφερόντων στο πλαίσιο της ΕΚΤ. Το ίδιο σας ζήτησε στις 14 Ιανουαρίου και ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Pedro Cruz Villalon. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια μετάλλαξη του θεσμού της ΕΚΤ και αυτό πλέον που φαίνεται να ενδιαφέρει την ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει τα κέρδη της ως δανειστής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε «Έτσι η ΕΚΤ ασκεί εκβιαστική πολιτική απέναντι στους Ευρωπαϊκούς Λαούς και τις δημοκρατικές τους Κυβερνήσεις στο όνομα της δήθεν διάσωσης του ευρώ. Αυτό έγινε απέναντι στην Ιρλανδία, έγινε απέναντι στην Κύπρο και πριν λίγες μέρες έγινε έναντι της Ελλάδας με την παράνομη απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στις πράξεις του Ευρωσυστήματος από 16 Φεβρουαρίου ενώ γνωρίζατε πολύ καλά κύριε Ντράγκι ότι η Ελλάδα μέχρι 28 Φεβρουαρίου είναι σε πρόγραμμα».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε «Κύριε Ντράγκι καταλάβετέ το δεν είστε ο Ανθύπατος της Ευρώπης. Οφείλετε σεβασμό στους Ευρωπαϊκούς Λαούς. Πάψτε λοιπόν να κερδοσκοπείτε σε βάρος του Ελληνικού λαού και επιστρέψτε άμεσα το 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα Ελληνικά Ομόλογα το 2014».

Ακολουθεί το βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά και την απάντηση του Μ. Ντράγκι.



Δείτε το βίντεο από το MEGA

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή κόντρα Μαριά-Ντράγκι στην Ευρωβουλή για τα Ελληνικά Ομόλογα (ΒΙΝΤΕΟ)"

Στουρνάρας: Εύθραυστη η ανάκαμψη, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός

Έκκληση στην κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατόν την πρόσφατα συναφθείσα συμφωνία απηύθυνε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε πως η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, ξεκαθάρισε ωστόσο πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό παρά τους κλυδωνισμούς.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε πως η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για την παράταση της δανειακής σύμβασης και η έγκριση των ελληνικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της 24ης Φεβρουαρίου περιορίζουν την αβεβαιότητα και δίνουν στη νέα κυβέρνηση τη δυνατότητα να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, θέτοντας παράλληλα τις δικές της προτεραιότητες.

«Οι αποφάσεις αυτές είναι θετικές, διότι αποτρέπουν μια ρήξη με τους εταίρους που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και όχι μόνο. Για να εκμεταλλευθούμε όμως αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης για να καταλήξουμε σύντομα σε μια αμοιβαίως επωφελή τελική συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον ίδιο την κρίσιμη αυτή στιγμή απαιτείται συντεταγμένη εθνική προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, για να διασφαλιστούν οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να συνεχιστεί η ανασυγκρότηση της οικονομίας με στόχο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Διαβεβαίωσε δε πως η Τράπεζα της Ελλάδος από την δική της πλευρά θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σ’ αυτή την προσπάθεια.

«Τα τελευταία χρόνια διανύσαμε ένα δύσβατο δρόμο με υψηλό κόστος για όλη την ελληνική κοινωνία. Αν αντιμετωπίσουμε τις σχετικά περιορισμένες εκκρεμότητες προκειμένου να κλείσει η πρώτη φάση της προσπάθειας που άρχισε το 2010 και να μπορέσουμε να μπούμε σε μια νέα φάση, τότε οι αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας θα ενισχυθούν σημαντικά», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε τα εξής:. «Η ταχεία ανάπτυξη θα επιτρέψει να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής που έχει πληγεί, με κύριους στόχους τη μείωση της ανεργίας και τη διόρθωση των ανισοτήτων στην κατανομή του κόστους της προσαρμογής. Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν την πρόσφατα συναφθείσα συμφωνία».

Οι οικονομικές εξελίξεις

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνική οικονομίας το 2014 ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως το 2014 σηματοδότησε την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής μετά από έξι έτη συνεχούς και βαθιάς οικονομικής κρίσης, που αποτιμώνται σε σωρευτική υποχώρηση του AEΠ πάνω από 25%. Όπως ανάφερε, τα δημοσιευμένα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν σαφή αποκλιμάκωση της ύφεσης από το πρώτο τρίμηνο του 2014, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους να καταγράφεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης της τάξεως του 0,8%, για πρώτη φορά μετά το 2007. Κινητήριες δυνάμεις αυτής της εξέλιξης ήταν η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οι συνολικές επενδύσεις παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές, παρά την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, αντανακλώντας τη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως λόγω του περιορισμού της τραπεζικής χρηματοδότησης και του υψηλού κόστους δανεισμού. Η πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων εντοπίζεται ιδίως στις επενδύσεις σε κατοικίες, ενώ οι παραγωγικές επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Η αναιμική αύξηση των επενδύσεων κατά 1% το τρίτο τρίμηνο του 2014, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2008, πιθανώς σηματοδοτεί ανάκαμψη των επενδύσεων η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί τα επόμενα έτη.

Κατά τον κ. Στουρνάρα σημαντικές θετικές εξελίξεις αποτελούν επίσης η ανάκαμψη της συνολικής απασχόλησης κατά 0,3% και της μισθωτής απασχόλησης κατά 2,3%, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 3,3%, για πρώτη φορά μετά το 2008. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε περαιτέρω το 2014, λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας και της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Παρά ταύτα, τόνισε πως το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Επιπλέον, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων συνεχίζει να αυξάνεται, με κίνδυνο – όπως είπε- «να απαξιωθεί ένα μεγάλο μέρος των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου κατά 1,2% του ΑΕΠ το 2013 αποτέλεσε σημαντική παρακαταθήκη, θέτοντας στέρεες βάσεις για την εκπλήρωση του δημοσιονομικού στόχου το 2014 για τρίτο συναπτό έτος. Εντούτοις, ανέφερε πως το «τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης για το 2014 υπόκειται σε επισφάλειες, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις αβεβαιότητες των τελευταίων εβδομάδων του έτους σε συνδυασμό με την οπισθοβαρή κατανομή των εσόδων». Όπως σημείωσε οι αβεβαιότητες αυτές έχουν ενταθεί μετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, η οποία κατέγραψε σημαντικές αποκλίσεις στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, ειδικότερα κατά το μήνα Δεκέμβριο.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην αγορά των ελληνικών ομολόγων ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως ήταν αρνητικές το 2014, καθώς αν και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, οι αποδόσεις των ομολόγων των ελληνικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων εμφάνισαν μεταβολές σε συνάφεια με εκείνες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, από τα τέλη Οκτωβρίου αποσυνδέθηκαν από τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων και ακολούθησαν την έντονα ανοδική εξέλιξη των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ομοίως, ανέφερε πως και οι εξελίξεις στην αγορά μετοχών στην Ελλάδα ήταν επίσης αρνητικές το 2014, αν και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Η υποχώρηση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν σημαντική, ιδίως των τίτλων των τραπεζών, παρά την επιβεβαίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας στο πλαίσιο της πρόσφατης συνολικής αξιολόγησης από την ΕΚΤ του τραπεζικού συστήματος των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα

Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στις βασικές εξελίξεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2014 εστίασε στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και της προ προβλέψεων κερδοφορίας των τραπεζών, στις πρώτες ενέργειες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ζητήματος των δανείων σε καθυστέρηση, αλλά και στην ενεργοποίηση, από τις 4 Νοεμβρίου 2014, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Όπως είπε, τα αποτελέσματα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και η Συνολική Αξιολόγηση της ΕΚΤ, επανεπιβεβαίωσαν «την επάρκεια της κεφαλαιακής βάσης των συστημικών ελληνικών τραπεζών».

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως παρά τις θετικές εξελίξεις, το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων. «Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο», είπε και πρόσθεσε πως το Σεπτέμβριο 2014 διαμορφώθηκε στο 34,2%, από 31,9% το Δεκέμβριο 2013.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ της 4ης Φεβρουαρίου 2015 για άρση της εξαίρεσης της χρεογράφων που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο από τις προϋποθέσεις ελάχιστης πιστωτικής διαβάθμισης για την αποδοχή τους ως εξασφαλίσεων κατά τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος, ο κ. Στουρνάρας αποσαφήνισε πως δεν δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει ανασυγκροτηθεί σε νέες υγιείς βάσεις, έχει επαρκή κεφαλαιακή βάση και μπορεί να αντλήσει ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος με το μηχανισμό της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), αν και με σημαντικά υψηλότερο κόστος.

«Η απόφαση αυτή θα επανεξεταστεί σύντομα και αναμένεται να ανακληθεί, όπως συνέβη και σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις, εφόσον υλοποιείται επιτυχώς η πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδος με το Eurogroup και τους τρεις θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως βασικά στοιχεία αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα είναι η ολοκλήρωση της μεταβατικής συμφωνίας με τους εταίρους της χώρας και η χαλάρωση που παρατηρείται στα πεδία του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Τα βασικά στοιχεία αβεβαιότητας ως προς την προοπτική της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα εντοπίζονται στην υλοποίηση της μεταβατικής συμφωνίας με τους εταίρους μας, στην πιθανή χειροτέρευση των δημοσιονομικών συνθηκών και στη χαλάρωση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αν περιοριστούν οι αβεβαιότητες αυτές, η οικονομία μπορεί και αναμένεται να συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης και το 2015», τόνισε.

Στην βάση αυτή υπογράμμισε πως σαφείς ενδείξεις της αβεβαιότητας παρατηρήθηκαν ήδη στους δείκτες οικονομικού κλίματος, οι οποίοι φάνηκε να χάνουν τη θετική δυναμική τους κατά τους τελευταίους μήνες του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού που παρουσίασε απόκλιση έναντι των στόχων το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος στη θετική προοπτική των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν:

(α) Η αξιοποίηση από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις της ρευστότητας του ΕΣΠΑ και των συγχρηματοδοτήσεων και εγγυοδοσιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ) και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

(β) Η περαιτέρω πρόοδος των έργων υποδομής ― κυρίως στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους ― αλλά και η δυναμική των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που προσδίδουν άμεσο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και κινητοποιούν επενδυτικούς πόρους στη βιομηχανία υλικών και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.

(γ) Το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Σχέδιο που δρομολογείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΤΕπ μέσω της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

(δ) Η εξαιρετικά διευκολυντική ενιαία νομισματική πολιτική, η οποία αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των υγιών επιχειρήσεων. Η υλοποίηση του στόχου των 6,4 δισεκ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2015 θα συντελέσει επίσης στη θετική εξέλιξη των επενδύσεων.

Επιπροσθέτως, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως σημαντική δυναμική στο επενδυτικό κλίμα θα μπορούσε να προσδώσει και η ολοκλήρωση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων. «Οι ιδιωτικοποιήσεις εκείνες που συνιστούν ταυτόχρονα παραγωγικές ξένες άμεσες επενδύσεις μπορούν να συμβάλουν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, αλλά και στον περιορισμό των δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου και ― τελικά ― στη μείωση του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα», τόνισε.

Να εξαλειφθούν οι αβεβαιότητες

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, η ουσιαστική εξάλειψη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, τα βήματα εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών πρέπει να διατηρηθούν και να εμπεδωθούν, γιατί αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της προσδοκώμενης στροφής σε ένα νέο, εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο.

«Πρέπει να εξαλειφθούν οι αβεβαιότητες και να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να υπονομεύσουν την ανάπτυξη. Οι μεγάλες θυσίες που κατέβαλε η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να πάνε χαμένες», ανέφερε και προσέθεσε πως το κύριο στοιχείο που θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν.

«Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων η οικονομία έχει μπροστά της μόνο οφέλη. Αν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, οι εταίροι από την πλευρά τους θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την απόφασή τους για ελάφρυνση του χρέους που είχε εκφραστεί ρητά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012», είπε και πρόσθεσε: «Μια νέα συμφωνία με τους εταίρους είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχιστεί και να ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει. Δεν είναι όμως και ικανή από μόνη της να δώσει την αποφασιστική ώθηση που χρειάζεται. Στο μεταίχμιο που βρισκόμαστε σήμερα, απαιτείται ένα ενιαίο συνεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ανάφερε πως τα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής που θα ανοίξουν το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

 - Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει, η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και η ενίσχυση της έξυπνης οικονομίας.
 - Η περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων, καθώς και εκείνων των αγορών αγαθών και υπηρεσιών που, σύμφωνα και με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, παρουσιάζουν σχετική υστέρηση στην ένταση του ανταγωνισμού.
 - Η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων καλείται να θέσει ως προτεραιότητα την επιτάχυνση εκείνων των υφιστάμενων διαδικασιών που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των ιδιωτικοποιούμενων επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη μείωση του δημόσιου χρέους.
 - Η αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Σχέδιο) ως κινητήριο μοχλό για την προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε τομείς της «έξυπνης» οικονομίας.
 - Η διασφάλιση των δημοσιονομικών επιτευγμάτων, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αυτοτέλειας και της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
 - Η επανεξέταση του καθεστώτος των φοροαπαλλαγών και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων. Παράλληλα, όπως είπε θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των φοροαπαλλαγών και άλλων ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
 - Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η επανεξέταση της αποδοτικότητας των δημόσιων δαπανών. Όπως είπε η ενίσχυση του οικονομικού πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλει να ολοκληρωθεί, με στόχο την αποτροπή της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί το πρόσφατα θεσπισμένο Ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
 - Η αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, με μεταρρυθμίσεις που αφορούν κυρίως τη λειτουργική αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας και την εξασφάλιση της ισονομίας.
 - Η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και μείωση του αριθμού των ανέργων.
 - Η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση με ένα μοντέλο διαχείρισης που δεν θα δημιουργεί κίνητρα για αθέτηση οφειλών στους δανειολήπτες που έχουν δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και θα υνεισφέρει στην εξεύρεση της καταλληλότερης, κατά περίπτωση, λύσης και, εφόσον είναι δυνατόν, στην ελάφρυνση των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε πρόσκαιρη δυσχέρεια αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.
 - Η εξασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, «το υπόλοιπο των καταθέσεων είναι σήμερα σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από την εκδήλωση της κρίσης, ενώ οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Εύθραυστη η ανάκαμψη, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός"

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Διέγραψα το αρχείο από τον υπολογιστή με εντολή υπουργού, κατέθεσε ο Γ. Αγγελόπουλος

Με την κατάθεση του Γιώργου Αγγελόπουλου, εξειδικευμένου συνεργάτη του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα τεχνολογίας, ξεκίνησε η δεύτερη συνεδρίαση της δίκης του Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για τον υπάλληλο, που ανέλαβε την πρώτη επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ κατ' εντολή του πρώην υπουργού, καθώς είχε την εντολή να βρει τους μεγαλοκαταθέτες.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ενημερώθηκε προφορικά από τον ίδιο τον υπουργό να ερευνήσει το cd και να εντοπίσει τους 20μεγαλοκαταθέτες και το συνολικό ποσό της λίστας. "Το τελευταίο τρίμηνο του '10 μου έδωσε το cd. Αδυνατώ να θυμηθώ ακριβώς το πότε γιατί γενικώς φοράω κοντομάνικα και δεν μπορώ να προσδιορίσω το χρόνο. Ηταν μια δουλειά σαν όλες τις άλλες. Δεν μου είπε ποτέ ότι είναι εμπιστευτικό ή να προσέχω. Ασχολήθηκα με αυτό την ίδια μέρα και είδα ότι περιελάμβανε πολλά αρχεία, πάνω απο 2000".

Πρόεδρος: Αυτό δεν μας λέει τίποτα. Εδώ παίζουμε μεταξύ 2059 και 2062. Γιατί κάποιος είπε στη Βουλή ότι το cd ήταν άλλο από αυτό που δόθηκε μετά.

Μάρτυρας: Τα άνοιγα ένα ένα και μου πήρε μια εβδομάδα. Δεν είδα ονόματα γιατί το μάτι πήγαινε κατευθείαν στα ποσά και μετά έψαχνα που αντιστοιχούσαν αυτά.

Πρόεδρος: Ποιά ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση;

Μάρτυρας: 500.000.000 δολάρια.

Πρόεδρος: Υπάρχουν τέτοιες καταθέσεις...; το μικρότερο;

Μάρτυρας: 20.000.000 ευρώ

Πρόεδρος: Μάλιστα... φτωχαδάκια ήταν....

"Μου είπε να το διαγράψω και το έκανα"

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Γ. Αγγελόπουλο,παρέδωσε το αποτέλεσμα στη γραμματεία και μετά διέγραψε απ' τον υπολογιστή του τα επίμαχα αρχεία, όπου τα είχε αντιγράψει "για λόγους ευκολίας". Ο πρώην υπουργός "μου είπε να το διαγράψω και το έκανα. Θα το έκανα ούτως ή άλλως γιατί είχα τελειώσει τη δουλειά μου. Μου είπε να το κάνω για λόγους ασφαλείας", ενώ αργότερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον ρώτησε για το σύνολο του ποσού, το οποίο ήταν περίπου δύο δισ. δολάρια, από τα οποία τα μισά ανήκαν στους μεγαλοκαταθέτες.

Εισαγγελέας: Και πού το διαγράψατε το αρχείο, δεν θα μπορούσε να ανακτηθεί;

Μάρτυρας: Στην πληροφορική όλα γίνονται...

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Παπακωνσταντίνου: Διέγραψα το αρχείο από τον υπολογιστή με εντολή υπουργού, κατέθεσε ο Γ. Αγγελόπουλος"

ΗΠΑ: Θα προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα για μεγαλύτερη ευελιξία στους θεσμούς

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, είχε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλόατ. Στη μεταξύ τους συνάντηση η κυρία Σλόατ εξέφρασε την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να προσφέρει ακόμα περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα ώστε οι θεσμοί να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Συγκεκριμένα, η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τις οικονομικές εξελίξεις, την πορεία των διαπραγματεύσεων και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς επίσης και για τον τρόπο που θα καλυφθεί ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό το 2015, όπως και για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ως θετική τη, μέχρι στιγμής, στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στην ελληνική προσπάθεια, ενώ συζητήθηκε, το θέμα της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων προς την Ελλάδα. Η κ. Σλόατ πρότεινε στον κ. Τσακαλώτο να συναντηθεί με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς και με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Θα προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα για μεγαλύτερη ευελιξία στους θεσμούς"

Eurovision 2015: Δείτε και ακούστε ολόκληρα τα 5 υποψήφια τραγούδια

Την επόμενη βδομάδα, την Τετάρτη 4 Μαρτίου και ώρα 21:00, θα γίνει ο ελληνικός τελικός για την ανάδειξη του εκπροσώπου της χώρας μας στον 60ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Eurovision.

Τη βραδιά θα παρουσιάσουν η Μαίρη Συνατσάκη και η Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Ακούστε τα πέντε υποψήφια τραγούδια για να αποφασίσετε ποιο θα ψηφίσετε. Η σειρά εμφάνισης τη βραδιά του ελληνικού τελικού είναι η εξής:

1. Τίτλος Tραγουδιού: Crash and Burn
Ερμηνεία: C:REAL
Μουσική, Στίχοι: Τάκης Δαμάσχης
Δισκογραφική: Feelgood Records



2. Τίτλος Τραγουδιού: Jazz & Συρτάκι
Ερμηνεία: Θωμαή Απέργη & Legend
Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος
Στίχοι: Γιάννης Σίννης
Δισκογραφική: PANIK PLATINUM



3. Τίτλος Tραγουδιού: ELA
Ερμηνεία: Barrice
Δημιουργοί: Niclas Olausson & The Beatbox, Victoria Chalkitis
Δισκογραφική: Spicy Music



4. Τίτλος Τραγουδιού: Sunshine
Ερμηνεία: Shaya Hansen
Δημιουργοί: Shaya Hansen/Thomas Reil/Jeppe Reil/Marios Psimopoulos
Παραγωγή: Reil Bros for DWB Music
Published by DWB Music/AEPI
Δισκογραφική εταιρεία: PLANETWORKS



5. Τίτλος Τραγουδιού: Οne Last Breath
Ερμηνεία: Μαρία-Έλενα Κυριάκου
Μουσική: Ευθύβουλος Θεοχάρους, Μαρία-Έλενα Κυριάκου
Στίχοι: Βαγγέλης Κωνσταντινίδης, Εβελίνα Τζιώρα
Δισκογραφική: MINOS EMI-UNIVERSAL



Διαβάστε Περισσότερα » "Eurovision 2015: Δείτε και ακούστε ολόκληρα τα 5 υποψήφια τραγούδια"

Προς τρίτο Μνημόνιο και δάνειο €30 δισ. οδεύει η Ελλάδα, εκτιμούν πηγές της ευρωζώνης

Ολοταχώς για τρίτο Μνημόνιο και δάνειο οδεύει η Ελλάδα εκτιμούν πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ.

Ειδικότερα, κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι «η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία».

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο εν λόγω αξιωματούχος, οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Υπήρχε «συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εν λόγω αξιωματούχος δηλώνει πως είναι πιθανό ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας.

Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών δεν θα υπάρξουν συζητήσεις περί ελάφρυνσης.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια στην Γερμανία που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα χρειαστεί σύντομα και τρίτο πακέτο διάσωσης.

Μετά το ρεπορτάζ της Rheinische Post, η οποία ανέφερε ότι ήδη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται για τρίτο πακέτο στήριξης, ήρθαν και δηλώσεις από το Βερολίνο που δείχνουν πως το σενάριο είναι σχεδόν εμπεδωμένο για τους γερμανούς πολιτικούς.

Χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σίγουρος για τρίτο πακέτο.

«Το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο Σνάιντερ για να προσθέσει ότι «μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς τρίτο Μνημόνιο και δάνειο €30 δισ. οδεύει η Ελλάδα, εκτιμούν πηγές της ευρωζώνης"

Γ. Βαρουφάκης: Μόνο αν υπάρξει ανάπτυξη θα πληρωθούν οι πιστωτές

Την εκτίμηση ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης στην περίπτωση που η χώρα συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι την Τρίτη υπήρξε επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε στο 8,86% από το 11,4% που είχε φθάσει στις 2 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές.

«Οι επενδυτές κατανοούν ότι αν δεν αναπτυχθεί η οικονομία, δεν μπορούν να έχουν κέρδος από την Ελλάδα» συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Τη στιγμή που θα ανακοινωθεί μία λογική συμφωνία για τις επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους, θα δείτε ότι οι αποδόσεις αυτές θα βυθισθούν στο 1%, όπως συμβαίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο υπουργός τόνισε ότι με δεδομένη την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη εάν το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 5-8 χρόνια.

Κατά τον ίδιο ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη. Επομένως, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο μείγμα πολιτικής αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο υπουργός είπε ότι είναι γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αισθάνεται άνετα με τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «υπολογίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της». Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ τον Μάρτιο και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα 2 δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα- ως μερική αποπληρωμή στο ΔΝΤ.

BLOOMBERG BUSINESS
Απόσπασμα από την συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη στο Bloomberg


«Σας δίνω ένα παράδειγμα, τίποτε δεν έχει αποφασισθεί. Αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλεται. Είναι δικά μας χρήματα» τόνισε ο υπουργός.

«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις μακρές συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους θεσμούς να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα».

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε άδικη την κριτική της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς δεν είναι πολύ συγκεκριμένες. «Μας ζητήθηκε να στείλουμε ένα τρισέλιδο έγγραφο το Σαββατοκύριακο και στείλαμε ένα πεντασέλιδο» είπε.

Αναφερόμενος στην επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός δήλωσε: «Είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά ερχόμαστε με μία ατζέντα που μοιάζει με αυτήν ενός μεταρρυθμιστή δικηγόρου πτώχευσης. Έχουμε έναν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είναι περισσότερο ή λιγότερο χρεοκοπημένοι». Και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τους αναδιαρθρώσουμε, να τους μεταρρυθμίσουμε, να αναδιαρθρώσουμε τα χρέη τους και να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Βαρουφάκης: Μόνο αν υπάρξει ανάπτυξη θα πληρωθούν οι πιστωτές"

Αλ. Τσίπρας: Ξεκινάμε το ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος στον κρατικό μηχανισμό

Εκτενής συζήτηση για τη νέα συμφωνία-γέφυρα και τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης έγινε στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

"Το επόμενο διάστημα των 4 μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Σε αυτή τη μάχη στόχο έχουμε:

-Να προχωρήσουμε γοργά στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.

-να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό.

- να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατειά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα, υλοποιώντας το βασικό κορμό των δεσμεύσεών μας στα λαϊκά στρώματα

- να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να εκλεγεί νέος γραμματέας και νέα 11μελής ΠΓ στην προσεχή συνεδρίαση της ΚΕ.

avgi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Ξεκινάμε το ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος στον κρατικό μηχανισμό"

Έπεσαν οι υπογραφές: Ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και πακτωλός ρωσικών επενδύσεων στο νησί

Η Ρωσία εγκαθίσταται πλέον επίσημα με στρατιωτικές δυνάμεις στο ελληνικό εθνικό έδαφος, καθώς σε σειρά συμφωνιών που υπογράφηκε μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προβλέπει την εγκατάσταση μικτών στρατιωτικών κλιμακίων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο και στους κύριους λιμένες της Κύπρου προς εξυπηρέτηση των ρωσικών αεροναυτικών δυνάμεων!

Συνολικά υπογράφηκαν οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015 – 2017, της στρατιωτικής συμφωνίας κλπ

Τα πρωτόκολλα αμυντικής συνεργασίας στον αεροπορικό τομέα προβλέπουν τη χρησιμοποίηση της βάση της Πάφου για προσγείωση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, μεταγωγικών αλλά και μαχητικών σε ειδικές πειρπτώσεις.

Στο ναυτικό τομέα προβλέπεται η παραχώρηση λιμενικών διευκολύνσεων στο ρωσικό στόλο της Μεσογείου και η δημιουργία αποθηκών φύλαξης πάσης φύσεως υλικού.

Ως αντάλλαγμα η Ρωσία παρέχει ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συμφωνία μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia) για ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο.

Το ρωσικό επενδυτικό πακέτο υπολογίζεται σε πρώτη φάση σε 1,3 δισ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία καταφέρνει και αποκτά βάσεις στο εθνικό έδαφος και μάλιστα σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο αυτόν της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία σε θέματα έρευνας και διάσωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για επικαιροποίηση της συμφωνίας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας του 1996, η οποία θεωρείται κρίσιμη για τη Κύπρο αφού οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη ανταλλακτικών και τεχνογνωσίας για τα ρωσικά οπλικά συστήματα και πλέον θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η συντήρηση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανταλλαγή πληροφοριών και προγράμματα εκπαίδευσης. Συμφωνία για συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με την ανταλλαγή πληροφοριών και προγράμματα εκπαίδευσης.

Οι υπόλοιπες συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στη Μόσχα αφορούν σε:

- Κοινό πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2015 - 2017 καθώς και την επικαιροποίηση και ανανέωση του διμερούς και του πολυμερούς πλαισίου συνεργασίας Ρωσίας Κύπρου, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ άλλων σε πολιτικό, κοινωνικό και τεχνοοικονομικό επίπεδο. Στη συμφωνία αυτή μάλιστα γίνεται και συγκεκριμένη αναφορά στο Κυπριακό και τη μορφή λύσης, καθώς και στις θέσεις και το ρόλο που καλείται να παίξει η Μόσχα.

- Συμφωνία για συνεργασία στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών.

- Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.

- Πρωτόκολλο το οποίο συνομολογήθηκε κατά την πρόσφατη 8η σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου - Ρωσίας για θέματα οικονομικής συνεργασίας και αφορά θέματα ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού και πολιτισμού καθώς και τη διεύρυνση συνεργασιών και ενθάρρυνση των συνεργασιών μεταξύ Κύπριων και Ρώσων επιχειρηματιών.

- Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και του πολιτισμού, μέσω συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα, ρωσικές υποτροφίες και αθλητικούς οργανισμούς.

- Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχος οργανισμός στη Ρωσία)

- Αύριο πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, τη διπλωματική ακαδημία της Ρωσίας, με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Έπεσαν οι υπογραφές: Ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και πακτωλός ρωσικών επενδύσεων στο νησί"

Ντράγκι: Επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα μόλις εκπληρωθούν οι όροι

Ευθύς μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς το πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επαναφέρει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι πρότινος σε σχέση με την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει την εξαίρεση που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα και να μην τα αποδέχεται ως ενέχυρο, επειδή έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. «Όταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε» δήλωσε ο Μ. Ντράγκι.

Εξάλλου, αναφορικά με τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι τα όποια κέρδη επιστρέφονται στους προϋπολογισμούς των κρατών της Ευρωζώνης τα οποία στη συνέχεια ενισχύουν την Ελλάδα. «Το ευρωσύστημα δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία» είπε ο Μ. Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση - και σε κλίμα έντασης - του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

Tην ικανοποίησή του εξέφρασε ο Τουσκ

«Την ικανοποίησή του για το πράσινο φως που άναψε το Eurogroup στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, ο Ντ. Τουσκ είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Eurogroup για την πορεία των διαβουλεύσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε τις απόψεις του για την κατάσταση στη χώρα.

«Συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, όπως και έγινε, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, για να βρεθεί κοινό έδαφος. Δεν είχα αμφιβολία ότι θα βρισκόταν κοινό έδαφος», είπε ο Ντ. Τουσκ. Σημείωσε, δε, ότι από εκείνη την ημέρα και έπειτα, υπήρξαν στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να επιτευχθεί η επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Γιούνκερ: Κάναμε αυτό που έπρεπε

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπεραμύνθηκε του ρόλου της Επιτροπής στις διαβουλεύσεις για το θέμα της Ελλάδας.

Τον τελευταίο καιρό η Επιτροπή δέχθηκε κριτική για τη στάση της, δήλωσε ο Γιούνκερ. Όμως, όπως είπε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι ενωτικός και ο στόχος της είναι η καταδίκη των πιθανών ρήξεων στην ΕΕ. «Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αν δεν το είχαμε κάνει δεν θα είχε υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η Επιτροπή σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, ο Γιούνκερ είπε ότι σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά πρόσθεσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μιας χώρας δεν μπορεί να αλλάξει τις Συνθήκες και τις συμφωνίες που έχουν γίνει. Αν σε κάθε εκλογική διαδικασία έπρεπε να αμφισβητούμε τις διαδικασίες και τους κανόνες, θα σκοτώναμε την Ευρώπη» κατέληξε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Παρέμβαση του αυστριακού Ότμαρ Κάρας


Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση ο αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας, ο οποίος είχε συντάξει παλαιότερη έκθεση του ΕΚ για την τρόικα, σχολίασε πως δεν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη όταν μετά από αυτή τη συμφωνία ακούει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να λέει πως η χώρα κέρδισε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο.

Συνεχίζοντας, ο Κάρας ανέφερε πως δεν πρόκειται για μια ιδεολογία ή για έναν πόλεμο που κάνουν κάποιοι κατά της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Ούτε πιστεύω ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μόνιμος ταραχοποιός στην Ευρώπη».

Ο Κάρας ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα είναι η οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα και παρατήρησε πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ κρατών-μελών και εταίρων. «Η πρώτη δήλωση που άκουσα από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη νίκη του στις εκλογές είναι πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Από πλευράς της Ρωσίας ή της Κίνας δεν άκουσα καμία συγκεκριμένη πρόταση για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Η μόνη δυνατότητα είναι να τη βοηθήσουν τα μέλη της ευρωζώνης και διεθνείς οργανισμοί», συνέχισε ο αυστριακός ευρωβουλευτής. Κατέληξε λέγοντας ότι στην ΕΕ χρειάζεται καλή συνεργασία και όχι διαμάχες, αλλά και σεβασμός μεταξύ των κρατών-μελών.»


* Σε προηγούμενο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι δηλώσεις Κάρας είχαν αποδοθεί εκ παραδρομής στον Ντόναλντ Τουσκ.


tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα μόλις εκπληρωθούν οι όροι"

Ασφαλιστικό: Ποιοι χάνουν την πρόωρη έξοδο

Οι δεσμεύσεις στο ασφαλιστικό που έχουν άρωμα... Χαρδούβελη. Τα θέματα που παραμένουν «ανοικτά» για διαφορετικές ερμηνείες και οι διαβεβαιώσεις του υπ. Εργασίας για τις συντάξεις. «Ισορροπία» πέτυχε η κυβέρνηση στο μέτωπο των εργασιακών.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεσμεύεται, αλλά δηλώνει και αποφασισμένη να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με το e-mail Βαρουφάκη που εγκρίθηκε χθες από το Eurogroup.

Η αναφορά αυτή στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς τους εκπροσώπους των θεσμών συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη ανατροπή στα μέχρι σήμερα υπεσχημένα της νέας κυβέρνησης. Αποτελεί βέβαια συνέχεια των πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης και των δικών της υπεσχημένων έναντι της τρόικας των δανειστών, για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η ανησυχία στους κόλπους των ασφαλισμένων αλλά και το... μούδιασμα στον 7ο όροφο της οδού Σταδίου όπου στεγάζεται η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών ασφαλίσεων εντείνεται και από την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για πάγωμα των μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Απουσία ρητής αναφοράς διαπιστώνεται και στα εργασιακά, κυρίως όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αν και η φιλοσοφία που διαπνέει την επιστολή του κ. Βαρουφάκη σε αυτό το μέτωπο είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή της προηγούμενης επιστολής που έγινε γνωστή και ως e-mail Χαρδούβελη.

Γιατί «πάγωσαν» στη ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Το e-mail Βαρουφάκη βάζει φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, προβλέπει ενοποιήσεις ταμείων και στενότερη «σύνδεση» εισφορών και εισοδημάτων. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, ακολουθεί τη λογική του e-mail Χαρδούβελη και απέχει πολύ από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων πάντως, ξεκαθάριζαν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της, θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και δεν προχωρήσει σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση

Όσο αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ξεκαθάριζαν ότι δεν θα θιγούν δικαιώματα εργαζομένων γυναικών με ανήλικα, άτομα με ειδικές ανάγκες και εργαζόμενοι σε βαρέα ανθυγιεινά, ενώ όποιες ενοποιήσεις αποφασιστούν, θα γίνουν αφού προηγηθεί διάλογος με τους φορείς των ενδιαφερόμενων και χωρίς περαιτέρω συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ειδικά για το θέμα της εξάλειψης κινήτρων και των ανοικτών παραθύρων που οδηγούν σε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο στόχαστρο πιθανότατα να μπουν όσοι ασφαλισμένοι - δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες - έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, και μπορεί να εφαρμοστεί είτε με τη μέθοδο της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (όπως προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη), είτε με την κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και την επιβολή επιπλέον κινήτρων ή αντικινήτρων σε όσους επιλέγουν την πρόωρη έξοδο.

Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωναν αργά χθες το βράδυ, ότι η κυβέρνηση στηρίζει το κοινωνικό αναδιανεμητικό, καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και όπου αναφέρεται ενίσχυση της σύνδεσης εισφορών με εισοδήματα, αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, που οι ίδιοι ζητούν αυτή τη σύνδεση.

Όσον αφορά στη δύσκολη εξίσωση της μείωσης των κοινωνικών πόρων, θέμα για το οποίο επέμεναν με ιδιαίτερο ζήλο οι εκπρόσωποι των «θεσμών» όταν λέγονταν «τρόικα», σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιωχθεί, όπου καταργηθούν, να υπάρξει πρόβλεψη για εξεύρεση πρόσθετων πόρων από άλλες πηγές, ώστε να μην υπάρξει έλλειμμα προς τα Ταμεία.

Στο κάδρο των αλλαγών μπαίνουν κυρίως οι κλάδοι των Δικηγόρων και των Μηχανικών στο ΕΤΑΑ, καθώς και το ταμείο των Δημοσιογράφων, ενώ μένει να διευκρινιστεί εάν υπό κατάργηση τελούν και οι κοινωνικοί πόροι που κατευθύνονται στον ΟΓΑ. Σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς πάντως, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που έχουν απομείνει (μια σειρά τέτοιων πόρων που κατευθύνονταν κυρίως σε επικουρικά ταμεία έχουν ήδη καταργηθεί) θα κοστίσει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περί το 1,5 δισ. ευρώ.

«Πολλές ερμηνείες» στα εργασιακά

Γενικές αναφορές, χωρίς χρονοδιαγράμματα και ρητές αναφορές αλλά και χωρίς δεσμεύσεις που να παρεκκλίνουν ιδιαίτερα, από τις αναφορές του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη, περιλαμβάνει το e-mail Βαρουφάκη για τα εργασιακά.

Στην πράξη, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι ένα «αρκετά πλατύ» κείμενο σαν κι αυτό, επιτρέπει πολλές ερμηνείες και κατά συνέπεια η εξειδίκευσή του εξαρτάται από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης που είναι πολύ συγκεκριμένη αλλά και από τους συσχετισμούς που θα υπάρξουν στους κόλπους των θεσμών. Και πράγματι, στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται μια γενική αναφορά στην εφαρμογή των «βέλτιστων πρακτικών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά και σε συνεργασία με φορείς όπως το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και ο ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για επαναφορά της μετενέργειας, και των τριετιών ή επίσης για μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων και επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ, όπως βέβαια δεν υπάρχει αναφορά για επαναφορά του θεσμού του lock out, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για αυστηροποίηση του τρόπου προκήρυξης των απεργιών.

Ειδικά για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, γίνεται αναφορά σε μια νέα, έξυπνη προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, στην οποία η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σταδιακά, εξισορροπώντας τις ανάγκες για ευελιξία, αλλά και δικαιοσύνη. Η πρόθεση για αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε βάθος χρόνου και κατά τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφαλιστικό: Ποιοι χάνουν την πρόωρη έξοδο"

Ξεκινούν οι προσλήψεις στους ΟΤΑ για το 2015 – Η διαδικασία και οι προθεσμίες (εγκύκλιος)

Τη διαδικασία των προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, για το έτος 2015 περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει ο υπουργός Νίκος Βούτσης. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι εγκρίσεις για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10 % σε σχέση με το 2014.

Από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται το προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα, το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου που αμείβονται αποκλειστικά από έσοδα υπό τη μορφή αντιτίμου καθώς και το προσωπικό που απασχολείται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων κοινοτικών προγραμμάτων, κατά το σκέλος που δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός ή οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι.

Όσον αφορά την προθεσμία υποβολής αιτημάτων από τους ΟΤΑ:

-Για συμβάσεις έργου στο ΑΣΕΠ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον έως τις 31-3-2015, προκειμένου το ΑΣΕΠ να έχει το χρονικό περιθώριο να επεξεργαστεί τα εν λόγω αιτήματα.

-Το σύνολο των αιτημάτων θα πρέπει να έχουν σταλεί στο ΥΠΕΣ μέσω ΑΣΕΠ (συμβάσεις έργου) και μέσω Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (συμβάσεις ορισμένου χρόνου) έως τις 30-4-2015.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι προσλήψεις στους ΟΤΑ για το 2015 – Η διαδικασία και οι προθεσμίες (εγκύκλιος) "

«Στα €5-7 δισ. το δημοσιονομικό κενό» λέει πηγή του υπ. Οικονομίας - διαψεύδει ο Σταθάκης

Αδυναμία να τα καταφέρει χωρίς χρηματοδότηση μέσα στο τετράμηνο έχει η Ελλάδα ώστε να αντεπεξέλθει στην κάλυψη των υποχρεώσεών της, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πηγή αυτή υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές.

Λίγο πριν από τις 8.30 το βράδυ ολοκληρώθηκε ειδική συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου στον τομέα της οικονομίας και η επιτάχυνσή του.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι το χρηματοδοτικό κενό απασχολεί την κυβέρνηση και τόνισε ότι διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την υστέρηση των εσόδων σχολίασε ότι θα πρέπει να έχουμε υπομονή δύο με τρεις μήνες και δεν θα υπάρχει κενό.

Στο μεταξύ, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, μέχρι τον Ιούνιο, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων την έκδοση εντόκων και τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Σταθάκης: «Τα καταλάβατε λάθος!»

«Η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων και το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του αργά το βράδυ στο twitter ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι το ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν φτάνει το ύψος των 5 με 7 δισ. ευρώ και ότι είναι απόλυτα ελέγξιμο.

Η δήλωση αναφέρει: «Όποιος παρακολούθησε σήμερα στην τηλεόραση τις δηλώσεις μου μετά το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. κατάλαβε ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που αναφέρονται σε δημοσίευμα, περί δήθεν δημοσιονομικού κενού 5-7 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνω ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στα €5-7 δισ. το δημοσιονομικό κενό» λέει πηγή του υπ. Οικονομίας - διαψεύδει ο Σταθάκης"

Χαλκίδα: Αφησε σημείωμα κατά του ΙΚΑ και βούτηξε στο κενό με το γιο της

Αυτοκτόνησαν επειδή τους έκοψαν την αναπηρική σύνταξη του ΙΚΑ - Σοκάρει το σημείωμα που άφησε η 63χρονη μητέρα 

Τραγωδία δίχως τέλος στην πόλη της Χαλκίδας από την διπλή αυτοκτονία που σημειώθηκε στις 9 το πρωί της Τετάρτης (25-02-2015) στην οδό Σαμαρτζή 59, όταν η 63χρονη μητέρα και 27χρονος γιος της βούτηξαν στο κενό από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας που βλέπετε, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο...

ΒΙΝΤΕΟ 
Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι λόγοι της αυτοκτονίας είναι οικονομικοί. Όπως ήδη έχει αναφέρει το eviazoom.gr σε προηγούμενη δημοσίευση, ο γολθοθάς της 63χρονης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 όταν η επιτροπή του ΙΚΑ εξέτασε την περίπτωσή της και έκοψε την αναπηρική σύνταξη που έπαιρνε για λόγους υγείας.
Χαλκίδα: Αυτοκτόνησαν επειδή τους έκοψαν την αναπηρική σύνταξη του ΙΚΑ - Σοκάρει το σημειώμα που άφησε η 63χρονη μητέρα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
Τα τρία τελευταία χρόνια αγωνίζονταν δικαστικά να την ανακτήσει, ωστόσο ήρθε αντιμέτωπη με μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση που την οδήγησε και στην απελπισία. Μαζί με τον 27χρονο Χρήστο, διέμεναν στην οδό Σαμαρτζή, όπου αδυνατούσαν να πληρώσουν το νοίκι του σπιτιού.
Χαλκίδα: Αυτοκτόνησαν επειδή τους έκοψαν την αναπηρική σύνταξη του ΙΚΑ - Σοκάρει το σημειώμα που άφησε η 63χρονη μητέρα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviazoom.gr, λίγη ώρα μετά την οικογενειακή τραγωδία, οι αστυνομικοί έψαξαν το σπίτι και βρήκαν ένα ιδιόχειρο σημειώμα της 63χρονης που προανήγγειλε την αυτοκτονία, εξαπολύοντας… μύδρους εναντίον του ΙΚΑ και της δικαιοσύνης.

Χαλκίδα: Αυτοκτόνησαν επειδή τους έκοψαν την αναπηρική σύνταξη του ΙΚΑ - Σοκάρει το σημειώμα που άφησε η 63χρονη μητέρα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
Το χρονικό της τραγωδίας
Η οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε στις 9 το πρωί της Τετάρτης (25-02-2015) στην οδό Σαμαρτζή 29, στο κέντρο της Χαλκίδας. Η 63χρονη μητέρα και ο 27χρονος γιος της πήδηξαν από το μπαλκόνι του 5ου ορόφου που διέμεναν, στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν δραματικές.
Χαλκίδα: Αυτοκτόνησαν επειδή τους έκοψαν την αναπηρική σύνταξη του ΙΚΑ - Σοκάρει το σημειώμα που άφησε η 63χρονη μητέρα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
Παραμένει άγνωστο ποιος από τους δύο έπεσε πρώτος, ωστόσο εικάζεται ότι η μητέρα βούτηξε πρώτη στο κενό, ενώ με διαφορά ενός λεπτού ακολούθησε το νεαρό παλικάρι. 
Χαλκίδα: Αυτοκτόνησαν επειδή τους έκοψαν την αναπηρική σύνταξη του ΙΚΑ - Σοκάρει το σημειώμα που άφησε η 63χρονη μητέρα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν η μητέρα να σκοτωθεί επί τόπου ενώ ο γιος της να αφήσει την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Νεκροί είναι η Κατερίνα Αμπελιώτη και ο Αναστάσιος-Μάριος Μερσίνας. 

Χαλκίδα: Αυτοκτόνησαν επειδή τους έκοψαν την αναπηρική σύνταξη του ΙΚΑ - Σοκάρει το σημειώμα που άφησε η 63χρονη μητέρα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
Αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας ήταν η γειτόνισσα, η κυρία Μαρία η οποία μίλησε αποκλειστικά στο eviazoom.gr:

"Έσκυψα κάτω από την πολυκατοικία και είδα το παλικαράκι με τα γυαλιά πεσμένο ανάσκελα και δίπλα την μητέρα του, η οποία ήταν νεκρή." Η διπλή αυτοκτονία έχει συγκλονίσει την πόλη της Χαλκίδας αλλά και όλη την χώρα.
 

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκίδα: Αφησε σημείωμα κατά του ΙΚΑ και βούτηξε στο κενό με το γιο της"

Σόιμπλε: Η παράταση θα ανακληθεί αν δεν τηρήσετε τις δεσμεύσεις

Η παράταση της ελληνικής δανειακής σύμβασης μπορεί να ανακληθεί, εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των συντηρητικών βουλευτών των CDU-CSU, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας έθεσαν σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σύμφωνα με πληροφορίες των συμμετασχόντων βουλευτών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε με τους συντηρητικούς βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας για την έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας από την γερμανική κάτω Βουλή (Bundestag).

Βουλευτές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι ο Βόλφαγκνγκ Σόιμπλε είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης "θέτει σε δοκιμασία την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων" με συνεντεύξεις στις οποίες επαναφέρει τη συζήτηση για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους και εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα διεθνή της χρέη.

Βερολίνο: Υπέρ της παράτασης στη δοκιμαστική ψηφοφορία
Νωρίτερα, υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) σήμερα, παραμονή της ψηφοφορίας στη γερμανική κάτω Βουλή (Bundestag) για το θέμα

Στη δοκιμαστική ψηφοφορία, 22 βουλευτές τάχθηκαν κατά της παράτασης και 3 απείχαν. Συνολικά, 311 βουλευτές απαρτίζουν την κοινοβουλευτική ομάδα των συντηρητικών της Αγγ. Μέρκελ.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της παράτασης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Η παράταση θα ανακληθεί αν δεν τηρήσετε τις δεσμεύσεις"

Διαφωνεί ο Φλαμπουράρης: Η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα φέρει έσοδα

Καθησυχαστικός αναφορικά με το πρόβλημα ρευστότητας εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά νομίζουμε ότι, άμεσα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Mega και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη φορολογία και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, σημείωσε: «Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών», ενώ ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι «δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς».

Για τον ΦΠΑ ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε την εκτίμησή ότι δεν χρειάζεται να αυξηθεί διότι, όπως επισήμανε, η αύξησή του δεν φέρνει τα έσοδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα φέρει έσοδα και δεν θα δημιουργήσει χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. «Δεν μπορεί να πουν όχι οι θεσμοί» υποστήριξε και διευκρίνισε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν όπως είχαν αναγγελθεί με την προσθήκη μιας πρόβλεψης για μπόνους σε όσους «πληρώνουν σωστά μέχρι τώρα».

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες επισήμανε ότι «δεν μπορούμε οριζόντια να τις κατεβάσουμε, πρέπει να γίνει με ζώνες» και «αυτό θα καθυστερήσει λίγο», ενώ για την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ εκτίμησε: «Θέλει τουλάχιστον τρεις μήνες για να φτιαχτεί, δεν το βλέπω νωρίτερα για τον Μάιο, Ιούνιο».

Έχει, όπως δήλωσε, αρχίσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, την τελευταία δόση του οποίου κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν. «Δεν υπάρχει περίπτωση τα όρια για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία να τα πάμε για την οικογένεια κάτω από τις 500.000 με αναθεωρημένες τις αντικειμενικές αξίες» διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μια πάρα πολύ παραγωγική ΚΟ με στήριξη του email, με κριτική και με απόρριψη».

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, 18 βουλευτές είτε τάχθηκαν εναντίον της συμφωνίας είτε εξέφρασαν εντονότατο προβληματισμό, ωστόσο τελικά 5 ψήφισαν κατά και 5 λευκό. Μεταξύ αυτών που ψήφισαν λευκό ήταν, όπως ανέφερε ο υπουργός, και ο Π. Λαφαζάνης, ενώ με τη συμφωνία διαφώνησε η Ζ.Κωνσταντοπούλου.

Εκτίμησε ότι είναι λογικό σε ένα τέτοιο κείμενο που «δεν ήταν σαφές και δεν ήταν 100% στη γραμμή, που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν διαφωνίες».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, απάντησε ότι αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο η δική του γνώμη, όπως είπε, είναι ότι πρέπει να έρθει στο Κοινοβούλιο, ενώ υποστήριξε ότι όσοι διαφώνησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ δεν σημαίνει ότι θα είχαν και αρνητική ψήφο στη Βουλή ή «και να υπήρχαν, θα ήταν 3-4».

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαφωνεί ο Φλαμπουράρης: Η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα φέρει έσοδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news