facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Πρόταση Καμμένου-ΑΓΕΕΘΑ οι δύο στρατιωτικοί να αποζημιώνονται σαν να βρίσκονται σε αποστολή στο εξωτερικό

Να διερευνήσει την δυνατότητα οι δύο στρατιωτικοί μας, που βρίσκονται αιχμάλωτοι χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες για 69η μέρα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης να λαμβάνουν την αποζημίωση αποστολής στρατιωτικών στο εξωτερικό, προτείνουν στο ΣΑΓΕ ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Μαζανίτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στόχος είναι η ανύψωση του ηθικού τους αλλά και το μήνυμα ότι η πατρίδα δεν αφήνει κανένα πίσω. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων θα κληθεί να βρει το νομικό περίβλημα της απόφασης, είναι κάτι τυπικό δηλαδή.

Είναι πολύ πιθανό η Άγκυρα να δώσει άδεια στον Μανώλη Κεφαλογιάννη να επισκεφθεί στις φυλακές τους δύο στρατιωτικούς μας. Έχει υποβάλει επίσημο αίτημα κι είναι πολύ πιθανό να εγκριθεί καθότι είναι επικεφαλής της επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση Καμμένου-ΑΓΕΕΘΑ οι δύο στρατιωτικοί να αποζημιώνονται σαν να βρίσκονται σε αποστολή στο εξωτερικό"

Τετράωρη στάση εργασίας σε προαστιακό και τρένα την Πέμπτη

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο την Πέμπτη 10 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 15:00. Έτσι, αυτές τις ώρες δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια σε προαστιακό σιδηρόδρομο και τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας-Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Η στάση εργασίας προκηρύχθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και αφορά τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ ΑΕ, την ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ σε ολόκληρο το δίκτυο.

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την προθεσμία κατάθεσης βελτιωμένης προσφοράς από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση της ΕΕΣΣΤΥ. Οι προηγούμενες στάσεις εργασίας, που είχαν ανακοινωθεί, ανεστάλησαν, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ είχε δώσει παρατάσεις για τον διαγωνσμό.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τετράωρη στάση εργασίας σε προαστιακό και τρένα την Πέμπτη"

Παραπληγικοί απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή στη Θεσσαλονίκη

Τις ράγες των τρένων απέκλεισαν οι παραπληγικοί στη Θεσσαλονίκη.

Οι παραπληγικοί διαμαρτύρονται επειδή δεν μπορούν να επιβιβαστούν στα τρένα καθώς το ειδικό μηχάνημα που τους ανεβάζει με το καροτσάκι στην αμαξοστοιχία δεν υπάρχει από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το seleo.gr, το μηχάνημα παραμένει στις αποθήκες για γραφειοκρατικούς λόγους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραπληγικοί απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή στη Θεσσαλονίκη"

Οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν το άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Και στην ολομέλεια της βουλής ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης επέμεινε στην διαφορετική άποψη του κόμματος του όσον αφορά το άρθρο 8 και την αναδοχή παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια.

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου άρθρου θέτουν σε κίνδυνο το δικαίωμα του ανήλικου παιδιού να διαμορφώσει και να ολοκληρώσει ελεύθερα την προσωπικότητα και την ψυχοσωματική του ανάπτυξη και καθιστά το παιδί αυτό ευάλωτο σε πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις. Σεβαστές όλες οι απόψεις αλλά εμείς είμαστε αντίθετοι στο άρθρο 8 και στην δυνατότητα που δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι γονείς».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν το άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια"

Die Linke: Η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα γερμανικά υποβρύχια εναντίον της Ελλάδας

Να χρησιμοποιήσει τα υποβρύχια που κατασκευάζει σε συνεργασία με την γερμανική εταιρία Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) «εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου» σχεδιάζει η Τουρκία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αναπληρώτριας επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το επιθετικό όπλο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου», δήλωσε η κυρία Νταγκντελέν στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς πώς ενώ ο εξοπλισμός των τεθωρακισμένων ανεστάλη προσωρινά, η εξαγωγή των καταδιωκτικών υποβρυχίων προχωρά κανονικά», αναφερόμενη στο συμβόλαιο αναβάθμισης αρμάτων μάχης Leopard το οποίο «πάγωσε» όταν ήρθαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες που εμφάνιζαν τα γερμανικής κατασκευής άρματα να χρησιμοποιούνται κατά την τουρκική επίθεση στην βόρεια Συρία.

«Μετά την επέλαση των τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στη Συρία στις αρχές του 2018, η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε κατ' αρχάς την εκτέλεση των συμβάσεων για την ενίσχυση των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων», αναφέρει το ρεπορτάζ του ARD και σημειώνει την διαφορετική προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης.

Το ρεπορτάζ του καναλιού κάνει ακόμη λόγο για τον εμβολισμό ελληνικού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό τον περασμένο Φεβρουάριο και αναφερόμενο στο υπόβαθρο της έντασης επισημαίνει: «Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει διαμάχη στο Αιγαίο γύρω από τις ακατοίκητες βραχονησίδες Ίμια. Η γραμμή των συνόρων είναι σημαντική για τον προσδιορισμό των χωρικών υδάτων στην περιοχή και για το ποιος και που έχει δικαιώματα εξόρυξης των κοιτασμάτων. Αναμετρήσεις γίνονται κατ' επανάληψη και στον αέρα, καθώς συχνά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εισέρχονται σε περιοχές που διεκδικεί η Ελλάδα».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Die Linke: Η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα γερμανικά υποβρύχια εναντίον της Ελλάδας"

Παραλήρημα Κασιδιάρη: "Παρά φύσιν" το νομοσχέδιο για την αναδοχή, μη φυσιολογικοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΒΙΝΤΕΟ

Απασφάλισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, κατά την εισήγησή του επί του νομοσχεδίου για την αναδοχή παιδιών, εξαπολύοντας επίθεση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σημερινό νομοθέτημα που εισάγεται όπου ο άνδρας παντρεύεται με άνδρα θα μπορεί να υιοθετεί και παιδί. Μιλάμε για την ύστατη παρακμή, για την οριστική διάλυση των πάντων, για τον απόλυτο εκφυλισμό και θα ήθελα για την οικονομία της συζήτησης καταρχήν να πούμε εδώ με βάση την ετυμολογία τι είναι το φυσιολογικό. Εάν ετυμολογήσουμε τη λέξη φυσιολογικό, η έννοια αυτής της λέξης είναι ό,τι "εξελίσσεται σύμφωνα με τη φύση". Όπως ξέρουμε στη φύση δυνατότητα αναπαραγωγής έχουν τα ετερόφυλα άτομα» είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης .

«Εάν εσείς σήμερα νομοθετείτε να υιοθετούν παιδιά τα ομόφυλα ζευγάρια είστε μη φυσιολογικοί. Αυτό το νομοθέτημα είναι μη φυσιολογικό, είναι παρά φύσιν» πρόσθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. «Θα έλεγα ότι υπάρχει ρατσισμός ειδικότερα όταν εισάγεται ένα τέτοιο νομοθέτημα και υπάρχει ο ρατσισμός που ασκείται κατά των φυσιολογικών. Εσείς είστε οι ρατσιστές και με αυτόν τον ιδιότυπο ρατσισμό αντιμετωπίζετε όποιον δρα φυσιολογικό. Υπάρχει ο ρατσισμός εναντίον των παιδιών μιας και τα θύματα στην όλη υπόθεση είναι τα παιδιά» συνέχισε.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής τόνισε ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζουν σε ένα κόσμο που είναι όλα ροζ, όπου τα παιδιά πηγαίνουν στο Αμερικανικό κολλέγιο και τη σχολή Χιλλ. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου θα υπάρχουν παιδάκια που θα πηγαίνουν σχολείο και θα τους λένε οι συμμαθητές τους "έρχεται η μαμά σου;" και θα του απαντούν ότι "έρχεται ο Λάκης".

Από την άλλη πλευρά συμπλήρωσε ότι ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι «η διάλυση της οικογένειας. Η οικογένεια είναι το βασικό κύτταρο του εθνικού κράτους. Μέσω της διάλυσης του θεσμού της οικογένειας έχετε στόχο να διαλύσετε τον πυρήνα της κοινωνίας και να ισοπεδώσετε το εθνικό κράτος».

Επιπλέον επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης και η κ. Μπακογιάννη θα ψηφίσει την αναδοχή. Άρα δεν μπορεί να λέει η Νέα Δημοκρατία ότι εκπροσωπεί τον συντηρητικό ψηφοφόρο. Με αυτή τη νοοτροπία είναι κόμμα τραβεστί. Το πρωί είναι με την εκκλησία και το βράδυ με τους τρανσέξουαλ. Σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τον συντηρητικό χώρο στην Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Βουλής



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλήρημα Κασιδιάρη: "Παρά φύσιν" το νομοσχέδιο για την αναδοχή, μη φυσιολογικοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΒΙΝΤΕΟ"

Άθλια επίθεση του Ερντογάν στο Χριστιανισμό: Να απαγορεύσετε και την Καινή Διαθήκη

Δριμύτατη επίθεση στη Δύση, ξεπερνώντας κάθε όριο ρητορικής μίσους, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει λόγο για απαγόρευση της Καινής Διαθήκης - «Βόμβα» από τον Τούρκο πρόεδρο: Παραιτούμαι αν… - Γιατί το «tamam» έγινε... trend παγκοσμίως;
Ο «Σουλτάνος» επιδόθηκε σε μια αισχρή επίθεση εναντίον των ιερών κειμένων του Χριστιανισμού και πλέον η προεκλογική του προπαγάνδα του περνά σε άλλο επίπεδο ψηφοθηρίας, καθώς φαίνεται να ιδρώνει από ανησυχία για το λαϊκό αντίκτυπο που έχει ο «Θεσσαλονικάς» αντίπαλός του Μουχαρέμ Ιντζέ, αλλά και η «λύκαινα» Ακσενέρ.
Ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρό του τις περίπου 300 προσωπικότητες της Γαλλίας που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα ένα ηχηρό μανιφέστο «εναντίον του νέου αντισημιτισμού», ζητώντας κυρίως να ακυρωθούν αποσπάσματα του Κορανίου.
«Κατ' αρχάς, ποιοι είστε εσείς που επιτίθεστε σ' αυτό που είναι για εμάς ιερό;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισλαμοσυντηρητικός Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω κείμενο «αχρείο».
Στο μανιφέστο που δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου από την εφημερίδα Le Parisien, 300 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και τρεις πρώην πρωθυπουργοί, καταγγέλλουν ένα «νέο αντισημιτισμό» στη Γαλλία που χαρακτηρίζεται, σύμφωνα μ' αυτούς, από την «ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση».
Ζητούν κυρίως «οι στίχοι του Κορανίου που καλούν για το φόνο και την τιμωρία των εβραίων, των χριστιανών και των απίστων να χαρακτηριστούν άκυροι από τις θεολογικές αρχές (...)».
Το κείμενο αυτό, το οποίο φέρει επίσης τις υπογραφές καλλιτεχνών, διανοούμενων και θρησκευτικών προσωπικοτήτων, προκάλεσε έντονη πολεμική στη Γαλλία, αλλά και την αγανάκτηση πολλών μουσουλμάνων.


Οι Τούρκοι ηγέτες, οι οποίοι διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία ενόψει των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα, έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις επιθέσεις εναντίον των προσωπικοτήτων που υπέγραψαν αυτό το μανιφέστο.
«Είναι οι ηλίθιοι, οι βάρβαροι (...) του 21ου αιώνα. Είναι η δυτική εκδοχή του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.
«Αναρωτιέμαι: οι υπογράφοντες αυτό το μανιφέστο έχουν διαβάσει τα δικά τους (ιερά) κείμενα;», υπογράμμισε ο Ερντογάν και κατέληξε: «Αν τα είχαν διαβάσει, θα ήθελαν χωρίς αμφιβολία να απαγορεύσουν την Καινή Διαθήκη», υπονοώντας ότι περιέχει αντισημιτικά αποσπάσματα.


«Βόμβα» Ερντογάν: «Παραιτούμαι αν…» - Γιατί το «tamam» έγινε... trend παγκοσμίως;
Στο μεταξύ, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Τούρκοι κατέκλυσαν σήμερα (08/05) τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας προκειμένου να στείλουν στον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα ότι το ποτήρι ξεχείλισε,αναδεικνύοντας τη λέξη «Tamam» (που σημαίνει μεταξύ άλλων «Αρκετά») σε ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα παγκοσμίως, αφού ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υποσχέθηκε να παραιτηθεί εφόσον οι πολίτες το ζητήσουν.
«Το Έθνος μου με οδήγησε στο δημαρχιακό θώκο της Κωνσταντινούπολης, στην ηγεσία του AKP, της κυβέρνησης και στον προεδρικό θώκο. Εάν κάποια ημέρα το έθνος μας πει "αρκετά", τότε θα κάνουμε στην άκρη», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κι ενώ διεκδικεί μια νέα θητεία έπειτα από 15 χρόνια στην εξουσία.
Λίγο μετά την ομιλία του, το hashtag #Tamam σάρωσε το τουρκικό Twitter και σύντομα αναδείχθηκε σε παγκόσμια τάση!
«Θέλουμε δημοκρατία επομένως λέμε #enough στον Ερντογάν. Σε παρακαλούμε αποχώρησε από το θώκο σου, έκανες παράλογα πράγματα στη χώρα και τους πολίτες. Αρκετά» γράφει ένας χρήστης.
«Δεν θα αποχωρήσεις ήσυχα. Θα λογοδοτήσεις για τις πράξεις σου. Αρκετά!», σημειώνει ένας άλλος.
Και οι αντίπαλοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές συμμετείχαν στη διαδικτυακή αυτή κινητοποίηση, ενώ τα «Tamam» tweet που έστειλαν οι τρεις βασικοί αντίπαλοί του συγκέντρωσαν όλα μαζί περισσότερα από 10.000 retweet.
«Τέλος χρόνου. Αρκετά!», ήταν το μήνυμα που έγραψε στο Twitter o Μουχαρέμ Ιντζέ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP.
Μάλιστα η κινητοποίηση με το hashtag #Tamam στάθηκε ευκαιρία για μια σπάνια επίδειξη ενότητας μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και το φιλοκουρδικό κόμμα.
«Tamam Inchallah» (θα είναι καλό, Θεού θέλοντος) ήταν το tweet του ισλαμιστή Τεμέλ Καραμολάογλου ή απλά «TAMAM» για την Μεράλ Ακσενέρ...
«Αρκετά: είναι πολύ περίεργο που ο Ερντογάν προσέφερε στην αντιπολίτευση ένα ενωτικό σύνθημα» σχολίασε τέλος ο δημοσιογράφος Ρούσεν Τζακίρ.

«Το AKP χρειάζεται την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο προκειμένου να κάνει συνταγματικές αλλαγές»
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του (ΑKP) χρειάζεται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές που χρειάζονται μέχρις ότου το νέο προεδρικό σύστημα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
«Εκτός από τα προεδρικά διατάγματα θα υπάρχει ανάγκη να γίνουν αρκετές νομοθετικές αλλαγές, να εφαρμοστούν νέοι κανονισμοί ή ακόμη και συνταγματικές αλλαγές μέχρι ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το προεδρικό σύστημα», τόνισε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους βουλευτές στο κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τις 24 Ιουνίου.
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Άθλια επίθεση του Ερντογάν στο Χριστιανισμό: Να απαγορεύσετε και την Καινή Διαθήκη "

ΥΠΟΙΚ διαψεύδει Μαυραγάνη: Δεν επεξεργαζόμαστε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Μετ επιτάσεως διέψευσε το υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες περί αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας, έπειτα από τις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης.

«Δεν επεξεργαζόμαστε κανένα σενάριο αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων», αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Μαυραγάνης στον ΑΝΤ1.

Όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει το πρωί ο υφυπουργός, το υπουργό Μεταφορών επεξεργαζόταν σενάριο για υπολογισμό των τελών από το 2019 βάσει της αξίας του οχήματος. πως είπε, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου εκτός από τα περιβαλλοντικά κριτήρια, θα λαμβάνονται υπόψη η αξία και η παλαιότητα του οχήματος.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ διαψεύδει Μαυραγάνη: Δεν επεξεργαζόμαστε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας"

Κατσίκης: Η ομοφυλοφιλία είναι σαν την παιδοφιλία

Ως έγκλημα αντίστοιχο της παιδοφιλίας χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης εκφράζοντας την αντίθεσή του με την ρύθμιση που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνονται ανάδοχοι γονείς.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του διαφωνεί με την επίμαχη διάταξη καθώς όπως είπε παραβιάζει τον νόμο της ηθικής και επανέφερε με μάλλον εμφατικό τρόπο το ερώτημα για την ουσία που συνδέει τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις καρέκλες της εξουσίας.

«Οι θιασώτες της ομοφυλοφιλίας λένε ότι η αγάπη δεν έχει σύνορα . Φυσικά και δεν έχει σύνορα. Το ζήτημα όμως είναι το που κατευθύνεται. Η αγάπη στο χρήμα που οδηγεί σε απληστία είναι αμαρτία. Η αγάπη ενός πατέρα προς την κόρη που είναι διαφορετική της πατρικής είναι έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίκης για να προσθέσει «Η αγάπη στην παιδοφιλία είναι έγκλημα, γιατί να είναι διαφορετικό ή αγάπη στην ομοφυλοφιλία;»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αρκετοί φοβούνται να εκφράσουν τις ανησυχίες τους καθώς θεωρούν ότι θα γίνουν θύματα μπούλινγκ. «Φοβόμαστε να πούμε αυτό που πιστεύουμε. Όχι εγώ. Γιατί φοβόμαστε ότι θα μας τρολάρουν και θα μας στολίσουν με χαρακτηρισμούς και θα μας μηνύσουν όπως με μήνυσε το παρατηρητήριο του Ελσίνκι. Είναι όνειδος να εκφράζεις την άποψή σου αν δεν ταιριάζει με την δική τους» τόνισε.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε ως «παγόβουνο» την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια για να προσθέσει «τώρα πάμε σε θεσμοθέτηση αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια . Αμφισβητώ την καλή τους πρόθεση. Οι άνθρωποι αυτοί που θέλουν να συνευρίσκονται σεξουαλικά όχι για να αναπαραχθούν αλλά για την ικανοποίησή τους τώρα θέλουν να γίνουν ανάδοχοι. Κινδυνεύει ή συναισθηματική και ψυχική ασφάλεια των παιδιών. Εμείς οι ΑΝΕΛ υπερασπιζόμαστε την αυθυπαρξία και την αυτοτέλειά μας και καταψηφίζουμε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατσίκης: Η ομοφυλοφιλία είναι σαν την παιδοφιλία"

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για τον δεύτερο Τούρκο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πρόκειται να υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολή της απόφασης της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου, με την οποία δεύτερος Τούρκος αξιωματικός, από τους οκτώ που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, καθώς του χορηγήθηκε άσυλο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για τον δεύτερο Τούρκο από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής"

Ελεύθερος και δεύτερος Τούρκος από τους «8» στρατιωτικούς

Ελεύθερος θα αφεθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και δεύτερος από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα για την ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τον αξιωματικό Γκιουζέλ Αχμέτ.

Έπειτα από απόφαση της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου υπό την πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Χάϊδω Χαρμπίλα-Κώτσου και με εισηγήτρια την Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων Αικατερίνη Ζακυνθινού, θα αφεθεί ελεύθερος ακόμη ένας από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται σαν πραξικοπηματίες από το καθεστώς Ερντογάν.

Έτσι, ο Γκιουζέλ Αχμέτ θα αφεθεί ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείται, μαζί με τους άλλους 6 συμπατριώτες του (ο πρώτος είναι ήδη ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους).

Του έδωσαν άσυλο λόγω της κατάστασης στην Τουρκία

Η απόφαση της 10ης Επιτροπής Ασύλου για την χορήγηση ασύλου στον δεύτερο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, έχει ουσιαστικά την ίδια νομική βάση, σκεπτικό και επιχειρηματολογία με την αντίστοιχη απόφαση χορήγησης ασύλου στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό (συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου).

Σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι δεν είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα

Σε άλλο σημείο αναφέρει η απόφαση της επίμαχης Επιτροπής ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για πολιτικά εγκλήματα.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη.

Η Επιτροπή επικαλείται τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση «δια την προάσπισιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών», το άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης της 10.12.1984, «κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη στις 16 Δεκεμβρίου 1966, κ.λπ., όπως επικαλείται ακόμη τη νομολογία διεθνών δικαστηρίων, αλλά και Ελληνικών.

Ζήτημα ανεξάρτητης και αμερόληπτης δίκης στην Τουρκία

Ακόμη, η Επιτροπή επισημαίνει ότι συντρέχει εύλογος κίνδυνος, ο εν λόγω Τούρκος στρατιωτικός, σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία, να δικασθεί από δικαστήριο το οποίο δεν θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική κρίση, δεδομένης της αθρόας αποπομπής μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών, καθώς και της ύπαρξης πλήθους ενδείξεων για ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των δικαστών μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σε κάθε δε περίπτωση, συνεχίζει η Επιτροπή, η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού, δεν επιτρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση την εφαρμογή διατάξεων είτε διεθνών συμβάσεων είτε του εσωτερικού δικαίου, που περιορίζουν το καθεστώς χορήγησης διεθνούς προστασίας ή αποκλείουν την εφαρμογή του, αφού αυτές, όπως προαναφέρθηκε, υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων του διεθνούς δικαίου, που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα εξ αυτής θεμελιώδη δικαιώματα αυτού.

Σε άγνωστη τοποθεσία ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου

Όπως είναι γνωστό, πριν από λίγες μέρες με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (σε σχηματισμό Ολομέλειας) αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakci. Ο τελευταίος κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, φρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις και έχει την υποχρέωση καθημερινής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώνονται με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος και δεύτερος Τούρκος από τους «8» στρατιωτικούς"

Το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει «ναι» στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, μετά την παρέμβαση Βενιζέλου

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις και εσωτερικές αντιπαραθέσεις, και υπό το βάρος της παρέμβασης του Ευάγγελου Βενιζέλου, τελικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφάσισε να υπερψηφίσει το άρθρο 8 του νομοσχεδίου με το οποίο δίνεται η δυνατότητα και σε ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης να γίνονται ανάδοχοι γονείς.

Αυτό ανακοίνωσε η ειδική αγορήτρια του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου. Εξηγώντας την απόφαση της Κ.Ο., η κα Χριστοφιλοπούλου αναγνώρισε ως θετικές τις αλλαγές που επέφερε η αναπληρωτής υπουργός Θεανώ Φωτίου στο επίμαχο άρθρο 8.

«Το άρθρο 8 λέει πλέον ότι η καταλληλότητα στην αναδοχή είναι πρωτεύον κριτήριο και στην περίπτωση συγγενούς δεν ισχύει το όριο ηλικίας. Πρέπει όλοι να είμαστε προσηλωμένοι στο Σύνταγμα. Περισσεύει η υποκρισία όταν ξεχνάμε ότι σήμερα οποιοσδήποτε Έλληνας μεμονωμένος θα μπορεί να υιοθετήσει ή γίνει ανάδοχος γονέας χωρίς διακρίσεις θρησκευτικές ή σεξουαλικές. Βλέπουμε θετικά τις αλλαγές του άρθρου 8 και το υπερψηφίζουμε» είπε.

Έπειτα και από το «ναι. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η υπερψήφιση του άρθρου αναμένεται με ευρεία πλειοψηφία καθώς παρά τους διαφωνούντες το υπερψηφίζουν ( με μεμονωμένες εξαιρέσεις βουλευτών) οι Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές από τις υπόλοιπες Κ.Ο φαίνεται πως ήδη συγκεντρώνεται μια πλειοψηφία η οποία ξεπερνά το 160.

Ήττα Κωνσταντινόπουλου το «Ναι»

Το «Ναι» του Κινήματος Αλλαγής για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και ήττα για τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος είχε επιτεθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν εκείνος εξέφρασε την άποψή του για το θέμα.

Αρχικά , ο κ. Κωνσταντινόπουλος εξαπέλυσε ευθείες βολές στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις δηλώσεις του υπέρ της αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, θέμα με το οποίο διαφωνούσαν περίπου οκτώ βουλευτές της ΔΗΣΥ.

«Τώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναδοχή, περιμένω «ύμνους» των Συριζαίων! Το χειρότερο όμως είναι Κυριακή να «χτίζεις» στην Καθημερινή και Πέμπτη να «γκρεμίζεις»στη Βουλή! Η επιστημονική σου άποψη να αναιρεί την πολιτική σου θέση!», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Αρκαδίας.

Η επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Βενιζέλου, το γραφείο του οποίου εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στο βουλευτή:

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δέχεται μαθήματα αντιπολιτευτικής συνέπειας. Επιπλέον κανείς δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κριτήρια στιγμιαίου τακτικισμού. Όποιος θέλει να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση έχει πολλά αλλά θέματα να επιλέξει. Τέλος, η αυτονομία των πολιτικών χώρων δεν είναι ρητορική δήλωση, αλλά αποτέλεσμα που προκύπτει μέσα από σταθερές και καθαρές θέσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Ορισμένοι θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη συστολή».

Κατά της αναδοχής οι ΑΝΕΛ

Την ίδια ώρα ομως στην ολομέλεια της βουλης ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης επέμεινε στην διαφορετική άποψη του κόμματος του όσον αφορά το άρθρο 8 και την αναδοχή παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια. Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου άρθρου θέτουν σε κίνδυνο το δικαίωμα του ανήλικου παιδιού να διαμορφώσει και να ολοκληρώσει ελεύθερα την προσωπικότητα και την ψυχοσωματική του ανάπτυξη και καθιστά το παιδί αυτό ευάλωτο σε πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις. Σεβαστές όλες οι απόψεις αλλά εμείς είμαστε αντίθετοι στο άρθρο 8 και στην δυνατότητα που δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι γονείς.»

Τα επιχειρήματα Βενιζέλου

Ας σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη είχαν πρώτοι τοποθετηθεί, από τα κόμματά τους, υπέρ της αναδοχής από ομόφυλους γονείς.

Ο κ. Βενιζέλος επικαλούμενος την ευρωπαϊκή νομολογία ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός των ομοφύλων ζευγαριών στην αναδοχή παιδιών.

«Η κοινή ευρωπαϊκή νομική ηθική δεν είναι ούτε ατομική ηθική, ούτε χριστιανικών εκκλησιών ή ορθόδοξης εκκλησίας. Τα σέβομαι όλα αυτά αλλά το κράτος και το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν νομοθετούν με βάση την θρησκευτική αντίληψη , άρα ο καθένας ως πολίτης έχει δικαίωμα στην απόκτηση τέκνου και το δικαίωμα αυτό υπάρχει και για ομόφυλα ζευγάρια», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει «ναι» στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, μετά την παρέμβαση Βενιζέλου "

Κουράκης: Ήρθε η ώρα για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Την επέκταση του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτραπεί ο γάμος και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια θέτουν στην ρητορική τους ως αίτημα αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Η πίεση των κυβερνητικών βουλευτών αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται σειρά αλλαγών στον αστικό κώδικα και το οικογενειακό δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμφανίζει ένα συντονισμένο σχεδιασμό για ριζικές αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα που ξεκίνησε με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης ώστε να περιλαμβάνει ομόφυλα ζευγάρια και συνεχίστηκε με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη. Σήμερα, η Βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει την δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι γονείς και η πίεση των κυβερνητικών βουλευτών εστιάζει πλέον στο γάμο, την τεκνοθεσία αλλά και την θεσμοθέτηση του τρίτου φύλου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τάσος Κουράκης επισήμανε στην Ολομέλεια πως «ήρθε η ώρα να εγγράψουμε στο αστικό μας δίκαιο το δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια». Επίσης ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης είπε πως η σχέση των ομόφυλων ζευγαριών έχει πλέον μια ποιοτική αναβάθμιση καθώς «δεν θέλουν να ζουν στο σκοτάδι. Ζουν μαζί για πολλά χρόνια και στον οικογενειακό τους σχεδιασμό υπάρχει η απόκτηση παιδιών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουράκης: Ήρθε η ώρα για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια"

Δις ισόβια στους εκτελεστές των αστυνομικών της ΔΙΑΣ -Αθώος ο τρίτος κατηγορούμενος, οργή συγγενών

Σε ποινή δις ισοβίων και 66 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο ο Ιωάννης Σαβίδης και ο Ανδρέας Ποφίδης, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία δύο ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη το 2011.

Αντίθετα το δικαστήριο απάλλαξε από την κατηγορία της συνέργειας σε ανθρωποκτονία τον Γιώργο Εμερζίδη, κρίνοντάς τον ένοχο μόνο για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Η απόφαση για αθώωση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε δυο φορές ισόβια, προκάλεσε την οργή των συγγενών των αδικοχαμένων αστυνομικών, οι οποίοι βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα, φωνάζοντας: «Ποια ελαφρυντικά τους αναγνωρίζετε; Σκότωσαν τα παιδιά μας! Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας;».

Ενταση επικράτησε στο δικαστήριο και νωρίτερα, όταν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών. «Είναι προσβολή στη μνήμη των νεκρών να τους χορηγηθούν ελαφρυντικά» είπε η εισαγγελέας της έδρας, ενώ στο άκουσμα της απόφασης ένας εκ των κατηγορουμένων απευθυνόμενος προς την έδρα είπε: «Ντροπή σας, πρέπει να έχετε τύψεις...».

Να σημειωθεί ότι στην υπόθεση δολοφονίας των αστυνομικών στου Ρέντη εμπλέκεται και τέταρτο πρόσωπο, που ονομάζεται Βιτάλι και φυγοδικεί.

Τον Μάρτιο του 2011 η στυγερή δολοφονία

Η στυγερή δολοφονία των δυο αστυνομικών Γ. Ευαγγελινέλη και Γ. Σκυλογιάννη έγινε τον Μάρτιο του 2011 στου Ρέντη. Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου στο Μενίδι τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση για να αναφέρει ληστεία, δίνοντας στους αστυνομικούς τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών.

Λίγη ώρα αργότερα, τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν το αυτοκίνητο στη λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν. Παράλληλα ενημέρωσαν το κέντρο της Άμεσης Δράσης, με αποτέλεσμα να σταλούν ενισχύσεις. Στον παράδρομο της Κηφισού, όμως, στο ύψος της λαχαναγοράς του Ρέντη, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι ληστές σταμάτησε απότομα και οι τρεις άγνωστοι που ήταν μέσα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλι κατά των αστυνομικών.

Οι τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών πάνω στις μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο στο κεφάλι, ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Οι δύο υπέκυψαν σχεδόν αμέσως στα τραύματά τους. Λίγη ώρα μετά το μακελειό είχε εντοπιστεί στο Μοσχάτο το αυτοκίνητο των δραστών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δις ισόβια στους εκτελεστές των αστυνομικών της ΔΙΑΣ -Αθώος ο τρίτος κατηγορούμενος, οργή συγγενών "

Παυλόπουλος από Σύμη: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν

Μήνυμα για να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έστειλε στην Τουρκία, από το νησί της Σύμης, όπου παραβρέθηκε για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 73 χρόνων από την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως επισήμανε, θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι «στο Αιγαίο και ειδικά στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε -μεταξύ άλλων- στην ομιλία του, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Σύμης.

Στην πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Σύμης, παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δ. Κρεμαστινός, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιός, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, οι βουλευτές Δ. Γάκης, Μ. Κόνσολας και Κ. Σκανδαλίδης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου, Φ. Χατζηδιάκος και αρκετός κόσμος.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το καθεστώς της τελικής παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (Απρίλιος του 1947) μεταξύ των συμμάχων, νικητών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και της Ιταλίας. Ιδιαίτερη σημασία, εντός αυτού του θεσμικού πλαισίου έχουν οι διατάξεις του άρθρου 14 της ως άνω Συνθήκης, είπε ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με τις οποίες: «1. Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λιψόν, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον ως και τας παρακειμένας νησίδας. 2. Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιω-τικοποιηθώσι και θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημέναι». Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η διατύπωση της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων είναι τόσο σαφής, ώστε να μην αφήνει οιοδήποτε περιθώριο ως προς την ουσία και την έκταση της κυριαρχίας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των Δωδεκανήσων».

«Η κυριαρχία αυτή είναι πλήρης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουδέναν περιορισμό επιδέχεται κατά την άσκησή της», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι «οιαδήποτε, λοιπόν, αμφισβήτηση της ερμηνείας των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων συνιστά, αυτοθρόως, παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

«Τα εν λόγω συμπεράσματα δεν αφορούν μόνο την υπεράσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας, αλλά και την συνακόλουθη υπεράσπιση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας πως «κατά λογική ακολουθία, κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδος συνιστούν αμφισβήτηση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα ίδια συμπεράσματα απευθύνονται, θωρακισμένα με το αμάχητο τεκμήριο της συμφωνίας τους με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους, προς κάθε κατεύθυνση επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι πρωτίστως απεθύνονται προς εκείνους «οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων».

Ειδικώς προς αυτούς, είπε ο κ. Παυλόπουλος, «υπενθυμίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Επιπλέον, η Τουρκία δεν έχει κατά το Διεθνές Δίκαιο λόγο επ' αυτού, διότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων».

Τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις ως προς τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται να ενισχύσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το «Δίκτυο NATURA 2000», που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, όπως αυτά απεικονίζονται στους οικείους χάρτες «NATURA 2000» επεσήμανε ο ΠτΔ και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το "Δίκτυο NATURA 2000" στηρίζεται σε συγκεκριμένες Οδηγίες, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία της βιοποικιλότητας εντός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, διευκρίνισε πως οι περιοχές αυτές -συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νησίδων και βραχονησίδων, δίχως να έχει οιαδήποτε νομική σημασία το ποια είναι η έκτασή τους και το αν κατοικούνται ή όχι- ανήκουν στην ελληνική και, επέκεινα, στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια. «Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κεκτημένο προστίθενται στο Διεθνές Δίκαιο -κυρίως δε, όπως προαναφέρθηκε, στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947- για να καταστεί σαφές αφενός ότι τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουδόλως μπορούν ν' αμφισβητηθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο και, αφετέρου, ότι, επιπλέον και συνακόλουθα, δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο», κατέληξε ο ΠτΔ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος από Σύμη: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν"

Τελεσίγραφο ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ: Βρείτε σε 10 ημέρες τα χρήματα των καταναλωτών

Ηχηρή είναι η παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μετά το μπάχαλο και τις σοβαρές καταγγελίες για καθυστέρηση της απόδοσης των χρημάτων από λογαριασμούς ρεύματος καταναλωτών από τα ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ αλλά και σε άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΡΑΕ απέστειλε την Δευτέρα στη ΔΕΗ και σε όλους τους ενεργούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επιστολή, μέσω της οποίας ζητεί να υπάρξει πληροφόρηση για το θέμα.

Στην επιστολή η ΡΑΕ τονίζει ότι έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτης παραπόνων καταναλωτών, οι οποίοι παρότι εξόφλησαν εμπρόθεσμα ως όφειλαν τους λογαριασμούς για την κατανάλωση ενέργειας μέσω εταιρειών / φορέων που έχουν εισπρακτικό ρόλο (όπως τα ΕΛΤΑ), διαμαρτύρονται για την απώλεια του δικαιώματος «εκπτώσεων συνέπειας» η οποία οφείλεται στην καθυστέρηση απόδοσης των εισπραχθέντων από τις εταιρείες αυτές ποσών στους προμηθευτές.

Η επιστολή αναφέρει μάλιστα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η καθυστέρηση αυτή δύναται να επιφέρει ακόμη και τη διακοπή ρεύματος από τους προμηθευτές με την αιτιολογία ύπαρξης ανεξόφλητων οφειλών.

Οπως τονίζεται: «δεδομένου ότι το εν λόγω ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, έχει δε αποτελέσει αντικείμενο δημοσιευμάτων, καλείστε να ενημερώσετε την Αρχή για τα ακόλουθα»:

α) Εάν έχουν λάβει χώρα καθυστερήσεις στην απόδοση των ποσών που καταβάλλονται εμπορθέσμως από τους καταναλωτές από εταιρείες που έχουν εισπρακτικό ρόλο (όπως τα ΕΛΤΑ ή και άλλες). Στο πλαίσιο αυτό να αναφερθεί ι) ο αριθμός των διαπιστωμένων σχετικών περιστατικών ιι) ο μέσος όρος υπερημερίας, πέραν των προβλεπόμενων στη σχετική σύμβαση ιιι) το ύψος των ποσών σωρευτικά αντιστοίχως

β) εάν η ως άνω καθυστέρηση οδήγησε σε απώλεια εκπτώσεων συνέπειας ή/ και σε διακοπή παροχής ενέργειας και σε πόσες περιπτώσεις

γ) πως πραγματοποιείται η παρακολούθηση της εμπρόθεσμης καταβολής, αλλά και απόδοσης των ποσών λογαριασμών ενέργειας πελατών σας από τρίτους φορείς που εισπράττουν για λογαριασμό σας οφειλές καταναλωτών, βάσει και των συμβάσεων που τυχόν έχουν συναφθεί με αυτές, προκειμένου να διασφαλίζεται το δικαίωμα των καταναλωτών για την παροχή ειδικών προνομίων, όπως είναι οι εκπτώσεις συνέπειας, αλλά και η αποφυγή διακοπής ρεύματος που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των καταναλωτών.

Η ΡΑΕ ζητεί από τους παρόχους να απαντήσουν μέσα σε 10 ημέρες στο ερωτηματολόγιο.
Την Δευτέρα, έγινε παρέμβαση για το θέμα, από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, και το ΙΝΚΑ. Ειδικά η ανεξάρτητη αρχή, ζήτησε από τα ΕΛΤΑ να ενημερώσουν για τους λόγους της παρακράτησης των χρημάτων από τους καταναλωτές, να επιλύσουν το θέμα με τη ΔΕΗ δίχως να χρειάζεται η μαζική προσέλευση των καταναλωτών στα κατά τόπους καταστήματα, καθώς και να εγκαταλείψουν οριστικά την πρακτική αυτή.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ασκήσει συλλογική αγωγή «υπέρ των καταναλωτών ρεύματος από την ΔΕΗ που πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους έγκαιρα και με την συμφωνία της σχετικής έκπτωσης που συμφωνήθηκε, τα ποσά παρέμειναν στα ΕΛΤΑ μέσω των οποίων έκαναν τις πληρωμές τους». Στο σκεπτικό της αγωγής θα αναφέρεται ότι τα ΕΛΤΑ οφείλουν να αποζημιώσουν άμεσα τους πελάτες, και η ΔΕΗ οφείλει αμέσως και όχι αργότερα να ρυθμίσει το υπόλοιπο και να αποδώσει την έκπτωση που συμφωνήθηκε, με βάση το γεγονός ότι έχει λάβει γνώση σχετικά με την πληρωμή από τα ΕΛΤΑ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ: Βρείτε σε 10 ημέρες τα χρήματα των καταναλωτών"

Συνέλαβαν τους «τροφοδότες» του «επαναστατικού ταμείου»

Στη σύλληψη 14 ατόμων σε Αττική και την επαρχία προχώρησαν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής με συντονισμένη επιχείρηση που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για άτομα που χρηματοδοτούσαν το «επαναστατικό ταμείο» τρομοκρατικών οργανώσεων που δρούσαν στην Ελλάδα. Τα άτομα που συνελήφθησαν θεωρούνται οι «τροφοδότες» ατόμου που είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε οργάνωση και επίθεση σε πολιτικό πρόσωπο.

Τα χρήματα φέρονται να προέρχονται από ληστείες, ενώ όπως έγινε γνωστό, οι κατηγορούμενοι κατέθεταν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, φέρεται ότι εμπλέκεται ο κρατούμενος των φυλακών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, Κ. Γιαγτζόγλου, που είχε συλληφθεί για την υπόθεση αποστολής παγιδευμένου δέματος στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Αυτός ο λογαριασμός είχε ανοιχτεί με πλαστή ταυτότητα.

Πρόκειται για έντεκα άντρες καθώς και τρεις γυναίκες οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από εντάλματα του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή. Ένας εξ αυτών είναι αλλοδαπός.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, η υπόθεση είναι σοβαρή, καθώς είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται άτομα για καταθέσεις στο λεγόμενο «επαναστατικό ταμείο», ενώ πιθανότατα θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς οι 14 συλληφθέντες δεν ενεργούσαν από μόνοι τους, αλλά κατόπιν εντολών από άγνωστα άτομα, τα οποία αναζητούνται.

Θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την εκτέλεση των σε βάρος τους ενταλμάτων.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν για ποινικά αδικήματα.

Η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) συνελήφθησαν πρωινές ώρες σήμερα 8-5-2018, δεκατέσσερα (14) συνολικά άτομα (δεκατρείς ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, έντεκα άντρες και τρεις γυναίκες) στο πλαίσιο εκτέλεσης ισάριθμων ενταλμάτων σύλληψης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την εκτέλεση των σε βάρος τους ενταλμάτων».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέλαβαν τους «τροφοδότες» του «επαναστατικού ταμείου»"

«Χαράτσι» στο τσίπουρο εάν καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, με αφορμή τη δήλωση του κ. Αποστόλου περί αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Η χιλιοειπωμένη δέσμευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί δήθεν κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, εξαρτάται τώρα από νέο χαράτσι που ετοιμάζουν για το τσίπουρο».

Πλήρης δήλωση

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να καταργήσει επιτέλους τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ο ίδιος και η Κυβέρνησή του, φέρεται να μιλά από τον Τύρναβο για αύξηση του φόρου στο τσίπουρο από τα 55 λεπτά στα 6 ευρώ το λίτρο, που θα λειτουργήσει ως δημοσιονομικό ισοδύναμο.

Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν τεράστια αναστάτωση στους αμπελοκαλλιεργητές και στους αποσταγματοποιούς της χώρας μας, αφού, η αναγγελθείσα υψηλή φορολόγηση θα καταστήσει τα εμφιαλωμένα παραδοσιακά ποτά μας μη ανταγωνιστικά στην αγορά.

Και αυτό τη στιγμή που ο εν λόγω κλάδος είναι κατά βάση εξαγωγικός, στηρίζει δυναμικά την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας αγαθά με υψηλή προστιθέμενη αξία και περισσότερες από 21.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Το νέο αυτό πλήγμα στον κλάδο έρχεται ύστερα από άλλη ακόμη μια διαπραγματευτική αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δηλαδή την κατάργηση της υποχρέωσης εμφιάλωσης προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη εντός της περιοχής της γεωγραφικής ένδειξης, στο πλαίσιο της αλλαγής του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά.

Για τη Νέα Δημοκρατία η στήριξη της αμπελουργίας και των παραδοσιακών μας ποτών αποτελεί στρατηγική επιλογή, ενώ η κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί αποτελεί και προσωπική δέσμευση του Προέδρου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καλούμε την Κυβέρνηση:

- Αντί να προβαίνει σε καταστροφικές για τον κλάδο δηλώσεις, να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο κλάδος παραγωγής τσίπουρου, τσικουδιάς και των υπολοίπων παραδοσιακών ποτών μας.

- Να καταργήσει επιτέλους τον άδικο και αναποτελεσματικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αλλά κυβερνητική επιλογή -όπως, εξάλλου, έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Επίτροπος Pierre Moscovici».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χαράτσι» στο τσίπουρο εάν καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί"

Σε κίνδυνο η συμφωνία της 21ης Ιουνίου - έγιναν μόλις 3 από τα 88 προαπαιτούμενα

Σε… εμβρυακό στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση: μόνο τα 3 από τα - 88 συνολικά - προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, που θα κρίνουν την ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, μπορούν να χαρακτηριστούν εντελώς έτοιμα.

Ο λόγος για μια εξαιρετικά χαμηλή επίδοση που καταδεικνύει μια.. μηδενική πρόοδο, τουλάχιστο στους αριθμούς. Και τούτο δεδομένου ότι η προηγούμενη άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, με το ΥΠΟΙΚ να αναφέρεται τότε σε μία προσπάθεια και σε "άγχος" για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και τις πληροφορίες λίγο καιρό αργότερα να κάνουν λόγο για 12 προαπαιτούμενα που είναι… σχεδόν έτοιμα.

Ο τελευταίος απολογισμός ολοκληρώθηκε ενόψει της προετοιμασίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, προς το παρόν σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι συναντήσεις των επικεφαλής με το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο στις 16 Μαΐου. Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μέρες πριν, στις 14 Μαΐου. Την ίδια μέρα θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του Euroworking Group αλλά και θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα.

Ανησυχίες για τον χρόνο

Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζονται πλέον, μεταξύ των Θεσμών, σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει εγκαίρως όλα όσα έχει δεσμευθεί, ούτως ώστε να μην χαθεί το ορόσημο της συνολικής πολιτικής συμφωνίας την 21η Ιουνίου (σύνοδος του Eurogroup). Έως τότε θα πρέπει όχι μόνο να καταστεί εφικτή η πρώτη τεχνική συμφωνία (SLA), δηλαδή η συμφωνία για το τελικό περιεχόμενο αυτών των 88 προαπαιτούμενων, αλλά και να υλοποιήσει η κυβέρνηση όλο το εφαρμοστικό έργο.

Ο λόγος για το έργο που περιλαμβάνει εφαρμοστικό νόμο/νόμους αλλά και την ολοκλήρωση μιας σειράς εφαρμοστικών διαδικασιών μερικές εκ των οποίων είναι εξαιρετικά περίπλοκες αλλά και εντελώς αναγκαίες από την πλευρά των δανειστών. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας στελέχωσης του δημοσίου, την ολοκλήρωση των νέων αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, την αναμόρφωση των επιδομάτων, σειρά από δύσκολες παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αγορά ενέργειας, την απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, αλλά και παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο νόμο Κατσέλη/Σταθάκη.

Πέραν των παραπάνω, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δηλαδή ο νέος πολυετής προϋπολογισμός, στον οποίο θα πρέπει να αποτυπωθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με το αν εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς οι περικοπές το αφορολόγητο (μαζί με αυτές στις συντάξεις). Και τούτο με το ΔΝΤ να έχει ήδη πει ότι δεν πρόκειται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να διατυπώσει στη θέση του πριν από την 4η Ιουνίου, όταν θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2018.

Προειδοποίηση Κουτεντάκη για επιστροφή αβεβαιότητας

Αλλά και στην χθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (σ.σ. την πρώτη που γίνεται υπό τη νέα σύνθεση του Γραφείου με Συντονιστή τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη), για την αξιολόγηση επισημαίνεται ότι "η αποφυγή εντάσεων στις διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεων στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων είναι κρίσιμη προϋπόθεση ώστε να μην διαταραχθεί το θετικό κλίμα και να μην υπάρξει επιστροφή της αβεβαιότητας". "Προϋπόθεση για την επίτευξη των ευνοϊκών προβλέψεων για το 2018 συνιστά η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής", επισημαίνεται στην έκθεση.

Το γραφείο επισημαίνει ακόμη ότι "η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος εφόσον συνδυαστεί με την ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το δημόσιο χρέος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλότερους του αναμενόμενου ρυθμούς ανάπτυξης".

Στην έκθεση ζητείται επίσης να δοθεί τέλος στις γενικευμένες ρυθμίσεις οφειλών καθώς αποδυναμώνουν την συμμόρφωση και υπολογίζεται σε 130 δισ. ευρώ το χρέος προς εφορίες και ταμεία. Επίσης το Γραφείο καλεί σε ελάχιστη πολιτική συναίνεση για ένα στρατηγικό σχέδιο μακράς πνοής. Εκτιμά ότι θα είναι πιο ακριβή η έξοδος λόγω των προαπαιτούμενων με τα οποία θα συνδεθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος γιατί θα επηρεάσουν τις αγορές, ενώ παραθέτει τις "παρενέργειες" που έχουν τα υπερλεονάσματα

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κίνδυνο η συμφωνία της 21ης Ιουνίου - έγιναν μόλις 3 από τα 88 προαπαιτούμενα"

Ρέγκλινγκ: Ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα €86 δισ.

Η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα γιατί το 2015 είχε γίνει ρεαλιστικό σενάριο το Grexit - Εάν εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις, μπορεί να υπάρξει έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και μετά οι Ευρωπαίοι «θα μπορούσαν να σκεφτούν» μέτρα ελάφρυνσης χρέους

«Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα εφαρμόσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αποφασιστικά, μπορεί η Ελλάδα να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ΕΜΣ τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της, αρκεί οι χρόνοι ωρίμανσης να επιμηκυνθούν αρκετά και οι υποχρεώσεις να μην υπερβαίνουν το όριο του 15-20% σε σχέση με την οικονομική επίδοση της χώρας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε απόψε στο Άαχεν ενόψει της απονομής, την Πέμπτη, του 60ού Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου στον Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, έκανε λόγο για «εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής», ενώ τόνισε ότι εάν η τελευταία έκθεση είναι θετική, θα υπάρξει μια τελευταία εκταμίευση από τον ΕΜΣ, ενώ τότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα ζητήματα πιθανών περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους. Υποστήριξε δε ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία εναλλακτική από την ίδρυση του μηχανισμού διάσωσης, χωρίς τον οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα είχαν πιθανόν βγει από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπό «χαοτικές συνθήκες», ενώ και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, θα είχαν προβλήματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ακόμη ότι τα επιτόκια του ΕΜΣ βρίσκονται καθαρά κάτω από το επίπεδο που οι χώρες θα έπρεπε να πληρώνουν στις αγορές και για αυτό εξοικονομούν πολλά χρήματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, «εκτιμούμε ότι τα δάνεια του ΕΜΣ οδηγούν κάθε χρόνο σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε και υπογράμμισε ότι αυτό συμβαίνει χωρίς να κοστίζει τίποτα στον ευρωπαίο φορολογούμενο. «Αυτές οι εξοικονομήσεις είναι μια έκφραση της αλληλεγγύης την οποία δείχνουν τα κράτη-μέλη του ευρώ μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε «μεγάλες προσπάθειες» που καταβάλλει η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους αυστηρούς μεταρρυθμιστικούς όρους.

«Συνολικά η Ελλάδα έχει σήμερα πίσω της εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά την έναρξη της κρίσης το 2009 βρισκόταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Εδώ και δύο χρόνια η χώρα παράγει δημοσιονομικό πλεόνασμα, δηλαδή "μαύρο μηδέν" (σ.σ.: η γερμανική έκφραση για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό). Μια τέτοια επιτυχία είναι δυνατή μόνο με βαθιές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και συνέχισε: «εάν με τους εταίρους μας, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθεί μια τελευταία δανειακή εκταμίευση» και επιπλέον «θα μπορούσαν τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να σκεφτούν να δώσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελαφρύνσεις χρέους -- όπως π.χ. μακρότερους χρόνους αποπληρωμής των δανείων». Αυτό οι υπουργοί Οικονομικών το προέβλεπαν ήδη τον Μάιο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017, σημείωσε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι και παραμένει σαφές ότι ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους αποκλείεται».

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ χαιρέτισε εξάλλου την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, «διότι ο στόχος όλων των προγραμμάτων προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν να επιτύχουμε μια νέα βάση για μια καλή, υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα -- αυτό είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά είναι και προς το συμφέρον του ΕΜΣ, διότι είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας». Όπως είπε, ο ΕΜΣ έχει εκταμιεύσει 187 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που ισοδυναμούν με περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και πάνω από το 50% των δημοσίων χρεών της χώρας.

«Μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει ποτέ όλα αυτά τα δανεικά;», διερωτήθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Ναι! Δεκαετίες εμπειρίας με παρόμοιες δύσκολες περιπτώσεις δείχνουν ότι οικονομίες οι οποίες έχουν ασθενήσει λόγω κρίσης μπορούν να αποπληρώσουν πλήρως τα δάνεια διάσωσης, εάν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής χρονικά επιμηκυνθούν χρονικά αρκετά και δεν υπερβαίνουν σε σχέση με την οικονομική επίδοση το όριο του 15-20%». Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία κατέβαλε την τελευταία δόση των υποχρεώσεων που απέρρεαν από την Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 μόλις το 2010.

Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι περίοδος πολύ εντατικής εργασίας, συνέχισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι οι ειδικοί του ΕΜΣ επιστρέφουν μαζί με τους συναδέλφους τους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στα μέσα Μαΐου στην Αθήνα, προκειμένου να επεξεργαστούν μια κοινή καταληκτική έκθεση. «Εάν η Έκθεση είναι θετική, θα υπάρξει μια τελευταία εκταμίευση του ΕΜΣ. Πέραν αυτού, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα ζητήματα πιθανών περαιτέρω ελαφρύνσεων χρέους», επισήμανε και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα ενώ οι άλλες χώρες έχουν ολοκληρώσει τα δικά τους, έκανε λόγο για «ειδική περίπτωση», για τρεις λόγους: «Πρώτον, η οικονομία της Ελλάδας είχε πολύ πιο βαθιά ριζωμένα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες σε πρόγραμμα. Δεύτερον, η χώρα υπέφερε από μια πολύ πιο ασθενή δημόσια διοίκηση από ό,τι τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ. Και τρίτον, η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 προχωρούσε με τον τότε υπουργό Οικονομικών (σ.σ. Γιάνη) Βαρουφάκη στη λάθος κατεύθυνση: σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν και κατεβλήθη προσπάθεια να σταματήσει το συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, έπεσε η ελληνική οικονομία και πάλι σε ύφεση. Το "Grexit" ξαφνικά έγινε ρεαλιστικό σενάριο. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι αυτός ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όμως, η κυβέρνηση επέστρεψε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ακόμη ότι δεν υπήρχε καμία πραγματική εναλλακτική από την ίδρυση του μηχανισμού διάσωσης. «Εάν δεν είχαμε απλώσει τις ομπρέλες διάσωσης κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης, τότε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, μάλλον θα είχαν βγει υπό χαοτικές συνθήκες από την Νομισματική Ένωση.», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Λόγω των μεταδοτικών συνεπειών, άλλες οικονομίες θα μπορούσαν να είχαν τεθεί σε κίνδυνο και το ευρώ ως σύνολο θα βρισκόταν σε κίνδυνο. Η Ευρώπη σήμερα θα ήταν διαφορετική! Αυτό θα είχε ζημιώσει ιδιαίτερα την Γερμανία. Με την κεντρική της θέση στην καρδιά της Ευρώπης και ως οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, η Γερμανία επωφελείται από το ευρώ όσο σχεδόν καμία άλλη χώρα», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα €86 δισ."

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση από το Σάββατο η Σαμοθράκη - «Ζούμε μια κόλαση» λέει ο δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης αναλύει το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Σαμοθράκης με αφορμή τη βλάβη του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ»

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον δήμαρχο της Σαμοθράκης, είναι η λακωνικότητα του. Ο κος Θανάσης Βίτσας, δεν μιλάει «εύκολα» στα ΜΜΕ και όλοι το γνωρίζουν αυτό. Ανεξάρτητα από τη διάθεση που έχει κανείς απέναντι του, είναι ή έστω πρέπει να είναι κοινώς παραδεκτό ότι κρατάει το τιμόνι της Σαμοθράκης σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για το νησί, που συμπίπτει χρονικά με μία γενικότερα δύσκολη κατάσταση για την ελληνική πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά, η έκτακτη μηχανολογική βλάβη του ΣΑΟΝΗΣΟΣ, του μοναδικού πλοίου που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα, ήταν ίσως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι γι’ αυτό και η συνέντευξη που θα διαβάσετε είναι ξεχωριστή. Με 1200 λέξεις, ο κος Θανάσης Βίτσας αναλύει εκτενώς το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης παίρνοντας αφορμή από τη βλάβη του ΣΑΟΝΗΣΟΣ, βάζοντας το δάχτυλό του επί τον τύπον των ήλων και καλώντας και τους συνδήμοτες του, να κάνουν το ίδιο, την ώρα που αυτός περιγράφει το πώς μέσα σε ένα χρόνο «η Σαμοθράκη πέρασε από τον παράδεισο στην κόλαση» και από τα τρία πλοία που είχε στη διάθεσή της, σήμερα τα δύο εξ αυτών αγνοούνται (τα ταχύπλοα ‘Ζέφυρος’ και ‘Σαμοθράκη Ι’) και το τρίτο χάλασε είκοσι μέρες αφότου ξεκινησε δρομολόγια και είχε πάρει τη σχετική έγκριση αξιοπλοΐας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

• Η συνέντευξή του:

Ενα μεγάλο ερώτημα με το οποίο θα μπορούσα να ξεκινήσω για να βάλω τα πράγματα σε μία διάσταση, δυστυχώς ρεαλιστική, είναι πως από την περσινή προοπτική του παραδείσου, των πολλών πλοίων και ταχύπλοων, βρεθήκαμε σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, μεταφορικά θα το πω πως απ’ τον παράδεισο βρεθήκαμε στη σημερινή κόλαση.

Δυστυχώς μια σειρά πολλών παραγόντων και ευθυνών μας οδηγούν σ’ ένα αδιέξοδο με συνέπειες που είναι πολύ σημαντικές και πολύ κακές για τον τόπο, για το νησί. Και οι συνέπειες δεν είναι μόνον η σημερινή δυσκολία των εγκλωβισμένων που πρέπει άμεσα ν’ απεγκλωβιστούν, ένθεν εκείθεν, Σαμοθράκη Αλεξανδρούπολη, που πρέπει να μετακινηθούν για λόγους ανωτέρας βίας και μιλώ για τις συνέπειες που σηματοδοτεί πανελλήνια τουλάχιστον, ένα νησί το οποίο παρουσιάζεται πολλές φορές με προβλήματα τα οποία είναι αποτρεπτικά για τον υποψήφιο επισκέπτη.

Από το Σάββατο έχει βγει μία ανακοίνωση από την εταιρία ΣΑΟΣ ότι υπάρχει μια σημαντική βλάβη στο ΣΑΟΝΗΣΟΣ. Μας αιφνιδίασε δυσάρεστα γιατί είναι ένα πλοίο που βγήκε από ελέγχους και συνεργεία πρόσφατα, έχει ένα μήνα που κάνει δρομολόγια, και βέβαια εκδηλώθηκε ζημιά-πρόβλημα σ’ έναν τομέα στον οποίο δεν γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι ήταν από τους πολλούς προβληματικούς που θα πρεπε να λυθούν σε σχέση με τα πολλά προβλήματα του περσινού καλοκαιριού. Άρα λοιπόν αιφνιδιαστήκαμε, δεν το περιμέναμε και για άλλη μια φορά πληρώνει η Σαμοθράκη τις συνέπειες.

Ήδη από το Σάββατο το πρωί που βγήκε η ανακοίνωση όπου πιστοποιήθηκε η σημαντικότητα της βλάβης, ξεκινήσαμε μια ανοιχτή τηλεφωνική επαφή με το υπουργείο Ναυτιλίας για να βρεθεί λύση. Η λύση θα πρέπει να κινηθεί σε δυο κατευθύνσεις. Αφενός, ο απεγκλωβισμός των ήδη υποψήφιων ταξιδιωτών της Κυριακής που θα πρεπε να επιστρέψουν οι άνθρωποι στους προορισμούς τους, για τους όποιους σοβαρούς λόγους έχει ο καθένας, αλλά αφετέρου πρέπει να εξασφαλίσουμε το υπόλοιπο διάστημα μέχρι να επιστρέψει το ΣΑΟΣ στη δρομολογιακή γραμμή θα πρέπει να εξασφαλιστεί μια απρόσκοπτη, ανεμπόδιστη και αξιόπιστη συγκοινωνία με τη Σαμοθράκη.

Σ’ αυτή την εποχή η οποία είναι μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος, δεν μπορούμε να χουμε απρόβλεπτες καταστάσεις αυτού του είδους. Πρέπει να υπάρχει μια ομαλότητα, μία συνέπεια και μία εξυπηρέτηση ώστε να μπορεί να αναβλέψει οικονομικά το νησί, το οποίο ήδη ζει δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, για μια σειρά λόγους που είναι γνωστοί.

Θέλω να πιστεύω ότι και το ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς υπουργείου το οποίο καταγράφω, γιατί μιλούμε συνέχεια, αναζητούνται λύσεις, ότι αυτές οι λύσεις θα βρεθούν σήμερα. Επιδιώκουμε λύσεις σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολής για αύριο. Τα πράγματα είναι οριακά. Υπάρχει κόσμος με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, προμήθειας αγαθών, φαρμάκων, για χίλιους δυο λόγους πρέπει να υπάρξει σήμερα μια εκτόνωση της κατάστασης και από αύριο ένας προγραμματισμός αντικατάστασης. Αν δεν πρόκειται το ΣΑΟΝΗΣΟΣ να επανέλθει, ή μια γρήγορη επάνοδο του ΣΑΟΝΗΣΟΣ σε περίπτωση που η βλάβη θ’ αποκατασταθεί σίγουρα και αξιόπιστα για το επόμενο διάστημα, όσο τουλάχιστον εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή γραμμή.

Εγώ τη μηχανική βλάβη δεν την γνωρίζω στους παράγοντες οι οποίοι ήταν προβληματικοί το προηγούμενο διάστημα, γιατί θυμάμαι ότι από πέρυσι το καλοκαίρι μιλούσαμε για 48 προβλήματα -μικρά ή μεγάλα- που θα πρεπε να ξεπεραστούν, απ’ τα οποία τελικά φτάσαμε στο σημείο, από τα τέλη Μαρτίου που δρομολογήθηκε το ΣΑΟΝΗΣΟΣ, ελάχιστα μείναν ως σοβαρά προβλήματα, για επίλυση, αλλά σε καμία περίπτωση σε κανένα απ’ αυτά δεν ανήκει η μηχανική βλάβη. Δεν θα πρεπε να υπάρχει, και δεν θα πρεπε να εκδηλωθεί τουλάχιστον τόσο σύντομα. Δηλαδή έχουμε ένα πλοίο που λειτουργεί μία φορά την ημέρα, κάνει ένα δρομολόγιο την ημέρα και αν αύριο χρειαστεί να κάνει περισσότερα δρομολόγια τι θα κάνει; Πόσο μπορεί να ‘μαστε σίγουροι;

Όλοι πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους είτε αυτή είναι η εταιρία, είτε είναι το υπουργείο ή οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Δεν αντέχουμε σαν νησί της Σαμοθράκης παρατεταμένα προβλήματα. Το ακτοπλοϊκό πρόβλημα δυστυχώς με διαφορετικές μορφές, εγώ δεν θα επικαλεστώ γιατί πάντα ήταν ανοιχτό και πάντα ήταν ζήτημα στην ημερήσια διάταξη των προβλημάτων μας. Όμως σας θυμίζω από πέρυσι το καλοκαίρι πόσες φορές παρουσιάστηκε ακτοπλοϊκό πρόβλημα με πόσες διαφορετικές μορφές.

Πέρυσι το καλοκαίρι υπήρχε η ευφορία, η ανυπομονησία ενός μεγάλου αριθμού πλοίων. Που είναι αυτά τα πλοία σήμερα; Το ΖΕΦΥΡΟΣ θα πρεπε να ναι δρομολογημένο σήμερα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρίας από το Πάσχα. Το δε ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 1 μάθαμε ότι πουλήθηκε, ήδη υπάρχει θέμα στο Σ.Α.Σ. για απεμπλοκή από τα δρομολόγιά του, τα εγκεκριμένα για τη Σαμοθράκη, και αυτή η εταιρία δεν έβγαλε ούτε μία επίσημη ανακοίνωση, ούτε μια επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μας ενημερώσει για ποιους λόγους αποχώρησαν. Φοβάμαι ότι χρησιμοποιηθήκαμε για άλλη μια φορά για σχεδιασμούς άλλους. Δηλαδή χρησιμοποίησαν το πρόβλημα της Σαμοθράκης για να δρομολογήσουν ένα πλοίο, μέσα σε μήνες το πήραν πριν καν δοκιμαστεί. Μία σεζόν, δεν έβγαλε.

Εγώ δεν υποστηρίζω την άποψη ότι θα πρέπει μια εταιρία να λειτουργεί προβληματικά οικονομικά και να ‘ναι μέσα, πρέπει να ναι υγιής. Όχι όμως πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος πειραματισμού δοκιμής. Αποχωρεί, εξαφανίζεται και μάλιστα «κρυφά». Το μάθαμε ότι έφυγε, ανακοίνωση δεν υπήρξε. Ξέρετε πόσες ανακοινώσεις και πόσες δηλώσεις ήρθαν πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο για βοήθεια και υποτίθεται ότι δεν βοηθούσαμε αλλά όλοι βοηθήσαμε πάρα πολύ, γιατί εμείς θα βοηθούσαμε οποιαδήποτε εταιρία θέλει να δρομολογήσει πλοίο στη Σαμοθράκη. Ποιος στραβός δεν θέλει το φως του, θα πω σχηματικά. Και όμως απ’ αυτόν τον παράδεισο τον περσινό βρεθήκαμε σήμερα να χουμε εγκλωβισμένο κόσμο λόγω απουσίας πλοίου.

Απ’ την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από την πλοιοκτήτρια εταιρία τη δρομολόγηση του ΖΕΦΥΡΟΣ αλλά μας απάντησε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, δεν μπορεί να γίνει τώρα. Προφανώς δεν είναι έτοιμο. Όλες τις λύσεις τις έχουμε αναζητήσει.

Ήδη από χθες εμείς αναζητούσαμε κατάλληλα πλοία, γιατί μην ξεχνάτε και το μεγάλο πρόβλημα -γιατί νομίζω ότι εκεί είναι και η ρίζα του προβλήματος- του λιμανιού μας, που δεν μπορεί οποιοδήποτε πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι. Βρήκαμε ονόματα πλοίων τα οποία ξέρω ότι είναι δρομολογημένα, τα υποδείξαμε στο υπουργείο για να βοηθήσουμε στην αναζήτηση, η απάντηση βέβαια που είναι λογική είναι ότι είναι δρομολογημένα και ότι η αποχώρησή τους από τα ήδη προγραμματισμένα δρομολόγια θα δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιους άλλους επιβάτες σε κάποιες άλλες περιοχές.

Όπως και να χει όμως, πρέπει να βρεθεί λύση και η λύση αυτή τη στιγμή είναι στο υπουργείο, γιατί κανένας άλλος παράγοντας δεν μπορεί να βρει λύση. Εργαζόμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση εντατικά, αδιάλειπτα, όλο το 24ωρο.

Όταν δημοσιοποιείται και λογικά συμβαίνει γιατί είναι ένα γεγονός, ότι ένας τόπος είναι προβληματικός στη συγκοινωνία του, αυτό δουλεύει σαν αποτρεπτικός παράγοντας. Βεβαίως έχει και άμεσα αποτελέσματα και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κακές επιπτώσεις η ύπαρξη ενός ατελείωτου προβλήματος. Γιατί, αν ζούσαμε μία φορά ένα πρόβλημα λογικό είναι γιατί προβλήματα υπάρχουν πάντα και αντιμετωπίζονται. Εδώ βλέπετε ότι το πρόβλημά μας είναι διαρκές και ανοιχτό με διαφορετικές μορφές κάθε φορά. Δεν μπορεί να σηματοδοτούμε προς τον έξω κόσμο -εκτός Σαμοθράκης- ότι συνεχώς είμαστε μ’ ένα πρόβλημα και σ’ αυτό τον τομέα.

Δυστυχώς είμαστε ένας τόπος που δεν έχει λύσει διαχρονικά κανένα πρόβλημα γιατί ποτέ δεν αναζητήθηκε η ρίζα του προβλήματος, ποτέ. Πάντα πυροσβεστικά και κάτω από την πίεση του κόσμου.

Παρατηρούμε αυτή τη στιγμή μια κριτική που γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το Δήμο. Δεν είναι ο Δήμος υπεύθυνος για τα πλοία. Ο Δήμος ενδιαφέρεται για το τοπικό συμφέρον, κάνει ότι είναι δυνατό και μάλιστα χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς καλλιέργεια δημόσιας εικόνας, χωρίς δημοσιότητα. Γιατί πιστεύω ότι άλλο είναι να δουλεύεις κι άλλο να φαίνεται ότι δουλεύεις. Προτιμώ το πρώτο. Επιτέλους ας ενδιαφερθούμε για την ουσία και όχι για το φαίνεσθαι, γιατί το φαίνεσθαι δεν λύνει προβλήματα.-

//Ο κος Βίτσας παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή ενώπιον δημοσιογράφων του reportal.gr και του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση από το Σάββατο η Σαμοθράκη - «Ζούμε μια κόλαση» λέει ο δήμαρχος"

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: «Το συμφέρον του παιδιού υπερτερεί του δικαιώματος των ανάδοχων»

Τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού επικαλείται η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνονται ανάδοχοι γονείς προκειμένου να επισημάνει πως το συμφέρον του ανήλικου υπερτερεί του δικαιώματος των υποψηφίων ανάδοχων γονέων.

Εκτός αυτού, η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής σημειώνει ότι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχει λάβει θέση ως προς το ζήτημα αναδοχής ανηλίκων από οµόφυλα ζευγάρια, ενώ για την υιοθεσία από ομοφυλόφιλους «το Δικαστήριο αναγνώρισε ευρύ περιθώριο εκτίµησης στα κράτη.

«Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε σύµφωνη µε την ΕΣΔΑ την άρνηση των αρχών να επιτρέψουν την υιοθεσία από άγαµο οµοφυλόφιλο πρόσωπο. Κριτήριο του δικανικού συλλογισµού είναι, αφ’ ενός, η ανάγκη προστασίας του συµφέροντος του τέκνου, αφ’ ετέρου, η διχογνωµία των επιστηµόνων σχετικώς µε τις πιθανές επιπτώσεις µιας τέτοιας κατάστασης στην ανάπτυξή το
υ (βλ. υπόθεση Fretté κατά της Γαλλίας, προσφυγή 36515/97, απόφαση της 26.5.2002)» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Πάντως, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι «Παγίως, το Δικαστήριο έχει κρίνει ότι συντρέχει διακριτική µεταχείριση αντίθετη προς τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, όταν οι αρχές απορρίπτουν αίτηµα για υιοθεσία αποκλειστικώς και µόνον εξαιτίας του γενετήσιου προσανατολισµού του υποψήφιου θετού γονέα (βλ. υπόθεση Ε.Β. κατά της Γαλλίας, προσφυγή αρ. 43546/02, απόφαση της 22.1.2008). Συµφώνως προς τη νοµολογία του, στο πλαίσιο ενός θεσµού της οικογενειακής ζωής δεν µπορούν να γίνουν δεκτές διαφορές που βασίζονται αποκλειστικώς και µόνον στον σεξουαλικό προσανατολισµό των προσώπων (βλ. υπόθεση Selgueiro da Silva κατά της Πορτογαλίας, απόφαση της 21.3.2000, υπόθεση Βαλλιανάτος κ.ά. κατά της Ελλάδας, απόφαση της 7.11.2013)».

Αναλυτικά, το απόσπασμα της έκθεσης για το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου έχει ως εξής:

«Συµφώνως προς το άρθρο 8 παρ. 1 του νοµοσχεδίου, «[κ]ατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις, είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύµφωνο συµβίωσης, µε ή χωρίς παιδιά, ή µεµονωµένα άτοµα, άγαµα, ή διαζευγµένα, ή σε χηρεία, µε ή χωρίς παιδιά, που µπορεί να είναι συγγενείς εξ αίµατος οποιουδήποτε βαθµού µε το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή). Μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων υποψήφιων ανάδοχων γονέων η επιλογή γίνεται πάντα µε γνώµονα το συµφέρον του ανηλίκου, υπό το πρίσµα και της Διεθνούς Σύµβασης για τα Δικαιώµατα του Παιδιού, που κυρώθηκε µε το ν. 2101/1992 (Α’ 192)».

α. Επισηµαίνεται, κατ’ αρχάς, ότι το κριτήριο του συµφέροντος του ανηλίκου κατά την επιλογή του ανάδοχου γονέα µεταξύ περισσότερων κατάλληλων υποψηφίων – κριτήριο κυρίαρχο στο πλαίσιο του εν λόγω θεσµού, συµφώνως προς τις διατάξεις της Διεθνούς Σύµβασης για τα Δικαιώµατα του Παιδιού καθώς και του γράµµατος και του πνεύµατος των οικείων διατάξεων του Αστικού Κώδικα – υπερτερεί του δικαιώµατος των υποψήφιων ανάδοχων γονέων να καταστούν εν τέλει ανάδοχοι.

Ιδιαίτερη µνεία πρέπει να γίνει, εξ άλλου, στις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 3 εδάφ. τελευταίο της ως άνω Σύµβασης, συµφώνως προς τις οποίες «λαµβάνεται δεόντως υπόψη η ανάγκη μίας συνέχειας στην εκπαίδευση του παιδιού, καθώς και η εθνική, θρησκευτική, πολιτιστική και γλωσσολογική καταγωγή του». Υπό το φως των εν λόγω διατάξεων, η επιλογή του ανάδοχου γονέα µεταξύ περισσότερων κατάλληλων υποψηφίων πρέπει να γίνεται βάσει των δεδοµένων κάθε συγκεκριµένης περίπτωσης, κατά τρόπον ώστε οι επιλεγόµενοι ανάδοχοι γονείς να είναι οι κατά το δυνατόν καταλληλότεροι για το συγκεκριµένο, κάθε φορά, ανήλικο πρόσωπο.

β. Συµφώνως προς το άρθρο 1 του ν. 4356/2015 («Σύµφωνο συµβίωσης, άσκηση δικαιωµάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις»), σύµφωνο συµβίωσης µπορούν να καταρτίσουν, µεταξύ τους, διά συµβολαιογραφικού εγγράφου, δύο ενήλικα πρόσωπα «ανεξάρτητα από το φύλο τους».

Συνεπώς, η νέα ρύθµιση που εισάγει το προτεινόµενο άρθρο 8 παρ. 1 συνίσταται στη δυνατότητα, όχι µόνον των ετερόφυλων, αλλά και των οµόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύµφωνο συµβίωσης κατά τις διατάξεις του ν. 4356/2015, να επιλέγονται ως ανάδοχοι γονείς.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου έχει εξετάσει εις βάθος το ζήτηµα της οικογενειακής ζωής των οµόφυλων ζευγαριών υπό το πρίσµα του άρθρου 8 και του άρθρου 14 της ΕΣΔΑ (βλ. Ν. Φραγκάκη, Ζητήµατα οικογενειακού δικαίου στη νοµολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωµάτων του Ανθρώπου, ΔτΑ 2015, σελ. 553-573).

Ως προς το ζήτηµα της αναδοχής ανηλίκων από οµόφυλα ζευγάρια, το Δικαστήριο δεν έχει λάβει θέση. Ως προς το ζήτηµα, όµως, της υιοθεσίας από οµοφυλοφίλους, το Δικαστήριο αναγνώρισε ευρύ περιθώριο εκτίµησης στα κράτη.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε σύµφωνη µε την ΕΣΔΑ την άρνηση των αρχών να επιτρέψουν την υιοθεσία από άγαµο οµοφυλόφιλο πρόσωπο.

Κριτήριο του δικανικού συλλογισµού είναι, αφ’ ενός, η ανάγκη προστασίας του συµφέροντος του τέκνου, αφ’ ετέρου, η διχογνωµία των επιστηµόνων σχετικώς µε τις πιθανές επιπτώσεις µιας τέτοιας κατάστασης στην ανάπτυξή του (βλ. υπόθεση Fretté κατά της Γαλλίας, προσφυγή 36515/97, απόφαση της 26.5.2002). Σε άλλη υπόθεση το Δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση των αρχών να επιτρέψουν ορισµένο τύπο υιοθεσίας σε οµοφυλόφιλη γυναίκα που επιθυµούσε να υιοθετήσει το τέκνο της συντρόφου της, δεν αποτελεί διακριτική µεταχείριση, διότι η νοµική κατάσταση δύο γυναικών δεν µπορεί να συγκριθεί προς εκείνη ενός έγγαµου ζεύγους (βλ. υπόθεση Gas και Dubois κατά της Γαλλίας, προσφυγή αρ. 25951/07, απόφαση της 15.3.2012).

Παγίως, πάντως, το Δικαστήριο έχει κρίνει ότι συντρέχει διακριτική µεταχείριση αντίθετη προς τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, όταν οι αρχές απορρίπτουν αίτηµα για υιοθεσία αποκλειστικώς και µόνον εξαιτίας του γενετήσιου προσανατολισµού του υποψήφιου θετού γονέα (βλ. υπόθεση Ε.Β. κατά της Γαλλίας, προσφυγή αρ. 43546/02, απόφαση της 22.1.2008). Συµφώνως προς τη νοµολογία του, στο πλαίσιο ενός θεσµού της οικογενειακής ζωής δεν µπορούν να γίνουν δεκτές διαφορές που βασίζονται αποκλειστικώς και µόνον στον σεξουαλικό προσανατολισµό των προσώπων (βλ. υπόθεση Selgueiro da Silva κατά της Πορτογαλίας, απόφαση της 21.3.2000, υπόθεση Βαλλιανάτος κ.ά. κατά της Ελλάδας, απόφαση της 7.11.2013).

Η συγκριτική µελέτη του θεσµού στις ευρωπαϊκές έννοµες τάξεις είναι δυσχερής λόγω της διαφορετικής νοµοθετικής προσέγγισης κάθε χώρας επί του θεσµού της αναδοχής και των εν γένει «µορφών εναλλακτικής φροντίδας παιδιών». Ευχερέστερη είναι η συγκριτική µελέτη του θεσµού της υιοθεσίας από οµόφυλα ζευγάρια, µολονότι και στο πεδίο αυτό υφίσταται διαβάθµιση των µορφών υιοθεσίας (λ.χ., δυνατότητα υιοθεσίας του φυσικού ή θετού τέκνου του συζύγου ή συµβιούντος από τον έτερο σύζυγο ή συµβιούντα). Στο πλαίσιο αυτό, το Βέλγιο, η Δανία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερµανία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, το Λουξεµβούργο, η Μάλτα, η Σουηδία και το Ηνωµένο Βασίλειο επιτρέπουν ελευθέρως την υιοθεσία ανηλίκου από οµόφυλα ζευγάρια»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: «Το συμφέρον του παιδιού υπερτερεί του δικαιώματος των ανάδοχων»"

Πώς είχε στηθεί το κόλπο με τα φάρμακα

Πολυσχιδής, για την ακρίβεια τετραπλή, ήταν η δράση που φέρεται να είχε η οργάνωση που διακινούσε παράνομα στο εξωτερικό ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα. Το νήμα της ιστορίας ξετυλίγεται από τον Απρίλιο του 2013, ενώ η οργάνωση εμφανίζεται γερά δομημένη, με τέσσερις βασικούς πυρήνες, τα μέλη των οποίων είχαν αυστηρά καθορισμένους ρόλους. Τριάντα έξι άτομα κατηγορούνται για τη μεγάλη υπόθεση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων ενώ για τρεις από αυτούς εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται. 21 άτομα βρίσκονται ενώπιον των Αρχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, οι γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν -κατόπιν ελέγχου - ότι γερμανική φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης, υψηλού κόστους, από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στον χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν μάλιστα φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Με βάση τον έλεγχο των ανωτέρω τιμολογίων, προέκυψε μεταξύ άλλων ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Κάϊρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση· αλλά και τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία. Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 € , ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 €.

Σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, ο λόγος που εκδίδονται εξ αρχής τα επίμαχα τιμολόγια, είναι για να προσδίδεται νομιμοφάνεια στη μεταξύ τους συναλλαγή, κατά τρόπον ώστε να μπορούν εν συνεχεία τα φάρμακα αυτά, να χρησιμοποιούνται και να διακινούνται περαιτέρω από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό. Μέσω της οδού αυτής, επιτυγχάνεται και η νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προέρχονται από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Η δράση της οργάνωσης

Η δράση της - αυστηρά δομημένης - οργάνωσης φέρεται να ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες τα μέλη των οποίων είχαν καθορισμένους ρόλους.

Συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση προμηθευόταν παρανόμως υψηλού κόστους φάρμακα κυρίως νοσοκομειακής χρήσης από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού. Ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή τα ιδιοποιούνταν παρανόμως.

Ο φερόμενος ως αρχηγός εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς. Επίσης, διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν ο αιγύπτιος - φερόμενος ως αρχηγός -, ο οποίος δεν κατοικούσε μόνιμα στη χώρα μας, απουσίαζε, τον υποκαθιστούσε στον ρόλο του γυναίκα συγκατηγορούμενη του.

Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να ασχολείται με την αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο τρίτος φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως τη προμήθεια του (α) πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

Η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.

Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203,92€.

Η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258€

Οι κατηγορούμενοι

Τριάντα έξι άτομα κατηγορούνται για τη μεγάλη υπόθεση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων, ενώ για τρεις από αυτούς εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται. Ενώπιον της δικαιοσύνης βρίσκονται 21 συλληφθέντες, ανάμεσα τους και ιδιώτες φαρμακοποιοί αλλά και υπεύθυνοι των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα. Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται και δυο γιατροί. Οι κατηγορούμενοι γιατροί εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων, ενώ παράλληλα στρατολογούσαν και άλλους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στην απάτη.
Στο μικροσκόπιο των αρχών φέρονται να βρίσκονται τουλάχιστον οκτώ γιατροί ο ρόλος των οποίων ερευνάται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η ενδεχόμενη δράση τους αλλά και υπεύθυνοι των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι γιατροί εντάσσονται στην οργάνωση. Ωστόσο, «από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν».

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, είχαν συνταγογραφηθεί τα επίμαχα φάρμακα σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο ενώ φαίνεται ότι εκτός από το Λαϊκό νοσοκομείο φαρμακευτικά σκευάσματα «έφευγαν» και από άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Τα φάρμακα μεταξύ άλλων φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ανθοπωλείο, δίπλα στα λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούσαν, κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο.

Η νοσηλευτήρια του Λαϊκού η οποία εργάζεται στο ογκολογικό τμήμα ιδιοποιείτο παρανόμως τα φαρμακευτικά σκευάσματα και όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες ενημέρωνε αμέσως άλλο μέλος του κυκλώματος, συνταξιούχο νοσηλευτή του νοσοκομείου, που αναλάμβανε όλες τις ενέργειες για την αποθήκευση και φύλαξη τους.

Η νοσηλεύτρια του Λαϊκού, στην απολογία της, αρνείται πάντως την εμπλοκή της στην υπόθεση:

«Από την ετήσια και τη μηνιαία απογραφή του φαρμακείου και της μονάδας δεν έχει προκύψει ποτέ το παραμικρό έλλειμμα. Μια άποψη που υποστηρίχθηκε ότι δίδονταν μειωμένες δώσεις σε ασθενείς αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και δεν συνέβη ποτέ διότι έχει επιπτώσεις στη θεραπεία».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς είχε στηθεί το κόλπο με τα φάρμακα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news