facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Πρωτομαγιά με αποδοκιμασίες για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε Εύβοια και Τρίπολη (video)

Ένταση πυροδότησε η παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ακριώτη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
Μερίδα συνδικαλιστών, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, άρχισε να διαμαρτύρεται προς τον βουλευτή μεταξύ άλλων και για τις αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει το δικαίωμα της απεργίας και του ζήτησε να αποχωρήσει .
Τελικά το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου και μελών της διοίκησης.

Ένταση επικράτησε και σε εκδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά στην Τρίπολη όταν ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου θέλησε να εμποδίσει την κατάθεση στεφάνου από εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας.
Στη συνέχεια είχε μάλιστα εντονότατο διάλογο με άλλο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο και επιτέθηκε, όπως δείχνουν τα βίντεο του  τοπικού ηλεκτρονικού Τύπου.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτομαγιά με αποδοκιμασίες για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε Εύβοια και Τρίπολη (video)"

Πρεμιέρα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις την Τετάρτη

Πρεμιέρα κάνουν την Τετάρτη 2 Μαΐου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 15 Μαΐου.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως στα καταστήματα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στα προϊόντα την παλιά, αλλά και τη νέα μειωμένη τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση.

Επιπλέον αν παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από … % έως ... %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Τι θα ισχύσει την Κυριακή 6 Μαΐου

Τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα προαιρετικής επιλογής την Κυριακή 6 Μαΐου, με προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών 11:00-18:00.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις την Τετάρτη"

Όλβιο Ξάνθης: Μεγάλη φωτιά στη Sunlight – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε μετά τη 1 μ.μ. της Πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς το κεντρικό κτίριο κατασκευής βιομηχανικών μπαταριών και formation και έκαψε ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά. Εχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα δύο τμήματα καθώς και το συγκρότημα γραφείων.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ξάνθη και γύρω περιοχές παραμένουν στο χώρο και έχουν θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Δύο άτομα, ένας πυροσβέστης και ένας εργαζόμενος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα ενώ νοσηλεύονται προληπτικά στη μονάδα βραχείας νοσηλείας.

Απομάκρυνση από τους οικισμούς !

Λόγω της φύσης των χημικών που καίγονται και της διεύθυνσης του ανέμου από το νότο προς βορρά,η Αστυνομία αποφάσισε να συμβουλέψει στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς που βρίσκονται στην πορεία του καπνού.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους οικισμούς Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Κοσμητή, Τύμπανο, Τοξότες καθώς και στο χώρο αναψυχής του Νέστου . Δυνάμεις της αστυνομίας και του Δήμου Τοπείρου κάλεσαν τους κατοίκους είτε να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα είτε να κλέίσουν πόρτες-παράθυρα. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής, αν υπάρχει κάτι βλαβερό αυτό δεν είναι ο μαύρος καπνός αλλά άλλες ουσίες που μεταφέρονται με τον αέρα.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και οι υπεύθυνοι βρέθηκαν επί τόπου όπως επίσης, η ηγεσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι τοπικοί βουλευτές καθώς και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου που παρακολούθησαν περίλυποι να καταστρέφεται το πιο κομβικό τμήμα τουε εργοστασίου.

Πιθανότερη αιτία της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του xanthi2.gr, είναι το βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών στη γραμμή formation. Η εταιρία sunlight είναι μια από τις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες της περιοχής, από τις σημαντικότερες στον κλάδο της στον πλανήτη και απασχολεί 850 εργαζόμενους. Ασχολείται με την κατασκευή μπαταριών για διάφορες χρήσεις και, κυρίως, για την αμυντική βιομηχανία.



Εκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης

Έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, με τη συμμετοχή του Καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Σπύρου Ραψομανίκη, πραγματοποιήθηε στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, με αντικείμενη την αντιπετώπιση πιθανής ρύπανσης μετά τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Sunlight.

Συμμετείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας, το Νοσοκομείο, τα Σώματα Ασφαλείας, η αυτοδιοίκηση, ο Στρατός, ο Ιατρικός Σύλλογος, βουλευτές αλλά και αυτοδιοικητικοί που είναι όλοι σε ετοιμότητα ενώ αναμένονται οι μετρήσεις του Εργαστηρίου για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας Βαγγέλης Καρτάλης και Στέφανος Κανίδης καθώς και ο νομικός σύμβουλος Θανάσης Ξυνίδης.

Προληπτικά μέτρα.

Με κέντρο το εργοστάσιο και σε περίμετρο 15 χιλιομέτρων θα υπάρξουν προληπτικά περιοριστικά μέτρα τις επόμενες 48 ώρες. Οι κάτοικοι στους οικισμούς μέχρι τους Τοξότες, στα όρια του Νομού και στα όρια του Δήμου Τοπείρου με το Δήμο Αβδήρων, θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Οι υπεύθυνοι συστήνουν να μην υπάρχει για τις επόμενες 2 μέρες καμία επαφή με το φυσικό περιβάλλον ή σχετική εργασία. Όπως αναφέρουν δεν πρέπει να υπάρξει πανικός αλλά λήψη προληπτικών μέτρων όπως η πλύση των εδαφών, των αυλών και των εξωτερικών τοιχωμάτων και κουφωμάτων στις κατοικίες. Αναλυτική ανακοίνωση θα εκδοθεί από την Περιφέρεια που θα εξειδικεύει τους οικισμούς.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αντίστοιχα με αυτά που είχαν ληφθεί κατά την πυρκαγιά της Alpha Beta Roto. Τα λάστιχα και τα πλαστικά είναι πιο επιβλαβή για τον άνθρωπο από τα βαρέα μέταλλα και οι σχετικές εκθέσεις βρίσκονται στη διάθεση της περιφέρειας.



Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του Εργοστασίου Στέφανος Κανίδης, η φωτιά μέσα σε 2,5 ώρες κατέστρεψε προσπάθεια 25 ετών. Ο εκπρόσωπος του ομίλου Olympia Κώστας Καρτάλης τόνισε ότι η εταιρία εγγυάται όλες τις θέσεις εργασίας, ότι κανείς δεν θα απολυθεί και από αύριο θα είναι όλοι στις θέσεις εργασίας τους. Όπως είπε, η εταιρία θα ξαναφτιάξει γρήγορα όλο το τμήμα πιο σύγχρονο και πιο μοντέρνο.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου στο Νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα βραχείας Νοσηλείας ένας πυροσβεστης και ένας εργαζόμενος με αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Κοινή συνισταμένη όλων όσων συμμετέχουν είναι ότι η κινητοποίηση όλων των αρμοδίων υπήρξε ακαριαία και απόλυτα επιτυχημένη από κάθε άποψη.



xanthi2
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλβιο Ξάνθης: Μεγάλη φωτιά στη Sunlight – Εκκενώθηκαν οικισμοί"

Τούρκοι χάκερς χτύπησαν το ΑΠΕ: «Ελληνες, θα σας ρίξουμε στη θάλασσα, όπως τους προγόνους σας»

Τούρκοι χάκερς «χτύπησαν την κεντρική σελίδα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων το βράδυ της Δευτέρας.
Οπως διαπίστωσαν οι χρήστες του κρατικού πρακτορείου, όταν κάποιος έκανε είσοδο στην αρχική σελίδα του εμφανιζόταν ένα μήνα στα τουρκικά και στα αγγλικά, με απειλές κατά της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων το μήνυμα ανέφερε: «Ελλάδα ξεχνάς γρήγορα, ρίξαμε στη θάλασσα τους προγόνους σας, θα το ξανακάνουμε». Υποστήριζε δε ότι η Ελλάδα «υποθάλπει τρομοκράτες» υποστηρίζοντας γκιουλενιστές που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν- μια έμμεση αναφορά τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που δεν έχουν εκδοθεί στην Αγκυρα.
Το μήνυμα εμφανίστηκε για λίγη ώρα και μετά εξαφανίστηκε.
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκοι χάκερς χτύπησαν το ΑΠΕ: «Ελληνες, θα σας ρίξουμε στη θάλασσα, όπως τους προγόνους σας» "

Μαθητής σε σχολείο της Κρήτης τραυματίστηκε από αδέσποτο πυροβολισμό

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία χωριού της Μεσσαράς Ηρακλείου, το απίστευτο περιστατικό, που εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες με “πρωταγωνιστή” έναν μαθητή Γυμνασίου.

Ο ανήλικος μαθητής βρισκόταν αμέριμνος στην αυλή του σχολείου του, όταν ξαφνικά δέχθηκε το σκάγι από αδέσποτο πυροβολισμό στο πρόσωπο, στην περιοχή κάτω από το μάτι.

Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν το παιδί, αλλά και στη συνέχεια κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία.

Ο μαθητής αιμόφυρτος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ο μαθητής έχει επιστρέψει στις σχολικές του υποχρεώσεις, πιθανότατα μέσα στο επόμενο διάστημα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Οι αρχές αναζητούν τώρα τον ασυνείδητο, που πυροβόλησε κοντά στο σχολείο, με αποτέλεσμα το σκάγι να βρει τον μαθητή, την ώρα του διαλείμματος.

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθητής σε σχολείο της Κρήτης τραυματίστηκε από αδέσποτο πυροβολισμό"

Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν προέβαλλε έναν απίστευτο ισχυρισμό για το πώς κάηκε η Σμύρνη. Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι την πυρπόλησαν οι Έλληνες στρατιώτες. Είναι μία θεωρία που δεν αντέχει σε σοβαρή συζήτηση και η οποία προφανώς δεν περιλαμβάνεται σε κανένα βιβλίο ιστορίας εκτός από τα αναθεωρημένα βιβλία τουρκικής ιστορικής προπαγάνδας

(Το παρακάτω κείμενο είχε δημοσιευθεί στις 17 Σεπτεμβρίου του 2016 με αφορμή τη συμπλήρωση 94 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης. Αναδημοσιεύεται αυτούσιο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν)
«Οι γονείς μου κατοικούσαν στη Σμύρνη και ωνομάζοντο Ανδρομάχη και Κωνσταντίνος Χατζημάρκου. Ο πατέρας μου είχε ξενοδοχείο ύπνου, καφενείο και ηλεκτροκίνητο καφετριβείο “η Μόκα” στην προκυμαία της Σμύρνης. Γεννήθηκα στη Σμύρνη, στο ξενοδοχείο μας, στες 15 Μαρτίου του 1909. Επειδή οι αδελφές μου μεγάλωσαν και δεν ήθελε ο πατέρας μου να ζούμε στο ξενοδοχείο, κατοικήσαμε σ’ άλλο προάστειο, τον Κιός Τεπέ. Το σπίτι μας ήταν μία ωραία έπαυλις σ’ένα ύψωμα, από όπου εφαίνετο ωραία η κίνησις του κόλπου… 
Η ζωή μας κυλούσε ήρεμη και ανέφελη, την ευτυχία μας δε τη μεγάλωσε ο Ελληνικός στρατός, που κατέλαβε τη Σμύρνη. Θυμούμε μάλιστα με τι λαχτάρα στες 2 Μαΐου 1919 τους υποδεχθήκαμε στο σπίτι μας, τον χορό που έδωσε ο πατέρας μου στον 1ον λόχο των ευζώνων, που ήλθε στο χωριό καθώς και τον Εθνικόν Ύμνον που για πρώτη φορά έπαιξα στο πιάνο με την αδελφούλα μου. Έτσι πέρασαν τρία χρόνια γεμάτα χαρά και ευτυχία, που βλέπαμε τη Σμύρνη μας γαλανόλευκη. 
Η ευτυχία μας όμως δεν βάσταξε πολύ· και μια μέρα του 1922, στες 14 Αυγούστου , μάθαμε την οπισθοχώρησι του Ελληνικού στρατού. Στην αρχή μας φάνηκε απίστευτο, γιατί ο εγωϊσμός μας δεν μας άφινε να το πιστέψωμε. 
Και όμως ένα Σάββατο… ακούστηκε ο φοβερός ερχομός των Τούρκων…»
Η Αμφιλύκη Χατζημάρκου, ήταν ένα κορίτσι που μεγάλωνε στη Σμύρνη ανέμελα και με σχετική οικονομική άνεση μέχρι την καταστροφή της πόλης το Σεπτέμβριο του 1922. Η αφήγησή της αναβιώνει μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τη σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης, που σφράγισε επί της ουσίας το θάνατο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και την αποτυχία της υλοποίησης της Μεγάλης Ιδέας. Μικρασιατική Καταστροφή για τους Έλληνες, Αγώνας Ανεξαρτησίας (Kurtuluş Savaşı) για τους Τούρκους ...
Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 1923 ο τουρκικός στρατός, ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ και οι άτακτοί του, μπήκαν στην Σμύρνη. Επτά μέρες πριν είχε αποχωρήσει και το τελευταίο ελληνικό στρατιωτικό τμήμα από τη Μικρά Ασία με το Μέτωπο να έχει καταρρεύσει από τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου.
Η ήττα του Ελληνικού στρατού και η κατάληψη της πόλης από τους κεμαλικούς βρήκε την οικογένεια της Αμφιλύκης απροετοίμαστη. Αναζήτησαν ασφάλεια «στο στόμα του λύκου», στο ξενοδοχείο της Προκυμαίας, αλλά κατάφεραν να σωθούν με τη βοήθεια ενός άλλου ξενοδόχου μουσουλμάνου, πιθανόν του Ναΐμ Μούλαβιτς, ιδιοκτήτη των «Σμύρνα Παλάς» και «Σπλέντιτ Παλάς». Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αντάλλασαν εξυπηρετήσεις και προστασία κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας και της ελληνικής κατοχής του 1919-1922, ως τεχνολογία επιβίωσης απέναντι στις υπερβάσεις των αρχών και τη βιαιότητα των ατάκτων ενόπλων ομάδων. Μόνο που τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 1922 οι παλιές ασφαλιστικές δικλείδες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς…

Φωτιά, μαχαίρι και θάλασσα

Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν

Όποιος μπορέσει ας σωθή· η Σμύρνη καίεται

«Την Τετάρτη το βράδυ έρχεται ο Τούρκος ξενοδόχος και μας λέγει: “Όποιος μπορέσει ας σωθή· η Σμύρνη καίεται”» περιγράφει η Αμφιλύκη Χατζημάρκου στην σπάνια σήμερα έκδοση «Από τας ημέρας της Μικρασιατικής Καταστροφής, Αυτοβιογραφίαι των Προσφύγων Κοριτσιών του Οικοτροφείου του Διεθνούς Συνδέσμου Γυναικών» (Αθήνα, 1926). «Βγήκαμε όλοι έξω και βλέπομε τη Σμύρνη να καίεται από τέσσερα μέρη και όλος ο κόσμος να φωνάζη και να μη ξεύρη που πηγαίνει. Ο πατέρας μου βλέποντας το κακό που γινότανε έξω, αποφάσισε να καούμε εκεί για να μη πέσωμε στα χέρια των θηρίων αυτών».

Ο πατέρας μου βλέποντας το κακό που γινότανε έξω, αποφάσισε να καούμε εκεί για να μη πέσωμε στα χέρια των θηρίων αυτών.

«Η απόφασις του ήτο σταθερά. Η μητέρα μου κ’ εμείς με κλάματα τον παρακαλούσαμε να φύγωμε. Τόσο τραγικό το σύμπλεγμα αυτό φάνηκε στον Τούρκο ξενοδόχο που ήρθε και είπε στη μητέρα μας: “Έλα πάρε τα παιδιά σου και θα σωθούμε όλοι μαζί. Έχω ατμάκατο”. Μια αχτίνα χαράς μας παρηγόρησε και αφού μας έδωσαν σκεπάσματα οθωμανικά μαζί με τη μητέρα και αδελφή του ξενοδόχου μας παρέλαβον μερικοί ωπλισμένοι Τούρκοι και μας πήγαν στην ατμάκατο. Προχωρήσαμε λίγο και ύστερα από πολλά εμπόδια, γιατί τα πτώματα των πνιγμένων κτυπούσαν δεξιά και αριστερά στην ατμάκατο, σταθήκαμε στο μέσον του κόλπου. Μπροστά στα μάτια μας είχαμε το τραγικό θέαμα, που μας παρουσιάζει φωτιά, μαχαίρι και θάλασσα. Σ’ όλη μου τη ζωή δε θα ξεχάσω την τραγική αυτή νύχτα».

Μπροστά στα μάτια μας είχαμε το τραγικό θέαμα, που μας παρουσιάζει φωτιά, μαχαίρι και θάλασσα. Σ’ όλη μου τη ζωή δε θα ξεχάσω την τραγική αυτή νύχτα.

Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία από την ανατίναξη της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού για τους Τούρκους ανέμου (που έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία) και της βενζίνης με την οποία ράντιζαν τα σπίτια, η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία.
Η φωτιά διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1922 (31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο). Καθώς η οικογένεια Παπαμάρκου προσπαθούσε να διαφύγει, ο πατέρας συνελήφθη. Στην αφήγησή της η Αμφιλύκη χρησιμοποιεί το παλιό ημερολόγιο αλλά και αυτές οι ημερομηνίες φαίνεται πως είναι συγκεχυμένες στο μυαλό της.
«Στες 4 το πρωΐ της 1ης Σεπτεμβρίου φθάσαμε στο Κορδελιό, προάστειο της Σμύρνης. Οι Τούρκοι για να δείχνουν δυσκίολες στους χριστιανούς, ζητούσαν διάφορα πιστοποιητικά. Ο πατέρας κατώρθωσε με τη βοήθεια ενός δικηγόρου, Τούρκου να κάνη ένα τέτοιο πιστοποιητικό, που έπρεπε να επικυρωθή από την Τουρκική κυβέρνησι, και γι αυτό πήγε στο Διοικητήριο. Αλά δυστυχώς για μας εκεί κρατήθηκε από τους Τούρκους. Ήτανε Σαββάτο στες 15 Σεπτεμβρίου του 1922, η πιο δυστυχισμένη μέρα της ζωής μου . Αφού άδικα γυρέψαμε να τον σώσωμε και δεν μπορέσαμε, στες 15 Σεπτεμβρίου το πρωΐ φύγαμε αφήνοντας πίσω μας τον καλό μας πατέρα, περιουσία, σπίτι και την πατρίδα μας, με ένα επίτακτο Αμερικανικό που ήλθε να μας σώση».
Πιθανόν αναφέρεται στο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, τελευταία μέρα που επιτρέπονταν η ελεύθερη αποχώρηση του χριστινικού πληθυσμού από τον Τουρκικό στρατό. Φαίνεται ότι η οικογένεια εξάντλησε άδικα κάθε περιθώριο για τη σωτηρία του πατέρα…

Ξεριζωμός

Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν

Φύγαμε αφήνοντας πίσω μας τον καλό μας πατέρα, περιουσία, σπίτι και την πατρίδα μας

Ο ξεριζωμός ενός μεγάλου μέρους του χριστιανικού πληθυσμού, Ελλήνων και Αρμενίων, προς τη μικρασιατική ακτή, που -κατά τους υπολογισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου- έφτανε τις 250.000, άρχισε μετά την ήττα του ελληνικού στρατού και την κατάρρευση του Μετώπου στα μέσα Αυγούστου του 1922.
Την επομένη της αναχώρησης και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Σμύρνη, οι χιλιάδες των προσφύγων Έλληνες και Αρμένιοι που κατέκλυζαν όλο το μήκος της περίφημης Προκυμαίας "Κε" μάταια περίμεναν πλέον τα επιταγμένα ελληνικά πλοία για τη μεταφορά τους στα γειτονικά ελληνικά νησιά. Μετά από παρέμβαση του Αμερικανού Προξένου G. Horton, στάλθηκαν δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά για την εξυπηρέτηση των προσφύγων.
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Οι μαρτυρίες για όσα συνέβησαν στην πόλη πριν την πλήρη εκκένωση της είναι ανατριχιαστικές. Οι Αρμένιοι και οι Έλληνες άντρες από 15 μέχρι και 45 ετών οδηγήθηκαν στα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού) που βρήκαν τραγικό θάνατο από την εξουθενωτική εργασία και τις ταλαιπωρίες. Περίπου 160.000 άντρες δεν γύρισαν ποτέ. Όλη η Σμύρνη καλύφθηκε από τις στριγκλιές και τα ουρλιαχτά των γυναικών που βιάσθηκαν, οι Ευρωπαίοι μάρτυρες διέκριναν ακέφαλα βρέφη στους δρόμους της αρμένικης συνοικίας, ολόκληρες οικογένειες εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ ενώ από τη μανία των Τούρκων δεν γλίτωσαν ούτε οι Γαλλίδες νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού και οι καθολικές αδελφές του Τάγματος του Ελέους που σφαγιάσθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Ο ευαγγελιστής ιερέας πατήρ Μαλτάς εκτελέσθηκε και ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Αλεξ Μακ Λάχλαν υπέστη βασανιστήρια μέχρι θανάτου. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός έστειλε αντιπροσωπεία στον Κεμάλ Ατατούρκ ώστε να συγκαταθέσει στην εκκένωση της πόλης.
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Η εκκένωση της Σμύρνης άρχισε στις 11 Σεπτεμβρίου και διήρκησε μια εβδομάδα. Κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων ο Κεμάλ Ατατούρκ επέτρεψε σε ελληνικά και άλλα πλοία να μπουν στο λιμάνι.
Όταν η πόλη τυλίχτηκε στις φλόγες στις 13 Σεπτεμβρίου, 19 συνολικά πλοία μπήκαν στη Σμύρνη να σώσουν τον κόσμο.
Συνολικά 300.000 πρόσφυγες πέρασαν στην Ελλάδα.
Οι εμπρησμοί κατέστρεψαν τα 3/5 της έκτασης της Σμύρνης αφήνοντας άθικτη την τουρκική συνοικία. Από τις φωτιές δεν γλίτωσαν ούτε τα πολυτελή κτίρια της πόλης, όπως το Sporting Club, τα κομψά ξενοδοχεία του Και, τα εστιατόρια και οι επαύλεις. Από τις 46 ορθόδοξες εκκλησίες σώθηκαν οι τρεις.
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν

Τα τελευταία τραγικά δείγματα της σμυρνιώτικης φωτογραφίας

Την έκταση της καταστροφής αποτυπώνει καρέ καρέ η συλλογή φωτογραφιών που έθεσε στη διάθεσή του NEWS247 το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και έχει αξιοποιηθεί από το νεοϊδρυθέν Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης και ψηφιοποίησης του σχετικού με τον ελληνισμό της Σμύρνης υλικού που βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου.
«Αυτή η σχετικά άγνωστη ιδιωτική συλλογή, που παραχωρήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι επί της ουσίας τα τελευταία τραγικά δείγματα της σμυρνιώτικης φωτογραφίας» επισημαίνει στοNEWS247 ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς, υπενθυμίζοντας πως η Σμύρνη, η Νέα Υόρκη της Ανατολής όπως αποκαλείτο λόγω της ιδιαίτερης κουλτούρας της, είχε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων της εικόνας: επαγγελματίες φωτογράφους, φωτορεπόρτερ, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές αλλά και απλούς ανθρώπους που ήταν εξοικειωμένοι με τη φωτογραφία και την εικονοληψία.
«Από τέτοιες συλλογές όχι μόνο ξαναζούμε την καταστροφή αλλά βλέπουμε και πως οι άνθρωποι αποτύπωναν την ιστορία» τονίζει ο κύριος Βαρλάς.
Πηγή Φωτογραφιών: Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. 
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τη βοήθεια τον Μιχάλη Βαρλά, επιμελητή και υπεύθυνο τεκμηρίωσης της έκθεσης του Ψηφιακού Μουσείου Νέας Σμύρνης, καθώς και την Νίκη Μαρκασιώτη, υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν
Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι κάηκε η Σμύρνη κύριε Ερντογάν"

Νέο «χαστούκι» για τη Μέι: Η Βουλή των Λόρδων δίνει δικαίωμα στο Κοινοβούλιο να εμποδίσει το Brexit

Το σώμα της Βουλής των Λόρδων υπερψήφισε σήμερα μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Brexit με την οποία αναγνωρίζει στο βρετανικό κοινοβούλιο την εξουσία να εμποδίσει τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία αποχώρησής της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 335 ψήφους υπέρ έναντι 244 κατά. Μετά τη συζήτησή του στη Βουλή των Λόρδων, η τροπολογία πρέπει να κατατεθεί εκ νέου ενώπιον των βουλευτών, εντός των επόμενων εβδομάδων, οι οποίοι την είχαν ψηφίσει τον Ιανουάριο και επομένως θα μπορούσαν να την καταργήσουν ή να την τροποποιήσουν.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Τερέζας Μέι είχε κατά το παρελθόν διαβεβαιώσει ότι θα έδινε στο κοινοβούλιο την ευκαιρία να ψηφίσει επί της συμφωνίας του διαζυγίου. Όμως, στην περίπτωση απόρριψής της, η μοναδική επιλογή που θα της απομένει θα είναι η έξοδος χωρίς συμφωνία, μια προοπτική που προκαλεί ανησυχία στις βρετανικές επιχειρήσεις.

Η τροπολογία που υιοθετήθηκε σήμερα δίνει στους κοινοβουλευτικούς τη δυνατότητα «να προτείνουν τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων», ήτοι να αποφασίσουν την παραμονή στην ΕΕ, εξήγησε ο Συντηρητικός Ντάγκλας Μάρτιν Χογκ, μέλος της Βουλής των Λόρδων.

Αυτή η ψήφος συνιστά άλλον έναν κόλαφο για τη βρετανική κυβέρνηση μετά την έναρξη των διαβουλεύσεων επί του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Λόρδων, που στην πλειοψηφία της τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, και αποτυπώνει τον διχασμό στο κυβερνών κόμμα για το θέμα του Brexit.

Πριν καν υιοθετηθεί, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μια τέτοια πρόταση θέτει τον κίνδυνο να «αποδυναμώσει τη θέση της Βρετανίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Τερέζας Μέι.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων, που είναι μη αιρετά, υπερψήφισαν την πρόταση ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ να παραμείνει σε ισχύ στη βρετανική νομοθεσία και ενέκριναν μια τροπολογία που έθετε υπό αμφισβήτηση τα κυβερνητικά σχέδια το Λονδίνο να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «χαστούκι» για τη Μέι: Η Βουλή των Λόρδων δίνει δικαίωμα στο Κοινοβούλιο να εμποδίσει το Brexit"

Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (Φωτογραφίες)

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών.

Σύμφωνα με την απόφαση (άρθρο 13), η ημερομηνία έναρξης της έκδοσης δελτίων ταυτότητας νέου τύπου, καθορίζεται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο τεχνικής ετοιμότητας της Διοίκησης.

Μέχρι την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης της προηγούμενης παραγράφου, τα δελτία ταυτότητας εξακολουθούν να εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 3021/19/53 από 14.10.2005 κοινή υπουργικής απόφασης (Β' 1440).




Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια αστυνομική αρχή, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α.Μία (1) φωτογραφία, η οποία θα εκδίδεται με μέριμνα του ενδιαφερομένου, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου 9303 του ICAO.

β. Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση, όπως καθορίζεται στο Παράρτημα Β΄ του άρθρου 14 της παρούσας, για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (Ο.Π.Σ.Ε.Δ.), των απαραίτητων για την έκδοση του δελτίου στοιχείων δημοτολογίου.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η διασύνδεση στις διαδικτυακές υπηρεσίες πρόσβασης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (Ο.Π.Σ.Ε.Δ.), τα απαραίτητα για την έκδοση του δελτίου δημοτολογικά στοιχεία, προκύπτουν από πιστοποιητικό του Δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο ενδιαφερόμενος, το οποίο αναζητείται αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια Υπηρεσία έκδοσης (ΔΙΑΔΠ/Α/18532/06 ΦΕΚ 1309/Β’ Απόφαση Υπουργού Ε.Σ.Δ.Δ.Α.).

γ. Αίτηση έκδοσης – αντικατάστασης, όπως καθορίζεται στο Παράρτημα Γ΄ του άρθρου 14 της παρούσας, η οποία συμπληρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης, με βάση τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερομένου, όπως αυτά προκύπτουν από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (Ο.Π.Σ.Ε.Δ.) του Υπουργείου Εσωτερικών ή από το πιστοποιητικό της περίπτωσης (β), εκτυπώνεται και υπογράφεται από τον αιτούντα.

δ. Το παλαιό δελτίο ταυτότητας, πλην των περιπτώσεων απώλειας και κλοπής.

ε. Ηλεκτρονικό παράβολο (e-παράβολο) για την πιστοποίηση πληρωμής του παραβόλου έκδοσης - αντικατά- στασης του δελτίου, καθώς και ταχυδρομικής αποστολής των δικαιολογητικών και του δελτίου, προς και από την Υπηρεσία εκτύπωσης - προσωποποίησης.

στ. Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων του αιτούντος (επώνυμο, όνομα και όνομα πατρός), με λατινικούς χαρακτήρες, εφόσον επιθυμεί αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική προς τούτο υπεύθυνη δήλωση. Αντίγραφο του εν λόγω εγγράφου, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση, θα τηρείται από την αρχή έκδοσης, μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά.

ζ. Βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος και το RHESUS, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί την αναγραφή των στοιχείων αυτών.η. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες απώλειας, για τις περιπτώσεις έκδοσης - αντικατάστασης του δελτίου λόγω απώλειας.

Σε περίπτωση έκδοσης - αντικατάστασης του δελτίου ταυτότητας λόγω κλοπής, υποβάλλεται πρόσφατη βεβαίωση Ελληνικής Αρχής (Αστυνομικής ή Προξενικής) στην οποία δηλώθηκε η κλοπή.

θ. Απόφαση καθορισμού επιμέλειας ή ορισμού επιτρόπου ή δικαστικού συμπαραστάτη, όταν πρόκειται για έκδοση δελτίου σε πρόσωπο, η επιμέλεια του οποίου ασκείται σύμφωνα με δικαστική απόφαση ή το οποίο τελεί σε επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση.

Παράβολο

1. Για την έκδοση δελτίου ταυτότητας, καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10,00 €, το οποίο αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης - προσωποποίησής του, καθώς και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς των δικαιολογητικών και του δελτίου προς και από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

2. Για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών, το παράβολο της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται στο ήμισυ.Αντικατάσταση Δελτίων Ταυτότητας παλαιού τύπου.

Δελτία ταυτότητας παλαιού τύπου, τα οποία έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 127/1969, αντικαθίστανται υποχρεωτικά, εντός διαστήματος πέντε (5) ετών από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13, ως εξής :

α. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Α έως και Ε, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13.

β. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Ζ έως και Κ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από το πέρας της προθεσμίας της προηγούμενης περίπτωσης.

γ. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Λ έως και Ο, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (β).

δ. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Π έως και Σ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (γ).

ε. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Τ έως και Ω, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (δ).Μέχρι την αντικατάστασή τους, τα ως άνω δελτία θεωρούνται ισχυρά.

Σε κάθε περίπτωση η ισχύς τους παύει μετά το πέρας διαστήματος πέντε (5) ετών, από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13.

Διάρκεια ισχύος δελτίων ταυτότητας

Σύμφωνα με την απόφαση, η διάρκεια ισχύος των δελτίων ταυτότητας, από την ημερομηνία έκδοσής τους, ορίζεται σε δεκαπέντε (15) έτη, για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο (12) έτος της ηλικίας τους.

Ο κάτοχος δελτίου ταυτότητας υποχρεούται να ζητήσει την αντικατάστασή του, από την αρμόδια αρχή έκδοσης, εντός εξαμήνου πριν την παρέλευση της αναγραφόμενης στο δελτίο ημερομηνίας λήξης αυτού.

Δελτίο ταυτότητας, η διάρκεια ισχύος του οποίου έχει παρέλθει, καθίσταται αυτοδικαίως άκυρο.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (Φωτογραφίες)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news