facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Κουρουμπλής: Αδικαιολόγητη η συνέχιση της απεργίας από ΠΝΟ

Για άλλο ένα 24ωρο θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), αποφάσισε, σε σημερινή συνεδρίασή της, νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία από αύριο στις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 19/04/2018 έως τις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής 20/04/2018.

«Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε την απόφαση ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ανέφερε ότι «το υπουργείο δουλεύει συνεχώς και επιλύει ζητήματα της ΠΝΟ. Εμείς προχωρήσαμε στα εργασιακά σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που πρέπει να έχουν οι πλοιοκτήτες από τη μη τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, που δεν είχε τολμήσει καμία κυβέρνηση έως σήμερα». Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο φέρνει ρυθμίσεις πραγματικά δρακόντειες εις βάρος του εφοπλισμού.

Για το σχέδιο που αφορά τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων, ο υπουργός σημείωσε ότι ζητήθηκε από την ΠΝΟ να πάρει την ευθύνη και να γράψει ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση. «Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να ζητάνε οι αγρότες της Κρήτης να κάνουνε συνάντηση μαζί τους και να μην τη δέχονται. Δεν έχουν μόνο δικαίωμα οι κύριοι της ΠΝΟ αλλά και οι αγρότες. Δεν ξέρω τι νόημα έχει πια αυτή η απεργία, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν συμβεί οτιδήποτε θα έχουνε ευθύνη αυτοί απέναντι στον ναυτικό κόσμο» τόνισε.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ επισημαίνει ότι «ο υπουργός Ναυτιλίας όχι μόνο δεν έδωσε καμία ουσιαστική λύση στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργατών, όχι μόνο δεν επέλυσε έστω και το παραμικρό αίτημα μας, αλλά αντίθετα για άλλη μία φορά κράτησε στάση Πόντιου Πιλάτου προσπαθώντας να μετακινήσει τις ευθύνες τού ιδίου και της κυβέρνησης, δημιουργώντας και συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού».

Η ΠΝΟ ζητάει την κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τις ειδικές συνθέσεις των πληρωμάτων στις γραμμές Πάτρας-Ιταλίας, αλλά αντιδρά και στο σχέδιο υπουργικής απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων.

Ήδη, πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ανακοινώσει αλλαγές των δρομολογίων λόγω της απεργίας, ενώ στην αυριανή κινητοποίηση των ναυτικών συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ).

Σημειώνεται, ότι αναφορικά με το σχέδιο υπουργική απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων, η συνομοσπονδία των ναυτικών έχει υποβάλει προτάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, έχουν γίνει δεκτές και θα ενσωματωθούν στο εν λόγω σχέδιο.

Η ΠΝΟ, σε επιστολή που απέστειλε προς το υπουργείο Ναυτιλίας, υπογραμμίζει ότι πάγια και σταθερή θέση της συνομοσπονδίας των ναυτικών είναι όλες οι ενδομεταφορές, προσώπων και πραγμάτων, στη χώρα μας να γίνονται με πλοία με ελληνική σημαία, με ελληνικά πληρώματα, με πλήρη συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και με συνθέσεις πληρώματος που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τού πλοίου και όχι με την ελάχιστη επάνδρωση.

Σε διαφορετική περίπτωση, προσθέτει, εάν το υπουργείο προχωρήσει στην έκδοση απόφασης που θα επιτρέπει την εκτέλεση των ενδομεταφορών εμπορευμάτων με πλοία σημαίας τρίτων χωρών, θα πρέπει αυτά να στελεχώνονται υποχρεωτικά από ελληνικά πληρώματα, αμειβόμενα σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της ΠΝΟ και να είναι ασφαλισμένα με την ελληνική νομοθεσία.

Επίσης, ζητάει να διευκρινίζονται οι ειδικότητες των μελών του πληρώματος, ότι πράγματι εξυπηρετούν τις ανάγκες του πλοίου και ότι δεν περιορίζονται στην ελάχιστη επάνδρωση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Αδικαιολόγητη η συνέχιση της απεργίας από ΠΝΟ"

Φίλης: Μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελόριζο;

Μία ημέρα μετά την κριτική του στο κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, ο Νίκος Φίλης επανέρχεται, αυτή τη φορά σχολιάζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Καστελόριζο.

«Τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελόριζο; Εγώ δεν είμαι από εκείνους που γιορτάζουν επειδή τελειώνει το μνημόνιο γιατί άφησε ερείπια πίσω του…. Γιατί να χορεύουμε;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας παραθέτοντας στοιχεία του εργατολόγου Σάββα Ρομπόλη όπως μειώσεις στις συντάξεις έως και 45% από το 2019, και προειδοποιώντας για οικονομική απόκλιση από την Ευρώπη.

«Το μέσο επίπεδο των συντάξεων από 750 ευρώ θα πέσει στα 450 ευρώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελόριζο κι αλλού; Ρωτώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε;» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο ότι η έξοδος «θα είναι τόσο καθαρή όσο ο ουρανός του Καστελόριζου» σχολίασε ότι «εγώ δεν μιλάω με σχήματα λόγου».

«Υπάρχουν δύσκολα μπροστά μας, δεν θέλω να μιλάω με σχήματα λόγου, είμαστε σε μεταίχμιο τελειώνει η δανειακή σύμβαση δεν θέλω να δημιουργούνται προσδοκίες που δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία. Θέλω να θέσουμε στη δημόσια ζήτηση ζητήματα ξεχασμένα» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Αντέχει η ελληνική οικονομία, και κάθε οικονομία, πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια; Τι πολιτικές θα ακολουθήσει για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή; αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε αποκλίσεις από την ευρωπαϊκή οικονομία... Πώς κλείνουμε τις πληγές και τις ανισότητες που προκάλεσαν τα μνημόνια; Δεν γίνεται αμέσως, συμφωνώ, άλλα θέλει ένα σχέδιο».

Οπως υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης, «το σχέδιο της Ελλάδας που έχει κατατεθεί στους δανειστές πρέπει να συζητηθεί και στην ελληνική βουλή με τα άλλα κόμματα. Κάποια μέτρα τώρα που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει να τα ξανακουβεντιάσουμε...».

«Μνημόνιο ψηφίσαμε το καλοκαίρι του ‘15, και εγώ το ψήφισα» συμπλήρωσε

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελόριζο;"

Έλληνας ο νικητής του Μαραθωνίου στο Βόρειο Πόλο

Εντυπωσίασε ο Έλληνας δρομέας των μεγάλων αποστάσεων, Αργύρης Παπαθανασόπουλος, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στο Μαραθώνιο αγώνα του Βόρειου Πόλου (North Pole Marathon).

Κρατώντας την ελληνική σημαία στο ένα χέρι και με τον πάγο να έχει καλύψει το πρόσωπό του, ο Παπαθανασόπουλος έπεσε στον τερματισμό εξαντλημένος στα γόνατά του, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα, αφού κέρδισε τον Μαραθώνιο του Βόρειου Πόλου, τον αγώνα που διεξάγεται στο βορειότερο σημείο της Γης.

Ο σπουδαίος δρομέας, που έχει τρέξει στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου, όπως την έρημο Σαχάρα, την Παταγονία, το Μπουτάν και την Κοιλάδα του Θανάτου (ΗΠΑ), τερμάτισε σε 4 ώρες 34 λεπτά 36 δευτερόλεπτα, σχεδόν μισή νωρίτερα από τον Μολδαβό Ντμίτρι Βολόσιν (5:03:26) και τον Αυστραλό Ντέιβιντ Φιλντ (5:03:34).

Ο Παπαθανασόπουλος ξεπέρασε τους 46 αντιπάλους του και θερμοκρασίες που έφθαναν τους μείον 33 βαθμούς Κελσίου (27,4 βαθμοί Φαρενάιτ) για να κερδίσει τον «πιο κρύο Μαραθώνιο» του κόσμου. «Είναι σχεδόν απίστευτο. Ξέρετε ότι είμαι Έλληνας, οπότε αυτό δεν είναι το σωστό μέρος για μένα. Αισθάνομαι όπως ένας Εσκιμώος που τρέχει έναν αγώνα στην έρημο», δήλωσε μετά τη νίκη του.

Σχεδόν όλοι οι δρομείς ήταν τυλιγμένοι με ζεστά ρούχα από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα για να προστατευτούν από το ψύχος.



dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνας ο νικητής του Μαραθωνίου στο Βόρειο Πόλο"

Σιμορέλης (ΣΥΡΙΖΑ): Κακώς έκαναν τη βόλτα τους και σήκωσαν τη σημαία

«Κακώς έκαναν τη βόλτα τους και σήκωσαν τη σημαία», δήλωσε στον ΣΚΑΪ για τους τρεις νεαρούς που ύψωσαν σημαίες σε πέντε βραχονησίδες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης.

«Στο σπίτι μου βγάζω τη σημαία όπου θέλω, η σημαία δεν είναι πανί να το σηκώσουμε στο Καραϊσκάκη και στο Παναθηναϊκό στάδιο» τόνισε ο κ. Σιμορέλης.

«Παλαιός στρατιωτικός μου είπε: ''όταν σηκώνεις τη σημαία δεν την αφήνεις και φεύγεις, κάθεσαι την υπερασπίζεσαι, δεν κάνεις τη βολτίτσα σου και φεύγεις''». «Δεν πάω βολτίτσα, κάνω το χαβά μου και μετά λέω: ''τρέξε να συ να την υπερασπιστείς (τη σημαία)''» σημείωσε.

«Όλοι μας, ξεκινάω από εμάς τους πολιτικούς, να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουμε, να μιλάμε λιγότερο, να προσέχουμε» παρατήρησε ο κ. Σιμορέλης.

«Ζούμε μέρες δύσκολες, ταραγμένες, αλλά μένω στο ότι ο Μακρόν και η Κομισιόν στηρίζουν την Ελλάδα, και ότι η ΕΕ ανέφερε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πρωθυπουργός έστειλε πολλά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις, το μήνυμα ότι αλλάζουμε σελίδα» δήλωσε εξάλλου για την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Καστελόριζο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σιμορέλης (ΣΥΡΙΖΑ): Κακώς έκαναν τη βόλτα τους και σήκωσαν τη σημαία"

Καμμένος: Όσοι υψώνουν σημαίες, να είναι και έτοιμοι να τις υπερασπιστούν (vid)

Επικριτικός ως προς την πράξη των τριών νεαρών Ελλήνων, που ύψωσαν ελληνικές σημαίες στη νήσο Μικρός Ανθρωποφάς, αλλά και σε άλλες τέσσερις νησίδες κοντά στους Φούρνους, εμφανίστηκε την Τετάρτη (18/04/2018) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας από το βήμα της Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή, ο κ. Καμμένος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αυτός που παίρνει μια σημαία στην πλάτη και πάει να την βάλει κάπου θα πρέπει να την υπερασπιστεί ή να έρθει στο στρατό για να πει ότι εγώ αποφάσισα σήμερα με δύο φίλους μου που είναι Πάσχα να βάλουμε μια σημαία εκεί. Να το ξέρετε και σας ενημερώνουμε και σας καλούμε να την υπερασπιστείτε. Βεβαίως και σε κάθε ελληνικό νησί πρέπει να μπορούμε να βάλουμε μια ελληνική σημαία αλλά το θέμα είναι ότι η σημαία είναι σύμβολο και η προβολή σημαίας αποτελεί ισχυρή πράξη επιβολής εθνικής κυριαρχίας. Οταν λοιπόν κάποιος παίρνει τη σημαία και την τοποθετεί κάπου πρέπει να διασφαλίσει ο ίδιος ή με ενημερωμένες τις ένοπλες δυνάμεις ότι θα την υπερασπιστεί με το αίμα του και μέχρι το τέλος. Το να πάρεις μια βάρκα και να πεις τώρα που είναι Πάσχα ας βάλουμε στην τάδε βραχονησίδα μια σημαία και ας τρέχει μετά το φυλάκιο να το υπερασπιστεί. Την υπερασπιζόμαστε βεβαίως και θα υπερασπιστούμε όποια σημαία όπου κι αν είναι, αλλά η προβολή της εθνικής κυριαρχίας δια του συμβόλου είναι πράξη που είναι και υπεύθυνος αυτός που την κάνει να έχει και τη δυνατότητα εν συνεχεία να μπορέσει να τη στηρίξει».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι τα Ίμια τελούν υπό τουρκική κτήση, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για «παραλήρημα του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας»

Όσο για τη δήλωση του Φώτη Κουβέλη περί «ακήρυχτου πολέμου με την Τουρκία», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Η δήλωσή του έγινε μετά την κηδεία του Γιώργου Μπαλταδώρου που έπεσε με το Mirage, εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής, προασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας, ήρωας, σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, εν καιρώ ειρήνης».

«Αυτός είναι ο ακήρυχτος πόλεμος που αναφέρθηκε ο κ. Κουβέλης, όπως και ο ακήρυχτος πόλεμος, ο υβριδικός πόλεμος, ο ψυχολογικός πόλεμος στον οποίο δεν πρέπει να υποκύψουμε. Ψυχολογικός πόλεμος ο οποίος δεν θα πρέπει να δημιουργήσει φόβο στους Ελληνες. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Ελληνες. Είμαστε μία ασφαλείς χώρα, ισχυρή που βγαίνει από μία οικονομική κρίση. Ο πόλεμος αυτός γίνεται για να πληγεί η χώρα και σε αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.



newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Όσοι υψώνουν σημαίες, να είναι και έτοιμοι να τις υπερασπιστούν (vid) "

ΟΑΕΔ: Εφάπαξ ενίσχυση 1.000 ευρώ για τους άνεργους του Mega

Απόφαση για τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 1.000 ευρώ, ανά άνεργο-πρώην εργαζόμενο ή εργαζόμενο σε επίσχεση εργασίας της εταιρείας «Τηλέπυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων» (Mega Channel), υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση προβλέπει τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 1.000 ευρώ, σε 470 άτομα.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Εφάπαξ ενίσχυση 1.000 ευρώ για τους άνεργους του Mega"

Πανικός σε πτήση! Τραγικός θάνατος για 43χρονη, τη «ρούφηξε» το σπασμένο παράθυρο [pics, vids]

Σε τραγωδία εκτυλίχθηκε η εσωτερική πτήση της εταιρίας Southwest Airlines. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Ντάλας. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τον τρόμο που θα ζούσαν οι 144 επιβάτες που βρίσκονταν στη μοιραία πτήση.
Οι δραματικές στιγμές στην πτήση της Southwest Airlines έχουν καταγραφεί σε video από επιβάτη. Ήταν περίπου 20 λεπτά μετά την απογείωση όταν εξερράγη ο αριστερός κινητήρας του Boeing 737. Από την έκρηξη, συντρίμμια χτύπησαν την άτρακτο του αεροπλάνου με αποτέλεσμα να σπάσει ένα παράθυρο. Αυτό προκάλεσε αναρρόφηση στην καμπίνα, καθώς τη στιγμή της έκρηξης το αεροπλάνο είχε ανέβει σε υψόμετρο 10 χιλιομέτρων!
Στιγμές τρόμου στην πτήση WN1380
Στο κάθισμα δίπλα από το παράθυρο που έσπασε μετά την έκρηξη καθόταν η άτυχη 43χρονη Τζένιφερ Ρίορνταν. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε ξαφνικά έξω από το αεροσκάφος! Δυο επιβάτες αντέδρασαν άμεσα και κατάφεραν να την τραβήξουν ξανά μέσα, αλλά είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά.


Η άτυχη Τζένιφερ Ρίορνταν

Η 43χρονη ήταν στέλεχος της τράπεζας Fargo Wells και επέστρεφε στο Αλαμπουκέρκι μετά από επαγγελματικό ταξίδι. Ήταν μητέρα δυο παιδιών. Οι επιβάτες της πτήσεις περιέγραψαν τις στιγμές πανικού και την ψύχραιμη αντίδραση της πιλότου Τάμι Τζο Σαλτς, η οποία κατάφερε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της Φιλαδέλφεια.

Η πιλότος που έσωσε τους υπόλοιπους επιβάτες

Ο επιβάτης Άλφρεντ Τάμλινσον από το Κόρπους Κρίστι του Τέξας περιέγραψε τα όσα έγιναν: «Ένας κύριος με καουμπόικο καπέλο έτρεξε στις μπροστινές σειρές και άρπαξε τη γυναίκα για να την τραβήξει ξανά μέσα (σ.σ. στο αεροπλάνο). Δεν μπορούσε μόνος του και ένας άλλος κύριος τον βοήθησε». Σύμφωνα με άλλον επιβάτη, τον Έρικ Ζίλμπερτ, η άτυχη 43χρονη είχε βγεί σχεδόν η μισή από το αεροπλάνο! πτήση αεροπλάνο επιβάτες





Η Τζένιφερ Ρίορνταν με τον σύζυγό της

Οι επιβάτες κατάφεραν να καλύψουν την τρύπα που είχε δημιουργηθεί και προσπάθησαν να δώσουν στην 43χρονη τις πρώτες βοήθειες. Η γυναίκα είχε υποστεί σοβαρές κακώσεις στο κεφάλι. Οι διασώστες ανέφεραν επίσης άλλους επτά τραυματίες.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Πανικός

Αμέσως μετά την έκρηξη, έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου. Εκτυλίχθηκαν σκηνές τρόμου και πανικού. «Όλοι έκλαιγαν», είπε ένας από τους επιβάτες. Ευτυχώς, υπήρχαν και κάποιοι που διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Φώναζαν στους άλλους πως όλα θα πάνε καλά και μπορούσαν να τα καταφέρουν. 
Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, όταν έγινε η έκρηξη το αεροπλάνο βρισκόταν στα 32.500 πόδια και αμέσως μετά αισθάνθηκαν πως έπεσε 100 πόδια! Όταν έσπασε το παράθυρο και «ρούφηξε» την άτυχη γυναίκα, δυο άνδρες αντέδρασαν άμεσα. Κράτησαν τη 43χρονη κοντά τους 12 λεπτά έως ότου η πιλότος καταφέρει να προσγειώσει το αεροπλάνο στη Φιλαδέλφεια. 
Τρομοκρατημένοι επιβάτες ανέβασαν στα social media video και φωτογραφίες καθώς το αεροπλάνο έπεφτε 3.000 πόδια το λεπτό μέχρι να φτάσει στα 10.000 πόδια! Ο επιβάτης Μάρτι Μαρτίνες πλήρωσε 8 δολάρια για να συνδεθεί με το wifi και μέσω live μετάδοσης στο Facebook να πει «αντίο». Νόμιζε πως δεν θα επιζούσε. 
Ο Μαρτίνες δήλωσε στο CBS πως εξαιτίας των τραυμάτων της άτυχης 43χρονης, υπήρχε αίμα παντού στο αεροπλάνο. Είπε επίσης ότι η καμπίνα μύριζε στάχτη μετά την έκρηξη του κινητήρα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανικός σε πτήση! Τραγικός θάνατος για 43χρονη, τη «ρούφηξε» το σπασμένο παράθυρο [pics, vids]"

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου μισή ώρα στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, σύμφωνα με πηγή της προεδρίας.

Ο Μπαχτσελί, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ζήτησε την Τρίτη επίσπευση των εκλογών, που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, για τις 26 Αυγούστου φέτος. Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του. Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών. Ο Ερντογάν πάντως απέρριψε εμμέσως την πρόταση του Μπαχτσελί.

Η 26η Αυγούστου είναι η επέτειος της μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, δηλαδή της νίκης των Σελτζούκων Τούρκων του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν επί του βυζαντινού στρατού.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Τρίτη ότι θα συναντηθεί σήμερα, Τετάρτη με τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος νωρίτερα πρότεινε να επισπευθούν οι προεδρικές εκλογές για τον Αύγουστο αυτού του έτους-- έναν χρόνο και πλέον νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο 2019.

Εμμέσως όμως ο Ερντογάν φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς δήλωσε ότι οι αναμενόμενες αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα θα εφαρμοστούν πλήρως με τις προεδρικές του Νοεμβρίου.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το MHP θα σχηματίσουν εκλογική συμμαχία στις επόμενες εκλογές
Ο Μπαχτσελί επικαλέστηκε "οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας" και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να "αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες" έως τον Νοέμβριο 2019.

Απαντώντας στην πρόταση του Μπαχτσελί, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε ότι οι επίσημοι θεσμοί της χώρας θα εξετάσουν το αίτημα του MHP.

"Οι επίσημοι θεσμοί του κόμματος θα το εξετάσουν και στη συνέχεια θα υπάρξει ανακοίνωση", είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στα 4,1103 δολάρια στις 0941 GMT, από τα 4,0865 όπου βρισκόταν πριν από τα σχόλια του Μπαχτσελί.

Ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (BIST 100) κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 2%.
Πριν από ένα χρόνο η Τουρκία διενήργησε δημοψήφισμα, το οποίο προέβλεπε την αλλαγή του κοινοβουλευτικού συστήματος σε προεδρικό και ως εκ τούτου την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.

Όπως είναι προγραμματισμένο, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές στις 3 Νοεμβρίου 2019, ενώ τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου προβλέπεται η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο Ερντογάν"

Novartis: Αναρμόδια η Βουλή να προχωρήσει σε διώξεις – Ξανά στη Δικαιοσύνη η δικογραφία

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που είχαν απομείνει μετά την αποχώρηση όλων των άλλων βουλευτών της Αντιπολίτευσης, αποφάσισαν ότι η Βουλή δεν είναι αρμόδια για να διερευνήσει τα τυχόν εγκλήματα της δωροδοκίας και δωροληψία, όπως και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Αλλά αυτό είναι έργο που μπορεί να κάνει από μόνη της η Δικαιοσύνη. Για αυτό και θα εισηγηθεί η πλειοψηφία στο πόρισμά της που θα τεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, η δικογραφία να σταλεί πίσω στην τακτική δικαιοσύνη για την διερέυνηση και τον σχετικό έλεγχο των αναφερομένων πολιτικών προσώπων.

Οι δύο εισηγητές, Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ), συνέκλιναν σε αυτό το κοινό συμπέρασμα και ο καθένας τους την παρουσίασε στην Επιτροπή, όπου μετά έγινε ένας εκτεταμένος διάλογος μεταξύ των παριστάμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Το δελτίο Τύπου

Αύριο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεόδωρος Δρίτσας, εξουσιοδοτήθηκε από τα μέλη της συγκυβερνητικής πλειοψηφίας της Επιτροπής να εκδώσει ένα αναλυτικό δελτίο Τύπου, στο οποίο όπως είπε θα αναφέρεται το πλήρες νομικό σκεπτικό, σημειώνοντας που αυτό είναι απόλυτα και πολύ καλά τεκμηριωμένο και μελετημένο σε όλες του τις πτυχές.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, επίσης είπε, ότι στο δελτίο Τύπου, που εξουσιοδοτήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να εκδώσει, θα έχει και μια πολιτική παράγραφο που ως πνεύμα της θα αναφέρει ότι «με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για πλήρη διερεύνηση και την δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου, ώστε να εξεταστούν όλα τα στοιχείαλ ώστε οι αθώοι να δικαιωθούν και να αποδοθούν χωρίς κανένα ψεγάδι και οι εμπλεκόμενοι και ύποπτοι και οι ένοχοι να δικαστούν, όπως πρέπει. Και έτσι, το πολιτικό σύστημα να κάνει ένα βήμα για να ανακτηθεί η πολιτική του αξιοπιστία».

Πρόσκληση Δρίτσα

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ορίσθηκε για τις 5 το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης 24 του μήνα προκειμένου να εγκριθεί το πόρισμα και τυπικά και μετά θα υποβληθεί στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος με την σειρά του θα το εγγράψει σε ημερήσια διάταξη της Ολομελείας για συζήτηση και ψηφοφορία. Μάλιστα ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι θα στείλει σχετική πρόσκληση και σε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που έχουν αποχωρήσει από την Επιτροπή, αλλά και τα δέκα αναφερόμενα πρόσωπα, με την οποία θα τους γνωστοποιεί ότι εάν θέλουν να υποβάλλουν τις δικές τους πορισματικές εκθέσεις, αυτό θα μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 10 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 24 του μήμα στην γραμματεία της Προκαταρτικής, ώστε και αυτές να συμπεριληφθούν ως παράρτημα στο σώμα του πορίσματος της πλειοψηφίας.

Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Σε ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών σχετικά με το τι είναι εκείνο που κάνει την κυβερνητική πλειοψηφία να εκτιμά ότι ο στόχος της για εξέταση των αδικημάτων αυτών για πολιτικά πρόσωπα από την τακτική δικαιοσύνη μπορεί να είναι εφικτή καθώς υπάρχει η νομολογία του Αρείου Πάγου (σ.σ. στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου το δικαστικό συμβούλιο είχε αποφανθεί ότι το αδίκημα δωροληψίας-δωροδοκίας εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα), ο κ. Δρίτσας είπε ότι πράγματι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, υπάρχει όντως μια νομολογία ισχυρή διότι είναι από το Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά η νομολογία, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν είναι Νόμος και δεν υποκαθιστά το δικαίωμα κάθε δικαστηρίου να αποφανθεί. Η νομολογία είναι ισχυρή αλλά δεν αποτελεί υποχρέωση οποιουδήποτε δικαιοδοτικού οργάνου, όπως είναι η ειδική επιτροπή, να την δεχθεί και να ακολουθήσει την ίδια άποψη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Novartis: Αναρμόδια η Βουλή να προχωρήσει σε διώξεις – Ξανά στη Δικαιοσύνη η δικογραφία"

Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία για σεβασμό των συνόρων

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τον σεβασμό των συνόρων έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε να έχουμε πάντοτε τις καλύτερες σχέσεις, ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά τούτο προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας και σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις».

Υποδεχόμενος τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, Juri Luik στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως ο μη σεβασμός των συνόρων αυτών καθ’ οιονδήποτε τρόπο, συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία και την πορεία της ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτά τα σύνορα, οι Ευρωπαίοι είμαστε διατεθειμένοι να τα διαφυλάξουμε και καθιστούμε σαφές ότι καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο σαφώς και δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις. Ο σεβασμός τους δε, πέραν του ότι είναι ένας σεβασμός τον οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να γίνεται αντιληπτός και κατανοητός κι από τον καθένα αλλά ιδίως από τα κράτη τα οποία θέλουν γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας, ότι «συμφωνούμε οι δύο χώρες στο να εργαστούμε από κοινού, ώστε ο Πυλώνας της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί μια πραγματικότητα».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο Πυλώνας αυτός πρέπει να καταστεί ενεργός για πολλούς λόγους, τόσο για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -για την προστασία των κρατών-μελών-, όσο και για να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση διεθνή το ρόλο τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει.

Όπως ανέφερε, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα από όλη αυτήν τη συγκυρία η οποία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα για την ειρήνη στον κόσμο και πολύ περισσότερο για την περιοχή μας. Άρα έχουμε χρέος σε αυτόν τον τομέα να εργαστούμε από κοινού για αυτόν τον Πυλώνα και επιπλέον για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, Juri Luik, υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του τονίζει τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Εσθονία και τον συνεχάρη για την ενεργό και συνεπή συμμετοχή της χώρας του, στις δυνάμεις η Frontex.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, επισήμανε το άριστο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας, αλλά και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα του και ιδίως αναφορικά με τη Ρωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία για σεβασμό των συνόρων"

Το ΥΠΕΞ απαντά στην Άγκυρα για τα Ίμια: Να συνέλθει η Τουρκία, αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η ελληνική κυβέρνηση απαντά στη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

«Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα, ο τίτλος της ανακοίνωσης που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών (www.mfa.gr) έχει τίτλο «ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με επανάληψη ανυπόστατων ισχυρισμών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια». Αν μη τι άλλο, η λέξη «επανάληψη» έχει στόχο να υποβαθμίσει την δήλωση της τουρκικής διπλωματίας ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΥΠΕΞ απαντά στην Άγκυρα για τα Ίμια: Να συνέλθει η Τουρκία, αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία"

Δημοσκόπηση: Κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - Ποιοι μένουν εκτός Βουλής

Σε μονοψήφια ποσοστά κινείται πλέον η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία νέας δημοσκόπησης της Palmos Analysis που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη (18/04/2018) για λογαριασμό της ενημερωτικής ιστοσελίδας tvxs.gr.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, η οποία είχε ξεπεράσει τις 13 μονάδες έναν χρόνο πριν, έχει μειωθεί πλέον σε μονοψήφιο αριθμό, ενώ ο μεγάλος όγκος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, καθιστούν κάθε πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών δύσκολη.
diafora syriza nd
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 20,8% έναντι 11,9% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν:
  • Το ΚΚΕ και το Κίνημα Αλλαγής με 5,2%
  • Η Χρυσή Αυγή με 5,0%
dimoskopisi
Παράλληλα, με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά (σ.σ. μένουν εκτός Βουλής) εμφανίζονται τα ακόλουθα κόμματα:
  • Ένωση Κεντρώων 1,9%
  • Εθνική Ενότητα – ΛΑΟΣ 1,2%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,1%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,8%
  • Λαϊκή Ενότητα 0,7%
  • Δημιουργία Ξανά 0,7% και
  • Πλεύση Ελευθερίας 0,6%
Σημειώνεται πως το ποσοστό των αναποφάσιστων στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση φτάνει το 23,8%.
Δείτε παρακάτω στον παρακάτω πίνακα τις μεταβολές στην πρόθεση ψήφου:
258928g metavolespsifou
Palmos Analysis - Tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - Ποιοι μένουν εκτός Βουλής "

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απρέπειες για "Τουρκικά Ίμια" μετά το βρυξελλιώτικο "χαστούκι"

Με τις γνωστές απρέπειες, περί τουρκικών Ιμίων αλλά και για την Κύπρο, αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βρυξελλιώτικο "χαστούκι". Μετά την πρόταση-κόλαφος που υιοθέτηκε για να ψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη αυριανή συνεδρίαση, η τουρκική διπλωματία υποστηρίζει όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της ότι οι "βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία."

Καταφέρθηκε μάλιστα με ιταμό ύφος εναντίον των ευρωπαικών θεσμών για τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, επιχειρώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο για την αποτυχία στο Κραν Μοντανα.

Αναλυτικά όσα αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών:

"Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ είναι να αναδειχθεί ως αρμόδια διαιτητή ή του δικαστηρίου και προσπαθεί να καταστήσει μια απόφαση υπό το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της Ένωσης» όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βράχοι των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.

Η υποστήριξη που παρέχεται ως «εν λευκώ» από την ΕΕ με τα κράτη μέλη σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ.

Οι δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό δε, επαναλαμβάνουν τις ήδη γνωστές απόψεις της ΕΕ για το Κυπριακό. Αυτές οι εκφράσεις αντανακλούν τη στάση των Ελληνοκυπρίων, που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και ορίζει ένα ακόμη παράδειγμα της εκμετάλλευσης από τους Έλληνες Κυπρίους για ένταξη στην ΕΕ στις προσπάθειές της για την αδιέξοδα.

Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και παραμορφωμένη κατανόηση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική αξιολόγηση για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή.

Είναι ασυνεπές το να ισχυρίζεται η ΕΕ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ ενώ εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με τεχνητά και πολιτικά εμπόδια."

Όλη η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών εδώ

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απρέπειες για "Τουρκικά Ίμια" μετά το βρυξελλιώτικο "χαστούκι""

«Θερμό» επεισόδιο θέλει η Τουρκία: Οι ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και το αυστηρό μήνυμα της ΕΕ

Μάθημα… εξωτερικής πολιτικής από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Μποζντάγ τη στιγμή που τουρκικά μαχητικά παρενοχλούσαν το πρωθυπουργικό Σινούκ στη Ρω – Στο «κάδρο» των εκβιασμών ξανά οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί – Ευρωβουλή προς Άγκυρα: «Όσο απειλείτε την Ελλάδα, δεν μπαίνετε στην ΕΕ»

Σε ρόλο τιμητή των πάντων και με υπέρμετρη αλαζονεία για τη «μεγαλοψυχία» και τη δήθεν μακροθυμία που επιδεικνύει η χώρα του απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, εμμένοντας στα περί υποστολής της ελληνικής σημαίας από τη νήσο Μικρός Ανθρωποφάς, κοντά στους Φούρνους. Παράλληλα, απείλησε τη χώρα μας με «ανεπιθύμητα περιστατικά» στο Αιγαίο κατηγορώντας τη για «προβοκατόρικη» στάση.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο στη γείτονα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο και ανέφερε χαρακτηριστικά: «ύψωσαν την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα και εμείς την κατεβάσαμε».

Παράλληλα, ο Μποζντάγ κάλεσε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις «προβοκατόρικες» και «επιθετικές» ενέργειες, προκειμένου να αποφευχθούν «ανεπιθύμητα περιστατικά γύρω από τα νησιά του Αιγαίου».

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες. Εμείς ευχόμαστε να συνεχιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας. Οι καλές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο», σημείωσε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Εδώ, προφανώς, κολλάει άψογα η παροιμία: «Φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Γιατί, τι άλλο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, όταν το καθεστώς Ερντογάν, με δεδομένη την εχθρική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας, ευνοεί την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και επιτρέπει την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από την ακριτική Ρω στη Ρόδο;

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θερμό» επεισόδιο θέλει η Τουρκία: Οι ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και το αυστηρό μήνυμα της ΕΕ "

ΣτΕ: Ελεύθερη εφεξής η κυκλοφορία προσφύγων στην επικράτεια

Οι πρόσφυγες οι οποίοι είναι στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό, ενώ όσοι πρόσφυγες έρθουν από εδώ και στο εξής, δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ζητώντας να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου, με οποία τέθηκε περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων στα έξι νησιά.
Με την υπ΄ αριθμ. 805/2018 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, ακυρώθηκε η επίμαχη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου.

Το ΣτΕ κατά πλειοψηφία έκρινε ότι ο περιορισμός της κυκλοφορίας δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος.

Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε στα άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία, έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά αντιθέτως την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμισή τους σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας.

Τα έξι αυτά νησιά, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν με τις υπάρχουσες υποδομές και μάλιστα εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων, με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων Περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς περιορισμούς.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, εφόσον δεν προκύπτουν οι σοβαροί και επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβολή του περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μετά την 20η Μαρτίου 2016, πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως θα μελετήσει την απόφαση 805/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά το σκεπτικό και το διατακτικό της.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «ήδη στο κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου, υπάρχει σχετική διάταξη (άρθρο 7 που αντιστοιχεί στο άρθρο 7 της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ), η οποία ρυθμίζει το θέμα».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Ελεύθερη εφεξής η κυκλοφορία προσφύγων στην επικράτεια"

Κομισιόν για Τουρκία: Απαράδεκτη ρητορική - απειλεί κράτη μέλη

Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ελλήνων στρατιωτικών, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Τουρκία, η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η χώρα απομακρύνεται από την Ε.Ε. και καλεί την Άγκυρα να ανατρέψει αυτήν την αρνητική τάση. Η έκθεση της Επιτροπής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής». Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν επισήμανε, πάντως ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε. και ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Άγκυρα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνιστά στην Άγκυρα να συνεχίσει να παρέχει καταφύγιο και στήριξη στους πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν καταγραφεί στο τουρκικό έδαφος. «Η Ε.Ε. παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την Τουρκία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Γ. Χαν.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν για Τουρκία: Απαράδεκτη ρητορική - απειλεί κράτη μέλη"

Δήμαρχοι: Επίθεση σε Σκουρλέτη για εμπαιγμό -«Όχι» στην απλή αναλογική (βίντεο)

«Όχι» στην αλλαγή εκλογικού συστήματος πριν την μεταρρύθμιση αλλά και, ειδικότερα, στην απλή αναλογική είπαν οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά τη διάρκεια των εισηγήσεών τους στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ. Παράλληλα άσκησαν έντονη κριτική στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη γιατί, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, στην ουσία τους εμπαίζει και ακόμη δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο.

«Στέλνουμε καθαρό μήνυμα Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αξιοπρέπειά μας….Ο Σκουρλέτης θα πρέπει να σέβεται την Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να λέει ότι έχει γίνει διαβούλευση όταν δεν έχουμε δει ούτε μία σελίδα του νομοσχεδίου», ξεκίνησε την επίθεση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επέκρινε τον υπουργό ότι κάνει πολιτική με διαρροές. «Επιβεβαιώσαμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τη διάθεση να κάνει καμία μεταρρύθμιση. Ο κ. Σκουρλέτης έπαιζε κρυφτούλι με την ΚΕΔΕ» ανέφερε και πρόσθεσε πως η Αυτοδιοίκηση περιμένει ακόμα το κείμενο του νομοσχεδίου. Ωστόσο, όπως σημείωσε, αν ληφθούν υπόψιν τα όσα δηλώνει κατά καιρούς ο Υπουργός Εσωτερικών διαπιστώνεται ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν μόνο δύο αλλαγές. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η μείωση της θητείας των αιρετών Διοικήσεων των Δήμων, από τα 5 στα 4 χρόνια». «Είναι προφανές ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι πρώτον, να ξεμπερδέψει μια ώρα αρχύτερα από τις σημερινές Δημοτικές Αρχές και δεύτερον να οδηγήσει τους Δήμους από την επόμενη κιόλας περίοδο σε ακυβερνησία, ώστε στη συνέχεια, μέσα από το χάος που θα δημιουργηθεί, να υποκαταστήσει τις αιρετές Διοικήσεις των Δήμων, με το διορισμένο εκτελεστικό γραμματέα» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, αλλαγή εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να συζητηθεί αφού πρώτα προηγηθεί η μεταρρύθμιση. Αναφορικά με την απλή αναλογική τόνισε ότι «αντί για μεταρρύθμιση θα έχουμε απορρύθμιση», φέρνοντας ως παράδειγμα το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων όπου, όπως είπε, η παράταξη Καμίνη «από τους 29 στους 49 συμβούλους που έχει σήμερα , θα είχε μόλις 11, και μαζί με την αντιπολίτευση 20. Πώς θα κυβερνήσει;», κατέληξε ο κ. Πατούλης και ζήτησε «δίμηνο διαβούλευσης από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί το νομοσχέδιο».

Για «πρωτοφανή ταπείνωση» της Αυτοδιοίκησης, καθώς «για πρώτη φορά συγκαλείται Γενική Συνέλευση για να συζητήσουμε πάνω σ’ ένα νομοσχέδιο φάντασμα», μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης: «Το ίδιο κυνικό σχέδιο που έχουν για την κεντρική πολιτική σκηνή, να αποδυναμώσουν μια μελλοντική κυβέρνηση που δεν θα είναι δική τους μέσω της απλής αναλογικής, το ίδιο θέλουν να κάνουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν την ελέγχουν», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Προσπαθούν να βρουν πολιτικό ακροατήριο σε αυτό το ανοσιούργημα που πάνε να περάσουν στην Βουλή», υποστήριξε ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης: «Πρόκειται για νοσταλγούς της δικτατορίας των μειοψηφιών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Παράλληλα, ο κ. Κοιμήσης έθεσε και το θέμα αλλαγής ημερομηνίας των εκλογών, για το οποίο είπε ότι είναι αντίθετο.

«Την απλή αναλογική όπως ακούγεται ότι θα έρθει, δεν θα την ψηφίσω. Και όχι γιατί έχω πρόβλημα στο δήμο μου, το αντίθετο, αλλά γιατί τα θέματα θα πρέπει να συζητείται με την Αυτοδιοίκηση», είπε ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» και πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης. Παράλληλα άσκησε κριτική τόσο στο ΥΠΕΣ γιατί καθυστερεί να φέρει το νομοσχέδιο όσο και στην ηγεσία της ΚΕΔΕ γιατί δεν ανέβαλε τη σημερινή Γενική Συνέλευση, η οποία στην ουσία χωρίς το νομοσχέδιο δεν έχει αντικείμενο.

Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ), υπενθυμίζοντας ότι «η απλή αναλογική είναι το βασικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση της Ευρώπης».

Για «επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης με το εκλογικό σύστημα», έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Πολυγύρου και επικεφαλής της παράταξης «Συντονισμός Αιρετών» (ΛΑΕ) Τάσος Κανταράς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη.



aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχοι: Επίθεση σε Σκουρλέτη για εμπαιγμό -«Όχι» στην απλή αναλογική (βίντεο)"

Κομισιόν: Πράσινο φως για πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των έξι μηνών για την ολοκλήρωση της πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σημερινή ανακοίνωση ενέκρινε τα μέτρα που ανέλαβε στις 18 Ιανουαρίου η κυβέρνηση για τη "διασφάλιση της δίκαιης πρόσβασης στην παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση λιγνίτη για τους ανταγωνιστές της ΔΕH".

Η Κομισιόν μάλιστα αφού περιγράφει τα διαρθρωτικά μέτρα που είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης τονίζει ότι "η ΔΕH θα προκηρύξει διαγωνισμό για την εκχώρηση των ανωτέρω εγκαταστάσεων έως τον Μάιο του 2018".

Παράλληλα, και σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα κατατεθεί στη Βουλή για την πώληση των σταθμών ορίζεται ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών "εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης της Ευρ. Επιτροπής με την οποία καθίστανται δεσμευτικές οι αποφάσεις της κυβέρνησης".

Άρα ως εκ τούτου ο διεθνής διαγωνισμός θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί μέχρι τις 31 Μαίου και να ολοκληρωθεί έως τις 17 Οκτωβρίου.

H ανακοίνωση της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε νομικά δεσμευτικά, βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, τα μέτρα που υπέβαλε η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τη δίκαιη πρόσβαση στην παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση λιγνίτη για τους ανταγωνιστές της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, της κατεστημένης επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μέτρα είναι επίσης σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην απόφαση του Μαρτίου 2008, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα είχε παραβεί τους κανόνες ανταγωνισμού παρέχοντας στην κρατικής ιδιοκτησίας κατεστημένη επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρισμού, τη ΔΕΗ, δικαιώματα προνομιακής πρόσβασης σε λιγνίτη, και κάλεσε την Ελλάδα να προτείνει μέτρα για τη διόρθωση των δυσμενών για τον ανταγωνισμό συνεπειών της συγκεκριμένης παράβασης. Λόγω ενστάσεων τόσο στο Γενικό Δικαστήριο όσο και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εν λόγω διορθωτικά μέτρα δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι σήμερα.

Η Επιτροπή κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι η τροποποιημένη τελική εκδοχή των διορθωτικών μέτρων που υπέβαλε η Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2018 αντιμετωπίζει πλήρως την παράβαση που διαπίστωσε η Επιτροπή στην απόφασή της του 2008, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ελλάδας και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά.

Τα διορθωτικά μέτρα αποσκοπούν στην εξάλειψη των προνομίων που έχουν δημιουργηθεί από τα ειδικά δικαιώματα πρόσβασης που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕH. Συγκεκριμένα, ορίζουν ότι η ΔΕH θα προβεί σε αποεπένδυση όσον αφορά τις μονάδες της Μελίτης (συμπεριλαμβανομένης της αδειοδοτημένης μονάδας Μελίτη 2) και τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 που τροφοδοτούνται με λιγνίτη. Η αποεπένδυση θα περιλαμβάνει επίσης τους αναγκαίους εργαζομένους και τα αντίστοιχα ορυχεία λιγνίτη.

Η δοκιμή αγοράς που πραγματοποίησε η Επιτροπή έδειξε ότι τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα αποτελούν ικανοποιητικό τρόπο αντιμετώπισης των αντιρρήσεων της Επιτροπής. Τα περιουσιακά στοιχεία που πρόκειται να εκχωρηθούν θα επιτρέψουν στους αγοραστές να ανταγωνίζονται άμεσα και πιο αποτελεσματικά στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά, οι ανταγωνιστές της ΔΕH πρέπει να διαθέτουν πρόσβαση σε δυναμικότητα βασικού φορτίου, που στην Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον λιγνίτη, ιδίως κατά τις περιόδους εκτός αιχμής. Η αυξημένη πρόσβαση σε δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη θα βοηθήσει να ενισχυθεί η ανταγωνιστική πίεση στην ελληνική αγορά χονδρικής και να αντιμετωπιστούν οι διαρκείς στρεβλώσεις προς όφελος της ΔΕH.

Ταυτόχρονα, με την εκποίηση υφιστάμενης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και την αποφυγή του περαιτέρω ανοίγματος και εκμετάλλευσης νέων λιγνιτωρυχείων, τα διορθωτικά μέτρα λαμβάνουν επίσης υπόψη την περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας και τους στόχους της ΕΕ για το 2020 σχετικά με τη μείωση των εκπομπών CO2.

Βάσει των προτεινόμενων μέτρων, η εταιρεία θα προκηρύξει διαγωνισμό για την εκχώρηση των ανωτέρω εγκαταστάσεων έως τον Μάιο του 2018.

Ιστορικό
Στην απόφασή της με ημερομηνία 5 Μαρτίου 2008, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα παρέβη τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ (άρθρα 106 και 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ΣΛΕΕ»), δεδομένου ότι χορήγησε και διατήρησε υπέρ της εταιρείας προνομιακά δικαιώματα για την εκμετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα. Αυτό οδήγησε σε μια κατάσταση ανισότητας ευκαιριών μεταξύ των οικονομικών φορέων όσον αφορά την πρόσβαση σε πρωτογενή καύσιμα (λιγνίτη) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έδωσε στην εταιρεία τη δυνατότητα να διατηρήσει ή να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του αποκλεισμού ή της παρεμπόδισης της εισόδου ανταγωνιστών στην αγορά.

Η απόφαση του 2008 όριζε ότι η Ελλάδα έπρεπε να προσδιορίσει συγκεκριμένα μέτρα για τη διόρθωση των αντίθετων προς τον ανταγωνισμό συνεπειών της παραβάσεως. Στη συνέχεια, η Ελλάδα υπέβαλε μια σειρά μέτρων τα οποία σκόπευε να λάβει προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της εταιρείας σε λιγνίτη και σε ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο τον λιγνίτη στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα εν λόγω μέτρα απέκτησαν δεσμευτικό χαρακτήρα με απόφαση της Επιτροπής της 4ης Αυγούστου 2009 αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί.

Η εταιρεία άσκησε έφεση κατά των αποφάσεων της Επιτροπής του 2008 και του 2009. Τον Σεπτέμβριο του 2012, το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε τις αποφάσεις αυτές, αναστέλλοντας την εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων από την Ελλάδα. Η Επιτροπή άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου. Τον Ιούλιο του 2014, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναίρεσε τις αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου και ανέπεμψε τις υποθέσεις στο Γενικό Δικαστήριο για μια σειρά προβαλλόμενων λόγων για τους οποίους δεν είχε ληφθεί απόφαση. Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2016, το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε αμφότερες τις αποφάσεις καθιστώντας τις αποφάσεις της Επιτροπής τελεσίδικες και δεσμευτικές.

Η βάση για τη σημερινή απόφαση έχει ήδη καθοριστεί στην απόφαση του 2008. Προέβλεπε τη δυνατότητα να αναθεωρηθούν τα διορθωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η Ελλάδα θα άλλαζε την πολιτική της για την εκμετάλλευση του λιγνίτη με σκοπό τη λήψη υπόψη των περιβαλλοντικών πολιτικών της ΕΕ όσον αφορά τις εκπομπές CO2. Με τη σημερινή απόφαση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αναθεωρημένα μέτρα που υπέβαλε η Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2018 είναι κατάλληλα για την επίλυση των προβλημάτων ανταγωνισμού στο πλαίσιο των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην αγορά και των περιβαλλοντικών στόχων.

Η εκποίηση ενός μέρους της δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη της ΔΕΗ έχει επίσης συμπεριληφθεί στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Συμφωνίας που εγκρίθηκε και υπεγράφη από την Ελλάδα και την Επιτροπή, η οποία ενεργούσε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ως μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας να εισαχθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός σε διάφορους στρατηγικούς τομείς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Πράσινο φως για πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ"

Αυτό είναι το σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει την Τουρκία να ολοκληρώσει σύντομα τη διαδικασία και να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα, και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ευρωβουλευτές καλούν τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.

Η πρόταση ψηφίσματος «για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην υπόθεση δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία», η οποία υποβλήθηκε από τους ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, Πατρίκ Λε Γιαρίκ, Μέργια Κιλένεν, Νεοκλή Συλικιώτη, Στέλιο Κούλογλου, Σοφία Σακοράφα, Νίκο Χουντή και Παλόμα Λόπεθ εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά» (GUENGL), έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

- αναφορικά με τη σύλληψη την 1η Μαρτίου και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές δύο ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχασαν τον δρόμο τους σε κακές καιρικές συνθήκες·

- αναφορικά με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, στη δασώδη περιοχή των Καστανιών κατά μήκος του ποταμού Έβρου / Μερίτς, είναι ένα μείζον σημείο διέλευσης μεταναστών, προσφύγων και λαθρεμπόρων και ότι οι εν λόγω υπολοχαγός και λοχίας εκτελούσαν τακτική περιπολία στο σύνορο·

- αναφορικά με τις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του NATO για την απελευθέρωση των στρατιωτών, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018 και στη διάρκεια της Συνάντησης Ηγετών ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018·

- αναφορικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και την επιστροφή των στρατιωτών·

- αναφορικά με το Άρθρο 5 Παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προβλέπει πως «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».

Α. επειδή στις 4 Μαρτίου 2018 τουρκικό δικαστήριο στην Ανδριανούπολη αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο στρατιωτών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Τουρκία·

Β. επειδή οι δύο έλληνες στρατιώτες κρατούνται σε τουρκική φυλακή για περισσότερο από έναν μήνα χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους ώστε να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται·

Γ. επειδή προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από έλληνες είτε από τούρκους στρατιώτες διευθετούνταν στο παρελθόν επιτόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών·

1. καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους έλληνες στρατιώτες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα·

2. καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες με τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας·

3. καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης·

4. παραγγέλλει στον πρόεδρό του να προωθήσει αυτή την απόφαση στους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τους Έλληνες στρατιωτικούς"

Το πιο σκληρό άρθρο που γράφηκε ποτέ για τον Τσίπρα -Διαβάστε τι έγραψε η Frankfurter Allgemeine

«Τίποτα δεν είναι καλό στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καυχιέται για τις μεταρρυθμίσεις του. Στην πραγματικότητα, κυβερνά σε ένα σύστημα διαφθοράς και κακής οικονομικής διαχείρισης» επισημαίνεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Τίτλος του άρθρου που υπογράφει ο Richard Fraunberger είναι «Η μιζέρια των Ελλήνων».

Η γερμανική εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων, με αναφορές στον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού του Μαξίμου Νίκο Καρανίκα, τον εξάδελφο του πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα, αλλά και τον ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που διορίστηκε από τον Παύλο Πολάκη διοικητής του νοσοκομείου Σαντορίνης.

Το εν λόγω άρθρο δείχνει ότι οι Γερμανοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως ύστερα από τρία μνημόνια τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα δεν έχουν λυθεί: γραφειοκρατία, πολυνομία, ανικανότητα κρατικής μηχανής, πελατειακό κράτος, διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Διαβάστε το άρθρο του Richard Fraunberger στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine:

Δημοσιονομικά πλεονάσματα, επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, ακμάζουσα οικονομία: Έτσι ή έτσι περίπου μοιάζουν τα όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως κι εκείνα ορισμένων πολιτικών στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, ο ασθενής που εδώ και οκτώ χρόνια εξαρτάται από την Τρόικα, στέκεται υγιής σε ατσάλινα πόδια – σύμφωνα με τους ευσεβείς πόθους τους – και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπροστά στην Τρίτη θητεία του. Αργά, αλλά σταθερά, σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα ανασύρθηκε από τα ερείπια και αναδείχτηκε στο σημαντικότερο οικονομικό προορισμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι ο κόμβος της Ευρώπης για διεθνείς δρόμους μεταφοράς και εμπορικές συναλλαγές, διακλάδωση του νέου Δρόμου του Μεταξιού, που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη και την Αφρική. Ταυτόχρονα είναι η νέα ενεργειακή γραμμή, μέσω της οποίας διοχετεύονται η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στο ευρωπαϊκό δίκτυο. Ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα από το απειλητικό Grexit στην καθαρή έξοδο από τα προγράμματα βοήθειας. Αυτό που το 2015, με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίας έγινε ιστορία επιτυχίας.

Ως εδώ τα όνειρα. Αλλά η πραγματικότητα προ πολλού δεν είναι τόσο ρόδινη, το μέλλον είναι αβέβαιο και η πορεία προς την ομαλοποίηση της αιωνίως ευρισκόμενης ενώπιον της αβύσσου χώρας, δύσβατη και μακρά. Στα τέλη Μαρτίου εμβάστηκαν για μια ακόμα φορά 6,7 δισ. ευρώ στην Αθήνα. Τον Αύγουστο τελειώνει το τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2015 μετά από διαπραγματεύσεις για γερά νεύρα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την ώρα μηδέν. Θα πρέπει στο μέλλον να αυτοχρηματοδοτείται.

Για να επιτευχθεί αυτό, Αθήνα και Βρυξέλλες στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση μηνύματα αισιοδοξίας: Μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 6%, στο 20%. 1,4% ανάπτυξη για το 2017 και εκτιμώμενο 2,5% για το 2018. Επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στον κρατικό προϋπολογισμό, χαλάρωση των capital controls, εφαρμογή σχεδόν όλων των μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας, επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, επιτυχείς νέες εκδόσεις ελληνικών χρεογράφων, αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων από το Β- στο Β, με προοπτική περαιτέρω αναβαθμίσεων.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την αλυσίδα χαρούμενων μηνυμάτων, που οι πολιτικοί δεν κουράζονται να εξαγγέλλουν; Αυτοϋπνωση; Κουβέντες αντοχής;
Οι θετικές προγνώσεις και η καλή διάθεση δεν εγγυώνται τη νέα αρχή, που συνέχεια υπόσχετια ο Αλέξης Τσίπρας. Στα τέλη Αυγούστου θα πάρουν και πάλι τα κλειδιά στα χέρια τους και δεν θα κάθονται στο τραπέζι της Γερμανίας. «Απώτερος στόχος μας είναι να αποκτήσουμε και πάλι την εθνική κυριαρχία. Επιτέλους ήρθε η ώρα της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

Αντίθετα, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σπανίως συμφωνεί με την κυβέρνηση σε οικονομικά ζητήματα, συνηγορεί υπέρ μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, χρηματοδοτούμενης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτό», απαντά ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και στενός έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού. Δεν απορεί κανείς: ΕΜΣ, πιστωτική γραμμή, όλα αυτά ηχούν σαν ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, που κανένας δεν θέλει. Ούτε οι Βρυξέλλες ούτε το Βερολίνο ούτε βέβαια και η κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία φροντίζει για την επανεκλογή της το φθινόπωρο του 2019 και χρειάζεται επειγόντως το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου».

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να περάσει στα βιβλία της ελληνικής ιστορίας ως εκείνος ο πολιτικός, που οδήγησε τη χώρα από την εποπτεία των πιστωτών της στην εθνική κυριαρχία. Δεν θα συμφωνήσει με μια προληπτική πιστωτική γραμμή, που θα συνδεόταν, ούτως ή άλλως, με νέους όρους. Ωστόσο, προκειμένου να αποφύγει την ανώμαλη προσγείωση στις χρηματαγορές, η Αθήνα ποντάρει στο “cash-buffer”, ένα είδος τεράστιου κουμπαρά με περίπου 19 δισ. ευρώ, που θέλει να αποταμιεύσει η χώρα μέχρι τον Αύγουστο. Αυτό το αποθεματικό έχει στόχο να κρατήσει υπό έλεγχο τις κυκλοθυμικές κεφαλαιαγορές και να χρησιμεύσει ως ασφάλεια στους επενδυτές.

Μόλις πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη Νέα Υόρκη, στο Φόρουμ “Invest in Greece” ότι στην Ελλάδα, τη χώρα των απεριόριστων δυνατοτήτων, είναι διάπλατα ανοιχτές οι πύλες για εξαιρετικά επικερδείς επενδύσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εκεί σαν τραπεζικός επενδυτής. Αλλά γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα; Επειδή τους αρέσουν οι δοκιμασίες θάρρους; Επειδή πιστεύουν περισσότερο στη μακροπρόθεσμη λύση των ελληνικών προβλημάτων και λιγότερο στα γρήγορα κέρδη; Ποια επιχείρηση θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν λείπει η ασφάλεια προγραμματισμού και δικαίου, όταν ο κρατικός διοικητικός μηχανισμός είναι αναποτελεσματικός και επιρρεπής στη δωροδοκία; Όταν οι διαγωνισμοί διαρκούν χρόνια, οικοδομικές δραστηριότητες, από χρόνια προγραμματισμένες, ακυρώνονται και οι όροι αυστηροποιούνται, επειδή κάποιος νύχτα εκφράζει επιφυλάξεις;

Ο Τσίπρας χρειάζεται επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και αυξανόμενα κρατικά έσοδα. Τα θέλει. Ταυτόχρονα, δεν θέλει να μειώσει τον κρατικό μηχανισμό, αλλά να τον αυξήσει για τους σκοπούς του και να καθυστερήσει τις διωτικοποιήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι που οι επενδυτές εκνευρισμένοι να τα μαζέψουν και να φύγουν. Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ «1984», ξέρει τι σημαίνει «διγλωσσία»: η δυνατότητα να έχεις στο μυαλό σου δύο αντιφατικές πεποιθήσεις και να δέχεσαι και τις δύο ταυτόχρονα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέχει καλά αυτήν την τέχνη.

Όποιος θέλει να καταλάβει πώς κυλούν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, ας ρίξει μια ματιά στο Ελληνικό, το πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας. Το κομμάτι γης σε άριστη τοποθεσία, τρεις φορές μεγαλύτερο από το Πριγκιπάτο του Μονακό, κείτεται ερειπωμένο από το 2001. Ήταν να δημιουργηθούν πάρκο, μουσείο, συνεδριακό κέντρο, τουριστικό θέρετρο. Σχέδια επί σχεδίων. Αλλά η κρατική περιουσία έχει αφεθεί να ρημάζει. Καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει το έργο. Μόνον όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, παρατηρήθηκε κινητικότητα, αν και με ρυθμό χελώνας και με μεγάλο πολιτικό ζήλο αποτροπής από την Αθήνα. Το οικόπεδο πουλήθηκε. Λίγο μετά το ΚΑΣ φρέναρε και πάλι τους επενδυτές: Ποιος ξέρει – είπαν – ποιοι αρχαιολογικοί θησαυροί βρίσκονται στο υπέδαφος;

Στασιμότητα επικρατεί και στον εκσυγχρονισμό της χώρας, και μάλιστα δεκαετίες τώρα. Ενώ στην Ευρώπη ασχολούνται με τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και το μέλλον του εργασιακού κόσμου και της βιομηχανίας, όλα στην Ελλάδα πριν από την κρίση περιστρέφονταν γύρω από την κατανάλωση. Τώρα όλα περιστρέφονται γύρω από το να μη χαθεί ό,τι απέμεινε. Η Ελλάδα, από οικονομική άποψη, βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο μιας τριτοκοσμικής χώρας. Εξάγει ελιές, φρούτα και λαχανικά, τυρί, καπνό, κρασί, βωξίτη, ακατέργαστα υλικά και πρώτες ύλες από λαμαρίνα, αλουμίνιο και χαλκό. Ο εφοπλισμός και ο τουρισμός παίζουν εξέχοντα ρόλο. Αλλά τα νέα πλοία και τα ξενοδοχεία wellness είναι αμφιλεγόμενες επενδύσεις στο μέλλον εν όψει των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών.

Αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα είναι αδύναμο. Λείπει από την έρευνα το περιβάλλον από start-ups υψηλής τεχνολογίας και πανεπιστήμια. Παρά τις μερικές επιτυχίες στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, δεν αλλάζει τίποτα ως προς τα βαθιά στην ιστορία της Ελλάδας ριζωμένα προβλήματα: τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία, το πελατειακό κράτος και τις συνδεόμενες με αυτό συνθήκες στον κρατικό μηχανισμό, που καμία Τρόικα δεν θα μπορέσει ποτέ να φωτίσει. Είναι αδιαφανείς ακόμα και στους Υπουργούς και Υφυπουργούς, όπως ο μηχανισμός των δημοσίων υπηρεσιών στον Πύργο, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα.

Καφκικό είναι και το μεγάλης παράδοσης, καλλιεργούμενο από όλα τα κόμματα σύστημα των μετακλητών (Μetakliti, sic). Ο μετακλητός είναι ένας κρατικός υπάλληλος, που πρόσκειται στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα και μετατίθεται από αυτό δια νόμου από τη θέση που κατέχει σε μια νέα θέση, ανεξάρτητα αν έχει τα προσόντα γι’ αυτήν. Οι μετακλητοί είναι ένα από παλιά δοκιμασμένο εργαλείο κάθε κυβερνώντος κόμματος. Στο ελληνικό κομματικό κράτος αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην κυβέρνηση, το κράτος και τον λαό. Έτσι, ένας δάσκαλος Αγγλικών χρίζεται πρόεδρος μιας συγκοινωνιακής επιχείρησης, ένας πυροσβέστης Γενικός Γραμματέας του Ταμείου Δικηγορικών Συντάξεων και κάποιος από βουλκανιζατέρ στη Σαντορίνη Διοικητής νοσοκομείου. Είναι αυτονόητο ότι η τοποθέτηση στη νέα θέση συνεπάγεται υψηλότερο μισθό και επιδόματα. Καθώς επίσης και ότι στο μοίρασμα των θέσεων λαμβάνονται υπόψη κατά προτίμηση από τους επικεφαλής των υπηρεσιών συγγενείς, σύζυγοι, αδέλφια, ξαδέλφια.

Δεν εκτιμώνται έτσι η απόδοση και τα προσόντα, αλλά η πίστη και η εγγύτητα στην εξουσία. Μετριοκρατία αντί αξιοκρατία. Μια κουλτούρα της μετριότητας, μέσα στην οποία ήδη στο σχολείο τα παιδιά μαθαίνουν τις έχει σημασία στη ζωή. 11 μέρες πριν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, ο Άλέξης Τσίπρας ζήτησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την κατάργηση των μετακλητών. Σήμερα ο ξάδελφός του Γιώργος Τσίπρας εργάζεται ως σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών. Η σύζυγός του εργάζεται για το υπουργείο Οικονομίας. Δύο επιπλέον μετακλητοί.

Περίπου 88 μετακλητοί εργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, την έδρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι σύμβουλοι και Γενικοί Γραμματείς. Ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Καρανίκας, πρώην γκαρσόνι, πρώην δάσκαλος και παλιός κομματικός φίλος του Τσίπρα. Τον κάλεσε ο Τσίπρας και τώρα ως σύμβουλος είναι υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού. Ο Καρανίκας είναι πολυάσχολος άνθρωπος. Κοιτάει πολύ το κινητό του και έξω από το παράθυρο, μερικές φορές τρυπάει ένα χαρτί. Κυρίως όμως ‘τουϊτάρει’. Από πολύ πρωί σχολιάζει τα ψηλοτάκουνα παπούτσια ξανθιών τηλεπαρουσιαστριών και σε chat rooms λογομαχεί με αισχρολογίες. Ο μισθός του ανέρχεται σε 2000 ευρώ το μήνα και το σύνολο των μισθών και επιδομάτων όλων των μετακλητών περίπου σε 55 εκατομ. ευρώ το χρόνο. Αυτά είναι χρήματα των φορολογουμένων, που κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα είναι και γιατί δαπανώνται, και που, σε σύγκριση με τα 88 δισ. ευρώ εσόδων, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Πόσοι μετακλητοί ακριβώς υπάρχουν σε όλον τον κρατικό μηχανισμό και τι ακριβώς κάνουν χάνεται στο περίπου. Λείπουν τα οργανογράμματα, οι τράπεζες δεδομένων, έλεγχος δεδομένων, κυρίως όμως η βούληση για διαφάνεια.

Αλλά αρκούν για να δείξουν ότι: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εξοπλισμένη με διγλωσσία και νεολογισμούς ένωση πελατών με νέο ένδυμα, που πριν από τις εκλογές καταδίκαζε τις συνταγές των παλιών λαϊκών κομμάτων, που οδήγησαν στη χρεοκοπία, αλλά τις υιοθέτησε μετά τις εκλογές. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη πικρία είναι ότι η κυβέρνηση διεκδικεί για τον εαυτό της ηθική ανωτερότητα, αυτοκατανοείται ως σώμα και αίμα του λαού, εξυμνεί την κοινωνική δικαιοσύνη και λέει πολλά περί αξιοπρέπειας. Εφηύρε τον μύθο του κοινωνικού ολοκαυτώματος, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξαν οι νεοφιλελεύθεροι δεσπότες της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τόσο βαθιά έχει διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο τρόπος σκέψης της ελληνικής πολιτικής, τόσο πολύ έχει ποτιστεί η πολιτική κουλτούρα από τις πελατειακές σχέσεις, που σχεδόν κανε΄νας πολιτικός δεν μπορεί να της ξεφύγει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε όσο κανένα άλλο κόμμα πριν από αυτόν μια πραγματική βιομηχανία μετακλητών. Διά νόμου δημιουργούνται μαζικά νέες επιτροπές. Σε ένα και μόνο χρόνο ήταν 549, όλες στελεχωμένες με μετακλητούς, τρεις ανά επιτροπή. Επιτροπή για παιδικές βιβλιοθήκες, μία για τον έλεγχο του νοσοκομείου Σαντορίνης και μία για την αξιολόγηση των παραπόνων των δημοσίων υπαλλήλων, που δεν συμφωνούσαν με την αξιολόγησή τους. Για όλα υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοιες επιτροπές. Δημιουργούνται με ένα είδος διατάγματος έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να βγάζει νόμους με τη διαδικασία του επείγοντος. Παλιά μέθοδος. «Συρρίνωση της δημοκρατίας» το αποκαλούσε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει την πρωτιά στην έκδοση τέτοιων ‘προεδρικών διαταγμάτων’. Για το κόστος που προκαλούν τέτοιοι νόμοι η κυβέρνηση δεν δίνει πληροφορίες, αν και νομικά είναι υποχρεωμένη να το κάνει.

Στην τήρηση του δικαίου και της τάξης όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνο σ’ αυτήν την περίπτωση τόσο ασταθής όσο ο Ντόναλντ Τραμπ στις αποφάσεις του. Όταν η ομάδα αναρχικών Ρουβίκωνας, που εδώ και μήνες κάνει εφόδους σε υπηρεσίες και γραφεία και τα ερημώνει, όρμησε στη Βουλή και έριξε φέιγ-βολάν για να διαδηλώσει υπέρ της αποφυλάκισης δύο τρομοκρατών, η αστυνομία την οδήγησε στο τμήμα. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πήρε αμέσως μετά τηλέφωνο και διέταξε την άμεση αποφυλάκισή τους: «Είναι δικοί μας άνθρωποι. Φέρτε τους πίσω».

Τρία χρόνια μετά την εκλογική νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδειχθεί προ πολλού ως η προσωποποίηση της διπλής ηθικής. Το πολιτικό ύφος του κόμματος είναι χυδαίο, η γλώσσα ξεδιάντροπη, ο τρόπος σκέψης ύπουλος, η αντίληψη περί δικαίου αυθαίρετη, η επιχειρηματολογία υποκριτική. Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, που περικόπτουν συντάξεις και επιδόματα θέρμανσης παίρνουν εντελώς νόμιμα επιδότηση ενοικίου χιλίων ευρώ το μήνα, αν και είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, αξιογράφων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ καταθέσεων. Μια κυβέρνηση, που έχει σημαία της την ηθική επανάσταση, φέρεται διαφορετικά. Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα των ΑΝΕΛ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, δεν έχει ούτε πολιτικό πρόγραμμα ούτε πολιτικό μέλλον. Είναι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αυτό που κυριαρχεί σε όλα και που όσο κανένα άλλο έφερε στο φως τα παθολογικά χαρακτηριστικά της ελληνικής πολιτικής.

Όπως κάθε κυβέρνηση πριν από αυτήν, έτσι και η τωρινή χρησιμοποιεί τον δημόσιο τομέα, για να δώσει μισθούς και ψωμί σε συγγενείς και υποστηρικτές της. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που τοποθετήθηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2016 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μονιμοποιούνται. Από το 2015 δημιουργήθηκαν περίπου 26.000 νέες θέσεις, μεταξύ άλλων και για εκείνους τους υπαλλήλους που είχαν απολυθεί λόγω των όρων των πιστωτών, επειδή είχαν καταχραστεί και υπεξαιρέσει χρήματα ή εισέλθει στο Δημόσιο με παραποιημένα πιστοποιητικά.

Η πολιτικοποίηση του κρατικού μηχανισμού είναι παλιά πρακτική. Μόλις πριν λίγες ημέρες οι Βρυξέλλες εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του Δημοσίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κανένα άλλο κόμα πριν, προσπαθεί να φέρει υπό τον έλεγχό του ακόμα και την τελευταία γωνιά κάθε δημόσιας υπηρεσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να υπονομεύει τα πάντα, όλη την ζούγκλα κρατικών ιδρυμάτων, φορέων, εταιρειών, συνεταιρισμών, συλλόγων, επιτροπών και ειδικών επιτροπών, που με αυτήν την κυβέρνηση ανθούν και πολλαπλασιάζονται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Μετά από τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν σε όλες τις θέσεις-κλειδιά βρίσκονται οι έμπιστοι της κυβέρνησης. Είναι όπως στη Βενεζουέλα με τον Ούγκο Τσάβες. Ούτε η ηθελημένη αδιαφάνεια λείπει. Ο κρατικός μηχανισμός είναι τόσο αδιαφανής όσο η ελληνική μυθολογία. Μέχρι σήμερα αρνούνται να ελεγχθούν πολλές κρατικές επιχειρήσεις, οργανισμοί, δομές κάθε είδους και να φτιάξουν οργανογράμματα. Κι έχουν καλούς λόγους. Υπάρχουν στη ζωή πράγματα που κανείς προτιμά να τα κρατά για τον εαυτό του.

Αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται τη διαφάνεια. Ενθαρρυμένοι από το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων πολλοί υπάλληλοι απορρίπτουν την απαιτούμενη από την Τρόικα και την κυβέρνηση αξιολόγηση. Προς αξιολόγηση τίθενται η υπευθυνότητα, η απόδοση, τα προσόντα. Οι Προϊστάμενοι αξιολογούν τους υφιστάμενους και αντιστρόφως. Το θέμα είναι να αποκαλυφθούν πλεονάζουσες θέσεις και αλληλοεπικαλύψεις, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Κι αυτό βρίσκει μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη, αλλά όχι στους δημοσίους υπαλλήλους. Για ορισμένους, η αξιολόγηση αποτελεί όπλο της κυβέρνησης, με το οποίο αυτή θέλει να βάλει σε θέσεις όσους την ακολουθούν πιστά. Άλλοι φοβούνται για τις θέσεις τους, γιατί ξέρουν ότι είναι περιττοί. Νοοσοκομεία, περιφερειακές διοικήσεις, μισά υπουργεία άφησαν να εκπνεύσουν προθεσμίες – παρά την απειλή μελλοντικού αποκλεισμού από προαγωγές όσων δεν αξιολογηθούν.. Όπου δεν υπάρχει θέληση, δεν υπάρχει και τρόπος. Κι αν δεν ξεγελούν τα σημάδια, τότε η Ελλάδα και μετά από 100 χρόνια θα έχει έναν δυσλειτουργικό κρατικό μηχανισμό, ο οποίος, όπου μπορεί, θα στερείται ελέγχου. Σε όλα συνηθίζει κανείς: στην ανικανότητα, στα χρήματα των φορολογουμένων που πάνε στράφι και στις ειδήσεις για δομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν με επιτυχία.

Ποτέ δεν συνηθίζει όμως κανείς το αυταρχικό ύφος εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση επωφελείται από την αποδυνάμωση επί δεκαετίες του κρατικού μηχανισμού και τη διάβρωση των θεσμών του, κληρονομιά των παλιών λαϊκών κομμάτων. Απευθύνεται στα κατώτερα ένστικτα και κάνει εύκολα παιχνίδι. Και αυτό αποτελεί κατάλοιπο των προκατόχων της, που για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους καλλιέργησαν τον τύπο του ανεύθυνου, αδιάφορου, ωφελιμιστή πολίτη, χωρίς κοινωνική συνείδηση. Σύμφωνα με το σοβιετικό πρότυπο, δημιούργησαν τον homo graecus, στην ουσία έναν καιροσκόπο, ευθυνόφοβο, που κάνει τη δουλειά του μέσα και κοντά στο κράτος χωρίς ενδιαφέρον και χωρίς την ανάληψη πρωτοβουλίας, που δεν θεωρεί άδικο να βάζει χέρι στο δημόσιο χρήμα και στη δημόσια περιουσία – το αντίθετο εντελώς, το ‘κολχόζ’ ανήκει σε όλους και στον καθένα.

Από κανένα δεν ζητούνται ευθύνες, κανείς δεν υποχρεούται να λογοδοτήσει. Ούτε οι λαθρέμποροι, που πωλούν ανενόχλητοι βενζίνη και καπνό. Ούτε οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πάροχοι υπηρεσιών, που παρακάμπτουν την Εφορία και επέτρεψαν στην παραοικονομία να αναπτυχθεί και να φτάσει το 27% σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ούτε καν οι πλούσιοι, που αναφέρονται στη λίστα που ήδη το 2010 παρέδωσε η τότε Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde στον Έλληνα ομόλογό της. Πρόκειται για την πιο διάσημη από 4 στο μεταξύ λίστες φοροφυγάδων. 1,3 δισ. Φόρους αφορά μόνη της αυτή η λίστα, από τα οποία μέχρι τώρα εισπράχτηκαν 95 ολόκληρα εκατομ. ευρώ – παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν να πληρώσουν οι ολιγάρχες και οι πολύ πλούσιοι.

Επιτυχίες για να δηλωθούν υπάρχουν μόνο σε ομοιοπαθητικές δόσεις. Στην οικολογικά προστατευόμενη περιοχή των ακτών του Μαραθώνα, μετά από 19 χρόνια, κατεδαφίστηκαν πέντε από τα οκτώ παράνομα κτισμένα εστιατόρια. Γη που αποκτήθηκε παράνομα αναμένεται να επιστρέψει σε κρατικά χέρια και να πωληθεί, για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Αλλά και οι «βαλτωμένοι» αναγκαστικοί πλειστηριασμοί ακινήτων φαίνεται ότι προχωρούν. Μετά από απειλές και χειροδικίες εναντίον συμβολαιογράφων μεταφέρθηκαν στο διαδίκτυο. Πολλοί οφειλέτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποθήκες τους ή δεν θέλουν να το κάνουν, ελπίζοντας ότι αργότερα θα τους δοθεί αμνηστία. Περίπου τα μισά από όλα τα τραπεζικά δάνεια, άνω των 50 δισ. ευρώ, είναι ‘κόκκινα’. Περισσότερα από 40.000 ακίνητα αναμένεται να εκπλειστηριαστούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ έκαναν 18.148 ελέγχους το 2017, περίπου 5.000 περισσότερους από την προηγούμενη χρονιά. Διαπιστώθηκαν φοροπαραβάσεις μεγαλύτερες των 100 εκατομ. ευρώ. Για να μη διαφύγουν περισσότεροι φόροι, θα πρέπει οι ηλεκτρολόγοι, οι ξυλουργοί, τα γραφεία τελετών και δεκάδες άλλοι επαγγελματίες να διαθέτουν μηχανάκια για χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Έσοδα προέρχονται και από κατασχέσεις. Περισσότερα από 102 δισ. Ευρώ χρωστούν πολίτες και επιχειρήσεις στο κράτος. Από αυτά εισπράχτηκαν το 2017 περί τα 4 δισ. Ευρώ. Πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα, δεδομένων των υψηλών ποσοστών ανεργίας, της γήρανσης του πληθυσμού και του αυξανόμενου τομέα χαμηλόμισθων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο μεταξύ 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Το φθινόπωρο του 2019 θα γίνουν εκλογές. Προφανώς τότε θα παιχτεί θέατρο, για να κερδηθεί η εύνοια των ψηφοφόρων. Το έργο λέγεται Novartis και πραγματεύεται την κακοβουλία και την απληστία, εν ολίγοις, το αδυσώπητο κακό.

Αλλά όλα με τη σειρά. Αρχικά, η κυβέρνηση αναζητούσε επί εβδομάδες μια συμβιβαστική λύση στην πολυετή διαμάχη για την ονομασία με το γειτονικό κράτος της FYROM, ΠΓΔΜ. Πολιτική αυτοκτονία. Η χρήση της λέξης «Μακεδονία» προορίζεται αποκλειστικά για την Ελλάδα, αυτό πιστεύει μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Υποστηριζόμενοι από πολιτικούς κάθε χρώματος, την ορθόδοξη Εκκλησία και τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν ενάντια «στην κλοπή ενός αρχαίου ανώτερου πολιτισμού».

Μόλις η κυβέρνηση άρχισε να δέχεται μεγάλες πιέσεις, άνοιξε η αυλαία για το θεατρικό έργο Novartis, το οποίο έκτοτε περιφέρεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Λέγεται ότι η ομώνυμη φαρμακευτική εταιρεία ‘λάδωνε’ για πολλά χρόνια περίπου 4000 γιατρούς, δημόσιους υπαλλήλους και πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και τους προκατόχους του Τσίπρα, Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, όλοι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Έτσι, αυξήθηκαν – λένε – οι τιμές των φαρμάκων και επιταχύνθηκε η κυκλοφορία τους στην αγορά.. Μέχρι και τα 30 δισ. Ευρώ λέγεται ότι φτάνει η ζημιά.

Ακόμα δεν έχει αποδειχθεί τίποτα. Όλα είναι θολά. Υπάρχουν μάρτυρες και μια αρχική υποψία. Αλλά η αποδεικτική βάση φαίνεται ισχνή και η κατηγορία δεν έχει επαρκή ερείσματα. Χρόνια τώρα το ελληνικό σύστημα υγείας θεωρείται υπερτιμημένο. Καθόλου απορίας άξιο. Οι διοικήσεις των κρατικών κλινικών είναι τόσο διάτρητες και οι έλεγχοι τόσο χαλαροί, που τα παράπλευρα έσοδα αυτόματα συμπεραίνονται για τους υπεύθυνους, κατά κανόνα μετακλητούς, άρα οπαδούς της κυβέρνησης.

Η Δικαιοσύνη θα κρίνει αν δωροδοκήθηκαν και πολιτικοί με βαλίτσες γεμάτες χρήματα. Αλλά η δικαιοσύνη δεν φαίνεται να είναι ανεξάρτητη. Μέλη της κυβέρνησης μπαίνουν έτσι απλά στο γραφείο του εισαγγελέα, για να ρίξουν μια ματιά στα δικόγραφα, πράγμα που σημαίνει καθαρή παραβίαση του δικαίου. Στη συνέχεια, αναπληρωτές Υπουργοί δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι ξέρουν τα ονόματα των προστατευόμενων από τη δικαιοσύνη μαρτύρων. Είναι «προδότες» – λέγεται – που ελπίζοντας να ελαφρύνουν τη θέση τους τώρα «κελαηδάνε». Αν οι κατηγορίες επιβεβαιωθούν, δεν θα απορήσει κανείς στην Ελλάδα. Μικρή έκπληξη προκαλεί και η χαιρέκακη φίμωση από τον ΣΥΡΙΖΑ και η προκαταβολική καταδίκη των πολιτικών αντιπάλων του. Δεν είναι ορατή μια ταχεία διαλεύκανση του ζητήματος. Κι αυτό βολεύει την κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με ορισμένους σχολιαστές θα συνεχίσει μέχρι τις επόμενες εκλογές το σκηνοθετημένο κυνήγι μαγισσών της.

Τώρα όμως, ξαφνικά βάζει εμπόδια στην κυβέρνηση ο Ιβάν Σαββίδης. Έτσι, αλλάζει το σημείο εστίασης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Ιβάν Σαββίδης, 59 ετών, γεννημένος στη Γεωργία, είναι ένας ρώσος ολιγάρχης ελληνικής καταγωγής. Ήταν βουλευτής στη ρωσική Δούμα και επικεφαλής της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας. Θεωρείται φίλος του Βλαντιμίιρ Πούτιν. Η κομητοειδής άνοδός του στην Ελλάδα άρχισε το 2011. Σήμερα η αυτοκρατορία εταιρειών του αποτελείται από έναν όμιλο μεταλλικού νερού, ξενοδοχεία, τη ΣΕΚΑΠ, τον ΠΑΟΚ, εφημερίδες, μετοχές στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Καμμένος και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι φίλοι του. Ο Σαββίδης συνέκρινε τον Τσίπρα με τον Πούτιν και συνέστησε στους Έλληνες να στηρίξουν τον πρωθυπουργό τους.

Φυσικά. Με τον Τσίπρα διαγράφηκαν για την ομάδα του, τον ΠΑΟΚ, 20 εκατ. ευρώ για καθυστερούμενους τόκους και πρόστιμα παλιών χρεών. Λόγω ενός επονομαζόμενου «φωτογραφικού νόμου», που η κυβέρνηση έραψε ακριβώς στα μέτρα της πελατείας της, απαλλάχτηκε και η καπνοβιομηχανία του Σαββίδη από 38 εκατ. ευρώ οφειλόμενους φόρους και δασμολογικά πρόστιμα. Οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί του Σαββίδη ανταποδίδουν με φιλική προς την κυβέρνηση ειδησεογραφία. Στο μεταξύ, ο Σαββίδης μεταπώλησε με κέρδος την καπνοβιομηχανία. «Οι ολιγάρχες βρίσκονται ψηλά στη λίστα της ατζέντας μας», δήλωνε το 2015 ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργό Οικονομίας της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κι εκεί βρίσκονται ακόμα, οι ολιγάρχες – ως ευνοούμενοι και υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Τώρα λοιπόν, όλα περιστρέφονται όχι γύρω από τη Novartis, αλλά γύρω από τον Ιβάν Σαββίδη. Μετά την ακύρωση λόγω οφσάιντ ενός γκολ του ΠΑΟΚ, ο πρόεδρος του συλλόγου Σαββίδης μαζί με επτά σωματοφύλακες και ένα πιστόλι όρμησε στο γήπεδο και απείλησε τον διαιτητή. Ο αγώνας διεκόπη. Για τον Σαββίδη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης λόγω παράνομης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο. Στο πόρισμα της αστυνομίας δεν αναφέρεται το πιστόλι. Οι αστυνομικοί που ήταν εκεί κατά το συμβάν λένε ότι δεν είδαν το πιστόλι, αν και στα βίντεο διακρίνεται καθαρά.

Το σκάνδαλο έφερε στο φως τη σχέση της κυβέρνησης με τον Σαββίδη και ξαναζωντάνεψε για λίγο την αντιπολίτευση. Για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ο Σαββίδης είναι ήρωας, επειδή έβγαλε από την κρίση τον παραδοσιακό σύλλογο. Για την κυβέρνηση είναι ένας σημαντικός εργοδότης, ιδιοκτήτης μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας και κάτοχος ΜΜΕ με μεγάλη επιρροή. Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θέλησε ποτέ να αντιπαρατεθεί σοβαρά με δρώντες αυτού του μεγέθους. Για ποιον λόγο άλλωστε, όταν αυτοί είναι χρήσιμοι.

Η ηθική επανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έλθει ποτέ. Ούτε αυτή ούτε κάποια άλλη. Αυτό που απέξω μοιάζει με μεταρρύθμιση του κράτους είναι στην πραγματικότητα προπέτασμα καπνού. Για να βγει από την κρίση, για να μη θέτει μόνη της εμπόδια στον εαυτό της, η Ελλάδα χρειάζεται πρωτίστως ένα πράγμα: τον νέο άνθρωπο. Αλλά ούτε αυτός θα έλθει. Μόνο ένα πράγμα θα έλθει σίγουρα – η αναστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων νόμων και διαταγμάτων που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα. Και μάλιστα από την πίσω πόρτα, σιγανά και ήσυχα».

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών: Συκοφαντικό το δημοσίευμα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ξένου ΜΜΕ σχετικά με το δημοσίευμα της FAS για την Ελλάδα, δήλωσε τα εξής: «Όσο πλησιάζει η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος από τα μνημόνια, τόσο συγκεκριμένοι κύκλοι και μέσα ενημέρωσης επιδιώκουν τη δημιουργία αρνητικών και εσφαλμένων εντυπώσεων προκειμένου να μην επιτρέψουν να βγει η Ελλάδα από την κρίση και τον έλεγχό τους».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το πιο σκληρό άρθρο που γράφηκε ποτέ για τον Τσίπρα -Διαβάστε τι έγραψε η Frankfurter Allgemeine"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news