facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Τσίπρα

Σε μια νέα πρόκληση απέναντι στη χώρα μας προχώρησε σήμερα η Άγκυρα, που παρενόχλησε το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τη Ρω στη Ρόδο.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πτήσης, δύο τουρκικά μαχητικά ζήτησαν από τον πιλότο του ελικοπτέρου στοιχεία πτήσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο και πετούσαν στα 10.000 πόδια.

Ο πιλότος του ελληνικού ελικοπτέρου, ο οποίος πετούσε στα 20.000 πόδια σε ελληνικό εναέριο χώρο, τους αγνόησε και ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη.

Στην περιοχή έφτασαν άμεσα, πετώντας στα 20.000 πόδια, και δύο ελληνικά μαχητικά. Σε αυτό το σημείο, τα τουρκικά μαχητικά έφυγαν προς τα ανατολικά.

Μήνυμα Τσίπρα σε Τουρκία
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, λέγοντας ότι «δεν διαπραγματευόμαστε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή αυτής της γης» και ξεκαθαρίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα, έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί».

Το μήνυμα, όμως, ήταν διπλό: Επρόκειτο από τη μια για μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης, μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους «γείτονες που δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Διάγουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Τσίπρα"

Μετά τον «ακήρυχτο πόλεμο», ο Κουβέλης δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο

Την εκτίμηση ότι ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητά από τη διάρκειά του εξέφρασε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Όπως είπε αν και «εκτιμώ ότι το θερμό επεισόδιο δεν το επιλέγει η Τουρκία, ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητά από τη διάρκειά του. Περισσότερο στον αέρα και λιγότερο στη θάλασσα».

Όσον αφορά την πρόκληση Γιλιντιρίμ για το κατέβασμα ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα, ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι «δεν έχει πέσει στην αντίληψη των δικών μας ραντάρ τέτοιο γεγονός σε αυτό που αναφέρεται ο κ. Γιλιντιρίμ».

«Δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία. Η αφαίρεση σημαίας δεν προκύπτει από κατέβασμα ακτοφυλακής ή ειδικές δυνάμεις» επέμεινε ο κ. Κουβέλης.

«Βεβαιώνω, επίσης, ότι τα νησιά και οι βραχονησίδες παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Έγινε νυχτερινή υπέρπτηση πάνω από τη Ρω

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο Ερντογάν θέλει να κάνει εξαγωγή συγκεκριμένων προβλημάτων στη χώρα του». 

Επίσης να κάνω την εκτίμηση ότι είχαμε το περιστατικό της Ρω όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο εξεδιώχθη το συγκεκριμένο ελικόπτερο που έκανε νυχτερινή υπέρπτηση πάνω από το νησί τη Ρώ. Ίσως να ήθελαν με την "είδηση" αυτή (σ.σ. για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα) που δίνουν στα τουρκικά ΜΜΕ να ισορροπήσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικο γι' αυτούς».

Πρόκειται για «μια επιλογή κλιμακούμενης έντασης» και «αμήχανες εκδηλώσεις από την πλευρά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

Τόνισε, ακόμα, ότι «οι αντοχές μας είναι καλές και μεγάλες. Χωρίς να μπαίνουμε στην κούρσα του ανταγωνισμού των εξοπλισμών οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την αποφασιστικότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όποιον θέλει να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας για υπέρπτηση πάνω από τη Ρώ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ό,τι είχε υποστηρίξει το Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα του Πάσχα όταν είχε γίνει γνωστό το περιστατικό. Τότε το Μαξίμου είχε υποστηρίξει ότι  με διαρροή ότι το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά υπογραμμίζοντας οτι δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο. Έλεγαν τότε, δε, από το Μαξίμου ότι  «δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση».

Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για το χρόνο επιστροφής των δύο Ελλλήνων στρατιωτικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας απέκλεισε το «οποιδήποτε παζάρι» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. «Η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε και χορήγησε πολιτικό άσυλο στους 8 τούρκους στρατιωτικούς. Καμία σκέψη για ανταλλαγή και συμψηφισμό. Η δική μας πίεση για να επιστρέψουν οι δύο είναι επίμονη και οι πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχείς».

Ωστόσο είπε ότι «δεν μπορώ και δεν θέλω να κάνω εκτίμηση για το χρόνο επιστροφής των δύο στρατιωτικών γιατί δεν μπορώ να εκτιμήσω τη συμπεριφορά της Τουρκίας».
Χαρακτήρισε, επίσης, «απαράδεκτη και παράνομη» την καθυστέρηση για την έκδοση της απόφασης σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. «Κρατούνται χωρίς να έχει συνταχθεί κατηγορητήριο. Η χρονοτριβή που επιλέγεται από την τουρκική πολιτική ηγεσία εξυπηρετεί και την ένταξη αυτού του ζητήματος στην ένταση που επιδιώκει η Τουρκία» είπε ο κ. Κουβέλης και κατέληξε ότι «διεκδικώ να είναι όχι μακρύς ο χρόνος παραμονής των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές». 



 protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τον «ακήρυχτο πόλεμο», ο Κουβέλης δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο"

Συνελήφθη στον Εβρο Τούρκος εισαγγελέας κατηγορούμενος ως γκιουλενιστής -Επιχείρησε να περάσει στην Ελλάδα

Σε επιχείρηση των τουρκικών Αρχών, συνελήφθη ο Ζαφέρ Κιλίντζ, εισαγγελέας από τη Σμύρνη.

Η αστυνομία, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τον αναζητούσε εδώ και καιρό με την κατηγορία ότι είναι γκιουλενιστής.

Εντοπίστηκε στον Εβρο και πριν περάσει τα ελληνικά σύνορα συνελήφθη μαζί με άλλους εισαγγελείς.

Oπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, ο Κιλίντς, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει γκιουλενιστή-τρομοκράτη, ήταν μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του και προσπάθησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της επαρχίας της Αδριανούπολης, με προορισμό τη χώρα μας

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη στον Εβρο Τούρκος εισαγγελέας κατηγορούμενος ως γκιουλενιστής -Επιχείρησε να περάσει στην Ελλάδα "

Τουρκικό drone πάνω από στρατόπεδο της Σάμου; Τι μεταδίδει ο Δημοσιογράφος Γιάννης Νέγρης

Όπως μεταδίδει ο έγκυρος συνάδελφος Δημοσιογράφος του 2000fm Σάμου και του aegaio.blogspot.gr, Γιάννης Νέγρης, Σύμφωνα με πληροφορίες στις 14-3-2018 φαίνεται να έγινε αντιληπτό drones πάνω από στρατόπεδο της Σάμου...από καιρό περίπου εδώ και ένα χρόνο είχαμε ειδοποιήσει τις αρχές για την παρουσία πάνω από το νησί μας μη επανδρωμένων σκαφών που χρησιμοποιούνται σε αποστολές κατασκοπείας...άλλωστε οι ίδιες οι Τουρκικές αρχές το έχουν παραδεχτεί ότι στέλνουν στο αιγαίο μη επανδρωμένα σκάφη....προσοχή σε όλα

Οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας παραδέχθηκαν για πρώτη φορά ότι στέλνουν μη επανδρωμένα σκάφη, τα οποία κυρίως χρησιμοποιούνται σε αποστολές κατασκοπείας

Την αποστολή drones πάνω από το Αιγαίο παραδέχθηκαν με επίσημη δήλωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.

Πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής, τα οποία ονομάζονται Anka και μπορούν να καλύψουν στόχους ακόμη και κατά μήκος της Μεσογείου.

Βασική τους αποστολή είναι η κατασκοπεία και χρησιμοποιούνται τόσο από το στρατό ξηράς, όσο και από το ναυτικό. Το Anka έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί επί σχεδόν 24 ώρες προτού χρειαστεί ανεφοδιασμό.

Τουρκικά Μέσα ανέφεραν ότι η παρουσία των drones στο Αιγαίο αποτελεί ένα μήνυμα προς την Ελλάδα.

Το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε και στη στρατιωτική επιχείρηση κατάληψης της περιοχής Αφρίν στη Συρία.

kranosgr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό drone πάνω από στρατόπεδο της Σάμου; Τι μεταδίδει ο Δημοσιογράφος Γιάννης Νέγρης"

Αποστολή στις βραχονησίδες« Ανθρωποφάς»-Το λιμενικό απαγόρευσε την προσέγγιση

Μια ανάσα απο τις Ελληνικές βραχονησίδες «Ανθρωποφάς» στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Απριλίου το samostimes.gr.
Ο δημοσιογράφος του samostimes.gr Μιχάλης Σβαρνιάς είπε ότι το μεσημέρι της Δευτέρας το Λιμενικό δεν του επέτρεψε να προσεγγίσει τις βραχονησίδες Ανθρωποφάγος και Μικρός Ανθρωποφάγος. 
«Σε απόσταση 500 μέτρων από τις βραχονησίδες, μας αντιλήφθηκαν δύο σκάφη του λιμενικού, μας προσέγγισαν, μας ζήτησαν να κατεβάσουμε ταχύτητα για να συνεννοηθούμε, και μας ρώτησαν ποιοι είμαστε… Είπαμε ότι κατευθυνόμαστε στις βραχονησίδες για βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση, αλλά όχι για να κατέβουμε σε αυτές. Μας ζήτησαν ευγενικά να αποχωρήσουμε από την περιοχή και ότι αυτό δεν επιτρέπεται» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος. 
Τα δυο αυτά νησάκια έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο στο στόχαστρο της Τουρκικής πεκτατικής πολιτικής που αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία σε αυτά.
Πρόκειται για νησιά στα οποία απο αρχαιοτάτων χρόνων ασκούνται ήπιες ανθρώπινες δραστηριότητες όπως εκτροφή αιγοπροβάτων αλλά και κυνήγι μιας και υπάρχουν εκατοντάδες αγριοκούνελα. Συχνά οι κάτοικοι των Φούρνων τα επισκέπτονται για να μαζέψουν χόρτα (ένα είδος που το συναντάς μόνο εκεί) αλλά και σαλιγκάρια.

Ερωτηθείς για τις Σημαίες, ο κ. Σβαρνιάς ανέφερε ότι στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς διακρινόταν η σημαία στον ιστό της, ωστόσο στο Μικρό Ανθρωποφά δεν μπορούσε να διακρίνει τη σημαία γιατί βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της βραχονησίδας.
Είπε όμως ότι υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων, που αναφέρουν ότι η σημαία δεν υπάρχει πια στον ιστό, αλλά δεν γνωρίζουν αν κάποιος την κατέβασε.
Παρόλα αυτά σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επιμένει πως η σημαία παραμένει στο σημείο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε «δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή της ελληνικής σημαίας στους Ανθρωποφάγους, δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας. 
«Υπάρχει διερεύνηση του περιστατικού… Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραβιάσεων του εναέριου και του θαλασσιού χώρου. Η στρατηγική της έντασης δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία ούτε την Ελλάδα, οι Τούρκοι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, υπάρχει διεθνές δίκαιο που καθορίζει το ορίζεται στο Αιγαίο» εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών. «Η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι για το συμφέρον της χώρας μας» πρόσθεσε. 
Ελέγχους σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία διεξάγει το Λιμενικό Σώμα ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει ύποπτες κινήσεις μετά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι υπέστειλε ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κοντά στους Φούρνους. Έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί κάτι ύποπτο όπως αναφέρουν αξιόπιστεςπηγές.
Το ζήτημα πλέον επικεντρώνεται στην νησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς». Εκεί που οι Τούρκοι επιμένουν στην ιστορία τους και όπου έχουν υπάρξει αντικρουόμενες μαρτυρίες.
Φωτογραφία του δημοσιογράφου  στην οποία διακρίνεται η σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς
Ακολουθεί η «επαφή» του δημοσιογράφου με το Λιμενικό
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστολή στις βραχονησίδες« Ανθρωποφάς»-Το λιμενικό απαγόρευσε την προσέγγιση"

Πουλάκης για χωροταξικό Καλλικράτη: Θα «σπάσει» το «κάθε νησί και Δήμος»

To τέλος της αρχής του «Καλλικράτη» «κάθε νησί και Δήμος», εξήγγειλε και επίσημα από τη Ρόδο κατά στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. «Έχουμε αποφασίσει να μην θέσουμε θέμα γενικευμένης χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, με την εξαίρεση βέβαια κάποιων οριακών περιπτώσεων, όπως οι τεράστιοι και μη λειτουργικοί Δήμοι που δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις η αρχή «κάθε νησί και Δήμος»», το «σπάσιμο» της Κεφαλονιάς, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εξαγγελθεί από Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και τοπική βουλευτή ενώ παλαιότερες πληροφορίες  έκαναν λόγο λόγο για «σπάσιμο» των δήμων: Λέσβου, Κέρκυρας, και, πιθανόν, Ρόδου, Χίου και Σάμου.
Παράλληλα,  στην ομιλία του ο κ. Πουλάκης ανέλυσε τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής τουΥπουργείου Εσωτερικών που, όπως είπε, βρίσκονται «στη βάση μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης». Πρώτον, τη δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών δομών στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών. Δεύτερον, την οικονομική βιωσιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τρίτον, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και τέταρτον, τη συλλογική, δημοκρατική και συμμετοχική λήψη των αποφάσεων, προκειμένου, όπως ανέφερε, «η ανάπτυξη που επιτυγχάνεται να διαχέεται ισόρροπα, να είναι βιώσιμη και να μειώνει τις ανισότητες».
Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ έδωσε αρκετά στοιχεία για το τι θα περιλαμβάνει το «πρώτο κύμα» της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο, το νομοσχέδιο του οποίου θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στον μέχρι σήμερα απολογισμό και στο σχεδιασμό επικείμενων πρωτοβουλιών του ΥΠΕΣ, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στη στήριξη των νησιωτικών Δήμων με έμψυχο δυναμικό, αλλά και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, για την αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.
Ο κ. Πουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχει θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Εσωτερικών, και κυρίως στο πρόσφατο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», μέσω του οποίου χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η κατασκευή έργων στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, της αγροτικής οδοποιίας κ.λπ., αλλά και στο ειδικό Πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης των ορεινών και νησιωτικών Δήμων, το οποίο «τρέχει» φέτος για δεύτερη χρονιά και θα αυξήσει τους επενδυτικούς ΚΑΠ των Δήμων αυτών έως και 3 φορές σε σχέση με την τακτική τους επιχορήγηση.
Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του Κ. Πουλάκη :
  • Διευρύνουμε τη δυνατότητα των ΟΤΑ να συστήνουν ή να συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που θα υπηρετούν σημαντικούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς, όπως ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, στην αξιοποίηση τοπικών φυσικών πόρων, περιοχών ή εγκαταστάσεων σημαντικής τουριστικής ή αναπτυξιακής αξίας, αλλά και η παροχή υπηρεσιών, όπως λ.χ. η λειτουργία πρατηρίου καυσίμων, σε μικρούς νησιωτικούς Δήμους όπου δεν αναπτύσσεται σχετική ιδιωτική πρωτοβουλία.
  • Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, για να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε τη διοικητική δράση. Θέσαμε σε λειτουργία πριν λίγους μήνες ένα έργο-σημαία, το Μητρώο Πολιτών, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και χρήμα από τη διοίκηση, αλλά και τους πολίτες.
  • Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη θέσει σε λειτουργία για τις δικές του υπηρεσίες ένα σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από την Πολεμική Αεροπορία, χωρίς οικονομικό κόστος για το Δημόσιο. Ως επόμενο βήμα, το πολύ σε δύο μήνες από σήμερα, θα είμαστε σε θέση όλη η αλληλογραφία μας με τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να διακινείται άμεσα, μέσα σε δευτερόλεπτα, και χωρίς διοικητικό και οικονομικό κόστος.
  • Τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο έχουν δοθεί στους ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου συνολικά 27,2 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των τακτικών χρηματοδοτήσεων.
  • Έχουν εγκριθεί μέσω του νέου χρηματοδοτικού εργαλείο «Φιλόδημος ΙΙ» 12,2 εκατομμύρια ευρώ για το Νότιο Αιγαίο. Όπως ξέρετε, το πρόγραμμα αυτό, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά για το 2018 και πάνω από 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας, προβλέπει τη Χορήγηση Επενδυτικών Δανείων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στους ΟΤΑ, και αποπληρωμή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το ΥΠΕΣ.
  • Δόθηκαν 3,8 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, μέσω του προγράμματος έκτακτης επιχορήγησης των ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Ένα πρόγραμμα που δημιούργησε το ΥΠΕΣ για πρώτη φορά το 2017, ενώ θα επαναληφθεί και φέτος, και αύξησε τους επενδυτικούς ΚΑΠ που έλαβαν οι Δήμοι αυτοί 2 με 3 φορές σε σχέση με την τακτική τους επιχορήγηση.
  • Αναλάβαμε στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη στελέχωση των μικρότερων νησιωτικών Δήμων, με τακτικό προσωπικό, κυρίως σε επιτελικές ειδικότητες καθοριστικής σημασίας, όπως ιδίως οι μηχανικοί και οι οικονομολόγοι.
  • Έχουμε αποφασίσει να μην θέσουμε θέμα γενικευμένης χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, με την εξαίρεση βέβαια κάποιων οριακών περιπτώσεων, όπως οι τεράστιοι και μη λειτουργικοί Δήμοι που δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις η αρχή «κάθε νησί και Δήμος»
aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πουλάκης για χωροταξικό Καλλικράτη: Θα «σπάσει» το «κάθε νησί και Δήμος»"

Τσακαλώτος: Στα 170 εκατ. ευρώ τα προσδοκώμενα έσοδα από τους ελέγχους φοροδιαφυγής

Πολύπλοκο χαρακτήρισε το πρόβλημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύνθετη προσέγγιση ενώ επεσήμανε ότι το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει βούληση για να λυθεί ένα συστημικό πρόβλημα της κοινωνίας.

Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να ασκεί κριτική στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενίσχυσε την φοροδιαφυγή, όταν, όπως είπε, επί 10 χρόνια, επί δικής της διακυβέρνησης, η Ελλάδα είχε έξι ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο φόρο σε σχέση με την ΕΕ.

Αφορμή ήταν επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών, Κωνσταντίνου Κατσαφάδου από τη ΝΔ για τον τρόπο επιλογής των νέων διευθυντών και προϊσταμένων στο ΣΔΟΕ και του Δημήτρη Κρεμαστινού από το Κίνημα Αλλαγής για την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για την Κάρπαθο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, από τον Φεβρουάριο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 έγιναν από το ΣΔΟΕ πάνω από 800 φορολογικοί έλεγχοι, και περίπου 7.500 παρεμβάσεις ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται στα 170 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Στα 170 εκατ. ευρώ τα προσδοκώμενα έσοδα από τους ελέγχους φοροδιαφυγής"

Στο ΚΙΝΟ «ξέπλεναν» χρήματα του ΟΑΕΔ

Νέα στοιχεία στην υπόθεση της εξαφάνισης τεράστιου χρηματικού ποσού από τα ταμεία του ΟΑΕΔ στη Λάρισα έρχονται στο φως.

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με φερόμενο ως "πρωταγωνιστή" τον προϊστάμενο του Λογιστηρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας στη Λάρισα και την απώλεια των 8,4 εκατ. ευρώ περίπου από τα ταμεία του, η περίπτωση που συγκλόνισε τον ΟΑΕΔ πανελληνίως σύμφωνα ε την εφημερίδα «Ελευθερία» έχει πάρει το τελικό σχήμα πριν εισαχθεί στις δικαστικές αίθουσες.

O προϊστάμενος φέρεται πως συνεργάστηκε με δύο μέλη της οικογένειάς του, αλλά και ιδιοκτήτρια πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στη Λάρισα με σκοπό να νομιμοποιήσουν τα έσοδα «από τη δραστηριότητά του». Ένα μεγάλο ποσοστό λοιπόν αυτού του ποσού κατηγορούνται πως «ξεπλύθηκε» με κερδισμένα δελτία από τυχερά παιχνίδια ΟΠΑΠ, που στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν ΚΙΝΟ ενώ σε συντριπτικό ποσοστό παίχθηκαν ή εξαργυρώθηκαν σε συγκεκριμένο Προποτζίδικο της πόλης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της εφημερίδας, βάσει βουλεύματος του Συμβούλιο Εφετών παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έξι άτομα. Εκτός από τα προαναφερόμενα τέσσερα πρόσωπα, κατηγορούνται για αμέλεια και δύο στελέχη του ΟΑΕΔ.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2015 από έλλειμμα ενός ποσού ύψους 85.000 ευρώ περίπου. Με αφορμή αυτό ήρθε «έφοδος» επιθεωρητών και εν συνεχεία αποκαλύφθηκε πως η «τρύπα» στον Οργανισμό έφτανε στο ιλιγγιώδες ποσό των 8,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος από το 2005 και για μια δεκαετία ήταν προϊστάμενος του τμήματος οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας και η οποία αποτελεί διοικητική μονάδα του ΟΑΕΔ. Η αρμοδιότητα της ΠΔ Θεσσαλίας εκτεινόταν στις υπηρεσίες του οργανισμού που εδρεύουν στους θεσσαλικούς νομούς αλλά και σε αυτούς της Φθιώτιδος, Ευρυτανίας και Γρεβενών.

Στα καθήκοντά του μέχρι και το τέλος του 2014 (έκτοτε η διαδικασία περιήλθε στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Πληρωμών) ήταν και η διαδικασία έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των αμοιβών ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Μέχρι και την περίοδο 2014 – 2015 οι εκπαιδευτικές μονάδες έστελναν στην Υπηρεσία -της οποίας ήταν προϊστάμενος- συγκεντρωτικές καταστάσεις παρουσιών και αποδοχών των εκπαιδευτικών που απασχολούνταν σε αυτές υπερωριακώς. Βάσει αυτών των καταστάσεων το τμήμα οικονομικών υπηρεσιών εξέδιδε τα εντάλματα και γίνονταν οι πληρωμές. Μέχρι εκεί όλα καλά.

ΠΩΣ «ΔΡΟΥΣΕ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΤΑΕΤΙΑ

Για μια επταετία από το 2007 ως το 2014 ο προϊστάμενος, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, είχε πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του οργανισμού και με τον μοναδικό κωδικό που κατείχε δημιούργησε εντάλματα «ανύπαρκτων οφειλών» σε ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια εξέδιδε τις αντίστοιχες εντολές πληρωμής. Φέρεται πως τις υπέγραφε ο ίδιος και επίσης πως έβαζε «πλαστές υπογραφές» των εκάστοτε εκτελούντων χρέη προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υπαλλήλων γιατί η συγκεκριμένη υπογραφή ήταν αναγκαία.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως αυτές υπογράφονταν κανονικά από υπάλληλο. Αυτό φέρεται πως το πέτυχε βάζοντας τα έγγραφα μαζί με έναν μεγάλο όγκο εγγράφων δημιουργώντας την εντύπωση του κατεπείγοντος αφού πρώτα κατάφερε να δημιουργήσει «κλίμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του».

Στη συνέχεια πήγαινε στο κατάστημα της Εθνικής στη Λάρισα και εισέπραττε τα χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο κατηγορείται πως «αποκόμισε περιουσιακό όφελος 8,4 εκατομμύριων ευρώ». Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται είναι απάτη κατ’ επάγγελμα, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, απιστία, πλαστογραφία. Για νομιμοποίηση εσόδων κατηγορείται εκείνος, τα δύο μέλη της οικογένειάς του όπως και ιδιοκτήτρια πρακτορείο ΟΠΑΠ.

Αναφορικά με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε από τον ειδικό ανακριτή Λάρισας προέκυψε σύμφωνα με νομικές πηγές της «Ε», πως μέλη της οικογένειας προέβησαν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ατομικών και κοινών σε διάφορες τράπεζες, σε χρηματοδότηση δραστηριοτήτων, ανοικοδόμηση κατοικιών και δικαιοπραξίες επί ακινήτων.

Τα δύο στελέχη του ΟΑΕΔ και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της αμέλειας σε έλεγχο του υπαλλήλου.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΕΛΤΙΑ – ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Η δύναμη της «τύχης»


Ο πρώην υπάλληλος μέσα από τις έρευνες αποδείχθηκε πως κέρδισε σε πολλές εκατοντάδες παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Χρονικά συνέπεσαν με την απώλεια των χρημάτων από τον ΟΑΕΔ. Τα παιχνίδια ήταν πολλών ειδών. Από ΚΙΝΟ και ΠΡΟΤΟ μέχρι Στοίχημα και Κυνοδρομίες. Τα κέρδη είτε εισπράττονταν από το πρακτορείο απευθείας είτε σε τράπεζα, ανάλογα με το μέγεθος του ποσού. Τα δελτία παρέμεναν ανώνυμα από τον χρόνο κατάθεσης μέχρι τον χρόνο εξαργύρωσης. Όμως, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δεν τα εξαργύρωνε μόνο αυτός. Το έκαναν στο όνομά τους και δύο μέλη της οικογένειάς του.

Για ένα μέρος από τα κέρδη αυτά φέρεται πως ζήτησαν και πήραν από τον ΟΠΑΠ βεβαιώσεις κερδών τις οποίες χρησιμοποιούσαν στις φορολογικές δηλώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως, ένα μέλος της οικογένειας, σε ένα έτος έπαιξε 9.500 ευρώ και κέρδισε 242.000 ευρώ. Σε άλλο έτος δήλωσε πως έπαιξε 19.000 και κέρδισε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Τα τυχερά δελτία έπεφταν "βροχή", σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Η συχνότητα ήταν τέτοια που ερχόταν ακόμα και πέντε φορές σε μιάμιση ώρα.

Από τις πολλές εκατοντάδες των κερδισμένων δελτίων σε ποσοστό περίπου 80%, παίχθηκαν ή εισπράχθηκαν από ένα πρακτορείο στη Λάρισα. Σύμφωνα με όσα κατηγορούνται, μεγάλο μέρος του ποσού «ξεπλένονταν» και κατ’ αυτόν τον τρόπο «μετουσιώνονταν σε έσοδα από νομίμως λειτουργούνται τυχερά παιχνίδια και έτσι λάμβαναν μια επίφαση νομιμότητας».

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ

«Κάποτε ήμουν σημαντικός. Τώρα ντρέπομαι…»


Σύμφωνα με νομικούς κύκλους ο βασικός εμπλεκόμενος στην υπόθεση φέρεται να κατέθεσε ενώπιον ειδικού ανακριτή πως «δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψω χρήματα» και πως «κατανοώ τη ζημιά που έχω προκαλέσει» για να προσθέσει πως «πριν το συμβάν ήμουν σημαντικός και περιζήτητος στην κοινωνία και τώρα νιώθω απογοήτευση γιατί η οικογένειά μου ντρέπεται για μένα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αρνείται την πλαστογραφία και την υπεξαίρεση καθώς «δεν με ρωτούσαν ποτέ οι προϊστάμενοι τι ήταν αυτά που υπέγραφαν».

eleftheria
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΚΙΝΟ «ξέπλεναν» χρήματα του ΟΑΕΔ"

DW:Ταυτότητες με υποχρεωτικό δακτυλικό αποτύπωμα

Η Κομισιόν σχεδιάζει για όλες τις χώρες-μέλη νέες ταυτότητες με ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα και επιπλέον βιομετρικά στοιχεία. Παρουσιάζονται αύριο στις Βρυξέλλες νέες προτάσεις για περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Περισσότερη ασφάλεια σε καιρό μόνιμης τρομοκρατικής απειλής, είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ. Εδώ και πάνω από δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει προτάσεις για τη δημιουργία μιας «Ασφαλούς Ένωσης» με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό εν δυνάμει δραστών πολύ πριν πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές ενέργειες. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να αισθάνονται πλέον πιο ασφαλείς λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων των αρχών ασφαλείας, της στενότερης συνεργασίας μεταξύ εθνικών υπηρεσιών, της καλύτερης δικτύωσης των βάσεων δεδομένων και των εντατικών ελέγχων στο διαδίκτυο. Πολλά ταμπού αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα έχουν πλέον καταρριφθεί. Η Ευρώπη είναι σήμερα πιο ασφαλής από ότι πριν μια διετία, γράφει η εφημερίδα Welt.
Η Κομισιόν παρουσιάζει αύριο στις Βρυξέλλες νέα σχέδια, τα οποία οι 28 κυβερνήσεις των χωρών-μελών καλούνται να υιοθετήσουν το συντομότερο. Ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Θα πρέπει να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα έτσι ώστε τρομοκράτες και εγκληματίες να μην είναι πλέον θέση να πραγματοποιήσουν χτυπήματα. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να καταστήσουμε αδύνατη την πρόσβαση σε πλαστά έγγραφα, όπλα και εκρηκτικά και ταυτόχρονα να τους εμποδίσουμε να περνούν απαρατήρητοι τα σύνορά μας».
«Οι τρομοκράτες δεν παραμένουν αδρανείς»
Nα καταστήσουμε αδύνατη την πρόσβαση σε πλαστά έγγραφα, όπλα και εκρηκτικά , δηλώνει στην εφημερίδα Die Welt o Δ. Αβραμόπουλος
Nα καταστήσουμε αδύνατη την πρόσβαση σε πλαστά έγγραφα, όπλα και εκρηκτικά , δηλώνει στην εφημερίδα Die Welt o Δ. Αβραμόπουλος
Σύμφωνα με τον έλληνα επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να γίνουν ακόμα πιο ασφαλείς οι ταυτότητες των ευρωπαίων πολιτών, έτσι ώστε η πλαστογράφηση και η αγοραπωλησία ταξιδιωτικών εγγράφων να γίνει ακόμα δυσκολότερη για τρομοκράτες και εγκληματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η Κομισιόν επιθυμεί οι ταυτότητες σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ να περιέχουν υποχρεωτικά ένα ψηφιοποιημένο δακτυλικό αποτύπωμα, καθώς και επιπλέον βιομετρικά στοιχεία των κατόχων. Στη Γερμανία οι ταυτότητες περιλαμβάνουν ήδη ψηφιοποιημένα δακτυλικά αποτυπώματα, ωστόσο μόνο όταν οι πολίτες το επιθυμούν.
Πρόσφατα ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ασφάλεια Τζούλιαν Κινγκ τόνιζε ότι οι «τρομοκράτες δεν παραμένουν αδρανείς». Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να στραφεί μελλοντικά στην πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών με χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά υλικά (Όπλα ABC). Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες τέτοιου είδους επιθέσεις θεωρείται περιορισμένες, οι επιπτώσεις τους θα ήταν τεράστιες, εκτιμά η Welt.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Ταυτότητες με υποχρεωτικό δακτυλικό αποτύπωμα"

Παρασκευή αποφυλακίστηκε, Σάββατο έκανε ληστεία


Δύο ληστές σούπερ μάρκετ συνέλαβαν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας. Πρόκειται για έναν 35χρονο και έναν 39χρονο, παλιούς γνώριμους των αρχών, που και οι δύο έχουν φυλακιστεί για τα ίδια αδικήματα.

Ο 35χρονος είχε συλληφθεί το 2016 και είχε καταδικασθεί για ληστείες σε 17 χρόνια κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε στις 30 Μαρτίου, λόγω αναπηρίας καθώς είναι οροθετικός. Ο 39χρονος, με τον οποίο είχαν γνωριστεί σε κάποια φυλακή, είχε αποφυλακιστεί και εκείνος στις 19 του περασμένου Δεκεμβρίου.

30 Μαρτίου βγήκε από τις φυλακές Αλικαρνασσού και την επομένη, στις 31, διέπραξαν την πρώτη ληστεία τους.

Ο ένας έμπαινε στο σούπερ μάρκετ και με την απειλή όπλου έπαιρνε χρήματα από τα ταμεία και ο δεύτερος έμενε στην είσοδο και επιτηρούσε.

Τέσσεις ληστείες διέπραξαν, πριν τους περάσουν χειροπέδες οι αστυνομικοί.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευή αποφυλακίστηκε, Σάββατο έκανε ληστεία"

Εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ καταγγέλλουν την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης: «Τα ψέματα τελείωσαν»

Ηχηρές καταγγελίες κατά της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, κάνει το σωματείο εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οπως καταγγέλλουν η κα Παπασπύρου συνέστησε έλεγχο μόνο για τα μάτια του κόσμου αφού οι επιθεωρητές του κλιμακίου «δεν έχουν καταφέρει εδώ και 125 ημέρες να βρουν τον δρόμο για το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ». Παράλληλα προειδοποιούν ότι ξεκινούν να δίνουν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία τα οποία αρνείται η κα Παπασπύρου να ερευνήσει.
Κατηγορούν δε την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκηση ότι «αντί να διερευνά την αλήθεια, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα κατασυκοφάντησης, στοχοποίησης και μείωσης των υπαλλήλων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ
«Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου, δυστυχώς για την ίδια και τον θεσμό που θα έπρεπε να υπηρετεί, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα κατασυκοφάντησης, στοχοποίησης και μείωσης των υπαλλήλων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, αντί να διερευνά την Αλήθεια.
Επειδή καμία καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων δεν έχει διερευνηθεί έως και σήμερα από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, παρά την σχετική εντολή της Εισαγγελίας Διαφθοράς για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Επειδή αποδεικνύεται πλέον στην πράξη ότι η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης συνέστησε στις 12/12/2017 Μεικτό Κλιμάκιο Ελέγχου για την χρονική περίοδο 2016-2018, αποκλειστικά και μόνο «για τα μάτια του κόσμου», αφού οι Επιθεωρητές του κλιμακίου δεν έχουν καταφέρει εδώ και 125 ημέρες να βρουν τον δρόμο για το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Επειδή οι Εργαζόμενοι γινόμαστε θεατές ενός αναξιοπρεπούς κρυφτού μεταξύ της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης και του «αόρατου» κλιμακίου της, όπου ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον και όλοι μαζί παρεμποδίζουν την Εισαγγελική Έρευνα.
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ξεκινάει πλέον να δίνει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία τα οποία αρνείται η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης μέχρι και σήμερα να ερευνήσει, προκειμένου να φτάσουν στη Δικαιοσύνη αλλά και να γνωρίζουν οι Έλληνες Πολίτες τι πραγματικά συμβαίνει ώστε να δοθούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.
  • Γιατί τον Δεκέμβριο του 2017 η Διοίκηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. άλλαξε ηλεκτρονικές κλειδαριές και κωδικούς πρόσβασης στον Server Room του Οργανισμού, δίνοντας αποκλειστική πρόσβαση στην παράνομη εταιρεία φύλαξης;
  • Γιατί δηλαδή δύο μήνες πριν την απομάκρυνση της παράνομης εταιρείας φύλαξης παραδόθηκαν αποκλειστικά σε αυτήν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών αρχείων ασθενών, οικονομικών στοιχείων, εμπιστευτικών στοιχείων καθώς και στοιχείων αναρτήσεων, αποκλείοντας από την πρόσβαση τους αρμόδιους υπηρεσιακούς υπαλλήλους;
  • Γιατί αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια εκ μέρους της Διοίκησης συμπίπτει χρονικά με την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., έτους 2017 , προκειμένου να δοθούν παρανόμως επιπλέον δύο (2) εκατομμύρια Ευρώ στην παράνομη εταιρεία φύλαξης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.;
  • Γιατί η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και το Κλιμάκιο της αφήνει συστηματικά έξω από το κάδρο ελέγχου την παράνομη εταιρεία, δεν ερευνά τις ενέργειές της εντός των χώρων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., δεν ερευνά την διαδρομή του χρήματος που παρανόμως έλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία και αντί αυτού πιέζει υπαλλήλους, χειραγωγεί καταθέσεις και κατασκευάζει πορίσματα προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων;
Αυτά είναι μόνο η αρχή. Τα στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων είναι πολλά και αδιάσειστα.
Έρχονται και άλλα».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ καταγγέλλουν την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης: «Τα ψέματα τελείωσαν»"

Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια στις 18 Απριλίου

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία την Τετάρτη 18 Απριλίου, λόγω 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με ώρα έναρξης στις 06.00.

Η ΠΝΟ εμμένει στις θέσεις της αναφορικά με το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων. Ταυτόχρονα ζητεί την κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τις ειδικές συνθέσεις των πληρωμάτων στις γραμμές Πάτρας-Ιταλίας.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια στις 18 Απριλίου"

Υπ. Υγείας: Δεν καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού

H τελική επιλογή γιατρού θα εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα, οι πολίτες θα έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής, ενώ αυξάνεται η χρονική διάρκεια των επισκέψεων στο γιατρό, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αναλυτικά, με τις υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν, προβλέπεται η αύξηση της χρονικής διάρκειας των προγραμματισμένων επισκέψεων-από 10' σε 15´. Ωστόσο επισημαίνεται, ότι η πραγματική διάρκεια κάθε επίσκεψης, υπόκειται αποκλειστικά στην επιστημονική κρίση του γιατρού.

Επίσης καθιερώνεται το σύστημα παραπομπών, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα.

«Ο οικογενειακός γιατρός ενεργώντας με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πολίτη, τον καθοδηγεί στο σύστημα υγείας. Η τελική επιλογή του γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 01/01/2019 και οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Με παραπομπή και χωρίς παραπομπή. Αυτό έχει ως στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των περιστατικών που αποδεδειγμένα απαιτούν περαιτέρω φροντίδα.

Οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης: α) άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, β) προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, γ) παραπομπή χρονίου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι με βάση τα παραπάνω «δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων, δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού και δεν καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού».

Ακόμη, οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους, ενώ εξυπακούεται -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- ότι η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας, νοσοκομεία).

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Υγείας: Δεν καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού"

Επικίνδυνο βακτήριο από την Ισπανία ξεραίνει τις ελιές -Οδηγίες προς καλλιεργητές

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αρμόδιας φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ισπανίας, γνωστοποιήθηκε στην Ε.Ε. η διαπίστωση επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας «Xylella fastidiosa» σε ελαιώνα ηλικίας 8 ετών στην Περιφέρεια της Μαδρίτης.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενημερώνονται όλοι που σχετίζονται με καλλιέργειες.

Συμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση, καλούνται οι φυτωριούχοι, οι υπεύθυνοι στα σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί, οι ιδιώτες γεωπόνοι, οι τελωνιακές αρχές, οι γεωπόνοι των Δήμων και οι

Εργολάβοι δημοσίων κηποτεχνικών έργων για την εφαρμογή του φυτοϋγειονομικού καθεστώτος του επιβλαβούς οργανισμού «Xylella fastidiosa», σύμφωνα με την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2015/789/ΕΕ.

Πρόκειται για παθογόνο βακτήριο Ξυλέλα (Xylella) το οποίο ξεραίνει την ελιά και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ε.Ε στην Ιταλία στην περιοχή της Απουλίας τον Οκτώβριο του 2013.
Το βακτήριο «Xylella fastidiosa» έχει ορισθεί ως ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια των φυτών παγκοσμίως, δεδομένου ότι προκαλεί διάφορες ασθένειες με αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο παραγωγής αλλά και οικονομικό για γεωργικές καλλιέργειες.

Οι οδηγίες καλούν οποιοδήποτε πρόσωπο υποψιάζεται ή αντιλαμβάνεται την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού να ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο επίσημο φορέα(Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής-Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου) και να του παρέχει όλες τις πληροφορίες, που αφορούν στην παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού.

Επίσης, να γνωρίζουν για την υποχρέωση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου που καταρτίζεται και εκδίδεται σύμφωνα με την οδηγία 92/105/ΕΟΚ της Επιτροπής, για όλα τα φυτά προς φύτευση, εκτός των σπόρων, τα οποία ανήκουν στα γένη ή τα είδη που ορίζονται ως «φυτά-ξενιστές» καθώς και να ενημερωθούν για την τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, από τους υπόχρεους εγγραφής στο φυτοϋγειονομικό μητρώο. Η μη τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου της Χώρας και σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές της.
Η αρμόδια διεύθυνση στην Περιφέρεια Ρεθύμνου τονίζει πως στη Χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του «Xylella fastidiosa».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνο βακτήριο από την Ισπανία ξεραίνει τις ελιές -Οδηγίες προς καλλιεργητές"

Μητσοτάκης: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική»

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως «εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της» εξαπολύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική.

Σε δήλωσή του στο aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιο μου για τη διακυβέρνηση της χώρας» προσθέτοντας πως σε όλη την Ευρώπη πλέον οι δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών που γνωρίζουν και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα και όπως τονίζει, είναι προτεραιότητά του να ενισχύσει τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Μάλιστα δεσμεύεται, όπως δηλώνει, πως αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν μετά τις εθνικές εκλογές, θα αλλάξει το νόμο.

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της. Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες» δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απάντηση Σκουρλέτη σε Μητσοτάκη

Την ανάγκη εφαρμογής της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές», τονίζει ο κ. Σκουρλέτης, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών:

«Η νέα επίθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην απλή αναλογική καταδεικνύει απλώς την εμμονή του ίδιου και του κόμματός του στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος που, σε ό,τι αφορά στην αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους.

Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφαλίζει στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού που λαμβάνει. Εάν το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν στις εθνικές εκλογές, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 180 βουλευτές. Τέτοιο είναι το μέγεθος της αλλοίωσης.

Παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης για την πρόθεσή του να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός είναι ότι πάντα την εχθρεύονταν, στη βάση μιας συγκεντρωτικής αντίληψης για το Κράτος. Γι' αυτό και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εναντιώθηκε σε όλες τις μεταρρυθμιστικές απόπειρες που προηγήθηκαν. Ο ίδιος προσωπικά, διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία, απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και σήμερα εγγυάται την υποστελέχωση των ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο διηνεκές, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες, ο κανόνας του 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική»"

Μοσκοβισί: Η ευθύνη αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ανήκει στην κυβέρνηση

Ευθύνη των ελληνικών αρχών αποτελεί η φορολογική πολιτική και το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.
Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, η Κομισιόν δεν προτίθεται να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς που επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά.
«Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσκοβισί αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και προσκαλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την Επιτροπή για μόνιμη καθιέρωση του ειδικού καθεστώτος.
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν προτάσεις των ελληνικών αρχών, όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων», υπογραμμίζει ο κ. Μοσκοβισί.
 ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Η ευθύνη αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ανήκει στην κυβέρνηση"

Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων δωρίζουν κάτω των 5.000 ευρώ σε κόμματα

Υποχρεωτική είναι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των δωρητών στην επίσημη ιστοσελίδα της επιτροπής ελέγχου της βουλής μόνο για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η Αρχή, γνωμοδότησε για το θέμα, μετά από ερώτημα της βουλής με αφορμή την άρνηση του ΚΚΕ να προσκομίσει στοιχεία για τις δωρεές που έλαβε το 2015 και αφορούσαν σε ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Τα νομικά επιχειρήματα του ΚΚΕ εστιάζονταν στα εξής:

-ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν προσωπικά δεδομένα των οικονομικών ενισχυτών του κόμματος, καθώς η δωρεά σε ένα κόµµα, το συνδέει µε ένα πρόσωπο και αποτελεί έκφραση της πολιτικής του τοποθέτησης και εκδήλωση, εν τέλει του πολιτικού του φρονήματος

-Ότι στη συνταγματική ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου περιλαμβάνεται και η ελευθερία συμμετοχής ή υποστήριξης, χρηματικής και µη, των πολιτικών κοµµάτων» και τα δικαιώματα αυτά των πολιτών «συνδέονται και με τη μυστικότητα της ψήφου».

-ότι μεταξύ των χρηµατοδοτών, περιλαµβάνονται και βουλευτές του κόµµατος µέσω της παροχής προς το κόµµα της βουλευτικής αποζηµίωσής τους. Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά στην Επιτροπή και βρίσκονται στη διάθεσή της οποτεδήποτε το ζητήσει.

Η Αρχή στην υπ αριθμ. 1/2018 γνωμοδότησή της, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο και εισηγητή τον Σπύρο Βλαχόπουλο, υπογραμμίζει ότι η δηµοσιοποίηση από την Επιτροπή Ελέγχου στο διαδίκτυο, «των στοιχείων κάθε χρηματοδότη πολιτικού κόμματος αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων, αφού µε τον τρόπο αυτόν αποκαλύπτονται οι πολιτικές του προτιµήσεις, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο δεδοµένο κατά την έννοια του άρθρου 2 περ. β΄ του ν. 2472/1997». Ωστόσο επισημαίνει ότι το πλαφόν των 5.000 ευρώ πάνω από το οποίο μπορεί να γίνει η δημοσιοποίηση των χρηματοδοτών είναι σύμφωνο με το νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων (ν. 3023/2002 ) και στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.

Ως προς τον χρόνο που θα πρέπει να παραμένουν αναρτημένα τα στοιχεία των χρηματοδοτών στο διαδίκτυο, η αρχή σημειώνει ότι η δεκαετία που προβλέπεται από τον νόμο παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και πως ο χρόνος διατήρησης τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 χρόνια.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων δωρίζουν κάτω των 5.000 ευρώ σε κόμματα"

Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος

Στη σύλληψη του επιχειρηματία Δημήτρη Μαρινόπουλου προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές εξαιτίας της άρνησής του να παράσχει όρκο για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Όπως αναφέρει το στενό περιβάλλον του επιχειρηματία, πρόκειται για μία τυπική υπόθεση η οποία αναμένεται να τελειώσει τις επόμενες ώρες, καθώς η άρνηση παροχής όρκου αφορά την άσκηση έφεσης επί της πρωτόδικης απόφασης για την οποία βαρύνεται ως μέλος του ΔΣ της Μαρινόπουλος ΑΕΒΕΓΕ.

Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αν με την κατάσχεση που έχει επιβληθεί δεν ικανοποιείται ή αν πιθανολογείται ότι με την κατάσχεση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί εντελώς η απαίτηση του δανειστή, μπορεί με αίτηση του δανειστή να υποχρεωθεί ο οφειλέτης, κατά τη διαδικασία των άρθρων 861 έως 866, να υποβάλει κατάλογο των περιουσιακών του στοιχείων, δίνοντας συνάμα βεβαιωτικό όρκο ότι ο κατάλογος τα περιέχει όλα, ότι δεν παραλείπει κανένα από αυτά και ότι έκανε κάθε προσπάθεια για να εξακριβώσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος"

Δημοσκόπηση: Η Ελλάδα ο μεγαλύτερος εχθρός της ΠΓΔΜ

Τo 67% των Σκοπιανών πολιτών δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια και το 27% θεωρούν μεγαλύτερο εχθρό την χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Eurothink που διεξήχθη την περίοδο από 1 έως 21 Μαρτίου και αφορούσε 1.043 ερωτηθέντες και δημοσιεύει η Ναυτεμπορική.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα για τις συμμαχίες της ΠΓΔΜ, οι ερωτηθέντες θεωρούν τη Γερμανία, την ΕΕ και την Τουρκία ως τους καλύτερους φίλους της χώρας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην έβδομη θέση, πίσω από τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

Το 27% των πολιτών της ΠΓΔΜ θεωρούν μεγαλύτερο εχθρό της χώρας την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει απόκλιση στις θέσεις αυτών που είναι αλβανικής ή σκοπιανής καταγωγής.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη για την ευρωπαϊκή προοπτική και ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Η Ελλάδα ο μεγαλύτερος εχθρός της ΠΓΔΜ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news