facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Οξύτατη επίθεση Τούρκου υπουργού: Χαρακτήρισε άμυαλο τον Καμμένο

Με βαριές εκφράσεις εναντίον του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου καταφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός για θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ομέρ Τσελίκ.

Μεταξύ άλλων θεμάτων για τα οποία μίλησε, ο Ομέρ Τσελίκ κλήθηκε να σχολιάσει και κάποιες από τις δηλώσεις του κ. Καμμένου.

«Αν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού βλέπουμε ότι δεν έχει μυαλό. Δεν μπορούν να φέρουν μπροστά μας το θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, υπάρχει πρόβλημα και με την Ελλάδα. Αυτό που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα, πρέπει η ΕΕ να προειδοποιήσει την Ελλάδα για τις δηλώσεις που γίνονται. Μια ευρωπαϊκή χώρα αν έχει καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, δεν θα πείτε μόνο στη γειτονική χώρα να διορθώσει τις σχέσεις αλλά και στην ίδια χώρα μέλος πρέπει να γίνει αυτό. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να διατηρήσουμε την εικόνα που διαμορφώθηκε στη Βάρνα», είπε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ.

Η δήλωση που προκάλεσε εντύπωση ακόμη και στα τουρκικά ΜΜΕ -τα οποία την αναπαράγουν- είναι αυτή για τον Πάνο Καμμένο, με τη «Μιλιέτ» να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο Τσελίκ χαρακτήρισε άμυαλο τον Πάνο Καμμένο».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οξύτατη επίθεση Τούρκου υπουργού: Χαρακτήρισε άμυαλο τον Καμμένο"

Σκληραίνει τη στάση της η Τουρκία: Έγγραφο- ντοκουμέντο δίνει νέες εντολές αντιμετώπισης των μεθοριακών επεισοδίων

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα "Τα Νέα" η Τουρκία επιχειρεί την "αλλαγή δόγματος" για τα μεθοριακά επεισόδια στον Έβρο, γνωστοποιώντας ότι μεταφέρουν στη στρατοχωροφυλακή την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον χειρισμό των μικροσυμβάντων στον Έβρο, απαγορεύοντας στο εξής διευθέτηση αντίστοιχων συμβάντων στο τοπικό επίπεδο και τη συνεννόηση που υπήρχε μεταξύ στρατιωτικών διοικητών.

Το επίσημο τουρκικό έγγραφο, που βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών στρατιωτικών αρχών, διαβιβάστηκε στις 17 Μαρτίου και αποκαλύπτει ίσως το γιατί έπεσε στο κενό η προσπάθεια του Έλληνα τοπικού διοικητή να συνεννοηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του για να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Τότε, ο Τούρκος διοικητής είχε υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί γιατί το χειρισμό της υπόθεσης είχε αναλάβει η στρατοχωροφυλακή.

Ειδικότερα στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε επικοινωνία που φέρεται να είχε ένας Έλληνας στρατιώτης με την τουρκική πλευρά για να μεταφέρει αίτημα του διοικητή του να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του και καθίσταται σαφές ότι δεν γίνεται γιατί έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε επικοινωνία από πλευράς Τουρκίας και σε περίπτωση κάποιου αιτήματος να γίνεται η επικοινωνία μέσω των συνοριακών αρχών, δηλαδή της στρατοχωροφυλακής.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληραίνει τη στάση της η Τουρκία: Έγγραφο- ντοκουμέντο δίνει νέες εντολές αντιμετώπισης των μεθοριακών επεισοδίων"

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας για το περιστατικό στα γραφεία της εφημερίδας «Μακελειό»

Τη συμπαράσταση της στον δικαστικό επιμελητή που έπεσε θύμα εκφοβισμού έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Μακελειό», εξέφρασε με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, τονίζοντας ότι «το κράτος Δικαίου οφείλει να συμπαρίσταται και να προστατεύει τους ανθρώπους που επιτελώντας το καθήκον τους, εφαρμόζουν τους νόμους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος:

«Το σύνολο των δικαστικών επιμελητών της χώρας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον συνάδελφό μας που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον τρόμο και τη βία και αναφερόμαστε βέβαια στο σημερινό περιστατικό με πυροβολισμό στα γραφεία της εφημερίδας «Μακελειό».

Το κράτος Δικαίου οφείλει να συμπαρίσταται και να προστατεύει τους ανθρώπους που επιτελώντας το καθήκον τους, εφαρμόζουν τους νόμους. Έχουμε εγκαίρως ενημερώσει και προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχιζόμενη καλλιέργεια αδιαφορίας και αμφισβήτησης των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων από διαφόρους.

Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους και απέναντι σε όλους και άπαντες οι πολίτες οφείλουν να συμμορφώνονται.

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Μήτσης»

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας για το περιστατικό στα γραφεία της εφημερίδας «Μακελειό»"

Τσεκούρι ως και 30% στις συντάξεις ενστόλων

Γερό ψαλίδι στις πρώτες συντάξεις αποστράτων με τον νόμο 4387/2016 (γνωστός ως «νόμος Κατρούγκαλου»), καθώς οι μειώσεις στα μικτά ποσά φτάνουν στο 54,2% και στα καθαρά, προ φόρου, στο 30,8%.

Οι νέες συντάξεις αφορούν όσους αποστρατεύτηκαν από Ιούλιο 2016 και μετά, γιατί από τότε ορίστηκε στον νόμο ότι θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για τους «ένστολους», και όχι από 13/5/2016 που ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Οι πρώτες αποφάσεις εκδόθηκαν ήδη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν στρατιωτικούς με έναρξη συνταξιοδότησης από 1/1/2017.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Ελεύθερος Τύπος», για παράδειγμα:

1. Αρχηγός Σώματος αποστρατεύτηκε με 35 έτη και 7 μήνες, και πήρε τη σύνταξη στις 29 Μαρτίου 2018, με έναρξη καταβολής από 1/1/2017. Με το παλιό καθεστώς θα έπαιρνε μικτά 2.609 ευρώ και 1.513 ευρώ καθαρά προ φόρου. Με νόμο Κατρούγκαλου παίρνει 1.194 ευρώ μικτά και 1.123 ευρώ καθαρά! Η μείωση στα μικτά είναι 1.415 ευρώ (-54,2%) και στα καθαρά 390 ευρώ (-24,8%). Προσωρινή ανάσα είναι η προσωπική διαφορά 260 ευρώ που φεύγει τον Δεκέμβριο του 2018.

2. Στρατιωτικός που αποστρατεύτηκε με βαθμό σμηναγού, έχοντας 31 έτη και 4 μήνες υπηρεσίας, πήρε σύνταξη στις 29 Μαρτίου 2018, με έναρξη καταβολής από 28/12/2016. Με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε μικτά 1.290 ευρώ και 1.135 ευρώ καθαρά προ φόρου. Με νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξη βγαίνει στα 835 ευρώ μικτά και 785 ευρώ καθαρά! Εχει μείωση 455 ευρώ (-35,3%) στα μικτά και 350 ευρώ (-30,8%) στα καθαρά. Προσωρινή ανάσα του δίνει η προσωπική διαφορά 187 ευρώ που περιορίζει τη μείωση στα καθαρά στο 15,5%, αλλά φεύγει όμως τον Δεκέμβριο του 2018 και η μείωση γίνεται 30,8%.

Τα ποσά που παίρνουν οι απόστρατοι μπορεί να είναι πάνω από τον γενικό μέσο όρο συντάξεων των 750 ευρώ, πλην όμως αποκαλύπτονται πολύ μεγάλες μειώσεις, ίσως οι μεγαλύτερες που επιφέρει ο νόμος 4387 στις νέες συντάξεις.

Το νέο σύστημα είναι πιλότος και για τις παλιές συντάξεις, που επανυπολογίζονται και σύντομα αναμένονται και εκεί αποκαλυπτήρια. Οι περίπου 125.000 απόστρατοι με σύνταξη προ νόμου Κατρούγκαλου θα δουν ανάλογες μειώσεις όταν θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός και τα νέα ποσά αναρτηθούν πρώτα στην ΗΔΙΚΑ (όπως λέει ο νόμος 4387) και στη συνέχεια περαστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων. Αυτό αναμένεται να γίνει μετά τον Ιούνιο, και μάλιστα θα γίνει με παρότρυνση της τρόικας, αφού η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του επανυπολογισμού στην «πλατφόρμα» της ΗΔΙΚΑ, για να μη δουν οι συνταξιούχοι το σοκ που τους περιμένει στο τέλος του 2018.

Η διαφορά, ωστόσο, μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων είναι ότι βάσει του ν. 4472/2017 (τρίτο μνημόνιο) οι μεν παλαιοί συνταξιούχοι θα έχουν μειώσεις στην τσέπη τους ως 18% από τον Δεκέμβριο του 2018, ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάλει μείωση 50%, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν και αποχωρούν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά, θα έχουν όλη τη μείωση χωρίς καμία προστασία και χωρίς κανένα πλαφόν περικοπής από τον Δεκέμβριο του 2018! Η μοναδική προσωρινή ασπίδα προστασίας τους είναι η προσωπική διαφορά που θα παίρνουν στη σύνταξη, αλλά βάσει του ν. 4472/2017, καταργείται οριστικά για τους νέους συνταξιούχους από τον Δεκέμβριο του 2018.

Οι διαφορές στις περικοπές παλαιών και νέων συνταξιούχων είναι δύο:

1. Οι παλαιοί συνταξιούχοι μετά τον επανυπολογισμό θα έχουν μείωση με πλαφόν το 18% και το υπόλοιπο ποσό της μείωσης (όπου υπάρχει) θα δίδεται ως «προσωπική διαφορά» και μετά τον Δεκέμβριο του 2018.

2. Οι νέοι συνταξιούχοι (μετά τις 13/5/2016) παίρνουν ένα μέρος ως «προσωπική διαφορά» και μόνον αν η μείωση στη σύνταξη είναι άνω του 20%. Το ποσό της «προσωπικής διαφοράς», όμως, καταργείται από Δεκέμβριο του 2018, και επωμίζονται όλη την αρχική μείωση, ακόμη και αν είναι 25% ή 30%!

Οι παλαιοί δηλαδή συνταξιούχοι έχουν προστασία με καταβολή της προσωπικής διαφοράς και μετά τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι τυγχάνουν της ίδιας προστασίας, μόνον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, γιατί μέχρι τότε θα τους πληρώνεται η προσωπική διαφορά, βάσει του ν. 4472/2017.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσεκούρι ως και 30% στις συντάξεις ενστόλων"

Επίδομα παιδιού - τέκνων 2018: Δεν πήρες την α' δόση; Δες γιατί και τι πρέπει να κάνεις

Την Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018, καταβλήθηκε η πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού, η οποία αφορούσε 727.265 οικογένειες.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΑ, προέκυψαν απορίες και αρκετοί εν δυνάμει δικαιούχοι που δεν το έλαβαν επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να βρουν απαντήσεις.
Γι' αυτό και ο Οργανισμός, δημοσίευσε οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις, για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζεται πως:

Όπως παγίως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια με τον ΟΓΑ, τα ποσά πρώτου διμήνου Επιδόματος Παιδιού 2018 δόθηκαν μόνο για τέκνα που ήταν εξαρτώμενα σύμφωνα με το Α21 του 2017 και που αποδεδειγμένα συνεχίζουν να είναι εξαρτώμενα και το 2018. 
Υπενθυμίζεται πως οι εν δυνάμει δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη αιτηθεί μέσω Α21 το επίδομα για φέτος.
ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ το επίδομα όσοι δεν έλαβαν την πρώτη δόση για τεχνικού τύπου λόγους, όπως για παράδειγμα αναντιστοιχία ΑΜΚΑ – ΑΦΜ ή αδυναμία ηλεκτρονικής διασταύρωσης των σπουδών των εξαρτώμενων τέκνων σε οριακές ηλικιακά περιπτώσεις.
Αντίθετα, με την υποβολή της νέου τύπου αίτησης Α21 προς το τέλος Απριλίου, θα διορθωθούν όλες οι τυχόν αρρυθμίες, οι δικαιούχοι θα δηλώσουν την υφιστάμενη κατάσταση των παιδιών τους και θα δικαιωθούν αναδρομικά από 1/1/2018 την παροχή.
Απαραίτητες φυσικά προϋποθέσεις είναι να υποβάλουν αίτηση Α21  και φορολογική δήλωση (για το εισόδημα 2017) εντός του 2018. Εξυπακούεται πως το εισόδημα του 2017 και η κατάσταση των εξαρτώμενων παιδιών το 2018 πρέπει να επιτρέπουν την χορήγηση του επιδόματος.
Στον οδηγό, εκτός από διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και τα τηλέφωνα στα οποία δίδονται πληροφορίες για το Επίδομα Παιδιού, από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ.
  1. Ποια ήταν η βάση υπολογισμού για την πρώτη δόση;
Για τον υπολογισμό της πρώτης δόσης του Επιδόματος Παιδιού 2018 (δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος) και δεδομένου ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι φετινές φορολογικές δηλώσεις (εισόδημα 2017), αλλά ούτε και αίτηση Α21, το επίδομα δόθηκε με βάση την φορολογική δήλωση που υποβλήθηκε πέρυσι (εισόδημα 2016) και τα περσινά Α21. Στις επόμενες δόσεις και αφού υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2017, θα ακολουθήσει επανυπολογισμός.
  1. Σε τι χρονικό διάστημα αντιστοιχεί το ποσό που δόθηκε τώρα;
Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο το Επίδομα Παιδιού θα δίδεται πλέον σε 6 δόσεις, δηλαδή κάθε δίμηνο και όχι κάθε τρίμηνο, για την διευκόλυνση του οικογενειακού προγραμματισμού. Συνεπώς η πρώτη δόση που πληρώθηκε ήδη αντιστοιχεί στο πρώτο δίμηνο του 2018, δηλαδή σε Ιανουάριο και Φεβρουάριο και όχι στο πρώτο 3μηνο. Επίσης δόθηκε το 100% του πρώτου 2μήνου και όχι το 50% του πρώτου τριμήνου ως προκαταβολή.
  1. Δεν πήρα την πρώτη δόση, αν και φαίνεται πως το δικαιούμαι με βάση το εισόδημα του 2017. Πρέπει να κάνω κάτι;
Το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου, όταν θα είναι διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει να υποβάλλετε εκεί τη νέου τύπου αίτηση Α21, αφού πρώτα φροντίσετε να υποβάλλετε έγκαιρα την φορολογική σας δήλωση (έντυπο Ε1) στην ΑΑΔΕ, ώστε η πρόωρη εκκαθάρισή της να σας δικαιώσει αναδρομικά για το Επίδομα Παιδιού. Προσοχή, δεν χάνετε το Επίδομα. Θα το δικαιωθείτε αναδρομικά από τον περασμένο Ιανουάριο εφόσον το εισόδημα του 2017 είναι εντός του νομοθετικού πλαισίου.
  1. Δεν πήρα το ποσό που υπολόγιζα στην πρώτη δόση. Τι έχει συμβεί;
Για την πρώτη πληρωμή που ολοκληρώθηκε 29-3-2018, λήφθηκε υπόψη η κατάσταση σπουδών των εξαρτώμενων τέκνων και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του έτους 2016, βάσει των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Όπως παγίως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια με  τον ΟΓΑ, τα ποσά πρώτου διμήνου Επιδόματος Παιδιού 2018 δόθηκαν μόνο για εξαρτώμενα τέκνα του 2017, τα οποία αποδεδειγμένα είναι εξαρτώμενα και το 2018. Σε κάθε περίπτωση δεν χάνετε το επίδομα εφόσον έχετε τις προϋποθέσεις σύμφωνα  με  νόμο και θα το λάβετε αναδρομικά.
Συνεπώς, μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την νέου τύπου αίτηση Α21 θα πρέπει να ρυθμιστούν περιπτώσεις οριακές όπως οι ακόλουθες:
  1. Παιδιά που το 2017 ήταν 18 ετών (έτος γέννησης 1999) και εντός του 2018 γίνονται 19 ετών, τα οποία ενώ πέτυχαν στις περσινές Πανελλαδικές εξετάσεις ΔΕΝ δηλώθηκαν μετά τον περασμένο Αύγουστο ότι σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Δηλαδή οι γονείς δεν υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση Α21 μετά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών και ενώ τα παιδιά είναι φέτος πρωτοετείς φοιτητές φαίνονται δηλωμένα ως παιδιά Λυκείου. Με την υποβολή του φετινού Α21 πρέπει να καταχωρηθεί η ακαδημαική τους ταυτότητα ώστε να λάβουν αναδρομικά το ποσό για όλο το 2018.
  2. Παιδιά άνω των 18 ετών, τα οποία το έτος 2017 δηλώθηκαν ότι σπουδάζουν σε ΙΕΚ (Δημόσια ή ιδιωτικά). Μέσω της υποβολής του φετινού Α21 θα δηλωθούν όσα παιδιά συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ΙΕΚ και το έτος 2018, ώστε μετά από την διασταύρωση των στοιχείων τους να πιστοποιηθεί η φοίτησή τους και να δικαιωθούν αναδρομικά το επίδομα.
  3. Παιδιά που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, δηλαδή το 2017 ήταν 22 ή 23 ετών, το 2018 γίνονται αντίστοιχα 23 ή 24 ετών και για το έτος 2017 δηλώθηκε ότι σπουδάζουν σε ΑΕΙ –ΤΕΙ. Με την υποβολή του φετινού Α21 πρέπει να γίνει ταυτοποίηση της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας ηλεκτρονικά ή με προσκόμιση βεβαίωσης σπουδών.
Εκτός από αυτές τις οριακές περιπτώσεις, η έναρξη υποβολής Α21 για το 2018 με την νέα ηλεκτρονική διαδικασία θα λύσει και άλλες αρρυθμίες όπως περιπτώσεις για τις οποίες προέκυψε αναντιστοιχία δηλούμενου ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στο ίδιο πρόσωπο δικαιούχου.
Οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση Α21 έτους 2018, μετά την οριστική  υποβολή του εντύπου Ε1 (φορολογική δήλωση), δηλώνοντας κάθε εξαρτώμενο τέκνο για το οποίο θα δικαιούνται επίδομα παιδιού και εφόσον κριθούν δικαιούχοι θα τους καταβληθούν αναδρομικά, τα δικαιούμενα ποσά.
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα παιδιού - τέκνων 2018: Δεν πήρες την α' δόση; Δες γιατί και τι πρέπει να κάνεις "

Απορρίφθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών όρων για τις έρευνες κοιτασμάτων βωξίτη στα Μέγαρα Αττικής

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής απέρριψε τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας Δελφοί - Δίστομον Α.Μ.Ε. για έρευνες κοιτασμάτων βωξίτη στα Μέγαρα Αττικής.

Οι έρευνες προβλέπουν τη διάνοιξη 15 γεωτρήσεων σε χώρο έκτασης περίπου 50.000 στρ. που περιλαμβάνει εντός των ορίων του τον οικισμό της Κινέττας, ενώ βρίσκεται σε απόσταση 1,5χλμ από το κέντρο της πόλης των Μεγάρων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το αίτημα της μεταλλευτικής εταιρείας για έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων απορρίπτεται διότι:

η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά από συγκεντρώσεις ιδιαίτερα οχλουσών δραστηριοτήτων με κίνδυνο να ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητα της.

Οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα που απαντώνται στις απομακρυσμένες ημιορεινές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής (δεντροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες, μικρές κτηνοτροφικές μονάδες μη σταβλισμένες, μελισσοκομία) εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας , διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερο κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό ρόλο μη έχοντας την δυνατότητα να δεχτούν άλλες πιέσεις από τον δευτερογενή τομέα .

Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του βωξίτη, κρίνονται ως μη αναστρέψιμες γιατί θα διαταραχθεί η ισορροπία των βιοτόπων, τμήμα των οποίων ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών όρων για τις έρευνες κοιτασμάτων βωξίτη στα Μέγαρα Αττικής"

Με «ξένα κόλλυβα» παρέχει ο ΕΟΠΥΥ περίθαλψη στους ανασφάλιστους

Με «ξένα κόλλυβα» φαίνεται ότι ασκεί «κοινωνική πολιτική» η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την νοσηλεία των ανασφάλιστων στέλνει το λογαριασμό στις τσέπες των ασφαλισμένων που πληρώνουν τις εισφορές τους.

Το λέμε αυτό γιατί σύμφωνα σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας healthreport.gr o ΓΓ Υγείας κ. Σταμάτης Βαρδαρός ανέφερε ότι οι ανασφάλιστοι «κόστισαν» στον ΕΟΠΥΥ το 2017 συνολιά πάνω από 406 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμά της η ιστοσελίδας αναφέρει:

«Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, μετά το σχετικό νόμο, το 2017 συνταγογραφήθηκαν από τις δημόσιες δομές υγείας περισσότεροι από 840.000 ανασφάλιστοι (μοναδικά ΑΜΚΑ).

Επίσης αποζημιώθηκαν για ανασφάλιστους συμπολίτες μας φάρμακα που ξεπερνούσαν τα 165εκ.€, ενώ πληρώθηκαν για εξετάσεις ανασφάλιστων περισσότερα από 56εκ.€.

Σε ότι αφορά στις νοσηλείες δόθηκαν τόσο για τη φροντίδα και παραμονή σε νοσοκομεία, όσο και για ακριβές θεραπείες και εξετάσεις που απαιτήθηκαν κατά τη νοσηλεία, περισσότερα από 185 εκ.€. για ανασφάλιστους πολίτες.»

Όμως στον νέο προϋπολογισμό του 2018 ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από το κράτος μόνο με 100 εκατ. ευρώ και με αυτό το ποσό καλείται να καλύψει και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων.

Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα υπόλοιπα 306 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ το 2018 θα τα «υφαρπάξει» από τις εισφορές των ασφαλισμένων ενώ το κράτος θα κάνει το κορόιδο προκειμένου να μεταφέρει τους πόρους του προϋπολογισμού για να στηρίξει το όραμά της που δεν είναι άλλη από την νέα «υγιή» επιχειρηματικότητα.

Θα πει κάποιος λεφτά δεν υπάρχουν για να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων.

Που να περισσέψουν θα λέγαμε εμείς, όταν δώσαμε 50 δις στις τράπεζες και σήμερα χρειάζεται να πληρωθούν τα βουνά του παράνομου χρέος και ταυτόχρονα να βγουν τα ιλιγγιώδη πρωτογενή πλεονάσματα

ygeionomikoi
Διαβάστε Περισσότερα » "Με «ξένα κόλλυβα» παρέχει ο ΕΟΠΥΥ περίθαλψη στους ανασφάλιστους"

Λουκέτο ή διακοπή σύμβασης με ΕΟΠΥΥ, το δίλημμα γιατρών

Σε ομαδική καταγγελία των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ προσανατολίζονται οι γιατροί της Αθήνας, που καταγγέλλουν το υπουργείο Υγείας ότι τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πρόκειται να απευθύνει πρόσκληση στους γιατρούς-μέλη του να υπογράψουν νομικό κείμενο, το οποίο θα αναρτηθεί σε ειδική πλατφόρμα, και με το οποίο θα ζητούν συλλογική σύμβαση σε επίπεδο ιατρικού συλλόγου με τον ΕΟΠΥΥ. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, «μόλις υπογράψει ένας κρίσιμος αριθμός γιατρών που θα πλησιάζει το σύνολο, θα προχωρήσουμε και σε διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ». Ειδική επιτροπή θα καθορίσει μια ελάχιστη τιμή αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης, της ιατρικής πράξης και της εργαστηριακής εξέτασης ανά ειδικότητα, την οποία θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.

Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις για το ύψος των ποσών που καλούνται να πληρώσουν ως clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της δαπάνης από τους παρόχους προς τον ΕΟΠΥΥ), και το οποίο σε κάποιες εξετάσεις, όπως π.χ. τα υπερηχογραφήματα, φτάνει σε ποσοστό το 48%. Οπως ανέφεραν, χθες, σε ειδική συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι συλλόγων γιατρών και δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οικονομική πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας είναι καταστροφική για τους παρόχους, καθώς στηρίζεται στη λογική «περικόπτω ό,τι θέλω και όποτε θέλω – πληρώνω όταν θέλω». Η πολιτική αυτή, πρόσθεσαν, οδηγεί σε κλείσιμο πολλά ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια που μέχρι τώρα «έβαζαν πλάτη» στο σύστημα.

Πέρα από την οικονομική εξόντωση, το ιατρικό σώμα μαστίζεται και από την ανεργία (28% των μελών του ΙΣΑ είναι είτε άνεργοι είτε υποαπασχολούνται) που με τη σειρά της οδηγεί στη μετανάστευση. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, την τελευταία δεκαετία έχουν αναζητήσει επαγγελματική διέξοδο εκτός Ελλάδας περίπου 13.000 γιατροί. Μόνο από την αρχή του έτους έως σήμερα 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού με τη Μεγάλη Βρετανία να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους γιατρούς. «Μας χειροκροτούν και μας ευχαριστούν όλα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Εν τω μεταξύ, από επεισόδια μεταξύ μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και ΜΑΤ χαρακτηρίστηκε η χθεσινή διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι εργαζόμενοι, που καταγγέλλουν ότι τους χτύπησαν τα ΜΑΤ, διαμαρτύρονται για τις δρομολογούμενες αλλαγές στα ψυχιατρικά νοσοκομεία με τη μείωση των κλινών οξέων περιστατικών.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο ή διακοπή σύμβασης με ΕΟΠΥΥ, το δίλημμα γιατρών"

Απίστευτος Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν γίνονται κατασχέσεις, γίνεται αφαίρεση χρημάτων από λογαριασμούς

Μια διαφορετική οπτική στο θέμα των κατασχέσεων, που έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις εξαιτίας της αδυναμίας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης.

«Δεν υπάρχουν κατασχέσεις», είπε, αλλά «αφαίρεση χρημάτων από λογαριασμούς». Μιλώντας στον Σκάι κ. Γάκης υποστήριξε: «Μην το λέτε έτσι, άλλο είναι κατάσχεση. Κατάσχεση σημαίνει σου παίρνω χρήματα» και πρόσθεσε «άλλο κατάσχεση χρημάτων, άλλο σου κλείνω το λογαριασμό».

«Μιλάμε για δέσμευση χρημάτων από λογαριασμό» τόνισε και εξήγησε ότι υπάρχουν και ακατάσχετοι λογαριασμοί από τους οποίους δεν αφαιρούνται χρήματα.

Και αυτό όταν τα επίσημα στοιχεία για το 2017 δείχνουν ότι έγιναν 1,7 εκατομμύρια κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτος Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν γίνονται κατασχέσεις, γίνεται αφαίρεση χρημάτων από λογαριασμούς"

Εισέπραττε παράνομα επί 22 έτη τη σύνταξη του πατέρα της -Εγινε διοικήτρια νοσοκομείου επί ΣΥΡΙΖΑ

Για ευνοιοκρατική τοποθέτηση υπαλλήλου σε θέση διοικήτριας νοσοκομείου που δεν λειτουργεί, κατηγορεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ η συγκεκριμένη γυναίκα εισέπραττε παράνομα επί 22 χρόνια τη σύνταξη του πατέρα της. Οταν αυτό αποκαλύφθηκε και αναγκάστηκε να επιστρέψει τα χρήματα, της έγινε μία «προνομιακή ρύθμιση», κατά την ίδια πηγή, ενώ διορίστηκε και διοικήτρια στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Πατρών όπου και παραμένει παρότι έχει συγχωνευθεί στο ΓΝ Πατρών εδώ και ένα χρόνο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:
«Η εν λόγω Διοικήτρια επί 23 χρόνια έπαιρνε παράνομα τη σύνταξη του θανόντα πατέρα της, ενώ εργαζόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και δεν είχε δικαίωμα να λαμβάνει τη σύνταξη του πατέρα της.
Όταν συνταξιοδοτήθηκε της καταλογίστηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάνω από 100.000 ευρώ με δύο αποφάσεις που έπρεπε να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω της εφορίας Πατρών. Χρήματα που παράνομα έλαβε αφού δεν δικαιούνταν τη σύνταξη του θανόντα πατέρα της.
Η εν’ λόγω Διοικήτρια λόγω ΣΥΡΙΖΑ (...) επιβραβεύτηκε για τις πράξεις της, να εξαπατήσει το Ελληνικό Δημόσιο επί 22 έτη. Ορίστηκε Διοικήτρια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Νοσοκομείο θώρακος Πατρών και συνεχίζει να είναι, παρότι η Κυβέρνηση έκλεισε το εν’ λόγω Νοσοκομείο πριν ένα χρόνο φροντίζοντας όμως να μην εκδώσει τον οργανισμό συγχώνευσής του στο Γ.Ν. Πατρών. Το Νοσοκομείο θώρακος σήμερα δεν υφίσταται, η Διοικήτρια όμως συνεχίζει να λαμβάνει το μισθό της. Δεν την παύουν για να μη γυρίσει στη σύνταξή της που κατάντησε προνοιακό επίδομα;
Από τον παχυλό μισθό της Διοικήτριας της παρακρατάνε μόνο 266 ευρώ το μήνα το οποίο αποδίδεται στην εφορία για να εξοφλήσει τις 100.000 ευρώ που οφείλει και είναι έντοκα. Θα εξοφλήσει το χρέος της σε 50 χρόνια και βάλε.
Έχουμε σήμερα το παγκόσμιο φαινόμενο, δύο Διοικητές σε ένα Νοσοκομείο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ.
Και συμπληρώνει: «Ποιος άλλος πολίτης απολαμβάνει τέτοια προνομιακή μεταχείριση από το Κράτος για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο; Φροντίζουν μάλιστα να λαμβάνει το μισθό διοικητή Νοσοκομείου για να μη δυσκολεύεται. Λαμβάνει 2.100 ευρώ το μήνα καθαρά».
Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «κατάληψη του Κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» επικαλούμενη δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αποκομματικοποίησης του Κράτους».
Η πράξη καταλογισμού συνταξιούχου για τη συγκεκριμένη υπάλληλο
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισέπραττε παράνομα επί 22 έτη τη σύνταξη του πατέρα της -Εγινε διοικήτρια νοσοκομείου επί ΣΥΡΙΖΑ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news