facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΕΛ.ΑΣ : Επιτρέπει «μαντήλες» στις αστυνομικές ταυτότητες

Η ΕΛ.ΑΣ θα επιτρέπει πλέον τις «μαντήλες» στις φωτογραφίες για τις αστυνομικές ταυτότητες. Αυτό αναφέρει εμπιστευτικό έγγραφο της Κρατικής Ασφάλειας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που συντάχθηκε στις 27 Μαρτίου 2018 και παρουσιάζει «Το Βήμα».

Το έγγραφο έχει θέμα «τροποποίηση διατάξεων για δικαιολογητικά για έκδοση ταυτοτήτων». Αρχικά λοιπόν σημειώνει ότι ο αιτών στην έκδοση της ταυτότητας δεν πρέπει να φέρει κάλυμμα κεφαλής (ως ίσχυε μέχρι τώρα). Όμως αμέσως μετά προχωρά σε ένα συμπλήρωμα όπου επιτρέπει τις μαντήλες - με ειδική οριοθέτηση - αλλά και για την κάλυψη των χαρακτηριστικών για ιατρικούς λόγους.

Στο έγγραφο λοιπόν συμπληρώνεται ότι «για θρησκευτικούς λόγους δύναται το άτομο να φέρει κάλυμμα κεφαλής (πχ μαντήλα) πλην όμως τα χαρακτηριστικά του προσώπου του από το σαγόνι έως το μέτωπο και από την μία ένωση του αυτιού με το πρόσωπο, έως την άλλη, πρέπει οπωσδήποτε να είναι εμφανή.

Επίσης για λόγους υγείας επιτρέπεται το άτομο να έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, εφ'όσον αυτό πιστοποιείται από ιατρικά πιστοποιητικά». Ακόμη επιτρέπονται τα γυαλιά λόγω παθήσεων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ : Επιτρέπει «μαντήλες» στις αστυνομικές ταυτότητες"

Βιέννη-Διαπραγματεύσεις για Μακεδονικό: Νίμιτς: Συνεχίζονται οι συνομιλίες - Κοτζιάς: Είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο βήμα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα της Παρασκευής το γεύμα εργασίας του υπουργού Εξωτερικών Ν.. Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Βιέννη.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος», είπε σε δηλώσεις του ο Μάθιου Νίμιτς αναφερόμενος στην ονομασία της πΓΔΜ, ενώ ανέφερε ότι παραμένουν θέματα ανοιχτά, σημειώνοντας πως είναι δύσκολα ζητήματα: «Υπήρχε παράλληλη συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τα διφορούμενα ζητήματα της συμφωνίας. Θα συνεχιστούν οι συναντήσεις, τεχνικές λεπτομέρειες, υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε άλλα ζητήματα. Ελπίζω θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τέτοιο εποικοδομητικό πλαίσιο» κατέληξε.

Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης και υπογράμμισε ότι έχουν εντοπιστεί τα δύσκολα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Τόνισε ακόμη ότι έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, δίχως ωστόσο να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των συνομιλιών για την επίλυση της διένεξης επί του ονοματολογικού.

Είμαστε έτοιμοι στην επόμενη συνάντησή μας να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ανέφερε: «Έχουμε καταγράψει, στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι, για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Διπλωματική πηγή, την οποία επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση, ανέφερε ότι έγιναν βήματα μπροστά και «βρισκόμαστε πιο κοντά σε λύση». Η συζήτηση έγινε στη βάση των προτάσεων που έχουν τεθεί επί τάπητος και από τις δύο πλευρές, ενώ υπήρξε και προεργασία για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Αθήνας και Σκοπίων, σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία για το όνομα της γείτονος (σ.σ. διασυνοριακή συνεργασία, οικονομικές-εμπορικές σχέσεις κ.ά.).

Στο ίδιο πλαίσιο και εφόσον υπάρξουν εξελίξεις, θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Κοτζιάς πριν τη συνάντηση: Ελπίζω να κάνουμε θετικά βήματα

«Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στους δημοσιογράφους το πρωί της Παρασκευής λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντησή του με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ. Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την κ. Κνάισλ να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους καθολικούς, που εορτάζουν το Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Νίμιτς θα είναι αυτός που θα λάβει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία.

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε 7 ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και 6 στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Χθες βράδυ οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν ήδη μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκησε 3 ώρες.

Δευτέρα-Τρίτη η ενημέρωση των κομμάτων από Ν. Κοτζιά

Δευτέρα και Τρίτη αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους αρχηγούς των κομμάτων, μετά την απόφασή του να τους ενημερώσει, έναν έναν χωριστά, για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα είναι αυτός που θα μεταβεί στην έδρα των κομμάτων και όχι το αντίθετο, οι αρχηγοί των κομμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών. Η αρχή όμως δεν θα γίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως θα όριζε το πρωτόκολο, μετά την άρνηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποδεχθεί την πρόσκληση ενημέρωσής του από τον υπουργό Εξωτερικών και την αντικατάστασή του από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον κ. Κουμουτσάκο στο τέλος, μετά από τις συναντήσεις που θα έχει με τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη.

Μολονότι δεν είναι ακόμη γνωστή η σειρά με την οποία ο Ν. Κοτζιάς θα επισκεφθεί τις έδρες των κομμάτων, ο ίδιος σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι τη Δευτέρα θα είναι η πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια που θα διαβεί την πόρτα στο «Σπίτι του λαού», στον Περισσό, για τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ την Τρίτη αναμένεται η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά.

Το σχόλιο Β. Λεβέντη

Την ελπίδα ότι «η συνάντηση του Βασίλη Λεβέντη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τη Μεγάλη Τρίτη θα γίνει για να αλλάξει η στάση του κ. Τσίπρα, και όχι του κ. Λεβέντη» αναφορικά με το ζήτημα επίλυσης του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, «ώστε το κρατίδιο των Σκοπίων να δεχθεί άλλου είδους ανταλλάγματα, εγκαταλείποντας τις τρέλες και ανήθικες αξιώσεις του, για χρήση του όρου Μακεδονία».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Βιέννη-Διαπραγματεύσεις για Μακεδονικό: Νίμιτς: Συνεχίζονται οι συνομιλίες - Κοτζιάς: Είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο βήμα"

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να εξηγήσει άμεσα γιατί κρατά τους στρατιωτικούς

Η μεγάλη καθυστέρηση των τουρκικών Αρχών στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη γεννά εντυπώσεις ότι η Άγκυρα επιδιώκει να τους χρησιμοποιήσει ως όργανο ώστε να ασκήσει διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «κωλυσιεργία» από την τουρκική Δικαιοσύνη και τόνισε ότι η Αθήνα ζητά εξηγήσεις για ποιο λόγο μετά από έναν μήνα κράτησης δεν είναι καν γνωστές οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο ένστολοι.

Επισήμανε πως η Άγκυρα οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά αναμένει «καθαρές απαντήσεις».

Διευκρίνισε πάντως πως οι πιέσεις που ενδεχομένως θέλει να ασκήσει η Τουρκία δεν αφορούν τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, αλλά συνδέονται με τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση και τα προβλήματα που έχει με τους Κούρδους.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά ανταλλαγή των οκτώ με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, αλλά απέφυγε να επικρίνει την τοποθέτηση του βουλευτή ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη περί δυνητικής ανταλλαγής, λέγοντας πως όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται.

Άμυνα στο θέμα Μαρίνου

Ο κ. Τζανακόπουλος έδωσε πλήρη στήριξη στον πρώην υποψήφιο πρόεδρο του ΕΦΚΑ Ευστάθιου Μαρίνο, δικαιολογώντας πλήρως τα όσα αποκαλύφθηκαν στη Βουλή για τις σχέσεις του με την ΗΔΙΚΑ και για την ανάθεση έργου σε συνεργάτη του.

Σημείωσε πως όλο το έργο του κ. Μαρίνου έγινε καθόλα νόμιμα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κι ότι ήταν ένας καλός επιστήμονας που εργαζόταν απλώς ως τεχνικός σύμβουλος της διοίκηση της ΗΔΙΚΑ.

Είχε προηγηθεί νέα επίθεση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επέρριψε προσωπικά ευθύνες στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για την επιλογή Μαρίνου.

Δεν μας τρομάζει το ποδοσφαιρικό Grexit

Στρέφοντας τέλος το βλέμμα του στο ποδόσφαιρο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως την κυβέρνηση δεν την τρομάζει το ενδεχόμενο αποβολής της ΕΠΟ από την FIFA, δηλαδή το ποδοσφαιρικό Grexit.

Σημείωσε πως το ενδεχόμενο αυτό «θα συνεχίσει να επικρέμεται» όσο οι εμπλεκόμενοι παράγοντες των ΠΑΕ «δεν συμμορφώνονται με το πλαίσιο κανόνων και αρχών».

Τόνισε δε ότι οι παράγοντες των ΠΑΕ είναι «υπόλογοι» για τις πράξεις τους απέναντι στον φίλαθλο κόσμο, η οποία δεν έχει σχέση με τραμπουκισμούς και βία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να εξηγήσει άμεσα γιατί κρατά τους στρατιωτικούς"

Ένταση και χημικά έξω από το Μαξίμου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Επεισόδια ξέσπασαν το απόγευμα της Παρασκευής στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανατρέψουν κλούβα των ΜΑΤ που εμπόδιζε την πορεία τους προς το Μέγαρο Μαξίμου. Η αστυνομία απάντησε με εκτεταμμένη χρήση δακρυγόνων.
Λίγο αργότερα, διαδηλωτές επέστρεψαν στο σημείο και πέταξαν κομμάτια από μάρμαρο και νεράντζια, οπότε η αστυνομία απάντησε και πάλι με χρήση χημικών.
Εκατοντάδες δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία ζητώντας διορισμούς μονίμων στην εκπαίδευση και εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων μεταξύ μονίμων και αναπληρωτών.
 
Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου, με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, να ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
.​
Η αστυνομία ανέκοψε την πορεία τους στην οδό Ηρώδου Αττικού.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση και χημικά έξω από το Μαξίμου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο"

Βίτσας: Αύξηση 33% των προσφυγικών ροών το α’ τρίμηνο 2018

Κατά 33% αυξήθηκαν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος αποκάλυψε από τη Βουλή ότι η ενίσχυση των ροών εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε εμφατικά ότι δεν μπορεί να γίνει επουδενί κι από κανέναν αποδεκτή η θέση της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ως μοχλός πίεσης.

Ο κ. Βίτσας προανήγγειλε δέσμη μέτρων με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και των δομών ασύλου και πρώτης υποδοχής, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει να καταθέσει έως τέλος Απριλίου το νόμο για την απλοποίηση των διαδικασιών απονομής ασύλου.

Ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου όπου λειτουργούν hot spot, ο Δημήτρης Βίτσας εξήγγειλε κατασκευή έργων.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για «ανικανότητα» διαχείρισης του προσφυγικού, ο υπουργός Μετανάστευσης, υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η θεσμοθέτηση σχεδίου εθνικής στρατηγικής.

Στο σχέδιο θα έχουν ενεργό ρόλο και οι Δήμοι και θα περιλαμβάνει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για τις οποίες όπως είπε θα ενημερωθούν όλα τα κόμματα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: Αύξηση 33% των προσφυγικών ροών το α’ τρίμηνο 2018"

Οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν ξανά το κτίριο στη Ματρόζου 45 στο Κουκάκι

Σε επανακατάληψη του κτιρίου στην οδό Ματρόζου 45 στο Κουκάκι προχώρησαν σήμερα το πρωί ομάδες αναρχικών.

Μάλιστα μέσω ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου ανάρτησαν και τη σχετική φωτογραφία, καλούν σε ανοιχτή συνέλευση σημειώνοντας ότι «η πόρτα έχει ήδη ανοίξει» και ότι «όλη την ημέρα θα γίνονται δουλειές προκειμένου το σπίτι και πάλι να γίνει βιώσιμο.»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι από τις αστυνομικές δυνάμειες έγινε μόλις 18 ημέρες πριν, στις 12 Μαρτίου, στο πλαίσιο τριπλής επιχείρησης, όπου εκκενώθηκαν άλλες δύο καταλήψεις στα Εξάρχεια, Μάλιστα στην επιχείρηση αυτή έγιναν και προσαγωγές 12 ατόμων.

Λίγες ημέρες μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων στα κτίρια των Εξαρχείων (Ζαϊμη 11, που ανήκει στην ΕΣΗΕΑ) και κτίριο στην οδό Καλλιδρομίου, οι αντιεξουσιαστές τα ανακατέλαβαν.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν ξανά το κτίριο στη Ματρόζου 45 στο Κουκάκι"

Κατέρρευσε η οροφή της δημοτικής αγοράς στην Χαλκίδα [εικόνες & βίντεο]

Προκαλεί σοκ η κατάρρευση τμήματος της οροφής της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας το βράδυ της Πέμπτης 29 Μαρτίου.

Περίπου στις 10:30 το βράδυ, τμήμα του κτηρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Νεοφύτου αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα να αιωρείται επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια των περαστικών. Δεν έλειψε και η πτώση σοβάδων στο πεζοδρόμιο επί της Κριεζώτου, όπου έχουν σημειωθεί ξανά επικίνδυνες καταπτώσεις.

Την ώρα της κατάρρευσης, δεν περνούσε ευτυχώς κανείς κάτω από το κτήριο. Αν είχε συμβεί, όμως, το πρωί, τότε ενδεχομένως να θρηνούσαμε θύματα. Στο σημείο έχει σπεύσει γερανός με ευθύνη του Δήμου Χαλκιδέων, ο οποίος αυτή τη στιγμή διεξάγει εργασίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ολοκληρωτικής πτώσης του τμήματος.

Το κουφάρι της δημοτικής αγοράς σαπίζει και καταρρέει, αλλά δυστυχώς ακόμη να μπει μπουλντόζα για να μπει σε εφαρμογή ολοκληρωτικής αποκατάστασης του κτηρίου.





Δείτε το βίντεο το egnomi.gr που καταγράφει τις προσπάθειες του γερανού να απομακρύνει τα επικίνδυνα ερείπια.


egnomi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατέρρευσε η οροφή της δημοτικής αγοράς στην Χαλκίδα [εικόνες & βίντεο]"

ΕΥΑΘ: Σταδιακά ομαλοποίηση της υδροδότησης έως το πρωί του Σαββάτου

Μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι θα έχει αποκατασταθεί η διαρροή στον αγωγό της ΕΥΑΘ, (αντικατάσταση σπασμένου τμήματος), εξαιτίας του οποίου έχει «στεγνώσει» η Θεσσαλονίκη από το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΥΑΘ, οι περιοχές προς τα δυτικά θα δουν πρώτες το νερό να τρέχει από τις βρύσες τους και σταδιακά θα γίνεται η υδροδότηση και στις υπόλοιπες περιοχές. Η υδροδότηση της πόλης αναμένεται να ομαλοποιηθεί εάν όλα πάνε καλά μέχρι τις πρωινές ώρες ή το αργότερο το μεσημέρι του Σαββάτου.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται σήμερα οι διακοπές στην υδροδότηση.
Δεν θα έχουν νερό:

• Ωραιόκαστρο του Δήμου Ωραιοκάστρου ως τις 12:00
• Ευκαρπία του Δήμου Π. Μελά ως τις 12:00
• Πεύκα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών ως τις 12:00
• Μετέωρα του Δήμου Π. Μελά ως τις 12:00
• Πολίχνη του Δήμου Π. Μελά ως τις 12:00
• Εύοσμος του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου ως τις 12:00
• Κ. Πόλης του Δήμου Θεσσαλονίκης ως τις 10:00
• Χαλάστρα του Δήμου Δέλτα ως τις 22:00
• Ανατολικό του Δήμου Δέλτα ως τις 22:00

Στις υπόλοιπες περιοχές του Πολεοδομικού θα συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΥΑΘ: Σταδιακά ομαλοποίηση της υδροδότησης έως το πρωί του Σαββάτου"

Και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κατά του ΚΑΣ για το μπλόκο στα γυρίσματα του BBC στο Σούνιο

Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να παραχωρήσει τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου για γυρίσματα της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς «The Little Drummer Girl».

Η σειρά βασίζεται στο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ (σκηνοθέτη των ταινιών «Oldboy», «Stoker», «Η Υπηρέτρια», «Η εκδίκηση μιας κυρίας» κ.ά).

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

«Το ΕΚΚ γνωρίζει και παρακολουθεί εδώ και καιρό τα βήματα που έχει ακολουθήσει η εταιρεία παραγωγής για την απόκτηση αδειών για τα γυρίσματα της σειράς στην Ακρόπολη και στο Σούνιο, έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και έχει ενθαρρύνει τους εκπροσώπους της εταιρείας να πραγματοποιήσουν παράσταση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για την υποστήριξη του αιτήματός τους.
Ένα χρόνο μετά την σύσταση του Hellenic Film Commission, της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΚΚ για την προβολή της Ελλάδας και την προσέλκυση διεθνών παραγωγών, αρνητικές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απέναντι σε αντίστοιχα αιτήματα, τόσο υψηλού κύρους, δυσχεραίνουν το έργο του.

Η εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ, την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ως προς την συγκεκριμένη παραγωγή, σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργαλείων (ενεργό Film Commission, επενδυτικό κίνητρο), δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια να γίνει επιτέλους πράξη η “προσέλκυση διεθνών παραγωγών”.
Ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας χώρας, σαν την Ελλάδα, είναι οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι της (δεκαοχτώ από τους οποίους προστατεύονται από την UNESCO).
Οφείλει, λοιπόν, να τους αξιοποιήσει, να τους αναδείξει και να τους προβάλει μέσα από την οπτικοακουστική βιομηχανία, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τη χρησιμότητά τους στο χτίσιμο του branding μιας χώρας φιλικής προς τις κινηματογραφικές παραγωγές.

Τον Νοέμβριο του 2017, σε εκδήλωση του European Film Commissions Network στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. Petra Kammerevert, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, δήλωσε: “Το 2018 θα είναι Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δεν ήταν εύκολο να το κερδίσουμε. Οι αρχαιολογικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς θα έπρεπε να αξιοποιούνται περισσότερο στις ταινίες διότι εκεί αναδεικνύονται με εκπληκτικό τρόπο και δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με το κοινό”.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Hellenic Film Commission, από το καλοκαίρι του 2017, έχει εισηγηθεί προς τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού τις προτάσεις τους, για μια νέα διαδικασία αδειοδότησης κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μια νέα λογική στον καθορισμό των αντίστοιχων τελών, σεβόμενοι τόσο το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, όσο και τις δυνατότητες που παρέχονται για την προβολή και αξιοποίησή του, μέσω των οπτικοακουστικών παραγωγών, στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανάπτυξης της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναμένει την επικείμενη οριστικοποίηση και υπογραφή των Υ.Α. και Κ.Υ.Α. (αδειοδότησης και καθορισμού των τελών κινηματογράφησης αντίστοιχα) συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του στη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών».

Το ΚΑΣ θα ξανασυνεδριάσει για το θέμα, με αντιπρόταση που τέθηκε από την παραγωγή, τη Μεγάλη Τρίτη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κατά του ΚΑΣ για το μπλόκο στα γυρίσματα του BBC στο Σούνιο"

Κήρυξη περιοχών των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, κατόπιν εξουσιοδότησης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη, περιοχές των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω περιοχές:
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
  • Τοπική Κοινότητα Ανθείας  της Δημοτικής  Ενότητας  Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξ/πολης
  • Τοπική Κοινότητα Λουτρού  της Δημοτικής  Ενότητας  Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξ/πολης
  • Δημοτική Ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξ/πολης
Τοπική Κοινότητα Αμορίου της Δημοτικής  Ενότητας Ορφέα του Δήμου ΣουφλίουΔΗΜΟΣ  ΣΟΥΦΛΙΟΥ
  • Τοπική Κοινότητα Λαβάρων  της Δημοτικής  Ενότητας Ορφέα του Δήμου Σουφλίου
  • Τοπική Κοινότητα Μάνδρας   της Δημοτικής  Ενότητας Ορφέα του Δήμου Σουφλίου
  • Δημοτική Κοινότητα Σουφλίου της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου  του Δήμου Σουφλίου
  • Τοπική Κοινότητα Κορνοφωλιάς  της Δημοτικής  Ενότητας Σουφλίου  του Δήμου Σουφλίου
  • Τοπική Κοινότητα Λυκόφωτος   της Δημοτικής  Ενότητας Σουφλίου  του Δήμου Σουφλίου
  • Τοπική Κοινότητα Λαγυνών  της Δημοτικής  Ενότητας Σουφλίου  του Δήμου Σουφλίου
  • Τοπική Κοινότητα Λύρας της Δημοτικής Ενότητας   Τυχερού  του Δήμου Σουφλίου
  • Τοπική Κοινότητα Φυλακτού της Δημοτικής Ενότητας   Τυχερού  του Δήμου Σουφλίου
  • Τοπική Κοινότητα Τυχερού της Δημοτικής  Ενότητας   Τυχερού  του Δήμου Σουφλίου
  • Τοπική Κοινότητα Προβατώνα της Δημοτικής Ενότητας   Τυχερού  του Δήμου Σουφλίου
ΔΗΜΟΣ  ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ (όλος ο Δήμος)
ΔΗΜΟΣ   ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
  • Τοπική Κοινότητα Ορμενίου, Τοπική Κοινότητα Δικαίων, Τοπική Κοινότητα Μαρασίων, Τοπική Κοινότητα Άρζου, Τοπική Κοινότητα Πλάτης, Τοπική Κοινότητα Ελαίας, Τοπική Κοινότητα Κομάρων, Τοπική Κοινότητα Θεραπειού και Τοπική Κοινότητα Μηλιάς της Δημοτικής Ενότητας Tριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας.
  • Τοπική Κοινότητα Φυλακίου και Τοπική Κοινότητα Κυπρίνου της Δημοτικής Ενότητας Κυπρίνου του Δήμου Ορεστιάδας.
  • Δημοτική Κοινότητα Νέας Βύσσας, Τοπική Κοινότητα Καστανεών και Τοπική Κοινότητα Ριζίων της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας.
  • Δημοτική Κοινότητα Ορεστιάδας, Τοπική Κοινότητα Χειμωνίου και Τοπική Κοινότητα Θουρίου της Δημοτικής Ενότητας Ορεστιάδας του Δήμου Ορεστιάδας.
Η εν λόγω κήρυξη είναι αποτέλεσμα αιτήματος που υπέβαλε ο κ. Μέτιος προς τον κ. Καπάκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες και να υπάρξει άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την αύξηση του όγκου των υδάτων στον ποταμό Έβρο ως αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης των φραγμάτων του ποταμού Άρδα στη Βουλγαρία.
Η ισχύς της ξεκινάει από την ημέρα εκδήλωσης του καταστροφικού φαινόμενου, δηλαδή από τις 20 Μαρτίου 2018, και θα διαρκέσει για δύο μήνες, δηλαδή έως και τις 21 Μαΐου 2018.
evros24
Διαβάστε Περισσότερα » "Κήρυξη περιοχών των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας"

«Παρέμβαση» του Ρουβίκωνα στο σπίτι της πρέσβεως του Ισραήλ

Φυλλάδια και λάδια πέταξαν το απόγευμα μέλη του «Ρουβίκωνα» στο σπίτι της πρέσβεως του Ισραήλ, στο Ψυχικό.

Οι δράστες διέφυγαν χωρίς να σημειωθεί σύλληψη ή προσαγωγή.

Σε ανάρτησή της σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, η συλλογικότητα αναφέρει πως προέβη στην «παρέμβασή της» για το Παλαιστινιακό.

Οι συντάκτες της ανάρτησης αναφέρουν πως «η σύμπραξη της Ελλάδας με το Ισραήλ» δεν αφήνει αδιάφορο τον «Ρουβίκωνα» και σίγουρα δεν θα τον βρει «αμέτοχο».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παρέμβαση» του Ρουβίκωνα στο σπίτι της πρέσβεως του Ισραήλ"

Ελασσόνα:Καταθέσεις χιλιάδων ευρώ έβγαλαν "φτερά"…

Ένα σοβαρό περιστατικό ατασθαλίας και υπεξαίρεσης χρημάτων σε υποκατάστημα συστημικής τράπεζας, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις και θύματα δεκάδες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ελασσόνας διερευνά η περιφερειακή διεύθυνση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Οι ενδείξεις για παρατραπεζικές δραστηριότητες και παράνομες διαδρομές χρήματος, από συγκεκριμένη υπάλληλο του καταστήματος και η πανσπερμία των φημών για οικονομικό σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, που παραπέμπει ακόμη και σε τοκογλυφική δραστηριότητα ή "επενδυτικές πυραμίδες", φαίνεται να πληθαίνουν και τα στοιχεία που σταδιακά αποκαλύπτονται προκαλούν αναταράξεις στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή της περιοχής…

Το υπό διερεύνηση κρούσμα που επί της ουσίας συνίσταται στην αφαίρεση χιλιάδων ευρώ από λογαριασμούς καταθετών και στη μεταφορά τους σε… ασφαλείς και προσοδοφόρες επενδύσεις, προκαλεί τριγμούς με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και ραγδαίες καθώς η τράπεζα έχει καταθέσει μηνύσεις και συνεχίζει τις ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων της και των πελατών της…

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος με τον οποίο επικοινώνησε η "Ε" απέφυγε να δηλώσει οτιδήποτε παραπέμποντας στην περιφερειακή διεύθυνση της τράπεζας ενώ ενήμερες για το ζήτημα είναι και εισαγγελικές αρχές…

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν καταθέτες - θύματα του υπό διερεύνηση σκανδάλου, μαρτυρίες των οποίων έφερε στο φως η εφημερίδα “Έκδοση” της Ελασσόνας η υπάλληλος προθυμοποιούνταν να τους εξυπηρετήσει σε χρόνο που οι ίδιοι δεν θα βρίσκονταν στην Τράπεζα διότι δεν είχαν τον χρόνο και προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους πολλοί υπέγραφαν εν λευκώ σε τραπεζικά έγγραφα. Ένας άλλος τρόπος όπως διηγούνται οι καταθέτες που είδαν τα χρήματά τους να κάνουν "φτερά" από τους λογαριασμούς τους ήταν να πείθει πολλούς από αυτούς να της εμπιστευτούν μεγάλα ποσά και αυτή θα φρόντιζε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να τους απέδιδε υψηλότατο τόκο, που έφτανε μέχρι και το 10%.

Τα σύννεφα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, όταν κάποιοι από τους καταθέτες διαπίστωσαν ότι από τους λογαριασμούς τους έλειπαν σημαντικά ποσά. Ενημερωθείς σχετικά ο διευθυντής του υποκαταστήματος ξεκίνησε επισταμένο έλεγχο διαπιστώνοντας ένα ασυνήθιστο σε αριθμό για την τράπεζα συμψηφισμό ενταλμάτων. Μετά από αυτό και προφανώς και μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων που εντόπισαν υψηλόβαθμα στελέχη εκλήθη κλιμάκιο της κεντρικής τράπεζας για να γίνει συστηματικός και ενδελεχής έλεγχος.

Στο μεταξύ οι καταγγελίες καταθετών για έλλειμμα χρημάτων από τους καταθετικούς λογαριασμούς τους και μάλιστα για μεγάλα ποσά, πλήθαιναν… Κάποια στόματα άρχισαν να ανοίγουν και να γίνεται λόγος για ποσά της τάξεως από 20.000 έως 300.000 ευρώ, με δεκάδες καταθέτες έντρομοι ο ένας μετά τον άλλον να διαπιστώνουν ότι οι οικονομίες τους έκαναν φτερά…

Παράλληλα όπως ακούγεται κάποια χρήματα έφυγαν και από βιβλιάρια αποθανόντων. Γνωστός Ελασσονίτης, μετά τον θάνατο της μητέρας του όταν επιχείρησε να βγάλει κάποια χρήματα από τον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από τη στιγμή που στον λογαριασμό έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα από 20.000 ευρώ! Η συνέχεια εξελίχθηκε στο σπίτι της τραπεζοϋπαλλήλου όταν άρχισαν να καταφθάνουν απεγνωσμένα καταθέτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν εμπλοκή και απώλεια χρημάτων και τα ζητούσαν πίσω! Η ίδια απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει, ότι δεν είναι καλά και κλήθηκε το ασθενοφόρο το οποίο τη μετέφερε πρώτα στο Κ.Υ. Ελασσόνας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα.

Πλέον ερευνάται αν υπάρχουν και συνεργοί ενώ ο κίνδυνος να κατηγορηθούν κάποιοι για τοκογλυφία έχει φοβίσει πολλούς…

eleftheria
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελασσόνα:Καταθέσεις χιλιάδων ευρώ έβγαλαν "φτερά"…"

Πώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά

Ως μια από τις πιο σημαντικές πύλες παράτυπης μετανάστευσης παρουσιάζει την Ελλάδα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, με βάση εμπιστευτική έκθεση των γερμανικών Αρχών ασφαλείας.

Οι λαθρέμποροι πλουτίζουν, οι επαναπροωθήσεις δεν γίνονται.

«Πολύ συχνά ο δρόμος για όσους θέλουν να διαφύγουν προς την Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία γερμανικών αρχών ασφαλείας», γράφει ο δημοσιογράφος.

Οι επαναπροωθήσεις έχουν πρακτικά σταματήσει

«Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία αποκαλεί την Ελλάδα ένα από τα πιο σημαντικά σταυροδρόμια παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη και εστία εγκληματικότητας των λαθρεμπόρων. Στην περιοχή επικρατεί μεγάλη πίεση μεταναστευτικών ροών επειδή στη γειτονική Τουρκία ζουν σχεδόν 4 εκ. πρόσφυγες, περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα της γης».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία το 2017 σχεδόν 30.000 πρόσφυγες πέρασαν τα ελληνικά νησιά μέσω θαλάσσης, κυρίως το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Εμπειρογνώμονες το αποδίδουν στην ενισχυμένη δράση των διακινητών μετά την ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα, που ήταν προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Πιο συγκεκριμένα, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έφτασαν στα ελληνικά νησιά 144 πρόσφυγες κατά μέσον όριο την ημέρα, οι περισσότεροι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι το 2017 54 άνθρωποι πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν στο Αιγαίο. Η επαναπροώθηση προσφύγων πίσω στην Τουρκία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα, έχει πρακτικά σταματήσει.

Κέρδη πολλών δεκάδων χιλιάδων για τους διακινητές

Η εμπιστευτική έκθεση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας κάνει αναφορά και στα μεγάλα κέρδη των διακινητών φέρνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα. «Οργανωμένη ομάδα λαθρεμπόρων μετέφερε από τη Σμύρνη στη Σάμος, τη Χίο και τη Λέσβο 460 πρόσφυγες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2017, αποκομίζοντας 180.000 δολάρια, σχεδόν 400 δολάρια ανά άτομο», αντιγράφει από την έκθεση ο γερμανός δημοσιογράφος.

«Οι διακινητές επιλέγουν σκόπιμα ελληνικά νησιά των οποίων τα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι υπερπλήρη με το σκεπτικό ότι λόγω αυτής της κατάστασης οι πρόσφυγες περνούν πιο συχνά στην ηπειρωτική χώρα και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη. Αυτή η στάση των ελληνικών αρχών αποδεικνύεται παράγοντας προσέλκυσης της παράτυπης μετανάστευσης από την Τουρκία».

Η έκθεση ανεβάζει σε 26.000 τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα το 2017. «Από εκεί με τη βοήθεια διακινητών οι πρόσφυγες συνεχίζουν το ταξίδι τους, κρυμμένοι συνήθως σε φορτηγά, αυτοκίνητα ή και τραίνα, επειδή η βαλκανική οδός έχει πλέον κλείσει.

Άλλοι χρησιμοποιούν ψεύτικα ταξιδιωτικά έγγραφα σε πτήσεις χαμηλού κόστους για να φύγουν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες του Σένγκεν. Η παράνομη μετανάστευση μέσω Ελλάδα στην Ευρώπη καλά κρατεί» είναι το συμπέρασμα από τα στοιχεία των γερμανικών αρχών ασφαλείας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά"

ΔΝΤ: «Ζεσταίνεται» ο διάλογος για ελάφρυνση χρέους

Στην ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στάθηκε εκ νέου το ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις να δηλώνει πως η τεχνική εργασία για το χρέος έχει εντατικοποιηθεί.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα στην Ελλάδα με όρους. Εξαρτάται από δύο πτυχές, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και το χρέος».
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η τεχνική εργασία και οι συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους έχουν ενταθεί και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώνει αξιόπιστα το χρέος της Ελλάδας. Έτσι αυτή η προσπάθεια εντείνεται», συμπλήρωσε ο ίδιος. 
Ο κ. Ράις χαρακτήρισε εξάλλου εξαιρετικές τις σχέσεις του ΔΝΤ με την Ευρώπη, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει επικριτικές τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα.
Υπενθύμισε, δε, ότι πέρα από την Ελλάδα, υπήρξαν ακόμη προγράμματα σε Πορτογαλία, Κύπρο και Ιρλανδία. «Υπήρξε υποστήριξη όσον αφορά την παροχή συμβουλών, όπου πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτής της στήριξης από το ΔΝΤ σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτά τα παραδείγματα ήταν πολύ χρήσιμο και πραγματικά θετικό. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην διαλέγουμε επιλεκτικά κάποιες δηλώσεις, διότι πιστεύω ότι η σχέση με την Ευρώπη και τα κράτη μέλη μας στην Ευρώπη είναι εξαιρετική», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες για πιέσεις περί επίσπευσης της εφαρμογής μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, λέγοντας ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές για την επόμενη χρονιά θα συζητηθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα υπενθύμισε την θέση του Ταμείου πως σημασία δεν έχει τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε πως η πρόταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη δημιουργία ενός «ταμείου για δύσκολους καιρούς» δεν αφορά αντικατάσταση του ESM και συνεισφέρει απλώς στον διάλογο που είναι σε εξέλιξη για το πώς μπορεί να θωρακιστεί καλύτερα η Ευρώπη απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.
ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: «Ζεσταίνεται» ο διάλογος για ελάφρυνση χρέους"

Κρέτσος εναντίον ΚΑΣ για το stop σε γυρίσματα του BBC

«H άρνηση του ΚΑΣ να χορηγήσει άδεια γυρισμάτων στο BBC και στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ στο Σούνιο, για την μίνι σειρά The Little Drummer Girl, αναδεικνύει για μία ακόμα φορές τις παθογένειες που έχουμε ως χώρα», δηλώνει ο Λευτέρης Κρέτσος σχολιάζοντας την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση αναλύει τους λόγους και τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ενώ χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις για το όργανο:

«Μετά από την πολυετή οικονομική κρίση που ισοπέδωσε την οπτικοακουστική παραγωγή της χώρας μας, που άφησε χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος άνεργους, και τους υπόλοιπους να δουλεύουν υπο-αμοιβόμενοι, σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, και την ίδια στιγμή που ολόκληρος ο ελληνικός λαός κάνει υπερπροσπάθεια για να υπερβούμε, όλοι μαζί, την περίοδο της επιτροπείας, με μία μόνο αξιολόγηση να μας χωρίζει από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρμενίζει σε δικές του ήρεμες θάλασσες σαν να μην έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια απολύτως τίποτα.

Αλλιώς δεν εξηγείται η σπουδή να απορριφθεί, με συνοπτικές διαδικασίες, και χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικές, συμβιβαστικές λύσεις (όπως, για παράδειγμα, η δυνατότητα να γίνουν γυρίσματα νωρίς το πρωί ή σε ώρες μη αιχμής – λύσεις που πρότεινε, προς τιμήν της, η μειοψηφία) το αίτημα ενός, κατά τεκμήριο, σοβαρότατου φορέα, και ενός δημιουργού που τιμά τον τόπο μας επιλέγοντάς τον για την παραγωγή της σειράς του.

Σημειώνεται επίσης πως η προτεινόμενη ημερομηνία για τα γυρίσματα - 12η Απριλίου - είναι καθημερινή, αλλά και εκτός της σεζόν υψηλής τουριστικής κίνησης. Η δε παραγωγός εταιρεία φέρεται να πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα – με δική της επιβάρυνση – προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία για τους επισκέπτες του χώρου

Τεκμαίρεται λοιπόν πως η κακή αυτή απόφαση δεν αντανακλά τα οποιαδήποτε προβλήματα επιμελητείας, αλλά προβλήματα νοοτροπίας του φορέα που έλαβε την εν λόγω απόφαση. Εάν μάλιστα αληθεύει το ρεπορτάζ ότι υπήρξε μέλος του ΚΑΣ που εξέφρασε την άποψη ότι το περιεχόμενο της ταινίας δεν συνάδει με τον χώρο, τότε σύσσωμο το ΚΑΣ θα έπρεπε να παραιτηθεί για λόγους δεοντολογίας. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα της Ε.Ε, εν έτει 2018, να γίνονται προσπάθειες να ασκηθεί τέτοιου είδους λογοκρισία ανάλογα με τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις του καθενός.

Έτσι, ενδεχομένως, χάθηκε πριν από δύο χρόνια κι ένα άλλο σήριαλ του BBC, το The Night Manager, με πρωταγωνιστή το Χιού Λώρι, γνωστό σε όλους μας από τη δημοφιλή ιατρική σειρά Dr. House, το οποίο εντέλει γυρίστηκε στην Μαγιόρκα της Ισπανίας. Η εν λόγω σειρά, η οποία είχε πολλούς κοινούς συντελεστές με το The Little Drummer Girl και βασιζόταν επίσης σε μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, απέσπασε βραβείο Χρυσής Σφαίρας και είχε τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε τώρα γίνονται τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου.

Σημειώνεται, τέλος, πως δεν έχουν περάσει ούτε τρεις ημέρες από την ανακοίνωση του επενδυτικού κινήτρου για την προσέλκυση των οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας από το ΥΨΗΠΤΕ, ενός κινήτρου που αγκαλιάστηκε αμέσως από την καλλιτεχνική κοινότητα και την αγορά των οπτικοακουστικών παραγωγών. Δηλώσαμε τότε πως η Ελλάδα είναι πλέον film friendly. Φευ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά, έρχεται ένα άλλο θεσμικό όργανο να διαψεύσει, όχι εμάς, αλλά τις προσδοκίες και τις ελπίδες όλων των καλλιτεχνών, των τεχνικών και των χιλιάδων επαγγελματιών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τα οπτικοακουστικά. Πρόκειται σαφώς για διεθνή γελοιοποίηση της χώρας.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνδέσμους, ομοσπονδίες, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Υπουργείο Πολιτισμού, τα κόμματα της Βουλής αλλά και τους πολίτες, να πάρουν θέση.

Θέλουμε πραγματικά την ενδυνάμωση του κλάδου των οπτικοακουστικών στην Ελλάδα, με σεβασμό στον τόπο μας και τις προοπτικές δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξής του;

Θέλουμε να προσελκύσουμε κινηματογραφικές παραγωγές, δίνοντας δουλειά σε τεχνικούς, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, στους ταλαντούχους νέους της χώρας μας;

Είναι οι οπτικουακουστικές παραγωγές όχημα ανάπτυξης του τουρισμού αλλά και της συνέργειας μεταξύ τοπικών συνεργείων και ξένων εταιρειών;

Είναι οι οπτικοακουστικές παραγωγές μία από τις βαριές βιομηχανίες του μέλλοντος την οποία η χώρα οφείλει να αναδείξει;

Είναι σημαντική η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό με το απέραντο κάλλος και το φως της, της χώρας που γέννησε το δράμα και το θέατρο, αλλά και της χώρας που παραμένει δυνατή και λειτουργική παρά τις δυσκολίες που πέρασε;

Θέλουμε να έρχονται μεγάλες οπτικοακουστικές παραγωγές στη χώρα μας και να γίνει η Ελλάδα ένας φιλικός τόπος εγκατάστασης επενδύσεων στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο;

Εάν η απάντηση και άλλων φορέων στα παραπάνω είναι αρνητική - γιατί το ΚΑΣ έδωσε ήδη την απάντησή του- τότε θα πρέπει να υπάρξει και σαφής αιτιολόγηση, αλλά και ανάληψη των σχετικών ευθυνών.
Θα πρέπει να εξηγηθεί ευθαρσώς στους Έλληνες πολίτες ποια από τα παρακάτω στοιχεία που κατέθεσε η παραγωγή της σειράς τους ενοχλούν, και ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους στέλνουν μείζονες οπτικοακουστικές παραγωγές σε άλλες χώρες.

THE LITTLE DRUMMER GIRL Βασικά μεγέθη και πληροφορίες

Στόχος: η προβολή της σειράς από ογδόντα τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

Προϋπολογισμός δαπανών για τα γυρίσματα στην Ελλάδα: πάνω από 3.000.000 ευρώ.

Συνολική διάρκεια εργασιών στην Ελλάδα: 5 μήνες.

Σύνολο ελληνικού συνεργείου: περίπου 100 άτομα.

Σύνολο αγγλικού συνεργείου και ηθοποιών: περίπου 100 άτομα.

Σύνολο Ελλήνων βοηθητικών ηθοποιών: πάνω από 1.000 άτομα.

Σύνολο διανυκτερεύσεων αγγλικού συνεργείου και ηθοποιών στην Αττική: πάνω από 4.000.

Σύνολο διανυκτερεύσεων ελληνικού συνεργείου σε ξενοδοχεία σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής: πάνω από 1.500.

Συνεργασία με εκατοντάδες μικρές / μεσαίες επιχειρήσεις και προμηθευτές για αγορά και ενοικίαση εξοπλισμού, ενοικίαση χώρων γυρισμάτων και βοηθητικών χώρων, ενοικίαση αυτοκινήτων, παροχή μεγάλης ποικιλίας υπηρεσιών κ.ά.

Μεταφορά πολύτιμης διεθνούς τεχνογνωσίας και εμπειρίας στο ελληνικό κινηματογραφικό συνεργείο.

Ποτάμι: Η Κυβέρνηση παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από τις θριαμβευτικές ανακοινώσεις για τη φιλική προς τους κινηματογραφιστές πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τις βροντερές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΡΤ και τις λαμπερές δεξιώσεις για να αποδειχτούν όλα αυτά «λόγια του αέρα», τονίζει το Ποτάμι.

Το ΚΑΣ με απόφασή του αρνήθηκε να επιτρέψει κινηματογραφικό γύρισμα του φημισμένου Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ για λογαριασμό του ΒΒC στο Σούνιο, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες της σύγχρονης πραγματικότητας.

Αφενός το ΚΑΣ δίκαια σταθμίζει την αξία του πολιτιστικού αποθέματος, αφετέρου όμως δείχνει να αγνοεί τη σημασία της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής. Οι υψηλές προδιαγραφές του κινηματογραφικού εγχειρήματος που αιτήθηκε άδειας να χρησιμοποιήσει τον αρχαιολογικό χώρο στο Σούνιο όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, αλλά αντίθετα δημιουργεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για προβολή της αρχαίας κληρονομιάς και της σύγχρονης φυσιογνωμίας της χώρας.

Η υπόθεση, όπως, εξελίχθηκε είναι ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν γίνεται με επικεφαλίδες αλλά με συντονισμένες ενέργειες, που ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά και τη συνεργασία των εμπλεκομένων οργάνων. Στο πεδίο αυτό η Κυβέρνηση παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό, τονίζει το Ποτάμι.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρέτσος εναντίον ΚΑΣ για το stop σε γυρίσματα του BBC"

Όμιλος ΟΤΕ: Φέρνει την οπτική ίνα σε ένα εκατ. σπίτια

Ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στην Ελλάδα θα αποκτήσουν συνδέσεις ταχύτητας 1 Gigabit, στο πλαίσιο των επενδύσεων ποσού δύο δισ. εντός τετραετίας του ΟΤΕ και της Deutsche Telecom για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση (Fiber To The Home) και 5G.
Στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνεται επίσης η κάλυψη με οπτική ίνα εγκαταστάσεων μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτήρια.
Το πλάνο επενδύσεων του Ομίλου ΟΤΕ παρουσίασαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telecom Τίμοθι Χέτγκες και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρωθυπουργός, η επένδυση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Σε δήλωσή του μετά από τη συνάντηση, ο κ. Χέτγκες τόνισε πως «η επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας. Επενδύουμε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας στο δρόμο για την Κοινωνία του Gigabit».
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για όσα έχει πετύχει η διοικητική ομάδα του Ομίλου ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει το καλύτερο δίκτυο κινητής στην χώρα. Τώρα αυξάνει τις επενδύσεις του για να φτάσει η οπτική ίνα στο σπίτι. Μαζί θα συμβάλλουμε στην ταχύτερη μετάβαση της Ευρώπης στη νέα ψηφιακή εποχή», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο κ. Τσαμάζ σχολίασε πως «είμαστε η εταιρεία των οπτικών ινών στην Ελλάδα. Υλοποιούμε το μεγαλύτερης έκτασης έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντας οπτικές ίνες παντού. Χρόνια τώρα, επενδύουμε σε δίκτυα οπτικών ινών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, φέρνοντας την οπτική ίνα σε 1 εκατομμύρια σπίτια. Θέλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».
Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι «είχαμε μία πάρα πολύ δημιουργική συνάντηση με τη διοίκηση της Deutsche Telekom. Με τους ανθρώπους, οι οποίοι μας ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία θα κάνει δύο δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις μέσα στην επόμενη τετραετία για να συνδεθούν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά με οπτικές ίνες στο σπίτι, που σημαίνει ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν συνδεσιμότητα μέχρι και 1 GB».
«Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Τα θετικά σημάδια πυκνώνουν και ειδικά για αυτού του τύπου την τεράστια επένδυση, θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμη, διότι βάζει την Ελλάδα στην εποχή των νέων τεχνολογιών. Ο ρόλος της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα πυκνώσουν και θα γίνουν με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις νέες τεχνολογίες και στις καταπληκτικές και εξαιρετικές υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε αυτές τις υποδομές», πρόσθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Όμιλος ΟΤΕ: Φέρνει την οπτική ίνα σε ένα εκατ. σπίτια"

Για Σεπτέμβριο μετατίθεται το «ψαλίδι» σε συνταξιούχους που εργάζονται

Για την 1η Σεπτεμβρίου 2018 μετατίθεται η περικοπή της σύνταξης σε χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους, γιατρούς ή μηχανικούς με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου.

Στην πράξη, δίνεται νέα παράταση έως τις 31 Αυγούστου του 2018 σε όσους γιατρούς και μηχανικούς είναι συνταξιούχοι και παράλληλα εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, το ΤΣΜΕΔΕ ή το ΤΣΑΥ.

Αναλυτικά, η παράταση δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, που αφορά τους διπλοασφαλισμένους μηχανικούς και γιατρούς που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από 13.05.2016 μέχρι 31.12.2017 μόνο στον ένα φορέα (Δημόσιο ή ΕΤΑΑ) και συνεχίζουν να εργάζονται και να ασφαλίζονται στον δεύτερο φορέα.

Να σημειωθεί ότι βάσει προηγούμενης απόφασης του υπουργείου Εργασίας, που είχε υπογραφεί στις 29 Δεκέμβρη 2017, είχε δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31-3-2018, προκειμένου οι εν λόγω ασφαλισμένοι να επιλέξουν ανάμεσα στην υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης και από τον δεύτερο φορέα, ή την ανάκληση της πρώτης σύνταξης.

Αναλυτικά, οι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον, έως τις 31 Αυγούστου 2018:

1. να υποβάλλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης και στον δεύτερο φορέα, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης. Στην πράξη, θα ισχύει και για τις δύο αιτήσεις η αρχική ημερομηνία συνταξιοδότησης. Έτσι, θα συνυπολογιστεί ο χρόνος του δεύτερου φορέα στο συνολικό ποσό της σύνταξης. Σε αυτή την περίπτωση, η περικοπή 60% θα εφαρμοστεί μεν στη συνολική σύνταξη αλλά θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2018, εφόσον προκύπτει άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας μετά την έναρξη συνταξιοδότησης.

2. να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να γλιτώσουν εντελώς το ψαλίδι του 60%, παραιτούμενοι όμως και από την αρχική τους αίτηση για σύνταξη.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο πλαίσιο προβλέπει πως εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, θεωρείται ότι σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί και στον δεύτερο πρώην φορέα. Οι διπλοασφαλισμένοι θα λάβουν σύνταξη (εθνική σύνταξη, ανταποδοτική σύνταξη, προσαύξηση ή δεύτερη ανταποδοτική) για το σύνολο του χρόνου ασφάλισής τους στο πρ. ΕΤΑΑ και το Δημόσιο, ενώ αν συνεχίζουν και μετά την υποβολή της νέας αίτησης να απασχολούνται θα τους περικόπτεται η σύνταξη κατά 60%.

Το νέο καθεστώς ορίζει:

• Για να λάβει σύνταξη ο ασφαλισμένος, θα πρέπει να έχει θεμελιώσει δικαίωμα σε ένα εκ των δύο Ταμείων και όχι υποχρεωτικά και στα δύο.

• Για τον υπολογισμό της σύνταξης κι εφόσον θεμελιώνει χρόνο και στους δυο φορείς θα υπολογιστούν τρεις εκδοχές της σύνταξης και ο δικαιούχος θα δικαιωθεί τη μεγαλύτερη: Εθνική - Ανταποδοτική από Δημόσιο ή ΕΤΑΑ και δεύτερη ανταποδοτική από ΕΤΑΑ ή Δημόσιο, Εθνική - Ανταποδοτική από Δημόσιο και προσαύξηση από ΕΤΑΑ, Εθνική – Ανταποδοτική από ΕΤΑΑ και προσαύξηση από Δημόσιο.

• Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση από 13/05/2016 έως και 31/12/2017 σε ένα Ταμείο, θα λάβουν σύνταξη υποχρεωτικά και για τα χρόνια που έχουν διανύσει στο άλλο Ταμείο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Για Σεπτέμβριο μετατίθεται το «ψαλίδι» σε συνταξιούχους που εργάζονται"

Μήνυμα Καμμένου σε Τουρκία: Να της θυμίσουμε ότι ηττήθηκε το 1821 στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αρμενία, επισκέφθηκε τη διεθνή έκθεση όπλων και αμυντικής τεχνολογίας «ArmHiTec 2018», έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, υπενθυμίζοντάς της την ήττα της από την Ελλάδα το 1821.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι θέλουμε την ειρήνη, αλλά πρέπει να της θυμίσουμε ότι σε πολλές στιγμές της ιστορίας της - και ιδίως τις στιγμές της ιστορίας που έχουν κατά νου, της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας - ηττήθηκε, όπως το 1821 στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Ευχή μας είναι η Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευχή μας είναι να δούμε την Τουρκία να προσεγγίζει τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά φοβάμαι ότι με τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και τις αναφορές στα όνειρα της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη, από το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι γείτονες ότι η Ελλάδα και η Αρμενία θέλουν να ζήσουν ειρηνικά. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ζούμε ειρηνικά, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και το διεθνές δίκαιο.

«Οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας είναι πολύ βαθιά ριζωμένοι στο χρόνο»

«Η Ελλάδα και η Αρμενία ήταν, είναι και θα είναι πάντα μαζί. Έχουμε κοινές αξίες, κοινή ιστορία, κοινά θύματα των δύο μεγάλων γενοκτονιών, του αρμενικού λαού και του ποντιακού ελληνισμού», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος κατά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο ομόλογό του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι και πάλι στο Ερεβάν. Επισκέφθηκα τη διεθνή έκθεση όπλων και αμυντικής τεχνολογίας «ArmHiTec» και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Η έκθεση εξελίσσεται σε σημαντικό γεγονός στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας με μεγάλη προοπτική. Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της επιτυχούς έκθεσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Ερεβάν είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ομόλογό μου κ. Vigen Sargsyan. Είχαμε μια ευρεία και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σε θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και σχετικά με τις προκλήσεις ασφαλείας και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η Ελλάδα και η Αρμενία ήταν, είναι και θα είναι πάντα μαζί. Έχουμε κοινές αξίες, κοινή ιστορία, κοινά θύματα των δύο μεγάλων γενοκτονιών, του αρμενικού λαού και του ποντιακού ελληνισμού.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν ήδη επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς με σημαντικές δραστηριότητες, μια συνεργασία η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από υψηλή ποιοτική διάσταση που επιτυγχάνεται μέσω συμπράξεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τόσο η Αρμενία, όσο και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις ασφαλείας και απειλές οι οποίες απαιτούν όχι μόνο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και κατανόηση, αλλά ταυτόχρονα και μια ισχυρή πολιτική αποφασιστικότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Αισθάνομαι χαρά και τιμή κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αρμενία. Αισθάνομαι ότι είμαι σε αδελφική χώρα. Οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας και οι κοινές αξίες που μοιραζόμαστε αποτελούν έναν ισχυρό δεσμό που ενώνει τους λαούς μας και μια πολύτιμη κληρονομιά για την οποία μπορούμε και οι δύο λαοί να είμαστε υπερήφανοι.

Οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας είναι πολύ βαθιά ριζωμένοι στο χρόνο. Είναι ακριβώς αυτοί οι ιστορικοί και παραδοσιακοί δεσμοί που μας φέρνουν πιο κοντά.

Οι μακρόχρονοι αυτοί ιστορικοί δεσμοί σφυρηλατήθηκαν σε περιόδους που τα έθνη μας υπέστησαν διωγμούς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως την ασφάλεια και των δύο χωρών μας εγγυάται το υψηλό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεών μας και η αποτελεσματικότητά τους, η οποία αυξάνεται ακόμη περισσότερο μέσω της διεθνούς συνεργασίας, όπως ακριβώς αυτή που έχουν αναπτύξει οι δύο φίλες χώρες μας.

Ενημερώθηκα από τον Εξοχότατο κ. Υπουργό για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επιθυμία μας είναι πολύ σύντομα να βρεθεί μία ειρηνική λύση με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Καμμένου σε Τουρκία: Να της θυμίσουμε ότι ηττήθηκε το 1821 στην Ελλάδα"

Αναγκαστική απαλλοτρίωση για να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα

Την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου, στο δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Μάνδρας και γενικότερα της Δυτικής Αττικής.

Η προς απαλλοτρίωση έκταση - ανέφερε στην εισήγηση του προς το Σώμα, ο αντιπεριφεριάρχης Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος - αφορά σε 35.995 τ.μ, προεκτιμώμενης δαπάνης 1.753.942 ευρώ, (με 70 ευρώ /τ.μ.) η οποία θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» αυτήν την εξέλιξη, καθώς «αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης της εργολαβίας», που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Αύγουστου 2018. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τη «συστηματική και στοχευμένη δουλειά τους στην υπέρβαση των εμποδίων για την υλοποίηση του έργου».

Επίσης, αντέκρουσε τις κατηγορίες του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Σγουρού, για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατασκευής του έργου με τραγικά αποτέλεσματα παρά τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2015». Συγκεκριμένα ο κ. Σγουρός, είχε αποδώσει ολιγωρία στην Περιφέρεια, η οποία, ενώ «είχε εντάξει το έργο στον προυπολογισμό της από το 2014, περίμενε τις αδειοδοτήσεις από διαφορές υπηρεσίες (δασαρχείο, υπουργείο, κτηματολόγιο ) και δεν προχωρούσε τις απαλλοτριώσεις, ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΠΕΣΥ».

Ο κ. Βασιλείου απάντησε ότι οι θάνατοι των άτυχων συνανθρώπων μας δεν οφείλονται στην καθυστέρηση της Περιφέρειας, αλλά στο «παρελθόν το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε με κάθε τρόπο», όπως είπε. Διευκρίνισε ότι αναφέρεται στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της προηγούμενης 10ετίας, καθώς, όπως διαπιστώθηκε «παγκοίνως πλέον», το ρέμα της Αγ Αικατερίνης «έσβηνε» στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και «δεν υπήρχε» στη Μάνδρα, ενώ το άλλο ρέμα Σούρες έκλεινε στο δημοτικό αμαξοστάσιο το οποίο λειτουργούσε χωρίς άδεια.

«Αυτά είναι τα βασικά αίτια της τραγωδίας» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, ενώ ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Θεόδωρος Σχινάς, τόνισε ότι «επί της ουσίας η καθυστέρηση του έργου, οφείλεται στην οριοθέτηση του ρέματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία την παρέδωσε στην Περιφέρεια Αττικής τον Ιανουάριο του 2016». Σημείωσε δε, ότι η χρηματοδότηση του έργου είχε εγκριθεί 1,5 χρόνο νωρίτερα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγκαστική απαλλοτρίωση για να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα"

ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας

Με τη βούλα του ΣτΕ επικυρώθηκε η κατάργηση, από την 1η Νοεμβρίου 2012 και μετά, της ισόβιας σύνταξης των 102 ευρώ που ελάμβαναν οι πολύτεκνες μητέρες.

Το Α’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (719/2018) έκρινε συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση της ισόβιας σύνταξης επισημαίνοντας ότι δεν χορηγείτο με σκοπό τον βιοπορισμό, όπως συμβαίνει στις συντάξεις που αποτελούν κοινωνικοασφαλιστικές παροχές και η χορήγησή τους συνδέεται με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αλλά είχε τιμητικό χαρακτήρα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται στην απόφαση τους την «αναμόρφωση και εκλογίκευση των μέχρι τότε οικογενειακών επιδομάτων ενόψει και της οξείας δημοσιονομικής κρίσεως με τη χορήγηση νέου επιδόματος (ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων) από το πρώτο παιδί και την παρεχόμενη έτσι, κατ’ αποτέλεσμα, μεγαλύτερη στήριξη στις οικογένειες με περισσότερα παιδιά και συνεπώς στις πολύτεκνες οικογένειες». Οι δικαστές θεωρούν ότι με μεταγενέστερο νομοθέτημα ελήφθη ειδική πρόνοια υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών με τη χορήγηση επιπλέον επιδόματος (ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων) και την παρεχόμενη με τον τρόπο αυτό «μείζονα κοινωνική προστασία στις πολύτεκνες οικογένειες».

Οι ρυθμίσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την απόφαση, να εκπληρώνεται η υποχρέωση του κοινού νομοθέτη που απορρέει από το Σύνταγμα για την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας και της οικογένειας εν γένει αλλά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, η εξυπηρέτηση του οποίου συνιστά και λόγο γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα έφτασε στο ΣτΕ με αφορμή προσφυγή στη δικαιοσύνη πολύτεκνης αγρότισσας, μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, η οποία ελάμβανε ισόβια σύνταξη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας"

Σε δίκη παραπέμπεται ιατροδικαστής του ΑΠΘ για δωροληψία και υπεξαίρεση

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται ιατροδικαστής του ΑΠΘ, κατηγορούμενος ότι εισέπραττε για μία 2ετία επιπλέον χρήματα για νεκροτομές και ταριχεύσεις από συγγενείς νεκρών και εκπροσώπους γραφείων τελετών.

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, πρόκειται για επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροληψίας υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.

Όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, όταν ασκούσε τα καθήκοντά του, εκτός του ωραρίου εργασίας του Εργαστηρίου, αλλά και τα Σαββατοκύριακα «αντί να λαμβάνει, είτε από τους οικείους των νεκρών είτε από το γραφείο τελετών που μεσολαβούσε για τη διαδικασία ετοιμασίας και ταφής του νεκρού, το χρηματικό ποσό των 80 ευρώ, για την περιποίηση του νεκρού και των 250 ευρώ για την ταρίχευσή του - ποσά που είχαν ορισθεί για την κάλυψη των αναγκών του Εργαστηρίου και των αναλώσιμων υλικών - ζητούσε και λάμβανε για τον εαυτό του 300 ευρώ για την περιποίηση νεκρού, δηλαδή 220 ευρώ παραπάνω από το καθορισμένο ποσό».

Το βούλευμα περιλαμβάνει καταστάσεις με δεκάδες περιπτώσεις νεκρών, τη χρονική περίοδο 2014-2016, ενώ, ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός, φέρεται να εισέπραξε ποσό, ύψους 12.680 ευρώ, χωρίς να προβεί στην έκδοση φορολογικού παραστατικού. Κατά το δικαστικό συμβούλιο, η υπεξαίρεση προσδιορίζεται σε 19.075 ευρώ, ποσό το οποίο φέρεται ότι ιδιοποιήθηκε παράνομα από την περιουσία του ΑΠΘ.

Ο ίδιος, κατά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά οι ισχυρισμοί του, σύμφωνα με τους εφέτες, κρίθηκαν ως προσχηματικοί και μη πειστικοί. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε το Σεπτέμβριο του 2016 ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου στον εισαγγελέα διαφοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Ζήση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίκη παραπέμπεται ιατροδικαστής του ΑΠΘ για δωροληψία και υπεξαίρεση"

Στον Εισαγγελέα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας για τις πλημμύρες από τον Αχελώο

Στον Εισαγγελέα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας για τις πλημμύρες από τον Αχελώο. Σε απόγνωση οι αγρότες της περιοχής που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για την λανθασμένη διαχείριση των υδάτινων όγκων στα φράγματα του ποταμού.

Λίμνες θυμίζουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, εξαιτίας της απότομης ανόδου της στάθμης του ποταμού Αχελώου. Ζημιές υπάρχουν σε περιοχές του δήμου Αγρινίου, όπως το Αγγελόκαστρο και τα Καλύβια, αλλά και του διευρυμένου δήμου Μεσολογγίου, στα χωριά Πεντάλοφο, Γουριά, Κατοχή, Αιτωλικό και Νεοχώρι.

Οι αγρότες με ζημιές στα χωράφια τους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου πήγαν την Τρίτη (27/3) στο εισαγγελέα Αγρινίου, για να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ, την οποία εγκαλούν ότι δεν κάνει σωστή διαχείριση των υδάτινων όγκων που συσσωρεύονται στο φράγμα Κρεμαστών, αλλά και στα υπόλοιπα φράγματα της περιοχής. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είτε δεν μπορούν να σπείρουν την πλημμυρισμένη γη τους, λόγω του νερού, όπως λένε, είτε βλέπουν τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ελιάς, κηπευτικών και τριφυλλιού να έχουν «εξαφανιστεί από το χάρτη».

«Το νερό στο χωριό μου την Κατοχή κοντεύει να βγει στα καφενεία», καταγγέλλει ο αγρότης Αντρέας Μανέτας, κρουώντας καμπανάκι κινδύνου για τις παραποτάμιες δεντροκαλλιέργειες. «Αν μπει το νερό στις πορτοκαλιές, τις μανταρινιές και τις ελιές, πάει η σοδειά και των επόμενων ετών», μας λέει, υπενθυμίζοντας ότι «ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τέτοιες ζημιές». Όπως λέει ο ίδιος «βρισκόμαστε ήδη σε διαμάχη με τη ΔΕΗ, γιατί και πριν επτά χρόνια έγιναν ζημιές από το ίδιο φαινόμενο».

«Υπάρχει πρόβλημα με τα νερά που απελευθερώνει η ΔΕΗ στα Κρεμαστά, αφού ακούγεται ότι με την υπερχείλιση φεύγουν περίπου 3.000 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο. Πρόκειται για τεράστια ποσότητα νερού», λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο δήμαρχος Μεσολογγίου, κ. Νίκος Καραπάνος.

Σημειώνεται ότι σε αρκετά σημεία του τοπικού οδικού δικτύου τα νερά του Αχελώου είναι λίγους μόλις πόντους πριν το οδόστρωμα, εγκυμονώντας κινδύνους για τους περαστικούς, καθώς δεν υπάρχουν κικλιδώματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γίνεται διοχέτευση των υδάτινων όγκων σε διώρυγες.

Με επιστολή του τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καραπάνος προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, την Γενική Δ/νση Παραγωγής της Επιχείρησης, καθώς επίσης την Αποκεντρωμένη Δ/ση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου αναφέρθηκε στο φαινόμενο, ζητώντας άμεσα μέτρα πρόληψης πλημμυρικων φαινομένων, ενώ τη Δευτέρα έκανε και νέα ενημέρωση.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται: «….τα τελευταία 24ωρα κάτοικοι, φορείς, ΤΟΕΒ και ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής δημοτικής ενότητας Οινιάδων (Κατοχή – Νεοχώρι) είναι εξαιρετικά θορυβημένοι και ανήσυχοι μετά την απότομη άνοδο της στάθμης των νερών του Αχελώου, η οποία οφείλεται στην αποδέσμευση μεγάλων υδάτινων πόρων από τους ταμιευτήρες των φραγμάτων σας που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού.

Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες καθώς θέτονται πλέον ζητήματα ασφάλειας της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων. Μεταφέροντας την αγωνία τους σχετικά με το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, επιβάλλονται από μέρους σας άμεσες ενέργειες πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων και προστασίας των πολιτών στην περιοχή, προς αποφυγή ιδιαίτερα δυσάρεστων και επικίνδυνων καταστάσεων».

Ενημέρωση από τους αντιδημάρχους Μεσολογγίου

Μετά από αυτοψία των αντιδημάρχων Ανδρέα Κότσαλου και Γεωργίου Παπαδόπουλου στις Οινιάδες (δήμος Μεσολογγίου) διαπιστώθηκε το μέγεθος των προβλημάτων, τα οποία οφείλονται στην άνοδο της στάθμης των υδάτων του Αχελώου, η οποία προφανώς προκλήθηκε από την απελευθέρωση μεγάλων όγκων νερού από τους τεχνητούς φραγμούς των ταμιευτήρων της ΔΕΗ και των λιμνών Τριχωνίδας-Λυσιμαχίας.

Οι δυο αντιδήμαρχοι μάλιστα επεσήμαναν τα ακόλουθα:
Είναι πλέον ανάγκη να ληφθούν από την πολιτεία εκτάκτως μέτρα για την εκτόνωση και έλεγχο της κατάστασης, με πρώτο την εκπόνηση μελετών για την εκβάθυνση του Αχελώου ώστε να αναδειχθεί η ακριβής ποσότητα νερού που θα μπορεί να διοχετεύεται, χωρίς παρόμοιες καταστάσεις, από τον Αχελώος προς τις εκβολές του.

Η ΔΕΗ έστειλε και εγγράφως ενεργοποίηση της Αστυν. Διάταξης του 1988, η οποία προειδοποιεί για μεγάλη προσοχή στις παραποτάμιες περιοχές των Οινιαδών κατά τις μετακινήσεις των πολιτών για να μην υπάρξει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής.

Εκτός των Οινιαδών δημιουργήθηκαν προβλήματα σοβαρότατα και στη Δ.Ε. Αιτωλικού. Η ποσότητα των νερών που κατευθύνεται από τις λίμνες Τριχωνίδα-Λυσιμαχεία προς τον Αχελώο μέσω τεχνητού καναλιού, του Δίμηκου, στον οποίο δεν έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες εκβάθυνσης , όπως αποδεικνύεται από έγγραφα, δημιουργεί υπερχείλιση στη λίμνη Λυσιμαχεία προς την διώρυγα Δ24, η οποία με σήραγγα διοχετεύει τα νερά προς την παραλία της Σταμνάς, όπου περνούν τεράστιοι όγκοι νερού προς τη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού-Μεσολογγίου, από τις 25 Φεβρουαρίου 2018 έως και σήμερα.

agrotypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Εισαγγελέα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας για τις πλημμύρες από τον Αχελώο"

Βρέχει υποσχέσεις που «μυρίζουν» πρόωρες εκλογές -Τα δίνει όλα ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της 4ετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά οι κινήσεις και η παροχολογία που ήδη εξαγγέλλεται δείχνουν ότι... καλού κακού στήνει προεκλογικό σκηνικό για κάλπες περί το τέλος του φετινού καλοκαιριού.

Διαχρονικές «αξίες» προεκλογικής ετοιμότητας και άγρας ψήφων, η «ρύθμιση» των αυθαιρέτων και η... αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις Πανελλήνιες! Με σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια να έχει αυθαίρετο (ή ημι-αυθαίρετο) και παιδί ή συγγενή να προετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες, η εκλογική πελατεία υποψήφια για «γοητεία» είναι μεγάλη και στοχευμένη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ... φρόντισε να πλήξει τις ευαίσθητες «χορδές» του εκλογικού σώματος με σχετικές πρωτοβουλίες του κ. Γαβρόγλου (ανήγγειλε την αύξηση του αριθμού των εισακτέων για φέτος κατά 4.000!) και του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη...

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο Αντώνης Τρίτσης αποπέμφθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος όταν αρνήθηκε να υπακούσει στην (προεκλογική) εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου να αλλάξει άμεσα ο αυστηρός «νόμος Τρίτση» που προέβλεπε το οριστικό τέλος των αυθαιρέτων, ακόμη και με κατεδάφιση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, όμως, δεν αρκείται σε αυτές τις «κλασικές» προεκλογικές παροχές.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εξήγγειλε ήδη ότι τον Αύγουστο (κοντά στην πιθανολογούμενη ημερομηνία εκλογών...) θα αυξηθεί με νομοθετική ρύθμιση ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Όχι, βέβαια, στο επίπεδο των προεκλογικών υποσχέσεων του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ, τα 750 ευρώ, αλλά να ξεπεράσει τα... 380 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Η ίδια υπουργός μόλις πρόσφατα ανήγγειλε επίσης την επιστροφή (που έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό...) των αναδρομικών που δικαιούνται περί τους 180.000 συνταξιούχοι, ενώ δεσμεύτηκε να «επανεξετάσει» την απόφασή της για περικοπές των συντάξεων χηρείας. Δεν... παρέλειψε να προαναγγείλει και την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, πάλι περί τον... βολικό Αύγουστο! Κινήσεις που αφορούν και στοχεύουν ψηφοθηρικά σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες...

Την σκυτάλη των εξαγγελιών προεκλογικών παροχών παρέδωσε στην κ. Αχτσιόγλου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι «κλείδωσε» η... μονιμοποίηση 8.000 έκτακτων συμβασιούχων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (σ.σ.: πολλοί εκ των οποίων ανακοίνωσαν ότι... δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος αυτής της μονιμοποίησης, αν δεν αυξηθεί ανάλογα και η κρατική επιχορήγησή τους!). Και διάφοροι άλλοι υπουργοί (εν οις και ο κ. Πολάκης...) έχουν σπεύσει να «δεσμευθούν» για προσλήψεις που θα καλύπτουν κενά του τομέα ευθύνης τους «μέσα στο 2018...».

Υπάρχει, φυσικά, και... ανώτερο επίπεδο παροχολογίας, που αφορά σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού! Την ώρα που οι δανειστές, οι οποίοι προβλέπουν ότι η 4η αξιολόγηση δεν προφταίνει να κλείσει, μιλάνε ανοικτά για το πιθανότατο ενδεχόμενο το αφορολόγητο να ισχύσει όχι από 1/1/2020, αλλά από τον προσεχή Ιανουάριο, από το Μέγαρο Μαξίμου διοχετεύονται προθέσεις της κυβέρνησης, οι (συμφωνημένες με το τρίτο μνημόνιο) νέες περικοπές των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019, να... μην ισχύσουν και να μετατεθούν σε «εύθετο χρόνο». Αφού θα... έχουν γίνει εκλογές, στις οποίες όσοι «τσίμπησαν» τσίμπησαν!

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέχει υποσχέσεις που «μυρίζουν» πρόωρες εκλογές -Τα δίνει όλα ο ΣΥΡΙΖΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news