facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Κατάταξη των φορολογουμένων βάσει εισοδήματος και περιουσίας

Την κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων με βάση το εισόδημα, τον αποδιδόμενο ΦΠΑ και την ακίνητη περιουσία τους, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι μη συμμόρφωσης των υπόχρεων όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, επιχειρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Την ώρα που μετρά αντίστροφα και πάλι ο χρόνος για την έναρξη υποβολής και των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με απόφαση (υπ’ αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Β/ 1044954ΕΞ/20.3.2018) του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, διορίζονται νέα μέλη στην Ειδική Ομάδα Εργασίας που είναι αρμόδια για την κατάρτιση προγράμματος συμμόρφωσης, το οποίο θα περιγράφει τους σημαντικότερους κινδύνους μη συμμόρφωσης κατόπιν κατηγοριοποίησης των φορολογουμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έργο της εν λόγω ομάδας είναι η κατάρτιση προγράμματος συμμόρφωσης, το οποίο θα περιγράφει τους σημαντικότερους κινδύνους μη συμμόρφωσης ως προς την υποβολή δηλώσεων, την ορθή δήλωση της φορολογητέας ύλης και την εμπρόθεσμη είσπραξη των οφειλόμενων ή καταλογιζόμενων ποσών, κατόπιν κατηγοριοποίησης των φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων) με βάση:
α) το εισόδημα αυτών και τον αποδιδόμενο φόρο,β) τον δηλούμενο και αποδιδόμενο ΦΠΑ,
γ) την περιουσία αυτών και τον αποδιδόμενο ΕΝΦΙΑ.
Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι για τον προσδιορισμό των κινδύνων θα αναλυθούν στοιχεία από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της ΑΑΔΕ σχετικά με τη συμμόρφωση, τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα αποτελέσματα της αναγκαστικής είσπραξης και οτιδήποτε σχετικό απαιτηθεί κατά την εκτέλεση του έργου της ομάδας.
Η εργασία αυτή αναμένεται να συμβάλει στον προσδιορισμό και στην ανάλυση συμπεριφορών που οδηγούν σε μη συμμόρφωση, με στόχο να προταθούν τρόποι και ενέργειες αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης κινδύνου μη συμμόρφωσης.
Επισημαίνεται ότι σκοπός της εν λόγω προσπάθειας είναι να βελτιωθεί η είσπραξη εσόδων και κυρίως να φρενάρει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία ήδη έχουν εκτιναχθεί πάνω από 100 δισ. ευρώ.
Η ανωτέρω κίνηση κρίνεται αναγκαία από την ηγεσία της ΑΑΔΕ, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι τη δραματική κατάσταση των φορολογουμένων, λόγω της φοροκαταιγίδας που έφεραν τα μνημόνια, συρρικνώνοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα, έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους να έχει αφήσει απλήρωτους φόρους και πρόστιμα στις εφορίες, ενώ περισσότεροι από 1,5 εκατ. υπόχρεοι έχουν ήδη εκτεθεί στα αναγκαστικά μέτρα.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προκληθεί έντονος προβληματισμός για το πώς θα εξελιχθεί φέτος το ανωτέρω φαινόμενο, καθώς γνωρίζει ότι η φοροδοτική ικανότητα των υπόχρεων έχει προ πολλού εξαντληθεί.
Αυτό άλλωστε έχει αποτυπωθεί και στα τελευταία επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, σύμφωνα με τα οποία το 78% των οφειλετών χρωστά στο Δημόσιο έως 2.000 ευρώ (3.170.620 φορολογούμενοι), ενώ το 54,1% χρωστά ποσό μικρότερο των 500 ευρώ. Την ίδια στιγμή, 73 οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν ο καθένας πάνω από 100 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό της οφειλής στην κατηγορία αυτή να ανέρχεται σε 32,091 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το ποσό των 28,658 δισ. ευρώ χρωστούν 1.121 οφειλέτες του Δημοσίου, ενώ επιπλέον ποσό 17,267 δισ. ευρώ οφείλεται από 4.665 φορολογούμενους.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι υπό τον φόβο κατάσχεσης ή δέσμευσης της περιουσίας τους βρίσκονται περισσότεροι από 1,7 εκατ. Έλληνες, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους άνω του ενός εκατομμυρίου που ήδη έχουν ζήσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων, λοιπών περιουσιακών στοιχείων. 
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάταξη των φορολογουμένων βάσει εισοδήματος και περιουσίας"

Ανατροπή στην ασφάλιση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Προθεσμία επτά εργάσιμων ημερών αντί τριών που ίσχυε μέχρι τώρα θα έχουν πλέον οι νέοι αγοραστές οχημάτων προκειμένου να ασφαλίσουν τα οχήματά τους και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου που φθάνει μέχρι και τα 250 ευρώ ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά.

Με απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τροποποιείται παλαιότερη απόφαση η οποία αφορά στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και την επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών.

Με την νέα τροποποίηση δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των ανασφάλιστων οχημάτων, εφόσον ο αγοραστής προβεί στη σύναψη συμβολαίου εντός επτά (αντί τριών) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αγοράς.

Εν τω μεταξύ από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει να τρέχει η προθεσμία για τη νέα διασταύρωση που θα πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων και να επιβάλλει τα πρόστιμα τα οποία ανέρχονται σε:

- 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά.

- 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κυβικά εκατοστά

- 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά εκατοστά και

- 250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κυβικά εκατοστά

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή στην ασφάλιση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών"

“Ασαφή τα σύνορα στο Αιγαίο και η κυριαρχία κάποιων νησίδων”, προκαλεί ο Τσαβούσογλου

Ασαφή είναι τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουσταφά Μπαλμπάι.

Στην γραπτή του απάντηση ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι “το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα”.

hellasjournal
Διαβάστε Περισσότερα » "“Ασαφή τα σύνορα στο Αιγαίο και η κυριαρχία κάποιων νησίδων”, προκαλεί ο Τσαβούσογλου"

Η ελληνική οικογένεια στις πέντε βαρύτερα φορολογούμενες των χωρών του ΟΟΣΑ

Τις αδικίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος αναδεικνύει η ετήσια έρευνα του ΟΟΣΑ «Going for growth». Η ελληνική οικογένεια είναι μία από τις πέντε βαρύτερα φορολογούμενες μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, ενώ η επιβάρυνσή της σκαρφαλώνει σε -αναλογικά- υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά του εργένη χωρίς παιδιά.
Παρά τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές (ειδικά ο ανώτατος συντελεστής έχει φτάσει πλέον σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως, καθώς το άθροισμα του 45% της κλίμακας και του 10% της εισφοράς αλληλεγγύης οδηγεί στο εκρηκτικό 55%) η αναλογία των εισπράξεων από την άμεση φορολογία προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων είναι μία από τις χειρότερες στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.
Ο συνδυασμός των δύο στατιστικών ευρημάτων -υψηλοί συντελεστές υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών από τη μία και χαμηλή απόδοση της άμεσης φορολογίας από την άλλη- αποδεικνύει ότι η συνταγή της υπερφορολόγησης δεν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
H επιβάρυνση μιας οικογένειας με δύο παιδιά φτάνει πάνω από το 38% του ετήσιου εισοδήματος σε φόρους και λοιπές κρατήσεις. Έχει μειωθεί συγκριτικά με το 2011, όχι όμως εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, αλλά εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, που μοιραία οδήγησε και σε φορολόγηση μέρους του εισοδήματος με χαμηλότερο συντελεστή. Ο συντελεστής του 38,1% από τον ΟΟΣΑ αφορά το έτος 2016, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί μια σειρά από παράγοντες, οι οποίοι είτε προσαυξάνουν είτε μειώνουν αυτό το αποτέλεσμα. Έτσι:
1. Δεν έχει συνυπολογιστεί η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση του αφορολογήτου που ενεργοποιήθηκε στις περσινές φορολογικές δηλώσεις
2. Δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν η αύξηση του επιδόματος τέκνων, καθώς αυτή ενεργοποιήθηκε από την 1η/1/2018 (σ.σ.: στον τελικό υπολογισμό της επιβάρυνσης λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις των οικογενειών).
3. Δεν έχει συνυπολογιστεί η επικείμενη νέα μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ. Μάλιστα, η αναφορά της έκθεσης του ΟΟΣΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση, καθώς ουσιαστικά εμφανίζεται ως δεδομένο ότι η περικοπή θα γίνει από την 1η/1/2019, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι αυτό θα γίνει από το 2020. Ο ΟΟΣΑ ως διεθνής οργανισμός εμφανίζεται ουσιαστικά να προεξοφλεί το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς η οποία θα κορυφωθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο και θα αφορά το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης τόσο των κακών όσο και των καλών φορολογικών μέτρων.
Η υπερφορολόγηση έχει χτυπήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις οικογένειες με παιδιά, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΟΟΣΑ. Παρά την κατακόρυφη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, οι κρατήσεις για φόρους ανέρχονται στο 38,3% του μέσου εισοδήματος της Ελλάδας (σ.σ.: έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από τις 17.000 ευρώ). Το ποσοστό αυτό αφενός απέχει 10,5 εκατοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αφετέρου συγκαταλέγεται σε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Υψηλότερες είναι οι επιβαρύνσεις στο Βέλγιο (με τον συντελεστή για την οικογένεια με δύο παιδιά να διαμορφώνεται στο 41,3%), στη Γαλλία που βρίσκεται στο 40%, στην Ιταλία με τον συντελεστή να διαμορφώνεται στο 39,5% και στη Γερμανία, η οποία απέχει οριακά από την Ελλάδα, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης διαμορφώνεται στο 38,4%. Ο μέσος όρος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στο 32,9%, ενώ από τις ευρωπαϊκές οικονομίες ξεχωρίζουν για την ευνοϊκή για τις οικογένειες μεταχείριση, η Ιρλανδία με τον συντελεστή του 13,6% ή ακόμη και η Μεγάλη Βρετανία με το 24,8%.
Ο συντελεστής για τις οικογένειες με δύο παιδιά έχει μειωθεί στο 38,2% από το 43,2% που ήταν το 2011. Βέβαια, αυτή η μείωση δεν αποδίδεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή (κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει σε αυτά τα χρόνια), αλλά στην κατακόρυφη μείωση του μέσου εισοδήματος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υπολογιστεί και ο ανάλογος φόρος με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτή η μείωση συνέβαλε στο να μειωθεί το «χάσμα» με τις υπόλοιπες χώρες τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΟΟΣΑ. Και αυτό διότι ο μέσος όρος επιβαρύνσεων για τον ΟΟΣΑ αυξήθηκε οριακά στο διάστημα από το 2011 έως το 2016 (από το 28,3% στο 28,6%), ενώ στην Ε.Ε. καταγράφηκε μείωση από το 33,2% στο 32,9%.
Για τους εργένηδες χωρίς παιδιά, οι οποίοι αμείβονται με το 67% του μέσου εισοδήματος της χώρας (σ.σ.: κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα μικτά), η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από πλευράς φορολογικών επιβαρύνσεων, όσον αφορά τόσο την κατάταξη συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες όσο και αυτόν καθαυτό τον συντελεστή.
Το 40% του 2011 μειώθηκε στο 36,1% το 2016 και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η-17η θέση. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (37,7%), κάτι που δεν συνέβαινε το 2011 όταν η Ελλάδα φορολογούσε τον υποαμειβόμενο εργένη με 40%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν στο 38,1%.
Οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές για τους εργένηδες εντοπίζονται στην Ουγγαρία (48,2%), στο Βέλγιο (47,5%), στη Γερμανία (45,3%) και στη Γαλλία (43%).
Χαμηλή απόδοση  
Παρά τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζει -ειδικά στις οικογένειες με παιδιά- η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει μια από τις χειρότερες αποδόσεις μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την απόδοση της άμεσης (και ως εκ τούτου δικαιότερης) φορολογίας. Το «καλάθι» φόρων και επιβαρύνσεων, που περιλαμβάνει τη φορολογία εισοδήματος, τη φορολογία κεφαλαίου, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες συγκαταλέγονται στην άμεση φορολογία δεδομένου ότι υπολογίζονται βάσει εισοδήματος, αποδίδει στην Ελλάδα μόλις το 52,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων, με την απόδοση μάλιστα να έχει μειωθεί συγκριτικά με το 2011, έτος κατά το οποίο διαμορφωνόταν στο 53,3%. Από τη λίστα με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ χειρότερη αναλογία εντοπίζεται μόνο στη Χιλή, στην Αργεντινή, στην Ινδονησία, στην Κολομβία, στη Βραζιλία, στην Τουρκία και στο Ισραήλ. Από την άλλη, σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Σουηδία και η Γερμανία η αναλογία των άμεσων φόρων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων φτάνει να αντιστοιχεί στο 66%-70% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 61%, ενώ ο μέσος όρος για τις χώρες της Ε.Ε. βρίσκεται πολύ κοντά στο 61,6%.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ελληνική οικογένεια στις πέντε βαρύτερα φορολογούμενες των χωρών του ΟΟΣΑ"

ΕΦΕΤ: Ανάκληση κατσικίσιου τυριού και φέτας από τα Lidl

Στην ανάκληση προϊόντων φέτας και κατσικίσιου τυριού που πωλούνται στα Σούπερ Μάρκετ Lidl προχώρησε ο ΕΦΕΤ.
Μετά από διερεύνησης καταγγελίας ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε την εμπορία συσκευασμένου κατσικίσιου τυριού και τυριού φέτας, σε λευκές πλαστικές συσκευασίες των 500 γραμμαρίων σε συνθήκες κενού αέρος, vacuum, με αλλοιώσεις των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους, γλοιώδους υφής, δυσοσμίας και ανάπτυξη μυκήτων.
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ
Πρόκειται για  τα προϊόντα τα οποία πωλούνται με την εμπορική ονομασία :
«Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική συσκευασία vacuum» με :
ΕΦΕΤ
«Τυρί ΦΕΤΑ ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική συσκευασία vacuum»  με :
ΕΦΕΤ
Το προϊόντα παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα από την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ, 1ο χιλιόμετρο Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας στο Διδυμότειχο.                 
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί προϊόντα των παρτίδων των ανωτέρω προϊόντων, να μην τα καταναλώσουν.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανάκληση κατσικίσιου τυριού και φέτας από τα Lidl"

Πολάκης: Μαύρη τρύπα 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας με μάρτυρα τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος ξεκινώντας την τοποθέτησή του κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης, αφού επισήμανε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ κρατούσε λογιστικά βιβλία μέχρι το 2011, ενώ από τότε καθώς νομοθετήθηκε ότι εξαιρείται ο Οργανισμός από το δημόσιο λογιστικό δεν κρατούνταν κανένα στοιχείο, έκανε γνωστό στα μέλη της επιτροπής ότι «από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2016, που αφορούσε το 2014 διαπιστώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε 750,304,452 εκατ. ευρώ (από κρατική χρηματοδότηση, δάνεια, χορηγίες, δωρεές κλπ) και πλήρωσε 522.297.387 εκατ. ευρώ».

Κατόπιν τούτου διερωτήθηκε «που πήγαν τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ;» και ζήτησε την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα. Επίσης πολλές φορές, στην τοποθέτησή του, κατήγγειλε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ εξελίχθηκε σε off shore του υπουργείου Υγείας».

Ακόμη ανέφερε στην επιτροπή ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ «διατηρούσε 36 λογαριασμούς σε τράπεζες κάτι που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους οργανισμούς» και ότι «κάποια λεφτά έχουν πετάξει σε προσωπικούς λογαριασμούς».

Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλος ζήτησαν να σταλεί το πρακτικό της σημερινής συνεδρίασης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου «ώστε να διερευνηθεί η μαύρη τρύπα» των 230 εκατ. ευρώ που κατήγγειλε ο κ. Πολάκης, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς υποστήριξε ότι για τα όσα ακούστηκαν από τον κ. Πολάκη δεν κατατέθηκαν στα μέλη της επιτροπής αποδεικτικά στοιχεία. Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης με τη σειρά του ξεκαθάρισε στο σώμα ότι τα πρακτικά θα πάνε στην Εισαγγελία αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση του κ. Πολάκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Πέραν αυτών, ο κ. Λάππας ρώτησε επίσης τον κ. Πολάκη «εάν το πάρτι στην υγεία συνέβαλε στη χρεοκοπία της χώρας;» με τον αναπληρωτή υπουργό να απαντά ότι «η χώρα δεν χρεοκόπησε έτσι. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από το χώρο της υγείας (υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, διασπάθισης μαύρου χρήματος κλπ) που αποδεικνύουν ένα τεράστιο πάρτι. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας για μίζες και διαφθορά και μηχανισμός ελέγχου των ΜΜΕ μέσα από διαφημίσεις και πληρωμένες καταχωρήσεις».

O εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς στην τοποθέτησή του, απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Πολάκη για τις προσλήψεις επί Άδωνι Γεωργιάδη υπεραμύνθηκε ότι τα άτομα αυτά απασχολήθηκαν σε 5ετές πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και πληρώθηκαν από χορηγίες του οργανισμού.

Επίσης, ο κ. Πολάκης έκανε και εκτενή αναφορά και στα Μέσα Ενημέρωσης που είχαν πάρει χρήματα για διαφημιστική δαπάνη από το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά και στα πρόσωπα που είχαν προσληφθεί στον οργανισμό επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, προσλήψεις, οποίες και έχουν απασχολήσει την επιτροπή και για τις οποία έχει καταθέσει ο κ. Γεωργιάδης.

Σε αρκετά σημεία της κατάθεσης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, η κατάσταση ξέφυγε, με τον εισηγητή της ΝΔ κ. Γεωργαντά να ζητά να μη γίνεται αναφορά σε μη πολιτικά πρόσωπα και να μην προσβάλλεται η προσωπικότητά τους, όταν μάλιστα αυτά είναι υπό δικαστική έρευνα. «Ο ελληνικός λαός πρέπει να τα ακούει», απάντησε ο κ. Πολάκης.

Ωστόσο, ένταση και υψηλοί τόνοι επικράτησαν και για τις χθεσινές αποκαλύψεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη «για την εμπλοκή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, τον οποίον κατήγγειλε για "αλλοίωση" στοιχείων του πρωτοκόλλου του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο κ. Πολάκης κληθείς να απαντήσει μίλησε για «διαχρονική συμμορία στο χώρο της Υγείας», ενώ για το έγγραφα που πήρε από το ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούσαν τις συμβάσεις που υπογράφηκαν δικαιολογήθηκε λέγοντας:

«Είμαι προϊστάμενος και ζήτησα να δω τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2014. Τα έβγαλα φωτοτυπία και τα πήρα. Δεν είναι κρυφά έγγραφα αυτά. Δεν τα πήρα παράνομα. Δεν έχω κρύψει κάτι από αυτά γιατί αυτά τα έγγραφα δεν είναι ντροπή για μένα, είναι ντροπή για όσους τα υπέγραψαν. Δεν είχα κανέναν λόγο να τα κρύψω».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι «έχουν χαθεί πολλές συμβάσεις, έχουν εξαφανιστεί ως διά μαγείας από τα αρχεία» και σημείωσε: «Δεν τα έκρυψα εγώ τα αρχεία. Εμένα με συμφέρει να υπάρχουν τα αρχεία. Αλλοι φρόντισαν να τα "κλέψουν" και να τα "κρύψουν"».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης: Μαύρη τρύπα 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ"

Τα ελληνικά ταξί είναι τα μόνα στην Ευρώπη που δεν είναι υποχρεωμένα να έχουν POS

Aποσπάσματα της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που έπεσαν στην αντίληψη των εκπροσώπων των Θεσμών στην Ελλάδα, έφεραν και πάλι στην επιφάνεια ένα θέμα που μέχρι σήμερα είχε περάσει κάτω από …τα ραντάρ τους!

Το ελληνικό ταξί είναι το μοναδικό στην Ευρώπη το οποίο δεν είναι υποχρεωμένο να φέρει POS!

Παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια, το θέμα της εγκατάστασης POS στα ταξί «διέφευγε» συνεχώς της προσοχή τους. Σε αυτό, συνέβαλε αποφασιστικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία διατηρούσε πάντα προνομιακές σχέσεις με το συνδικαλιστικό κατεστημένο των ταξί, προσπαθούσε και στο τέλος κατάφερνε, να υψώσει τοίχος προστασίας υπέρ των αιτημάτων του προέδρου του ΣΑΤΑ Θύμιου Λυμπερόπουλου .

Αυτό βέβαια, δεν εμπόδισε όσους οδηγούς ταξί ήθελαν να προσφέρουν στους πελάτες τους όλους τους σύγχρονους τρόπους πληρωμής, να τοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους POS.

Το βασικό επιχείρημα του ΣΑΤΑ, το οποίο η κυβέρνηση υπερασπίστηκε φανατικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ήταν ότι πολλοί ταξιτζήδες χρωστούν μεγάλα χρηματικά ποσά στον ΕΦΚΑ και αν πληρώνονται τις κούρσες τους μέσω πιστωτικών καρτών, τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και εκεί θα μπλοκαριστούν από το ασφαλιστικό τους ταμείο!

Δηλαδή, η κυβέρνηση ζήτησε και πέτυχε να εξαιρέσει τον κλάδο των ταξί από όλα όσα ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην Ελλάδα έχουν υποχρεωθεί να τοποθετήσουν Pos γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και σχεδόν στο σύνολό τους οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εισπράττουν μέσω πιστωτικών καρτών.

Διπλά ευνοημένοι από αυτή την προνομιακή μεταχείριση είναι στην πραγματικότητα όσοι συνηθίζουν να παίρνουν κούρσες χωρίς να θέτουν το ταξίμετρο σε λειτουργία και πληρώνονται κατόπιν συμφωνίας με τον πελάτη, λαμβάνοντας «μαύρο» κόμιστρο!

Φυσικά όλα αυτά είναι σε γνώση του υπουργού Μεταφορών Χ.Σπίρτζη και του προέδρου του Σ.Α.Τ.Α, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ξεσηκώθηκαν ενάντια στον «διεθνή διαπλεκόμενο φιλελεύθερο καπιταλισμό» (σ.σ :φράση του Θ.Λυμπερόπουλου) όταν ο Ν.Δρανδάκης της Beat, τους εξήγησε ότι οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, είναι απολύτως διαφανείς, εκκαθαρίζονται στην Ολλανδία και τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο υπουργός Mεταφορών άφησε και αιχμές κατά του Γ.Στουρνάρα, επειδή η ΤτΕ επιτρέπει να φεύγουν τα χρήματα στο εξωτερικό σε περίοδο capital control, αποδεικνύοντας ότι η σχέση του με τις απλές συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών είναι ανύπαρκτη.

Η συζήτηση της περασμένης εβδομάδας, φαίνεται ότι έκανε διπλή ζημιά σε Σπίρτζη και Λυμπερόπουλο : Σε πρώτο χρόνο, η άγνοιά τους σε σχέση με τα θέματα ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη λειτουργία των πλατφορμών διαμεσολάβησης, έκαναν viral τα βίντεο με τις τοποθετήσεις τους που κυκλοφόρησαν στο YouTube.

Δεύτερον, ξαναζέσταναν τις ορέξεις των Θεσμών για τοποθέτηση POS σε όλα τα ταξί, υποχρεωτικά και άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν διευκρινίσεις για το θέμα από το υπουργείο Οικονομικών, αξιώνοντας επείγουσα ενημέρωση για την πρόοδο επί του θέματος.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το σύνολο του κλάδου να υποχρεωθεί στην τοποθέτηση μηχανημάτων Pos σε όλα τα οχήματα του στόλου των ταξί.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα ελληνικά ταξί είναι τα μόνα στην Ευρώπη που δεν είναι υποχρεωμένα να έχουν POS "

Δημήτρης Καμμένος: Αν περάσει η συμφωνία για τα Σκόπια δεν θα είναι μια συνηθισμένη μέρα

Αντίθετος και με τον όρο Γκόρνα Ματσεντόνια, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πηγές, προωθείται ως ονομασία των Σκοπίων, εμφανίστηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.

«Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν Μακεδόνες βουλευτές να ψηφίσουν τόσο εύκολα» είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο κ. Καμμένος.

Χαρακτήρισε δε «τουλάχιστον ξεπούλημα» το αν η συμφωνία περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

«Δεν θα είναι μια συνηθισμένη ημέρα αν περάσει η συμφωνία για το Σκοπιανό. Θα σημάνει κάποιες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό», είπε.

Κληθείς να τοποθετηθεί για την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών τη χαρακτήρισε «κατάπτυστη» και αναρωτήθηκε «είναι σκοταδιστές και ακραίοι θεολογούντες οι δικαστές;».

«Είναι ίδιον κάποιων ακροαριστερών όταν δεν τους αρέσει κάποιο κάνουν χαρακτηρισμούς. Εάν στους ακροαριστερούς δεν αρέσει το Σύνταγμα να το καταλύσουμε και να πάμε σε ΚΟΒΑ» σημείωσε ο κ. Καμμένος.

reader
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Καμμένος: Αν περάσει η συμφωνία για τα Σκόπια δεν θα είναι μια συνηθισμένη μέρα"

Φάρσα η προανακριτική για Novartis -Εμειναν μόνο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αίθουσα

Σε φιάσκο μετατρέπεται για την κυβέρνηση η προανακριτική για τη Novartis, καθώς κατάφερε και τα πάθη να εξάψει και να προκαλέσει την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης με τους χειρισμούς της.

Χθες, αποχώρησαν καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλα τα κόμματα που μετείχαν στην προανακριτική επιτροπή: ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ακόμα και η Χρυσή Αυγή, ενώ είχε αποχωρήσει ήδη το ΚΚΕ.

Ο λόγος ήταν πως οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνούνται να υιοθετήσουν το αίτημα όλης της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στην επιτροπή ο Κ. Φρουζής, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και όσοι ακόμη απαιτηθεί.

Σαν να μην συμβαίνει τίποτα

Παρά τη γενική κατακραυγή, η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει ως να μη συμβαίνει τίποτε το έργο της προανακριτικής. Αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ιδίως την ΝΔ για άτακτη φυγή, εκπόνησε πρόγραμμα ακροάσεων και κάλεσε να προσέλθουν να καταθέσουν τα ενιά εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis: Σαμαρά, Πικραμμένο, Αβραμόπουλο, Λοβέρδο, Λυκουρέντζο, Σαλμά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα και Κουτρουμάνη. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευ. Βενιζέλος με δική του πρωτοβουλία έχει προσέλθει ήδη στην επιτροπή.

Επιστολές από τους πολιτικούς

Ωστόσο και αυτή η τακτική της κυβέρνησης δεν βγαίνει, αφού τα 9 πολιτικά πρόσωπα δεν προτίθενται να νομιμοποιήσουν την διαδικασία. Θα στείλουν επιστολές στην προανακριτική επιτροπή με τις οποίες θα δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της επιτροπής, προκειμένου να διατυπώσουν γνώμη για διαδικαστικά θέματα και για το αν η επιτροπή έχει ή όχι αρμοδιότητα να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν στην επιτροπή μόνον εφόσον αυτή μπει στην ουσία της υπόθεσης και ξεκινήσει τη διερεύνησή της με τις καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων προσώπων.

Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, την επόμενη Τρίτη, που έχει προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση της επιτροπής, η πλειοψηφία θα πρέπει να αποφασίσει ή ότι η επιτροπή έχει αρμοδιότητα και συνεπώς θα ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης ή να δηλώσει αναρμόδια, να τερματίσει τις εργασίες της και να επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη.

Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει πια μόνο το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αφού τα άλλα αδικήματα, αυτά δηλαδή της απιστίας, της δωροδοκίας και της δωροληψίας, θα έχουν παραγραφεί με τη σφραγίδα της Βουλής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φάρσα η προανακριτική για Novartis -Εμειναν μόνο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αίθουσα"

Φίλης: «Σκοταδισμός και μεσαίωνας» η απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών

«Αρνητική έκπληξη» χαρακτήρισε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, την απόφαση του ΣΤΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών σημειώνοντας σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής ότι πρόκειται για «μια απόφαση που μας γυρίζει στον σκοταδισμό, τον μεσαίωνα και τον αναχρονισμό».

Παρά ταύτα ο κύριος Φίλης εμφανίστηκε αισιόδοξος οτι παρά την απόφαση του δικαστηρίου δεν υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει το μάθημα των νέων Θρησκευτικών στα σχολεία.
Ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης είπε ακόμα ότι η απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, βασίζεται σε λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος, σημειώνοντας οτι το Σύνταγμα λέει ότι το σχολείο πρέπει να στηρίζει τη θρησκευτική συνείδηση..

«Δεν υπάρχει καμία συνταγματική επιταγή όμως για ομολογιακό μάθημα», συνέχισε ο κύριος Φίλης. Το Σύνταγμα δεν λέει ότι το μάθημα θα πρέπει να είναι ομολογιακό, δηλαδή να γίνεται κατήχηση. Σχολιάζοντας την απόφαση ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε ακόμα ότι «το το ΣτΕ υιοθετεί απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών».
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που επικαλείται η απόφαση , πρόσθεσε ο κύριος Φίλης, δεν λέει ότι τα θρησκευτικά πρέπει να είναι ομολογιακό μάθημα αλλά αντίθετα ότι πρέπει να διδάσκονται όλα τα δόγματα.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: «Σκοταδισμός και μεσαίωνας» η απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών"

Δημοσκόπηση KAΠΑ Research: Όχι σε ονομασία με τον όρο Μακεδονία

Θετικοί ως προς τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων, αλλά αρνητικοί ως προς την υιοθέτηση του όρου «Μακεδονία» εμφανίστηκε η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για τα εθνικά θέματα που διενεργήθη για λογαριασμό του Alpha.

Στην ερώτηση για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί ή να διακοπεί η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση των Σκοπίων, το 67,5% δηλώνει ότι πρέπει να συνεχιστεί ενώ το 30,5% δηλώνει ότι πρέπει να διακοπεί.

Απαισιόδοξο ως προς την εξεύρεση λύσης δηλώνει το 53,4% των ερωτηθέντων ενώ αισιοδοξία εκφράζει το 35,9%.

Κατά μίας λύσης που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, τάσσεται το 56,5% και μόλις το 38,5% τάσσεται υπέρ αυτής.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα, το συντριπτικό ποσοστό του 92,5% απαντά η Τουρκία.

Πέραν αυτής, το 47% των ερωτηθέντων επέλεξε την Αλβανία και το 37% τα Σκόπια.

Υπέρ της στάσης τηςπου τηρεί η κυβέρνηση στην περίπτωση της Τουρκίας τάσσεται το 49,5% των ερωτηθέντων το οποίο υποστηρίζει ότι μία ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι η καλύτερη επιλογή. Υπέρ μίας σκληρής στάσης τάσσεται το 46%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ενδεχόμενο ενός πολεμικού επεισοδίου με την Τουρκία, σχεδόν ο ένας στους πέντε (ποσοστό 49,5%) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χάσει και εδάφη.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση KAΠΑ Research: Όχι σε ονομασία με τον όρο Μακεδονία"

Anadolu: Επίθεση με πέτρες σε τουρκική τράπεζα στην Κομοτηνή [εικόνες]

Επίθεση με πέτρες δέχθηκε υποκατάστημα της τουρκικής τράπεζας Ziraat Bank στην πόλη της Θράκης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από 25 άτομα, τα οποία αποκόπηκαν από τους διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, με το τουρκικό μέσο να αναφέρει ότι «αντικυβερνητικοί αναρχικοί» που πετούσαν χαρτιά με μηνύματα υπέρ των Κούρδων, πέταξαν πέτρες προς την κεντρική πόρτα της τράπεζας, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.
Σύμφωνα με το Anadolu, οι διαδηλωτές κρατούσαν χαρτιά που ανέγραφαν «είμαστε με το YPG», ενώ όταν έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. οι διαδηλωτές είχαν ήδη αποχωρήσει.
Όπως αναφέρει το Xanthi News η πορεία έφτασε κοντά στο τουρκικό προξενείο αλλά δεν κατάφερε να το προσεγγίσει καθώς φυλάσσεται εδώ και τρεις εβδομάδες από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Anadolu: Επίθεση με πέτρες σε τουρκική τράπεζα στην Κομοτηνή [εικόνες]"

Ρεπορτάζ iefimerida: Ιστορίες τρέλας στον ΕΦΚΑ -Στήνονται στην ουρά από τις 3 τα ξημερώματα, κοιμούνται σε αυτοκίνητα [εικόνες & βίντεο]

ΕΦΚΑ, Λ. Μεσογείων 332, η αλλιώς μια ιστορία καθημερινής τρέλας με την γραφειοκρατία του Δημοσίου. Ανθρωποι που στέκονται στην ουρά απο τις 3 τα ξημερώματα, μήπως και μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Ατελείωτες ουρές, ατελείωτη ταλαιπωρία...
 Η ταμπέλα στο 2 όροφο του κτιρίου της Μεσογείων, ίσα που φαίνεται. Η είσοδος για τον ΕΦΚΑ είναι από την οδό Λυκείου. Ανεβαίνεις δυο ορόφους και τίποτα δεν σε προϊδεάζει γι αυτό που θα α αντικρίσεις φτάνοντας στο τμήμα ΕΦΚΑ της Αγ.Παρασκευής. Ώρα 10.22 και το μηχάνημα δίνει το μαγικό χαρτάκι προτεραιότητας με τον αριθμό Α122. Μόνο που μέχρι αυτή την ώρα έχουν εξυπηρετηθεί μόλις 15 πολίτες από τις 8 το πρωί που άνοιξε τις πύλες του ο οργανισμός! 
Ακριβώς πάνω από το μηχάνημα υπάρχει μια ένδειξη...
 
Η παραλαβή, λέει, των αριθμών προτεραιότητας γίνεται με την ευθύνη των προσερχόμενων. Η ένδειξη μας φαίνεται ακαταλαβίστικη, μέχρι που συναντήσαμε τον Μάνο. Ο νεαρός μας εξηγεί ότι μένει στο Μαρκόπουλο και περιμένει στον ΕΦΚΑ από τις 3 τα ξημερώματα για να πάρει σειρά!!! Μάλιστα υπάρχει μια αυτοσχέδια λίστα στην οποία οι πολίτες αναγράφουν τα ονόματά τους για να πάρουν προτεραιότητα, μόνο που συχνά σκίζεται η κάποιοι φροντίζουν να την εξαφανίσουν.. και όσοι δεν παραμένουν στην ουρά όλη την νύχτα, χάνουν την σειρά τους και περιμένουν πάλι από την αρχή! Ο ίδιος ήταν από τους άτυχους αφού συμπλήρωσε τα στοιχείατου , στη συνέχεια επέστρεψε στο αυτοκίνητο του για να κοιμηθεί, όταν γύρισε όμως η λίστα είχε εξαφανιστεί ..Και έπρεπε να πάρει σειρά από την αρχή! Αποτέλεσμα, έχει στα χέρια του τον αριθμό με το νούμερο 60 και δηλώνει φυσικά την απογοήτευση του, καθώς έχει χάσει ακόμα μια μέρα περιμένοντας στην ουρά. Και όλα δείχνουν οτι ούτε σήμερα θα εξυπηρετηθεί.


Στην ουρά συναντήσαμε ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους και υπερήλικες. Η αγανάκτηση τους ξεχειλίζει.
Στην ουρά και ο Φανής που άφησε τις υποχρεώσεις του για να έρθει στην δημόσια υπηρεσία. Ήταν στην Μεσογείων στις 7.58 και πίστευε ότι θα εξυπηρετηθεί...Κρατά στο χέρι του χαρτί με αριθμό προτεραιότητας 73 και τρείς ώρες μετά, στις 11 το πρωί που τον συναντήσαμε ,συνειδητοποιεί πια ότι δεν έχει καμία τύχη! Θα πρέπει να ξανάρθει και να περιμένει και πάλι στην ουρά. Αλλη μια χαμένη ημέρα, άλλο ένα χαμένο μεροκάματο.


Και όμως δεν είναι ο πιο "άτυχος".Τι να πει και ο Θανάσης, ο διπλανός του στη σειρά. Άφησε την δουλειά του στην Άνδρο για να τακτοποιήσει την εκκρεμότητά του με τον ΕΦΚΑ στον οποίο ανήκει,. Δηλαδή αυτόν της Αγίας Παρασκευής. Έρχεται Πάσχα και όλα πρέπει να είναι στην εντέλεια προκειμένου να υποδεχτεί τους τουρίστες... Υπολόγισε τα πάντα... εκτός από την γραφειοκρατία που συνάντησε στον οργανισμό. Έφτασε χτες, στις 6 το πρωί στην ουρά και περίμενε μέχρι τις 2.00 ωστόσο δεν εξυπηρετήθηκε ποτέ! Αναγκάστηκε να αλλάξει το εισιτήριο του και να μείνει στην Αθήνα για να επιστρέψει σήμερα το πρωί, στην ίδια τεράστια ουρά..

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεπορτάζ iefimerida: Ιστορίες τρέλας στον ΕΦΚΑ -Στήνονται στην ουρά από τις 3 τα ξημερώματα, κοιμούνται σε αυτοκίνητα [εικόνες & βίντεο]"

Επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι

Επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων.

Οπως αναφέρει το Δίκτυο, το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δισ. ευρώ που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές, οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.

Αυτή την περίοδο, στον ΕΦΚΑ ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς (διαφορά ανάμεσα στο ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων).

Εντός του 2018, οι νέες συντάξεις θα περάσουν και θα εμφανιστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων. Η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές του αποδοχές θα είναι ίδιες ως και τον Νοέμβριο του 2018.

Τον Δεκέμβριο του 2018, όμως, με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019, θα δουν μειώσεις συντάξεων που βάσει νόμου θα έχουν «ταβάνι» το -18%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο -18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι νέα προσωπική διαφορά και θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή, σημειώνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Πάντως ένα ακόμη στοιχείο για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων είναι τα επίσημα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για τον μήνα Δεκέμβριο 2017, σύμφωνα με τα οποία από το σύνολο των κύριων συντάξεων που ανέρχονται στα 2.590.000, οι 700.000 είναι ύψους κάτω των 500 ευρώ (μεικτά). Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σύνταξη γήρατος έως 500 ευρώ λαμβάνουν 422.711 συνταξιούχοι, σύνταξη λόγω θανάτου έως 500 ευρώ λαμβάνουν 165.069 δικαιούχοι, ενώ οι αναπηρικές συντάξεις έως 500 ευρώ ανέρχονται σε 104.082.

Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, κατά των εφαρμοστικών - ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό - αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300,00 ευρώ μικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντάς την δραματικά). Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι"

Κτηνοτρόφοι: Είμαστε στο χείλος του γκρεμού, πουλάμε τα αρνιά στους κρεοπώλες για 5 ευρώ το κιλό

Για πολύ σημαντικές ελλείψεις εγχώριων αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά, αλλά και για «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων ενόψει του Πάσχα προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι.

Υποστηρίζουν ότι η μείωση της παραγωγής, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών, κυρίως προς Ιταλία και Ισπανία, δημιουργούν αρνητικό μείγμα.

Τιμές και εξαγωγές

Σε ό,τι αφορά, δε, τις τιμές των αμνοεριφίων, κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σήμερα η τιμή του παραγωγού στο αρνί για τις σφαγές που αφορούν εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία, κυμαίνεται στα 4 -4,20 ευρώ το κιλό.
Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες αγορές ζητούν κατά κύριο λόγο τα "ψιλά" αρνιά (βάρους 4 - 5 κιλών), οι Έλληνες κτηνοτρόφοι λένε ότι προτιµούν να πωλούν την παραγωγή τους σε αυτές, αφού εντός Ελλάδας η ζήτηση είναι ισχνή και σίγουρα δεν αφορά αυτή την κατηγορία (σ.σ. προτιμώνται ζώα 7-12 κιλών), για την οποία μάλιστα οι έμποροι δεν "δίνουν πάνω από 5 ευρώ".

«Η παραγωγή αμνοεριφίων μειώνεται με γοργό ρυθμό τα τελευταία χρόνια -πτώση 30% το 2016 συγκριτικά με το 2015 και μείωση τουλάχιστον 15% σήμερα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017- ενώ αντίστοιχα φθίνουσα πορεία ακολουθούν δυστυχώς και οι τιμές παραγωγού» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος.
Πρόσθεσε ότι «φέτος δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια και οι Έλληνες καταναλωτές ή θα τρώνε ελληνοποιημένα ή κατεψυγμένα ή και αμφιβόλου ποιότητας κρέατα».

Όπως υποστήριξε, τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι «μπαίνουν μέσα διαρκώς, αφού οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω των 5 ευρώ/κιλό, όταν ο παραγωγός για να έρθει "ίσα βάρκα ίσα νερά", χωρίς να βγάλει κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο». Διευκρίνισε δε, ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον Έλληνα κτηνοτρόφο που το μεγαλώνει, το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 70 ευρώ.

Οι κτηνοτρόφοι, όπως επισήμανε ο ίδιος, καταγγέλλουν ότι η μείωση των τιμών οφείλεται στις προσφορές των σούπερ μάρκετ, αλλά και στις ελληνοποιήσεις ελλείψει αυστηρών ελέγχων στην αγορά.
Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι για να ασχοληθεί ο κτηνοτρόφος και να μεγαλώσει ένα αρνί, ώστε να το πουλήσει το Πάσχα στα 9 με 9,5 κιλά, θα πρέπει να πάρει τιμή άνω των 6 ευρώ το κιλό, αφού κάτω των 5 ευρώ το κιλό θα βρεθεί ζημιωμένος και θα χάσει και τα λεφτά που έβαλε και πρόσθεσε ότι ο κλάδος βρίσκεται πραγματικά στο χείλος του γκρεμού.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιος Κύρτσιος, τόνισε: «μπορώ να αποδείξω με απλά μαθηματικά ότι το κόστος παραγωγής για ένα αμνοερίφιο 10 κιλών ξεπερνά και μάλιστα κατά πολύ τα 70 ευρώ/κεφάλι».

«Ευτυχώς», πρόσθεσε, «που πετύχαμε να παραμείνει η σφραγίδα στα ελληνικά αμνοερίφια. Είμαστε σε αναμονή έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου ενόψει και των εορτών του Πάσχα. Με τη διατήρησή της, τουλάχιστον οι Έλληνες καταναλωτές θα μπορούν πιο εύκολα να ξεχωρίζουν το ελληνικό προϊόν, για το οποίο η πείρα μας λέει ότι προτίθενται να το πληρώσουν και ακριβότερα».

Με τη φράση «τα τελευταία τρία χρόνια εμείς οι κτηνοτρόφοι μόνο κλαίμε», η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ελπίδα Σιδηροπούλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων στην εγχώρια αγορά θα είναι «πιο αυξημένες από ποτέ φέτος» και διατύπωσε την πεποίθηση ότι «τα ελληνικά αμνοερίφια την περίοδο των εορτών του Πάσχα ζήτημα να αφορούν το 20% των συνολικά κυκλοφορούντων στην αγορά».

Για τις τιμές τους, η ίδια διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα κυμανθεί στα 4,20-5 ευρώ/κιλό, ενώ αναφορικά με τη μείωση ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας, τόνισε πως από το 2016 μέχρι και σήμερα, «εκτιμώ ότι έχουμε μείωση 30% στα αιγοπρόβατα και 20% στα βοοειδή κρεοπαραγωγής, ελευθέρας βοσκής».

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή παζαριών που γίνεται τα τελευταία χρόνια και στη διάρκεια των οποίων έμποροι και παραγωγοί καταλήγουν στις τιμές λίγο πριν τον εορτασμό του Πάσχα, η κ. Σιδηροπούλου ανέφερε ότι «θα γίνουν και φέτος, αλλά πλέον θα έχουν εθιμοτυπικό ύφος και όχι ουσιαστικό, αφού όλοι οι κτηνοτρόφοι είμαστε με δανεικά από τους εμπόρους και άρα θα τους πουλήσουμε στην τιμή που αυτοί θα καθορίσουν».

Αναφορικά με τη διατήρηση της σφραγίδας στα ελληνικά αμνοερίφια, η ίδια σημείωσε: «η αγροτική εξόντωση καλά βαίνει. Μας εμπαίζουν. Οι ελληνοποιήσεις και πάλι θα πάνε σύννεφο. Η διατήρηση της σφραγίδας μόνο στο ελληνικό προϊόν απλώς αλλάζει τη μορφή των ελληνοποιήσεων και όχι την ουσία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηνοτρόφοι: Είμαστε στο χείλος του γκρεμού, πουλάμε τα αρνιά στους κρεοπώλες για 5 ευρώ το κιλό"

«Γκρίζες ζώνες» στα ΣΔΙΤ βλέπει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συγχρηματοδοτούμενες από την ΕΕ συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) δεν μπορούν να θεωρούνται οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την κατασκευή έργων δημόσιων υποδομών. Οι πολλαπλές αδυναμίες και τα περιορισμένα οφέλη που χαρακτήριζαν τις ελεγχθείσες ΣΔΙΤ είχαν ως αποτέλεσμα να δαπανηθούν κατά τρόπο μη αποδοτικό και αναποτελεσματικό 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Επιπλέον, η οικονομική αποδοτικότητα και η διαφάνεια υπονομεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ιδίως από την απουσία σαφούς πολιτικής και στρατηγικής, την ανεπαρκή ανάλυση, την εγγραφή έργων ΣΔΙΤ ως στοιχείων εκτός ισολογισμού και τις μη ισορροπημένες ρυθμίσεις επιμερισμού των κινδύνων.

Κατά το διάστημα 2000-2014, η ΕΕ διέθεσε 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ για 84 ΣΔΙΤ συνολικού κόστους 29,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι ελεγκτές εξέτασαν 12 ΣΔΙΤ που συγχρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία στους τομείς των οδικών μεταφορών και των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνολικού κόστους 9,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συνεισφορά της ΕΕ στις εν λόγω ΣΔΙΤ ανήλθε σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι οι ΣΔΙΤ παρείχαν στις δημόσιες αρχές τη δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις για υποδομές μεγάλης κλίμακας μέσω μιας ενιαίας διαδικασίας, αυξάνοντας όμως τον κίνδυνο ανεπαρκούς ανταγωνισμού και, κατά συνέπεια, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική θέση των αναθετουσών αρχών.

Επιπλέον, η πλειονότητα των ελεγχθεισών ΣΔΙΤ αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα κατά το στάδιο της κατασκευής, με επτά από τα εννέα ολοκληρωθέντα έργα (συνολικού κόστους 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) να εμφανίζουν καθυστερήσεις διάρκειας έως και 52 μηνών, καθώς και σημαντική αύξηση του κόστους.

«Για την ολοκλήρωση των πέντε αυτοκινητόδρομων που ελέγχθηκαν στην Ελλάδα και την Ισπανία χρειάστηκαν πρόσθετα δημόσια κεφάλαια ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Περί το 30% των κεφαλαίων αυτών (422 εκατομμύρια ευρώ) χορηγήθηκε από την ΕΕ», δήλωσε ο Oskar Herics, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση. «Δεδομένου ότι τα δυνητικά οικονομικά οφέλη δεν επιτεύχθηκαν, το ποσό αυτό δαπανήθηκε με αναποτελεσματικό τρόπο».

Στην Ελλάδα (η οποία είναι μακράν ο μεγαλύτερος αποδέκτης συνεισφορών της ΕΕ, έχοντας λάβει το 59% του συνολικού ποσού για όλη την ΕΕ, ή 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ), το κόστος ανά χιλιόμετρο των τριών αυτοκινητόδρομων που υποβλήθηκαν σε εξέταση αυξήθηκε έως και κατά 69%, ενώ παράλληλα το αντικείμενο των έργων μειώθηκε έως και κατά 55%.

Οι κύριες αιτίες της αναποτελεσματικότητας των δαπανών ήταν η ανάγκη κάλυψης των χρηματοδοτικών ελλειμμάτων που προκλήθηκαν από την αναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων ΣΔΙΤ, η ελλιπής προετοιμασία των έργων από τους εταίρους του δημόσιου τομέα και, πρωτίστως, η υπογραφή συμβάσεων με ιδιώτες παραχωρησιούχους πριν από την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι προκαταρκτικές αναλύσεις είχαν βασιστεί σε υπεραισιόδοξα σενάρια, με αποτέλεσμα ο βαθμός χρήσης των έργων να υπολείπεται των προβλέψεων σε ποσοστό έως και 69% στην περίπτωση των ΤΠΕ (στην Ιρλανδία) και έως και 35% στην περίπτωση των αυτοκινητόδρομων (στην Ισπανία). Στις περιπτώσεις των περισσότερων από τα ελεγχθέντα έργα, η μέθοδος των ΣΔΙΤ επελέγη χωρίς να έχει προηγηθεί συγκριτική ανάλυση των διάφορων επιλογών σύναψης συμβάσεων, ώστε να παρέχονται εγγυήσεις ότι επρόκειτο για τη μέθοδο που μεγιστοποιούσε την οικονομική αποδοτικότητα και προστάτευε καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.

Η κατανομή του κινδύνου μεταξύ των εταίρων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συχνά δεν ήταν η ενδεδειγμένη και χαρακτηριζόταν από έλλειψη συνοχής και αποτελεσματικότητας, ενώ οι υψηλοί συντελεστές απόδοσης (έως και 14 %) επί των επιχειρηματικών κεφαλαίων του εταίρου από τον ιδιωτικό τομέα δεν ήταν πάντοτε ανάλογοι των κινδύνων που τον βάρυναν. Επιπλέον, για τα περισσότερα από τα έξι ελεγχθέντα έργα στον τομέα των ΤΠΕ, η προσέγγιση της σύναψης σύμβασης μακράς διάρκειας δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, δεδομένου του αντικτύπου των ταχειών τεχνολογικών εξελίξεων σε αυτά.

Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι η χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ συνεπάγεται πρόσθετες απαιτήσεις και αβεβαιότητες. Η δυνατότητα εγγραφής των έργων ΣΔΙΤ ως στοιχείων εκτός ισολογισμού αποτελούσε αποφασιστικό παράγοντα. Πέντε από τα δώδεκα έργα ΣΔΙΤ που αξιολογήθηκαν, συνολικού κόστους 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγγράφηκαν αρχικώς εκτός ισολογισμού. Η πρακτική αυτή αυξάνει τον κίνδυνο αρνητικών παράπλευρων συνεπειών.

Είναι λιγοστά τα κράτη-μέλη της ΕΕ που διαθέτουν κατάλληλο θεσμικό και νομικό πλαίσιο και σημαντική διοικητική ικανότητα για την υλοποίηση επιτυχημένων έργων ΣΔΙΤ. Τα κράτη-μέλη στα οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη δεν είχαν αναπτύξει σαφή πολιτική και στρατηγική όσον αφορά τη χρήση των ΣΔΙΤ, κατάσταση που δεν ευνοεί την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για εκτέλεση μεγαλύτερου μέρους των κονδυλίων της ΕΕ μέσω έργων συνδυαστικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των ΣΔΙΤ.

Οι ελεγκτές διατυπώνουν σειρά συστάσεων απευθυνόμενων τόσο στην Επιτροπή όσο και στα κράτη-μέλη. Ειδικότερα:

• δεν πρέπει να ενθαρρύνεται η εντατικότερη και ευρύτερη χρήση των ΣΔΙΤ έως ότου επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίζονται στην έκθεση·

• πρέπει να μετριαστεί ο οικονομικός αντίκτυπος των καθυστερήσεων και των αναδιαπραγματεύσεων στο κόστος των ΣΔΙΤ που βαρύνει τον εταίρο από τον δημόσιο τομέα·

• η επιλογή της μεθόδου των ΣΔΙΤ πρέπει να βασίζεται σε τεκμηριωμένες συγκριτικές αναλύσεις όσον αφορά τη βέλτιστη μέθοδο ανάθεσης των σχετικών συμβάσεων·

• πρέπει να διασφαλίζεται η ύπαρξη της αναγκαίας διοικητικής ικανότητας, καθώς και σαφών πολιτικών και στρατηγικών για τις ΣΔΙΤ, ώστε να υλοποιούνται με επιτυχία τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα ΣΔΙΤ·

• πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο της ΕΕ που αποβλέπει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των έργων ΣΔΙΤ, ώστε η επιλογή της μεθόδου αυτής να δικαιολογείται από την οικονομική αποδοτικότητά της.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Γκρίζες ζώνες» στα ΣΔΙΤ βλέπει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο"

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε τυχοδιωκτικές συμπεριφορές στο Αιγαίο! Κάποιοι ψάχνουν ευκαιρία…

«Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς κάποιοι ψάχνουν ευκαιρία επειδή η προσοχή της ασφάλειας μας μετατοπίστηκε αλλού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα ναυπήγησε ένα από τα μεγαλύτερα πλοία ερευνών στον κόσμο και ξεκινά σύντομα για τη Μεσόγειο.

Επιπλέον, διεμήνυσε ότι είναι ξεκάθαρη η στάση της Τουρκιάς για τις έρευνες που γίνονται ανοιχτά της Κύπρου: «Το πλοίο της γεώτρησής μας κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο σύντομα… Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο»

«Όπως φάνηκε και από τα στοιχεία του 2017, η χώρα μας είναι από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί αναλόγως» εξήγησε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου εντός του έτους. «Θα βάλουμε το θεμέλια μαζί με τον Πούτιν» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως υποστήριξε, «αυτή η χώρα έχει την ικανότητα να καταπολεμά κάθε είδους τρομοκρατία. έχει τη δύναμη να διατηρεί την οικονομική της ανάπτυξη και συνάμα να διατηρεί την ενότητά της και να την δοξάζει».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε τυχοδιωκτικές συμπεριφορές στο Αιγαίο! Κάποιοι ψάχνουν ευκαιρία…"

Έλληνας ο "Top Gun" του ΝΑΤΟ

Στο Νατοϊκό «TOP GUN» γι’ ακόμη μια χρονιά η Ελληνική αποστολή ξεχώρισε και ο Σμηναγός Βασίλειος Καλογερίδης ονομάστηκε «Course Warrior», δηλαδή ο πιλότος που θα ήθελαν όλοι οι νατοϊκοί ιπτάμενοι να τον είχαν στο πλάι τους στο σχηματισμό σε μια πραγματική επιχείρηση.Η διάκριση αυτή ήρθε στην χώρα μας, στα Ελληνικά φτερά, από την 335 Μοίρα «Τίγρης» της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου.Ποιο συγκεκριμένα, η 335 Μοίρα συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Albacete στην Ισπανία.

Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 116 ΠΜ τέσσερα από τα τελευταίας γενιάς αεροσκάφη της χώρας μας, F-16 BLK 52+ ADV. Στην αποστολή συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι δύο Ιπτάμενοι σε ρόλο Blue, δυο Ιπτάμενοι ως «External Fighters – Red Air», δύο Αξιωματικοί της ειδικότητας του Ελεγκτή Αεράμυνας, ένας εκ των οποίων από την 343 Μοίρα και μια Υπαξιωματικός Πληροφοριών από την 335 Μοίρα.

Συμμετείχαν, επίσης, αεροσκάφη και εκπαιδευόμενοι από Νατοϊκές χώρας: 4 F-16 από την Ολλανδία, 4 Γαλλικά Mirage 2000D και 2 Rafale του Γαλλικού Ναυτικού, 2 Ιταλικά και 4 Γερμανικά EF-2000 (Eurofighter) και 4 Ισπανικά F-18. Επίσης, για την υποστήριξη των αποστολών συμμετείχαν 2 Γαλλικά Rafale, 2 Ισπανικά EF-2000 (Eurofighter) και 2 Ισπανικά F-18, ελικόπτερα από την Ισπανία και Ιταλία, Αεροσκάφος υποστήριξης ναυτικών επιχειρήσεων P-3, Αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέμου, ΝΑΤΟ AWACS και το Ιταλικό AWACS, τύπου Phoenix.

Τα στελέχη της 335 Μοίρας απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές για το επίπεδο της εκπαίδευσής τους, την τακτική αντίληψη και την αποτελεσματικότητά τους στο σύνολο των Αποστολών που κλήθηκαν να εκτελέσουν. Συγκεκριμένα, ο Ελληνικός σχηματισμός «Βέλος» πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των υπολοίπων συμμετεχόντων υπό την αρχηγία του Σμηναγού Γεώργιου Σκουργιά.

Παράλληλα, ο Σμηναγός Βασίλειος Καλογερίδης ψηφίσθηκε ανάμεσα στους υπολοίπους συμμετέχοντες ως ο καλύτερος εκπαιδευόμενος της σειράς, «Course Warrior», που μεταφράζεται ως ο Ιπτάμενος που θα επέλεγα να πετάξω μαζί του σε πολεμικές επιχειρήσεις….

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνας ο "Top Gun" του ΝΑΤΟ"

Διαπραγματεύσεις για μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ

Σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μεταβίβασης από κοινού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών τους στα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται το Ελληνικό Δημόσιο και η «PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS S.A» του ομίλου Λάτση.

Όπως ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο οι διαπραγματεύσεις αφορούν ακόμη την διαδικασία της από κοινού μεταβίβασης και την ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους μετόχους, οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει, αναμένεται όμως εντός του προσεχούς διαστήματος η έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Η «PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS S.A», ελέγχει το 45,47% των μετοχών της εταιρίας ενώ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,477%, με την χρηματιστηριακή αξία υπερβαίνει τα 2,4 δισ.ευρώ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαπραγματεύσεις για μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ"

Μηδενικός φόρος και φέτος για υποαπασχολούμενους

Την εξαίρεση χιλιάδων περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενων φυσικών προσώπων από τη φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματός τους ως «κέρδους» από επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να αποτραπούν και φέτος φαινόμενα υπερφορολόγησής τους, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με διάταξη που κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδος, οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2017 εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ από τις περιστασιακές τους απασχολήσεις και οι οποίοι βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης συνολικού ύψους μέχρι 9.500 ευρώ θα φορολογηθούν -τόσο για το πραγματικό τους εισόδημα όσο και για την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων- με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ και έτσι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος.
Ειδικότερα, με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση θα παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2017 (για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018) η διάταξη της παραγράφου 35 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) με την οποία προβλέπεται ότι:
α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα και δεν αποκτάται εισόδημα από εκμετάλλευση κεφαλαίου τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών - συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ.
β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 22%.
Με την ψήφιση της παραπάνω διάταξης από τη Βουλή θα αποτραπεί ο κίνδυνος να κληθούν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους εισοδήματος χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2017 πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.).
Οι εν λόγω υποαπασχολούμενοι, αν δεν προωθείτο η παραπάνω διάταξη, θα φορολογούνταν για τα τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων, που θα τους προσδιορίσουν και φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης, με τελικό συντελεστή φόρου 44% από το πρώτο ευρώ.
Συγκεκριμένα, αν δεν υπήρχε πρόθεση να εφαρμοστεί και φέτος η παραπάνω διάταξη, τότε θα εφαρμοζόταν και για τους παραπάνω φορολογούμενους η παράγραφος 1β του άρθρου 34 και η παράγραφος 1 του άρθρου 69 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013), σύμφωνα με τις οποίες:
  • Σε κάθε περίπτωση, κατά την οποία το δηλωθέν εισόδημα δεν προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες και το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος, τότε τόσο το δηλωθέν εισόδημα όσο και η προστιθέμενη σ’ αυτό διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, φορολογούνται στο σύνολό τους ως εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ.

  • Επί του κύριου φόρου που προκύπτει με τον συντελεστή 22% επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, με συντελεστή 100%.
Ουσιαστικά, δηλαδή, αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν αποφάσιζε να εφαρμόσει και φέτος την παραπάνω προαναφερθείσα ευνοϊκή διάταξη, τότε όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2017 και θα εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2018 πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση θα πιάνονταν στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και θα υπερφορολογούνταν επί υψηλών τεκμαρτών εισοδημάτων με τελικό φορολογικό συντελεστή διπλάσιο του 22%, δηλαδή με 44%.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηδενικός φόρος και φέτος για υποαπασχολούμενους"

«Ο βασιλιάς της Κηφισίας» χάνει το σπίτι του σε πλειστηριασμό

Στο σφυρί βγαίνει στις 28 Μαρτίου η βίλα του κ. Μπάμπη Βωβού στο Παλαιό Ψυχικό. Με τιμή εκκίνησης τα 2,64 εκατ. ευρώ, ο πλειστηριασμός της 650 τ.μ. έπαυλής του γράφει τον επίλογο ενός ανεπανάληπτου επιχειρηματικού story που ξεκίνησε από ένα τεχνικό γραφείο, γιγαντώθηκε σε μια γυάλινη αυτοκρατορία και κατέληξε στα συντρίμμια της.     

Τα τελευταία δέκα χρόνια τα χτυπήματα στην οικογένεια Βωβού δεν είναι μόνο συντριπτικά, είναι και ασταμάτητα. Η θεωρία ότι μετά την κορυφή ο μόνος δρόμος είναι ο κατήφορος έχει για τα καλά εμπεδωθεί από τον ιδρυτή της πάλαι ποτέ πανίσχυρης κατασκευαστικής εταιρείας Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική, η οποία όσα μεγαλεπήβολα έφτιαχνε περίπου για 30 χρόνια κατέρρευσαν -αν και γυάλινοι- σαν χάρτινοι πύργοι. Από το 2008, οπότε και το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε στον πάγο το τεράστιο πρότζεκτ κόστους 150 εκατ. ευρώ με τη διπλή ανάπλαση της λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, το απόλυτο success story μετατράπηκε σε επιχειρηματικό εφιάλτη, με το αδηφάγος τέρας της καταστροφής να καταπίνει αμάσητα κτίρια-κολοσσούς και περιουσίες-μαμούθ. 

Εκείνο το καταραμένο, όπως απεδείχθη, πρότζεκτ, σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος του κ. Βωβού θα έδινε οικόπεδο στον Βοτανικό για να κατασκευάσει το γήπεδο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, που θα έφευγε από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, θα δίνονταν στον όμιλο υψηλότεροι συντελεστές δόμησης για το εμπορικό κέντρο που είχε σχεδιαστεί να γίνει δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων που είχαν και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση της διπλής ανάπλασης έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας που μπλόκαρε το έργο σπρώχνοντας στην κατρακύλα την ήδη επιβαρυμένη από δάνεια επιχείρηση. Η πτώχευση, η σύλληψη του κ. Βωβού, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι όσα ακολούθησαν, με τελευταίο καίριο πλήγμα τον πλειστηριασμό της βίλας του κατασκευαστή στο Παλαιό Ψυχικό όπου έζησε όλες τις ένδοξες στιγμές της επιχειρηματικής του γιγάντωσης. Η βίλα βγαίνει στο σφυρί στις 28 Μαρτίου με τιμή εκκίνησης τα 2,64 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα τη διεθνή εταιρεία συναλλαγών FXCM Securities Limited, η οποία απαιτεί το ποσό των 207.265 ευρώ. Και δεν είναι η μόνη, αφού το μεγαλεπήβολο οίκημα φέρει και άλλα δυσβάσταχτα βάρη, όπως μια προσημείωση τράπεζας ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, αλλά και της Εφορίας με περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Το οικόπεδο όπου ανεγέρθηκε η βίλα της οικογένειας Βωβού αποκτήθηκε το 1969 και έχει συνολική έκταση 1.053,61 τ.μ., με τη μονοκατοικία να έχει επιφάνεια 650 τ.μ. Στον δενδροφυτεμένο περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου έχουν επίσης διαμορφωθεί διάδρομοι και ράμπα από και προς το υπόγειο, το οποίο έχει επιφάνεια150 τ.μ. και στεγάζει πισίνα, μπαρ και μπάνιο. Αντίστοιχα, στο ισόγειο επιφάνειας 250 τ.μ. υπάρχουν καθιστικά με τζάκι, μπάνια και κουζίνα, ενώ στον πρώτο όροφο των 250 τ.μ. βρίσκονται οι έξι κρεβατοκάμαρες, μία εκ των οποίων master, καθώς και τρία μπάνια, ένα καθιστικό και βεράντες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η βίλα του κ. Βωβού στο Παλαιό Ψυχικό είχε βγει πάλι σε πλειστηριασμό στις 13 Δεκεμβρίου 2017 στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου με επισπεύδουσα την Alpha Bank και τιμή εκκίνησης τα 2,56 εκατ. ευρώ. Μόνο που μία ημέρα πριν, ο συμβολαιογραφικός σύλλογος αποφάσισε την αποχή των μελών του και έτσι ο πλειστηριασμός του ακινήτου δεν έγινε ποτέ. 

Αυτή τη φορά, όμως, δεν φαίνεται κάποιο εμπόδιο στον ορίζοντα. Αν και το ακίνητο στο Ψυχικό είναι μάλλον το κερασάκι σε μια γιγάντια τούρτα συνεχών απωλειών, είναι ωστόσο και το πιο δηλητηριώδες για την ψυχολογία του ήδη κλονισμένου στην υγεία 85χρονου κατασκευαστή που συνέδεσε το όνομά του με τις τεράστιες γυάλινες κατασκευές της λεωφόρου Κηφισίας, γνωστή και ως «Βωβοστάν». Οι πινακίδες «Babis Vovos» που φιγουράρουν σε περίοπτη θέση στην ταράτσα των κτιρίων του μοιάζουν σήμερα σαν επιγραφές στο μνήμα μιας κατασκευαστικής αυτοκρατορίας την οποία κατάπιε το τσουνάμι της κρίσης και από την οποία το μόνο που απέμεινε είναι δάνεια και χρέη.  




Το επαρχιωτόπουλο που από αόρατος έγινε θεόρατος

«Πήγαινε στη Χωροφυλακή, να γίνεις αξιωματικός. Αριστούχος είσαι, είναι βέβαιο ότι θα πετύχεις. Θα είσαι εσωτερικός, δεν θα πληρώσουμε τίποτα»: ήταν η νέτη σκέτη προτροπή των γονιών προς το όγδοο παιδί μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας στα Φιλιατρά Μεσσηνίας σε χρόνια δύσκολα και σκληρά. Χωροφύλακας ή αγροφύλακας, σημασία έχει ότι ο πιτσιρικάς δεν είχε αυτά τα σχέδια για το μέλλον του. Ασφυκτιούσε σε ένα σπίτι όπου ένιωθε σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης, όπου έπρεπε να υπακούει στις γονικές διαταγές, να εκτελεί τις αδελφικές εντολές, να είναι απλώς μια μονάδα μέσα σε ένα πλήθος, από το οποίο πάσχιζε να ξεπροβάλει το δικό του κεφάλι. 




Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση της ασημαντότητας, του να νιώθει συνεχώς αόρατος και μη υπολογίσιμος, έγινε στην πορεία μια μοναδική πηγή ενέργειας και πείσματος που γέννησε το δικό του όραμα. Αριστος μαθητής σε μια εποχή όπου τα γράμματα ήταν για λίγους και εκλεκτούς, κατάλαβε νωρίς ότι έπρεπε να θωρακιστεί με γνώσεις, να αποκτήσει κάποια κατάρτιση για να καταφέρει να εξελιχθεί, να γίνει όχι μόνο κάποιος, αλλά μεγάλος και τρανός. Τη δεκαετία του ’50 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο ζητώντας μια μικρή οικονομική βοήθεια από τα μεγαλύτερα αδέλφια του που ήδη δούλευαν. Σύντομα θα εργάζεται και ο ίδιος πιάνοντας την πρώτη του δουλειά ως πολιτικός μηχανικός στο γραφείο Καλφόπουλος - Νικολαΐδης, στην οδό Στουρνάρη, ενώ το ’57 η γνωριμία του με δύο Μυκονιάτες, τους Γιάννη Ζουγανέλη και Παναγιώτη Φαμέλη, θα σταθεί κομβική για την πορεία του. Με τους δύο εργολάβους αγόραζαν και πουλούσαν ακίνητα στη Μύκονο και μέσα σε λίγα χρόνια απόκτησε μεγάλα κέρδη. Η πρώτη μεγάλη δουλειά ήρθε επί χούντας, το ’68, κατασκευάζοντας το υπουργείο Δημοσίων Εργων, γωνία Αλεξάνδρας και Τρικούπη, ενώ το ’75 επί Τσάτσου συμμετείχε στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου. 

Ηδη όμως έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία το 1974, φτιάχνοντας το πρώτο κτίριο των γραφείων του στη λεωφόρο Κηφισίας 32, για το οποίο έλεγε αργότερα: «Εκανα όλα τα λάθη μαζεμένα καθώς ήμουν άμαθος». Ηταν και το πρώτο γυάλινο κτίριο που έφτιαξε κατά τα πρότυπα εκείνων που έβλεπε στη Νέα Υόρκη και τα ζήλευε, μόνο που δεν διέθετε τις ίδιες προδιαγραφές. Εκείνη την εποχή ταξίδευε συνεχώς συλλέγοντας εικόνες, εμπειρίες και τάσεις, για να περάσει στο επόμενο μεγάλο βήμα. Σε συνεργασία με Ελληνες, Αμερικανούς και Ιταλούς αρχιτέκτονες θα φτιάξει το ’77 τον Πύργο Atrina, το γυάλινο εμπορικό κέντρο στην Κηφισίας που θα γίνει το εφαλτήριο μιας πυρετώδους κατασκευαστικής πορείας. Με τη βοήθεια της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, πίστευε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο κοντά στο Μαρούσι, δεδομένου ότι μια λεωφόρος διευκόλυνε τα μάλα την ταχεία κίνηση. 




Οι πολιτικές συγκυρίες ήταν ευνοϊκές με το όραμά του, το ΠΑΣΟΚ έχει έρθει στην εξουσία, χρειαζόταν να επιδείξει μεγάλα έργα ως σύμβολα της νέας τάξης πραγμάτων. Ο νόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης ψηφίστηκε από τη Βουλή και ο Βωβός έβαλε τις μηχανές να δουλεύουν φουλ. Αγόραζε με αντιπαροχή ό,τι οικόπεδο έβρισκε στην Κηφισίας, με ποσοστά που έφταναν στο 90% όταν η αγορά έδινε 40%. Στη συνέχεια μετέφερε τους συντελεστές από άλλες περιοχές, κάτι που του επέτρεπε να χτίζει μεγάλα κτίρια σε οικόπεδα που μέχρι πρότινος χτίζονταν πολύ μικρότερα. Στην Κηφισίας, το ένα γυάλινο κτίριο ξεπετάγεται μετά το άλλο αλλάζοντας εντελώς τη φυσιογνωμία της. Για κάποιους εκτρώματα, για άλλους μοντέρνα οικοδομήματα, όπως και να ’χει o Μπάμπης Βωβός δεν είναι πια αόρατος. Βασικά είναι παντού.

Το ’92 αλλάζει ο νόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, η πρώτη φορά που ένιωσε πραγματική απειλή στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του. Τότε είναι που σχεδόν εμμονικά σε κάθε κτίριο που κατασκεύαζε έβαζε τεράστιες ταμπέλες με το όνομά του στην κορυφή τους, σε μια ενδόμυχη ανάγκη του να γράψει κυριολεκτικά ιστορία στην ολοκληρωτική μεταμόρφωση της περιοχής. Ταυτόχρονα φρόντιζε εκτός από κατασκευαστής να γίνει κυρίως διαχειριστής των κτιρίων του, αφού πλέον δεν μπορούσε να μεταφέρει συντελεστές και άρα έπρεπε να βρει νέα πηγή εσόδων. 

Πουλούσε το μέρος του κτιρίου που του αναλογούσε μετά την αντιπαροχή σε κάποιον φορέα που απλώς το αγόραζε ως επένδυση και όχι για χρήση (π.χ. Δήμος, Εκκλησία κ.τ.λ.) και κατόπιν το νοίκιαζε από τους ίδιους σε χαμηλό κόστος και το υπενοίκιαζε σε πολύ υψηλότερο. Το 1999 τα κέρδη της εταιρείας ξεπερνούσαν τα 6,5 δισ. δραχμές. Σειρά είχε η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, με το μεγάλο πάρτυ να διαρκεί για δέκα χρόνια ακόμα. Μέχρι δηλαδή να έρθει η κρίση του real estate από τη μία και ο δανεισμός των 120 εκατ. από την άλλη. Οσο δηλαδή το ποσό που δανείστηκε η οικογένεια για να κατασκευάσει το έργο του mall στον Βοτανικό. Το 2012 η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης ενώ έναν μήνα αργότερα ο κ. Βωβός συνελήφθη προσωρινά για χρέη και προς το Δημόσιο. 

Ο αυτοδημιούργητος και οι διάδοχοι party-animals    

 «Ξέρετε πότε ξεκουράζομαι; Οταν μπορώ και κάνω ταξίδια σε πόλεις που έχουν ενδιαφέροντα κτίρια», έλεγε ο ίδιος σε συνεντεύξεις του όταν τον ρωτούσαν αν εκτός απ’ το να χτίζει κάνει ενίοτε και διακοπές. Μια λέξη μάλλον άγνωστη για τον εργασιομανή επιχειρηματία που η δουλειά και η δημιουργία ενός ακόμη μεγάλου πρότζεκτ σήμαινε ταυτόχρονα και διασκέδαση. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο τουλάχιστον για τα δύο παιδιά του, τον Αρη και την Αντα, που άφησαν εποχή με τις σπατάλες και την ιδιαίτερα εξωστρεφή ζωή τους, σε αντίθεση με την κόρη του Νάταλι, που προτιμούσε να ζει μακριά από τα φλας μη δίνοντας λαβή για σχόλια και δημοσιεύματα. Από το 1963 που παντρεύτηκε τη σύζυγό του Μαίρη, τα τρία του παιδιά ήταν η άλλη μεγάλη αδυναμία του κ. Βωβού, στα οποία ήθελε να εμφυσήσει το δικό του όραμα, να γίνουν οι άξιοι συνεχιστές της αυτοδημιούργητης αυτοκρατορίας του. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Αρης, απόφοιτος πολιτικός μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την ίδια χρονιά που πήρε το πτυχίο του άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. 

Ο Αρης και Βίκυ Βωβού έμειναν στην ιστορία της κοσμικής Αθήνας για τα ασύλληπτα ποσά
που ξόδευαν και τις κοσμικές εξορμήσεις τους ανά τον πλανήτη



Η φήμη του, όμως, στην Αθήνα οφειλόταν περισσότερο στις επιδόσεις του ως ραλίστα, κερδίζοντας τέσσερα ελληνικά πρωταθλήματα ράλι και κατακτώντας δύο φορές το Πανελλήνιο Κύπελλο Χώματος, ενώ το ’95 πήρε την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη του Ράλλυ Ακρόπολις. Ηταν ο μοναδικός Ελληνας που αγόρασε πριν από 12 χρόνια τη γρηγορότερη Porsche παραγωγής που βγήκε ποτέ, την Carrera GT, πληρώνοντας 700.000 ευρώ, ενώ τη συλλογή του συμπλήρωναν μια Ferrari F430 και μια Porsche Cayenne. «Στα ράλι ο Βωβός οδηγούσε όπως ζούσε: με εκρήξεις», λένε για εκείνον άνθρωποι που τον ξέρουν. Και η αλήθεια είναι ότι εκτός από πρωταθλητής ραλίστας ήταν και πρωταθλητής του τζόγου. Η προσωπική του σουίτα στο Καζίνο Λουτρακίου περίμενε τον Αρη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ στην πριβέ ρουλέτα των VIPs έβαζε σε μία μόνο μπιλιά ακόμα και 200.000 ευρώ. Με τη σύζυγό του Βίκυ έχουν κάνει μυθικά καλέσματα στη βίλα τους στο Κεφαλάρι, που θυμίζει παλάτσο της Ιταλικής Αναγέννησης, έχουν «χτίσει» όλες τις μεγάλες μπουζουκοπίστες ξοδεύοντας ασύλληπτα ποσά σε μερακλώματα και ζημιές, έχουν ταξιδέψει πολυτελώς σε κάθε εξωτικό και μη προορισμό, έχουν οργώσει τα πελάγη με τη θαλαμηγό τους «Maria-Pia» (όνομα και της μοναχοκόρης τους), ένα hi-tech πλωτό ανάκτορο 40 μέτρων, ειδική παραγγελία από την Ιταλία, που του κόστισε 11 εκατ. ευρώ. Το γιοτ, απόκτημα του 2009, δεν πρόλαβε να το χαρεί για πολύ, αφού έναν χρόνο μετά αναγκάστηκε να το πουλήσει στο μισό της αξίας του. Την ίδια τύχη είχαν και τα αυτοκίνητα, εκτός από την Cayenne. 

Τα ίδια, όμως, μακροβούτια στην αχαλίνωτη σπατάλη έκανε και η μεσαία αδελφή του, η Αντα, η οποία στο τεράστιο οίκημα των 1.000 τ.μ. στο Κεφαλάρι όπου έμενε μόλις και χωρούσαν τα εκατοντάδες σινιέ συνολάκια που αγόραζε σχεδόν βουλιμικά από όλες τις μητροπόλεις της μόδας. Είναι άλλωστε μνημειώδεις οι επιδρομές  της σε διάσημους οίκους του εξωτερικού, από τους οποίους σχεδόν εξαφάνιζε τα πανάκριβα εμπορεύματα. Σχεδόν χρειαζόταν κοντέινερ για να μεταφέρει όλη εκείνη την πραμάτεια στην Αθήνα. Τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο πήγαινε στο Μιλάνο για να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα της, εκτός των δεκάδων άλλων όπου ταξίδευε με ολιγομελή παρέα για λόγους αναψυχής. Είτε πήγαινε για σκι στο Σεν Μόριτς, αγαπημένο της χειμερινό προορισμό, είτε για ολιστικές χαλαρωτικές θεραπείες με ινδικά βότανα και έλαια στο «Τaj Exotica Resort & Spa» ή σε εκείνο του «Four Seasons» στις Μαλδίβες, η Αντα ξόδευε αφειδώς για την ίδια και τους φίλους της. Εχει μείνει, άλλωστε, ιστορική η φωτογραφία της το 2009, όταν μαζί με τη φίλη της Τζένη Χρυσογόνου-Κουμαντάρου απαθανατίστηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας με ένα θεόρατο βουνό από αποσκευές μετά την επιστροφή τους από τη Ρώμη. 

Είναι μνημειώδεις οι επιδρομές της Αντας σε διάσημους οίκους του εξωτερικού, καθώς κάθε φορά χρειαζόταν σχεδόν κοντέινερ για να μεταφέρει τις βαλίτσες με τα ψώνια στην Αθήνα



Οι δύο κυρίες μάλιστα είχαν σπεύσει να φωτογραφηθούν φορώντας πανάκριβες γούνες στην είσοδο του πολυτελούς «Hotel de Russie», το ακριβότερο τότε της Ρώμης. Υπάλληλοι αλλά και ταξιδιώτες έγιναν αυτόπτες μάρτυρες των δύο εντυπωσιακών γυναικών να σέρνουν σε τρέιλερ περίπου 50 βαλίτσες φορτωμένες με τις τελευταίες κολεξιόν αγαπημένων τους οίκων όπως οι YSL, Chanel, Gucci και Prada. Το συγκεκριμένο «σαφάρι», σύμφωνα με τις φημολο­γίες, ξαλάφρωσε τον οικογενειακό κορβανά των Βωβών κατά περίπου 300.000 ευρώ. Αυτά, όμως, είναι πλέον παρελθόν για την Αντα, η οποία εδώ και χρόνια έχει αλλάξει εκ των πραγμάτων τρόπο ζωής κάνοντας ακόμα και bazaar για να αξιοποιήσει τρόπον τινά όλον εκείνο τον θησαυρό της πανάκριβης συλλογής της από ρούχα, όπως παρελθόν αποτελεί και το ακίνητο στο Κεφαλάρι, που βρισκόταν στο ίδιο οικόπεδο με εκείνο της αδελφής της Νάταλι, αφού πλέον ζει σε ένα κοινό διαμέρισμα. Πλέον το μόνο σαφάρι στο οποίο επιδίδονται τα μέλη της οικογένειας Βωβού είναι αυτό της εξεύρεσης ρευστού για να σώσουν ό,τι απέμεινε. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό με την πατρική βίλα του Παλαιού Ψυχικού που φέρει βαρύ φορτίο ένδοξων αναμνήσεων, καρπός μιας εποχής που τελείωσε. Ούτε για τους Βωβούς, ούτε για τους περισσότερους Ελληνες - αν και σε διαφορετικά μεγέθη. 

Η κόρη του Αντα Βωβού άφησε εποχή με τις σπατάλες, την ιδιαίτερα εξωστρεφή ζωή και
τις εντυπωσιακές ενδυματολογικές επιλογές της   


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο βασιλιάς της Κηφισίας» χάνει το σπίτι του σε πλειστηριασμό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news