facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ερντογάν μαινόμενος κατά ΕΕ: «Θα ανοίξω τα σύνορα και δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε!»

Νέους μύδρους κατά της Ε.Ε. εξαπέλυσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σε πόλη της ανατολικής επαρχίας Ερζερούμ, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε κατά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τη σκληρή κριτική του κατά της αιματηρής τουρκικής επιχείρησης με την ειρωνική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» στην κουρδο-κρατούμενη πόλη Αφρίν της βόρειας Συρίας και με το συγκεντρωμένο πλήθος να γιουχάρει απείλησε την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα πλημμυρίσει με νέο κύμα προσφύγων: «Φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία. Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες. Αν το κάνουμε δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε. Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε!».

Ακουμπώντας το χέρι στο φέρετρο Τούρκου στρατιώτη που έπεσε στην Αφρίν είπε ότι θέλει να γίνει κι ο ίδιος «μάρτυρας» κι υποστήριξε ότι ο Αλλάχ του υποσχέθηκε τη νίκη, που είναι πλέον κοντά.
«Φτάνουμε στο τέλος», είπε, τονίζοντας ότι η τουρκική επιχείριση θα συνεχιστεί και ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των αμάχων, που «καταπιέζονται».
Δεν παρέλειψε δε να εξαπολύσει νέα φραστικά πυρά κατά των ΗΠΑ: «Είμαστε ένα έθνος ογδόντα ενός εκατομμυρίων. Δεν θα μας πουν τι να κάνουμε. Που είναι η FETΟ [η οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν]; Στην Πενσιλβάνια» [όπου ζει αυτοεξόριστος ο πρώην σύμμαχός του].
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν μαινόμενος κατά ΕΕ: «Θα ανοίξω τα σύνορα και δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε!» "

Αρχειοθέτηση της δικογραφίας για την υπόθεση με τα CDS - Δεν εντοπίστηκαν στοιχεία για την εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου

Στο αρχείο τίθεται η δικογραφία για την υπόθεση των CDS. Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για την αγοραπωλησία ασφαλίστρων κινδύνου του ελληνικού χρέους , την περίοδο 2009-2010 και το ενδεχόμενο εμπλοκής του Αντρίκου Παπανδρέου, αδερφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας ο φάκελος αρχειοθετείται καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης.

Με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως οικονομικού εγκλήματος Μαριάννας Ψαρουδάκη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην αρχειοθέτηση της δικογραφίας καθώς κρίθηκε ότι δεν προέκυψε τυχόν σύνδεση του Αντρίκου Παπανδρέου με τη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion η οποία προμηθεύτηκε ασφάλιστρα κινδύνου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επιπλέον, δεν διαπιστώθηκε, με βάση και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν πουλώντας CDS.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε το 2010 από τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει ένας δικηγόρος και ένας οικονομολόγος υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μεθοδευμένη και σκόπιμη χειραγώγηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας με στόχο την ξέφρενη κερδοσκοπία .

Την Άνοιξη του 2012 ο εισαγγελέας κ. Κορέας ζήτησε με πόρισμά του την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως προς το σκέλος των καταγγελιών που αφορούσαν τον Αντρίκο Παπανδρέου, καθώς δεν προέκυπταν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες σε βάρος του.

Ωστόσο, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε διαφωνήσει, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα από τον κ. Κορέα προκειμένου να αναζητηθεί όλη η διαδρομή των CDS στο επίμαχο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα η πορεία των ασφαλίστρων κινδύνου που προμηθεύτηκε η διεθνής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion, από το ΤΤ για να διαπιστωθεί εάν η αγορά - προμήθεια τους συνδέεται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση της συγκεκριμένης εταιρείας και πιθανά κερδοσκοπικές κινήσεις.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχειοθέτηση της δικογραφίας για την υπόθεση με τα CDS - Δεν εντοπίστηκαν στοιχεία για την εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου"

Με παραλληλόγραμμη σφραγίδα ΕΛΛΑΣ τα ελληνικά κρέατα -Τι να προσέχουμε εν όψει Πάσχα

Την εντατικοποίηση των ελέγχων, εν όψει των εορτών του Πάσχα, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, από τις αρμόδιες αρχές.

Οι έλεγχοι θα αφορούν την καταγωγή ή την προέλευση των κρεάτων και έχει ως στόχο τη διαφάνεια στην αγορά και την προστασία των ελληνικών αιγοπροβάτων.

«Ενόψει και των γιορτών του Πάσχα οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στην αγορά και η καλύτερη ποιότητα στην σωστή τιμή για τον καταναλωτή» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τσιρώνης.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει εκδοθεί, τα κρέατα μπορούν να επισημανθούν «ελληνικά» μόνο εάν το κρέας έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.

Επίσης, θα πρέπει να φέρει σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».

«Σχετικά με το ελληνικό σήμα εδώ και μήνες δουλεύουμε πάνω στον έλεγχο, την ταυτοποίηση και βελτίωση των ελληνικών φυλών», είπε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός και συμπλήρωσε ότι «τα επιστημονικά εργαστήρια της χώρας, σε συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς και τον ιδιωτικό τομέα, κάνουν στοχευμένη έρευνα για βελτίωση των ελληνικών φυλών και ποικιλιών, για την ταυτοποίηση τους με στόχο της πάταξη των ελληνοποιήσεων και επιπρόσθετα για την ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Με παραλληλόγραμμη σφραγίδα ΕΛΛΑΣ τα ελληνικά κρέατα -Τι να προσέχουμε εν όψει Πάσχα"

Ο Σαββίδης πούλησε τις καπνοβιομηχανίες στη Ρωσία και την ΣΕΚΑΠ

Στον ιαπωνικό κολοσσό Japan Tobacco Inc. πούλησε την καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak ο Ιβάν Σαββίδης, έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η JT, που ελέγχεται κατά 33% από το Δημόσιο της Ιαπωνίας, θα αποκτήσει και το πλειοψηφικό μερίδιο της ελληνικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το επιμέρους τίμημα για την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ, η οποία βαρύνεται από πρόστιμο που, μαζί με τις προσαυξήσεις, ανέρχεται σε 44 εκατομμύρια ευρώ.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018. Με την αγορά της Donskoy Tabak η Japan Tobacco Inc. ενισχύει πρωτίστως τη θέση της στη ρωσική αγορά, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά καπνικών παγκοσμίως.

Για «απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ, Αρτούρ Νταβιντιάν. Προσέθεσε πως η μεγάλη παρουσία της ΣΕΚΑΠ στην παγκόσμια αγορά «δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αγοραστή, ο JT ήδη ελέγχει το 22,7% της ελληνικής αγοράς και με την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ θα ενισχύσει τη θέση της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Η Japan Tobacco Inc. είναι ένας από τους κορυφαίους παίχτες προϊόντων καπνού, με επιχειρήσεις σε περισσότερες από 120 χώρες και σχεδόν 60.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Η εταιρεία κατασκευάζει και εμπορεύεται μερικές από τις γνωστότερες διεθνείς μάρκες τσιγάρων μεταξύ των οποίων τα Winston, Camel, MEVIUS, LD και American Spirit.

Ο ελληνικός βραχίονας, η JTI, διαθέτει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά από τη δεκαετία του 1980. Σήμερα είναι η δεύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα με τις μάρκες Winston, Camel, Old Holborn και το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic, ένα προϊόν μειωμένου κινδύνου το οποίο εισήγαγε πρόσφατα στην αγορά.

Εκτός από την Ελλάδα, η JTI Hellas έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας. Απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σαββίδης πούλησε τις καπνοβιομηχανίες στη Ρωσία και την ΣΕΚΑΠ"

Έριχναν μπογιά σε ηλιέλαιο για να μοιάζει με παρθένο ελαιόλαδο

Τον εντοπισμό παράνομου εργαστηρίου παρασκευής και διακίνησης νοθευμένου ελαιολάδου ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα, για την καταπολέμηση της νοθείας στα τρόφιμα οργανώθηκε στο νομό Ημαθίας ευρείας κλίμακας επιχείρηση υπό τον συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και τη συμμετοχή τόσο των αστυνομικών αρχών της Ημαθίας όσο και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποτέλεσμα της επιχείρησης αυτής ήταν ο εντοπισμός διακινητών νοθευμένου ελαιολάδου καθώς και παράνομου εργαστηρίου παρασκευής και συσκευασίας νοθευμένου ελαιολάδου στην περιοχή της Αλεξάνδρειας.
Ειδικότερα, στο εργαστήριο διαπιστώθηκε η ύπαρξη 310 λίτρων συσκευασμένων νοθευμένου ελαιολάδου, τεχνητώς χρωματισμένων, 820 λίτρων ηλιέλαιου, μεγάλος αριθμός υλικών συσκευασίας ελαίων (κενά δοχεία και καπάκια) συσκευασίες με χρωστικές σύριγγες και μεγάλος αριθμός αυτοκόλλητων ετικετών με διάφορες εμπορικές ονομασίες «εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων».

Ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές:

α) να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης,
β) να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές και
γ) στην περίπτωση υποψίας, λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Έριχναν μπογιά σε ηλιέλαιο για να μοιάζει με παρθένο ελαιόλαδο"

Χτύπησαν και τραυμάτισαν εν κινήσει ηλικιωμένη γυναίκα μέσα στο αυτοκίνητό της στα Εξαμίλια Κορίνθου! (βίντεο)

Ομάδα Ρομά, που είχαν στήσει ενέδρα στην Ε.Ο. Κορίνθου-Εξαμιλίων χτύπησαν με πέτρα ηλικιωμένη γυναίκα οδηγό ΙΧ τραυματίζοντάς την σοβαρά στο κεφάλι. Στη συνέχεια, άνοιξαν τις πόρτες και έκλεψαν κινητό τηλέφωνο και τσάντα, αφήνοντάς την αιμόφυρτη στο δρόμο. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τοπ οποίο τη διαμετακόμισε στο Γ.Ν.Κορίνθου όπου της έκαναν ράμματα στο κεφάλι. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Α.Τ. Κορίνθου.

Η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή των Εξαμιλίων τις τελευταίες εβδομάδες (εγκληματικότητα η οποία σημειωτέον ήταν πάντα το κύριο πρόβλημά της), έχει φέρει τους κατοίκους της στην απόγνωση και την οργή, Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας έχει οδηγήσει τους κατοίκους της (κυρίως τους νέους) στην μετανάστευση (κυρίως στο εσωτερικό, πχ Κόρινθο - Αθήνα κλπ) και οι εναπομείναντες κάτοικοι αντιμετωπίζουν την κρατική αδιαφορία για την εγκληματικότητα στην περιοχή τους, ένα πρόβλημα το οποίο το κράτος κάνει σαν να μην υπάρχει.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι των Εξαμιλίων, μετά την πτώση του ήλιου η περιοχή ερημώνει και κυριαρχεί ο φόβος, ο οποίος "κλειδώνει" τους ανθρώπους στα σπίτια τους στα οποία και πάλι η... "ασφάλεια" είναι σχετική...


korinthostv
Διαβάστε Περισσότερα » "Χτύπησαν και τραυμάτισαν εν κινήσει ηλικιωμένη γυναίκα μέσα στο αυτοκίνητό της στα Εξαμίλια Κορίνθου! (βίντεο)"

Προστασία του μητροπολίτη Αμβρόσιου από τη Δικαιοσύνη καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική Δικαιοσύνη σχετικά με την αθώωση του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου, ο οποίος κατηγορούνταν για δημόσια υποκίνηση βίας σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

Σε ανακοίνωσή του, το κυβερνών κόμμα κατηγορεί τη Δικαιοσύνη ότι δεν μπορεί να «ορθώσει το ανάστημά της» σε υποθέσεις όπου «οι προκαταλήψεις και το μίσος ντύνονται με θρησκευτικό μανδύα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι το δικαστήριο όχι μόνον δεν τιμώρησε τον μητροπολίτη για ύβρεις εναντίων των ομοφυλόφιλων, αλλά «ανέχθηκε να επαναληφθεί ενώπιόν του κήρυγμα μίσους» και δεν έλαβε υπόψη του τη δήλωση του κ. Αμβρόσιου ότι «θα ήθελε να χρησιμοποιήσει όχι μόνο λεκτική, αλλά και σωματική βία».

«Κανένας απλός πολίτης δεν θα απολάμβανε τέτοιας ασυλίας από τη δικαιοσύνη», τονίζει, υπογραμμίζοντας πως οι τοποθετήσεις του σεβασμιότατου παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2015 ο κ. Αμβρόσιος χαρακτήριζε «αποβράσματα» της κοινωνίας τους ομοφυλόφιλους, προτρέποντας το ποίμνιό του να τους επιτεθεί: «Φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους!», έγραφε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα, κάθε θρησκευτικός λειτουργός που κατά την άσκηση των καθηκόντων του (ή δημόσια, με την ιδιότητά του) προκαλεί τους πολίτες σε εχθροπάθεια εις βάρος άλλων πολιτών, τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Προστασία του μητροπολίτη Αμβρόσιου από τη Δικαιοσύνη καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ"

Σκάνδαλο Novartis: Επαφή με Τσίπρα έψαχνε ο Φρουζής

Αναφορά σε ραντεβού του Κωνσταντίνου Φρουζή με τον Αλέξη Τσίπρα περιέχεται στο CD με τα πρόσθετα στοιχεία που έστειλε η ανακρίτρια στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis.

Τα αρχεία δεν έχουν σήμανση οπότε εικάζει κανένας ότι πρόκειται για σελίδες από τα σημειωματάρια είτε του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas είτε της γραμματέως του. Η συγκεκριμένη καταγραφή η οποία πιθανόν να έγινε τον Δεκέμβριο του 2013 είναι η ακόλουθη «ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΣΟΥΡΑΝΗ/ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ».

Δεν είναι γνωστό αν ο νυν Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε και αν έγινε αυτή η συνάντηση. Ούτε η καταγραφή αυτή είναι από μόνη της ενοχοποιητική, μπορεί να μην σημαίνει τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι η Novartis έψαχνε να βρει επαφή με τον σημερινό Πρωθυπουργό. Ωστόσο με βάση όμοιες καταγραφές– τις οποίες ορισμένοι έσπευσαν να θεωρήσουν τεκμήρια ενοχής - στα ημερολόγια του Φρουζή η κυβέρνηση έριξε βαριά σκιά πάνω σε πολιτικούς αντιπάλους της.

Επιπλέον, από τα πρόσθετα στοιχεία φαίνεται ότι ο κύκλος των συνομιλητών του κ. Φρουζή δεν περιοριζόταν μόνο στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ, αλλά προσπάθησε να επεκταθεί και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα στα άλλα ονόματα που αναφέρονται στα προσωπικά του αρχεία περιλαμβάνονται και αυτά των Γιάννη Δραγασάκη, Γιάννη Μηλιού και ένα ακόμα: Ευκλείδης Τσάκαλος (θα πρόκειται είτε για καταπληκτική σύμπτωση είτε για τον μόνο Ευκλείδη που γνωρίζει όλη η Ελλάδα).


Τι υποστηρίζει το Μαξίμου

Με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας ουδέποτε συνάντησε τον κ. Φρουζή είτε με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού είτε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η διαφορά από τα ραβασάκια του κ. Σαμαρά στη Novartis για το γενικό λογιστήριο του κράτους και τις έμμισθες σχέσεις του κ. Στουρνάρα με την πολυεθνική, είναι ότι στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρούζης εδώ και πέντε χρόνια περιμένει.

Τι απαντά ο κ. Δελλατόλας

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Δελλατόλας με αφορμή εμπλοκή του ονόματός του σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα tovima.gr για το σκάνδαλο Novartis , αναφέρει σε δήλωσή του ότι «ουδέποτε ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να συναντήσει τον κ. Φρουζή ή οποιονδήποτε άλλον παράγοντα της εν λόγω εταιρείας».

«Με αφορμή τις σημειώσεις που με εμφανίζουν να μεσολαβώ το 2013, εκ μέρους του κ. Κ. Φρουζή, α’ αντιπροέδρου της Novartis Hellas, για συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δηλώνω ότι ουδέποτε ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να συναντήσει τον κ. Φρουζή ή οποιονδήποτε άλλον παράγοντα της εν λόγω εταιρείας. Εξ άλλου, όπως αναφέρεται σε μία από τις σημειώσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, είχα κριθεί... ακατάλληλος για μια τέτοια “αποστολή”, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ Δελλατόλας.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο Novartis: Επαφή με Τσίπρα έψαχνε ο Φρουζής"

Pulse: Μπροστά η Ν.Δ. με 10 μονάδες

Προβάδισμα 10 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ αποσπά το 31,5%, δέκα μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λαμβάνει το 21,5%.

Στην τρίτη θέση έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,5%, μισή μονάδα πάνω από τη Χρυσή Αυγή. Στην πέμπτη θέση, με 6%, βρίσκεται το ΚΚΕ. Στο 2% βρίσκονται οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, κάτω από το ελάχιστο ποσοστό για είσοδο στη Βουλή.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, το 55% των ερωτηθέντων βλέπει επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 23% κάνει λόγο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον στη δημοσκόπηση τίθεται και το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με την πλειοψηφία να το κρίνει ως «πολύ σημαντικό» σε ποσοστό 62%, ενώ το 16% το κρίνει ως «αρκετά σημαντικό».

Αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα το 30% των ερωτηθέντων απαντούν «σίγουρα αρνητικά» και 21% «μάλλον αρνητικά», ενώ «σίγουρα θετικά» απαντά το 11%.

Τέλος, στο ερώτημα της διενέργειας εκλογών, το 36% δηλώνει ότι θέλει να δει την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την θητεία της, ενώ το 14% δεν είναι αντίθετο σε πρόωρες κάλπες αλλά θα προτιμούσε να στηθούν αργότερα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Pulse: Μπροστά η Ν.Δ. με 10 μονάδες"

Από σήμερα και έως τις 29/3 οι αιτήσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές

Από σήμερα, Παρασκευή, και έως την Πέμπτη, 29 Μαρτίου, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση συμμετοχής.

Οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) μπορούν να προμηθεύονται τη σχετική Αίτηση-Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή τους είτε από το διαδίκτυο, είτε από το λύκειό τους.

Η συμπλήρωση της Αίτησης-Δήλωσης γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της οι υποψήιοι θα πρέπει να προσέρχονται στο λύκειό τους.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο «Εξετάσεις», αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος).

Σημειώνεται ότι όλοι οι μαθητές και απόφοιτοι - υποψήφιοι των Πανελλαδικών, που έχουν αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, θα πρέπει ως τις 29 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο λύκειό τους.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ, όσοι συμμετέχουν στις Πανελλαδικές τεσσάρων μαθημάτων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων σε: πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ), Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Πιο ειδικά, όσον αφορά τους υποψηφίους με τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ, εκείνοι μπορούν να διεκδικήσουν είτε το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό στις προαναφερθείσες κατηγορίες, είτε το ειδικό ποσοστό θέσεων (1%) των εσπερινών ΕΠΑΛ, μόνο σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ.

Το κοινό ειδικό ποσοστό που διεκδικούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια είναι 5% των θέσεων, ενώ στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το ποσοστό ανέρχεται στο 10% των θέσεων, μόνο για φέτος.

Ακόμη, όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στον Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Οι σχετικές προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Εξάλλου, υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2016 ή το 2017 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ) και δεν θα πρέπει να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση τον Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Μάλιστα, οι υποψήφιοι για το 10% των ΓΕΛ θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο με πέντε (5) επιστημονικά πεδία.

Τέλος, όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις) θα πρέπει να έχουν ήδη αποκτήσει νέο πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο το επόμενο διάστημα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Από σήμερα και έως τις 29/3 οι αιτήσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές"

Τρίτο «όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην Αγκυρα για έκδοση των 8 Τούρκων

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε για τρίτη φορά να μην εκδώσει στην Αγκυρα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Νωρίτερα, και η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών, ενώπιον του οποίου βρέθηκαν εκ νέου οι στρατιωτικοί, είχε κάνει αρνητική πρόταση στο αίτημα για έκδοση των «8».

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών, κυρία Ιωάννα Κλάπα, εκφώνησε μάλιστα από έδρας ένα λιτό σκεπτικό, λέγοντας ότι όσον αφορά τα τρία πρώτα αδικήματα οι τουρκικές Αρχές δεν έφεραν κανένα νέο στοιχείο. Για τα δύο νεότερα αδικήματα, που αφορούν τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τη δολοφονία ή απόπειρα δολοφονίας, είπε ότι είναι παντελώς αόριστα και σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά αδικήματα (λιποταξία, κλοπή στρατιωτικού ελικοπτέρου) ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση των «8» ούτε από τις διατάξεις της ευρωπαϊκής σύμβασης ούτε από εκείνες της ποινικής δικονομίας.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας κ. Κυβέλου, νωρίτερα, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, υποστήριξε ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα των τουρκικών Αρχών, οι «8» δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, ενώ, όπως είπε, οι τουρκικές Αρχές δεν προσκόμισαν νέα, ορισμένα και σαφή στοιχεία που να δικαιολογούν την έκδοσή τους.

Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου επισήμανε ότι στον φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ακόμα όμως κι αν ήταν ορισμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσής τους.

Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν νωρίτερα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, που έκαναν λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και για απόλυση 4.500 και πλέον δικαστών.

«Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε» είπαν οι μάρτυρες, θέλοντας να καταδείξουν ότι η κατάσταση στη γείτονα από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου και μετά δεν έχει αλλάξει.

«Όταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα, είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτο «όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην Αγκυρα για έκδοση των 8 Τούρκων"

Λιβύη: Κατασχέθηκε ελληνικό πλοίο με την υποψία λαθρεμπορίου καυσίμων

Στην κατάσχεση ελληνόκτητου τάνκερ και τη σύλληψη οκτώ ελλήνων ναυτικών που επέβαιναν σε αυτό προχώρησαν οι λιμενικές αρχές της Λιβύης, με την υποψία ότι έκαναν λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Το δεξαμενόπλοιο συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης από περίπολο του λιμενικού της Λιβύης, ενώ βρισκόταν σε απόσταση οκτώ ναυτικών μιλίων από το Άμπου Καμάς, σημαντικό πετροχημικό συγκρότημα και πετρελαϊκό σταθμό κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του λιμενικού.

Το σκάφος Lamar, με σημαία Τόγκο «βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, σε ύποπτη ζώνη όπου γίνεται λαθρεμπόριο λιβυκών καυσίμων» συνέχισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι στην ίδια περιοχή έχουν εντοπιστεί στο πρόσφατο παρελθόν πολλά πλοία να φορτώνουν παράνομα πετρέλαιο.

Το τάνκερ οδηγήθηκε στη ναυτική βάση της Τρίπολης, όπου μεταφέρθηκαν και οι οκτώ ναυτικοί, οι οποίοι πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο.

Το πλοίο, χωρητικότητας 1.945 τόνων, μετέφερε περίπου 950.000 λίτρα καυσίμων τη στιγμή που εντοπίστηκε, ανέφερε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης, Αμμπουαζτίλα Αμπντελ Μπάρι.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/in
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Κατασχέθηκε ελληνικό πλοίο με την υποψία λαθρεμπορίου καυσίμων"

Νέα εισαγγελική παρέμβαση για τη μη σύλληψη του Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα

Νέα εισαγγελική παρέμβαση την Πέμπτη για τα πρωτοφανή επεισόδια της Τούμπας.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρου Τσόγκα διαχωρίστηκε η δικογραφία των επεισοδίων, με την αθλητική εισαγγελέα Ευαγγελία Λιάσου να αναλαμβάνει τη διερεύνηση της εισβολής Ιβάν Σαββίδη, αλλά και του αθλητικού διευθυντή του ΠΑΟΚ Λούμπος Μίχελ, ενώ η εισαγγελέας Αργυρή Κοτίνα διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για να εντοπίσει ευθύνες αστυνομικών στη μη σύλληψη του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ εντός του αυτοφώρου, αλλά και για την άδεια οπλοφορίας του.

Πάντως, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της για την υπόθεση δικαιολογούσε τη μη σύλληψή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, λέγοντας ότι ήταν απολύτως σύννομη.

«Όταν το πρόσωπο που πρέπει να συλληφθεί βρίσκεται µέσα σε πλήθος ή κάτω από συνθήκες ή περιστάσεις που πιθανολογούν την εξέγερση του πλήθους εναντίον των αστυνοµικών που επιχειρούν τη σύλληψη και συνεπώς τη διατάραξη της κοινής ησυχίας και τη µαταίωση της σύλληψης, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος απόδρασης ή εξαφάνισής του, πρέπει να αναβάλλεται η σύλληψη για να προληφθεί ενδεχόµενη αντίσταση για την απελευθέρωσή του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα εισαγγελική παρέμβαση για τη μη σύλληψη του Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα"

Πάνω από το 1 εκατομμύριο και πάλι ο αριθμός των ανέργων στο τέταρτο τρίμηνο

Στο 21,2% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 από 20,2% το τρίτο, όπως προκύπτει από στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. 
Αναλυτικότερα, το τέταρτο τρίμηνο ο αριθμός των απασχολούμενων ήταν 3.736.333 και των ανέργων ξεπέρασε και πάλι το 1 εκατομμύριο, στα 1.006.844 
Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, έχουμε πτώση της ανεργίας από τα επίπεδα του 23,6%. 
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των ανέργων αντίστοιχα αυξήθηκε κατά 3,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και ήταν μειωμένος κατά  10,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από το 1 εκατομμύριο και πάλι ο αριθμός των ανέργων στο τέταρτο τρίμηνο"

Eπιστροφές χρημάτων σε 200.000 συνταξιούχους χωρίς αίτηση στα Ταμεία (πίνακας)

Οι επικουρικές συντάξεις είχαν λάθος κρατήσεις με αποτέλεσμα περίπου 200.000 συνταξιούχοι να χάνουν χρήματα. Αυτά τα ποσά θα επιστραφούν άμεσα.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 50 ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση στο Ταμείο τους.
Υπολογίζεται ότι οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις έπληξαν κυρίως ασφαλισμένους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), τραπεζουπάλληλους, εργαζόμενους σε Ασφαλιστικά Ταμεία, τελωνειακούς κλπ οι οποίοι μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων βρέθηκαν με συντάξεις μικρότερες των 300 ευρώ, αλλά συνέχισαν να πληρώνουν κρατήσεις.
Υπολογίζεται ότι τα ποσά που κρατήθηκαν παράνομα από τις κρατήσεις στις συντάξεις ήταν περί τα 60.000.000 ευρώ σε ένα διάστημα ως 20 μήνες και το ποσό αυτό θα επιστραφεί, αφού δώσουν και το “πράσινο φως” οι δανειστές. Η διαδικασία δεν αναμένεται να κρατήσει περισσότερο από ενάμιση μήνα και έτσι θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του Απριλίου.
Από εκεί και ύστερα λοιπόν οι συνταξιούχοι που είχαν παράνομες κρατήσεις θα πρέπει να περιμένουν να δουν μεγαλύτερη πίστωση στον λογαριασμό τους στον οποίο μπαίνει η σύνταξη.
Το σημαντικό είναι ότι οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να “τρέξουν” κάνοντας δηλώσεις στα Ταμεία τους, η διαδικασία θα κινηθεί αυτόματα. Αυτό που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν η επιστροφή θα είναι εφάπαξ ή σε δόσεις και εάν επιλεγεί η μορφή επιστροφής με δόσεις πόσες θα είναι αυτές.
Επικουρικές
Επικουρική ως Αύγουστο 2016Νέα επικουρική από Σεπτέμβριο 2016Ποσό αναδρομικών
660430880
573415500
438318240
357259280
330239200
303220180
2762000
2491810
Συνταξιούχοι δημοσίου με κύρια, επικουρική και μέρισμα
Παλιό άθροισμα ως Ιούλιο 2016Άθροισμα μετά τον Ιούλιο 2016Ποσό αναδρομικών
1.020980380
1.2401.1800
1.5201.3391.017
1.7301.4971.093
2.0201.7461.273
2.1801.8791.358
2.3201.9921.444
2.4802.1250
2.7702.3750
3.0102.5811.881
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Eπιστροφές χρημάτων σε 200.000 συνταξιούχους χωρίς αίτηση στα Ταμεία (πίνακας)"

Δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για το 5% του ΟΤΕ

Χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, όπως άλλωστε αναμενόταν, έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για το 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

Κατόπιν αυτού το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθυνθεί στη Deutsche Telekom η οποία θα έχει στη διάθεσή της 60 ημέρες για να αποφασίσει την εξαγορά ή όχι του πακέτου μετοχών της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης. Η τιμή με την οποία θα εξαγοράσει το πακέτο μετοχών η γερμανική εταιρεία θα είναι η μέση τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες 20 μέρες πριν από την ημέρα της υποβολή της πρότασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για το 5% του ΟΤΕ"

Κόντρα ΣΒΠΕ - ΑΒ Βασιλόπουλου για τις… πλαστικές σακούλες

Κόντρα μεταξύ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) και της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος ξέσπασε με αφορμή διαφήμιση της τελευταίας. Ο ΣΒΠΕ με εξώδικό του διαμαρτύρεται για τον συσχετισμό που γίνεται στο διαφημιστικό σποτ της χρήσης πλαστικής σακούλας ως «κακή συνήθεια» - εξάρτηση, αντίστοιχης βαρύτητας, σοβαρότητας και σημασίας με τον εθισμό στα ναρκωτικά, στο κάπνισμα, στον αλκοολισμό, εθισμοί που αποδεδειγμένα θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και υγεία.

Όπως αναφέρει ο ΣΒΠΕ, ενώ η πρόθεση των διαφημίσεων φαίνεται να είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα περιβάλλοντος και έχουν τη μορφή κοινωνικού μηνύματος, επί της ουσίας προβάλλουν και προωθούν άλλες σακούλες πολλαπλών χρήσεων από σύνθετα ανομοιογενή υλικά, προϊόντα που η εταιρεία πωλεί από τα καταστήματά της αντί συγκεκριμένου τιμήματος.

Επιπλέον, στις διαφημίσεις αναφέρεται ότι: «1 στα 2 απορρίμματα στους βυθούς μας είναι σακούλες» και «το 2050 τα πλαστικά στις θάλασσές μας θα είναι περισσότερα από τα ψάρια», σημειώνοντας με αστερίσκο «Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ».

Όμως, το Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) είναι ένας ιδιωτικός φορέας, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και την εκπόνηση μελετών για θέματα του λιανεμπορίου και δεν διαθέτει τεχνογνωσία ούτε έχει εκπονήσει μελέτες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Συνεπώς, μέσω της αναφοράς στο ΙΕΛΚΑ, δημιουργείται εντελώς εσφαλμένη εντύπωση στους καταναλωτές ότι τα προβαλλόμενα αρνητικά στοιχεία για το περιβάλλον αποτελούν αξιόπιστα και επιστημονικά στοιχεία, προερχόμενα από ανεξάρτητο φορέα, ενώ κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν αποδεικνύεται, αλλά το ίδιο το εν λόγω Ινστιτούτο «λειτουργεί σε ένα βαθμό ως άτυπος σύνδεσμος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Κατ’ επέκταση, ο ΣΒΠΕ ζητάει να δημοσιοποιηθούν οι επιστημονικές μελέτες που έχει συντάξει το ΙΕΛΚΑ, από τις οποίες προκύπτουν τα προαναφερόμενα στοιχεία. Αποκρύπτεται επίσης το γεγονός ότι η λεπτή πλαστική σακούλα είναι ανακυκλώσιμη και στη συντριπτική πλειονότητα εγχώριο προϊόν, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν όλων των σακουλών πολλαπλών χρήσεων από σύνθετα ανομοιογενή υλικά, οι οποίες δεν ανακυκλώνονται.

Ο Σύνδεσμος ζητά, τέλος, να παύσει άμεσα κάθε αναμετάδοση των συγκεκριμένων μηνυμάτων στα ΜΜΕ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα ΣΒΠΕ - ΑΒ Βασιλόπουλου για τις… πλαστικές σακούλες"

Γ. Σταθάκης: Σε μια εβδομάδα οι προσφορές για την ΔΕΣΦΑ - Στο τελικό στάδιο για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Σε μία εβδομάδα προανήγγειλε το άνοιγμα των προσφορών για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε ότι αν η διαφορά μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη από 15% ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί αμέσως, ενώ αν είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό, θα υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφορών.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τονίζοντας πως «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του νόμου. Είμαστε σε συνεννόηση για την τελική μορφή του με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) και βέβαια με τη ΔΕΗ, που είναι ο υπεύθυνος υλοποίησης. Τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».
Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ Οίκον» ο Έλληνας υπουργός άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο σαμποτάζ ενώ επί της ουσίας ανέφερε ότι «οι πόροι που έχουν διασφαλιστεί για το πρόγραμμα καλύπτουν αριθμό ενδιαφερόμενων υπερδιπλάσιο εκείνου που μέχρι τώρα διαφαίνεται. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περί τα 17.700 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία είναι απαραίτητα για την ένταξη στο πρόγραμμα και άρα αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη για το πλήθος των ενδιαφερόμενων που έχουν δείξει ενεργό ενδιαφέρον. Συνολικά οι πόροι του προγράμματος επαρκούν για τη χρηματοδότηση τουλάχιστον 40.000 ωφελούμενων. Αν μάλιστα το ενδιαφέρον αποδειχθεί μεγαλύτερο θα διασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι, ώστε να καλυφθεί το σύνολο».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Σταθάκης: Σε μια εβδομάδα οι προσφορές για την ΔΕΣΦΑ - Στο τελικό στάδιο για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ"

Σε απολογία η αναισθησιολόγος εξαδέλφη του Παύλου Πολάκη -Για τον θάνατο της μικρής Μελίνας

Μέσα στις επόμενες ημέρες καλείται σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΔΥΠΕ Κρήτης η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη αναφορικά με την υπόθεση του θανάτου της μικρής Μελίνας Παρασκάκη στο Βενιζέλειο, μετά από επέμβαση ρουτίνας.

Το Πειθαρχικό της ΔΥΠΕ στη συνέχεια θα πάρει αποφάσεις σχετικά με τις πειθαρχικές κυρώσεις που πιθανόν προέκυψαν σε βάρος της. Πρόκειται για διαφορετική διαδικασία από αυτή που έχει γίνει από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.

Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών, όπως δήλωσε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, προκύπτει “βαριά ιατρική αμέλεια για παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχόσπασμου καθώς δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά και για τη μη ορθή χρήση αδρεναλίνης όσον αφορά την ενδοφλέβεια και τη χορηγούμενη δοσολογία”.

Μάλιστα ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Σταύρος Ευαγγελάτος έχει δηλώσει ότι “δεν υπήρξε καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση στο πόρισμα για τον θάνατο της 4χρονης στις 29 Δεκεμβρίου του 2015, όταν υπεβλήθη σε επέμβαση για να αφαιρέσει τα κρεατάκια από τη μύτη”.
Η Μελίνα Παρασκάκη

patris
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απολογία η αναισθησιολόγος εξαδέλφη του Παύλου Πολάκη -Για τον θάνατο της μικρής Μελίνας"

Κοντά στην κορυφή των αμυντικών δαπανών του NATO η Ελλάδα και το 2017

Κοντά στην κορυφή των στρατιωτικών δαπανών ανάμεσα στα 29 κράτη-μέλη του NATO βρέθηκε και το 2017 η Ελλάδα, αν και μικρότερο μέρος από ό,τι θα έπρεπε διοχετεύεται στην ποιοτική εξοπλιστική αναβάθμιση του στρατεύματος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Συμμαχίας.

Παρά την χρόνια κρίση, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στο 2,36% του ΑΕΠ, που ήταν η δεύτερη υψηλότερη αναλογία στο NATO. Πέραν της Ελλάδας, μόλις τρία κράτη-μέλη πέτυχαν το στόχο του 2%, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Εσθονία, ενώ στο όριο βρίσκεται η Πολωνία.

Αφαιρώντας την επίδραση του πληθωρισμού και των διακυμάνσεων στην ισοτιμία, το NATO εκτιμά πως οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας μας διαμορφώθηκαν στα 5,845 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αντίστοιχες δαπάνες της Τουρκίας ήταν υπερτριπλάσιες, και ανήλθαν στα 17,586 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι δαπανά 545 δολάρια κατά κεφαλήν για τις ανάγκες των ένοπλων δυνάμεών της, βρισκόμενη στην 8η θέση ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας. Οι επτά χώρες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα έχουν και σαφώς υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Σε μέγεθος στρατεύματος, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 106.000 ένστολους, περίπου 22.000 λιγότερους σε σχέση με το 2010. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας αριθμούν 387.000 ένστολους, έχοντας μειωθεί κατά 108.000 σε βάθος επταετίας.

Η Ελλάδα χάνει τον ποιοτικό στόχο

Η χώρα μας πάντως χάνει τον δεύτερο, ποιοτικό, στόχο που θέτει το NATO, ο οποίος προβλέπει ότι τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ετήσιων αμυντικών δαπανών θα πρέπει να διοχετεύεται στην έρευνα και στην αγορά εξοπλισμού.

Οι ελληνικές εξοπλιστικές και ερευνητικές δαπάνες υπολογίζονται λίγο πάνω από 15% του συνόλου, δηλαδή περίπου πέντε μονάδες κάτω από τον στόχο.

Αντίθετα, η Τουρκία διαθέτει πάνω από το 30% των δικών της δαπανών για την απόκτηση καινούργιου υλικού και για έρευνα.

Η Ευρώπη ανεβάζει ρυθμούς αλλά οι ΗΠΑ κυριαρχούν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μακράν η μεγαλύτερη δύναμη στη Συμμαχία, καθώς ήταν υπεύθυνες σχεδόν για το 72% των συνολικών δαπανών της Συμμαχίας ενώ τους αντιστοιχεί περίπου το μισό ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι και ο Καναδάς αύξησαν τις δικές τους στρατιωτικές δαπάνες για τρίτο συναπτό έτος το 2017, ενισχύοντας τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους κατά σχεδόν 5% σε σχέση με πρόπερσι.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις στα μεγάλα κράτη της Ευρώπης να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους το ταχύτερο δυνατό.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντά στην κορυφή των αμυντικών δαπανών του NATO η Ελλάδα και το 2017"

Αθωώθηκε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος για το «άρθρο μίσους»

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ο οποίος κατηγορείτο για παράβαση μίας σειράς άρθρων που ποινικού κώδικα, έπειτα από μήνυση που είχε υποβληθεί εναντίον του. Η μήνυση αυτή είχε υποβληθεί μετά την ανάρτηση που είχε κάνει ο μητροπολίτης στο προσωπικό του ιστολόγιο, έπειτα από την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου, που αφορούσε το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο περιελάμβανε και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η ακροαματική διαδικασία ήταν πολύωρη, αφού ξεκίνησε στις 12:00 χθες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9:00 το βράδυ, ενώ λίγη ώρα πριν, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την αθώωση του κατηγορουμένου.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Κλειώ Παπαπαντολέων δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είναι προφανώς σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κατά την κρίση μας είναι νομικά εσφαλμένη και οπωσδήποτε αντίθετη στην νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σχετικά με αυτά τα ζητήματα.»

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Αμβρόσιου, Γιώργος Μπέσκος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «η υπερασπιστική γραμμή ήταν ότι όσα έγραψε ο μητροπολίτης, ήταν αξιολογικές κρίσεις, σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας, που είναι κατά της ομοφυλοφιλίας και οι αναφορές που έκανε στρέφονταν κατά των πολιτικών.»

Στο μεταξύ, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης ομάδα περίπου 60 αντιεξουσιαστών, συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο του Αιγίου και ανήρτησαν πανό.

Στην συνέχεια δημιουργήθηκε ένταση, όταν οι συγκεντρωμένοι αντιλήφθησαν τον πρώην βουλευτή Αχαΐας της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη, να προσέρχεται στο δικαστικό μέγαρο .

Λίγη ώρα αργότερα, η ομάδα των αντιεξουσιαστών, αποχώρησε από το δικαστικό μέγαρο και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κατά την διάρκεια της πορείας κάποιοι από τους συμμετέχοντες έγραψαν συνθήματα, τοποθέτησαν την σημαία της κοινότητας ΛΟΑΤ στον προαύλιο χώρο εκκλησίας και κατέβασαν την ελληνική σημαία από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας έξω από το δικαστικό μέγαρο του Αιγίου, ώστε να μην προκληθούν απρόοπτα, καθώς μέσα στο κτίριο βρίσκονταν άτομα, που ήθελαν να συμπαρασταθούν στον μητροπολίτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθωώθηκε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος για το «άρθρο μίσους»"

1.600 οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον Φεβρουάριο

Την παράνομη είσοδο 3.400 μεταναστών στην επικράτεια της ΕΕ, κατέγραψε η Frontex για το μήνα Φεβρουάριο.

Ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος σχεδόν κατά τρία τέταρτα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, ο συνολικός αριθμός των παράνομων διελεύσεων τους δύο πρώτους μήνες του 2018 μειώθηκε στις 12.000, κυρίως λόγω της μείωσης της μεταναστευτικής πίεσης στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των παράνομων αφίξεων διαμέσου της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου που αφορά κυρίως τα ελληνικά νησιά, ανερχόταν σε 1.600, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο του 2017. Κατά τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους εισήλθαν περισσότεροι από 3.900 μετανάστες η ΕΕ μέσω της εν λόγω οδού, 11% περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016. Σύμφωνα με τη Frontex, οι περισσότεροι από τους μετανάστες αυτούς προέρχονταν από την Τουρκία και τη Συρία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, ο αριθμός των διελεύσεων παρέμεινε «σχετικά χαμηλός» τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Frontex, καθώς εντοπίστηκαν μόλις 150 μετανάστες. Όπως σημειώνεται, οι περιορισμένες αφίξεις οφείλονται κυρίως στη στενή συνεργασία για τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Εξάλλου, σημαντική μείωση καταγράφηκε στις αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία τον προηγούμενο μήνα, μέσω της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου. Οι παράνομες διελεύσεις έπεσαν τον Φεβρουάριο κάτω από τις 800, λιγότερες από το ένα δέκατο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου έφτασε τις 5.200 μειωμένος κατά 61% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με τη Frontex, η εν λόγω μείωση οφείλεται στη λήψη μέτρων από τη λιβυκή ακτοφυλακή αλλά και στις κακές καιρικές συνθήκες.

Τέλος, στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία μειώθηκε κατά ένα τέταρτο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας τους 1.050. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2018 καταγράφηκαν 2.500 παράνομες διελεύσεις στη γραμμή της Δυτικής Μεσογείου, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "1.600 οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον Φεβρουάριο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news