facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Ρομά επιτέθηκαν σε αστυνομικούς την ώρα που συνελάμβαναν έναν άνδρα

Ενα περίεργο περστατικό έγινε το Σάββατο το απόγευμα στην περιοχή της Πηνείας στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα δύο άνδρες ρομά με βαρημένο ποινικό μητρώο, που έχουν απασχολήσει στην αστυνομία, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και τους παρεμπόδισαν να συλλάβουν έναν άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί στους δράστες κατά των αστυνομικών!..

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν αυτοί αντί γι αυτόν που τους επιτέθηκε και είναι δύο αδέλφια που ειχαν συλληφθεί πριν μισό μήνα σαν μέλη σπείρας που λεηλατούσε μαγαζιά της περιοχή της Γαστούνης, όμως την άλλη μέρα αφέθηκαν ελεύθεροι(!) με περιοριστικούς όρους.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, οι αστυνομικοί που ήταν σε περιπολία είδαν στο Λευκοχώρι, ένα αγόρι ηλικίας 13-14 ετών να οδηγεί μηχανάκι και θέλησαν το σταματήσουν για έλεγχο. Δεν σταμάτησε και οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν με το περιπολικό. Εκείνος τους οδήγησε στον πατέρα του, που βρισκόταν σε ένα χωράφι. Οι αστυνομικοί ζήτησαν τα έγγραφα για το δίκυκλο, αλλά ο άνδρας, αφού ζήτησε με έντονο ύφος τον λόγο, αρνούμενος να δώσει έγγραφα, τους είπε να φύγουν. Οι αστυνομικοί του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο τμήμα και τους επιτέθηκε.

Όμως, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να του περάσουν χειροπέδες, εμφανίσθηκαν δύο άλλοι άνδρες, οι οποίοι επενέβησαν και τους παρεμπόδισαν, με αποτέλεσμα ο πρώτος να βρει ευκαιρία και να τραπεί σε φυγή, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν και οι άλλοι δύο άντρες.

Σήμανε συναγερμός στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στην περιοχή. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν η σύλληψη των δύο αδελφών. Οι δύο άνδρες κρατούνται και σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ αναζητείται ο δράστης του επεισοδίου, κηδεμόνας του ανήλικου που οδηγούσε το δίκυκλο.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά και για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρομά επιτέθηκαν σε αστυνομικούς την ώρα που συνελάμβαναν έναν άνδρα"

ΠΟΜΙΔΑ: Απαλλαγή κενών ακινήτων από αναδρομικά δημοτικά τέλη

Να υιοθετηθεί από την Πολιτεία η πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη για την απαλλαγή των ιδιοκτητών κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων από αναδρομικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού πολλών ετών, γιατί δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να δηλώσουν και στον οικείο ΟΤΑ τη διακοπή του ρεύματος, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, με επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά συνάντηση με τον υπουργό, ενόψει της κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, για τα τρέχοντα θέματα της ιδιοκτησίας που περιλαμβάνουν ακόμη:

- Την άρση της πολυετούς δέσμευσης ιδιωτικών ακινήτων για έργα που εξαγγέλλονται αλλά δεν υλοποιούνται ποτέ.

- Την κατάργηση της αναδρομικής χρέωσης δημοτικών τελών για τους χώρους που τακτοποιούνται πολεοδομικά.

- Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Ορισμός συνάντησης με Δ.Σ. ΠΟΜΙΔΑ για τα προβλήματα ιδιοκτητών ακινήτων με τους ΟΤΑ.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα προβλήματα σε σχέση με τους Ο.Τ.Α., τα οποία χρειάζονται άμεση νομοθετική ρύθμιση, ενόψει μάλιστα κατάθεσης εκ μέρους σας στη Βουλή, σχετικού αυτοδιοικητικού νομοσχεδίου. Τα προβλήματα και οι λύσεις που προτείνουμε έχουν ως εξής:

1. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Αρκετοί ΟΤΑ της χώρας αξιώνουν παρανόμως, σύμφωνα και με την γνωστή, πρόσφατη, με αριθμό 23504/2017, σύμφωνη γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη, από ιδιοκτήτες κενών ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ, την καταβολή αναδρομικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού πολλών ετών, γιατί δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να δηλώσουν και στον οικείο ΟΤΑ τη διακοπή του ρεύματος. Γι’ αυτό ζητούμε την άμεση θέσπιση ερμηνευτικής διάταξης του άρθ. 5 παρ.1 ν. 3345/2005, που θα διευκρινίζει πέραν πάσης παρερμηνείας ότι η απαλλαγή αυτή ισχύει οποτεδήποτε και αν δηλωθεί η μη χρησιμοποίηση στους οικείους ΟΤΑ.

2. ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ. Οι ιδιοκτήτες προσφάτως νομιμοποιημένων πρόσθετων χώρων ακινήτων φοβούνται να προσέλθουν για να τους δηλώσουν οικειοθελώς στους ΟΤΑ, για να αποφύγουν την αυτόματη επιβολή βαρύτατων αναδρομικών δημοτικών τελών πενταετίας (από 8.8.2013) ως και λοιπών επιβαρύνσεων και προστίμων (άρθρο 105 παρ. 4 του ν. 4495/2017). Για αυτό ζητούμε να τροποποιηθεί η παραπάνω ρύθμιση, ώστε τα επιπλέον αναλογούντα δημοτικά τέλη να χρεωθούν αυτομάτως στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, χωρίς αναδρομικές χρεώσεις και χωρίς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για το θέμα αυτό.

3. AΡΣΗ ΠΟΛΥΕΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ. Πολλοί ΟΤΑ σε όλη τη χώρα έχουν δεσμεύσει επί δεκαετίες πολλές χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων, χωρίς πραγματική πρόθεση και δυνατότητα για την υλοποίησή τους, και χωρίς ποτέ πράγματι να αίρονται οι δεσμεύσεις αυτές σε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων! Η πρακτική αυτή δημιουργεί στους μεν Δήμους υποχρέωση να εμφανίζουν στους προϋπολογισμούς τους δεσμευμένα ποσά για δήθεν καταβολές αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση της δημοσιονομικής τους εικόνας, στους δε πολίτες ατέρμονες και κοστοβόρες δικαστικές εμπλοκές με τους ΟΤΑ, οι οποίες, λόγω των αλλεπάλληλων καταχρηστικών επαναδεσμεύσεων, διαρκούν ακόμη και περισσότερο από τη διάρκεια του ανθρώπινου βίου! Γι' αυτό ζητούμε να νομοθετηθεί επιτέλους η αυτόματη πλήρης άρση των δεσμεύσεων αυτών, αν έχουν διαρκέσει πέραν της οκταετίας, και η απαγόρευση επιβολής οποιασδήποτε νέας δέσμευσης στα ίδια ακίνητα.

4. ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ. Η δίμηνη προθεσμία που δόθηκε με την προηγούμενη ρύθμιση (άρθρο 52 ν.4483/2017) εντός του καλοκαιριού 2017 και σε συνδυασμό με την αδυναμία εμπρόθεσμης βεβαίωσης από τους περισσοτέρους ΟΤΑ, λόγω και της επαναφοράς του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ για τα μεταβιβαστικά συμβόλαια, παρήλθε άπρακτη για τους περισσότερους ενδιαφερόμενους, με απογοητευτικά αποτελέσματα και για τους ίδιους τους ΟΤΑ. Γι' αυτό ζητούμε τη θέσπιση νέας προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ τουλάχιστον έως 31.07.2018, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για δήλωση και βεβαίωση των οφειλών αυτών.

Σας παρακαλούμε να μας ορίσετε άμεσα συνάντηση του Διοικητικού μας Συμβουλίου μαζί σας για τα παραπάνω προβλήματα, στα περισσότερα των οποίων, ως γνωστόν, έχει συνηγορήσει και η ΚΕΔΕ με σχετικό έγγραφό της της προς εσάς, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις παραπάνω προτάσεις μας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Απαλλαγή κενών ακινήτων από αναδρομικά δημοτικά τέλη"

Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο αναμένεται να συμφωνηθεί το τελικό πακέτο για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. «Βρισκόμαστε εκατό ημέρες πριν από το Eurogroup της 21 Ιουνίου, oπότε θα πρέπει να αποφασίσουμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Και γι αυτό δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι η τρίτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί και «έχουμε ήδη προχωρήσει στην τέταρτη».

«Πριν δύο βδομάδες είχαμε την αποστολή στην Αθήνα που κύλησε καλά και το μήνυμά μου είναι, συνεχίζουμε, επιταχύνουμε, πετυχαίνουμε αυτήν την έξοδο» επισήμανε ο ίδιος.

Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που μένουν, δηλαδή το χρέος, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα, «φτιαγμένη από την Ελλάδα για την Ελλάδα» -όπως είπε- και επικυρωμένη από κοινού με τους εταίρους της και, τέλος, την εποπτεία για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Αυτό δε θα έχει καμία σχέση με ένα τέταρτο πρόγραμμα» υπγοράμμισε, σημειώνοντας ότι «τα προγράμματα πρέπει να τελειώσουν για την Ελλάδα, πρέπει να επιστρέψει στην ομαλότητα στην καρδιά της ευρωζώνης».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»"

Τι είπαν Τσίπρας-Θεοδωράκης για τον Ιβάν Σαββίδη - Ολος ο διάλογος [εικόνες]

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στο μέγαρο Μαξίμου. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημά του για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε χαμογελαστός τον κ. Θεοδωράκη στο γραφείο του, ωστόσο στον μίνι διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, έδειχναν και οι δύο προβληματισμένοι καθώς κυριάρχησε το θέμα της εισβολής του Ιβάν Σαββίδη με το πιστόλι στο γήπεδο και τα όσα συνέβησαν στην Τούμπα.
Δείτε τον διάλογο:
  • Θεοδωράκης: Ηρθα για τα εθνικά
  • Τσίπρας: Η μπάλα είναι στην επικαιρότητα
  • Θεοδωράκης: Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε και για τα ποδοσφαιρικά, εννοώ η χώρα το πολιτικό σύστημα, γιατί τα προβλήματα είναι παραπάνω από αυτά που μπορούν να γίνουν αποδεκτά.
  • Τσίπρας: Πράγματι, είναι πολύ στενάχωρο αυτό
  • Θεοδωράκης: Κι εσύ είσαι λίγο της μπάλας, κι εγώ. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαφιόζοι που πάνε στο ποδόσφαιρο. Αλλά εδώ τόσα χρόνια, σήμερα φοβάμαι και αύριο αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ’ αυτές τις συμπεριφορές σ αυτούς τους ανθρώπους
  • Τσίπρας: Αυστηρούς κανόνες έχουμε επιχειρήσει να βάλουμε. Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος. Διότι κάθε στιγμή, όταν πας να υλοποιήσεις αυτούς τους κανόνες κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται. Κι εκεί είναι θέμα βούλησης την οποία εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω.
  • Θεοδωράκης: Κοίτα, αν δεν μπορείτε κράτος να επιβάλει κανόνες στο ποδόσφαιρο, τοτε γιατι να μπορεί να επιβάλει κανόνες στην οικονομία;
  • Τσίπρας: Είναι πολύ δυσάρεστο
  • Θεοδωράκης: Και προσβάλλεται η χώρα με αυτές τις συμπεριφορές και δεν είναι κεραυνός εν αίθρια,
  • Τσίπρας: Δεν είναι η πρώτη φορά
  • Θεοδωράκης: Είναι μια παλιά ιστορία, αλλάζουν απλώς οι πρωταγωνιστές. Πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα και να προχωρήσουμε.
Tσίπρας: Σημαντικό να υπάρξει συναίνεση
Στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής πετά ο Αλέξης Τσίπρας το μπαλάκι για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας καθώς όπως είπε στον επικεφαλής του Ποταμιού θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας για να συζητηθεί διεξοδικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Τσίπρας τόνισε στον συνομιλητή του ότι ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτό το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα.
Για όσους πάντως σκέφτονται να συμμετέχουν στο συμβούλιο και συνεπώς στις αποφάσεις των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουν καθώς  το Συμβούλιο που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι διακομματικό όργανο ενώ το Συμβούλιο του οποίου τη δημιουργία επεξεργάζεται το ΥΠΕΞ είναι κυβερνητικό - επιχειρησιακό. (τα δύο είναι ανεξάρτητα)
Ο Τσίπρας δέχθηκε σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανακοίνωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την πρότασή του για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. «Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να φέρει την πρότασή μας στη Βουλή, να συζητηθεί ώστε σύντομα να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ)» τόνισε.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι πρέπει «να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά». Επανέλαβε ότι κάνει προσπάθεια για εθνική συνεννόηση και πως παρότι υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις και θα συνεχίσει να ασκεί κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «υπάρχει και η Ελλάδα» όπως είπε.
«Δεν μπαίνω στην κυβέρνηση Τσίπρα»
Ερωτηθείς για την περίπτωση εισόδου του στην κυβέρνηση απάντησε: «Δεν υπάρχει ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Συγκρουόμαστε με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ωστόσο, άλλα τα εσωτερικά, άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα. Εκεί πρέπει να βρούμε ένα πλαίσιο συνεννόησης».
Κληθείς να σχολιάσει τις ενστάσεις που διατύπωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά για την συνάντηση αυτή, ο Στ. Θεοδωράκης είπε πως η Φώφη Γεννηματά «έθεσε θέμα συναίνεσης στα εθνικά θέματα. Μιλάμε για μια κυβέρνηση που είναι διχασμένη» και επανέλαβε τα περί εθνικής γραμμής σε όλα τα μεγάλα θέματα.
Για Σαββίδη: «Να απομακρύνουμε τους μαφιόζους»
Για το θέμα της εισβολής του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Είναι ντροπή να αφήνουμε το χώρο του ποδοσφαίρου σε μικρές και μεγάλες μαφίες. Να επιβληθεί ο νόμος και οι κανονισμοί. Να απομακρύνουμε τους μαφιόζους. Μακριά από τις μαφιόζικες πρακτικές».
Για Τουρκία: Τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν το μέγεθος του προβλήματος
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης συζήτησε με τον πρωθυπουργό το σκοπιανό αλλά και τις ελληνουρκικές σχέσεις. Η αίσθηση που αποκομίζει η Σεβαστοπουλεως είναι ότι τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν το μέγεθος του προβλήματος.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είπαν Τσίπρας-Θεοδωράκης για τον Ιβάν Σαββίδη - Ολος ο διάλογος [εικόνες] "

Θρήνος στην Αίγινα: Έχασε την ζωή του οδηγός μηχανής - Δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο

Αβοήθητος επί τουλάχιστον 45 λεπτά της ώρας βρισκόταν στην μέση του δρόμου στην Αίγινα άτυχος οδηγός μηχανής. Σύμφωνα με αυτόπτες που επικαλούνται τοπικά Μέσα Ενημέρωσης του νησιού του Σαρωνικού

Ο αναβάτης Δημήτρης Β. που δεν φορούσε κράνος βρέθηκε στην μέση του οδοστρώματος. Ειδοποιήθηκαν αμέσως όσοι έπρεπε να ειδοποιηθούν, αλλά επί 45 λεπτά ο άτυχος άνδρας βρισκόταν πεσμένος στο έδαφος με την γιατρό του Κέντρου υγείας να του δίνει τις πρώτες βοήθειες.

Το Κέντρο Υγείας όμως φέρεται να μην είχε διαθέσιμο ασθενοφόρο είτε γιατί δεν υπήρχε οδηγός είτε γιατί το ασθενοφόρο δεν είχε βενζίνη. Τελικά επιστρατεύτηκε το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Άγιος Διονύσιος.
Δυστυχώς, ο άτυχος άνδρας κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρήνος στην Αίγινα: Έχασε την ζωή του οδηγός μηχανής - Δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο"

Βουλή: Εισήγηση για απόδοση μομφής σε Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλ. Κασιδιάρη και Π. Ηλιόπουλο

Απόδοση μομφής σε βάρος του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και των δύο βουλευτών του κόμματος, Ηλία Κασιδιάρη και Παναγιώτη Ηλιόπουλο, εισηγείται στην Ολομέλεια η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Η μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά είναι διαδικασία η οποία κινείται σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις και περιγράφεται στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 80). Την απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη. Ο Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές στους οποίους αποδίδεται μομφή να δώσουν εξηγήσεις για τη στάση τους.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, αν και είχαν κληθεί για εξηγήσεις, δεν παρέστησαν ούτε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής ούτε οι δύο βουλευτές. Ωστόσο, Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος απέστειλαν υπομνήματα. Υπόμνημα δεν απέστειλε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Εισήγηση για απόδοση μομφής σε Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλ. Κασιδιάρη και Π. Ηλιόπουλο"

Ενταση με φοιτητές ΤΕΙ στον Ελαιώνα πριν την ομιλία Τσίπρα [εικόνες & βίντεο]

Οι φοιτητές των ΤΕΙ αντιδρούν στην ίδρυση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και πραγματοποιούν συγκέντρωση στο μετρό του Ελαιώνα με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπα για το θέμα σε πολυχώρο στο Αιγάλεω.
Οι ίδιοι έχουν καλέσει «σε κινητοποίηση όλους τους Σπουδαστικούς Συλλόγους των ΤΕΙ της Αττικής στο Μετρό Ελαιώνα».
Ηδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί και φωνάζουν συνθήματα.
Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί φοιτητές της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Αθήνας, με μερίδα αυτών να χτυπά τις κλούβες της αστυνομίας που έχουν παραταχθεί στο σημείο.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση με φοιτητές ΤΕΙ στον Ελαιώνα πριν την ομιλία Τσίπρα [εικόνες & βίντεο] "

Κρατούμενοι μαστίγωσαν σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Κορυδαλλού

Ενα απίστευτο περιστατικό συνέβη στις φυλακές Κορυδαλλού, την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κρατούμενοι μαστίγωσαν σωφρονιστικό υπάλληλο.

Οι εν λόγω κρατούμενοι αρνούνταν να μπουν στο κελί τους και ο υπαρχιφύλακας προσπάθησε να βοηθήσει τον φύλακα να λυθεί το ζήτημα. Ομως, οι κρατούμενοι εξαγριώθηκαν και άρχισαν να χτυπούν τον υπαρχιφύλακα με ένα αυτοσχέδιο μαστίγιο από καλώδια.

Του κατάφεραν ένα χτύπημα στο κεφάλι και δύο στην πλάτη. Ο υπαρχιφύλακας δεν έκανε αναφορά για το περιστατικό επειδή, όπως φέρεται να είπε, δεν πρόκειται να τιμωρηθούν οι κρατούμενοι που του επιτέθηκαν.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρατούμενοι μαστίγωσαν σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Κορυδαλλού"

Αυστηρότερη ποινή για επίορκο εφοριακό ζητά η Επιθεωρήτρια Δημ. Διοίκησης

Ποινή μεγαλύτερη από την παύση των έξι μηνών, που επέβαλε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο σε εφοριακό, ζητά η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, θεωρώντας πως η επιβληθείσα ποινή είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με την έκνομη δράση του εφοριακού.

Η κυρία Παπασπύρου συγκεκριμένα ζητά μεγαλύτερη ποινή για τον εφοριακό, ακόμα και οριστική παύση από την υπηρεσία του, καθώς είχε συλληφθεί να εκδίδει φορολογικές ενημερότητες σε πολίτες, αν και χρωστούσαν στο δημόσιο. Ειδικότερα, κατά τη διετία 2011- 2012 είχε εκδώσει τουλάχιστον 122 αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας και μάλιστα, ακόμα και σε ΔΟΥ που ο ίδιος δεν υπηρετούσε.

Αρχικά, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε ποινή στέρησης μισθού για 10 μήνες και μετά από ένσταση της κυρίας Παπασπύρου για επιεική μεταχείριση ο εφοριακός τιμωρήθηκε από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό με παύση έξι μηνών, ενώ στα ποινικά δικαστήρια έχει καταδικαστεί σε δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρότερη ποινή για επίορκο εφοριακό ζητά η Επιθεωρήτρια Δημ. Διοίκησης "

ΠΟΑΣΥ: Γιατί δεν συνελήφθη ο Ιβάν Σαββίδης; -Ολιγωρία ή προνομιακή προστασία;

Με μια ανακοίνωση-καταπέλτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων στηλιτεύει τα όσα ντροπιαστικά έγιναν στο ταρτάν της Τούμπας την Κυριακή.
Η ΠΟΑΣΥ μιλά για «γκέτο» του χρήματος και επικρίνει την στάση της ΕΛ.ΑΣ κατά την εισβολή του ένοπλοι Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο
«Χθες Κυριακή, όλη η Ελλάδα έμεινε άφωνη, όταν στον «ποδοσφαιρικό αγώνα» στο γήπεδο της Τούμπας, μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, είδε να εισβάλλουν «φίλαθλοι» στον αγωνιστικό χώρο, παράγοντες της γηπεδούχου ομάδος με επικεφαλής τον πρόεδρο ο οποίος σε κοινή θέα ήταν ζωσμένος με όπλο, που δυστυχώς δεν προκάλεσε την άμεση και χωρίς δεύτερη σκέψη σύλληψή του από τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, που ήταν επιφορτισμένη με την τήρηση της τάξης» αναφέρει η ΠΟΑΣΥ και θέτει «δύο αμείλικτα ερωτήματα» για το «πρωτόγνωρο αυτό περιστατικό», τα οποία «πρέπει άμεσα να απαντηθούν»:
α) Για ποιο λόγο δεν συνελήφθη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ; Υπήρξε ολιγωρία ή απολαμβάνει προνομιακής προστασίας;
β) Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα αναζητήσουν ευθύνες; Θα καταλογιστούν; 'Η θα περιμένουν όλοι να ξεχαστεί το γεγονός;
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ
«Για μία ακόμη φορά παρακολουθούμε το φαινόμενο της αθλητικής βίας –που τείνει να γίνει αποκλειστικά «ελληνικό προστατευόμενο προϊόν», φυσικά μόνο για εσωτερική κατανάλωση–, να γιγαντώνεται ως ανομία, να εκσυγχρονίζεται ως «γκέτο» και να αποτελεί δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της ζοφερής ελληνικής πραγματικότητας.
Χθες Κυριακή, όλη η Ελλάδα έμεινε άφωνη, όταν στον «ποδοσφαιρικό αγώνα» στο γήπεδο της Τούμπας, μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, είδε να εισβάλλουν «φίλαθλοι» στον αγωνιστικό χώρο, παράγοντες της γηπεδούχου ομάδος με επικεφαλής τον πρόεδρο ο οποίος σε κοινή θέα ήταν ζωσμένος με όπλο, που δυστυχώς δεν προκάλεσε την άμεση και χωρίς δεύτερη σκέψη σύλληψή του από τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, που ήταν επιφορτισμένη με την τήρηση της τάξης.
Δύο αμείλικτα ερωτήματα γεννούνται για το πρωτόγνωρο αυτό περιστατικό, τα οποία πρέπει άμεσα να απαντηθούν:
α) Για ποιο λόγο δεν συνελήφθη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ; Υπήρξε ολιγωρία ή απολαμβάνει προνομιακής προστασίας;
β) Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα αναζητήσουν ευθύνες; Θα καταλογιστούν; 'Η θα περιμένουν όλοι να ξεχαστεί το γεγονός;
Η Ομοσπονδία μας παίρνει σαφή και ξεκάθαρη θέση σε τέτοια επικίνδυνα και ντροπιαστικά γεγονότα, καθώς το θεωρεί υποχρέωσή της, και προς τους αγνούς φιλάθλους, αλλά και προς τους αστυνομικούς, που καλούνται σε κάθε αθλητικό γεγονός, να λάβουν μέτρα τάξης, προσμετρώντας τους σοβαρούς τραυματισμούς τους, από έμμισθους τραμπούκους που με την ανοχή όλων των υπευθύνων, υποθάλπονται και δεν τους ακουμπάει ο νόμος.
Άραγε, γιατί; Ποιούς εξυπηρετούν;
Απάντηση: Όλους αυτούς που λυμαίνονται τον αθλητισμό χρόνια τώρα, αδιαφορώντας και για τους αγνούς φιλάθλους αλλά και για τους τραυματισμένους αστυνομικούς, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα αυξήσουν τα κέρδη τους και την επιρροή τους.
ΨΕΜΑΤΑ;
Τα χθεσινά ντροπιαστικά, για κάθε κράτος δικαίου και ευνομούμενη πολιτεία, απαράδεκτα γεγονότα, δυστυχώς, δεν αποτελούν μια ακόμα συνήθη πράξη βίας και ανομίας στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι η τελευταία πράξη του προαναγγελθέντος θανάτου του ελληνικού πρωταθλήματος, την οποία η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υπογράψει πάραυτα, βάζοντας οριστικά τέρμα σ' αυτήν την τρισάθλια αντιαθλητική και ανθελληνική φαρσοκωμωδία που θέλει να λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο.
Οποιαδήποτε άλλη απόφαση περί δήθεν εξυγίανσης του χώρου, απλά θα αποδεικνύει την πλήρη παράδοση των αρμοδίων στα ισχυρά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας εκμεταλλευόμενα την απλή και άδολη αγάπη του κόσμου για ένα λαϊκό άθλημα, όπως είναι το ποδόσφαιρο.
Ως Έλληνες αστυνομικοί αρνούμαστε να είμαστε πλέον θεατές είτε κομπάρσοι στον ανελέητο πόλεμο αυτών των συμφερόντων και καλούμε την ελληνική πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.
Εκτός από τη λήψη δραστικών μέτρων εναντίον όσων παρανομούν, επιβάλλεται η δραστηριοποίηση και της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας για την ουσιαστική απομόνωση των χούλιγκαν του ποδοσφαίρου, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί. Οφείλουμε όλοι να γυρίσουμε σελίδα για ένα γνήσιο αθλητικό πνεύμα και μια αληθινή κουλτούρα μη βίας στους αθλητικούς χώρους.
Έξω οι μαφίες από το ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι στο νόμο της ζούγκλας, ναι σε έναν αθλητικό κόσμο που θα υπηρετεί όλα τα αθλητικά ιδεώδη, την ευγενή άμιλλα, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τη συναδέλφωση, την ειρήνη και την επιδίωξη όχι τόσο υλικών, αλλά, πρωτίστως, ηθικών και ψυχικών απολαβών».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΑΣΥ: Γιατί δεν συνελήφθη ο Ιβάν Σαββίδης; -Ολιγωρία ή προνομιακή προστασία; "

Διακοπή πρωταθλήματος επ' αόριστον ανακοίνωσε ο Βασιλειάδης

Τη διακοπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου επ΄ αόριστον ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βασιλειάδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει το πρωτάθλημα μετά τα θλιβερά γεγονότα στην Τούμπα και τις αμέσως επόμενες ώρες θα ξεκινήσουν – όπως είπε - συναντήσεις με τους φορείς του ποδοσφαίρου και τη Λίγκα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού Grexit , είπε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

«Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την UEFA. Δεν θα ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα αν δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο συμφωνημένο απ΄ όλους» πρόσθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Πάμε, υποστήριξε ο κ. Βασιλείαδης, σε μία επ΄ αόριστον διακοπή. «Μιλάμε με την UEFA. Είναι όλοι σοκαρισμένοι, όπως και εμείς», σημείωσε.

Ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε πως «η κυβέρνηση εδώ και 3 χρόνια έχει δώσει μεγάλες μάχες για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Έχουμε κερδίσει πολλά. Μένουν πολλά περισσότερα να γίνουν. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνέψει αυτή η προσπάθεια και να αναστηθούν φαινόμενα του παρελθόντος».

Μάλιστα υποστήριξε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει με αυτό τον τρόπο και το πολιτικό κόστος. «Είναι το τελευταίο που μας απασχολεί» πρόσθεσε.

Ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να σταματήσει η προσπάθειά της για εξυγίανση του ποδοσφαίρου και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν οι απαραίτητες πρόνοιες για την Εθνική Ομάδα.

Αυστηρές ποινές για όλους

Ο κ. Βασιλειάδης υποστήριξε ακόμη ότι οι ποινές θα έιναι αυστηρές για όλους και θα πρέπει - όπως είπε - να υπάρξει και ένα πλαίσιο που θα είναι ακόμα αυστηρότερες.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή πρωταθλήματος επ' αόριστον ανακοίνωσε ο Βασιλειάδης"

Ν. Παππάς: Τα έργα που έχουν εγκριθεί από τη Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής έως 6 Μαρτίου

Πίνακα με το σύνολο των έργων που έχουν εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, έως τις 6 Μαρτίου κατέθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννας Ασημακοπούλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ο πίνακας είναι σχετικός με την υλοποίηση των δράσεων που άπτονται των Στρατηγικών Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3), και τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι:
-Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ.
-Πληροφοριακό σύστημα του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ.
-Ολοκληρωμένη πληροφοριακή υποστήριξη του εθνικού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (eHealth), προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ.
-Διασύνδεση δημόσιων νοσοκομείων στο δίκτυο ΕΔΕΤ, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ.
-Ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών, υπηρεσίες ψηφιοποίησης, παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της άμεσης απονομής σύνταξης, προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ.
-Δημιουργία της κτηματογραφικής βάσης δεδομένων ανάρτησης σε περιοχές της τέταρτης γενιάς κτηματογραφήσεων στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 83,7 εκατ. ευρώ.
-Δικτύωση του δημόσιου τομέα - ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, προϋπολογισμού 182, 3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ κατέθεσε πίνακα με το σύνολο των έργων που έχει σχεδιάσει και ωριμάσει η ΓΓΨΠ και τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι:
-Κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, προϋπολογισμού 22,4 εκατ. ευρώ.
-Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα, προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ.
-Ψηφιακός μετασχηματισμός ελληνικού ποδοσφαίρου (VAR), προϋπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ.
-Πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας εντύπων (barcode), προϋπολογισμού 15,6 εκατ. ευρώ.
-Ψηφιακό ΓΕΜΗ με αυτοματοποίηση παροχής δικαιολογητικών και κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές, προϋπολογισμού 11,3 εκατ. ευρώ.
Έως τον Δεκέμβριο 2016, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, υλοποίησε όλες τις δράσεις που είχε θέσει ως προϋποθέσεις η Ε.Ε. για την άρση της αιρεσιμότητας και ειδικότερα:
α. Κατάρτισε το υφιστάμενο πλαίσιο Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021 (ΕΨΣ).
β. Σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για τον οριζόντιο σχεδιασμό και την αξιολόγηση έργων ΤΠΕ στο Δημόσιο, θεραπεύοντας τις αλληλεπικαλύψεις του παρελθόντος.
Οι δράσεις εγκρίθηκαν από την Ε.Ε, στα τέλη Δεκεμβρίου 2016, και οδήγησαν στην επίσημη άρση της αιρεσιμότητας, στα τέλη Μαρτίου 2017. Έκτοτε, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, δημιουργώντας ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο δράσεων για την ψηφιακή ανάπτυξη και αξιοποιώντας πλήρως τους κοινοτικούς πόρους.
Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, υπογράμμισε σχετικά: «Τα προαναφερθέντα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αξιοποιεί με τον βέλτιστο τρόπο τον χρόνο που χάθηκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για την ένταξη της χώρας στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την άρση σχετικής αιρεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΕΣΠΑ 2014-2020, που επιβλήθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης και εξαιτίας της κάκιστης διαχείρισης στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Όλα τα έργα στον τομέα αυτό βρίσκονταν σε αναστολή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020».
ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Παππάς: Τα έργα που έχουν εγκριθεί από τη Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής έως 6 Μαρτίου"

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας σήμερα μέλη της Χρυσής Αυγής για φραστικές επιθέσεις στο κοινοβούλιο

Ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας καλούνται το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τις φραστικές επιθέσεις τους σε βάρος μελών του κοινοβουλίου.
Για πρώτη φορά πολιτικός αρχηγός παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. 
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καλείται ενώπιον της Επιτροπής, μετά την πρωτοφανή προτροπή του προς τους Έλληνες μειονοτικούς βουλευτές να δηλώσουν ποια είναι η πατρίδα τους, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής καλείται, επίσης, διότι παρείχε πλήρη κάλυψη στους βουλευτές του, στην επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του Νίκου Μιχαλολιάκου προς την Ολομέλεια, με επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, έχει επισημάνει ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά και τα λεγόμενα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν έχουν προηγούμενο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευπρέπειας, του πολιτικού διαλόγου, αλλά και τα σύνορα του μίσους και του διχασμού. 
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή για συμπεριφορά στο πλαίσιο κάποιας έντονης οξυμένης συζήτησης, αλλά για συμπεριφορά επαναλαμβανόμενη, συνειδητή και με πλήρη κάλυψη του προέδρου και των λοιπών μελών της συγκεκριμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας» ανέφερε ο κ. Βούτσης προς την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Πειθαρχικά μέτρα
Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πειθαρχικά μέτρα εναντίoν κάθε βoυλευτή πoυ παραβιάζει τoν Kανoνισμό, ή επιδεικνύει ανάρμoστη συμπεριφoρά στις συνεδριάσεις και στις συζητήσεις της Boυλής.
Aνάρμoστη συμπεριφoρά απoτελoύν η παρεμπόδιση της oμαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων ή των συζητήσεων και η διατάραξη της τάξης σ' αυτές, είτε με πρόκληση θoρύβoυ ή αταξίας είτε με oπoιoνδήπoτε άλλoν τρόπo· η διακoπή των oμιλητών χωρίς τη συγκατάθεσή τoυς και την άδεια τoυ πρoέδρoυ ή η απoδoκιμασία τoυς με λόγια ή έργα· γ) η oμιλία χωρίς την πρoηγoύμενη άδεια τoυ πρoέδρoυ· η απρεπής συμπεριφoρά με λόγια ή έργα· η έλλειψη τoυ oφειλόμενoυ σεβασμoύ πρoς τo πρoεδρείo, τη σoβαρότητα τoυ έργoυ και την απoστoλή της Boυλής· η μη συμμόρφωση με τις υπoδείξεις τoυ πρoέδρoυ· η χρησιμoπoίηση πρoσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης τoυ Πρoέδρoυ της Δημoκρατίας, των μελών της Boυλής, τoυ πρoεδρείoυ της και των μελών της κυβέρνησης· η καταφρόνηση τoυ Συντάγματoς και των πoλιτειακών θεσμών με λόγια ή έργα.
Tα πειθαρχικά μέτρα πoυ επιβάλλoνται στoυς βoυλευτές για ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά είναι η ανάκληση στην τάξη· η στέρηση τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ· η μoμφή για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά και o πρoσωρινός απoκλεισμός από τις συνεδριάσεις.
Μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά
Για ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί, κατά την κρίση τoυ, αντί των πειθαρχικών μέτρων, να διατυπώσει πρoς τη Boυλή πρόταση μoμφής για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά εναντίoν Boυλευτή πoυ υπέπεσε ή επιμένει στην ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά, η οποία αν γίνει δεκτή από την Ολομέλεια, μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης.
Πέραν των πειθαρχικών μέτρων πάντως που ο Κανονισμός προβλέπει, σημειώνεται ότι ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυστηρή αντιμετώπιση για τις περιπτώσεις λόγου που καλλιεργεί το μίσος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Επιτροπή Δεοντολογίας σήμερα μέλη της Χρυσής Αυγής για φραστικές επιθέσεις στο κοινοβούλιο"

Και πάλι τα δάνεια των κομμάτων

Στη Δικαιοσύνη, η οποία χειρίζεται ευαίσθητες υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να χειριστεί σύντομα και την υπόθεση της Novartis, μετά το τέλος της προανακριτικής επιτροπής, στρέφεται μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον για επικείμενες εξελίξεις, που εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσουν εκ νέου το πολιτικό σκηνικό και θα προκαλέσουν σκληρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Πέραν των ερευνών για τη Novartis, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και, ενόψει της επόμενης ημέρας της προανακριτικής επιτροπής και της επιστροφή του σχετικού φακέλου στη Δικαιοσύνη από τη Βουλή, ήδη προκαλούν πολιτικές εντάσεις, η υπόθεση για τον έλεγχο των δανειοδοτήσεων των κομμάτων, κυρίως της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξει –και πάλι– με ενέργειες δικαστικών αρχών, θα αποτελέσει μία ακόμη πηγή πολιτικών συγκρούσεων.

Η αναζήτηση νομικής φόρμουλας, προκειμένου να κινηθεί η υπόθεση των κομματικών δανείων, καθώς το 2014 είχε ψηφιστεί νόμος απαλλαγής από ποινικές ευθύνες για τα τραπεζικά στελέχη για τα δάνεια κομμάτων και ιδρυμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη, με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τις διεργασίες επί του θέματος να κάνουν λόγο πως η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος.

Ωστόσο, η υπόθεση των κομματικών δανείων, που θα επαναφέρει τη Δικαιοσύνη στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων, δεν είναι η μόνη που εκτιμάται ότι στο εξής θα ρίξει λάδι στη φωτιά της πολιτικής κόντρας. Η υπόθεση της Novartis, οι χειρισμοί των δικαστικών αρχών πριν φθάσει ο φάκελος στη Βουλή, αλλά και οι επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης, αποτελούν ήδη πεδίο πολιτικής σύγκρουσης, καθώς καταγγελλόμενοι από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες πολιτικοί αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης βάλλουν κατά των δικαστικών χειρισμών, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει μηνύσει ήδη για κατάχρηση εξουσίας τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η επιστροφή, όπως εκτιμούν πολλοί, της δικογραφίας και για τους πολιτικούς στη Δικαιοσύνη θα ανοίξει περαιτέρω τον κύκλο των αμφισβητήσεων και θα ανεβάσει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με επίκεντρο ενέργειες των δικαστικών αρχών, που επικρίνονται ως μη σύννομες, όπως οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που αποτελούν και τον πυρήνα της δικογραφίας για τον έλεγχο συνολικά 10 πολιτικών προσώπων.

Παράλληλα, άλλες υποθέσεις, όπως τα εξοπλιστικά και ειδικώς όσα εντάσσονται στην περίοδο υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και πρόσφατες υποθέσεις, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και όσες αφορούν σε πρακτικές τραπεζικών στελεχών, αλλά και δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικών ενεργειών, πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί πολιτική επιχειρηματολογία από την πλευρά της κυβέρνησης για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση με αναφορές για ενέργειες και παραλείψεις κατά κυβερνητικών παραγόντων εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να θέσει στο κάδρο της διαφθοράς και την περίοδο μετά το 2015, κάτι που ήδη έκανε με την πρότασή της για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στον χώρο της υγείας. Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη μία ακόμη φορά θα βρεθεί στο κέντρο των πολιτικών συγκρούσεων, εκ του ρόλου της να διερευνά ό,τι καταγγέλλεται, με συνέπειες στην όποια ηρεμία του πολιτικού κλίματος αλλά και της αξιοπιστίας στη λειτουργία των θεσμών.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Και πάλι τα δάνεια των κομμάτων"

ProRata: Ανοίγει η ψαλίδα, 10 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ

Ισχυρό προβάδισμα 10 μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata, για την Εφημερίδα των Συντακτών. 
Σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου η ψαλίδα μεταξύ των δυο κομμάτων ανοίγει. Τότε η διαφορά ήταν στις 8 μονάδες, τώρα όμως στις 10, με την μεν ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 34% και τον δε ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 24%. 
Τα ποσοστά της δυνητικής εκλογικέης επιρροής των υπολοίπων κομμάτων: 
  • ΚΚΕ: 13% μια μονάδα πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο Σφυγμό),
  • Κίνημα Αλλαγής: 13% (αλλά ποχωρεί κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση)
  • Χρυσή Αυγή: 10%
  • Ένωση Κεντρώων: 6%
  • Εθνική Ενότητα (Καρατζαφέρης- Μπαλτάκος)  6%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 5%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 5%
  • Ελληνική Λύση:   5%. 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ProRata: Ανοίγει η ψαλίδα, 10 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ "

Λιγότερο από 24 ώρες παρέμειναν κλειστές οι πύλες σε επτά σταθμούς μετρό

Για λιγότερο από 24 ώρες παρέμειναν κλειστές οι πύλες στους επτά από τους 15 σταθμούς στους οποίους έκλεισαν το πρωί της Κυριακής.

Πρόκειται για τους σταθμούς Χολαργός, Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή, Αργυρούπολη, Άλιμος, Ηλιούπολη και Περιστέρι. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα από την Αττικό Μετρό η αναβάθμιση των παλαιών μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων, ώστε να μπορούν οι πολίτες να αγοράζουν το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Στους υπόλοιπους σταθμούς όπου έκλεισαν οι πύλες επικράτησε ταλαιπωρία για τους πολίτες το πρωί της Δευτέρας. Ενδεικτικό παράδειγμα ο σταθμός της Ανθούπολης όπου από νωρίς το πρωί έως και αυτή την ώρα υπάρχουν ουρές δεκάδων ανθρώπων στα εκδοτήρια και στο μοναδικό μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων.

Ταυτόχρονα με την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου οι εταιρείες αστικών συγκοινωνιών καλούνται να εκπονήσουν επιχειρηματικά σχέδια, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των πεπραγμένων των διοικητικών συμβουλίων τους από το υπερταμείο.

Τις προηγούμενες ημέρες οι επικεφαλής του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ συναντήθηκαν με τη διευθύνουσα σύμβουλο Ράνια Αικατερινάρη, και τον Στέφανο Γιουρέλη, τα δύο εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Ακόμα δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών, η οποία θα πρέπει ωστόσο να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού.

Δεν είναι ξεκάθαρο επίσης εαν ο ΟΑΣΑ, από τον οποίο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση, θα κληθεί να αξιολογήσει τα πεπραγμένα των δύο θυγατρικών του εταρειών, δηλαδή της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιγότερο από 24 ώρες παρέμειναν κλειστές οι πύλες σε επτά σταθμούς μετρό"

Τέσσερις μήνες φυλάκισης στον Γερμενή για την απόπειρα να χτυπήσει τον Καμίνη

Ενοχος για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κρίθηκε ο βουλευτής Γιώργος Γερμένης, με το μονομελές Πλημμελειοδικείο να του επιβάλλει ποινή φυλάκισης 4 μηνών.

Ο βουλευτής καταδικάστηκε για το περιστατικό σε βάρος του δημάρχου Αθηναίων ο οποίος ήταν παρών στο δικαστήριο και επανέλαβε όσα διημείφθησαν στις Μαΐου 2013, υποστηρίζοντας ότι ο Γ. Γερμενής είχε πρόθεση να τον χτυπήσει.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Γ. Γερμενής εισήλθε σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων στον «Κόμβο Αλληλεγγύης» που στεγάζεται στο πρώην Φρουραρχείο στη συμβολή των οδών Φιλαδέλφειας και Δομοκού αρ. 2 στην Αθήνα, πλησίασε τον Δήμαρχο Γ. Καμίνη, τον εξύβρισε και επιχείρησε να του επιφέρει χτύπημα με το χέρι.

Η κίνησή του όμως έγινε αντιληπτή από τους αστυνομικούς-φρουρούς του Δημάρχου, οι οποίοι και τον ακινητοποίησαν, την ώρα δε της ακινητοποίησης χτύπησε ελαφρά με το χέρι του ένα κοριτσάκι.

Ο βουλευτής δεν παρέστη στο ακροατήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του.

Καμίνης: Απόφαση -σταθμός

Την απόφαση του δικαστηρίου σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με ανάρτησή του στο twitter.

«Απόφαση - σταθμός πριν από λίγο: 4 μήνες φυλάκιση στον Γερμενή της Χρυσής Αυγής για την επίθεση εναντίον μου, το Πάσχα του 2013 στον Κόμβο Αλληκοβοήθειας, λίγο μετά την απαγόρευση του συσσιτίου του μίσους. Νεοναζί και φασισμός ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο δρόμος» έγραψε ο κ. Καμίνης.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις μήνες φυλάκισης στον Γερμενή για την απόπειρα να χτυπήσει τον Καμίνη "

Αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταλήψεις σε Εξάρχεια και Κουκάκι

Επιχειρήσεις της αστυνομίας αυτή την ώρα σε καταλήψεις στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι.Έως αυτήν την ώρα έχουν προσαχθεί δέκα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί εισέβαλαν στην κατάληψη Gare στην οδό Καλλιδρομίου αλλά και στην κατάληψη που υπάρχει στην οδό Ζαΐμη 11, στα Εξάρχεια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δέκα λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί εισέβαλαν και στην κατάληψη Ματρόζου, στο Κουκάκι.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι αρχές είχαν και πάλι εισβάλει στην κατάληψη Gare.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταλήψεις σε Εξάρχεια και Κουκάκι "

Μαζεύουν υπογραφές μέσω διαδικτύου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Διαδικτυακό ψήφισμα βρίσκεται σε εξέλιξη, για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται σε φυλακές της Αδριανούπολης.
Eκτός από το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ορεστιάδα για τη στήριξη προς τους δύο στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή, ο κόσμος μπορεί να δείξει την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του προς τους δύο άνδρες και μέσω του avaaz.org.
Ο τίτλος του ψηφίσματος:
«Στους Γ.Γ. ΟΗΕ και ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.: Ελευθέρωση των Ελλήνων Στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία...».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζεύουν υπογραφές μέσω διαδικτύου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών "

Αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο Ιβάν Σαββίδης και 4 ακόμη άτομα

Αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο Ιβάν Σαββίδης, έπειτα από τη χθεσινή εισβολή του με όπλο στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ιβάν Σαββίδης αναζητείται για παραβίαση αθλητικής νομοθεσίας και ειδικότερα για παράνομη είσοδο σε αθλητικό χώρο και όχι για το γεγονός ότι είχε μαζί του όπλο. Επίσης, αναζητούνται τέσσερα μέλη της προσωπικής του φρουράς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πηγές του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εις βάρος του Ιβάν Σαββίδη διενεργείται προανάκριση. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η εισβολή στο γήπεδο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, για το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, τηρείται η διαδικασία του αυτοφώρου που επιβάλλει τη σύλληψη του δράστη εντός 24 ωρών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αυτόφωτο λήγει σήμερα το βράδυ.

Την προανάκριση για το περιστατικό έχει αναλάβει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η υποδιεύθυνση αντιμετώπισης βίας σε αθλητικούς χώρους.

Οι φωτογραφίες από το περιστατικό έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, ενώ ένας ακόμη αγώνας για την Super League διακόπηκε οριστικά, μετά τον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που δεν ξεκίνησε ποτέ, εξαιτίας του χάους που προκλήθηκε από την απόφαση του διαιτητή να μην μετρήσει το γκολ του ΠΑΟΚ.

Το απίστευτο σκηνικό έλαβε χώρα όταν στο 90ό λεπτό της αναμέτρησης ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για την Super League, ο ΠΑΟΚ σκόραρε με τον Βαρέλα, όμως ο βοηθός υπέδειξε οφσάιντ. Από κει και πέρα επικράτησε χάος, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας καθώς μετά την εισβολή των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, ο διαιτητής αποχώρησε.
Η οριστική διακοπή του αγώνα από τον διαιτητή Κομίνη αποφασίστηκε στις 11:30 το βράδυ, ακριβώς δύο ώρες από την στιγμή που το παιχνίδι διακόπηκε και οι ομάδες κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια.

O υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε πως η Πολιτεία είναι έτοιμη για «δύσκολες αποφάσεις» σε συνεννόηση με την UEFA. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εκτρέψει από το στόχο μας», ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης.

liberal

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο Ιβάν Σαββίδης και 4 ακόμη άτομα"

Σκοπιανοί στην Αυστραλία κατέθεσαν υπόμνημα για να αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»

Θα πρέπει οι Έλληνες της Αυστραλίας να εμποδίσουν την αναγνώριση της FYROM ως «Μακεδονία»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα των ομογενών «Νέος Κόσμος», τις τελευταίες μέρες συγκεντρώνονται υπογραφές υπό μορφή επίσημου υπομνήματος, προκειμένου να πιεστεί η αυστραλιανή βουλή να αναγνωρίσει την FYROM ως «Μακεδονία».
Ο «Νέος Κόσμος», φέρνοντας την εξέλιξη αυτή στη δημοσιότητα, υπογραμμίζει και την επισήμανση βετεράνου πολιτικού της Αυστραλίας που μας είπε:«Για να μην εξεταστεί το υπόμνημα αυτό, υπάρχει ένας τρόπος. Με δικό τους υπόμνημα να συγκεντρώσουν υπογραφές οι Έλληνες της Αυστραλίας και να ζητούν από την αυστραλιανή βουλή να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της FYROM ως Μακεδονία. Ελπίζοντας, βέβαια, ότι οι Έλληνες θα συγκεντρώσουν περισσότερες υπογραφές».
Ο «Νέος Κόσμος» δημοσιοποιεί την επισήμανση αυτή του βετεράνου πολιτικού, ελπίζοντας ότι θα αξιολογηθεί σωστά από τους αρμόδιους φορείς της παροικίας μας.
Στο υπόμνημα των καταγόμενων από τη FYROM, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη βουλή (αριθμός υπομνήματος – Petition Number EN0512) αναφέρεται ότι αυτό αποτελεί πρωτοβουλία ομάδας Αυστραλών πολιτών (Certain citizens of Australia) και απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα μέλη του κοινοβουλίου.
Το υπόμνημα, που έχει ήδη υπογραφεί από τρεις και πλέον χιλιάδες Αυστραλούς πολίτες, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η Αυστραλία αναγνωρίζει την Δημοκρατία της Μακεδονία ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» υποστηρίζοντας ότι η θέση της είναι εναρμονισμένη με την ετυμολογία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Όμως 140 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, ανάμεσά τους και τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα) αναγνωρίζουν την Δημοκρατία της Μακεδονίας με το ιστορικό και συνταγματικό της όνομα.
Στο πνεύμα της δημοκρατίας, των βασικών ελευθεριών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, αλλά και της νομιμότητας, η Αυστραλία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Δημοκρατία της Μακεδονίας με το ιστορικό και συνταγματικό της όνομα. Καλούμε τη Βουλή των αντιπροσώπων να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Καναδά και άλλων 135 χωρών και να πράξουν το ίδιο».
neoskosmos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοπιανοί στην Αυστραλία κατέθεσαν υπόμνημα για να αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»"

Τι αλλάζει με τα αυτοκίνητα που είναι σε ακινησία

Αλλαγές στα πρόστιμα με μειώσεις από την μία πλευρά, αλλά και προσαυξήσεις με εισοδηματικά κριτήρια περιλαμβάνονται στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που κατατέθηκε αργά την Πέμπτη στη Βουλή.

Ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, αλλά τριπλάσια προσαύξησή τους με εισοδηματικά κριτήρια.

Αυστηρό θα είναι το πρόστιμο για τους οδηγούς που θα συλλαμβάνονται να κάνουν χρήση κινητού, να μην φορούν κράνος και ζώνη ασφαλείας, να σταθμεύουν σε ράμπες ατόμων με αναπηρία ή να κάνουν χρήση της λωρίδας έκτακτης ανάγκης στους αυτοκινητοδρόμους.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στις πινακίδες κυκλοφορίας και τα αυτοκίνητα που μπαίνουν σε ακινησία. Σε ό,τι αφορά τις πινακίδες κυκλοφορίας, κάθε μία που θα αφαιρείται θα καταχωρίζεται μηχανογραφικά στο αρχείο, στο οποίο θα τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του υπουργείου Μεταφορών.

Για τα οχήματα σε ακινησία, μετά την πάροδο δύο ετών η αρμόδια ΔΟΥ θα προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας τους, ενώ θα χορηγείται βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων, κατόπιν αίτησης του ιδιοκτήτη-κατόχου του οχήματος.

Σε περίπτωση όμως που ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου αποφασίσει να κινήσει το αυτοκίνητό του ξανά θα πρέπει να πληρώσει παράβολο 30 ευρώ.

Ειδικότερα: «Προβλέπεται η καταστροφή από την αρμόδια ΔΟΥ , σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία, των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, μετά την πάροδο διετίας από τη θέση του οχήματος σε κατάσταση ακινησίας ή από τη λήξη του διοικητικού μέτρου της αφαίρεσης πινακίδων, σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατ' εφαρμογή του Κ.Ο.Κ..

Για την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την εκ νέου θέση σε δημόσια κυκλοφορία οχήματος του οποίου οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν καταστραφεί, κατά τα ανωτέρω, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) προβαίνουν σε αντικατάσταση των κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, μοτοσικλετών ή ρυμουλκούμενων, ύστερα από αίτηση του κατόχου ή του ιδιοκτήτη. Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καταβάλλεται παράβολο, υπέρ του Δημοσίου, ύψους τριάντα (30) ευρώ».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει με τα αυτοκίνητα που είναι σε ακινησία"

Αχτσιόγλου: Η δύσκολη εξίσωση οικονομικής βιωσιμότητας-κοινωνικής δικαιοσύνης

«Η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του πολύπαθου ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, σε αρμονία με τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η βελτίωση της πορείας της οικονομίας αλλά και του ρυθμού ανάπτυξης θα επηρεάσει θετικά τα οικονομικά δεδομένα και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, επιτρέποντας τις διορθωτικές παρεμβάσεις». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε άρθρο της με τίτλο: «Η δύσκολη εξίσωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης: οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», στην Καθημερινή της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι «οι προκλήσεις είναι πολλές, όμως μέσα σε ελάχιστο χρόνο τέθηκαν οι στέρεες βάσεις για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Και αυτό σίγουρα δεν ήταν μια εύκολη εξίσωση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου:

«Η γήρανση του πληθυσμού είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς η δυσμενής αναλογία ανάμεσα στον ενεργό και μη ενεργό πληθυσμό που διαμορφώνεται, οπωσδήποτε επιβαρύνει τα οικονομικά δεδομένα του συστήματος.

Στο σύντομο αυτό άρθρο θα προσπαθήσω να αποδείξω ότι η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, απορροφώντας τον αντίκτυπο των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, αλλά και επενεργώντας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, δεδομένων ασφαλώς των γνωστών δημοσιονομικών περιορισμών για όσο χρόνο ακόμη θα ισχύουν.

Οι βασικές πολιτικές που ενσωμάτωσε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 έχουν συνοπτικά ως εξής:

1. Ενοποίηση όλων των δημόσιων φορέων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και ενοποίηση όλων των ταμείων επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών στο ΕΤΕΑΕΠ.

2. Πλήρης εναρμόνιση των κανόνων εισφορών και παροχών, ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των ασφαλισμένων.

3. Μεταρρύθμιση της δομής των συντάξεων. Η κύρια σύνταξη αποτελείται από την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη καθορισμένων παροχών.

· Εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και συμβάλλει στην προστασία των συνταξιούχων από την ακραία φτώχεια.

· Ανταποδοτική σύνταξη καθορισμένων παροχών με σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, η οποία λαμβάνει υπόψη τον ασφαλιστικό βίο αλλά και τις εισφορές του ασφαλισμένου.

Οι παραπάνω πολιτικές αντανακλούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στη συνολική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η εναρμόνιση των κανόνων εισφορών και παροχών διασφαλίζει τη διαγενεακή ισότητα και την ισότιμη κατανομή των επιβαρύνσεων, ενώ η απλοποίηση του συστήματος επιταχύνει τη χορήγηση συντάξεων. Επιπλέον, η θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης βελτιώνει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος, εξασφαλίζοντας υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τα χαμηλά εισοδήματα. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα του νέου συστήματος ως κοινωνικά προστατευτικού, με μέριμνα σε όσους οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να διάγουν έναν πλήρη εργασιακό βίο με ικανοποιητικό μισθό.

Το μέσο εισόδημα από συντάξεις εκτιμάται ότι σταθερά θα υπερβαίνει το 90% του αντίστοιχου εισοδήματος του μέσου μισθού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για κάθε ηλικιωμένο, εφόσον βέβαια συνοδευτεί από βελτίωση του επιπέδου των αμοιβών και συνδυαστεί με πρόσθετες μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους από τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων γήρατος, τα οποία εκτιμώνται σε πάνω από 50% καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου έως το 2070, παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών των χωρών της ευρωζώνης (ο μέσος όρος της ευρωζώνης εκτιμάται στο 39% για το 2060 - Ageing Report 2015).

Περαιτέρω, η άμεση εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης σήμανε μια άνευ προηγουμένου διοικητική μεταρρύθμιση, που θα βελτιώσει ουσιωδώς τη διακυβέρνηση της κοινωνικής ασφάλισης. Η ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ συνένωσε 8.435 υπαλλήλους από 8 διαφορετικά ταμεία, διαμόρφωσε ένα ηλεκτρονικό μητρώο για όλους τους ασφαλισμένους και ενοποιεί σταδιακά τα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα.

Αναφορικά με την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την πρόσφατη αναλογιστική προβολή της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 12,9% του ΑΕΠ το 2040, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε το 2040 έχει προβλεφθεί να είναι στο 13% του ΑΕΠ (Ageing Report 2015). Σημαντικότερο δε είναι ότι από το 2026 και μετά η κρατική χρηματοδότηση θα κατευθύνεται αποκλειστικά στην κάλυψη της εθνικής σύνταξης όπως έχει θεσμοθετηθεί με τον Ν. 4387/16 (4,8% του ΑΕΠ), ενώ ολόκληρη σχεδόν η δαπάνη της ανταποδοτικής σύνταξης θα μπορεί να καλύπτεται από τις εισφορές. Ήδη, η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, συντείνει στην εξάλειψη των ταμειακών ελλειμμάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα ύψους 777 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ. Μια θετική απόκλιση δηλαδή της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, σε αντίθεση με όσα κατά καιρούς γράφονταν, το 87,7% των μη μισθωτών ασφαλισμένων κλήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2018 να πληρώσουν εισφορές έως 200 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2016, οπότε και ίσχυε ακόμη το παλαιό σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, ήταν μόλις 27%. Εξάλλου, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, καμία τάση απόκρυψης εισοδημάτων δεν διαμορφώθηκε λόγω του νέου ασφαλιστικού, καθώς η διαστρωμάτωση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών παρέμεινε στα επίπεδα που ήταν και πριν από την ψήφιση του ν. 4387/2016.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα αποδεικνύουν ότι η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του πολύπαθου ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, σε αρμονία με τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η βελτίωση της πορείας της οικονομίας αλλά και του ρυθμού ανάπτυξης θα επηρεάσει θετικά τα οικονομικά δεδομένα και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, επιτρέποντας τις διορθωτικές παρεμβάσεις.

Οι προκλήσεις είναι πολλές, όμως μέσα σε ελάχιστο χρόνο τέθηκαν οι στέρεες βάσεις για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Και αυτό σίγουρα δεν ήταν μια εύκολη εξίσωση».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχτσιόγλου: Η δύσκολη εξίσωση οικονομικής βιωσιμότητας-κοινωνικής δικαιοσύνης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news