facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Εφορία: Πώς θα χωρίζονται χρέη και επιστροφές στους συζύγους

Για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις θεωρείται δύσκολο να υπάρξει «συμμόρφωση» προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τη δυνατότητα χωριστής υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από συζύγους. Παρ’ όλα αυτά, όσοι θέλουν άμεσα να χωρίσουν φόρους και επιστροφές, μπορούν να το κάνουν με την υποβολή αίτησης στην εφορία τους, όπως διευκρινίζουν φοροτεχνικοί.
Το ΣτΕ με απόφασή του δικαίωσε φορολογούμενο ο οποίος είχε ζητήσει από την εφορία του, για το φορολογικό έτος 2016 και μετά, να μπορεί να υποβάλλειξεχωριστή φορολογική δήλωση, να εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό και να μη γίνονται μεταξύ τους συμψηφισμοί. Έκρινε ότι μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλλει αυτοτελώς δήλωση φόρου περί του εισοδήματός του.
Την απόφαση αυτή μελετούν διεξοδικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πριν καταλήξουν σε προτάσεις αλλαγής των ισχυουσών διατάξεων νόμου προς την πολιτική ηγεσία. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως η απόφαση εξετάζεται και η προσαρμογή θα γίνει σε χρόνο που είναι«διοικητικά εφικτός», επισημαίνοντας πιθανά προβλήματα ως προς την αποτύπωση οικογενειακών δαπανών -και τη μοιρασιά τους- ή την κάλυψη τεκμηρίων.
Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, οι έγγαμοι υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, ενώ αντίθετα όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα υποβάλουν ή όχι κοινή δήλωση.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κοινή δήλωση απορρέουν όταν ο ένας σύζυγος δικαιούται επιστροφή φόρου και στον έτερο προκύπτει έξτρα φόρος, γεγονός το οποίο φέρνει συμψηφισμό και «γκρίνια» σε ορισμένες περιπτώσεις, ή όταν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ενός μπορούν να μπλοκάρουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας του άλλου.
Αντίθετα η κοινή δήλωση συμφέρει τα ζευγάρια όταν ένας από τους δύο πιάνεται στην παγίδα των τεκμηρίων ή ένας εκ των δύο δεν καλύπτει τις απαιτούμενες δαπάνες με πλαστικό χρήμα για να καλύψει το αφορολόγητο.
Στην περίπτωση των τεκμηρίων, ο/η σύζυγος μπορεί να καλύψει με τα εισοδήματά του τη διαφορά που προκύπτει για να μην επιβαρυνθεί ο άλλος, ενώ στις δαπάνες μέσωπλαστικού χρήματος, εάν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων, το τυχόν πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών του.

Αίτηση στην εφορία

Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί και σήμερα οι σύζυγοι μπορούν να «κόψουν στα δύο» το εκκαθαριστικό τους με μια αίτηση στην εφορία.
Κάθε έγγαμος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του στην εφορία τον διαχωρισμό του εκκαθαριστικού σε δύο ξεχωριστές πράξεις, ώστε οι οφειλόμενες δόσεις να αφορούν τα εισοδήματα εκάστου συζύγου και να μην καταβάλλονται από κοινού. Έτσι, ο κάθε σύζυγος έχει τη δυνατότητα να καταβάλει αυτό που του αναλογεί, χωρίς προηγούμενο συμψηφισμό των φορολογικών αποτελεσμάτων.
Επίσης με την υποβολή αίτησης, δίνεται η δυνατότητα, η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο ένας εκ των συζύγων να μη συμψηφιστεί με τις οφειλές του άλλου συζύγου.
Αντίστοιχα, με αίτηση στην εφορία μπορεί να προκύψει και διαχωρισμός χρεών, ώστε να αρθούν τα εμπόδια έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
Σήμερα, σε περίπτωση που ένας εκ των συζύγων έχει χρέη στην εφορία, φορολογική ενημερότητα εκδίδεται μόνο σε περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί ή εξοφληθεί. Το ίδιο ισχύει και για τον σύζυγο του οφειλέτη, ο οποίος όμως με μια κατάθεση αίτησης διαχωρισμού χρεών μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Πώς θα χωρίζονται χρέη και επιστροφές στους συζύγους"

Ομολογία Κοτζιά: Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί

Μεγάλο προβληματισμό για την συμπεριφορά της Τουρκίας, εκκρεμότητα με διάρκεια όσον αφορά τους δύο αξιωματικούς του Έβρου και κατακόρυφη προσγείωση σε μια δύσκολη πραγματικότητα.
Αυτό είναι το κλίμα που βγαίνει από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων όσον αφορά την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους βουλευτές που ήταν παρόντες ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως είναι απροσδιόριστος ο χρόνος λήξης του θέματος με τους δύο Έλληνες στον Έβρο, ενώ βουλευτές που συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους έκαναν εκτιμήσεις ότι ίσως υ υπόθεση φτάσει χρονικά σε εκκρεμότητα ακόμη και τον ένα χρόνο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά βουλευτής για την στάση της Τουρκίας και την ενημέρωση Κοτζιά «Είναι η πρώτη φορά που από τα ροζ συννεφάκια η χώρα προσγειώνεται κατευθείαν στο έδαφος με πληθώρα πιέσεων και προβλημάτων».
Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της Αγκυρας, όπου μεταφέρθηκαν τα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, διαμηνύεται πως Τούρκοι εμπειρογνώμονες ζητούν διορία 2 εβδομάδων για να ελέγξουν τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κοτζιάς είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας πως θα ζητηθεί να πάει και από την Αθήνα τεχνικός σύμβουλος το επόμενο διάστημα προκειμένου να πάρει κι αυτός μέρος στην εξέταση των κινητών των δύο στρατιωτικών.
Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς φέρεται να είπε πως επειδή η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση «θα πρέπει να κλείσουμε σύντομα και με τον καλύτερο τρόπο τα υπόλοιπα εθνικά θέματα και να προσανατολίσουμε όλες μας τις δυνάμεις και όλους μας τους πόρους στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία».
Μπακογιάννη: Τα Ιμια δύο είναι πολύ πιο βαριά από τα Ιμια 1
Η Ντόρα Μπακογιάννη στη δίκη της συνομιλία με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο προβληματισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος συνολικά για την στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η δική μου αίσθηση είναι ότι τα πράγματα πάνε σε μία πολύ μεγάλη ένταση έχουμε παντελώς νέα δεδομένα στην περιοχή. Τα Ιμια 2 είναι πολύ πιο βαριά από τα Ιμια 1 και απαιτείται πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα, πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα, πολύ μεγαλύτερη εγρήγορση και πολύ καλύτερος συντονισμός αν θέλουμε σοβαρά να αντιμετωπίσουμε και σε εθνικό επίπεδο πια το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία».
Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ακόμη ότι στα νέα δεδομένα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας είναι και το γεγονός ότι η Τουρκία πια δεν ενδιαφέρεται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση που το έκανε το προηγούμενο διάστημα για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Λοβέρδος: Η κυβέρνηση δεν θέλει τη στήριξη της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε πως «υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι η κυβέρνηση δεν θέλει την στήριξη της αντιπολίτευσης» διότι είτε αφορά τα ελληνοτουρκικά, είτε είναι η Κύπρος, είτε η FYROM, η κυβέρνηση δεν ενημερώνει την αντιπολίτευση.
«Δεν μπορούν να νουθετούν την αντιπολίτευση ότι υπάρχει ανάγκη ενότητας όταν θέλουν να επιβάλλουν την ενότητα με τους δικούς τους όρους και δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις. Τα μαθαίνουμε όλα από τις πηγές που έχουμε στα υπουργεία, από τον Τύπο και από την Κύπρο.
Ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι για τους δύο Ελληνες αξιωματικούς ενημερώθηκε αρμοδίως από το στράτευμα και από τους πρέσβεις.
«Κρατήσαμε μία στάση, να μην μεταφέρουμε τις συγκρούσεις μας και στο θέμα αυτό, πέρασαν πέντε μέρες και το θέμα εξελίχτηκε ανάποδα από αυτό που εκτιμούσε η κυβέρνηση» σημείωσε ο Α. Λοβέρδος και κατέληξε: «Ρώτησα εάν υπάρχει εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι όμως αυτά που μου είπε δεν μπορώ να σας τα πω».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία Κοτζιά: Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί "

Σοβαρό επεισόδιο εις βάρος μουσουλμάνου βουλευτή προκάλεσε ο Ηλ. Κασιδιάρης

Η διαχρονική ανοχή που, ουσιαστικά επιδεικνύει η πολιτική διεύθυνση της Βουλής στις ακρότητες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς και η ανεπάρκεια των πειθαρχικών ελέγχων έναντι των βουλευτών της, συνέβαλε νωρίτερα σήμερα, στην καταγραφή ενός νέου επεισοδίου που στιγμάτισε την κρίσιμη, λόγω συγκυρίας, «κλειστή» συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του Κοινοβουλίου.

Ο εκ των πρωταγωνιστών τέτοιων επεισοδίων Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε στην έναρξη της συνεδρίασης την ... απομάκρυνση του μουσουλμάνου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά από την αίθουσα της Γερουσίας, χρησιμοποιώντας απαράδεκτες –όπως ελέχθη χαρακτηριστικά από βουλευτές όλων των λοιπών κομμάτων- αναφορές σε βάρος του κ. Μουσταφά.

Τα όσα φέρεται να είπε ο θεωρούμενος και «Νο2» στο κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου, προκάλεσαν την εντονότατη δυσφορία και την αποδοκιμασία βουλευτών από την ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΣΥ, και το Ποτάμι, με άπαντες να καταγγέλλουν τον χρυσαυγίτη βουλευτή ότι με τη στάση και τη συμπεριφορά του ουσιαστικά λειτουργεί υπέρ της τουρκικής προπαγάνδας.

Οπως αναφέρθηκε σχετικά, ο Ηλ. Κασιδιάρης ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Μουσταφά επικαλούμενος τις γνωστές δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει τέσσερις βουλευτές δικούς της στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Ο Κασιδιάρης και η παρέα των νεοναζί παίζουν το παιχνίδι του Ερντογάν! Ό,τι λέει ο Ερντογάν το θέτει στην ελληνική Βουλή η Χ.Α. Είναι προδοσία να υιοθετείς αυτά που λέει ο Ερντογάν εντός της Βουλής παρουσία του Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου!

Ποιος άλλος θα μπορούσε να το κάνει, οι νεοναζί βέβαια!», έγραψε στο Twitter ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΔΗΣΥ).

«Απαιτεί απύθμενο θράσος οι απολογητές της προδοσίας της Κύπρου ενώπιον μάλιστα του Κυπρίου υπουργού Εξωτερικών να αμφισβητούν τον πατριωτισμό και την ακεραιότητα οποιουδήποτε Έλληνα βουλευτή ιδιαιτέρως δε του Μουσταφά Μουσταφά που κοσμεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο όχι μόνο από χθες ή προχθές αλλά από τη δεκαετία του ‘90. Και επειδή η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένας από μας αλλά είναι ορκισμένος εχθρός του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας, εμείς τα κόμματα του Συνταγματικού Τόξου οφείλουμε μα προστατέψουμε το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία» επισήμανε αμέσως ο κ. Σπ.Δανέλλης. «Το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει τον Πρόεδρο της Βουλής και την επιτροπή Δεοντολογίας», πρόσθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Ετοιμη να επέμβει η φρουρά

Οι τόνοι ήταν ιδιαίτερα υψηλοί, γεγονός το οποίο «κινητοποίησε» προς στιγμήν τα στελέχη της φρουράς του Κοινοβουλίου που βρίσκονταν περιμετρικά και εξωτερικών των εισόδων της αίθουσας: τις άνοιξαν για να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν.

Τελικώς, τα πνεύματα ηρέμησαν στο εσωτερικό της αίθουσας, και μετά από μια ολιγόλεπτη διακοπή η συνεδρίαση συνεχίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχή υπήρξε μια σύντομη τοποθέτηση ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης, για να ακολουθήσουν δύο κύκλοι ομιλιών από βουλευτές και, φυσικά, η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά: στο επίκεντρο οι εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία, το Αιγαίο, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών και τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρό επεισόδιο εις βάρος μουσουλμάνου βουλευτή προκάλεσε ο Ηλ. Κασιδιάρης"

Μεσολάβηση Γκουτέρες για τους δύο στρατιωτικούς ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη ταχείας και θετικής έκβασης της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών, την Τρίτη.

Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γ.γ. του ΟΗΕ για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος και οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, για το ζήτημα της ονομασίας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσολάβηση Γκουτέρες για τους δύο στρατιωτικούς ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας"

Τι αποφάσισε η σύσκεψη Μαξίμου

Το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίασε για περισσότερες από δύο ώρες, με βασικό θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και φυσικά το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στη γείτονα χώρα. Απορρίφθηκε η ιδέα επικοινωνίας Τσίπρα-Ερντογάν.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πως η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους:

«Δεν θέλουμε να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», τόνιζαν, για να προσθέσουν ότι το ζήτημα το διαχειρίζονται σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι εξαντλεί όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα πίεσης -κλιμακωτά- ώστε να μην κατηγορηθεί για παρέμβαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.

Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η όποια παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.

Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Ακόμη, συζητήθηκε η στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες στην κατεύθυνση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, επί τάπητος μπήκαν και τα θέματα της οικονομίας για την τρίτη αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης, με τις ίδιες πηγές να εκτιμούν ότι «βρισκόμαστε σε καλό μομέντουμ για έξοδο».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αποφάσισε η σύσκεψη Μαξίμου"

ΑΣΕΠ: Παράταση για τις αιτήσεις ΔΕ για τη μεγάλη προκήρυξη των 8.166 θέσεων

Παράταση πήρε η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων των υποψηφίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), έως τις 14:00 της Παρασκευής 9 Μαρτίου, για την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, που αφορά 8.166 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών, καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από υποψηφίους εκπαιδευτικής κατηγορίας ΔΕ. Ενδεικτικά, έως τις 14:30 σήμερα το μεσημέρι είχαν υποβληθεί περισσότερες από 27.500 αιτήσεις, ενώ βρίσκονταν υπό επεξεργασία περισσότερες από 28.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή ολοκληρώνεται για τους υποψήφιους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την αποστολή της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, στο ΑΣΕΠ, μέχρι τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΕΠ: Παράταση για τις αιτήσεις ΔΕ για τη μεγάλη προκήρυξη των 8.166 θέσεων"

Τουρκικά ΜΜΕ: Κατά 253 μέτρα παραβίασαν τα σύνορα οι 2 Ελληνες στρατιωτικοί [χάρτης]

Ακόμα και το πόσο... μέσα στην Τουρκία μπήκαν -«παραβιάζοντας στρατιωτική περιοχή»- οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί «μέτρησαν» τα τουρκικά ΜΜΕ.
Όπως αναφέρει η Hurriyet, «κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα».
Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει και σε φωτογραφία το σημείο όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της (από την «έρευνα του περιστατικού» όπως αναφέρει), εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί:
Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι «η σύλληψη του Μιτρετώδη και του Κούκλατζη έγινε σε σημείο που απέχει 253 μέτρα από τον τουρκικό συνοριακό αστυνομικό σταθμό Pazarkule και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσα σε τουρκικό έδαφος».
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, η εφημερίδα αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση. Στο ότι, δηλαδή, οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής τους, αλλά και στο ότι οι έρευνες πλέον στρέφονται στα κινητά του ανθυπολοχαγού και του λοχία, «για να διαπιστωθεί τι φωτογραφίες και βίντεο τράβηξαν οι Έλληνες στρατιωτικοί, καθώς και το εάν έχει σβηστεί κάποιου ψηφιακό υλικό» που ενδεχομένως θα στοιχειοθετούσε την κατηγορία περί «απόπειρας κατασκοπείας».
Μάλιστα, παραθέτει όλη την κατάθεση του Έλληνα ανθυπολοχαγού στις τουρκικές Αρχές και επικεντρώνεται στους λόγους που τραβούσε βίντεο, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε.  
Yπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, ο Πάνος Καμμένος μίλησε για το θέμα, λίγο πριν εισέλθει στον χώρο διάσκεψης της Συνόδου των υπουργών Εθνικής Αμυνας της ΕΕ.
«Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, το οποίο συνήθως λυνόταν με διαπραγματεύσεις μεταξύ διοικητών, έχει οδηγήσει σε μια εμπλοκή από μέρους της Τουρκίας, με την άρνηση του εισαγγελέα οι δύο στρατιωτικοί να παραμείνουν στην Τουρκία, αλλά στο προξενείο.
Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο μεταναστών και προσφύγων και δράση διακινητών, ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα τα οποία κατά αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές  και μετανάστες, με αποτέλεσμα να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα.
Είναι ένα θέμα που αφορά και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Μετά τη Σύνοδο θα ενημερώσω και τον αναπληρωτή γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μέλος-σύμμαχος και τέτοια είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση των δύο Ενόπλων Δυνάμεων».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά ΜΜΕ: Κατά 253 μέτρα παραβίασαν τα σύνορα οι 2 Ελληνες στρατιωτικοί [χάρτης] "

Κομισιόν για στρατιωτικούς: Βρείτε τα σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας

Την ελπίδα για μία ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία εξέφρασε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για το περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο αξιωματούχων του ελληνικού στρατού, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί και αναμένουν να δικαστούν.

Όπως πρόσθεσε, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, έχουν ενημερωθεί αντίστοιχα από τον Έλληνα υπουργό, Πάνο Καμμένο. «Εμείς, στην Επιτροπή, ελπίζουμε σε μία ταχεία και θετική εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα, σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να γίνεται μεταξύ δύο γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι η Επιτροπή εργάζεται για την προετοιμασία της Συνόδου, κάνοντας όλες τις απαραίτητες διεργασίες που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίησή της.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν για στρατιωτικούς: Βρείτε τα σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας "

Το Μαξίμου έβγαλε σποτ για την κάνναβη και άλλαξε σύνθημα: Είναι λογικό και δεν αλλάζει [βίντεο]

«Είναι λογικό και δεν αλλάζει», καταλήγει το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα για την ενημέρωση σχετικά με τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Στα τηλεοπτικά σποτάκια του Μεγάρου Μαξίμου, στα οποία είτε πρωταγωνιστούσε, είτε όχι ο πρωθυπουργός, το σύνθημα που ακουγόταν ήταν το «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη». Μάλιστα πριν λίγο καιρό και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας το είχε χρησιμοποιήσει σε ανάρτηση του στο facebook για το νομοσχέδιο για την κάνναβη. Τελικά όμως, άγνωστο γιατί, το σλόγκαν άλλαξε σε είναι «λογικό και δεν αλλάζει».

Σε ανακοίνωσή του για την αναγκαιότητα χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναφέρει ότι «ενώ η επιστήμη έχει αναγνωρίσει τη σημασία και τα οφέλη της, ενώ διεθνώς έχει τεθεί στις υπηρεσίες της ιατρικής, ενώ ασθενείς στην Ελλάδα που τη χρειάζονται, τη στερούνται, η αντιπολίτευση ξόρκισε στη βουλή τη φαρμακευτική κάνναβη με λόγο κομπογιαννίτικο».

«Η αμάθεια και η ειρωνεία ήταν η συνεισφορά της σε μια εποχή που ο πολιτικός αντίλογος είναι προλήψεις και δεισιδαιμονίες, είναι αναγκαίο να προβάλλεται ο ορθός λόγος. Το στοιχειώδες» προσθέτει ο κ. Βερναρδάκης, τονίζοντας:

«Ευτυχώς για τους ασθενείς που το νομοσχέδιο ψηφίστηκε».

Στο βίντεο εμφανίζεται ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, φαρμακοποιός, ο οποίος εξηγεί τα οφέλη από τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης για τους ασθενείς που υποφέρουν.

«Την εποχή που κάποιοι επιλέγουν να βλέπουν ακόμα τον πλανήτη επίπεδο, εμείς επιλέγουμε να είμαστε στο πλευρό της επιστήμης, στο πλευρό των ασθενών» σημειώνει και αναφερόμενος στα στερεότυπα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, ο βουλευτής λέει ότι οφείλουμε να τα σπάσουμε και πως «οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υγεία τους προέχει πάνω απ' όλα».



Στο βίντεο αναφέρεται, επίσης, ότι «η ενημέρωση του ιατρικού κλάδου και της κοινωνίας θα παύσουν κάθε φωνή αμφισβήτησης», ενώ ο κ. Πάλλης σημειώνει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε με γνώμονα τη λογική».

Αυτό που στην Ελλάδα καταφέραμε επιτέλους, αναφέρει, είναι να υπάρξει πλαίσιο, στην παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά και το υπουργείο Υγείας να δημιουργήσει την πλατφόρμα ώστε τα φαρμακευτικά προϊόντα να μπουν στη συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ασθενείς υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την είδηση για το νομοσχέδιο που θα τους επιτρέπει τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς «έχουν ανάγκη την ανακούφιση, αλλά και τη θεραπεία.

«Η Ελλάδα θα βγει στο φως όταν οι προοδευτικές δυνάμεις θα κατοχυρώσουν ένα καινούργιο πλαίσιο στη χώρα» αναφέρει ο βουλευτής Λέσβου και προσθέτει:

«Εμείς θα είμαστε στο πλευρό των ασθενών για να μπορούμε να τους κοιτάζουμε στα μάτια. Για να μπορούμε να λέμε ότι σε τούτο τον τόπο υπάρχει φροντίδα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Μαξίμου έβγαλε σποτ για την κάνναβη και άλλαξε σύνθημα: Είναι λογικό και δεν αλλάζει [βίντεο] "

Εφετείο: Νέο «όχι» σε έκδοση Κούρδου κρατούμενου στην Τουρκία

«Oχι» στην έκδοση και του δεύτερου από τους εννέα Τούρκους κουρδικής καταγωγής που είχε συλληφθεί λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, είπε το Εφετείο της Αθήνας.

Αρνητική πρόταση κατά της έκδοσής του έκανε και η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να δικαστεί για αλλά αδικήματα από αυτά για τα οποία ζητείται .

Επίσης η εισαγγελική λειτουργός έκρινε ότι τα νέα στοιχεία που είχε ζητήσει το συμβούλιο για να αποφανθεί είναι μια απλή περίληψη των προηγούμενων που είναι ελλιπή και αόριστα.

«Δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβει χώρα η έκδοση του παρόντος κατηγορουμένου στις τουρκικές αρχές», είπε η κ. Σταθέα.

Νωρίτερα πήρε το λόγο ο ίδιος ο 48χρονος που είπε :

«Η Τουρκία με ζητάει επειδή ήμουν επαναστάτης και αγωνίζομαι εναντίον του φασιστικού συστήματος. Δεν μπορεί να προσκομίσει κάτι χειροπιαστό. Με ζητάει για πράξεις (σ.σ. ένοπλη επίθεση στον γενικό εισαγγελέα στην Τουρκία το 2015) ενώ εγώ ήμουν κρατούμενος στη Γερμανία».

Ο 48χρονος οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή καθώς κρατείται για αδικήματα και στην Ελλάδα (εκρηκτικά κλπ). Σύμφωνα με πληροφορίες ή Τουρκία έχει κάνει αίτημα έκδοσης και για έναν ακόμη από τους εννέα (γυναίκα).

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφετείο: Νέο «όχι» σε έκδοση Κούρδου κρατούμενου στην Τουρκία"

Διαδήλωση ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Ορεστιάδας για τους δύο στρατιωτικούς -Διέκοψαν τις εκδρομές στην Αδριανούπολη [εικόνες]

​Ειρηνική διαμαρτυρία προγραμματίζουν για την ερχόμενη Κυριακή οι κάτοικοι της Ορεστιάδας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ενώ διακόπηκαν όλες οι εκδρομές για την Αδριανούπολη.
Όπως δήλωσε στο iefimerida ο πρόεδρος του ποδηλατικού συλλόγου της Ορεστιάδας «Ρήσος», κ. Χρήστος Λεβέντης, «την ερχόμενη Κυριακή στις 10 το πρωί θα γίνει ποδηλατοπορεία από την κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας προς το τελωνείο Καστανεών. Είμαστε μαζί με τα δυο παλικάρια, με τους δυο στρατιωτικούς μας, η σκέψη μας είναι μαζί τους», τόνισε. Ο κ. Λεβέντης ξεκαθαρίζει ότι η διαδήλωση «θα έχει ειρηνικό χαρακτήρα», δεν υπάρχει πρόθεση να αποκλείσουν το τελωνείο, ενώ ήδη και άλλοι σύλλογοι και φορείς εκφράζουν την θέληση τους να συμμετέχουν στην διαδήλωση, η οποία αναμένεται να είναι μαζική. 
Διακόπηκαν οι εκδρομές στην Αδριανούπολη
Την ίδια στιγμή, οι εκδρομές από τον Έβρο προς την Αδριανούπολη έχουν διακοπεί, καθώς τα δυο μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Ορεστιάδας πήραν την απόφαση να σταματήσουν τα δρομολόγια σε ένδειξη συμπαράστασης στους δυο στρατιωτικούς αλλά και για να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προς τις τουρκικές Αρχές για να αφεθούν ελεύθεροι. «Οι κάτοικοι είναι θυμωμένοι, είναι στενοχωρημένοι, έχουμε ψυχρανθεί. Κάναμε παρέα με τον Δημήτρη, τον έναν από τους δυο στρατιωτικούς που είναι από την Ορεστιάδα, τον γνωρίζαμε καλά, πίναμε καφέ μαζί.
Τώρα που γνωρίζουμε ότι είναι αιχμάλωτος, ότι βρίσκεται στην φυλακή, στενοχωριόμαστε πολύ», δηλώνει στο iefimerida η Αριστέα Μαρκίδου, υπάλληλος στο ταξιδιωτικό γραφείο «Καρακατσάνης» της Ορεστιάδας και προσθέτει: «Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει ζήτηση τις τελευταίες μέρες από τους πολίτες για τέτοιες εκδρομές. Εμείς πήραμε την απόφαση να μην πραγματοποιήσουμε αυτή την Παρασκευή το δρομολόγιο για την Αδριανούπολη. Τα λεωφορεία έπαιρναν κόσμο συνήθως από Ορεστιάδα, από Διδυμότειχο και από τα χωριά. Τώρα δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό το δρομολόγιο», καταλήγει η κ. Μαρκίδου. 
Μηδενικές διελεύσεις προς την Αδριανούπολη
Το iefimerida πέρυσι είχε κάνει αποστολή στην Αδριανούπολη (Edirne για τους Τούρκους) και είχε καταγράψει την εικόνα με τους χιλιάδες καταναλωτές από τον Έβρο που περνάνε τα ελληνοτουρκικά σύνορα για να επισκεφθούν τα καταστήματα της περιοχής. Η αγορά της Αδριανούπολης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Έλληνες καταναλωτές. Είναι ενδεικτικό, ότι τα περισσότερα καταστήματα, αλλά και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος έχουν πινακίδες και στα ελληνικά, ενώ στην είσοδο της πόλης υπάρχει η επιγραφή «Καλώς ήρθατε». Σύμφωνα με στοιχεία των εμπορικών συλλόγων του Έβρου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κάθε Παρασκευή, που στην Αδριανούπολη λειτουργεί παζάρι, από τα σύνορα των Καστανεών περνάνε περίπου 1.500 Έλληνες πολίτες. 
Τις τελευταίες μέρες η διελεύσεις έχουν μειωθεί δραματικά, καθώς οι κάτοικοι της Ορεστιάδας σε ένδειξη συμπαράστασης έχουν «μποϊκοτάρει» την αγορά της Αδριανούπολης, ενώ χθες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, δεν πέρασε ούτε ένα ελληνικό αυτοκίνητο τα σύνορα. «Δεν περνάει κανένας στην Αδριανούπολη. Χθες είχαμε μηδενικές διελεύσεις, δηλαδή ούτε με αυτοκίνητα δεν πέρασαν Έλληνες στην Τουρκία», δηλώνει στο iefimerida ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και προσθέτει: «Στην πλειονότητα τους οι κάτοικοι της πόλης μας σταμάτησαν τις διελεύσεις στην Αδριανούπολη. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας μοχλός πίεσης. Επίσης εκφράζουμε την πεποίθηση μας ότι οι δυο λαοί μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα. Είναι μια αυθόρμητη πρωτοβουλία των κατοίκων της Ορεστιάδας, που θεωρούν ότι αυτή η αντίδραση μπορεί να συμβάλλει έτσι ώστε να υπάρχει θετική κατάληξη για τους δυο στρατιώτες μας», καταλήγει ο κ. Μαυρίδης. 
«Θα ξεκινήσουμε δρομολόγια όταν αφεθούν ελεύθεροι οι Δυο»
Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Ορεστιάδας σκοπεύουν να μην πραγματοποιήσουν κανένα δρομολόγιο προς την Αδριανούπολη, αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι Δυο. «Ως ένδειξη συμπαράστασης για τα δυο παιδιά, θα αρχίσουμε ξανά τα δρομολόγια μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση», τονίζει στο iefimerida ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου «Alpino Tours», Γιώργος Κιλούδης, ο οποίος μάλιστα ανέβασε στο Facebook σχετική ανάρτηση, με την οποία ενημερώνει ότι «το γραφείο αναβάλλει κάθε εκδρομή προς την Τουρκία επ’ αόριστον και έως τη λύση του προβλήματος ειρηνικά με τους γείτονες μας Τούρκους». Ο κ. Κιλούδης τόνισε στο iefimerida πως «ορισμένοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ταξιδέψουν στην Αδριανούπολη, αλλά εμείς δεν θα κάνουμε τα δρομολόγια. Το παιδί, τον στρατιωτικό τον ξέρουμε. Υπηρέτησε μαζί με τον γιό μου, έκαναν μαζί την ίδια περιπολία στο σημείο όπου υπήρξε το συγκεκριμένο πρόβλημα τώρα. Έχουμε σταματήσει τα δρομολόγια μας γενικά προς την Τουρκία, όχι μόνο προς την Αδριανούπολη», καταλήγει. 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδήλωση ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Ορεστιάδας για τους δύο στρατιωτικούς -Διέκοψαν τις εκδρομές στην Αδριανούπολη [εικόνες]"

Εξάρθρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Combat 18» από την Αντιτρομοκρατική – έξι συλλήψεις

Tην ακροδεξιά εξετρεμιστική οργάνωση «Combat 18 Hellas» εξάρθρωσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία την Τρίτη, προβαίνοντας σε έξι συλλήψεις, μετά από μεγάλη επιχείρηση στην Αττική και μια πόλη της επαρχίας.

Σε ένα σπίτι, από τα έξι που ερευνήθηκαν συνολικά, βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, αλλά και λίπασμα, το οποίο πιθανολογείται ότι θα χρησιμοποιείτο για κατασκευή εκρηκτικής ύλης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, οι ύποπτοι είχαν συγκροτήσει ομάδα κρούσης και έχουν αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 15 εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών.

Μεταξύ των ενεργειών τους συγκαταλέγεται και η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα, πριν από περίπου τρία χρόνια.

Η οργάνωση «Combat 18 Hellas» ότι έχει ιδεολογικές ρίζες στην ομώνυμη ομάδα από τη Βρετανία.

Ωστόσο, η οργάνωση δεν φαίνεται να συνδέεται με την πρόσφατη επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, για την οποία, από την έως τώρα έρευνα, έχουν προκύψει στοιχεία για την ταυτότητα ενός από τους δράστες.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρθρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Combat 18» από την Αντιτρομοκρατική – έξι συλλήψεις"

Συμπλοκές οδηγών ταξί με οδηγούς της Uber στο κέντρο της Αθήνας -Κλωτσιές στα αυτοκίνητα [βίντεο]

Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν πέριξ της οδού Μάρνη στο κέντρο της Αθήνας, όταν οι οδηγοί ταξί που απεργούν, αντιδρώντας στη λειτουργία πολυεθνικών πλατφορμών μέσω ίντερνετ, «έπεσαν πάνω» σε οδηγούς της Uber.
Αμέσως μαζεύτηκαν γύρω από τα αυτοκίνητα και άρχισαν να αποδοκιμάζουν τους οδηγούς, ακολούθησαν κλωτσιές στα αυτοκίνητα και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας ώστε τελικά οι οδηγοί να «απελευθερωθούν» και να συνεχίσουν την πορεία τους. Η απεργία των οδηγών ταξί θα συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα στις 5, ενώ αυτή την ώρα τα μέλη του ΣΑΤΑ πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. 



Μετα την συναντησή του με συνεργάτη του Ε.Τσακαλώτου ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος δήλωσε οτι αν δεν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Σπίρτζη που βάζει περιορισμούς στις πλατφόρμες τυπου UBER οι οδηγοί ταξί θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και θα κάνουν την Αθήνα Κούγκι..


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλοκές οδηγών ταξί με οδηγούς της Uber στο κέντρο της Αθήνας -Κλωτσιές στα αυτοκίνητα [βίντεο] "

Ολυμπία Οδός: Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στις σήραγγες Παναγοπούλας

Ολιγόωρη κυκλοφοριακή ρύθμιση θα εφαρμοστεί τo βράδυ της Τρίτης 06/03 από τις 20:00 έως τις 07:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, στην περιοχή σηράγγων Παναγοπούλας του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών (μεταξύ των ΧΘ 184,650 και 193,950), κατά τη διάρκεια των οποίων και οι δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, θα εκτρέπονται τοπικά εκτός των σηράγγων στον βόρειο κλάδο και την παράπλευρη βοηθητική οδό της βόρειας σήραγγας, όπως φαίνεται στο ακόλουθο σχηματικό διάγραμμα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι ρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση δοκιμών και ελέγχων του εξοπλισμού των σηράγγων από τον αρμόδιο Κατασκευαστή (ΑΚΤΩΡ, μέλος της Κ/Ξ Άπιον Κλέος).

Η Ολυμπία Οδός με την ανακοίνωσή της, ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολυμπία Οδός: Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στις σήραγγες Παναγοπούλας"

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές αδελφών -Τα κριτήρια

Υπεγράφη την Δευτέρα από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, η υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές αδελφών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτατες Εκλησσιαστικές Ακαδημίες.
Σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα μετεγγραφής θα έχουν όσοι προπτυχιακοί φοιτητές σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα, τόσο μεταξύ τους, όσο και από την περιφερειακή ενότητα, στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα και εφ' όσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου-φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το ποσό των 12.500 ευρώ.
Τα κριτήρια των μετεγγραφών
Αναλυτικότερα, ως προς τα κριτήρια μετεγγραφών, ισχύουν τα εξής:
α) Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του αιτούντος μετεγγραφής φοιτητή, θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος, υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του και την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.
β) Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο μήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του, υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι ο αδελφός του θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος, υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του και την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.
γ) Αν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, τα αδέρφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή, τα αδέρφια φοιτητές πρέπει να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχα τμήματα ή σχολές της τρίτης Περιφερειακής Ενότητας.
δ) Σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, τα αδέρφια φοιτητές μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:
i. Σε τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα που διαμένουν οι γονείς τους μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.
ii. Σε τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης
iii. Σε τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.
ε) Επίσης, σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογενείας του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, δικαιούται μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδερφός φοιτά σε τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του.
Οι μετεγγραφές επιτρέπονται μόνο για σχολές ή τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που είναι αντίστοιχα των σχολών ή τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων εισαγωγής, από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, από ΤΕΙ σε ΤΕΙ και από ΑΕΑ σε ΑΕΑ. Ωστόσο, μόνο για φέτος (ακαδημαϊκό έτος 2017-18), δικαιούνται μετεγγραφής οι φοιτητές των ΤΕΙ στα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σύμφωνα με την αντιστοιχία τμημάτων που περιγράφει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής {άρθρ.5, ν.4521/2018 (A΄ 38)}.
Ποιοι εξαιρούνται
Εξάλλου, σύμφωνα με την απόφαση, δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, οι φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους, οι φοιτητές στους οποίους έχει χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής και αιτούνται εκ νέου μετεγγραφή από τη σχολή ή το τμήμα στο οποίο έχουν εγγραφεί με μετεγγραφή. Εξαιρούνται, όμως, οι φοιτητές που έχουν λάβει μετεγγραφή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.
Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής όσοι έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ με στις κατηγορίες τέκνων των Ελλήνων εξωτερικού, αλλοδαπών-αλλογενών, υπότροφοι αλλοδαποί - αλλογενείς που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα τμήματα θεολογικών σχολών των Πανεπιστημίων και στα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, υπότροφοι ομογενείς, καθώς επίσης και αθλητές που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Όσον αφορά στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αυτή θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου. Εκεί, οι φοιτητές θα δηλώσουν την αντίστοιχη σχολή ή τμήμα και τα στοιχεία του αδελφού φοιτητή. Στην περίπτωση που ο αιτών διαθέτει περισσότερους του ενός αδέρφια με την ιδιότητα του φοιτητή, επιλέγουν ένα από αυτά. Ακόμη, στην ηλεκτρονική αίτηση οι δικαιούχοι μετεγγραφής δεσμεύονται να υποβάλουν τα δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν την εγκυρότητα των δηλωθέντων στοιχείων.
Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, θα καταρτιστεί ονομαστικός πίνακας ανά σχολή ή τμήμα των αιτούντων τη χορήγηση μετεγγραφής και η κυρωμένη από τον υπουργό απόφαση κύρωσης του πίνακα θα κοινοποιείται στις γραμματείες των σχολών/τμημάτων. Οι μετεγγραφέντες θα ενημερώνονται μέσω του ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος και θα κληθούν να προσέλθουν προσωπικά ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου τους στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος υποδοχής προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά, που είχαν δεσμευτεί με την αίτησή τους ότι θα υποβάλλουν.
Τέλος, οι γραμματείες των σχολών/τμημάτων θα ενημερώνουν τον υποψήφιο μετά από τον έλεγχο των δικαιολογητικών του φακέλου του, εάν γίνεται δεκτός για εγγραφή στη σχολή/τμήμα υποδοχής, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαγραφή του από τη σχολή/τμήμα προέλευσης και την ολοκλήρωση της εγγραφής του στη σχολή/τμήμα υποδοχής.
Η υπουργική απόφαση , όπως υπεγράφη από τον υπουργό, είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά και στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.minedu.gov.gr) και η ισχύς της θα αρχίσει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές αδελφών -Τα κριτήρια "

Τουρκία: Μόνο για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική ζώνη κατηγορούνται οι δύο Έλληνες

O Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, δήλωσε ότι «μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης είπε:

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Μόνο για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική ζώνη κατηγορούνται οι δύο Έλληνες "

Δήμαρχος Τρικκαίων για τον Σπίρτζη με τσιγάρο σε κλειστό χώρο -«Οταν πραγματικά νιώθεις μ@λ@κας»

Κατά των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους βλέπει να καπνίζουν παντού, ξέσπασε ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο δήμο Τρικκαίων εφαρμόζεται απαρέγκλιτα τους τέσσερις τελευταίους μήνες ο αντικαπνιστικός νόμος και έτσι ο δήμαρχος, με αφορμή μια φωτογραφία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με τσιγάρο σε κλειστό χώρο κατά την περιοδεία του στο Πήλιο, ξέσπασε μέσω Facebook.

Όταν πραγματικά νιώθεις μ@λ@κας» λέει ο δήμαρχος Τρικκαίων «που προσπαθείς να εφαρμόσεις τον αντικαπνιστικό… Σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε μία άλλη χώρα, όταν ένας υπουργός απροκάλυπτα παραβίαζε το νόμο αλλά και τις εγκυκλίους άλλου του συναδέλφου, η παραίτηση θα ήταν μονόδρομος. Αλλά ξέχασα… Είμαστε στην Ελλάδα»…



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Τρικκαίων για τον Σπίρτζη με τσιγάρο σε κλειστό χώρο -«Οταν πραγματικά νιώθεις μ@λ@κας» "

Νέο μέτωπο στην κόντρα ανάμεσα σε Τόσκα και Καμίνη

Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον δήμαρχο Αθηναίων για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. 

Αίτια είναι επιστολή που έστειλε ο υπουργός Νίκος Τόσκας στον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, με ημερομηνία 1η Νοέμβριου του 2017, την οποία έχει στην κατοχή του ο ΣΚΑΪ. 

Ο κ. Τόσκας ζητά από τον δήμαρχο να μεριμνήσει για την τοποθέτηση εμποδίων ή παρτεριών σε κεντρικούς πεζόδρομους του κέντρου της πρωτεύουσας, με στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Σε πολλά σημεία της Ερμού, του πλέον εμπορικού δρόμου της Αθήνας, υπάρχουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις με βυθιζόμενες μπάρες, οι οποίες ωστόσο δεν λειτουργούν. 

Προς το παρόν πηγές από το γραφείο του υπουργού αναφέρουν ότι δεν έχουν λάβει καμία επίσημη απάντηση από την πλευρά του Δήμου, παρά μόνο μία προφορική δήλωση ότι «έχουν χάσει τα κλειδιά».



skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μέτωπο στην κόντρα ανάμεσα σε Τόσκα και Καμίνη "

Ο μεσάζων Παπαδόπουλος παραδέχεται ότι ήθελε να παρακάμψει την επίσημη Σαουδική Αραβία!

Τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε, προκειμένου να αποφευχθεί συνάντηση της επίσημης αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας με τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παραδέχεται ο «μεσάζων» στην υπόθεση πώλησης βλημάτων του Ελληνικού Στρατού, Βασίλης Παπαδόπουλος, στην κατάθεση που έδωσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα έγγραφα που ήδη έχουν διαβιβαστεί στην Βουλή και έχουν ενσωματωθεί στην σχετική δικογραφία, ο κ. Παπαδόπουλος αποκαλύπτει ότι, παραμονή της προγραμματισμένης συνάντησης των στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών με την επίσημη αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, έστειλε sms στον Πάνο Καμμένο και τον προειδοποίησε πως θα υπάρξει εμπλοκή.
Συγκεκριμένα, φέρεται να υποστηρίζει πως, τέλη Αυγούστου του 2017, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον αντισμήναρχο Κωνσταντινίδη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ο οποίος του γνωστοποίησε ότι κλιμάκιο Σαουδαράβων θέλει να επιθεωρήσει το υλικό. Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι έχει ο ίδιος επιθεωρήσει το υλικό και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι ο κ. Κωνσταντινίδης συνομίλησε με τον μεταφορέα, ρωτώντας την τιμή μεταφοράς 100.000 βλημάτων -και όχι 300.000 βλημάτων.

Ο ίδιος, δε, φέρεται να υποστηρίζει στην κατάθεσή του πως ενημέρωσε με sms τον κ. Καμμένο για την εμπλοκή που θα προκύψει.

Ως γνωστόν, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της 29ης Αυγούστου στο Πεντάγωνο, με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον ταξίαρχο Μισαήλ Παπαδάκη. Την επόμενη ημέρα ο κ. Καμμένος κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Παπαδάκη και, μεταξύ άλλων, τον κατηγόρησε για συμμετοχή «σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία», ενώ κατά τις πρόσφατες κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίστηκε η αποστρατεία του συγκεκριμένου ταξίαρχου.

Εκτός αυτών, ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχεται ότι η ΓΔΑΕΕ αμφισβήτησε από την πρώτη στιγμή τα έγγραφα που τον εμφάνιζαν ως εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο φαίνεται ότι ο ίδιος δεν προσκόμισε τα σχετικά έγγραφα στην Δικαιοσύνη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο μεσάζων Παπαδόπουλος παραδέχεται ότι ήθελε να παρακάμψει την επίσημη Σαουδική Αραβία!"

Στη Βουλή η κατάθεση του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η κατάθεση του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για την προωθούμενη πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση του κ. Παπαδόπουλου, που είχε δοθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και ενσωματώθηκε στη δικογραφία για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αριθμεί μόλις μιάμιση σελίδα.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ήδη αίσθηση, καθώς οι πληροφορίες του δικαστικού ρεπορτάζ έκαναν λόγο για κατάθεση που διήρκησε τουλάχιστον τρεις ώρες.

Σημειώνεται ότι στην αρχική κλήση από την εισαγγελία, ο κος Παπαδόπουλος, είχε αποφύγει να εμφανιστεί. Έτσι, η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στη Βουλή χωρίς την κατάθεσή του.

Τελικά ο Βασίλης Παπαδόπουλος πέρασε το κατώφλι της εισαγγελίας στις 21 Φεβρουαρίου, με την κατάθεση που έδωσε τότε να διαβιβάζεται σήμερα στη Βουλή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η κατάθεση του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου "

Στον Άρειο Πάγο κατά των προστατευόμενων μαρτύρων προσφεύγει ο Δ. Αβραμόπουλος

Προσφυγή στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζητώντας την αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis.
Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που αποκαλεί τους προστατευόμενους μάρτυρες «κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες», τονίζει χαρακτηριστικά:
«Συνεπής προς τη δημόσια δέσμευσή μου, ότι θα επιδιώξω με κάθε νόμιμο, στη διάθεσή μου, μέσο, την αποκάλυψη της εις βάρους μου σκευωρίας, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στους δύο κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες, προσέφυγα σήμερα, εκ νέου, στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Παπαγεωργίου, ζητώντας την αποκάλυψη των ονομάτων των ψευδομαρτύρων και την άμεση προώθηση, της, εναντίον τους, μήνυσής μου.
Αφορμή της νέας αίτησής μου, αποτελεί η ανακοίνωση του κ. Εισαγγελέα, της 20ης Φεβρουαρίου 2018, μετά δηλαδή την πρώτη αίτησή μου, με την οποία, νέα εκ των υστέρων απόφαση (9 Φεβρουαρίου 2018) του κ. Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, έγινε η υπαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων στο καθεστώς των μαρτύρων του δημοσίου συμφέροντος.
Αναμένω, από τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύομαι απολύτως, να προβεί στις νόμιμες ενέργειες ώστε να αποκαλυφθούν οι ψεύδορκοι συκοφάντες, να λάμψει η αλήθεια και η σκοτεινή αυτή υπόθεση και όλες οι πτυχές και προεκτάσεις της να έρθουν στο φως».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Άρειο Πάγο κατά των προστατευόμενων μαρτύρων προσφεύγει ο Δ. Αβραμόπουλος"

Δύο κοινοπραξίες διεκδικούν τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Τα Ελληνικά Πετρέλαια και οι πολυεθνικές Total, ExxonMobil και REPSOL συμμετέχουν στις δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και Δυτικά - Νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων, ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Αντίθετα, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον η Energean, από την αίτηση της οποίας ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την περιοχή του Ιονίου.

Σήμερα έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σύμφωνα με την ΕΔΕΥ οι προτάσεις είναι:

Α. Κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ για Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και

Β. Κοινοπραξία Repsol - ΕΛΠΕ για το Ιόνιο.

«Η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων προϋποθέσεων.Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Ι. Μπασιάς δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι εφικτό η διαδικασία αξιολόγησης να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο.

Σημειώνεται ότι η REPSOL που κατέθεσε την πρόταση για το Ιόνιο από κοινού με τα ΕΛΠΕ, είναι συνέταιρος της Energean στις λοιπές παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο κοινοπραξίες διεκδικούν τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη "

Διορίστηκε ο γιος Παπαγγελόπουλου στα ΕΛΠΕ, με μισθό 56.000 ευρώ ετησίως

O Πάρις Παπαγγελόπουλος, γιος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προσελήφθη στα Ελληνικά Πετρέλαια (στη Νομική Υπηρεσία) με μεικτές ετήσιες απολαβές 56.000 ευρώ.
Κι αυτό παρότι ο ισολογισμός των ΕΛΠΕ του 2016 εμφάνιζε τον ιλιγγιώδη δανεισμό του 1,78 δις ευρώ.
Η αποκάλυψη έγινε στο Βήμα της Κυριακής, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«O γιός Παπαγγελόπουλου, Πάρις, προσελήφθη πριν από έναν χρόνο στη Νομική Υπηρεσία των ΕΛΠΕ με μεικτές ετήσιες απολαβές 56.000 ευρώ.
Ο συνηθισμένος μισθός σε αντίστοιχες θέσεις των ΕΛΠΕ κυμαίνεται μεταξύ 33.000 και 35.000 ευρώ.
Η κόρη του κ. Παπαγγελόπουλου είναι υπάλληλος της βουλής από το 2009, έτος κατά το οποίο ο πρώην αντιεισαγγελέας Εφετών παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής της ΕΥΠ».
«Στην ίδια υπηρεσία των ΕΛΠΕ εργάζεται και ο Μάνος Χουρμούζης, γαμπρός του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, όπως επίσης η Χριστίνα Χαλανούλη, πρώην υποψήφια βουλευτής Α' Αθηνών με τη ΝΔ και τώρα στέλεχος των ΑΝΕΛ.        
Πρόσληψη μέσω εργολάβου έγινε για την Κατερίνα Τσαρουχά, κόρη της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία το 2012 μεταπήδησε από τη ΝΔ στους Ανεξάρτητους Ελληνες», προσθέτει το Βήμα της Κυριακής, το οποίο παραθέτει κατάλογο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που διορίστηκαν στα ΕΛΠΕ.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διορίστηκε ο γιος Παπαγγελόπουλου στα ΕΛΠΕ, με μισθό 56.000 ευρώ ετησίως "

Ανεστάλη δικαστικά η αναγκαστική είσπραξη των 44 εκατ. ευρώ από τη ΣΕΚΑΠ

Ανεστάλη από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για το πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Το πρόστιμο αφορά πράξεις και παραλείψεις που εντοπίστηκε ότι έγιναν πριν την εξαγορά της εταιρείας από την όμιλο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

To δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση που είχε υποβάλλει η εταιρεία δια του συνηγόρου της ,Αλέξανδρου Λυκουρέζου, και ανέστειλε τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για το πρόστιμο – που αρχικά ανερχόταν σε 38 εκατομμύρια ευρώ αλλά έφτασε στα 44 λόγω προσαυξήσεων.

Την αίτηση για αναστολή είχαν υποστηρίξει και οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, εκτιμώντας πως αν το δικαστήριο αποφάσιζε άλλως η εταιρεία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Πέραν όμως της συγκεκριμένης απόφασης, που φέρει αριθμό 22 του 2018, εκκρεμούν στα δικαστήρια κι άλλες προσφυγές σχετικά με το πρόστιμο, τόσο στο Διοικητικό Εφετείο όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι εν λόγω εκκρεμότητες θα μπορούσαν ενδεχομένως επηρεάσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεστάλη δικαστικά η αναγκαστική είσπραξη των 44 εκατ. ευρώ από τη ΣΕΚΑΠ "

Η ανακοίνωση της ΤτΕ για την αναστολή νέων εργασιών της Alpha Insurance

Μετά από εντολή της αρμόδιας εποπτικής αρχής Danish Financial Supervisory Authority, η ασφαλιστική επιχείρηση ALPHA INSURANCE A/S, με έδρα στη Δανία,διέκοψε την ανάληψη νέων εργασιών, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤτΕ
Στην Ελλάδα, η ασφαλιστική επιχείρηση δραστηριοποιείται με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία Eurostatus Ασφάλειες ΑΕ, ειδικό αντιπρόσωπο της ALPHA INSURANCE A/S στην Ελλάδα, στα τηλέφωνα 216-4004137, 216-4004143 και 216-4004147.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση της ΤτΕ για την αναστολή νέων εργασιών της Alpha Insurance"

Πάτρα: Πετροπόλεμος στο λιμάνι - Καταστροφές σε αυτοκίνητα και εγκαταστάσεις

Μεγάλες και εκτεταμένες οι ζημιές εντός του λιμένα Πάτρας από τα επεισόδια που ξεκίνησαν νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ κλιμακώνονται τα επεισόδια. Συναγερμός έχει σημάνει σε ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό που φοβούνται για γενικευμένη «σύρραξη».

Μετανάστες πετούν πέτρες κατά των αστυνομικών και των λιμενικών σε αυτοκίνητα και φορτηγά . Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μετανάστης τραυματίστηκε στο πόδι χαμηλά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Νωρίτερα προηγήθηκε ένα περιστατικό που φέρεται να εξαγρίωσε τους μετανάστες. 

«Ένας μετανάστης μπήκε σε ένα φορτηγό με φράουλες. Εκεί στην προσπάθειά του να κρυφτεί τραυματίστηκε και τα αίματα, φαίνεται ότι εξαγρίωσαν τους ομοεθνείς του, οι οποίοι πετούσαν πέτρες", λέει στο tempo24.gr ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών Δημήτρης Κυριακουλόπουλος. 

"Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε συχνά τέτοιες εντάσεις και καλούμαστε άμεσα και με ψυχραιμία να διαχειριστούμε αυτές τις καταστάσεις. Για το περιστατικό του τραυματισμού, θα γίνει έρευνα", συμπληρώνει ο κ. Κυριακουλόπουλος.

Δείτε τα βίντεο του tempo24:












Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Πετροπόλεμος στο λιμάνι - Καταστροφές σε αυτοκίνητα και εγκαταστάσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news