facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Τι γνωρίζει ο Αμερικανός Πρέσβης που οι υπόλοιποι αγνοούμε για το Αιγαίο και την Κύπρο

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ δεν έκρυψε χθες την ανησυχία του, μιλώντας στο επιτυχημένο συνέδριο των Δελφών, για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Οι πολεμικές ιαχές των ισλαμιστών είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Είπε ο κ. Πάιατ, απαντώντας στις ερωτήσεις του Αλέξη Παπαχελά, πως τον απασχολεί το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου «αθέλητης» σύγκρουσης. Πάγωσε η αίθουσα. Διότι αυτός που το επανέλαβε αντιπροσωπεύει την υπερδύναμη στην πολύπαθη χώρα μας.

Σαφής όπως πάντα ο κ. Πάιατ, ο οποίος -όπως έχω γράψει πολλές φορές- έχει εξελιχθεί σε διαφημιστή της Ελλάδας στην Αμερική. Είναι πρωτόγνωρα τα πράγματα που κάνει, καθώς δεν μας είχαν συνηθίσει σε παρόμοια υποστήριξη οι προκάτοχοί του, μερικοί εκ των οποίων δρούσαν ως «ανθύπατοι».

Κάτι γνωρίζει ο Αμερικανός διπλωμάτης ή απλώς προειδοποιεί για ένα άσχημο ενδεχόμενο, επειδή γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Ταγίπ Ερντογάν και το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του;

Θα έλεγα ότι είναι ένα μείγμα των παραπάνω

. Και το λέω αυτό επειδή ο συγκεκριμένος διπλωμάτης έχει μελετήσει την ιστορία της περιοχής και γνωρίζει πολύ καλά πως ο ταραξίας στη γειτονιά μας ΔΕΝ είναι η Ελλάδα. Και επειδή δεν μπορεί, και διότι η χώρα μας ακολουθεί μία φιλειρηνική πολιτική χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τον ελληνικό λαό με ευθύνη των διεφθαρμένων πολιτικών της.

Είναι η δεύτερη φορά που προειδοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης και ας ελπίσουμε πως δεν θα υπάρξει και τρίτη, που θα μπορούσε να είναι και φαρμακερή. Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ταγίπ Ερντογάν, μάλλον -για να το τονίσω διαφορετικά- δεν μπορούμε να τον εμπιστευθούμε. Διότι είναι όμηρος του φανατικού ισλαμικού όχλου, που ο ίδιος εκπαίδευσε να σκέφτεται ανθελληνικά.

Ο κ. Πάιατ βρέθηκε πριν δύο εβδομάδες στην Άγκυρα, όπου παρακάθισε σε σύσκεψη κορυφής με τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Στο τραπέζι ήταν βασικά το Αιγαίο και οι απειλές της Τουρκίας και πρέπει να λήφθηκαν και αποφάσεις, τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Εικάζω ότι αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Αν έπιασαν τόπο δεν μπορεί να το πει ούτε ο ίδιος ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είναι έντονα ενοχλημένος με την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οι πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα πιστεύουν ότι ο κ. Τίλερσον δίνει την τελευταία ευκαιρία στη διπλωματία ελπίζοντας σε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά δεν πρέπει να είναι αισιόδοξος.

Σίγουρα η απόφαση είναι να επιστρέψει στο αμερικανικό «μαντρί» ο κ. Ερντογάν, αλλά οι Αμερικανοί -όπως τονίσαμε πολλές φορές- λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι ένας αυταρχικός άνθρωπος και πολιτικός, ένας σκληρός και φανατικός ισλαμιστής, με άπειρες και απίστευτες εμμονές. Δεν πρόκειται να αφήσει ήσυχες την Ελλάδα και την Κύπρο. Ας μην είμαστε αφελείς και μωροί. Αλλά -και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι Αμερικανοί, αλλά ζουν στον κόσμο της λανθάνουσας αισιοδοξίας τους- δεν πρόκειται να αφήσει ήσυχη ούτε την Αμερική.

Στο μυαλό του είναι ένας αντάρτης της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Στην πραγματικότητα είναι ένας αντιαμερικανός που θέλει να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή είναι πεπεισμένος πως κρύβονται πίσω από το σικέ πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Αν -και μιλώ υποθετικά- δεν ήταν τότε πρόεδρος της Αμερικής ο Μπάρακ Ομπάμα, θα μπορούσα να δεχθώ ότι οι Αμερικανοί σχεδίασαν την ανατροπή του.

Αλλά, ο συγκεκριμένος πρόεδρος ήταν μαλακός και άκακος. Πίστευε στη Δημοκρατία και όσο και να αντιπαθούσε τον Ερντογάν, δεν θα κατέφευγε στο πραξικόπημα. Όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πρόκειται να πιστέψει ποτέ, πως οι Αμερικανοί είναι αθώοι. Το αρρωστημένο του μυαλό έχει πειστεί ότι οι Αμερικανοί και οι Εβραίοι σχεδίασαν την εξόντωσή του. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι συγκεκριμένοι, τα πραξικοπήματα τα κάνουν και το ποσοστό της αποτυχίας είναι μηδενικό.

Ο Αμερικανός πρέσβης γνωρίζει πως έχει την ευθύνη των λόγων του. Η ενημέρωση που κάνει στους προϊσταμένους του στην Ουάσιγκτον είναι η ορθή. Δίνει τη σωστή διάσταση των πραγμάτων και καταγράφει και τα συμπεράσματα του. Τα λέει πολύ καλά. Εάν επιχειρήσει ο Ερντογάν να κτυπήσει την Ελλάδα και την Κύπρο, οφείλει να σταθεί στο πλευρό των αδυνάτων, και να υποστηρίξει το Δίκαιο.

Στο μεταξύ, ας συνεχίσει την προσπάθεια για να αποτραπούν τα βρώμικα σχέδια του Ερντογάν…

hellasjournal
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι γνωρίζει ο Αμερικανός Πρέσβης που οι υπόλοιποι αγνοούμε για το Αιγαίο και την Κύπρο"

Αρνείται ότι υπέκυψε σε εκβιασμό για τον Γιαγτζόγλου το υπ. Δικαιοσύνης

Για «άθλια δημαγωγία» της Ν.Δ., η οποία «αποδεικνύεται ανάξια των περιστάσεων» κάνει λόγο, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωση-απάντηση στη Νέα Δημοκρατία για το θέμα της μεταγωγής του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, ο οποίος κρατείτει ως ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, από τις φυλακές της Λάρισας σε αυτές του Κορυδαλλού.
Την Παρασκευή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιοργάνωση των φυλακών της χώρας και την μετατροπή του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού σε φυλακή υποδίκων, γεγονός που θα οδηγήσει και στην επάνοδο του συγκεκριμένου κρατουμένου στην Αθήνα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τη Ν.Δ. για «φθηνή ρητορεία τρόμου« και «φληναφήματα για "νόμο και τάξη"».
Αντίθετα, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «η κυβέρνηση, δουλεύει με υπευθυνότητα και ξεκάθαρη κατεύθυνση: την ασφάλεια των πολιτών, το κράτος δικαίου, τον ανθρωπισμό».
Επικρίνει δε τη Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, «ενώ παρίστανε την άτεγκτη, κατόπιν έτρεξε στο τέλος πανικόβλητη να νομοθετήσει ειδικά μάλιστα για την περίπτωση Ρωμανού».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνείται ότι υπέκυψε σε εκβιασμό για τον Γιαγτζόγλου το υπ. Δικαιοσύνης"

Θανάσιμος τραυματισμός στρατιώτη ενώ ήταν σε σκοπιά -Τι λέει η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Ένα θλιβερό περιστατικό με στρατιώτη έγινε γνωστό το απόγευμα του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ:

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι στις 3 Μαρτίου 2018, και περί ώρα 16:30, ο Στρατιώτης Κ.Δ., ετών 20, που υπηρετούσε σε μονάδα της ΜΕΡΥΠ στην περιοχή της Ημαθίας, τραυματίσθηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό του τυφέκιο, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού. Οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται αρμοδίως. Το ΓΕΣ εκφράζει συλλυπητήρια στους οικείους του.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θανάσιμος τραυματισμός στρατιώτη ενώ ήταν σε σκοπιά -Τι λέει η ανακοίνωση του ΓΕΣ "

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τη μεταγωγή Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό

Σκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με την απόφαση μεταγωγής του κατηγορούμενου για τρομοκρατία Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου στις φυλακές Κορυδαλλού, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Η πρώτη βολή ήλθε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενέδωσε στους εκβιασμούς των κουκουλοφόρων που τις τελευταίες ημέρες προκαλούν ταραχές στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

«Είναι αδιάφορο αν η κυβέρνηση σύρεται σε αυτές τις αποφάσεις λόγω των ιδεοληπτικών της εμμονών ή της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει τη βία και την ανομία», καθώς εν τέλει «ντροπιάζει διεθνώς της χώρα μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε «άθλια δημαγωγία», επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι η μεταγωγή Γιαγτζόγλου αποφασίστηκε στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας μετατροπής των φυλακών Κορυδαλλού σε κατάστημα κράτησης υποδίκων.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπέκυψε σε κανένα εκβιασμό», τονίζεται στην ανακοίνωση, με το υπουργείο να επισημαίνει ότι ούτως ή άλλως οι κρατούμενοι που μεταφέρονται στον Κορυδαλλό θα έπρεπε εν τέλει να έλθουν στην Αθήνα για τις ανάγκες της δίκης τους.

Το υπουργείο κατηγορεί επίσης τη ΝΔ ότι παριστάνει ότι δεν φέρει ευθύνη για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το σωφρονιστικό σύστημα επί κυβερνήσεών της, με συνέπεια πρόστιμα και απαξιωτικές δηλώσεις από ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τη μεταγωγή Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό "

Παραδοχή Παρασκευόπουλου: Επαιρνα κι εγώ το επίδομα ενοικίου

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος προστέθηκε σε αυτούς που έχουν ομολογήσει ότι λάμβαναν το επίδομα ενοικίου.

«Οπως όλοι, έτσι το έπαιρνα κι εγώ», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος παραδέχθηκε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 ότι λάμβανε, ως εξωκοινοβουλευτικός, το επίδομα ενοικίου.

Ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι έκανε χρήση του νόμου για το ζήτημα αυτό, ενώ ζήτησε να αλλάξει η νομοθεσία και να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για όσους λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου.

Υπέρ της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων για το συγκεκριμένο επίδομα τάχθηκε και ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μίλησε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδοχή Παρασκευόπουλου: Επαιρνα κι εγώ το επίδομα ενοικίου"

«Αμεση λύση» για τους δύο στρατιωτικούς ζητούν τα κόμματα

Τη βεβαιότητα ότι οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και ότι σύντομα οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Εβρο θα επιστραφούν στη χώρα μας, εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε «κατασκοπευτικά - συνωμοσιολογικά σενάρια» τα όσα ακούστηκαν περί διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τουρκική κυβέρνηση για πιθανές ανταλλαγές με συλληφθέντες από τις ελληνικές αρχές.

O τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. «Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα. Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού», υπογράμμισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, έπειτα από ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για το περιστατικό, δήλωσε ότι «ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων εντός της ημέρας όλα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιστατικό και την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν και ετέθησαν υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο κ. Παφίλης από την πλευρά του ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή τους με ασφάλεια στη χώρα.

Το Ποτάμι

Από την πλευρά του, το Ποτάμι έσπευσε να υπογραμμίσει σε ανακοίνωση ότι το θέμα μπορεί να πάρει διαστάσεις, «αν η κυβέρνηση δεν προβεί με ψυχραιμία στις κατάλληλες κινήσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες σε παρόμοιες καταστάσεις». Από τον τομέα Αμυνας του κόμματος πρόσθεσαν ότι αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των δύο στρατιωτικών και η επαναπροώθησή τους στις εστίες τους το συντομότερο δυνατόν.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αμεση λύση» για τους δύο στρατιωτικούς ζητούν τα κόμματα"

Δ. Βίτσας: Εργαζόμαστε για τη γρήγορη επιστροφή των δύο στρατιωτικών

«Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή. Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα και τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα» τονίζει ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, αναφερόμενος  στη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο.
Ο κ. Βίτσας μιλώντας στο ΑΜΠΕ αποκαλύπτει επίσης δύο άγνωστα περιστατικά από τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Η μια στιγμή ήταν όταν ήρθε ο Πάνος Καμμένος, και μου είπε ότι αναλάβαμε το προσφυγικό και σε 15 μέρες πρέπει να έχουμε φτιάξει 5 hot spot και δεκάδες χώρους φιλοξενίας. Εκεί φάνηκε στην πράξη η οργάνωση, πειθαρχία και αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι απλά μια οργανωμένη ισχυρή δομή του κρατικού μηχανισμού αλλά μπορεί εύκολα να αφομοιώνει αυτό που αποτελεί εθνική ανάγκη και να το διαχειρίζεται με απόλυτη αποτελεσματικότητα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Μια δεύτερη στιγμή ήταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε η γείτονα χώρα όταν έγινε απόπειρα πραξικοπήματος. Εκείνο το βράδυ, όπου τα πράγματα έδειχναν πολύ επικίνδυνα και έτεινε να διαμορφωθεί μια χαοτική κατάσταση, υπήρξε άμεση κινητοποίηση και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν στις θέσεις τους μέσα σε ακριβώς μια ώρα και 32 λεπτά. Αυτό εμένα με έκανε να αισθάνομαι και υπερήφανος και ασφαλής».
Όσον αφορά τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο τη χαρακτηρίζει άριστη: «Αυτή η λέξη ταιριάζει. Ο Πάνος Καμμένος είναι ένας άνθρωπος με ανοιχτή καρδιά, φιλότιμο και αυθορμητισμό, που αγαπάει την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Με τον Πάνο Καμμένο, έχουμε «υπογράψει» ένα πολιτικό-κοινωνικό συμβόλαιο, να βγάλουμε τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και της επιτροπείας. Προϋπόθεση για να υπογράψεις ένα συμβόλαιο δεν είναι να είσαι ίδιος και όμοιος αλλά να μπορείς να συνεργαστείς για έναν κοινό σκοπό. Αυτός ο σκοπός, αυτός ο πατριωτικός στόχος μάς ενώνει και μας οδηγεί και λύνει στην πορεία τα όποια προβλήματα αναφύονται, όπου βέβαια στο επίπεδο της Εθνικής Άμυνας δεν υπήρξαν. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ιδιαίτερο εγχείρημα, το οποίο στέφεται με επιτυχία αλλά και γράφει ιστορία» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.
Για τα νέα του καθήκοντα ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι  «το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να θέσουμε εμείς τις προτεραιότητες και να μην ακολουθούμε τα γεγονότα όταν και αν ποτέ αυτά υπάρξουν. Δηλαδή οι παρούσες συνθήκες σχετικής ηρεμίας γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις δομές του υπουργείου και να κάνουμε είτε διορθωτικές είτε ενισχυτικές κινήσεις. Με άλλες λέξεις πρέπει να έχουμε σχέδια για κάθε πιθανό σενάριο».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Βίτσας: Εργαζόμαστε για τη γρήγορη επιστροφή των δύο στρατιωτικών"

«Φρένο» από Τσίπρα στην προοπτική μείωσης των φόρων

«Εύκολες εξαγγελίες» χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις αναφορές σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, «ως δήθεν πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας». Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σίγουρα πρέπει να γίνουν μειώσεις στη φορολογία, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα, καθώς, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να απαντηθεί πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί δίχως περαιτέρω ζημιές και περικοπές στο εύθραυστο κοινωνικό κράτος, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι αυτές οι αναφορές υποβαθμίζουν τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, ως «να θεωρούν κάποιοι ότι οι επενδυτές χρειάζονται απλά ένα “δόλωμα” για να τσιμπήσουν». Ως προϋπόθεση για να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης και να μειωθεί η φορολογία, ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε την ανάγκη η Ελλάδα να μη γυρίσει πίσω στις σπατάλες και στις ρεμούλες, στο καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σταθερός στη γραμμή της εξόδου της χώρας με στήριγμα μόνο το λεγόμενο «μαξιλάρι» ρευστότητας που χτίζεται σταδιακά και, χωρίς να τον κατονομάσει, άσκησε κριτική στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι η επιμονή από επίσημα χείλη σε απόψεις όπως η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, που δεν αποτελούν επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των διεθνών οργανισμών, μόνο ερωτήματα μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της.

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε, επίσης, της επιλογής να μεταφερθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής οι υποθέσεις σκανδάλων, αναφέροντας ότι η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς και όχι να κάνει μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν και αυτό είναι αποκλειστικά έργο της Δικαιοσύνης.

Τα έργα του μετρό

Μάλιστα, η κυβέρνηση συνεχίζει τη στρατηγική πόλωσης με επίκεντρο τη διαφθορά, βάζοντας στο κάδρο την υπόθεση δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn για την ανάθεση έργων του μετρό σε συγκεκριμένη κοινοπραξία, όπως αναφέρεται σε στοιχεία που διαβίβασαν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές στις αντίστοιχες ελληνικές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους, «που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και στη μνημονιακή περιπέτεια». Για παραλήρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. Εν τω μεταξύ, χθες, μετά τη διαβίβαση των στοιχείων από τις γερμανικές αρχές, η Εισαγγελία της Αθήνας άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για δωροδοκία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου, κατά εκπροσώπων συγκεκριμένων εταιρειών που μετείχαν σε σύμβαση παροχής υπηρεσιών συμβούλων προς την κοινοπραξία Αττικό Μετρό.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φρένο» από Τσίπρα στην προοπτική μείωσης των φόρων"

ΚΚΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπόσπαστο κομμάτι του παλιού σάπιου συστήματος

Αναπόσπαστο κομμάτι του σάπιου παλιού συστήματος αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, καθώς και τη δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Οι συχνές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να υπάρξει “επιστροφή στο παρελθόν” δεν αφορούν τα σκάνδαλα, στα οποία μονοδιάστατα προσπαθεί να αποδώσει τις αιτίες της κρίσης και των μνημονίων, αλλά τη μη επιστροφή όσων δικαιωμάτων έχασε ο λαός όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο ξεκαθαρίζει προς το κεφάλαιο ότι οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά το όποιο τυπικό τέλος των μνημονίων» επισημαίνεται συγκεκριμένα στο σχόλιο του ΚΚΕ, που καταλήγει:

«Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρό του το κυνήγι του κέρδους και τον οποίο υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη συνέπεια, είναι η πραγματική αιτία και της φτώχειας και της διαπλοκής νόμιμης και παράνομης. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, αναπόσπαστο κομμάτι του παλιού και σάπιου συστήματος».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΚΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπόσπαστο κομμάτι του παλιού σάπιου συστήματος"

Απάντηση ΝΔ σε Τσίπρα: Να αποδοθεί Δικαιοσύνη και για όσα συνέβησαν το α’ εξάμηνο του 2015

Πεδίο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση έφεραν οι αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μία ξεχωριστή «ενότητα» για όσα συνέβησαν στο παρελθόν, που τα χαρακτήρισε «ανοικτούς λογαριασμούς με το χθες». Συγκεκριμένα ανέφερε πως «η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά». «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν», τόνισε.

Η ΝΔ «χαιρέτισε» την δήλωση του πρωθυπουργού ζητώντας την διερεύνηση και την πρώτης περιόδου του 2015, όπου στοίχισε, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βίζερ, 200 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Η ανακοίνωση της αξ. αντιπολίτευσης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στα γνωστά ψέματά του είπε σήμερα ότι πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη για όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν. Χαιρετίζουμε αυτήν την δήλωσή του», αναφέρει αρχικά το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζει:
«Καθώς όμως βρίσκεται στους Δελφούς θα έμαθε προφανώς ότι ο πρώην πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, από το ίδιο ακριβώς βήμα, δήλωσε το πρωί ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στοίχισε στη χώρα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα έχει αντίρρηση να αποδοθεί Δικαιοσύνη και για όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση ΝΔ σε Τσίπρα: Να αποδοθεί Δικαιοσύνη και για όσα συνέβησαν το α’ εξάμηνο του 2015"

Τσίπρας: Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με απόδοση ευθυνών

Λύση για το χρέος, προανήγγειλε από το το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα μίλησε για απόδοση ευθυνών για την «τραγωδία της ελληνικής κρίσης».

«Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, θα είναι το επιστέγασμα μιας δύσκολης, αλλά καλά σχεδιασμένης προσπάθειας» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. Παράλληλα προανήγγειλε «κλείσιμο ανοικτών λογαριασμών με το χθες».

«Το πέρασμα στο μέλλον δεν προϋποθέτει μόνο να κοιτάζεις μπροστά. Απαιτεί να διευθετήσεις στη συλλογική μνήμη και τις εκκρεμότητες, τους ανοικτούς λογαριασμούς με το χθες», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόσθεσε μάλιστα: «Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά». Οπως υποστήριξε «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν». Εσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών δυνάμεων, η οποία δικαιοσύνη με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να προχωρήσει».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι «δεν επιχειρούμε να πολιτικοποιήσουμε την ηθική και ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στο δημόσιο βίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές».

Παλαικοκομματικές οι εξαγγελίες για μείωση φορολογικών συντελεστών

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εμμέσως στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξαγγελίες του περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών. «Αν θέλουμε να χτυπήσουμε τις αιτίες της κρίσης και όχι το σύμπτωμα, δεν αρκούν οι εύκολες απαντήσεις», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Έφερε ως παράδειγμα την "εύκολη απάντηση για μείωση φορολογικών συντελεστών, που σίγουρα πρέπει να γίνουν, ως δήθεν πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και χωρίς μάλιστα απαντήσεις για το πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί δίχως περαιτέρω ζημιές και περικοπές στο εύθραυστο κοινωνικό κράτος, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας".

Είπε ότι "οι εύκολες αυτές εξαγγελίες, δεν μπορεί να ξεγελάσουν είτε να πείσουν σήμερα κανέναν, είναι παρωχημένες, απλοϊκές και τόσο παλαιοκομματικές όσο ακούγονται και, εν τέλει, υποβαθμίζουν με τρόπο άκομψο και προσβλητικό, τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, να θεωρούν κάποιοι ότι οι επενδύτες χρειάζονται απλά ένα «δόλωμα» για να τσιμπήσουν".

Καρφιά για Στουρνάρα: Κακοπροαίρετη η άποψη για προληπτική γραμμή

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση -χωρίς να τον κατονομάσει - στον Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή την άποψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει χρήση της προληπτικής γραμμής μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

«Όποιος μιλάει καλοπροαίρετα έχει δικαίωμα να εκφράζει απόψεις, όταν όμως αυτές ακούγονται από επίσημα χείλη, η επιμονή τους δε τη στιγμή που είναι εν γνώσει τους ότι αυτή η θέση δεν είναι επίσημη θέση της χώρας ή ευρωπαϊκών οργανισμών, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας . Σημείωσε πως «υπάρχουν κι άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως αυτή για μια προληπτική γραμμή πίστωσης. Είναι σεβαστές, αλλά από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» καθώς συνεπάγεται «νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας» όπως είπε.

«Θεαματική αλλαγή της εικόνας στην ελληνική οικονομία

«Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη», είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η ανεργία υποχώρησε 7 ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι απο τη Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το '16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος».

«Τους επόμενους μήνες έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την "επόμενη μέρα", στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι συγκεκριμένες δράσεις σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παραπέμποντας στη δουλειά που έχει επιτευχθεί στα έως σήμερα δέκα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια, τόνισε πως «η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα, αλλά χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, επιμονή, διαβούλευση με τους πραγματικά ενδιαφερόμενους και προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και προτάσεων συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων, που να αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά».

«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Τόνισε ότι είναι μια χώρα «λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών». Κάτι που όπως είπε αναγνωρίζεται και από τους Ευρωπαίους εταίρους και διεθνώς από αναλυτές, διεθνείς οργανισμούς, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές.

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν θα ήταν υπερβολή να επαναλάβω ότι είμαστε όπως λένε στην καθομιλουμένη των αγορών και των επενδυτών: "the next big thing" στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».

Στα μέτωπα του «brain drain» και της ανεργίας των νέων, είπε ο Αλ. Τσίπρας από τους Δελφούς, «προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις με την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και επανένταξης στο εργατικό δυναμικό και με την παροχή φορολογικών κινήτρων, επιχορηγήσεων καθώς και με την αύξηση των πόρων για έρευνα και τεχνολογία».

«Βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο της προσπάθειας μας, δηλαδή στο σημείο που είναι ορατό το νήμα του τερματισμού και αυτό που χρειάζεται είναι να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα για τον τόπο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι η δίκαιη ανάπτυξη είναι «η ιστορική εκκρεμότητα που πρέπει να εκπληρώσουμε».

«Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στον ελληνικό λαό, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Ένα διαφορετικό ήθος και ύφος στη διαχείριση της ευθύνης αλλά και του δημόσιου συμφέροντος. Μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, από τη διαπλοκή των συμφερόντων, την πελατειακή λογική που γνωρίσαμε και πληρώσαμε ως χώρα στο παρελθόν. Αλλά και στη διαχείριση διεθνών κρίσεων δώσαμε κρίσιμες εξετάσεις.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με απόδοση ευθυνών "

Νέες επιθέσεις αγνώστων με μολότοφ στα Εξάρχεια

Επιθέσεις με βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποίησαν νεαρά άτομα, από τα μεσάνυχτα έως τις 3:30 τα ξημερώματα, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

Αρχικά, τα άτομα αυτά, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, επιτέθηκαν με μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, ενώ αργότερα πραγματοποίησαν επιθέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες ήταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Από τις επιθέσεις δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες επιθέσεις αγνώστων με μολότοφ στα Εξάρχεια"

Απεβίωσε ένα από τα άτομα με αυτισμό που έδεναν στο Λοιμωδών

Από λοίμωξη του αναπνευστικού απεβίωσε ένα από τα άτομα που νοσηλεύονταν κάτω από άθλιες συνθήκες στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, πρώην Λοιμωδών και μεταφέρθηκαν σε άλλες ακατάλληλες δομές.

Το άτομο με αυτισμό είχε μεταφερθεί στο Αττικό νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε.

Πληροφορίες του συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, ο άνθρωπος αυτός έδειχνε να υποφέρει ένα 24ωρο νωρίτερα, καθώς έκλαιγε συνεχώς από την Τετάρτη.

Να θυμίσουμε πως υπήρχαν καταγγελίες για την απαξίωση του θεραπευτηρίου και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που φιλοξενούνταν εκεί, οι οποίοι δένονταν στα κρεβάτια τους.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεβίωσε ένα από τα άτομα με αυτισμό που έδεναν στο Λοιμωδών "

Βέτο τραπεζών στο «άνοιγμα» του εξωδικαστικού

Την άρνηση των τραπεζών εισέπραξε η πρόταση της κυβέρνησης να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και όσες επιχειρήσεις χρωστούν αθροιστικά σε Εφορία, Ταμεία και τράπεζες κάτω από 20.000 ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στη συνάντηση που είχαν τα κλιμάκια των θεσμών τα προηγούμενα 24ωρα με τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών ετέθη το αίτημα της κυβέρνησης, το οποίο απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το επιχείρημα που προβάλλουν οι τράπεζες είναι πως αν η περίμετρος ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανοίξει και για τις εταιρείες που χρωστούν κάτω από 20.000 ευρώ (σ.σ. σήμερα εντάσσονται όσες χρωστούν από 20.000 ευρώ και πάνω), τότε «θα χαθεί η μπάλα και ο νόμος θα ξεχειλώσει», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες, κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, επέμεναν στην ένταξη στον νόμο της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών μόνο για όσες βιώσιμες επιχειρήσεις χρωστούσαν αθροιστικά πάνω από 50.000 ευρώ.

Θετικοί επί της αρχής
Μετά την άρνηση από την πλευρά των τραπεζών, οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών περιορίσθηκαν στην εξεύρεση τρόπου ένταξης στον εξωδικαστικό για όσες επιχειρήσεις έχουν χρέη κάτω των 20.000 ευρώ μόνο για τη ρύθμιση οφειλών τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια τοποθετήθηκαν θετικά, ωστόσο τον τελικό λόγο έχουν οι επικεφαλής τους.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η κυβερνητική πρόταση είναι εφικτή και επισημαίνουν ότι έτσι θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, τουλάχιστον προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χιλιάδες βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σημερινή μορφή του νόμου μένουν εκτός καθώς δεν μπορούν να ενταχθούν σε καμία ρύθμιση παρά μόνο στις 12μηνες που δίνει η εφορία.

Τελικές πινελιές
Το άλλο μεγάλο θέμα -πλην των πλειστηριασμών, οι οποίοι έχουν πάρει τον δρόμο τους και η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί το επόμενο δίμηνο-, που απασχόλησε στις τελευταίες συναντήσεις τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο αλλά και τις τράπεζες, είναι με ποιο τρόπο θα γίνουν οι θεσμικές αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.

Οι αλλαγές έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της 3ης αξιολόγησης και πρέπει να νομοθετηθούν εντός της Άνοιξης. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

- Η επανεξέταση όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, με στόχο την έξωση από τις προστατευτικές δικλίδες του νόμου όλων των στρατηγικά κακοπληρωτών, δηλαδή όσων δανειοληπτών διαθέτουν περιουσία και δεν πληρώνουν

- Η άρση του απορρήτου των καταθέσεων. Μέτρο που στοχεύει, επίσης, στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών.

- Στην επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης. Ο νόμος προβλέπει ότι το δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί εντός 6 μηνών. Όρος που έως σήμερα δεν τηρείται, τουναντίον οι περισσότερες υποθέσεις παίρνουν δικάσιμο για μετά από 3 έως και 8 χρόνια από τον χρόνο υποβολής της αίτησης ένταξης στον νόμο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέτο τραπεζών στο «άνοιγμα» του εξωδικαστικού"

Ψαριανός για Κουβέλη: «Εγινε βοηθός Καμένου... στα τέσσερα! Καλή σταδιοδρομία και καλά κέρδη, σύντροφε Φανούρη»

Δεν... χαρίστηκε στον Φώτη Κουβέλη ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, σχολιάζοντας καυστικά την υπουργοποίηση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Ο Γρ. Ψαριανός μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84, είπε αστειευόμενος: «Μετά από ενδεχόμενη δοκιμή ποικιλιών φαρμακευτικής, βιομηχανικής ακόμη και κλωστικής κάνναβης, ελήφθη αυτή η μεγαλειώδης, συγκλονιστική, χιουμοριστική, απόφαση: να αναλάβει ο Φώτιος Φανούριος Κουβέλης αρχιστράτηγος, κάτω από τον Ναπολέοντα του Ελληνισμού. Με τις στολές παραλλαγής και τα ελικόπτερα τα Σινούκ. Που τον πάνε πάνω από βραχονησίδες, σπέρνοντας τον τρόμο στους οχτρούς και με σκοπό να προκαλέσουν αυτούς τους καταραμένους γείτονες να κάνουν αυτοί πρώτοι το απονενοημένο βήμα και μετά… τσακ! Με το Φώτη μπροστά να τους βάλουμε στη θέση τους. Και να πάρουμε το Αιβαλί, την Αλικαρνασσό και το Τσεσμέ, ή τουλάχιστον τα παράλια. Αυτό το σχέδιο θα μπορούσε κάποιος φωτεινός νους να το σκεφτεί και χωρίς χρήση ουσιών. Όμως εδώ πέρα, μάλλον προηγήθηκε και μεσολάβησε κάτι τέτοιο. Και τώρα, αν κάποιος ανοίξει το πρωί τα social media, θα φύγει …το απόγευμα! Έχει πολύ γέλιο.»

Επίσης ο Γρηγόρης Ψαριανός, θύμισε την διαδρομή του Φώτη Κουβέλη όταν, μη εκλεγόμενος ως σύνεδρος από την τοπική οργάνωση του τότε Συνασπισμού στην οποία ανήκε, αποφάσισε να αποχωρήσει και να ιδρύσει την ΔΗΜΑΡ, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε από την τρικομματική κυβέρνηση με πρόσχημα το κλείσιμο της ΕΡΤ, παρότι είχε συμφωνήσει για τον τρόπο επαναλειτουργίας της.

«Αποχώρησε λοιπόν, και μετά, όπως οι παλιοί Καπεταναίοι και Μακεδονομάχοι που θυμούνταν τα νιάτα τους και έβγαζαν από το ντουλάπι κι από τα σεντούκια τις μπαρουτοκαπνισμένες σημαίες, έτσι κι εκείνος άρχισε να βγάζει από το ντουλάπι τα σημαιάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Έπρεπε, βλέπεις, το σώου να συνεχιστεί. Κι έτσι και έγινε. Ανταμείφθηκε για την προσφορά του στον εθνολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝ(εξ)ΕΛ, τους οποίους αυτός ο ίδιος, μόνος, τους “ανέθεσε” να κυβερνήσουν τη χώρα , αρνούμενος να ψηφίσει για ΠτΔ τον Σταύρο Δήμα.

Για να καταλήξει ο Γρ. Ψαριανός καυστικά: «Και τελικά, έγινε βοηθός Καμένου…στα τέσσερα! Καλή σταδιοδρομία σύντροφε Φανούρη, και καλά κέρδη».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψαριανός για Κουβέλη: «Εγινε βοηθός Καμένου... στα τέσσερα! Καλή σταδιοδρομία και καλά κέρδη, σύντροφε Φανούρη» "

Εξώδικο Φρουζή στη Novartis

Να εμφανιστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και να γνωστοποιήσει ότι δεν είχε πρόσβαση σε εταιρικούς λογαριασμούς καλεί με εξώδικο του προς την εταιρεία "Novartis" ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κωσνταντίνος Φρουζής, μοναδικός μέχρι στιγμής κατηγορούμενος στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ. Φρουζής που εργαζόταν ως επικεφαλής στο ελληνικό τμήμα της εταιρείας από το 2007 - 2015, καλεί αντιπρόσωπο της "Novartis" να εμφανισθεί ενώπιον της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, προκειμένου να δηλώσει ότι "ουδεμία πρόσβαση είχα σε οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό σας, ή της μητρικής εταιρείας, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό προσκομίζοντας ταυτόχρονα την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών σας καθ΄όλο το διάστημα της εργασιακής σχέσης που με συνδέει μαζί σας, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αποδειχθεί ότι ουδέποτε ανέλαβα ή διακίνησα οποιοδήποτε ποσό από τους λογαριασμούς σας ή της μητρικής σας εταιρείας".

Στο εξώδικό του ο Κωνσταντίνος Φρουζής υποστηρίζει ότι η εναντίον του κατηγορία της δωροδοκίας από κοινού, είναι παντελώς ψευδής ερειδόμενη αποκλειστικά και μόνο στους ανώνυμους μάρτυρες, την οποία και θα αντικρούσει ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή όταν κληθεί σε απολογία.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο Φρουζή στη Novartis"

Δανειολήπτες πλήρωσαν τα χρέη τους στο παρά πέντε των πλειστηριασμών

Σε ρύθμιση του δανείου τους προχώρησαν 50 δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες λίγες μόλις μέρες πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους, επιτυγχάνοντας την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων με βάση τα οποία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πανελλαδικά, 50 πλειστηριασμοί σε σύνολο 261 προγραμματισμένων ανεστάλησαν, έπειτα από συνεννόηση των οφειλετών και του επισπεύδοντα. Αλλοι 76 πλειστηριασμοί κρίθηκαν γόνιμοι και τα ακίνητα πουλήθηκαν, ενώ 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν. Η σπουδή που δείχνει το 20% των οφειλετών, λίγο πριν από τη ρευστοποίηση του ακινήτου τους, επιβεβαιώνει ότι ο πλειστηριασμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης. Το ποσοστό των οφειλετών που προσέρχεται τελικώς για τη ρύθμιση της οφειλής τους στο παρά πέντε του πλειστηριασμού, συμπίπτει με το ποσοστό εκείνων που θεωρούνται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές και το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, είναι το 30% περίπου των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων των μετόχων αποτελεί κεντρική στρατηγική των τραπεζών, στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν μέρος των οφειλών που αφήνουν πίσω τους αυτές οι επιχειρήσεις, αλλά και να δώσουν το μήνυμα ότι η πτώχευση δεν συνεπάγεται άφεση αμαρτιών για τους επιχειρηματίες που βούλιαξαν τις επιχειρήσεις τους και στη συνέχεια τις εγκατέλειψαν. Η πώληση μέσω πλειστηριασμού της παραλιακής βίλας του κ. Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε έως την τελευταία στιγμή ο άλλοτε ισχυρός άνθρωπος στον χώρο των media να ματαιώσει την πώληση, είναι ενδεικτική της πρόθεσης των τραπεζών να περάσουν το μήνυμα ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από ισχυρά ονόματα του επιχειρείν στη χώρα. Σημειώνεται ότι η βίλα του κ. Ψυχάρη αγοράστηκε από Ελβετό υπήκοο έναντι 11,8 εκατ. ευρώ, τιμή υπερδιπλάσια της αρχικής τιμής εκκίνησης που είχε οριστεί στα 4,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ψυχάρης επιχείρησε να ματαιώσει τον πλειστηριασμό με εξώδικο που απέστειλε και στο οποίο επικαλείτο ότι ο πλειστηριασμός είναι παράνομος γιατί το ακίνητο περιλαμβάνει και δασική έκταση, ενώ με δεύτερο εξώδικο υποστήριξε ότι προτίθεται να πληρώσει τα χρέη του προς την Alpha Bank που ήταν η επισπεύδουσα τράπεζα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα άλλων επιχειρηματιών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκποίηση προσωπικών περιουσιακών τους στοιχείων είναι, μεταξύ άλλων, οι περιπτώσεις των Λεμονή (Καλογήρου), Γλου (Glou), Δάβαρη (Χιουντάι Ελλάς), Βαρδή (Πεντελικό), Λυμπέρη, Κωστόπουλου (Ιμάκο), Ατλάντικ, Moda Bagno, ΔΟΛ, επιχειρήσεις που έκλεισαν ή μεταβιβάστηκαν, αλλά οι τράπεζες προχωρούν στην εκποίηση προσωπικής περιουσίας των πρώην μετόχων τους. Σημειώνεται ότι σε όλες τις συμφωνίες ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων (κυρίως μεγάλων αλλά και μικρομεσαίων), οι εγγυητές-φορείς των επιχειρήσεων δεσμεύονται συμβατικά (ενσωματώνεται στη συμφωνία συγκεκριμένος όρος) ότι δεν έχουν αποκρύψει αλλά και ούτε έχουν μεταβιβάσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τα προηγούμενα πέντε χρόνια (από τη συμφωνία) και ότι σε περίπτωση που για τα επόμενα δέκα χρόνια η τράπεζα ανακαλύψει περιουσιακά στοιχεία (π.χ. καταθέσεις στο εξωτερικό ή ακίνητα κ.λπ.) στην ιδιοκτησία τους, θα είναι υποχρεωμένοι να τα μεταβιβάσουν στις πιστώτριες τράπεζες έναντι των οφειλών τους.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Δανειολήπτες πλήρωσαν τα χρέη τους στο παρά πέντε των πλειστηριασμών"

Σεντένο: Ξεκινά η διαδικασία εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ

«Ενημερώθηκα ότι το EwG επιβεβαίωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Μάριο Σεντένο.

«Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Το συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των εθνικών κοινοβουλίων. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο β' μισό του Μαρτίου».

Όπως τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup, «μπαίνουμε τώρα στην τελευταία φάση του ελληνικού προγράμματος του ESM. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Το ίδιο και η τεχνική συζήτηση για τα πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η Ελλάδα άρχισε να επιστρέφει στη χρηματοδότηση από τις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμη στον καθορισμό του μετα-πρόγραμμα πλαισίου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να γυρίσει σε έναν εξίσου κανονικό βηματισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και να αφήσει πίσω τις ημέρες της κρίσης».

ΥΠΟΙΚ: Πρόοδος στην παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος
Μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EWG. Συζητήθηκε η σημερινή Έκθεση Συμμόρφωσης, επιβεβαιώθηκε η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα και ολοκληρώθηκε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση, τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης και μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2018.

Η συζήτηση που διεξάγεται εντατικά εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και συνεχίζεται, υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ.

Μοσκοβισί: Εξαιρετικό νέο!
«Η 4η και τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσει εξίσου ομαλά», σημείωσε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.



euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεντένο: Ξεκινά η διαδικασία εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ"

Νέο κρούσμα γιατρού - μαϊμού; Ο ΙΣΑ διερευνά την υπόθεση - Το 2014 είχε γίνει η πρώτη καταγγελία

Προβληματισμό προκαλεί πιθανό νέο κρούσμα γιατρού - “μαϊμού” στην Αττική.
Πρόκειται για "καρδιολόγο", ο οποίος φέρεται να χορηγεί αφειδώς ιατρικές βεβαιώσεις για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.
Επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς ενδέχεται να χορηγεί πιστοποιητικά υγείας σε παιδιά που ενδεχομένως έχουν καρδιολογικό πρόβλημα και πρέπει να αθλούνται υπό αυστηρές προϋποθέσεις ή καθόλου.
Η υπόθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη πως "γιατρός" του νοσοκομείου Καβάλας δεν είχε πτυχίο Ιατρικής!
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο “Πρώτο Θέμα”, το νέο περιστατικό αφορά “γιατρό”, ο οποίος διαφημίζει τις υποτιθέμενες συνεργασίες του με μια σειρά από αθλητικούς συλλόγους, μεταξύ άλλων ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΠΑΕ Πανιώνιος, ΠΑΕ Ναυπακτιακός Αστέρας.
Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση “σέρνεται” τα τελευταία τρία χρόνια στα γρανάζια της ελληνικής δικαιοσύνης. Προκαλεί σοκ για τη δραστηριότητα αυτού του ανθρώπου, αλλά και για τα αντανακλαστικά των αρμοδίων σε ό,τι αφορά το μείζον αυτό ζήτημα για την υγεία παιδιών και εφήβων.
Η πρώτη καταγγελία είχε γίνει τον Αύγουστο του 2015 στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), οι υπηρεσίες του οποίου διαπίστωσαν πως ο φερόμενος ως γιατρός καρδιολόγος δεν είναι εγγεγραμμένος στον Σύλλογο.

Γνωματεύσεις

Ο εν λόγω “γιατρός” σφράγιζε τις ιατρικές γνωματεύσεις που έδινε στους ανυποψίαστους γονείς, δηλώνοντας είτε καρδιολόγος με έδρα τον Βύρωνα είτε καρδιολόγος του νοσοκομείου Ιπποκράτειο – στο οποίο εννοείται πως ουδέποτε είχε εργαστεί.
Ο ΙΣΑ αναζήτησε περαιτέρω στοιχεία από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος των γιατρών.
Η Περιφέρεια απάντησε πως η φερόμενη ως εκδοθείσα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Περιφέρεια Αττικής (νότιος τομέας) του ιατρού δεν είναι έγκυρη.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο κρούσμα γιατρού - μαϊμού; Ο ΙΣΑ διερευνά την υπόθεση - Το 2014 είχε γίνει η πρώτη καταγγελία"

Η Παπασπύρου… ξέχασε να συστήσει κλιμάκιο ελέγχου για το ΚΕΕΛΠΝΟ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη χθες στα γραφεία της Γενικής Επιθεώρησης Δημοσίας Διοίκησης, όπου και συναντήθηκε με την Γενική Επιθεωρήτρια, Μαρία Παπασπύρου με σκοπό να της… θυμίσει να συστήσει κλιμάκιο ελέγχου για το Κέντρο Ελέγχου.
Σύμφωνα με το σωματείο, σκοπός της επίσκεψης τους ήταν να λάβουν μία επίσημη ενημέρωση από την Γενική Επιθεωρήτρια. Μία ενημέρωση αναφορικά με τη δημόσια δήλωσή της, ότι έχει ήδη συσταθεί κλιμάκιο ελέγχου από τις 12/12/2017 στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης από την Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να διερευνηθούν οι σοβαρότατες καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αφορούν ζητήματα διασπάθισης δημοσίου χρήματος (για τη χρονική περίοδο 2016 έως και σήμερα). Οι καταγγελίες αυτές αυτές είναι εις γνώση της ίδιας από τον Ιούλιο του 2017.
Το σωματείο επεσήμανε στην κα Παπασπυρου το γεγονός, ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει κανένας έλεγχος για την επι της ουσίας διερεύνηση των καταγγελιών. Ζητήθηκε επίσης να τους δοθεί συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα ξεκινήσουν οι έρευνες, ωστόσο φαίνεται ότι η ίδια τους παρέπεμψε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη, δηλώνοντας αναρμόδια για την παρακολούθηση των ελέγχων.
Διαβάστε την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων:
ereportaz
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Παπασπύρου… ξέχασε να συστήσει κλιμάκιο ελέγχου για το ΚΕΕΛΠΝΟ!"

3.220 ευρώ (καθαρά) ο μισθός νεοδιοριζόμενου γιατρού στη Ρουμανία!

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη*

«Και μόνο που ανακοινώσαμε το 2017 ότι θα αυξήσουμε σημαντικά τους μισθούς των γιατρών και των νοσηλευτών μας, η μετανάστευση των γιατρών μειώθηκε κατά 40%. Σήμερα υλοποιούμε την υπόσχεσή μας: Αύριο, 01.03.2018, οι νεοδιορισθέντες γιατροί θα δουν πως θα εισπράξουν μισθό μετά φόρων 15.000 Λέι, από 4.000 Λέι που εισέπρατταν ως τώρα. Οι γιατροί με προϋπηρεσία θα πάνε ψηλότερα, κάποιοι θα δουν και 18.500 – 19.000 Λέι. Αντίστοιχες αυξήσεις θα λάβουν και οι νοσοκόμες και όλοι όσοι επιτελούν ιατρικό έργο στα νοσοκομεία μας.

Με το μέτρο αυτό πιστεύουμε πως πλέον:
1. Ελάχιστοι θα μεταναστεύσουν
2. Θα αρχίσουν να γυρνούν και αυτοί που έφυγαν
3. Το επίπεδο των υπηρεσιών θα αυξηθεί
4. Τα κρούσματα διαφθοράς θα περιοριστούν, μιας και πλέον το εισόδημα του γιατρού θα του επιτρέπει ένα πολύ καλό επίπεδο διαβίωσης

Έτσι δίνουμε από σήμερα τους μισθούς που είχαμε υποσχεθεί για το 2022». (σ.σ. οι πρωτοδιοριζόμενες νοσοκόμες αναμένεται να εισπράξουν 1.500 – 1.700 ευρώ μισθό, από 600 που είχαν).

Την Τρίτη, 28.02.2018, η υπουργός Εργασίας της Ρουμανίας εξέπληξε τους πάντες με την παραπάνω ανακοίνωση. Γιατί το έκανε; Τι σημαίνει στην πράξη; Είναι οι Ρουμάνοι τόσο πλούσιοι; Πάει τόσο καλά η οικονομία τους;

Ναι, πάει καλά η Ρουμανία και η οικονομία της
Με την ανάπτυξη του 2017 περί το 7% και τη φετινή να κινείται άνω του 4%, η Ρουμανία πέρασε πέρσι το ΑΕΠ της Ελλάδας και φέτος επιταχύνει προς τα 190+ δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα δημόσια έσοδα ανεβαίνουν και ξεπέρασαν τα ελληνικά, παρά το ότι η φορολογία είναι πολύ χαμηλή, 16% επί των κερδών για τζίρο άνω του 1.000.000 ευρώ, 1 – 3% επί του τζίρου για τζίρο ως 1.000.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος από μισθωτή εργασία είναι 10%, χωρίς κλίμακες = όλοι έχουν κίνητρο να δηλώσουν παραπάνω.

Κίνηση για πολιτικούς λόγους, όμως η ουσία μετράει
Η κίνηση αυτή δεν έγινε τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να δείξει πως υλοποιεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις, την ώρα που προσπαθεί να αλλάξει τους νόμους κατά της διαφθοράς (προς το ελαστικότερο) και φοβάται πως ο κόσμος θα βγει στον δρόμο μαζικά, όπως και πέρσι. Ακόμη όμως και έτσι, η ουσία μετράει. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου της Υγείας στη χώρα λύθηκε. Αρκετά ακόμη απομένουν.

Πόσους γιατρούς θα χάναμε από την Ελλάδα αν τους πληρώναμε πρώτο μισθό 3.000 ευρώ (μετά φόρων);
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε σε πολλές περιπτώσεις ούτε γάζες στα νοσοκομεία, πώς να μιλάμε για μεγάλους μισθούς;» θα πει κάποιος, σωστά. Επειδή όμως κάποτε μπορεί να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο, να αποφασίσουμε πως ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή, ο πλούτος παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα, η υπερφορολόγηση μας κάνει πιο φτωχούς και άλλα τέτοια «ριζοσπαστικά», καλό είναι να θυμόμαστε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως δεν θα κρατήσουμε τους γιατρούς μας στη χώρα μόνο με «ευχολόγια». Θα έφευγαν πολλοί γιατροί αν εισέπρατταν αμοιβές συγκρίσιμες με αυτές που τους προσφέρονται στο εξωτερικό; Θα κερδίζαμε ή θα χάναμε ως χώρα αν μειώναμε άλλες δαπάνες και φροντίζαμε με αξιοπρέπεια την Υγεία των πολιτών;
Μέχρι χθες, οι Ρουμάνοι βασίζονταν στο φιλότιμο των γιατρών τους, όπως και οι Έλληνες. Από σήμερα, θα αρχίσουν να τους καλοπληρώνουν κιόλας.

ilias@more-group.eu

* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), δις εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).

liberal
Διαβάστε Περισσότερα » "3.220 ευρώ (καθαρά) ο μισθός νεοδιοριζόμενου γιατρού στη Ρουμανία!"

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές και οι περικοπές στους μισθούς των καθηγητών στα ΤΕΙ

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν με τρεις αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι περικοπές, που έγιναν στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ μετά το 2012 και το ανώτατο δικαστήριο έκρινε, ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012.

Όμως σύμφωνα και με αυτές τις δικαστικές αποφάσεις, όπως συνέβη και με τους διευθυντές του ΕΣΥ, αναδρομικά δικαιούνται μόνον όσοι προσέφυγαν δικαστικά και διεκδίκησαν την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των περικοπών και όχι εκείνοι που δεν προσέφυγαν.

Οσοι δεν προςέφυγαν μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ δικαιούνται να πάρουν μισθούς του 2012 αλλά από την ημέρα δημοςίευσης των σχετικών αποφάσεων, δηλαδή από τώρα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Δημήτριο Αλεξανδρή, Ελένη Παπαδημητρίου και Βικτωρία Πλαπούτα, εξέδωσαν τις συγκεκριμένες αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν 49 καθηγητές των ΤΕΙ.

Κατά την Ολομέλεια τους Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των εν λόγω καθηγητών, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος και δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει.

Ανάλογες αποφάσεις έχει εκδώσει στο παρελθόν το Συμβούλιο της Επικρατείας για το σύνολο των ενστόλων, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, αποφάσεις που ακόμα δεν έχουν πλήρως υλοποιηθεί.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματικές και οι περικοπές στους μισθούς των καθηγητών στα ΤΕΙ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news