facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ο Μακρόν κάλεσε τον Ερντογάν να σεβαστεί την κυριαρχία της ΚΔ

Την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη.

Ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως ανησυχεί για τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν ανοικτά των ακτών της Κύπρου, τονίζοντας «την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου.

Το Ρόιτερ σημειώνει πως η Κύπρος κατηγόρησε την Παρασκευή την Τουρκία ότι απείλησε να χρησιμοποιήσει βία εναντίον ενός ιταλικού πλοίου-γεωτρύπανου, σε μια αντιπαράθεση για τα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

politis
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μακρόν κάλεσε τον Ερντογάν να σεβαστεί την κυριαρχία της ΚΔ "

Έκλεισε ο Ισθμός λόγω κατολίσθησης (video - φώτο)

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης των προηγούμενων ημερών υποχώρησε μέρος των πλαϊνών τοιχωμάτων της Διώρυγας

Ενα πλοίο που βρισκόταν στο κανάλι την ώρα της κατολίσθησης με συντονισμένες ενέργειες ρυμουλκήθηκε και βγήκε στο Σαρωνικό Κόλπο

Η Διώρυγα θα παραμείνει κλειστεί έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού







korinthostv
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισε ο Ισθμός λόγω κατολίσθησης (video - φώτο)"

Λίνα Νικολοπούλου: Προφανώς εσφαλμένη η απόφαση για αθώωση Βαξεβάνη -Θα κάνω αναίρεση

Τον προβληματισμό της για το αμερόληπτο της δικαστικής κρίσης που αθώωσε κατά πλειοψηφία τον κατηγορούμενο Κ. Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση, εκφράζει η Λίνα Νικολοπούλου.
Οπως σημειώνει η σύζυγος του Γ. Στουρνάρα σε δήλωσή της «Η απαλλαγή παρά την μη απόδειξη της αληθείας αποτελεί πρωτοφανή δικαστική πρωτοτυπία και εμβάλλει σε σκέψεις και προβληματισμό σχετικά με την ορθή και αμερόληπτη δικαστική κρίση».
Αναλυτικά η δήλωση της Λίνας Νικολοπούλου:
«Το δικαστήριο εξέδωσε σήμερα απαλλακτική απόφαση κατά πλειοψηφία για τον κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Βαξεβάνη για το αδίκημα της απλής δυσφήμισης για το οποίο πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (8) οκτώ μηνών, μολονότι ο κατηγορούμενος δεν απέδειξε την αλήθεια των ισχυρισμών του. Η απόφαση είναι προφανώς εσφαλμένη και η πολιτική αγωγή θα ζητήσει να ελεγχθεί αναιρετικά. Το δημοσίευμα είναι και παραμένει εξόχως δυσφημιστικό. Η απαλλαγή παρά την μη απόδειξη της αληθείας αποτελεί πρωτοφανή δικαστική πρωτοτυπία και εμβάλλει σε σκέψεις και προβληματισμό σχετικά με την ορθή και αμερόληπτη δικαστική κρίση.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Λίνα Νικολοπούλου: Προφανώς εσφαλμένη η απόφαση για αθώωση Βαξεβάνη -Θα κάνω αναίρεση "

Ειδική δικάσιμο για 16 Απριλίου πήρε ο Βαξεβάνης μετά τη μήνυση Σαμαρά

Σε τακτική δικάσιμο παραπέμπεται η υπόθεση της μήνυσης του Αντώνη Σαμαρά κατά του Κώστας Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμιση. Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί στις 16 Απριλίου.

Ο κ. Βαξεβάνης είχε αναρτήσει στο Twitter γελοιογραφία στο Twitter στην οποία υπονοείται ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει σχέση με δολοφονία προσώπου σχετιζόμενου με την υπόθεση Novartis. O κ. Βαξεβάνης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης. 

«Η χυδαία και προκλητικά προσβλητική ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εις βάρος του κ. Σαμαρά αποτελεί ντοκουμέντο αθλιότητας» είχαν δηλώσει μεταξύ άλλων συνεργάτες του κ. Σαμαρά.


Στην ομιλία του στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτκής, o Aντώνης Σαμαράς κατήγγειλε ότι η εφημερίδα Documento του κ. Βαξεβάνη ήξερε για τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων πριν γίνουν στις 4 Φεβρουαρίου.

Λίγο νωρίτερα, ο δημοσιογράφος είχε αθωωθεί από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για την κατηγορία της δυσφήμισης της κυρίας Λίνας Νικολoπούλου συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα για παλαιό δημοσίευμα του περιοδικού Ηotdoc. Ο Βαξεβάνης αθωώθηκε με πλειοψηφία με 2-1, ενώ αθωωτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο εκδότης του Documento ανάρτησε άρθρο με τον τίτλο «Γαμώ το κεφάλι σου Αντωνάκη», κάτι που μπορεί μόνο να περιγραφεί μόνο ως δημοσιογραφική αλητεία.

kai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδική δικάσιμο για 16 Απριλίου πήρε ο Βαξεβάνης μετά τη μήνυση Σαμαρά "

Συλλαλητήριο στην Τρίπολη κατά των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης και πορεία στον χώρο που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός διοργανώνουν εργαζόμενοι των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης, ο Δήμος και φορείς.

Διαμαρτύρονται καθώς ο πρωθυπουργός πριν έρθει στην κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι δεν θα πουληθεί η ΔΕΗ μιλώντας τότε για εθνικό έγκλημα, με αποτέλεσμα πολλά από τα σωματεία να έχουν συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια του διήμερου συνεδρίου για την ανάπτυξη που διοργανώνει το κυβερνών κόμμα.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη το βράδυ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο στην Τρίπολη κατά των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ "

Εκτός κυβέρνησης η Ράνια Αντωνοπούλου

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της, με την οποία απλώς έθετε τον εαυτό της στη διάθεση του πρωθυπουργού, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, τέθηκε εκτός κυβερνήσεως, μετά το σάλο για το μηνιαίο επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ, που εισέπραττε επί δύο χρόνια.

Oπως αναφέρει ανακοίνωση του Μαξίμου: «Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ, με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, καταργείται η σχετική διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, αναφέρουν πληροφορίες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός κυβέρνησης η Ράνια Αντωνοπούλου"

Δ.Καμμένος: Δεν αρκεί η παραίτηση Αντωνοπούλου- Να παραιτηθεί και ο Παπαδημητρίου

Την παραίτηση τόσο της κυρίας Αντωνοπούλου όσο και του συζύγου της και υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδητρίου ζήτησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Δημήτρης Καμμένος.
Δεν είναι μόνο ζήτημα της κυρίας Αντωνοπούλου τόνισε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος σχετικά με την προκλητική ενέργεια της ζάμπλουτης αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας να πάρει επίδομα ενοικίου βάσει νόμου που πέρασε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
«Περιμένουμε δήλωση της οικογένειας. Δεν είναι ζήτημα μόνο της κυρίας  Αντωνοπούλου. Με μια δήλωσή τους να διευκολύνουν την κυβέρνηση» είπε ο κ. Καμμένος και ξεκαθάρισε:
«Δεν αρκεί η παραίτηση της Αντωνοπούλου όπως μου επισήμαναν άνθρωποι στο δρόμο του Πειραιά που μου είπαν ότι μένουν μαζί και δεν είναι χωρισμένοι. Και οι δύο γνώριζαν το θέμα του επιδόματος, και οι δύο έχουν σπίτι στο Μανχάταν και να το χαίρονται».
«Είναι ευτελές το ποσό βάσει των δηλώσεών τους και δεν είναι και πολύ αριστερό αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες» κατέληξε για το θέμα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ.Καμμένος: Δεν αρκεί η παραίτηση Αντωνοπούλου- Να παραιτηθεί και ο Παπαδημητρίου "

Δήλωση Ρ. Αντωνοπούλου: Να κριθώ για το έργο μου - επιστρέφω τα χρήματα

Θέση για την υπόθεση με το επίδομα ανεργία, παίρνει, με επιστολή της η αν. υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου. Συγκεκριμένα, η κ. Αντωνοπούλου αφού αναφέρει το ιστορικό για το πώς έχει λάβει το επίδομα, σημειώνει ότι επιστρέφει τα χρήματα και παραμένει στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Τέλος, ζητά οι πολίτες να την κρίνουν για τα αποτελέσματα της δουλειάς της και ειδικά για την μείωση της ανεργίας.

Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.

Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.

Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.

Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.

Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.

Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.

Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού

Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας.

Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση Ρ. Αντωνοπούλου: Να κριθώ για το έργο μου - επιστρέφω τα χρήματα"

Π. Κουρουμπλής: «Καμία εμπλοκή» σε τιμολόγηση φαρμάκων

Ουδέποτε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδοθεί απόφαση για ανατιμολόγηση φαρμάκων υποστήριξε ο Π. Κουρουμπλής, διαψεύδοντας κατηγορηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που τον εμπλέκει σε ύποπτη τιμολόγηση φαρμάκων το 2016.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και πρώην υπουργός Υγείας τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ανώνυμη καταγγελία, υπενθυμίζοντας επίσης ότι είχε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας έως το φθινόπωρο του 2015, ενώ το 2016 είχε αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι τιμές των φαρμάκων είναι παγωμένες επί τρία χρόνια», υποστήριξε σχετικά ο κ. Κουρουμπλής, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «αθλιογράφημα», «λιβελογράφημα» και «ανοησία».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με την καταγγελία, το 2016 οι τιμές ορισμένων σκευασμάτων μειώθηκαν πολύ λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε, προς όφελος φαρμακευτικών εταιρειών.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Κουρουμπλής: «Καμία εμπλοκή» σε τιμολόγηση φαρμάκων"

Θύελλα αντιδράσεων για το επίδομα ενοικίου στη Ράνια Αντωνοπούλου - Τη διαφωνία του εξέφρασε ο Τσίπρας

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, λαμβάνει ετήσιο επίδομα ενοικίου 12.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η κ. Αντωνοπούλου λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου για ένα σπίτι στο Κολωνάκι.

Πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, επεσήμανε, μιλώντας στον Real fm: «Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αναπληρωτή υπουργό, της μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, από εκεί και πέρα περιμένουμε και την δική της τοποθέτηση». Ως «μικροπολιτικό θέμα», χαρακτήρισε την υπόθεση του επιδόματος ενοικίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

ΝΔ: Nα επιστρέψει εντόκως το επίδομα ενοικίου και να ζητήσει συγγνώμη

«H κυρία Αντωνοπούλου ζήτησε και έλαβε 1.000 ευρώ μηνιαίως επίδομα ενοικίου ως κάτοικος Νέας Υόρκης. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να επιστρέψει αμέσως και εντόκως τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τους Ελληνες» τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

«Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την Κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Εδώ όμως χάθηκε και το φιλότιμο» προσθέτει η κ. Σπυράκη.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε επίσης αιχμές για την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και τον σύζυγό της, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. «Κανονικά δεν πρέπει απλά να παραιτηθούν, αλλά να μπουν σε αεροπλάνο και να φύγουν από την Ελλάδα», είπε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας επεσήμανε:

«Οταν ένας από τους πλούσιους υπουργούς εισπράττει επιδότηση ενοικίου 1.000 ευρώ το μήνα από τα χρήματα των φορολογουμένων, για ποιά κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να μιλάει; Ποιά ευαισθησία μπορεί να επικαλείται; Η υποκρισία και ο κυνισμός, βασικά στοιχεία της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε όλο τους το μεγαλείο. Ας το βλέπουν όσοι ακόμη τους πιστεύουν».

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η κυρία Αντωνοπούλου (και ο Υπουργός Σύζυγός της) λαμβάνουν επίδομα ενοικίου 12.000 ευρώ το χρόνο, με διάταξη που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Απαράδεκτη πρόκληση, όταν όχι μόνο έχουν τεράστια περιουσία, αλλά διαθέτουν αποδεδειγμένα ιδιόκτητη οικία στην Αττική. Τα «καλά και συμφέροντα» με κάλυψη του ίδιου του Πρωθυπουργού. Η κυρία Υπουργός θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί και η επιδότηση να διακοπεί».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «είναι καθαρό ότι υπάρχει ζήτημα» και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο το ζήτημα το εισοδηματικό, είναι και ζήτημα αρχής».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Θύελλα αντιδράσεων για το επίδομα ενοικίου στη Ράνια Αντωνοπούλου - Τη διαφωνία του εξέφρασε ο Τσίπρας"

Εγγραφο-«φωτιά» καίει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα φάρμακα -«Εθαψαν» καταγγελία σε βάρος του

Ανώνυμη επιστολή που είχε φθάσει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου και κατήγγειλε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για αποφάσεις που επέτρεψαν την υπερτιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων «χάθηκε»... περιέργως μέσα στους δεκάδες φακέλους της δικογραφίας για τη Novartis.
Την αποκάλυψη κάνει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δημοσιεύοντας και την ανώνυμη επιστολή, που η εισαγγελέας Ράικου (η εισαγγελέας Διαφθοράς που χειριζόταν την υπόθεση Novartis, πριν εξαναγκαστεί σε παραίτηση μετά από δημοσίευμα του «Documento») είχε διαβιβάσει τον Μάρτιο του 2017 στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Σέβη. Στην επιστολή γινόταν λόγος, με συγκεκριμένα στοιχεία, από άνθρωπο που προφανώς είχε πολύ καλή γνώση της αγοράς του φαρμάκου, για τη «μεγαλύτερη ληστεία και απάτη κατά την τιμολόγηση των φαρμάκων το 2016».
Το έγγραφο, με αριθμό πρωτοκόλλου 980, εστάλη από την εισαγγελέα Διαφθοράς στον αντεισαγγελέα Σέβη, όμως έκτοτε... αγνοείται η τύχη του, ενώ δεν φαίνεται να έγινε ποτέ έρευνα. Και όμως, ο ανώνυμος αποστολέας αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία. Για πολύ περίεργες αποφάσεις του υπουργού Π.Κ.
Γράφει ότι στην τελευταία τιμολόγηση του 2016 «υπήρξε προκλητική μεταχείριση εταιρειών, όπου τα φάρμακα έπρεπε να τιμολογηθούν μέχρι και 75% χαμηλότερα, όμως τους δόθηκε παρανόμως η δυνατότητα να εκδώσουν εθελοντικά έκπτωση μέχρι και 10% και ωφελήθηκαν αυτοί και οι άλλοι το 65%».
Παραθέτει μάλιστα ο μάρτυρας την τιμή ενός συγκεκριμένου φαρμάκου, του Elatofen, και καταγγέλλει ότι πήρε τιμή ακριβότερη από όσο έπρεπε. Το ίδιο έγινε, σημειώνει, και για περίπου 200 φάρμακα γνωστών εταιρειών και υπολογίζει τη ζημιά του Δημοσίου στα 40 εκατ. ευρώ και των ασφαλισμένων στα 100 εκατ. ευρώ.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητεί να ερευνηθεί γιατί δεν εφάρμοσε τον νόμο που αναφέρει ότι η τιμή στα γενόσημα θα πρέπει να είναι το 65% των off patent, αλλά εκδόθηκαν αποφάσεις που ανέφεραν ότι τα γενόσημα δεν μπορούν να είναι ακριβότερα από τα off patent.
Όπως μάλιστα σημειώνει ο ανώνυμος καταγγέλλων, «παγκοσμίως αυτό δεν συμβαίνει. Με μια υπουργική απόφαση, παύει να ισχύει ένας νόμος, τα φάρμακα να κοστίζουν ακριβότερα κατά 50%, το Δημόσιο να ζημιώνεται εκατοντάδες εκατ. ευρώ και οι ασφαλισμένοι το ίδιο».
Μάλιστα, ο μάρτυρας προβαίνει στην εκτίμηση ότι «μόνο ένας άνθρωπος που έχει σημαντική προσωπική οικονομική ωφέλεια εκδίδει τέτοιες αποφάσεις που ζημιώνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες πλούτιζαν και πλουτίζουν ακόμα παράνομα σε βάρος όλων» προσθέτει.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα που δημοσιεύει την επιστολή, «με δεδομένη και τη συγκεκριμένη καταγγελία για τον Π. Κουρουμπλή που βρίσκεται στον φάκελο της δικογραφίας και την πρόσφατη διαρροή από τις ίδιες τις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές ότι υπάρχουν στοιχεία πως η Novartis συνέχιζε να δωροδοκεί γιατρούς και ιδιώτες και μετά το 2015, εντείνονται τα ερωτήματα γιατί ο εισαγγελικός έλεγχος για την υπόθεση Novartis δεν επεκτείνεται και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι αποφάσεις του Π. Κουρουμπλή, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν άριστα την αγορά του φαρμάκου, ευνόησανεγχώριες φαρμακοβιομηχανίες που, κατά τις ίδιες πηγές, διατηρούν προνομιακές σχέσεις με τη σημερινή κυβέρνηση».
Αδωνις: Παραίτησαν την Ράικου για να προστατεύσουν τον Κουρουμπλή
Η κυβέρνηση εξώθησε την κ. Ράικου σε παραίτηση για να προστατεύσει τον κ. Κουρουμπλή, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως το έγγραφο που δημοσιεύει ο «Φιλελεύθερος», αφορά και τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη.
Ο Αδ. Γεωργιάδης προχώρησε και σε μια ακόμα καταγγελία κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την υπόθεση της Novartis και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να απειλήσει συγκεκριμένο δικαστικό μέσω του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη προκειμένου να εμποδίσει τη μεταφορά του φακέλου Novartis από την εισαγγελία Διαφθοράς στους εφέτες-ανακριτές.
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι συγκεκριμένο δημοσίευμα στην εφημερίδα Documento απειλεί εμμέσως πλην σαφώς έναν δικαστή, ότι θα διαταχθεί έρευνα στα οικονομικά του εάν δεν συμμορφωθεί με τις επιθυμίες της κυβέρνησης.
«Για εμένα δεν υπάρχει Βαξεβάνης, Τσίπρας υπάρχει», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγγραφο-«φωτιά» καίει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα φάρμακα -«Εθαψαν» καταγγελία σε βάρος του "

Πορεία φοιτητών που αντιδρούν στην ίδρυση πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΤΡΟΔ και ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας, Νέας Εστίας ΕΜΠ, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Νομικής ΕΚΠΑ, Γεωγραφίας Χαροκοπείου και οι σπουδαστές του Τμήματος Ιατρικών Οργάνων του ΤΕΙ Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή αντιδρώντας στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

«Φοιτητές και σπουδαστές, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζει ως αναβάθμιση, προτάσσουν τις δικές τους ανάγκες και διαδηλώνουν κόντρα στην κατηγοριοποίηση πτυχίων, αποφοίτων και ιδρυμάτων, στην υποχρηματοδότηση, στην υποταγή των σχολών στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, που παραμένουν και ενισχύονται με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής», αναφέρεται σε ανακοίνωση των φοιτητών.

Την ίδια ώρα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν κάνει κατάληψη περίπου είκοσι αντιεξουσιαστές, δηλώνοντας την συμπαράστασή τους στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, με αφορμή τη βίαιη μεταγωγή από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Λάρισας.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία φοιτητών που αντιδρούν στην ίδρυση πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής"

Ο Ζάεφ στο Spiegel για τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης

Εκτενή συνέντευξη στο Spiegel για το ζήτημα της ονομασίας παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ. Η δυνατότητα σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά και η ελληνική αξίωση για συνταγματική αναθεώρηση στο επίκεντρο.

«Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε μια φιλική ατμόσφαιρα με το γείτονά μας και να επιλύσουμε τη διαμάχη μέσω διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι οι έλληνες φίλοι μας θέλουν τώρα πραγματικά και ειλικρινά να βρεθεί μια λύση γι΄ αυτό το πρόβλημα. Αυτό θα ήταν καλό όχι μόνον για την Ελλάδα και τη Μακεδονία αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο πρέπει να είναι μια λύση που να διασφαλίζει και στις δυο πλευρές την ταυτότητα και αξιοπρέπειά τους», επισημαίνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε εκτενή συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Kληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Ζάεφ επισημαίνει ότι «[…] σε μια δημοκρατία είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν και μπορώ να καταλάβω και ορισμένους ακραίους που είναι κατά μια λύσης γιατί αυτή προσβάλει τα προσωπικά τους συναισθήματα. Πιστεύω όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είναι επίσης υπέρ της λύσης διότι γνωρίζουν ότι αυτό είναι καλό για την εικόνα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και συνεπώς για το μέλλον της. Πιστεύω ότι και ο ομόλογός μου Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται κατ΄ αυτό τον τρόπο. Με την επίλυση της διαμάχης, η Ελλάδα θα έρχονταν και πάλι πιο κοντά στη θέση που της αξίζει, δηλαδή στη θέση μιας ηγέτιδας δύναμης της περιοχής», λέει χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.
Διαμεσολάβηση του Βερολίνου;
Όσον αφορά το ενδεχόμενο διαμεσολάβησης του Βερολίνου -με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ- ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επισημαίνει ότι Αθήνα και Σκόπια χρειάζονται μεν στήριξη και ενθάρρυνση αλλά οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν μόνες τους στη λήψη μιας αυτόνομης και κυρίαρχης απόφαση.
Από την πρόσφατη συνάντηση Ζάεφ-Μέρκελ στο Βερολίνο
Από την πρόσφατη συνάντηση Ζάεφ-Μέρκελ στο Βερολίνο
Σε ερώτηση εάν η χώρα του έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, ο κ. Ζάεφ απαντά χαριτολογώντας: «Ναι, λοιπόν, τα καλοκαίρια θέλουμε να καταλαμβάνουμε τις ωραίες παραλίες και τα νησιά της Ελλάδας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Μακεδόνες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, ξοδεύουμε τα χρήματά μας εκεί, αγαπάμε την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές επαφές μεταξύ επιχειρηματιών και τουριστών στην Ελλάδα. Αλλά για να μιλήσουμε και σοβαρά: πέρα από αυτό δεν κάνουμε φυσικά άλλες ‘σκέψεις κατάληψης'».
Κάνοντας στη συνέχεια λόγο για ένα «χαζό πολιτικό πρόβλημα» ο κ.Ζάεφ επισημαίνει ότι η διμερής διένεξη για το όνομα συνιστά πρόσκομμα για την ανάπτυξη των φιλικών και καλών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών.
Ερωτηθείς εάν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο πρωθυπουργός της FYROM απαντά: «Στο παρελθόν αυτό ήταν για εμάς ταμπού. Ως πρωθυπουργός της Μακεδονίας μπορώ όμως να ανακοινώσω πλέον επίσημα ότι είναι αποδεκτό για εμάς διότι συνιστά μια πραγματικότητα. Η Μακεδονία είναι μια ιστορική περιοχή που εκτείνεται σε τρεις χώρες: στη δική μας, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η χώρα μας είναι το βόρειο ή το άνω τμήμα. Το νότιο τμήμα είναι στην Ελλάδα, το ανατολικό στη Βουλγαρία. Πρόκειται για δεδομένα και δεν θα έπρεπε να τα αμφισβητούμε. Καθότι αντιλαμβανόμαστε και αποδεχόμαστε ότι οι Έλληνες επιθυμούν έναν διαχωρισμό, είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ένα γεωγραφικό προσδιορισμό».
Την ίδια ώρα πάντως ο Ζόραν Ζάεφ απορρίπτει την ελληνική πρόταση για αμετάφραστη χρήση του ονόματος σε διεθνές επίπεδο. «Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω λογικά επιχειρήματα ως προς αυτό. Πως θα γίνει πρακτικά αυτό να μην μεταφράζεται το όνομα του κράτους μας; Θα πρέπει να αναγκάσουμε την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λένε για παράδειγμα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία); Αυτό δεν θα είχε προηγούμενο διεθνώς».
Η Ελλάδα χρειάζεται εταίρο που να έχει αξιοπρέπεια
«Σε μια δημοκρατία είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν και μπορώ να καταλάβω και ορισμένους ακραίους που είναι κατά μια λύσης γιατί αυτή προσβάλει τα προσωπικά τους συναισθήματα»
«Σε μια δημοκρατία είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν και μπορώ να καταλάβω και ορισμένους ακραίους που είναι κατά μια λύσης γιατί αυτή προσβάλει τα προσωπικά τους συναισθήματα»
Εξίσου κατηγορηματικός είναι ο κ. Ζάεφ και όσον αφορά την ελληνική αξίωση για συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό μόνον η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό: «Το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο σύνταγμά μας, αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο και όχι έναν εταίρο χωρίς αξιοπρέπεια. Ένα σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί και αυτό με τη σειρά του να αναιρεθεί και πάλι. Η σημαντικότερη εγγύηση για την Ελλάδα όμως είναι ότι η λύση της διαμάχης για το όνομα θα έχει ισχύ. Γι΄ αυτό υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, οι οποίες επικυρώνονται για να ισχύουν στη συνέχεια σε διεθνή όργανα».
Ο κ. Ζάεφ, τέλος, επισημαίνει ότι μετά την αφαίρεση των πινακίδων με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν προβλέπονται καταρχήν άλλες πρωτοβουλίε, ωστόσο μελλοντικά θα γίνουν και άλλα βήματα, όπως η σύσταση κοινών επιτροπών για την επεξεργασία των σχολικών βιβλίων ιστορίας.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ζάεφ στο Spiegel για τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης"

Τι περιλαμβάνει το προσύμφωνο Ελλάδας-Σκοπίων -GornaMakedonija και άλλα αλυτρωτικά

Επτά κεφάλαια με όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν στο όνομα των Σκοπίων περιλαμβάνει το προσύμφωνο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Εξωτερικών στην ΠΓΜΔ την επόμενη εβδομάδα και το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το tvxs.gr, η πλευρά της ΠΓΔΜ είναι ήδη ενήμερη για το βασικό περιεχόμενο του προσυμφώνου. Στο σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνονται σε επτά κεφάλαια όλα τα καίρια ζητήματα:
  1. Η ονομασία,
  2. το εύρος χρήσης,
  3. η γλώσσα,
  4. η ταυτότητα,
  5. οι εμπορικές χρήσεις της ονομασίας,
  6. τα ακρωνύμια και
  7. οι συντμήσεις.
Στο ζήτημα της ονομασίας η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι οριστικά το GornaMakedonija (Άνω Μακεδονία) σε σλαβική γραφή και αμετάφραστο. Είναι μια πρόταση που, κατ΄αρχάς, φέρεται να έχει αποδεχθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αλλά η τελική τύχη της συνδέεται άμεσα με την διευθέτηση και των υπόλοιπων κομβικών ζητημάτων.

Το erga omnes στο εύρος χρήσης του ονόματος – ήτοι η ισχύς του έναντι όλων τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας – παραμένει αδιαπραγμάτευτη θέση της ελληνικής πλευράς, ενώ τα μεγαλύτερα «αγκάθια» εξακολουθούν να είναι η ταυτότητα και η γλώσσα.

Και στα δύο αυτά θέματα η πλευρά Ζάεφ εμφανίζεται ιδιαιτέρως συγκρατημένη καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον σκληρό πολιτικό άξονα εντός των Σκοπίων, ο οποίος εκφράζεται κυρίως δια του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ. Και οι δύο προέρχονται από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO.

Iδιαίτερα σύνθετα θέματα θεωρούνται και εκείνα που αφορούν τις συντμήσεις αλλά και τις εμπορικές χρήσεις του ονόματος της χώρας. Οι σημερινές συντομογραφίες είναι το MK και το MKD, που αμφότερα παραπέμπουν στον όρο «Μακεδονία» και η αλλαγή τους θα απαιτήσει χρόνο.

Χρονοβόρα, και αρκετά περίπλοκη λόγω ζητημάτων που αφορούν κυρίως τις εξαγωγές, θεωρείται και το θέμα των εμπορικών χρήσεων, ενώ σε άλλο επίπεδο δύσκολη είναι και η διαχείριση της αλλαγής του εθνικού ύμνου της ΠΓΔΜ. Ο ύμνος περιλαμβάνει στίχους που θεωρείται ότι εμπεριέχουν στοιχεία αλυτρωτισμού, η αλλαγή του όμως για ευνόητους λόγους εσωτερικών αντιστάσεων και ευαισθησιών επίσης δεν είναι εύκολη.

Το χρονοδιάγραμμα

Τα σημεία τριβής, πάντως, όπως αναφέρει το tvxs, είναι απολύτως εντοπισμένα και από τις δύο πλευρές και εκεί αναμένεται να πέσει και το βάρος του επόμενου διαστήματος για την επίτευξη συμβιβασμού. Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει σε ταχεία διαδικασία με χρονικό ορόσημο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τέλος Μαρτίου.

Εως τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι διμερείς διαβουλεύσεις επί του προσυμφώνου και να υπάρξει καθαρή εικόνα, και μήνυμα, προς την διεθνή κοινότητα για το εάν υπάρχουν ουσιαστικές προοπτικές επίτευξης τελικής συμφωνίας.

Ο Μάιος, άλλωστε, είναι ο μήνας κατά τον οποίον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και η πΓΔΜ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να προσβλέπει σε άμεσο προενταξιακό καθεστώς εάν δεν υπάρχει έως τότε βάση επίλυσης του Μακεδονικού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι περιλαμβάνει το προσύμφωνο Ελλάδας-Σκοπίων -GornaMakedonija και άλλα αλυτρωτικά "

Έγινε επίθεση με χειροβομβίδα στο ΑΤ Καισαριανής και η ΕΛΑΣ το κρατούσε κρυφό

Επίθεση με χειροβομβίδα έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Αστυνομικό Τμήμα της Καισαριανής αλλά χρειάστηκε να υπαρξει ανάρτηση στο athens.indymedia προκειμένου το περιστατικό να γίνει γνωστό.

Την πρωτοφανή αρχική σιγή της ΕΛΑΣ επιβαρύνει, μάλιστα, ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι από την επίθεση υπήρξε ένας ελαφρά τραυματίας οδηγός ταξί. 


Ο εν λόγω οδηγός βρισκόταν περίπου στις 5 τα ξημερώματα στην οδό Φιλολάου καθώς είχε σταματήσει το ταξί του προκειμενου να δει κάτι στον κινητήρηα του οχήματος. Ξαφνικά ένιωσε έναν πόνο στα πόδια από θραύσματα και αρχικά πίστεψε ότι ήταν από κάποια λάμπα που έσπασε. Όταν πήγε στο νοσοκομείο για να του περιποιηθούν το τραύμα, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα τραύματα είχαν προέλθει από θραύσμα χειροβομβίδας. 
Μετά και από το στοιχείο αυτό από την ΕΛΑΣ επιβεβαίωναν ότι υπήρξε επίθεση με χειροβομβίδα σε απόσταση περιπου 50 μέτρων από το ΑΤ που εξερράγη κανονικά ενώ νωρίτερα το περιστατικό είχαν επιβεβαιώσει στο protothema.gr πηγές από την αντιτρομοκρατική.

Η επίθεση, σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου που αναρτήθηκε στο athens.indymedia και μέσω του οποίου έγινε γνωστό το περιστατικό, έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, που έχει συλληφθεί για το τρομοδέμα στον Λουκά Παπαδήμο. Ο Γιαγτζόγλου πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας επειδή τον μετήγαγαν στις φυλακές Λάρισας από τις φυλακές Κορυδαλλού, ενέργεια που προκάλεσε και εξεγέρση στις κεντρικές φυλακές της χώρας.

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στο athens.indymedia (έχει διατηρηθεί η ορθογραφία) αναφέρονται τα εξής:

"Η ηθική αποφασιστικότητα εκείνου που εγκαταλείπει και επιτίθεται στις δομές της εξουσίας είναι μια αντίληψη, μια στιγμή στην οποία εκείνος γεύεται την ομορφιά των συντρόφων του και την αθλιότητα της υποχρέωσης και της υποταγής. « Εξεγείρομαι, άρα υπάρχω », είναι μία φράση του Camus που ποτέ δε σταματά να με γοητεύει, με ένα τρόπο που μόνο ένας λόγος για να ζήσω θα μπορούσε.

Σε ένα κόσμο που παρουσιάζει τα ήθη ως ένα χώρο της εξουσίας και του νόμου, νομίζω πως δεν υπάρχει άλλη ηθική διάσταση από την εξέγερση, το ρίσκο, το όνειρο. Η επιβίωση στην οποία είμαστε φυλακισμένοι, είναι άδικη επειδή κακοποιεί και ασχημαίνει"

Massimo Passamani

Τα ξυμερώματα της Δευτέρας επιτεθήκαμε με μία χειροβομβίδα στο Α Τ Καισαριανής για τον απεργό πείνας- δίψας(απο κυριάκη 25/2) Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΝΟΥΣ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

θα ακολουθήσει προκήρυξη για την επίθεση


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγινε επίθεση με χειροβομβίδα στο ΑΤ Καισαριανής και η ΕΛΑΣ το κρατούσε κρυφό"

Επίθεση με μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσε ομάδα κουκουλοφόρων στις 2:00 τα ξημερώματα, εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Διδότου και Χαριλάου Τρικούπη, στα Εξάρχεια.

Από τις φωτιές προκλήθηκαν ζημιές σε ένα σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο.

Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

Περίπου την ίδια ώρα άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια στην είσοδο τετραώροφου κτηρίου όπου στεγάζεται το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι και ραδιόφωνο ART του Γιώργου Καρατζαφέρη, στην Καλλιθέα.

Προκλήθηκαν ζημιές εξωτερικά του κτηρίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Εξάρχεια "

«Φούσκωσε» επικίνδυνα ο Πηνειός -Φόβοι για πλημμύρες [εικόνες]

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη του Πηνειού ποταμού που διαπερνά την πόλη της Λάρισας, καθώς έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα, λόγω πολύωρης βροχόπτωσης.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), Θεόδωρος Καφφές, η στάθμη του νερού βρίσκεται στα 4,60 μέτρα, ενώ το όριο ασφαλείας είναι τα 5 μέτρα.
Ο κ. Καφφές είπε επίσης πως η αρμόδια υπηρεσία του δήμου βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε κάθε περίπτωση, ενώ τόνισε ότι η στάθμη του νερού έχει προς το παρόν σταθεροποιηθεί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φούσκωσε» επικίνδυνα ο Πηνειός -Φόβοι για πλημμύρες [εικόνες] "

Στην Αθήνα οι θεσμοί για την τέταρτη αξιολόγηση

Με αντικείμενο τα θέματα του τομέα της ενέργειας αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα στις 3 μ.μ οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM) για την δ' αξιολόγηση.

Βάσει προγράμματος θα ακολουθήσει στις 16:00 η επισκόπηση του προγράμματος και στη συνέχεια (στις 17:00) το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη (3- 4 ημέρες) και οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Η δ' αξιολόγηση να περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα (σημαντικότερα των οποίων θεωρούνται τα δημοσιονομικά, η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων, η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ).

Οσον αφορά τα εργασιακά, τρία είναι τα «αγκάθια»: η δημιουργία μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων, η επανεξέταση του ρόλου της διαιτησίας και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για θέματα που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων στη χώρα αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα οι θεσμοί για την τέταρτη αξιολόγηση"

Spiegel: Αμφιβολίες ΕΚΤ και ΔΝΤ για Ελλάδα

Οι θεσμοί διατηρούν αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, παρά την αναβάθμιση-έκπληξη από τη Moody’s μέσα στην εβδομάδα.

Αυτό επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε δημοσίευμα του με τίτλο «Κακοί βαθμοί για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχούν για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Η ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να έχει αναδυθεί πλήρως από την κρίση. Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θεωρούν αβέβαιο κατά πόσον η χώρα θα είναι σε θέση να δανείζεται σύντομα κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές σε βιώσιμη βάση» τονίζει το δημοσίευμα.

Το Spiegel κάνει και αναφορά στην κόντρα ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας επηρεάζεται από την διστακτικότητα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Η χώρα δεν εφαρμόζει όλα όσα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει, για παράδειγμα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, επισήμανε σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ο κ. Ντράγκι.

Επικριτικός ήταν και ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο οποίος επισήμανε ότι το Ταμείο αναθεωρεί υψηλότερα τις προοπτικές ανάπτυξης για όλες της χώρες εκτός από την Ελλάδα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Αμφιβολίες ΕΚΤ και ΔΝΤ για Ελλάδα"

Τσιρώνης: «Ναι» στην καλλιέργεια κάνναβης στο μπαλκόνι, υπό όρους

Λίγες μέρες πριν το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης έρθει στην ολομέλεια για να ψηφιστεί ο Γιάννης Τσιρώνης προτείνει την απελευθέρωση γενικώς της χρήσης κάνναβης, αλλά και την ιδιοκαλλιέργεια υπό όρους.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι η ποινικοποίηση μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτα.

«Θεωρώ επιβεβλημένη την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης. Η αποποινικοποίηση των ψυχοτρόπων ουσιών έρχεται να προσφέρει στα θύματα αυτής της εξάρτησης, ενώ η ποινικοποίηση είναι αυτή που άνδρωσε το λαθρεμπόριο και την εξάρτηση. Η ποινικοποίηση δεν πρόσφερε τίποτα απολύτως. Η ποινικοποίηση είναι η καταπακτή που οδηγεί χιλιάδες νέους ανθρώπους στα δόκανα του λαθρεμπορίου».

Όμως ο κ. Τσιρώνης συμφώνησε και με την παλιότερη πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να μπορεί όποιος θέλει να καλλιεργεί στο μπαλκόνι του 1-2 γλάστρες με κάνναβη.

«Για την αισθαντική κάνναβη, για τη φούντα όπως λέμε, ο πιο δυνατός τρόπος για να πατάξουμε το λαθρεμπόριο είναι να μπορεί να ιδιοκαλλιεργείται. Να μπορεί να καλλιεργεί κάποιος με γλάστρα στο μπαλκόνι του. Αλλά να υπάρχει έλεγχος από το κράτος.

Είμαι υπέρ της ιδιόχρησης, δηλαδή το να καλλιεργούνται 1-2 γλάστρες στο μπαλκόνι, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα δηλώνονται στην πολιτεία με κάποιο ειδικό τρόπο ώστε ο άλλος δεν θα έχει κανένα λόγο να μην το δηλώσει. Η ινδική κάνναβη δεν είναι εξαρτησιογόνα ουσία, δεν έχει σύνδρομο εξάρτησης. Ο εφιάλτης στους δρόμους αυτή τη στιγμή είναι καινούργιες ουσίες οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες. Προτιμώ μία πραγματικότητα να την έχω υπό τον έλεγχο της πολιτείας παρά υπό τον έλεγχο του λαθρεμπορίου».

Να μην δαιμονοποιηθεί καμιά άποψη η πρόταση Δένδια

Λίγο αργότερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την πρόταση Τσιρώνη εμφανίστηκε ανοιχτός στο να γίνει ένας διάλογος χωρίς να δαιμονοποιηθεί καμιά πρόταση. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη και δεν δεσμεύει τη Νέα Δημοκρατία

«Θα συνηγορούσαν σε έναν ειλικρινή διάλογο για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα, δεν θα δαιμονοποιούσα από την αρχή καμιά άποψη. Θα ήμουνα έτοιμος να ακούσω οτιδήποτε, όποιος θα μπορούσε να μου δώσει μια ελπίδα προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Υπάρχει ένας εκτεταμένος διεθνής διάλογος που τέμνει τις πολιτικές απόψεις. Ο διάλογος αυτός με επιχειρήματα αναλύει το πιθανό σενάριο νομιμοποίησης της χρήσης ορισμένων ουσιών.
Ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών είναι ένας πόλεμος ο οποίος για να είμαστε ειλικρινείς δεν πάει πολύ καλά. Σε αυτό το πλαίσιο είναι λογικό να έχει ανοίξει μια συζήτηση αλλαγής των μεθόδων αντιμετώπισης.

Αδικείται αυτή η άποψη εάν θεωρηθεί ότι είναι μία άποψη που ενθαρρύνει τη χρήση ναρκωτικών. Είναι μία άποψη που λέει ότι πιστεύει πως θα πρέπει να αλλάξει η μέθοδος. Οι αστυνομικοί μέθοδοι έχουν αποτύχει δημιουργούν μαύρο χρήμα, δυνατότητα εξαγοράς συστημάτων και ακυρώνουν επί της ουσίας το στόχο τον οποίο καλούνται να υπηρετήσουν.

Αυτή είναι μία προσωπική μου άποψη και όχι η άποψη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιρώνης: «Ναι» στην καλλιέργεια κάνναβης στο μπαλκόνι, υπό όρους "

Λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή καυσίμων στην Αττική- Πρατήριο δεν είχε δηλώσει 6,24 εκατ. ευρώ

Μεγάλης έκτασης λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή αποκάλυψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Το πρατήριο δεν είχε υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος το 2016, με αποτέλεσμα να μην δηλωθούν ακαθάριστα έσοδα από πωλήσεις καυσίμων ύψους 6,243 εκατ. ευρώ. Από τον έλεγχο μέσω του συστήματος εκροών - εισφορών του πρατηρίου βρέθηκε ότι τόσο το 2017 όσο και το 2016 το πρατήριο είχε δηλώσει λιγότερες εκροές καυσίμων κατά 6.025.397,08 λίτρα. Σ' αυτά αναλογεί επίσης ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκε ύψους 1.449.720 ευρώ.

Από τον έλεγχο του συστήματος εισροών- εκροών προέκυψε ότι τη διετία 2016-2017 έγιναν αγορές καυσίμων άνευ φορολογικών στοιχείων ύψους 79.302,17 λίτρων και αξίας 103.135 ευρώ. Παράλληλα στο ίδιο διάστημα έγιναν πωλήσεις άνευ φορολογικών στοιχείων ύψους 46.344,06 λίτρων που αναλογούν σε αξία 105.170,34 ευρώ.

Για τις ποσότητες λαθρεμπορίας θα συνταχθεί άμεσα πληροφοριακό δελτίο προς το αρμόδιο τελωνείο για τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, ο έλεγχος διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής, διήρκησε πάνω από έναν μήνα, ενώ η επιλογή του πρατηρίου έγινε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ελέγχου.

ΠΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή καυσίμων στην Αττική- Πρατήριο δεν είχε δηλώσει 6,24 εκατ. ευρώ "

Μόνο με ειδική ιατρική συνταγή οι αντιβιώσεις - Τι αλλάζει

Την άμεση λήψη μέτρων, για την καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στην Ελλάδα, με καθιέρωση ειδικής ιατρικής συνταγής, εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Ο κ. Μπασκόζος ραδιοφωνική συνέντευξη του Πρακτορείο 104,9 FM αναφορικά με την ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και τα υψηλά επίπεδα μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα είπε ότι, «θα πάρουμε μέτρα, ώστε τα αντιβιοτικά να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, και μάλιστα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι και φυλασσόμενη αυτή η συνταγή» και εξέφρασε τη βούληση η εφαρμογή αυτού του μέτρου «να γίνει πάρα πολύ σύντομα».

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, γιατί οδηγεί σε αντίσταση των μικροοργανισμών, και τελικά οδηγεί σε λοιμώξεις που θα μπορούσαμε να τις θεραπεύουμε πολύ πιο εύκολα.

«Ταλαιπωρούνται, ακόμα και πεθαίνουν άνθρωποι, ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να θεραπευθούν. Θα πάρουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, κατά της μικροβιακής αντοχής. Ενεργοποιούμε τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων, ετοιμάζουμε το εθνικό σχέδιο δράσης για την μικροβιακή αντοχή, ετοιμάζουμε την διυπουργική συνεργασία. Είναι θέμα και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, διότι δυστυχώς η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και το πέρασμα αυτών των αντιβιοτικών στο περιβάλλον, στο νερό, και σε αυτά που τρώμε, επηρεάζει», συμπλήρωσε ο κ. Μπασκόζος.

Αναφορικά με την ίδρυση γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στη Γενεύη στις 17 Ιανουαρίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας είπε ότι αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του τον Μάιο και υποστήριξε ότι η συμφωνία για ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, είναι ψηφισμένη εδώ και δέκα χρόνια, ωστόσο αυτό το γραφείο ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί, «είτε για λόγους οικονομικούς είτε για λόγους γραφειοκρατίας».

Παρά τις προσπάθειες αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ο κ. Μπασκόζος παραδέχεται ευθαρσώς τις παθογένειες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το σύστημα υγείας που διαθέτει η Ελλάδα, είναι πολύ ιδιωτικοποιημένο, με μεγάλες πληρωμές από την τσέπη του κόσμου, και με έλλειψη ουσιαστικά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας».

Ωστόσο όπως τονίζει, με τη δημιουργία του γραφείου του ΠΟΥ «πάει να γίνει το πείραμα της μετάβασης από ένα νοσοκομειοκεντρικό- ιατροκεντρικό σύστημα, σε ένα σύστημα με έμφαση στη πρόληψη και στην αγωγή υγείας».

Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας σχολιάζοντας την άποψη μερίδας του κόσμου, ότι η κυβέρνηση φροντίζει περισσότερο τους αλλοδαπούς από τους Έλληνες, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι τεράστιο λάθος. «Για μένα δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ξένους, γηγενείς, αλλοδαπούς στο θέμα της υγείας. Είναι καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και θα το παρέχουμε σε όλους».

Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα της γρίπης τόνισε ότι φέτος η εμβολιαστική κάλυψη διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι και ότι η καμπάνια εμβολιασμών έχει αποδώσει εντυπωσιακά. «Τα εμβόλια έχουν διατεθεί όλα και ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε πάρει πέρσι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/topontiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο με ειδική ιατρική συνταγή οι αντιβιώσεις - Τι αλλάζει"

Σκοπιανοί ζητούν να αναγνωριστεί γενοκτονία από την Ελλάδα

Συλλογή υπογραφών και χρημάτων έξω από το Κοινοβούλιο

Οι ακραίες φωνές στα Σκόπια εναντίον της Ελλάδας είναι υπαρκτές και εμφανείς. Την στιγμή που οι γείτονες και η χώρα μας βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας, μέρος του πληθυσμού των Σκοπίων διατηρεί εντελώς διαφορετική θέση, επιμένοντας στο δόγμα περί μακεδονικού κράτους και έθνους, συνεχίζοντας την προπαγάνδα.
Υπάρχουν μάλιστα και ορισμένοι, που βλέπουν την Ελλάδα σαν ένα μεγάλο εχθρό που όχι απλά δεν είναι καλός γείτονας, αλλά φτάνουν στο σημείο να την κατηγορήσουν πως έχει διαπράξει γενοκτονία στους κατοίκους της «Μακεδονίας του Αιγαίου».
Αυτές τις θέσεις με έντονο αλυτρωτικό χαρακτήρα έδειξε και μια ομάδα πολιτών σε διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε έξω από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων με τη συλλογή υπογραφών και χρημάτων ώστε να αρχίσει σχετική καμπάνια.
«Οι Ελληνες έδιωξαν από τις οικίες τους 1.000.000 άτομα, 300.000 «Μακεδόνες» δολοφονήθηκαν εκ των οποίων 20.000 παιδιά, 600 χωριά κάηκαν από το 1912 έως το 1965″ αναφέρει σχετικό πλακάτ με ασπρόμαυρες φωτογραφίες νεκρών. Από τα μεγάφωνα ακούγονται διάφορα πατριωτικά τραγούδια για την «Μακεδονία του Αιγαίου».
Δείτε τις εικόνες του Life-Events.gr
life-events
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοπιανοί ζητούν να αναγνωριστεί γενοκτονία από την Ελλάδα"

Δικηγόροι για Novartis: Προσβολή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο «κρυφός» μάρτυρας

«Ο θεσμός του «κρυφού» μάρτυρα είναι αντίθετος με τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης δίκης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή τις εξελίξεις για την υπόθεση Novartis.

Σε ανακοίνωση τους οι δικηγόροι διαπιστώνουν ότι «υπό την πίεση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών, όπως η τρομοκρατία, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, η ευρωπαϊκή και η ελληνική έννομη τάξη δυστυχώς έχουν αποδεχθεί ότι μπορεί να κάμπτονται βασικές δικαιοκρατικές αρχές στο όνομα της αποτελεσματικής ποινικής καταστολής» σημειώνοντας πως «η ελληνική έννομη τάξη αποκλίνει περαιτέρω από τις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου και της νομολογίας του ΕΔΔΑ, για τις προϋποθέσεις και τον βαθμό επιτρεπτής αποδεικτικής αξιοποίησης των καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος διαχωρίζει τον προστατευόμενο μάρτυρα που κινδυνεύει η ζωή του με τον «κρυφό» μάρτυρα «που μπορεί να προβαίνει ανέλεγκτα σε καταθέσεις, χωρίς δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας του και χωρίς συνέπειες για τον ίδιο». Όπως σημειώνει «ο θεσμός του «κρυφού» μάρτυρα είναι αντίθετος με τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης δίκης».

Παράλληλα, αποδοκιμάζει τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη υπογραμμίζοντας πως «θεσμικοί και μη παράγοντες, επανειλημμένα και διαχρονικά επιχειρούν παρεμβάσεις στην ελληνική δικαιοσύνη με σκοπό τον επηρεασμό της, ιδίως σε υποθέσεις μείζονος σημασίας. Τέτοιες ενέργειες αποδοκιμάζονται κατηγορηματικά από το σύνολο του νομικού κόσμου».

Την ίδια ώρα παρατηρεί ότι «μεμονωμένοι δικαστικοί λειτουργοί με πράξεις ή παραλείψεις τους δίνουν δικαιώματα για αρνητικές κρίσεις ως προς την ορθή απονομή της δικαιοσύνης».

«Η ελληνική δικαιοσύνη δεν πρέπει να εμπλέκεται (και να την εμπλέκουν) σε πολιτικές σκοπιμότητες ή σε εξυπηρετήσεις οποιασδήποτε μορφής συμφερόντων. Πρέπει, μακριά από οποιαδήποτε παρέμβαση, εσωτερική ή εξωγενή, να επιτελέσει απερίσπαστα το έργο της, όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτάσσουν. Με αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων, χωρίς νομικούς ακροβατισμούς, που επιτρέπουν αμφισβητήσεις και δημιουργούν σκιές» επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Υπό την πίεση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών, όπως η τρομοκρατία, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, η ευρωπαϊκή και η ελληνική έννομη τάξη δυστυχώς έχουν αποδεχθεί ότι μπορεί να κάμπτονται βασικές δικαιοκρατικές αρχές στο όνομα της αποτελεσματικής ποινικής καταστολής.

Η ελληνική έννομη τάξη όμως, αποκλίνει περαιτέρω από τις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου και της νομολογίας του ΕΔΔΑ, για τις προϋποθέσεις και τον βαθμό επιτρεπτής αποδεικτικής αξιοποίησης των καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Επισημαίνεται ότι, είναι διαφορετικό ζήτημα η προστασία του μάρτυρα, που αποδεδειγμένα κινδυνεύει, από την προστασία του «κρυφού» μάρτυρα, που μπορεί να προβαίνει ανέλεγκτα σε καταθέσεις, χωρίς δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας του και χωρίς συνέπειες για τον ίδιο. Ο θεσμός του «κρυφού» μάρτυρα είναι αντίθετος με τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης δίκης.

Περαιτέρω, θεσμικοί και μη παράγοντες, επανειλημμένα και διαχρονικά επιχειρούν παρεμβάσεις στην ελληνική δικαιοσύνη με σκοπό τον επηρεασμό της, ιδίως σε υποθέσεις μείζονος σημασίας. Τέτοιες ενέργειες αποδοκιμάζονται κατηγορηματικά από το σύνολο του νομικού κόσμου.

Παράλληλα, μεμονωμένοι δικαστικοί λειτουργοί με πράξεις ή παραλείψεις τους δίνουν δικαιώματα για αρνητικές κρίσεις ως προς την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Η ελληνική δικαιοσύνη δεν πρέπει να εμπλέκεται (και να την εμπλέκουν) σε πολιτικές σκοπιμότητες ή σε εξυπηρετήσεις οποιασδήποτε μορφής συμφερόντων. Πρέπει, μακριά από οποιαδήποτε παρέμβαση, εσωτερική ή εξωγενή, να επιτελέσει απερίσπαστα το έργο της, όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτάσσουν. Με αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων, χωρίς νομικούς ακροβατισμούς, που επιτρέπουν αμφισβητήσεις και δημιουργούν σκιές.

Η ορθή απονομή της δικαιοσύνης και η διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που άγονται ενώπιόν της , πρέπει να είναι απαίτηση όλων μας».

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόροι για Novartis: Προσβολή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο «κρυφός» μάρτυρας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news