facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Κοτζιάς: Δεν είπα ότι οι αθώοι πρέπει να αποδείξουν την αθωότητα τους

Ανακοίνωση, με την οποία επιτίθεται κατά όσων διαστρέβλωσαν, όπως υποστηρίζει, τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο τύπου του υπουργού Εξωτερικών. 

Επί της ουσίας το γραφείο του υπουργού σημειώνει ότι ουδέποτε ο υπουργός εξωτερικών είπε ότι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητα τους και μιλά για διαστρέβλωση των δηλώσεων του υπουργού προκειμένου να χτίστεί ένα σαθρό οικοδόμημα αθλιοτήτων και ψόγων σε βάρος του. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα υπουργείου Εξωτερικών αλλά διακινήθηκε μόνο μέσω του κρατικού ΑΠΕ, αναφέρει:  
«Κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ευχή του, από τη διερεύνηση της υπόθεσης, να μην αποδειχθεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι «ουδείς καταδικάζεται εκ των προτέρων». Επιπλέον, εξαρχής τόνισε ότι «δεν προτίθετο να κάνει σχόλια δικαστικού χαρακτήρα», καθώς επίσης ότι, «εάν κάποιος είναι αθώος, θα πρέπει να αποδοθεί ξανά στην κοινωνία ως αθώος. Εάν κάποιος είναι ένοχος πρέπει να γίνει κάθαρση». Για το σκοπό αυτό δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει στη Βουλή την πρόταση για σύσταση ανακριτικής επιτροπής.

Αντί να βλέπουν τις δηλώσεις του συνολικά, διάφοροι τιμητές επιχειρούν, στο βωμό του μικροπολιτικού οφέλους, να χτίσουν ένα σαθρό οικοδόμημα αθλιοτήτων και ψόγων προς τον Υπουργό Εξωτερικών, απομονώνοντας μέρος των δηλώσεών του και διαστρεβλώνοντας το νόημά τους. Καλό θα ήταν να αφουγκραστούν τον ελληνικό λαό, ο οποίος, μετά από δεκαετίες σκανδάλων κατασπατάλησης και υπεξαίρεσης χρημάτων του, απαιτεί την ουσιαστική διερεύνηση σκανδαλωδών υποθέσεων, την κάθαρση και την εδραίωση ενός πολιτικού συστήματος που, όχι μόνο θα φαίνεται, αλλά και θα είναι όντως τίμιο, άμεμπτο και μακριά από σκάνδαλα και χρηματισμούς».

Να σημειωθεί ότι αντιδράσεις για τα όσα είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών στην συνέντευξη στον Alpha είχαν σημειωθεί από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη αλλά και από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο.

Ο Κώστας Χρυσόγονος είχε σημειώσει σε ανάρτηση του στο twitter:  «Παν πρόσωπον κατηγορούμενον επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είναι αθώον μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του» (άρθρο 6 παρ. 2 Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Άρα απόδειξη χρειάζεται η ενοχή και όχι η αθωότητα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Δεν είπα ότι οι αθώοι πρέπει να αποδείξουν την αθωότητα τους"

Ο Βούτσης αδειάζει τον Κοτζιά για τη Novartis: Κανένας δεν είναι κατηγορούμενος

Σε ένα εντυπωσιακό άδειασμα του Νίκου Κοτζιά προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, αμφισβητώντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ότι πρέπει οι 10 εμπλεκόμενοι πολιτικοί να αποδείξουν ότι είναι αθώοι.

Ομως δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά έριξε κι άλλο τους τόνους όσον αφορά το θέμα της εμπλοκής τους στην όλη υπόθεση Novartis, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η αυριανή μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε χαρακτηριστικά για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα:

«Κανείς δεν είναι κατηγορούμενος, κανείς δεν πάει για κατηγορούμενος, κανείς δεν πάει για ένοχος, αναφέρονται σε έγκληση που έχει γίνει από την εισαγγελία μέσω μαρτυρίων μέχρι εκεί. Όχι μόνο ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά επίσης ισχύει πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι πιο συγκεκριμένο για το οποίο θα ήταν υποχρεωμένοι οι δέκα να φέρουν στοιχεία ή να καταθέσουν άλλες απόψεις».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βούτσης αδειάζει τον Κοτζιά για τη Novartis: Κανένας δεν είναι κατηγορούμενος "

Μήνυση Γεωργιάδη κατά των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis

Μήνυση κατά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter: «Προ ολίγου κατετέθη η μήνυσή μου κατά των τριών ψευδομαρτύρων».



Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση Γεωργιάδη κατά των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis"

Υπόθεση Novartis: 16 υπογραφές για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών

Αύριο, Τετάρτη είναι η καθοριστική μέρα για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Δικαιοσύνη.

Στάση αναμονής τηρείται στο Εφετείο Αθηνών για την υπόθεση της Novartis και αναμένονται τα αποτελέσματα της μεθαυριανής συνεδρίασης της Βουλής όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Ήδη, το Εφετείο Αθηνών αναμένει τα αποτελέσματα της αυριανή ψηφοφορίας, δηλαδή εάν στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis θα εμπλακούν τελικά ή όχι πολιτικά πρόσωπα.
Στην περίπτωση της εμπλοκής πολιτικών προσώπων, υπάρχουν σκέψεις να γίνει επίκληση του άρθρου 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών για να ανατεθεί η υπόθεση της Novartis σε ειδικό Εφέτη ανακριτή, λόγω της σπουδαιότητάς της και να φύγει από τα χέρια των ανακριτριών κατά της διαφθοράς.

Για να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών δύο προϋποθέσεις υπάρχουν. Η πρώτη είναι ο προϊστάμενος (διευθύνων) του Εφετείου Αθηνών Θεόδωρος Κανελλόπουλος επικαλούμενος το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας να συγκαλέσει την Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου η επίμαχη υπόθεση λόγω της σπουδαιότητας της να ανατεθεί σε Εφέτη Ανακριτή.

Η δεύτερη περίπτωση είναι 20 Εφέτες με τις υπογραφές τους να ζητήσουν από τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών την σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου να κριθεί δια ψηφοφορίας εάν πρέπει να ανατεθεί η υπόθεση σε Εφέτη Ανακριτή.

Ήδη, για την σύγκληση της Ολομέλειας έχουν συγκεντρωθεί 16 υπογραφές, αλλά κρίθηκε αναγκαίο να «παγώσει» προσωρινά το θέμα εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρει τα εξής:

«1. Το δικαστήριο των εφετών συνεδριάζοντας ως συμβούλιο σε ολομέλεια με την παρουσία και του εισαγγελέα έχει το δικαίωμα να ακούει τις ανακοινώσεις μέλους του (άρθρο 37) και να παραγγέλλει στον αρμόδιο εισαγγελέα να κινήσει την ποινική δίωξη.
2. Εχει ακόμα το δικαίωμα να διατάξει τον εισαγγελέα εφετών να κινήσει ποινική δίωξη για κάθε έγκλημα και για κάθε υπαίτιο, αν αυτή έχει ήδη ασκηθεί από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, έχει το δικαίωμα να διατάξει να υποβληθούν τα έγγραφα στον εισαγγελέα εφετών.
3. Και στις δύο περιπτώσεις της παρ. 2 ένας από τους εφέτες, που τον ορίζει η ολομέλεια, εκπληρώνει καθήκοντα ανακριτή στην υπόθεση και ή ενεργεί ο ίδιος κάθε ανακριτική πράξη ή αναθέτει την ενέργειά τους στον ανακριτή πλημμελειοδικών. «Ο εφέτης, που ορίσθηκε από την Ολομέλεια Εφετών ως ανακριτής, ολοκληρώνει την ανάκριση, έστω και αν μετά τον ορισμό του προαχθεί. Το ίδιο ισχύει και για τις υποθέσεις, για τις οποίες η Ολομέλεια του Εφετείου έχει ήδη ορίσει Εφέτη Ανακριτή.» Ο εισαγγελέας εφετών έχει όλα τα δικαιώματα και τα καθήκοντα του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, το συμβούλιο εφετών έχει τα δικαιώματα και τα καθήκοντα του συμβουλίου πλημμελειοδικών και αποφασίζει για την κατηγορία σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.
«4. Για εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία (άρθρα 235 - 263α ΠΚ) καθώς και για τα εγκλήματα που τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2331/1995 (ΦΕΚ 173 Α), όπως ισχύει, εφόσον έχουν τελεσθεί από δικαστικό λειτουργό και τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, όπως και για τα συναφή με αυτά κακουργήματα ή πλημμελήματα, ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσης τους, αρμόδιο είναι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Η προκαταρκτική εξέταση για τα ανωτέρω εγκλήματα διενεργείται από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπορεί να παραγγέλλει τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους κατά τόπον Εισαγγελείς Εφετών ή Πρωτοδικών. Η ποινική δίωξη ασκείται από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, μετά από παραγγελία του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση. Για την ανάκριση των εγκλημάτων αυτών ορίζεται από την Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών ως ανακριτής Πρόεδρος Εφετών ή Εφέτης, οι οποίοι ολοκληρώνουν την ανάκριση, έστω και αν μετά τον ορισμό τους προαχθούν. Το ίδιο ισχύει και για τις υποθέσεις για τις οποίες η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών έχει ήδη ορίσει Εφέτη Ανακριτή. Αν ο δικαστικός λειτουργός υπηρετεί στο Εφετείο ή στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του για τα παραπάνω εγκλήματα, δύναται, κατόπιν αποφάσεως του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, να μετατεθεί σε άλλο Εφετείο ή Εισαγγελία Εφετών, έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 136 στοιχ. ε' και 137 Κ.Π.Δ.».

Βασιλική Θάνου: «Μη νόμιμο» το αίτημα «για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών»

Πάντως, η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενη στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, σε νέα παρέμβασή της στην Novartis, αναφέρει ότι είναι «μη νόμιμο» το αίτημα «για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».

Η κυρία Θάνου διευκρινίζει στην δήλωσή της ότι «οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: 16 υπογραφές για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών"

Υπόθεση Novartis: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έγιναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στις 9.2.2018 - Εντονη αντίδραση Βενιζέλου

Οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis χαρακτηρίστηκαν «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στις 9 Φεβρουαρίου 2018, μετά την κατάθεση της δκογραφίας.
Ο αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου απαντώντας στα όσα ακούγονται για τους προστατευόμενους, διευκρινίζει ότι στις 9 Φεβρουαρίου 2018, οι 3 χαρακτηρίστηκαν και ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».
Προσθέτει ωστόσο ότι ο ίδιος δεν υπέγραψε πράξη παροχής προστασίας των τριών μαρτύρων για την υπόθεση Novartis διότι «δεν υποβλήθηκαν σε μας προς έγκριση διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις του νόμου».
Ειδικότερα, ο Δημήτριος Παπαγεωργίου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση μέσω της ιστοσελίδας του Αρείου Πάγου:
  • «Οι υπ΄ αριθμ. 12/2017, 13/2017 και 1/2018 Εισαγγελικές Διατάξεις, εκδοθείσες σύμφωνα με το άρθρο 9 §§ 7, 1-5 Ν. 2928/2001 (όπως ισχύει μετά το Ν. 4254/2014) και αφορώσες στην παροχή προστασίας στα τρία πρόσωπα που εξετάσθηκαν με κωδική ονομασία κατά την προκαταρκτική εξέταση της «υπόθεσης Novartis» («προστατευόμενοι μάρτυρες»), δεν υποβλήθηκαν σε μας προς έγκριση διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις του νόμου» και
  • «Όμως, την 9-2-2018, εγκρίναμε άλλη πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών (υπ΄ αριθμ. 3/2018), εκδοθείσα σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 45Β § 1 ΚΠΔ (που προστέθηκε με το Ν. 4254/2014), με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα χαρακτηρίσθηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».
Εντονη αντίδραση Βενιζέλου
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του κ. Παπαγεωργίου, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:
«Από την ανακοίνωση του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθίσταται πλέον επισήμως σαφές ότι οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες εξετάσθηκαν χωρίς να έχουν προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Εξετάσθηκαν με βάση τη διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 9 ν.2928/2001 που επιτρέπει να δοθεί το καθεστώς ανωνυμίας σε «οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμβάλλει ουσιωδώς» στην αποκάλυψη ορισμένων αξιόποινων πράξεων. Κατά την ορθή συστηματική ερμηνεία των παραγράφων 7 και 2 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001 και στις περιπτώσεις αυτές, όταν η πρωτοβουλία ανήκει στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, απαιτείται δική του διάταξη και έγκριση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του ΑΠ και δεν αρκεί διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όπως έγινε με τους τρεις. Άρα η προδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και κακώς οι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα.
Τα πράγματα έγιναν όμως ακόμη χειρότερα, γιατί τώρα πληροφορούμαστε ότι μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, βλέποντας την ακυρότητα, χαρακτήρισε με διάταξή της, εκ των υστέρων, τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κατά το άρθρο 45Β του ΚΠΔ και η διάταξή της αυτή εγκρίθηκε από τον Αντεισαγγελέα του ΑΠ στις 9.2.2018.
Συμπτωματικώς στις 9.2.2018 με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησα να διαβιβασθεί στη Βουλή η μη περιλαμβανομένη στη δικογραφία πράξη χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως δημοσίου συμφέροντος!
Δυστυχώς προκύπτουν έτσι δυο άλλα, ακόμη πιο μεγάλα, θέματα:
  1. Πρώτον, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αρμόδιος εισαγγελέας είναι η ίδια η Βουλή είτε ως Ολομέλεια είτε ως κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν έχει πλέον δικαιοδοσία ούτε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς ούτε ο Αντεισαγγελέας του ΑΠ για τους μάρτυρες που έχουν καταθέσει σε δικογραφία της ποινικής δικαιοδοσίας της Βουλής. Ούτε φυσικά οι μεταγενέστερες αυτές διατάξεις μπορούν να διαβιβαστούν στη Βουλή, ούτε τη δεσμεύουν. Είναι άλλωστε παράνομες.
  2. Δεύτερον, οι μεταγενέστερες αυτές διατάξεις με επίκληση του άρθρου 45 Β του ΚΠΔ εκδόθηκαν με τόσο ακραίο δικονομικά τρόπο προφανώς για να μπορεί να εφαρμοστεί η παράγραφος 3 του άρθρου 45Β και να παραγγελθεί η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη των ανώνυμων μαρτύρων μετά την ομοβροντία μηνύσεων για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση. Εφόσον όμως οι μηνύσεις γίνονται από πρόσωπα που υπάγονται στην ποινική δικαιοδοσία της Βουλής και οι πράξεις εκ των υστέρων χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως δημοσίου συμφέροντος εκδόθηκαν μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, αποχή από την ποινική δίωξη δεν μπορεί να διαταχθεί.
Ελπίζω ότι ο κ. Αντεισαγγελέας του ΑΠ θα εγγυηθεί το σεβασμό βασικών εγγυήσεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και δεν θα επιτρέψει την κατάλυση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας για δυο πρώην πρωθυπουργούς, ένα πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Διοικητή της ΤτΕ, τον Έλληνα Επίτροπο στην ΕΕ, τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του δεύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και τρεις πρώην υπουργούς.
Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν εξομοιωθεί με την Πολωνία και την Ουγγαρία στην εκθεμελίωση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έγιναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στις 9.2.2018 - Εντονη αντίδραση Βενιζέλου"

Τουρκία: Ανανέωσε τη Navtex στο στόχο «Σουπιά» - Μπλοκάρει τη γεώτρηση

Στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησαν οι τουρκικές αρχές.

Η νέα NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Αναλυτικά:

TURNHOS N/W: 0258/18

MEDITERRANEAN SEA MILITARY TRAININGS AND GUNNERY EXERCISES, FROM 222201Z FEB 18 TO 102359Z MAR 18 IN AREA BOUNDED BY;

34 16.00 N - 034 15.00 E

34 16.00 N - 034 45.00 E

34 26.00 N - 034 53.00 E

34 57.00 N - 034 53.00 E

34 57.00 N - 034 24.00 E

CAUTION ADVISED.

Με την ανανέωση της Navtex της Τουρκίας στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, ουσιαστικά ματαιώνεται η προγραμματισμένη γεώτρηση της εταιρείας ΕΝΙ στο στόχο «Σουπιά». Το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 που βρίσκεται καθηλωμένο για 12 μέρες στη περιοχή, στις 8 Μαρτίου έχει προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο και θα πρέπει να αναχωρήσει. Το πότε θα επαναπρογραμματιστεί νέα γεώτρηση και αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί παραμένει άγνωστο και εξαρτάται από την ΕΝΙ.

Για το θέμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον Νίκο Αναστασιάδη για να συζητηθούν οι χειρισμοί της Λευκωσίας ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 το πρωί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Αρχικώς ήταν προγραμματισμένες κατ ιδίαν συναντήσεις του προέδρου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά μετά την ανανέωση της Navtex ο σχεδιασμό άλλαξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ανανέωσε τη Navtex στο στόχο «Σουπιά» - Μπλοκάρει τη γεώτρηση"

Ενταση έξω από τη Βουλή με εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς [εικόνες]

Μικροένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης έξω από τη Βουλή όταν έφτασε εκεί η πορεία των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.
Οι εργαζόμενοι ήθελαν να περάσουν στη Βουλή για να συναντήσουν τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Είχε προηγηθεί η άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Ωστόσο, αστυνομικοί τους εμπόδισαν μπροστά στην είσοδο και εκεί δημιουργήθηκε μικροένταση, με τους εργαζομένους να αποδοκιμάζουν τους αστυνομικούς.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση έξω από τη Βουλή με εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς [εικόνες] "

Αλλαγές στο στρατό: Δείτε τα 23 σημεία που θα παρουσιάζονται οι νέοι οπλίτες

Σε εφαρμογή τίθενται οι αλλαγές στο στρατό και τον τρόπο παρουσίασης των νέων οπλιτών από τον Μάρτιο.

Από την επόμενη ΕΣΣΟ (Β ΕΣΣΟ 2018) καταργούνται τα κέντρα εκπαίδευσης και πλέον οι οπλίτες θα παρουσιάζονται στα σημεία κατάταξης.

Τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών, όπως θα ονομάζονται θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι νέοι οπλίτες θα παρουσιαστούν σε 23 διαφορετικά σημεία υποδοχής. 
Ουσιαστικά πρόκειται για μονάδες υποδοχής που βρίσκονται στις περιοχές όπου και θα υπηρετήσουν τη θητεία τους οι στρατεύσιμοι.

Τα 23 ΣΥΠΟ ανά την Ελλάδα

Στρατόπεδο ΕΠΧΟΥ ΘΩΜΑ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ  Δρυμός Θεσσαλονίκης
Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΑΡΡΟΥ Θήβα Βοιωτίας
Στρατόπεδο ΥΠΙΑΤΡΟΥ ΚΩΝ.ΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ Πετροχώρι Ξάνθης
Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Κομοτηνή
Στρατόπεδο ΕΦ. ΑΝΘΛΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΛΙΩΝΙΔΗ Σουφλί
Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ Αλεξ/πολη, Καβυσός Έβρου
Στρατόπεδο ΣΧΗ ΙΩΑΝΟΝΟΥ ΘΕΙΔΩΡΑΚΗ Λαγός Διδυμοτείχου
Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΕΜΜ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ Ρέθυμνο
Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΕΛΟΥΜΠΑΣΗ Άνω Καλαμώνας, Ρόδος
Στρατόπεδο ΑΝΘΛΓΟΥ ΧΑΡΑΛ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Αφάνοτυ, Ρόδος
Στρατόπεδο ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΗ Ηραίο, Σάμος
Στρατόπεδο ΚΩΝ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΙΑ’ Λινοτόπι, Κως
Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΛΑ Λιβαδοχώρι, Λήμνος
Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Χίος
Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΚΡΗ Μυτιλήνη
Στρατόπεδο ΣΤΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ Λάρισα
Στρατόπεδο ΙΛΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΕΙΣΑΡΗ Σέρρες
Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ Ιωάννινα
Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Γρεβενά
Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΚΟΥ Νέα Σάντα, Κιλκίς
Στρατόπεδο ΕΦ. ΑΝΘΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΑΛΑΝΙΚΑ Λιτόχωρο Πιερίας
Στρατόπεδο ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ – ΣΧΗ ΚΩΝ. ΤΣΑΚΑΛΟΥ Λαμία
Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΑΡΡΟΥ (2) Θήβα

Στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», οι νεοσύλλεκτοι θα παραμένουν ως 3 ημέρες για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και για να παραλάβουν ιματισμό και στη συνέχεια θα προωθούνται στις μονάδες για την εκπαίδευσή τους σε όπλα και ειδικότητα και το υπόλοιπο της θητείας τους.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ και χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους ΑΣΜ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν να διαπιστώσουν σε ποιο Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) καλούνται να καταταγούν.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι από τα 13 κέντρα εκπαίδευσης που λειτουργούσαν μόνο τέσσερα συμπίπτουν ως ΣΥΠΟ. Πρόκειται για μονάδες σε Θήβα, Ρέθυμνο, Γρεβενά και Λαμία. Σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργούν με την παλαιότερη μορφή τους, για παράδειγμα η Θήβα ως Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού. Σε κάθε ΣΥΠΟ θα παρουσιάζονται νεοσύλλεκτοι από σχεδόν όλα τα Όπλα ή τα Σώματα του Στρατού Ξηράς.

Κλείνει επίσης το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, όπως και το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι ίσως και να παρέμεναν ανοιχτά.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στο στρατό: Δείτε τα 23 σημεία που θα παρουσιάζονται οι νέοι οπλίτες"

Ευ. Βενιζέλος για Novartis: Μήνυση κατά ανώνυμου μάρτυρα και αυτουργών

«Διεπράχθη σε βάρος μου κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου. Με εξέθεσαν σε δίωξη, ενώ γνώριζαν όχι απλώς ότι είμαι αθώος αλλά παντελώς άσχετος με την υπόθεση» δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την υποβολή μήνυσης σήμερα για την υπόθεση Novartis.
Το όνομα του κ. Βενιζέλου περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή μαζί με άλλα εννέα πολιτικά πρόσωπα. 
«Κατέθεσα σήμερα έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες που ψέλλισε το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή. Στρέφομαι όμως και κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα» τονίζει ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «η κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση είναι το λιγότερο. Διεπράχθη σε βάρος μου κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου. Με εξέθεσαν σε δίωξη, ενώ γνώριζαν όχι απλώς ότι είμαι αθώος αλλά παντελώς άσχετος με την υπόθεση».
Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει: Αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες έχουν προαναγγελθεί από τον  πρωθυπουργό και υπουργούς του ένα χρόνο πριν. Η κυβέρνηση αντιποιείται εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα. Προαναγγέλλει, προετοιμάζει, οργανώνει, παρεμβαίνει, αξιολογεί, προωθεί. Πρόκειται για σφετερισμό της ιδιότητας του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματός μας, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
«Αυτό το οποίο συμβαίνει στο χώρο της δικαιοσύνης, δηλαδή η θεσμική τερατογένεση μέσα από τη μείξη δικαιοσύνης και πολιτικής είναι ζήτημα πολύ σοβαρότερο και από την αποτυχία της λεγόμενης καθαρής εξόδου στην οικονομία, κι από τις διολισθήσεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει.
Και καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο. Εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αγωνιστούμε για τους θεσμούς, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προοπτική των παιδιών μας. Τα υπόλοιπα αύριο  στη Βουλή.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευ. Βενιζέλος για Novartis: Μήνυση κατά ανώνυμου μάρτυρα και αυτουργών"

Επέβαλαν ΕΦΚΑ 26,95% στους αστέγους πωλητές της «Σχεδίας»!

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει εισφορές για τον ΕΦΚΑ ύψους 26,95% που βαρύνουν αποκλειστικά τον εργαζόμενο σε περιπτώσεις αποδείξεων επαγγελματικής δαπάνης, είναι ο λόγος που από τον Μάρτιο, το περιοδικό «σχεδία» που πωλούν άστεγοι σε όλη την Αθήνα, θα πωλείται πλέον προς 4 ευρώ αντί για 3, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. 

Οι υπεύθυνοι του περιοδικού, με αναλυτική ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα, εξηγούν πως το καθαρό κέρδος του κάθε αστέγου - πωλητή σε κάθε τεύχος που πουλάει, είναι 1,5 ευρώ. Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, που ρητά αναφέρει ότι η παρακράτηση επιβαρύνει τον εργαζόμενο, θα έπρεπε το 26,95% του ποσού αυτού, δηλαδή περί τα 40 λεπτά, να παρακρατείται υπέρ του ΕΦΚΑ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, που είναι πρωτεύουσας σημασίας να μην μειωθεί το 1,5 ευρώ που κερδίζει ο άστεγος από τις πωλήσεις, εναλλακτική λύση θα ήταν να καλύπτει το ποσό το ίδιο το περιοδικό. Όπως εξηγούν πολύ αναλυτικά οι υπεύθυνοι όμως, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο χωρίς παράλληλη αύξηση της τιμής του περιοδικού. 

Στην ανάρτησή τους πάντως, οι υπεύθυνοι της «σχεδίας» δεν παραλείπουν να τονίσουν πως μέσω της νέας κατάστασης, οι άστεγοι πωλητές θα είναι πλέον ασφαλισμένοι και θα απολαμβάνουν κάποιας ιατρικής περίθαλψης.

Αναλυτικά ολόκληρη η ανάρτηση:Γιατί η «σχεδία» θα κοστίζει 4€ από το τεύχος Μαρτίου 2018;
Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες και υποστηρικτές της «σχεδίας» μας,
Από το επόμενο τεύχος (#57, Μάρτιος 2018) είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στην αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης του περιοδικού από τα 3,00€ που είναι σήμερα στα 4,00€.
Θεωρούμε χρέος μας να σας εξηγήσουμε το «γιατί». Είναι μια δύσκολη συνθήκη, που έχει, όμως, και μια φωτεινή πλευρά.
Ο λόγος είναι ένας και πολύ απλός: Η επιβολή ΕΦΚΑ (26,95%) στις αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, η οποία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που ισχύουν πλέον, «στις καθαρές μηνιαίες αμοιβές (δηλαδή, αφού αφαιρεθεί η παρακράτηση φόρου) θα επιβληθεί εισφορά 20% υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και εισφορά 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι εισφορές αυτές θα καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τον απασχολούμενο, δηλαδή ο εργοδότης δεν θα έχει καμία συμμετοχή». Οι αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης είναι ο τρόπος με τον οποίο αμείβονται οι άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια.
Η λογική, λοιπόν, λέει ότι από το καθαρό έσοδο του κάθε πωλητή της «σχεδίας» θα πρέπει η «σχεδία» να παρακρατεί το 26,95% (δηλαδή, περίπου 40 λεπτά από το 1,50€) για τον ΕΦΚΑ του.
Εμείς, όμως, βλέποντας τους ανθρώπους καθημερινά και γνωρίζοντας τις φοβερές ανάγκες τους, τους αγώνες και τις αγωνίες τους, θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε, όσο αντέχουμε, αυτό το «1,5€ καθαρό» και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό, σε αυτή τη φάση, είναι η αύξηση της τιμής του περιοδικού (η οποία νέα τιμή για το περιεχόμενο και όχι μόνο για την κοινωνική του διάσταση παραμένει σε λογικά επίπεδα, και ίσως κάτω από τον μέσο όρο κόστους αντίστοιχων περιοδικών που κυκλοφορούν. Είναι η πρώτη αύξηση σε αυτά τα πέντε χρόνια κυκλοφορίας).
Η τρίτη λύση (πέρα, δηλαδή, από το να επωμιστούν οι ίδιοι οι διανομείς τον ΕΦΚΑ –που είναι αυτό το οποίο προβλέπει ο νόμος– ή να αυξηθεί η τιμή του περιοδικού) είναι να αναλάβει η «σχεδία» και αυτή την υποχρέωση, κάτι, όμως, που θα καθιστούσε την προσπάθειά μας μη βιώσιμη. Ας μην ξεχνάμε ότι η «σχεδία» είναι μια αυτοχρηματοδοτούμενη προσπάθεια, στέκεται μόνη της και με τη βοήθεια των αναγνωστών όρθια, χωρίς να περιμένει λύσεις από επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από το 1,50 ευρώ ή 50% επί της αναγραφόμενης τιμής πώλησης, επιλογή μας, ακριβώς εξαιτίας αυτής της λαχτάρας να υποστηρίξουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τον άνθρωπο, είναι, όλα αυτά τα χρόνια, για εύλογο χρονικό διάστημα και όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, να καταβάλλει η ίδια η «σχεδία» εξ ολοκλήρου τον αναλογούντα φόρο (20%) και το χαρτόσημο (3,6%) που αντιστοιχούν στο 1,50 ευρώ. Το ποσό αυτό ανέρχεται συνολικά στα 46,3 λεπτά του ευρώ.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια οι μεικτές απολαβές των πωλητών της «σχεδίας» ανέρχονται στα 1,963 ευρώ ανά τεύχος, ήτοι 65,45% επί της τιμής πώλησης του τεύχους. Η προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια είναι να καλυφθεί αυτή η διαφορά, αυτό το ποσό μέσα από την αύξηση των διαφημιστικών εσόδων κυρίως, πράγμα, βεβαίως, καθόλου εύκολο, παρά το γεγονός ότι η «σχεδία» έχει πολύ υψηλή κυκλοφορία. Είναι μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Επιπλέον, 0,18€ ή 6% είναι ο ΦΠΑ.
Περίπου 38,7 λεπτά (ή 12,9% επί του συνόλου) είναι το κόστος εκτύπωσης ανά τεύχος. Στα έξοδα εκτύπωσης περιλαμβάνεται το κόστος των όποιων επανεκτυπώσεων, αλλά και εκείνο των επιστροφών (αδιάθετα τεύχη του μήνα), με το οποίο, βεβαίως, επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου η «Διογένης».
Το υπόλοιπο 15,68% (ή 0,47€ από το σύνολο των 3 ευρώ) αξιοποιείται για να καλυφθούν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις, στις οποίες, πέρα από τα όποια λειτουργικά έξοδα (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκια, μισθοδοσία κ.λπ), περιλαμβάνονται τα έξοδα για την καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» (Εθνική Αστέγων), τις «Αόρατες Διαδρομές», σεμινάρια φωτογραφίας, κεραμικής και όποιες άλλες δραστηριότητες υλοποιούνται για την υποστήριξη των ανθρώπων της «σχεδίας», έξοδα επικονωνίας κ.ά. (Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της «σχεδίας» www.shedia.gr, όπου αναρτώνται οι ετήσιοι κοινωνικοί και οικονομικοί απολογισμοί).
Είναι αδύνατον να επωμιστούμε και τον ΕΦΚΑ.
Η αύξηση της τιμής στα 4€ θα επιτρέψει στον διανομέα να διατηρήσει το «καθαρό έσοδο» του 1,5 ευρώ ανά τεύχος, να πληρωθεί ο ΕΦΚΑ (26,95%), ο φόρος (20%) και το χαρτόσημο (3,6%), και να παραμείνει βιώσιμος οργανισμός η «σχεδία».
Για να το πούμε σε απόλυτους αριθμούς, από τα 4,00€, το 1,50€ αποτελεί απευθείας έσοδο για τον διανομέα, 0,64€ είναι ο φόρος + χαρτόσημο (23,6%) και τα 0,56€ είναι ο ΕΦΚΑ (26,95%).
Συνολικά, δηλαδή, από τα 4,00€ τα 2,70€ πηγαίνουν στον άνθρωπο-διανομέα.
Είκοσι τέσσερα (24) λεπτά είναι ο ΦΠΑ (6%).
Το υπόλοιπο 1,06€ θα αξιοποιείται για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του οργανισμού (με τη δαπάνη για τη εκτύπωση του περιοδικού να έχει τη μερίδα του λέοντος), την υποστήριξη υφιστάμενων (όπως το «Γκολ στη Φτώχεια») και την ανάπτυξη νέων κοινωνικών προγραμμάτων και λύσεων.
Τα δύο πινακάκια που συνοδεύουν αυτό το κείμενο/ανάρτηση «εξηγούν» τι ίσχυε και τι θα ισχύει πλέον σε σχέση με την ερώτηση «πού πάνε τα 3€/4€;».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Το θετικό είναι ότι πλέον οι άνθρωποι της «σχεδίας» έχουν ασφαλιστικό χρόνο, χωρίς να μειώνεται το άμεσο, απευθείας έσοδό τους. Αυτός είναι, επαναλαμβάνουμε, και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η τιμή του περιοδικού αυξάνεται από 3,00€ σε 4,00€. Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, είναι ο λόγος που καλούμε με πολύ σεβασμό τον αναγνώστη και υποστηρικτή να «σηκώσει», εφόσον το επιτρέπουν και οι δικές του δυνάμεις (ξέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποστηρικτών της «σχεδίας» είναι άνθρωποι του μόχθου και οι ίδιοι) αυτή την αύξηση.
Σε περίπτωση που διατηρούνταν η τιμή των 3 ευρώ, το καθαρό έσοδο για τον πωλητή θα ήταν 0,83€ (83 λεπτά) ανά τεύχος (συν την επιστροφή του 20% από την εφορία, ενδεχομένως). Ή, στην καλύτερη περίπτωση, 1,15€ ανά τεύχος (εφόσον θα εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα η «σχεδία» να πληρώνει τον φόρο + το χαρτόσημο, 23,6%).
Η λύση να πάει η τιμή του τεύχους 3,5€ (και όχι 4€), εφόσον κρατήσουμε τη λογική του 1,5€ «καθαρό» στον διανομέα δεν είναι βιώσιμη, αν η σχεδία εξακολουθεί να καταβάλλει το 23,6% (φόρο και χαρτόσημο) και, βεβαίως, τον ΕΦΚΑ (26,95%).


Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ
Παρά τη μεγάλη δυσκολία και αναστάτωση που μας έχει δημιουργήσει αυτή η νέα συνθήκη, προσπαθούμε να εστιάσουμε στη θετική πλευρά των πραγμάτων (αν και έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε). Ετσι προσπαθούμε να πορευτούμε όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε χαρούμενοι γιατί πλέον οι άνθρωποι της «σχεδίας» έχουν
Α) ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Β) ασφαλιστικό χρόνο
Που, πρακτικά, σημαίνει ότι κάποιοι από τους πιο ηλικιωμένους μας που τους λείπουν μια χούφτα ένσημα ενδέχεται να πάρουν σύνταξη. Βλέπουμε τη χαρά στα πρόσωπά τους. Είναι και δική μας χαρά. Είναι και χαρά της κοινωνίας ολόκληρης που τόσα χρόνια σας στηρίζει εσάς, στηρίζει και τη συλλογική μας προσπάθεια, τον αγώνα, το όραμα.
Είναι ο λόγος που μπορούμε και συνεχίζουμε.
Από την άλλη, είναι αλήθεια, βεβαίως, ότι αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε πολλούς από τους ανθρώπους που φορούν το κόκκινο γιλέκο και σε όλους μας. Είναι αλήθεια ότι το Φεβρουάριο είναι πράγματι λιγότεροι πωλητές στο δρόμο. Στους κόλπους της «σχεδίας» επικρατεί μια ανασφάλεια, μια σύγχυση, μια πίκρα σε ορισμένους. Κάποιοι έχουν αποχωρήσει, απογοητευμένοι. Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να υποστηρίξουμε τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς συνανθρώπους μας να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση.
Η ομάδα της «σχεδίας»

Α για αγάπη, για αλληλεγγύη, για αξιοπρέπεια.

ΥΓ.: Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας αποκαλύψουμε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο (2017) έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας κ.λπ), για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς της πατρίδας μας και την υποστήριξή τους. Για κάθε ζήτημα (επτά συνολικά) που θέταμε στο υπόμνημά μας υπήρχε και μία προτεινόμενη λύση, με επιχειρήματα και παραδείγματα για το τι ισχύει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό (Γερμανία, Αυστραλία κ.λπ.). Το ζήτημα των αποδείξεων επαγγελματικής δαπάνης ήταν στην κορυφή αυτού του υπομνήματος. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για το πλήρες περιεχόμενο και την τύχη αυτής της επιστολής.





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επέβαλαν ΕΦΚΑ 26,95% στους αστέγους πωλητές της «Σχεδίας»!"

Χίος: 17 Τούρκοι αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες και ζητούν πολιτικό άσυλο

Την Παναγιά Οινουσσών επέλεξαν Τούρκοι πολίτες προκειμένου να αποβιβαστούν με φουσκωτή λέμβο το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Χίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politischios.gr πρόκειται για 17 άτομα και συγκεκριμένα 4 γυναίκες, 7 άνδρες και 6 παιδιά από διάφορες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης.

Πρόκειται για Τούρκους δημοσίους υπαλλήλους και δικαστικούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι διώκονται και κινδυνεύουν με φυλάκιση από το καθεστώς Ερντογάν.

Όλοι τους οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκαεπτά (17) αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω εντοπίστηκαν σε αμμώδη παραλία στην περιοχή “ΠΟΥΝΤΑ” Οινουσσών .

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου

politischios
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: 17 Τούρκοι αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες και ζητούν πολιτικό άσυλο"

Υπ. Παιδείας: Δεν συρρικνώνονται οι παιδικοί σταθμοί - Δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας

Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών ώστε να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών.

Το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ για το ζήτημα, σημειώνει ότι η ελληνική κοινωνία για δεκαετίες προβάλλει ως σταθερή αξίωση προς την Πολιτεία την παροχή αξιόπιστων και ποιοτικών κοινωνικών δομών με προτεραιότητα αυτών της Εκπαίδευσης.

«Το ΥΠΠΕΘ θεσμοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, και σταδιακά αρχίζει να την υλοποιεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιεί μια κοινωνική ανάγκη και ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού στόχου για ένταξη τουλάχιστον του 95% των παιδιών (από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της σχολικής φοίτησης) στην προσχολική εκπαίδευση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Παιδείας παρατηρεί επίσης ότι είναι γνωστές οι έρευνες που καταδεικνύουν ότι η εκκίνηση της προσχολικής αγωγής από την πρώιμη παιδική ηλικία λειτουργεί αντισταθμιστικά στις άνισες ευκαιρίες που προσφέρουν τα διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα προέλευσης των μαθητών.

Υπογραμμίζει επιπλέον ότι «ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αναβαθμίζονται οι σπουδές των λειτουργών που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία και εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν. Τα αντίστοιχα Τμήματα στα ΤΕΙ παραδοσιακά ανήκαν στις Σχολές Υγείας. Με τη νομοθετική ρύθμιση εντάσσονται στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών και ανοίγονται πλέον καινούργιες ακαδημαϊκές δυνατότητες έρευνας και διεπιστημονικότητας στις σπουδές τους».

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε σε συνεργασία, από τη μια πλευρά να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί η λειτουργία των παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών, την ευθύνη λειτουργίας των οποίων έχουν οι Δήμοι και από την άλλη να αναβαθμιστούν οι υποδομές των νηπιαγωγείων, η ευθύνη λειτουργίας των οποίων ανήκει στο υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι ανησυχίες που εκφράζουν από κοινού ΚΕΔΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΥΝ μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών».

Το υπουργείο διερωτάται «πόσο πιο “εκκωφαντικά” πρέπει να είναι τα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών;».

Συνεχίζοντας, το υπουργείο αναφέρει ότι «την ίδια εκτίμηση εξέφρασε άλλωστε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης στις 4-1-2018, στο πλαίσιο της συνάντηση της Αν. Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ».

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο «να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην παραπέρα αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στα παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Παιδείας: Δεν συρρικνώνονται οι παιδικοί σταθμοί - Δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας "

Στη... φυλακή όσοι έχουν πάρκινγκ σε ξένες πιλοτές!

«Φωτιά» στα θεμέλια των πολυκατοικιών βάζει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, η οποία κρίνει ότι η πιλοτή αποτελεί κοινόχρηστο χώρο που είναι εκμεταλλεύσιμος μόνο από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων (και κατόπιν συμφωνίας) και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται από τρίτους. Σε περίπτωση, μάλιστα, που οποιοσδήποτε μη ένοικος της πολυκατοικίας, ο οποίος έχει αποκτήσει θέση πάρκινγκ με συμβολαιογραφική πράξη, αφήνει το αυτοκίνητό του στους χώρους της πιλοτής, τότε απειλείται με χρηματικό πρόστιμο και κράτηση!

Ειδικότερα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (απόφαση υπ’ αριθμόν 255/2018) υποχρεώνει τρεις ιδιώτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις θέσεις στάθμευσης σε πιλοτή πολυκατοικίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου διαμένει η ιδιώτης που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, να παύσουν να παρκάρουν τα οχήματά τους εκεί. Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας είναι άμεσα εκτελεστή, ενώ σε αυτήν υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρηθεί εγκύρως η αποκλειστική χρήση στάθμευσης αυτοκινήτου της πιλοτής, εφόσον η ίδια η προσφεύγουσα, αν και κάτοχος διαμερίσματος, στερείται χώρου για να παρκάρει το αυτοκίνητό της. Μάλιστα, το δικαστήριο απειλεί τους τρεις εκ των τεσσάρων κατόχων θέσεων στάθμευσης (σε βάρος των οποίων στρεφόταν η αγωγή) με χρηματική ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός για κάθε παράβαση της απόφασης.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος και αποθήκης σε πολυκατοικία της Αθήνας, επικαλούμενη ότι με προγενέστερη δικαστική απόφαση είχε κριθεί ότι «οι θέσεις στάθμευσης της πιλοτής αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, διότι ο χώρος της πιλοτής ή ανοικτά τμήματα του χώρου αυτού δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο διαιρεμένης ιδιοκτησίας και, συνεπώς, οι χώροι της πιλοτής ανήκουν στα κοινόκτητα μέρη της οικοδομής».

Επιπλέον, με την αγωγή της, η προσφεύγουσα επικαλούνταν ότι στην προκειμένη περίπτωση οι συμβολαιογραφικές πράξεις δεν μπορούν να ισχύσουν όσον αφορά την αποκλειστική χρήση των επίδικων θέσεων στάθμευσης στους εναγόμενους, διότι δεν έχουν στην κυριότητά τους άλλη οριζόντια ιδιοκτησία, διαμέρισμα ή αποθήκη για να έχουν δικαίωμα χρήσης στις κοινόκτητες θέσεις. Οσον αφορά στο τέταρτο άτομο, σε βάρος του οποίου στρεφόταν η αγωγή, είχε στην κυριότητά του μόνο την αποθήκη του υπογείου, που αποτελεί βοηθητικό χώρο. Οπως τόνιζε η προσφεύγουσα, ούτε σε αυτήν την περίπτωση μπορούσε να παραχωρηθεί εγκύρως η αποκλειστική χρήση θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου της πιλοτής, εφόσον η ίδια, αν και ιδιοκτήτρια διαμερίσματος, δεν διέθετε θέση στάθμευσης.

Με αυτό το σκεπτικό, προηγούμενο δικαστήριο είχε ακυρώσει αμετάκλητα τα συμβόλαια μεταβίβασης των θέσεων στάθμευσης στους τρεις πρώτους εναγόμενους. Με την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, η ιδιοκτήτρια ζητούσε τόσο την επιβολή προστίμου όσο και την προσωπική κράτηση των τριών κατόχων των θέσεων στάθμευσης.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες και μαρτυρικές καταθέσεις, καταδεικνύεται ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες κάνουν χρήση των θέσεων στάθμευσης, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει κριθεί αμετακλήτως ότι τα συμβόλαια κυριότητάς τους είναι άκυρα. Συνεπώς, η αγωγή της ιδιοκτήτριας πρέπει να γίνει δεκτή, καθώς και να υποχρεωθούν να παύσουν να σταθμεύουν τα οχήματά τους στην πιλοτή της συγκεκριμένης πολυκατοικίας, καθώς και να παραλείπουν τη στάθμευση αυτών στο μέλλον. Σε περίπτωση που δεν σεβαστούν την απόφαση, το δικαστήριο όρισε ότι θα τους επιβληθεί χρηματική ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός για κάθε παράβαση της απόφασης, δηλαδή για κάθε φορά που θα παρκάρουν στην πιλοτή!

Ακυρες οι συμβολαιογραφικές πράξεις

Στη σημερινή εποχή οι θέσεις στάθμευσης αποτελούν ζητούμενο για όλους, ιδιαίτερα σε μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα, όπου η ανεύρεση πάρκινγκ αποτελεί καθημερινό Γολγοθά για τους κατοίκους της. Πολλές φορές αυτό οδηγεί αρκετούς στο να προχωρήσουν στην αγορά μίας θέσης στάθμευσης ακόμα και σε πολυκατοικίες στις οποίες δεν βρίσκεται η κατοικία τους. Οπως, ωστόσο, αποφαίνεται το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στην απόφαση υπ’ αριθμόν 255/2018, αυτή η διαδικασία είναι μη νόμιμη και οι συμβολαιογραφικές πράξεις θα ακυρωθούν από τα δικαστήρια σε περίπτωση προσφυγής.

Τι ισχύει, ωστόσο, για τις θέσεις παρκινγκ στις πυλωτές και τα υπόγεια γκαράζ των πολυκατοικιών; Νομικοί κύκλοι διευκρινίζουν στην «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» πως σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των θέσεων στάθμευσης, έχει κριθεί και παγίως γίνεται δεκτό ότι εφόσον βρίσκονται στο ισόγειο (περίκλειστες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων) είτε στο υπόγειο, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαιρεμένης ιδιοκτησίας και άρα δεν είναι κοινόχρηστα και κοινόκτητα μέρη της οικοδομής. Επίσης, ως προς τις στεγασμένες απλώς θέσεις στάθμευσης (π.χ. θέσεις με διαγραμμίσεις στο υπόγειο της πολυκατοικίας), αυτές μπορούν να αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες. Παγίως, ωστόσο, δέχεται η νομολογία ότι τα ανοικτά τμήματα της πυλωτής και οι ανοικτές θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων στην πυλωτή της οικοδομής δεν μπορούν αποτελέσουν αντικείμενο διαιρεμένης ιδιοκτησίας. Επομένως, όπως και στην υπόθεση που παρουσιάζει η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», η συμφωνία των οροφοκτητών για κατάργηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της πυλωτής και η μεταβίβαση του χώρου αυτής σε τρίτους κατά διαιρεμένες ιδιοκτησίες, είναι άκυρη. Ο χώρος αυτός, ωστόσο, νομολογιακά έχει κριθεί ότι μπορεί να παραχωρηθεί σε έναν συνιδιοκτήτη για αποκλειστική χρήση μίας θέσης στάθμευσης.

etypou
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη... φυλακή όσοι έχουν πάρκινγκ σε ξένες πιλοτές!"

Αισιοδοξία Ζάεφ για λύση στο ονοματολογικό μέχρι τον Ιούλιο

Την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, το καλοκαίρι, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.
«Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο», είπε ο κ. Ζάεφ.
«Έχουμε μια αυτόματη πρόσκληση, που σημαίνει ότι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να επικυρώνουν την ένταξη μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία αμέσως μόλις εμείς και η Ελλάδα ανακοινώσουμε ότι το πρόβλημα λύθηκε», πρόσθεσε.
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αισιοδοξία Ζάεφ για λύση στο ονοματολογικό μέχρι τον Ιούλιο"

Η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει διαμερίσματα για τους πρόσφυγες και το 2019

Τη διαβεβαίωση της Κομισιόν για συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα ESTIA και κατά το 2019, αποκαλύπτει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Ο κ. Λεκλέρκ κάνει λόγο για «εγγυήσεις» και «πολύ σταθερές διαβεβαιώσεις» από την πλευρά τής Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση δεν θα γίνεται, όπως μέχρι σήμερα, από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO), η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα στα τέλη του 2018, αλλά από άλλες χρηματοδοτικές πηγές, που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί (πιθανόν από τη DG HOME).

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας ζητάει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση «να σταθεροποιηθεί και να γίνει κομμάτι του εθνικού προϋπολογισμού, ώστε οι δήμοι να νιώσουν πιο σίγουροι για να μπορέσουν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποδείξει ότι έχει πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Λεκλέρκ επισημαίνει ότι «αυτή η χρηματοδότηση για το 2019 είναι σημαντική, αλλά το κύριο είναι να δούμε τι θα γίνει μετά το 2019». Με την εξέλιξη αυτή, το πλάνο της μετάβασης αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση για διαχείριση των διαμερισμάτων θα μετατεθεί για το 2020, οπότε «έτσι μας δίνεται περισσότερος χρόνος για να γίνουν οι θεσμικές αλλαγές στη σχέση μεταξύ υπουργείων και δήμων, ώστε να μπορέσει να υπάρξει πρόσβαση στην απαραίτητη χρηματοδότηση, είτε απευθείας στους δήμους είτε μέσω των εθνικών αρχών», προκειμένου «οι εθνικοί φορείς να αναλάβουν πλήρως την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης».

Στη μεταβατική αυτή φάση ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λεκλέρκ, «ελπίζουμε ότι σταδιακά ο ρόλος μας θα αλλάζει σε αυτή τη μεταβατική φάση» και «σκοπός της Ύπατης Αρμοστείας είναι να εξασφαλίσουμε ότι σταδιακά κάποια από τα συμβόλαια θα υπογράφονται μέσα από τους ίδιους τους δήμους είτε μέσω της κυβέρνησης, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Μετά το 2019 ο στόχος είναι «όλο και περισσότερο το πρόγραμμα να υλοποιείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέσα από συμφωνίες με τους δήμους».

Η Ύπατη Αρμοστεία ενδέχεται να κρατήσει «έναν πιο εποπτικό ρόλο», αν και ο κ. Λεκλέρκ δεν αποκλείει ο οργανισμός «να συνεχίσει να παίζει και ένα συντονιστικό ρόλο», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό πρέπει να διαμορφωθεί στη συνέχεια».

Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, το πρόγραμμα ESTIA περιλαμβάνει σήμερα 23.374 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα, κτίρια και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες φιλοξενούνται 19.331 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά ΜΚΟ, καθώς και οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης μαζί με όμορους δήμους, Λάρισας, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Λιβαδειάς, Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας και οι τέσσερις μεγάλοι δήμοι της Κρήτης (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου). Πιο πρόσφατη είναι η συμφωνία που υπογράφηκε με το δήμο Τρίπολης, τον πρώτο στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Πολλοί από τους δημάρχους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ζητούν το διαμοιρασμό της ευθύνης σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, κάτι που όμως για τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας δεν είναι απαραίτητο.

«Έχουμε δει πολλές φορές πως όταν κάτι επιβάλλεται από πάνω, τότε αυτό δεν υλοποιείται ποτέ. Γι’ αυτό το πρόγραμμα είχε τη φιλοσοφία από την αρχή ότι οι δήμοι θα συμμετέχουν σε εθελοντική βάση και αυτό συνέβαλε στην επιτυχία του», λέει ο κ. Λεκλέρκ και χαρακτηρίζει τη «συναίνεση βασικό στοιχείο του προγράμματος».

Προσθέτει πάντως ότι «κανείς δεν θέλει τη γκετοποίηση των ανθρώπων» και γι’ αυτό «στόχος μας είναι το πρόγραμμα να εξαπλωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές».

Παρατηρεί επίσης ότι μπορεί το μοντέλο της υποχρεωτικής φιλοξενίας προσφύγων σε όλους τους δήμους να έχει λειτουργήσει σε άλλες χώρες, «αλλά είναι κυρίως χώρες όπου υπάρχει το ομοσπονδιακό σύστημα, όπως η Γερμανία, όπου εκεί έχουν και ένα καλύτερο προγραμματισμό και τρόπο να μετράνε τα αποτελέσματα της κάθε δράσης».

Το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Λεκλέρκ για το 2018 και το 2019 είναι η ένταξη στις τοπικές κοινωνίες. Όπως τονίζει, «πρέπει να δούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα το πώς μπορούμε να οδηγήσουμε τους πρόσφυγες σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτονομία, ώστε να σταθούν στα πόδια τους κάτι το οποίο είναι δύσκολο δεδομένου ότι στην Ελλάδα η κρίση συνεχίζει να υφίσταται και οι ευκαιρίες για εργασία είναι περιορισμένες».

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που, όπως προσθέτει ο ίδιος, «οι δήμοι είναι σε πολύ καλή θέση να το υλοποιήσουν, γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τις ίδιες τους τις κοινότητες, γνωρίζουν καλύτερα το πώς να συμβουλεύσουν και να παράσχουν υποστήριξη, να δουν τι επιλογές υπάρχουν στην αγορά εργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικός είναι και ο ρόλος της Πολιτείας, που «ήδη έχει ανακοινώσει προγράμματα καταγραφής των ικανοτήτων των αιτούντων άσυλο και προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας», όμως «αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι καλύτερα και με πιο δημιουργικό τρόπο είναι τι πιθανότητες έχουμε να μπορέσουμε να κάνουμε προγράμματα πρόσβασης των ανθρώπων στην αγορά εργασίας».

Το μεγάλο ζητούμενο πάντως παραμένει η κατάσταση στα νησιά υποδοχής προσφύγων. Εκεί η Ύπατη Αρμοστεία διαχειρίζεται 1.319 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα και επιπλέον 376 θέσεις προσωρινού χαρακτήρα σε ξενοδοχεία μόνο για το χειμώνα.

Ο κ. Λεκλέρκ χαρακτηρίζει την κατάσταση στα νησιά «πάρα πολύ εύθραυστη και αυτό εξαιτίας της δύσκολης υλοποίησης της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας» και αναφέρεται στον υπερπληθυσμό των χοτσποτς και τις εντάσεις που δημιουργούνται.

«Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στην ανάπτυξη προγραμμάτων μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να βάλουμε στόχους σχετικά με τη δημιουργία θέσεων στέγασης στα νησιά όσο η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βρίσκεται σε ισχύ και καθορίζει ουσιαστικά το πλαίσιο», λέει.

Όποια κίνηση γίνει, προσθέτει, «την κάνουμε σε πολύ στενή συνεργασία και διαβούλευση με τους κατά τόπους δήμους και με απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά στον τοπικό πληθυσμό».

Πώς σχολιάζει την απάντηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τους υψηλούς κινδύνους σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και παιδιών προσφύγων στα νησιά, που κάνει λόγο για «ανώνυμες βιωματικές εμπειρίες», τον ρωτάμε.

Διευκρινίζει ότι «η ανακοίνωση δεν αποτελεί κατηγορία προς τις αρχές, απλά μια υπενθύμιση ότι θα πρέπει να καταβάλουμε όλοι προσπάθεια και αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνεχής, ώστε να φροντίσουμε ότι οι πιο ευάλωτοι από τους αιτούντες άσυλο που είναι οι γυναίκες και τα παιδιά, να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

Καταλήγει δε, λέγοντας ότι «κατά τη γνώμη μου αυτό που χρειάζεται δεν είναι μία επιστημονική έκθεση, γιατί οι επαγγελματίες που ασχολούνται με θέματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας μιλάνε συχνά για τον φόβο που έχουν οι επιζώντες, φοβούνται γιατί βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση, φοβούνται συχνά ακόμα και τις αρχές, μπορεί να φοβούνται το δράστη, γι’ αυτό πολλές φορές διστάζουν να καταγγείλουν τα όποια περιστατικά.

Εμείς βασίσαμε αυτή την ανακοίνωση πάνω σε μαρτυρίες που μαζέψαμε από συναδέλφους μας σε καθημερινή βάση και μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους αιτούντες άσυλο στα νησιά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει διαμερίσματα για τους πρόσφυγες και το 2019 "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news