facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ο Ερντογάν προσκάλεσε σήμερα τον πρόεδρο Σκοπίων - θα πάει την Τρίτη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν προσκάλεσε, σήμερα, τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ να επισκεφθεί την Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή της, η προεδρία των Σκοπίων, αναφέρει ότι ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ θα επισκεφθεί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου την Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου προέδρου, την οποία αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τη βελτίωση των ήδη ‘εξαιρετικων’ σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Σκοπίων καθώς «και μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, επισκέφθηκε την Άγκυρα στις 12 Φεβρουαρίου.

Οι προσκλήσεις αυτές συνδέονται πιθανόν με τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο όνομα των Σκοπίων.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν προσκάλεσε σήμερα τον πρόεδρο Σκοπίων - θα πάει την Τρίτη"

Η συγκλονιστική μαρτυρία μάνας από την Αφρίν: "Έτσι το τανκ μπήκε στο σπίτι μας" - ΒΙΝΤΕΟ

Συγλονίζει η μαρτυρία μίας μάνας από την Αφρίν, η οποία περιγράφει σε γαλλικό μέσο πως ένα τανκ του τουρκικού στρατού εισέβαλε στο σπίτι τους.

Μια τραυματισμένη μητέρα, κάτοικος της περιοχής Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας μιλά για τη σοκαριστική στιγμή που εκείνη το παιδί και ο σύζυγος της δέχτηκαν επίθεση από τον τουρκικό στρατό όταν βρίσκοταν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Σύμφωνα με όσα λέει η κυρία Deema Dermosh λόγω της έκκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, εκείνη και η οικογένεια της κοιμόντουσαν στο σπίτι του αδερφού της για ασφάλεια και το πρωί αποφάσισαν να πάνε στο σπίτι τους για να φάνε πρωινό. Τότε… μια σφαίρα ενός ελεύθερου σκοπευτή την χτύπησε στο πόδι. Ακολούθως, μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα ένα τουρκικό τανκ εισέβαλε στο σπίτι τους...Μάνα, πατέρας και παιδί, επέζησαν αλλά τραυματίστηκαν από αυτή την επίθεση. Εκεί που κάποτε βρισκόταν το σπίτι τους τώρα υπάρχουν μόνο συντρίμμια...

Από τις 21.1 2018 όπου και ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” της Τουρκίας μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου 2018, 426 άμαχοι πολίτες έχουν τραυματιστεί στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, ενώ 160 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το site rojinfo.

Και τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν στην Αφρίν λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης “ Κλάδος Ελαίας” της Τουρκίας που συνεχίζεται στην περιοχή με στόχο την εκκαθάριση της Κουρδικής Πολιτοφυλακής( YPG), φωτογραφίες και βίντεο με τούρκους ελεύθερους σκοπευτές “επί τω έργω” κάνουν το γύρο του διαδικτύου, σε μια προσπάθεια προβολής ισχύος του “ Σουλτάνου" Ερντογάν.

Το βίντεο με τους τούρκους ελεύθερους σκοπευτές που κάνει το γύρο του διαδικτύου:





onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Η συγκλονιστική μαρτυρία μάνας από την Αφρίν: "Έτσι το τανκ μπήκε στο σπίτι μας" - ΒΙΝΤΕΟ"

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα εμφανίζει Ερντογάν να θέλει δύο κράτη στην Κύπρο και συνδιαχείριση κοιτασμάτων

Νέα δεδομένα θέλει να επιβάλει διά της βίας η τουρκική πλευρά, με την προσπάθειά της για αλλαγή της ατζέντας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ενεργειακά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελευθερος» και του δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου το καθεστώς Ερντογάν, που παρουσιάζεται αποφασισμένο να τραβήξει στα άκρα την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, φέρεται να έχει σχεδιάσει και τα επόμενα βήματα. Κοντολογίς, θεωρεί πως η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία περνά μέσα από τη συνδιαχείριση ή διαχωρισμό του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε ένα μοντέλο που θα παραπέμπει σε δύο κράτη.

Σημειώνεται συναφώς πως στα ενεργειακά, εγκαίρως η Άγκυρα έθεσε τις… διεκδικήσεις της. Υπάρχει συμφωνία ψευδοκράτους με την εταιρεία ΤΡΑΟ από το 2011 και, σύμφωνα και με χάρτες που έχουν διαμορφωθεί από τουρκικής πλευράς, οι έρευνες θα καλύψουν μέρος ή εξ ολοκλήρου τα τεμάχια 12, 8, 9, 13, 3, 2 και βορείως του 1. Τις γεωτρήσεις θα αναλάβει, ως φαίνεται, το γεωτρύπανο Deep Sea Metrol II, το οποίο αγοράστηκε πρόσφατα. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά θα επανέλθει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μόνο με τους δικούς της όρους, δηλαδή σε άλλη βάση συζήτησης.

Στην Άγκυρα έχουν εκλάβει κάποιες αναφορές από ελληνοκυπριακής πλευράς, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ότι υπάρχει έδαφος για να τεθεί προς συζήτηση θέμα δύο κρατών. Ακόμη και με αυτό το μοντέλο, που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, στην Άγκυρα δεν δέχονται οτιδήποτε λιγότερο από συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή διαχωρισμού των περιοχών.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας τα επόμενα 24ωρα. Κυρίως κατά πόσο θα ανανεώσει η Τουρκία τη Navtex, στις 22 Φεβρουαρίου. Εάν δεν ανανεωθεί τότε οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν, διαφορετικά όλα θα ανατραπούν με αλυσιδωτές επιπτώσεις και παρενέργειες. Υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι δέον γενέσθαι, τα οποία τυγχάνουν συζήτησης. Το καθεστώς Ερντογάν ενδέχεται να παγώσει, μετά που πέτυχε τον πρώτο στόχο με τεμάχιο 3 και ΕΝΙ, μέρος του προγράμματος καθορίζοντας πού θα δραστηριοποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς και δεν μπορεί να επιβάλει απαγόρευση σε Τotal και Μobil, καθώς Γαλλία και ΗΠΑ δεν είναι Ιταλία.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλυπτικό δημοσίευμα εμφανίζει Ερντογάν να θέλει δύο κράτη στην Κύπρο και συνδιαχείριση κοιτασμάτων"

Τσελέντης: «Δεν πρόλαβα το αεροπλάνο, ίσως είμαι εφτάψυχος»

Γλίτωσε από θαύμα ο γνωστός σεισμολόγος Ακης Τσελέντης ο οποίος την τελευταία στιγμή δεν επιβιβάστηκε στην μοιραία πτήση που κατέπεσε το πρωί στο Ιράν.

O κ. Τσελέντης επιβεβαίωσε ότι δεν πρόλαβε από τύχη την μοιραία πτήση της Aseman Airlines που κατέπεσε στις 08:00 τοπική ώρα στο Ιράν.

«Eφυγα απο την Τεχεράνη για να πάω στο αεροδρόμιο, είχε πολύ κίνηση και καθυστέρησα, για αυτό δεν μπήκα σε αυτό το αεροπλάνο. Ισως είμαι εφτάψυχος τελικά. Ολα καλά. Τα μεσάνυχτα θα επιστρέψω στην Τεχεράνη» δήλωσε ο Ακης Τσελέντης

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσελέντης: «Δεν πρόλαβα το αεροπλάνο, ίσως είμαι εφτάψυχος» "

Αεροσκάφος με 66 επιβαίνοντες συνετρίβη στον Ιράν

Αεροσκάφος της εταιρείας Aseman Airlines, στο οποίο επέβαιναν 66 άτομα, συνετρίβη σήμερα σε ορεινή περιοχή στο νοτιοδυτικό Ιράν. 
Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, ανακαλώντας προηγούμενη ανακοίνωσή της σύμφωνα με την οποία και οι 66 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος είναι νεκροί. «Δεν έχουμε ακόμη καμία πρόσβαση στο ακριβές σημείο της συντριβής και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε οριστικά τον θάνατο όλων των επιβατών» και των μελών του πληρώματος, δήλωσε ο Μοχαμάντ Ταμπαταμπαΐ, επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι και οι 60 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος είναι νεκροί.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών, Πιρχοσέιν Κοολοβάντ, το αεροπλάνο, που πραγματοποιούσε πτήση μεταξύ της Τεχεράνης και της πόλης Γιασούζ στο νοτιοδυτικό Ιράν, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στη Σαμιρόμ, περίπου 480 χλμ. νότια της ιρανικής πρωτεύουσας. «Όλες οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών είναι σε συναγερμό» δήλωσε ο ίδιος.
Η περιοχή Σεμιρόμ, όπως και η Γιασούζ, βρίσκονται στα βουνά του Ζαγκρός. Όπως έγινε γνωστό, ελικόπτερο διάσωσης εστάλη στον σημείο της τραγωδίας, καθώς «λόγω της ορεινής μορφολογίας της περιοχής, δεν ήταν δυνατόν να σταλούν ασθενοφόρα».
Ο Αλαντίν Μπορουτζερντί, πρόεδρος της Επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής στο ιρανικό κοινοβούλιο είπε ότι το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ σήμερα το πρωί και ότι οι κάτοικοι της περιοχής είδαν τη συντριβή.
ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αεροσκάφος με 66 επιβαίνοντες συνετρίβη στον Ιράν "

Η Τουρκία διαψεύδει ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην Αφρίν

Η Τουρκία ουδέποτε χρησιμοποίησε χημικά όπλα στις επιχειρήσεις της στη Συρία και δίνει τη μέγιστη προσοχή στους άμαχους, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή σήμερα, μετά τις καταγγελίες ότι οι τουρκικές δυνάμεις διέπραξαν επίθεση με τοξικό αέριο στην περιοχή του Αφρίν.
«Πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες. Η Τουρκία ποτέ δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Δίνουμε τη μέγιστη προσοχή στους αμάχους στην Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας» ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η ίδια πηγή χαρακτήρισε «μαύρη προπαγάνδα» τις καταγγελίες ότι έξι πολίτες τραυματίστηκαν στην επίθεση.
Στην εβδομαδιαία ανακοίνωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επαναλαμβάνουν ότι δεν χρησιμοποιούν διεθνώς απαγορευμένα όπλα στις επιχειρήσεις στο Αφρίν και ότι στοχοθετούν μόνο τους «τρομοκράτες» και τις θέσεις τους στην περιοχή.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των Κούρδων της Συρίας αλλά και με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, έξι άμαχοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια, μετά από μια επίθεση της Τουρκίας στον θύλακα του Αφρίν που ελέγχεται από τους Κούρδους. Τα συριακά και κουρδικά μμε επικαλούνται γιατρούς από το Αφρίν που δήλωσαν ότι σε τοπικό νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν έξι άνθρωποι με δύσπνοια, εμετούς και δερματικά εξανθήματα.
Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε επίσης το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το νοσοκομείο διακρίνονται ασθενείς με μάσκες οξυγόνου.
Το συριακό πρακτορείο SANA ανέφερε ότι η Τουρκία εκτόξευσε βλήματα που περιείχαν «τοξικές ουσίες» σε ένα χωριό της περιοχής Αφρίν το βράδυ της Παρασκευής. Το SANA, καθώς και κουρδικά ΜΜΕ, όπως το Kurdistan24, επικαλούνται τον γιατρό Χαλίλ Σάμπρι που είπε ότι η επίθεση έγινε στο χωριό Αράντα.
ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία διαψεύδει ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην Αφρίν"

Λαγκάρντ: Υπό εποπτεία θα παραμείνει η Αθήνα, όσο κι αν θέλει ο Τσίπρας να πανηγυρίσει

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να θέλει να πανηγυρίσει τον Αύγουστο την έξοδο από τα μνημόνια ως «χειραφέτηση», αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, τονίζει σε συνέντευξή της η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Υποθέτουμε ότι τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα. Μπορώ να καταλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θέλει να το πανηγυρίσει αυτό ως τη χειραφέτησή της. Αλλά η χώρα θα συνεχίσει να είναι υπό επιτήρηση, πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί τους συμφωνημένους κανόνες», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα και για αυτό έχουν έννομο συμφέρον να συνεχίσει η Αθήνα με τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιεί ό,τι έχει υποσχεθεί», εξήγησε η Λαγκάρντ.

Σε άλλο σημείο, όταν ο δημοσιογράφος της επισήμανε ότι κάποιοι στην Ευρώπη έχουν επικρίνει τη συνεργασία με τη ΔΝΤ, εκείνη απάντησε:

«Δεν θα το έλεγα αυτό. Εχουμε συνεργαστεί πολύ καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο. Στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο, αλλά όλα είναι πιο δύσκολα εκεί».

«Γιατί όχι;» ήταν η απάντησή της στην επιθυμία των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ». «Η κρίση στην ευρωζώνη, έδειξε ότι χρειάζεται έναν μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ανεξάρτητο, σε πλήρη ετοιμότητα και με αυστηρούς κανόνες. Το πώς θα ονομάζεται αυτός ο μηχανισμός είναι δευτερεύον ζήτημα», συμπλήρωσε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Υπό εποπτεία θα παραμείνει η Αθήνα, όσο κι αν θέλει ο Τσίπρας να πανηγυρίσει "

Συριακό Παρατηρητήριο: Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν χημικά σε χωριό στο Αφρίν

Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν χθες ότι ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε μια φερόμενη επίθεση με δηλητηριώδες αέριο, που είχε αποτέλεσμα έξι τραυματίες στην περιοχή Αφρίν της Συρίας. Δεν υπήρξε κάποιο άμεσο σχόλιο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έχουν αρνηθεί στο παρελθόν τις κατηγορίες ότι στοχοθετούν αμάχους στην επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» που διεξάγουν στην κουρδική περιοχή του Αφρίν. 



Ο Μπιρούσκ Χάσακα, ένας εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στο Αφρίν, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο τουρκικός βομβαρδισμός έπληξε ένα χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την επίθεση έξι άνθρωποι υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη μιας επίθεσης με δηλητηριώδες αέριο. 

 
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε στο Ρόιτερς ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμαχικές αυτών συριακές οργανώσεις έπληξαν την Παρασκευή με όλμους το χωριό. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, ιατρικές πηγές στο Αφρίν ανέφεραν ότι έξι άνθρωποι εξαιτίας της επίθεσης υπέφεραν από δύσπνοια και είχαν διεσταλμένες κόρες οφθαλμού, ενδείξεις μιας πιθανής επίθεσης με δηλητηριώδες αέριο. 

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο ένα γιατρό σε ένα νοσοκομείο στο Αφρίν, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός των τουρκικών δυνάμεων του χωριού προκάλεσε ασφυξία σε έξι ανθρώπους. Στις 6 Φεβρουαρίου, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για άμεση εκεχειρία στη Συρία για ανθρωπιστικούς λόγους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συριακό Παρατηρητήριο: Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν χημικά σε χωριό στο Αφρίν"

Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη προαναγγέλλει ο Δ. Παπαδημητρίου

Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη «που θα αποτρέπουν την κατάχρηση των διατάξεών του από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές εις βάρος των πραγματικά αδύναμων», προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.
«Δεν θα επιτρέψουμε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να επωφελούνται εις βάρος των έντιμων νοικοκυριών», τονίζει ο υπουργός και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Επομένως, όπως επισημαίνει, «καμία οικογένεια που έχει δυσκολίες να πληρώσει δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».
Διευκρινίζει παράλληλα ότι η δυνατότητα ο δανειολήπτης να έχει προτεραιότητα έναντι των funds για εξαγορά «κόκκινων» δανείων θα ισχύσει μόνο για τους στρατιωτικούς, καθώς «βρισκόμαστε εντός μνημονιακών υποχρεώσεων, οπότε πολλές από τις καλές ιδέες που ακούγονται, ενώ θα θέλαμε πολύ, δεν υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθούν».
Ο κ. Παπαδημητρίου υπεραμύνεται των κριτηρίων ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρήσεων, λέγοντας ότι απαιτούνται δικλείδες ασφαλείας «ώστε να αποτραπεί η δόλια χρήση του μηχανισμού», ενώ αναφέρει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε βελτιώσεις και επεκτάσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Σε ερώτηση για την υπόθεση Novartis απαντά ότι θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος «όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες», καθώς «δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει θέμα ή ότι πρόκειται για κάποια σκευωρία».
ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη προαναγγέλλει ο Δ. Παπαδημητρίου"

Τελευταία ευκαιρία για τους δανειολήπτες: Ρυθμίζεις δάνειο ή χάνεις ακίνητο

Μία τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και, άρα, να γλιτώσουν το σπίτι τους είτε από τον πλειστηριασμό είτε από την πώληση στα funds έχουν οι δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια».

Με τους στόχους των τραπεζών για εκποίηση ακινήτων να γίνονται πιο απαιτητικοί ήδη από τον επόμενο μήνα και τις εποπτικές αρχές -εγχώριες και διεθνείς- να πιέζουν για πιο μαζικές πωλήσεις δανείων, ακόμη και στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, τα όποια περιθώρια για τους οφειλέτες φαίνεται να στενεύουν επικίνδυνα.

Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν φροντίσει να ανοίξουν περαιτέρω τη «βεντάλια» των ρυθμίσεων, που προτείνουν σε «κόκκινους» -πλην συνεργάσιμους- δανειολήπτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άλλωστε, σε πρόσφατη έκθεσή της διαπίστωνε αυξημένη προσέλευση οφειλετών στα «γκισέ», προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και, έτσι, να γλιτώσουν το ακίνητό τους από τον πλειστηριασμό, ενώ αύξηση των ρυθμίσεων κατέγραφαν και τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ειδικότερα, στο 9μηνο του 2017 το σύνολο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων (Forborne) ανήλθε σε 51,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το τέλος του 2016. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές δε, μέσα σε μόλις ένα μήνα και συγκεκριμένα από τις 29 Νοεμβρίου (οπότε και ξεκίνησαν επισήμως οι e-πλειστηριασμοί) έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2017 οι ρυθμίσεις των δανείων αυξήθηκαν κατά 20%.

Εκτός ρύθμισης, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται το 54,3% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων άνω των 90 ημερών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά ανέρχεται στο 49,9%, γεγονός που αναγκάζει τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τακτοποίησης του επίμαχου χαρτοφυλακίου.

«Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την ΤτΕ, έχουν αυξηθεί κατά 28% από τον Σεπτέμβριο του 2016 (+89% στο στεγαστικό), προσφέρονται για περίοδο μεγαλύτερη των δύο ετών και υποδεικνύουν λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ένα δανειολήπτη στη βιωσιμότητα και τελικά στην εξυπηρέτηση του δανείου του», τονίζουν νομικές πηγές, συμπληρώνοντας πως συνηθέστερη εφαρμογή είναι η μείωση του επιτοκίου, η παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους ή η μερική διαγραφή της οφειλής.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελευταία ευκαιρία για τους δανειολήπτες: Ρυθμίζεις δάνειο ή χάνεις ακίνητο "

Σύλληψη γιατρού για «φακελάκι»

Γιατρός, 66 ετών, που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής, συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, κατηγορούμενος ότι απαίτησε «φακελάκι» για να χειρουργήσει ασθενή. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου.

Ειδικότερα, η υπόθεση διερευνήθηκε έπειτα από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός απαίτησε από 41χρονη ασθενή το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, προκειμένου να την χειρουργήσει. Αστυνομικοί προσημείωσαν το συγκεκριμένο ποσό και το παρέδωσαν σε συγγενικό πρόσωπο της 41χρονης, η οποία σε προκαθορισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του γιατρού, του παρέδωσε τα 500 ευρώ μέσα σε φάκελο.

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που επιτηρούσαν διακριτικά το χώρο, παρενέβησαν και συνέλαβαν τον 66χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε το «φακελάκι» με το προσημειωμένο χρηματικό ποσό.

Ο συλληφθείς γιατρός, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη γιατρού για «φακελάκι»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news