facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Στην Βουλή η δικογραφία για Καμμένο και την πώληση οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία

Στην Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο και την πολύκροτη υπόθεση της πώλησης οπλικών συστημάτων προς την Σαουδική Αραβία στην οποία φέρεται να έχει εμπλακεί ως "μεσάζοντας" ο έμπορος όπλων Βασίλης Παπαδόπουλος. 

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Βουλή αμελλητί, σύμφωνα με την συνταγματική πρόβλεψη (άρθρο 86, παρ. 2), καθώς οι εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση προσέκρουσαν σε πολιτικό πρόσωπο. Η διαβίβαση της δικογραφίας ανακοινώθηκε από του βήματος της Βουλής και μάλιστα από τον αντιπρόεδρο Δ. Καμμένο, βουλευτή των ΑΝΕΛ, ο οποίος προήδρευε εκείνη την στιγμή. 

Όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο κ. Καμμένος τον ενημέρωσε ότι θα του στείλει επιστολή με την οποία θα επαναλαμβάνει ότι απεκδύεται από κάθε προστασία και ασυλία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς επίσης και ότι είναι έτοιμος να καταθέσει ως απλός πολίτης για να διαλευκανθεί η υπόθεση. 

Ο κ. Βούτσης είπε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν έχει απαγγελθεί κανενός είδους κατηγορία. Στο έγγραφο της εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση για την ενδεχόμενη τέλεση του κακουργήματος της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ στρεφομένης κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, από υπαλλήλους και στρατιωτικούς αναφορικά με την υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. 

Όσον αφορά τον κ. Καμμένο γίνεται αναφορά σε «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του». 

ΝΔ: Πολύ σοβαρές οι καταγγελίες στη δικογραφία Καμμένου

Πολύ σοβαρές χαρακτήρισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τις καταγγελίες που περιέχονται στις καταθέσεις της δικογραφίας για τον Πάνο Καμμένο, ενώ πρόσθεσε ότι προέρχονται από πολύ σοβαρούς μάρτυρες. 

Όπως είπε, αυτή είναι η καταρχήν αξιολόγηση του κόμματός του από μία πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας, η οποία αφορά την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

«Τα όσα καταγγέλλονται είναι εξαιρετικά σοβαρά και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για ενδελεχή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας. Είναι σοβαρές οι καταγγελίες από πολύ σοβαρούς μάρτυρες και εκατοντάδες οι σελίδες της δικογραφίας. Πρόκειται για καταθέσεις στρατιωτικών» ανέφερε.

Συγκρίνοντας δε τις καταθέσεις στη δικογραφία Καμμένου με αυτές της δικογραφίας Novartis τόνισε πως «είναι πολύ σφιχτά τα πράγματα, εδώ, απεναντίας με τη δικογραφία για τη Novartis».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι απεκδύεται της προστασίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών και επιθυμεί να αντιμετωπιστεί ως απλός πολίτης, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε «είναι καλό να θες να βγει η αλήθεια», όμως, παρατήρησε ότι «δεν κρίνονται οι υποθέσεις αυτές βάσει των δειγμάτων καλής συμπεριφοράς, αλλά υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο και το Σύνταγμα, που ορίζουν αυτά τα θέματα».
Ποτάμι: Διερεύνηση της εμπλοκής Καμμένου στα όπλα της Σ. Αραβίας

Τη διερεύνηση της εμπλοκής του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ζητά το Ποτάμι. 

Όπως σημειώνουν από την Σεβαστουπόλεως, η δικογραφία για τον κ. Καμμένο που ήρθε στη Βουλή έχει ένα σίγουρο δεδομένο: «ότι χρειάζεται διερεύνηση της εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση των προς πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και της συνακόλουθης ζημιάς που προκλήθηκε στο Δημόσιο». 

«Όλα αυτά βέβαια σε μια υπόθεση που είναι τόσο πρόσφατη ώστε να μην υφίσταται καμία παραγραφή» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Βουλή η δικογραφία για Καμμένο και την πώληση οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία"

ΣτΕ: Η δίκη του Τούρκου συγκυβερνήτη θέτει θέμα ερμηνείας της Σύμβασης της Γενεύης

Η αρμόδια επιτροπή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι πρέπει να δικαστεί στο ΣτΕ ως «ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος» η υπόθεση του ασύλου του Σουλειμάν Οζκαινακτσί.

Πρόκειται για έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Η επιτροπή έκρινε ότι στην υπόθεση αυτή «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της ερμηνείας των διατάξεων του άρθρου 1ΣΤ της Συμβάσεως της Γενεύης του 1951 «περί της νομικής καταστάσεως των προσφύγων» και του άρθρου 12 παρ. 2 περ. β’ της οδηγίας 2011/95/ΕΕ που ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το π.δ/μα 141/2013, καθώς επίσης και της ερμηνείας του άρθρου 64 του ν. 4375/2016 σχετικά με την προβλεπόμενη σε αυτό ενδοστρεφή δίκη».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των συνηγόρων του Τούρκου αξιωματικού στο Διοικητικό Εφετείο όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα στις 15 Φεβρουαρίου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Η δίκη του Τούρκου συγκυβερνήτη θέτει θέμα ερμηνείας της Σύμβασης της Γενεύης "

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Λεωφορεία για Τιθορέα, Μπράλο για τους κατοίκους των Δελφών

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. δρομολογεί λεωφορεία με προορισμό και αφετηρία την Τιθορέα και τον Μπράλο αντίστοιχα, και ενδιάμεσες στάσεις τους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς Αμφίκλειας και Λιλαίας, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των Δελφών.

Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Τιθορέας και Λιανοκλαδίου παρακάμπτεται από το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, με την παράδοση σε κυκλοφορία νέας σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα αυτό.

Με τη χρήση της νέας γραμμής δεν θα υπάρχει σιδηροδρομική επιβατική μεταφορά στους παραπάνω σταθμούς.

Τα λεωφορεία θα συνδέουν στην Τιθορέα, τους Σταθμούς Αμφίκλεια, Λιλαία και Μπράλο με τον κεντρικό Σιδηροδρομικό Άξονα, προκειμένου το επιβατικό κοινό να μετεπιβιβάζεται στις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και να συνεχίζει το ταξίδι του.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων θα ακολουθούν τις ώρες αναχωρήσεων και αφίξεων των αμαξοστοιχιών στο Σ.Σ. Τιθορέας, ενώ θα διέρχονται σε τροποποιημένες κατάλληλα ώρες στους υπόλοιπους ενδιάμεσους σταθμούς Αμφίκλεια, Λιλαία και Μπράλο. Οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το σιδηροδρομικό τους εισιτήριο για τη μετακίνησή τους με τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι ώρες αναχώρησης/άφιξης των λεωφορείων έχουν ως εξής:

Από Σ.Σ Μπράλο για Σ.Σ. Τιθορέα για την αμαξοστοιχία 1511:
Ώρα αναχώρησης 07:00 – Ώρα άφιξης 07:35

Από Σ.Σ Τιθορέα για Σ.Σ. Μπράλο για την αμαξοστοιχία 884:
Ώρα αναχώρησης 10:15 – Ώρα άφιξης 10:50

Από Σ.Σ Μπράλο για Σ.Σ. Τιθορέα για την αμαξοστοιχία 885:
Ώρα αναχώρησης 20:00 – Ώρα άφιξης 20:35

Από Σ.Σ Τιθορέα για Σ.Σ. Μπράλο για την αμαξοστοιχία 1510:
Ώρα αναχώρησης 21:15 – Ώρα άφιξης 21:50

Από Σ.Σ Μπράλο για Σ.Σ. Τιθορέα για την αμαξοστοιχία 3521 (Κυριακές):
Ώρα αναχώρησης 16:50 – Ώρα άφιξης 17:25

Για το αρχικό διάστημα λειτουργίας της νέας γραμμής, ενδεχομένως να εμφανισθούν μικρές καθυστερήσεις, με βάση τις οδηγίες ασφαλούς κυκλοφορίας του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού για το προσεχές διάστημα και δεσμεύεται για την άρτια εξυπηρέτησή του με την ολοκλήρωση παράδοσης της νέας γραμμής στο σύνολό της.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Λεωφορεία για Τιθορέα, Μπράλο για τους κατοίκους των Δελφών"

Novartis: Τι δηλώνουν οι εισαγγελείς διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση

Δήλωση για την υπόθεση της Novartis έκαναν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς που την χειρίζονται. Οι Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης αρνούνται την ανάμιξη της κυβέρνησης σε αυτήν.

Τονίζουν επίσης πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες τέθηκαν σε αυτό το καθεστώς, τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου.

«Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση NOVARTIS. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση.»

Διευκρινιζεται επίσης ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για τη NOVARTIS είναι παράλληλη και όχι κοινή σε σχέση με ενδεχόμενες έρευνες που πιθανως διενεργούνται από άλλα κράτη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Novartis: Τι δηλώνουν οι εισαγγελείς διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση"

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί μείγμα για τηγανίτες

Ο ΕΦΕΤ καλεί σε απόσυρση προϊόν (μίγμα για τηγανίτες) το οποίο περιέχει μη επιτρεπόμενο πρόσθετο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΕΦΕΤ, στo πλαίσιο υλοποίησης των Προγραμμάτων Παρακολούθησης Παραγόντων Ασφάλειας Τροφίμων και έπειτα από εργαστηριακή δοκιμή στο Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε στο προϊόν, με την εμπορική ονομασία «μείγμα για τηγανίτες χωρίς γλουτένη - Betty Crocker Bisquick pancake & baking mix gluten free»κ Καναδικής προέλευσης, το μη επιτρεπόμενο πρόσθετο Ε541.

Το προϊόν διακινείται από την επιχείρηση «Δ. Θανόπουλος Α.Ε.», Ν. Ερυθραία.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανακαλεί μείγμα για τηγανίτες"

Δεν θα γίνει συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πάτρα

Ο ‘Αγγελος Αποστολόπουλος, ο 22χρονος φοιτητής, ο ένας εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου στην Πάτρα για την Μακεδονία, ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.
Στην ανακοίνωσή του στο facebook έγραψε τα παρακάτω:
«Σήμερα Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου ανακοινώνουμε πως από την δίκη μας πλευρά, ακυρώνεται κάθε ενέργεια διεξαγωγής του συλλαλητηρίου στην Πάτρα για το ζήτημα της Μακεδονίας που προγραμματιζόταν για τις 25 Φεβρουαρίου.
Για σημαντικούς λόγους διοργάνωσης όπως και ασφαλείας, θα ήταν σαφώς καλύτερο να το αναλάβουν κάποιοι «ισχυρότεροι» οργανισμοί ή φορείς, όταν και αν το κρίνουν να το κάνουν. Όσον αφορά το ζήτημα της άδειας από τον Δήμο εμείς ήμασταν ξεκάθαροι στο τι είχαμε δηλώσει, καθώς και ακυρώνουμε κάθε ενέργεια σχετικά με αυτή την κινητοποίηση.
Οι προθέσεις μας ήταν ξεκάθαρες και αγνές και ποτέ δεν επιδιώξαμε ή θελήσαμε κάτι πέρα από ειρηνικό. Καταδικάζουμε και θα καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους για την βοήθεια και στήριξη τους για ένα θέμα τόσο σημαντικό. Οι απόψεις μας δεν αλλάζουν.
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!»
Υπενθυμίζεται πως το συλλαλητήριο είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή την επόμενη Κυριακή μετά τις Απόκριες.
eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα γίνει συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πάτρα"

Μήνυμα Μοσκοβισί: Σημαντικά τα τελευταία μέτρα για την Ελλάδα

«Για μια δέσμευσή μου μπορώ να είμαι υπερήφανος: Ότι αντιστάθηκα πάντα στο Grexit. Kι εγώ και η Κομισιόν και η πατρίδα μου, η Γαλλία, βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στην πλευρά της Ελλάδας» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει το 90% της διαδρομής, αλλά τα τελευταία μέτρα είναι σημαντικά».
Ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου του βιβλίου υποστήριξε ότι «θα είμαι πολύ ευτυχής όταν αυτό το καλοκαίρι, γιατί αυτό θα συμβεί, η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα και θα είναι ικανή να καθορίσει το πεπρωμένο της με κυρίαρχο τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν ως το τέλος, όχι να χαλαρώσουν… Αυτό το μήνυμα μετέφερα και στον Α. Τσίπρα και στον Ευ. Τσακαλώτο».
Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
Στην Ελλάδα έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Λέει ότι έχει πιο πολλούς φίλους στο ΠΑΣΟΚ,αλλά «με τον Αλέξη Τσίπρα δουλεύω καλά, όχι γιατί είμαστε πολιτικά κοντά, αλλά γιατί η κυβέρνησή του κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να βγει από το πρόγραμμα».
Αναφέρεται στα 90 Εurogroup και τις αναρίθμητες συναντήσεις στις οποίες έχει μετάσχει, κατά τη διάρκεια των ελληνικών μνημονίων, για τον πόνο των ανθρώπων που είδε στην Ελλάδα.
«Ήμουν πάντα κατά της λιτότητας, αλλά και να κάνεις ελλείμματα όταν έχεις υπέρογκο χρέος είναι παράλογο, γιατί στο τέλος φτωχαίνεις τη χώρα» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα «στις πολιτικές λιτότητας και στις πολιτικές σοβαρότητας» τόνισε.
Στο ερώτημα τι εννοεί ότι η Ελλάδα θα γίνει μια «κανονική» χώρα, όπως είχε δηλώσει στις συναντήσεις του που προηγήθηκαν με την πολιτική ηγεσία, απάντησε ότι «για την Ελλάδα σημαίνει να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα, να έχει δική της αναπτυξιακή στρατηγική, να επωφεληθεί από τα μέτρα για το χρέος και να έχει μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα, που δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα».
Αν μείνει στον ίδιο δρόμο, υπογράμμισε, με την ίδια προσπάθεια, θα πάνε όλα καλά. Και όλοι στην Ελλάδα πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει. Είναι εξάλλου και στο ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα να βγει από το πρόγραμμα και να επιτύχει αποτελέσματα» ανέφερε.
«Παραμύθια για παιδιά» του Βαρουφάκη
Κάνει εκτενή αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη και ειδικά στο βιβλίο του «Συζητήσεις μεταξύ ενηλίκων» για το οποίο λέει: «εγώ θα το τιτλοφορούσα, "παραμύθια για παιδιά"».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέει ο Μοσκοβισί, περιγράφει στο βιβλίο τη δική του εκδοχή των Εurogroup, ξεκινώντας από αλήθειες και καταλήγοντας σε ψέματα. «Εγώ πεθαίνω από ανυπομονησία να διηγηθώ τη δική μου ιστορία για τα Εurogroup που ζήσαμε. Θέλω να γράψω την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι δόθηκε μια μάχη ανάμεσα σ αυτούς που ήταν έτοιμοι για το Grexit και αυτούς που ήταν αντίθετοι. Εγώ και η Κομισιόν και η Γαλλία ήμασταν στην καλή πλευρά, όχι ότι δεν έγιναν λάθη -και μάλιστα πολλά- και ο λαός υπέφερε, αλλά τελικά συμβάλαμε η Ελλάδα να βγει πιο δυνατή απ αυτή τη δοκιμασία».
Συνέχισε την αναφορά του στον Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντάς τον «γοητευτικό διανούμενο», για να καταλήξει όμως στο ότι «όταν πιστεύεις ότι είσαι ο μόνος που έχεις δίκιο, μεταξύ φίλων και εχθρών, τελικά έχεις πρόβλημα». Δεν το διευκρίνισε περισσότερο, λέγοντας «η μητέρα μου ήταν ψυχαναλύτρια όχι εγώ», αλλά επισήμανε ότι ο Βαρουφάκης ξεκινούσε από ένα Plan B που δεν είχε, ενώ στην αρχή ξεκινάς από το Plan A και φτιάχνεις την Ευρώπη με τους Ευρωπαίους, όχι μόνος σου.
Καλά νέα από τη Γερμανία
«Καλά νέα» χαρακτήρισε τον υπό διαμόρφωση κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, μεταξύ CDU και SPD. Τον προτιμάω από την Τζαμάικα, είπε. Προτιμάω τον Σουλτς, τον Σολτς και τον Γκάμπριελ από τον Λίντνερ των Φιλελευθέρων. «Πιστεύω ότι θα είναι καλό νέο για τη Γερμανία, για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα. Θα θέλουν να τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα» εκτίμησε ο κ. Μοσκοβισί. «Μην υπολογίζετε σε κάποια υπερβολική γενναιοδωρία, καθώς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα είναι πάντα προσηλωμένο στη σταθερότητα» εξήγησε ο ίδιος.
Αυτό που «πονάει» τον κ. Μοσκοβισί, είναι η κατάρρευση του κόμματός του -έχασε το 90% των κοινοβουλευτικών του εδρών- και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, για την οποία μιλάει εκτενώς στο βιβλίο του. Μιλάει, επίσης, για το πώς ένα νέο κόμμα γεννιέται από το τίποτα, από ένα νέο άνθρωπο, τον Εμανουέλ Μακρόν, που δεν ήταν πολιτικός. «Πήγαινα στο Ελυζέ και τον έβλεπα ως σύμβουλο του Φρανσουά Ολάντ και τώρα στο Ελυζέ είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» λέει χαρακτηριστικά.
«Μεταξύ του φωτός και του σκότους ξεπηδούν τέρατα»
Το νέο του βιβλίο «Dans ce clair-obscur surgissent les monstres» που θα μπορούσε να μεταφραστεί «Μεταξύ του φωτός και του σκότους ξεπηδούν τέρατα» (Εκδόσεις Plon) παρουσιάστηκε σε γαλλικό βιβλιοπωλείο, στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρίσταντο γαλλόφωνοι Έλληνες και φίλοι της Γαλλίας και στο τέλος της παρουσίασης ο Γάλλος επίτροπος υπέγραψε τα βιβλία.
 Ένας τίτλος «δανεισμένος εν μέρει» από τη λογοτεχνία, αλλά κι από μια βραβευμένη δραματική ταινία, για ένα βιβλίο πολιτικής επικαιρότητας που αφορά τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο, όπως είπε ο συγγραφέας, καθώς τα τελευταία χρόνια ζήσαμε πράγματα, που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε λίγα χρόνια πριν: την εκλογή Τραμπ, το Brexit, αλλά και την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν που «κατακερμάτισε» το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία, σχεδόν εξαΰλωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα - στο οποίο ανήκει ο Πιερ Μοσκοβισί - και θρυμμάτισε τη δεξιά.
Ένας παλιός κόσμος συρρικνώθηκε και ένας νέος αναδείχθηκε, αλλά χωρίς ομοιογένεια. Στο παλιό και το νέο αναφέρεται και ο τίτλος του βιβλίου. Στο παλιό που όμως δεν έχει πεθάνει και στο νέο που δεν είναι σίγουρο αν θα σταθεροποιηθεί και τι ακριβώς θα είναι. Εκεί, σ' αυτό το «ημίφως» υπάρχει ο κίνδυνος για τα «τέρατα».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Μοσκοβισί: Σημαντικά τα τελευταία μέτρα για την Ελλάδα"

Έως 17.500 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση σε κατοικίες (αιτήσεις)

Στα τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις υπαγωγής στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον ΙΙ» μετά την χθεσινή υπογραφή της Κοινής υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Οι αιτήσεις υπαγωγής θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τα τέλη του μήνα, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα.
Όπως είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70 %, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών παρέδωσε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους για ένταξη στις χρηματοδοτούμενες δράσεις.
Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:
– Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο.
– Επιλέξιμη είναι μια κατοικία εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια, υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη και έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
– Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
– Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα κριτήρια υπαγωγής. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
– Μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.
– Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.
– Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.
– Το κόστος έκδοσης του ΠΕΑ θα καλύπτεται από το Πρόγραμμα εφόσον βέβαια η αίτηση έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση.
Οι επιλέξιμες για χρηματοδότηση παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες:
1.Αντικατάσταση Κουφωμάτων.
2.Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
3.Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
4.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
5.Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), να επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς για τις κατηγορίες 1 και 2 του πίνακα και μεγαλύτερη από το 70% για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως ότου καλυφθούν τα προβλεπόμενα κεφάλαια του Προγράμματος ανά Περιφέρεια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια. «Με αυτό τον τρόπο, θα αποφευχθεί το μεγάλο πρόβλημα που κληρονομήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, των εκκρεμών εγκεκριμένων αιτήσεων, οι οποίες δεν καλύφθηκαν, καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια», τονίζει το ΥΠΕΝ.
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να σμπληρώνουν την αίτηση ένταξής τους στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος htpp://exoikonomisi.ypeka.gr όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα κροτήρια.
5% για κάθε παιδί
Σε ότι αφορά στον δανεισμό, ο τελικός ωφελημένος μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.
Οι άλλες σημαντικές διαφορές του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο είναι οι εξής:
– Πριμοδοτούνται τα παιδιά με 5% το καθένα.
– Υπάρχουν περισσότερες εισοδηματικές κατηγορίες.
– Σε περίπτωση επιλογής του ωφελούμενου πριμοδοτούνται και τα δύο Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (αρχικό και τελικό ΠΕΑ).
– Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες, ενώ θα υπάρχει και αντίστοιχο helpdesk για την υποστήριξη των αιτουμένων.
Οι επιχορηγήσεις
Οι επιχορηγήσεις των ωφελουμένων με βάση την εισοδηματική κατηγορία και τον αριθμό των παιδιών που έχουν κλιμακώνονται ως εξής:
– Ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
– Ατομικό εισόδημα 10.000-15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 50% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
– Ατομικό εισόδημα 15.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 40% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
– Ατομικό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 30.000-35.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 35% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
– Ατομικό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 35.000-40.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 20% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
– Ατομικό εισόδημα 30.000 – 35.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40-45.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 20% και άυξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
Τέλος στην κατηγορία με ατομικό εισόδημα 35-40.000 ευρώ και οικογενειακό 45-50.000 ευρώ δεν χορηγείται επιχορήγηση αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και επιδότηση επιτοκίου.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έως 17.500 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση σε κατοικίες (αιτήσεις)"

“Είστε αναξιόπιστοι” λέει στους Ευρωπαίους το τουρκικό ΥΠΕΞ! Οργισμένη ανακοίνωση

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του επιχειρεί να απαντήσει στο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά και για την εισβολή στη βόρεια Συρία.Χαρακτηρίζει αναξιόπιστο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κάνει…μαθήματα δημοκρατίας στη Δύση!

Η ανακοίνωση – απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για να δικαιολογήσει όσα αδικαιολόγητα γίνονται, επικαλείται “τις σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας που έχει να αντιμετωπίσει” από τις “τρομοκρατικές οργανώσεις” όπως γράφει, βάζοντας στην ίδια μοίρα με το Ισλαμικό Κράτος, τους γκιουλενιστές, το PKK και το YPG.

“Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι παρά ένα συνονθύλευμα αβάσιμων ισχυρισμών που προέρχονται από διάφορες πηγές”, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι παραβλέπει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 που είχε στόχο την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει όσα γίνονται στην Τουρκία, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος ως …αποτελεσματικά μέτρα που εντάσσονται στο “καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο στοχεύει στην πλήρη εξάλειψη των απειλών κατά της ύπαρξης του κράτους μας και του δικαιώματος του έθνους μας στη δημοκρατική ζωή… “

Επιπλέον το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι “το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, δεν είναι μέθοδος που υιοθετείται μόνο από τη χώρα μας, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και από κράτη μέλη της ΕΕ για λόγους εθνικής ασφάλειας”.

Όσο για την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” στη βόρεια Συρία η Τουρκία επικαλείται …το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα! Κατηγορεί τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ότι είναι ανίκανα να κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία από τους Κούρδους, τους οποίους αποκαλεί τρομοκράτες. Και βέβαια υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους ότι και αυτοί έχουν αποδεχτεί αυτόν το χαρακτηρισμό. Στο τέλος της ανακοίνωσης μάλιστα…επιπλήττει τους Ευρωπαίους που επιτρέπουν στους Κούρδους να διαμαρτύρονται με τις σημαίες τους στις χώρες τους και χαρακτηρίζει το ψήφισμα άκυρο, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χάσει κάθε αξιοπιστία.

militaire
Διαβάστε Περισσότερα » "“Είστε αναξιόπιστοι” λέει στους Ευρωπαίους το τουρκικό ΥΠΕΞ! Οργισμένη ανακοίνωση"

Έκκληση ασθενών για δωρεά αίματος: “Άδειασαν τα ψυγεία στο Παίδων”

«Κραυγή» αγωνίας από τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς για τις ελλείψεις αίματος.

Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, τα ψυγεία των αιμοδοσιών στα μεγάλα νοσοκομεία έχουν αδειάσει. «Ελάχιστο ή και καθόλου αίμα για την προγραμματισμένη μετάγγιση. Αβέβαιο το μέλλον, ανασφάλεια για το αύριο, φόβος για τη ζωή των πασχόντων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση αναδεικνύει πόσο μακριά βρισκόμαστε από το στόχο, προσθέτει η Ομοσπονδία, αφήνοντας αιχμές για τις ευθύνες της κυβέρνησης. «Χρειάζεται υποδομή, χρειάζονται μέτρα, χρειάζεται προγραμματισμός» τονίζει σχετικά, ενώ για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής περιόδου ζητά την άμεση κινητοποίηση των εθελοντών.

«Μόνο οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ μπορούν να βοηθήσουν. Κάνουμε έκκληση…» σημειώνει.

Διαρκής η υπομετάγγιση ασθενών στο Παίδων Αγία Σοφία

Η κατάσταση που επικρατεί στο Παίδων Αγία Σοφία είναι ενδεικτική. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα εξυπηρετούνται περίπου 800 θαλασσαιμικοί ασθενείς. Αντί για τις προγραμματισμένες τακτικές μεταγγίσεις κάθε δύο με τρεις εβδομάδες με 2 φιάλες αίματος (ή και 3 ανάλογα με το σωματότυπό τους), από την περασμένη εβδομάδα λαμβάνουν μόνο 1 μονάδα αίματος.

Λόγω της μειωμένης ποσότητας αίματος που έλαβαν θα πρέπει να προσέλθουν ξανά σε μία εβδομάδα. Αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους. Καταρχήν, μπορεί στο μεσοδιάστημα να μην πέσει ο αιματοκρίτης τους. Όταν θα πάνε για μετάγγιση ενδέχεται να μην βρουν κενό κρεβάτι αφού συμπίπτουν με τις υπόλοιπες προγραμματισμένες μεταγγίσεις. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει κάποιο λάθος αφού το ίδιο προσωπικό μεταγγίζει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, τον Ιανουάριο φέτος η Ελβετία έστειλε 1.000 μονάδες λιγότερες από τον Ιανουάριο του 2017. Το αποτέλεσμα ήταν το Παίδων να λάβει μόλις 190 φιάλες αντί για 600 που είχε αιτηθεί στο ΕΚΕΑ. Επιπλέον, αυξήθηκαν οι πιέσεις στους μεταγγιζόμενους και τις οικογένειές τους να βρουν αιμοδότες για να εξασφαλίσουν το αίμα που χρειάζονται.

“Τα τελευταία 2-3 χρόνια στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” οι θαλασσαιμικοί υπομεταγγίζονται σε ποσοστό που ανέρχεται από 15-50%, ενώ υπάρχουν και σποραδικές αναβολές των μεταγγίσεων για λίγες μέρες. Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους η κατάσταση παραμένει ίδια” καταγγέλλει o Σύλλογος.

Πρόβλημα έλλειψης αίματος και υπομεταγγίσεις στους θαλασσαιμικούς ασθενείς παρουσιάστηκε και στο ΓΚΝΑ Γεννηματάς αλλά και στο ΓΚΝ Νίκαιας. Στο Λαϊκό, επίσης, η έλλειψη είναι μόνιμη σύμφωνα με τους ασθενείς.

“Λόγω της ανωτέρας κατάστασης τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης προ και μετά τη μετάγγιση είναι ελαττωμένα, γεγονός που δεν συνάδει με τη θεραπευτική αντιμετώπιση των θαλασσαιμικών, ενώ έχει αποδιοργανωθεί τελείως η προσωπική τους ζωή (εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια)” τονίζει ο ΠΑΣΠΑΜΑ.

virus
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση ασθενών για δωρεά αίματος: “Άδειασαν τα ψυγεία στο Παίδων”"

Διπλή πρόκληση από την Άγκυρα! «Έχουμε την δύναμη για στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο»

Σαν «βόμβα» έσκασε το μήνυμα του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ ότι η Τουρκία έχει αυτή την στιγμή τη δύναμη για στρατιωτική επιχείρηση τόσο στην Συρία όσο και το Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ακάρ δήλωσε το εξής: «Έχουμε την δύναμη για να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στο Άφριν και ταυτοχρόνως στο Αιγαίο». Λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας, που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο και διεθνείς συμφωνίες, σε όλες τις θάλασσες μας».

Άγκυρα: «Θέλουμε η «Μακεδονία» να μπει το ΝΑΤΟ»

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι το τουρκικό γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το διήμερο 11-12 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, θα επισκεφτεί την Τουρκία για διμερείς συνομιλίες,

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ζάεφ θα επισκεφθεί τη χώρα μετά από πρόσκληση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, και κατά τη διάρκεια επίσκεψης, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν διάφορα διμερή και περιφερειακά θέματα.

Επιπλέον, η ανακοίνωση τονίζει τους ισχυρούς δεσμούς της Τουρκίας με τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι «ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία του ισχυρού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών είναι οι συμπατριώτες μας στη «Μακεδονία»»

Τέλος, στην ανακοίνωση η Τουρκία εξέφρασε τη στήριξη της Άγκυρας στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ για «την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και τα Βαλκάνια».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλή πρόκληση από την Άγκυρα! «Έχουμε την δύναμη για στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο»"

Κατεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis - Προτείνει προανακριτική Επιτροπή από τη Βουλή

Σε ηπιότερες μορφές αντιμετώπισης του σκανδάλου Novartis και της πιθανής εμπλοκής πολιτικών προσώπων σε αυτό φαίνεται ότι αποφάσισε να πάει η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι θα προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει την Δευτέρα την κατάθεση πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή από την Βουλή.

Οι διαρκείς συσκέψεις των προηγούμενων ημερών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος οριστικοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τους χειρισμούς στην υπόθεση αυτή.

Με την απόφαση για Προανακριτική και καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα περιγραφόμενα στη δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή αδικήματα έχουν παραγραφεί, προκρίθηκε αυτή η διαδικασία, επιστροφής δηλαδή της υπόθεσης στην τακτική Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω βήματα, ώστε να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες των φυσικών προσώπων, όπως και τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων, για αδικήματα που δεν υπόκεινται σε παραγραφή, όπως είναι η κατηγορία για «ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος».

Με τον τρόπο αυτό καθησυχάζονται οι ανησυχίες πολλών βουλευτών αλλά και ανώτατων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις των πρώτων ημερών ε΄χαν ανησυχήσει για την πορεία που θα έπαιρνε η υπόθεση και είχαν συστήσει πιο μετριοπαθή στάση καθώς η υπόθεση Novartis η οποία ακουμπάει πολιτικά πρόσωπα φέρνει στο μυαλό τους την υπόθεση Κοσκωτά του 1989 και το Ειδικό Δικαστήριο που ακολούθησε και στο οποίο μέλη του Συνασπισμού, προδρόμου κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πολύ ενεργό ρόλο.

Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι πολλά χρόνια αργότερα, μέλη του Συνασπισμού της Αριστεράς όπως πχ. ο Λεωνίδας Κύρκος είχαν κάνει την αυτοκριτική τους για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Υπό το βάρος λοιπόν των δεύτερων σκέψεων και φοβούμενοι μήπως ξεστρατίσει η υπόθεση σε δύσκολους και δύσκολα χειρίσιμους ατραπούς, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αποφάσισαν την επιστροφή της ουσιαστικά  στους δικαστές οι οποίοι και θα διερευνήσουν σε βάθος το σκάνδαλο Novartis που πολλά χρόνια σέρνεται και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου.

Η συνέντευξη Τζανακόπουλου


Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Novartis θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά το καθιερωμένο briefing των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Η βούληση του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κ.Ο. τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.

«Η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει Σύνταγμα και νόμος» πρόσθεσε. 

Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές


Η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε χθες 7ετές ομόλογο ύψους 3 δις ευρώ, σταθερού επιτοκίου, με ημερομηνία έκδοσης 15/02/2018. 

Η απόδοση του ομολόγου ανήλθε στο 3,5% ενώ οι προσφορές ήταν υπερδιπλάσιες από το στόχο που είχε εξαρχής τεθεί από την ελληνική πλευρά.

Από τη συγκεκριμένη έκδοση, προκύπτουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας:

1. Αντλείται νέο χρήμα το οποίο θα προστεθεί στο απόθεμα ρευστότητας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

2. Καθίσταται σαφής η επιστροφή στην κανονικότητα. 
Όχι μόνο η χώρα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές αλλά είναι πλέον σε θέση να έχει πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στις διεθνείς αγορές.

3. Επιβεβαιώνεται ότι μετά και την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστους δανεισμού της.

Την έξοδο στις αγορές εξάλλου χαιρέτισε ως εξαιρετικά θετικό σήμα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, κ. Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα βαδίζει με ομαλό & ασφαλή τρόπο προς το τέλος των μνημονίων και ότι είναι εκτός πραγματικότητας τα σενάρια περί νέου προγράμματος.

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε σαφώς, σχετικά με το μηχανισμό εποπτείας που θα αποφασιστεί για μετά το πέρας του προγράμματος, ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και στις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κατέστη λοιπόν ακόμα σαφέστερο, κάτι το οποίο επαναλαμβάνουμε ως Ελληνική Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες:

1. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι προδιαγεγραμμένη. 
2. Δεν υπάρχει στο τραπέζι από κανέναν η πρόθεση για νέο πρόγραμμα.
3. H μεταμνημονιακή εποπτεία, δεν συνιστά ειδικό καθεστώς, αλλά αντίθετα θα είναι μια διαδικασία στη βάση όσων έχουν ακολουθηθεί σε μια σειρά από χώρες καθώς και των γενικών κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσοι πολιτεύονται κυνηγώντας ανεμόμυλους περί νέων μνημονίων διαιώνισης της λιτότητας, να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους τα όσα υπογράμμισε και χθες, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η χώρα περνά σε μια νέα εποχή και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο και προσήλωση ώστε να διασφαλίσει ότι αυτή η μετάβαση θα γίνει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

Για την υπόθεση Novartis


Η υπόθεση Novartis αναμφβισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο.

Mετά την διαβίβαση της δικογραφίας από την Εισαγγελέα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και από κει στο ελληνικό κοινοβούλιο τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους. Τις προηγούμενες μέρες η δικογραφία μελετήθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.


Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ


Η βούληση λοιπόν του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κ.Ο. τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία.

Η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει Σύνταγμα και νόμος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα.

Περιμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα. Να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της.

Αυτό πρώτος από όλους πρέπει να το σεβαστεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η προσπάθεια το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την Ελληνική Δικαιοσύνη και τη Διεθνή Νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή.

Επιστολή Βενιζέλου στον Πρόεδρο της Βουλής


«Προς τον Πρόεδρο της Βουλής
Κύριο Ν. Βούτση

Κύριε Πρόεδρε,

στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αντίγραφο της οποίας μας χορηγήσατε δεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα απολύτως κρίσιμα έγγραφα:

Πρώτον, η κατά το άρθρο 45 Β του ΚΠΔ πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ( «προστατευομένων») ούτε η αναγκαία εγκριτική πράξη του Αντεισαγγελέα του ΑΠ που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς.

Δεύτερον, τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές αρχές απάντησαν με το από 23 Ιανουαρίου 2018 Case File NK-2057320 s. 152 έγγραφο τους. Παρότι στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται το όνομα μου, αυτό περιελήφθη στον φάκελο.

Παρακαλώ να ζητήσετε τα παραπάνω έγγραφα ώστε να τεθούν στον φάκελο που θα αξιολογήσουν οι βουλευτές για τις επόμενες ενέργειες τους κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Τα έγγραφα αυτά είναι κρίσιμα στην παρούσα φάση, πριν την τυχόν εισαγωγή του θέματος στην Ολομέλεια. Η δε μη συμπερίληψη των εγγράφων αυτών στη δικογραφία θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας
». 

Με εκτίμηση

Ευάγγελος Βενιζέλος

Σπυράκη: «Ναι» στην προανακριτική, «όλα στο φως»

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για το ζήτημα της Novartis τάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή είχε πει «όλα στο φως».

«Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή "όλα στο φως". Και εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της» σημείωσε η κ. Σπυράκη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει οι μάρτυρες να έρθουν χωρίς κουκούλες.

«Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

«Κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανση του, τώρα που έφτασε στη Βουλή» κατέληξε η Μαρία Σπυράκη.

Ανακοίνωση του ΠαΣοΚ για την προανακριτική


Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Για το σκάνδαλο Novartis έχουμε δηλώσει και επαναλαμβάνουμε: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ, με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της.

Η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής, θα είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989 την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Με αυτόν τον στόχο θα την ψηφίσουμε.

Και παράλληλα θα επιμείνουμε να αναδειχθούν μέσα από την εξεταστική για την Υγεία, τόσο οι ευθύνες για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης επί Κυβερνήσεων ΝΔ την περίοδο 2004/2009, όσο και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων
».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού


«Το έργο της προανακριτικής είναι εξαρχής υπονομευμένο. Οι άθλιες διατάξεις περί ευθύνης υπουργών δεν αφήνουν δυστυχώς πολλά περιθώρια για ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Οι πολίτες θα ζήσουν άλλη μια καταιγίδα από καταγγελίες, φήμες, διαρροές, βρισιές, λάσπη, μη μπορώντας τελικά να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Και φοβούμαστε ότι αυτός είναι και ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να μην έχουμε ούτε ενόχους, ούτε αθώους, μόνο σκιές. Και αυτό είναι το χειρότερο.

Το Ποτάμι θα αγωνισθεί μέσα σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο να αναδείξει την αλήθεια. Πρώτη προτεραιότητα είναι να έρθουν και να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Και οι Βουλευτές – ανακριτές πρέπει να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών που διερευνούν εδώ και χρόνια το σκάνδαλο Novartis.

Και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσει η ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης».

«Ναι» στην Προανακριτική από την Ένωση Κεντρώων


Σύμφωνη με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis δηλώνει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων.

«Πιστεύουμε όμως» συμπληρώνει «ότι έγινε το λάθος να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, χωρίς να έχει δέσει το κατηγορητήριο». 


tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis - Προτείνει προανακριτική Επιτροπή από τη Βουλή"

Αβραμόπουλος για Novartis: «Αίτημα στον Αρειο Πάγο να ανακαλέσει άμεσα την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα»

«Άθλια υπόθεση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της σκευωρίας» χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis.

«Εδώ και δεκαετίες προσφέρω στην πατρίδα με σκοπό τη διαφάνεια. Εκφράζω την αγανάκτηση και λύπη μου γιατί αυτή τη συγκεκριμένη στιγμη ο δημόσιος διάλογος μονοπωλείται από μια υπόθεση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της σκευωρίας. Αυτή η υπόθεση δεν με αγγίζει με κανένα τρόπο» ξεκαθάρισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Mεταξύ άλλων ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης έκανε λόγο για καθοδηγούμενη ψευδορκία, και για μια σκοτεινή υπόθεση, που βαραίνει ως σκιά την κοινωνία.

Κάνοντας λόγο για «θλιβερή υπόθεση συκοφαντίας θλιβερών ψευδομαρτύρων με κουκούλα» ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως «καταθέτω μηνυτήρια αναφορά κατά των ψευδομαρτύρων και ζητώ από τον Άρειο Πάγο να αποσύρει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Έχει υποχρέωση να το κάνει. Οι μαρτυρίες βασίζονται σε αόριστες φήμες, δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο».

«Αν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα θα φέρω το ζήτημα στο σύνολο των θεσμών για να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όσον αφορά στην υπόθεση των εμβολίων ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε «υπερήφανος» για τη διαχείριση λέγοντας πως υπεύθυνο είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Όταν ξέσπασε η κρίση συγκροτήθηκε διεπιστημονική επιτροπή. Τώρα οι κουκουλοφόροι τη συνδέουν με την υπόθεση της Novartis. Ο κουκουλοφόρος που σύντομα θα αναγκαστεί να βγάλει την κουκούλα ψεύδεται διότι δεν υπήρξε δεύτερη παραγγελία από τη Novartis. Προηγήθηκε έρευνα αγοράς και τότε η Novartis δήλωσε επίσημα αδυναμία προσφοράς» πρόσθεσε.

Τι απαντά ο Αβραμόπουλος για τα 8 εκατομμύρια εμβόλια

Και συνέχισε: «Στη Novartis πληρώθηκαν 1,4 εκατομμύρια δόσεις. Οι οδηγίες τότε από τον ΠΟΥ έλεγε ότι απαιτούνται δύο δόσεις κατ΄ άτομο. Η Ελλάδα αποφάσισε ότι έπρεπε να εμβολιστεί ο μισός πληθυσμός δηλ. 4 εκατομμύρια. Ο ΠΟΥ όμως αποφάσισε στη συνέχεια τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού. Δηλαδή οκτώ εκατομμύρια κατοίκων επί δύο δόσεις για τον καθένα. Δύο μήνες μετά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κρίνει ότι μία δόση κατ άτομο είναι επαρκής. Το υπουργείο ακυρώνει την πρώτη παραγγελία και επιστρέφει στην αρχική απόφαση κάλυψης. Οι εταιρείες προσέφυγαν στη διεθνή Δικαιοσύνη και το ΚΕΛΠΝΟ κερδίζει με ανταγωγές την υπόθεση. Μόνο η Ελλάδα προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία. Ακολούθως ο ΠΟΥ έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για τους χειρισμούς της και την έγκαιρη θωράκιση του πληθυσμού. Λέει ο μάρτυρας ότι ο "υπουργός Υγείας παρέσυρε τον Καραμανλή". Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε; Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε με ευθύνη και αυτό είναι εύσημο για τον Καραμανλή».

«Η δικαιοσύνη θα κρίνει ποιοι εμπλέκονται σε αυτή τη σκευωρία θα τη βοηθήσουμε να τους ανακαλύψει και να τους φέρει στο εδώλιο» τόνισε επίσης για να καταλήξει: «Στόχος η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η πολιτική τάξη της χώρας».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι δεν χρειάστηκαν παρά δύο μόνο ημέρες με σκοπό τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων. «Είναι πράξη εσκεμμένη και υποκινούμενη, έκφανση της σήψης και της παρακμής που έχουμε οδηγηθεί. Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου υπονομεύονται. Η καταδίκη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι κατηγορηματική. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Όταν ενημερώθηκα, νόμισα ότι ο συνομιλητής μου έκανε πλάκα, αλλά "δεν μασάμε". Οι ψευδομάρτυρες ετέθησαν στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών σκοπών. Εκείνοι που τους υπαγόρευσαν τα άθλια και ασυνάρτητα κείμενα θα αποκαλυφθούν. Είναι θέμα ωρών η σκευωρία να καταρρεύσει και οι εμπνευστές θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».



Η συνέντευξη του πρώην υπουργού Υγείας, το όνομα του οποίου αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα.

«Συκοφάντες και νοσηρά μυαλά μου έστησαν σκευωρία»


Για «σκευωρία», που του έστησαν «συκοφάντες» και «νοσηρά μυαλά» έκανε λόγο σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και πρώην υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας την οργή του για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «σήμερα έλαβα γνώση της ατεκμηρίωτης και διάτρητης δικογραφίας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρόκειται για σκευωρία χωρίς προηγούμενο που σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν θα ευσταθούσε. Μόνο νοσηρά μυαλά θα μπορούσαν να την εμπνευστούν».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αντέδρασε σε όσα υποστηρίζει ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες για μίζες που δόθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού που αφορούσε στον μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV.

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, μια εβδομάδα μετά, δύο συμπατριώτες μας πέθαναν από τον ιο HIV. Τότε ρώτησα τους συνεργάτες μου τι χρειάζεται και μου απάντησαν μοριακός έλεγχος. Να εγκαταστήσουμε, απάντησα. Μου είπαν ότι χρειάζεται διαγωνισμός και θα στοιχίσει πολλά. Και τότε τι έκανα; Αντί να διενεργήσει τον διαγωνισμό το υπουργείο Υγείας ή το υπουργείο Ανάπτυξης , κάτι που δεν ξέρουν αυτοί οι συκοφάντες, εισηγήθηκα και πέρασε νόμος με τον οποίο συνεστήθη διακομματική επιτροπή της Βουλής, για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, που διενήργησε τον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο και στο τέλος με βάση τις αποφάσεις αυτές προχωρήσεις».

«Αρα αυτό που λέει, όχι μόνο δεν στέκει, αλλά είναι συκοφαντία. Αυτό που δεν ξέρει αυτός ο αλητήριος είναι ότι δεν ήταν το υπουργείο, ήταν η Βουλή. Ας κατηγορήσει λοιπόν ευθέως τη Βουλή» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας:

«Θα περίμενα οι ανακριτές αυτά να τα ρωτούν και όχι να παίρνουν στα σίγουρα όσα τους λένε αυτοί οι περιέργοι τύποι που προσπαθούν να φυλάξουν τον πισινό τους από όσα τους περιμένουν για τις απατεωνιές που έκαναν στις εταιρείες τους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος για Novartis: «Αίτημα στον Αρειο Πάγο να ανακαλέσει άμεσα την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα»"

Κ. Χατζηδάκης: Ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ στις τσέπες μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών

Σε σοβαρές καταγγελίες για την αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, με ερώτησή του στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, στην οποία κάνει λόγο για «λογιστική απορρόφηση» πόρων η οποία έχει μηδαμινό θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, σε μια περίοδο μάλιστα παρατεταμένης έλλειψης ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης καταγγέλλει ότι ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων σε 3 από τις 4 Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), ενώ τα 4 Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος παραμένουν αδρανή.  
Αξιοποιώντας στοιχεία από τις σχετικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια, καθώς και από τους διαδικτυακούς τόπους του ΕΠΑνΕΚ (www.antagonistikotita.gr) και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr), ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει τα εξής:
  • «Δύο χρόνια μετά την ημερομηνία προκήρυξης (Φεβρουάριος 2016) των τεσσάρων Δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), φαίνεται πως δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα ούτε ένα ευρώ σε τρεις εξ αυτών! Στη Δράση «Ενίσχυση της Απασχόλησης των Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει υπάρξει κάποια κινητικότητα, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί καν η οριστική ένταξη Δικαιούχων που είχαν ενταχθεί προσωρινά τον Οκτώβριο του 2016. Στις άλλες τρεις Δράσεις, όμως, η ροή πόρων δείχνει να βρίσκεται στο μηδέν. Συγκεκριμένα:
    1. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα: Στις 13/2/2017, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση εντάχθηκαν προσωρινά 1526 Δυνητικοί Δικαιούχοι με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό και δημόσια δαπάνη 86.086.885,36€. Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης αυξήθηκε από 72 εκ. ευρώ σε 116 εκ. ευρώ, αυξάνοντας τους προσωρινά ενταγμένους με νέες προεντάξεις Δυνητικών Δικαιούχων.
Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, ούτε οι οριστικές εντάξεις των αρχικών ενταγμένων έργων έχουν ολοκληρωθεί, ούτε η οριστικοποίηση του καταλόγου των προτάσεων που απορρίφθηκαν, αλλά ούτε και η λίστα των νέων εν δυνάμει δικαιούχων!
    1. Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ: Τον Σεπτέμβριο του 2017 εντάχθηκαν προσωρινά 1439 Δυνητικοί Δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 79.234.155,42€. Παράλληλα, με νεότερη απόφαση της Ε.Γ. ΕΣΠΑ κ. Ε. Φωτιονιάτα αυξήθηκε η δημόσια δαπάνη της Δράσης από 90 εκ. ευρώ σε 110 εκ. ευρώ, όπως και ο αριθμός των Δυνητικών Δικαιούχων σε 1.970.
Σύμφωνα με τις αναρτηθείσες αποφάσεις στη Διαύγεια, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί μόλις 114 έργα Δικαιούχων από τα 1970 δημόσιας δαπάνης 6,1 εκ. €.
Και σε αυτό το πρόγραμμα ούτε ένα ευρώ δεν έχει εκταμιευτεί στις επιχειρήσεις.
    1. Αναβάθμιση ΜΜΕ για την είσοδό τους στις νέες αγορές: Τον Ιούλιο του 2017 εντάχθηκαν προσωρινά 4.412 Δυνητικοί Δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 257 εκ. ευρώ. Παρά τη γενναία αύξηση της δημόσιας δαπάνης του Α’ κύκλου, μόλις 754 έργα με δημόσια δαπάνη 38 εκ. ευρώ έχουν ενταχθεί οριστικά.
Συμπέρασμα: Αργοί ρυθμοί, μηδενική εκταμίευση και εδώ.
  • Τα ταμεία Επιχειρηματικότητα ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), Εξοικονομώ ΙΙ, Υποδομών και Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΠΑνΕΚ έχουν συσταθεί 4 Ταμεία Χαρτοφυλακίου συνολικούπροϋπολογισμού 868 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη ΕΠΑνΕΚ): Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ με π/υ 400 εκ. ευρώ και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών με π/υ 200 εκ. ευρώ που αφορούν στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους, το Ταμείο Υποδομών με συνολικό π/υ 400 εκ. ευρώ (200 εκ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ) που αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στους τομείς ενεργειακής απόδοσης και αστικής ανάπτυξης και το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ (68 εκ. ευρώ) που αφορά στη χρηματοδότηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.
Τα 868 εκ. ευρώ, δηλαδή, παραμένουν αδρανή, χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και χωρίς καμία διευκόλυνση για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.
Επιπλέον, περίπου 500 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας λιμνάζουν στις Περιφέρειες, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ο τρόπος επιλογής ανάθεσης σε ενδιάμεσο φορέα, παρά το γεγονός ότι ορισμένες Περιφέρειες είναι ώριμες για προκηρύξεις (π.χ. η Κεντρική Μακεδονία σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Περιφερειάρχη).»
Για αυτόν τον λόγο, ο Κωστής Χατζηδάκης ζητάει από τον υπουργό τα εξής:
  1. Ενημέρωση σχετικά με τους στόχους απορρόφησης ανά τομεακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 2017, καθώς και για το ποσοστό απόκλισης από τους αρχικούς στόχους.
  2. Αναλυτική ενημέρωση για το ΕΠΑνΕΚ με έναν πίνακα που θα περιέχει:
    • Ονομασία Άξονα
    • Ονομασία Δράσης
    • Ημερομηνία προκήρυξης
    • Ημερομηνία οριστικής ένταξης έργων /Αριθμός Έργων
    • Δεσμεύσεις 2017
    • Δημόσια Δαπάνη μέχρι 31/12/2017 που έχει καταβληθεί.
  1. Τους λόγους για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση πόρων, καθώς και ενημέρωση σχετικά με το αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μελλοντική εκταμίευση.
Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης, επισυνάπτει και σχετικό πίνακα:
liberal

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Χατζηδάκης: Ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ στις τσέπες μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών"

Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στις 4 Μαρτίου και στο Κιλκίς μετά την Πάτρα

Νέα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, προστίθενται μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ήδη έγινε γνωστό το συλλαλητήριο στην Πάτρα ενώ όπως ανακοινώθηκε στις 4 Μαρτίου θα γινει συλλαλητήριο και στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων στο Κιλκίς. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «κλείδωσαν» τη συγκεκριμένη ημερομηνία μετά από απαίτηση χιλιάδων διαδηλωτών.

Αρχικά υπήρχε η σκέψη να γίνει μέσα στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αλλά τελικά αποφασίστηκε να γίνει στις 4 Μαρτίου. Ήδη στη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεκινήσει εκστρατεία ώστε εκείνη τη μέρα να δώσουν το παρών χιλιάδες Μακεδόνες.

Το δελτίο τύπου για το νέο συλλαλητήριο

Η αφίσα για το συλλαλητήριο

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στις 4 Μαρτίου και στο Κιλκίς μετά την Πάτρα "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news