facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Μενίδι: Ρομά άρπαξαν όπλο αστυνομικού

Σύμφωνα πηγές του bloko.gr, ομάδα Ρομά επιτέθηκαν σε αστυνομικό με πολιτικά, στην περιοχή του Μενιδίου, πιθανότατα χωρίς να γνωρίζουν την ιδιότητά του, και του άρπαξαν το τσαντάκι μέσης.

Σε αυτό ο αστυνομικός είχε το πιστόλι του και το πορτοφόλι με χρήματα και τα προσωπικά του έγγραφα.

Ο αστυνομικός, ενημέρωσε το κέντρο της Άμεσης Δράσης και συνάδελφοί του της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ έσπευσαν στο σημείο.

Το τσαντάκι με όλα τα περιεχόμενα βρέθηκε άθικτο, πεταμένο λίγα μέτρα μακριά, καθώς φαίνεται ότι οι ληστές άνοιξαν να δουν τη λεία τους και μόλις είδαν το πιστόλι και την ταυτότητα τού αστυνομικού, κατάλαβαν ότι θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα και το ξεφορτώθηκαν.

Αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και οι δράστες.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Μενίδι: Ρομά άρπαξαν όπλο αστυνομικού"

Παυλόπουλος σε Μοσκοβισί: Ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα

Την ανάγκη τερματισμού της αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας και την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, παρουσία και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί για άλλη μια φορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η άφιξή του συμπίπτει χρονικά με το τέλος του Ελληνικού Προγράμματος και τον ευχαρίστησε θερμά για τη συμβολή του, τόσο προς την κατεύθυνση αυτή όσο και προς τη διαδικασία για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, που είναι- όπως σημείωσε- υποχρέωση των Εταίρων μας.

Απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι η προσφορά του προς την Ελλάδα είναι κάτι που αφορά την Ευρωζώνη γενικότερα, καθώς η περίπτωση της Ελλάδας αφορά τη συνοχή της Ευρωζώνης. «Ήταν ένα δείγμα γραφής, έστω και καθυστερημένα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έχει τους μηχανισμούς να αντιμετωπίζει τις κρίσεις».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κ. Μοσκοβισί δικαιώνεται αναφορικά με τις θέσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει, ως αρμόδιος επίτροπος. «Στο τελευταίο βιβλίο σας είχατε επισημάνει την αλλαγή γραμμής, η οποία πρέπει να υπάρξει, για να έχουμε ένα ευοίωνο μέλλον για την ίδια την Ευρωζώνη. Είχατε τονίσει ότι η αδιέξοδη λιτότητα είναι επικίνδυνη και ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» υπενθύμισε.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως «τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων στη Γερμανία για τη δημιουργία της μεγάλης συμμαχίας, εκεί ακριβώς κατατείνουν. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε τις θέσεις των Εταίρων στη Γερμανία, και ιδίως του κ. Σουλτς, ότι "τέλος στην αδιέξοδη - το τονίζω - λιτότητα". Γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και καιρός είναι να δούμε, τώρα πια, και τις μεταβολές που πρέπει να υπάρξουν σε γενικότερα θέματα, ώστε η Ευρωζώνη να πάει ακόμη πιο μπροστά, σε κρίσιμους καιρούς για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές που αφορούν το ίδιο το Eurogroup, αλλαγές που αφορούν την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και αλλαγές που αφορούν τα μέσα που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη γενικευμένη κρίση χρέους που έρχεται και η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Ελλάδα σας στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια. Και εύχομαι στο μέλλον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αξιοποιήσουν την προσωπικότητά σας και τις ικανότητές σας, όπως ακριβώς σας ταιριάζει» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια στιγμή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Είναι μια στιγμή εμπιστοσύνης και ελπίδας. Ελπίδας και εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και για την Ελλάδα.

«Καταρχάς, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση με την οικονομία της χώρας γενικότερα, η οποία παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης, δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης και προοπτικές για τον ελληνικό λαό. Επίσης, είναι κάποια στιγμή ελπίδας, διότι βλέπουμε ότι διαφαίνεται αυτή η έξοδος από το πρόγραμμα και κάτω από πάρα πολύ καλές συνθήκες. Πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη αισιοδοξία και αντιμετωπίζω με θάρρος και το μέλλον, γιατί βλέπω ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες και βλέπουμε και μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης ποια είναι η κατάσταση. Περιμένουμε βέβαια και την τέταρτη αξιολόγηση, έτσι ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τώρα παραμένουν δύο θέματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως. «Το ένα είναι το θέμα της επίβλεψης, η οποία όμως θα ισχύσει για μετά ο πρόγραμμα και δε θα αποτελέσει μια εμπλοκή στις υποθέσεις των Ελλήνων. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους ποια θα είναι η στρατηγική που θα υιοθετήσουν για την έξοδο από το πρόγραμμα και για τη μετά το πρόγραμμα ζωή τους. Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα του χρέους. Και γι΄ αυτό όμως είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν και θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μας» υπογράμμισε.

«Τον Αύγουστο, όταν βγει τελικά η Ελλάδα από τα Μνημόνια, θα αισθάνομαι μια περηφάνια και μια ευχαρίστηση, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ήμουν με την πλευρά των "καλών" της ιστορίας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο μέλλον για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας: «Έχουμε εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ξέρουν να εκτιμούν τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά. Και σας το λέω ευθέως: Είχε πολλά χρόνια η ΕΕ να δει έναν Επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις του δικού σας επιπέδου και, κυρίως, της τεχνοκρατικής επάρκειας και της δυνατότητας χάραξης πολιτικής. Αυτός ο συνδυασμός είναι κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες. Και, νομίζω, επειδή δεν μας περισσεύουν οι προσωπικότητες στην Ευρώπη, ότι θα έχετε την συνέχεια που αρμόζει και σε σας και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος σε Μοσκοβισί: Ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα"

Μοσκοβισί: Θα υπάρξει εποπτεία για την Ελλάδα -Δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την αποχώρησή του, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε ότι πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα την τρίτη αξιολόγηση και να προετοιμαστεί για την τέταρτη. Αν αυτό γίνει σωστά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα, προσέθεσε ακόμη ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Αν όλα πάνε καλά, στο eurogroup 21 Ιουνίου θα υπάρξει συνολική συμφωνία για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα, για το post programme surveillance, για τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, θα είναι μια ιστορική στιγμή», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στη μετά το Μνημόνιο εποχή, είπε ότι ο ίδιος δεν θέλει κανενός είδους πρόγραμμα, αναφέροντας ότι δεν θα ισχύσουν ειδικοί κανόνες για την Ελλάδα, ωστόσο, είπε ότι πρέπει να διασφαιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Πρέπει να διευκρινίσουμε τους όρους για post programme surveillance, να διασφαλίσουμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (όπως κάνουν Ιρλανδία, Πορτογαλία), στηριγμένοι σε σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, ευχαρίστησε ακόμη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Tι είπαν στη συνάντησή τους Τσίπρας-Μοσκοβισί

«Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό όροσημο για την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Πιέρ Μοσκοβισί, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων να δηλώνει το ίδιο αμέσως μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τα στοιχεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Σημείωσε δε, πως «όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός», ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις, «αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση».

Υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές, διότι οι συναλλαγές πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά στη ζήτηση από τους επενδυτές και τούτο καταδεικνύει ότι είμαστε σε πολύ καλή τροχιά». Εξέφρασε την πεποπίθηση ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, διότι το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα». «Μετά από οκτώ έτη, νομίζω ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια και να οργανώσουμε την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Τούτο, με πιο θετικό τρόπο, με πιο αισιόδοξο τρόπο για τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει πολλά τα προηγούμενα έτη».

«Έρχομαι εδώ, όντας αισιόδοξος και πεπεισμένος. Είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Έχω δει στους αριθμούς, ανάπτυξη 1,6% και 1,5% για τα επόμενα έτη. Βλέπω ότι η ανεργία μειώνεται. Βλέπω ότι η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί, παρά τις αμφιβολίες, παρά τις αναταράξεις που υπάρχουν στις αγορές», είπε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί. Για να σημειώσει ότι «αυτό είναι ένα μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι». Είπε ότι το μέλλον θα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. «Για μένα είναι σαφές. Όταν είσαι στο πρόγραμμα, είσαι σε πρόγραμμα. Όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις. Αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση», τόνισε.

«Ναι», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «είναι πολύ φυσικό να εννοούμε τα ίδια πράγματα, να μιλάμε την ίδια γλώσσα, χωρίς διερμηνείς. Όχι, εδώ δεν χρειαζόμαστε διερμηνείς. Όχι επειδή μιλάμε αγγλικά, αλλά επειδή κατανοούμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Θα υπάρξει εποπτεία για την Ελλάδα -Δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα "

Μπόικο Μπορίσοφ : Ούτε για πλάκα «Μακεδονία» τα Σκόπια. Βέτο της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.

Ευτυχώς, η Βουλγαρία απορρίπτει κάθε συζήτηση για την απόδοση του ονόματος «Μακεδονία» έστω και με γεωγραφικό προσδιορισμό στο κράτος των Σκοπίων. Ας το εκμεταλλευθούν για μίαφορά οι ελληνόφωνοι αξιωματούχοι.

«Η Βουλγαρία δεν είναι σύμφωνη στην ονομασία της ΠΓΔΜ να συμπεριλαμβάνεται γεωγραφικός προσδιορισμός», δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ σε τηλεοπτική συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στις επιφυλάξεις της Σόφιας για ενδεχόμενη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, του τύπου
«Βόρεια Μακεδονία».

«Εναλλακτικές ονομασίες του τύπου «Βόρεια Μακεδονία» είναι «απόλυτα απαράδεκτες για μας» επειδή τα νοτιοδυτικά τμήματα της Βουλγαρίας συμπεριλαμβάνονται σε παρόμοια ονομασία, από γεωγραφική άποψη.
Κι αυτό θα μπορούσε να γίνει προϋπόθεση για εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Βουλγαρίας», τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.

«Στο πλαίσιο διαφορετικών διαβουλεύσεων που έχουν γίνει μαζί μας στο παρελθόν, συζητήθηκαν διάφορες εκδοχές.
Θα επαναλάβω, ότι μια από τις εκδοχές που τέθηκαν υπόψη μου ήταν η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», αν δεν κάνω λάθος. Εγώ είπα, ότι αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε εμείς, επειδή αύριο θα πουν, ότι η πόλη Μπλαγκόεβγραντ (διοικητικό κέντρο της ομώνυμης περιφέρειας στη ΝΔ Βουλγαρία – σ.σ.) είναι «μακεδονική»», τόνισε ο κ. Μπορίσοφ αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της Σόφιας για το θέμα της ονομασίας.

mynewspoint
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπόικο Μπορίσοφ : Ούτε για πλάκα «Μακεδονία» τα Σκόπια. Βέτο της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ."

Τριακοστή δεύτερη μεταξύ 34 χωρών η Ελλάδα στην υγεία

Στην 32η θέση, σε σύνολο 34 αξιολογούμενων ευρωπαϊκών χώρων, ως προς την ικανοποίηση των πολιτών από το υγειονομικό σύστημα κατατάσσεται σήμερα η Ελλάδα, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), παρουσιάζοντας τα αναλυτικά συμπεράσματα του 19ου Συνεδρίου της Εταιρίας, που είχε τίτλο: «Η Μετάβαση του ΕΣΥ από την Ποσότητα στην Αξία: Σχεδιάζοντας ένα Ασθενοκεντρικό Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ως κεντρικό συμπέρασμα, η ΕΕΜΜΥ, επισημαίνει ότι στο προβλεπτό μέλλον, η Πολιτική Υγείας δεν μπορεί να επιδιώκει την περαιτέρω ποσοτική διεύρυνση, αλλά οφείλει να υπηρετήσει την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των πολιτών, στο πλαίσιο των ήδη διαθέσιμων και πλημμελώς αξιοποιούμενων οικονομικών πόρων.

Μεγέθυνση Χωρίς Ποιότητα
Από το 1974 η Πολιτική Υγείας στην Ελλάδα υπήρξε μονομερώς προσανατολισμένη στην ποσοτική επέκταση, διεκδικώντας και καταναλώνοντας ένα συνεχώς μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, μέχρι την έναρξη της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Κατά την τελευταία 35ετία δαπανήθηκαν τεράστιοι πόροι του ελληνικού πληθυσμού (άμεση φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, ιδιωτικές πληρωμές) και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Όμως, η χρήση των πόρων δεν στηρίχθηκε σε επιστημονική τεκμηρίωση, πληθυσμιακά δεδομένα, υγειονομικούς δείκτες και οικονομικό ορθολογισμό. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν κυρίως με μικροπολιτικά και συντεχνιακά κριτήρια, ενώ απουσιάζει διαχρονικά ένας επαρκής και αντικειμενικός μηχανισμός σχεδιασμού, οργάνωσης, διοίκησης, μέτρησης αξιολόγησης και ελέγχου.
Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων και αναλώσεων κάθε μορφής ωφέλησε μονομερώς την πλευρά της προσφοράς (ανεξαρτήτως του ιδιωτικού ή «δημόσιου» νομικού χαρακτηρισμού της), δηλαδή το λεγόμενο ιατροβιομηχανικό σύμπλεγμα, με την ευρεία έννοια του όρου. Η σπάταλη διαχείριση και η «έντεχνη υπεξαίρεση» της ανεξέλεγκτης δημόσιας δαπάνης αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες πτώχευσης του ελληνικού κράτους.
Παράλληλα, το όφελος του πληθυσμού υπήρξε ασυγκρίτως δυσανάλογο προς τον όγκο του κόστους, ως προς το είδος, την ποιότητα, τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο διανομής των υπηρεσιών. Ασφαλώς, η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού βελτιώθηκε σημαντικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η έννοια της πραγματικής αξίας που εισπράττουν οι λήπτες υγειονομικών υπηρεσιών παραμένει άγνωστη για τους σχεδιαστές και διαχειριστές του τομέα. Ακόμη και μερικές αναιμικές και διάχυτες διατάξεις, συναφείς προς την στενή έννοια της ποιότητας, δεν έχουν αξιοποιηθεί στην πράξη και φαντάζουν μέχρι σήμερα ως αόρατο «φύλλο συκής» ενός υγειονομικού συστήματος που αυτενεργεί, δεν ελέγχεται, δεν αξιολογείται και φυσικά δεν έχει ασθενοκεντρικό προσανατολισμό.
Το μοιραίο αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα στην 32η θέση, σε σύνολο 34 αξιολογούμενων ευρωπαϊκών χώρων, ως προς την ικανοποίηση των πολιτών από το υγειονομικό σύστημα.

Οι Δαπάνες Υγείας
«Δωρεάν υγεία» δεν υπάρχει, παρά τα συνθήματα. Οι πολίτες καταβάλουν το πλήρες και βαρύ κόστος, έμμεσα ή άμεσα, με νόμιμους, νομιμοφανείς και παράνομους τρόπους.
Από την έναρξη της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η δημόσια δαπάνη υγείας μειώθηκε στις χώρες της Ε.Ε., όμως ειδικά στην Ελλάδα η μείωση υπήρξε δραματικά μεγαλύτερη. Αυτό οφείλεται αφενός στην προγενέστερη καταχρηστική υπερδιόγκωση, αφετέρου στη συρρίκνωση της οικονομίας και στη δραστική παρέμβαση των δανειστών στη δομή των κρατικών δαπανών. Σημειώνεται όμως ότι η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, αντίθετα προς την ιδιωτική, δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε.
Στο ορατό μέλλον και με ορθολογικά κριτήρια, δεν διαφαίνεται ρεαλιστική δυνατότητα για μια ουσιαστική αύξηση της δημόσιας δαπάνης υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ είναι προβληματική και αμφίβολη η αύξηση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης υγείας.
Η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, που υπήρξε διαχρονικά υψηλή στην Ελλάδα, εκτοξεύθηκε με την έναρξη της τρέχουσας κρίσης, συνεχίζει να αυξάνεται και είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε. Περαιτέρω διεύρυνση των «out of pocket» πληρωμών εκ μέρους των νοικοκυριών φαίνεται σχεδόν αδύνατη, χωρίς καταστροφικές συνέπειες γι’ αυτά.
Γενικεύοντας, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης, η συνολική υγειονομική δαπάνη στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στα όρια της ομάδας χωρών της Νότιας Ευρώπης. Ωστόσο, η βιομηχανία της υγείας, οι συντεχνιακοί φορείς των παρόχων και τα συνδικάτα των εργαζομένων στο ΕΣΥ ομονοούν σε μία και μοναδική διεκδίκηση: την αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας, χωρίς έστω να υποδηλώνεται υποκατάσταση των ιδιωτικών, δηλαδή αποβλέπουν στη συνολική αύξηση του υγειονομικού κόστους.
Η ορθολογική διαχείριση των ήδη διαθέσιμων πόρων σπανίως αποτελεί αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού. Όμως, η εσωτερική ανακατανομή των πιστώσεων κατά τρόπο, ώστε να βελτιώνεται η αξία του παραγόμενου αποτελέσματος, είναι η μόνη ρεαλιστική πολιτική υγείας με ασθενοκεντρική στόχευση.

Επίπεδο Υγείας, Απειλές και Προβλήματα
Το προσδόκιμο ζωής κατά την γέννηση αυξάνεται στην Ελλάδα και είναι υψηλότερο του Μ.Ο. των χωρών της Ε.Ε., ενώ η αποτρεπτή θνησιμότητα έχει μειωθεί και υπολείπεται ελάχιστα του μέσου όρου. Η αυτοαναφερόμενη καλή υγεία του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού καταλαμβάνει την έκτη (6η) θέση στην Ευρώπη. Μάλιστα, ενώ οι πολίτες υψηλού εισοδήματος κατατάσσονται στην όγδοη (8η) θέση, ο πληθυσμός χαμηλού εισοδήματος κατέχει την πρώτη (1η) θέση αυτοαναφερόμενης καλής υγείας, στο πλαίσιο των 28 χωρών.
Διαφαίνεται όμως ότι, η καλή κατάσταση υγείας απειλείται σοβαρά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις αποτυχίες της διαχρονικά ασκούμενης πολιτικής.
Η αυτοαναφερόμενη ως μη ικανοποιούμενη ανάγκη περίθαλψης έχει προσλάβει εξαιρετικές διαστάσεις. Η συμπεριφορά των πολιτών και ιδιαίτερα των χαμηλότερων εισοδημάτων έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη συνεχή αύξηση των ιδιωτικών πληρωμών. Η καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας δεν φαίνεται να προκαλεί αξιόλογο περιορισμό στις άμεσες πληρωμές, αφού δεν αντιμετωπίζονται τα κόστη πρόσβασης και χρόνου και οι άδηλες και έκνομες χρηματικές απαιτήσεις μεγάλης μερίδας λειτουργών της υγείας.
Το νοσοκομειακό ΕΣΥ διοικείται κεντρικά και ερασιτεχνικά, παραμένοντας αυστηρά ιατροκεντρικό, ενώ η εξωνοσοκομειακή δημόσια φροντίδα είναι υποτονική, περιπτωσιακή, «συνταγογραφική» και αναποτελεσματική, χωρίς δράσεις αγωγής υγείας, πρόληψης, κατ’ οίκον νοσηλείας, αποκατάστασης κλπ. Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, με ορατές τις δυσμενείς συνέπειες. Π.χ., αν και τα ποσοστά κρουσμάτων θεραπεύσιμων μορφών καρκίνου είναι σημαντικά χαμηλότερα στην Ελλάδα, η θνησιμότητα είναι ίδια με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Οι χρόνιες παθήσεις επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα διαβίωσης και η διάρκεια ζωής με καλή υγεία μειώνεται συνεχώς. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν μετεκπαιδεύεται στις μεθόδους έγκαιρης ανίχνευσης παθολογικών καταστάσεων και αποφυγής επιβαρυντικών συνηθειών.
Τα υψηλά ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων, επανεισαγωγών, κατανάλωσης αντιβιοτικών κλπ είναι απαράδεκτα. Στα ελληνικά νοσοκομεία δεν χρησιμοποιούνται δείκτες αξιολόγησης, ούτε είναι διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία, προσδιοριστικά της ποιότητας της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας. Η κατάσταση των κτιριακών και μηχανολογικών υποδομών, οι χρόνοι αναμονής και η ελλιπής ξενοδοχειακή φροντίδα καθιστούν δυσδιάκριτο τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των ασθενών, παρά τις ακάματες προσπάθειες της πλειοψηφίας του προσωπικού.
Είναι προφανής η ανάγκη διατύπωσης ενός σύγχρονου «δόγματος» για την ευρεία μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, αντί των δευτερευουσών, περιπτωσιακών και συχνά λανθασμένων παρεμβάσεων.

Από την Ποσότητα στην Αξία
Σε διεθνές επίπεδο, οι σχεδιαστές της πολιτικής και των συστημάτων υγείας επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αξία των εκροών, όπως αυτή αποτυπώνεται σε πραγματικά και μετρήσιμα κλινικά αποτελέσματα και όπως την προσλαμβάνουν και την αξιολογούν οι λήπτες (χρήστες) των υπηρεσιών. Πρώτιστη μέριμνα είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και όχι η προσαύξηση των δαπανών υγείας, ιδιαίτερα όταν είναι εμφανές ότι ένα σημαντικό ποσοστό τους αναλώνεται άσκοπα.
Στην Ελλάδα της κρίσης, η επιβίωση και ανασύνταξη του υγειονομικού συστήματος δεν πρέπει να επαφίεται στην βερμπαλιστική και ατεκμηρίωτη διεκδίκηση μιας ανέφικτης ή ελάχιστα εφικτής και μελλοντικής αύξησης της δημόσιας (και ιδιωτικής) δαπάνης υγείας. Η ποιότητα των υπηρεσιών και η ικανοποίηση των πολιτών μπορούν να επιτευχθούν κυρίως με την άμεση άσκηση επιστημονικού management, τόσο στον τομέα των ανθρώπινων και υλικών πόρων, όσο και των διαδικασιών, με γενικευμένη αξιοποίηση των τεχνολογικών καινοτομιών. Τα αναγκαία μέτρα είναι πασίγνωστα, προϋποθέτουν όμως εγκατάλειψη των πολιτικών σκοπιμοτήτων, έμπρακτη υποκίνηση των δημιουργικών στελεχών, αποδυνάμωση της «κοινωνικής οκνηρίας» μιας μερίδας κακομαθημένων δημοσίων υπαλλήλων, περιορισμό της «ταξικής ηγεμονίας» του ιατρικού σώματος κ.ά. Γενικεύοντας, το ΕΣΥ δεν πρέπει να εμφανίζεται ως δωρεοδόχος συμπαραστάτης των «ασθενών», αλλά υποχρεούται να ανταποδίδει στους χρηματοδότες του την αναλογούσα ποιότητα και αξία, σε σχέση με το βαρύ τίμημα που καταβάλουν για την υποτιθέμενη «δωρεάν» υγεία.
Ο περιττός κατακερματισμός των δομών, η απρογραμμάτιστη και άνιση στελέχωση, η υπολειτουργία της εγκατεστημένης ιατρικής τεχνολογίας, η κακή διαχείριση των σπάνιων οικονομικών πόρων, η έλλειψη αξιολόγησης και η ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου της ποιότητας αυξάνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών και πριμοδοτούν την αναγκαστική ανάλωση ιδιωτικών πόρων.
Η ασθενοκεντρική ανακατεύθυνση του υγειονομικού συστήματος επιβάλει την άμεση αντικατάσταση των ευκαιριακών και πυροσβεστικών δράσεων, με την εκπόνηση και υλοποίηση ενός σφαιρικού σχεδίου, που θα υπακούει στις ακόλουθες αρχές:
Το σύστημα πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικές δυνατότητες χρηματοδότησης εκ μέρους των πολιτών, χωρίς να προσβλέπει σε υπόγεια και πρόσθετη αύξηση των ιδιωτικών πληρωμών ή στην προσδοκία νέας εκτίναξης της δημόσιας δαπάνης, προφανώς με διεύρυνση του κρατικού εξωτερικού δανεισμού.
Το σύστημα οφείλει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα, δίνοντας προτεραιότητα στην ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού. Άλλες σκοπιμότητες, όπως αντικρουόμενες ιδεοληψίες, συντεχνιακά συμφέροντα, ψηφοθηρικές επιδιώξεις, υπερβολική κερδοσκοπία κλπ πρέπει να υποτάσσονται στην ανάγκη ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας.
Η μεγιστοποίηση της παραγόμενης αξίας πρέπει ν’ αναζητηθεί στην αξιοποίηση του συνόλου του επενδεδυμένου κεφαλαίου. Οι πολίτες-πληρωτές ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότητα και ποιότητα των προσλαμβανόμενων υπηρεσιών και όχι για το «δημόσιο» ή ιδιωτικό νομικό καθεστώς των παραγωγικών μηχανισμών, αφού αποζημιώσουν τους πάντες.
Η δεδομένη ανάγκη επιβίωσης του ΕΣΥ -ως εγγυητή κάλυψης του συνόλου των αναγκών υγείας- δεν μπορεί να στηριχθεί σε ανεδαφικούς καταναγκασμούς των πολιτών (π.χ. πλήρης απαγόρευση επιλογής ιατρού), αλλά στον σεβασμό των ποικιλόμορφων δικαιωμάτων τους και των εύλογων ποιοτικών απαιτήσεών τους.
Τα επιμέρους μέτρα του νέου σχεδιασμού πρέπει να υπηρετούν στόχους όπως α) η συγκράτηση και αξιοποίηση των ικανότερων λειτουργών υγείας, β) η διασπορά του υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις περιοχές της χώρας, γ) η λειτουργία της δευτεροβάθμιας φροντίδας με τον αναγκαίο αριθμό ολοκληρωμένων νοσοκομείων και όχι υπερβάλλοντα αριθμό υπολειτουργούντων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των δομών για συμπληρωματικές και ακάλυπτες ανάγκες, δ) η δόμηση ενός πλήρους, σφριγηλού, καλά διοικούμενου και αποτελεσματικού πλέγματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας, χωρίς περιττό κατακερματισμό, ικανού να μειώσει την πίεση στα νοσοκομεία, αλλά και να διεκπεραιώσει στην πράξη τα προγράμματα δημόσιας υγείας, πρόληψης, αγωγής υγείας, διαχείρισης χρονίων παθήσεων, αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, κατ’ οίκον νοσηλείας κλπ, ε) η εγκατάλειψη απαρχαιωμένων συστημάτων ισοπεδωτικών αμοιβών για διαφορετικές ικανότητες και συνθήκες εργασίας, στ) η αποφασιστική και γενναία πριμοδότηση των νέων τεχνολογιών, ώστε να ελεγχθεί το κόστος και ν’ αυξηθεί η εγκυρότητα και ποιότητα του παραγόμενου έργου.
Συμπερασματικά, στο προβλεπτό μέλλον, η Πολιτική Υγείας δεν μπορεί να επιδιώκει την περαιτέρω ποσοτική διεύρυνση, αλλά οφείλει να υπηρετήσει την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των πολιτών, στο πλαίσιο των ήδη διαθέσιμων και πλημμελώς αξιοποιούμενων οικονομικών πόρων.

healthmag
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριακοστή δεύτερη μεταξύ 34 χωρών η Ελλάδα στην υγεία"

Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς: Ανεπιθύμητος ο Γ.Μπουτάρης (φωτό - βίντεο)

“Πέφτω από τα σύννεφα! Σοβαρός άνθρωπος υποτίθεται! Ψηφίστηκε από τους Θεσσαλονικείς (Μακεδόνες όντες) δήμαρχός τους!!! Και τι κάνει;
Δηλώνει ότι στην Καστοριά και τη Φλώρινα μιλάμε τα σλαβομακεδόνικα!!!!
Ποια είναι αυτή η γλώσσα αλήθεια; Από πού προέρχεται; Από τα Σλάβικα; Από τα Βουλγάρικα; Μήπως από την αρχαία γλώσσα που μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος; Αυτή η στάση, συνιστά προσβολή τουλάχιστον για την Καστοριά. Μπορεί κάποιοι να μην το βλέπουν έτσι. Μπορεί κάποιοι να συμπλέουν! Να βγουν και να το δηλώσουν, ευθαρσώς χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Και ας είναι υπόλογοι σ’αυτούς που έπεσαν για την Μακεδονία σ’αυτά τα χώματα.
Για όσο πάντως εγώ θα είμαι Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, ο κύριος Μπουτάρης είναι ανεπιθύμητος, τουλάχιστον στο γραφείο μου.
Η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτήρη Αδαμόπουλου μέσω Facebook προς τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ :
Οι κάτω από τον Όλυμπο Έλληνες δεν ξέρουν το πρόβλημα. Δεν ξέρουν ότι τα χωριά της Καστοριάς, της Φλώρινας, της Έδεσσας, της Αλμωπίας, τα  Σλαβομακεδόνικα τα μιλάνε και τα μιλανε σαν μια κανονική γλώσσα”.
Δείτε το βίντεο στο 11:50

fouit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς: Ανεπιθύμητος ο Γ.Μπουτάρης (φωτό - βίντεο)"

Κλείνει 40 καταστήματα ο Σκλαβενίτης - Αναπροσαρμόζει τους μισθούς

Στην επόμενη ημέρα εισέρχεται η «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ» με την επιχείρηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της θέσης και της ανταγωνιστικότητάς της.

Σε κλείσιμο 40 καταστημάτων και σε αναπροσαρμογή των μισθών προχωρά η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης Συγκεκριμένα προχωρά σε αυξήσεις μισθών στο 15% των εργαζομένων και σε μειώσεις μισθών στο 5% επί του συνόλου του προσωπικού, ήτοι 1.050 άτομα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται το στρατηγικό σχέδιο της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ μετά την πρόσφατη συγχώνευση των εταιρειών “Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.” και «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.» στην αρχή του τρέχοντος έτους, με στόχο την πιο εύρυθμη και πιο αποτελεσματική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα.

Το πλάνο της Επιχείρησης περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη κι επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και συγκεκριμένα προβλέπει:

Τον εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Την υιοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογικού συστήματος που βασίζεται σε ένα πιο δίκαιο και ισορροπημένο πλαίσιο αμοιβών.


Την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εμπορική ενδυνάμωση του δικτύου των καταστημάτων.

Με στόχο την υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού και ορθολογικού μοντέλου λειτουργίας, η Σκλαβενίτης έχει ήδη ξεκινήσει τον εξορθολογισμό του δικτύου της στα γεωγραφικά σημεία που σήμερα έχουν υψηλή συγκέντρωση καταστημάτων σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, έχοντας ως στόχο τη διακοπή λειτουργίας 40 καταστημάτων, ώστε έως το τέλος του 2018 ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων να ανέρχεται σε 410. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα 22 καταστήματα που προβλέπονται στην Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα έχει καμία απολύτως επίπτωση στις θέσεις εργασίας, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από άλλα γειτονικά καταστήματα της Επιχείρησης.

Παράλληλα, έχοντας ως προτεραιότητα την προάσπιση των θέσεων εργασίας των 21.000 εργαζομένων της, η Επιχείρηση σε συνεργασία με τα πιο αντιπροσωπευτικά Σωματεία εργαζομένων της, προχώρησαν στην από κοινού υπογραφή και υιοθέτηση μίας νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η νέα σύμβαση αφορά στη θέσπιση ενός πιο δίκαιου και ισορροπημένου πλαισίου αμοιβών και μεταξύ άλλων προβλέπει την εξασφάλιση των ήδη καταβαλλομένων αποδοχών του 80% περίπου των εργαζομένων, νέες αυξήσεις για χαμηλόμισθους εργαζομένους, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% των εργαζομένων, και μειώσεις με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος επιβράβευσης (bonus) για τον εξορθολογισμό των αμοιβών περίπου χιλίων υψηλόβαθμων στελεχών της Επιχείρησης που αντιστοιχούν στο 5% των εργαζομένων. Ακόμη, η σύμβαση προβλέπει την καθιέρωση ενιαίας πολιτικής εκπτώσεων για όλους τους εργαζομένους, τόσο για τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης όσο και για είδη οικιακού εξοπλισμού, ένδυσης και υπόδησης.

Σημειώνεται πως η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ εντός του 2017 επανέφερε σε ομαλή λειτουργία 315 καταστήματα τα οποία προστέθηκαν στο δίκτυό της την 1.3.2017, ανακαινίζοντας πλήρως τα 120 εξ αυτών, και προχώρησε σε 1.700 προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα. Το επενδυτικό της πλάνο το 2018 προβλέπει την πλήρη ανακαίνιση 100 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα με στόχο την εμπορική ενδυνάμωση του δικτύου της.

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.» εισέρχεται με σιγουριά στην επόμενη ημέρα ως μία υπεύθυνη Ελληνική Επιχείρηση που θέτει στο επίκεντρο τους Ανθρώπους της, τους Πελάτες της, τους Προμηθευτές της και το ευρύ καταναλωτικό κοινό».
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει 40 καταστήματα ο Σκλαβενίτης - Αναπροσαρμόζει τους μισθούς"

Νέο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία -Στην Πάτρα, 25 Φεβρουαρίου

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πάτρα διοργανώνεται μέσω των social media. Ήδη στην διαδικτυακή πρόσκληση για τη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 το μεσημέρι της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου στην πλατεία Γεωργίου έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 1. 500 άτομα.

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου, η απαίτηση είναι να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου τονίζουν ότι η εκδήλωση δεν έχει σχέση με κόμματα και δεν επιθυμούν την παρουσία τους στην κινητοποίηση.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ζάεφ μάλιστα δείχνουν να ενισχύουν το ρεύμα στην Πάτρα. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε για το Σύνταγμα της χώρας του:

«Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η «Μακεδονία» άλλαξε το σύνταγμα της το 1993, ενσωματώνοντας, το άρθρο 2 στην παράγραφο 49. Έχουμε κάνει νέο μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ότι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η «Μακεδονία» δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η «Μακεδονία» θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας».

Μάλιστα υποστήριξε πως ήδη η χώρα του έχει κάνει υποχωρήσεις στο θέμα προκειμένου να βρεθεί λύση, όμως αυτή η λύση δεν πρόκειται να είναι «με κάθε τίμημα». Τόνισε δε πως «δεν υπάρχει καν δίλημμα» για το θέμα του συντάγματος. «Ξέρουμε τι είναι δυνατόν και πόσο μπορούμε να υποχωρήσουμε. Θέλουμε το καλύτερο δυνατό για να βρεθεί λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που κρατά 25 χρόνια, αλλά όχι με κάθε κόστος»

thebest/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία -Στην Πάτρα, 25 Φεβρουαρίου "

Παυλόπουλος κατά πάντων: Στη βάση του Διεθνούς Δικαίου η αντιμετώπιση των γειτόνων μας

Τριπλό μήνυμα προς Άγκυρα, Σκόπια και Τίρανα απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την υποδοχή του Γεωργιανού ομολόγου του Γκιόργκι Μαρκβελασβίλι στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η αντιμετώπιση των γειτόνων της από την Ελλάδα γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτός είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, ο κοινός παρονομαστής, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την τριπλή τοποθέτησή του από το Κυπριακό, αυτό το διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα, όπως είπε, στο οποίο η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτή όμως -διευκρίνισε στην επόμενη φράση του- μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση του σεβασμού των αρχών του Ευρωπαϊκού Δικαίου ως προς την κυριαρχία των κρατών-μελών. Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «αδιανόητο» να υπάρχουν στην Κύπρο εγγυήσεις τρίτων και στρατεύματα Κατοχής. Όσο υπάρχουν τουρκικές εμμονές, δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση της διεμήνυσε ο Πρόεδρος.

Η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία, ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της, όμως οι φιλίες στηρίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Προέδρου, ο οποίος έκανε εν συνεχεία ειδική αναφορά στη Συνθήκη της Λοζάνης: Δεν επιδέχεται αναθεώρηση-επικαιροποίηση, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες».

Τούτων δοθέντων, «όταν και εφόσον η Τουρκία σέβεται τις θέσεις για το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λοζάνης, εδώ είμαστε για την ευρωπαϊκή προοπτική της. Διαφορετικά είναι εκείνη που παίρνει την ευθύνη, αν θα συμβεί το αντίθετο», τόνισε ο Πρόεδρος.

Στο δεύτερο θέμα, αυτό των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική της, θέλει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά όλα εξαρτώνται από την επίλυση του ζητήματος του ονόματος -και «το όνομα μπορεί να λυθεί μόνο όταν δεν αποπνέει αλυτρωτισμό».

Για αυτό και ζήτησε, ο βόρειος γείτονάς μας να επιφέρει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη του και ιδίως στο Σύνταγμα, ώστε να δοθεί λύσει στο όνομα χωρίς αλυτρωτισμό.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Αθήνα επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας, όπως και την προοπτική της στο ΝΑΤΟ. Αναγκαίος όμως ο σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ιδίως των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε θέματα που έχουν τεθεί εκ νέου από την άλλη πλευρά τις ημέρες αυτές: «Κάνει ένα μεγάλο λάθος η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας υποστηρίζοντας δήθεν δικαιώματα κάποιων Αλβανών, που ήταν κατά τη διάρκεια της γερμανική κατοχής, συνεργάτες των Ναζί», είπε και πρόσθεσε ότι το να θέλει κάποιος να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., και να υποστηρίζει ανύπαρκτα δικαιώματα συνεργατών των Ναζί, «δεν νομίζω ότι δείχνει μια σοβαρή ευρωπαϊκή προοπτική».

«Όταν υπάρξει μια άλλη θέση, η Ελλάδα είναι εδώ» για να βοηθήσει τη γειτονική χώρα ως προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., κατέληξε.

reader
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος κατά πάντων: Στη βάση του Διεθνούς Δικαίου η αντιμετώπιση των γειτόνων μας"

Μετά τον σάλο απέσυραν την τροπολογία για τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» αδέσποτων

Τελικά, μετά το σάλο, η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία για τη δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης» αδέσποτων ζώων.

Οπως ανακοινώθηκε θα την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, εκπρόσθεσμ κατατέθηκε για να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Πέμπτης, ο Γιάννης Τσιρώνης μετατρέπει εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» αδέσποτων ζώων.

Η τροπολογία αυτή έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να ξεφορτώνονται τα αδέσποτά τους σε εγκαταστάσεις «νέου τύπου» που θα λειτουργούσαν σε απομακρυσμένες χορτολιβαδικές και άλλες πρώην δασικές εκτάσεις, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για παράνομη μεταχείριση αδέσποτων από ιδιώτες και σωματεία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τον σάλο απέσυραν την τροπολογία για τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» αδέσποτων "

Τον Ιούνιο ξεκινά το έργο υπογειοποίησης των γραμμών του τρένου στα Σεπόλια

Στα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο της υπογειοποίησης των γραμμών του τρένου στα Σεπόλια.

Πρόκειται για το έργο «Κατασκευής τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα έξοδος Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α.) με υπογειοποίηση στην περιοχή Σεπολίων» με προϋπολογισμό μελέτης 122.000.000 ευρώ.

Το έργο αυτό είναι το πρώτο μεγάλο σιδηροδρομικό έργο υποδομής που δημοπρατήθηκε εδώ και περίπου 3 χρόνια.
Στόχος του η μείωση του χρόνου μετακίνησης των πολιτών με παράλλληλη εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των διερχομένων. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει και ανάπλαση χώρων πρασίνου, χαράσσοντας χώρων περιπάτου, παιδικών χαρών, αθλητικών χώρων, περιορίζοντας την ηχητική ρύπανση από τα διερχόμενα τρένα, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των τοπικών όμβριων υδάτων, αναβαθμίζοντας έτσι, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας που είναι και κάτοικος της περιοχής ανέφερε σε δήλωσή του ότι «με το νέο έργο οι προσπάθειες που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της μετακίνησης των πολιτών της πόλης μας, βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Θα συνεχίσουμε να έχουμε στο επίκεντρο των στόχων μας την επίλυση όλων των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της πόλης μας για να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά τους».

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου μήκους 2,36 χλμ, εκ των οποίων τα 1,91 χλμ. θα είναι υπογειοποιημένα. Ο παραπάνω σιδηροδρομικός διάδρομος θα ξεκινά από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών προς Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες στη περιοχή Σεπολίων του Δήμου Αθηναίων, όπου συναντά τον πρόσφατα κατασκευασμένο και σε λειτουργία νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.

Το έργο περιλαμβάνει:
- Yπογειοποίηση του τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου περιοχής Αγ. Αναργύρων, με τη μέθοδο Cover & Cut.
- Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (αερισμός, φωτισμός, πυρόσβεση τηλεπικοινωνίες) &τα κτίρια για την εξυπηρέτησή τους.
- Δύο νέες άνω διαβάσεις πεζών στην οδό ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ και στην οδό ΞΕΝΟΥ.
- Σιδηροδρομική επιδομή και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής.
- Υδραυλικά έργα αποκατάστασης των τοπικών δικτύων όμβριων και ακαθάρτων.
- Αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου επηρεαζόμενου οδικού δικτύου.
- Έργα πρασίνου για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του τοπίου, καθώς και έργα διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων.

Το παραπάνω έργο χρηματοδοτείται από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την
Ευρώπη» CEF (Connecting Europe Facility) 2014-2020.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Ιούνιο ξεκινά το έργο υπογειοποίησης των γραμμών του τρένου στα Σεπόλια"

Νέα διήμερη άδεια παίρνει αύριο ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Νέα διήμερη άδεια δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που εκτίει ποινή 11 φορές ισόβια για την εγκληματική δράση της 17Ν.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα βγει αύριο το πρωί στις 9 και θα επιστρέψει σε δύο ημέρες.

Η συγκεκριμένη άδεια είναι η δεύτερη κατά σειρά που εγκρίνεται για τον πολυ-ισοβίτη της 17Ν, καθώς είχε λάβει για πρώτη φορά άδεια πριν από τρεις μήνες, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, προκαλώντας τότε θύελλα αντιδράσεων από συγγενείς θυμάτων αλλά και τις πρεσβείες χωρών, πολίτες των οποίων υπήρξαν θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως οι πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Μπακογιάννη: Βάναυση προσβολή του κοινού περί δικαίου αίσθημα, η άδεια στον Κουφοντίνα

Τη διήμερη άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα σχολιάζει με ανάρτηση της στο twitter η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ο Δ. Κουφοντίνας για δεύτερη φορά βγαίνει αύριο από τη φυλακή. Όσες φορές και αν βγει η ελληνική κοινωνία και το περί δικαίου αίσθημα θα συνεχίσει να προσβάλλεται βάναυσα. Οι οικογένειες των θυμάτων δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι» έγραψε η κ. Μπακογιάννη.

Σάλος με την πρώτη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 ο εκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού, αφού το αίτημά του είχε γίνει αποδεκτό από το Συμβούλιο των φυλακών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κουφοντίνας παραδόθηκε στις αρχές ασφαλείας στις 5 Σεπτεμβρίου 2002, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17Ν.

Η απόφαση για την πρώτη άδεια στον καταδικασθέντα 11 φορές σε ισόβια κάθειρξη τρομοκράτη είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα διήμερη άδεια παίρνει αύριο ο Δημήτρης Κουφοντίνας "

Π. Σαράκης: Έλληνες μάρτυρες έδωσαν στο FBI ντοκουμέντα για πολιτικά πρόσωπα

Οι μάρτυρες που προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη, έχουν ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο που αποδεικνύουν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis δήλωσε ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των τριών προστατευομένων μαρτύρων που κατέθεσαν στην Αμερική για τη φαρμακοβιομηχανία.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν υπάρξει πολιτικές αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας» ανέφερε ο κ. Σαράκης μιλώντας στον Ant1. Ο ίδιος σημείωσε ότι κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην Ελλάδα αναφέρονται και στην έρευνα του FBI με ονόματα, διευθύνσεις και ΑΦΜ.
Οι έρευνες του FBI γίνονται για την περίοδο 2006-2014 και σύμφωνα με τον κ. Σαράκη, οι τρεις Έλληνες μάρτυρες περιγράφουν τις «αθέμιτες πρακτικές» της εταιρείας. «Υπήρχαν γιατροί που συνταγογραφούσαν φάρμακα έναντι αμοιβής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών προς το συμφέρον της Novartis» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο κ. Σαράκης διευκρίνισε ότι εκ των τριών καταγγελλόντων, οι δύο πρώτοι προσέφυγαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη τον Αύγουστο του 2016 και ο τρίτος τον Οκτώβριο του 2017. Όπως είπε, «προσέφυγαν με μηνυτήρια αναφορά καταθέτοντας συνάμα και πληθώρα στοιχείων που τεκμηρίωναν τους ισχυρισμούς τους περί αθέμιτων πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας Novartis στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, διέρρευσε την Ελλάδα ότι στην Αμερική υπάρχει αυτή η υπόθεση και ζητήθηκε η δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ από την ελληνική Εισαγγελία τέλη Δεκέμβριου με αρχές Ιανουαρίου 2017.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι τρεις πελάτες του δεν έχουν σχέση με τους μάρτυρες που κατέθεσαν στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. «Κανείς δεν γνωρίζει τους μάρτυρες που προσέφυγαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη διότι εκεί η πολιτεία μεριμνά να διασφαλίζει την ασφάλειά τους γιατί τους θεωρεί ήρωες στη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής» είπε,
Ερωτηθείς αν συμπίπτουν τα ονόματα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση στις μαρτυρίες στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ ο κ. Σαράκης απάντησε ότι κάποια εξ αυτών συμπίπτουν. 
Συμπλήρωσε ακόμη πως «υπάρχουν και πρόσωπα που ήταν κοντά στους πολιτικούς και χειραγωγούσαν τις αποφάσεις τους». «Κάποιοι πολιτικοί δεν ήταν, ήταν το περιβάλλον τους» ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε υπάρχει αναφορά για εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Σαράκης: Έλληνες μάρτυρες έδωσαν στο FBI ντοκουμέντα για πολιτικά πρόσωπα"

Το FBI για την υπόθεση Novartis: Με ταξίδια και αμοιβές δωροδοκούσε γιατρούς η εταιρεία

Τα τέσσερα σχέδια δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών από τη Novartis αποκαλύπτει το FBI μέσω του μακροσκελούς εγγράφου του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2017 και αποδέκτη την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Στο έγγραφο αυτό, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, ως πυλώνες του προγράμματος χρηματισμού της φαρμακοβιομηχανίας οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι οι χρηματισμοί έλαβαν χώρα μέσω 1) συνεδρίων και πολυτελών ταξιδιών, 2) ηλεκτρονικών πάνελ, γ) εικονικών τιμολογίων και 4) απευθείας πληρωμών στους γιατρούς.

Το σχέδιο επίτευξης περισσότερων συνταγογραφήσεων της Novartis μέσω παράνομων πρακτικών, «έτρεχε» ο ένας από τους δυο βραχίονες της πολυεθνικής, η εταιρεία Sandoz. Η εταιρεία πλήρωνε στους γιατρούς τα έξοδα εγγραφής τους σε συνέδρια και τους κάλυπτε τα έξοδα σε σαββατοκύριακα ψυχαγωγίας στο εξωτερικό με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι ίδιοι αποδέχονταν την πρόταση της να συνταγογραφήσουν περισσότερα σκευάσματα της.

Ως τέτοιο ταξίδι περιγράφεται και η αποστολή 50-60 Ελλήνων γιατρών το 2011 σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη με όλα τους τα έξοδα να καλύπτονται από πιστωτική κάρτα της εταιρείας. Σε μία άλλη περίπτωση, 120 γιατροί ταξίδεψαν μέχρι το Κιότο της Ιαπωνίας απολαμβάνοντας διακοπές επτά ημερών αφού δεν παρακολούθησαν το συνέδριο αλλά έλαβαν την τελευταία μέρα του το πιστοποιητικό παρακολούθησης! Το κόστος για την εταιρεία ανήλθε σε 5.000 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος είχε συνταγογραφήσει περισσότερες από 100 φορές για την Novartis, με τα 2.000 ευρώ να αφορούν στην ψυχαγωγία του.

Τα ηλεκτρονικά πάνελ ήταν ένα ακόμα πρόγραμμα ενίσχυσης των συνταγογραφήσεων της εταιρείας μέσω δωροδοκίας των γιατρών, οι οποίοι επιλέγονταν να συμμετάσχουν επί πληρωμή στη συγκέντρωση πληροφοριών για έρευνα προώθησης. Οι αντιπρόσωποι της εταιρείας «ενημέρωναν τους γιατρούς ότι θα έπαιρναν 500-1000 ευρώ για συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων φαρμάκων της Novartis. Ο μέσος όρος που πληρώνονταν σε κάθε γιατρό την φορά ήταν 500 ευρώ. Ο λόγος ήταν ότι τα 1000 ευρώ θα φάνταζαν ιδιαιτέρως μεγάλο και ύποπτο ποσό για έρευνα αγοράς. Η συνταγογράφηση για κάθε γιατρό ήταν ένας μέσος όρος 1,5 κουτιά».

Στόχος της εταιρείας ήταν να δωροδοκηθούν 400 γιατροί. Αρχικά έλαβαν παράνομες πληρωμές 100 γιατροί και ακολούθησαν άλλοι 100. Η εταιρεία «διέκρινε ελκυστικούς(πρόθυμους) γιατρούς εφαρμόζοντας ένα σύστημα κατάταξης. Οι γιατροί χωρίζονταν σε κατηγορία Α, Β ή Γ με βάση τον αριθμό των ασθενών που κάθε γιατρός θεράπευε με φάρμακα της Novartis». Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «στην πρώτη κατηγορία ανήκαν οι γιατροί 'φίλοι' της Novartis, στη δεύτερη αυτοί που ήταν στη μέση και στην τρίτη, ανήκαν αυτοί που δεν ήταν φίλοι με την Novartis». Μάλιστα, όταν το 2009 η εταιρεία υποχρέωσε τους γιατρούς να της δώσουν τηλεφωνικούς αριθμούς ασθενών για να επικοινωνήσουν οι αντιπρόσωποί της και να επιβεβαιώσουν ότι λαμβάνουν φάρμακα της Novartis.

Στα τέλη του 2013 η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πάνελ εγκαταλείφθηκε. Οι διευθυντές πωλήσεων της εταιρείας συνέτασσαν λίστες με τους γιατρούς που έπρεπε να πληρωθούν και η καταβολή των χρημάτων γινόταν πλέον απευθείας. Ολες οι παράνομες πληρωμές προς τους Ελληνες γιατρούς για τις υπηρεσίες συνταγογράφησης πραγματοποιούνταν μέσω του εταιρικού προγράμματος EXACTLY. Τα χρήματα αυτά στέλνονταν απευθείας από τα κεντρικά της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Ομως τα αποδεικτικά στοιχεία έπρεπε να καταστραφούν. Για το λόγο αυτό η Novartis είχε εκπονήσει το σχέδιο των «καθαρών ημερών». Επρόκειτο για οδηγίες προς τους εργαζόμενους ώστε να καταστρέψουν συγκεκριμένα έγγραφα από το εταιρικό πληροφοριακό σύστημα. Στην αρχή οι «καθαρές μέρες» πραγματοποιούνταν μία φορά τον χρόνο και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε δύο και τρεις. «Οι διευθυντές του τμήματος πληροφορίας της τεχνολογίας πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και κατηύθυναν τους εργαζόμενους στην καταστροφή συγκεκριμένων στοιχείων... Οι εργαζόμενοι παρέλαβαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με τον τίτλο 'καθαρή μέρα' από το τμήμα τεχνολογίας και πληροφορίας της Ελλάδας. Οι καθαρές μέρες έτρεχαν στην Ελλάδα έως τον Ιούλιο του 2017. Το θέμα της εκκαθάρισης είχε να κάνει με έγγραφα σχετιζόμενα με τις πληρωμές γιατρών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το FBI για την υπόθεση Novartis: Με ταξίδια και αμοιβές δωροδοκούσε γιατρούς η εταιρεία"

Σάλος με την τροπολογία για «στρατόπεδα συγκέντρωσης» για αδέσποτα

Με εκπρόθεσμη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης για να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Πέμπτης, ο Γιάννης Τσιρώνης μετατρέπει εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» αδέσποτων ζώων.

Η τροπολογία αυτή δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να ξεφορτώνονται τα αδέσποτά τους σε εγκαταστάσεις «νέου τύπου» που θα λειτουργούν σε απομακρυσμένες χορτολιβαδικές και άλλες πρώην δασικές εκτάσεις, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για παράνομη μεταχείριση αδέσποτων από ιδιώτες και σωματεία.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής ομοσπονδίας και της Animal Action:

«Είναι εντελώς απαράδεκτη η τροπολογία με σκοπό δήθεν ''περίθαλψη και μείωση των αδέσποτων ζώων'', που αποτελεί αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου (του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), το οποίο ακόμη περιμένουμε να τεθεί σε διαβούλευση.

Πρώτον, με προσθήκη (εκπρόθεσμη τροπολογία που, παραδόξως, υπογράφουν τέσσερις υπουργοί) της τελευταίας στιγμής σε άσχετο σχέδιο νόμου (30 ώρες πριν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια), τίθεται ξαφνικά ζήτημα ''εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας''. Η τροπολογία αυτή υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη, που οφείλει να εξηγήσει τι εννοεί αναφερόμενος σε ''παράνομη μεταχείριση αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία''.

Δεύτερον, δεν υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία οι όροι ''κέντρα περίθαλψης'' και ''κέντρα διαμονής'' αδέσποτων ζώων και επομένως είναι τουλάχιστον παράλογο, με την επίμαχη τροπολογία, να επιτρέπονται εγκαταστάσεις αρρύθμιστες από το Νόμο. Διερωτόμαστε εάν η τροπολογία φωτογραφίζει τις εγκαταστάσεις του ''Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). Ολα αυτά, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της δασικής προστασίας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος με την τροπολογία για «στρατόπεδα συγκέντρωσης» για αδέσποτα "

Η κάρτα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα φορτίζεται από το κινητό

Διαθέσιμη είναι στο Play Store η εφαρμογή ATH.ENA Card, για «έξυπνα τηλέφωνα», παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα φόρτισης της προσωποποιημένης κάρτας.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ATH.ENA Card, όσοι επιθυμούν μπορούν να αγοράσουν προϊόντα κομίστρου και να φορτίσουν/επαναφορτίσουν την προσωποποιημένη κάρτα τους, όπου και αν βρίσκονται, με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.
Τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό Android και υποστήριξη τεχνολογίας NFC γίνονται αυτόματα σημεία επαναφόρτισης των «έξυπνων» προσωποποιημένων καρτών, με το αγορασμένο προϊόν, απευθείας από το κινητό, χωρίς να χρειάζεται μετάβαση σε κάποιο εκδοτήριο ή μηχάνημα αυτόματης έκδοσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή για «έξυπνα τηλέφωνα» ATH.ENA Card στον ακόλουθο σύνδεσμο: ATH.ENA Card - Android-Apps auf Google Play

«Το ηλεκτρονικό εισιτήριο εκσυγχρονίζει τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, εισάγοντας προηγμένες τεχνολογικές λύσεις. Με την εφαρμογή αυτή και σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, μετατρέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες κινητά τηλέφωνα σε σημεία επαναφόρτισης προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA Card» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης.

Αναλυτικά τα βήματα για τη φόρτιση προσωποποιημένης ATH.ENA Card μέσω κινητού με τη χρήση τραπεζικής κάρτας:

1.Ο χρήστης «κατεβάζει» στο «έξυπνο» κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή «Athena Card Αpp», μέσω του Google Play, εφόσον το κινητό διαθέτει τεχνολογία NFC (Near Field Communication).

2.Κάνει εισαγωγή με τον αριθμό κάρτας και τον κωδικό που έχει εγγραφεί στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr.

Σε περίπτωση που δεν έχει λογαριασμό, δημιουργεί έναν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες.

3.Μετέπειτα επιλέγει στην εφαρμογή τον τύπο κομίστρου που επιθυμεί.

4.Ολοκληρώνει την αγορά μέσω διαδικτυακής τραπεζικής συναλλαγής και επιστρέφει στο αρχικό μενού της εφαρμογής, στο πεδίο «η κάρτα μου και η λήψη προϊόντος κομίστρου στην κάρτα».

5.Στη συνέχεια ακουμπά την προσωποποιημένη κάρτα στο σημείο NFC του κινητού του τηλεφώνου και με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται η μεταφορά των προϊόντων στην κάρτα του.

Για τη διευκόλυνση των χρηστών, συνιστάται να ανατρέξουν στις οδηγίες του κινητού τους για το σωστό σημείο NFC, όπου πρέπει να ακουμπήσουν το τηλέφωνο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κάρτα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα φορτίζεται από το κινητό"

Πρώην αντιπρόεδρος Novartis: Οι στημένοι ψευδομάρτυρες θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη

Ως χοντροκομμένη φάρσα που σύντομα θα καταπέσει χαρακτηρίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.
Κάνει λόγο για στημένους ψευδομάρτυρες που μαζί με τους συνεργάτες τους σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Ο πρώην αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας που βρέθηκε στο επίκεντρο με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis σε ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει:
Αγαπητοί φίλοι,
θέλω να γνωρίζετε ότι όλη αυτή η χοντροκομμένη φάρσα που ζούμε τις τελευταίες μέρες σύντομα θα καταπέσει. Οι στημένοι ψευδομάρτυρες και οι άθλιοι συνεργάτες τους, που «βρέθηκαν»/«ανακαλύφθηκαν» τις τελευταίες εβδομάδες (!), σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Προσωπικά δεν θα αφήσω κανένα να σπιλώσει την μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία οπου τίμησα και τιμω τα παιδιά μου, την οικογένεια μου και τη χώρα μου. Άμεσα λοιπόν, πρέπει να δωθεί το σύνολο της Δικογραφίας στη δημοσιότητα. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση και το περιεχόμενο της.
Το σχόλιο
Σημειώνεται ότι και χθες ο κ. Φρουζής σε δήλωση που έκανε είπε ότι ουδέποτε συμμετείχε καθ' οιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ούτε περιήλθε οποιαδήποτε τέτοια εις γνώση του.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην αντιπρόεδρος Novartis: Οι στημένοι ψευδομάρτυρες θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news