facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Και επίσημα τέλος ο ΟΓΑ - Μετασχηματίζεται σε ΟΠΕΚΑ

Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε εχθές στη Βουλή προβλέπεται η μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σημειώνεται πως ένα τμήμα του ΟΓΑ και συγκεκριμένα το ασφαλιστικό έχει ήδη υπαχθεί στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με τον νόμο 4387 του 2016. Υπογραμμίζεται επίσης πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετασχηματισμού του ΟΓΑ αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση.

Ο νέος οργανισμός πλέον θα έχει ως βασικό αντικείμενο την παροχή των:

1.Επίδομα Παιδιού
2.Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
3.Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου τους.
4.Τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
5.Επιδόματα σε άτομα με αναπηρία.
6.Προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Στον νέο Οργανισμό θα απασχολούνται 275 εργαζόμενοι ενώ υπάρχουν 9 Κεντρικές Διευθύνσεις και 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις στις έδρες των αντίστοιχων Περιφερειών. Πηγές του Υπουργείου αναφέρουν πως οι 275 εργαζόμενοι δεν είναι νέες προσλήψεις αλλά είναι υπάλληλοι του πρώην (πλέον) ΟΓΑ οι οποίοι και μετατίθενται στο νέο Οργανισμό.

Ο νέος Οργανισμός θα προχωρά και σε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να αποδίδονται τα επιδόματα στους πραγματικούς δικαιούχους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Και επίσημα τέλος ο ΟΓΑ - Μετασχηματίζεται σε ΟΠΕΚΑ"

Αποκαλύφθηκε ο Ζάεφ: Δεν αλλάζουμε Σύνταγμα, το όνομα θα διασφαλίζει την ταυτότητά μας

«Όχι» στην αλλαγή Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναζήτησης συμφωνίας με την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Zoran Zaev, ο οποίος μια ημέρα μετά τη δημόσια τοποθέτησή του για γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας του επανέρχεται στην ανάγκη η λύση να εξασφαλίσει την «αξιοπρεπή αλλά και την ταυτότητα» των δύο χωρών. 

Ειδικότερα, στην τακτική του σκωτσέζικου ντους κατέφυγε ο κ. Zaev, που σε συνέντευξη Τύπου προειδοποίησε ότι θα «καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης αλλά όχι με κάθε κόστος», ενώ προανήγγειλε συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα παρουσία και του Matthew Nimetz. 

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Zaev για το εάν η λύση περιλαμβάνει αλλαγή και του Συντάγματος της χώρας, απάντησε ότι «αυτές είναι οι θέσεις των Ελλήνων, αλλά στη ¨”Μακεδονία” έχουμε διαφορετικές θέσεις και συνθήκες». 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επικαλέστηκε μάλιστα ως επιχείρημα ότι το 1993 η χώρα του άλλαξε το Σύνταγμά της και τώρα προσπαθεί να αποδείξει ότι «δεν έχει διεκδικήσεις και αλυτρωτικά κίνητρα». Αναφέρθηκε επίσης στις «ριζοσπαστικές δομές  που υπάρχουν και στις δύο χώρες, αλλά θα κάνουμε», όπως είπε, «τα πάντα για να βρούμε λύση».

mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλύφθηκε ο Ζάεφ: Δεν αλλάζουμε Σύνταγμα, το όνομα θα διασφαλίζει την ταυτότητά μας"

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Aνατολική Μεσόγειο - Το Κάιρο προειδοποιεί την Άγκυρα

Η Αίγυπτος προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης των οικονομικών δικαιωμάτων που έχει στην ανατολική Μεσόγειο βάσει της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε το 2013 με την Κύπρο και η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή για κοιτάσματα αερίου.

Η ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος αερίου Ζορ το 2015 έχει προκαλέσει μια κούρσα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε να προβάλλει αντιρρήσεις για τη συμφωνία του 2013, όταν ανακοίνωσε πως η Τουρκία σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα εργασίες εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε απάντηση ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Αμπού Ζέιντ προειδοποίησε εναντίον κάθε προσπάθειας να αμφισβητηθεί η συμφωνία του 2013 και δήλωσε πως αυτή έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο Αμπού Ζέιντ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να παραβιασθούν ή να μειωθούν τα δικαιώματα της Αιγύπτου σ' αυτή την περιοχή», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται πως οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια «απορρίπτεται και θα αντιμετωπισθεί».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Aνατολική Μεσόγειο - Το Κάιρο προειδοποιεί την Άγκυρα"

Π. Καμμένος προς αντεισαγγελέα: Θα καταθέσω ως απλός πολίτης

Στη διάθεση της αντεισαγγελέα Εφετών ώστε να καταθέσει ως απλός πολίτης για την υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία τίθεται με επιστολή του προς την κα Τουλουπάκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος ζητεί για την περίπτωσή του τη μη εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων για τους εν ενεργεία υπουργούς, σημειώνοντας πάντως ότι και η Βουλή και το υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδουν ότι η υπόθεση έχει αποσταλεί προς διερεύνηση στο Κοινοβούλιο.
Αναλυτικά η επιστολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς την Ελένη Τουλουπάκη Αντεισαγγελέα Εφετών, Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος-Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών:
«Δια του Τύπου ενημερώνομαι ότι χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόοδο της υπόθεσης πώλησης πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία, φέρεται να απαντήσατε ότι η υπόθεση αυτή θα αποσταλεί στην Βουλή ή κατά άλλους την έχετε ήδη στείλει στην Βουλή, γεγονός που διαψεύδει και η Βουλή και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Επειδή καλώς γνωρίζετε ότι α) εγώ ζήτησα την διερεύνηση της υπόθεσης δια της στρατιωτικής δικαιοσύνης και της Ομάδας Εσωτερικών Υποθέσεων με άμεση κοινοποίηση όλων των στοιχείων προς εσάς και β) διότι αυτή η «πώληση» ουδέποτε έγινε, με ευθύνη άλλων και πάντως όχι του ΥΕΘΑ.
Για τους λόγους αυτούς ζητώ, όπως από το Νόμο περί ευθύνης υπουργών δικαιούμαι: α) την μη εφαρμογή ευεργετικών διατάξεων για τους εν ενεργεία υπουργούς και β)  τη συνέχιση της διεξαγωγής από Εσάς της εν λόγω έρευνας και σας δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι βρίσκομαι στην διάθεσή Σας να καταθέσω ως απλός Έλλην πολίτης για να διευκολύνω την έρευνά Σας, ώστε αυτή να προχωρήσει άμεσα».
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Καμμένος προς αντεισαγγελέα: Θα καταθέσω ως απλός πολίτης"

Νέοι Αγρότες: Άμεσα η πληρωμή στους εν δυνάμει – Τι θα γίνει με τους επιλαχόντες

Νέοι Αγρότες: Άμεσα η πληρωμή στους εν δυνάμει – Τι θα γίνει με τους επιλαχόντες. Στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών αναφέρθηκε από την Πάτρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την ομιλία του στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, επισημαίνοντας το τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά και τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει γύρω από την απορρόφηση του συνόλου των δικαιούχων στο πρόγραμμα, Στην ομιλία του ο υπουργός υπενθύμισε ότι στη Δυτική Ελλάδα έχουν κατανεμηθεί για ένταξη 24,7 εκ. ευρώ, υποβλήθηκαν 1821 αιτήσεις στήριξης και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προέκυψαν 1211 δικαιούχοι, 43 εν δυνάμει δικαιούχοι, 426 επιλαχόντες και 141 απορριπτόμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, οι εν δυνάμει θα πληρωθούν άμεσα. “Επίσης άμεσα θα υπάρξει νέα πρόσκληση για τις Περιφέρειες που δεν απορρόφησαν τις πιστώσεις τους και ταυτόχρονα για τους επιλαχόντες των άλλων περιοχών με πιστώσεις το ποσό που είχαμε κρατήσει ως υπερδέσμευση. Ασφαλώς και δεν θα καλυφθούν όλοι”, επεσήμανε ωστόσο ο Υπουργός. Ο ίδιος δεσμεύθηκε για αναζήτηση τρόπων ώστε να κρατηθούν αυτοί οι νέοι αγρότες, καταλήγοντας ότι “με την ολοκλήρωση και αυτής της προκήρυξης θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα”.

Ωστόσο, σύμφωνα και με τα όσα ο ίδιος έχει αναφέρει σε προηγούμενες δηλώσεις του, η προσπάθεια αφορά στο 50% των επιλαχόντων.

sinidisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέοι Αγρότες: Άμεσα η πληρωμή στους εν δυνάμει – Τι θα γίνει με τους επιλαχόντες"

Υπό έλεγχο οι συναλλαγές από 1.000 ευρώ

Ως ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος θα θεωρείται από τις τράπεζες κάθε περιστασιακή, μη τακτικά επαναλαμβανόμενη, μεταφορά χρηματικού ποσού άνω των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες το οποίο αναρτήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών για δημόσια διαβούλευση στον διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 12 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, προστίθεται στις περιπτώσεις συναλλαγών στις οποίες πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα δέουσας επιμέλειας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε περιστασιακή συναλλαγή που συνίσταται στη μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον στις περιπτώσεις εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας εντάσσονται και οι συναλλαγές εμπόρων αγαθών που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και οι συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και διενεργούνται είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματος είτε κατά την είσπραξη των κερδών.
Με το νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει εξάλλου να δώσει πρόσθετες εξουσίες στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες. Οι εξουσίες αφορούν στην άμεση δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ή συναλλαγών εφόσον υπάρχουν υπόνοιες συσχέτισης με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Επιπλέον, με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου επιδιώκεται μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι μεταβιβάσεις ανωνύμων μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και να καθίσταται ευκολότερος ο έλεγχος των συναλλαγών και ο εντοπισμός περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι οι μεταβιβάσεις ανωνύμων μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών θα γίνονται πλέον με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας κι όχι σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη μεταβίβαση κινητών πραγμάτων, όπως γίνονται με βάση την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία.
Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2015/849/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2015 «σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Σύμφωνα με σημείωμα του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 14:00.
Οι περισσότερες διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου δεν διαφέρουν από τις ήδη ισχύουσες του ν. 3691/2008. Ωστόσο, στο νέο αυτό προτεινόμενο νομοθέτημα περιλαμβάνονται και ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ειδικότερα:
1) Με το άρθρο 12 του σχεδίου νόμου διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για την ενεργοποίηση μέτρων δέουσας επιμέλειας από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που υποχρεούνται να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να αναφέρουν στην αρμόδια Αρχή περιπτώσεις συναλλαγών υπόπτων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις στις οποίες τα υπόχρεα πρόσωπα (τα πιστωτικά ιδρύματα, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσεις, οργανισμοί και άλλοι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, οι έμποροι και οι εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας κ.λπ.) οφείλουν να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη προστίθενται:
α) κάθε περιστασιακή συναλλαγή που συνίσταται σε μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ. Ως «μεταφορά χρηματικών ποσών» νοείται οποιαδήποτε συναλλαγή εκτελείται τουλάχιστον εν μέρει ηλεκτρονικά για λογαριασμό ενός πληρωτή μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, ασχέτως εάν πληρωτής και δικαιούχος είναι ένα και το αυτό πρόσωπο και ασχέτως εάν ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών του πληρωτή και αυτός του δικαιούχου είναι ο ίδιος. Στην έννοια αυτή συμπεριλαμβάνεται και κάθε μεταφορά που πραγματοποιείται μέσω κάρτας πληρωμής, εργαλείου ηλεκτρονικού χρήματος, κινητού τηλεφώνου ή κάθε άλλης ψηφιακής ή πληροφορικής τεχνολογίας συσκευής εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων πληρωμής με παρόμοια χαρακτηριστικά.
β) οι συναλλαγές των εμπόρων αγαθών που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ σε μετρητά και
γ) οι συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και διενεργούνται είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματος είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματος είτε κατά την είσπραξη των κερδών.
2) Με τις διατάξεις του άρθρου 48 του προτεινόμενου νομοσχεδίου προβλέπεται ότι ο επικεφαλής της μίας από τις τρεις αυτοτελείς Μονάδες της Αρχής, ο πρόεδρος της Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, θα μπορεί «σε επείγουσες περιπτώσεις, όταν υπάρχει υπόνοια ότι περιουσία ή συναλλαγή σχετίζεται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» να «διατάσσει την προσωρινή δέσμευση της περιουσίας ή την αναστολή εκτέλεσης της συγκεκριμένης συναλλαγής, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα της υπόνοιας το συντομότερο δυνατόν και πάντως εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών».
Εφόσον η έρευνα ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή της προθεσμίας χωρίς επιβεβαίωση της υπόνοιας, ο πρόεδρος της Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών θα προχωρεί στην άρση της προσωρινής δέσμευσης ή στην αναστολή της. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας η προσωρινή δέσμευση ή αναστολή θα αίρεται αυτοδικαίως. Η προσωρινή δέσμευση ή αναστολή θα διατάσσεται υπό τους ίδιους όρους και όταν ζητείται από αντίστοιχη αρχή άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όταν από την έρευνα της Αρχής προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες για τέλεση των αδικημάτων που συνδέονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο πρόεδρος θα διατάσσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων προσώπων. Μετά το πέρας της εκάστοτε έρευνας η Μονάδα θα αποφασίζει αν πρέπει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να παραπεμφθεί με αιτιολογημένο πόρισμά της στον αρμόδιο εισαγγελέα, εφόσον τα συλλεγέντα στοιχεία κρίνονται επαρκή για τέτοια παραπομπή. Υπόθεση που αρχειοθετήθηκε μπορεί οποτεδήποτε να ανασυρθεί για να συνεχιστεί η έρευνα ή να συσχετιστεί με οποιαδήποτε άλλη έρευνα της Αρχής.
3) Με το άρθρο 54 του προτεινόμενου νομοσχεδίου τροποποιείται η παράγραφος 5 του άρθρου 8β’ τουκ.ν. 2190/1920 και προβλέπεται ότι οι ανώνυμες μετοχές εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, καθώς και τα δικαιώματα αγοράς αυτών θα μεταβιβάζονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή ιδιωτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας. Το έγγραφο αυτό θα πρέπει να διαβιβάζεται εντός μηνός στην εταιρεία και να διατηρείται στο αρχείο της για τουλάχιστον 5 έτη από τη μεταβίβαση των μετοχών ή των δικαιωμάτων αγοράς αυτών.
4) Με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, προστίθεται στα βασικά αδικήματα που νοούνται ως «εγκληματικές δραστηριότητες» συνδεόμενες με «ξέπλυμα χρήματος» και η «εμπορία επιρροής», καθώς και «η δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα».
Σύμφωνα εξάλλου με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:
- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) συνιστούν οι ακόλουθες πράξεις:
α) Η μετατροπή ή μεταβίβαση περιουσίας εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες με σκοπό την απόκρυψη ή συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της ή την παροχή συνδρομής σε οποιονδήποτε ενέχεται στις δραστηριότητες αυτές, προκειμένου να αποφύγει τις έννομες συνέπειες των πράξεων του.
β) Η απόκρυψη ή συγκάλυψη της αλήθειας με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, όσον αφορά στη φύση, προέλευση, διάθεση, διακίνηση ή χρήση περιουσίας ή στον τόπο όπου αυτή αποκτήθηκε ή ευρίσκεται ή στην κυριότητα επί περιουσίας ή σχετικών με αυτή δικαιωμάτων, εν γνώσει του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες.
γ) Η απόκτηση, κατοχή ή χρήση περιουσίας, εν γνώσει, κατά τον χρόνο της κτήσης ή της διαχείρισης, του γεγονότος ότι η περιουσία προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες.
δ) Η χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα με την τοποθέτηση σε αυτόν ή τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα.
ε) Η σύσταση οργάνωσης ή ομάδας δύο τουλάχιστον ατόμων για τη διάπραξη μιας ή περισσότερων από τις πράξεις που αναφέρονται στα παραπάνω στοιχεία α’ έως δ’ και η συμμετοχή σε τέτοια οργάνωση ή ομάδα.
- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες υπάρχει και όταν οι δραστηριότητες από τις οποίες προέρχεται η προς νομιμοποίηση περιουσία έλαβαν χώρα στο έδαφος άλλου κράτους, εφόσον αυτές θα ήταν βασικό αδίκημα αν διαπράττονταν στην Ελλάδα και θεωρούνται αξιόποινες σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό έλεγχο οι συναλλαγές από 1.000 ευρώ"

Κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ αποτυπώνει πανελλαδική δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία INTERVIEW, στο χρονικά διάστημα από 9 έως και 11 Ιανουαρίου, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΒΕΡΓΙΝΑ ΤV.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις 1.000 ερωτηθέντων για την πρόθεση ψήφου, πρώτος αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 28,3% και ακολουθούν η ΝΔ με 26,4%, Το Ποτάμι με 5,5%, η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με 4,1% έκαστο, το ΚΙΔΗΣΟ με 2%, οι ΑΝΕΛ με 1,7% και η ΔΗΜΑΡ με 0,2%.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ, οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως τέτοιο σενάριο είναι πιθανότερο να γίνει πραγματικότητα με κυβέρνηση που θα έχει κορμό το ΣΥΡΙΖΑ (55%), και λιγότερο πιθανό με μία κυβέρνηση που θα έχει κορμό τη ΝΔ (10%).

Τέλος, 41% των πολιτών θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εμπιστεύονται για τη διαπραγμάτευση 32% των ερωτηθέντων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

«Σαράφης» & «Κελέση»: Ποιοι είναι οι μάρτυρες της Novartis -Τι περιγράφουν στη δικογραφία

Η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis κατατέθηκε χθες στη Βουλή και με την ανάγνωσή της ξεκίνησε ο επόμενος γύρος της άγριας πολιτικής αντιπαράθεσης.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας, υπάρχουν αλλοιωμένα τα στοιχεία ταυτότητας των τριών μαρτύρων (που είναι όλοι πρώην εργαζόμενοι της Novartis), ενώ τα «ψευδώνυμα» που χρησιμοποιούνται για τους δύο εξ αυτών είναι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι καταθέσεις των «αγνώστων» μαρτύρων άρχισαν να δίνονται από τον περασμένο Νοέμβριο, με την τελευταία κατάθεση να δίνεται την ημέρα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμπλέκουν με «μίζες» δεκάδων εκατομμυρίων δύο πρώην πρωθυπουργούς, οκτώ πρώην υπουργούς και πλήθος άλλων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, γεγονός που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. 
Σε ποιούς δόθηκαν τα 50+10 εκατ. ευρώ
Πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ σε μίζες φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η Novartis.
Τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ και πλέον φέρεται να δόθηκαν σε μετρητά και με βαλίτσες στους 10 συγκεκριμένους πολιτικούς στους οποίους σκόνταψε η έρευνα και άλλα 10 εκατ. ευρώ σε 20 μη πολιτικά πρόσωπα.
Τη δικογραφία διάβασαν τόσο τα πρόσωπα τα ονόματα των οποίων αναφέρονται, όσο και εκπρόσωποι των κομμάτων, και σε αυτή γίνονται αναφορές για τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος από τη Novartis.
Τι αναφέρει η δικογραφία για τη διανομή του «μαύρου» χρήματος
Στις καταθέσεις τους οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, στους οποίους βασίζεται το «κατηγορητήριο», περιγράφουν πώς μεταφερόταν το «μαύρο» χρήμα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν δύο τρόπους διανομής των χρημάτων. Είτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνδέονταν με τα πολιτικά πρόσωπα, είτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.
Παράλληλα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες βγάζουν τον εαυτό τους από το κάδρο, υποστηρίζοντας πως όλες οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν μέσω του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, και οι ίδιοι δεν είχαν καμία εμπλοκή. 
Τι υποστηρίζουν για τα καταγγελλόμενα πρόσωπα
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και τα εμβόλια 
Από τα πρώτα ονόματα που εμφανίζονται στις καταθέσεις είναι αυτό του πρώην υπουργού Υγείας (2006-2009) Δημήτρη Αβραμόπουλου, όταν έγιναν και μαζικές προμήθειες αντιγριπικών εμβολίων. Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος δωροδοκήθηκε προκειμένου να «παρασύρει» τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην έγκριση της παραγγελίας μεγάλης ποσότητας εμβολίων. Παράλληλα, οι «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών, του στενού του συνεργάτη κ. Αριστείδη Καλογερόπουλου αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο στην υπόθεση Novartis.
Μία κίτρινη-μοβ βαλίτσα στον Αντώνη Σαμαρά 
Στη συνέχεια, ένας από τους τρεις μάρτυρες εμφανίζει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως λήπτη κίτρινης-μοβ τροχήλατης βαλίτσας Samsonite, η οποία ήταν γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα. Μάλιστα, στις καταθέσεις των μαρτύρων αναφέρεται ότι ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να μεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία μέσω της κυβερνητικής τιμολογιακής πολιτικής. Τη βαλίτσα μετέφερε από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση ο ίδιος ο κ. Φρουζής.
Επιπλέον, αναφέρουν πως ο τότε αντιπρόεδρος της εταιρείας ζήτησε άδεια για να μπορεί να παρκάρει το μαύρο BMW του στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου.
Τι λένε για τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά 
Σύμφωνα πάντα με όσους έλαβαν γνώση της δικογραφίας, η εισαγγελέας ρώτησε τους μάρτυρες ποια άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού επηρέαζαν τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι μάρτυρες «έδειξαν» τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχό, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου. Μάλιστα, ο ένας μάρτυρας επικαλέστηκε τις κάρτες με τα προσωπικά στοιχεία των τριών προσώπων που εντόπισε στο γραφείο του πρώην ανώτερου στελέχους της Novartis. 
Τα ραντεβού Φρουζή με τους συνεργάτες Σαμαρά, σύμφωνα με τους μάρτυρες
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναφέρουν και τα ραντεβού που είχαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά με τον Φρουζή. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι μια εβδομάδα πριν από το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου. Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση, και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.
Για τον Στουρνάρα αναφέρουν πως πήρε χρήματα μέσω της συζύγου του
Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι δόθηκε ποσό περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του Σταυρούλας Νικολακοπούλου για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ προσθέτουν ότι οι περισσότερες αναθέσεις έγιναν μετά τη συνυπογραφή του κ. Στουρνάρα της απόφασης για το claw back στα φάρμακα.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έλαβε σε μορφή μετρητών το ποσό των 120.000 ευρώ από τη Novartis.
Για τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ότι πήρε στο χέρι 2 εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του ποσά 50.000 και 70.000 ευρώ. Μάλιστα, ένας μάρτυρας αναφέρει: «Ο κ. Γεωργιάδης, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis, ποσού 65.000.000 ευρώ, το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία».
Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο αναφέρουν ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος μέσω μίας εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι. Το σκεπτικό εμπλοκής του κ. Σαλμά είναι περίπλοκο. Συγκεκριμένα, οι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έριξε επίτηδες τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.
Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από τις 21-6-2012 έως τις 25-6-2013, καθώς και στον Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012.
Κατέθεσαν για έμμεση εμπλοκή Βενιζέλου
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εμπλέκεται έμμεσα στην υπόθεση από τους μάρτυρες, αφού περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. Ουσιαστικά, οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξάγουν το συμπέρασμα πως από τη στιγμή που δωροδοκήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, Δημήτρης Λιντζέρης, τότε τα χρήματα κατέληξαν και στον πρώην υπουργό και τότε πρόεδρο του κόμματος.
«Δώρα» και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Δώρα φέρονται να λάμβαναν, σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, και κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος φέρεται να προσέφερε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων προς τη Novartis και έλαβε (περίπου από το 2002 έως το 2014) ένα ποσό κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφορές και για εμπλοκή δημοσιογράφων 
Εκτός όμως από τα πολιτικά πρόσωπα, οι μάρτυρες εμπλέκουν στη διαδρομή της «μίζας» και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Νίκος Χασαπόπουλος και η Έλενα Φυντανίδου, που, κατά τις καταγγελίες, μεσολάβησαν για τις επαφές μεταξύ του στελέχους της Novartis και πολιτικών προσώπων.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σαράφης» & «Κελέση»: Ποιοι είναι οι μάρτυρες της Novartis -Τι περιγράφουν στη δικογραφία "

Τραβά το «σχοινί» Τσαβούσογλου – «Οι Έλληνες προκαλούν στα Ίμια, τους έχουμε προειδοποιήσει»

Με νέες επιθέσεις κατά της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προκαλεί και πάλι τόσο για τους 8 στρατιωτικούς όσο και για τα Ίμια.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα δείχνει ανοχή στους τρομοκράτες, καθώς δεν εκδίδει τους 8 αξιωματικούς που φέρονται να εμπλέκονται στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα είναι η αυτή που προκαλεί γύρω από τα Ίμια, ενώ εξαπολύσει επίθεση στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας πως «ο ακροδεξιός υπουργός θέλει να δημιουργήσει ένταση.»

Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά για την… «προκλητικότητα» της Ελλάδας, πως «τους έχουμε προειδοποιήσει».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραβά το «σχοινί» Τσαβούσογλου – «Οι Έλληνες προκαλούν στα Ίμια, τους έχουμε προειδοποιήσει»"

Η Δανία σχεδιάζει να απαγορεύσει τη μπούρκα και το νικάμπ στους δημόσιους

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Δανίας γνωστοποίησε σήμερα την πρόθεσή της να απαγορεύσει στις γυναίκες να φορούν μπούρκα ή νικάμπ σε δημόσιους χώρους.

«Αυτό δεν συμβαδίζει με τις αξίες της κοινωνίας της Δανίας και δείχνει ασέβεια προς την κοινωνία να κρύβει κανείς το πρόσωπό του κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής συναλλαγής σε δημόσιο χώρο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σάρεν Πάπε Πούλσεν, σε ένα δελτίο Τύπου.

«Με αυτήν την απαγόρευση, παίρνουμε θέση και υπενθυμίζουμε ότι στη Δανία επιδεικνύουμε εμπιστοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το προσχέδιο νόμου θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενδεχομένως να ξαναγραφτεί λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις τους.

Την Άνοιξη, θα παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου και έχει μεγάλες πιθανότητες να υιοθετηθεί χάρη στη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας (που υποστηρίζει αντιμεταναστευτικές θέσεις), τη δεύτερη πολιτική δύναμη στη βουλή πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Κάθε παράβαση θα τιμωρείται με πρόστιμο που θα μπορούσε να ανέλθει σε 1.000 κορώνες Δανίας (134 ευρώ). Εάν οι παραβάσεις είναι επανειλημμένες, το πρόστιμο θα μπορούσε να ανέλθει σε 10.000 κορώνες.

lifo
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Δανία σχεδιάζει να απαγορεύσει τη μπούρκα και το νικάμπ στους δημόσιους "

Μόνος του ο Πολάκης αποκάλυψε τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis είναι πρώην στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν με πλουτισμό τον οποίο δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης.

«Τι είναι, από τον Άρη ήρθαν;», διερωτήθηκε ειρωνικά ο υπουργός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, συμπληρώνοντας στο ίδιο ύφος: «Δεν είναι αγαθά παιδιά, είναι στελέχη της εταιρείας, τους βρήκαν με μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν».

«Είμαι ενημερωμένος» παραδέχθηκε ο κ. Πολάκης, αποδίδοντας όμως την ενημέρωσή του αυτή στο ότι είναι... γιατρός και τα ξέρει αυτά από χρόνια, ενώ υποστήριξε πως τα έχει άλλωστε καταγγείλει αυτά από καιρό στη Βουλή.

«Φάρμακα της Novartis εκτόπισαν άλλων εταιρειών με διαδικασίες αθέμιτου ανταγωνισμού», είπε για να αποδείξει ότι αυτό ήταν γνωστό σε όλους.

«Τον κύριο Τσοχατζόπουλο, συγγενείς του που παίρνανε μίζες, δεν τον δώσανε;
Όταν βγαίνει στη δημοσιότητα αυτό που έχεις κάνει, πρέπει να είσαι πιο σεμνός και ταπεινός και όχι να απειλείς με μηνύσεις. Την αξιοπιστία των μαρτύρων την έκρινε η δικαιοσύνη», είπε ο κύριος Πολάκης, ενώ δεν δίστασε να παραλληλίσει την υπόθεση με την δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι μάρτυρες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, είπε, είναι προστατευόμενοι γιατί είναι πρώην στελέχη της οργάνωσης, που γνωρίζουν τη δομή από μέσα.

«Η Novartis, όπως και πολλές φαρμακευτικές, έχουν κατακλέψει τον πλανήτη και τολμάτε να μου λέτε εμένα, ότι εμείς τους σκίσαμε;», διερωτήθηκε επίσης με ειρωνεία, υποστηρίζοντας πως «εδώ και δύο χρόνια, έχω αποδείξει με στοιχεία ότι στην Ελλάδα από τα 320 δισ. δημοσίου χρέους, τα 85 δισ. είναι από μαύρο χρήμα στην Υγεία».

«Ξέρετε τι άλλα πράγματα θα βγουν ακόμα;», «υποσχέθηκε» τέλος, ο κ. Πολάκης.



Άδωνις σε Πολάκη: Μόλις «έκαψες» τους προστατευόμενους μάρτυρες

«Το ότι ο Πολάκης γνωρίζει ποιοι είναι οι ''προστατευόμενοι'' μάρτυρες αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούν πλέον να είναι ανώνυμοι, αφού τους γνωρίζει η Κυβέρνηση. Δεύτερον έχουν συμφέρον να καταγγείλουν, άρα δεν είναι νόμιμη η μαρτυρία τους. Τους έκαψε ο Παύλος» έγραψε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ως απάντηση στον κ. Πολάκη μέσω Twitter.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνος του ο Πολάκης αποκάλυψε τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis"

Γ. Κουτρουμάνης: Δεν έχω ιδέα γιατί εμπλέκεται το όνομά μου στην υπόθεση Novartis

Πλήρη άγνοια για τον λόγο εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση Novartis δηλώνει ότι έχει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι «αυτή η εξέλιξη ασφαλώς τον δυσαρεστεί έως και τον εξοργίζει».

«Δεν έχω ιδέα γιατί εμπλέκεται το όνομά μου», είπε μιλώντας στον Alpha 989. Δεν απέκλεισε η εμπλοκή του να οφείλεται στην απόφαση κάποιας επιτροπής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Κουτρουμάνης: Δεν έχω ιδέα γιατί εμπλέκεται το όνομά μου στην υπόθεση Novartis"

Στη Βουλή διαβιβάζεται και η δικογραφία για την υπόθεση «Σαουδική Αραβία»

Στη Βουλή διαβιβάζεται, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η δικογραφία που σχηματίστηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς για τους χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, στην υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία.

Η δικογραφία διαβιβάζεται βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθεί από τη Βουλή το ενδεχόμενο διάπραξης εκ μέρους τού κ. Καμμένου του αδικήματος της απιστίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη δικογραφία περιλαμβάνεται μόνο μία μαρτυρική κατάθεση και ο φερόμενος ως μεσάζων στην υπόθεση κλήθηκε αλλά δεν προσήλθε να καταθέσει στους εισαγγελείς Διαφθοράς.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή διαβιβάζεται και η δικογραφία για την υπόθεση «Σαουδική Αραβία»"

Kαι η σκλήρυνση κατά πλάκας στη λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις

Έπειτα από πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, συνεδρίασε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και των μη αναστρέψιμων παθήσεων, με αντικείμενο την επανεξέταση της πρόσφατης εισήγησής της.

Πέντε μέρες μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί, με παρέμβαση της υπουργού, διορθώθηκε η κατάφωρη αδικία για τους πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Επί μέρες επώνυμοι όπως η Έλενα Ακρίτα, και γενικότερα πάσχοντες, στηλίτευαν την απόφαση του ΚΕΠΑ που έθετε εκτός λίστας ανιάτων ασθενειών τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι πάσχοντες περιέγραφαν τις δραματικές συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσουν ζώντας με αυτή την ασθένεια. Η Επιτροπή με παρέμβαση της υπουργού ξανασυνεδρίασε σήμερα και ανέτρεψε τις αποφάσεις.
Η Επιτροπή εισηγήθηκε την ένταξη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις της ασθένειας της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, στις περιπτώσεις της πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής της νόσου, όπου ο πάσχων δεν επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργικότητας, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ).

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η βελτίωση της καθημερινότητας και η ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «ο προϊσχύων κατάλογος με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, που καταρτίστηκε τον Νοέμβριο του 2013, δεν περιελάμβανε την ασθένεια της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. Η απόδοση των ποσοστών αναπηρίας ανά πάθηση και ο χαρακτηρισμός μίας πάθησης ως μη αναστρέψιμης πραγματοποιείται, μετά από γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, (αποτελούμενης από γιατρούς διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, καθηγητών πανεπιστημίων κ.λπ.), η οποία λαμβάνει υπόψη τα πορίσματα και τις γνώμες των αρμόδιων επιστημονικών συλλόγων και φορέων. Ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Με την Υπουργική Απόφαση της 8ης Ιανουαρίου 2018, οι μη αναστρέψιμες παθήσεις διευρύνθηκαν από 43 σε 143».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Kαι η σκλήρυνση κατά πλάκας στη λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news