facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Αγνοείται επιβάτης που έπεσε από το «Blue Star Naxos»

Συναγερμός σήμανε στο Λιμενικό, καθώς επιβάτης στο δρομολόγιο του Blue Star Naxos που αναχώρησε το απόγευμα της Τρίτης από το λιμάνι του Πειραιά προς Σύρο–Πάρο–Νάξο–Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό πήδηξε στη θάλασσα και αγνοείται.

Ολα συνέβησαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ κι ενώ το πλοίο βρισκόταν ανάμεσα σε Γυάρο και Σύρο. Ξαφνικά ένας επιβάτης πήδηξε από το κατάστρωμα στη θάλασσα.

Το iefmerida.gr επικοινώνησε με το Λιμενικό Σώμα που επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για άνδρα, ηλικίας περίπου 60 ετών. Αρχικά ο ιστότοπος koinignwmi ανέφερε ότι είχε πέσει γυναίκα, αλλά το cyclades24 ανέφερε άνδρα μεσήλικα ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, φορούσε τραγιάσκα στο κεφάλι.

Το συμβάν σημειώθηκε 4 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σύρου.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, 3 παραπλέοντα πλοία εκ των οποίων το ένα είναι το Blue Star Delos που προπορευόταν, 2 πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος αλλά και ένα ταχύπλοο ιδιωτικό σκάφος.

Το ατυχές συμβάν σημειώθηκε στις 20:50 μ.μ.ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες. Παράλληλα γίνεται καταμέτρηση των επιβατών του πλοίου, καθώς τα εισιτήρια είναι ονομαστικά.

Μαρτυρίες: Προσπάθησαν να τον σταματήσουν αλλά πήδηξε εκούσια

Σοκαρισμένοι οι υπόλοιποι επιβάτες του καταστρώματος δε μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους για το τι ακριβώς έγινε. Μάλιστα, μαρτυρίες αναφέρουν πως κάποιοι επιβάτες που είδαν τον άνδρα να σκαρφαλώνει τα κάγκελα του πλοίου προσπάθησαν να τον σταματήσουν, ωστόσο αυτός πρόλαβε να πηδήξει στη θάλασσα.

Αυτή την ώρα, το πλοίο Blue Star Naxos βρίσκεται μεσοπέλαγα, κοντά στο σημείο που συνέβη το περιστατικό και γίνονται προσπάθειες να εντοπιστεί ο άνδρας που πήδηξε στη θάλασσα. Έχουν ενημερωθεί οι Λιμενικές Αρχές και αναμένεται ενίσχυση των ερευνών στην προσπάθεια εντοπισμού του ανθρώπου που, ενδεχομένως, με αυτή του την πράξη να θέλησε να δώσει τέλος στη ζωή του.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγνοείται επιβάτης που έπεσε από το «Blue Star Naxos» "

Στην τελική ευθεία οι αγρότες: Έτοιμοι για μπλόκα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα για τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν τις προσεχείς ημέρες με την ευκαιρία της 27ης διεθνούς έκθεσης «Agrotica». Ειδικότερα, εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των τρακτέρ που η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ελλάδας θα «κατεβάσει» στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, 1 Φεβρουαρίου, τρακτέρ τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανέρχονται σε 100.

Υπενθυμίζεται ότι στη συντονιστική επιτροπή Αγροτών Ελλάδας εντάχθηκαν επαγγελματίες από Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι των διοργανωτών του συλλαλητηρίου της 1ης Φεβρουαρίου (σσ. ημέρα των εγκαινίων της 27ης Agrotica, στις 19.00 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου), επισήμαναν ότι το ραντεβού δόθηκε στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία της ΧΑΝΘ στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, όπως διευκρίνισαν, με την άφιξη των τρακτέρ από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας -ανατολική και βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πέλλα και Ημαθία- θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αφού το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί, στη συμβολή των οδών Στρατού, Β. Γεωργίου, Ν. Γερμανού, Τσιμισκή και Αγγελάκη.

Στο μεταξύ, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα του νομού Σερρών σε χθεσινοβραδινή τους σύσκεψη αποφάσισαν ομόφωνα τελικά να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της προσεχούς Πέμπτης, γυρνώντας έτσι την πλάτη στη «σκληρή» γραμμή του πυρήνα του μπλόκου του Προμαχώνα, που -όπως λένε- δεν επιθυμούσε ενότητα με καμία άλλη δύναμη στον κλάδο.

Στη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους, παραυρέθηκαν και μέλη των διοικήσεων τόσο της Ένωσης Νέων Αγροτών, όσο και του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου.

Από την πλευρά της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο για το Σάββατο 3/2, στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου, έχει προγραμματίσει για αύριο συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, υπό τον αγροτοσυνδικαλιστή, Βαγγέλη Μπούτα.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, εδώ και εβδομάδες στήνουν αγροτικά μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της χώρας και παρότι η συμμετοχή φέτος είναι υποτονική, με αποτέλεσμα να αναθεωρούνται κατά τόπους οι κινήσεις των αγροτών, το αρχικό σχέδιο δεν εγκαταλείπεται και παραμένουν στον δρόμο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην τελική ευθεία οι αγρότες: Έτοιμοι για μπλόκα"

Απεργούν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, στις 12:00, στο υπουργείο Υγείας, με αιτήματα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι «το σκεπτικό της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Το μόνο που διασφαλίζεται είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης» και προσθέτει ότι «οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/2018 θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 γιατροί κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους».

Όπως σημειώνει, «την αποκλειστική ευθύνη» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει η κυβέρνηση, η οποία «αν ήθελε θα καταργούσε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα προχωρούσε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού…». «Οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν ένα ελάχιστο τμήμα των "τραγικών ελλείψεων" που υπάρχουν» συμπληρώνει.

Υπουργός Υγείας

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, «το πρόβλημα υπάρχει με τους γιατρούς που παρατάθηκε με νόμο η θητεία τους (η οποία έληγε μαζικά στις 30/9/2017) μέχρι 31/12/2018. Η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα. Επίσης, ο αριθμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο έχει συγκεκριμένη "οροφή" κάθε χρόνο (με βάση τη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων) λόγω του μνημονίου. Η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών αυτών που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μίας θέσης από τις 2.760 που έχουμε μέχρι σήμερα προκηρύξει ή πρόκειται να προκηρύξουμε μέσα στο 2018. Ήδη, 140 επικουρικοί γιατροί από αυτούς που παρατείναμε τη θητεία τους έχουν πάρει μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Η προϋπηρεσία του επικουρικού γιατρού μοριοδοτείται στον μέγιστο δυνατό βαθμό και αποτελεί ένα σημαντικό bonus στις κρίσεις».

Στήριξη ΠΙΣ στην απεργία

Την αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), επισημαίνοντας ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να βασίζουν τη λειτουργία τους σε συμβασιούχους. «Σήμερα, έχει υπολογιστεί ότι λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία 6.500 γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Θέση του ΠΙΣ είναι ότι για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και για να μπορούν να παρέχουν ασφαλή περίθαλψη στους πολίτες, πρέπει άμεσα να στελεχωθούν με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

nooz
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί"

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ & ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΚΙΑΤΟ ΑΠΟ 1Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Επιπλέον δρομολόγια μεταξύ ΣΚΑ – ΚΟΡΩΠΙ και αντίστροφα

Από την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συνδέει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, απευθείας, με τη νέα διαδρομή Πειραιάς-Αεροδρόμιο και αντίστροφα.
Η νέα διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και 3 λεπτά. Στο τμήμα Αεροδρόμιο-Πειραιάς, τα δρομολόγια θα διεξάγονται ανά μία ώρα. Το κόστος του εισιτηρίου δεν μεταβάλλεται, ενώ ταυτόχρονα το επιβατικό κοινό δεν χρειάζεται μετεπιβίβαση στην Αθήνα.
Επιπλέον, δρομολογείται ένας συρμός ανά ώρα στη διαδρομή Αεροδρόμιο – ΣΚΑ (σύντομα Άνω Λιόσια), καθώς και οκτώ (8) νέα δρομολόγια -ανά κατεύθυνση- στο τμήμα ΣΚΑ – Κορωπί. Ειδικότερα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενισχύει τη γραμμή μεταξύ ΣΚΑ (σύντομα Άνω Λιόσια) – Κορωπί και αντίστροφα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων, οι οποίοι μετακινούνται με τους συρμούς του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, με επιπλέον τέσσερα (4) πρωινά δρομολόγια και τέσσερα (4) απογευματινά, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες αιχμής.
Συγκεκριμένα, τα επιπλέον δρομολόγια θα αναχωρούν ως εξής:
Από το Σταθμό ΣΚΑ με προορισμό το Κορωπί στις: 06:04*, 07:02, 08:02, 09:02, 15:04*, 16:02, 17:02 και 18:02.
*Σημειώνεται ότι το πρώτο πρωινό δρομολόγιο στις 06:04 και το πρώτο απογευματινό στις 15:04, αναχωρεί από το Σταθμό της Μεταμόρφωσης (σύντομα Άνω Λιόσια, μετά την ολοκλήρωση των έργων από τον ΟΣΕ).
Από το Σταθμό Κορωπί με προορισμό το ΣΚΑ στις: 06:29, 07:29, 08:29, 09:29*, 15:29, 16:29, 17:29 και 18:29*.
*Σημειώνεται ότι το τελευταίο πρωινό δρομολόγιο στις 09:29 και το τελευταίο απογευματινό στις 18:29, τερματίζουν στο Σταθμό Μεταμόρφωσης στις 09:51 και 18:51 αντίστοιχα, αντί του ΣΚΑ (σύντομα Άνω Λιόσια, μετά την ολοκλήρωση των έργων από τον ΟΣΕ).
Υπενθυμίζεται ότι, με την εφαρμογή των νέων δρομολογίων, οι επιβάτες θα μπορούν να μεταβούν απευθείας από τον Πειραιά στο Κιάτο -και αντίστροφα- σε 1 ώρα και 38 λεπτά με συχνότητα δρομολογίων ανά μία ώρα. Επίσης, από το Κιάτο, με μετεπιβίβαση στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες έχουν πρόσβαση στην Πάτρα.
Για τους επιβάτες, οι οποίοι μετακινούνται μεταξύ του σταθμού Κιάτο και του Αεροδρομίου, υπάρχει μετεπιβίβαση (χωρίς αναμονή) στο σταθμό Κάτω Αχαρναί, με πρόβλεψη για μετεπιβίβαση στο σταθμό Άνω Λιόσια, μετά την ολοκλήρωση των έργων από τον ΟΣΕ.

trainose
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ & ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΚΙΑΤΟ ΑΠΟ 1Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Επιπλέον δρομολόγια μεταξύ ΣΚΑ – ΚΟΡΩΠΙ και αντίστροφα"

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για υποθαλάσσια σήραγγα από το Πέραμα μέχρι την Σαλαμίνα

«Πράσινο φως» άναψε το ΣτΕ για τον διαγωνισμό που αφορά στην κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας από το Πέραμα μέχρι την περιοχή Παλούκια Σαλαμίνας.

Η υποθαλάσσια σήραγγα έχει μήκος περίπου 3 χλμ. και περιλαμβάνει και τα οδικά τμήματα παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας, ανεβάζοντας έτσι στο μήκος στα 14,5 χλμ.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται στην β' φάση ωστόσο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας «ΠΕΡΙΒΟΣ» ζητώντας τη ακύρωση του διαγωνισμού για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης της «μελέτης κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης, εκμετάλλευσης του έργου μόνιμης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης νήσου Σαλαμίνας και 2) η προκήρυξη (22.3.2012) της α΄ φάσης του σχετικού διαγωνισμού.

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων με τον διαγωνισμό να συνεχίζεται κανονικά.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: «Πράσινο φως» για υποθαλάσσια σήραγγα από το Πέραμα μέχρι την Σαλαμίνα "

Με φέρετρο έξω από τη Βουλή οι εργαζόμενοι στα Αμυντικά Συστήματα

Με ένα φέρετρο, τυλιγμένο με κορδέλα που έγραφε «Αμυντικά Συστήματα» έξω από τη Βουλή θέλησαν να διαμαρτυρηθούν οι εργαζόμενοι της αμυντικής βιομηχανίας, πραγματοποιώντας πορεία στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις εξελίξεις στην εταιρεία, τη στιγμή που κανείς δεν διασφαλίζει την προοπτική για το μέλλον.



Πιο συγκεκριμένα ζητούν από την κυβέρνηση: 

Να καθορίσει βιώσιμη και αναπτυξιακή οικονομική προοπτική για την εταιρεία με συγκεκριμένες παραγγελίες.

Να προχωρήσει στην υπογραφή και υλοποίηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, παρόλο που έχει υπάρξει συλλογική διαπραγμάτευση και συμφωνία με τη διοίκηση.


Να χορηγήσει στους εργαζόμενους ανθυγιεινό επίδομα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με φέρετρο έξω από τη Βουλή οι εργαζόμενοι στα Αμυντικά Συστήματα"

Καταργούνται οι σφραγίδες προέλευσης των κρεάτων – Τι δηλώνουν επαγγελματίες του Αγρινίου

Αρνητικοί κρεοπώλες και καταναλωτές – Τι δηλώνει ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ 
«Ανοιχτή πόρτα» έχει αφήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με πρόσφατη απόφασή του σχετικά με την κατάργηση των σφραγίδων προέλευσης των κρεάτων, κάτι που σημαίνει πως ο καταναλωτής δεν θα γνωρίζει αν ψωνίζει ελληνικό ή όχι κρέας και τι είδους κρέας θα ψωνίζει, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί αλαλούμ και περαιτέρω έξοδα στους κρεοπώλες, καθώς μέσω του νόμου, η προέλευση του κρέατος είναι υποχρεωτικό πλέον να φαίνεται στην ταμειακή μηχανή. Συνεπώς, οι κρεοπώλες θα πρέπει να αλλάξουν ταμειακές!
Η εγκύκλιος που στάλθηκε από το αρμόδιο υπουργείο προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχει ως εξής:         
«Σας γνωρίζουμε ότι με την ανωτέρω σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου γίνεται σαφές ότι πλέον έχουν καταργηθεί οι σφραγίδες προέλευσης και η μόνη σφραγίδα που απαιτείται κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο στα σφαγεία είναι η υγειονομική σφραγίδα (σχήματος οβάλ με τον κωδικό του σφαγείου). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ρόλος του κρεοσκόπου κτηνιάτρου είναι αποκλειστικά η διασφάλιση της υγιεινής του κρέατος. Η απαίτηση για την ιχνηλασιμότητα του κρέατος, αλλά κι μετάδοση της πληροφορίας για την καταγωγή αυτού (χώρα εκτροφής και χώρας σφαγής ή χώρα καταγωγής αν η χώρα εκτροφής και σφαγής είναι η ίδια) εξακολουθεί να παραμένει, είναι ευθύνη του φορέα του σφαγείου και όλων των ενδιάμεσων μέχρι το κρέας να φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι έχει προ πολλού καταργηθεί το υγειονομικό πιστοποιητικό κρέατος και οι κρεοσκόποι κτηνίατροι δεν νομιμοποιούνται να εκδίδουν τέτοια έγγραφα, ακόμη και αν το ζητά ο έμπορος. Επίσης, δεν προβλέπεται η υπογραφή κρεοσκόπου κτηνιάτρου πάνω σε ετικέτες επισήμανσης κρέατος βοοειδών.  Όλα τα ανωτέρω είναι άμεσα δεσμευτικά για όλες τις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας».
lexouritis
Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης
Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτηςδήλωσε για το θέμα στη «Σ»: «τα πράγματα δυσκολεύουν ως προς την προστασία του καταναλωτή από την άποψη πως τα σφάγια δεν θα έχουν τις σφραγίδες που αναγράφονταν αν είναι ελληνικό ή ξένο, Ρουμανίας, Σκοπίων κλπ. Το έγγραφο αυτό επί της ουσίας λέει ότι ο καταναλωτής είναι απροστάτευτος, άλλωστε πρόσφατα πολλά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «βαφτίσια» αμνοεριφίων από ξένες χώρες ως Ελληνικά. Με μια σφραγίδα με τον κωδικό του σφαγείου θα μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορούν αρνιά, κατσίκια κ.α. χωρίς να υπάρχει η ένδειξη αν είναι Ελληνικά. Επαφίεται δηλαδή στον κάθε κρεοπώλη να προστατέψει ο ίδιος τους καταναλωτές, αν και εφόσον είναι σε θέση, να γνωρίζει. Ο καθείς μπορεί να εισάγει αμνοερίφια και να τα βαφτίζει ελληνικά. Δεν μιλάμε για θέμα καταλληλότητας ή ακαταλληλότητας των αμνοεριφίων, αλλά για το γεγονός ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει τι αγοράζει. Είναι αδιανόητο να υπογράφονται τέτοιες αποφάσεις. Διεκδικούμε όνομα και χώρα προέλευσης, ώστε ο καταναλωτής να ψωνίζει κατ’ επιλογή του ελληνικό ή εισαγόμενο κρέας».
vasilis-papathanasis
Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης
Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου Βασίλης Παπαθανάσης ανέφερε: «τα παραδοσιακά κρεοπωλεία καταναλώνουν το 90% της εγχώριας παραγωγής κάτι που σημαίνει πως στην αγορά το 90% των κρεάτων είναι ελληνικής προέλευσης. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αναφέρεται η χώρα προέλευσης. Προβληματιζόμαστε όμως καθώς το Υπουργείο καταργεί τις σφραγίδες προέλευσης στο ζώο και από την άλλη έχει ψηφίσει ως νόμο να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, εκτός από την ζυγιστική μηχανή και στην ταμειακή. Δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο απλοποιημένα, έτσι ώστε και ο καταναλωτής να μην είναι δύσπιστος και να μπορεί ο ίδιος να διακρίνει από που προέρχεται το κρέας. Ότι και να γίνει όμως, οι κρεοπώλες δεν θα αλλάξουμε την συμπεριφορά μας και τα προϊόντα μας απέναντι στους πελάτες μας. Έχουμε χτίσει χρόνια διαπροσωπικές σχέσεις και θα τις διατηρήσουμε. Η δημόσια υγεία προστατεύεται με την σφραγίδα που βάζει ο κτηνίατρος. Ως προς την παραπλάνηση όμως είναι ένα θέμα».
sinidisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργούνται οι σφραγίδες προέλευσης των κρεάτων – Τι δηλώνουν επαγγελματίες του Αγρινίου"

Ενοχλημένος ο Ντιμιτρόφ με τη συνέντευξη Κοτζιά – Προειδοποιεί για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

- Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας (29.01.2018) στην ΕΡΤ, ότι θα προταθεί συνολικό σύμφωνο για το Σκοπιανό στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ - Πώς σχολίασε το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων τη συνέντευξη Κοτζιά - Νίμιτς στην Αθήνα: Ας αδράξουμε την ευκαιρία να βρούμε λύση

Ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Νικολά Ντιμιτρόφ με τη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς για το Σκοπιανό, το βράδυ της Δευτέρας (29.01.2018) στην ΕΡΤ.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “MIA”, το Γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Από την πλευρά μας υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς», πρόσθεσε το Γραφείο του Ντιμιτρόφ.

Η συνέντευξη Κοτζιά

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει συνολικό σύμφωνο, το οποίο θα προταθεί εντός του Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση των Σκοπίων.

Όπως είπε, το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της ΦΥΡΟΜ, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». Στις διαπραγματεύσεις είναι στα υπέρ να είσαι αυτός που ετοιμάζει το σχέδιο, είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας όσους μιλάνε περί «σαλαμοποίησης».

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, το σχέδιο θα φτάσει και στην ελληνική Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την καλή σχέση με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος όπως είπε επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάποιες προτάσεις του τις αξιολογούμε θετικά, σε άλλες δεν συμφωνούμε, είμαστε σε διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να κάνω δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Θα τον δουν ας του τα πουν διότι δεν συνήθιζαν να το κάνουν στο παρελθόν, σημείωσε.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Μερικοί απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος αλλά ως κυβερνήσεις δεν το ζητούσαν ποτέ, είπε και έκανε λόγο για ντοκουμέντα που υπάρχουν τα οποία περιγράφουν συμφωνίες «με τους πιο απίθανους υποχωρητικούς τρόπους». Δεν συμφέρει την ελληνική διπλωματία να τα εμφανίσει αυτά προς τα έξω, όμως αυτοί που τα έκαναν τα ξέρουν και η παράκλησή μου είναι να είναι πιο σεμνοί. Δεν ζητούσαν σε όλες τις περιόδους και όλοι οι διαπραγματευτές αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε.

Αυτοί που διαμόρφωσαν αυτό το πρόβλημα 25 χρόνια, ψηλώνουν κάθε μέρα την απαίτηση απέναντι σε εμάς για να δυσκολέψουν μια συμφωνία, είπε και ανέφερε πως η συμφωνία εκ μέρους της Ελλάδα για καθιέρωση στον ΟΗΕ της γλώσσας της γείτονος ως «μακεδονική» έγινε το 1977 επί Καραμανλή στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα, ενώ το συγκεκριμένο όνομα και τα παράγωγά του καθιερώθηκαν στον ΟΗΕ στη διαπραγμάτευση μεταξύ 1192-1994 στην οποία καμία από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν πήγε να διαπραγματευτεί.

«Ας μη σηκώνουν το πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν. Εμείς θα τον περάσουμε από πάνω, αλλά ας είναι πιο σεμνοί», είπε.

Παράλληλα, απέρριψε τα περί μυστικής διπλωματίας τονίζοντας πως συνομιλίες γίνονται μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες και «όχι με τρίτους».

Αλλαγές στο Σύνταγμα

Για το ζήτημα των αλλαγών στο Σύνταγμα είπε πως το πρόβλημα εντοπίζεται πρωτίστως το προοίμιο και σε δύο άρθρα και αναγνώρισε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της FYROM απέναντι σε αλλαγές καθώς δεν έχει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Όπως η Ελλάδα ζητά πλήρες εύρος χρήσης του ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και πως η επίλυση των ζητημάτων με τη γείτονα αποτελούν προϋπόθεση ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Δεν πειθαρχούμε τις θέσεις μας στο ΝΑΤΟ αξιοποιούμε απλά τη συγκυρία προς όφελος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε και είπε πως έχει στείλει μήνυμα σε όλους, σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία να μην ανακατεύονται « όποιος ανακατεύεται είναι σαν να μη θέλει να βρεθεί λύση», είπε.

Ο,τι κάνουμε είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, είπε ο υπουργός και στάθηκε στη σημασία της διευθέτησης των προβλημάτων με την ΠΓΔΜ.

Δεν θέλουμε διάλυση

«Δεν πρέπει θέλουμε τη διάλυσή της γείτονος όπως κάποιοι λένε. Εάν διαλυθεί –που δεν θα συμβεί- θα έχουμε επέκταση άλλων κρατών και νέες συγκρούσεις πάνω από το κεφάλι μας. Μας συμφέρει η σταθερότητα στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη μας σχετίζεται με την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η επίλυση μας ενδυναμώνει γεωστρατηγικά.

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος, θα συμβεί ό,τι συνέβη και πριν 20 χρόνια -που δεν δεχτήκαμε να μπούμε στην τεχνική επιτροπή της ΕΟΚ για να συζητήσουμε πιθανές λύσεις, οπότε η FYROM πήγε στον ΟΗΕ και έγινε κράτος μέλος με την προσωρινή ονομασία- το επόμενο που προτίθενται κάνουν αλλά δεν εμείς θα το αφήσουμε να συμβεί, είναι να πάνε στη Γενική Συνέλευση και να ζητήσουν αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα. Δεν έχουμε κερδίσει κάποιο πόλεμο, δεν τους υπαγορεύουμε όρους, δεν είναι ηττημένοι, έχουν διεθνείς υποστηρίξεις», είπε.

Προτάσεις Νίμιτς για ονομασία

Αναφερόμενος στις ονομασίες που πρότεινε ο κ. Νίμιτς είπε ότι είναι 4 στα σλαβικά και η ονομασία Μακεδονία (Σκόπια) που αποτελεί πρόταση προ 15ετίας της ηγεσίας των Σκοπίων αλλά και ελληνικών κυβερνήσεων.

Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι σύνθετη ονομασία με σλαβικό αμετάφραστο προσδιορισμό είπε και εξήγησε ότι η διαπραγμάτευση για την ονομασία έχει 7 πτυχές: το όνομα, η χρήση του, η γλώσσα, η ταυτότητα, η εμπορική χρήση, τα ακρωνύμια και οι συντομεύσεις.

Η λύση είναι αναγκαία, είπε και καταλόγισε διγλωσσία στην αντιπολίτευση. Το πρόβλημα, εμείς, το βρήκαμε. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεσηκώνει τον λαό σαν να δημιουργήθηκε το θέμα του ονόματος σήμερα. Κυβέρνησαν 25 χρόνια, είμαστε από τις 14 του Γενάρη στη διαπραγμάτευση και κοντεύουν να μας πουν ότι διαλύσαμε τη χώρα.», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ

Αναφερόμενος στις διαφωνίες είπε ότι είναι στο πλαίσιο του δικαιώματος των ΑΝΕΛ να έχουν διαφορετική άποψη, υπενθυμίζοντας ότι συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βασίστηκε στα οικονομικά ζητήματα. Και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η κυβερνητική πολιτική υπάρχει και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό, διευκρίνισε.

Ειδικότερα, για τον κ. Καμμένο και στη θέση που θα διατηρήσει, είπε πως αν στηρίζει το συνολικό πολιτικό έργο ο υπουργός ‘Αμυνας θα παραμείνει με τη διαφοροποίησή του. Είναι κάτι φυσιολογικό στη δημοκρατία, υπάρχουν σε πολλά μέρη στον κόσμο, ακόμη και κυβερνήσεις μειοψηφίας. Στην Ελλάδα το παρουσιάζουμε ως παραλογισμό. Πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία να ζητούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση επειδή διαφωνεί ένας υπουργός, είπε.

Τα συλλαλητήρια

Τέλος αναφερόμενος στα συλλαλητήρια είπε πως είναι έκφραση δημοκρατίας, «δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται από ακροδεξιά στοιχεία».

Ο απλός άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται, αλλά θά ‘θελα να καταλάβει τι συμβαίνει επί 70 χρόνια, το όνομα υπήρχε από τότε που οι ελληνικές κυβέρνησεις είχαν συμφωνήσει στην ονομασία Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού έμεινε «Μακεδονία». Εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε την υπάρχουσα κατάσταση και να ξεφύγουμε από υπονοούμενα αλυτρωτικά σε βάρος της Ελλάδας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

ΕΡΤ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχλημένος ο Ντιμιτρόφ με τη συνέντευξη Κοτζιά – Προειδοποιεί για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό"

Με τις ευλογίες του Ιερώνυμου το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στην Αθήνα



Στροφή 180 μοιρών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος σήμερα έδωσε τις ευλογίες του για το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό που θα γίνει στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή. 
Σήμερα βρέθηκαν στην Αρχιεπισκοπή οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Αθήνας, στους οποίους ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι η εκκλησία θα συμμετέχει επίσημα, εφ΄ όσον διασφαλιστεί ο ειρηνικός και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρας της συγκέντρωσης. 
Συγκεκριμένα, στο συλαλλητήριο του Συντάγματος, ο Μητροπολίτης Σύρου θα διαβάσει την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ενώ δίπλα του θα είναι  οι Μητροπολίτες Δράμας και Χίου.
Οι διοργανωτές ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο να παραστεί, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Ο Αρχιεπίσκοπος με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου:
Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής:
«Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών οι επίσημοι διοργανωτές του συλλαλητηρίου των Αθηνών της 4ης Φεβρουαρίου. Οι διοργανωτές - η κυρία Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου, ο κ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, Γενικός Γραμματεάς του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και ο κ. Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου - υπέβαλαν τα σέβη τους στον Αρχιεπίσκοπο και ζήτησαν την ευχή του.
Ο Μακαριώτατος επισήμανε στους διοργανωτές την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αυτή έχει διαχρονικά διατυπωθεί, περί της μη αποδοχής του όρου "Μακεδονία" ή παραγώγου του ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και τους ανέλυσε τη σημαντική εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος. Τόνισε μάλιστα ότι η Εκκλησία, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής Της ευθύνης, πρώτη διατύπωσε τη σαφή άποψή Της, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου Λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα. Περαιτέρω ο Αρχιεπίσκοπος, υπενθύμισε στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, το τελευταίο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μίας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης.
Υπογράμμισε δε ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών Της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα.  Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι, με την τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων, που θα διασφαλίζουν τον ειρηνικό και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρα του συλλαλητηρίου των Αθηνών, η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει σε αυτό, δια του αντιπροέδρου της Δ.Ι.Σ., Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ., πλαισιουμένου από τους Σεβ. Μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλο και Χίου κ. Μάρκο». 
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Με τις ευλογίες του Ιερώνυμου το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στην Αθήνα "

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τους ανθρώπους πειραματόζωα – Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που έκαναν πειράματα!

- Με αποτροπιασμό παρακολουθεί ο πλανήτης τις αποκαλύψεις για τα πειράματα σε ανθρώπους όχι μονο από την Volkswagen, την BMW, την Daimler και την Bosch - Ολλανδοί ερευνητές με κυνισμό παραδέχονται ότι εδώ και χρόνια κάνουν τα ίδια και χειρότερα - Ανατριχιάζει η αποκάλυψη ότι έβαζαν πιθήκους να βλέπουν κινούμενα σχέδια και να εισπνέουν καυσαέρια

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι η αυτοκινητοβιομηχανία VW έκανε πειράματα σε ανθρώπους για τις εκπομπές καυσαερίων, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Αυτό όμως που σοκάρει είναι ότι η Ολλανδία παραδέχθηκε σήμερα με απίστευτο κυνισμό ότι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια στην χώρα της τουλίπας.

Όπως αποκάλυψαν ολλανδοί επιστήμονες, δοκιμές για να μετρηθούν οι επιπτώσεις από την έκθεση στα καυσαέρια πραγματοποιούνται «εδώ και χρόνια» στην Ολλανδία σε ανθρώπους και ζώα.

Μάλιστα, χαρακτήρισαν το σκάνδαλο γύρω από τους γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων «τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό».

Κρατάει χρόνια αυτή η πρακτική των πειραμάτων σε ανθρώπους

Στη διάρκεια ενός πειράματος που έγινε το 2006, εθελοντές εκτέθηκαν στις αραιωμένες εκπομπές ενός κινητήρα ντίζελ για δύο ώρες το πολύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφοράς NRC.

Όπως επιχείρησε να εξηγήσει τοξικολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM), πρόκειται για καυσαέρια που αναπνέει κανείς καθημερινά σε μια ζωντανή πόλη ή κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο.

Ο ίδιος ήταν που είπε ότι η αναταραχή γύρω από το πείραμα στη Γερμανία αποτελεί «τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό».

Πίθηκοι έβλεπαν κινούμενα σχέδια και εισέπνεαν τα καυσαέρια ενός VW

Οι εταιρείες Volkswagen, BMW, Daimler και Bosch βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο χωριστές υποθέσεις, οι οποίες όμως αποκαλύφθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Αμφότερες εμπλέκουν έναν ερευνητικό οργανισμό τον οποίο χρηματοδοτούσαν, τον EUGT, ο οποίος έχει κλείσει εδώ και έναν χρόνο.

Το πρώτο σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε από τους New York Times, αφορά δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2014 στις ΗΠΑ σε δέκα πιθήκους. Οι πίθηκοι παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια ενώ εισέπνεαν τα καυσαέρια ενός Beetle της Volkswagen.

Επίσης ένα νοσοκομειακό ινστιτούτο του Άαχεν (δυτική Γερμανία), κατόπιν παραγγελίας του EUGT, έβαλε το 2013 και 2014 25 υγιείς ανθρώπους να εισπνεύουν διοξείδιο του αζώτου, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. To αποκάλυψαν την Δευτέρα 30/01 οι εφημερίδες Stuttgarter Zeitung και Sueddeutche Zeitung.

Στην Ολλανδία, η ερευνήτρια Νικόλ Γιάνσεν διεξήγαγε επίσης για το RIVM από το 2010 ως το 2015 μια μεγάλη έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Εκεί, εκτέθηκε σε καυσαέρια μια ομάδα εθελοντών κοντά σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο και μια άλλη στο κέντρο του Ρότερνταμ.

«Έκανα κι εγώ έρευνα για το RIVM. Μερικές φορές με ποντικούς ή αρουραίους και ναι, μερικές φορές επίσης με ανθρώπους», ανέφερε ο Πάουλ Μπορμ, καθηγητής τοξικολογίας, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Αυτές οι τοξικολογικές έρευνες υπόκεινται σε αυστηρές προδιαγραφές και κάθε πείραμα πρέπει να περάσει από μια επιτροπή ιατρικού και δεοντολογικού ελέγχου, υπογράμμισε ο Κάσεε, σύμφωνα με το NRC. «Οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να αρρωσταίνουν εξαιτίας των ερευνών μας».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τους ανθρώπους πειραματόζωα – Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που έκαναν πειράματα!"

Μελέτη: Αυξημένος ο μελλοντικός κίνδυνος πλημμυρών στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα)

Η Ευρώπη -και η Ελλάδα- θα αντιμετωπίσει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών κυρίως από ξεχειλισμένα ποτάμια τα επόμενα χρόνια, ακόμη κι αν επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο της ανόδου της θερμοκρασίας μόνο κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν εξαιτίας της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής επικρατήσουν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια και η θερμοκρασία ανέβει τελικά κατά δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου, τότε ο κίνδυνος πλημμυρών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, αν και μπορεί να υπάρξουν μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή.

Η μελέτη εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης θα βρεθεί αντιμέτωπο με περισσότερες πλημμύρες ακόμη και με το αισιόδοξο σενάριο, ενώ σε μερικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μπορεί να υπάρξει μικρότερος κίνδυνος πλημμυρών, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Για χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, εκτιμάται ότι μια αύξηση κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου της θερμοκρασίας θα αυξήσει τον κίνδυνο των πλημμυρών. Όμως γι ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις της θερμοκρασίας, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα μοντέλα πρόβλεψής τους εμφανίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς θα υπάρξει παράλληλα και μια σημαντική μείωση των ετήσιων βροχοπτώσεων.

Με άλλα λόγια, ενώ είναι βέβαιη η αύξηση των πλημμυρών στην Ελλάδα, αν η άνοδος της θερμοκρασίας συγκρατηθεί στον ενάμιση βαθμό, δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και μείωση των πλημμυρών, αν η θερμοκρασία ανέβει αρκετά περισσότερο, λόγω της πιο εκτεταμένης ξηρασίας. Βέβαια, ακόμη κι αν συμβεί αυτό, μια μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει άλλες σοβαρές συνέπειες για τη χώρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λορέντσο Αλφιέρι του JRC, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Climate" (Οpen Access Climate Science Journal), στο πλαίσιο του Προγράμματος HELIX FP7, εκτιμούν ότι οι ζημιές από τις πλημμύρες στην Ευρώπη θα υπερδιπλασιασθούν (αύξηση 113%) σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα, αν η θερμοκρασία ανέβει κατά 1,5 βαθμούς, ενώ η αύξηση μπορεί να φθάσει το 145%, αν η άνοδος της θερμοκρασίας είναι τρεις βαθμοί Κελσίου.

Όσον αφορά τον πληθυσμό που θα πληγεί από τις πλημμύρες στο μέλλον, η εκτιμώμενη αύξηση κυμαίνεται από 86%( (αισιόδοξο σενάριο) έως 123% (απαισιόδοξο σενάριο).

Με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, οι χώρες έχουν δεσμευθεί να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, με στόχο να περιορίσουν την αύξηση στον ενάμιση βαθμό (μέχρι σήμερα η άνοδος σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έχει φθάσει περίπου τον ένα βαθμό).

Όμως, ακόμη κι αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία, η μέση θερμοκρασία κατά ηπείρους, περιφέρειες και χώρες μπορεί να ποικίλει πολύ. Για παράδειγμα, η Νότια Ευρώπη στο μέλλον μπορεί να εμφανίσει αύξηση της θερμοκρασίας αρκετά πάνω από το μέσο παγκόσμιο όρο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμασθούν έγκαιρα για τους επερχόμενους πλημμυρικούς κινδύνους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μελέτη: Αυξημένος ο μελλοντικός κίνδυνος πλημμυρών στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα)"

«Κούρεμα» έως και 90% σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες - Ποιοι γλιτώνουν χρήματα

Ποιοι μπορούν να γλιτώσουν χρήματα - 180.000 δανειολήπτες θα λάβουν άμεσα επιστολή για ρύθμιση του δανείου

Σε «κούρεμα» των χρεών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια που θεωρούν αδύνατον να εισπράξουν στο σύνολό τους, προχωρούν οι τράπεζες.

Πρόκειται για «κόκκινα» δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πολλούς μήνες ή και χρόνια και που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες προσφέρουν στους δανειολήπτες αυτά τα δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές, με περικοπή της οφειλής ακόμη και σε ποσοστό 90%.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι τράπεζες στέλνουν σημειώματα σε χιλιάδες πελάτες τους για να διευθετήσουν τα χρέη τους με αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση και πριν τα αγοράσουν τα funds.

Για παράδειγμα, οι δανειολήπτες με χρέη 10.000 ευρώ από πιστωτική ή προσωπικό δάνειο μπορούν πλέον να απαλλαγούν από το χρέος των 9.000 ευρώ και να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ σε δόσεις που θα καθοριστούν από την τράπεζα.

Οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σημερινό τους χρέος, έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος του, το οποίο συνήθως είναι τόκοι, και να εξασφαλίσουν δυνατότητα αποπληρωμής σε πολύ χαμηλότερες δόσεις.

Μια άλλη τράπεζα θα «ρυθμίσει» 60.000 δανειολήπτες με κούρεμα που φθάνει το 70% ως 75% της βασικής οφειλής, αλλά και στο σύνολο των τόκων και λοιπών εξολογιστικών χρεώσεων, προσφέροντας σεισάχθεια για το 90% του υπολοίπου.

Άλλη τράπεζα προχωρά σε κούρεμα κοντά στο 70% της αρχικής οφειλής και συνολικά 90% αν ληφθούν υπόψη τόκοι και λοιπές χρεώσεις. Το «πακέτο» της συγκεκριμένης τράπεζας αφορά σε περίπου 180.000 δανειολήπτες, οι οποίοι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν αποδέκτες επιστολών που αφορά στη ρύθμιση.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κούρεμα» έως και 90% σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες - Ποιοι γλιτώνουν χρήματα "

Στις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου η άδεια για το συλλαλητήριο της Κυριακής

Η συντονιστική επιτροπή πανεθνικού - παλαϊκού συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου πήρε τελικά την άδεια από τον Δήμο Αθηναίων για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Η αντιδήμαρχος Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά είχε συνάντηση σήμερα με τους φορείς που ζητούσαν τη σχετική άδεια χρήσης της πλατείας Συντάγματος, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Ο δήμος ζήτησε έγγραφα που να πιστοποιούν την εκπροσώπηση των σωματείων που δήλωναν οι δύο αιτούντες ότι τους υποστηρίζουν. Τελικά, η αρμόδια αντιδήμαρχος ανέδειξε την συντονιστική επιτροπή των Πανμακεδονικών Ενώσεων καθώς πιστοποίησε τη φερεγγυότητα της.

Πρώτα κατέθεσε αίτημα ο Δημήτρης Μιχάκης, ο οποίος κατά δήλωσή του, εκπροσωπεί τα σωματεία «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας», «Πολιτιστικό Οδοιπορικό», την «Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας», την «Επιστημονική Επιτροπή Εθνικών Ζητημάτων» και τον σύλλογο «Οι μωμόγεροι».

Το δεύτερο αίτημα κατατέθηκε από τη «Συντονιστική Επιτροπή Πανεθνικού - Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου», η οποία υπήρξε και η διοργανώτρια του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης.

ant1news
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου η άδεια για το συλλαλητήριο της Κυριακής"

Κοτζιάς: Δεν έχω χρονοδιάγραμμα - Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση

Με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά συναντήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί αύριο στα Σκόπια, όπου μεθαύριο, Πέμπτη, θα έχει επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Για «δημιουργική και παραγωγική» συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Νίμιτς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους.

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».

Υπογράμμισε ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις εληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος».

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές.

«Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς υποδεχόμενος τον κ. Νίμιτς έκανε ένα σχόλιο για τον καιρό λέγοντας πως «είναι πάντα ωραία τέτοια εποχή, στα τέλη Ιανουαρίου να επισκέπτεσαι την Αθήνα στις αλκυονίδες μέρες».

Από την πλευρά του ο κ. Νίμιτς απάντησε «έχουμε πάντα καλές συζητήσεις ακόμα και με άσχημο καιρό».

Ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί αύριο στα Σκόπια, όπου μεθαύριο, Πέμπτη, θα έχει επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Μετά την περιοδεία του κ. Νίμιτς, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η επόμενη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ. Παράλληλα, με αφορμή την επίσκεψη Νίμιτς, οι ΗΠΑ, μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, επαναλαμβάνουν τη στήριξη στη διαδικασία του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι χθες σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε πως «αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση», σημειώνοντας ότι «στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην έιναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα» και ότι «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα η χρήση του ονόματος η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Δεν έχω χρονοδιάγραμμα - Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση"

«Κάθε πέντε λεπτά θα φεύγει λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο της Αθήνας»

Πολύ μεγάλη συμμετοχή, που θα ξεπεράσει κατά πολύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ένα εκατομμύριο ανθρώπους, περιμένουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό, που θα γίνει αυτή την Κυριακή στις 2 το μεσημέρι στην Αθήνα.

Όπως περιέγραψε ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλογήρου, εκ των διοργανωτών στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, κάθε πέντε λεπτά θα φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη λεωφορεία με προορισμό την Αθήνα. Ερωτηθείς πόσα λεωφορεία έχουν ναυλωθεί από διάφορες περιοχές της χώρας, απάντησε χαρακτηριστικά πως «δεν θα μείνει διαθέσιμο λεωφορείο στην Ελλάδα».

«Θα είναι ένα μεγάλο μήνυμα και προς την παγκόσμια κοινότητα και προς την ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε, η κυβέρνηση έρχεται σε μεγάλη κόντρα με την κοινωνία αν την αψηφήσει.

Σήμερα αναμένεται να λήξει και το θέμα της άδειας που έχει ζητηθεί από τον δήμο Αθηναίων από δύο πηγές για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου. Κατατέθηκαν δύο ξεχωριστές αιτήσεις, μία από τη «Συντονιστική Επιτροπή Πανεθνικού - Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου» και μία από τον Δημήτριο Μιχάκη, ο οποίος κατά δήλωσή του εκπροσωπεί τα σωματεία «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας», «Πολιτιστικό Οδοιπορικό», την «Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας», την «Επιστημονική Επιτροπή Εθνικών Ζητημάτων» και τον σύλλογο «Οι μωμόγεροι».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, κατά την πρώτη συνάντηση, που είχε με τους φορείς αυτούς η αρμόδια αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά, δεν κατέστη δυνατή συμφωνία μεταξύ τους για την παροχή μίας άδειας.

Νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα με την ελπίδα να υπάρξει συνεννόηση. Αν ούτε σήμερα καταστεί αυτό εφικτό, η άδεια θα δοθεί με κλήρωση.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κάθε πέντε λεπτά θα φεύγει λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο της Αθήνας»"

Eρχονται 2.690 προσλήψεις εποχικών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού θα προχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να έχουν προλάβει να στελεχωθούν όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν. Μάλιστα, επειδή φέτος το Πάσχα πέφτει αρκετά νωρίτερα, οι διαδικασίες θα επισπευσθούν ώστε να έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι τότε.

Στα γραφεία του ΑΣΕΠ φτάνουν αιτήματα για εποχικές προσλήψεις σε Εφορείες Αρχαιοτήτων, ενώ το μεγαλύτερο πακέτο, περίπου 1.300 θέσεις, θα ξεκινήσει να βγαίνει προς τα τέλη Φλεβάρη. Οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών και θα ενισχύσουν τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και με διευρυμένο ωράριο εργασίας κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Ειδικότητες-προσόντα
Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν είναι: ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων, ΔΕ Νυκτοφυλάκων, ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας, ΥΕ Εργατών και ΤΕ Λογιστών. Οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις Προσωπικού Φύλαξης θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο στην ειδικότητα Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ ή άλλου ισότιμου τίτλου σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.

Οσο για τους υποψηφίους Λογιστές, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιλαμβάνονται τα εξής: πτυχίο ή δίπλωμα Βιβλιοθηκονομίας ή Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ή Διαχείρισης Πληροφοριών ή Διεθνούς Εμπορίου ή Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Διοίκησης Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων ή Διοίκησης και Διαχείρισης Εργων ή Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Διοίκησης Παραγωγικών Μονάδων ή Διοικητικής Τεχνολογίας ή Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ή Ελεγκτικών και Ασφαλιστικών Εργασιών ή Λογιστικής ή Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Μεταφορών ή Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή Στελεχών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης ή Τουριστικών Επιχειρήσεων ή Τεχνολογίας και Οργάνωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ή Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων ή Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής ή Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής ή Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών ή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών-Επιχειρήσεων στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες (ΤΕΙ) ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα ΠΣΕ ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, ή το ομώνυμο πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.

Και 750 φύλακες σε μουσεία μέσω κοινωφελούς εργασίας
Παράλληλα με τις αιτήσεις του εποχικού προσωπικού που θα εγκριθούν από το ΑΣΕΠ, την άνοιξη αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη πρόσκληση για κοινωφελή εργασία του 2018 που θα αφορά στην πρόσληψη 750 υπαλλήλων σε φορείς του υπ. Πολιτισμού. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η επεξεργασία του αιτήματος προκειμένου να δημοσιευτεί η πρόσκληση μέσα στον Φεβρουάριο. Οι περισσότερες θέσεις αφορούν στις περιοχές Αθήνα, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι και Πειραιά αποκλειστικά και μόνο για την ειδικότητα ΔΕ Βοηθητικό Φυλακτικό Προσωπικό. Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα παρακάτω επτά κριτήρια κατάταξης: 1. Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τους 60 μήνες. 2. Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες. 3. Την αναπηρία (του υποψήφιου ωφελούμενου) σε ποσοστό 50% και άνω. 4. Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό. 5. Την ηλικία. 6. Τον αριθμό ανήλικων τέκνων. 7. Τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανηλίκων ή/και ενηλίκων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Ο ΟΑΕΔ τονίζει ότι το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Αιτήσεις για 92 θέσεις δέχονται 10 Εφορείες Αρχαιοτήτων
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες αιτήσεων για 92 εποχικούς υπαλλήλους σε φορείς του υπ. Πολιτισμού. Οι ειδικότητες που ζητούνται κυρίως είναι ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων. Ξεχωρίζει η προκήρυξη του Μουσείου Ακρόπολης που θα ενισχυθεί με 35 φύλακες-προσωπικό ασφαλείας για 8 μήνες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 5 Φεβρουαρίου.

Οι υποψήφιοι για αυτές τις θέσεις θα πρέπει να προσκομίσουν: α) Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο με ειδικότητα Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο των παρακάτω σχολικών μονάδων: ΙΕΚ ή Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης ή Επαγγελματικής Σχολής ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν. 1346/1983 ή Ν. 3475/2006 ή άλλο ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. β) Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής γλώσσας.


eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Eρχονται 2.690 προσλήψεις εποχικών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους"

Πάιατ στον ΣΚΑΪ: Φοβάμαι για ατύχημα Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο

Φόβους για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο της νέας έντασης στα Ίμια, εκφράζει ο Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις Ιστορίες και τη δημοσιογράφο Σία Κοσσιώνη, η οποία θα μεταδοθεί την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, στις 12.30 το βράδυ, από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα... Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» προειδοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. 

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο κ. Πάιατ επισημαίνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών που αφικνείται την Τρίτη στην Αθήνα και την Τετάρτη θα βρεθεί στα Σκόπια. «Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης. Επίσης, ο κ. Πάιατ, αναφερόμενος γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάιατ στον ΣΚΑΪ: Φοβάμαι για ατύχημα Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο"

Κοτζιάς: Τα Σκόπια πρέπει να αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα

«Στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών - Οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, διεμήνυσε

«Αν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος, θα συμβεί ό,τι και 20 χρόνια πριν. Πρέπει να αναγνωριστεί η χώρα με το συνταγματικό της όνομα» δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ως γνωστόν, το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
«Το θέμα του ονόματος περικλείει επτά ζητήματα» είπε ακόμη, για να προσθέσει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Στη σύνθετη ονομασία θα ζητήσουμε γεωγραφικό προσδιορισμό αμετάφραστο».

«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα της χώρας, αμετάφραστη» επέμεινε, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα είχε εθνικό και οικονομικό όφελος από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Εντός Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει Σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα, που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος» γνωστοποίησε ο υπουργός.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η ονομασία «μακεδονική γλώσσα» καθιερώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 1977, επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είπε επίσης ότι από το 1992 έως το 1994, ουδείς εκπρόσωπος των δύο ελληνικών κυβερνήσεων δεν μετέβη στη διαπραγμάτευση για τη γλώσσα στον ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, σχολίασε πως επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση πλήρες εύρος χρήσης του ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Σημείωσε εξάλλου ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους ξένους παράγοντες (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως εκτίμησε, «σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση».

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διγλωσσία, η οποία, όπως είπε, δυσκολεύει να βρεθεί λύση.

«Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεσηκώνει τον λαό, σαν να δημιουργήθηκε το θέμα του ονόματος σήμερα. Κυβέρνησαν 25 χρόνια, είμαστε από τις 14 του Γενάρη στη διαπραγμάτευση και κοντεύουν να μας πουν ότι διαλύσαμε τη χώρα» προσέθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Τα Σκόπια πρέπει να αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα"

Μείωση ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Δελφούς

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πως θα γίνει νέα εκκαθάριση βεβαίωσης ΦΑΠ ετών 2010, 2011, 2012 και 2013 για τα Φυσικά Πρόσωπα, αλλά και ΕΝΦΙΑ ετών 2014, 2015, 2016 και για τα Φυσικά και για τα Νομικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους ακίνητο στις 3 περιοχές.

Σε νέα εκκαθάριση των φόρων ακινήτων από το 2010 έως και το 2016 για ιδιοκτησίες σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Δελφούς θα προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Είχε προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ με την οποία το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μείωση των αντικειμενικών αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΑΑΔΕ θα γίνει νέα εκκαθάριση βεβαίωσης Φ.Α.Π. ετών 2010, 2011, 2012 και 2013 για τα Φυσικά Πρόσωπα, αλλά και ΕΝ.Φ.Ι.Α. ετών 2014, 2015, 2016 και για τα Φυσικά και για τα Νομικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους σε ακίνητο που, ως Τιμή Ζώνης για τον υπολογισμό της αξίας του, λαμβάνεται η τιμή της Β’ Ζώνης της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Για το λόγο αυτό, από σήμερα 29/1/2018 στις 17:00 έως και την Παρασκευή 2/2/2018 στις 22:00, δεν θα είναι διαθέσιμη η υποβολή δηλώσεων Ε9 στα κατά περίπτωση έτη και μόνο για τους φορολογούμενους που εμπίπτουν στις παραπάνω διατάξεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, θα εκδοθούν νέες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. Έτους 2017 για τα Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που:

-είναι ΕΚΤΟΣ Α.Π.Α.Α. και βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Παρνασσού του Δήμου Δελφών Ν. Φωκίδας,

-είναι ΕΝΤΟΣ Α.Π.Α.Α. και βρίσκεται στους Οικισμούς Επταλόφου, Λιλαίας και Πολυδρόσου της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού του Δήμου Δελφών Ν. Φωκίδας,

- ως Τιμή Ζώνης για τον υπολογισμό της αξίας του λαμβάνεται η τιμή της Β’ και Στ’ Ζώνης της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, ή η τιμή της Α’ και Γ’ Ζώνης της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Δελφούς"

Ουραγός παγκοσμίως η Ελλάδα στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης

Στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στην ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης κατατάσσεται η Ελλάδα όπως προκύπτει από στοιχεία της Παγκόσμιας τράπεζας, τα οποία ενισχύονται από δεδομένα από τον δικαστικό κλάδο.

Οπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ σύμφωνα με τις δικαστικές ενώσεις, οι αδίκαστες υποθέσεις ανέρχονται περίπου στις 600.000, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα διοικητικά δικαστήρια, όπου εκκρεμούν περίπου 250.000 δικογραφίες.

Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα για να ολοκληρωθεί η δικαστική εκκαθάριση μίας υπόθεσης απαιτούνται κατά μέσο όρο 1.580 μέρες, δηλαδή τεσσεράμισι χρόνια, επίδοση, που φέρνει τη χώρα μας στη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 564 μέρες και στην Αλβανία 523 μέρες.

Μόνο για τις καθυστερήσεις, η χώρα μας έχει καταδικαστεί 401 φορές τα τελευταία χρονιά από ευρωπαϊκά δικαστήρια και της έχει επιβληθεί συνολικό πρόστιμο 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εκκρεμοδικίες αποτελούν και τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς οι επενδυτές δεν αισθάνονται θωρακισμένοι σε περίπτωση διαμάχης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουραγός παγκοσμίως η Ελλάδα στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης "

Οικογένεια Γαβρόγλου: Βρίσκεις το δίκιο σου αν έχεις αδελφό υπουργό;

Πώς με μία... σατανικά συμπτωματική τροπολογία ο αδελφός του υπουργού Παιδείας γλίτωσε το τρελό πρόστιμο  των 600.000 ευρώ που του είχε καταλογιστεί για την απαλλοτρίωση

Το μαρτύριο μιας απαλλοτρίωσης που έγινε θηλιά στον λαιμό του κ. Δημήτρη Γαβρόγλου για περισσότερο από 12 χρόνια επιλύει με δίκαιο τρόπο τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. Η οδύσσεια ενός πολίτη που συνειρμικά αλλά και επιφανειακά μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ευνοήθηκε λόγω του εν ενεργεία υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος είναι αδελφός του, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι όμως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των στρεβλώσεων της νομοθεσίας και του λαβύρινθου των απαλλοτριώσεων που στραγγαλίζει τους πολίτες και δοκιμάζει τις αντοχές τους. 

Η περιπέτεια που βίωσε ο κ. Δ. Γαβρόγλου στα Πηγαδάκια της Βούλας, μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτης τάξης λαϊκό αφήγημα υπό τον τίτλο «Ου μπλέξεις με τις απαλλοτριώσεις». 

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την επίμαχη απαλλοτρίωση και την πράξη αναλογισμού (τη διαδικασία αποζημίωσης, δηλαδή, για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου), ο κ. Γαβρόγλου κινδύνεψε να χάσει το σπίτι του τον Φεβρουάριο του 2011 εξαιτίας της αδυναμίας του να καταβάλει ως ειδική εισφορά για την απαλλοτρίωση το ιλιγγιώδες ποσό των 600.000 ευρώ (!) προκειμένου να πρασινίσει το μπροστινό οικόπεδο. 

Ωστόσο, μετά το αίσιο τέλος και την παρέλευση 12 ετών το ερώτημα είναι πόσο απροστάτευτος είναι ο πολίτης από παράλογους νόμους και αποφάσεις και ποια κατάληξη μπορεί να έχει αν δεν τυγχάνει συγγενής ενός υπουργού, όπως στην περίπτωση Γαβρόγλου που, όπως εικάζεται λογικά, θα συνέδραμε τον αδελφό του με την πολιτική του ιδιότητα.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου



Να πάρουμε όμως την άκρως παράλογη ιστορία από την αρχή. Η κατοικία των 200 τ.μ. στο οικόπεδο των 900 τ.μ., την οποία αγόρασε ο Κωνσταντινουπολίτης έμπορος ηλεκτρικών ειδών το 1992 αντί 300.000 ευρώ βγήκε σε πλειστηριασμό, καθώς ένας από τους ιδιοκτήτες που το οικόπεδό του απαλλοτριωνόταν από τον Δόμο Βούλας για πλατεία προσέφυγε στα δικαστήρια και ζήτησε να εκδοθεί τιμή μονάδας για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση.

Το μέγεθος της ελληνικής παράνοιας επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ενώ η αντικειμενική αξία της περιοχής είναι 580 ευρώ, το δικαστήριο έβγαλε τιμή μονάδας 1.900 τ.μ. Ετσι για τα 215 τ.μ. απαλλοτρίωσης της πλατείας εκτινάχθηκε στα ύψη ο λογαριασμός για τον κ. Γαβρόγλου που έχει απέναντι το σπίτι του. 

Η δικαιολογημένη αδυναμία πληρωμής είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική κατάσχεση του ακινήτου, παραμονή Χριστουγέννων του 2010. Ο πλειστηριασμός απεφεύχθη χάρη σε δύο γεγονότα που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γαβρόγλου: στο νομοθετικό πλαίσιο του 2012 (Ν4067/2012) που ψήφισε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης αλλά και στην αδυναμία και τα κενά της πράξης αναλογισμού του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. 

Η μονοκατοικία στη Βούλα, την οποία ο κ. Δημήτρης Γαβρόγλου κινδύνευσε να χάσει τον Φεβρουάριο του 2011 εξαιτίας της αδυναμίας του να καταβάλει ως ειδική εισφορά για την απαλλοτρίωση το ιλιγγιώδες ποσό των 600.000 ευρώ (!) για να πρασινίσει το μπροστινό οικόπεδο 


«Οπως καταλαβαίνετε, εγώ την απαλλοτρίωση την έχω πληρώσει πολύ ακριβά. Εκείνο που με ανακουφίζει πλέον είναι ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση και σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ησυχάζουμε. Δεν ζήτησα ρουσφέτι αλλά εφαρμογή του νόμου», αναφέρει και σχολιάζει με σκωπτικό τρόπο τη στάση του δήμου. «Θεωρώ ότι ο δήμος, αντί να μας υπερασπιστεί, τάχθηκε υπέρ των οικοπεδούχων καταβάλλοντας παχυλές αποζημιώσεις. 

Δεν με ενδιαφέρει τι θα χτιστεί μπροστά στο σπίτι μου και το έχω μεταφέρει και στον δήμαρχο (σ.σ.: Γρηγόρη Κωνσταντέλλο). Ας φτιάξουν έναν ουρανοξύστη. Υπάρχουν τέσσερις νόμοι για τις απαλλοτριώσεις και δεν εφαρμόστηκε κανείς». Ο κ. Γαβρόγλου υποστηρίζει ότι αντίστοιχες περιπτώσεις αλλά με διαφορετικά μεγέθη υπάρχουν και σε άλλες περιοχές των νοτίων προαστίων (Ηλιούπολη, Αλιμο κ.α.), αλλά και ανά τη χώρα. «Εάν κάποιος με ενοχλήσει από δω και πέρα, θα πάει εισαγγελέα. Αρκετά έχω ταλαιπωρηθεί τόσα χρόνια». 

Στο πλευρό Γαβρόγλου και ο Σηφουνάκης 
«Οπως καταλαβαίνετε, εγώ την απαλλοτρίωση την έχω πληρώσει πολύ ακριβά. Εκείνο που με ανακουφίζει πλέον είναι ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση και σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ησυχάζουμε. Δεν ζήτησα ρουσφέτι αλλά εφαρμογή του νόμου»

Η περίπτωση Γαβρόγλου θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ξεπερνά κατά πολύ τα κόμματα, αφού οι ρίζες της πηγαίνουν πολύ πίσω στον χρόνο. Η πρώτη ενημέρωση των ιδιοκτητών ότι επίκειται απαλλοτρίωση έγινε το 1994. Ωστόσο, η υπόθεση άρχισε να δυσκολεύει και να μετατρέπεται σε γόρδιο δεσμό με την έκδοση της πράξης αναλογισμού το 2005. 

Ο δήμος, όπως εξηγεί ο κ. Γαβρόγλου, αντί να κατανείμει τη δαπάνη σε όλους τους ιδιοκτήτες της περιοχής, στράφηκε μόνο στους παρόδιους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά για τις αποζημιώσεις της απαλλοτρίωσης. Το 2012 με παρέμβαση του κ. Σηφουνάκη ο νόμος για τις απαλλοτριώσεις άλλαξε. 

Μέχρι τότε σε ισχύ ήταν ένα ξεπερασμένο νομοθετικό διάταγμα του 1923 και ο νόμος 5269 του 1931, οι οποίοι κατένειμαν το βάρος της αποζημίωσης σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν «πρόσωπο» στους κοινόχρηστους χώρους. «Οταν εξήγησα στον τότε υπουργό ότι έχανα το σπίτι μου με την εφαρμογή αυτού του νόμου, σηκώθηκε εμβρόντητος από το τραπέζι και μου είπε: “Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν στην Ελλάδα αυτά τα πράγματα”». 

Ετσι φτάσαμε στον νόμο 4067 του 2012 για τις απαλλοτριώσεις που ουσιαστικά άνοιγε τον δρόμο της αναλογικής αποζημίωσης, με βάση την απόσταση από τον κοινόχρηστο χώρο όλων των ιδιοκτησιών που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και όχι μόνο των παρόδιων. Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ και, όπως υποστηρίζει ο κ. Γαβρόγλου, οι μετέπειτα κυβερνήσεις επιχείρησαν να τον γκρεμίσουν, δίχως όμως αποτέλεσμα. 


Τμήμα εκείνης της ρύθμισης (άρθρο 33 του 4067/12) τροποποίησε ο κ. Σταθάκης στο τελευταίο νομοσχέδιο για τον «Ελεγχο και την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος». Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ότι με το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε τακτική επικοινωνία τα τελευταία χρόνια - και ειδικά μετά την επεισοδιακή τροπή που πήρε η πράξη αναλογισμού. 

«Είχα στείλει σχετική επιστολή και στον κ. Σταθάκη, αμφιβάλλω όμως αν τη διάβασε ποτέ», σημειώνει κόντρα σε όσους συντάσσονται με την άποψη ότι η τελευταία ρύθμιση του ΥΠΕΝ έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του. Οπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, χαρακτηριστική είναι η απάντηση της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών σε απάντηση του Δήμου Αλίμου το 2014, με θέμα την «Αρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αλίμου». 

Οι υπηρεσίες του υπουργείου αποφαίνονται ότι «στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) δεν αναφέρεται η δυνατότητα ακύρωσης ή ανάκλησης κυρωμένων πράξεων αναλογισμού. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ο δήμος μπορεί ως επισπεύδων να καταβάλει την αποζημίωση προκειμένου να συντελεστεί απαλλοτρίωση και μετά καθ’ υποκατάσταση να αναζητήσει τα καταβληθέντα για λογαριασμό τρίτων, ακόμη και με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 33 του Ν. 4067/12». 

Πώς ξελασπώνει ο κ. Γαβρόγλου 
Τι αλλάζει επί το θετικότερο με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε με υπουργική τροπολογία ο κ. Σταθάκης; Πολύ απλά ανακαλεί εκκρεμείς πράξεις αναλογισμού που έχουν συνταχθεί με παλαιότερους νόμους για τις απαλλοτριώσεις και επί της ουσίας κατανέμει τη δαπάνη της αποζημίωσης για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου σε όλους τους περίοικους. 

Με τη ρύθμιση αυτή ο κ. Γαβρόγλου ξελασπώνει και από τη μεγάλη δαπάνη που ορίστηκε πλέον των 600.000 ευρώ ως παρόδια ιδιοκτησία, θα καταβάλλει αναλογικά περί τα 4.000-5.000 ευρώ. 

«Πρόκειται για μια ρύθμιση που αναγκάζει τον δήμο να σταματήσει την απαλλοτρίωση», αναφέρει ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Οπως σημειώνει, ο δήμος έχει πάρει δάνειο 3,5 εκατ. ευρώ για να πρασινίσει ένα διπλανό οικοδομικό τετράγωνο, εξ ου και η απαλλοτρίωση μπορεί να αρθεί. Μεγάλο ερώτημα είναι όμως τι θα γίνει με τα οικόπεδα που ο δήμος έχει αποζημιώσει αν προχωρήσει στην άρση της απαλλοτρίωσης. 

Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που παραχώρησαν με το αζημίωτο φυσικά τις περιουσίες τους για την κατασκευή της πλατείας στα Πηγαδάκια της Βούλας. Τουλάχιστον δύο αποζημιώθηκαν από τον δήμο με περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ και έχουν να λαμβάνουν και άλλα χρήματα ως αποζημίωση αν η απαλλοτρίωση συνεχιστεί. 

Ο κ. Γαβρόγλου υποστηρίζει ότι άρση της απαλλοτρίωσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος και σοβαρότερος είναι ότι η επίδικη έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική από το Δασαρχείο Πειραιά κατόπιν σχετικού αιτήματος χαρακτηρισμού από προηγούμενη δημοτική αρχή (αριθ. Πρωτοκόλλου 2796/108 της 13η Ιανουαρίου του 2015). Ο δεύτερος, επειδή έχουν ήδη αποζημιωθεί κάποιοι ιδιοκτήτες. «Ο δήμος έχει δώσει πολλά λεφτά στους ιδιοκτήτες. Πώς μπορεί να κάνει άρση της απαλλοτρίωσης, θα γίνει συνεταίρος των ιδιωτών;» διερωτάται. Επικαλείται μάλιστα τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος λέγοντας ότι άρση της απαλλοτρίωσης σημαίνει τροποποίηση σχεδίου και Προεδρικό Διάταγμα. 

«Ποιος από το ΣτΕ θα βάλει την υπογραφή του να μη γίνει πράσινο σε μια γειτονιά της Αθήνας;». Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα Πηγαδάκια της Βούλας υπήρξε κατόπιν αναφοράς και έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με την οποία ζητούσε από τον δήμο να εφαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο. Ο,τι αγνόησαν οι τότε υπουργοί και ο δήμος, έσπευσε να το αποκαταστήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με την τροπολογία Σταθάκη. 

Ποιοι και πώς πληρώνουν στις απαλλοτριώσεις 
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την αποζημίωση μιας απαλλοτρίωσης το 30% της αξίας των ακινήτων που απαλλοτριώνονται καλύπτεται από τους δήμους. Το υπόλοιπο 70% κατανέμεται ως ειδική εισφορά τόσο από τους ιδιοκτήτες των άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων που έχουν πρόσοψη στον κοινόχρηστο χώρο όσο και από αυτούς που βρίσκονται στην ίδια συνοικία. 

Πρόκειται για μια πρόβλεψη του νόμου που κρίνει περιουσιακά αναβαθμισμένη μια ιδιοκτησία που βρίσκεται μπροστά σε κοινόχρηστο χώρο και προσδίδει αναλογικά οφέλη και σε όσες γειτνιάζουν, οι ιδιοκτήτες των οποίων επίσης οφείλουν να περάσουν από το ταμείο. Βάσει του νόμου, το μερίδιο των ακινήτων που έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο χώρο επιβαρύνεται επιπλέον πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 3. Για όσες ιδιοκτησίες είναι μη άρτιες αλλά οικοδομήσιμες μειώνεται ο συντελεστής κατά 40%. 

Αντίστοιχα, σε ακίνητα που υπάρχουν κτίρια κηρυγμένα ως διατηρητέα ή ως μνημεία μειώνεται κατά 60%. Η επίμαχη εισφορά εισπράττεται ως δημοτικό τέλος με βάση τις επιφάνειες των ακινήτων, όπως έχουν καταγραφεί στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. 

Η εισφορά προκύπτει βάσει των αντικειμενικών αξιών και εισπράττεται υπέρ του οικείου δήμου. Μέχρι 500 ευρώ εισφορά καταβάλλεται εφάπαξ σε τρεις δόσεις. Για μεγαλύτερες εισφορές το ποσό αυτό καταβάλλεται σε οκτώ ίσες τριμηνιαίες δόσεις. Μετά τον δικαστικό προσδιορισμό των προσωρινών τιμών μονάδας ο δήμος αναπροσαρμόζει το ποσό της εισφοράς και εκδίδει συμπληρωματική βεβαίωση. 

Εφόσον αρχίσει η ροή εσόδων από την είσπραξη της εισφοράς, τότε ο δήμος ζητά από το αρμόδιο δικαστήριο, εφόσον απαιτείται, τον προσωρινό προσδιορισμό της τιμής μονάδας και κατόπιν παρακαταθέτει σταδιακά τις σχετικές αποζημιώσεις για να συντελεστούν οι απαλλοτριώσεις και η διάνοιξη των κοινόχρηστων χώρων. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικογένεια Γαβρόγλου: Βρίσκεις το δίκιο σου αν έχεις αδελφό υπουργό;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news