facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Το μήνυμα Σόιμπλε στην Αθήνα: Χωρίς το ΔΝΤ θα πάρουμε σκληρότερα μέτρα

Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα, όπως αποδεικνύει η Handelsblatt.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα, σε ανάλυσή της εκτιμά ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ με την συνέντευξή του στη στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ήθελε να στείλει το μήνυμα στην Αθήνα να εφαρμόσει τους όρους λιτότητας, γιατί χωρίς το ΔΝΤ η Ευρώπη θα καταφύγει σε πολύ σκληρότερα μέτρα.
«Θέλει ο Σόιμπλε ξαφνικά να μην συμμετέχει τελικά στο εξής το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση επιμένει εδώ και μήνες τόσο πολύ σε αυτό ακριβώς (σ.σ. στη συμμετοχή); Στο Βερολίνο και ειδικά στην Αθήνα, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές σάστισαν. Αλλάζει ξαφνικά ο Σόιμπλε τη στρατηγική του; Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση; (σ.σ. το πρόγραμμα). Το γερμανικό υπ. Οικονομικών σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του Σόιμπλε αφορούσαν ένα καθαρά υποθετικό ενδεχόμενο. ‘Εμμένουμε στο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει', δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ.
Δεν ήταν μια απερίσκεπτη δήλωση
Ο αναλυτής εκφράζει ζωηρές αμφιβολίες ότι ο Σόιμπλε «προβαίνει απερίσκεπτα σε μια τέτοια δήλωση» και επικαλείται υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επισήμανε ότι «βεβαίως ο Σόιμπλε, κάνοντας μια τέτοια δήλωση, έχει πάντα κάποια σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του».
Μάλιστα, η Handelsblatt επισημαίνει ότι ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία «θα ήταν εφιάλτης» για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ, και σημειώνει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι ποντάρουν να υπάρξει τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο συμφωνία με το ΔΝΤ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Ήδη αυτό θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον Σόιμπλε, καθώς το ΔΝΤ θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, κάτι που απορρίπτει όμως κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση».
Δεν θέλει ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή ούτε ο Σόιμπλε
Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν «το σοβαρότερο όλων των πιθανών ατυχημάτων για το Βερολίνο», αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς τότε θα έπρεπε η γερμανική βουλή να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, με την επίτευξη πλειοψηφία να είναι «υπερβολικά αβέβαιη» εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων. Επιπλέον μια τέτοια ψηφοφορία λίγους μήνες πριν τις εκλογές θα ήταν η «ιδανική πάσα» για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD. «Αυτή την ψηφοφορία δεν τη θέλει κανείς, ούτε ο Σόιμπλε», σημειώνουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο γερμανός υπ. Οικονομικών είναι προ πολλού θιασώτης της ιδέας να καθιερωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης που να λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, «βεβαιότατα τώρα δεν είναι η στιγμή για κάτι τέτοιο».
Το μήνυμα στην Ελλάδα: Δώστε τα όλα, αλλιώς έρχονται σκληρότερα μέτρα
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «αυτό το γνωρίζει και το Σόιμπλε. Γι' αυτό οι δηλώσεις του έχουν μάλλον χαρακτήρα τακτικής. Ο γερμανός υπ. Οικονομικών έστειλε έτσι ένα μήνυμα στην Ελλάδα: Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα. Και έστειλε και μήνυμα στους δικούς του ανθρώπους: Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια εφιαλτική ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ λίγο πριν τις εκλογές, πρέπει τους προσεχείς μήνες να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ – και σε αυτή τη διαδικασία να κάνουμε και υποχωρήσεις».
Το Μαξίμου πανηγύρισε για τις δηλώσεις Σόιμπλε
Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου... πανηγύρισε για τις δηλώσεις Σόιμπλε καθώς «για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Άποψη που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα».
Οπως σημειώναν δε από το Μαξίμου, «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μήνυμα Σόιμπλε στην Αθήνα: Χωρίς το ΔΝΤ θα πάρουμε σκληρότερα μέτρα "

Σπίρτζης: Δύο δημόσιοι φορείς για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Για δημιουργία δύο δημόσιων φορέων για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μετά από τη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο Κορδελιού – Ευόσμου με δημάρχους του νομού, ύστερα από αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Από τους δύο δημόσιους φορείς που θα δημιουργηθούν, ο ένας θα είναι φορέας σχεδιασμού και ελέγχου και ο δεύτερος φορέας λειτουργίας. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σχετικά σύντομα, όπως είπε.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι, επειδή το Μετρό είναι άλλης τεχνολογίας από αυτό της Αθήνας, ο φορέας λειτουργίας θα αναλάβει και τη λειτουργία του Μετρό ενώ θα αναλάβει και τις οδικές αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με το αν θα προσβληθεί η σύμβαση με τον ΟΑΣΘ απάντησε: «Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, πιθανόν και να μην υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή, λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας». Ειδικά για την ευρωπαϊκή οδηγία ανέφερε ότι δίνει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο να λειτουργήσουμε. «Επομένως ή θα πάμε σε διαγωνισμούς ιδιωτών για το μεταφορικό έργο, που δεν θα έχουμε δηλαδή μονοπώλιο όπως είναι σήμερα, ή θα έχουμε δημόσιο φορέα που θα αναλάβει τις αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης και επιλέγουμε το δεύτερο. Αυτό θα γίνει όταν ορίζει η οδηγία, την ημερομηνία που ορίζει η οδηγία».

Αναφορικά με την ανάθεση τμήματος του έργου σε ιδιώτη με διαγωνισμό διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ο δημόσιος φορέας λειτουργίας καθώς ο στόχος δεν είναι αυτός.

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος, ευελπιστεί ο κ. Σπίρτζης να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Επισήμανε ακόμα ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης πιο ενεργά στο φορέα λειτουργίας και προφανώς και η συμμετοχή της στο σχεδιασμό και στον υπερκείμενο φορέα ενώ δεσμεύτηκε ότι ο υπερκείμενος φορέας θα εποπτεύει το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών σε επίπεδο νομού και ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Δύο δημόσιοι φορείς για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης"

Χωρίς νερό για 3η μέρα ο Βόλος -Παρέμβαση εισαγγελέα

Για τρίτη ημέρα παραμένει χωρίς νερό ο Βόλος και τα προβλήματα των χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών οξύνονται ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχει νερό ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας.

Η πρωτοφανής κατάσταση στον Βόλο προκάλεσε την επέμβαση του εισαγγελέα, με αφορμή τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες κατοίκων και επαγγελματιών του Βόλου για τις πολύωρες μέχρι και πολυήμερες διακοπές υδροδότησης.

Η προκαταρκτική εξέτασε που διέταξε η Εισαγγελία, αφορά στη διενέργεια έρευνας για το κατά πόσον προκλήθηκαν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, από τη διακοπή υδροδότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.

Όπως έγινε γνωστό, θα διερευνηθεί θα διερευνηθεί αν υπήρξαν πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου για τις πολύωρες ή πολυήμερες διακοπές που έγιναν και αν εξαιτίας αυτών των παραλείψεων ή πράξεων, προκλήθηκαν κίνδυνοι για την υγεία των δημοτών.

Σε πολλές περιπτώσεις και σε μεγάλα τμήματα του Βόλου και των προαστίων του, δεν υπάρχει νερό από την περασμένη Δευτέρα ή υδροδοτούνται επί το ελάχιστον κάποιες περιοχές για 1-2 ώρες.

Στην αγορά και στα σούπερ μάρκετ τα εμφιαλωμένα νερά έχουν γίνει άφαντα και υπάρχει έλλειψη λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης.

Στις διαμαρτυρίες των πολιτών και των επαγγελματιών, ειδικά εστιατόρων και ξενοδόχων, δεν υπάρχει σαφής απάντηση από πλευράς δήμου Βόλου και ΔΕΥΑΜΒ για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς νερό για 3η μέρα ο Βόλος -Παρέμβαση εισαγγελέα "

Πρόβλημα από τη γρίπη των πουλερικών στη Βουλγαρία

Ένας επιθετικός τύπος της γρίπης των πτηνών εξαπλώνεται σε 55 μονάδες παραγωγής πουλερικών στη γειτονική Βουλγαρία, αναγκάζοντας τις κτηνιατρικές υπηρεσίες ν' ανακοινώσουν τη σφαγή τουλάχιστον 430.000 πουλερικών από τον αρχικό εντοπισμό της επιδημίας, στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας, Ντεσισλάβα Τάνεβα.

Στη Βουλγαρία, έχουν επίσης καταγραφεί τέσσερα περιστατικά μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών σε άγριες πάπιες από τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ στη γειτονική χώρα έχει επιβληθεί απαγόρευση λειτουργίας στις αγορές πουλερικών σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο κυνήγι των θηραμάτων πτηνών.

Παράλληλα, έχουν δαπανηθεί 543.714 δολάρια για την σφαγή των μολυσμένων πτηνών προκειμένου να εμποδιστεί περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόβλημα από τη γρίπη των πουλερικών στη Βουλγαρία "

Ο Ντάισελμπλουμ ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

Την άποψη ότι η Ελλάδα κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα L' Echo (έκδοση Σαββατοκύριακου), με κεντρικό τίτλο «Η περισσότερη Ευρώπη δεν είναι η απάντηση στα προβλήματά μας».

Ειδικότερα, ερωτηθείς για την Ελλάδα και για το κατά πόσο εξακολουθεί να είναι ανήσυχος, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού εδώ και πολλά συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει ανάπτυξη, έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, ενώ αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των υπολοίπων κρατών-μελών. Το μεγάλο ερώτημα, σημειώνει, είναι το κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα.

Σε επόμενη ερώτηση αναφορικά με το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνει ότι το χρέος αποτελείται από το ύψος του ποσού, τους τόκους που πρέπει να καταβληθούν και τη διάρκεια αποπληρωμής, και ότι στην περίπτωση της Ελλάδας έχει συμφωνηθεί πως θα πρέπει να επιστραφεί το σύνολο του ποσού των δανείων, αλλά, από την άλλη μεριά, έχει μειωθεί το επιτόκιο και έχει επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής, ενώ ο ίδιος δεν αποκλείει να γίνουν ακόμα περισσότερα σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Παραδέχεται μάλιστα ότι όταν πολλά χρήματα διατίθενται για την αποπληρωμή χρεών, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι με τις μεγάλες περιόδους αποπληρωμής και τα χαμηλά επιτόκια το κόστος παραμένει σχετικά περιορισμένο.

Πέρα από την Ελλάδα και κληθείς να διατυπώσει την άποψή του για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης ειδικότερα, ο Ολλανδός κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος, θεωρώντας μικρή την πιθανότητα μιας νέας μεγάλης κρίσης μέσα στο 2017, καθώς και το ενδεχόμενο επικράτησης των λαϊκιστών στην Ολλανδία, τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι έγινε φανερό, στο αποκορύφωμα της κρίσης, ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για τη διάσωση του ευρώ και ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, αποφασίστηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η τραπεζική ένωση. Ως προς τα απαραίτητα μέτρα, όμως, για την ενίσχυση του ευρώ και σε σχέση με πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού, ο πρόεδρος του Eurogroup μοιάζει διστακτικός, αναφέροντας ότι στην πράξη είναι αρκετά περίπλοκο και ότι η περισσότερη Ευρώπη δεν είναι πάντα η απάντηση στα προβλήματα, θεωρώντας ως την πιο ενδεδειγμένη λύση την αύξηση των επενδύσεων, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ότι, υπό την πίεση των λαϊκιστών και το φόβο εκλογικών αποτυχιών, οι πολιτικοί ηγέτες δεν θα τολμήσουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.

Όσον αφορά, τέλος, την κατάσταση και το μέλλον της ευρωπαϊκής παραδοσιακής Αριστεράς, αλλά και το δικό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι οι ψηφοφόροι που αποτελούν την εκλογική βάση των αριστερών κομμάτων είναι πολύ πιο ευάλωτοι από τον μέσο όρο στην οικονομική κρίση και ότι η κατάλληλη αντίδραση από πλευράς της Αριστεράς δεν είναι η λαϊκιστική ρητορική, αλλά οι συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα εξασφαλίζουν σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας και αγοράς κατοικίας, βελτιώνοντας παράλληλα την ασφάλεια και ελέγχοντας τις μεταναστευτικές ροές, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup ακόμα και σε περίπτωση εκλογικής του ήττας στην Ολλανδία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ /protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ντάισελμπλουμ ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα"

Εκατόν τρεις πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες ώρες στα νησιά

Σε Λέσβο, Χίο και Σάμο έφτασαν τις τελευταίες ώρες, μέχρι τις 10 σήμερα το πρωί, συνολικά 103 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου. Σαράντα δύο άνθρωποι κατέληξαν στη Λέσβο, σαράντα επτά στη Χίο και δεκατέσσερις στη Σάμο.

Σύμφωνα με την κατάσταση των προσφυγικών ροών που δημοσιεύει το συντονιστικό, συνολικά στη χώρα μας παραμένουν 62.907 μετανάστες και πρόσφυγες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκατόν τρεις πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες ώρες στα νησιά"

Φλαμπουράρης για παγωμένους πρόσφυγες: Προβλήματα υπήρχαν μόνο (!) σε 4-5 σκηνές

Για απόπειρες «ανακατάληψης της εξουσίας» σε μια κρίσιμη συγκυρία κατα την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει την αξιολόγηση κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.

Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι το πρόβλημα που προκάλεσε ο πρόσφατος χιονιάς στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών και που αποτέλεσε την αιτία για να επικριθεί για μια ακόμα φορά η χώρα μας διεθνώς, περιορίστηκαν «σε 4 - 5 σκηνές»!

Ο ίδιος δε κάλυψε απόλυτα τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, αναφέροντας ότι οι ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα χιονισμένα hot spot δεν βαραίνουν την κυβέρνηση αλλά τα ΜΜΕ.

«Υπάρχει ευθύνη του πώς παρουσιάζεται ένα πρόβλημα. Ενώ 50-60 χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην ενδοχώρα δεν είχαν κανένα πρόβλημα αναδείχθηκαν τα προβλήματα που είχαμε σε 4-5 σκηνές σαν να είναι συνολικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός είπε ότι γραφειοκρατικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. εμποδίζουν τη γρήγορη ολοκλήρωση των δομών φιλοξενίας και ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα την κατασκευή του κέντρου στον Ελαιώνα. «Όταν έφτιαξα εγώ το εκπληκτικό hot spot στον ελαιώνα -μέχρι και air contition έχουν τα σπιτάκια- έγιναν με δικά μας λεφτά και τα πήραμε (σ.σ. Απο την ΕΕ) μετά απο 1,5 χρόνο. Δεν είναι ότι αρνούνται να δώσουν λεφτά αλλά γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον ραδιοτηλεοπτικό νόμο υποστήριξε ότι «δεν κατ' έπεσε ο νόμος. Ο διαγωνισμός κρίθηκε αντισυνταγματικός γιατί έγινε απο τον υπουργό και όχι απο το ΕΣΡ».

Τέλος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ωστόσο σημείωσε ότι «Δεν μπορεί να αναπτυχθεί η κεντροαριστερά σε κόντρα με την αριστερά. Ακούς τα στελέχη τους ή την πρόεδρό τους (σ.σ. Φ. Γεννηματά) να κάνουν καταλυτική κριιτκή στην αριστερά. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης για παγωμένους πρόσφυγες: Προβλήματα υπήρχαν μόνο (!) σε 4-5 σκηνές"

Ανοιχτά αύριο τα καταστήματα

Ανοιχτά θα είναι αύριο τα καταστήματα καθώς προβλέπεται προαιρετική λειτουργία τους από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Τα μαγαζιά θα ανοίξουν με τις χειμερινές εκπτώσεις να συνεχίζονται έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων αντιδρά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και για αύριο έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά αύριο τα καταστήματα"

Μουζάλας: Για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να χτυπηθώ με έναν τρόπο που θυμίζει δολοφονία χαρακτήρων

Την αίσθησή του ότι «το προσφυγικό - μεταναστευτικό έχει μπει στην ατζέντα του να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον Flash 96,0 F.M. τονίζοντας ότι «για να γίνει αυτό, πρέπει χτυπηθεί με έναν τρόπο που θυμίζει δολοφονία χαρακτήρων ο υπουργός, που έτυχε να είμαι εγώ».

Ο κ. Μουζαλάς αναφερόμενος στο μέλλον δήλωσε ότι «τον Μάρτιο θα προκηρυχθούν 8.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα που θα διαχειριστούν οι δήμοι της χώρας», ενώ για τις δομές σημείωσε ότι «φτιάχνουμε δομές των 500 ανθρώπων».

Ερωτηθείς σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λέσβος, ο υπουργός τόνισε: «Αν είχαν δοθεί από τον Σεπτέμβριο τα κρεβάτια και δεν υπήρχε η απαγόρευση από την Ένωση Ξενοδόχων στη Λέσβο, δεν θα υπήρχε το πρόβλημα» και υπογράμμισε ότι «το 97% των προσφύγων βρέθηκε σύντομα σε συνθήκες ασφάλειας και ότι το ζήτημα με το 3% θα μπορούσε να είχε λυθεί αν υπήρχε καλύτερη συνεργασία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να χτυπηθώ με έναν τρόπο που θυμίζει δολοφονία χαρακτήρων"

Κυπριακό: Οι τρεις άξονες της πρότασης Αναστασιάδη για ασφάλεια - εγγυήσεις

Τρεις άξονες περιλαμβάνει η πρόταση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις μετά τη λύση του Κυπριακού, την οποία κατέθεσε την Πέμπτη, στην έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Συγκεκριμένα, πρότεινε:
- Ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
- Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου
- Μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο, με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση απειλών στην ασφάλεια
Ο κ. Αναστασιάδης είπε στη διάσκεψη πως πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα διασφαλίζει και θα εγγυάται την ομαλή και ασφαλή εφαρμογή των προνοιών της λύσης, καθώς και της κατάστασης πραγμάτων μετά τη λύση και την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και συνταγματική τάξη της ενωμένης Κύπρου.
«Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιστορικές εξελίξεις του παρελθόντος και του status quo που επικρατεί, η οποιαδήποτε παρουσία ξένων στρατευμάτων ή τα δικαιώματα εγγυήσεων και επεμβάσεων θα θεωρούνταν από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα ως μη ισορροπημένη διευθέτηση», τόνισε κατά την τοποθέτησή του.
Όπως υποστήριξε, «τέτοιες διευθετήσεις ασφάλειας θα προσέδιδαν μια αίσθηση υπεροχής της μίας κοινότητας με το αρνητικό του ότι θα γινόταν αντιληπτή ως απειλή για την άλλη κοινότητα».
Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, θα ανατρεπόταν η πολιτική ισότητα, με την επικράτηση αδιεξόδων και αστάθειας επί της οικοδόμησης συναίνεσης και μιας λειτουργικής ομόσπονδης κυβέρνησης.
Ο Κύπριος πρόεδρος εξήγησε ότι η πρόταση του προνοεί την καθιέρωση ενός συμφώνου φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, «το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση στερεών θεμελίων για τη μελλοντική σχέση των τριών χωρών, προς όφελος των λαών τους».
 ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακό: Οι τρεις άξονες της πρότασης Αναστασιάδη για ασφάλεια - εγγυήσεις"

Χρυσόγονος: Θα χρειαστούμε 16 δισ. για τοκοχρεολύσια - Θα πρέπει να δανειστούμε

«Θεωρώ αρκετά πιθανό να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι «δεν αρκεί για τη χώρα μας να κλείσει αυτή η αξιολόγηση, αλλά θα χρειαστεί και άλλη μία αξιολόγηση η οποία θα πρέπει να κλείσει αργότερα. Η Ελλάδα το προσεχές διάστημα θα χρειαστεί ποσό 16 δισ. για να καλύψουμε τα τοκοχρεολύσια. Αναγκαστικά πρέπει να δανειστούμε. Ή από τους Ευρωπαίους ή από το ΔΝΤ. Δεν νομίζω να μας ξαναδανείσουν οι Ευρωπαίοι».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει από τον Μάρτιο του 2016, αλλά οι παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ έχει πάει πολύ πίσω».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσόγονος: Θα χρειαστούμε 16 δισ. για τοκοχρεολύσια - Θα πρέπει να δανειστούμε"

Παγκόσμια και ελληνική ανησυχία: Υπερβακτήριο-φονιάς ανθεκτικό σε κάθε αντιβιοτικό

Είκοσι έξι διαφορετικά αντιβιοτικά δοκιμάστηκαν σε μια Αμερικανίδα 70 ετών χωρίς να μπορέσουν να τη σώσουν από τη σοβαρή λοίμωξη που είχε αναπτύξει. Η γυναίκα κατέληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας από μεγάλο ταξίδι της στην Ινδία, όπου και εκεί είχε νοσηλευθεί πολλές φορές. Αν και λίγο μετά την επιστροφή της μπήκε στην εντατική, οι γιατροί δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι.

Όπως δήλωσε ο δρ Αλεξάντερ Κάλεν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, «δοκιμάσαμε ό,τι αντιβιοτικό υπήρχε διαθέσιμο στη χώρα και τίποτε δεν είχε αποτέλεσμα». Η εμφάνιση τέτοιων βακτηρίων είναι πολύ ανησυχητική σχολίασε ο Κάλεν καθώς «στηριζόμαστε εδώ και χρόνια σε όλο και πιο νέα αντιβιοτικά, αλλά προφανώς τα βακτήρια μπορούν πολλές φορές να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτά, πριν προλάβουμε να παράγουμε πιο εξελιγμένα».

Το βακτήριο που σκότωσε την 70χρονη ανήκει στην κατηγορία των CRE (εντεροβακτήρια ανθεκτικά στην καρβαπενέμη), τα οποία εντοπίζονται συχνά στον εντερικό σωλήνα και έχουν αναπτύξει αντοχή στη συγκεκριμένη γκάμα αντιβιοτικών, τα οποία χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση. Σε τέτοιο βακτήριο μπορεί να εξελιχθεί και η γνωστή Escherichia coli, ενώ η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών παίζει κρίσιμο ρόλο στην προσαρμογή των βακτηρίων σε αυτά, ώστε να μην είναι πλέον αντιμετωπίσιμα.

Τα CRE πρωτοεντοπίστηκαν σε Ινδία και Πακιστάν, κάτι που συμφωνεί με την περίπτωση της 70χρονης, καθώς αυτή είχε, σε ταξίδι της στην Ινδία πριν από χρόνια, σπάσει το αριστερό της ισχίο. Στην περιοχή του κατάγματος αναπτύχθηκε αργότερα η λοίμωξη με βακτήριο τύπου CRE.

Παγκόσμια και ελληνική ανησυχία

Η υπόθεση των «υπερβακτηρίων» βρίσκεται στο επίκεντρο των υπηρεσιών Υγείας σε όλο τον κόσμο καθώς οι λοιμώξεις που προκαλούν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και καταλήγουν σε θάνατο στο 50% των περιπτώσεων. Αν αυτά τα «υπερβακτήρια» εξαπλωθούν, τονίζουν οι ειδικοί, τότε ακόμη και οι πιο απλές επεμβάσεις στα νοσοκομεία θα γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνες. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη ανέφερε πως αν δεν αντιμετωπιστούν, το 2050 θα σκοτώνουν 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, από 700.000 σήμερα.

Στην Ελλάδα την εμφάνιση των CRE την παρακολουθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ το θέμα μας αφορά άμεσα καθώς η χώρα μας έχει ήδη ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει πως η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία μας είναι πάνω από το 30% των προσβληθέντων, ενώ στα νοσοκομεία της Ε.Ε. είναι στο 15%. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών και εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων «με μοιραίες συνέπειες στους ασθενείς».

Η αντίδραση πάντως της διεθνούς κοινότητας έχει ξεκινήσει. Ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε μια σύσκεψη υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχετικά με την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, ενώ πριν λίγες μέρες κατατέθηκε σχετική πρόταση ψηφίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να επεξεργαστεί, μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη των CRE σε νοσοκομειακό περιβάλλον και να επισπεύσει, με τα κράτη μέλη, τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και ειδοποίησης για τα CRE».

Δηλώσεις ειδικών

Σχολιάζοντας την εμφάνιση των «περβακτηρίων» ο καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Τζέιμς Τζόνσον είπε τα εξής: «Με ρωτούν πολλές φορές πόσο κοντά είμαστε στο γκρεμό και τους απαντώ: ήδη πέφτουμε. Ήδη συμβαίνει, προς το παρόν σε μικρή κλίμακα και μακριά από εμάς, σε ανθρώπους που δεν βλέπουμε γιαυτό και δεν νιώθουμε την ίδια συναισθηματική επίπτωση».

Μιλώντας για το πρόσφατο περιστατικό της Αμερικανίδας, η Λόρα Πίντοκ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγχαμ, είπε πως «αν και η εμφάνιση τέτοιων πολυανθεκτικών βακτηρίων είναι σπάνια, η αναφορά του συγκεκριμένου θανάτου, μας προειδοποιεί για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η κατάληξη για κάποιους ασθενείς, όταν δεν είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί που βρίσκονται σε αδυναμία να αντιμετωπίσουν μια επικίνδυνη λοίμωξη, πρέπει να έχουν την ευελιξία να χρησιμοποιήσουν αντιβιοτικά που κυκλοφορούν σε άλλες χώρες και έχουν φανεί εργαστηριακά ότι μπορεί να δράσουν κατά του συγκεκριμένου βακτηρίου».

Την ανάγκη για σύναψη διεθνών συμφωνιών για τη χρήση των αντιβιοτικών τόνισε στον Independent και ο καθηγητής Νάιτζελ Μπράουν, εκπρόσωπος της Μικροβιολογικής Εταιρίας της Μ. Βρετανίας «καθώς πάρα πολλές χώρες επιτρέπουν σημαντικά αντιβιοτικά να πωλούνται χωρίς συνταγή ή να χρησιμοποιούνται στη γεωργία». Κάτι δηλαδή που οδηγεί σε υπερκατανάλωση τους, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα των βακτηρίων σε αυτά.

Βίντεο: Πώς δημιουργείται ένα υπερβακτήριο

Βίντεο: Πείραμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard δείχνει πως τα βακτήρια εξαπλώνονται σε μια επιφάνεια στρωμένη με διαδοχικά στρώματα όλο και πιο ισχυρής δόσης αντιβιοτικών. Σταδιακά και σε διάστημα 2 εβδομάδων, τα βακτήρια προσαρμόζονται στις υψηλές δόσεις και τελικά καλύπτουν όλη την επιφάνεια



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμια και ελληνική ανησυχία: Υπερβακτήριο-φονιάς ανθεκτικό σε κάθε αντιβιοτικό"

“Άγρια” επίθεση ΠΟΕΔΗΝ στη Διοικήτρια του “Ευαγγελισμού”

Προσωπική επίθεση στη διοικήτρια του ΓΝ «Ευαγγελισμός εξαπολύει η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή τη θέση που πήρε στη «διαμάχη» της τελευταίας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για απρεπείς εκφράσεις και πολιτικές σκοπιμότητες από μέρους της, ενώ την κατηγορεί για σπατάλη του δημόσιου χρήματος.

«Τόσο στη δημοσιοϋπαλληλική όσο και στην κομματική της πορεία, έδωσε τα διαπιστευτήριά της σ’ όλους τους πολιτικούς χώρους!!! Αναπληρώτρια Διοικήτρια επί κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ, Διοικήτρια επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!!! Αυτό και αν είναι βόλεμα!!!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η διοικήτρια του Ευαγγελισμού με ανακοίνωσή της είχε επικροτήσει προσφάτως δημόσια το κυβερνητικό έργο στην Υγεία, προκαλώντας μάλιστα όσους έχουν διαβεί τις πύλες του «Ευαγγελισμού» να διατυπώσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Είναι άπειρα τα γράμματα με τα «ευχαριστώ» που συσσωρεύονται καθημερινά στο Γραφείο μου. Γράμματα απλών ανθρώπων που περικλείουν αγάπη και ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες που τους προσφέρθηκαν» σημείωνε τότε, υποστηρίζοντας ότι δεν υποχώρησε στις οικονομικές πιέσεις κάνοντας εκπτώσεις στις ιατρονοσηλευτικές δραστηριότητες. «Απορίας άξιον είναι γιατί δεν μπορούν να δούν τα αυτονόητα κάποιοι μεγαλοσυνδικαλιστές του χώρου της Υγείας» προσέθετε, κάνοντας λόγο για θράσος εκ μέρους τους.

«Περιγράφει μια ιδεατή κατάσταση για το Νοσοκομείο που διοικεί, χωρίς να δίνει απαντήσεις» λέει η ΠΟΕΔΗΝ και καλεί τη διοικήτρια να επικεντρωθεί στη διεκδίκηση προσλήψεων και επαρκούς χρηματοδότησης αντί στις προσπάθειες να είναι αρεστή στην Αριστοτέλους.

«Είναι φανερό ότι τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας δεν τα δημιουργούν οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται καθημερινά να κρατήσουν όρθια τα Νοσοκομεία για να μην υπάρξει απόλυτη διάλυση, αλλά η κυβέρνηση με τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθεί» τονίζει η Ομοσπονδία.

Η επιστολή “έκπληξη” της Αριστοτέλους

Στο μεταξύ, η Αριστοτέλους – με μία ομολογουμένως πρωτότυπη κίνηση – επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Σε μήνυμά της ευχαριστεί τους εργαζόμενους και τις Διοικήσεις των απομακρυσμένων νοσηλευτικών μονάδων, οι οποίοι “με αίσθημα ευθύνης εξασφάλισαν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα”.

Διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι εργάζεται άοκνα για την ενίσχυση της στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και δεσμεύεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά της, προκειμένου να εξασφαλίσει “ένα αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας στους εργαζόμενους και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας στους πολίτες της χώρας”.

Καταγγελία για σπατάλη χιλιάδων ευρώ στον “Ευαγγελισμό”

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί καταγγελία για σπατάλη δεκάδων χιλιάδων ευρώ στον Ευαγγελισμό.

Όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, κτίριο που ενοικιάζει το νοσηλευτικό ίδρυμα παραπλεύρως της Πολυκλινικής (η οποία έχει συγχωνευτεί στον Ευαγγελισμό), παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 3 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, το δημόσιο εξακολουθεί να επιβαρύνεται με μηνιαίο μίσθωμα 5.000 ευρώ.

«Άραγε δεν φέρει καμία ευθύνη;» διερωτάται η Ομοσπονδία, αναφερόμενη στη διοικήτρια του Ευαγγελισμού. Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι πριν αναλάβει αυτά τα χρέη το ίδιο άτομο κατείχε τη θέση αναπληρώτριας διοικήτριας στην Πολυκλινική για δύο χρόνια (2014 – 2015).

Αν η καταγγελία ευσταθεί, τότε πράγματι θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες που αναλογούν στους διοικούντες.

virus
Διαβάστε Περισσότερα » "“Άγρια” επίθεση ΠΟΕΔΗΝ στη Διοικήτρια του “Ευαγγελισμού”"

Χανιά: Στα δικαστήρια 15 νεαροί για τα γκράφιτι που τους ζήτησε να κάνουν ο Δήμος! Photos

Με μια ογκωδέστατη δικογραφία και με διώξεις – εξπρές, 15 νεαροί βρέθηκαν κατηγορούμενοι για γκράφιτι που φιλοτέχνησαν σε δημόσιους χώρους και κτήρια στα Χανιά, μετά από μήνυση πολίτη. Μάλιστα, πολλά από τα γκράφιτι έγιναν μετά από πρόσκληση τοπικών φορέων, όπως στο γκαράζ της Περίδου, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο και στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Η δίκη, που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα, αναβλήθηκε για το καλοκαίρι καθώς κάποιοι από τους κατηγορούμενους είναι φαντάροι. Νωρίτερα και ο μηνυτής είχε ζητήσει αναβολή, απαιτώντας, εκτός από τους 15, να συμπεριληφθούν στο κατηγορητήριο και ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη των διοικήσεων των χώρων όπου έγιναν τα γκράφιτι!
Προσπαθώντας να «ξετυλίξουμε το κουβάρι» μιας υπόθεσης που ξεκινά από το 2011 και κινείται στα θολά όρια πολιτικών δικαιωμάτων και συνωμοσιολογικής εμμονής, μιλήσαμε με ορισμένα από τα παιδιά και τους δικηγόρους τους που αιφνιδιάστηκαν όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες, έλαβαν τις κλητεύσεις για την δίκη.
Όπως μας είπαν, αν και ο συγκεκριμένος κύριος έχει καταθέσει εκατοντάδες αναφορές σε βάρος τους τα τελευταία χρόνια, η Εισαγγελία μόλις το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες, στέλνοντας την υπόθεση σε δίκη.
Οι νεαροί -ανήλικοι κατά την τέλεση των πράξεων στην πλειοψηφία τους- κατηγορούνται για κατ’ εξακολούθηση φθορά ξένης ιδιοκτησίας με γκράφιτι. Ο μηνυτής όμως, έχει προχωρήσει… πολύ παραπέρα, αναλύοντας τις ζωγραφιές και εντοπίζοντας δήθεν παραθρησκευτικά, παγανιστικά αλλά και σατανιστικά σύμβολα που στόχο έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, την ορθόδοξη εκκλησία! Πρόκειται για άτομο γνωστό στους δικαστικούς κύκλους αφού συχνά στο παρελθόν έχει μηνύσει αυτοδιοικητικούς -και όχι μόνο- πετυχαίνοντας μάλιστα και καταδικαστικές αποφάσεις.
Τους έχει «φακελώσει»
Στην υπόθεση αυτή όμως, όπως λένε τα παιδιά στο zarpanews.gr, λειτούργησε σαν «ντετέκτιβ» παρακολουθώντας κάθε τους κίνηση για χρόνια, φωτογραφίζοντας, συλλέγοντας στοιχεία από την ιδιωτική τους ζωή αλλά και από λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα δημιουργώντας απίθανους συσχετισμούς σε βάρος τους. Στην πορεία δε, κατέθετε τις αναφορές του στις Αρχές (Εισαγγελία, Δήμος, Εκκλησία) και τα έβαζε με οποιονδήποτε δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά.
Χαρακτηριστικό είναι το τμήμα της καταγγελίας του για το δημοτικό πάρκινγκ, στο οποίο χαρακτηρίζει τον Δήμαρχο, Τάσο Βάμβουκα, υπεύθυνο για την μετατροπή του σε κέντρο προσηλυτισμού της Νέας Εποχής «Τα γκράφιτι στο δημοτικό πάρκινγκ περιλαμβάνουν και παραθρησκευτικά στοιχεία ενώ κάποιοι σχεδιαστές έχουν σχέση με παραθρησκείες» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ακόμη, επικαλούμενος στοιχεία που ο ίδιος έχει συλλέξει από τις παρακολουθήσεις του, συνδέει ορισμένους από τους κατηγορούμενους με άλλα γκράφιτι αλλά και μουτζούρες (ταγκιές) σε δημόσια κτήρια και αρχαιολογικούς χώρους.
20170112_102612_resized«Το γκράφιτι είναι έκφραση»
Ρωτήσαμε τα παιδιά για τις ζωγραφιές. Μας είπαν πως δεν είναι σατανιστές, δεν θέλουν να περάσουν κρυφά, κωδικοποιημένα μηνύματα και ούτε να καταστρέψουν ή να χαλάσουν τα κτήρια.
«Το γκράφιτι είναι έκφραση, είναι τέχνη, είναι ένας τρόπος να ομορφαίνεις έναν χώρο. Δεν είναι κάτι άσχημο, ούτε κάτι τρομερό», τονίζει ο Πέτρος, «εμείς να ζωγραφίσουμε θέλουμε».
Όπως μας λέει, τα παιδιά σοκαρίστηκαν από την δίωξη καθώς γενικά, ο κόσμος είναι πολύ θετικός απέναντί τους και μάλιστα όλο και περισσότεροι τους ζητούν γκράφιτι σε ιδιωτικά ή δημόσια κτήρια.
Στο δημοτικό συμβούλιο
Το θέμα έφτασε και στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα του επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Γιάννη Σαρρή, ο οποίος ζήτησε να πάρει θέση ο Δήμος υπέρ των παιδιών. Ο Δήμαρχος απάντησε πως είναι ενήμερος για το θέμα και αργότερα, η αντιδήμαρχος πολιτισμού, αναφορικά με το γκαράζ της Περίδου, με γραπτή της δήλωσε σχολίασε το εξής: «Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά καλαίσθητο και αποτελεί μια πρόταση για την αξιοποίηση μεγάλων επιφανειών στο αστικό τοπίο. Μοιάζει πράγματι παράλογο στον 21ο αιώνα, σε μια σύγχρονη πόλη, να διώκεται η καλλιτεχνική έκφραση και η εθελοντική συλλογική προσφορά και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων”.
zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Στα δικαστήρια 15 νεαροί για τα γκράφιτι που τους ζήτησε να κάνουν ο Δήμος! Photos"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news