facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Κύπρος: «Βολές» της αντιπολίτευσης κατά Αναστασιάδη για τη διάσκεψη στη Γενεύη

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), που στηρίζει την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το αριστερό ΑΚΕΛ, τοποθετήθηκαν θετικά στο αποτέλεσμα της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό. Τα άλλα ελληνοκυπριακά κόμματα της αντιπολίτευσης, επικρίνουν έντονα τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την πολιτική και τους χειρισμούς του.

Ο Κύπριος πρόεδρος, σχολιάζοντας τις σε βάρος του επικρίσεις και κατηγορίες, δήλωσε: «Δεν μπήκα ποτέ σε διαδικασία αντιπαράθεσης με τα πολιτικά κόμματα, η όποια κριτική ασκείται είναι καλοδεχούμενη, εναπόκειται στο λαό να κρίνει». Ο αναπληρωτής πρόεδρος και ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ (ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου επιστρέφει αργά απόψε από την Γενεύη), Λευτέρης Χριστοφόρου, εκτίμησε ότι στην διάσκεψη έγινε «ένα θετικό βήμα».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε, «πέτυχε τους στόχους του, δηλαδή να κατατεθούν για πρώτη φορά, εδώ και 43 χρόνια, οι θέσεις της Τουρκίας στο εδαφικό και στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας». Σημείωσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει τον Κύπριο πρόεδρο και αξιοποιεί «κάθε χαραμάδα, για να απαλλαγούμε από την κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις». Ο Λευτέρης Χριστοφόρου κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τον Νίκο Αναστασιάδη για το συμφέρον της Κύπρου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες, δήλωσε, στήριξαν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, (ο γ.γ. ήταν επίσης στην Γενεύη), δήλωσε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι στη διάσκεψη για πρώτη φορά οι δύο πλευρές κατέθεσαν ταυτόχρονα χάρτες, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και επίτευξη συμφωνίας στο εδαφικό». Είναι, πρόσθεσε, θετικό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά άρχισε η συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».

Σημείωσε και ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στις συζητήσεις στη Γενεύη επιτεύχθηκε περαιτέρω πρόοδος, κυρίως στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Ωστόσο, ο Στέφανος Στεφάνου επισήμανε ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά και προσπάθεια για επίλυση διαφορών, που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ζητήματα της εσωτερικής πτυχής.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τόνισε ότι το κόμμα της Αριστεράς «θα συνεχίσει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις και την προσπάθεια για επίτευξη λύσης».

Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι η διάσκεψη της Γενεύης εξελίχθηκε σε «αποτυχία και φιάσκο, με δυσμενέστατες συνέπειες για την ελληνοκυπριακή πλευρά». Η τουρκική πλευρά, προσθέτει, πέτυχε να διασφαλίσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με πενταμερή σύνθεση, «χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία». Επίσης, το ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε «επιπρόσθετες υποχωρήσεις, στην πτυχή της διακυβέρνησης, υποκύπτοντας στον εκβιασμό της τουρκικής πλευράς», που προσήλθε με εξαιρετικά αδιάλλακτες αξιώσεις στη διακυβέρνηση και στο περιουσιακό».

Κατά το ΔΗΚΟ, «το δήθεν αντάλλαγμα για όλα τα πιο πάνω, ήταν ένας χάρτης, που δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια του εδαφικού και είναι ακριβώς ο ίδιος με εκείνο του Μον Πελερέν, για τον οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε τότε να αποχωρήσει».

Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την στάση της Αθήνας, έναντι των απαράδεκτων αξιώσεων της Άγκυρας για διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή του κατοχικού στρατού, μετά τη λύση του Κυπριακού.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση αναφέρει ότι από το τετραήμερο των διαβουλεύσεων στη Γενεύη δεν υπήρξε οποιοδήποτε «ουσιαστικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά αντίθετα υπήρξαν πρόσθετα οφέλη για την Τουρκοκυπριακή πλευρά».

Προσθέτει πως, στα θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων δεν υπήρξε καμιά πρόοδος, ενώ ο χάρτης που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά και δεν έγινε αποδεκτός, δεν αποτυπώνει κανένα από τα κριτήρια, τα οποία είχαν τεθεί στο Μον Πελερέν, ούτε έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για τα θέματα του εδαφικού.

Η ΕΔΕΚ, χαιρετίζει τη ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων και καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να συμπορευτεί με την θέση αυτή.
Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης στη Γενεύη, κατέδειξε πως ήταν «βεβιασμένη και λανθασμένη η απόφαση για σύγκληση της, χωρίς προηγούμενα να υλοποιηθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Είχαμε προειδοποιήσει, συνέχισε, για την κωλυσιεργία, που θα επεδείκνυε η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες και ότι θα οδηγούμαστε στη διάσκεψη με ανοικτά όλα τα κεφάλαια και διαφορές σε ουσιώδη ζητήματα. «Με τόσες διαφορές διερωτόμαστε, που στήριζε ο κ. Αναστασιάδης την αισιοδοξία, που καλλιεργούσε στο λαό», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ο Γιώργος Λιλλήκας πρόσθεσε, ότι είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα ήταν αδιάλλακτη. Αυτό, τόνισε, απέδειξε με την εισαγωγική του ομιλία ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, κατά την τελετή έναρξης της διάσκεψης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, που ήταν στην Γενεύη, η Διάσκεψη θα οδηγείτο σε αδιέξοδο, «αν η Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει να εξασφαλίσει από τα Ηνωμένα Έθνη ότι η διαδικασία θα είναι ανοικτού τέλους».

Η Συμμαχία Πολιτών καταδικάζει, όπως αναφέρει, «τις συντονισμένες προσπάθειες υπόσκαψης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά».

Η πρόεδρος του Κινήματος ″Αλληλεγγύη″, ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε ότι αποχώρησε χθες από την Γενεύη, «καθώς η όλη διαδικασία νοσούσε και υπήρχε υποβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου, και όχι γιατί δεν συμφωνούσε με το συγκεκριμένο χάρτη». Διευκρίνισε, ότι διαφωνούσε με την όλη φιλοσοφία της κατάθεσης χαρτών από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ εκτίμησε πως ο χάρτης, που έδειξαν στο Εθνικό Συμβούλιο «δεν ήταν ο ίδιος που κατατέθηκε τελικώς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: «Βολές» της αντιπολίτευσης κατά Αναστασιάδη για τη διάσκεψη στη Γενεύη"

Δήμαρχος Λέσβου κατά Μουζάλα: Φέρατε το πλοίο και κάνετε το λιμάνι πάλι καταυλισμό

«Μονομερή ενέργεια που βλάπτει ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, την άφιξη στο λιμάνι της πόλης, του αρματαγωγού «Λέσβος» για να φιλοξενήσει προσωρινά αιτούντες άσυλο, με αφορμή την -χωρίς καμία προσυνεννόηση- τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο λιμάνι της Μυτιλήνης για την εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων στο πλοίο.

Ο κ. Γαληνός, με επιστολή που έστειλε σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι, στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καταγγέλλει το υπουργείο ότι «ενώ αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά τον χώρο ευθύνης του (σσ εννοεί τον καταυλισμό της Μόριας) επιχειρεί να επεκτείνει και να συνεχίσει την καταφανώς αποτυχημένη πολιτική του με τραγικές συνέπειες για το νησί της Λέσβου».

Όπως σημειώνει ο κ. Γαληνός προς τον κ. Μουζάλα, «ενώ προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξεφύγουμε από τις εικόνες του 2015, για τις οποίες ουδόλως ευθυνόμαστε, φαίνεται ότι επιχειρείτε με τις ενέργειές σας να δημιουργήσετε την ίδια κατάσταση για ακόμα μια φορά. Μάλιστα, εν αναμονή της νέας τουριστικής σεζόν και με την καθημερινή παρουσία εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου στο νησί μας, δεν διστάζετε εκβιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση να προβείτε σε μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό «η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η αποσυμφόρηση της Λέσβου και η διατήρηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις», τονίζοντας μάλιστα την «ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των αιτούντων άσυλο από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες».

Αντί αυτού, καταγγέλλει ο κ. Γαληνός «επιλέχθηκε να αγνοηθούν οι λύσεις αυτές και να προβεί το υπουργείο σε έναν άνευ προηγουμένου ψυχολογικό εκβιασμό, ώστε να προωθηθεί η συγκεκριμένη πολιτική, η οποία οδηγεί σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, όπως η μετατροπή του λιμένα Μυτιλήνης σε πρόχειρο κέντρο φιλοξενίας, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει καμία έκτακτη ανάγκη, ενώ υπήρχε χρόνος για προγραμματισμό και δράση».

«Ενώ οι εικόνες που μεταφέρονται από το χώρο ευθύνης σας, το κέντρο της Μόριας, πλήττουν την Ελλάδα και τη Λέσβο και δικαιώνουν το αίτημά μας για άμεση αποσυμφόρηση, επιχειρείτε επιπλέον συμφόρηση» καταγγέλλει ο δήμαρχος Λέσβου ο οποίος και καταλήγει στην επιστολή του: «Εκπροσωπώντας την κοινωνία της Λέσβου και το σύνολο των τοπικών φορέων που έχουν τοποθετηθεί σχετικά, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σε αυτό τον ψυχολογικό εκβιασμό, η κοινωνία της Λέσβου δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία περίπτωση. Ενέργειες που υποσκάπτουν την προσπάθεια της κοινωνίας μας να σταθεί ξανά στα πόδια της, μας βρίσκουν μαζικά αντίθετους και θα αγωνιστούμε για το αναφαίρετο δικαίωμα της Λέσβου στην πρόοδο και την ευημερία.

»Ως εκ τούτου ζητώ την άμεση απομάκρυνση οποιονδήποτε εγκαταστάσεων από το εσωτερικό του Λιμένα Μυτιλήνης και την μεταφορά ενός ικανοποιητικού αριθμού αιτούντων άσυλο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε επιτέλους να αποσυμφορηθεί το νησί της Λέσβου.

»Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η δοκιμαζόμενη κοινωνική συνοχή ενός ακριτικού νησιού και το μέλλον τις τοπικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί γενικότερη κοινωνική αναταραχή που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Λέσβου κατά Μουζάλα: Φέρατε το πλοίο και κάνετε το λιμάνι πάλι καταυλισμό"

Ξεκινά η ανάρτηση των δασικών χαρτών - Δείτε το χρονοδιάγραμμα

Έπειτα από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία ανάρτησης των πρώτων καταρτισμένων και θεωρημένων δασικών χαρτών, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωση του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρώτο «πακέτο» των χαρτών, που αφορά 33 περιοχές της χώρας καλύπτοντας 46,8 εκατ. στρέμματα, θα έχει αναρτηθεί ως τις 10 Φεβρουαρίου. Έτσι, το υπουργείο εκτιμά, πως μέχρι τον επόμενο Ιούλιο θα έχουμε τους πρώτους κυρωμένους δασικούς χάρτες, που θα καλύπτουν τόσο μεγάλη έκταση της Επικράτειας.

Το χρονοδιάγραμμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών ανά την Επικράτεια έχει ως εξής:

Σήμερα, 13 Ιανουαρίου αναρτώνται δασικοί χάρτες στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καβάλας Μεσσηνίας και Ηλείας. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα αναρτώνται οι χάρτες των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίου Ανδρέα, Ελευθερούπολης, Ελευθερών Καβάλας, Νέας Ηρακλείτσας και Νέας Περάμου. Στην Πιερία, τη Μεσσηνία και την Ηλεία αναρτώνται όλοι οι δασικοί χάρτες, πλην των περιοχών που έχουν ήδη αναρτηθεί και κυρωθεί.

Στις 20 Ιανουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Έβρο, Εύβοια, Ηράκλειο, Κοζάνη, Πέλλα και Φθιώτιδα.

Στις 27 Ιανουαρίου ακολουθούν χάρτες από τις Διευθύνσεις Δασών Αθηνών, Γαλατσίου Αργολίδας, Αχαΐας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, Ροδόπης και Φλώρινας.

Στις 3 Φεβρουαρίου ακολουθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Σάμου και Χίου.

Τέλος, στις 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Ανατολική Αττική (Γραμματικό, Βαρνάβας, Καπανδρίτι), Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μαγνησία, Ξάνθη και Χαλκιδική.

Το υπουργείο υπενθυμίζει πως με βάση το νόμο 4389 που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάιο, η Δασική Υπηρεσία είναι αρμόδια κατά προτεραιότητα για όλες τις εργασίες κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ενώ η ΕΚΧΑ Α.Ε., παρέχει την τεχνική υποδομή και τεχνογνωσία.

Ανακοίνωσε επίσης ότι για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση κάθε ενδιαφερόμενου έχουν συσταθεί Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) σε όλες τις περιοχές των αναρτήσεων, κυρίως στις εγκαταστάσεις των τοπικών Δασικών Υπηρεσιών και έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό. Συνδυαστικά με τα Σημεία Υποστήριξης τίθεται σε λειτουργία μια ιδιαίτερα φιλική εφαρμογή για την ψηφιακή υποβολή των αντιρρήσεων, η οποία στοχεύει στην οικονομικότερη και ορθολογικότερη και κυρίως, χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών, υποβολή και διαχείριση των αντιρρήσεων. Με τη συμπλήρωση της φόρμας αντιρρήσεων θα υπολογίζεται το τέλος που αντιστοιχεί και θα εκδίδεται το έντυπο πληρωμής του σε τράπεζα. Το τέλος αυτό ξεκινάει από τα 20 ευρώ για έκταση έως 100 τ.μ και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων.

Η υποβολή των αντιρρήσεων ξεκινά δεκαπέντε (15) ημέρες από την ανάρτηση του δασικού χάρτη και διαρκεί για δύο (2) μήνες, με την πρόβλεψη των είκοσι (20) επιπλέον ημερών για τους μόνιμα κατοικούντες στην αλλοδαπή.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά η ανάρτηση των δασικών χαρτών - Δείτε το χρονοδιάγραμμα"

Κομισιόν: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπεται από τη συνθήκη λειτουργίας του ESM

Προβλεπόμενη από τη συνθήκη λειτουργίας του ESM είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: Την υπενθύμιση κάνει σε Αθήνα και Βερολίνο, η Κομισιόν.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα με τον ESΜ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, επισήμανε πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο.

«Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι» επισήμανε ο Αλεξάντερ Βίντερστάιν.

Ερωτηθείς από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που υφίσταται και στην Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «το ΔΝΤ επανέλαβε την πρόθεσή του να κάνει μια σύσταση στο ΔΣ του για τη σύναψη ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, μόλις υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Εμείς λειτουργούμε με αυτό το πλαίσιο και δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπεται από τη συνθήκη λειτουργίας του ESM"

Τρίτο «όχι» στην έκδοση των τούρκων αξιωματικών

Να μην εκδοθούν και οι υπόλοιποι τέσσερις τούρκοι αξιωματικοί στην πατρίδα τους ζήτησε από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου και τρίτος εισαγγελικός λειτουργός.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, με μία αναλυτική εισήγηση προς τους ανώτατους δικαστές, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν θα πρέπει να εκδοθούν στη γείτονα για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτο «όχι» στην έκδοση των τούρκων αξιωματικών"

Ερντογάν: Ο στρατός μας δεν φεύγει από Κύπρο, θα είμαστε εκεί για πάντα!

«Παρά την ειλικρίνεια των Τουρκοκυπρίων, η Ελλάδα πάλι το βάζει στα πόδια από μία λύση για την Κύπρο. Δεν τίθεται θέμα να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο» δήλωσε πριν από λίγο σε ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόσθεσε ότι για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά. Όπως μεταδίδει το Reuters ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης: «Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μία λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα!».

Νωρίτερα προκλητικές δηλώσεις είχε κάνει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό ο οποίος δεν αναγνωρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εγγυήτρια δύναμη λέγοντας: «Η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης».
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu στην συνέχεια των δηλώσεών του τόνισε: «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί».
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά: «Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης».
«Μόνο μία ουσιαστική πρόταση κατατέθηκε και αυτή ήταν δική μας»
Απόλυτα ικανοποιημένος από την διάσκεψη της Γενεύης εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα τόνισε πως μόνο μια ουσιαστική πρόταση κατατέθηκε και αυτή ήταν η ελληνική. Αναλυτικά:
«Είναι σε όλους γνωστό πως την 1η Δεκεμβρίου έλαβα την απόφαση με τελικούς στόχους. Να μην υπάρξει αδιέξοδο αλλά και να φανούν οι προθέσεις της Τ/κ άλλα και της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και τις εγγυήσεις. Τα αποτελέσματα της πολυμερούς επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα. Έχει σημειωθεί πρόοδος. Για πρώτη φορά από το 1974 κατατέθηκε χάρτης που καταγράφεται η επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σημαντική επιστροφή κατεχόμενων εδαφών
Ακόμη κι αν δεν μας ικανοποιεί ο χάρτης είναι η βάση για διαπραγμάτευση. Για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυήμερης για Κύπρο σε υψηλό επίπεδο όπου για πρώτο φορά ενεπλάκει σε διάλογο με την Κύπρο η Τουρκία για κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων. Η απόφαση για συνέχεια της διάσκεψης συνιστά την απαρχή διαλόγου με στόχο η κατάληξη να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού.
Η μόνη ολοκληρωμένη ενώπιον της διάσκεψης ήταν της όλης μας πλευράς και αποτέλεσε ρόφημα σκέψης για όλους. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Κοτζια για την άψογη συνεργασία. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους αρχηγούς των κομμάτων, και όλη την διαπραγματευτική ομάδα.
Η Τουρκία το μεγάλο «αγκάθι» για την λύση του Κυπριακού
Για μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, μετετέθησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Χθες, στη Γενεύη, για μια ακόμη φορά έπεσε αυλαία στη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, ενώ συμφωνήθηκε ότι οι διαδικασίες θα συνεχιστούν. Ειδικότερα, το επόμενο στάδιο μετετέθη για τις 23 Ιανουαρίου, οπότε θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων για την Κύπρο (Ελλάδα –Τουρκία – Βρετανία).
Το μοναδικό θέμα της ατζέντας θα είναι η ασφάλεια–καθεστώς εγγυήσεων–κατοχικά στρατεύματα. Εκεί, οι διαφορές ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά είναι μεγάλες, δεδομένων ιδιαίτερα των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας. Πόσο μάλλον αφού επιμένει στη διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων, στο δικαίωμα της Τουρκίας για μονομερή επέμβαση στη Μεγαλόνησο, καθώς και στη διαιώνιση -ουσιαστικά- της παρουσίας μεγάλου μέρους κατοχικών στρατευμάτων.
Από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών θα εξαρτηθεί εάν στη συνέχεια συγκληθεί και νέα διεθνής Διάσκεψη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Χθες συμφωνήθηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας (working group), προκειμένου να επεξεργαστεί τις θέσεις των τριών εγγυητριών στο ζήτημα της ασφάλειας, εν όψει της 23ης Ιανουαρίου. Κατά πληροφορίες, οι πρώτες συναντήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς την ερχόμενη Πέμπτη.
Στη χθεσινή Διάσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Πορτογάλος, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνγκερ, και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς, Μπόρις Τζόνσον και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μουσταφά Ακιντζί. Διπλωματικοί κύκλοι κρίνουν ως ιδιαιτέρως θετική την παρουσία Γκουτιέρες – Γιούνγκερ – Μογκερίνι. Ο κ. Γκουτιέρες, μάλιστα, αφού επισήμανε επανειλημμένως ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό, σημείωσε πως για οτιδήποτε αποφασιστεί εδώ θα υπάρξει εγγύηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Κοτζιάς προς Ερντογάν: Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ
Ιδιαίτερα «σκληρή γλώσσα» χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα το βάζει τα πόδια.
Από τη Γενεύη όπου βρίσκεται σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την αποχώρηση της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».
Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε: «Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».
Ελληνική ικανοποίηση για την έγερση θέματος εγγυήσεων και ασφάλειας
«Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης» δήλωσε πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα.
Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.
Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.
Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».
eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Ο στρατός μας δεν φεύγει από Κύπρο, θα είμαστε εκεί για πάντα!"

Γιούνκερ κατά Τσαβούσογλου: «Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε...»

Εκτός διαδικασίας της διάσκεψης για το Κυπριακό επιχείρησε να αφήσει την ΕΕ χθες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το «γάντι» σήκωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ακόμα εντός της Ένωσης και ως εκ τούτου ο κ. Γιούνκερ δεν πρέπει να συμμετέχει στη διάσκεψη.

Τη στιγμή εκείνη ο πρόεδρος Γιούνκερ άνοιξε το μικρόφωνό του και του απάντησε: «Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε»…και το έσβησε αμέσως.

Αντέδρασε ο Τούρκος υπουργός, κατηγορώντας την ΕΕ ότι υποσχέθηκε 3 δισ. στην Τουρκία και έδωσε ψίχουλα.

Κυπριακό: H σκυτάλη τώρα στους τεχνοκράτες στις 18 Ιανουαρίου

Συνάντηση με την `Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι έχει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης, στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δώσει διάσκεψη τύπου στο ξενοδοχείο όπου διαμένει.

Παρά το ότι -όπως αναμενόταν- δεν υπήρξε κατάληξη στο κεφαλαιώδους σημασίας θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια σε επίπεδο τεχνοκρατών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για νέα συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και ακολούθως πρωθυπουργών.

Χθες στη Γενεύη υπήρξε ένας πραγματικός μαραθώνιος επαφών σε πολλά επίπεδα, με αποκορύφωμα τη Διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας, Κοτζιάς, Τζόνσον και Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νικος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα με την έκδοση ανακοίνωσης, η οποία καθορίζει και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Στη συνάντηση των τεχνοκρατών την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος, την Κυπριακή Δημοκρατία ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, την τουρκοκυπριακή πλευρά ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και τον ΟΗΕ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Εικάζεται πως την ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο απεσταλμένος του Προέδρου της Κομισιόν κ. Βαν Νούφελ. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα εκπροσωπήσουν την Τουρκία και τη Βρετανία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ κατά Τσαβούσογλου: «Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε...»"

Η λίστα με τις δαπάνες που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο

Υπεγράφη σήμερα η υπουργική απόφαση, η οποία ορίζει τις κατηγορίες δαπανών, μέσω των οποίων «χτίζεται» το ηλεκτρονικό αφορολόγητο για το έτος 2017.
Στην απόφαση, η οποία υπεγράφη από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες που συνυπολογίζονται στο ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβάλλουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Παράλληλα, καθορίζεται ποιες κατηγορίες φορολογούμενων εξαιρούνται από την παραπάνω υποχρέωση και καλούνται να προσκομίσουν τις «παραδοσιακές» αποδείξεις, σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα.
Στόχος του μέτρου, όπως επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο, είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και επιχειρήσεων, μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογούμενων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό δαπανών.
Γι' αυτό τον λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός εύλογου ποσού δαπανών και σχετικά περιορισμένων εξαιρούμενων κατηγοριών, ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους.
Στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό, περιλαμβάνονται αγορές αγαθών και υπηρεσιών των παρακάτω κατηγοριών:
  • *Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).
  • *Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και  καπνός).
  • *Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση).
  • *Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων.
  • *Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).
  • *Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
  • *Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).
  • *Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών. 
  • *Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).
  • *Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια). 
  • *Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες). 
Ποιες δαπάνες ΔΕΝ υπολογίζονται
  • *η Ομάδα 6 (Υγεία), καθώς οι σχετικές δαπάνες εμπίπτουν σε άλλη διάταξη της σχετικής νομοθεσίας
  • *όσες δεν είναι καταναλωτικές, όπως για παράδειγμα δαπάνες αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).
Ποιοι φορολογούμενοι εξαιρούνται
Από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, εξαιρούνται:
  • *φορολογούμενοι 70 ετών και άνω,
  • *άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80%)και άνω,
  • *όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
  • *φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την *κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
  • *δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό,
  • *ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και *φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων,
  • *φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε *νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους,
  • *φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013,
  • *φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013,
  • *φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),
  • *υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
  • *υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών
  • *στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή
  • *υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • *όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα
  • φυλακισμένοι
Το υπουργείο διευκρινίζει τέλος, ότι το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Η λίστα με τις δαπάνες που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο"

Οι αγρότες της Κρήτης αποφασίζουν για τη μορφή των κινητοποιήσεων τους

Αποφάσεις για τη μορφή που θα έχουν σε επίπεδο Κρήτης οι κινητοποιήσεις της 23ης Ιανουαρίου, πρόκειται να λάβουν οι αγροτικοί σύλλογοι του νησιού στις 18 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο ανοιχτή παγκρήτιας σύσκεψης.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Τυμπάκι, με σκοπό να οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι Κρητικοί αγρότες θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση που θα ξεκινήσει στις 23 του μήνα, όπως άλλωστε έχει ήδη αποφασιστεί, με την άκαρπη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών όλης της χώρας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα.

Οι διοργανωτές έχουν απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους αγροτοσυνδικαλιστικούς φορείς της Κρήτης, ώστε οι όποιες κινητοποιήσεις πραγματοποιηθούν να έχουν παγκρήτιο χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται πως στο επίκεντρο των αγροτικών διεκδικήσεων βρίσκονται ως επί το πλείστον ζητήματα οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά.

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αγρότες της Κρήτης αποφασίζουν για τη μορφή των κινητοποιήσεων τους"

Σαράντα δύο πρόσφυγες έφτασαν σήμερα στη Λέσβο

Ακόμα 42 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν τα χαράματα στη Λέσβο, για πρώτη φορά μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας που κράτησε μια εβδομάδα και μηδένισε τις αυξήσεις σε όλο το βόρειο Αιγαίο.

Σήμερα, και σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στα νησιά της περιοχής, καταγεγραμμένοι- εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, βρίσκονται 10.707 άτομα. Αριθμός σημαντικά μειωμένος από την αρχή της χρονιάς οπότε είχαν καταμετρηθεί 11.078 αιτούντες άσυλο. Κι αυτό αν και από την αρχή της χρονιάς υπήρξαν 380 νέες αφίξεις. Δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έφυγαν από τα νησιά προκειμένου να συνεχίσουν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Αθήνα περισσότερα από 750 άτομα. Σήμερα αιτούντες άσυλο ζουν στη Λέσβο 5.341 άνθρωποι, στη Χίο 3.455 και στη Σάμο 1.911.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαράντα δύο πρόσφυγες έφτασαν σήμερα στη Λέσβο"

ΣΤΕ: Και τυπικά αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες - Το σκεπτικό της απόφασης

Οριστικά και αμετάκλητα έκλεισε το κεφάλαιο για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που κατεδαφίστηκε με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία σήμερα δημοσιεύθηκε τυπικά στο ακροατήριο από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Νίκο Σακελλαρίου.
Η απόφαση που κήρυξε με πλειοψηφία 14 έναντι 11 αντισυνταγματικό το νόμο της κυβέρνησης για τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είχε ως αποτέλεσμα οι άδειες που δόθηκαν να μην έχουν πλέον καμμία ισχύ και οι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές η δεν έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.
Μετά τη σημερινή απόφαση που δημοσιεύθηκε δημόσια στο ακροατήριο οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που κατέβαλαν συγκεκριμένα ποςά για τις άδειες που πλέον δεν ισχύουν μπορούν να ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους, ενώ στο εξής το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι το μόνο -και αποκλειστικά αρμόδιο- για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος της κυβέρνησης (4339 του 2015) στο σκέλος που έδωσε την αρμοδιότητα για την αδιεοδότηση των καναλιών στον υπουργό Επικρατείας ( άρθρο 2 του νόμου) διότι παραβίασε τη συνταγματική διάταξη ( αρθρο 15 του συντάγματος) που προβλέπει ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεπτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα βασικά σημεία του σκεπτικού της απόφασης της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι τα εξής.
1.
Για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, η απόφαση μεταξύ άλλων, αναφέρει αυτό, ότι έχει διττό ρόλο.
Μετέχει στον άμεσο έλεγχο του κράτους και εξ αυτού συμπράττει στη θέσπιση των όρων και των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ  επίσης ρητά αναφέρεται  ότι το ΕΡΣ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να διενεργεί διαγωνιστική διαδικασία και να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Με άλλα λόγια το ΕΡΣ είναι αρμόδιο αποκλειστικά για τον διαγωνισμό  ενώ για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμπράττει με άλλες αρχές.
2.
Σε ότι αφορά το έννομο συμφέρον των τηλεοπτικών σταθμών, η απόφαση αναφέρει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον, ασχέτως αν λειτουργούν παράνομα η νόμιμα και εξ αυτού μπορούν να μετάσχουν στη διαγνωστικής διαδικασία και να προσφύγουν στο ΣτΕ προσβάλλοντας κανονιστικές πράξεις.
Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση  αποδοκιμάζει  έμμεσα το καθεστώς της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών με προσωρινές άδειες,  το οποίο έχει παραταθεί προσωρινά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και έχει λήξει.
Όμως για το σημερινό καθεστώς της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, η απόφαση  σημειώνει ότι μετά την αντισυνταγματικότητα του πρόσφατου νόμου "υπάρχει νομοθετικό κενό"
Ομως σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δικαστών που έχουν μειοψηφήσει, αναφέρεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν λειτουργούν μεν νομίμως όμως έχουν τη δυνατότητα  να μετέχουν στη διαγωνιστική αδειοδοτική διαδικασία, αλλά όχι να προσβάλλουν δικαστικά υπουργικές αποφάσεις.
3.
Σε ότι αφορά το άρθρο 101 του συντάγματος που προβλέπει τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, η απόφαση διαλαμβάνει σκέψη που έχει ενδιαφέρον καθώς αποφαίνεται ότι για τη συγκρότηση τους απαιτείται η σύμπραξη των πολιτικών κομμάτων, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σημειώνοντας ότι αν αυτό δεν γίνεται, υπάρχει ουσιαστικά παραβίαση του συντάγματος, γεγονός που επισημαίνει όμως δεν  δικαιολογεί  τη συνταγματικότητα της ρυθμίσεως του νόμου που αφαίρεσε την αρμοδιότητα από το ΕΡΣ και την έδωσε στον υπουργό.
Ειδικότερα, κατά την απόφαση, δεν μπορεί να θεραπευθεί μία παραβίαση διατάξεως του συντάγματος με άλλη παραβίαση και συγκεκριμένα της διατάξεως του άρθρου 15 παράγραφος 2 που αναφέρει ρητά ότι το ΕΡΣ είναι αποκλειστικό αρμόδιο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών καθώς και για τη διαγωνιστική αδειοδοτική διαδικασία.
Σε ότι αφορά τη δικαστική δαπάνη, σύμφωνα με την απόφαση, αναγνωρίζεται δικαστική δαπάνη ύψους 920 ευρώ για κάθε προσφεύγοντα, την οποία επιβαρύνεται το δημόσιο.
Από το σύνολο  των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σήμερα αποφάσεις εκδόθηκαν μόνον σε ότι αφορά το μείζον θέμα της αρμοδιότητας του υπουργού Επικρατείας σχετικά με την διαδικασία αδειοδότησης και την συγκρότηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης επιτροπής ( πενταμελούς) για τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας.
Εκκρεμούν προς έκδοση άλλες τρεις αποφάσεις που αφορούν την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού (3 εκατομμύρια που επίσης αφορά εμμέσως και τον αριθμό των αδειών (4) καθώς και άλλα σημαντικά θέματα, όπως ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός προσωπικού για κάθε κανάλι.
Αναλυτικά η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Με την 95/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν της Ε. 1385/4.5.2016 αιτήσεως ακυρώσεως της «ANTENNA TV Α.Ε.», ακυρώθηκαν α) η 4297/1.3.2016 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας» (Β΄ 518/1.3.2016) και β) η 10214/20.5.2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας περί «συστάσεως-συγκροτήσεως» Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας του ανωτέρω διαγωνισμού, κριθέντος, κατά πλειοψηφία, ότι οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015 (Α΄ 133), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016 (Α΄ 19), με τις οποίες η αρμοδιότητα για την διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας, κατά την πρώτη εφαρμογή του θεσπιζομένου με τον ανωτέρω ν. 4339/2015 συστήματος, ανατίθεται στον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αντίκεινται στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος».
Αποσπάσματα της απόφασης 95/2017 που αριθμεί πάνω από 50 σελίδες
«Στο άρθρο 15 του Συντάγματος προβλέπεται η αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ για έλεγχο και επιβολή κυρώσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Δεν δύναται όμως να συναχθεί ότι η αρμοδιότητα του ΕΣΡ εξαντλείται κατά το Σύνταγμα στην έκδοση μόνο ατομικών διοικητικών πράξεων, η επιβολής κυρώσεως στους σταθμούς, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι φορέας άμεσου ελέγχου των τηλεοπτικών σταθμών και στο προγενέστερο της ενάρξεως λειτουργίας αυτών στάδιο, δηλαδή στο στάδιο της χορήγησης των αδειών. 'Αρα, στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ περιλαμβάνεται και η όλη διαδικασία, η οποία θα καταλήξει στη χορήγηση της άδειας», σημειώνεται.
Σε άλλο σημείο της αποφάσεως αναφορικά με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ αναφέρεται:
«Από το γεγονός ότι ο αναθεωρητικός νομοθέτης δεν προέβλεψε επικουρικό μηχανισμό για την επιλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορεί να συναχθεί ότι το Σύνταγμα ανέχεται, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων, οι αρμοδιότητες οι οποίες κατά το Σύνταγμα πρέπει να ασκούνται από Ανεξάρτητη Αρχή, να μεταβιβαστούν από τον κοινό νομοθέτη σε άλλα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας. Διαφορετικά εμμέσως το Σύνταγμα παραβιάζεται. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση η εκ πλαγίου παραβίαση του Συντάγματος να θεραπευθεί με άλλη ευθεία πλέον παραβίαση του, τέτοια δε παραβίαση θα συνιστούσε η πλήρης παράκαμψη αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής που προβλέπεται ρητώς από το Σύνταγμα. Συνεπώς έως ότου συγκροτηθεί Ανεξάρτητη Αρχή (ΕΣΡ) οι αρμοδιότητες αυτής δεν μπορεί να ασκηθούν από άλλα όργανα ακόμη και όταν η άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών επιβάλλεται για την επίτευξη σκοπών, στη θεραπεία των οποίων αποβλέπουν, άλλες συνταγματικές διατάξεις. Το γεγονός ότι έχουν ενδεχομένως αναληφθεί από το ελληνικό κράτος διεθνείς υποχρεώσεις δεν απαλλάσσει το νομοθέτη ή την εκτελεστική εξουσία κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της από την υποχρέωση τήρησης των συνταγματικών διατάξεων όπως είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές. Με τον νόμο 4339/2015 με τον οποίο ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στον αρμόδιο υπουργό, αντίκειται στο άρθρο 15, παρ. 2 του Συντάγματος».
Σε άλλο σημείο η απόφαση αναφέρει:
«Κατά το άρθρο 15 του Συντάγματος το ΕΣΡ συγκροτείται κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα, την αμεροληψία και την πολυφωνία στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και από πρόσωπα με ανάλογα με την αποστολή του προσόντα. Απο τα στοιχεία αυτά προκύπτει σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές ότι: 1. Καθίσταται υποχρεωτική η σύμπραξη του ΕΣΡ στην άσκηση αρμοδιοτήτων, με τις οποίες σε συνεργασία ενδεχομένως και με άλλες ανεξάρτητες αρχές όπου αυτό απαιτείται λόγω της τεχνικής φύσεως των τιθέμενων ζητημάτων, καθορίζονται οι όροι λειτουργίας και αδειοδοτήσεων μεταξύ άλλων και των τηλεοπτικών σταθμών. 2. Σε περίπτωση επιλογής του συστήματος της κατόπιν διαγωνισμού χορηγήσεως των αδειών λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών καθίσταται υποχρεωτική η διενέργεια αποκλειστικώς από το ΕΣΡ της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας".
Ως προς το έννομο συμφέρον των καναλιών να προσφύγουν στο ΣτΕ να ακυρωθούν οι διοικητικές πράξεις η Ολομέλεια αναφέρει ότι:
«Οι τηλεοπτικοί σταθμοί  που διατηρούν επιχείρηση παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών και προτίθενται κατά τους ισχυρισμούς τους να λάβουν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία που θα διενεργηθεί σύμφωνα με το νόμο 4339/2015 έχουν έννομο συμφέρον να προσβάλουν τις εκτελεστές διοικητικές πράξεις οι οποίες εκδόθηκαν βάσει του εν λόγω νόμου. Συνεπώς, με έννομο συμφέρον άσκησαν την αίτηση ακύρωσης».
Μειοψηφία

Η μειοψηφία μεταξύ των άλλων υποστήριξε ότι οι τηλεοπτικές εταιρείες «στερούνται έννομου συμφέροντος για την άσκηση των κρινόμενων αιτήσεων ακυρώσεως». Και αυτό, «γιατί κατά το χρόνο έκδοσης της προσβαλλόμενης απόφασης και της κατάθεσης της προσφυγής τα τηλεοπτικά κανάλια δεν λειτουργούσαν νομίμως, όπως αβασίμως ισχυρίζονται».
Ποιοί ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου και ποιοι κατά
Πλειοψηφία: οι αντιπρόεδροι Αθανασίος Ράντος, Αναστάσιος  Γκότσης, Ειρήνη Σαρπ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Διονύσιος Μαρινάκης, Αικατερίνη  Χριστοφορίδου, Δημήτρης Σκαλτσούνης,  Γεώργιος Ποταμιάς, Ευθύμιος  Αντωνόπουλος, Σπυρίδων-Κωνσταντίνος Μαρκάτης, Μαρίνα Παπαδοπούλου,  Άννα Καλογεροπούλου, Θεόδωρος Αραβάνης, Κωνσταντίνος  Πισπιρίγκος και  Σοφία Βιτάλη.  
Μειοψηφία: o πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου, ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτρης Κυριλλόπουλος, Εμμανουήλ Κουσιουρής, Δημήτρης Μακρής, Ταξιαρχία Κόμβου, Ηλίας Μάζος, Αντωνία  Χλαμπέα,  Βασιλική Αναγνωστοπούλου-Σαρρή και Αναστασία Παπαδημητρίου.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΤΕ: Και τυπικά αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες - Το σκεπτικό της απόφασης"

Aξιολόγηση:Επαφές σε καλό κλίμα, με όλα τα μέρη όμως να εμμένουν στις θέσεις τους

Την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εξέτασαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες οι τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συζήτηση που θα γίνει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 26 Ιανουαρίου. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα μετά τις τριβές του περασμένου μήνα, που είχαν προκαλέσει οι εξαγγελίες του πρωθυπουργός υπέρ των συνταξιούχων χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς.
Ωστόσο προκύπτει πως όλες οι πλευρές εμμένουν -για την ώρα- στις θέσεις τους. Η Ελλάδα αποκλείει τη νομοθέτηση από τώρα μέτρων για μετά το 2018, η Κομισιόν εμμένει σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ από την πλευρά του επαναλαμβάνει πως εάν οι στόχοι των πλεονασμάτων παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Η διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ εξηγεί εν μέρει και τη νέα παρέμβαση στη διαδικασία του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφ. Σόιμπλε, ο οποίος για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ και αντικατάστασής του στον εποπτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα από τον ESM.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης συμμετείχαν και εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επαφές που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση.
Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η περαιτέρω προσέγγιση των θέσεων στα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τα ενεργειακά θέματα, προκειμένου να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Είναι προφανές και αυτό φάνηκε και χθες, αν και δεν έγινε διεξοδική συζήτηση, ότι το βασικό «αγκάθι» είναι ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, όπου θα πρέπει να συμφωνηθούν οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.
Οι συζητήσεις συμφωνήθηκε να ενταθούν στο επόμενο διάστημα ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση σε όλα τα θέματα, εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Πάντως, όλα δείχνουν ότι ο αρχικός στόχος επίτευξης πολιτικής συμφωνίας μέσα στον μήνα απομακρύνεται οριστικά και πλέον οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο μεθεπόμενο Εurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, τη διαπίστωση ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και πως πολύ λίγα ζητήματα παραμένουν ανοικτά έκανε χθες στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος όμως απέφυγε να αναφερθεί σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η τοποθέτηση του Γάλλου επιτρόπου έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της Κομισιόν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μια συνάντηση μεγάλη σε διάρκεια (90 λεπτά), η οποία έγινε σε καλό κλίμα και με ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί.
«Απαραίτητο το ΔΝΤ»
Ειδικότερα, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε καταρχήν την απαραίτητη παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θέλοντας προφανώς να βάλει τέλος σε δημοσιεύματα και δηλώσεις περί του αντιθέτου. Η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι μια αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη μέλη, τόνισε.
Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, είπε ότι οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για την ολοκλήρωσή της. «Πολλά ζητήματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ ελάχιστα απομένουν προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση», είπε.
Σύμφωνα με τον επίτροπο, «όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», ενώ εκτίμησε ότι η λύση είναι «και εφικτή και θεμιτή». Ο επίτροπος μίλησε για μια λύση «win - win», δηλαδή με οφέλη και για τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι «αυτό θα έρθει μέσω της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών».
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν συνίσταται στο θέμα αυτό, αλλά στο να ολοκληρωθεί η προπαρασκευαστική διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες σε σχέση με τα εκκρεμή ζητήματα, τα οποία αφορούν, όπως είπε, τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό και τα ενεργειακά.
«Παραγωγική συζήτηση»
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη συνάντηση και συζήτηση «παραγωγική» σε σχέση με τη διαδικασία και την ουσία της αξιολόγησης. Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είπε ότι θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχει.
«Και οι δύο θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά ανάκαμψης, επιτυγχάνοντας θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ κανένας δεν θέλει αυτό να μπει σε κίνδυνο με επιστροφή της αβεβαιότητας» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι έχουν νομοθετηθεί ήδη αρκετά από τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ «θα πρέπει να δούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος».
Σε ερώτηση αν θα κλείσει η αξιολόγηση τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, χαρακτήρισε «θετικό» το μομέντουμ, προσθέτοντας ότι δεν ξέρει αν θα έχουμε συμφωνία αυτό τον μήνα ή τον επόμενο και συμπλήρωσε: «Όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο».
Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του ΔΝΤ, απάντησε ότι πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, να δει τη θέση του για το πρόγραμμα, αλλά και τον τρόπο συμμετοχής του.
Τζ. Ράις: Εφικτή η συμμετοχή του ΔΝΤ
Ανοιχτή άφησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόσο την ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων όσο και την ημερομηνία δημοσίευσης της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού χρέους.
Ο Τζέρι Ραις, πάντως, κατά την πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων της φετινής χρονιάς, υποστήριξε ότι είναι εφικτή -παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται- η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα όχι με απλό ρόλο συμβούλου, αλλά και με συγκεκριμένη χρηματοδοτική συμμετοχή. Ο κ. Ράις συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το Ταμείο ν’ ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Για μια ακόμη φορά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέμεινε στη θέση του Ταμείου περί των ελληνικών πλεονασμάτων: Αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε στόχους επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, τότε το ΔΝΤ θα επιμείνει στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Σύμφωνα με τον κ. Ράις, το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τόσο την έκθεση βιωσιμότητας όσο και τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4. Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Συμπλήρωσε δε ότι για τον λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Β. Σόιμπλε: Αν φύγει το ΔΝΤ, θα έρθει το ESM
Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και να αναλάβει ο ESM τον εποπτικό του ρόλο αντιμετωπίζει η Γερμανία, όπως προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».
«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι -όπως φαίνεται- είναι εν τέλει εφικτή η συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο, ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Στο ερώτημα, τέλος, αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στη γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως στο εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση, όμως, που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
Μετεξέλιξη του ESM
«Έχω την αίσθηση πως αν δεν ήταν το ΔΝΤ, θα είχαμε προ πολλού καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Το «ιδανικό» θα ήταν τα ζητήματά τους να τα χειρίζονται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα έπρεπε να μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, συμπλήρωσε. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει, η Ελλάδα δεν ζητά την άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Αναγνωρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση, μια σειρά από χώρες θα είχαν «πολιτικό πρόβλημα». «Η γερμανική Βουλή, για παράδειγμα, υπερψήφισε τα ελληνικά δάνεια με την προϋπόθεση ότι στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Η αποχώρησή του θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις» επισήμανε.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Aξιολόγηση:Επαφές σε καλό κλίμα, με όλα τα μέρη όμως να εμμένουν στις θέσεις τους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news