facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Νέα πρόκληση της Άγκυρας : Μην αγγίξετε «διαφιλονικούμενα νησιά» στο Αιγαίο

Νέα πρόκληση από την Τουρκία στο Αιγαίο, την ώρα που διεξάγονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου, σχέδιο που προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή.

Επικαλούμενη το γεγονός ότι ο κ. Σαντορινιός δεν κατονομάζει τα 28 νησιά όπου σχεδιάζονται έργα, η Άγκυρα επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση της Άγκυρας : Μην αγγίξετε «διαφιλονικούμενα νησιά» στο Αιγαίο"

Επτά νεκροί από επιπλοκές της γρίπης μέσα σε μία εβδομάδα

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά το διάστημα από 1 έως 8 Ιανουαρίου λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη Α(Η3Ν2), «εμπλουτίζοντας» με τον πιο θλιβερό τρόπο τα επιδημιολογικά στοιχεία για την εποχική γρίπη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Συνολικά, οκτώ είναι τα θύματα της γρίπης από τον περασμένο Δεκέμβριο οπότε άρχισαν να κυκλοφορούν οι ιοί της νόσου.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδίδουν την αύξηση της θνητότητας στη μεγάλη δραστηριότητα της γρίπης και στο κύμα ψύχους που πλήττει το τελευταίο διάστημα τη χώρα.

Παράλληλα με την εκτίναξη των θανατηφόρων περιστατικών της γρίπης καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος στα βαριά περιστατικά τα οποία χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – στις τόσο δυσεύρετες ΜΕΘ όπως έχει γράψει το protothema.gr όπου η λίστα αναμονής αριθμεί σε ημερήσια βάση 50 με 70 ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 20 ασθενείς εισήχθησαν σε ΜΕΘ κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα και του έτους. Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται όμως και στην κυκλοφορία της γρίπης στην κοινότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στις επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριππώδους συνδρομής.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτηρίζουν έντονη και ανοδική τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, με κυρίαρχο στέλεχος το Α(Η3Ν2), και συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό ως το βασικό μέτρο προφύλαξης ιδίως για τις ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες κα.

Το προφίλ των ασθενών στις ΜΕΘ

«Επιθετική» η γρίπη κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους οδήγησε στις ΜΕΘ για νοσηλεία εκτός των αναμενόμενων περιστατικών ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και έναν ανήλικο, ένα 3χρονο παιδί.

Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει πως από τα 39 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι 28 ήταν άνδρες και οι 11 γυναίκες, με μέση ηλικία 68,5 έτη.

Θλιβερός παρονομαστής για τους περισσότερους από όσους νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με επιπλοκές από τη γρίπη είναι πως δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι συγκαταλέγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, τα 36 (ποσοστό 92,3%) από τα 39 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι 6 (ποσοστό 16,7%).

Η έλλειψη αντιγριπικής θωράκισης μέσω του εμβολίου χαρακτηρίζει και τα θύματα της γρίπης. Και οι 8 (100%) ασθενείς ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, ωστόσο εμβόλιο είχαν κάνει οι 2 (ποσοστό 25%).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επτά νεκροί από επιπλοκές της γρίπης μέσα σε μία εβδομάδα"

Τους συναδέλφους της στον ΑΝΤ1 αποχαιρέτησε η Μαρία Χούκλη

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα χαιρέτησε τους συναδέλφους της η Μαρία Χούκλη το βράδυ της Τρίτης οπότε και ολοκλήρωσε την συνεργασία της με τον ΑΝΤ1 ως παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων καθώς από τις 30 Ιανουαρίου τη θέση του παρουσιαστή αναλαμβάνει ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Η δημοσιογράφος η οποία κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους, όπως άλλωστε συνηθίζει όλα αυτά τα χρόνια στην καριέρα της, αποφάσισε να αποχωρήσει και να μην παραμείνει στον σταθμό σε άλλο πόστο όπως της προτάθηκε από την Διοίκηση με την οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μαρία Χούκλη ανέλαβε την παρουσίαση του δελτίου το 2010 κάνοντας άλματα στην τηλεθέαση ειδικά στο κοινό 15 – 44 που είναι και το ζητούμενο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το 2012 μείωσε τη διαφορά με το Mega στις δύο μονάδες ενώ το 2013 ο ΑΝΤ1 πέρασε μπροστά με τέσσερις μονάδες απόσταση από το δεύτερο πλέον Mega, η οποία μεγαλώνει το 2014 και φτάνει τις 6,5 μονάδες. Αυτή είναι η χρονιά που ο ΑΝΤ1 θα περάσει μπροστά και στο σύνολο κοινού και θα γίνει απόλυτος κυρίαρχος της ζώνης των 8. Τα υψηλά ποσοστά θα διατηρηθούν και το 2015 ωστόσο η πτώση των ποσοστών τηλεθέασης θα γίνει αισθητή από την στιγμή που η ώρα μετάδοσης του δελτίου μετατίθεται στις 19.00.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τους συναδέλφους της στον ΑΝΤ1 αποχαιρέτησε η Μαρία Χούκλη"

Σταθάκης: Οι δικαιούχοι δεν χάνουν το κοινωνικό τιμολόγιο αν υπερβούν τα όρια κατανάλωσης

Οι καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας δεν χάνουν το ευνοϊκό τιμολόγιο αν υπερβούν τα όρια κατανάλωσης που ισχύουν για κάθε κατηγορία δικαιούχων. Στην περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση, θα χρεώνονται με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ (ή των εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας) μόνο οι επιπλέον κιλοβατώρες και οι υπόλοιπες με τις χαμηλές χρεώσεις του ΚΟΤ.

Τις διευκρινίσεις αυτές έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στον Αντέννα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα όρια καταναλώσεων για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο έχουν καθορισθεί σε ετήσια βάση. Συνεπώς, αν ένας δικαιούχος υπερβεί το όριο της κατανάλωσης για ένα τετράμηνο, έχει τη δυνατότητα να το συμψηφίσει με τα επόμενα τετράμηνα. Στην περίπτωση, ωστόσο, που γίνει υπέρβαση της οριζόμενης κατανάλωσης σε ετήσια βάση, τότε ο δικαιούχος του κοινωνικού τιμολογίου θα κληθεί να πληρώσει μόνον τις υπερβάλλουσες κιλοβατώρες με βάση το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Οι δικαιούχοι δεν χάνουν το κοινωνικό τιμολόγιο αν υπερβούν τα όρια κατανάλωσης"

Τον πήγε στην επιθεώρηση εργασίας και αυτός επιτέθηκε στη συνδικαλίστρια

"Μαλλιά κουβάρια" έγιναν στο γραφείο της επιθεώρησης εργασίας ένας εργοδότης και μια συνδικαλίστρια του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα μια εργαζόμενη στις επιχειρήσεις του εργοδότη (πρατήρια καυσίμων) προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοοντας τον εργοδότη της για εργασιακά ζητήματα.

Στη συνάντηση που κανονίστηκε στην Επιθεώρηση, έφτασαν ο εργοδότης και η εργαζόμενη η οποία συνοδευόταν από συνδικαλίστρια του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα "αίματα άναψαν" με αποτέλεσμα ο εργοδότης, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, να επιτεθεί στη συνδικαλίστρια του ΕΚΗ μέσα στο γραφείο του επόπτη.

Μάλιστα, λόγω του επεισοδίου, κλήθηκε η αστυνομία για να αποτραπεί περαιτέρω ένταση.

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον πήγε στην επιθεώρηση εργασίας και αυτός επιτέθηκε στη συνδικαλίστρια"

Μπαλάκι ευθυνών για τα τρένα που «πάγωσαν» στα χιόνια

Το μπαλάκι ευθυνών για τα ακινητοποιημένα τρένα λόγω της κακοκαιρίας αλλά την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν εκατοντάδες επιβάτες πετούν η μία στην άλλη, οι αρμόδιες εταιρείες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ.

Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία μετά το «ντόμινο» των ακινητοποιήσεων των βαγονιών και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, αποφάσισε το απόγευμα να ματαιώσει τα δρομολόγιά της, ζητώντας την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί, δηλώνει πως «δεν έχει ευθύνη η ίδια» αφήνοντας αιχμές για το «αλαλούμ» σε ΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ κάνει μόνο χρήση της σιδηροδρομικής υποδομής, ενώ η εύρυθμη λειτουργία της υποδομής είναι αρμοδιότητα και ευθύνη άλλου φορέα (βλέπε ΟΣΕ), η δε συντήρηση του τροχαίου υλικού που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας, αποτελεί αντικείμενο τρίτου φορέα (βλέπε ΕΕΣΣΤΥ)» επισημαίνουν στελέχη της.

Μάλιστα, τονίζουν πως η πολυδιάσπαση του σιδηροδρομικού έργου, που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2006-2010 από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και οδήγησε στη δημιουργία επιμέρους εταιριών (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, ΓΑΙΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ) που ανέλαβαν τμήματα του σιδηροδρομικού αντικειμένου, «σήμερα δείχνει ότι έχει φτάσει στα όρια της».

Τα αποτελέσματα της διάσπασης αυτής, υποστηρίζει η διοίκηση της εταιρείας, όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν σε μείωση των διαθέσιμων πόρων για συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής και του τροχαίου υλικού, καθώς και στην απομείωση των διαθέσιμων εξειδικευμένων ανθρώπινων πόρων, στο σύνολο των επιμέρους σιδηροδρομικών λειτουργιών. «Για παράδειγμα, αποχώρησαν πάνω από 150 μηχανοδηγοί και πάνω από 250 προϊστάμενοι αμαξοστοιχιών, ενώ εκατοντάδες ήταν οι αποχωρήσεις από τις λοιπές ειδικότητες του ΟΣΕ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αποχωρήσεις αυτές δεν ακολούθησαν ένα ορθολογικό σχέδιο λελογισμένου περιορισμού πιθανού γιγαντισμού του Οργανισμού, αλλά κινήθηκαν στη λογική της εφαρμογής της αρχής της αναλογίας. Αποτέλεσμα είναι η ελλιπής στελέχωση σε κρίσιμες ειδικότητες, που σχετίζονται µε τη συντήρηση της υποδομής και του τροχαίου υλικού, τη λειτουργία της κυκλοφορίας, καθώς και των υποδοµών εξυπηρέτησης των επιβατών».

Τέλος, η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ανακοινώνει ότι προτίθεται να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό του σιδηροδρόμου, όσο και στην πολιτική ηγεσία για την ανάληψη των απαιτούμενων ενεργειών που θα κατατείνουν στη μεσοπρόθεσμη αναβάθμιση της κατάστασης του σιδηροδρόμου συνολικά.
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών δηλώνει «πως η κατάργηση επιβατικών δρομολογίων λόγω των καιρικών συνθηκών, αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ελληνικού Σιδηροδρόμου. Αποτελεί το επιστέγασμα και την τελειωτική πράξη επιβεβαίωσης της απαξίωσης σε όλα τα επίπεδα, αποτέλεσμα των διαχρονικών πολιτικών που ασκήθηκαν και σαν κύριο στόχο είχαν και έχουν την ιδιωτικοποίησή του». Και προσθέτει πως οι αγωνιώδεις προσπάθειες των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, δεν στάθηκαν δυστυχώς ικανές από μόνες τους για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του σιδηροδρόμου.

Πάντως, για το θέμα διέταξε επείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, για τη διερεύνηση πειθαρχικών και τυχόν ποινικών ευθυνών, για τα αίτια και τους υπευθύνους όσων συνέβησαν χθες σε μέρος της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και των μηχανικών βλαβών που οδήγησαν στην πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών.

Αποκατάσταση δρομολογίων των τρένων

Την αποκατάσταση όλων των δρομολογίων των τρένων από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης, ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όπως αναφέρεται, κανονικά αναχωρούν οι αμαξοστοιχίες 600/601 Αθήνα- Θεσσαλονίκη, ενώ από αύριο το πρωί θα εκτελούνται και όλα τα δρομολόγια του προαστιακού Λάρισα-Θεσσαλονίκη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλάκι ευθυνών για τα τρένα που «πάγωσαν» στα χιόνια "

Deutsche Welle: Στο έλεος του ψύχους οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Εξαιρετικά δύσκολες ώρες περνούν αυτές τις μέρες πρόσφυγες και μετανάστες λόγω του πολικού ψύχους που επικρατεί στην κεντρική και κυρίως στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Όπως είπε προς τη Deutsche Welle o επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Φλόριαν Βέστφαλ: «Εξαιτίας της κακοκαιρίας η κατάσταση στη Σερβία αλλά και στα ελληνικά νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Στη Σερβία από τους συνολικά 7.500 πρόσφυγες μόλις οι 3.000 κατάφεραν να βρουν καταφύγιο σε ασφαλή από το κρύο καταλύματα. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι δηλαδή κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο του Βελιγραδίου. Και αυτό με τον υδράργυρο να υποχωρεί τη νύχτα κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Τη μέρα η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους -9. Οι άνθρωποι έχουν περιορισμένες δυνατότητες προστασίας από το κρύο. Επιπλέον το ίδιο το κράτος περιορίζει τις δυνατότητες παροχής βοήθειας προς αυτούς τους ανθρώπους επειδή θέλει να τους αναγκάσει να κατευθυνθούν στα προσφυγικά καταλύματα. Αυτά όμως είναι υπερπλήρη και δεν διαθέτουν τα στοιχειώδη: τρόφιμα, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Συνολική η ευθύνη της ΕΕ
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο του Βελιγραδίου
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο του Βελιγραδίου
Όπως επισημαίνει ο Στέφαν Βέστφαλ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να ασκήσουν δημοσίως πιέσεις στην πολιτική ηγεσία της Σερβίας προκειμένου να αναθεωρήσει τη στάση και την πολιτική της: «Δεδομένου όμως ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι παρόμοια, θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει μια συνολική ευθύνη. Εντέλει η ευρωπαϊκή πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι 15.000 άνθρωποι είναι εδώ και μήνες εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά. Άλλοι 7.000 βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Σερβία. Μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο, χωρίς κανείς να ασχολείται στα σοβαρά μαζί τους. Αντιθέτως, τους αφήνουν να ζουν σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό είναι απαράδεκτο».
Ποιος ευθύνεται όμως για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες είναι εκτεθειμένοι σε πολικές θερμοκρασίες μέσα στις σκηνές τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;
«Η ευθύνη βρίσκεται καταρχήν στα χέρια των ελληνικών αρχών. Αυτές βρίσκονται επί τόπου και ως εκ τούτου είναι και καθ’ ύλην αρμόδιες. Ωστόσο η ΕΕ και όλες οι χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν μια συνευθύνη. Διότι η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής τους. Η Ευρώπη αυτή που αρέσκεται να επικαλείται τις κοινές ανθρώπινες αξίες της, πρέπει να αναλαμβάνει από κοινού την ευθύνη προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί που υποφέρουν ήδη τόσο πολύ να μην είναι εκτεθειμένοι και αβοήθητοι στο ψύχος».
Έλλειψη πολιτικής βούλησης
Από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου
Από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου
Ο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επισημαίνει ότι στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες άφησαν την ήδη δοκιμαζόμενη οικονομικά Ελλάδα στην τύχη της: «Θα μπορούσε μάλιστα να συμπεράνει κανείς ότι η ΕΕ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που το πρόβλημα λύθηκε κατά αυτό τον τρόπο, αφήνοντας δηλαδή 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, περιμένοντας απλώς τι θα συμβεί. Έχει κανείς την αίσθηση ότι δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση, είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Βερολίνο να συνδράμουν ουσιαστικά την Ελλάδα στην κοινή αυτή πρόκληση».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle: Στο έλεος του ψύχους οι πρόσφυγες στην Ελλάδα"

Πώς θα αποζημιωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται να κινηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, διαβεβαίωσε ο Ευάγγελος Αποστόλου.

«Στις περιπτώσεις που καλύπτονται από ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ θα γίνουν όλες οι διαδικασίες όσο γρηγορότερα μπορούμε --γιατί πρέπει να επισκεφτούμε όλες αυτές τις μονάδες. Δεν υπάρχουν ζημιές μόνο στη ζωική παραγωγή, αλλά και στη φυτική παραγωγή, υπάρχουν ιδιαίτερα δενδρώδεις καλλιέργειες, που έχουν καταστραφεί» ανέφερε ο κ. Αποστόλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν, να τους καλύψουμε από τον ΕΛΓΑ και από εκεί και πέρα υπάρχουν δυνατότητες μέσω των γνωστών ΠΣΕΑ, τα οποία βεβαίως προϋποθέτουν έναν φάκελο να συνταχθεί, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν -γιατί τα χρήματα θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό- πιστεύω ότι κι εκεί οι διαδικασίες θα 'ναι γρήγορες, αλλά κι εκεί πάλι, όμως, δε μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 15 εκατ. τον χρόνο συνολικά για την κάλυψη τέτοιων δαπανών».

Πρόσθεσε ακόμη: «Έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το καινούριο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, από ένα συγκεκριμένο μέτρο, να καλύψουμε ζημιές --κυρίως αποκατάστασης, να επαναφέρουμε τον πάγιο εξοπλισμό στην προηγούμενη κατάσταση, όμως όλο αυτό προϋποθέτει μία κινητικότητα, την οποία θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατό να την υπηρετήσουμε».

Εξάλλου, ο κ. Αποστόλου γνωστοποίησε ότι εντός 2-4 ημερών πρόκειται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, που αφορά τις οργανώσεις των παραγωγών. «Είχαμε μία συνάντηση με τους 30 μεγαλύτερους συνεταιρισμούς, υπάρχει μία διαδικασία ανακατάταξης στον συνεταιριστικό χώρο, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου πλαισίου που έχουμε [...]. Οι συνεταιρισμοί οι οποίοι φαίνεται ότι μπορούν να κρατηθούν είναι λιγότεροι από 100, όμως, θα πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να κρατήσουμε μία οντότητα πάνω στην οποία θα χτίσουμε το καινούριο πλαίσιο. Πάντως, μην περιμένετε πάνω από 500-600 συνεταιρισμούς. Να το δούμε όμως αυτό, γιατί αν δεν προσεγγίσουμε τα προβλήματά τους και να λέμε και να ευχόμαστε το συνεταιριστικό κίνημα να περπατήσει, δε γίνεται. Οι δυσκολίες είναι πολλές» ανέφερε ο υπουργός.

Επισήμανε δε την ανάγκη «το συνεργατικό κίνημα να μπορέσει να απεμπλακεί από τις αμαρτίες». «Δε σημαίνει ότι χαρακτήριζαν όλο τον χώρο -υπήρξαν φαινόμενα κακοδιαχειρίσεων, αδιαφάνειας, τα οποία θα φτάσουν και έχουν φτάσει μερικά μέχρι την Εισαγγελία- αλλά το θέμα είναι ότι δε μπορούμε να λειτουργήσουμε στον αγροτικό χώρο, χωρίς να έχουμε το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο, που λέγεται συνεργατισμός, να λειτουργεί» διευκρίνισε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα αποζημιωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα "

Deutsche Welle: «Αν δεν ήταν το ΔΝΤ θα είχαμε προ πολλού συμφωνία»

Η κωλυσιεργία στην τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και το προσφυγικό βρίσκονται στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη Deutsche Welle.
Χθες Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέφθηκε το Βερολίνο ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του γερμανού ομολόγου του Μίχαελ Ροτ. Με την ευκαιρία αυτή συναντήθηκε και με τον Φρανκ Mπσίρσκε, πρόεδρο του συνδικάτου των εργαζομένων στο δημόσιο ver.di. Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό, η συνάντηση με τον κ. Ροτ αφορούσε τόσο τα διμερή θέματα, το σχεδιαζόμενο μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη όσο και την πορεία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στη Γενεύη. Με τον κ. Μπσίρσκε συζήτησε θέματα που αφορούσαν «ζητήματα πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών σε προοδευτική κατεύθυνση».
Berlin stellvertretender griechischer außenminister Giorgos Katroungalos (L) und Staatsminister im AA, Michael Roth (Auswärtiges Amt)
Γιώργος Κατρούγκαλος και Μίχαελ Ροτ
Το θέμα αυτό θα είναι αντικείμενο εισήγησης του, τον επόμενο μήνα σε ευρωπαϊκό συνέδριο που διοργανώνει η ΚΟ του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, για την αντιμετώπιση της ανισότητας και του εθνικισμού στην ΕΕ. Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του γερμανικού κοινοβουλίου θα συμμετέχουν τόσο η υπουργός εργασίας Αντρέα Νάλες όσο και σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί απ΄ όλη την ΕΕ. Ο κ. Κατρούγκαλος θα είναι ο μόνος εισηγητής από την Ελλάδα.
«Πλήρης» ανταπόκριση στις δεσμεύσεις
Η συνέντευξη που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην Deutsche Welle επικεντρώθηκε κυρίως στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αλλά και στα επίκαιρα προβλήματα στο προσφυγικό. Αναφορικά με τη στασιμότητα που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κατρούγκαλος διευκρινίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι «καθόλου ευτυχής» με αυτή την κατάσταση. Προπαντός επειδή ανταποκρίθηκε «πλήρως» στις δεσμεύσεις της. Ως υπεύθυνους για αυτή την στασιμότητα κατονομάζει «ακραίους πολιτικούς κύκλους στην Ευρώπη» στους οποίους «δεν είναι αρεστή μια αριστερή διακυβέρνηση» όπως επίσης και το ΔΝΤ.
Τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον
Τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον
«Έχω την αίσθηση πως αν δεν ήταν το ΔΝΤ θα είχαμε προ πολλού καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας», εκτιμά ο κ. Κατρούγκαλος. Το «ιδανικό» θα ήταν τα ζητήματα τους να τα χειρίζονται οι ίδιοι Ευρωπαίοι. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα έπρεπε να μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Παρ΄όλα αυτά η Ελλάδα δεν ζητά την άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Αναγνωρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση μια σειρά από χώρες θα είχαν «πολιτικό πρόβλημα.» Η γερμανική βουλή για παράδειγμα υπερψήφισε τα ελληνικά δάνεια με την προϋπόθεση ότι στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Η αποχώρηση του θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις.
Αυτό όμως που ζητά η Ελλάδα από το ΔΝΤ, είναι σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, τα όποια αιτήματα του να είναι «εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και της ευρωπαϊκής νομιμότητας». Μήλον της έριδος είναι το εργασιακό. Το ΔΝΤ αντιτίθεται στο ελληνικό αίτημα, η χώρα να επιστρέψει στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα», δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα του κοινωνικού διαλόγου και να ισχύουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως παντού στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος. Παράλληλα, δέχεται όμως ότι υπάρχει ένα σημείο όπου «το ΔΝΤ έχει δίκαιο και αντιμετωπίζει αγκυλώσεις από την πλευρά ορισμένων Ευρωπαίων – δυστυχώς κυρίως από τη γερμανική πλευρά: η ανάγκη ρύθμισης του χρέους όπου προφανώς θα πρέπει να ληφθούν πιο γενναία μέτρα. Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν αυτά τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5% για πολλά χρόνια όπως φαίνεται να ζητούν ορισμένοι Ευρωπαίοι.» Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε»
Griechenland Flüchtlingscamp Moria auf Lesbos (Getty Images/AFP)
Προσφυγικός καταυλισμός Μόρια στη Λέσβο
Αναφορικά με τις εικόνες που έκαναν αυτές τις ημέρες το γύρο του κόσμου με πρόσφυγες στα χιόνια και σε καταυλισμούς χωρίς θέρμανση, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους πρόσφυγες οδηγήθηκαν σε θερμαινόμενους χώρους. Εκτός αυτού στάλθηκε και πλοίο του ναυτικού στη Λέσβο για να καλύψει πιθανές ανάγκες στέγασης. Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για κυβερνητική ανεπάρκεια, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει «ότι δεν πρόκειται μόνο για θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Η διαχείριση του προσφυγικού είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα στο οποίο μάλιστα η ΕΕ έχει δώσει εξετάσεις και δεν έχει πάρει ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς. Αποφάσεις της σε σχέση με την μετεγκατάσταση των προσφύγων έχουν ληφθεί και δεν έχουν τηρηθεί. Δεν λέω ότι αυτή η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μπορεί να κάνει οποιοδήποτε Έλληνα ή οποιοδήποτε Ευρωπαίο υπερήφανο. Λέω όμως ότι σαν χώρα σε δεινή οικονομική κρίση κάναμε ό,τι μπορούσαμε.»
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle: «Αν δεν ήταν το ΔΝΤ θα είχαμε προ πολλού συμφωνία»"

«Ρουκέτα» Σόιμπλε: Αν φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα θα έρθει νέο μνημόνιο

Με «βόμβα» ισοδυναμεί η απειλή-προειδοποίηση του Βόλφκαγκ Σόιμπλε, ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει νέο Μνημόνιο.

Οπως δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία θα δημοσιευτεί την Παρασκευή, εάν τελικώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM.

Εσπευσε δε να υπογραμμίσει με νόημα ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Να τερματιστεί η ποσοτική χαλάρωση

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της συγκεκριμένης πολιτικής: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης. Θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής φέτος.»

Εξάλλου ο Σόιμπλε επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι «εφικτό» αλλά και «απαραίτητο» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ρουκέτα» Σόιμπλε: Αν φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα θα έρθει νέο μνημόνιο "

Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: Προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών και των επειγόντων περιστατικών

Οι γιατροί του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας σταματούν τις απλήρωτες εφημερίες και διακόπτουν την εθελούσια συμμετοχή τους στην κάλυψη των ελλείψεων, που προκύπτουν στην καθημερινή λειτουργία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

'Οπως αναφέρουν, δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ένα σύστημα που είναι θνησιγενές και λειτουργεί σε βάρος των ιδίων αλλά και των ασθενών. Την ανακοίνωση αυτή έκαναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπούν την απόφαση της γενικής συνέλευσης στην οποία συμμετείχε η πλειοψηφία των γιατρών του ιδρύματος.

«Αποφασίσαμε ότι ο κάθε γιατρός, με βάση την ειδικότητα του, έχει τον ρόλο του στο νοσοκομείο, έχει τις προβλεπόμενες από τον νόμο εφημερίες του, τις οποίες θα κάνει στο τμήμα του. Δεν θα υπάρξει γιατρός που θα υποστηρίξει τη λειτουργία άλλων κλινικών ή την εφημεριακή λειτουργία και τις ανάγκες των ΤΕΠ» δήλωσε ο διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής, Χρήστος Κατσίνας.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της Παθολογικής, της Παιδιατρικής και της Μαιευτικής Κλινικής, λόγω της υποστελέχωσης αλλά και της συνταξιοδότησης ιατρικού προσωπικού που δεν αντικαταστάθηκε, ενώ κάποιες φορές απειλήθηκε η εφημεριακή λειτουργία των ΤΕΠ λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Οι γιατροί του νοσοκομείου επιρρίπτουν τις ευθύνες για την κακή λειτουργία των ΤΕΠ και στον υποδιοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ο οποίος παρόλες τις εκκλήσεις τους δεν έχει εμφανιστεί τους τελευταίους έξι μήνες στο νοσοκομείο. «Δεν υπάρχουν ειδικοί γιατροί να υποδεχθούν τους ασθενείς στα επείγοντα, με αποτέλεσμα γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων να τρέχουν να τους εξυπηρετήσουν, αρκεί να φορούν άσπρη ποδιά» σημείωσε ο κ.Κατσίνας, και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή η λειτουργία των ΤΕΠ είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα μέχρι σήμερα».

Ο Επιμελητής Α’ της Παθολογικής Κλινικής, Αθανάσιος Μητσιάνης, τόνισε ότι η 18η Ιανουαρίου με βάση το πρόγραμμα των εφημεριών που έχει ανακοινωθεί είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας της κλινικής -μετά θα αναγκαστεί να κλείσει. Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόσπαση στρατιωτικών γιατρών στο παρελθόν δεν έλυσε προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας της κλινικής παρά μόνο κάποιων εφημεριών. Επισήμανε ότι "δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί για τις διακομιδές ασθενών προς τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και αναγκαζόμαστε είτε να τις καθυστερούμε είτε ο συνοδός να είναι ειδικός ιατρός που θα λείψει από την κλινική".

Η διευθύντρια της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, Πίτσα Αντωνιάδου, υποστήριξε ότι με απόφαση της 3ης ΥΠΕ η Μαιευτική Κλινική του νοσοκομείου δεν δέχεται τοκετούς, καθότι δεν υπάρχει εφημερεύων παιδίατρος που θα έπρεπε να παρακολουθεί τα νεογνά. «Αντί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής και της απουσίας για λόγους υγείας ενός παιδιάτρου, προτίμησαν οι διοικούντες να θέσουν σε υπολειτουργία και άλλη μια κλινική, καθότι σήμερα εξυπηρετούμε μόνο τα γυναικολογικά περιστατικάς» κατέληξε η κα Αντωνιάδου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής, Αθανάσιο Μητρολιό, εξαιτίας των λαθών της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ θα καθυστερήσει η πρόσληψη ενός γιατρού στην Ουρολογική Κλινική. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη κρίση του γιατρού ξεκίνησε από το 2011 και ενώ εκκρεμούσε η τέταρτη και τελευταία το 2016 για να προσληφθεί στο νοσοκομείο, δυστυχώς ακυρώθηκε εξαιτίας του λάθους της διοίκησης να ορίσει ως κριτές διευθυντή και συντονιστή διευθυντή αντί των δύο διευθυντών που ορίζουν οι κανονισμοί. «Δεν ξέρω εάν όλα αυτά γίνονται από σκοπιμότητα ή ανικανότητα» αναρωτήθηκε.

Οι γιατροί μίλησαν για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο του νοσοκομείου και ανέφεραν τη στάση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρου Καρυπίδη, όταν πριν από μερικούς μήνες «απαίτησε τις παραιτήσεις των γιατρών που ασκούσαν χρέη διοικητή τόσο στο Μποδοσακειο όσο και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο, γιατί αποφάσισαν την εκ περιτροπής ανά 15νθημερο εφημεριακή λειτουργία δύο κλινικών των νοσοκομείων».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: Προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών και των επειγόντων περιστατικών "

Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο η αγωγή Καμμένου κατά ιστοσελίδας για δημοσίευση γελοιογραφίας

Μια ακόμη υπόθεση δικαστικής αντιπαράθεσης του υπουργού Άμυνας με εκπροσώπους του Τύπου, συζητήθηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψη των υπευθύνων της εφημερίδας "Παραπολιτικά" Γ. Κουρτάκη και Π. Τζένου (μετά από μήνυση του υπουργού) στο Πρωτοδικείο συζητήθηκε σήμερα η αγωγή που έχει καταθέσει ο κ. Καμμένος κατά της ιστοσελίδας Protagon.

Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας με την αγωγή του ζητεί αποζημίωση για ηθική βλάβη που προκλήθηκε στο πρόσωπό του μετά τη δημοσίευση στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, άρθρου του γελοιογράφου Α.Πετρουλάκη το 2015. Το άρθρο φέρει τον τίτλο "Πάνος Καμμένος: έχουν αρχίσει να του μοιάζουν".

Ο κ. Καμμένος με την αγωγή του στρέφεται και κατά του Σταύρου Θεοδωράκη ως ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας και κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη. Αρχικά αξίωνε να του επιδικαστεί αποζημίωση ύψους 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατά την έναρξη της συζήτησης σήμερα οι συνήγοροί του μεθωσαν το ποσό αυτό στις 100 χιλιάδες ευρώ.

Κατά τη συζήτηση της αγωγής ως μάρτυρας από την πλευρά του υπουργού, κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας υποστήριξε ότι τα γεγονότα που αφορούν στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας είναι ψευδή, ενώ έκανε λόγο για "συκοφαντικές και εξοντωτικές" αναφορές.

Από την πλευρά των εναγομένων κατέθεσε ο πρώην υπουργός και Καθηγητής Νομικής Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος μίλησε για "σατιρικές και χιουμοριστικές εκφράσεις που καλύπτονται από την ελευθερία έκφρασης στοχασμών". Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ακόμη ότι "η κοινωνία θέλει να ασκείται κριτική για δημόσια πρόσωπα" και ότι "ο κ.Καμμένος δεν έχει υποστεί καμία βλάβη, καθώς εξακολουθεί να είναι υπουργός Άμυνας και να έχει πολιτική ισχύ".

Σε δηλώσεις του ο γελοιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης ανέφερε ότι τέτοιου είδους εξοντωτικές αγωγές έχουν στόχο να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν ένα άρθρο έκφρασης γνώμης και άσκησης κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ και εξ αντανακλάσεως στο πρόσωπο του Π.Καμμένου, ενώ στόχος του άρθρου ήταν να καταδειχθεί "το υβριδικό σχήμα, η τερατογένεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".

Η δικηγόρος του υπουργού Άμυνας, Έλενα Τζούλη δήλωσε ότι "ο μάρτυρας του Protagon, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ανδρέα Πετρουλάκη ομολόγησε ότι στόχος των άθλιων, ψευδών κα συκοφαντικών ισχυρισμών ήταν να ασκηθούν πιέσεις ώστε να φύγει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και να μπει ο Σταύρος Θεοδωράκης". Ακόμη, ανέφερε ότι οι εναγόμενοι αγνόησαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης αναφορικά με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο και έχουν δικαιώσει τον υπουργό Άμυνας".

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε για την απόφασή του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο η αγωγή Καμμένου κατά ιστοσελίδας για δημοσίευση γελοιογραφίας"

Κλειστοί τεσσερις σταθμοί του Μετρό το Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο πρόκειται να τοποθετηθεί ο σχετικός εξοπλισμός (τουρνικέ) του συστήματος «Αυτόματης Συλλογής Κομίστρου», του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σε τέσσερις σταθμούς του μετρό.

Το κοινό δεν θα μπορεί να αποβιβαστεί και να επιβιβαστεί από τους σταθμούς Μεταξουργείο, Κατεχάκη, Ευαγγελισμός και Σεπόλια.

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους συγκεκριμένους σταθμούς αλλά δεν θα σταματούν για αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών.

Στόχος των ΣΤΑΣΥ είναι έως τον Φεβρουάριο να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλων των συστημάτων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ.

Η ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών για τις γραμμές 2 και 3 του μετρό τοποθετείται στα τέλη Μαρτίου

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστοί τεσσερις σταθμοί του Μετρό το Σαββατοκύριακο "

Κυπριακό: Αποχωρεί διαμαρτυρόμενη από την Γενεύη η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους

Η Πρόεδρος του κόμματος «Αλληλεγγύη», ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους αποχωρεί από τη Γενεύη, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η κυρία Θεοχάρους ανέφερε πως δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την πραγματοποίηση της Διεθνούς Διάσκεψης, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρεί σε αυτή χωρίς να υπάρξει συμφωνία στα κεφάλαια το εδαφικού και του περιουσιακού. Σημείωσε ακόμη, ότι η ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν πέρασε από το Εθνικό Συμβούλιο, καθώς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που τέθηκαν.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης ανέφερε ότι η Διεθνής Διάσκεψη δεν θα είναι πολυμερής, αλλά πενταμερής, καθώς από αυτή απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ως επιπρόσθετο λόγο για την αποχώρηση της ανέφερε και το γεγονός ότι κάποιοι άφησαν να νοηθεί ότι είναι υπεύθυνη για τις διαρροές που υπήρξαν.

Η κα Θεοχάρους ηγείται του κόμματος «Αλληλεγγύη» το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα με την αποχώρηση της από τον ΔΗΣΥ, με τον οποίο εξελέγη ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται και η αποχώρηση του Προέδρου των οικολόγων Γιώργου Περδίκη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακό: Αποχωρεί διαμαρτυρόμενη από την Γενεύη η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους"

Σάλος με τη Nutella: Περιέχει καρκινογόνα συστατικά;

Οι κατασκευαστές της Nutella έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας που αναφέρει ότι ένα από τα συστατικά της είναι καρκινογόνο. Το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων για να παραχθεί βασίζεται στο φοινικέλαιο που του δίνει απαλή υφή και πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι το εν λόγω έλαιο είναι περισσότερο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

«Αν φτιάξουμε τη Nutella χωρίς φοινικέλαιο το προϊόν θα μοιάζει με υποκατάστατο και δεν θα έχει τη γεύση που έχει», λέει ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero Vincenzo Tapella.

Ο ίδιος έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με αντιδράσεις καθώς φορείς της υγείας υποστηρίζουν πως το φοινικέλαιο πρέπει να απαγορευτεί.

Η αναλυτική έκθεση της EFSA, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2016, αναφέρει πως το φοινικέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του φυσικού κόκκινου χρώματος που έχει αλλά και για να εξουδετερωθεί η έντονη μυρωδιά του.

Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, προκαλεί προσμείξεις που ονομάζονται γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων. Από αυτή τη διαδικασία απελευθερώνεται γλυκιδόλη, μια ένωση που θεωρείται ακράδαντα ότι προκαλεί όγκους.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, η γλυκιδόλη προκάλεσε όγκους σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες ιστού σε ποντίκια εργαστηρίου και αρουραίους.
Ωστόσο, η Ferrero λέει ότι χρησιμοποιεί μια βιομηχανική διαδικασία που συνδυάζει μια θερμοκρασία λίγο κάτω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.



«Η διαδικασία διαρκεί περισσότερο και κοστίζει 20%περισσότερο από ό,τι η διύλιση υψηλής θερμοκρασίας», λέει η εταιρεία παραγωγής η οποία στην ανακοίνωσή της λέει τα εξής:
«Το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται από τη Ferrero είναι ασφαλές επειδή προέρχεται από φρεσκοστυμμένα φρούτα και υποβάλλεται σε επεξεργασία κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Το φοινικέλαιο που χρησιμοποιούμε δίνει στο προϊόν την κρεμώδη υφή του, αυξάνει τη γεύση των συστατικών του χάρη στις ιδιότητες που του επιτρέπουν να έχει μια ουδέτερη οσμή και γεύση μετά από τη διαδικασία διύλισης. Επιπλέον, είναι το καλύτερο συστατικό για την παρασκευή της Nutella. Πάνω απ 'όλα, αποφεύγουμε τη διαδικασία υδρογόνωσης που θα παράγουν διαφορετικά ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Το φοινικέλαιο από φρούτα βοηθά επίσης στη διατήρηση της μοναδικής γεύσης αλλά και στον μεγάλο χρόνο ζωής λόγω της υψηλής σταθερότητας στην οξείδωση σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια».

Η εταιρεία παραγωγής αναφέρει επίσης ότι η EFSA δεν έχει την εξουσία να εκδίδει κανονισμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως δεν συνιστά στους καταναλωτές να σταματήσει να τρώει το φοινικέλαιο. Η ΗΠΑ Food and Drug Administration, επίσης, δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση του φοινικέλαιου στα τρόφιμα.

Προς το παρόν πάντως η Ferrero υπερασπίζεται ένα από τα πιο δημοφιλή της προϊόντα και τονίζει στους καταναλωτές ότι το φουντούκι και η σοκολάτα είναι από τα πιο δυνατά πρωινά για τα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα αντίπαλες εταιρείες με αντίστοιχα προϊόντα διαφημίζουν τις αλοιφές τους τονίζοντας ότι δεν περιέχουν φοινικέλαιο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος με τη Nutella: Περιέχει καρκινογόνα συστατικά;"

Χανιά: Αντιδράσεων συνέχεια για την παραχώρηση του αεροδρομίου

Το δικό τους μήνυμα για τη μη παραχώρηση του αεροδρομίου Χανίων “Ι. Δασκαλογιάννης” στην Fraport θέλουν να στείλουν τα μέλη της Ανοικτής Πρωτοβουλίας Πολιτών.

Για το λόγο αυτό διοργανώνουν ανοικτή συνάντηση αύριο στις 8 το βράδυ στο καφέ “Κήπος”, καλώντας όλους τους πολίτες, ώστε να συζητηθεί ο τρόπος αντίδρασης τους.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν: «Η εκχώρηση του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» και των υπολοίπων 13 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας δεν είναι μία απλή πολιτική πράξη η οποία βλάπτει το δημόσιο συμφέρον αλλά πράξη η οποία εκχωρεί και παραδίδει τις πύλες εισόδου και τη ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός, στους Γερμανούς.

Η εκχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ήταν ένα από τα λεγόμενα προαπαιτούμενα που έθετε και θέτει η γερμανική επιτροπεία προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Επισημαίνεται ότι ήδη οι Γερμανοί ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης των τουριστών προς την Ελλάδα διαμέσου του tour operator TUI ενώ ο «εθνικός» ιδιωτικός αερομεταφορέας αποτελεί ένα περιφερειακό βραχίονα της, επίσης, γερμανικής εταιρείας Lufthansa η οποία είναι και αυτή μέτοχος στη Fraport συνεπώς και στην κοινοπραξία Fraport-Κοπελούζος στην οποία εκχωρούνται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια για 50 χρόνια.

Η κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας του τραπεζικού χρέους ύψους 7,5 δις που έχει ο ξενοδοχειακός τομέας μεγάλο μέρος του οποίου θα εκχωρηθεί σε ξένα funds εφόσον τα κόκκινα δάνεια του εν λόγω κλάδου είναι 2,5 δις ενώ τα καθυστερούμενα 3 δις επιπλέον.

Ως εκ τούτου το ζήτημα της εκχώρησης του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και των υπολοίπων καθώς επίσης και των άλλων πυλών εισόδου που είναι τα λιμάνια συνδέεται με την εκχώρηση, επί της ουσίας, της δημόσιας περιουσίας και της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα όμως οι πολίτες της Δυτικής Κρήτης θα θιγούν άμεσα εξαιτίας της ανόδου των τελών αεροδρομίου κάτι το οποίο θα αυξήσει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα αεροδρόμια η αύξηση μόνο των φόρων θα φτάσει μακροπρόθεσμα από τα 12 στα 26,5 Ε ανά διαδρομή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει την τοπική οικονομία η οποία, σε μεγάλο βαθμό, στηρίζεται και στις εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών που μεταφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους ενώ οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο αεροδρόμιο θα επιδεινωθούν ραγδαία όπως φαίνεται από την σύμβαση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η πρωτοβουλία μας που είναι “δράση πολιτών” καλεί σε σύσκεψη όλους τους φορείς της Δυτικής Κρήτης προκειμένου να οργανώσουμε και να εμποδίσουμε την κατάληψη του Αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης” από τους Γερμανούς τη Fraport. Επισημαίνουμε ότι το Αεροδρόμιο αυτό και το όνομα που φέρει συμβολίζει τους αγώνες και την επαναστατική παράδοση του τόπου για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Θεωρούμε και τυπικά την σύμβαση παραχώρησης άκυρη εφόσον η Fraport δεν έχει καταβάλει ακόμα ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Αγωνιζόμαστε για να παραμείνει το Αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού πραγματικότητα που αίρεται από την συμφωνία της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα νέο «καθεστώς» ιδιοκτησίας ή λειτουργίας του Αεροδρομίου.

Στηρίζουμε την προσφυγή σε ένδικα μέσα στα Ευρωπαικά Δικαστήρια για την ακύρωση της «συμφωνίας εκποίησης» χωρίς να περιορίζουμε την δράση μας σε αυτήν. Θεωρούμε ανεπιθύμητους στον τόπο μας, τη γερμανική Fraport-Κοπελούζος.

Καλούμε τους φορείς της πόλης και κάθε πολίτη στην ανοικτή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Καφέ «Κήπος» την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 προκειμένου να προταθούν και να οργανωθούν δράσεις που θα εμποδίζουν την παράδοση του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης”»

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Αντιδράσεων συνέχεια για την παραχώρηση του αεροδρομίου"

Τέλος Απριλίου θα είναι έτοιμο το τζαμί στο Βοτανικό

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησαν στον Βοτανικό οι εργασίες για την ανέγερση του τζαμιού, το οποίο υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμο στα τέλη του Απριλίου.

Η έκταση παραχωρήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό στο υπουργείο Υποδομών και από εκεί στους εργολάβους, στις 4 του περασμένου Νοεμβρίου, όταν και ξεκίνησαν οι εργασίες. Σήμερα, έχουν ήδη κατεδαφιστεί δύο από τα οκτώ συνολικά εγκαταλελειμμένα κτήρια τυο χώρου, ενώ όπως αναφέρει η Καθημερινή, ολοκληρώθηκε η σκυροδέτηση της θεμελείωσης του κτηρίου που θα ανεγερθεί.

Το τέμενος κατασκευάζεται στην έκταση αυτή των 17 στρεμμάτων, με ορισμένες διαφοροποιήσεις από το αρχικό σχέδιο: Το οικόπεδο θα χωριστεί με δρόμο από το υπόλοιπο που εξακολουθεί να ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και μάλιστα φιλοξενεί κάποιες δραστηριότητές του, το κτήριο θα είναι μια καινούρια εντελώς, μεταλλική κατασκευή και όχι τροποποίηση υπάρχουσας αποθήκης, ενώ τέλος θα κατεδαφιστούν όλα τα εγκαταλελειμμένα κτήρια του χώρου και στην θέση τους θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου.

Το τέμενος όταν ολοκληρωθεί, θα έχει συνολική έκταση 1000 τετραγωνικών μέτρων. Θα περιλαμβάνει δύο λατρευτικούς χώρους, έναν για άντρες, χωριτικότητας 300 ατόμων και έναν για γυναίκες, χωριτικότητας 50 ατόμων. Θα έχει ακόμα βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, τουαλέτες), τα γραφεία του ιμάμη και του μουεζίνη και θα διαθέτει κρήνη, σύμφωνα με την μουσουλμανική παράδοση. Δίπλα ακριβώς θα βρίσκεται το βοηθητικό κτίσμα με τις μονάδες θέρμανσης, ύδρευσης και πυρόσβεσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος Απριλίου θα είναι έτοιμο το τζαμί στο Βοτανικό"

Αλήθειες και «μπαρούφες» για τη Novartis

Μετά το ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι με την υπόθεση της Novartis, η κυβέρνηση βρήκε άλλη μία «χρυσή» ευκαιρία για να αυτοδιαφημιστεί ότι καταπολεμά τη διαπλοκή στο χώρο της υγείας. Μέχρι στιγμής, όμως, έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλές «μπαρούφες» και ελάχιστες αλήθειες. Γι’ αυτό κρατείστε μικρό καλάθι…

Ξέρω ότι με αυτά που γράφω κινδυνεύω να χαρακτηριστώ πάλι «πληρωμένος κονδυλοφόρος». Άλλωστε, η Novartis υπήρξε χορηγός του Virus και πολλών εκδηλώσεων, που έχει οργανώσει η Ethos Media. Θεωρώ εύλογο και τιμή μου, που η μεγαλύτερη ξένη φαρμακοβιομηχανία επέλεξε να προβάλλεται μέσω του Virus.

Έχω συνηθίσει όμως. Και σίγουρα δεν θα με εμποδίσει να γράψω την άποψή μου και να σας ενημερώσω… Θεωρώ ότι οι πιο πιστοί αναγνώστες μου γνωρίζουν. Οι υπόλοιποι έχετε δίκιο να είστε επιφυλακτικοί. Σας καλώ να δούμε μαζί τα δεδομένα της υπόθεσης και πού αυτά μας οδηγούν.

Έχουμε και λέμε. Κατά πρώτο λόγο, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ξέσπασε το «σκάνδαλο». Στις 5-12-2016, υπήρξε αναφορά στον Τύπο (στο iefimerida.gr) ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχουν κατατεθεί σοβαρές καταγγελίες από δύο πρώην στελέχη μεγάλης ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας (δεν είχε τότε κατονομαστεί) στην Ελλάδα.

Βέβαια, το ρεπορτάζ φωτογράφιζε τη Novartis. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 12-12-2016, το ίδιο μέσο προχωρεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Αναφέρει ανοιχτά ότι η εταιρεία είναι η Novartis και πως οι καταγγελίες κατατέθηκαν στις αμερικανικές αρχές στις 12 Αυγούστου.

Το ρεπορτάζ μιλά για δύο πληροφοριοδότες, πρώην στελέχη της εταιρείας, οι οποίοι «κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα».

Επίσης, γίνεται λόγος για ΜΜΕ και πολιτικούς. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο «για πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία». Οι δύο πληροφοριοδότες αναφέρθηκε ότι κατέθεσαν στις 12 και 13 Δεκεμβρίου ενώπιον των αμερικανικών αρχών.

Γιατί στις ΗΠΑ;

Αλήθεια δεν αναρωτηθήκατε γιατί οι δύο μάρτυρες απευθύνθηκαν στις αρχές των ΗΠΑ και όχι στις ελληνικές; Εδώ λοιπόν πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα, που νομίζω ότι θα σας δώσει τη δυνατότητα να κρίνετε τις εξελίξεις με άλλο μάτι.

Το πιο προφανές που θα μπορούσε να πει κάποιος είναι ότι οι δύο μάρτυρες δεν είχαν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Με αυτά που ζούμε καθημερινά ποιος έχει; Δυστυχώς, η ελληνική δικαιοσύνη δείχνει ότι καθυστερεί σημαντικά να διαχειριστεί υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Υπάρχει και άλλη μία πτυχή όμως. Το αμερικανικό θεσμικό πλαίσιο προβλέπει συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα για τους «πληροφοριοδότες» (whistleblowers). Μάλιστα, τα κίνητρα αυτά είναι δυνατόν να φθάσουν έως το 20% του ποσού που θα επιδικαστεί σε βάρος μίας επιχείρησης.

Αν λάβετε υπόψη σας ότι στον κλάδο του φαρμάκου υπάρχουν υποθέσεις με πρόστιμα ύψους άνω των 300 εκατ. δολαρίων, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος των κινήτρων. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν δραστηριοποιηθεί μεγάλα, δικηγορικά γραφεία, αναζητώντας πληροφοριοδότες εκτός ΗΠΑ σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Χώρες στις οποίες προφανώς εικάζουν ότι υπάρχει διαφθορά.

Στο σημείο αυτό θα σας αποκαλύψω κάτι για πρώτη φορά. Ένα τέτοιο, δικηγορικό γραφείο με προσέγγισε μέσω ενός Έλληνα δικηγόρου, πριν από 4 χρόνια, βλέποντας ότι γράφω τέτοιου είδους ρεπορτάζ. Αναζητούσαν τη βοήθειά μου να εντοπίσουν πιθανούς πληροφοριοδότες για σκάνδαλα στην Ελλάδα. Μου είχαν προσφέρει, δε, και ποσοστά…

Γιατί το αναφέρω; Διότι από περιέργεια έκατσα να ενημερωθώ σε βάθος για το πώς λειτουργεί όλο αυτό το σύστημα. Και γιατί μερικά πράγματα σήμερα με παραξενεύουν με την υπόθεση της Novartis.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που προβάλλουν οι Αμερικανοί δικηγόροι είναι η απόλυτη μυστικότητα. Δηλαδή, ότι ουδείς παίρνει χαμπάρι τίποτε παρά μόνο όταν οι αμερικανικές αρχές κάνουν τις επίσημες ανακοινώσεις, επιδικάζοντας το πρόστιμο σε βάρος της ύποπτης επιχείρησης. Άλλωστε, αυτό που ενδιαφέρει τόσο τους δικηγόρους όσο και τις αρχές είναι να προστατευτούν οι «πληροφοριοδότες».

Στην περίπτωσή μας λοιπόν αυτό δεν τηρήθηκε. Όπως είδαμε, διέρρευσε το θέμα πολύ νωρίς και «φωτογραφήθηκε» η ταυτότητα των πληροφοριοδοτών. Το ρεπορτάζ ανέφερε επί λέξει: «Οι πληροφοριοδότες είναι Έλληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος».

Πράγμα ανήκουστο για τα δεδομένα αντίστοιχων υποθέσεων. Διότι υπάρχει περίπτωση η υπόθεση να καταλήξει στο… αρχείο και τότε τι θα γίνει με τους μάρτυρες; Μάλιστα, σαν να μην έφθανε αυτό, στη συνέχεια αναφέρθηκε και το δικηγορικό γραφείο, που έχει αναλάβει την υπόθεση στην Ελλάδα. Κάποιοι εικάζουν ότι σκοπός της αναφοράς ήταν αν προσελκυστούν και άλλοι, πιθανοί πληροφοριοδότες. Όλα αυτά λοιπόν με παραξενεύουν…

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έδρασε άμεσα. Στις 14-12-2016, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου αντίγραφα των δημοσιευμάτων και ζήτησε τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών.

Ορθώς έπραξε από την πλευρά του ο κ. Κοντονής. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν από το εξωτερικό τέτοιου είδους πληροφορίες στον Τύπο για δικαστική διερεύνηση εγχώριου σκανδάλου και οι ελληνικές να μην αντιδρούν. Θα δούμε όμως πιο κάτω γιατί πιστεύω ότι πρακτικά η κίνηση του κ. Κοντονή στερείται ουσίας και δείχνει έλλειψη γνώσης.

Από το σημείο αυτό και μετά φαίνεται ότι στην κυβέρνηση κάποιοι άρπαξαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά το θέμα. Έτσι, άρχισαν δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά έντυπα, τα οποία άρχισαν να αναφέρουν άσχετα μεταξύ τους συμβάντα και γεγονότα, όχι μόνο για τη Novartis.

Π.χ. βγήκαν στην επιφάνεια πληροφορίες για μία παλαιότερη υπόθεση, στην οποία είχε εμπλακεί και η Novartis. Ειδικότερα, πριν από 3 χρόνια, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς είχε διατάξει έρευνα για τη συμμετοχή σε συνέδριο του εξωτερικού κρατικών λειτουργών της περιόδου 2011-2012.

Το πόρισμα έδειξε ότι πράγματι υψηλόβαθμα μέλη της επιτροπής τιμών φαρμάκου είχαν παρακολουθήσει ένα διεθνές συνέδριο φαρμακο-οικονομίας (ISPOR) και τα έξοδα συμμετοχής, διαμονής και σίτισης είχαν καλυφθεί μέσω του ελληνικού τμήματος με χορηγίες από αρκετές ξένες, φαρμακοβιομηχανίες – ανάμεσά τους και η Novartis.

Λέγεται, δε, ότι στο ταξίδι συμμετείχε και γενικός γραμματέας συναφούς υπουργείου και ο ίδιος ο τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και αντιπρόεδρος της Novartis.

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι ο ίδιος ο κώδικας δεοντολογίας του ΣΦΕΕ, αλλά και όλων των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών απαγορεύει ρητά τη χορηγία και φιλοξενία κυβερνητικών αξιωματούχων.

Από την άλλη, όμως, επειδή γνωρίζω πόσο άσχετοι είναι υπουργοί, γενικοί γραμματείς και διευθυντές υπουργείων, είναι τόσο κακό που πήγαν σε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο; Αρκεί φυσικά να παρακολούθησαν και να μην πήγαν για διακοπές στη Μάλαγα… Όπως και να χει, εδώ υπάρχει σοβαρό θέμα.

Ακόμη, γράφτηκε ότι η Novartis έχει δώσει χρήματα για μελέτες σε καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι μάλιστα είχαν διατελέσει σύμβουλοι υπουργών Υγείας. Σημειώνω ότι η ΕΣΔΥ ανήκει στο υπουργείο Υγείας και σε μία άλλη, κανονική χώρα, ο υπουργός Υγείας θα έπρεπε να είναι περήφανος που ένα τμήμα του λαμβάνει πόρους για έρευνα από τη διεθνή φαρμακοβιομηχανία.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όμως. Αν αποδειχτεί ότι πράγματι υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση της Novartis, σε θέματα που αφορούν την τιμολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων, η εταιρεία πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Όπως και οι κρατικοί αξιωματούχοι, που εμπλέκονται.

Ψάχνοντας το αρχείο μου βρήκα κάτι, που εύλογα προκαλεί ερωτηματικά. Το καλοκαίρι του 2011 και μάλιστα μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, εγκρίθηκε στην Ελλάδα το φάρμακο GILENYA της Novartis, που αφορούσε την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης. H έγκριση έγινε σε μία περίοδο που δεν εγκρίνονταν κανένα νέο σκεύασμα, γεγονός που συζητήθηκε ευρέως. Όμως, από την άλλη, το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν το πρώτο που χορηγείται από το στόμα και όχι με ένεση. Οπότε μπορεί να κατηγορήσει κανείς τις υγειονομικές αρχές που το ενέκριναν;

Γράφτηκε ακόμη ότι η Novartis ήταν πιο επιθετική στην προώθηση των προϊόντων της, σε σχέση με άλλες εταιρείες. Αλίμονο αν δεν ήταν, λέω εγώ. Πώς αλλιώς θα ήταν η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο;

Αναφέρθηκε ακόμη ότι σε διάφορες μελέτες της Novartis, που γινόταν στην Ελλάδα, η εταιρεία όριζε μεγάλο αριθμό γιατρών στις λεγόμενες συμβουλευτικές επιτροπές (advisory boards), με σκοπό να «επηρεάζει» μεγαλύτερο αριθμό γιατρών. Από την άλλη, γιατί είναι πιο λογικό ή αθώο να ορίζεται μικρός αριθμός γιατρών στις επιτροπές αυτές;

Τέλος πάντων, πιστεύω πλέον πως χάρη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είμαστε σε θέση ως χώρα να δούμε ποιοι γιατροί γράφουν τα φάρμακα κάθε εταιρείας και αν η συνταγογράφηση αυτή είναι αιτιολογημένη ή όχι. Όλα τα υπόλοιπα είναι επικίνδυνος λαϊκισμός. Αλίμονο αν φθάσουμε στο σημείο ένας γιατρός να φοβάται να γράψει ένα φάρμακο γιατί αυτό είναι της τάδε εταιρείας…

Οι «μπαρούφες»

Η κυβέρνηση προδόθηκε μόνη της ότι θέλει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την υπόθεση της Novartis. Και άρχισαν οι μπαρούφες. Πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος ο κ. Κοντονής δήλωσε πως πιστεύει ότι το σκάνδαλο της Novartis θα αποδειχτεί μεγαλύτερο από εκείνο της Siemens!

Το να το πει αυτό οποιοσδήποτε σε ένα καφενείο να το δεχτώ. Αλλά δημοσίως ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος μάλιστα δεν έχει ιδέα για τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στις αμερικανικές αρχές, δείχνει αν μη τι άλλο επιπολαιότητα.

Αλλά ας δεχθώ για μία στιγμή ότι η Novartis θα κριθεί ένοχη για όσα της προσάψουν Αμερικανοί και Έλληνες. Ο ετήσιος τζίρος της στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια είναι της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ. Ας πούμε λοιπόν ότι σε μία δεκαετία χονδρικά η εταιρεία έκανε πωλήσεις 3,5 δις ευρώ.

Θέλετε να δεχθούμε ότι το 20% ήταν σπατάλη και λαμογιά; Καταλήγουμε στο συμπέρασμα λοιπόν ότι η εταιρεία έβγαλε σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή, κατά μέσο όρο 70 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ας δούμε τώρα τα μεγέθη της Siemens στην Ελλάδα την «αμαρτωλή» περίοδο. Το διάστημα 1990-2007 τα έσοδα της ανήλθαν στα 7,5 δισ. ευρώ. Ξεχωρίζει η «χρυσή» περίοδος 1998-2004 (ψηφιακοποίηση ΟΤΕ, Ολυμπιακοί Αγώνες), όταν η εταιρεία εισέπραξε 4 δισ. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος, περίπου τα 3 δισ. ευρώ, προήλθε από συμβάσεις με τον δημόσιο τομέα. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.

Για να λέμε όλη την αλήθεια, εκείνο για το οποίο μπορεί κανείς να επικρίνει την Novartis είναι το γεγονός ότι στον ισολογισμό της εμφανίζει ελάχιστα έως μηδενικά κέρδη ή και ζημίες σταθερά εδώ και μία δεκαετία. Γεγονός που δείχνει ότι μεταφέρει σημαντικό μέρος των κερδών της από την Ελλάδα προς το εξωτερικό (transfer pricing). Πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ούτε μόνο τη θυγατρική της Novartis.

Εμπλοκή Πολάκη

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης άρχισε πάλι τα δικά του. Σε συνέντευξή του πρόσφατα στο ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο» έκανε λόγο για «τεράστιο στημένο παιχνίδι» με τις τιμές των φαρμάκων. Ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων και σε άλλες χώρες – δηλαδή, όταν ένα φάρμακο έχει υψηλή τιμή στην Ελλάδα, παίρνει υψηλότερη τιμή και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ακόμη, δήλωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνταν τα φάρμακα ήταν διαμορφωμένος ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ εκτίμησε ότι τα σχετικά ποσά που αφορούν μόνον τη Novartis φτάνουν έως τα 4,5 δισ. ευρώ τα τελευταία 6 με 7 χρόνια». Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει και επισήμως δικαστική συνδρομή από τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές.

Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι διακρίνω μία σύγχυση στα κυβερνητικά στελέχη. Οι διαδικασίες που φέρονται να βρίσκονται σε εξέλιξη ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχουν την εξής ιδιαιτερότητα. Ακόμη και αν η Novartis κριθεί ένοχη και κινηθούν διαδικασίες εναντίον της, αν η εταιρεία συμβιβαστεί και δεχθεί να πληρώσει πρόστιμο, τότε το θέμα θα κλείσει όσον αφορά την αμερικανική δικαιοσύνη. Άρα, τι είδους στοιχεία περιμένουμε εμείς να πάρουμε από τους Αμερικανούς;

Γενικότερα, όσον αφορά τις δηλώσεις Πολάκη, πέραν του γνωστού παραληρηματικού τους χαρακτήρα, μπορεί να έχουν κάποια βάση. Αν και οι αριθμοί που αναφέρει είναι εξωπραγματικοί, όπως σας απέδειξα.

Αναρωτιέμαι όμως το εξής: Ας δεχθούμε ότι οι προκάτοχοί του ήταν λαμόγια και τα είχαν κάνει πλακάκια με τους φαρμακοβιομήχανους. Τι έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δύο ολόκληρα χρόνια που είναι κυβέρνηση;

Ολόκληρο το 2015, η κυβέρνησή του δεν έκανε ούτε μία ανατιμολόγηση στα φάρμακα και στη διάρκεια του 2016, οι όποιες μειώσεις υπήρξαν, έγιναν μετά από πιέσεις της τρόικας. Πόσα χρήματα έχασε το ελληνικό δημόσιο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ανατιμολογήσεις στα φάρμακα; Ποιους προστάτεψε η κυβέρνησή του;

virus
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλήθειες και «μπαρούφες» για τη Novartis"

Χανιά: Χάος σε πτήση της Ryanair - Άφησαν έξω από το αεροπλάνο 20 επιβάτες

Νέο μπάχαλο και νέα απίστευτη ταλαιπωρία, συνέπεια της ανοργανωσιάς στο αεροδρόμιο Χανίων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν στο zarpanews.gr, 20 επιβάτες έμειναν έξω από την πρώτη πρωινή πτήση της RYNAIR από τα Χανιά για την Αθήνα εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης κατά την διάρκεια του ελέγχου για την επιβίβαση.

Αγανακτισμένοι επιβάτες της πτήσης, που αναχώρησε από το αεροδρόμιο Χανίων στις 06:40, αφήνοντας τους έκτος, ανέφεραν στο zarpanews.gr, ότι αν και βρίσκονταν στο αεροδρόμιο τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την ώρα που θα έπρεπε να περάσουν από τον έλεγχο, εντούτοις εξαιτίας της καθυστέρησης της όλης διαδικασίας, έχασαν το αεροπλάνο.

Σημειώνεται πως παρά το ότι ήταν εμφανές το πρόβλημα εξαιτίας της μεγάλης ουρά στον έλεγχο ούτε η εταιρία παρά τις εκκλήσεις των επιβατών, αλλά ούτε η υπηρεσία ελέγχου έδειξαν διάθεση να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Το γεγονός καταγγέλθηκε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του «Γιάννης Δασκαλογιάννης».


zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Χάος σε πτήση της Ryanair - Άφησαν έξω από το αεροπλάνο 20 επιβάτες"

To μαϊμού μετάλλιο του Σώρρα, που του το έδωσε ο Πούτιν!!!

Τι δεν ακούσαμε από το Σώρρα, στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη. Μέχρι και ήρωας της Ρωσίας αυτοανακηρύχθηκε και παρουσίασε ένα παράσημο που έλαβε από τον Πούτιν! 
Δείτε το παράσημο του κυρίου Σώρρα και τους ψευδείς ισχυρισμούς του, στο 23 λεπτό στο παρακάτω βίντεο.
Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με το συγκεκριμένο παράσημο.
Δεν υπάρχει στη λίστα με τα παράσημα του ρωσικού κράτους.
Αυτό που βλέπετε στα χέρια του κυρίου Θέμου Αναστασιάδη, δεν είναι παράσημο. Είναι το αναμνηστικό επετειακό μετάλλιο, για τα 70 χρόνια της νίκης στον β’ παγκόσμιο πόλεμο, που απονέμεται σε στρατιώτες και στο πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της ΕΣΣΔ για τη συμμετοχή τους στο β παγκόσμιο πόλεμο.
Απλά δεν είναι το επίσημο που εξέδωσε το ρωσικό κράτος, αλλά ένα αντίγραφο που εξέδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσσίας (ΚΠΡΦ), για να το διανέμει στα μέλη του και μπορεί να το αγοράσει ο καθένας από το διαδίκτυο, να γράψει το όνομα του και αυτόματα να γίνει ήρωας του β’ παγκοσμίου πολέμου.
Στις παρακάτω φωτογραφίες, η απονομή του μεταλλίου σε μέλη του κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας.
Συμπέρασμα: Ο απίστευτος ισχυρισμός, του κατά φαντασίαν τρισεκατομμυριούχου κυρίου Σώρρα, «είμαι ήρωας της Ρωσίας» καταρρίπτεται. Εκτός αν ο κύριος Σώρρας είναι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας (ΚΠΡΦ), και πολέμησε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στο πλευρό των Ρώσων.
Αυτόν τον κύριο, τον πιστεύουν χιλιάδες Έλληνες, με δικά τους έξοδα του ανοίγουν γραφεία σε όλη την χώρα και του πληρώνουν μηνιαίες συνδρομές, για να τους διαγράψει τα χρέη.
ellinikahoaxes
Διαβάστε Περισσότερα » "To μαϊμού μετάλλιο του Σώρρα, που του το έδωσε ο Πούτιν!!!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news