facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ομολογία Βίτσα για τις εικόνες ντροπής στη Μόρια: Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι

«Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι… Δεν υπάρχει κανένας λόγος, ειδικά για τη Μόρια, να δικαιολογούμαστε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στην αποτυχία του κρατικού μηχανισμού που ασχολείται με το προσφυγικό.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες στη Μόρια της Λέσβου λόγω της κακοκαιρίας, είπε: «Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών… Η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη για τέτοιο χιονιά, δυστυχώς» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Δεν ψάχνω δικαιολογίες. Ούτε εγώ ούτε και ο Γιάννης Μουζάλας θέλαμε να συμβεί αυτό το πράγμα» πρόσθεσε.

«Στην Ηπειρωτική Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αυτό είναι το βασικό. Εκτός από λίγες σκηνές στο Βαγιοχώρι και τις εκατό θερμαινόμενες σκηνές στο Ελληνικό» διευκρίνισε πάντως ο κ. Βίτσας.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου που δεν δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες στα ξενοδοχεία της, ο υπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του λέγοντας «Τρελαίνεσαι όταν ακούς αυτά τα πράγματα… Ας τους κρίνει ο Μυτιληνιός λαός… Θα πάει μετά αυτός που πήρε την απόφαση στην εκκλησία;» διερωτήθηκε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία Βίτσα για τις εικόνες ντροπής στη Μόρια: Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι"

Προς παράταση των διαπραγματεύσεων -Μόνο με θαύμα αίσιο τέλος στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου

Μόνο με θαύμα θα υπάρξει αίσιο τέλος ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ενώ όπως προκύπτει και από τη διστακτικότητα των Ευρωπαίων, είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξουν εξελίξεις και το Φεβρουάριο.

«Οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης. Υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη συνάντηση του Ε. Τσακαλώτου και του Γ. Χουλιαράκη με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει ωστόσο η παραμικρή πληροφορία για το πώς μπορεί να λυθεί ο Γόρδιος δεσμός με το ΔΝΤ και το Βερολίνο.

Ανάλογο κλίμα… καλής διάθεσης και ευγενών προθέσεων, αναμένεται στην αυριανή συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει φως στον ορίζοντα, από τη στιγμή που τα μείζονα θέματα- το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά από το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος- παραμένουν «παγωμένα». Προφανής στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να «σπρώξει» τις συζητήσεις βάζοντας μπροστά την Κομισιόν και τις όποιες φιλικές φωνές έχουν απομείνει στο Eurogroup, ωστόσο όσο δεν δίνει σήμα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τόσο η επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων θα πηγαίνει πίσω.

Ενδεικτικές της διστακτικότητας των Ευρωπαίων να σπάσουν αυγά ήτοι να προχωρήσουν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι απαιτήσεις του οποίου έχουν «φρενάρει» το πρόγραμμα, είναι οι δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών J.V. Overtveldt, ο οποίος μιλώντας στο Reuters αν και σημείωσε ότι το Eurogroup θα πρέπει να προχωρήσει σε κάθε περίπτωση ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ, τόνισε ότι η παρουσία του Ταμείου είναι από κάθε άποψη και επιθυμητή και αποτελεσματική.

Ως ανεπιθύμητο χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά το σενάριο που προβλέπει τον περιορισμό των συζητήσεων στο στενό πυρήνα της αξιολόγησης, με αναβολή των αποφάσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε επόμενη φάση, καθώς κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με παράταση της αβεβαιότητας και απομάκρυνση της δυνατότητας ένταξης στο QE, για την οποία- όπως έχει αποκαλύψει το iefimerida- η ΕΚΤ θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Χρέος.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς παράταση των διαπραγματεύσεων -Μόνο με θαύμα αίσιο τέλος στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου "

Οι ΜΚΟ προειδοποιούν: Σοβαρός κίνδυνος για τους πρόσφυγες από την κακοκαιρία

Εκκληση για να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες σε θερμαινόμενους χώρους απευθύνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν σοβαρά οι ζωές τους, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας.

Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει ότι το ιατρείο στη Μαλακάσα έχει γεμίσει με παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο ψύχος. «Ακόμα και αν το υπουργείο θεωρεί ότι το πρόβλημα λύθηκε με το στήσιμο των κοντέϊνερς (πολλά από αυτά χωρίς πόρτες και παράθυρα, ούτε νερό), θέτει τις ζωές τους σε σοβαρό κίνδυνο με τον εγκλεισμό και τον αποκλεισμό εκατοντάδων οικογενειών στην παγωμένη Μαλακάσα, χωρίς καμία απολύτως πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης, λόγω παγετού, μέσα στο σκοτάδι, στους τσουχτερούς ανέμους και στο κρύο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί, έστω και την ύστατη στιγμή, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, που «με συνευθύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών (υπουργείων, δήμων, του ελληνικού στρατού, της Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όποιων άλλων) εκτίθενται ακούσια σε συνθήκες ακραίου ψύχους και παγετού, αφού σε παγωμένες και χωρίς θέρμανση σκηνές και κοντέινερ προσφυγικών καταυλισμών, περνούν ήδη πολλά 24ωρα αβοήθητοι με ορατούς ήδη κινδύνους για τη ζωή ή την σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα και υγεία».

Η Ενωση υπενθυμίζει, ότι κατά το Σύνταγμα, η προστασία της ζωής όλων των ευρισκόμενων στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, καθώς και – πρωτίστως - ο σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου είναι υποχρέωση του κράτους και, συνακόλουθα, των οργάνων του. «Αμεσα πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και θερμαινόμενους χώρους του δημοσίου για όσο χρειαστεί, η δε διατροφή τους να καλυφθεί από τον ελληνικό στρατό (όπως καθημερινά εξάλλου), η μεταφορά τους με οχήματα δημόσια ή και ιδιωτικά χρηματοδοτούμενα από οποιονδήποτε εγχώριο ή διεθνή φορέα, οργάνωση ή οργανισμό», αναφέρει ακόμη η Ενωση.

Σε ανακοίνωσή της, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση «Save the Children», αναφέρει ότι πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παγώσουν από το κρύο, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα έπειτα από τις βαριές χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκάνιων. Παιδιά και βρέφη βρίσκονται μεταξύ των χιλιάδων, που έχουν παγιδευτεί χωρίς την κατάλληλη πρόσβαση σε ζεστό και ασφαλές καταφύγιο, ευάλωτοι στον κίνδυνο της υποθερμίας. Πολλοί ζουν στους ελλιπώς εξοπλισμένους χώρους φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή στους χιονισμένους δρόμους, επισημαίνει η οργάνωση, ενώ στην ανακοίνωσή της κάνει αναφορά στους πάνω από 40 που έχουν χάσει τη ζωή τους στα Βαλκάνια, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.

«Στη βόρεια Ελλάδα, στον Εβρο ένας Αφγανός πέθανε , κατά πάσα πιθανότητα από το κρύο, στις αρχές του έτους, με το θερμόμετρο να πέφτει κατακόρυφα στους -14C. Μια γυναίκα από τη Σομαλία βρέθηκε νεκρή από το ψύχος στα νότια σύνορα της Βουλγαρίας, ενώ αναφέρθηκε πως δύο Ιρακινοί άνδρες βρέθηκαν νεκροί από το κρύο σε ένα δάσος στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία. Στο Βελιγράδι, εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά, ακόμη και σε ηλικία 10 και 11 ετών βρίσκονται μεταξύ των 1.200 προσφύγων και μεταναστών, που κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και αποθήκες. Τα συγκεκριμένα νούμερα συνεχίζουν να αυξάνονται», αναφέρει η οργάνωση.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, Αντρέας Ρινγκ, προσέθεσε, ότι «η ΕΕ μπορεί, αλλά δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να αλλάξει την κατάσταση των ανθρώπων αυτών. Η αποτροπή περισσότερων θανάτων, θα επιτευχθεί μόνο αν εξασφαλιστούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αν επιταχυνθούν οι διαδικασίας ασύλου και αν δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής, ιδίως για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΜΚΟ προειδοποιούν: Σοβαρός κίνδυνος για τους πρόσφυγες από την κακοκαιρία "

Νίκος Μαζιώτης: Κοντονής και Τόσκας θέλουν απλώς μια σφαίρα στο κεφάλι

Σκληρή απειλή κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα απευθύνει μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Νίκος Μαζιώτης.

Ο καταδικασμένος για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, Νίκος Μαζιώτης με μήνυμα του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του συνηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση, τις οποίες που πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής.

Στις δηλώσεις αυτές ο κ. Ραγκούσης είχε ευχαριστήσει δημόσια τους δύο υπουργούς όταν δόθηκε η επιμέλεια του 6χρονου γιους του με την Πόλα Ρούπα στη μητέρα της.

«Οι δηλώσεις του συνηγόρου κ.Φραγκίσκου Ραγκούση το βράδυ της Κυριακής, όπου δόθηκε η επιμέλεια του γιου μας στη μητέρα της Πόλας Ρούπα, δεν μας αντιπροσωπεύουν. Καθίκια σαν τον Κοντονή και τον Τόσκα θέλουν απλώς μια σφαίρα στο κεφάλι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μαζιώτης στο μήνυμά του.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Μαζιώτης: Κοντονής και Τόσκας θέλουν απλώς μια σφαίρα στο κεφάλι "

Κατάσταση συναγερμού για το ηλεκτρικό σύστημα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ενεργειακό σύστημα της χώρας έπειτα από τα σοβαρά προβλήματα επάρκειας που έκαναν την εμφάνισή τους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το σύστημα βρίσκεται σε επίπεδο «συναγερμού 2» και ενδεικτική της κατάστασης είναι η χθεσινή έκκληση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στους καταναλωτές να αποφεύγουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από τις έξι το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Της έκκλησης Σταθάκης είχε προηγηθεί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με ρεύμα (σ.σ. ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ), με το υπουργείο να επισημαίνει ότι η σύσταση για μειωμένη κατανάλωση γίνεται μόνο για προληπτικούς λόγους.

Τούτο δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη. Ενδεικτικό είναι ότι προχθές το βράδυ η κατανάλωση ηλεκτρισμού έκανε ρεκόρ πενταετίας φτάνοντας στα 9.300 μεγαβάτ, επίπεδα που αναμενόταν να επαναληφθούν και χθες.

Ρεκόρ όλων των εποχών έκανε προχθές και η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνοντας τις 290.000 μεγαβατώρες. Και αυτό καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δούλεψαν στο φουλ για να καλύψουν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα αποθέματα του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να πέσουν σε οριακά επίπεδα.
Στα άμεσα μέτρα ήταν να περιοριστεί η κατανάλωση αερίου από μονάδες και βιομηχανίες και ενώ σήμερα ξεφορτώνεται στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ έκτακτο φορτίο αερίου από την Αλγερία 114.000 κυβικών. Είχε προηγηθεί προχθές άλλο φορτίο 140.000 κυβικών.

Ταυτόχρονα έχουν απαγορευθεί από χθες οι εξαγωγές ρεύματος στις γειτονικές χώρες Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία, κίνηση που θα προσφέρει στο σύστημα 150 μεγαβάτ, ενώ το βάρος από σήμερα πέφτει στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ που θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία (2.400 μεγαβάτ). Επίσης το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας θα προσφέρει μέσα από συμβάσεις διακοψιμότητας 200 μεγαβάτ, ενώ από χθες επαναλειτουργεί και η μονάδα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας που είχε προ ημερών βγει νοκάουτ. Εδώ και εβδομάδες βρίσκονται εκτός λειτουργίας τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων δύο του Αγίου Δημητρίου που βρίσκονται σε προγραμματισμένες εργασίες αποθείωσης, μια μονάδα της Καρδιάς και μια του Αμυνταίου. Η προϋπόθεση για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού (3) είναι να μην υπάρξει άλλη βλάβη σε λιγνιτική μονάδα.

Διαφορετικά υπάρχει έτοιμος μηχανισμός που ενεργοποιείται αυτόματα με εκ περιτροπής περικοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάσταση συναγερμού για το ηλεκτρικό σύστημα"

Κατατέθηκαν οι χάρτες-28,2% προτείνει ο Ανστασιάδης στους Τουρκοκύπριους

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο πρτείνει το το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα.

Επίσης, η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά Ακιντζί θα αντιπροτείνει ποσοστό εδαφών 29,2% στον χάρτη που θα παρουσιάσει.


Διαβάστε Περισσότερα » " Κατατέθηκαν οι χάρτες-28,2% προτείνει ο Ανστασιάδης στους Τουρκοκύπριους"

Δεύτερο εισαγγελικό 'όχι' για την έκδοση Τούρκων

"Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, είναι ικέτες. Ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είμαι μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν". Με αυτά τα λόγια, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εισηγήθηκε στο δικαστήριο να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης δύο ακόμη Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα χώρα, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο.
AdTech Ad

Πρόκειται για δύο λοχαγούς, τον πιλότο του ελικοπτέρου και έναν ακόμη αξιωματικό, η έκδοση των οποίων ζητείται από τις τουρκικές αρχές μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι.
"Το κρίσιμο θέμα, ο πυρήνας της υπόθεσης, είναι κατά πόσο υπάρχει παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ για δίκαιη δίκη αλλά και παραβίαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και κακομεταχείριση. Είναι παράμετροι που συνδέονται και πρέπει να εξεταστούν ενιαία. Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος. Αυτό είναι αδύνατον. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος. Και το ερώτημα είναι αν υπάρχει εδώ. Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ;" αναρωτήθηκε ο εισαγγελικός λειτουργός.
Συνέχισε λέγοντας: "Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα, μικρή ή μεγάλη, ότι θα έχουν περιστολή των δικαιωμάτων, νομίζω ότι αποτελεί λόγο απαγορευτικό για την έκδοσή τους. Οι κύριοι είναι ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό και οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν το ύψος του πολιτισμού αυτού".
Είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις των Τούρκων αξιωματικών. Και οι δύο αρνήθηκαν ότι έχουν  κάνει οτιδήποτε παράνομο, υποστηρίζοντας ότι διέφυγαν για να αποφύγουν το λιντσάρισμα. "Αν δεν ερχόμουν ή θα είχα πεθάνει ή θα ήμουν σε πολύ κακή κατάσταση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πιλότος του ελικοπτέρου, προσθέτοντας: "δεν έψαχνα τρόπο να φύγω, αλλά έναν τρόπο να βρω άσυλο".
Περιγράφοντας τα όσα έλαβαν χώρα το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος, είπαν ότι βρίσκονταν σε υπηρεσία και κλήθηκαν στο καθήκον: "Την ώρα που πλησιάζαμε να πάρουμε τραυματίες, άρχισαν να μας πυροβολούν. Δεν ξέραμε για πραξικόπημα. Προσπάθησα να έχω επικοινωνία με τους διοικητές μας. Μας είπαν να περιμένουμε σε ένα στρατόπεδο, ως το πρωί και έτσι κάναμε. Στις 4:30 ήρθαν ένστολοι και μη αστυνομικοί και άρχισαν να πυροβολούν για να μας σκοτώσουν. Πήραμε ένα άλλο ελικόπτερο να φύγουμε και ο όχλος μας επιτέθηκε".
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου όπως και των δύο πρώτων αξιωματικών.

Βίτσας: "Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την τύχη των "οκτώ" με μόνο γνώμονα το εθνικό και διεθνές δίκαιο"

«Η δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί με βάση το διεθνές και το εθνικό μας δίκαιο να καταλήξει. Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω από το διεθνές και το εθνικό δίκαιο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real Fm για την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
«Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει να μην εκδοθούν, εκεί σταματάει όλη η διαδικασία. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα, έχει και τη δύναμη να πράξει αυτά που θα πρέπει» πρόσθεσε.
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερο εισαγγελικό 'όχι' για την έκδοση Τούρκων"

Κριτική της «Αυγής» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Αργά αντανακλαστικά» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που επέφερε η κακοκαιρία αποδίδει η εφημερίδα «Αυγή» στην κυβέρνηση, και συγκεκριμένα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με το κύριο άρθρο της, θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν προετοιμασμένος και πως οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν έγκαιρα για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών από το κρύο.

«Όλες τις ημέρες των γιορτών γινόταν πάρτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων... Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς όλοι να είναι προετοιμασμένοι για τον χειμώνα. Και ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες. Προετοιμασμένος κρατικός μηχανισμός -στην Ελλάδα “που δεν κάνει κρύο τον χειμώνα”- δεν σημαίνει να έχουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες συνεργεία για να καθαρίσουν το κάθε στενό των πόλεων από το χιόνι, αλλά σε ετοιμότητα τις αλατιέρες για να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές αρτηρίες. Και προετοιμασμένοι πολίτες δεν σημαίνει να έχουν, π.χ., χειμωνιάτικα λάστιχα στην Αθήνα, όπως οι μαθημένοι στα χιόνια οδηγοί της Κοζάνης, αλλά να έχουν αυξημένη την προσοχή τους και μαζί τους αλυσίδες εάν χρειαστεί να κινηθούν σε χιονισμένους δρόμους».

Σύμφωνα με την «Αυγή», «αυτό που θα περίμενε κανείς περισσότερο από όλα, και από όλους τους αρμόδιους, θα ήταν να φροντίσουν εγκαίρως για τη στοιχειώδη προστασία όλων όσοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο κρύο. Εν προκειμένω, των άστεγων και των προσφύγων. Γι' αυτό και είναι ασυγχώρητο το ότι προχθές πέταξαν έξω άστεγους από τον χώρο φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων στην Πανόρμου επειδή αρρώστησε και δεν εμφανίστηκε ο υπάλληλος της νυχτερινής βάρδιας. Όπως είναι ασυγχώρητο ότι μόλις σήμερα θα φτάσει στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να στεγάσει κάποιους από τους παγωμένους πρόσφυγες της Μόριας».

Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου, «λίγη σημασία έχει ποιος φταίει, το αν αρνούνται οι ξενοδόχοι να ανοίξουν -επί χρήμασι- τα άδεια τους δωμάτια ή εάν βρήκε την ευκαιρία ο κάθε δήμαρχος να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σε βάρος των παγωμένων ή εάν δεν κάνουν τη δουλειά που ανέλαβαν οι χρυσοπληρωμένες από την Ε.Ε. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αυτά ήταν γνωστά και πριν πέσει το πρώτο χιόνι. Αλλά στην τελική, είναι ευθύνη του κράτους -εν προκειμένω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής- να επιδείξει γρήγορα ανακλαστικά και να βρει λύση. Ας ελπίσουμε ότι αυτή που βρήκε θα δουλέψει».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κριτική της «Αυγής» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής"

Διεθνής Τύπος για πρόσφυγες: Παγώνουν μέχρι θανάτου, απροετοίμαστη η Ελλάδα

Εκτεθειμένοι στο ψύχος, χωρίς θέρμανση και με σκηνές που βουλιάζουν κάτω από το χιόνι, εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες. Εικόνες που μαρτυρούν μια πρωτοφανή κρίση πρωταγωνιστούν στα διεθνή μέσα τα οποία περιγράφουν με μελανά χρώματα την ισχύουσα κατάσταση που κρίνεται απελπιστική για τους πρόσφυγες.

«Παγώνουν μέχρι θανάτου», «η ελληνική κυβέρνηση απροετοίμαστη απέναντι στην απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά εν μέσω κακοκαιρίας», «στο στόχαστρο επικρίσεων οι ελληνικές αρχές για τη διαχείριση του προσφυγικού», είναι ορισμένες φράσεις μέσα από τις οποίες επιχειρείται μια καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά.

Θέσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα αφεθεί στο κρύο, γίνονται αντικείμενο σχολιασμού από τον βρετανικό τύπο.

Σε δημοσίευμά του ο Guardian αναφέρεται στις επικρίσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε στη Βουλή για το προσφυγικό αναφέρεται το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, και επισημαίνει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα hot spot είναι απογοητευτική.

Τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων τονίζει ο βρετανικός τύπος, δίνοντας έμφαση στις θλιβερές εικόνες καλυμμένων από τα χιόνια σκηνών που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο. Εικόνες που δεν έμειναν ασχολίαστες, αφού από την πλευρά της Κομισιόν μίλησαν για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, ενώ και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για αβοήθητους πρόσφυγες μέσα στο ψύχος.

Στο ρεπορτάζ του Guardian γίνεται αναφορά στην προ ολίγων ημερών δήλωση Μουζάλα ο οποίος επέμεινε ότι με τις προετοιμασίες της κυβέρνησης δεν θα μείνει ούτε ένας πρόσφυγας στο κρύο.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σε συνέντευξή του στο συγκεκριμένο μέσο διεμήνυσε ότι επιχειρείται η μεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων προσφύγων σε ξενοδοχεία, χωρίς να αφήνει έξω από τη λίστα των προβλημάτων την έντονη κακοκαιρία που ευθύνεται για την έλλειψη νερού και ηλεκτρικού.

Την ανησυχία του για την εξάντληση των προσφύγων λόγω του εγκλωβισμού τους σε ένα κέντρο φιλοξενίας είχε εκφράσει και κατά το παρελθόν σε συνέντευξή του στο in.gr ο κ. Γαληνός.

Είχε δε διατυπώσει τη διαφωνία του στην πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, ενώ είχε ζητήσει διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ώστε να του δώσει έναν αριθμό – πλαφόν προσφύγων που θα μείνουν στο νησί.

Στη Μυτιλήνη οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι αγγίζουν τους 6.000, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού. «Με περισσότερα άτομα στην καταγραφή και τον έλεγχο του ασύλου θα μπορούσε πιο εύκολα να γίνεται η προώθηση είτε προς την ηπειρωτική χώρα είτε η επαναπροώθηση προς την Τουρκία οπότε να έχουμε περί τους 3.000 πρόσφυγες και δύο κέντρα να τους φιλοξενούν με άνεση», είχε δηλώσει ο κ. Γαληνός.

Αναφορά στην έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης γίνεται και από τον βρετανικό Independent σε άρθρο της εφημερίδας για την υφιστάμενη κατάσταση με τους πρόσφυγες στα νησιά.

Για «πάγωμα μέχρι θανάτου» λόγω κακής διαχείρισης μιλά η εφημερίδα και προβάλλει τις προειδοποιήσεις που αποστέλλονται από ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίες εκφράζουν τον φόβο απώλειας ζωών των προσφύγων εξαιτίας του ψύχους. Όπως αναφέρεται, στη Μόρια περίπου 4.500 άνθρωποι ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές,

Για «κακοδιαχείρηση» κονδυλίων είχαν κατηγορήσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αλλά και την ΕΕ ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς εκατομμύρια ευρώ που «θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την βοήθεια των προσφύγων στην Ελλάδα δεν αξιοποιήθηκαν καταλλήλως».

«Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει την τελική δικαιοδοσία για τις εργασίες στα κέντρα, έχει δεχτεί κριτική επειδή δεν χρησιμοποίησε τα 90 εκατομμύρια ευρώ ξεχωριστής ευρωπαϊκής βοήθειας για να βελτιώσει τις συνθήκες στους χώρους πριν φτάσει ο χειμώνας» είχε γραφτεί σε παλαιότερο δημοσίευμα του Guardian.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Τύπος για πρόσφυγες: Παγώνουν μέχρι θανάτου, απροετοίμαστη η Ελλάδα"

Πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη

Κλειστά θα παραμείνουν και την Πέμπτη τα σχολεία στον νομό της Θεσσαλονίκης, όπως και σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και της Κρήτης και της Λέσβου, που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

Οι δήμαρχοι, οι οποίοι έχουν τη σχετική αρμοδιότητα, κρίνουν πως η συνεχιζόμενη κακοκαιρία δημιουργεί κινδύνους στην πρόσβαση των μαθητών και δυσκολίες στη λειτουργία των σχολικών μονάδων (θέρμανση και ύδρευση). Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι δήμοι που ανακοίνωσαν από σήμερα, Τετάρτη, την αναστολή των μαθημάτων και για την Παρασκευή.

Στο νομό Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία.
  • Δήμος Θεσσαλονίκης: Κλειστά Πέμπτη και Παρασκευή τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
  • Δήμος Θερμαϊκού: Κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανοιχτοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
  • Δήμος Κορδελιού - Εύοσμου: Όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου. Ανοιχτοί θα παραμείνουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί εκτός από τον 1ο, 5ο και 6ο Παιδικό Σταθμό της Δημοτικής Ενότητας Ευόσμου και τον 2ο Παιδικό σταθμό της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Κορδελιού, καθώς λόγω του παγετού τα συστήματα θέρμανσης βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
  • Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Κλειστά την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, όπως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα λειτουργήσουν κανονικά οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες.
  • Δήμος Παύλου Μελά: Αναστέλλονται την Πέμπτη τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν θα λειτουργήσουν ούτε οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου, ούτε οι Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Πολίχνης, ΚΔΑΠ Πολίχνης, ΚΔΑΠ Σταυρούπολης, ΚΗΦΗ.
  • Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης: Κλειστά θα παραμείνουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοικτοί.
  • Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη: Τα σχολεία στο δήμο θα παραμείνουν κλειστά Πέμπτη και  Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Επίσης κλειστοί θα παραμείνουν και για τις δύο ημέρες και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
  • Δήμος Δέλτα: Τα σχολεία του δήμου, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή 12 και 13 Ιανουαρίου. Κλειστό θα παραμείνει, επίσης, και το ΙΕΚ Σίνδου, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δήμου Δέλτα, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Δέλτα.
  • Δήμος Ωραιοκάστρου: Κλειστά θα παραμείνουν Πέμπτη και Παρασκευή τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ του δήμου.
  • Δήμος Λαγκαδά: Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ΚΔΑΠ και δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
  • Δήμος Θέρμης: Κλειστά όλα τα σχολεία στον Δήμο την Πέμπτη.
  • Δήμος Βόλβης: Την Πέμπτη και Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου.
  • Δήμος Χαλκηδόνας: Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χαλκηδόνος θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.
  • Δήμος Καλαμαριάς: Τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του δήμου θα παραμείνουν αύριο Πέμπτη 12 και μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 κλειστά, ενώ οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και οι Βρεφονηπιακοί θα λειτουργούν κανονικά.
Στην Κεντρική Μακεδονία
  • Στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής κλειστές θα παραμείνουν αύριο, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου καθώς και τα ΚΔΑΠ.
  • Στον Δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής δε θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Οι παιδικοί σταθμοί σε όλο τον Δήμο θα παραμείνουν κλειστοί όπως επίσης και το Δημοτικό Ωδείο Πολυγύρου. Κλειστό θα παραμείνει και την Πέμπτη το Στέκι Αλληλεγγύης.
  • Στον Δήμο Κιλκίς δε θα λειτουργήσουν την Πέμπτη οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Στον Δήμο Βέροιας δε θα γίνουν μαθήματα την Πέμπτη 12/01/2017, σε όλες τις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Στον Δήμο Πέλλας όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι αύριο κλειστά.
  • Στον Δήμο Έδεσσας κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε ότι αφορά στους Παιδικούς Σταθμούς, λόγω μικρής προσέλευσης παιδιών θα λειτουργήσει μόνο ο Α’ Παιδικός Σταθμός με το προσωπικό όλων των μονάδων, για την εξυπηρέτηση όλων των παιδιών.
  • Στον Δήμο Κατερίνης κλειστά θα παραμείνουν την  Πέμπτη, τα σχολεία όλων των βαθμίδων.
Στη Θεσσαλία
    • Στον Δήμο Καρδίτσας θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, κλειστοί θα παραμείνουν αυτές τις δύο ημέρες οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, καθώς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών του δήμου.
    • Στον Δήμο Τρικκαίων τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη. Αντίθετα, ανοιχτοί θα είναι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην πόλη των Τρικάλων.
    • Στον Δήμο Καλαμπάκας δεν θα λειτουργήσουν την Πέμπτη τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
      Στη Λέσβο
      • Κλειστά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στο νησί εκτός από αυτά της Μυτιλήνης και των μονάδων Βαρειάς, Ταξιαρχών, Αγίας Μαρίνας, Λουτρών, Χαλίκων, Παναγιούδας, Μόριας, Αφάλωννα, Παμφίλων και Λουτρόπολης Θερμής.
      • Κλειστά την Πέμπτη τo Γυμνάσιο Αγιάσου, Γενικό Λύκειο Αγιάσου, Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις Άγρας, Γυμνάσιο Άντισσας, Λύκειο Άντισσας, Γυμνάσιο Γέρας, Γενικό Λύκειο Γέρας, ΕΠΑΛ Γέρας, Γυμνάσιο Ερεσού, Γυμνάσιο Ιππείου, Γενικό Λύκειο Ιππείου, Εσπερινό Γυμνάσιο και Λυκειακές Μυτιλήνης, Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, ΕΕΕΕΚ Λέσβου, Γυμνάσιο Καλλονής, Γενικό Λύκειο Καλλονής, ΕΠΑΛ Καλλονής, Γυμνάσιο Μανταμάδου, Γενικό Λύκειο Μανταμάδου, Γυμνάσιο Πολιχνίτου, Γενικό Λύκειο Πολιχνίτου, Γυμνάσιο Φιλίας.
          Στην Κρήτη
          • Στο Μάραθος Ηρακλείου το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο  θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου
          • Στη Ροδιά Ηρακλείου την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου το νηπιαγωγεία και το δημοτικό σχολείο θα λειτουργήσουν με ώρα προσέλευσης των μαθητών τις 10:00.
          • Στον Δήμο Χερσονήσου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά στη Δημοτική Κοινότητα Μοχού.
            Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

            Διαβάστε Περισσότερα » "Πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη"

            ΥΠΕΝ προς ΔΕΗ: Κόψτε το ρεύμα σε όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ

            Το πράσινο φως προς τη ΔΕΗ για να προχωρήσει σε αποκοπές μετρητών (να κόψει δηλαδή το ρεύμα) σε όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ για τους λογαριασμούς τους ανάβει το υπουργείο Ενέργειας. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου, "πλέον υπάρχει επαρκές πλέγμα μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους" και επομένως ανοίγει ο δρόμος για πιο συστηματικό εντοπισμό περιπτώσεων κλοπής ρεύματος ή προβλημάτων με κακοπληρωτές. Πάντως οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι θα συνεχίσει το άτυπο πλαφόν των 1.000 ευρώ κάτω από το οποίο δε γίνονται αποκοπές μετρητών.

            Για τη διαπραγμάτευση οι ίδιες πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή τόσο συνολικά όσο και ειδικά στα ενεργειακά που υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

            Για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ οι πηγές του υπουργείου άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και για διατήρηση με κάποιο τρόπο μεριδίου 51% στον έλεγχο του δημοσίου. Όπως διευκρίνισαν, υπάρχει αυτή τη στιγμή διάλογος με τους θεσμούς, ενώ το μόνο αδιαπραγμάτευτο είναι η πώληση μεριδίου 31% του Δημοσίου που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

            Επίσης σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις η μοναδική υποχρέωση βάσει συμφωνίας είναι η πρόσληψη συμβούλων, πχ για τη ΔΕΗ. "Αποκλείεται να ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο της προηγούμενης κυβέρνησης" σημειώνουν χαρακτηριστικά.

            Για την ενεργειακή κρίση το υπουργείο εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των φορέων που τη διαχειρίστηκαν, ενώ τέλος σημειώνεται ότι εντός των ημερών αναμένεται εγκύκλιος που θα διευκρινίζει το θέμα των αυτονομιών για τις πολυκατοικίες. Το πνεύμα της εγκυκλίου είναι ότι θα επιτρέπεται στη μειοψηφία μιας πολυκατοικίας να έχει αυτονομία ή να συνδέεται αυτόνομα με το φυσικό αέριο χωρίς απόφαση της συνέλευσης, με υποχρέωση μόνο πληρωμής των κοινόχρηστων δαπανών.

            Τέλος εντός των ημερών αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για δύο παραχωρήσεις υδρογονανθράκων σε Κέρκυρα και Κυπαρισσιακό Κόλπο.

            capital
            Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΝ προς ΔΕΗ: Κόψτε το ρεύμα σε όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ"

            Μητσοτάκης για αγωγή Καμμένου κατά Πετρουλάκη: Βάστα γερά Αντρέα, δεν είστε μόνοι...

            Την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, εκδικάζεται η υπόθεση της αγωγής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου εναντίον του γελοιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη και του protagon, για άρθρο του που είχε δημοσιευτεί προ διετίας (δείτε ΕΔΩ), με τίτλο «Πάνος Καμμένος. ΄Εχουν αρχίσει να του μοιάζουν».

            Το άρθρο ασκούσε δριμεία κριτική στον υπουργό, μέσα στα πλαίσια κριτικής στην οποία υπόκεινται τα δημόσια πρόσωπα, αλλά ο κ. Καμμένος απάντησε με εξοντωτική αγωγή ζητώντας 2 εκατομμυρία ευρώ.

            Το κείμενο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook:

            «Ένα εκατομμύριο για ένα άρθρο.

            Στην πολιτική μου πορεία έχω δεχθεί πολλές προσωπικές επιθέσεις, συχνά στα όρια της χυδαιότητας και σίγουρα πέρα από τα πλαίσιο της θεμιτής πολιτικής κριτικής. Μέχρι σήμερα δεν έχω στραφεί ποτέ δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε. Και δεν το έκανα γιατί πιστεύω βαθιά ότι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης και θέσεις εξουσίας πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την κριτική. Έστω και αν μερικές φορές είναι κακοπροαίρετη.

            Ασφαλώς κάθε πολιτικός, όπως κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν θεωρήσει ότι μια επίθεση που δέχεται δεν συνιστά πολιτική κριτική, αλλά συκοφαντία. Όμως αυτή η διάκριση πρέπει να γίνεται από τον πολιτικό με πολύ αυστηρά κριτήρια.

            Ακριβώς για να μην κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύεται την ισχύ του για να περιορίσει την κριτική την οποία αναπόφευκτα κάθε πολιτικός δέχεται.

            Ξαναδιάβασα με προσοχή το επίμαχο κείμενο του Ανδρέα Πετρουλάκη για τον Πάνο Καμμένο. Είναι σκληρό αλλά, κατά την άποψή μου, δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο του πολιτικού ελέγχου από έναν αρθρογράφο ο οποίος είχε το θάρρος ενυπόγραφα να εκφράσει την άποψή του.

            Το ότι επελέγη αγωγή και όχι η μήνυση, αλλά και το γεγονός ότι ζητείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση του κ. Καμμένου – η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα εξώδικο ή με απλή μήνυση – αλλά η εξόντωση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων.

            Είναι ενδεικτικό μιας επικίνδυνης, αυταρχικής και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτης αντίληψης που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

            Θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την αντίληψη. Μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη, από όποιο χώρο και αν αυτός προέρχεται.

            Στην Ελλάδα του 2017, η ελευθερία γνώμης και η άσκηση κριτικής στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτα. Όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το αντίθετο.

            Ο έλεγχος της εξουσίας είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

            Βάστα γερά λοιπόν Ανδρέα. Δεν σε γνωρίζω καλά προσωπικά και σίγουρα δεν ανήκεις στο χώρο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Μην αφήσεις κανένα να περιορίσει τη δημιουργικότητα σου και να φιμώσει τη γνώμη σου.

            Και βαστάτε γερά και όλοι όσοι έχετε το θάρρος να λέτε τη γνώμη σας ενυπόγραφα και να μπαίνετε στην κονίστρα του δημόσιου διαλόγου.

            Δεν είστε μόνοι σας».

            iefimerida
            Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για αγωγή Καμμένου κατά Πετρουλάκη: Βάστα γερά Αντρέα, δεν είστε μόνοι... "

            Ελεύθεροι οι Τζέννος και Κουρτάκης - Ζήτησαν και πήραν τριήμερη προθεσμία

            Στις 13 Ιανουαρίου θα βρεθούν ξανά ενώπιον του Β' Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, μετά την τριήμερη προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν, ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιάννης Κουρτάκης και ο αρχισυντάκτης, Παναγιώτης Τζέννος, κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμιση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου.

            Στο δικαστήριο δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής οι υπερασπιστές του κ. Καμμένου για ηθική βλάβη που υπέστη ο εντολέας τους.

            Το δικαστήριο διέταξε την άρση της κράτησης των δύο κατηγορούμενων δημοσιογράφων.

            Ο κ. Τζέννος, εξερχόμενος των δικαστηρίων μετά την αναβολή, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Μαύρη μέρα για τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου, με πρακτικές που θυμίζουν Ερντογάν, ένας εκδότης κι ένας διευθυντής βρίσκονται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο υπουργός επιστράτευσε μία ομάδα 25 αστυνομικών. Για ποιο λόγο βρισκόταν πριν από την Πρωτοχρονιά στις Άλπεις, τη στιγμή που ο λαός χειμάζεται από τις δικές του μνημονιακές πολιτικές;». «Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Χούντα είναι, θα περάσει», πρόσθεσε.

            Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Γιάννης Κουρτάκης, ανέφερε: «Όταν κατοχύρωνα τον τίτλο "Ελευθερία του Τύπου" δεν πίστευα ότι το καθεστώς Τσίπρα-Καμμένου θα ερχόταν να συλλάβει έναν εκδότη κι έναν διευθυντή την ώρα της εργασίας τους. Η "Ελευθερία του Τύπου" θα κυκλοφορήσει ως ημερήσιο φύλλο. Χούντα είναι θα περάσει».

            Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι οι Τζέννος και Κουρτάκης - Ζήτησαν και πήραν τριήμερη προθεσμία"

            Αναστολή δρομολογίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω χιονιά Τετάρτη-Πέμπτη

            Σε μείωση των δρομολογίων των τρένων για σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη, στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα και των συρμών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Λάρισα - Θεσσαλονίκη προχωρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στη σιδηροδρομική υποδομή στο τμήμα μεταξύ Λαμίας και Θεσσαλονίκης.

            Αναλυτικά οι αριθμοί των αμαξοστοιχιών που τα δρομολόγια τους θα ανασταλούν είναι οι εξής:

            Για σήμερα, Τετάρτη, στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών: 58, 60, 600, 59, 61, 601 και 885

            Για αύριο, Πέμπτη, στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 50, 51, 56, 55, 60 και 61

            Επίσης, τα δρομολόγια στις αμαξοστοιχίες του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Λάρισα 1592, 1593, 1594, 1595, 2592, 2591, 2598 και 2597.

            Για αύριο, Πέμπτη, στο τμήμα μεταξύ Λάρισας - Καλαμπάκας - Παλαιοφάρσαλου - Λάρισας αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια.

            Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511.

            tovima
            Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστολή δρομολογίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω χιονιά Τετάρτη-Πέμπτη"

            900 φυσικοθεραπευτές εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο 2010-2016

            Έτοιμος να προσβάλει το Νέο Νόμο που αφορά τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το φορολογητέο εισόδημα είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών. Οι άδικοι νόμοι διώχνουν τους επιστήμονες στο εξωτερικό.

            Οι άδικοι –και πάντα φοροεισπρακτικοί- νόμοι που εκδίδει το κράτος, διώχνουν τους επιστήμονες στο εξωτερικό. Οι φυσικοθεραπευτές που έφυγαν την περίοδο 2010-2016 φθάνουν πια τα 900 άτομα.

            Έτοιμος να προσβάλει το Νέο Νόμο που αφορά τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το φορολογητέο εισόδημα είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρός του κ. Πέτρος Λυμπερίδης. Ζήτημα για το οποίο συγκλήθηκε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο την περασμένη Κυριακή.

            Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, αποφασίστηκε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου να εξουσιοδοτήσει τον Νομικό σύμβουλο προκειμένου να διερευνήσει τον πλέον ορθό τρόπο προσβολής του Νόμου σε συνεργασία με τους άλλους επιστημονικούς κλάδους που επίσης θίγονται από αυτόν τον Νόμο. Πιθανολογείται ότι η προσβολή θα γίνει αμέσως μετά την πρώτη επίδοση για καταβολή εισφορών.

            Πρόκειται για ακόμη έναν άδικο Νόμο, μας ανέφερε ο κ. Πέτρος Λυμπερίδης, ο οποίος αφενός θα εντείνει το κύμα φυγής των επιστημόνων του κλάδου σε άλλα κράτη, αφετέρου θα επιτείνει την φτωχοποίηση των φυσικοθεραπευτών, που τα τελευταία χρόνια έχουν συνέταιρο το κράτος στη τσέπη τους. Το οποίο απομυζά το εισόδημα του επαγγελματία και του αφήνει «ψίχουλα» για να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να ζήσει την οικογένειά του.

            Ήδη από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει περί τους 900 φυσικοθεραπευτές οι οποίοι πλέον αναζητώντας ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους απασχολούνται σε ευρωπαϊκά κράτη. Σημειώνεται ότι σήμερα ο κλάδος αριθμεί 3.000 φυσικοθεραπευτές, εκ των οποίων οι 2.500 είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

            Αντί το συγκεκριμένο γεγονός να λειτουργήσει ως «καμπανάκι» για το κράτος –ιδίως όταν ανάλογα σημειώνονται σε όλο το φάσμα της ιατρικής- εκδίδει έναν νέο Νόμο πιστεύοντας ότι οι ενδεχόμενες αυξημένες εισφορές θα είναι και ανταποδοτικές.

            Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ο κ. Π. Λυμπερίδης, πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση και στο θέμα των 800 φυσικοθεραπευτών Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι ενώ μέχρι πρόσφατα πληρώνονταν ανά συνεδρία, τώρα απαιτείται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται ότι τα παιδιά (έως 18 ετών) που χρειάζονται ειδική αγωγή στην Ελλάδα (κυρίως λόγω κινητικών προβλημάτων) ξεπερνούν τις 150.000. Με το νέο νόμο που πέρασε εσπευσμένα το κράτος, υπογραμμίζει ο ίδιος, ο φυσικοθεραπευτής ειδικής αγωγής που πληρώνονταν με 15 ευρώ ανά συνεδρία, τώρα με το clawback και το rebate θα του απομένουν περίπου 5 ευρώ στη τσέπη.

            iatronet
            Διαβάστε Περισσότερα » "900 φυσικοθεραπευτές εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο 2010-2016"

            Θρίλερ με τέσσερα ακινητοποιημένα στα χιόνια τρένα

            Ντόμινο ακινητοποιήσεων αμαξοστοιχιών στο δίκτυο του ΟΣΕ προκαλεί τώρα ο πολύωρος εγκλωβισμός ενός τρένου με 300 επιβάτες στο Δομοκό. Το συγκεκριμένο Intercity που έκανε δρομολόγιο προς τη Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε κοντά στο Δομοκό. Τώρα κινείται εξαιρετικά αργά σε τμήμα του δικτύου με μονή γραμμή: υποχρεωτικά τα υπόλοιπα τρένα από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα παραμένουν ακινητοποιημένα μέχρι να φτάσει το πρώτο έστω στο Λιανοκλάδι.

            Αφού έμεινε εγκλωβισμένο με 300 επιβάτες επί τρεις ώρες απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια δύο μηχανών που είχαν φτάσει στο σημείο από τον Παλαιοφάρσαλο. Αφού διήνυσε λίγα χιλιόμετρα με τις εφεδρικές μηχανές που πήγαν στο Δομοκό από τον Παλαιοφάρσαλο, χάλασαν και οι δύο. Το τρένο, που ταξίδευε προς Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε για δεύτερη φορά.

            Οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ έδωσαν εντολή να κινηθεί τρίτη μηχανή προς το ακινητοποιημένο τρένο, που ξεκίνησε, αυτή τη φορά, από το Λιανοκλάδι. Μετά κόπων και βασάνων η μηχανή έφτασε το εγκλωβισμένο τρένο και πριν από λίγο το προσέγγισε. Αυτή την ώρα, η αμαξοστοιχία κινείται με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα και βρίσκεται στο ύψος της Καρυάς .

            Όμως, στο σημείο που κινείται η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία, η σιδηροδρομική γραμμή είναι μονή: Έχει ένα ρεύμα. Έτσι, το Intercity 52 έχει ακινητοποιηθεί στο Λιανοκλάδι, με άλλους 300 επιβάτες. Για να ξεκινήσει όμως, και πάλι το ταξίδι θα πρέπει να φτάσει στο Λιανοκλάδι το τρένο που είχε ακινητοποιηθεί στο Δομοκό! Το ίδιο ισχύει και για ένα ακόμη τρένο το Intercity 55 που έχει προορισμό την Αθήνα και είναι ακινητοποιημένο στη Λάρισα. Περιπέτεια, όμως, περίμενε και τους επιβάτες του τρένου από τη Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα, που ακινητοποιήθηκε στο Πλατύ Ημαθίας και τελικά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη.

            Τι είχε προηγηθεί

            Απεγκλωβίστηκε τελικά λίγα λεπτά πριν από τις 3 το απόγευμα η αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τους περίπου 300 επιβάτες που ταξίδευαν από την Αθήνα προς την Θεσσαλονίκη, και είχαν εγκλωβιστεί στο ύψος του Δομοκού, για περίπου 3 ώρες.

            Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, η μηχανή του συρμού βραχυκύκλωσε και το τρένο ακινητοποιήθηκε. Το πρόβλημα όμως δημιουργήθηκε καθώς η μηχανή αντικατάστασης που έπρεπε να φτάσει στο σημείο από τον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων δεν μπορούσε να κινηθεί στο δίκτυο, καθώς λόγω κακής συντήρησης, έχουν παγώσει τα «κλειδιά»!

            Η αμαξοστοιχία ΙC 53 που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη Αθήνα με 300 επιβάτες, συνεχίζει κανονικά πλέον το δρομολόγιο της αφού υπήρξε αντικατάσταση της μηχανής.

            Όπως επισήμαναν στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι να έχουν παγώσει τα "κλειδιά", να υπάρχει συσσωρευμένο χιόνι στις γραμμές που δεν έχει καθαριστεί από τον ΟΣΕ και να υπάρχει και πτώση της τάσης στο ηλεκτροκίνητο δίκτυο.

            Για το λόγο αυτό, η εταιρεία προχωρά σήμερα και αύριο στη μείωση των δρομολογίων στο υπεραστικό δίκτυο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, καθώς και στη γραμμή του προαστιακού Λάρισας Θεσσαλονίκης.

            Δραματικό SOS από τους επιβάτες: Είμαστε χωρίς θέρμανση, νερό, τροφή, στη μέση του πουθενά

            Επιβάτες της αμαξοστοιχίας που είχε εγκλωβιστεί στο Δομοκό, οι οποίοι επικοινώνησαν με το protothema.gr, καταγγέλουν αδιαφορία από τους υπευθύνους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν μπορούν να τους παράσχουν όχι μόνο τροφή ή θέρμανση, αλλά ούτε νερό!

            «Είμαστε στη μέση του πουθενά. Έξω είναι όλα χιονισμένα, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στο τρένο χωρίς θέρμανση, νερό, τροφή. Οι υπεύθυνοι είναι απόντες, δεν έχουμε καμία ενημέρωση και σε λίγο βραδιάζει» καταγγέλλουν.

            Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επιβατών υπάρχει κι ένα μωρό, οι γονείς του οποίου το πήγαιναν στην Λάρισα και από εκεί στο Παίδων, εξαιτίας ενός πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας, για το οποίο πρέπει να χειρουργηθεί.

            Το γεγονός ότι μεταξύ των επιβατών υπάρχει και ένα μωρό, το οποίο πρέπει να χειρουργηθεί, επιβεβαιώνει με ανακοίνωση του και ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης.

            Λέει χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας την αδιαφορία των αρμοδίων: «Υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν... υπάρχει ένα παιδί που μεταφέρεται με αυτό το υποτιθέμενο ασφαλές μέσο μεταφοράς για να χειρουργηθεί επειγόντως. Ήμαρτον πια!».

            Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κατσιαντώνη:

            Ξυπνήστε επιτέλους κύριοι κυβερνώντες!! Κάντε κάτι με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ…. για να δει ο κόσμος άσπρη μέρα…

            Ελλάδα 2017; Η μήπως…1817;Πόση ντροπή πια; Παρέλυσε η χώρα από λίγο χιόνι που έπεσε; Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι ώρες ατέλειωτες στη μέση του πουθενά… και η ΤΡΑΙΝΟΣΈ «φάντασμα»! Ούτε στα τηλέφωνα δεν μπορεί να τους βρει κανείς για να μάθει το αυτονόητο… πως θα μετακινηθεί αυτός ο κόσμος που ξεπαγιάζει μέσα σε μια αμαξοστοιχία… που όπως μαθαίνω ακινητοποιήθηκε λόγω κακής συντήρησης στις γραμμές του τρένου… Υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν… υπάρχει ένα παιδί που μεταφέρεται με αυτό το υποτιθέμενο ασφαλές μέσο μεταφοράς για να χειρουργηθεί επειγόντως. Ήμαρτον πια! Μέχρι που θα φτάσει ο κατήφορος σε αυτή τη χώρα που πέρα από τους πολίτες που εκπληρώνουν με «αίμα» τις υποχρεώσεις τους…. οι υπόλοιποι πουλάνε «αέρα» και υποσχέσεις για μια καλύτερη Ελλάδα;».

            protothema
            Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με τέσσερα ακινητοποιημένα στα χιόνια τρένα"

            Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Ανύπαρκτος ο κρατικός μηχανισμός απέναντι στο χιονιά [εικόνες]

            «Ανύπαρκτο» χαρακτηρίζει τον κρατικό μηχανισμό ο διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Αλέξης Λιάμος, εκτιμώντας ότι δεν ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τον παγετό και τη χιονόπτωση.
            "Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους αρμόδιους από τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να δηλώσουμε την ετοιμότητά μας αλλά δεν καταφέραμε να βρούμε κανέναν", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Λιάμος. "Ωστόσο", πρόσθεσε, "εμείς παρακολουθούμε διαρκώς τις μετεωρολογικές προβλέψεις και σε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική έχουμε ήδη συνδράμει σε διάφορα περιστατικά".
            Συγκεκριμένα, εθελοντές της οργάνωσης με οχήματα 4Χ4 της ΕΟΔ έχουν ήδη βοηθήσει στον απεγκλωβισμό οδηγών και στη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία και είναι σε επιφυλακή για όσους πολίτες έχουν ανάγκη, στο τηλέφωνο 2310310649.
            Με αφορμή πάντως τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τον καιρό, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης δίνει απλές και χρηστικές συμβουλές:
            • Μην μετακινήστε εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ελαχιστοποιήστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε έρημους δρόμους που δεν χρησιμοποιούνται. Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για όποιες μετακινήσεις πρέπει να κάνετε.
            • Αναλάβετε πρωτοβουλία να καθαρίσετε το χιόνι/πάγο μπροστά από το σπίτι ή το κατάστημα σας. Μην περιμένετε κάποιον αρμόδιο για το αυτονόητο. Προμηθευτείτε αλάτι (είτε από τις περιφέρειες ή τους δήμους, είτε απλό χοντρό αλάτι μαγειρικής) και απλώστε το, αφού πρώτα έχετε απομακρύνει το χιόνι
            • Ελέγξτε εάν είναι επαρκώς μονωμένο το σύστημα ύδρευσης του σπιτιού και της εργασίας σας. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε βλάβη και διαρροή λόγω παγετού ζητήστε τη συνδρομή ενός επαγγελματία
            • Μεριμνήστε για τους συνανθρώπους στη γειτονιά σας που γνωρίζετε πως αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα (ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να φροντίσουν για τις προμήθειες τους, άστεγοι). Ένα χέρι βοήθειας πάντα επιστρέφει πολλαπλάσια σε αυτόν που το προσφέρει.
            • Οι ιδιοκτήτες οχημάτων ας τα βάζουν σε λειτουργία 2-3 φορές τη μέρα για 10-15 λεπτά τουλάχιστον και ας χρησιμοποιούν ειδικά αντιπαγωτικά υγρά για το σύστημα ψύξης του κινητήρα και τους υαλοκαθαριστήρες. Σε περίπτωση που έχει παγώσει το παρμπρίζ δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση ζεστό νερό. Η καλύτερη λύση είναι διάλυμα νερού βρύσης και οινοπνεύματος σε αναλογία 1 προς 2.
            • Ας μην ξεχνάμε και τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς μας. Λίγο φαγητό και νερό όταν τα πάντα έχουν παγώσει θα τα κρατήσουν ζωντανά.
            iefimerida
            Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Ανύπαρκτος ο κρατικός μηχανισμός απέναντι στο χιονιά [εικόνες] "

            Σοβαρά προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο: Πού και για ποια οχήματα απαγορεύεται η κυκλοφορία

            Προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση που πλήττει τη χώρα, με τις αστυνομικές διευθύνσεις πολλών περιοχών να απαγορεύουν είτε συνολικά την κυκλοφορία των οχημάτων είτε ειδικά την κυκλοφορία των φορτηγών.
            Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Αντιρρίου
            Την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από τις 8 το πρωί, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου, από το παλιό στρατόπεδο Φιλιππιάδας, μέχρι τη σήραγγα Κλεισούρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας.
            Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε αργά το βράδυ, έντυσε στα λευκά δεκάδες χωριά στο Λούρο και στον Ζάλογγο αλλά και στον δήμο Ζηρού.
            Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στον δρόμο από Στεφάνη μέχρι Θεσπρωτικό. Στη Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου, το χιόνι έφτασε μέχρι την παραλία Καναλακίου, ενώ σε Καμαρίνα, Κρυοπηγή, Μυρσίνη, Μεγαδέντρο χρειάστηκε η επέμβαση των μηχανημάτων για να ανοίξουν οι περισσότεροι δρόμοι μέσα στους οικισμούς, ενώ με απόφαση του δημάρχου Χρήστου Μπαΐλη κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία καθώς και το Κέντρο Ειδικής Αγωγής στην Σαμψούντα.
            Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία φορτηγών στην Εγνατία και σε άλλους δρόμους της Ηπείρου
            Με απόφαση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε κεντρικούς οδικούς άξονες.
            Ειδικότερα:
            • Στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού από την Ηγουμενίτσα έως και το 120ο χιλιόμετρo.
            • Στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας
            • Στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης
            • Στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ε.Ο. Καλπακίου - Κακαβιάς
            • Σε όλο το επαρχιακό εθνικό δίκτυο και στην πόλη των Ιωαννίνων.
            Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας ανακοινώθηκε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά στα εξής σημεία:
            • Ε.Ο. Άρτας - Τρικάλων από το Πέτα έως το Σκαρπάρη
            • Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων
            • Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη
            • Επαρχιακό Δίκτυο Ελάτου Κορφοβουνίου - Δαφνωτή του Δήμου Αρταίων.
            Παγοδρόμιο η εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης: Πού απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών
            Δυσκολεύουν ιδιαίτερα οι συνθήκες στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από το 160ο χλμ. στον Αγιο Κωνσταντίνο μέχρι τις Ράχες, στο 240ό χλμ.
            Ετσι, νωρίς το πρωί, η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας-Θεσσαλονίκης εντός των ορίων του νομού Φθιώτιδας.
            Έτσι στα κρίσιμα σημεία οι αστυνομικοί ακινητοποιούν τα φορτηγά και λεωφορεία και δεν τους επιτρέπεται πλέον να συνεχίσουν το ταξίδι τους είτε προς τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη είτε προς την Αθήνα.
            Ωστόσο, τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν ανοιχτή την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση σε όλη τη Φθιώτιδα.
            Θεσσαλία: Πού απαγορεύτηκε η κυκλοφορία φορτηγών
            Στην απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε οδικά τμήματα στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Λάρισας και Τρικάλων, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, προχώρησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.
            Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση γίνεται γνωστό, ότι, για τη βελτίωση της οδική κυκλοφορίας και ασφάλειας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, ως ακολούθως:
            Α) Με αποφάσεις των Αστυνομικών Διευθύνσεων Μαγνησίας και Λάρισας, από σήμερα (11-1-2017) και ώρα 09.00 μέχρι αύριο (12-1-2017) και ώρα 09.00 στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) από τη χ/θ 259+500 έως χ/θ 393+300 και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.
            Β) Με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων από σήμερα (11-1-2017) και ώρα 11.00 μέχρι αύριο (12-1-2017) και ώρα 11.00 και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας:
            • Στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, από το 28ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (κόμβος Παναγίας-είσοδος Εγνατίας Οδού).
            • Στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Γρεβενών, από το 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ.
            Επιπλέον, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, σε όλο το υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
            Οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία όπου επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων.
            Aπαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών σε σημεία της ΠΑΘΕ
            Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, λόγω του παγετού, των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου Πατρών - Aθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ) αποφάσισε η τροχαία για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.
            Συγκεκριμένα, από σήμερα έως αύριο στις 9 το πρωί, με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Πιερίας και Ημαθίας, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία:
            • Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών / Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.) από το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου) έως 393,3ο χιλιόμετρο (προ διοδίων Πυργετού Λαρίσης) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
            • Στην είσοδο από την Εγνατία Οδό στην Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα μέσω Κόμβο Κλειδίου
            • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Βέροιας / Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
            Η αστυνομία παρακαλεί τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων.
             iefimerida
            Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρά προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο: Πού και για ποια οχήματα απαγορεύεται η κυκλοφορία "

            Στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές σε αγρότες, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

            Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι αποφάσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ για τον υπολογισμό περίπου 1,7 εκατ. ασφαλισμένων.

            Με βάση το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα πληρώσουν εισφορές ύψους 26,95% (20% κύρια σύνταξη – 6,95% κλάδος υγείας) επί των καθαρών εισοδημάτων τους, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ έως και 34,5% και οι αγρότες εισφορές 21,2%.

            Η μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του κάθε φορολογικού έτους δια του δώδεκα. Για τον καθορισμό του υπολογισμού των εισφορών για το 2017, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση το εισόδημα του 2015.

            fek-agrotes.pdf

            iefimerida
            Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές σε αγρότες, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους "

            Δημοφιλεις αναρτησεις

            ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

            ΔΕΙΤΕ ΤΟ

            inblogsgr news