facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Άκου Αλέξη μας...

Για μια ακόμα φορά, έπειτα από ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Πρώτου ΘΕΜΑτος, η κυβέρνηση, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, καταφεύγει στην προσφιλή της μέθοδο των υβριστικών «non paper».

Σήμερα, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας μας για τους 27.700 διορισμούς στο Δημόσιο μέσα σε ένα χρόνο, με τίτλο «Ξεζουμίζουν για να διορίζουν», το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απαντά με χυδαίους χαρακτηρισμούς για την εφημερίδα, αναφέροντας σε «non paper» τα εξής: 

Non paper, 07.01.2017

Η λέξη βούρκος μεταφορικά χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την ανηθικότητα, την διαφθορά, το έσχατο σημείο ηθικής κατάπτωσης. 

Πολιτικά κόμματα που τροφοδοτούν με ψευδή δημοσιεύματα έντυπα που διαβιούν και τρέφονται από βούρκους είναι καταδικασμένα να εξαφανιστούν στον ίδιο τον βούρκο που αναπαράγουν. Η τακτική "σου δίνω την "είδηση", την κάνεις Πρώτο Θέμα και στη συνέχεια με ανακοίνωση καταγγέλλω την κυβέρνηση" είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Είναι, μάλιστα, τόσο απροκάλυπτη η συνεργασία ΝΔ με Πρώτο Θέμα που το "ρεπορτάζ" υπογράφεται από διαπιστευμένο δημοσιογράφο που καλύπτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την παραγωγή της ΝΔ, στην κατανάλωση του Πρώτου Θέματος! 

Για μία ακόμη φορά η εφημερίδα του "κομιστή" λειτουργεί και επισήμως ως γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Εφόσον δεν τολμά ο κ. Μητσοτάκης να πει ανοιχτά στους πολίτες πως ενοχλείται από τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, για την ενίσχυση της διαλυμένης από τις πρακτικές της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δημόσιας Υγείας, τη βρώμικη δουλειά αναλαμβάνει το Πρώτο Θέμα. Φυσικά στο "ρεπορτάζ" ούτε λόγος δεν γίνεται για την ενίσχυση της Υγείας, παρά μόνο για δήθεν "μετακλητούς υπαλλήλους" και "κομματικούς στρατούς". 

Τα επίσημα στοιχεία που θα δημοσιευθούν άμεσα θα απαντούν στα χαλκεία.

Το Πρώτο ΘΕΜΑ παραθέτει κατ' αρχήν την απάντηση του δημοσιογράφου του, Γρηγόρη Τζιοβάρα, όσον αφορά στα πραγματικά στοιχεία του δημοσιεύματος
«Δεν εκπλήσσει η θρασύτητα με την οποία επιχειρεί να διαψεύσει τα αδιάψευστα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μαξίμου, στον οποίο προφανώς περιλαμβάνονται και ορισμένοι από εκείνους που θίγει το δημοσίευμα, αφού προέρχονται από τον διορισμένο κομματικό στρατό, που υβρίζουν ανωνύμως είτε από ως τρολ του διαδικτύου είτε από τα περιβόητα πλέον non paper.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη και τα ατράνταχτα στοιχεία, που είναι από επίσημες πηγές, καταγράφουν μια εντελώς διαφορετικά εικόνα από εκείνα που θέλουν να προβάλουν οι ανώνυμοι συντάκτες των κυβερνητικών προπαγανδιστών.  Χωρίς, λοιπόν,  πολλά λόγια και καμία περιστροφή, το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ  του Πρώτου Θέματος επικαλείται και παρουσιάζει τα εξής:

Πρώτον, την επίσημη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία βρήκε ότι ο πληθυσμός των υπηρετούντων στη διοίκηση -εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών και των υγειονομικών, πίσω από τους οποίους επιχειρεί να κρυφθεί το Μαξίμου- αυξήθηκε κατά 27.700 άτομα από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Η τριμηνιαία έρευνα για την απασχόληση που κατέγραψε στον κωδικό «Δημόσια διοίκηση και άμυνα. Υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση», ότι οι απασχολούμενοι από 304.900 ανήλθαν στους 332.600 (όπως φαίνεται και από τον πίνακα 4 της σελίδας 6 της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για το β' τρίμηνο του 2016).

Δεύτερον, από την επίσημη καταγραφή της ελληνικής Πολιτείας που δημοσιεύεται apografi.gr (http://apografi.gov.gr/index.php/statistika-mitroou.html )γίνεται σαφές ότι από 490.425 που ήταν τον Οκτώβριο του 2015 οι απασχολύμενοι στο Δημόσιο, έναν χρόνο μετά έφθασαν στους 697.228, προυσιάζοντας μια καθαρή αύξηση της τάξης των 6.803 επιπλέον μισθοδοτούμενων που αν συνδυαστεί και με τις αποχωρήσεις που μεσολάβησαν οι προσλήψεις είναι ακόμη περισσότερες. Και σε αυτές φυσικά περιλαμβάνονται και ευάριθμοι μετακλητοί –από τις τάξεις των οποίων πιθανότατα προέρχονται και οι συντάκτες των  non paper-, καθώς από 1.578 που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, ανήλθαν πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης σε 2.099, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25%, αφού οι επιπλέον μισθοδοτούμενοι είναι 521 άτομα, τα οποία αμείβονται με υψηλότερες αποδοχές από όλους τους άλλους υπηρετούντες στο δημόσιο, ανεξαρτήτως από το αν οι τελευταίοι διαθέτουν τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα.

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία και όταν βρουν άλλα δικά τους οι προπαγανδιστές του Μαξίμου ας τα δώσουν στη δημοσιότητα για να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος έχει βουτηχθεί στο βούρκο: εμείς που παρουσιάζουμε τις παθογένειες που ταλανίζουν την υπερφολογημένη ελληνική κοινωνία ή εκείνοι που καλούν τον κόσμο να μη διαβάζει εφημερίδες;».   


Η απάντηση της εφημερίδας

«Άκου, Αλέξη μας...

Για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει τελευταία Κυριακάς και εορτάς απόγευμα, ο κομιστής του τρίτου Μνημονίου της Μέρκελ, Αλέξης Τσίπρας, καθυβρίζει με μανία το Πρώτο Θέμα, κρυπτόμενος πίσω από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ή τα χυδαία non paper που εκδίδει το Μαξίμου.

1. Παραμονή Πρωτοχρονιάς εξαπέλυσε εναντίον μας τόνους λάσπης για τις αποκαλύψεις μας σχετικά με την παράνομη εκλογή της Όλγας Γεροβασίλη λόγω ασυμβίβαστου. Όσα ακολούθησαν με τις καταγγελίες τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης και τις απόψεις πολλών έγκριτων συνταγματολόγων της χώρας, απέδειξαν ότι έχουμε απόλυτο δίκιο.

2. Σήμερα, πάλι γιορτινές ημέρες, επιδίδεται σε ανάλογη ιταμή επίθεση για τις αποκαλύψεις μας για τις 27.700 διορισμούς που έγιναν στο ευρύτερο Δημόσιο τον τελευταίο χρόνο, με σκοπό, όπως γράφουμε, να ξεζουμίζουν τον κόσμο στους φόρους, για να διορίζουν τα δικά τους παιδιά. Φυσικά, δεν παραθέτει κανένα στοιχείο για να μας διαψεύσει ότι βολεύουν 73 δικούς τους κάθε μέρα.

Επειδή καταντάει πια βαρετή η ψύχωση του πρωθυπουργού με το Πρώτο ΘΕΜΑ, και σεβόμενοι το γεγονός ότι μπορεί να οφείλεται και σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, περιοριζόμαστε στα εξής:

α. Άκου, Αλέξη μας: Αντί να κάθεσαι να βρίζεις το Πρώτο ΘΕΜΑ, κάνε καλύτερα καμιά δουλειά σαν πρωθυπουργός που είσαι, την ώρα μάλιστα που μέσα στην παγωνιά των ημερών κοκαλώνουν από το κρύο τα προσφυγόπουλα που άφησες αβοήθητα από την ανικανότητά σου. Δες και τις φωτογραφίες που έχουμε στο protothema.gr όλη μέρα από τη Μόρια της Λέσβου (ή Μυτιλήνης, το ίδιο είναι) χωρίς να έχεις κάνει τίποτα γι' αυτό. Μην το ψάχνεις, τις φωτό δεν μας την έστειλε... η ΝΔ, όπως μας κατηγορείς ότι δήθεν συνεργαζόμαστε μαζί της. Από το ΑΠΕ τις πήραμε, όπως όλη η Ελλάδα. Αλίμονο αν περιμέναμε από τη ΝΔ ή οποιοδήποτε κόμμα, για να κάνουμε δημοσιογραφικά τη δουλειά μας 12 χρόνια τώρα. Αν θέλεις, ρώτα τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου, τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο.

β. Άκου, Αλέξη μας: Την άλλη φορά για την Γεροβασίλη κατήγγειλες τον δημοσιογράφο μας ότι είναι «ορφανό» του Ψυχάρη, επειδή δούλευε παλιά στον ΔΟΛ, που προσπαθείς να αλώσεις. Τώρα, ο επί 30 έτη έγκριτος πολιτικός ρεπόρτερ που υπογράφει το δημοσίευμά μας για τις χιλιάδες κομματικές προσλήψεις σου φαίνεται «όργανο της ΝΔ». Τελικά, για να μην κουραζόμαστε, δεν μας στέλνεις μία λίστα για το ποιοι δημοσιογράφοι μας σου κάνουν ή όχι; Έτσι άλλωστε το κάνει τελευταία και ο Ερντογάν στη γειτονιά μας. Ή μήπως το θέλεις αλά Μαδούρο; Μήπως προτιμάς να συνεννοηθούμε κατευθείαν με Καρανίκα και Νοτοπούλου, που, όπως λέει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσόγονος, τους καταλαβαίνεις καλύτερα;

γ. Τέλος, μην ψάχνεις μαϊμού στοιχεία για να μας απαντήσεις, μια που τα δικά μας, τα οποία και δημοσιεύουμε, είναι επίσημα από την ΕΛΣΤΑΤ.

ΥΓ: Άκου, Αλέξη μας. Τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε. Το Πρώτο ΘΕΜΑ ούτε το φοβίζεις ούτε σε φοβάται ούτε θα το κλείσεις. Απλά, πες μας τι ώρα θα μας ξαναβρίσεις το άλλο Σάββατο, για να σε περιμένουμε.

Κατά τα λοιπά, κατανοούμε ότι, όταν Σάββατο βράδυ δεν μπορείς να πας ούτε ένα θέατρο, πέφτει βαρύ. 

Καληνύχτα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άκου Αλέξη μας..."

Ωρολογιακή βόμβα το «ιδιωτικό» ληξιπρόθεσμο χρέος

Βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας αποτελεί το «ιδιωτικό» ληξιπρόθεσμο χρέος. Έχει σπάσει το φράγμα των 240 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 137% του ΑΕΠ και προσεγγίζει επικίνδυνα πια, το δημόσιο χρέος της χώρας.

Όλοι χρωστούν σε όλους. «Κόκκινα» τραπεζικά δάνεια κάθε είδους (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά), οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, απλήρωτοι μισθοί από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους, συνθέτουν ένα Σισύφειο, εκρηκτικών διαστάσεων, ιδιωτικό χρέος.

Τα χρέη εκτινάχθηκαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2016 και η διαχείρισή τους καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βαρύνονται με αυτά.

Μήνα με τον μήνα τα ιδιωτικά χρέη «φουσκώνουν» όλο και περισσότερο φρενάροντας την προσπάθεια της οικονομίας να περάσει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Οι οφειλέτες βρίσκονται σε απόγνωση υπό την έντονη πίεση των εισπρακτικών μηχανισμών για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και απειλούνται με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εισοδημάτων αλλά και πλειστηριασμούς ακινήτων, ενώ ολοένα και περισσότεροι οφειλέτες χάνουν τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν υπαχθεί, καθώς αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν σε αυτές.

Οι διαστάσεις είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους, το οποίο σε όρους κεντρικής διοίκησης ανέρχεται στα 323,7 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.

Το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος, έχει πλέον ξεπεράσει τα 240 δισ. ευρώ, ποσό που είναι πενταπλάσιο των ετήσιων εσόδων του προϋπολογισμού και φτάνει στο 137% του ετήσιου ΑΕΠ, το οποίο και σταθερά αυξάνεται.

Η έκρηξη του ιδιωτικού χρέους, που καταγράφεται από το 2009 και μετά είναι φυσική εξέλιξη της βαθιάς ύφεσης που έχει βιώσει η ελληνική οικονομία και οδήγησε στην απώλεια του 26% του ΑΕΠ, στο λουκέτο χιλιάδων επιχειρήσεων και στον υπερδιπλασιασμό του αριθμού των ανέργων.

Ο δραματικός λογαριασμός του «κόκκινου» ιδιωτικού χρέους

Χρέη στην εφορία:

Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Έλληνες ή σχεδόν ένας στους δύο οφείλουν συνολικά στην εφορία 94,2 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το μισό ΑΕΠ. Τα «φρέσκα» χρέη αυξάνουν με ρυθμό σχεδόν 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Στο 11μηνο Ιανουαρίου ? Νοεμβρίου του 2016 προστέθηκαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών νέα χρέη 12,6 δισ. ευρώ. Με τους ρυθμούς που αυξάνονται κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο είναι βέβαιο ότι στους πρώτους μήνες του 2017 θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2017 θα υπερκαλύψουν και το 60% του ΑΕΠ.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων, υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φοροεισπρακτικών μέτρων και αυξήσεων φόρων, περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, της ανεργίας και των «λουκέτων» στα χρόνια των Μνημονίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Νοέμβριο του 2009 όταν ξέσπασε η κρίση και λίγους μήνες πριν την επιβολή του πρώτου Μνημονίου μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία «φούσκωσαν» κατά 55,5 δισ. ευρώ. Τα 38,7 δισ. του Νοεμβρίου του 2009 εκτοξεύτηκαν σε 94,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2016.

Το κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου κυρίως με κατασχέσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έφερε στα δημόσια ταμεία έσοδα πάνω από 4,6 δισ. ευρώ το 2016.

Οφειλές στα Ταμεία:
Πάνω από 300.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι οφείλουν αθροιστικά 24 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, όταν το 2009 οι οφειλές ανέρχονταν σε 8,17 δισ. ευρώ (αύξηση 15,8 δισ. ευρώ). Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχουν μεταφερθεί απλήρωτες εισφορές ύψους 17 δισ. ευρώ από τα 24 δισ. ευρώ.

Υπό την πίεση των κατασχέσεων και της υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων εισπράχθηκαν πέρυσι 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα το ΚΕΑΟ διαχωρίζει ήδη τις οφειλές σε «εισπράξιμες» για τις οποίες λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα και στις «ανεπίδεκτες είσπραξης» για τις οποίες έχει ξεκινήσει διαδικασία διαγραφών.

«Κόκκινα» τραπεζικά δάνεια:
Επιχειρήσεις και ελληνικά νοικοκυριά έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν σχεδόν 1 στα 2 δάνεια στις τράπεζες. Τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια φθάνουν τα 112 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2015 η Ελλάδα είχε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων στον κόσμο (36,6%). Λιγότερο μόνο από την Κύπρο και τον Άγιο Μαρίνο. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας σταδιακής επιδείνωσης στην εξυπηρέτηση των δανείων που ξεκίνησε το 2009. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των κόκκινων δανείων καταγράφηκε τη διετία 2012-2013. Το 2014, η τάση επιβραδύνθηκε αισθητά, όταν όμως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν ξεπεράσει το 30% του συνόλου.

Χρέη δημοσίου προς ιδιώτες:
Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων είχαν διαμορφωθεί στα 5,6 δισ. ευρώ. 

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν χρέη χρωστούν στους ιδιώτες 2,37 δισ. ευρώ, τα νοσοκομεία στους προμηθευτές τους 758 εκατ. ευρώ, τα υπουργεία σε τρίτους 280 εκατ. ευρώ έναντι 238 εκατ. ευρώ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες 358 εκατ. ευρώ, τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου έχουν οφειλές σε τρίτους 393 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια ώρα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων φθάνουν σε 1,440 δισ. ευρώ.

Απλήρωτοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα:
Ο λογαριασμός του «κόκκινου» χρέους μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν υπολογιστεί ένα «κρυφό» χρέος περί τα 4,8 δισ. ευρώ από απλήρωτους μισθούς από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας. 

Πρόκειται για οφειλόμενες από 2 έως και 6 μήνες αποδοχές σε περίπου 1 εκατ. εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. 
Το ποσό, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, υπολογίζεται με βάση το μέσο μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας που σήμερα ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ και μια μέση καθυστέρηση καταβολής αποδοχών στους 4 μήνες.

 imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ωρολογιακή βόμβα το «ιδιωτικό» ληξιπρόθεσμο χρέος"

Έρχεται μικρή περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου

Αποφάσεις εδώ και τώρα για εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια ζητούν πλέον οι θεσμοί, αφού, φαίνεται, δεν πείθονται πια από τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς -παρότι αποδέχεται το μεσοπρόθεσμο κόφτη-, και προσφέρουν ως νέο μέτρο τη μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι επιπτώσεις μετά την επιστολή μετάνοιας για τις παροχές του πρωθυπουργού του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου πριν από τα Χριστούγεννα για να απεμπλακούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναμένονταν.

Μετά την προσήλωση που δήλωνε ο υπουργός Οικονομικών στους στόχους του τρίτου Μνημονίου οι δανειστές απαιτούν οι δεσμεύσεις να γίνουν άμεσα πράξη ασκώντας κριτική για τις καθυστερήσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα της δεύτερης διαπραγμάτευσης.

Στις διαπραγματεύσεις από απόσταση που συνεχίζονται μετά την Πρωτοχρονιά ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις για την οριστικοποίηση των αλλαγών στην αγορά εργασίας, όπου είναι ιδιαίτερα πιεστικοί στην πλήρη άρση της «διοικητικής έγκρισης» για τις ομαδικές απολύσεις, την οποία το υπουργείο Εργασίας επιμένει να διατηρήσει με μια απλή τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος.

Έντονη κριτική ασκείται και για τις καθυστερήσεις στο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων, που καθυστερεί στην εξέλιξή του από το φθινόπωρο, όταν ορίστηκε το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει το Ταμείο να είναι πλήρως λειτουργικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, δεν υπάρχει ακόμη Διοικητικό Συμβούλιο, δεν έχει οριστεί η ακίνητη περιουσία που θα περάσει στο Ταμείο, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας (η εταιρία που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ) και δεν έχει γίνει ακόμη καμία κίνηση ώστε οι άλλες τρεις υφιστάμενες εταιρίες (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΤΧΣ) να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για να συνεργάζονται με το Ταμείο-«ομπρέλα». Παράλληλα, βέβαια, οι θεσμοί ζητούν επιτακτικά το ΤΑΙΠΕΔ να αναθεωρήσει το επιχειρησιακό του σχέδιο εντάσσοντας τις αποκρατικοποιήσεις του 2017.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και τις νέες διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, παρότι έπρεπε να βρίσκονται όλα στη θέση τους από τις 18 Οκτωβρίου.

Ειδικά για τον εξωδικαστικό μηχανισμό τονίζεται ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν επιτέλους οι τεχνικές λεπτομέρειες που συζητούνται για τουλάχιστον τρεις μήνες ώστε να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.

Ακόμη και στο θέμα της ενέργειας, το οποίο θεωρητικά είναι πιο απλό, υπάρχει καθυστέρηση, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρόσχημα μια μελέτη που θα πρέπει να προηγηθεί, δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του για τις μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να δημοπρατηθούν από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη απελευθέρωση της αγοράς.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το διάστημα στο οποίο θα πρέπει η Ελλάδα να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ με βάση την απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται μικρή περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου"

Μόρια: Αφησαν τα προσφυγόπουλα να «κοκαλώνουν» στο κρύο

Η επέλαση του χιονιά στη Λέσβο είχε ανάμεικτες αντιδράσεις, με τους περισσότερους κατοίκους του νησιού να διασκεδάζουν και να χαίρονται με την έντονη χιονόπτωση που έντυσε στα λευκά το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Όμως υπάρχουν και κάποιοι που ο χιονιάς τους έφερε πολλά προβλήματα, τα οποία φτάνουν μέχρι και την επιβίωσή τους.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τον καταυλισμό της Μόριας χιονισμένο, όπως και τις σκηνές και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να προστατευθούν με κάθε τρόπο.

Ενώ τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν, προβληματισμός επικρατεί για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί το βράδυ, καθώς και τις επόμενες μέρες και κυρίως νύχτες που προβλέπεται να επικρατήσουν στην περιοχή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.



Οι καλοκαιρινές σκηνές στις οποίες ζουν πολλές εκατοντάδες μετανάστες στον καταυλισμό το πρωί ήταν κυριολεκτικά θαμμένες στο χιόνι καθώς οι τέντες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που απλώθηκαν πάνω από τις σκηνές προφύλαξαν όσο γινόταν από τη χιονόπτωση, αλλά δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τους ανθρώπους που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να ζεσταθούν. 

Σωτήριες αποδείχθηκαν οι καντίνες γύρω από τον καταυλισμό που με τις πλαστικές ημιυπαίθριες κατασκευές συγκέντρωσαν γύρω από ξυλόσομπες κόσμο που στην πλειονότητά του έβλεπε για πρώτη φορά στη ζωή του χιόνι. Η όλη κατάσταση προκάλεσε και διαμαρτυρίες με κόσμο που έλεγε πως «πεθαίνει από το κρύο» ενώ δεν έλειψαν και κινήσεις πανικού. Κάποιοι, μάλιστα, άρχισαν να τρέχουν προς τη Μυτιλήνη (απόσταση πέντε χιλιομέτρων) για να βρουν μέρος να ζεσταθούν!



Δεν έλειψαν πάντως και οι καταγγελίες από ΜΚΟ και ανεξάρτητους εθελοντές για το ότι παρά την αναμενόμενη κακοκαιρία δεν υπήρξε από τους υπεύθυνους καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.











protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόρια: Αφησαν τα προσφυγόπουλα να «κοκαλώνουν» στο κρύο"

Γκάμπριελ: Δεν είναι απίθανη η διάλυση της ΕΕ αν συνεχιστεί η λιτότητα

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να κάνουν μια γιγαντιαία προσπάθεια για να τους επιτραπεί να έχουν 0,5% επί πλέον έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους. Ο Χέλμουτ Κολ δεν θα αντιμετώπιζε ποτέ στη ζωή του άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αυτόν τον τρόπο», είπε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διαλυθεί εάν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) επιμείνει στην πολιτική της λιτότητας των περασμένων ετών.

Αναφερόμενος στις προσεχείς εθνικές εκλογές στη χώρα του ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είπε ότι το κόμμα του προτίθεται να κάνει έναν προγραμματικό προεκλογικό αγώνα για τις εθνικές εκλογές του 2017 σε αντίθεση με τους χριστιανοδημοκράτες οι οποίοι τον επικεντρώνουν στην καγκελάριο Μέρκελ. «Έχουμε ένα ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο εκλογικό Σώμα, το οποίο ζητά απαντήσεις στα ανοικτά ερωτήματα του μέλλοντος. Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να ανταποκριθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD)», υπογράμμισε ο Γκάμπριελ στο Spiegel.

O νυν αντικαγκελάριος της Γερμανίας είπε επίσης ότι μπορεί να φανταστεί έναν μετεκλογικό συνασπισμό με τους Πράσινους (Die Gruenen) και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP). Ο κυρίως συζητούμενος συνασπισμός SPD-Aριστεράς (Die Linke)- Πρασίνων «δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μοναδικός συνδυασμός», είπε ο Γκάμπριελ και παρέπεμψε στο παράδειγμα του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου όπου το SPD ηγείται ενός συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε όμως: «Φυσικά και μπορώ να φανταστώ έναν κοκκινο-κοκκινο-πράσινο συνασπισμό (SPD-Die Linke-Die Gruenen), εάν μπορεί να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση, αυτό όμως εναπόκειται στην Αριστερά», αφού «έξοδος από το ευρώ και άρνηση συμμετοχής της Γερμανίας σε αποστολές του ΟΗΕ κατά των γενοκτονιών δεν μπορούν να γίνουν με το SPD».

O Γκάμπριελ δήλωσε ότι θα ήθελε να εμποδίσει μια νέα εκδοχή του νυν κυβερνώντος μεγάλου συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών- σοσιαλδημοκρατών: «Θα κάνουμε τα πάντα για τον αποτρέψουμε», είπε στο Spiegel. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι ενδέχεται να είναι ο μόνος τρόπος για να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι το ανερχόμενο κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και το μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δηλαδή γύρω στο 6%, ευρισκόμενο κατά τις δημοσκοπήσεις Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) δεν εκπροσωπούνται στη σημερινή Μπούντεσταγκ και η ενδεχόμενη είσοδός τους θα δυσχεράνει το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάμπριελ: Δεν είναι απίθανη η διάλυση της ΕΕ αν συνεχιστεί η λιτότητα"

Μπακαλέξης: Στόχος τέλος του έτους η νέα σύνταξη να βγαίνει σε τρεις μήνες

Στην πρώτη προτεραιότητα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στάθηκε, σε συνέντευξη του στο μαγκαζίνο του Flash 96,0 FM , ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης, η οποία δεν είναι άλλη από τις 100.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ, όπως αποκάλυψε, στόχος του ΕΦΚΑ είναι στο τέλος του έτους η νέα σύνταξη να βγαίνει σε μόλις τρεις μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπακαλέξης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι άμεσες προτεραιότητες είναι να εφαρμοστούν οι πρόνοιες και οι προβλέψεις με τις οποίες έχει σχεδιαστεί o ΕΦΚΑ, για να αισθανθούν οι πολίτες την γρήγορη και άμεση ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν.

Αμέσως, μία πολύ - πολύ επιτακτική ανάγκη να βγουν οι 100.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, που εκεί έχει και δημοσιονομική επίπτωση για τη χώρα μας, διότι επιπλέον μπορούμε να διαθέσουμε 800 εκατομμύρια. Εκτός αυτού όμως παράλληλα θα τρέξει και ο νέος σχεδιασμός, οι νέες αιτήσεις οι οποίες θα υποβάλλονται, με στόχο τέλος του έτους η νέα σύνταξη να βγαίνει σε τρεις μήνες», αποκάλυψε ο κ. Μπακαλέξης και συνέχισε:

«Δεν είναι απλό το εγχείρημα, ούτε εύκολο, ενώνονται, ουσιαστικά όμως, όχι κατ' επίφαση, τα 9 ταμεία της χώρας, που καλύπτουν όλο τον ελληνικό πληθυσμό, ενώνονται εν λειτουργία, χωρίς στιγμή να παρατηρηθεί κενό στη λειτουργία τους, με τις δυσκολίες που έχει αυτό και η προτεραιότητά μας και ο στόχος μας είναι αυτό να γίνει με απόλυτη επιτυχία, χωρίς αστοχίες και χωρίς προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, καλόπιστα και ανθρώπινα ζητάμε την κατανόηση όλων».

Τέλος, ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο διοικητής του ΕΦΚΑ απάντησε: «Είναι ένα θέμα που θα το δούμε στην πορεία. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με όλη την οικονομική πολιτική της χώρας. Θα το δούμε πάντως, να είστε σίγουροι ότι θα το δούμε, άλλωστε γι' αυτό έχει δεσμευτεί και η πολιτική ηγεσία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακαλέξης: Στόχος τέλος του έτους η νέα σύνταξη να βγαίνει σε τρεις μήνες"

Ε. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές σχέσεις που βρίσκονται εκτός της ευρωπαϊκής κανονικότητας, όπως η νομοθέτηση μέτρων λιτότητας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, αποστέλλει με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News», η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρει πως θα επιμείνει στη μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ αφήνει ανοιχτή τη «θέση που μπορεί να έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κανένα ορθολογικό επιχείρημα δεν υπάρχει που να δικαιολογεί την αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων», υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενη στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων η κ. Αχτσιόγλου, τονίζει ότι η επαναφορά τους αποτελεί «κεντρικό πυλώνα στον σταθερό στόχο για την προστασία των εργαζομένων και είναι μία θέση που εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και υποστηρίζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και από το γνωστό πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, η υπουργός Εργασίας διευκρινίζει ότι «δεν έχει τεθεί από τους δανειστές». Σημειώνει επίσης, ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να μην επιτευχθεί ο στόχος του +0,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2016» και εκτιμά, πως ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής (κόφτης) δεν θα ενεργοποιηθεί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ε. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ"

Ύπατη Αρμοστεία: Να επιταχυνθεί η μεταφορά των αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, μόνο 7.760 αιτούντες άσυλο είχαν αποχωρήσει ή είχε προγραμματιστεί να φύγουν από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είχε συμφωνηθεί στα τέλη του 2015 για μια περίοδο δύο ετών» σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 12% των 66.400 θέσεων που συμφωνήθηκαν την περασμένη χρονιά «και αποτελεί εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επαναλαμβάνει την έκκλησή της να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα.

«Ακόμα και μετά τις πρόσφατες προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης, οι συνθήκες σε πολλούς χώρους φιλοξενίας στα νησιά παραμένουν ιδιαίτερα ελλιπείς» σημειώνεται στην ανακοίνωση όπου υπογραμμίζεται ακόμα πως «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. Στη Σάμο, περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παραμένουν σε σκηνές που δεν διαθέτουν θέρμανση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης».

Θερμαινόμενες σκηνές στη Λέσβο, θερμαντικά σώματα στη Σούδα της Χίου, διανομή κουβερτών και υπνόσακων

Σχετικά με τις κακές καιρικές συνθήκες που από το πρωί επικρατούν στο βόρειο Αιγαίο, η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει πως «παρόλο που έχουν διανείμει πολλές εκατοντάδες κουβέρτες, υπνόσακους και βασικά είδη προστασίας για τον χειμώνα, είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στην ενδοχώρα και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους αριθμούς».

Στον καταυλισμό στη Σούδα της Χίου γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθούν ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα σε κάθε μονάδα στέγασης και στέλνονται περισσότερα βασικά είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα. Παρέχονται επίσης περισσότερα καύσιμα για την παροχή θέρμανσης.

Στη Λέσβο τέλος, δύο θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές έχουν στηθεί στη Μόρια για να αυξηθούν οι ζεστοί χώροι. Μία ακόμα βρίσκεται στις βόρειες ακτές. Σε συνεργασία δε με την οργάνωση Eurorelief, πραγματοποιούνται κι άλλες εργασίες που αφορούν τη μόνωση και την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων σε περισσότερες σκηνές.

Στην ανακοίνωση της τέλος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι «οι μεταφορές αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα επιτρέπονται μόνο αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής, ή σε περιπτώσεις ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων. Στην καθυστέρηση των μεταφορών έχει συμβάλλει ο αργός ρυθμός της καταγραφής ή του εντοπισμού των ευάλωτων ατόμων, και παλαιότερα η έλλειψη κατάλληλων χώρων στην ενδοχώρα. Μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει στο μεγάλο συνωστισμό των χώρων φιλοξενίας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για πολύ λιγότερους ανθρώπους, και στην αύξηση των κινδύνων στον τομέα της προστασίας».
Τέλος, υπενθυμίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης «η συνεχής και επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να βρεθεί λύση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μέσω της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη μέλη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ύπατη Αρμοστεία: Να επιταχυνθεί η μεταφορά των αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα"

Ακαρπη η συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε: «Η μονοήμερη επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρηθεί πολύπλευρα πετυχημένη. Έγιναν σειρά από συναντήσεις, τόσο με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις όσο και με το εβραϊκό λόμπι.

»Η συνάντηση μου με τον Mevlut Cavusoglu έγινε σήμερα το πρωί, όπου συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα.

»Συνάντησα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αργότερα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου συζητήσαμε κύρια το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

»Επίσης, είδα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Συναντήθηκα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον κ. Flynn και την αναπληρώτριά του. Είδα τον Προσωπάρχη του Προέδρου καθώς και σειρά από Ελληνοαμερικάνους που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακαρπη η συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου για το Κυπριακό"

Πού σημειώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα από τα χιόνια στην κυκλοφορία

Προβλήματα στην κυκλοφορία προκαλούν οι χιονοπτώσεις σε όλη την επικράτεια, ενώ σε πολλά σημεία η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αλυσίδες.
Στην Αττική, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας. Παραμένουν τα προβλήματα σε Πάρνηθα, Πεντέλη και λεωφόρο Φυλής.
Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και η περιφερειακή οδός Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως την λεωφόρο Διονύσου.
Τα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας στα οποία τα οχήματα κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες ανακοίνωσε η γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση.
Στη Θεσσαλονίκη κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου ενώ εκτιμάται ότι θα ανοίξει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται στην Ημαθία και την ορεινή Χαλκιδική.
Ειδικότερα, στην Ημαθία, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
  • στην Εγνατία Οδό από Βέροια προς Κοζάνη από το 235ο χιλιόμετρο έως και το 227ο χιλιόμετρο (κόμβος Πολυμύλου),
  • στην Εγνατία Οδό από Κοζάνη προς Βέροια από το 227ο χιλιόμετρο έως και το 240ο χιλιόμετρο,
  • στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης / Βέροιας / Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από τη Βέροια έως το 98ο χιλιόμετρο (όρια με Π.Ε. Κοζάνης),
  • στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης / Βέροιας (μέσω Αλεξάνδρειας), από το 66ο χιλιόμετρο έως και το 76ο χιλιόμετρο,
  • στην επαρχιακή Οδό Νάουσας / Ροδοχωρίου,
  • στην επαρχιακή Οδό Νάουσας / Αρκοχωρίου,
  • στην επαρχιακή Οδό Βέροιας / Σελίου, από τη Βέροια έως το 26ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου),
  • στην επαρχιακή οδό Βέροιας / Δασκιού, από τη Βέροια έως το 43ο (Δασκιό),
  • στην επαρχιακή Οδό Βέροιας / Κωστοχωρίου, από τη διασταύρωση της οδού 25ης Μαρτίου έως το 19ο χιλιόμετρο,
  • στην επαρχιακή Οδό Βέροιας Κυψέλης, από τη Βέροια έως το 28ο χιλιόμετρο,
  • στην επαρχιακή Οδό Βέροιας / Σκύδρας, από τη Βέροια έως το 24ο χιλιόμετρο,
  • στην επαρχιακή Οδό Βέροιας / Κυψέλης (διασταύρωση Γ. Νοσοκομείου Βέροιας μέχρι διασταύρωση Ασωμάτων),
  • στην επαρχιακή Οδό Νάουσας / 3-5 Πηγαδίων, από τη Νάουσα έως το 17ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγαδιών) και
  • στο οδικό δίκτυο εντός της πόλης της Νάουσας.
Στη Χαλκιδική αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται:
  • στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης / Ιερισσού από το 65ο χιλιόμετρο έως το 95 χιλιόμετρο,
  • στην Εθνική Οδό Πολυγύρου /Θεσσαλονίκης,
  • στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης / Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη,
  • στη επαρχιακή οδό Πολύγυρου / Βραστών (και εντός οικισμών),
  • στη επαρχιακή οδό Πολύγυρου / Ταξιάρχη (και εντός οικισμών),
  • στην επαρχιακή οδό Νεοχώριου / Βαρβάρας / Ολυμπιάδας,
  • στην επαρχιακή οδό Αρναίας / Στανού,
  • στην νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης / Ν. Μουδανιών (από Κόμβο Πλαγίων έως Καλλιθέα),
  • στην Επαρχιακή Οδό Ν. Μουδανιών (έως Δημοτικό Διαμέρισμα Καλύβων),
  • εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων των Δήμων Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Πολυγύρου και Αρναίας.
Στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε όλο το Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό Δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας, και στο δευτερεύον οδικό Δίκτυο από Τοπική Κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας.
Στην Πιερία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αλυσίδες στην Εθνική Οδό Κατερίνης / Ελασσόνας, από το 15ο χιλιόμετρο έως το 44ο (όρια με Π.Ε. Λάρισας), στην Επαρχιακή Οδό Βρύας / Ελατοχωρίου (Χιονοδρομικό Κέντρο), από το 16ο χιλιόμετρο έως το 29ο χιλιόμετρο και στην Επαρχιακή Οδό Λαγοράχης / Ελατοχωρίου (Χιονοδρομικό Κέντρο) από το 16ο χιλιόμετρο έως το 29ο χιλιόμετρο.
Στο Κιλκίς αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Καστανερής/ Λιβαδίων από το 9ο χιλιόμετρο και στις Σέρρες εκείνα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Σερρών/ Λαϊλιά, από το 18ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά.
Έπειτα από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε, σήμερα το πρωί, χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Πάτρας, χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, χιόνι έπεσε και σε άλλες πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Ακόμη έντονες χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στην ορεινή Ναυπακτία και σε ορεινές περιοχές της Ηλείας, ενώ παντού επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Όσον αφορά στα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, κλειστή είναι η διαδημοτική οδός από την Περιστέρα προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινηθούν στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακόπτου (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων - Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας), Καλαβρύτων - Κλειτορίας (μέσω Λουσών και Πριόλιθου), από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο και από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας – Ζαρούχλας.
Χιόνι έπεσε και σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με ιδιαίτερα έντονες χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στην ορεινή Ναυπακτία και σε ορεινές περιοχές της Ηλείας, ενώ παντού επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όσον αφορά στα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, κλειστή είναι η διαδημοτική οδός από την Περιστέρα προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινηθούν στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακόπτου (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων - Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας), Καλαβρύτων - Κλειτορίας (μέσω Λουσών και Πριόλιθου), από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο και από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας - Ζαρούχλας.
Στον Βόλο ένα πολύ λεπτό στρώμα χιονιού έχει καλύψει την πόλη και η ασθενής χιονόπτωση συνεχίζεται, αλλά από τον Περιφερειακό και πάνω, προς το Πήλιο, τα προβλήματα είναι εμφανή και οι μετακινήσεις δύσκολες, αφού τα αυτοκίνητα χρειάζονται απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον Περιφερειακό του Βόλου, αλλά και στα τούνελ όπου παρά την ρίψη αλατιού και θαλασσινού νερού από υδροφόρες του Δήμου Βόλου, υπάρχει πάγος στο οδόστρωμα.
Στον εθνικό δρόμο Αθήνας-Λαμίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες, υπήρξαν προβλήματα κυρίως στην κίνηση μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων στην περιοχή του Μαρτίνου και στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Σε αρκετές περιπτώσεις η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου από το 117χλμ μέχρι το 130χλμ σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων έτσι ώστε να παρεμβαίνουν τα εκχιονιστικά και να ρίχνουν αλάτι στο οδόστρωμα για να διατηρείται ο δρόμος ανοιχτός.
Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας όλη τη νύχτα δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο δρόμο Λαμίας -Δομοκού όπου η χιονόπτωση ήταν συνεχής και οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, αφού το θερμόμετρο έδειξε - 10 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση γίνεται με αλυσίδες ενώ κατά περιόδους η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας απαγορεύει την κίνηση των βαρέων οχημάτων τα οποία σταθμεύουν λίγο μετά την Λαμία και συνεχίζουν το ταξίδι τους μόνο στις περιπτώσεις που έχει γίνει παρέμβαση μηχανημάτων ρίχνοντας αλάτι.
Παρόμοιες ήταν οι συνθήκες και στο δρόμο Λαμίας -'Αμφισσας στην περιοχή του Μπράλου.
Όσον αφορά στη Λάρισα, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό δίκτυο Ελάφου -Σκλήθρου του Αγιάς Λάρισας, στην Επ. Οδό Καλλιθέας - Καρυάς και Αγιονερίου - Βερδικούσιας.
Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, αλλά όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, όλοι οι αυτοκινητόδρομοι είναι ανοικτοί, ενώ οι μηχανισμοί της Περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε επιφυλακή και τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν διαρκώς, για να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.
Επίσης, η Ντίνα Νικολάκου τονίζει πως όσοι θέλουν να πάνε στα χιονοδρομικά κέντρα της Ζήρειας στην Κορινθία και στο Μαίναλο της Αρκαδίας, θα πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες.
Όσον αφορά στην κίνηση των οχημάτων, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Κορινθία η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Περαχώρας - Σχοίνου, Σουληναρίου - Νεμέας, Ταρσινών -Ελληνοχωρίου, Κιάτου - Γκούρας, Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, Τρικάλων - Καρυάς, Δερβενίου - Γκούρας, Λυγιάς -Πύργου, Λουτρού - Βρυσούλων, και Καλλιθέας - Ελληνικού.
Στην Αρκαδία, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 47ο χιλιόμετρο έως το 52ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νεμέας - Λεβιδίου, στην επαρχιακή οδό Κοσμά - Λεωνιδίου, στην επαρχιακή οδό Στεμνίτσας - Ελάτης και στην δασική οδό 'Ανω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα.
Πάντως, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, λόγω του παγετού, είναι απαραίτητες οι αλυσίδες σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας.
Στη Μεσσηνία, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 20ο χιλιόμετρο έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου).

Από τη γενική αστυνομική διεύθυνση βορείου Αιγαίου ανακοινώθηκε η κατάσταση του οδικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου, ανά διεύθυνση αστυνομίας εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού,
Η κατάσταση αυτή έχει ως εξής:
Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου:
Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται υποχρεωτικά μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο σύνολο του οδικού δικτύου του νησιού.
Όπως έγινε γνωστό τα οχήματα τα οποία θα εντοπίζονται από τις αστυνομικές Αρχές, να κινούνται στο οδικό δίκτυο χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, θα ακινητοποιούνται κατά περίπτωση, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και τη διευκόλυνση των εκχιονιστικών μηχανημάτων.
Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου:
Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται υποχρεωτικά μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
  • Στην επαρχιακή οδό Χίου - Αυγωνύμων, στο ύψος της περιοχής του Προβατά.
  • Στην επαρχιακή οδό Χίου -
  • Καρδαμύλων, από το ύψος του χωριού Συκιάδα έως την περιοχή των Καρδαμύλων.
  • Στην επαρχιακή οδό Χίου - Βολισσού, από το ύψος του χωριού Αίπος έως την περιοχή της Βολισσού.
  • Στην επαρχιακή οδό Λαγκάδας - Πυτιού.
huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Πού σημειώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα από τα χιόνια στην κυκλοφορία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news