facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Εξετάζονται διορθώσεις για εργαζόμενους με «μπλοκάκι»

Στο... μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκονται συγκεκριμένες διατάξεις για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες με «μπλοκάκι», με στόχο να περιοριστούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις.

Οσοι αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ανατροπών, με μεγάλους χαμένους όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993 και όσους έχουν πάνω από τρεις εργοδότες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κοινή συνεδρίαση των ΚΥΣΟΙΠ και ΚΥΣΚΟΙΠ αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για ζητήματα που σχετίζονται με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αυτήν τη φάση υπάρχει μια καταγραφή των θεμάτων, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις όπου χρειαστεί.
Μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να βγει εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας, όπου θα δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις σε μια σειρά θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά και ακόμα ζητούν λύση. Στόχος είναι η διασταύρωση των στοιχείων για εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με «μπλοκάκι» να γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αυτό κρίνεται αναγκαίο καθώς:
• Οσοι έχουν έναν ή δύο εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές σαν μισθωτοί. Δηλαδή θα πρέπει ο εργοδότης να καταβάλλει τα 2/3 των εισφορών (το 13,33%), ώστε ο ασφαλισμένος να πληρώσει το άλλο 1/ 3 (6,67%). Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως πρόκειται για περίπου 100.000 άτομα.
• Οσοι έχουν πάνω από τρεις εργοδότες θα καταβάλλουν εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Μέχρι και την τελευταία στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο εφόσον στον τρίτο εργοδότη η εργασία είναι ξεκάθαρα περιστασιακή και το ποσό μικρό ο εργαζόμενος να μη χάνει το ευνοϊκό ασφαλιστικό καθεστώς του μισθωτού. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, καθώς πρόκειται για σύνθετη διαδικασία.
Μεγάλο αγκάθι είναι πώς θα διασφαλιστεί ότι οι εργοδότες θα καλύπτουν την εισφορά και δεν θα τη... μετακυλίουν στον μισθό του εργαζομένου. Για τον σκοπό αυτόν αναμένεται να υπάρξουν έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ωστόσο είναι πρακτικά αδύνατον να εξεταστεί το σύνολο των περιπτώσεων.
Υπολογισμός
Να σημειωθεί πως όσοι είναι μισθωτοί και διατηρούν παράλληλα «μπλοκάκι» δεν θα πληρώνουν το κατώτατο πλαφόν για το δελτίο αλλά η εισφορά τους θα υπολογιστεί επί του εισοδήματός τους. Στην περίπτωση που στο «μπλοκάκι» το εισόδημα είναι μηδενικό δεν θα καταβάλλονται εισφορές.
Αντίθετα αν κάποιος διατηρεί μόνο «μπλοκάκι» και δεν έχει παράλληλη απασχόληση ως μισθωτός, θα πληρώνει το κατώτατο πλαφόν των 158 ευρώ εισφορές (26,95% επί του 586) ακόμη και για μηδενικό εισόδημα.
Οπως ήδη αναφέρθηκε, μεγάλοι χαμένοι είναι οι μισθωτοί που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993 και διατηρούν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών. Μέχρι τώρα μπορούσαν να απαλλαγούν από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για το «μπλοκάκι», εφόσον είχαν σταθερή ασφάλιση (25 ημέρες τον μήνα) ΙΚΑ ως μισθωτοί.
Η απαλλαγή αυτή καταργείται και πλέον θα υποχρεώνονται να πληρώνουν εισφορές και επί του εισοδήματος που θα έχουν από το «μπλοκάκι». Η απώλεια στο εισόδημα που έχουν με το δελτίο φτάνει το 26,95% τον μήνα. 
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news