facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Ακατάλληλο για κατανάλωση και χρήση το νερό της πόλης του Αιτωλικού

Ακατάλληλο για κατανάλωση και χρήση κρίθηκε το νερό της πόλης του Αιτωλικού, καθώς και της πηγής Κεφαλοβρύσου, σύμφωνα με απόφαση της διεύθυνσης Υγείας Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που έκανε κλιμάκιο της διεύθυνσης Υγείας, «η έντονη θολερότητα, η έντονη οσμή που εμφανίζει, καθώς και τα μέχρι τώρα στοιχεία, μειώνουν την πιθανότητα ανθρωπογενούς - μικροβιακής επιβάρυνσης και δείχνουν φυσικοχημική ρύπανση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του».

Αύριο, στελέχη της διεύθυνσης Υγείας θα προχωρήσουν σε δειγματοληψία και σχετικές αναλύσεις, για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία που καθιστά ακατάλληλη τη χρήση του νερού.

Στο μεταξύ, ο δήμος Μεσολογγίου ξεκίνησε ήδη τη διανομή εμφιαλωμένου νερού στους πολίτες, ενώ αύριο η διανομή νερού θα γίνεται και από υδροφόρο όχημα μεταφοράς πόσιμου ύδατος.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακατάλληλο για κατανάλωση και χρήση το νερό της πόλης του Αιτωλικού"

Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ τα λέει στους νέους «Γεωργαλάδες» του κομιστή της Μέρκελ Αλέξη Τσίπρα

Στο κρεσέντο του νέου υβρεολογίου της κυβέρνησης, το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» απαντά με στοιχεία και επιχειρήματα, στους νέους «Γεωργαλάδες» που λασπολογούν, λειτουργώντας ως γραφείο τύπου του κομιστή των μνημονίων και των φόρων Τρόικας και Μέρκελ, Αλέξη Τσίπρα.

Εκτοξεύοντας για μια ακόμη φορά, ύβρεις και απειλές προς κάθε κατεύθυνση, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επιχειρεί να υπερασπιστεί την Όλγα Γεροβασίλη, αποφεύγοντας και πάλι να τοποθετηθεί για την ουσία των αποκαλύψεων του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» και για την «παράλειψη» της να παραιτηθεί από την εταιρεία της που είχε συναλλαγές με το δημόσιο, επί τρία ολόκληρα χρόνια.

Το σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Συγκοινωνούντα δοχεία και επισήμως, πλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης με το Πρώτο Θέμα, εφημερίδα του κομιστή, κ. Θ. Αναστασιάδη, που θέτει υπό τη σκέπη του "δημοσιογραφικά ορφανά" του κ. Στ. Ψυχάρη, έχοντας περιμαζέψει και τον αποδεδειγμένα κοινό συκοφάντη, κ. Β. Χιώτη -με τα ψεύδη του για τον Γ. Κατρούγκαλο και το "λάθος" για το σπίτι του πρωθυπουργού. Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος ανακαλύπτει το "σκάνδαλο του αιώνα" στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη.

Η ΝΔ, και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε το franchise της διαπλοκής και του βούρκου στον εκδότη που συνεχίζει τη "δημοσιογραφία", όπως την ξεκίνησε: με φόντο το μαύρο. Από τη "Μαύρη τρύπα" και το ξέπλυμα νεοναζί, στις μαύρες σακούλες με τα εκατομμύρια. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο. Το παρελθόν του κ. Μητσοτάκη προδιαγράφει, εξάλλου, και το μέλλον του. Άλλωστε από "μαύρα" (και για να μην παρεξηγηθούμε, εννοούμε ταμεία) γνωρίζει αρκετά...

Η ΝΔ συνεχίζει να καλύπτει την πλήρη απουσία των πολιτικών της επιχειρημάτων με τις υπηρεσίες του κομιστή και άλλων υπό κατάρρευση εκδοτών, που παίζουν τα ρέστα τους για να μην πληρώσουν και να συνεχίσουν να απομυζούν το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει σημαία του τον βούρκο: από τα ψεύδη για τον Γ. Κατρούγκαλο μέχρι την υιοθέτηση των ανυπόστατων και ψευδών δημοσιευμάτων για την Όλγα Γεροβασίλη. Τον ενημέρωσε, άραγε, κανείς ότι αν ευσταθούν στο παραμικρό τα όσα γράφονται θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα γιατί την ίδια περίοδο ήταν βουλευτής και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης εφημερίδας που είχε συναλλαγές με το δημόσιο;!

Καλή χρονιά!

ΥΓ. Το Ποτάμι, απλά επιβεβαιώνει ότι σέρνεται πίσω από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ελπίζοντας στην πολιτική του επιβίωση. Είναι μάταιο, καλύτερα να κάνει... τάμα στον Άγιο Βασίλη!

Η απάντηση του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ»

Α. Σε ό,τι αφορά τις ύβρεις και τις απειλές κατά των δημοσιογράφων και των εκδοτών του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε και πάρτε το επιτέλους χαμπάρι!

2. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Τουρκία, ούτε Βενεζουέλα, που οι δημοσιογράφοι διώκονται και η δημοσιογραφία ελέγχεται ασφυκτικά.

3. Οι δημοσιογράφοι του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ επιλέγονται με δημοσιογραφικά κριτήρια. Δεν τους μαζεύουμε ούτε από μπαράκια με ουσίες, ούτε από συνεργάτες του Σόρος, ούτε από τα κρεβάτια πρακτόρων της τουρκικής πρεσβείας.

4. Καλό θα είναι να μην μιλάει το γραφείο του πρωθυπουργού για τον Σταύρο Ψυχάρη, όταν ο προϊστάμενός τους έκανε μαζί του κρυφά ραντεβού με γάτες και τώρα κάνει μυστικές συσκέψεις για το πώς θα ελέγξει τις εφημερίδες του.

5. Καλό θα είναι να μην μιλάει για μαύρα ταμεία και «μαύρα» γενικώς, όποιος μοσχαναθρεύτηκε με τα λεφτά των «μαύρων» χουντικών εργολάβων της πιο μαύρης περιόδου της 21Ης Απριλίου (Αρχεία ΤΕΕ και ΜΟΜΑ).

Υ.Γ:. Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ εύχεται στον πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του, καλή χρονιά και… σε καλή μεριά…

Β. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Όλγας Γεροβασίλη:

«Θα είμαστε η κάθε λέξη του Συντάγματος» δήλωνε ο πρωθυπουργός στις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη δέσμευσή του που αθετεί, και πιθανότατα, ούτε η τελευταία.

Στην περίπτωση της κυρίας Γεροβασίλη, το άρθρο 57 του Συντάγματος είναι σαφέστατο κι επιτάσσει πως κάθε βουλευτής που συμμετέχει σε εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες στο δημόσιο, θα πρέπει να παραιτηθεί εντός οκτώ ημερών.

Η κυρία Γεροβασίλη δεν το έπραξε γιατί απλώς δεν την βόλευε. Αλλά παραιτήθηκε μόλις ανέλαβε υπουργός, επειδή όπως τονίζει τότε υπήρχε ασυμβίβαστο. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να αναγνωρίζει ότι η εταιρεία της είναι πάροχος του δημοσίου, όταν είναι υπουργός, αλλά να μην το δέχεται για τα τρία χρόνια που ήταν απλώς βουλευτής;

Η κυρία Γεροβασίλη υποστηρίζει πως κάθε γιατρός μπορεί με μια απλή αίτηση να παρέχει υπηρεσίες στον ΕΟΠΠΥ, αποσιωπώντας το γεγονός, ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τέσσερα χρόνια να συνάψει συμβάσεις με νέους γιατρούς, ανανεώνοντας μόνο τις παλαιές, όπως αυτή που έχει υπογράψει η εταιρεία «ΑΛΕΞΙΟΥ-ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ.Ο.Ε.» στην Άρτα και η οποία δημοσιεύεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η περίπτωση της κυρίας Γεροβασίλη δεν θα κριθεί από την αρμόδια επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, στην οποία κατέχει την πλειοψηφία, έχοντας την δυνατότητα να «κουκουλώσει» σκάνδαλα στελεχών της, όπως έκανε στο παρελθόν με τις περιπτώσεις Σταθάκη και Φλαμπουράρη.

Η περίπτωση της κυρίας Γεροβασίλη θα κριθεί –όπως προβλέπει το άρθρο 58 του Συντάγματος- από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, δηλαδή από την Δικαιοσύνη που έχει αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν υπακούει στις κυβερνητικές επιθυμίες και στα κομματικά κελεύσματα.

ΝΔ: Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταληφθεί από πανικό

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την κυρία Γεροβασίλη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταληφθεί από πανικό.

Όσο κι αν ενοχλούνται, η νομιμότητα και η κανονικότητα θα επιστρέψουν στη χώρα.

Αυτό ισχύει και για την περίπτωση της κυρίας Γεροβασίλη.

Καλή χρονιά!».

Το Ποτάμι: «Παλιά μου τέχνη ΣΥΡΙΖΑ - Αντί να απαντήσουν βρίζουν»

«Οι γνωστοί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντί να απαντήσουν βρίζουν. Τσιμουδιά για την ουσία της υπόθεσης της κυρίας Γεροβασίλη» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη.

Και συνεχίζει «το Ποτάμι» αναπαντώντας στο πρωθυπουργικό γραφείο: «Το ίδιο που κάνουν πάντα: από τα ταξίδια του κ. Παππά στο Καράκας ως τις offshore της Αυγής. Τους καλούμε ή να διαψεύσουν το δημοσίευμα ή να παραιτηθεί η κυρία Γεροβασίλη. Απάντηση δεν είναι ούτε οι ύβρεις τους ούτε οι "τρολιές" τους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ τα λέει στους νέους «Γεωργαλάδες» του κομιστή της Μέρκελ Αλέξη Τσίπρα"

ΠΑΣΟΚ: Οι αρμόδιοι θεσμοί να ελέγξουν άμεσα το πόθεν έσχες Γεροβασίλη

Τις αποκαλύψεις από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για το πόθεν έσχες της Όλγας Γεροβασίλη σχολίασε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την κυρία Γεροβασίλη είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Οι αρμόδιοι θεσμοί οφείλουν άμεσα να ελέγξουν και να ρίξουν άπλετο φως στο πόθεν έσχες του κυβερνητικού στελέχους» τονίζει ο κ. Χρηστίδης.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Οι αρμόδιοι θεσμοί να ελέγξουν άμεσα το πόθεν έσχες Γεροβασίλη"

Χάρης Θεοχάρης: Ο Τσίπρας να αποπέμψει τη Γεροβασίλη αν δεν παραιτηθεί μόνη της

Μετά τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι και ο Χάρης Θεοχάρης με παρέμβασή του στο Twitter ζητά την παραίτηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, έπειτα από πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», σύμφωνα με το οποίο η υπουργός κατείχε επί τρία χρόνια, κατά παράβαση του Συντάγματος την ιδιότητα του βουλευτή και ταυτόχρονα ήταν μέτοχος σε εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες προς το Δημόσιο.

Όπως γράφει ο ανεξάρτητος βουλευής αποτελεί πλέον «μονόδρομο» για την κυρία Γεροβασίλη να «παραιτηθεί» εφόσον «παραβίασε συνταγματικές διατάξεις». «Αν δεν το πράξει, ο πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη και να την απόπέμψει» σημειώνει ο κ. Θεοχάρης.

Δείτε τα tweets του Χάρη Θεοχάρη

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάρης Θεοχάρης: Ο Τσίπρας να αποπέμψει τη Γεροβασίλη αν δεν παραιτηθεί μόνη της"

Ως τις 23:00 μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ

Μέχρι τις 11 το βράδυ θα λειτουργήσουν σήμερα ΗΣΑΠ, μετρό και Τραμ .Από τις 10 θα αποσύρονται σταδιακά λεωφορεία και τρόλεϊ.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν ως εξής:

Από Ανθούπολη στις 22:42,
Από Ελληνικό στις 22:40,
Από Αγία Μαρίνα προς Αεροδρόμιο στις 21:56,
Από Αγία Μαρίνα προς Δ.Πλακεντίας στις 22:46,
Από Αεροδρόμιο προς Αγία Μαρίνα στις 22:00,
Από Δ. Πλακεντίας προς Αγία Μαρίνα στις 22:39,
Από Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις στις 23:00.

Από τον ΟΑΣΑ ανακοινώνεται ότι τις ημέρες αργίας, 1 και 6 Ιανουαρίου 2017 θα ισχύσει πρόγραμμα δρομολογίων Κυριακής και αργιών για λεωφορεία και τρόλεϊ.

Στις 02/01/2017, ημέρα Δευτέρα, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δρομολόγησης «Σαββάτου» με τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες:
– θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιμέρους ανάγκες των γραμμών (πρώτα δρομολόγια 05:00, ειδικά δρομολόγια κ.τ.λ. ) με στόχο να καλυφθούν οι ελλείψεις που τυχόν προκύπτουν με την αλλαγή των δρομολογήσεων από καθημερινή σε Σάββατο.
– Οι γραμμές του αεροδρομίου θα λειτουργήσουν με το προγραμματισμένο πρόγραμμα των 7-ημερών.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ως τις 23:00 μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ"

Πρωτοχρονιά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μουσική και πυροτεχνήματα

Το ΚΠΙΣΝ ανοίγει τις πύλες του για να γιορτάσει μαζί σας μιας μοναδική Παραμονή Πρωτοχρονιάς, γεμάτη εκπλήξεις!

Το τελευταίο βράδυ του 2016, στις 23.00, το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται το νέο έτος με ένα άκρως Πρωτοχρονιάτικο υπαίθριο πάρτυ, με πολύ μουσική, χορό, κεράσματα, εκπλήξεις και πολύχρωμα πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον αθηναϊκό ουρανό.

Εκτός από το πάρτυ, στο πλαίσιο της γιορτινής ατμόσφαιρας της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, θα πραγματοποιηθεί ο ξεχωριστός αγώνας δρόμου «SNF RUN: Τρέχοντας προς τη Νέα Χρονιά» (31/12, 23.40), ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί ακροβατικό show από τους The 7 Fingers (31/12. 23.40)!

Το ΚΠΙΣΝ όμως έχει προβλέψει και για όσους δεν θα μπορέσουν να παραστούν στο υπαίθριο πάρτυ. Στις 23:30 θα ξεκινήσει η ζωντανή μετάδοση για την αλλαγή του χρόνου στο www.SNFCC.org/live.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοχρονιά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μουσική και πυροτεχνήματα "

Ποτάμι: Περιμένουμε την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη

Την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη μετά τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για το ασυμβίβαστο, ζητεί με ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Το κόμμα της αντιπολίτευσης αναφέρει πως «η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε όλες αυτές τις συνταγματικές διατάξεις και πρέπει έστω και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες της».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:
«Tο Σύνταγμα στο άρθρο 57 είναι απολύτως σαφές: Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.

Επίσης, το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια ότι οι Βουλευτές οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. «Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή», είναι η σαφής συνταγματική διάταξη.

Η κυρία Γεροβασίλη παραβίασε όλες αυτές τις συνταγματικές διατάξεις και πρέπει έστω και τώρα - που η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την αντισυνταγματική της συμπεριφορά - να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί από βουλευτής. Αν δεν το πράξει οφείλει ο πρωθυπουργός να την αποπέμψει και παράλληλα να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις μαρτυρούν, για άλλη μια φορά, τον πλημμελή έλεγχο του Πόθεν Έσχες αφού η παραβίαση του συντάγματος δεν διαπιστώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά από δημοσιογράφους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Περιμένουμε την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη"

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις

Η σχετικά πρόσφατη περιπέτεια υγείας που είχε ο πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης, έφερε και πάλι στο προσκήνιο μια κατάσταση που αντιμετωπίζει συχνά το προσωπικό των νοσοκομείων, αυτή των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Τα δημοσιεύματα ήταν απανωτά, ο στόχος και πάλι ήταν τα δημόσια νοσοκομεία.
Κανείς δεν έψαξε, δεν αναρωτήθηκε και, κυρίως, δεν παρουσίασε την αναλυτική πορεία του ασθενούς από ιδιωτικό θεραπευτήριο σε δημόσιο και μετά πάλι σε ιδιωτικό και ακόμα περισσότερο δεν έγινε γνωστό σε ποιο σημείο της πορείας του ο ασθενής μολύνθηκε από μια σχετικά ήπια λοίμωξη, απ’ την οποία ευτυχώς βγήκε νικητής.
Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σχολιαστές φάνηκαν πρόθυμοι να πυροβολήσουν το Λαϊκό Νοσοκομείο, την ώρα που είναι γνωστό ότι οι λοιμώξεις μπορούν να συμβούν τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Στον απόηχο αυτής της συγκεχυμένης κατάστασης βρήκε την ευκαιρία η ΠΟΕΔΗΝ να εκδώσει ένα δελτίο Τύπου (22/11/2016), σε μικροκομματικό και κυρίως αντιεπιστημονικό ύφος, όπου παρέθετε σκόρπια νούμερα αναφορικά με την πορεία των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την απαξίωση της δημόσιας υγείας.
Το βασικό στοιχείο που έλειπε απ’ τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν τα προηγούμενα μεγέθη, με λίγα λόγια τα στοιχεία περασμένων ετών ώστε να γίνει η σχετική σύγκριση και να βγουν σαφή συμπεράσματα.
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος φορέας καταμέτρησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα στοιχεία του οποίου προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση Λοιμώξεων από Πολυανθεκτικά Gram–Αρνητικά Παθογόνα σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που φέρει την ονομασία «Προκρούστης». Για έναν αδιευκρίνιστο βέβαια λόγο, τα στοιχεία αυτά έχουν καιρό να δημοσιοποιηθούν.
«Οταν είχαν πρωτακούσει για το σχέδιο “Προκρούστης” δεν πίστευα ότι θα λειτουργήσει. Παραδόξως όμως και για τα ελληνικά δεδομένα λειτουργεί, τουλάχιστον σ’ ένα επίπεδο καταγραφής και επίπτωσης των λοιμώξεων», λέει στην «Εφ.Συν.» ένας νοσηλευτής δημόσιου νοσοκομείου (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας). Εδώ και χρόνια εργάζεται ως νοσηλευτής επιτήρησης λοιμώξεων και η δουλειά του είναι να φροντίζει ώστε η οποιαδήποτε λοίμωξη που θα παρουσιαστεί να απομονωθεί και να μην εξαπλωθεί στο υπόλοιπο νοσοκομείο.
«Υπάρχει πρόβλημα με τις λοιμώξεις και πάντα υπήρχε», μας λέει. «Το θέμα δεν είναι αν λείπει ένα σαπούνι που θα πλύνει τα χέρια του ο νοσηλευτής ή ο γιατρός. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Αν θέλει κάποιος να πλύνει τα χέρια του και να απολυμανθεί, θα βρει τρόπο να το κάνει.
»Το θέμα είναι ότι είμαστε πολύ πίσω στη χρήση των πρωτόκολλων εκείνων που εκμηδενίζουν τον κίνδυνο παρουσίασης μιας λοίμωξης. Π.χ. στην Αμερική για να αλλαχθεί ο καθετήρας ενός ασθενούς, ασχολούνται τρία άτομα.
»Ενας νοσηλευτής κι ένας γιατρός που κάνουν την αλλαγή κι ένας άλλος νοσηλευτής που καταγράφει και υπαγορεύει τη διαδικασία βήμα προς βήμα. Αν γίνει κάτι με λάθος τρόπο, τότε η διαδικασία σταματά και επαναλαμβάνεται ξανά απ’ την αρχή ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ασφάλεια.
»Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά είναι ο τρόπος που δουλεύουν κι έχει αποτέλεσμα. Τα περιστατικά νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ελάχιστα εκεί».

Οι πύλες των μικροβίων

Ο χάρτης των λοιμώξεων Ο χάρτης των λοιμώξεων για MRSA (επάνω) και βακτήριο πνευμονίας (κάτω) στην Ευρώπη | 
Αγγειοκαθετήρες, ουροκαθετήρες, αναπνευστήρες είναι τα συνηθισμένα αντικείμενα, οι «πύλες εισόδου του ασθενούς», όπως τις αποκαλεί ο νοσηλευτής, απ’ όπου μπορεί να εισχωρήσει κάποιο μικρόβιο και να προκαλέσει πρόβλημα.
Ποια είναι όμως τα κύρια είδη νοσοκομειακών λοιμώξεων και ποια μικρόβια τις προκαλούν;
● Η νοσοκομειακή πνευμονία, που παρατηρείται κυρίως σε κατακεκλιμένους ασθενείς. Βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, η τραχειοστομία, η ανεπαρκής κινητοποίηση του ασθενούς, η ελλιπής παροχέτευση των βρογχικών εκκρίσεων και τα χρόνια εξαντλητικά νοσήματα.
● Οι ουρολοιμώξεις, που οφείλονται στην παρουσία ουροκαθετήρα. Στους προδιαθεσικούς παράγοντες συγκαταλέγονται η πλημμελής αντισηψία κατά την τοποθέτηση του καθετήρα, η μη έγκαιρη αντικατάστασή του, η ελλιπής φροντίδα του και η στάση στη ροή των ούρων.
● Η σηψαιμία, που συσχετίζεται κυρίως με την παρουσία περιφερικού ή κεντρικού καθετήρα, που, ως ξένο σώμα, ευνοεί την εγκατάσταση και τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.
● Οι λοιμώξεις των χειρουργικών τραυμάτων και των εγκαυμάτων.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 4.100.000 ασθενείς εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων να αγγίζει τις 37.000.
Ρωτάμε τον νοσηλευτή για τις νέες, κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.
Αυτές κυμαίνονται από απλές προφυλάξεις, όπως η διασφάλιση ότι οι ασθενείς κάνουν μπάνιο ή ντους πριν από το χειρουργείο και ότι οι ιατρικές ομάδες χρησιμοποιούν τις καλύτερες δυνατές μεθόδους για να καθαρίσουν τα χέρια τους, έως το πότε πρέπει να δίνονται αντιβιοτικά ώστε να αποφεύγονται οι λοιμώξεις, ποια απολυμαντικά είναι τα καλύτερα πριν από την τομή και τι είδους ραφές πρέπει να χρησιμοποιούν οι γιατροί.
Με τις κατευθυντήριες οδηγίες συνιστάται στους ασθενείς να παίρνουν αντιβιοτικά για την αποφυγή λοιμώξεων μόνο πριν και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου –ένα μέτρο το οποίο ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει κρίσιμης σημασίας προκειμένου να επιβραδυνθεί η επέκταση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.
«Είναι σίγουρα ένας μπούσουλας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε περίπτωση ασθενούς είναι μοναδική», μας λέει ο νοσηλευτής. Υπερθεματίζει πάντως για την απολύμανση και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, ενώ δεν παραλείπει να αστειευτεί και με τις συνέπειες της κρίσης.
«Είναι γνωστό ότι πριν από ένα χειρουργείο ξυρίζουμε τον ασθενή στην περιοχή που θα γίνει η επέμβαση. Πριν από την κρίση αυτό γινόταν με ειδικές μηχανές για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος ή μια αμυχή που θα μπορούσε να αποτελέσει πύλη εισόδου κάποιου μικροβίου στο σώμα. Πλέον, έχουμε επιστρέψει στα... πατροπαράδοτα ξυραφάκια καθώς το κόστος των μηχανών είναι απαγορευτικό».
Για τον ίδιο, ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, τόσο μέσα στο νοσοκομείο όσο και έξω απ’ αυτό.
Τον προηγούμενο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της μέρας που είναι αφιερωμένη κατά της κατάχρησης των αντιβιοτικών, ο Vytenis Andriukaitis, επίτροπος της Ε.Ε. για την Υγεία και την Ασφάλεια, δήλωσε πως «η αντίσταση στα αντιβιοτικά πρέπει επιτέλους να περιοριστεί, διαφορετικά η Ιατρική θα γυρίσει 100 χρόνια πίσω».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά συνεχίζει να αυξάνει, με 8 χώρες να αναφέρουν διαπεριφερειακή εξάπλωση και 3 χώρες ενδημική κατάσταση.
Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις 3 χώρες συνεχώς περισσότερα νοσοκομεία δέχονται επανειλημμένα ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς.
Στην Ελλάδα για το 2016, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχετικό συνέδριο απ’ την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, αποδεικνύουν τη στενή σχέση των Ελλήνων με τα αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση αντιβιοτικών -αν και με πτωτική τάση- και συγχρόνως κατέχει ένα από τα πλέον υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμια κλίμακα.
Ειδικότερα, ένας στους δύο ενήλικες παίρνει αντιβιοτικά για βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, δηλαδή για ιώσεις στις οποίες δεν είναι καν δραστικά τα αντιβιοτικά. Επίσης, ένας στους τέσσερις τα προμηθεύεται χωρίς συνταγή ενώ ο ένας στους τρεις αποθηκεύει στο σπίτι του αντιβιοτικά για «ώρα ανάγκης»!

Ανθεκτικές λοιμώξεις

Αλκιβιάδης ΒατόπουλοςΑλκιβιάδης Βατόπουλος | 
«Το θέμα δεν είναι ότι τα περιστατικά των λοιμώξεων στην Ελλάδα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από εκείνα του μέσου όρου της Ευρώπης, αλλά ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικές λοιμώξεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και επιστημονικός υπεύθυνος στο Κεντρικό Εργαστήρι Δημόσιας Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Για τον ίδιο, οι αιτίες των λοιμώξεων είναι πολλές: Είτε από τα αντιβιοτικά που υπάρχουν και τα καταναλώνουμε μέσω τροφίμων (πουλερικά, κρέατα κ.λπ.) -ένα θέμα του οποίου οι επιπτώσεις τώρα απασχολούν ουσιαστικά την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα- είτε από εκείνα που παίρνουμε απ’ το φαρμακείο για ένα απλό κρυολόγημα, έως την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και τον χειρισμό των ασθενών.
«Π.χ. αν αφεθεί ένας παππούς με καθετήρα για μέρες επειδή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να τον πάει στην τουαλέτα, τότε είναι πιθανό να πάθει λοίμωξη», λέει χαρακτηριστικά. Σημαντικό επίσης, όπως λέει, είναι το θέμα της απολύμανσης των χώρων και του ιατρικού προσωπικού.
Με τον κ. Βατόπουλο σερφάραμε στον απεικονιστικό λοιμωξιολογικό χάρτη που βρίσκεται στη διεύθυνση http://atlas.ecdc.europa.eu/public/index.aspx και αποτελεί εργαλείο μέτρησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το «χρώμα» της Ελλάδας είναι στο κόκκινο ή σε αποχρώσεις αυτού, ενώ σε κοντινή προς εμάς κατάσταση σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αντιθέτως, η Σκανδιναβία και γενικότερα οι χώρες του Βορρά δείχνουν να έχουν ελάχιστα κρούσματα. Εδώ βέβαια ο κ. Βατόπουλος σημειώνει το εξής:
«Στην Ολλανδία μπορεί τα κρούσματα από MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη, υπαίτιος για πολλές λοιμώξεις) στα νοσοκομεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ωστόσο έχουν πολλά κρούσματα στην κτηνοτροφία τους. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι ζήτημα χρόνου κάποια στιγμή να περάσει και σε ανθρώπους».
Με ποιον τρόπο μπορεί να περιοριστεί η συχνότητα των νοσοκομειακών λοιμώξεων;
Η πρωταρχική ευθύνη ανήκει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αποτελεί τον κύριο φορέα διασποράς των νοσογόνων μικροοργανισμών. Η εξέταση με γάντια μιας χρήσης, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η χρησιμοποίηση διαλυμάτων αλκοόλης ή χλωρεξιδίνης μετά το πλύσιμο των χεριών αποτελούν βασικά προστατευτικά μέτρα.
Ο περιορισμός των επεμβατικών πράξεων μόνο στις περιπτώσεις που αυτές είναι αναγκαίες είναι ένας άλλος τρόπος. Οι ουροκαθετήρες και οι φλεβικοί καθετήρες αποτελούν ανοιχτή πύλη εισόδου μικροβίων σε έναν οργανισμό που ήδη είναι εξασθενημένος από τη βασική του νόσο.
Ο περιορισμός στην κατάχρηση των αντιβιοτικών θα αναστείλει τη διασπορά πολυανθεκτικών μικροοργανισμών. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται πάντοτε με συνταγή γιατρού. Πρέπει κάθε φορά να επιλέγεται το ασθενέστερο που μπορεί να επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη.

Τι είναι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις

Νοσοκομειακή χαρακτηρίζεται μια λοίμωξη, όταν συμβαίνει 48-72 ώρες μετά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο ή και 5 ημέρες μετά την έκδοση του εξιτηρίου. Ο περίπλοκος αυτός ορισμός έχει σκοπό να αποκλείσει λοιμώξεις που αποτέλεσαν αιτία εισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείο, αλλά και λοιμώξεις που ήταν σε στάδιο επώασης κατά την εισαγωγή.
Είναι φανερό εξάλλου, βάσει του ορισμού, ότι τα συμπτώματα μιας νοσοκομειακής λοίμωξης μπορεί να γίνουν εμφανή και μετά το εξιτήριο. Οι λοιμώξεις που δεν πληρούν τα κριτήρια του ορισμού χαρακτηρίζονται εξωνοσοκομειακές (ή λοιμώξεις της κοινότητας).
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις"

Ποιοι βουλευτές κερδίζουν τα περισσότερα στην Ευρώπη –Δεύτερη η Ελλάδα!

Ποιοι είναι οι καλύτερα αμοιβόμενοι βουλευτές στην Ευρώπη; Μετά από αίτημα των αναγνωστών του, το ιρλανδικό σάιτ thejournal.ie αποφάσισε να ερευνήσει τον μισθό τους σε όλη την ήπειρο και να συγκρίνει τα μεγέθη.
Επειδή ήταν δύσκολο να ανακαλυφθούν συνολικά τα εισοδήματα των πολιτικών και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν, η μελέτη επικεντρώνεται στα μικτά που κερδίζουν από τον επίσημο, ετήσιο μισθό τους. Οι διαφορές κόβουν την ανάσα.
Τρεις χώρες ξεπερνούν το πλαφόν των 100.000 ευρώ μικτά, ετησίως, για τους βουλευτές τους:
  • Ιταλία -125.220 ευρώ το χρόνο
  • Αυστρία -121.608 ευρώ το χρόνο
  • Γερμανία -108.984 ευρώ το χρόνο
  • Γαλλία -85.713 ευρώ το χρόνο
Η διαφορά με χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ είναι ιλιγγιώδης.
  • Ρουμανία, Βουλγαρία -20.000 ευρώ το χρόνο
Δείτε τον χάρτη πόσα παίρνουν οι πολιτικοί σε κάθε χώρα της Ευρώπης:
Ωστόσο, όπως σημειώνει το ιρλνδικό σάιτ, οι ευρωπαϊκές χώρες διαφέρουν και ως προς το γενικό οικονομικό τους πλαίσιο. Για να αποκτήσει κάποιος μια σωστή ιδέα για τον μισθό των βουλευτών  θα πρέπει να το συγκρίνει με το εισόδημα των πολιτών, δηλαδή με το ΑΕΠ της κάθε χώρας. Επομένως, στην Ιταλία, το εισόδημα ενός βουλευτή ισοδυναμεί με τέσσερις φορές το ΑΕΠ ανά κάτοικο (29.000 ευρώ το χρόνο).
Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, σημειώνει το ιρλανδικό σάιτ. Ενας βουλευτής στην Ελλάδα κερδίζει 61.620 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, δηλαδή τα μισά από όσα παίρνει ένας Ιταλός βουλευτής, αλλά αν κρίνουμε από το γενικό οικονομικό πλαίσιο, αυτός ο μισθός του Ελληνα βουλευτή παίρνει άλλο νόημα. Κερδίζει στην πραγματικότητα τρεις φορές περισσότερα από το μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα του πολίτη που ανέρχεται σε 18.331 ευρώ. 

Πόσα κερδίζουν οι πρωθυπουργοί της Ευρώπης
Μόνο 20 από τις 28 χώρες της Ευρώπης έδωσαν νούμερα για τους ετήσιους μισθούς των πρωθυπουργών τους. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είναι η καλύτερα αμοιβόμενη ηγέτης της ευρωπαϊκής ένωσης με μικτό ετήσιο εισόδημα 325.955 ευρώ. Πρόκειται για οκτώ φορές το μέσο εθνικό εισόδημα ενός Γερμανού.
Η Γαλλία επίσης αμείβει καλά τον πρόεδρό της και έρχεται στην τέταρτη θέση. Ο μικρός ετήσιος μισθός είναι 178.920 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές πάνω από το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός γάλλου πολίτη που είναι 36.572 ευρώ.
Καλοπληρωμένος είναι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ο οποίος βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με έναν ετήσιο μικτό μισθό 178.920 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός πολίτη που είναι 36.572 ευρώ.
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι βουλευτές κερδίζουν τα περισσότερα στην Ευρώπη –Δεύτερη η Ελλάδα! "

Παραίτηση της Ο. Γεροβασίλη με αφορμή δημοσίευμα ζητεί η Ν.Δ.

Την παραίτηση της Ολγας Γεροβασίλη ζητά η Νέα Δημοκρατία με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Όπως αναφέρει η ΝΔ, η κυρία Γεροβασίλη την τριετία 2012 - 2015, όπως η ίδια παραδέχεται, ήταν ταυτοχρόνως βουλευτής και μέτοχος της εταιρίας «Κ. ΑΛΕΞΙΟΥ - Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο.Ε.».

«Η κυρία Γεροβασίλη την τριετία 2012 - 2015, όπως η ίδια παραδέχεται, ήταν ταυτοχρόνως βουλευτής και μέτοχος της εταιρίας “Κ. ΑΛΕΞΙΟΥ - Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο.Ε.”.

Εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες στον ιατρικό τομέα και είχε ως πελάτη της το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα τον ΕΟΠΥΥ και το δημόσιο νοσοκομείο της Άρτας.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυρία Γεροβασίλη είναι βουλευτής στο νομό της Άρτας.

Η κυρία Γεροβασίλη γνώρζει ότι η ιδιότητα του μετόχου σε εταιρία η οποία έχει συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί ασυμβίβαστο με την βουλευτική ιδιότητα όπως προβλέπει με σαφή τρόπο το Σύνταγμα.

Επομένως είναι βαρύτα εκτεθειμένη.

Οφείλει να αναζητήσει κάποια ίχνη ευθιξίας, να ζητήσει μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό και να παραιτηθεί από την βουλευτική ιδιότητα.

Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να το κάνει γιατί είναι απολύτως εθισμένη στο ψέμα και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού που ήταν η αποστολή που υπηρέτησε ως Κυβερνητική Εκπρόσωπος όλο αυτό το διάστημα.

Δεν πρέπει, όμως, να ελπίζει ότι αυτή η προκλητική και αντισυνταγματική συμπεριφορά θα περάσει χωρίς επιπτώσεις», αναφέρει η ΝΔ.

Η απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη

Από την πλευρά της η Ο. Γεροβασίλη προχώρησε σε μια μακροσκελή απάντηση στο πρωτοσέλιδο τίτλο και θέμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» τονίζοντας πως «Πρώτο Θέμα -Β. Χιώτης (σ.σ. ο συντάκτης του κειμένου) και αλήθεια έχουν ασυμβίβαστο».

Η υπουργός κάνει λόγο για «λασπολογίες και ψέματα», και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ξεκινώντας από το δημοσίευμα, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι με βάση τη δήλωση πόθεν έσχες της υπουργού, ήταν «τρία χρόνια παράνομα βουλευτής», υπό την έννοια ότι ήταν μέτοχος σε ακτινοδιαγνωστικό κέντρο που είχε σύμβαση με το Δημόσιο και μεταβίβασε το ποσοστό της στο γιό της το 2015.

Σε πρώτο χρόνο, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αντέδρασε μέσω twitter, σημειώνοντας: «Ο κ. Χιώτης δεν έβαλε μυαλό απ' τα ψεύδη του για τον Γ. Κατρούγκαλο και το "λάθος" για το σπίτι του πρωθυπουργού. Σειρά μου να τον βοηθήσω!».

Για να ακολουθήσει μερικές ώρες αργότερα, η απάντηση της υπουργού, η οποία επιλέγει να ξεκινήσει από τον πολιτικό μανδύα της υπόθεσης.

«Έτσι, «μετά:

-την αποτυχία του κλεισίματος της αριστερής παρένθεσης,
-την κινδυνολογία για το μη κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης -που έπεσε στο κενό-,
-την αποκάλυψη της υποτελούς κι αντιλαϊκής στάσης της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - διά του "παρών" στη χορήγηση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, μετά το τηλεφώνημα Σόιμπλε-,
-την αποκάλυψη της, τουλάχιστον, κακής πρακτικής δανειοδότησης τόσο του κόμματος της ΝΔ όσο και της γνωστής εκδοτικής επιχείρησης στα Χανιά, συμφερόντων του σημερινού προέδρου της,
-την αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα του κ. Κατρούγκαλου και τη δημόσια συγνώμη του Βήματος για το ότι, τελικά, το ρεπορτάζ του κ. Χιώτη και οι τίτλοι στην "υπόθεση Κατρούγκαλου" ήταν ψευδή,
-την αποτυχημένη προσπάθεια απαξίωσης του πρωθυπουργού και τη δημόσια συγνώμη του κ. Χιώτη για τα ψεύδη του για την υπόθεση του σπιτιού του Αλέξη Τσίπρα,
-την "πολυεπίπεδα αποδεικτική" δήλωση "πόθεν έσχες" του κ. Μητσοτάκη,
-το τέλος της αποτυχημένης προσπάθειας να κρατήσουν επί μακρόν δημοσκοπικά συσπειρωμένους τους ψηφοφόρους της ΝΔ και
-ενόψει της ακόμη μεγαλύτερης πολιτικής τους φθοράς, που επέρχεται με το επικείμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος,

προσπαθεί ο κ. Χιώτης και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ να αποπροσανατολίσουν το λαό και να τον κάνουν να ξεχάσει τη μεγάλη εικόνα, τις σαραντάχρονες ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών και προσώπων», υποστηρίζει η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, που προσθέτει:

«Προσπαθούν, με ψέματα, υπονοούμενα, ανακρίβειες, λάθη και λάσπη να στοχοποιήσουν πρόσωπα, να απαξιώσουν την κυβέρνησή μας και να πείσουν πως είμαστε ίδιοι. Κοιτώντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη και στ' αλήθεια απαιτώντας να ξεχάσουμε το παντελώς αναξιόπιστο παρελθόν τους, προβάλλουν το "αξιακό" τους σύστημα σαν να είναι το δικό μας.

Γι' αυτό χρησιμοποιούν λασπολογίες και ψέματα. Είναι η τελευταία καταφυγή ενός απελπισμένου συστήματος, που δεν ανέχεται την αριστερά στην κυβέρνηση και δε διστάζει να ξεφτιλίσει, για ακόμη μία φορά, τα πρόθυμα εργαλεία του. Δική μας καταφυγή είναι η αλήθεια και η Δικαιοσύνη, στην οποία, είναι προφανές, πως θα καταφύγω, αμυνόμενη».

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται στην απάντηση της υπουργού, «οι αλήθειες, λοιπόν, για το δημοσίευμα του κ. Χιώτη και του Πρώτου Θέματος, οι οποίοι φυσικά δεν μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν και τη δική μου άποψη πριν τα δημοσιευθέντα, είναι αυτές που ακολουθούν. Κι επειδή στον ιατρικό κόσμο λειτουργούν συντεταγμένα, υπεύθυνα όργανα, όποιος έχει αμφιβολίες ή απορίες για την ακρίβεια των κατωτέρω, μπορεί να απευθυνθεί και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».

Ειδικότερα, η υπουργός επικαλείται τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις: «Με την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2008 καταργήθηκε η διάταξη του άρθρου 57, η οποία όριζε ότι "τα καθήκοντα του βουλευτή είναι επίσης ασυμβίβαστα με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος". Η εν λόγω κατάργηση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συμμορφωθεί η χώρα μας στη νομολογία του ΕΔΔΑ (σχετ. «Λυκουρέζος κατά Ελλάδος», 2006). Ως αποτέλεσμα, το γενικό ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την άσκηση οιουδήποτε επαγγέλματος δεν ισχύει, και οι βουλευτές μπορούν να δραστηριοποιούνται νομίμως ως επαγγελματίες ιατροί.

Περαιτέρω, στο άρθρο 57 όπως ισχύει, προβλέπεται ότι η ιδιότητα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστη με τα έργα και τις ιδιότητες του ιδιοκτήτη, εταίρου, μετόχου, διοικητή, διαχειριστή, μέλους διοικητικού συμβουλίου, γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης που αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή την παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με αυτό συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.

Η ορθή και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου -κατά την οποία οι περιορισμοί των συνταγματικών δικαιωμάτων (εν προκειμένω αναφορικά με τα ασυμβίβαστα των βουλευτών) πρέπει να ερμηνεύονται στενά- ερμηνεία επιβάλλει τη συστολή των περιπτώσεων παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο σε αποκλειστικά συγκεκριμένες και ειδικές διαδικασίες, ιδίως μέσω δημοσίων διαγωνισμών ή αναθέσεων (σχετ. βλ. δήλωση ερμηνευτικού χαρακτήρα του Εισηγητή της Πλειοψηφίας, Πρακτικά ΡΚΖ, σελ. 5513)».

Όσον αφορά δε, τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, «οι συγκεκριμένες συμβάσεις οι οποίες συνάπτονται μεταξύ ΕΟΠΥΥ και τα Ιδιωτικά Ιατρεία ή Πολυϊατρεία ή εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης ή Ιατρικές εταιρείες δεν συνιστούν συμβάσεις στις οποίες εφαρμόζονται οι ειδικές διαδικασίες περί ανάθεσης ή διαγωνισμών του δημοσίου, αλλά είναι συμβάσεις στις οποίες προσχωρεί οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος ιατρός ή εταιρία, με μια απλή αίτησή του. Οι εν λόγω συμβάσεις συνάπτονται προκειμένου οι παρεχόμενες προς τους ασφαλισμένους πολίτες υπηρεσίες υγείας από τους ιατρούς να εντάσσονται και να αμείβονται στα πλαίσια του εθνικού συστήματος ασφάλισης υγείας. Κατ' επέκταση, δεν πρόκειται επί της ουσίας για συμβάσεις παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο, αλλά για παροχή υπηρεσιών υγείας -εφόσον ζητηθεί- προς τους ασφαλισμένους πολίτες, η δε σύναψη της σύμβασης αποτελεί μια τυπική διαδικασία, ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους, με σκοπό την υπαγωγή των συμβαλλομένων στις υποχρεώσεις της νομοθεσίας (ιδίως του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας) και την εκάστοτε προβλεπόμενη αποζημίωση.

«Κατά συνέπεια», εξηγεί στην απάντησή της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «η σύναψη των εν λόγω συμβάσεων από εταιρίες στις οποίες μετέχουν εν ενεργεία βουλευτές δεν εντάσσεται στους ανωτέρω περιορισμούς του Συντάγματος αφού δεν πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο βουλευτής μπορεί να εκμεταλλευθεί τη θέση του για να εξασφαλίσει κάποια προνομιακή ή πλεονεκτική θέση έναντι των συμπολιτών του. 'Αλλωστε, ένας πολύ μεγάλος αριθμός -όχι μόνο των εν ενεργεία, αλλά και των διατελεσάντων βουλευτών- ασκούσε το συγκεκριμένο επάγγελμα με βάση τις ανωτέρω διαδικασίες».

Συμπερασματικώς, η υπουργός υποστηρίζει ότι «η Ιατρική δεν είναι εργολαβία. Κανένα ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης της ιατρικής, ατομικά ή ως μέλος εταιρείας, δεν υπάρχει. Οι υποτιθέμενες "συναλλαγές" με το Δημόσιο, δηλαδή οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αφορούν παροχή υπηρεσίας -εφόσον ζητηθεί- προς τους ασφαλισμένους πολίτες και όχι προς το Δημόσιο. Σε αυτές έχουν πρόσβαση ελεύθερα, απεριόριστα και με προκαθορισμένες ίσες αμοιβές όλοι οι ιατροί της χώρας. Κανένα ειδικό προνόμιο, καμία ευνοϊκή μεταχείριση δεν προκύπτει για τους βουλευτές που παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, όπως όλως ανακριβώς και παραπλανητικώς επικαλείται το δημοσίευμα.

Τέλος, μετά την υπουργοποίησή μου, καθώς για τους υπουργούς δεν ισχύουν τα προαναφερθέντα, αλλά, όντως, υπάρχει ασυμβίβαστο, δεν ασκώ πλέον την Ιατρική, ούτε είμαι μέτοχος στην εν λόγω ιατρική εταιρεία», κάτι που προκύπτει (αυτό το τελευταίο) και από το επίμαχο δημοσίευμα, αφού γίνεται αναφορά στην παραίτησή της από το ακτινοδιαγνωστικό κέντρο το 2015».

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση της Ο. Γεροβασίλη με αφορμή δημοσίευμα ζητεί η Ν.Δ."

Διαζύγιο σε μισή ώρα!

Μειώνεται στο ελάχιστο ο χρόνος έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, με βάση νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ενώ μέχρι πρότινος, ο χρόνος αναμονής για τα συναινετικά διαζύγια ξεπερνούσε το ένα έτος, πλέον η διαδικασία αυτή, θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μισή ώρα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πηγαίνουν καθόλου σε δικαστήριο.

Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των πρωτοδικείων, αφού η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται ενώπιον συμβολαιογράφου και με συμβολαιογραφική πράξη θα ρυθμίζονται τόσο το διαζύγιο, όσο και όλα τα ζητήματα που απορρέουν από αυτό, όπως η επιμέλεια ανήλικων τέκνων και η διατροφή.

Κατ’αυτόν τον τρόπο, μειώνεται πέραν του χρόνου και το κόστος του διαζυγίου, σε περίπτωση πάντα που αυτό είναι συναινετικό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η δικαστική οδός κρίνεται αναπόφευκτη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαζύγιο σε μισή ώρα!"

Προβάδισμα 6,3% για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα 6,3 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία «δίνει» νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 22,8% (31,6% με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 16,5% (22,9%).

Στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, η Χρυσή Αυγή αγγίζει το 6,5% (9%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη το 5,5% (7,6%), το ΚΚΕ το 5,2% (7,2%), το Ποτάμι το 1,8% (2,5%), οι ΑΝΕΛ το 2,2% (3,1%), η Ένωση Κεντρώων το 2,5% (3,5%), η Λαϊκή Ενότητα το 1,2% (1,7%), η Πλεύση Ελευθερίας το 2,2% (3,1%) και η το ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1 (1,4%). Άλλο κόμμα θα προτιμούσε το 6,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 27,9%.

Η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης με 61% έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, συγκεντρώνοντας 23,5% έναντι 18% του Αλέξη Τσίπρα. Το αίτημα για άμεσες εκλογές γίνεται αποδεκτό μόνο από το 40% των πολιτών. Το 46% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση.

Ως προς τη στάση των πολιτών απέναντι στην Ευρωζώνη, το 47% επιθυμεί τη διάλυσή της και το 49,5% τη συνέχιση της ύπαρξής της. Αντίστοιχα, για το κοινό νόμισμα, το 42% πιστεύει ότι θα ήμασταν καλύτερα με τη δραχμή και το 45,5% επιμένει στο ευρώ.

Εξάλλου, οι προβλέψεις για την οικονομία εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξες - το 65% θεωρεί ότι το 2017 θα είναι χειρότερο από 2016 και παράλληλα έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των πολιτών.

Επίσης, το 34% των ερωτηθέντων προκρίνει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 23,5% προκρίνει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 21-22 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την αναγγελία των παροχών του πρωθυπουργού για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβάδισμα 6,3% για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news