facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Ντομπρόβσκις: «Περιττή και άχρηστη» η κίνηση Τσίπρα

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα οδήγησαν σε μία "περιττή και άχρηστη" κατάσταση τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Στην προσπάθειά του να χαμηλώσει τους τόνους, σημείωσε πως σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει "εντός τροχιάς". Κατέστησε όμως σαφές ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει μονομερώς κοινωνικές παροχές μετέθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για εβδομάδες εάν όχι για μήνες.

Η διαπραγμάτευση δεν είναι αδιέξοδη αλλά είναι "πιο ταραχώδης" σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες, όταν οι Βρυξέλλες εκτιμούσαν θα μπορούσαν να πετύχουν τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση "αυτές τις μέρες", είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τοποθετώντας τον νέο ορίζοντα για συμφωνία μέσα στους "επόμενους μήνες".

Ο κ. Ντομπρόφσκις υπογράμμισε ότι βάσει του Μνημονίου η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει παροχές χωρίς πρότερη συζήτηση με τους θεσμούς, και υπενθύμισε ότι στο πρώτο πόρισμα των θεσμών για το πακέτο Τσίπρα καταγράφονται σημαντικές ανησυχίες.

Δεν αναφέρθηκε στο εφάπαξ βοήθημα 617 εκατομμυρίων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όμως άφησε μικρό παράθυρο οι θεσμοί να εξετάσουν την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. "Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να δουλέψουν με τις ελληνικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προβλέψεις", είπε λακωνικά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις: «Περιττή και άχρηστη» η κίνηση Τσίπρα"

Νέο περιστατικό «ωμής» βίας σε προσφυγόπουλο: 13χρονος ξυλοκοπήθηκε από τους γονείς και τον αδελφό του

Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται 13χρονος πρόσφυγας από τη Συρία, ο οποίος, σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους γονείς του και τον μεγαλύτερο αδελφό του, σε δομή φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο 45χρονος πατέρας, η 43χρονη μητέρα και ο 19χρονος αδελφός συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, απ' όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο περιστατικό «ωμής» βίας σε προσφυγόπουλο: 13χρονος ξυλοκοπήθηκε από τους γονείς και τον αδελφό του"

Deutsche Welle:«Ο Τσίπρας βλάπτει την Ελλάδα»

Τι απέμεινε από το πέρασμα Τσίπρα στην καγκελαρία; Ο γερμανικός τύπος επιχειρεί να αξιολογήσει τη συνάντηση με τα γνωστά ανακλαστικά καχυποψίας στο πρόσωπο του έλληνα πρωθυπουργού.
Το πολιτικό στίγμα της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα στην καγκελαρία προσπαθεί να αποτυπώσει ο γερμανικός τύπος στη βάση των δηλώσεων που έγιναν πριν από τη συνάντηση. Από τα δημοσιεύματα που διαβάσαμε γίνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο σαφές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία κυρίως σε ότι αφορά τις ειλικρινείς προθέσεις του να συμβάλει στο ξεπέρασμα της ελληνική δημοσιονομικής κρίσης. Από την άλλη τα συμφέροντα της γερμανικής πλευράς είναι καίρια.

Ρεαλισμός
Berlin PK Alexis Tsipras & Angela Merkel (Reuters/F. Bensch)
Ο μαθητής και η δασκάλα
Αρχίζοντας από τη Handelsblatt ο αρθρογράφος της καλεί σε περισσότερο ρεαλισμό. «Οι χώρες του ευρώ θέλουν να φέρουν τον Τσίπρα στα λογικά του απειλώντας με πάγωμα για μικρό χρονικό διάστημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Θα έχουν οι πιέσεις αποτέλεσμα; Χωρίς υποχωρήσεις από την πλευρά τους ο Τσίπρας δεν πρόκειται να επιβιώσει πολιτικά το 2017, ένα σενάριο που δεν συμφέρει τη Μέρκελ λόγω της προσφυγικής κρίσης». Ο σχολιαστής ανατρέχει στις προσπάθειες που έκανε η καγκελάριος πριν από ενάμιση χρόνο να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη ενάντια στις απόψεις οικονομολόγων και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος από καιρό έλεγε ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι πολιτικά δύσκολα εφαρμόσιμες. «Σε αυτό ακριβώς το σημείο το ΔΝΤ επιμένει σε περισσότερο ρεαλισμό λέγοντας ότι είτε οι Ευρωπαίοι θα χαμηλώσουν τους στόχους λιτότητας που απαιτεί ελάφρυνση του χρέους, είτε θα παραμείνουν στους φιλόδοξους στόχους τους, αλλά θα χρειαστούν τη δέσμευση των Αθηνών ότι θα τηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο μέχρι τώρα δρόμος των Ευρωπαίων, αυστηροί όροι με μεγάλη δόση αισιοδοξίας ότι κάποτε η Ελλάδα θα τους τηρήσει, δεν θέλει να τον διαβεί πλέον το ΔΝΤ. Και δικαίως». 
Η Wirstchaftswoche στη διαδικτυακή της έκδοση είναι πιο κατηγορηματική για το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας βλάπτει την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Ο έλληνας πρωθυπουργός παρακαλεί το Βερολίνο για ελάφρυνση του χρέους. Το ότι δεν βρίσκει ανταπόκριση από την ΄Αγκελα Μέρκελ οφείλεται σε δύο λάθη του». Ο σχολιαστής αναφέρει τα δύο σοβαρά λάθη που διέπραξε με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αρνητική του στάση προς το ΔΝΤ και διερωτάται: «Ήθελε πράγματι να κάνει κάτι καλό στους συνταξιούχους που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές ή ήθελε να βελτιώσει τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του;».
Ο μαθητής και η δασκάλα
Deutschland Männer in Sammelunterkunft (picture-alliance/dpa/F. Rumpenhorst)
Παρόμοιες σκηνές θέλει να αποφύγει η Μέρκελ προεκλογικά
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιχειρεί αποτύπωση του κλίματος ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και την καγκελάριο την ώρα των δηλώσεων. «Επικρατούσε εκείνη η τεταμένη ατμόσφαιρα που συνήθως υπάρχει όταν ένας μαθητής προσπαθεί να πείσει τη δασκάλα του ότι έκανε τα μαθήματά του», περιγράφει χαρακτηριστικά τη σκηνή. «Και μάλιστα μπροστά σε μια  δασκάλα που δεν θέλει να δείξει τη μεγαλοθυμία της (…). Όποιος ήλπιζε, όπως οι βουλευτές της Χριστιανικής  Ένωσης, ότι θα τα ψάλει στον Τσίπρα για τις παροχές του στους συνταξιούχους απατήθηκε (…) Τη στιγμή που ο έλληνας πρωθυπουργός μιλούσε για τις τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής σταθερότητας, η καγκελάριος είχε το βλέμμα κολλημένο στο έδαφος. Μόνο όταν ο Τσίπρας ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα, γύρισε και κοίταξε τον μαθητή της φιλικά σαν να πέρασε το τεστ».
Για τον αρθρογράφο της διαδικτυακής σελίδας της Tagesschau, ειδησεογραφικής εκπομπής του πρώτου κρατικού καναλιού o Τσίπρας δεν έφερε στις αποσκευές του τριαντάφυλλα από την Αθήνα παραφράζοντας τίτλο γνωστού γερμανικού τραγουδιού, αλλά πολλές ερωτήσεις στην καγκελάριο. Ο αρθρογράφος παραθέτει τις διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών,  από τη διαφορά ηλικίας μέχρι τη διαφορά στα ποσά δισεκατομμυρίων που διαχειρίζονται, ο ένα ως χρέος και η άλλη στον προϋπολογισμό του 2017.  «Την ώρα που ο Σόιμπλε ρίχνει την προσοχή του στα χρήματα, υπάρχει για τη Μέρκελ ένα θέμα με μεγαλύτερη σημασία, για να μη πει κανείς με μεγάλη εκρηκτικότητα. Είναι οι 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, στα ασφυκτικά γεμάτα hot spots» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Σε περίπτωση που αποτύχει η διαμονή τους, τότε ορισμένοι θα πάρουν το δρόμο προς βορρά. Και τότε υπάρχει ο κίνδυνος φωτογραφιών και πρωτοσέλιδων που θα ήθελε η Μέρκελ να αποφύγει προεκλογικά. Επιπλέον η καγκελάριος χρειάζεται εταίρους στην περιοχή σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle:«Ο Τσίπρας βλάπτει την Ελλάδα»"

Συμμορία δουλεμπόρων που δρούσε σε Αττική και Πρέβεζα στα χέρια της ΕΛΑΣ

Χαρακτηριστικά δουλεμπορίου είχε η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών, από την Ελλάδα στην Ιταλία και από την Τουρκία στην Ελλάδα, η οποία εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και συντονισμένη επιχείρηση σε Αττική και Πρέβεζα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λιμενικό.

Τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία αποκόμισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσα σε ένα χρόνο που υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, δεν δίσταζαν να ξυλοκοπούν τους μετανάστες που έπεφταν στα νύχια τους, τους κρατούσαν παράνομα κάποια διαστήματα σε σπίτια- φυλακές, ενώ για την μεταφορά τους στην Ιταλία χρησιμοποιούσαν σκάφη, «σκυλοπνίχτες», με «καπετάνιο» έναν 35χρονο Αλβανό, χωρίς δίπλωμα και χωρίς γνώσεις στη ναυτική τέχνη.




Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα καθώς δύο φορές ακυρώθηκαν μεταφορές μεταναστών στην Ιταλία, από τον περασμένο Ιανουάριο, επειδή παρουσιάστηκαν νωρίς βλάβες στα πλωτά σκάφη που είχαν αγοράσει για τις μεταφορές.

Από την μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται είκοσι άτομα, εκ των οποίων 13 συνελήφθησαν σε Αττική και Πρέβεζα και άλλα επτά ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται.

Συλληφθέντες είναι τέσσερις Έλληνες, επτά Πακιστανοί, ένας Ινδός και ο 35χρονος Αλβανός «καπετάνιος». Από τους άλλους επτά που αναζητούνται, πέντε είναι ελληνικής υπηκοότητας, ένας Ινδός και ένας Πακιστανός.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Αστυνομία, το κύκλωμα δρούσε παράλληλα στην «εξαγωγή» μεταναστών προς την Ιταλία και στην διευκόλυνση άλλων από την Τουρκία στην Ελλάδα, από περάσματα του Έβρου.





Από κάθε μετανάστη, τα μέλη του κυκλώματος ελάμβαναν ως αμοιβή 2.000-2.500 ευρώ
Ως προς τον πρώτο σκέλος της «επιχείρησης», μέλη της οργάνωσης, είχαν αναλάβει τον εντοπισμό, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τη συγκέντρωση των αλλοδαπών που επιθυμούσαν να μεταβούν στην Ιταλία. Στη συνέχεια τους προμήθευαν με εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων με προορισμό την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα.
Καθ' οδόν όμως, τους κατεύθυναν να αποβιβαστούν πριν τον τερματικό σταθμό του λεωφορείου, σε προκαθορισμένο σημείο, όπου τους παραλάμβαναν άλλα μέλη της οργάνωσης και τους οδηγούσαν σε οίκημα που διατηρούσε η οργάνωση σε ερημική περιοχή της Πρέβεζας. Στο οίκημα αυτό τους έκρυβαν μέχρι το τελικό στάδιο της επιβίβασης στο σκάφος.






Η διαβίωση στο συγκεκριμένο οίκημα ήταν πραγματικά άθλια, ενώ ενδεικτικό της απάνθρωπης συμπεριφοράς των δουλεμπόρων είναι ότι κακοποιούσαν βάναυσα όποιον τολμούσε να διαμαρτυρηθεί και παράλληλα τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία, μέχρι να επιβιβαστούν στο σκάφος και να ολοκληρωθεί η μεταφορά.
Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 33 αλλοδαποί, (25 υπήκοοι Θιβέτ, 7 Πακιστάν και ένας Ινδίας) οδηγήθηκαν στην παραλιακή περιοχή της Αμμουδιάς Πρεβέζης (όρμος του Οδυσσέα), παρελήφθησαν από τον 35χρονο "καπετάνιο" και επιβιβάσθηκαν στο σκάφος, για την Ιταλία.

Τότε ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση των διωκτικών αρχών. Σκάφη του Λιμενικού μπλόκαραν το σκάφος των διακινητών ανοικτά των Παξών και το οδήγησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ ταυτόχρονα αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων εντόπισαν και συνέλαβαν σε Πρέβεζα και Αττική τα μέλη της οργάνωσης.
Εκτός από το σκάφος κατασχέθηκαν, πέντε αυτοκίνητα, 30.000 ευρώ και πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων.




Σε ότι αφορά την διευκόλυνση εισόδου παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, οι αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης, από κοινού με συνεργούς τους στην Ινδία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, παραλάμβαναν τους μετανάστες αμέσως μόλις έμπαιναν στην Τουρκία και τους μετέφεραν σε ειδικούς χώρους, κοντά στον Έβρο, όπου κρατούντο προσωρινά. Στη συνέχεια εισέρχονταν στην Ελλάδα, όπου τους παραλάμβαναν άλλοι και τους μετέφεραν με αυτοκίνητα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Πρέβεζα, όπου παρέμεναν υπό "κράτηση" μέχρι να πληρώσουν το συμφωνηθέν τίμημα.

Εκτιμάται ότι το κύκλωμα, κατάφερε να διευκολύνει την είσοδο από τα σύνορα του Έβρου 400 αλλοδαπών ενώ αποπειράθηκε να μεταφέρει στην Ιταλία πλέον των 100 αλλοδαπών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

ΑΠΕ- ΜΠΕ /protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Συμμορία δουλεμπόρων που δρούσε σε Αττική και Πρέβεζα στα χέρια της ΕΛΑΣ"

Βέβηλοι έγραψαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» σε εκκλησία στην Κρήτη

Μια απαράδεχτη ενέργεια καταγράφτηκε σήμερα το απόγευμα στην περιοχή του Λαγολιού.

Συγκεκριμένα άγνωστοι έβαλαν φωτιά στον Ιερό Ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου που βρίσκεται στο δρόμο Λαγολιού - Κλήματος και έκαψαν ένα μέρος του τέμπλου, μαζί με εικόνες.

Ευτυχώς εκείνη την ώρα περνούσε περαστικός που είδε τη φωτιά, κάλεσε βοήθεια από το χωριό και την έσβησαν.

Μάλιστα οι ιερόσυλοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους στα Αραβικά «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»…

Η βεβήλωση του Ιερού Ναού έγινε από τις 3:00 έως τις 5:00 το απόγευμα, σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές.

Ήδη αυτή την ώρα στο Τυμπάκι βρίσκεται Αστυνομική δύναμη και άνδρες της Ασφάλειας Ηρακλείου που ερευνούν την υπόθεση.

Ο Ιερός Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου είναι σημαντικό προσκύνημα για την ευρύτερη περιοχή και συγκεντρώνει πάρα πολλούς πιστούς στο πανηγύρι του!

arxagelowmixail 5
 1lagolio 2

1lagolio 3

1lagolio 4

1lagolio 5

1lagolio 6

1lagolio 7

1lagolio 8
1lagolio 10
e-mesara
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέβηλοι έγραψαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» σε εκκλησία στην Κρήτη "

Χτύπησαν τον περιπτερά και πυρπόλησαν το περίπτερο στην Τοσίτσα και Πατησίων στα Εξάρχεια

Εμπρηστική επίθεση στο περίπτερο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Τοσίτσα και Πατησιών δίπλα στο Πολυτεχνείο σημειώθηκε στις 6.30 το απόγευμα.

Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Star, άγνωστοι έβγαλαν τον περιπτερά έξω με τη βία, τον χτύπησαν και στη συνέχεια πυρπόλησαν το περίπτερο! Όλα έγιναν μπροστά στα μάτια των περαστικών, ένας από τους οποίους μάλιστα κατέγραψε τη στιγμή που το περίπτερο καίγεται.

Μετά την επίθεση, οι άγνωστοι δράστες διέφυγαν, ενώ ο άτυχος περιπτεράς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι.

Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής αφού πρώτα είχε διασφαλισθεί η προστασία τους από αστυνομικές δυνάμεις αφού στην περιοχή σημειώνονται πολύ συχνά επεισόδια με αντιεξουσιαστές.

Το περίπτερο που είχε "επιβιώσει" όλα τα τελευταία χρόνια αν και ήταν πάντα στο επίκεντρο επεισοδίων μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομίας, κάηκε σχεδόν ολοσχερώς.


Διαβάστε Περισσότερα » "Χτύπησαν τον περιπτερά και πυρπόλησαν το περίπτερο στην Τοσίτσα και Πατησίων στα Εξάρχεια"

Μπαράζ διαρρήξεων στην αγορά της Μυτιλήνης: Μετανάστες τα έκαναν γυαλιά-καρφιά

Σκηνικό πολέμου σε Ερμού και Επάνω Σκάλα με διαρρήξεις και ζημιές σε καταστήματα

Ανάστατη είναι σήμερα Σάββατο η αγορά της Μυτιλήνης από τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων που σημειώθηκαν τις νυχτερινές ώρες χθες από μετανάστες που έσπασαν τζαμαρία καταστήματος οπτικών στην Ερμού, προσπάθησαν να διαρρήξουν τα γραφεία της ΔΕΗ στο πάρκινγκ ενώ διέρρηξαν και δυο ταβέρνες στην περιοχή της Επάνω Σκάλας κλέβοντας χρήματα από τις ταμειακές μηχανές.



Η αστυνομική διεύθυνση Λέσβου δεν εχει κάνει επίσημη ανακοίνωση για τα περιστατικά, ενώ εχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που όπως αναφέρουν μαρτυρίες είναι αφρικανικής καταγωγής. Τα νέα περιστατικά έρχονται μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις διαρρήξεις που έχουν αναστατώσει την αγορά τις τελευταίες ημέρες.



Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Παπαρίσβας μετέβη σήμερα στα καταστήματα όπου σημειώθηκαν οι χθεσινοβραδινές διαρρήξεις και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

lesvosreport
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαράζ διαρρήξεων στην αγορά της Μυτιλήνης: Μετανάστες τα έκαναν γυαλιά-καρφιά"

Οριστικό: Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα στήνουν στις 23 Ιανουαρίου οι αγρότες όπως αποφασίστηκε στη Λάρισα

Περισσότεροι από 180 αγρότες απ’ όλη τη χώρα βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Λάρισας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των μπλόκων, με αντικείμενο τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Μετά από δύο και πλέον ώρες συζητήσεων, αποφασίστηκε να στηθούν πανελλαδικά μπλόκα τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ενώ τα σημεία στα οποία θα «στρατοπεδεύσουν» τα τρακτέρ σε κάθε νόμο, θα αποφασιστούν εν ευθέτω χρόνω από τις τοπικές συντονιστικές των μπλόκων.

«Η κλιμάκωση είναι μπλόκα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε τα ίδια αιτήματα με πέρυσι και κάποια επιπρόσθετα. Το μεγαλύτερο κέρδος από αυτή την υπόθεση των αγώνων είναι ότι έχει σταθεροποιηθεί και μονιμοποιηθεί η λειτουργία και η δράση της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων».

Για το ενδεχόμενο κοινής καθόδου και με τους υπόλοιπους αγρότες που πέρυσι έδωσαν τον αγώνα σε διαφορετικά μπλόκα χωρίς κοινό συντονισμό, είπε πως «εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν αγρότη στο να συμμετέχει στην κινητοποίηση, με τα αιτήματα που έχουμε και την γραμμή πάλης που είναι ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης, των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου».

Τέλος, απαντώντας στο κάλεσμα διαλόγου που απηύθυνε στους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ξεκαθάρισε ότι «διάλογο για το πόσο θα χάσουμε δεν κάνουμε. Αυτό θα το αποφασίσουμε εμείς οι αγρότες, αν και πότε θα συνεννοηθούμε».





onlarissa

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ της πανελλαδικής σύσκεψης που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

«Συγκεντρωθήκαμε, σήμερα Σάββατο,17 Δεκέμβρη 2016, στη Λάρισα, εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες και πάνω από 100 Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, για να πάρουμε μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η σημερινή πανελλαδική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από τις, κατά τόπους, πολύμορφες αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν σε διάφορες περιοχές της χώρας, στα πλαίσια σχετικής απόφασης που είχε παρθεί στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 30 Οκτώβρη, προκειμένου να γίνει ο απολογισμός και να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα, με πανελλαδικό συντονισμό και συγχρονισμό των κινητοποιήσεων.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις ήταν πετυχημένες, ανέδειξαν τα προβλήματα και τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, κατέδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις, ενώ έγιναν και σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση συντονισμού του αγώνα σε περιφερειακό επίπεδο.

Εκτενής και ουσιαστική συζήτηση έγινε για την ανάγκη να αναδειχτούν, ακόμα πιο καθαρά και πειστικά, οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες, τα οποία συνεχώς αυξάνονται και οξύνονται.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι για την αύξηση και την παραπέρα όξυνση των αγροτικών προβλημάτων ευθύνονται:

1ον: Τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο το οποίο ψήφισαν στη Βουλή οι 222 βουλευτές.

Μέτρα όπως:

* Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022.

* Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης,(από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια),ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν, ή όχι εισόδημα και πόσο.

* Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια που μας επιβάλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

* Η επιβολή πρόσθετου τέλους - το ονομάζουν «περιβαλλοντικό» - στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

* Η επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο.

* Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Και, βεβαίως, οι αγρότες θα υποστούμε και όλα τα άλλα δυσβάστακτα μέτρα που περιέχει το τρίτο μνημόνιο - μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους κλπ - που πλήττουν άγρια το ήδη πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού.

2ον: Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ 2015 - 2020 που εφαρμόζει, με συνέπεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% - ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον - ενώ, με εργαλείο «σφαγής» το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα κάποιων δυνάμεων στα μπλόκα που υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες. Επιβάλλονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

3ον: Τα καρτέλ των εφοδίων και της εμπορίας προϊόντων, τα μονοπώλια που, εκμεταλλευόμενα την «ελεύθερη» αγορά, αυξάνουν, διαρκώς, τις τιμές στα αγροεφόδια, αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας, τα οποία, στη συνέχεια, πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι, φέτος, το πρόβλημα με τις «ανοιχτές τιμές» που παίρνουν οι έμποροι τη σοδειά μας, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πότε και πόσο θα πληρωθούμε.

Εχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν για μας, για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, «αιτία πολέμου» και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να τους αναγκάσουμε να τα πάρουν πίσω.

Είναι καθαρό ότι ο αγώνας μας αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας και με το πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων που προβάλλουμε δεν ζητάμε πολλά - όπως σπεύδουν, «ελαφριά τη καρδία», να μας κατηγορήσουν κάποιοι - αλλά αυτά που είναι αναγκαία και απαραίτητα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, για να μπορούν να ζουν οι οικογένειές μας, όχι καλά, αλλά υποφερτά.

Και ξέρουμε καλά ότι, ακόμα κι αν κερδίσουμε αυτά που ζητάμε, δεν εξασφαλίζουμε τη σωτηρία μας από το ξεκλήρισμα. Γι' αυτό και ο αγώνας μας βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων κι όλους τους αντιπάλους μας.

Αντίπαλοί μας είναι: Τα καρτέλ και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας. Το κράτος που με την άμεση και έμμεση φορολογία και τα άλλα χαράτσια «τρυγάει» το ισχνό εισόδημά μας. Οι τράπεζες που με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια διογκώνουν τα χρέη μας κι όταν δεν μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια. Οι πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης που μας ξεκληρίζουν. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα που θέλουν να μας διώξουν από την παραγωγή, να πάρουν για "ένα κομμάτι ψωμί" τη γη μας και τα ζώα μας.

Απέναντι σε όλους αυτούς χτίζουμε μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας, ξεπερνώντας όσα και όποια εμπόδια στηθούν μπροστά μας. Γιατί βλέπουμε, ήδη, την κυβέρνηση να έχει σχεδιάσει και να βάζει σε εφαρμογή μια επιχείρηση που στοχεύει να εμποδίσει το άπλωμα, το δυνάμωμα και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Για να το πετύχει, χρησιμοποιεί το ψέμα και τη συκοφαντία, ενώ, παράλληλα, μας καλεί σε «διάλογο», όχι, όμως, για το τι θα κερδίσουμε, αλλά για το πόσα ακόμα θα χάσουμε. Λέει ψέματα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα που είχαμε στα μπλόκα του περασμένου χειμώνα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αυτά τα λίγα που είχε αποδεχτεί, τα πήρε πίσω, όπως, πχ, το να είναι σταδιακή η αύξηση στις εισφορές για την Υγεία, ή προγραμματίζει να τα περιορίσει, όπως το αφορολόγητο. Λέει, επίσης, ψέματα ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών αυξήθηκε. Η αλήθεια είναι ότι συνεχώς μειώνεται, αφού δεν υπάρχουν εγγυημένες κατώτερες τιμές και οι έμποροι αγοράζουν την παραγωγή μας όσο θέλουν, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται και υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή τους, ενώ το τελειωτικό χτύπημα δίνουν οι μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και άλλες αιτίες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ αρνείται να αποζημιώσει, φροντίζει, όμως, να εισπράττει τα τσουχτερά ασφάλιστρα που πληρώνουμε. Λέει ψέματα ότι η περιβόητη «Κάρτα του Αγρότη» γίνεται για τη δική μας εξυπηρέτηση. Η αλήθεια είναι ότι έγινε για την διευκόλυνση των τραπεζιτών στους οποίους εξασφαλίζει «σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο», ενώ τους αγρότες μας χρεώνει ακόμα περισσότερο με το υψηλό επιτόκιο που προβλέπει.

Μ' αυτά τα ψέματα κι άλλα παρόμοια, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στην «κοινή γνώμη» την ψεύτικη εντύπωση ότι τάχα οι αγρότες είμαστε πιο ωφελημένοι σε σχέση με τα άλλα λαϊκά στρώματα και, άρα, αδίκως αγωνιζόμαστε, προσδοκώντας ότι έτσι θα δημιουργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» εναντίον μας. Σ' αυτή την κατεύθυνση θ' αξιοποιηθούν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την λεγόμενη «13η σύνταξη», που δεν θα είναι παρά μερικά ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία δεν θα καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι από τις απανωτές περικοπές στις συντάξεις τους.

Απαντάμε στην κυβέρνηση πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξεσκεπάσουμε τα ψέματα και την απατηλή προπαγάνδα της. Κι ας μην ποντάρει τόσο στον «κοινωνικό αυτοματισμό», γιατί έχουμε πια την εμπειρία και τη γνώση για το πώς μπορούμε να τον αποτρέψουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Θα το πετύχουμε βάζοντας τα δυνατά μας για να ενημερώσουμε καλύτερα και να πείσουμε τις άλλες κοινωνικές ομάδες ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος κι αφορά στην επιβίωσή μας. Οτι, όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον τους, αλλά εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα, αφού αυτό που ζητάμε, στην ουσία, είναι να μας αφήσουν να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού και να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας. Γιατί, αν οι μικρομεσαίοι αγρότες «φύγουμε από τη μέση» και περάσει ολοκληρωτικά η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή σε ακόμα λιγότερα χέρια, όπως στοχεύει η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, τότε θα αυξηθεί κι άλλο η διατροφική εξάρτηση της χώρας μας από τις πολυεθνικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή του λαού μας, αλλά και για την πατρίδα μας σε μια περίοδο, μάλιστα, που η μεγάλη οικονομική κρίση συνεχίζεται, ενώ αντιμετωπίζει και κινδύνους στα σύνορά της.

Ισχυρό όπλο μας αποτελεί η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν. Μια συμμαχία που, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη εμπειρία μας, μπορεί ν' αντιμετωπίσει, με επιτυχία, τον υποκινούμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», αλλά και άλλες δυσκολίες και εμπόδια που μπορούν να εμφανιστούν στον αγώνα μας.

Στη σύσκεψη, ομόφωνα, αποφασίσαμε:

1ον: Μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και των Μπλόκων να οργανώσουμε αμέσως - θα συνεχίσουμε και μέσα στις γιορτές - καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, αλλά και στις πόλεις, να έλθουμε σε άμεση επαφή με τους αγρότες, τους άλλους εργαζόμενους, όλο το λαό, ενημερώνοντας όλους για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα μας και καλώντας τους να συμπαραταχθούν μαζί μας.

2ον: Στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα μας με πανελλαδικό συντονισμό και συγχρονισμό των κινητοποιήσεων, να στήσουμε ισχυρά μπλόκα σε επιλεγμένα, κεντρικά σημεία της χώρας, στις 23 Γενάρη 2017.

Καλούμε όλους τους αγρότες να μπουν, αποφασιστικά, στη μάχη. Απ' αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς.»

ΛΑΡΙΣΑ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό: Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα στήνουν στις 23 Ιανουαρίου οι αγρότες όπως αποφασίστηκε στη Λάρισα "

Mε «καπέλο» 50% ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Καλαμάτας

Τα 3,5 χιλιόμετρα της περιμετρικής Καλαμάτας που πρόκειται να δοθούν στην κυκλοφορία της επόμενες ημέρες δεν θ’ αλλάξουν τον κυκλοφοριακό χάρτη της χώρας. Εχουν όμως μια συμβολική σημασία: με την παράδοσή τους ολοκληρώνεται ο πρώτος από τους πέντε αυτοκινητόδρομους που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες το 2008.

Η ανακατασκευή της εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και Λεύκτρου - Σπάρτης κράτησε 8 χρόνια αντί για 4,5 και κόστισε στο Δημόσιο και την Ε.Ε. 50% περισσότερο από όσο είχε σχεδιαστεί, με τον λογαριασμό να μην έχει ακόμα κλείσει.

Η ανακατασκευή του οδικού άξονα (που είχε αρχικά ονομαστεί Ανατολική Οδός Πελοποννήσου) αποφασίστηκε το 2001 και δημοπρατήθηκε το 2006. Τον Ιανουάριο του 2007 ορίστηκε ανάδοχος η κοινοπραξία Μορέας (αρχικά: Ελληνική Τεχνοδομική 72%, Impregilo SpA 25%, Παντεχνική 10% και Intracom 3%. Σήμερα 72% ΑΚΤΩΡ, 15% J&P ΑΒΑΞ και 13% Intracom) και η σύμβαση κυρώθηκε με τον νόμο 3559/07.

Ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Καλαμάτας (158 χλμ.) και Λεύκτρου - Σπάρτης (47 χλμ.) δεν κατασκευάστηκε ολόκληρος από την αρχή. Ο Μορέας κατασκεύασε περίπου 100 χλμ. νέων τμημάτων, συμπλήρωσε ακόμα 82,5 χλμ. (σε αυτά περιλαμβάνεται η κατασκευή δεύτερου κλάδου στη σήραγγα Αρτεμισίου). Ακόμα 22,5 χλμ. κατασκευάστηκαν από το Δημόσιο και παραχωρήθηκαν στον Μορέα (Τρίπολη - Αθήναιο και Παραδείσια -Τσακώνα, που παραδόθηκε προεκλογικά το 2000 και καταστράφηκε από κατολισθήσεις τον Φεβρουάριο του 2003).

Το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό 1,044 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 349 εκατ. ήταν η συμμετοχή του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το έργο έπρεπε να κατασκευαστεί σε 4,5 χρόνια, με τον παραχωρησιούχο να διατηρεί δικαίωμα εκμετάλλευσης των διοδίων για διάστημα έως 30 έτη.

Επιπλέον (όπως αρχικά συνέβη και με τον Ε65), επειδή η Πολιτεία εκτιμούσε ότι ο κυκλοφοριακός φόρτος του άξονα δεν θα ήταν επαρκής, αποφασίστηκε να δοθεί για την 30ετία «επιδότηση λειτουργίας» έως 199 εκατ. ευρώ (αν η κυκλοφορία έπεφτε κάτω από ένα επίπεδο). Το έργο ξεκίνησε με πολύ καλούς ρυθμούς, παρότι αντιμετώπισε τα γνωστά προβλήματα (καθυστερήσεις σε απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά και μετακινήσεις δικτύων). Τα προβλήματα συνεπάγονταν την κατάθεση –συχνά υπέρογκων– αιτημάτων αποζημίωσης εκ μέρους των εργολάβων, με βάση τα όσα προέβλεπε η σύμβαση, σχέση που «σημάδεψε» όλες τις οδικές παραχωρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο αίτημα αποζημίωσης κατατέθηκε λίγους μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης!

Ο αυτοκινητόδρομος ήταν ο μόνος από τους πέντε παραχωρημένους που δεν «πάγωσε» το 2011-2013, μέχρι που η κατασκευή του έφθασε στο 95%. Τα προβλήματα εμφανίστηκαν τον Ιούνιο του 2013, όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέκοψε τη χρηματοδότηση του έργου, εγείροντας θέμα βιωσιμότητας του χρηματοοικονομικού μοντέλου λόγω της μεγάλης μείωσης των εσόδων. Μερικούς μήνες αργότερα, το 2014, ο Μορέας προχώρησε σε σταδιακή παύση των εργασιών, χωρίς να παραδώσει στην κυκλοφορία το έτοιμο τμήμα Λεύκτρου - Σπάρτης και την υπό κατασκευή περιμετρική οδό Καλαμάτας.

Η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης έγινε τον Δεκέμβριο του 2015. Με τη συμφωνία καταβλήθηκαν νέες αποζημιώσεις, ενώ αποφασίστηκε να δοθεί επιπρόσθετη επιδότηση λειτουργίας (έως) 330 εκατ. ευρώ. Το Μάρτιο του 2016 παραδόθηκε το τμήμα Λεύκτρου - Σπάρτης και πλέον απομένουν τα τελευταία 3,5 χλμ. της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας. Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο κόστισε στο Δημόσιο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση το έργο. Πλην της χρηματοδοτικής συμβολής (349 εκατ. ευρώ, έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος), ο Μορέας και ο κατασκευαστής έχουν μέχρι στιγμής λάβει συνολικά αποζημιώσεις ύψους 175,1 εκατ. ευρώ. Επομένως, για το καθαυτό κατασκευαστικό κομμάτι Δημόσιο και Ε.Ε. διέθεσαν 524,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 50,1% περισσότερο. Να σημειωθεί ότι ακόμα εκκρεμεί άγνωστος αριθμός οικονομικών αιτημάτων του Μορέα σε διαιτησία.

Ο Μορέας έχει επίσης λάβει 89,7 εκατ. ευρώ σε επιδότηση λειτουργίας και έχει εισπράξει από διόδια (μέχρι και το πρώτο οκτάμηνο του 2016) 204,1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το Δημόσιο διέθεσε στον Μορέα 18,3 εκατ. ευρώ για διάφορες συμπληρωματικές εργασίες (αρχαιολογικά ευρήματα, αποκατάσταση βλαβών από κατολισθήσεις στην παλαιά εθνική οδό, τοπικά οδικά έργα). Επομένως, παραχωρησιούχος και κατασκευαστής του έργου έχουν λάβει από το Δημόσιο και την Ε.Ε. μέχρι σήμερα 836,3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία του άξονα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Mε «καπέλο» 50% ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Καλαμάτας "

Μετανάστες απείλησαν με μαχαίρι αστυνομικούς στη Μόρια

Ακόμη ένα επικίνδυνο περιστατικό με δράστες μετανάστες ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των επεισοδίων που συμβαίνουν καθημερινά στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο και έξω από αυτό. Μάλιστα, οι δυο αλλοδαποί πρωταγωνιστές του απείλησαν με μαχαίρι αστυνομικούς!

Οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Μυτιλήνης θεώρησαν ύποπτους έναν 44χρονο Σύρο και έναν 18χρονο Ιρακινό και τους σταμάτησαν για να τους ελέγξουν. Όμως, εκείνοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις τους και μάλιστα ο 44χρόνος έβγαλε ένα μαχαίρι που είχε κρυμμένο στα ρούχα του και απείλησε με αυτό τους ένστολους!

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν τους δυο μετανάστες για να τους βάλουν χειροπέδες και τα κατάφεραν παρόλο που προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Ο 44χρονος αφοπλίστηκε, το μαχαίρι κατασχέθηκε και οι δυο αλλοδαποί οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά περίπτωση για απείθεια, απειλή, αντίσταση και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετανάστες απείλησαν με μαχαίρι αστυνομικούς στη Μόρια"

Είδες η ΔΕΗ; 4.000.000 ευρώ χρωστά σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει δεκάδες επιχειρηματίες της Λέσβου και άλλων νησιών του Αιγαίου, που επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά προγράμματα ηλεκτρικής παραγωγής και έχουν περιέλεθει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη, αφού έχουν να πληρωθούν από τον οργανισμό και τη ΔΕΔΔΗΕ εδώ και 8 μήνες, με τις οφειλές προς αυτούς να έχουν φτάσει στα 4.000.000 ευρώ.

Χρέη στην εφορία, «κόκκινα δάνεια» πνίγουν τους επενδυτές, οι οποίοι με συνεχείς επιστολές και εξώδικες διαμαρτυρίες τους προς την ΔΕΗ και την ΔΕΔΔΗΕ, ζητούν εδώ και πολύ καιρό να πληρωθούν τα οφειλόμενά τους.

Δυστυχώς όμως οι πληρωμές τους έχουν «παγώσει» από τις αρχές του 2016, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να έχουν περιέλεθει σε οικονομική καταστροφή.

Έτσι τα μέλη του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά του Νομού Λέσβου, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν στα γραφεία της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη, όπου παρέδωσαν στα στελέχη της έγγραφη διαμαρτυρία και ζητούν την άμεση καταβολή των οφειλομένων σε αυτούς.

lesvosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Είδες η ΔΕΗ; 4.000.000 ευρώ χρωστά σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά"

Θεσσαλονίκη: Με νέες κινητοποιήσεις στις γιορτές προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθώς όπως αναφέρουν δεν τους έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενοι μισθοί.

Για εμπαιγμό από τη διοίκηση του Οργανισμού και του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης. Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου θα συνεδριάσει την Δευτέρα για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση του ΦΠΑ στον ΟΑΣΘ έγινε νόμος, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, έχουν υπογράψει οι αρμόδιοι υπουργοί και θα έπρεπε μέχρι χθες να είχαν κατατεθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, κάτι που δεν έγινε.

«Έχουμε ενημερώσει, ότι εάν η Θεσσαλονίκη μείνει χωρίς συγκοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, οι μόνοι που δεν θα ευθύνονται είναι οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, με τις ενέργειές μας που συνεχίζονται θα είμαστε όλοι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για λήψη μέτρων», τονίζεται σε ανακοίνωση των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ επισημαίνει σε ανακοίνωση ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να ξεπεραστεί και το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα καταβληθούν τα χρήματα, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Με νέες κινητοποιήσεις στις γιορτές προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ "

Πήγε για ενημέρωση ρουτίνας στην τράπεζα και βρέθηκε με χρέος… 2 δις!

Ένας Λαρισαίος επιχειρηματίας έχασε τη… μιλιά του όταν σε μία ενημέρωση ρουτίνας των τραπεζικών λογαριασμών για την εταιρεία που διατηρεί στην περιοχή, πληροφορήθηκε πως οφείλει στην τράπεζα, ούτε λίγο, ούτε πολύ, δύο δισεκατομμύρια ευρώ!

Το απίθανο περιστατικό συνέβη πριν από έναν περίπου μήνα, σε υποκατάστημα μεγάλης ελληνικής τράπεζας στη Λάρισα, εκεί όπου είχε μεταβεί ο επιχειρηματίας για να πραγματοποιήσει ενημέρωση σε συνολικά έξι εταιρικούς λογαριασμούς.


Σε δύο εξ’ αυτών, τους οποίους μάλιστα είχε σε «ακινησία» για πολύ καιρό (ο ένας όπως βλέπετε στις φωτογραφίες παρακάτω ήταν μηδενικός κι ο άλλος είχε περί τα 1.200 ευρώ), είδε πως οφείλει από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον καθένα!

Άμεσα ο Λαρισαίος ζήτησε εξηγήσεις από το διευθυντή της τράπεζας, κάτι που όμως δε συνέβη ακόμη κι όταν χρειάστηκαν αρκετές ημέρες ταλαιπωρίας ώστε να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί της εταιρείας του. Ο ίδιος πάντως μιλώντας στο onlarissa.gr, διατηρεί την απορία για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό και μάλιστα χωρίς να δίνεται η παραμικρή εξήγηση από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Και για του λόγου το αληθές, δείτε τα αποκόμματα των κινήσεων των δύο λογαριασμών:





onlarissa


Διαβάστε Περισσότερα » "Πήγε για ενημέρωση ρουτίνας στην τράπεζα και βρέθηκε με χρέος… 2 δις!"

Γιατροί Λέσβου: Καταγγέλλουμε την απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ.

Με ανακοίνωσή τους οι γιατροί ΕΣΥ Λέσβου κάνουν λόγο για «απάνθρωπη και ρατσιστική» συμπεριφορά της αστυνομίας σε βάρος μετανάστη ασθενή.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα ο ασθενής εισήχθη κρατούμενος, στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και «παρέμεινε φρουρούμενος φορώντας διαρκώς χειροπέδες και στα δύο του χέρια, ως το μεσημέρι της επομένης μέρας. Μετά από παρέμβαση γιατρού του νοσοκομείου, οι χειροπέδες αφαιρέθηκαν προκειμένου να μπορέσει να φάει. Οι χειροπέδες τοποθετήθηκαν εκ νέου στο ένα χέρι του ασθενή και στο στατώ του ορού το πρωί της 14ης Δεκέμβρη. Χρειάστηκε παρέμβαση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου στην Διοίκηση της Αστυνομίας, για να αφαιρεθούν οι χειροπέδες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, απέναντι στον νοσηλευόμενο ασθενή – μετανάστη Γ.Μ. Ο ασθενής Γ.Μ. όντας κρατούμενος, εισήχθη στις 10 Δεκέμβρη στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Μυτιλήνης και παρέμεινε φρουρούμενος φορώντας διαρκώς χειροπέδες και στα δύο του χέρια, ως το μεσημέρι της επομένης μέρας. Μετά από παρέμβαση γιατρού του νοσοκομείου, οι χειροπέδες αφαιρέθηκαν προκειμένου να μπορέσει να φάει.

Οι χειροπέδες τοποθετήθηκαν εκ νέου στο ένα χέρι του ασθενή και στο στατώ του ορού το πρωί της 14ης Δεκέμβρη. Χρειάστηκε παρέμβαση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου στην Διοίκηση της Αστυνομίας, για να αφαιρεθούν οι χειροπέδες. Ο ασθενής είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν, που κρατείται από την αστυνομία μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλει. Παρόμοιο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, είχε συμβεί προ μηνών στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και είχε καταγγελθεί στους υπεύθυνους από γιατρούς του νοσοκομείου.

Η συμπεριφορά αυτή προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνιστά βασανισμό κρατουμένου. Είναι από όλες τις απόψεις καταδικαστέα καθώς δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μέτρο ασφαλείας απέναντι σε επικίνδυνο εγκληματία αλλά στρέφεται ενάντια σε πρόσφυγες που έφτασαν στην χώρα μας προκειμένου να γλυτώσουν από τον πόλεμο και την έσχατη φτώχεια. Οι κρατούμενοι για όσο διάστημα νοσηλεύονται ή έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης στον χώρο του νοσοκομείου ή σε δομή Π.Φ.Υ., έχουν το δικαίωμα να περιθάλπονται σε συνθήκες αξιοπρέπειας, χωρίς χειροπέδες και να δέχονται επισκεπτήριο, όπως όλοι οι ασθενείς.

Καλούμε την Διοίκηση του νοσοκομείου και την ηγεσία της Αστυνομίας να διασφαλίσουν το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τα δικαιώματα των ασθενών και των κρατουμένων, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί Λέσβου: Καταγγέλλουμε την απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ."

Aπό... κόσκινο οι υποψήφιοι διευθυντές στο Δημόσιο

Από… κόσκινο θα περνούν οι υποψήφιοι γενικοί διευθυντές, διευθυντές, αλλά και προϊστάμενοι τμημάτων στο Δημόσιο.

Σε ΚΥΑ που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Πάνος Σκουρλέτης και Ολγα Γεροβασίλη γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο που θα παραχωρείται η νέα τύπου συνέντευξη των υποψηφίων που θα στελεχώσουν τη διοίκηση της χώρας.

Η συνέντευξη θα περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες με ερωτήσεις γνωστές αλλά και άγνωστες.
Την επιστημονική υποστήριξη της διαδικασίας θα αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Η διαδικασία

Εκτός από τα στοιχεία του φακέλου του κάθε υποψηφίου, τις οργανικές διατάξεις του φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις των προϊσταμένων, αλλά και το περίγραμμα της προκηρυσσόμενης θέσης ευθύνης, οι υποψήφιοι καλούνται να τοποθετηθούν σε δύο ενότητες.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» η πρώτη σχετίζεται με θέματα κοντά στο αντικείμενο του φορέα και τις αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε συνδυασμό με τις δεξιότητες και τα προσόντα του υποψηφίου, όπως προκύπτουν από το βιογραφικό και τα στοιχεία του μητρώου. Σχετικά με τη δεύτερη ενότητα, θα αφορά την ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου γενικού διοικητικού ενδιαφέροντος που έχει στόχο να αξιολογήσει τις ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις, καθώς και να διαχειρίζεται κρίσεις.

Οι δύο ενότητες βαθμολογούνται με 1.000 μόρια (500 έκαστη).

Στη μοριοδότηση θα αξιολογούνται οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, τα χαρακτηριστικά ηγεσίας υπό συνθήκες πίεσης καθώς και η δημιουργικότητα του υποψηφίου.

Η διάρκεια της συνέντευξης θα είναι από μισή έως μία ώρα για θέσεις γενικών διευθυντών, από μισή ώρα έως τρία τέταρτα για θέσεις διευθυντών και μισή ώρα για θέσεις προϊσταμένων τμήματος, ενώ οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε γνωστές αλλά και άγνωστες ερωτήσεις.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι θα έχουν ειδοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις εργάσιμες ημέρες πριν τη συνέντευξη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Aπό... κόσκινο οι υποψήφιοι διευθυντές στο Δημόσιο"

Συμβιβασμό, αλλά υπό έναν απαράβατο όρο, προτείνει στους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση

Διατεθειμένη να βρεθεί το σημείο εκείνο συμβιβασμού που θα αφήνει όλους εν μέρει ικανοποιημένους (με εκατέρωθεν δηλαδή, υποχωρήσεις) είναι η ελληνική κυβέρνηση, και μάλιστα επιδιώκει την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Υπό έναν όρο, όμως, που η κυβέρνηση δεν συζητά καν: Ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ήταν, ίσως, η πιο εμφατική φράση από όσα έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, από το Βερολίνο (σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνεται η διήμερη παρουσία, εδώ, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με ομιλία στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς). Όπως έλεγε ο εν λόγω αξιωματούχος, τα μέτρα που αξιώνει το Ταμείο είναι «πολιτικά αδιανόητα, κοινωνικά καταστροφικά και οικονομικά παράλογα». Για να προσθέσει η ίδια πηγή, «από εκεί και πέρα συζητάμε το συμβιβασμό». Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα αυτό, όσες πιέσεις και αν της ασκηθούν.

Καθώς δε, πολλές φορές στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει εξάρει την υπευθυνότητα που έχει επιδείξει η καγκελάριος Μέρκελ σε ευρωπαϊκά ζητήματα (το προσφυγικό επί παραδείγματι), η ελληνική κυβέρνηση έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι και τη φορά αυτή, το Βερολίνο θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα επιτρέψει το μπλοκάρισμα της διαδικασίας όσον αφορά στην αξιολόγηση.

Με την Ευρώπη να διανύει μια γενικότερη φάση αποσταθεροποίησης (προσφυγικό, θέματα ασφάλειας, οικονομικά ζητήματα) σε μια εκλογική μάλιστα, χρονιά (το 2017) για τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου μας, το εύλογο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επιθυμεί την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, κατά τρόπο τεχνητό μάλιστα, εκτιμούν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβιβασμό, αλλά υπό έναν απαράβατο όρο, προτείνει στους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση"

Αστυνομικός ομάδας ΔΙ.ΑΣ.: Αν δεν αλλάξει το σύστημα ασυρμάτων, θα θρηνήσουμε νεκρούς

«Ημασταν περικυκλωμένοι από χούλιγκαν. Διαβιβάζαμε στο κέντρο ότι δεχόμαστε επίθεση. Χρειαζόμασταν άμεσα ενισχύσεις. Οι ασύρματοι δεν δούλευαν. Γλιτώσαμε από θαύμα».

Με αυτά τα λόγια, αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύσκολης καθημερινότητας που ζουν με τους συναδέλφους του, καθώς επιχειρούν- όπως είπε στον «Ελεύθερο Τύπο»- με αναλογικούς κινέζικους ασυρμάτους που πωλούνται στο διαδίκτυο για 20 ευρώ.

Δύο τέτοια περιστατικά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Στην ένοπλη ληστεία στην εταιρεία «Υφαντής», όπου τραυματίστηκαν ο αδελφός και ο γιος του ιδρυτή της επιχείρησης, οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. Καταδίωξαν τους ληστές, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με το κέντρο των επιχειρήσεων. Αλλά και στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στη Βαρβάκειο, με τον ισοβίτη που αυτοκτόνησε τελικά, οι αστυνομικοί ζητούσαν βοήθεια, αλλά η άμεση δράση δεν μπορούσε να τους ακούσει.

«Υπάρχουν περιοχές της δυτικής Αττικής (Ζεφύρι, Μενίδι, Καματερό, Ασπρόπυργος, Λιόσια), όπου βρίσκεται ο πυρήνας της εγκληματικότητας της Αττικής, στις οποίες 7 στις 10 διαβιβάσεις μας δεν φτάνουν ποτέ στο επιχειρησιακό κέντρο. Εχουμε φτάσει στο σημείο πρώτα να επιλαμβανόμαστε των περιστατικών και στη συνέχεια να βγάζουμε το κινητό μας για να ενημερώσουμε το κέντρο. Οσοι υπηρετούν στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. στη δυτική Αττική είναι ήρωες», τόνισε ο ίδιος αστυνομικός, μιλώντας στην εφημερίδα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι οι ενισχύσεις μπορεί να φτάσουν με εγκληματική καθυστέρηση. Μάλιστα, ανέφερε ότι του έχει ζητηθεί από ανώτερό του να λάβει το σήμα του κέντρου και να δώσει αποτέλεσμα με το κινητό του, κάτι που αρνήθηκε να κάνει για λόγους ασφαλείας. «Δεν ήθελα να εκθέσω την ομάδα μου σε κίνδυνο, αφού στο σημείο δεν υπήρχε κάλυψη δικτύου, δηλαδή επικοινωνία με ασύρματο, οποτε δεν θα μπορούσαμε να λάβουμε ενισχύσεις», εξήγησε.

«Αν το σύστημα επικοινωνίας δεν γίνει ξανά ψηφιακό, θα θρηνήσουμε νεκρούς», προειδοποίησε ο αστυνομικός, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι στη δυτική και τη βορειοανατολική Αττική οργανωμένες ομάδες διαρρηκτών Ρομά ακούνε συνεχώς τους αστυνομικούς, μέσω των αναλογικών ασυρμάτων, με αποτέλεσμα να προλαβαίνουν να φύγουν από τα σπίτια που «ανοίγουν». «Ευτυχώς που κανείς δεν αποφάσισε να μας στήσει ενέδρα κατά την άφιξή μας στο συμβάν», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αστυνομικός εξέφρασε και την αγανάκτηση των αστυνομικών γιατί έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνους κακοποιούς που οι ίδιοι έχουν συλλάβει στο παρελθόν για βαριά αδικήματα. «Μπαίνουν φυλακή και αποφυλακίζονται. Πρόσφατο παράδειγμα ο ισοβίτης που πυροβόλησε συναδέλφους μου στην πλατεία Θεάτρου. Τουλάχιστον ας μας στηρίξουν στο έργο μας. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν στις μηχανές του μπλε φάρους και σειρήνες», κατέληξε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός ομάδας ΔΙ.ΑΣ.: Αν δεν αλλάξει το σύστημα ασυρμάτων, θα θρηνήσουμε νεκρούς "

Έκρηξη σε λεωφορείο έξω από Πανεπιστήμιο στην Καισάρεια

Τουλάχιστον 13 είναι οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο έξω από το Πανεπιστήμιο Ερσιγές της Καισάρειας στην Τουρκία, και τουλάχιστον 48 οι τραυματίες, μεταδίδει το τουρκικό NTV. Πηγές του τουρκικού στρατού αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 13 στρατιώτες.

Συνολικά 55 τραυματίες της επίθεσης νοσηλεύονται, ενώ 12 από αυτούς βρίσκονται στην εντατική. Η κατάσταση της υγείας έξι τραυματιών είναι κρίσιμη, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό των Εσωτερικών, που δηλώνει ότι η Τουρκία θα εκδικηθεί.

Την ώρα της έκρηξης το λεωφορείο βρισκόταν εν κινήσει και μετέφερε στρατιώτες εκτός υπηρεσίας αλλά και πολίτες. Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς το λεωφορείο περνούσε δίπλα από αυτοκίνητο, που ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βεγίσι Καϊνάκ, είπε ότι η επίθεση είχε στόχο λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες και ότι η επίθεση μοιάζει πολύ με αυτή στο στάδιο της Μπεσίκτας την περασμένη εβδομάδα.

Το νέο χτύπημα έγινε μία εβδομάδα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη σε λεωφορείο έξω από Πανεπιστήμιο στην Καισάρεια"

Τι αλλάζει στα πανεπιστήμια: Με κοινά μαθήματα οι πρωτοετείς

Ανατροπή της καθιερωμένης δομής στα ΑΕΙ με συλλογικό πρώτο έτος για όλους φέρνει το σχέδιο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, όπως το αποκαλύπτει ο υπουργός μέσω του «protothema.gr».

Σύμφωνα με το σχέδιο Γαβρόγλου, το πρώτο έτος κάθε τμήματος θα λειτουργεί ως εισαγωγικό και θα αποτελείται κατά περίπου 75% από μαθήματα κοινά για όλη τη σχολή.

Στη συνέχεια οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μία επιπλέον ειδίκευση, σπουδάζοντας σε δύο επιστημονικά πεδία, ένα πρωτεύον και ένα δευτερεύον, που θα ανήκουν και τα δύο στο ίδιο ευρύτερο γνωστικό πεδίο και που συνήθως θεραπεύονται στην ίδια σχολή», αποκαλύπτει μιλώντας στο «protothema.gr» ο κ. Γαβρόγλου, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο κ. Γαβρόγλου κάνει λόγο για γενναία αναμόρφωση του πρώτου έτους των ΑΕΙ εξηγώντας ότι: «Αν επιθυμούμε να διαμορφώσουμε έναν πραγματικά νέο τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πρέπει να προχωρήσουμε παράλληλα και σε μια γενναία αναμόρφωση του πρώτου έτους των πανεπιστημίων. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στους φοιτητές να μη δεσμεύονται απόλυτα από το τμήμα στο οποίο εισήχθησαν, αλλά που θα τους δίνει την ευελιξία να αλλάζουν ή να προσαρμόζουν τις επιλογές τους στην πορεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το πρώτο έτος όλων των τμημάτων θα λειτουργεί ως εισαγωγικό, ενώ στη συνέχεια οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να επιλέγουν μία επιπλέον ειδίκευση. Το καθεστώς ισχύει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και η εφαρμογή του στην Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει επαγγελματική, επιστημονική και ακαδημαϊκή διέξοδο σε χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται να διευρύνουν τον γνωστικό τους ορίζοντα».
Το σχέδιο του υπουργού σπάει την κλασική δομή των ακαδημαϊκών χρόνων, και όπως εξηγεί ο ίδιος, ο πτυχιούχος εν μέσω κρίσης θα αποκτά στο τέλος των σπουδών του επιπλέον προσόντα χωρίς να ξοδέψει περισσότερα χρήματα ή σπαταλώντας χρόνο από την έξοδό του στην αγορά εργασίας. Ο υπουργός συνεχίζει δίνοντας ένα παράδειγμα για τον φοιτητή του μέλλοντος: «Θα μπορεί να σπουδάζει Πολιτική Οικονομία και να κάνει και κάποια ειδίκευση στην Οικονομία».

Περιγράφοντας το νέο σύστημα ο υπουργός επισημαίνει ότι η επιλογή για τη μετέπειτα ειδίκευση θα γίνεται με ένα σύστημα που θα βασίζεται στη βαθμολογία σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες θέσεις, αλλάζοντας στην ουσία την όλη φιλοσοφία του πανεπιστημίου μέχρι στιγμής, μετατοπίζοντας και το βάρος της επιλογής.

Στόχος του νέου συστήματος είναι να ενοποιήσει τα μαθήματα στο πρώτο εξάμηνο των πανεπιστημίων. Οι φοιτητές στο Χημικό και το Φυσικό, για παράδειγμα, θα παρακολουθούν κοινά μαθήματα και μετά θα αποφασίζουν ποιον επιστημονικό κλάδο θα ακολουθήσουν. Οι υποψήφιοι φοιτητές δεν θα εισάγονται σε σχολή αλλά σε πανεπιστήμιο, επιλέγοντας από μία λίστα μαθημάτων και κερδίζοντας πόντους, προκειμένου να καταλήγουν στην τελική απόφαση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Στην περίπτωση που στα τέσσερα χρόνια επιλέξουν έναν (μικρό) αριθμό ομοειδών μαθημάτων, το πτυχίο τους αποκτά «κύρια» ή «δευτερεύουσα κατεύθυνση» (major/minor) στην ειδικότητα που θα έχουν επιλέξει, με στόχο να έχουν μία μεγαλύτερη γκάμα γνωστικών αντικειμένων.

Εθνικό Απολυτήριο

Πριν από την αναμόρφωση των πρώτων ετών του πανεπιστημίου, στο οποίο επιθυμεί να βάλει και νέο αίμα πανεπιστημιακών, ο κ. Γαβρόγλου θα προχωρήσει στην κατάρτιση του Εθνικού Απολυτηρίου και στην κατάργηση των Πανελλαδικών.

Ο κ. Γαβρόγλου ετοιμάζει ένα νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των δύο τάξεων του Λυκείου, ενώ λαμβάνοντας το Εθνικό Απολυτήριο, ο μαθητής θα εισάγεται στο πανεπιστήμιο.

Ο βαθμός του Εθνικού Απολυτηρίου στα πρότυπα του International Baccalaureate θα διαμορφώνεται από τη βαθμολογία των Πανελλαδικών και από τη συνολικότερη παρουσία του μαθητή στο Λύκειο, με σειρά κριτηρίων. Στόχος του νέου συστήματος που επεξεργάζεται ο κ. Γαβρόγλου είναι να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, οι απόφοιτοι των οποίων θα αποκτούν ένα πτυχίο που θα έχει αξία.

Ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι το σύστημα για το Εθνικό Απολυτήριο θα είναι αδιάβλητο με ταυτόχρονη διενέργεια εξετάσεων με κοινά θέματα σε όλα τα σχολεία.

O υπουργός εξήγησε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα συνεχιστούν οι Πανελλαδικές και στη συνέχεια θα αλλάξει το σύστημα για τους μαθητές. Ωστόσο, οι αλλαγές στα σχολεία θα ξεκινήσουν από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη συγκρότηση επιτροπής υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιήσει οικονομική μελέτη για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να δεσμευτεί ότι εντός της επόμενης τριετίας θα καλυφθούν από τον Προϋπολογισμό οι ανάγκες που θα προκύψουν από τη μελέτη.

Στις προτάσεις που θα συζητηθούν τους επόμενους δύο μήνες είναι η θέσπιση νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που να αποδεσμεύει το Λύκειο από τις εξετάσεις εισαγωγής. Παράλληλα προτείνεται αναδιαμόρφωση της ύλης σε σχέση με τα Προγράμματα Σπουδών, συγγραφή νέων σχολικών εγχειριδίων και υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα νέα Προγράμματα Σπουδών και τις νέες διδακτικές προσεγγίσεις.

Παράλληλα ο υπουργός εστιάζει στην επέκταση του ενιαίου τύπου ολοήμερου Δημοτικού και στα μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια -συνολικά 769- σχολεία την προσθήκη ενός έτους στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και την περαιτέρω ενίσχυση του απογευματινού προγράμματος του ολοήμερου σχολείου.

Σε ο,τι αφορά τα επόμενα βήματα για την Παιδεία το υπουργείο μελετά τη σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Λύκειο, τη μεταρρύθμιση του ωρολογίου προγράμματος του Λυκείου. Οπως είπε ο κ. Γαβρόγλου, «η εισήγηση που θα κατατεθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα συζητηθεί διεξοδικά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει τη διαδικασία. Μέχρι τον Μάρτιο, πάντως, η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις της, προκειμένου οι μαθητές που θα είναι στην Α’ Λυκείου να γνωρίζουν πώς θα πορευτούν στις τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου και πώς θα εισάγονται στα ΑΕΙ. Στόχος είναι η υλοποίηση του τετράπτυχου σε βάθος τριετίας: αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, ουσιαστικό και έγκυρο Εθνικό Απολυτήριο, κατάργηση των Πανελληνίων και αναμόρφωση του πρώτου πανεπιστημιακού έτους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στα πανεπιστήμια: Με κοινά μαθήματα οι πρωτοετείς"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης λόγω αγώνα δρόμου

Λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου με την επωνυμία « Run The Lake 2016», την Κυριακή 18/12/2016 και κατά τις ώρες 08.30΄-12.30΄, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς και λεωφόρους περιοχής Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ως εξής:

- Λ. Αθηνάς - Λ. Ποσειδώνος - Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δήμητρας και Βασ. Κων/νου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

- Απόλλωνος, καθ’ όλο το μήκος της.

- Λητούς, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Απόλλωνος και Καβουρίου.

- Λ. Καβουρίου, καθ’ όλο το μήκος της.

- Ακτής, καθ’ όλο το μήκος της.

- Δημ. Λαμπράκη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Καβουρίου και Κρόνου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κίνησή τους στον παραπάνω οδικό άξονα και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης λόγω αγώνα δρόμου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news