facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Το «αιχμηρό» σχόλιο του Αρκά για τον μποναμά Τσίπρα

Με ένα σκίτσο στο... πνεύμα των ημερών σχολίασε ο Αρκάς τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο «αιχμηρό» σκίτσο που δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook, ο γνωστός σκιτσογράφος αποτυπώνει δύο φτωχούς.

Ένας κύριος τους πλησιάζει και δίνει μόνο στον έναν χρήματα λέγοντάς του: «Πάρε φτωχέ μου άνθρωπε να κάνεις Χριστούγεννα».

«Αυτός;» διερωτάται ο διπλανός του.

«Αυτός αποκλείεται να επιβιώσει μέχρι τις εκλογές» απαντά ο «φιλάνθρωπος» κύριος.



Διαβάστε Περισσότερα » "Το «αιχμηρό» σχόλιο του Αρκά για τον μποναμά Τσίπρα"

Επίθεση κουκουλοφόρων με βαριοπούλες στον ηλεκτρικό σταθμό του ΚΑΤ

Επίθεση με βαριοπούλες, στον σταθμό του ηλεκτρικού, στο ΚΑΤ, πραγματοποίησε ομάδα περίπου 10 κουκουλοφόρων, λίγο μετά τις 8 το βράδυ.

Οι δράστες έσπασαν τέσσερα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και οκτώ ακυρωτικά εισιτηρίων και διέφυγαν.

Από την Αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση κουκουλοφόρων με βαριοπούλες στον ηλεκτρικό σταθμό του ΚΑΤ"

Κ. Παπανάτσιου: Θέλουμε όσοι φοροδιαφεύγουν να νιώσουν την ανάσα μας

Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιέγραψε ως πρώτο στόχο της κυβέρνησης η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «όσοι φοροδιαφεύγουν επιβαρύνουν τους έντιμους φορολογούμενους και στερούν πόρους, ακόμη και από βασικές λειτουργίες του κράτους».

Όπως είπε, το Υπουργείο Οικονομικών κινείται ώστε οι φοροφυγάδες να νιώθουν πως οι ελεγκτικές αρχές είναι στο κατόπι τους και πρόσθεσε: «Θέλουμε να νιώθουν την ανάσα μας».

«Εμείς επιδείξαμε την πολιτική βούληση που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κυνηγούμε ακατάπαυστα τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά» είπε η υφυπουργός.

Για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, επανέλαβε ότι δίνεται σε φορολογούμενους η δυνατότητα να υποβάλουν εκείνοι τη φορολογική τους δήλωση, πριν την εξετάσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Υπογράμμισε πάντως, ότι δεν παρέχεται καμία φορολογική αμνηστία.

Η κα. Παπανάτσιου διαμήνυσε πως όσοι φορολογούμενοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα, αν επιλέξουν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να ξέρουν ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν με τα εργαλεία που έχει το Υπουργείο Οικονομικών.

Δήλωσε επίσης ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, θεσπίζεται το πλαίσιο ώστε να υποχρεωθούν σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις της χώρας να δέχονται ηλεκτρονικές συναλλαγές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Παπανάτσιου: Θέλουμε όσοι φοροδιαφεύγουν να νιώσουν την ανάσα μας"

Στουρνάρας: Η αύξηση του ΦΠΑ ζημιώνει τα έσοδα από τον ΦΠΑ

Οι πρόσφατες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα έσοδα από τον ΦΠΑ, επισημαίνει στην ενδιάμεση έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική του 2016, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Αντίθετα, στην έκθεση ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι η σημαντική αύξηση της χρήσης καρτών, του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, μετά την επιβολή των capital controls, είναι η κύρια αιτία για τη σημαντική αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αυξανόμενη χρήση πλαστικού χρήματος που εκτοξεύθηκε το 2015 αυξήθηκε και το 2016, κατά 11,1%, αυξάνοντας θεαματικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ σε ποσοστά έως και 18%, εντός του τρέχοντος έτους, παρά τη συρρίκνωση της φορολογικής βάσης την ίδια περίοδο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Η αύξηση του ΦΠΑ ζημιώνει τα έσοδα από τον ΦΠΑ "

Βίντεο «καταπέλτης» των οδηγών της ΟΣΥ: Λεωφορείο φεύγει με δεμένο χειρόφρενο

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το τραγικό τροχαίο που σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης στον Πειραιά, όταν ένα ακυβέρνητο λεωφορείο της ΟΣΥ ακολούθησε μια ξέφρενη πορεία επί τουλάχιστον δύο τετράγωνα, παρασύροντας όσα οχήματα βρέθηκαν στο διάβα του και ακρωτηριάζοντας έναν ηλικιωμένο άνδρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μια σύγκρουση αυτοκινήτων στάθηκε αφορμή για να κατέβει από το όχημα ο οδηγός του λεωφορείου 915, προκειμένου να δει πώς θα μπορούσε να περάσει. Εκείνη τη στιγμή το λεωφορείο άρχισε να κατηφορίζει ακυβέρνητο, σπέρνοντας τον πανικό στον δρόμο. Τελικά, σταμάτησε μετά από αρκετή ώρα, όταν του έφραξαν τον δρόμο δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα, έχοντας προκαλέσει ζημιές σε 12 οχήματα.

Το γεγονός ότι πολλοί κατηγορούν τον οδηγό ότι δεν ασφάλισε με χειρόφρενο το λεωφορείο είναι κάτι που θεωρούν άδικο πολλοί συναδέλφοι του, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα τονίσει την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά από τα οχήματα που οδηγούν.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα ανέβασαν ένα απίστευτο βίντεο στο blog που διατηρούν για την ανάδειξη των προβλημάτων του κλάδου τους, προκειμένου να δείξουν ότι υπάρχει και η εκδοχή της μηχανικής βλάβης εκτός του ανθρώπινου λάθους.

«Σε κάθε παρόμοιο συμβάν ο οδηγός είναι εκτεθειμένος καθώς μόνο η μαρτυρία του δεν αρκεί για να γίνει πιστευτός. Τα αποτελέσματα των ελέγχων από τους εμπειρογνώμονες δεν βγαίνουν στην δημοσιότητα και έτσι η «ρετσινιά» στην κοινή γνώμη μένει στον οδηγό ως ο υπαίτιος του ατυχήματος το οποίο επιβαρύνει τον κλάδο μας και πολλοί είναι αυτοί που μας χαρακτηρίζουν μη επαγγελματίες οι οποίοι πιάσαμε μία θέση στο δημόσιο για να βολευτούμε», αναφέρει το blog.

Στο ντοκουμέντο το οποίο είναι τραβηγμένο κατά την διάρκεια της απόσυρσης του λεωφορείου, δεν λειτουργεί κανένα από τα συστήματα ασφαλείας του οχήματος, δηλαδή ούτε το χειρόφρενο ούτε το ηλεκτρόφρενο και όντας με ανοιχτές τις πόρτες αρχίζει να κυλά στην κατηφόρα που βρίσκεται συγκεκριμένα στο τέρμα της γραμμής 237.



Σύμφωνα με πληροφορίες το λεωφορείο εκτελούσε δρομολόγιο τις 28/11/16 στην γραμμή 237 Άνω Ηλιούπολη - Δάφνη. Όταν ο οδηγός έφτασε στο Τέρμα της γραμμής άνοιξε τις πόρτες για επιβίβαση - αποβίβαση και τραβώντας το χειρόφρενο για να πάει να κάνει την φυσική του ανάγκη λίγο πριν κατέβει από το λεωφορείο διαπίστωσε ότι το λεωφορείο κινούνταν!

Αμέσως το ακινητοποίησε και κατέβασε τους επιβάτες για να αποσύρει το λεωφορείο. Ο οδηγός στάθηκε πολύ τυχερός διότι αν είχε απομακρυνθεί δεν θα προλάβαινε να ακινητοποιήσει το όχημα και με τρεις επιβάτες θα έφευγε στην κατηφόρα με ότι αυτό συνεπάγεται! Όπως θα δείτε στο βίντεο το χειρόφρενο είναι τραβηγμένο, οι πόρτες ανοιχτές και το ηλεκτρόφρενο πατημένο. Ο αέρας είναι στα προβλεπόμενα επίπεδα, και η πίεση λαδιού στο 2 δηλαδή, είναι ρελαντί.

Η πίεση λαδιού στην πορεία ανεβαίνει καθώς με την φόρα που παίρνει το λεωφορείο ανεβαίνουν οι στροφές του κινητήρα λόγω του ότι το D είναι πατημένο, δηλαδή το όχημα έχει ταχύτητα. Η ενδεικτική λυχνία του χειρόφρενου αναμμένη, όπως επίσης και του ηλεκτρόφρενου που σημαίνει ότι το not aus δεν είναι απενεργοποιημένο και οι τρεις πόρτες είναι ανοικτές.

Οι προδιαγραφές του κατασκευαστή σημειώνουν πως όταν είναι ανοιχτές οι πόρτες ή είναι ενεργοποιημένο το ηλεκτρόφρενο και είναι πατημένο το D, το λεωφορείο ακινητοποιείται και απομονώνεται το γκάζι έστω και αν κάποιος πατήσει το γκάζι. Με ο χειρόφρενο να είναι πατημένο ακόμα και αν είναι πατημένο το γκάζι, το λεωφορείο πρέπει να είναι ακινητοποιημένο.

citybus-drivers/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο «καταπέλτης» των οδηγών της ΟΣΥ: Λεωφορείο φεύγει με δεμένο χειρόφρενο"

Δήμος Αθηναίων: Πού υπάρχουν θερμαινόμενοι χώροι όλο το Σαββατοκύριακο

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα του δήμου Αθηναίων για τις χαμηλές θερμοκρασίες και το Σαββατοκύριακο. Οι ομάδες εργασίας να συνεχίζουν την προσφορά επιτόπιας φροντίδας, στους άστεγους και τους ενημερώνουν για τους δύο θερμαινόμενους χώρους που διαθέτει ο δήμος.

Οι θερμαινόμενοι χώροι θα λειτουργήσουν στη Λέσχη Φιλίας (Αγ. Παύλου, οδός Μαμούρη & Δύμης) και στην αίθουσα 4ης Δημοτικής Κοινότητας, (οδός Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35).

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) με δύο ομάδες δράσεις, σε 24ωρη επιφυλακή, θα μοιράζει στους άστεγους ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα και θα εφοδιάζει τους θερμαινόμενους χώρους με φαγητό και κουβέρτες.

Τέλος ο δήμος Αθηναίων ζητά τη συνδρομή των πολιτών για έκτακτα περιστατικά στις τηλεφωνικές γραμμές: 210 5246515 - 210 5246516, καθώς και στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Πού υπάρχουν θερμαινόμενοι χώροι όλο το Σαββατοκύριακο "

ΠΕΔΥ: Υποχρεωτική η παροχή υπηρεσιών με ή χωρίς ραντεβού

«Ανοίγουν» οι δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) σε όλους τους ασθενείς, ανεξάρτητα από το αν έχουν ραντεβού ή όχι. Υπεύθυνος για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών, είτε με ραντεβού είτε χωρίς, είναι ο διευθυντής κάθε δομής, δηλαδή Κέντρου Υγείας ή ιατρείου του ΕΟΠΥΥ.

Η υποχρεωτική εξυπηρέτηση των πολιτών που επισκέπτονται τις δομές του ΠΕΔΥ ορίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Σταμάτης Βαρδαρός – μια εγκύκλιος που δρομολογεί ουσιαστικά την πλήρη λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας εντός του 7ωρου ωραρίου, συνδέοντάς την μάλιστα με έλεγχο από το αρμόδιο υπουργείο αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες, τους λήπτες υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι γιατροί όλων των μονάδων του ΠΕΔΥ οφείλουν να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα και κατά τη διάρκεια του επτάωρου εργασίας τους τα προγραμματισμένα ραντεβού. Ωστόσο, σε περίπτωση που γιατρός – κάθε ειδικότητας- δεν εξυπηρετεί κάποιο ραντεβού, υποχρεούται να δέχεται κανονικά τους πολίτες που απευθύνονται στη μονάδα Υγείας χωρίς να έχουν προγραμματίσει εκ των προτέρων επίσκεψη. Μάλιστα η εξυπηρέτηση αυτή αποσυνδέεται από την ύπαρξη γιατρού υποδοχής.

Ο διευθυντής κάθε δομής υποχρεούται να ενημερώσει το ιατρικό και λοιπό προσωπικό της μονάδας για το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου και να την αναρτήσει σε εμφανές σημείο στην είσοδο ή στον χώρο αναμονής.

Η εγκύκλιος ορίζει και τι μπορεί να κάνουν οι πολίτες που τυχόν δεν εξυπηρετούνται.
Όταν διαπιστώνεται αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι τελευταίοι μπορούν να υποβάλλουν εγγράφως τυχόν παράπονα και καταγγελίες τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της γραμματείας του αναπληρωτή γενικού γραμματέα (depsecgen@moh.gov.gr).

Για την παρακολούθηση εφαρμογής της εγκυκλίου, κλιμάκια της γενικής γραμματείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και των κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες θα πραγματοποιήσουν σειρά επισκέψεων σε μονάδες του ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας της χώρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΕΔΥ: Υποχρεωτική η παροχή υπηρεσιών με ή χωρίς ραντεβού"

Τσακαλώτος για παροχές: Λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές

Ηταν λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές εκ των προτέρων, ομολόγησε, σύμφωνα με το Der spiegel ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συναντήσεις του στο Βερολίνο.
Η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel που έχει το ρεπορτάζ, επικαλείται πηγές που ήταν παρούσες στις συναντήσεις του Ελληνα υπουργού. 
«O Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ενώπιον γερμανών βουλευτών ότι υπήρξε ελλιπής συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας του. Αυτό το επιβεβαίωσαν στο SPIEGELONLINE περισσότερα του ενός άτομα που μετείχαν σε μια συνάντηση σήμερα το πρωί. O Τσακαλώτος επέμεινε, βέβαια, ότι η χώρα του μπορούσε να λάβει μόνη της τις τελευταίες αποφάσεις στη συνταξιοδοτική και φορολογική πολιτική. Παραδέχθηκε, όμως, ότι θα έπρεπε προηγουμένως να ενημερώσει τους πιστωτές» αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει:
 «Σύμφωνα με τους βουλευτές ο Τσακαλώτος απέδωσε το επικοινωνιακό λάθος στην πίεση του χρόνου. Έπρεπε να αποφασίσουν γρήγορα για τις πρόσθετες παροχές, ώστε να μπορέσουν να συνυπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2016. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού σε μια χθεσινή του εμφάνιση. Ο Τσακαλώτος είπε ότι είναι οικονομολόγος κι όχι λογιστής. “Ανακαλύπτω όμως ότι η λογιστική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.». 
Η απάντηση Τσακαλώτου στο Spiegel: Είπα ότι δεν είχαμε χρόνο
Ο υπουργός Οικονομικών από το Βερολίνο προέβη σε δήλωση αποκλειστικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφορικά με το δημοσίευμα του Spiegel και τα όσα διεμήφθησαν στη συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές
«Είπα ότι πάντα είναι καλή η διαβούλευση, αλλά δεν είχαμε χρόνο γιατί τα λεφτά έπρεπε να τα ξοδέψουμε φέτος για να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά σε κάποια θέματα πρέπει να έχει μια διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει».
ΥΠΟΙΚ: Δεν παραδέχθηκε κανένα επικοινωνιακό λάθος
Αναφορικά με το δημοσίευμα κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών υποστήριξαν ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν παραδέχθηκε κανένα «επικοινωνιακό λάθος» στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο.
Οπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ εξήγησε σε αντιπροσωπεία Γερμανών Βουλευτών ότι το πακέτο των παροχών δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «εν είδει ρητορικής ερώτησης», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε συνεννοηθεί από πριν με τους θεσμούς και απάντησε ο ίδιος πως θα μπορούσε.
Πρόσθεσε, ωστόσο ότι υπάρχει και το λογιστικό θέμα, καθώς, όπως εξήγησε, αν αυτές οι παροχές δεν δίνονταν μέχρι το τέλος του έτους τότε η προκαλούμενη δαπάνη θα επιβάρυνε το πλεόνασμα του 2017.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος για παροχές: Λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές "

Στην κινεζική State Grid το 24% του ΑΔΜΗΕ

Υπεγράφη η πώληση ποσοστού 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έναντι 320 εκατ. ευρώ στην κινεζική εταιρεια State Grid.

Στην υπογραφή της συμφωνίας μετείχε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ο οποίος είπε ότι με την υπογραφή αυτή γίνεται ένα ακόμη βήμα στην πολύ στενή οικονομική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα.

Δέσμευσή μας είναι, είπε ο υπουργός, οι μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα που γίνονται το τελευταίο διάστημα να οδηγήσουν σε προσέλκυση επενδύσεων προς όφελος των καταναλωτών, αλλά με στόχο και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Είμαστε αποφασισμένοι, να προχωρήσουμε βήμα - βήμα προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον στον τομέα της ενέργειας» είπε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στο χρόνο ρεκόρ, όπως είπε, για τα παγκόσμια δεδομένα, με τον οποίο προωθήθηκε μια τόσο περίπλοκη διαδικασία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλη η υπόθεση θα κλείσει εντός των χρονικών ορίων και συγκεκριμένα έως το τέλος Μαρτίου.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην κινεζική State Grid το 24% του ΑΔΜΗΕ"

Αποκάλυψη: 577.000 νόμιμοι μετανάστες, από 150 χώρες, ζουν στην Ελλάδα!

Περισσότεροι από 577.000 νόμιμοι μετανάστες, από περίπου 150 διαφορετικά κράτη προέλευσης, ζουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με καταγραφή στις 30 Νοεμβρίου του 2016 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών στις 18 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φόρουμ Μεταναστών, που τονίζει την άμεση ανάγκη ύπαρξης ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής για τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι πέντε πολυπληθέστερες κοινότητες μεταναστών είναι οι Αλβανοί (401.402), οι Ουκρανοί (19.850), οι Γεωργιανοί (19.196), οι Πακιστανοί (16.964) και οι Ρώσοι (15.207).

Οι 210.167 μετανάστες κατέχουν άδειες διαμονής μακράς διάρκειας. Από αυτούς, μόνο 18.500 έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, που παρέχει αυξημένη προστασία και ίση μεταχείριση με τους πολίτες της ΕΕ.

Περίπου 100.000 μετανάστες κατέχουν επισφαλή τύπο άδειας διαμονής. Από αυτούς, οι 25.000 κατέχουν άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους. Αρκετοί είχαν απολέσει το δικαίωμα νόμιμης διαμονής το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πλέον τους δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησής τους αν υποβάλουν αίτηση στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Περίπου 131.000 μετανάστες είναι ανήλικοι. Μεγάλο μέρος από αυτούς έχει το δικαίωμα για την απόκτηση άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς, όταν ενηλικιωθεί. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια πριν και μετά την ενηλικίωσή τους. Περίπου 33.000 έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 60 ετών, ενώ 77.868 είναι μεταξύ 50-59 ετών.

Σχετικά με το νόμο για την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς, το ε, ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών επισημαίνει ότι δίνει «το δικαίωμα στους νέους και νέες να ελπίζουν», αλλά καταγγέλλει καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας.

Επίσης, κάνει λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» της συγκρότησης του νέου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη Διεύθυνση Ιθαγένειας.

Αναφορικά με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα με τις πρόσφατες ροές, το Φόρουμ δηλώνει ότι «η πρόσφατη πρόταση της ΕΕ για την επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου 2, επιβεβαιώνει πως η Ευρώπη χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα, αντί να φροντίσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ανθρώπους που παραμένουν αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στη χώρα».
Το ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, διοργανώνει εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών, την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Α1 του New York College (Αμαλίας 38), στην Αθήνα.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν, ο επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, Κωστής Παπαϊωάννου, ο νομικός, Βασίλης Παπαδόπουλος, και ο αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα από μεταναστευτικές κοινότητες.

Μήνυμα του ΔΟΜ

Ένας στους επτά κατοίκους του πλανήτη είναι μετανάστης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Όπως σημειώνει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, «η μετανάστευση πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι για προετοιμασία και όχι για πανικό».

Όπως σημειώνει, κάθε μέρα πεθαίνουν κατά μέσο όρο, τουλάχιστον δώδεκα μετανάστες, στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία. Επιπλέον, εκατοντάδες έχουν χαθεί φέτος διασχίζοντας τη Βόρεια Αφρική ή ταξιδεύοντας από την Ανατολική Αφρική προς τη Μέση Ανατολή. Σχεδόν 600 άτομα χάθηκαν ξεκινώντας από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική με προορισμό τις ΗΠΑ. Από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα, 6.226 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά μήκος αυτών των διαδρομών. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΟΜ, οι αριθμοί μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς «πολλοί περισσότεροι θάνατοι δεν καταγράφονται ποτέ».

«Δεν έχει πια κανένα νόημα να εκφράζουμε τη θλίψη ή τον αποτροπιασμό ή τις ενοχές μας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η μετανάστευση είναι η πλέον καθοριστική τάση των καιρών μας», τονίζει ο κ. Σουίνγκ και προσθέτει: «Σήμερα βρισκόμαστε εν μέσω μιας πραγματικής δημογραφικής επανάστασης. Είναι στο χέρι μας να τη διαχειριστούμε εις όφελος όλων».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη: 577.000 νόμιμοι μετανάστες, από 150 χώρες, ζουν στην Ελλάδα! "

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χτες, μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, για την εξάρθρωση κυκλώματος που έφερνε παράνομους μετανάστες από την Τουρκία και στην συνέχεια τους προωθούσε με πλωτά σκάφη στην Ιταλία, προκειμένου να καταλήξουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η επιχείρηση εστιάζεται στην Αττική και στην Δυτική Ελλάδα και ήδη μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 13 άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, εντοπίστηκε πλωτό σκάφος στο Ιόνιο, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί 33 αλλοδαποί με προορισμό την Ιταλία, με κίνδυνο της ζωής τους, καθώς το συγκεκριμένο σκάφος, με κυβερνήτη Αλβανό, μέλος του κυκλώματος, ήταν σε κακή κατάσταση, ενώ η χωρητικότητά του ήταν για πολύ λιγότερα άτομα και δεν διέθετε σωστικά μέσα.

Το σκάφος κατασχέθηκε, ενώ οι ο Αλβανός κυβερνήτης και οι μετανάστες κρατούνται.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που έχουν γίνει γνωστά από την Αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης οργάνωναν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών από την Τουρκία, μέσω περασμάτων από τον Έβρο και τους έφερναν αρχικά στην Αθήνα.

Στην συνέχεια τους μετέφεραν στην Δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Πρέβεζα και στην Ηγουμενίτσα, όπου τους επιβίβαζαν σε πλωτά σκάφη, σε περιοχές ερημικές και τους περνούσαν στην Ιταλία.

Για την υπόθεση αναμένεται ότι θα γίνουν ανακοινώσεις αύριο από την Ασφάλεια Αττικής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία"

Κωνσταντινόπουλος: Ενημέρωση από τους Υπουργούς για την επένδυση στο Ελληνικό εδώ και τώρα

Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, που συνυπογράφουν και βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων ζητείται η άμεση κοινή συνεδρίαση τριών Επιτροπών και ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Την από κοινού συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής άμεσα με αντικείμενο την ενημέρωση από τους Υπουργούς για την επένδυση στο Ελληνικό, ζητούν με επιστολής τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, με πρωτοβουλία του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Το αίτημα αυτό είχε διατυπώσει προ καιρού ο κος Κωνσταντινόπουλος απευθυνόμενος προσωπικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά έκτοτε ουδέν νεότερο. Έτσι, ο βουλευτής έχοντας εξασφαλίσει τις απαιτούμενες από τον Κανονισμό της Βουλής υπογραφές, επιχειρεί πλέον δια της ενεργοποίησης συγκεκριμένων άρθρων να εξαναγκάσει τους προέδρους των Επιτροπών σε σύγκλισή τους και τους υπουργούς να παραστούν και να παράσχουν διεξοδική ενημέρωση για την πρόοδο της επένδυσης και την άρση των εμποδίων για την υλοποίησή της.

«Μετά από το ευρύτατο αυτό αίτημα, οι Πρόεδροι των Επιτροπών είναι υποχρεωμένοι να τις συγκαλέσουν άμεσα σε κοινή συνεδρίαση, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς που υπεκφεύγουν να απαντήσουν και να ενημερώσουν συγκεκριμένα για την πρόοδο της επένδυσης», τονίζεται στην επιστολή προς τον Νίκο Βούτση.

Δια της επιστολής ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές – μέλη των Επιτροπών που τη συνυπογράφουν, επιρρίπτουν ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταλογίζοντάς της «ιδεοληψίες και αναβλητικότητα» που βάζει εμπόδια σε μία επένδυση, που όπως τονίζουν θα αποδώσει 8 δις ευρώ και 75.000 νέες θέσεις εργασίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινόπουλος: Ενημέρωση από τους Υπουργούς για την επένδυση στο Ελληνικό εδώ και τώρα "

Αναστάτωση στον καταυλισμό της Μόριας από φήμες ότι ανοίγουν τα σύνορα

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες δυο μέρες μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, με αφορμή ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναφέρονταν πως μέχρι τέλος του χρόνου θ’ ανοίξουν τα σύνορα.

Οπότε και όλοι οι εγκλωβισμένοι στο νησί θα αφεθούν ελεύθεροι για ν’ αναχωρήσουν προς το εσωτερικό της Ελλάδας και στη συνέχεια προς την άλλη Ευρώπη.

Προχθές Τετάρτη, το βράδυ, η αρχική ανάρτηση προκάλεσε έξαλλους πανηγυρισμούς στον καταυλισμό της Μόριας και εκατοντάδες άτομα εγκατέλειψαν τις σκηνές τους και «γιόρταζαν» τη φήμη -όπως αποδείχθηκε- της αναχώρησής τους! Η αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά τους πανηγυρισμούς που σταμάτησαν περίπου μια ώρα αργότερα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Χθες Πέμπτη, το απόγευμα, συνελήφθη μέσα στον καταυλισμό στη Μόρια, από αστυνομικούς, ένας 33χρονος Έλληνας που μοίραζε στους διαμένοντες εκεί, προκηρύξεις. Συνελήφθη για παράβαση του αδικήματος της διατάραξης οικιακής ειρήνης, ο εισαγγελέας όμως τον άφησε ελεύθερο, διατάσσοντας προκαταρκτική εξέταση για την πράξη.

Σήμερα τέλος, από το πρωί αναστάτωση επικρατεί έξω από το χώρο εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, με δεκάδες άτομα, κυρίως Πακιστανούς, που διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλλει. Για τον φόβο επεισοδίων η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου έχει σταματήσει και οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία έχουν αποχωρήσει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστάτωση στον καταυλισμό της Μόριας από φήμες ότι ανοίγουν τα σύνορα "

Θεσσαλονίκη: Βρήκαν σάκο με αντιαεροπορικά βλήματα και φυσίγγια

Σάκο με αντιαεροπορικά βλήματα και φυσίγγια εντόπισαν περιπολούντες αστυνομικοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα περαστικός λίγο μετά τις 13.00, είδε ένα σάκο σε πρασιά οικοδομής επί της οδού Αγίου Δημητρίου, ο οποίος περιείχε 2 αντιαεροπορικά βλήματα και 12 φυσίγγια.

Άμεσα ειδοποίησε τους αστυνομικούς οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο.

Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για το περιστατικό.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Βρήκαν σάκο με αντιαεροπορικά βλήματα και φυσίγγια"

Οι 6 πεζογέφυρες που θα κατασκευαστούν σε μεγάλους δρόμους της Αθήνας [λίστα]

Στην κατασκευή έξι πεζογεφυρών σε βασικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου Αττικής που θα θωρακίσουν την ασφαλή διέλευση των πεζών προχωρά το υπουργείο Υποδομών.
Με απόφαση του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, έδωσε εντολή για την άμεση δημοπράτηση του έργου, υπογράφοντας την έγκριση δέσμευσης ποσού 13 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομών, που θα συμβάλλουν πρωταρχικώς στην ασφάλεια, τη βελτίωση και βεβαίως στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
«Οι διαδικασίες δημοπράτησης για την ταχύτατη ανάθεση της κατασκευής των έξι πεζογεφυρών ξεκινούν άμεσα και εντάσσονται στο πλαίσιο ορθών πολιτικών που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για την οδική ασφάλεια των πολιτών, με συγκεκριμένα έργα υποδομών. Έργα, τα οποία ανέκαθεν ήταν στο περιθώριο και σήμερα η κατασκευή τους θα δώσει λύσεις και θα ικανοποιήσει χρόνια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών», τονίζει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών.
Επιπλέον με εντολή του υπουργού Υποδομών η αρμόδια διεύθυνση Ασφαλείας Οδικών Υποδομών, συλλέγει στοιχεία για τις θέσεις υψηλής επικινδυνότητας στους οδικούς άξονες όλης της επικράτειας. Στόχος είναι να δρομολογηθούν κατασκευαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα άρουν την επικινδυνότητα αυτή και θα εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πολιτών.
Οι θέσεις που θα κατασκευαστούν οι έξι πεζογέφυρες είναι:
  1. Λεωφόρος Ποσειδώνος και Λεωφόρος Καλαμακίου, Άλιμος.
  2. Λεωφόρος Κηφισίας και Πανόρμου, Αθήνα.
  3. Λεωφόρος Μεσογείων και ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής, Αγία Παρασκευή.
  4. Λεωφόρος Αθηνών-Σχολές Προβατά, Χαϊδάρι.
  5. Λεωφόρος Ποσειδώνος και Αφροδίτης-Παλαιό Φάληρο.
  6. Λεωφόρος Αθηνών-Παλατάκι, Χαϊδάρι.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 6 πεζογέφυρες που θα κατασκευαστούν σε μεγάλους δρόμους της Αθήνας [λίστα] "

Πάτρα: Η γαστρεντερίτιδα τους γύρισε πίσω - Απρόοπτη τροπή στην πενταήμερη του 6ου Λυκείου

Σε ιό και όχι σε τροφική δηλητηρίαση οφείλεται η γαστρεντερίτιδα που υπέστησαν μαθητές του 6ου Λυκείου της Πάτρας στη διάρκεια της πενταήμερης στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει στο thebest.gr ο Διευθυντής Δυετεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Γ. Αφράτης: «Είχαμε αυτό το δυσάρεστο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη όπου 25 παιδιά από την πενταήμερη εκδρομή του 6ου Λυκείου Πατρών νόσησαν με τον ιό της γαστρεντερίτιδαςΜάλιστα μέχρι να επιστρέψει το λεωφορείο στην Πάτρα αρρώστησαν και άλλα 5 παιδιά με αποτέλεσμα οι ασθενείς που παραλάβαμε εμείς να είναι 30" αναφέρει και προσθέτει:

"Πρέπει εδώ να τονίσουμε την σπουδαία συμβολή των καθηγητών στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στο πολύ δύσκολο ταξίδι της επιστροφής(με μάσκες, φάρμακα και συνεχή φροντίδα στους μαθητές).

Αποκλείουμε την περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης καθώς όλοι οι μαθητές έτρωγαν μαζί και οδηγούμαστε στην εκτίμηση ότι πρόκειται για ιό γαστρεντερίτιδας.

Η απόφαση για επιστροφή πάρθηκε από την αρχηγό της εκδρομής σε συνεννόηση με την διευθύντρια του σχολείου αλλά και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας.

Η επείγουσα επιστροφή της εκδρομής αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών καθώς απαιτήθηκε η παρουσία 2 τουλάχιστον συνοδών καθηγητών στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι μαθητές του σχολείου, με αποτέλεσμα να μένει μόνο ένας συνοδός με τα υπόλοιπα παιδιά.

Το γεγονός αυτό δυσκόλευσε την παρακολούθηση και εποπτεία των υπόλοιπων μαθητών της εκδρομής με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλειά τους.

Υπήρχε ένα μοναδικό περιστατικό, που μετά από συνεννόηση με εμάς και με την διεύθυνση του σχολείου, γονείς παρέλαβαν ένα μαθητή από το νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη και δεν ακολούθησε τους υπόλοιπους μαθητές στην επιστροφή τους.»

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Η γαστρεντερίτιδα τους γύρισε πίσω - Απρόοπτη τροπή στην πενταήμερη του 6ου Λυκείου"

Στο αυτόφωρο η δημοσιογράφος και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από μηνύσεις του Αχιλλέα Μπέου

Απρόβλεπτες εξελίξεις στην υπόθεση με τη μήνυση της δημοσιογράφου Κατερίνας Τασσοπούλου σε βάρος Αχιλλέα Μπέου για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση.

Μετά τον Αχιλλέα Μπέο που οδηγήθηκε χθες στο Αυτόφωρο, σήμερα συνελήφθη και η δημοσιογράφος, αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, Δημήτρης Χορταριάς, έπειτα από μηνύσεις που κατέθεσαν ο Αχιλλέας Μπέος (κατά της κ. Τασσοπούλου) και ο αντιδήμαρχος ΒόΛου Απόστολος Μαλαματίνης (κατά του προέδρου της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε).



Ο τελών εν αργία δήμαρχος Βόλου υπέβαλε μήνυση επίσης για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος του για δημοσίευμα στην εφημερίδα "Θεσσαλία", που έφερε την υπογραφή της κ.Τασσοπούλου.

Η δημοσιογράφος συνελήφθη στα δικαστήρια του Βόλου, οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και στη συνέχεια στον εισαγγελέα, όπου και με εντολή του αφέθηκε ελεύθερη μέχρι να εκδικαστούν τα Αυτόφωρα.


Και ενώ η υπόθεση βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν στους διαδρόμους των δικαστηρίων βρέθηκαν μαζί ο Αχιλλέας Μπέου και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, άρχισε λεκτική αντιπαράθεση που κατέληξε σε σπρωξιές και απωθήσεις, επειδή είχαν προηγηθεί σκληρές ανακοινώσεις από την Ένωση.

Η υπόθεση που επρόκειτο να εκδικασθεί στη 1 μετά το μεσημέρι, είναι άγνωστο ακόμη πώς θα εξελιχθεί, αλλά σύμφωνα με νομικούς μάλλον θα λάβει αναβολή για την προσεχή Δευτέρα.

Όσον αφορά στη δίκη του Αχιλλέα Μπέου, αυτή έλαβε αναβολή και η δικάσιμος ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου 2017.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο αυτόφωρο η δημοσιογράφος και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από μηνύσεις του Αχιλλέα Μπέου"

Τροπολογία για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων υιοθεσίας

Κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης τροπολογία με την οποία τροποποιούνται οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ανατίθεται από 16 Ιανουαρίου 2017, στο Μονομελές Πρωτοδικείο (από το Πολυμελές που ισχύει σήμερα) η εκδίκαση υποθέσεων υιοθεσίας.

Επίσης ορίζεται ως κατά τόπον αρμόδιο, για την τέλεση υιοθεσίας, κάθε Μονομελές Πρωτοδικείο της Επικράτειας και επανακαθορίζεται η σχετική διαδικασία, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Στόχος της διάταξης είναι ταχύτητα στην εκδίκαση υποθέσεων υιοθεσίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων υιοθεσίας"

Στις 20 και 22 Δεκεμβρίου οι συντάξεις του ΕΦΚΑ

Με υπουργική απόφαση που υπογράφουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, καθορίζονται οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, ως ημερομηνίες καταβολής των μηνιαίων συντάξεων του ΕΦΚΑ καθορίζονται η πρώτη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους εντασσόμενους φορείς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ και η προτελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου μήνα για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους λοιπούς εντασσόμενους φορείς και το Δημόσιο.

Ειδικά, για τον Ιανουάριο 2017, οι συντάξεις θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους εντασσόμενους φορείς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ και στις 22 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους λοιπούς εντασσόμενους φορείς και το Δημόσιο.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 20 και 22 Δεκεμβρίου οι συντάξεις του ΕΦΚΑ"

Πράσινο φως για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου στο Τατόι

Την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης και της στατικής προμελέτης για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου του κτήματος Τατοΐου αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Η περιοχή της μελέτης εστιάζει στο τμήμα του κτήματος που περιλαμβάνει το ανάκτορο, το κτίριο των μαγειρείων και τους κήπους με το αισθητικό δάσος συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων.

Η αρχιτεκτονική μελέτη κρίνει αναγκαία την οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του μνημείου στην εποχή του Γεωργίου Α', δηλαδή στην πρώτη φάση λειτουργίας του (1884-1913), χωρίς τις μεταγενέστερες επεμβάσεις εκσυγχρονισμού της δεκαετίας του 1930.

Η επαναφορά όψεων και εσωτερικών χώρων προτείνεται μόνο σε όσα στοιχεία υπάρχει τεκμηρίωση από φωτογραφικό υλικό, κείμενα της εποχής ή άλλες πηγές.

Ωστόσο, αμφιβολίες εξέφρασε ο επίτιμος γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού, Ιορδάνης Δημακόπουλος, «μήπως γίνουν τόσες εργασίες αναπαλαίωσης ώστε το κτίριο να γίνει καινούριο. Πρέπει να το διατηρήσουμε χωρίς να παραβιάσουμε την ένδειξη των γηρατειών και της ηλικίας του».

«Οι επεμβάσεις στο κτίριο είναι άτεχνες και εντοπίσαμε ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε κανείς να απαλλαγεί από αυτές» απάντησε η καθηγήτρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Ελισάβετ Βιντζηλαίου.

Το κτίριο του θερινού ανακτόρου παρουσιάζει ζημιές από το σεισμό του 1999 και φθορές από τη χρόνια εγκατάλειψή του, όπως ρωγμές, ίχνη φθοράς από πυρκαγιά στο χώρο της τραπεζαρίας, έντονη υγρασία, φθορές ξύλινων στοιχείων και αποσαθρώσεις. Η στατική προμελέτη λύνει τα προβλήματα αυτά με καθαρισμούς, αποκαταστάσεις και ενισχύσεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου στο Τατόι"

Κουρουμπλής: Λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν στήριξε το κοινωνικό μέρισμα Σαμαρά

«Ψίχουλα» χαρακτήρισε το επίδομα στους συνταξιούχους, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η παροχή αυτή είναι στην δικαιοδοσία της κυβέρνησης.

«Δεν σημαίνει ότι επειδή ήρθαμε σε έναν συμβιβασμό πρέπει να τους λέμε σε όλα ναι», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο ότι «έχει σπάσει το μέτωπο της Ευρώπης, ότι η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που έχει συμφωνήσει».

Παράλληλα ο υπουργός κάνοντας αυτοκριτική χαρακτήρισε λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι δεν είχε στηρίζει το κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά. «Από τα λάθη μας να αποκτούμε μια ωριμότητα, να βρίσκουμε τον κοινό τόπο», σημείωσε.

Τέλος ο κ. Κουρουμπλής απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Μπήκαμε μέσα στη φωτιά και ο λαός θα μας κρίνει στο τέλος της τετραετίας», σχολίασε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν στήριξε το κοινωνικό μέρισμα Σαμαρά "

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια-Ανοίγει το taxis

Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με την νέα απόφαση «οι Δήμοι οι οποίοι ορίζονται ως «ορεινοί», εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο Νομός στον οποίο ανήκουν» με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να δικαιούνται έτσι, υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι επιδότηση για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση μέσω εφαρμογή στο TAXIS.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος .

Οι δικαιούχοι

Κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος αποτελούν το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και η αξία της ακίνητης περιουσίας.

Συγκεκριμένα:
· Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, θα πρέπει να ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα. Για κάθε παιδί προβλέπεται προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο τέκνο. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2015. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των έγγαμων που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση .
· Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2016, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2015, να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ποιοι το χάνουν

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:
1. Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Ν. 4172/2013.
2. Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
3. Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι σε ακινησία.
4. Η επαγγελματική στέγη.
5. Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
6. Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

Πόσο είναι το επίδομα

Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,25 ευρώ, το συνολικό ύψος του οποίου προσδιορίζεται ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεται το σπίτι.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως εξής:
-Πρώτη Ζώνη : Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
- Δεύτερη Ζώνη: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
- Τρίτη Ζώνη: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
- Τέταρτη Ζώνη Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων
Οι Δήμοι που κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.3852/2010 ορίζονται ως «ορεινοί», εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο Νομός στον οποίο ανήκουν. Η πληροφορία αυτή, δύναται να αντληθεί και από τρίτους φορείς ή υπηρεσίες.
Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας.
Στην πρώτη ζώνη η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό είναι 25 λίτρα, στη δεύτερη 15, στην Τρίτη 8 και στην τέταρτη 5 λίτρα ανά τετραγωνικό. Αντίστοιχα η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε άγαμο είναι 2.000 λίτρα για την πρώτη ζώνη ( 2.500 λίτρα για έγγαμο, μονογενεϊκές οικογένειες ή μέρη συμφώνου συμβίωσης) , 1.200 στη δεύτερη ( 1.500) , 640 στην Τρίτη (800) και 400 λίτρα στην τέταρτη ζώνη ( 500 λίτρα για έγγαμους, μονογονεϊκές οικογένειες ή μέρη συμφώνου συμβίωσης).

Αίτηση

Το επίδομα καλύπτει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου 2016 μέχρι και την 30 Απριλίου 2017 μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται μέχρι 31 Μαΐου 2017.
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο TAXISnet, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία: • ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης, • το ονοματεπώνυμό του, • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του, • ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου, • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία: • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας, • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει, • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία, • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης, • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη. Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 31 Μαΐου 2017.
Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών, υποβάλλει νέα αίτηση.
Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια-Ανοίγει το taxis"

Στο εδώλιο ελεγκτής του ΥΠΟΙΚ κατηγορούμενος για «μίζες»

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται πρώην επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών, κατηγορούμενος ότι εκβίαζε επιχειρηματίες από τους οποίους ζητούσε και έπαιρνε «μίζες» πολλών χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να «κουρέψει» ή και να σβήσει βεβαιωμένα πρόστιμα.

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο συνταξιούχος -πλέον- οικονομικός επιθεωρητής αντιμετωπίζει τις πράξεις της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα). Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου θα καθίσει και η σύζυγός του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Όπως περιγράφεται στο βούλευμα, ο κατηγορούμενος από το 2001 έως το 2003, με την ιδιότητα του οικονομικού επιθεωρητή του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης, «εξανάγκαζε ελεγχόμενους επιχειρηματίες να του καταβάλουν χρηματικά ποσά με την απειλή βλάβης των επιχειρήσεών τους και ειδικότερα ότι θα επέβαλε σ' αυτούς υπέρογκα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που δήθεν είχαν τελέσει ή πρόστιμα που υπερέβαιναν αυτά που αντιστοιχούσαν σε φορολογικές παραβάσεις που πράγματι είχαν τελέσει».

Σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις επιχειρηματιών κατά το παραπάνω διάστημα ζήτησε και πήρε συνολικά 300.542,92 ευρώ για να σβήσει ή να μειώσει πρόστιμα, με την «ταρίφα» κατά περίπτωση να κυμαίνεται από 20.000 έως 150.000 ευρώ. Ο ίδιος φαίνεται ότι έκανε «κρούση» στους λογιστές των εκβιαζόμενων επιχειρήσεων, βολιδοσκοπώντας τις οικονομικές δυνατότητες των επιχειρηματιών.

Επιπλέον, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της γυναίκας του βρέθηκαν, κατόπιν ελέγχων, αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 508.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο έκανε δεκτή την προηγούμενη εισαγγελική πρόταση, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα προερχόμενα από τη δράση του χρήματα προέβη σε αγορές τεσσάρων ακινήτων (στο όνομα το δικό του και της συζύγου του) και Ι.Χ. αυτοκινήτων, επενδύοντας παράλληλα και στο Χρηματιστήριο.

Εκτός από ελεγκτής των ΠΕΚ Θεσσαλονίκης, ο κατηγορούμενος υπηρέτησε ως επιθεωρητής σε διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως στις Διευθύνσεις Οικονομικής Επιθεώρησης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο ελεγκτής του ΥΠΟΙΚ κατηγορούμενος για «μίζες»"

Μέρκελ: Δεν λαμβάνονται εδώ οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Το παγωμένο μήνυμα που είχε στείλει από το βράδυ της Πέμπτης προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να περιμένει θεαματικά αποτελέσματα από τη συνάντηση στο Βερολίνο επιβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα εργασίας τους στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις γιατί οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και το Eurogroup. Θα ακούσουμε τι σκέφτεται ο Έλληνας πρωθυπουργός» ήταν η ξεκάθαρη δήλωση της κυρίας Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα ενημέρωνε την Γερμανίδα καγκελάριο για τη θετική πορεία της οικονομίας και την υπεραπόδοση των εσόδων -βάσει αυτής έγινε η εξαγγελία για τη χορήγηση της μισής 13ης σύνταξης- ζητώντας από όλους γενναίες αποφάσεις προκειμένου «να μην επιτρέψουμε να κυλήσει η Ελλαδα στην αβεβαιότητα». 



«Η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα για το προσφυγικό»
Ξεκινώντας τη δήλωσή της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις στενές και καλές σχέσεις των δύο χωρών αναφερόμενη στις επαφές που έχουν γίνει στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, της έρευνας και της ανάπτυξης.

Οριοθετόντας την ατζέντα η κυρία Μέρκελ είπε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα θα συζητήσουν το προσφυγικό για το οποίο είπε ότι η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα κάνοντας, ωστόσο, λόγο για «τεράστια επιβάρυνση» της Ελλάδας. 



«Προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και ζητάμε δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στη μοίρα της» συμπλήρωσε.

Ειδικά για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι δεν εξελίσσονται εκεί τα πράγματα όσο γρήγορα θέλουμε.

Για το Κυπριακό είπε, τέλος, η κυρία Μέρκελ ότι είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει καλή υποστηρικτική προεργασία.

«Δεν είχαμε πάντα εύκολες συζητήσεις αλλά είναι πάντα ανοιχτές και θέλουμε να πετύχουμε αποτελέσματα» κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης»
Από εκεί ξεκίνησε και Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για σχέσεις που διακρίνονται για την ευθύτητά τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητες μας να ανταποκριθούμε σε κρίσεις ασφάλειας, οικονομίας και μετανάστευσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης αναφορά στην «κοινή απειλή» από τη ραγδαία άνοδο των ρατσιστικών φωνών στην Ευρώπη που αποτελεί κοινή απειλή για το ευρωπαϊκό μας μέλλον και χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση.



Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είπε ότι «θα εξετάσουμε τρόπους για να διατηρήσουμε και να έχουμε καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και τις δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία που περνάνε ένταση μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα».

Έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με αφορμή την επαναλαμβανόμενη αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από την πλευρά της Τουρκίας. «Τονίζω ότι η Ελλαδα τάσσεται σταθερά υπερ της ευρωπαικής ένταξης της Τουρκίας αλλά με πλήρη συμμόρφωσή της στα κριτήρια» συμπλήρωσε.

Ειδικά για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποτελεί κεντρικό θέμα για την Ευρώπη και είναι ένα ζήτημα για το οποίο αφενός η ΕΕ έχει κεντρικό ρόλο και αφετέρου η Τουρκία θα δοκιμαστεί. Εμείς στηρίζουμε μια δίκαιη βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό και χωρίς φόβο για κανένα Κύπριο, συμπλήρωσε.

Για τα θέματα, τέλος, της οικονομίας είπε ότι όραμά μας είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα να μην αφορά μόνο αριθμούς αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης. «Αυτό το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προυποθέτει σχέδιο επιμονή και γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε να κυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα αλλά και να στείλουμε μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης».

Περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδος) είχαν ολοκληρωθεί τόσο το γεύμα με την κυρία Μέρκελ όσο και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Τι ειπώθηκε στο γεύμα σύμφωνα με κυβερνητικό «non paper»
Ζήτημα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια του γεύματος που ακολούθησε τις κοινές τους δηλώσεις στην καγκελαρία του Βερολίνου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό «non paper», στο γεύμα εργασίας του κ. Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο διημείφθησαν τα εξής:

1. Ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

2. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

3. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

4. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

5. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

6. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Δεν λαμβάνονται εδώ οι αποφάσεις για την Ελλάδα"

Τα τρακτέρ απέκλεισαν την πλατεία της Αγιάς: Έτοιμοι για μπλόκα οι Λαρισαίοι αγρότες

Μονόδρομος είναι το στήσιμο αγροτικών μπλόκων σε όλη τη χώρα, τόνισαν οι αγρότες που μίλησαν το πρωί της Παρασκευής σε αγροτική κινητοποίηση που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αγιάς. Δεκάδες τρακτέρ απέκλεισαν συμβολικά το κέντρο της πόλης, με τους αγρότες να αψηφούν το τσουχτερό κρύο και να στέλνουν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι φετινός χειμώνας δε θα είναι μόνον δύσκολος γι’ αυτούς αλλά και… «θερμός» για τους διοικούντες.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, αναφέρθηκε στα όσα κέρδισαν οι αγρότες από την περυσινή 40ήμερη κινητοποίηση, ζητώντας από τους αγρότες να συμμετέχουν δυναμικά και στα επικείμενα μπλόκα. Ενόψει μάλιστα της αυριανής πανελλαδικής σύσκεψης της επιτροπής των μπλόκων που θα γίνει στο αμφιθέατρο Γεωπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της επιτροπής θα είναι να στηθούν μπλόκα στην εθνική οδό αμέσως μετά τις γιορτές, ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κυρίως με το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Από τώρα και μέχρι τις γιορτές μέλη της ΕΟΑΣΝΛ θα περιοδεύσουν στα χωριά για να ενημερώσουν τους αγρότες σχετικά με το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων και να κάνουν και μια πρώτη εκτίμηση για την διάθεση συμμετοχής τους σε αυτές.






onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα τρακτέρ απέκλεισαν την πλατεία της Αγιάς: Έτοιμοι για μπλόκα οι Λαρισαίοι αγρότες "

Πέντε χρόνια στη φυλακή ο Σύρος που κακοποιούσε στο ντους τον 3χρονο γιο του

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών χωρίς αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου στον 32χρονο Σύρο, ο οποίος εμφανιζόταν σε βίντεο να κακοποιεί τον τρίχρονο γιο του.

Στον δράστη δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, αφού, σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βία ασκήθηκε με τρόπο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού.

«Άσκησε συνειδητή βία σε βάρος του μικρού, με σκοπό μέσω αυτής της βίας να εκβιάσει τη μητέρα του ανηλίκου να έρθει από την Τουρκία στη Χίο. Έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση όπου χρησιμοποιείται ένα μέλος της οικογένειας για να εκβιαστεί ένα άλλο μέλος της οικογένειας. Προτείνω την ενοχή και για τις δύο πράξεις που είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα» είπε η εισαγγελέας Σπυριδούλα Σταυράτη προσθέτοντας ότι: «Η μεταμέλεια δεν είναι αληθινή, περισσότερο νοιάζεται για το άτομό του παρά για τα όσα προκάλεσε στο παιδί».

Η δίκη

Ο 32χρονος πέρασε το κατώφλι του Πρωτοδικείου Χίου λίγα λεπτά πριν από τις 11.00 το πρωί της Παρασκευής. Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου χωρίς δικηγόρο, καθώς τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση. Το δικαστήριο αυτεπάγγελτα διόρισε ως δικηγόρο του κατηγορουμένου την πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ανθίππη Ζαννάρα, προκειμένου να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Μετά τον διορισμό της κας Ζαννάρα η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Τομπάζη διέκοψε τη δίκη προκειμένου ο κατηγορούμενος να έρθει σε επαφή με τη συνήγορο υπεράσπισής του.

Η εκδίκαση συνεχίστηκε λίγα λεπτά αργότερα με την κατάθεση του αστυνομικού, ο οποίος είπε ότι ο 32χρονος εντοπίστηκε στον καταυλισμό της Σούδας, έπειτα από καταγγελία του «Χαμόγελου του Παιδιού». Όπως κατέθεσε ο αστυνομικός, ο 32χρονος ήθελε να κάνει τη γυναίκα του να τον λυπηθεί και να έρθει στην Ελλάδα, αφού τον είχε εγκαταλείψει και παρέμενε στην Τουρκία. Το δικαστήριο απηύθυνε ερωτήματα για το βίντεο που απεικονίζει τον 32χρονο να κακοποιεί το ανήλικο στην ντουζιέρα, με τον αστυνομικό να καταθέτει ότι δέχθηκε 11 χτυπήματα, από τα οποία θα μπορούσε το παιδί να είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Σοκαρισμένη η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον 32χρονο να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων.

«Πώς ένας άνδρας μπορεί να αγαπάει τη γυναίκα του και να μην αγαπάει το παιδί που γέννησε με αυτήν τη γυναίκα; Με τι καρδιά το έκανε αυτό; Από τι είναι κατασκευασμένος αυτός ο άνθρωπος;» ρώτησε η κα Τομπάζη.

Με δάκρυα στα μάτια ο κατηγορούμενος ζήτησε «χίλια συγγνώμη» για να λάβει την απάντηση από την πρόεδρο: «Τι να την κάνω εγώ τη συγγνώμη; Κατέστρεψε το ίδιο του το παιδί. Αυτά τα κλαψοτέτοια όχι σε εμάς».

Στην ερώτηση γιατί η γυναίκα του δεν ήρθε μαζί του, η απάντησή του ήταν γιατί «βρήκε γκόμενους».

Τελικά το δικαστήριο επέβαλε 5 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή στον 32χρονο. Η αρχική ποινή ήταν 4 έτη για ενδοοικογενειακή βία και 2 έτη για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη σε βάρος ανηλίκου, αλλά η τελική ποινή ορίστηκε στα 5 έτη.

politischios
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε χρόνια στη φυλακή ο Σύρος που κακοποιούσε στο ντους τον 3χρονο γιο του"

Επέκταση του «βοηθήματος» σε νέους συνταξιούχους μελετά το υπ. Εργασίας

Περιθώρια να δοθεί ο «μποναμάς» και σε συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη από τον Ιανουάριο του 2017 και φυσικά πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, αναζητά το υπουργείο Εργασίας, εφόσον το κονδύλι που έχει αποφασιστεί να διατεθεί στην ευπαθή αυτή ομάδα πολιτών, δεν εξαντληθεί στους 1,6 εκατ. δικαιούχων που ανακοινώθηκε ότι θα το λάβουν.

Σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, έγινε εξέταση όλων των δεδομένων και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει οριστική εικόνα. Το υπουργείο εκτιμά ότι πιθανόν να υπάρχουν δυνατότητες διάθεσης ενός ποσού στους νέους συνταξιούχους, αλλά σε καμία περίπτωση η συνολική δαπάνη του "βοηθήματος"δεν θα ξεπερνά τα 630 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η εντολή για μη υπέρβαση αυτού του ορίου είναι σαφής και αυστηρή, ιδίως μετά την αντίδραση των δανειστών, κυρίως του Βερολίνου, για την έκτακτη αυτή παροχή. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του χθες στις Βρυξέλλες τόνισε ότι πρόκειται για εφάπαξ βοήθημα και όχι για μόνιμη παροχή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επέκταση του «βοηθήματος» σε νέους συνταξιούχους μελετά το υπ. Εργασίας"

Περίπου 125.000 Έλληνες εργάζονται για λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα

Με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που πιέζουν οι δανειστές της Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, απάντησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Βερολίνο όπου και βρίσκεται, η υπουργός παρουσίασε τον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο ζουν οι πολίτες στην Ελλάδα των 6 χρόνων μνημονίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός:
125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα, και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.
Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επομένως, η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα με χαμηλό κατώτατο μισθό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με μία ιδιαίτερα απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.
- Οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δεν βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αντιθέτως αύξησαν τα ποσοστά της ανεργίας, από 7% το 2009 στο 27,9% το 2013, και η ανεργία των νέων διαμορφώνεται περίπου στο 50% στο 2016.
- Οι συνέπειες ήταν η σημαντική αύξηση της μετανάστευσης υψηλά καταρτισμένου νεανικού εργατικού δυναμικού, οι δραματικές επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση και η μεγάλη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Περισσότερο από το 50% των προσλήψεων το 2015 αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που ονομάζουμε «φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι», ενώ επίσης αυξήθηκε κατά πολύ και η αδήλωτη εργασία.
- Από το 2010 έχουν γίνει αρκετές «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ήταν η κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Αυτή την στιγμή υπάρχουν εν ισχύ μόνο οκτώ κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Γεγονός που σημαίνει ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορίζουν τους κανόνες για την πλειοψηφία των εργαζομένων.
«Σας έδωσα όλες αυτές τις πληροφορίες για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στα θέματα της αγοράς εργασίας δεν ζητά τίποτε παραπάνω από αυτό που συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο:  Ότι δηλαδή η αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα επιστρέψει σε αυτό που περιγράφεται ως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, στις αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σε γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ.
«Άλλωστε και η πλειοψηφία των συστάσεων του πορίσματος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σχεδόν το 90%, υποστηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότιένα ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα», σημείωσε.
Όσον αφορά τη στάση του ΔΝΤ, η Ελληνίδα υπουργός είπε ότι το Ταμείο αρνείται να συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα διακινδύνευε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας «ότι δεν παρουσιάζει στοιχεία για να υποστηρίξει αυτή την άποψη».
«Αναφορικά με τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, οφείλω να πω ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχα αρκετές συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, μέλη του ευρωκοινοβουλίου, με συνδικάτα κλπ. Διαπίστωσα ένα ευρύ κύμα αλληλεγγύης στο ελληνικό αίτημα. Μέλη των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών έστειλαν επιστολή στους Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ, ζητώντας την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Πιτέλα δημόσια υποστήριξε τη θέση μου, όπως και οι Πράσινοι και μέλη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και χθες η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου συζήτησε το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, έπειτα από αίτημα διαφόρων πολιτικών ομάδων, και συμφώνησαν ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα πρέπει να λάβει ένα τέλος, και ότι οι αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου πρέπει να ισχύσουν και πάλι» κατέληξε.
tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Περίπου 125.000 Έλληνες εργάζονται για λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα"

Μαθητές που έκαναν εκδρομή στα Γιάννινα κατέληξαν με τροφική δηλητηρίαση...

Σε άσχημη περιπέτεια εξελίχθηκε η σχολική εκδρομή μαθητών λυκείου της Αττικής στα Γιάννινα, καθώς υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση...

Ένας μαθητής, μάλιστα, είναι σοβαρά και χθες εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου παραμένει για νοσηλεία.

Ένας άλλος μαθητής μένει καθηλωμένος στο ξενοδοχείο και εξετάστηκε το πρωί από ιδιώτη γιατρό της πόλης, ο οποίος έδωσε τις σχετικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Με ελαφρά συμπτώματα εμετών και διάρροιας είναι κι άλλοι μαθητές, οι οποίοι ωστόσο μπορούν να ταξιδέψουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Από χθες που εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα έπειτα από γεύμα σε ταβέρνα των Ιωαννίνων, κινητοποιήθηκε όλο το προσωπικό του ξενοδοχείου που φιλοξενεί τους μαθητές προκειμένου να έχουν την καλύτερη δυνατή περιποίηση, ενώ εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του και ο γιατρός που κλήθηκε για να δει τα παιδιά.

epiruspost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθητές που έκαναν εκδρομή στα Γιάννινα κατέληξαν με τροφική δηλητηρίαση..."

Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ. - Πώς να προστατεύσετε το σπίτι σας εάν λείπετε για τις εορτές

Εν όψει των εορτών, η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει ορισμένες βασικές χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να ασφαλίσετε το σπίτι σας, σε περίπτωση απουσίας σας:

• πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα
• ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας κι αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας

• μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε
• μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
• το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
• τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού
• ενεργοποιήστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού
• μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας
• σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το «100» ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας
• σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το «100» ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ. - Πώς να προστατεύσετε το σπίτι σας εάν λείπετε για τις εορτές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news