facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Εκθεση της τρόικας: Μπλόκο στις εξαγγελίες Τσίπρα

Πηγές των δανειστών υποστηρίζουν ότι τελικώς η έκθεση των θεσμών για τη δυνατότητα της Ελλάδας να δώσει 13η σύνταξη και να αναστείλει την εφαρμογή της εναρμόνισης του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, δεν θα δίνει το πράσινο φώς για την εφαρμογή τους και δεν θα ξεκλειδώνει τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση η απόφαση θα παραπέμπεται στο euro working group για διαβούλευση και απόφαση, ενώ θα σημειώνει ως αρνητικά στοιχεία το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους θεσμούς, ενώ θα υπάρχουν αμφιβολίες για το τελικό ύψος του ποσού που θα δεσμεύσει η Ελλάδα για τις παροχές. Το αν θα ξεκλειδώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αφήνεται στην κρίση του EWG. H έκθεση των θεσμών για το θέμα θα δημοσιοποιηθεί ενδεχομένως σήμερα μετά τη Σύνοδο.

ESM: Ανησυχούμε για το θέμα των συντάξεων

Τις «έντονες ανησυχίες» τους ως προς «την ουσία και τη διαδικασία του μνημονίου, ιδιαίτερα στο θέμα των συντάξεων», εκφράζει εκπρόσωπος του ESM ως προς τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση που ολοκλήρωσαν οι θεσμοί.

Η πρώτη αξιολόγηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα βρίσκει πως τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016 ενώ δεν επηρεάζουν όπως φαίνεται αυτά του 2017 και 2018, παρά μόνο σε περίπτωση επέκτασης τους.

Στη συνέχεια, το θέμα μεταφέρεται στο πολιτικό επίπεδο καθώς η αξιολόγηση παραπέμπει τη διαδικασία στο πολιτικό επίπεδο, κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

"According to a preliminary assessment by the institutions, that was distributed to the ESM members today, the proposed measures by the Greek government raise significant concerns on both process and substance as regards MoU commitments, especially regarding pensions. While those measures reduce the safety margin around the 2016 fiscal target, they are not expected to change significantly the projected fiscal outcomes in 2017 and 2018, although they raise risks regarding the targets, should the measures be extended in the future. Euro area member states will decide how to proceed with the short term debt measures agreed in the Eurogroup meeting on 5 December."

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκθεση της τρόικας: Μπλόκο στις εξαγγελίες Τσίπρα"

Ζητάνε πίσω τους μισθούς του Άκη Τσελέντη για «αδικαιολόγητη αποχή»

Για αδικαιολόγητη αποχή από τα καθήκοντά του εγκαλεί η κυβέρνηση τον καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, καλώντας τον να επιστρέψει μισθούς που φτάνουν τα 23.000 ευρώ.

Ο ίδιος σημειώνει:

«Και επειδή πρέπει να ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ διαβάστε το παρακάτω έγγραφο, που έλαβα επειδή αυτά τα δυο χρόνια που είμαι Δ/ντης στο Γεωδυναμικό αδυνατούσα να κατεβαίνω κάθε εβδομάδα να κάνω ένα εξαμηνιαίο μάθημα, ζητούν αναδρομικά μισθούς δυο χρόνων λες και ήμουν κανένας αργόσχολος Καθηγητής.... Ενώ γνωρίζουν ότι προΐσταμαι δυο επιχειρησιακών κέντρων του Γεωδυναμικού και του Εθνικού κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι, όλα αυτά στον άνθρωπο που τους έφτιαξε από το μηδέν ένα σεισμολογικό κέντρο που τίμησε το Παν/μιο που διδάσκουν τα βιβλία μου που όργωσα όλα τα βουνά της Δυτικής Ελλάδας τοποθετώντας σεισμογράφους, που τους έφερα πάνω από 10 εκ € ερευνητικά προγράμματα κλπ κλπ. Ενοχλήθηκαν κάποιοι που έγινα Καθηγητής στο Παν/μιο Αθηνών και δεν κάθισα να ανέχομαι άλλο τέτοιες καταστάσεις. Αλλά το ίδιο δεν έγινε και με τον διάσημο Καθηγητή Ματσούκα, τον πρωτοπόρο στην έρευνα ενάντια στο Αλτσχαιμερ που αρνήθηκαν να τον κάνουν ομότιμο!!!!!"».



Νωρίτερα ο κ. Τσελέντης με αφορμή την βράβευση του Παναγιώτη Βαρώτσου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα δηκτικός στο σχόλιο του:



«Είναι τιμή μου που ήμουν ο μόνος που στάθηκα στο πλευρό του και τον είχα σαν πατέρα μου όλα αυτά τα χρόνια και ας με πήραν πολλά απο τα δηλητηριώδη βέλη που του έριχναν (και μου ρίχνουν ακόμα με αφετηρία τη Πάτρα...). Τέτοιους ανθρώπους αντί να τους τιμούμε τους αγνοούμε και δίνουμε αξία στους φελλούς τους διαπλεκόμενους και τους αγράμματους», ανάφερε χαρακτηριστικά.

tempo24
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητάνε πίσω τους μισθούς του Άκη Τσελέντη για «αδικαιολόγητη αποχή»"

ΕΒΖ: Εξοφλήθηκαν οι αγρότες για την παραγωγή του 2015

H διοίκηση της ΕΒΖ κατάφερε να εξοφλήσει τους τευτοπαραγωγούς για την καλλιεργητική περίοδο του 2015 (τους χρωστούσε μια τελευταία δόση περίπου 1 εκατ. ευρώ) και δεσμεύτηκε ότι μέσα στις γιορτές θα τους καταβάλει μέρος των χρημάτων από τη φετινή καμπάνια τεύτλων που συνολικά φτάνει τα 13 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, «Η διοίκηση ανταποκρίθηκε με συνέπεια στα όσα είχε συμφωνήσει στην τελευταία συνάντηση και είχε δεσμευτεί με τους τευτλοπαραγωγούς, χθες εξόφλησε την τελευταία δόση της καλλιεργητικής περιόδου 2015. Παραμένει η δέσμευση ότι μέχρι τέλος του 2016 θα καταβάλει μέρος των χρημάτων της φετινής καλλιεργητικής περιόδου 2016. Με βασικό στόχο την διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας, την στήριξη των παραγωγών και την βιωσιμότητα της εταιρείας διαβεβαιώνει ότι η εξόφληση της φετινής παραγωγής των τευτλοκαλλιεργητών θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου 2017»

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΒΖ: Εξοφλήθηκαν οι αγρότες για την παραγωγή του 2015"

Ερντογάν: Η Τουρκία θα έχει εφεδρικά σχέδια αν η συμφωνία με την ΕΕ για τη βίζα αποτύχει

Η Τουρκία θα έχει εφεδρικά σχέδια εάν η συμφωνία της με την ΕΕ για την απελευθέρωση βίζας αποτύχει, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θα ετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β» κι ακόμη και ένα «Σχέδιο Γ» αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρήσει την υπόσχεση της για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, προειδοποίησε o Τούρκος πρόεδρος.

«Αν δεν πάρουμε αυτά που θέλουμε στο θέμα της βίζας (…) αν οι υποσχέσεις δεν τηρηθούν, η Τουρκία θα έχει αναμφίβολα ένα σχέδιο Β και ένα σχέδιο Γ», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με τον Σλοβένο ομόλογό του στην Άγκυρα.

«Δεν χρειάζεται να λέμε “ναι” σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται σε θέματα που μας αφορούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας έχει δώσει τίποτε μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα εναλλακτικά σχέδια που αναφέρθηκε.

Στο πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΕ για τον περιορισμό των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών στην Ένωση, οι Τούρκοι πολίτες πρόκειται να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία έχει βαλτώσει, καθώς η Ευρώπη υποστηρίζει πως υπάρχει πρόβλημα με τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της Τουρκίας. Η Τουρκία υποστηρίζει πως οι νόμοι πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, επικαλούμενη τις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Η Τουρκία θα έχει εφεδρικά σχέδια αν η συμφωνία με την ΕΕ για τη βίζα αποτύχει"

Η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει μόνη της στον ESM τα μέτρα για το χρέος

Δυνατότητα να μπλοκάρουν την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχουν, θεσμικά, η Γερμανία και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τον επίσημο ιστότοπό του, οι περισσότερες αποφάσεις στο Συμβούλιο των Διευθυντών, όπου εκπροσωπούνται τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, λαμβάνονται με ε«ιδική πλειοψηφία» 80 έως 85%.

Η Γερμανία όμως, ως κυριότερος μέτοχος και χρηματοδότης του θεσμού, έχει το 26,9% των δικαιωμάτων ψήφου. Συνεπώς, εάν το Βερολίνο κρίνει ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα παραβιάζουν το πρόγραμμα στήριξης – που χρηματοδοτείται από τον ESM – έχει τη θεσμικά τη δυνατότητα να το πράξει ακόμα και μειοψηφικά.

Αντίθετα, στην Ελλάδα αναλογεί μόλις το 2,8% των δικαιωμάτων.

Ο ίδιος μηχανισμός ισχύει και στο Συμβούλιο των Διοικητών, το ανώτατο όργανο του ESM, το οποίο συνεδριάζει όμως πολύ σπανιότερα.

Μεγάλη επιρροή μπορεί να ασκήσει και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, ως προεδρεύων στο Συμβούλιο των Διοικητών, έχει την αρμοδιότητα να επέμβει εάν κρίνει ότι καταστρατηγούνται αποφάσεις της ευρω-ομάδας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει μόνη της στον ESM τα μέτρα για το χρέος "

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών απέκτησε το Νοσοκομείο Φιλιατών

Από την Παρασκευή 16 Δεκεμρίου ξεκινά η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς όφελος των ασθενών.

Το ΤΕΠ βρίσκεται στο ισόγειο της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου και σε επιφάνεια 450 τ.μ. αναπτύσσονται οι προβλεπόμενοι χώροι (triage, αναζωογόνηση, παθολογικό, χειρουργικό, ορθοπεδικό και παιδιατρικό ιατρείο καθώς και θάλαμο βραχείας νοσηλείας δυναμικότητας τριών ατόμων) διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Εφεξής, όλα τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στον χώρο του ΤΕΠ του νοσοκομείου και ανάλογα με την εξέλιξη τους θα γίνεται η διαχείριση τους (εισαγωγή, εξιτήριο, διακομιδή). Για την αποτελεσματικότερη και καλύτερη διαχείριση των περιστατικών τα παθολογικά, χειρουργικά και ορθοπαιδικά περιστατικά (τακτικά και έκτακτα) θα εξυπηρετούνται στο νέο χώρο, ενώ τα λοιπά τακτικά ιατρεία θα συνεχίσουν την λειτουργία τους στον ισόγειο χώρο του κεντρικού κτιρίου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών απέκτησε το Νοσοκομείο Φιλιατών"

Ψηφίστηκε ο «μποναμάς» Τσίπρα σε συνταξιούχους -196 «ναι», 61 παρών

Ψηφίστηκε από 196 βουλευτές η διάταξη για τον εφάπαξ «μποναμά» Τσίπρα σε χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης ΦΠΑ σε νησιωτικές περιοχές.

Υπέρ της τροπολογίας, που είχε κατατεθεί από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, και τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία από το κυβερνών κόμμα, τάχθηκαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χρυσής Αυγής και 3 ανεξάρτητοι βουλευτές οι κ.κ. Παναγούλης Καρράς και Νικολόπουλος.

Παρών ψήφισαν 61 βουλευτές της ΝΔ, ενώ απείχαν της ψηφοφορίας, οι βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων και του Ποταμιού.

Απουσίασαν 14 βουλευτές από τη ΝΔ, ο Χρήστος Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (λόγω ασθένειας), η Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (απουσιάζει στις Βρυξέλλες), πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, οκτώ από το Ποτάμι, οκτώ από την Ένωση Κεντρώων και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ανάμεσα στους απόντες ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ψήφισαν συνολικά βουλευτές 257 βουλευτές.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε ο «μποναμάς» Τσίπρα σε συνταξιούχους -196 «ναι», 61 παρών "

ΣτΕ: Όλοι οι δικαστικοί δικαιούνται την άδεια ανατροφής παιδιού ανεξαρτήτως φύλου

Όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί ανεξαρτήτως φύλου δικαιούνται την άδεια ανατροφής παιδιού και η σχετική διάταξη νόμου που θέτει προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, είναι αντίθετη στο άρθρο 21 του Συντάγματος που προστατεύει τη μητρότητα και την παιδική ηλικία, αλλά και στο ενωσιακό δίκαιο, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και δικαίωσε γυναίκα πρωτοδίκη των Διοικητικών Δικαστηρίων που δεν της χορηγήθηκε η εν λόγω άδεια.

Με το νόμο 4055/2012 προστέθηκε στο άρθρο 44 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών παράγραφος 24, η οποία αναφέρει: «Αν ο σύζυγος δικαστικού λειτουργού δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο δικαστικός λειτουργός δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ανατροφής παιδιού, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ο σύζυγος του δικαστικού λειτουργού ανίκανος να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού».

Ειδικότερα, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης απέρριψε το αίτημα της Πρωτοδίκου για χορήγηση άδειας 9μηνών, με αποδοχές, για την ανατροφή του τέκνου της. Η μητέρα επανήλθε με το επιχείρημα ότι ο σύζυγος είναι συνταξιούχος και ότι πάσχει από τενοντίτιδα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν απάντησα στη νέα αίτηση της Πρωτοδίκου η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια.

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείς Σπυριδούλα Χρισικοπούλου, με την υπ΄ αριθμ. 2511/2016 απόφασή της έκρινε ότι η αίτηση της Πρωτοδίκου να της χορηγηθεί άδεια ανατροφής τέκνου η οποία απορρίφθηκε «κατ’ επίκληση της αντισυνταγματικής διάταξης της παραγράφου 24 του άρθρου 44 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, δεν είναι νόμιμη», ως αντισυνταγματική.

Η αντισυνταγματικότητα της επίμαχης ρύθμισης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, κ.λπ. ανάγεται στο άρθρο 21 του Συντάγματος, που «αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του οξυμένου δημογραφικού προβλήματος της χώρας και θέτει τη μητρότητα και την παιδική ηλικία υπό την προστασία του κράτους».

Η συνταγματική αυτή επιταγή, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «απορρέει η υποχρέωση του νομοθέτη να θεσπίζει ρυθμίσεις για τη χορήγηση άδειας με σκοπό την ανατροφή των τέκνων των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι δικαστικοί λειτουργοί».
Παράλληλα, η υποχρέωση αυτή απορρέει και από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί αρχή του ενωσιακού δικαίου περί «συμφιλιώσεως της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής».

Εξάλλου, καταλήγει η Ολομέλεια του ΣτΕ, στο νόμο 4055/2012 «δεν γίνεται επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος σχετικά με προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας κατά την απονομή της Δικαιοσύνης, οι οποίοι θα δικαιολογούσαν τη μη χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου με αποδοχές στη συγκεκριμένη κατηγορία δικαστικών λειτουργών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Όλοι οι δικαστικοί δικαιούνται την άδεια ανατροφής παιδιού ανεξαρτήτως φύλου"

Η μητέρα του παιδιού που βασάνιζε ο Σύρος στη Χίο στο protothema.gr: Το χτυπούσε και μου έστελνε τα βίντεο

Μια οικογενειακή τραγωδία κρύβεται πίσω από την κακοποίηση του 3χρονου παιδιού, από τον φερόμενο ως πατέρα του σε προσφυγικό καταυλισμό της Χίου.

Το βίντεο με τον ξυλοδαρμό του παιδιού από 32χρονο άντρα, που εμφανιζόταν ως πατέρας του, προκάλεσε σοκ ακόμη και στους πιο σκληρούς και συνηθισμένους σε περιστατικά βίας αρμόδιους φορείς, που συνεχίζουν τις έρευνες για το συμβάν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άνδρας εκβίαζε τη μητέρα του παιδιού, που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε καταυλισμό στην Τουρκία. Η ίδια μίλησε στο protothema.gr και αποκάλυψε, όχι μόνο τον στυγνό εκβιασμό από το σύντροφό της, αλλά και ότι το παιδί είχε κακοποιηθεί από τον 32χρονο ο οποίος συνήθιζε να της στέλνει βίντεο από τους βασανισμούς που έκανε στο αγοράκι. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα στο παιδί της πως θα προσπαθήσει να έρθει γρήγορα κοντά του.

«Μη στεναχωριέσαι αγοράκι μου, η μαμά θα έρθει να σε πάρει» είναι τα πρώτα της λόγια και ξεσπά: «Είναι δύσκολο να φτάσω ως εκεί, αλλά αν χρειαστεί είμαι πλέον αποφασισμένη ακόμη και να κολυμπήσω μέχρι την Ελλάδα για να πάρω το παιδί μου».

Παρά το γεγονός πως έχει χωρίσει με τον 32χρονο εδώ και ενάμιση χρόνο, ο άνδρας αυτός βρέθηκε στη Χίο με το αγόρι, ενώ η μητέρα παραμένει στην Τουρκία με το άλλο της παιδί. «Μου ζητούσε χρήματα και να έρθω στην Ελλάδα για να μείνουμε μαζί. Του έλεγα ότι δεν έχω για φαγητό με τι χρήματα να έρθω. Μου έλεγε ότι αν δεν έρθω γρήγορα θα βασανίζει το παιδί. Δεν τον πίστεψα αρχικά, αλλά άρχισε να με παίρνει τηλέφωνο από διαφορετικούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων και μου έλεγε ότι αν δεν έρθω γρήγορα στην Ελλάδα θα σκοτώσει το παιδί. Εγώ προσπαθώ να έρθω αλλά δεν έχω καταφέρει μέχρι τώρα τίποτε. Αυτός μου έστελνε συνέχεια βίντεο την ώρα που βασάνιζε το παιδί στο κρεβάτι και στο μπάνιο και μου έλεγε "βλέπεις δεν το αφήνω ούτε να κοιμηθεί"... Είμαστε ενάμισι χρόνο χωρισμένοι και τον άφηνα να παίρνει το παιδί για λίγες ώρες και να το βλέπει. Αυτός την τελευταία φορά που πήρε το παιδί δεν ξαναγύρισε και κανόνισε μέσω διακινητών και πέρασε στην Ελλάδα. Από τότε άρχισε τις απειλές και τους εκβιασμούς με το παιδί για να του στέλνω χρήματα και για να ξαναγυρίσω κοντά του. Μου έστελνε βίντεο και μηνύματα στο facebook ότι θα σκοτώσει το παιδί. Εκεί εγώ τρελάθηκα».

Οι έρευνες των Αρχών και της Ύπατης Αρμοστείας συνεχίζονται, ενώ το μικρό αγοράκι παρακολουθούν παιδοψυχολόγοι.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η μητέρα του παιδιού που βασάνιζε ο Σύρος στη Χίο στο protothema.gr: Το χτυπούσε και μου έστελνε τα βίντεο"

Χίος: Αθώος ο πολίτης που πυροβόλησε εκφοβιστικά στον αέρα σε συμπλοκή μεταναστών [βίντεο]

Αθώο έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου τον Στρατή Τσουκαλά, που την περασμένη εβδομάδα πυροβόλησε στον αέρα στην Ιχθυόσκαλα όταν, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, είδε πλήθος μεταναστών να επιτίθενται στο γιο του και να επιχειρούν να εισβάλλουν στο κατάστημά του.

Κατά την ακροαματική διαδικασία σύμφωνα με το politichios.gr επισημάνθηκε παντελής έλλειψη αστυνομικής παρουσίας την ημέρα και την ώρα των επεισοδίων. Η αγριότητα των συγκρούσεων αλλά και οι μαρτυρίες 4 μεταναστών που ανέφεραν ότι αν δεν υπήρχε ο Στρ. Τσουκαλάς να ρίξει προειδοποιητικές βολές στον αέρα, τώρα θα θρηνούσαμε θύματα, λειτούργησε καταλυτικά στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Η Εισαγγελέας Σπυριδούλα Σταυράτη, στην αγόρευσή της σημείωσε ότι το άδικο της πράξης αίρεται εξαιτίας της έκτασης κατάστασης. «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος αποτροπής της καταστροφής ή άλλο μέσο υπεράσπισης. Επιπλέον από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος προκάλεσε ο ίδιος τον κίνδυνο ενώ ο σκοπός της χρήσης του όπλου ήταν η αποτροπή», ανέφερε η Εισαγγελέας.

Ταυτόχρονα ωστόσο διεμήνυσε ότι η χρήση όπλου και οι βολές στον αέρα δεν δικαιολογούνται σε καμία απολύτως περίπτωση. «Τα λεγόμενά μου δεν θέλω να εκληφθούν ως προτροπή στην αυτοδικία ή στη χρήση όπλου και αυτό αυτό είναι σαφές. Τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές από κανέναν μας», είπε με νόημα η κα. Σταυράτη για να ακολουθήσει η απόφαση του Προέδρου του Δικαστηρίου Κώστα Αμπλιανίτη ο οποίος απάλλαξε τον κατηγορούμενο των κατηγοριών.

Δείτε τις δηλώσεις του ίδιου του Στρ. Τσουκαλά και του συνηγόρου υπεράσπισης Γιώργου Σαπλαούρα από το politischios.gr.



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Αθώος ο πολίτης που πυροβόλησε εκφοβιστικά στον αέρα σε συμπλοκή μεταναστών [βίντεο] "

Στο Μαξίμου πήγαν οι συνταξιούχοι: «Δεν μας αξίζουν τα ψίχουλα»

Με πορεία και συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε το πανελαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τους κ.κ. Φλαμπουράρη και Σπίρτζη και ζήτησε σύντομα συνάντηση και με τον πρωθυπουργό. Το Μαξίμου επιφυλάχτηκε να απαντήσει έως τις 15 Ιανουαρίου.

Αρχικά αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την Ηρώδου Αττικού με κλούβες των ΜΑΤ. Μετά από διαβουλεύσεις τελικά ο δρόμος άνοιξε και οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο.



Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο συμμετέχουν συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, διεκδικώντας στο ακέραιο ό, τι τούς έχει αφαιρεθεί από τις περικοπές που έχουν υποστεί οι συντάξεις τους. Κεντρικό σύνθημα των συνταξιούχων είναι ότι «δεν σκύβουν το κεφάλι» και δεν δέχονται τον «εμπαιγμό με ψίχουλα που πάνε να μοιράσουν σε σχέση με αυτά που τους έχουν πάρει».

Ειδικότερα, ζητούν να μην γίνει καμία νέα μείωση των συντάξεών τους, να αποκατασταθούν οι περικοπές, να επανέλθουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και να μην υπάρξει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, δήλωσε: «να μας δώσουν πίσω όσα δουλέψαμε, τις συντάξεις μας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα που κατακτήσαμε με αγώνες μιας ζωής και μην μας κοροϊδεύουν με επιδόματα».

Στη μαζική συγκέντρωση παρευρίσκονται οργανώσεις από όλη την Ελλάδα.

Λόγω της πορείας κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας και όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Μαξίμου πήγαν οι συνταξιούχοι: «Δεν μας αξίζουν τα ψίχουλα»"

Αμεσα 50% «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ για 250.000 συνταξιούχους

Τεχνικά θέματα για τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την υλοποίηση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος με τους επικεφαλής των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα βγουν οι αναγκαίες εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της νομοθεσίας, μια εκ των οποίων είναι και αυτή που προβλέπει περικοπές στο σύνολο των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που έχουν απομείνει.

Mε την υπό έκδοση κοινή υπουργική απόφαση δεν θα αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, θα μειωθούν όμως τα ποσά που θα καταβληθούν σε αυτούς καθώς προβλέπεται περικοπή κατά 430 εκατ. ευρώ έναντι των ποσών που καταβλήθηκαν το 2016, κάτι που στην πράξη αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπές ΕΚΑΣ έως και κατά 50% στις 250.000 δικαιούχους του επιδόματος. Η μείωση θα φανεί με τις συντάξεις Ιανουαρίου, που θα καταβληθούν στις 20-22 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν συζητήθηκε το θέμα της έκτακτης παροχής προς τους συνταξιούχους, δεν ζητήθηκαν στοιχεία για το κόστος της εξαγγελίας και τους δικαιούχους, ενώ δεν τέθηκαν και θέματα για τα οποία πιέζει συνήθως στο ΔΝΤ, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.

Για τον επόμενο χρόνο, πάντως, μετατίθεται η εγκύκλιος για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων καθώς αργεί ακόμα από την Εθνική Στατιστική Αρχή η έκδοση του αναγκαίου μαθηματικού τύπου, βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το μέσο εισόδημα από το 2002 και μετά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμεσα 50% «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ για 250.000 συνταξιούχους"

Συμβουλές για αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς σε σπίτια

Οδηγίες προστασίας προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών από θερμαντικά μέσα και χριστουγεννιάτικα είδη έδωσαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης και ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Καπέλιος.

Αφορμή της εκστρατείας, όπως ειπώθηκε «αυτής είναι η σημαντική αύξηση των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, με αντιστοιχία σε ανθρώπινες απώλειες, κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, καθώς οι συμπολίτες μας λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πρόχειρα μέσα θέρμανσης.»

Και επισημάνθηκε ότι «αποτέλεσε το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία, σημειώνεται τους μήνες των εορτών μια  σημαντική αύξηση των αστικών πυρκαγιών σε καταλύματα , λόγω της εκδήλωσης περιστατικών από τη χρήση θερμαντικών σωμάτων και τζακιών. Μόνο την περσινή χρονιά, ο αριθμός αυτών των πυρκαγιών ανήρθε στα 972 περιστατικά σε σύνολο 7.693 περιστατικό για ολόκληρο το έτος.»

Για το σκοπό αυτό, όπως σημείωσαν, «δημιουργήθηκαν δύο ψηφιακές αφίσες και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με σχετικές οδηγίες προστασίας και συμβουλές ορθής χρήσης διάφορων θερμαντικών μέσων και εορταστικού εξοπλισμού, για την καλύτερη προετοιμασία όλων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων ατόμων, ενόψει μάλιστα και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.»

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «οι αφίσες και το φυλλάδιο με τις οδηγίες προστασίας, έχουν αποσταλεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του Κράτους, καθώς και σε Περιφέρειες και Δήμους, για  την ανάρτησή τους στις οικείες ιστοσελίδες και κάθε περαιτέρω χρήση, ενώ θα προβάλλονται και στις οθόνες των σταθμών του μετρό, καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Στο πλαίσιο δε της ήδη αναπτυσσόμενης προσπάθειας ενσωμάτωσης των αναγκών των ατόμων με αναπηρία, στο σχεδιασμό της πρόληψης και της αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, το υλικό θα αξιοποιηθεί και από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), προκειμένου να προσαρμοστεί και διανεμηθεί στα άτομα με αναπηρία όρασης και περιορισμένη όραση.»

Οδηγίες προστασίας για ασφαλή Χριστούγεννα

Οδηγίες προστασίας για ασφαλή θέρμανση

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβουλές για αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς σε σπίτια"

Ενταση στα Ιμια – Ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή σε απόσταση αναπνοής [εικόνες]

Το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκε μεγάλη ένταση στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Iμια.
Η ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ βρέθηκα σε απόσταση 50 εκατοστών.
Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, περίπου 10 Έλληνες ψαράδες ξεκίνησαν από την Κάλυμνο και τη Λέρο και πλησίασαν τα Ιμια και μαζί κατέφτασε και η ελληνική ακτοφυλακή.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο «CNN Turk», οι Έλληνες ψαράδες προσπάθησαν να πετάξουν ένα σχοινί προς τις βραχονησίδες για να «δέσουν» τις βάρκες τους.
Στις 11.30 ήρθε από τη Λέρο ένα ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο, πέταξε για λίγο πάνω από τις βραχονησίδες και μετά απομακρύνθηκε, ενώ μισή ώρα μετά ξεκίνησαν από το λιμάνι Τουργκούτ-ρέις της Τουρκίας δύο σκάφη του τουρκικού λιμενικού. Εκεί βρέθηκαν πολύ κοντά με τους Ελληνες και ευτυχώς δεν υπήρχε μεγαλύτερη ένταση με επεισόδιο στα Ιμια. 
Η ‘Χουριέτ’ προβάλλει το θέμα με τίτλο: «Έλληνες ψαράδες στα Καρντάκ (Ίμια)» ενώ το «CNN Türk» αντίστοιχα: «Επικίνδυνη προσέγγιση στα Καρντάκ (Ίμια)».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση στα Ιμια – Ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή σε απόσταση αναπνοής [εικόνες] "

Εξώδικο από τους φαρμακοποιούς για την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά

Εντείνεται συνεχώς το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν πως γίνονται καθημερινά «μπαλάκι» μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών αναζητώντας φάρμακα για τους ασθενείς – με τους τελευταίους να μετατρέπονται σε ομήρους αυτής της κατάστασης.

Η εις μάτην αναζήτηση ενός αντικαταθλιπτικού σκευάσματος, του Valdoxan 25mg, σε φαρμακαποθήκη και φαρμακευτική εταιρία διάθεσής του από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κωνσταντίνο Λουράντο για την εξυπηρέτηση ασθενή, είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που καταγράφονται καθημερινά στο τρίγωνο φαρμακείων- φαρμακαποθηκών- φαρμακευτικών εταιριών.

Κινητοποίησε όμως τον εκπρόσωπο των φαρμακοποιών που έστειλε εξώδικη δήλωση για το θέμα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, τον ΕΟΦ (Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων, Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας), τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση, ζητείται να διευκρινισθεί :
α) αν οι ποσότητες φαρμάκων που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην ελληνική αγορά είναι επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
β) πού διοχετεύονται τα φάρμακα που προμηθεύονται οι φαρμακαποθήκες από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η αναζήτηση της διαδρομής του φαρμάκου

Όπως περιγράφει ο κ. Λουράντος στην εξώδικη δήλωση, τη Δευτέρα 12.12.2016 και περί ώρα 8.15 – 8.30 επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον υπεύθυνο για τις πωλήσεις της φαρμακαποθήκης «ΣΥΝΦΑ Α.Ε.», με την οποία συνεργάζεται, προκειμένου να ζητήσει ένα τεμάχιο «Valdoxan 25mg».
Τον ενημέρωσαν ότι δεν διαθέτουν απόθεμα του εν λόγω φαρμάκου, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία που το εισάγει και διαθέτει στην Ελλάδα η «SERVIER HELLAS», δεν έχει προβεί στην παράδοση του φαρμάκου στη φαρμακαποθήκη.

«Αμέσως επικοινώνησα με την εταιρεία «SERVIER HELLAS» ενημερώνοντας σχετικώς για τους ισχυρισμούς της «ΣΥΝΦΑ Α.Ε.», και οι εκπρόσωποι πωλήσεων της εν λόγω εταιρείας με ενημέρωσαν ότι την Παρασκευή το μεσημέρι, 09.12.2016, είχαν προμηθεύσει την ανωτέρω φαρμακαποθήκη με ικανό αριθμό τεμαχίων του φαρμάκου «Valdoxan 25mg» προκειμένου να τα διαθέσει εις τα φαρμακεία. Δεδομένου λοιπόν ότι αφενός μεν μεσολάβησε το Σάββατο, όπου είναι κλειστή η φαρμακαποθήκη, αφετέρου ότι η τελευταία ισχυρίζεται την Δευτέρα στις 08.15 ότι δεν διαθέτει αποθέματα, τίθεται ευλόγως το ερώτημα, που κατέληξε η ποσότητα «Valdoxan 25mg» που παρέλαβε από την εταιρεία «SERVIER HELLAS» αναφέρει ο κ. Λουράντος.

Στη νέα του επικοινωνία με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής, ο φαρμακοποιός άκουσε νέες εξηγήσεις. «Μετέβαλαν τους ισχυρισμούς τους και αυτή τη φορά ισχυρίστηκαν ότι αρνούνται να πωλήσουν στο φαρμακείο μου το ένα τεμάχιο που τους ζήτησα, διότι το φάρμακο αυτό είναι «πλαφοναρισμένο», δηλαδή το διαθέτουν – κατά παράβαση της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας – σε ορισμένες μόνο ποσότητες ανά φαρμακείο (συνήθως ένα ή δύο τεμάχια ανά φαρμακείο) και σε συγκεκριμένα φαρμακεία της επιλογής τους» λέει ο κ. Λουράντος.

Μόνιμες οι… δικαιολογίες όπως και οι ελλείψεις φαρμάκων από φαρμακαποθήκες και εταιρίες

Το «Valdoxan 25mg» δεν είναι το μόνο φάρμακο που είναι σε έλλειψη, σύμφωνα με τον ΠΦΣ. Σε καθημερινή βάση παρατηρούνται στα φαρμακεία σοβαρές ελλείψεις σε ουκ έστιν αριθμός φάρμακα.

«Φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες εκτελούν μερικώς ή και καθόλου τις παραγγελίες από τα φαρμακεία, κατά το δοκούν, αυθαιρέτως και εκτός πραγματικότητας, προμηθεύοντας εν τέλει τα φαρμακεία με ελάχιστα φάρμακα και εμβόλια από τα αιτούμενα. Ορίζουν μάλιστα αυθαιρέτως ανώτατο όριο της ποσότητας των φαρμάκων που δύναται να προμηθεύεται ένα φαρμακείο, πέραν του οποίου δεν εκτελείται η παραγγελία, μάλιστα δε το ανώτατο όριο τίθεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πριν το πέρας του οποίου δεν διατίθενται συγκεκριμένα φάρμακα. Ακόμη ορίζουν κατώτερο όριο παραγγελίας φαρμάκων, απαιτώντας η παραγγελία να μην είναι μικρότερη από συγκεκριμένο ποσό, σε διαφορετική περίπτωση δεν προβαίνουν εις την εκτέλεση αυτής. Υποχρεώνουν έτσι τα φαρμακεία να προβαίνουν σε παραγγελίες φαρμάκων που δεν χρειάζονται προκειμένου η συνολική αξία της παραγγελίας να ξεπερνά το κατώτερο όριο που αυθαιρέτως έχουν θέσει και επιβάλει. Επί της ουσίας αρνούνται παρανόμως να πωλήσουν εις τα φαρμακεία τα φάρμακα που διαθέτουν» περιγράφεται στην εξώδικη δήλωση του προέδρου του ΠΦΣ η τακτική που ακολουθούν οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν υπάρξει έλλειψη φαρμάκου και αυτή οφείλεται σε παραβίαση των υποχρεώσεων του κατόχου άδειας χονδρικής πώλησης ή του κατόχου άδειας κυκλοφορίας επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας σωρευτικά με τις λοιπές προβλεπόμενες νόμιμες κυρώσεις, χρηματικό πρόστιμο στον εκάστοτε υπεύθυνο τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο από τους φαρμακοποιούς για την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά"

Οργισμένο το Βερολίνο για τον κατάδικο που αποφυλακίστηκε στην Ελλάδα

Την έντονη ενόχληση της γερμανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η υπόθεση του νεαρού μετανάστη από το Αφγανιστάν ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από τις ελληνικές φυλακές πριν εκτίσει την ποινή του και εν συνεχεία συνελήφθη στη Γερμανία για τον βιασμό και τη δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας στην πόλη του Φράιμπουργκ.

«Πρόκειται για ένα πολύ εξοργιστικό περιστατικό. Σίγουρα θα πρέπει να το συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία στο πεδίο της ανταλλαγής πληροφοριών για εγκληματίες.

Δεν είναι γνωστό εάν το θέμα θα τεθεί κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο.

Ο κατά δήλωσή του 17χρονος συλληφθείς είχε καταδικασθεί στη χώρα μας το 2014 σε δέκα χρόνια κάθειρξη για βίαιη επίθεση έναντι μίας νεαρής κοπέλας, αποφυλακίστηκε όμως ένα χρόνο αργότερα και κατόρθωσε να φτάσει στη Γερμανία.

Εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες ή πρόσφυγες είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του ερχόμενου φθινοπώρου, τη στιγμή που το ακροδεξιό κόμμα AfD έχει κερδίσει έδρες σε σειρά τοπικών κοινοβουλίων υιοθετώντας ανοιχτά ξενοφοβική ρητορική.

Το AfD έχει εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την υπόθεση του νεαρού Αφγανού, όπως άλλωστε έπραξε και μετά τις εκατοντάδες σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών από μετανάστες στην Κολονία, την παραμονή της περσινής πρωτοχρονιάς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένο το Βερολίνο για τον κατάδικο που αποφυλακίστηκε στην Ελλάδα "

Τι να προσέξετε στην αγορά τροφίμων εν όψει εορτών – Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ

Συμβουλές στους καταναλωτές για την αγορά τροφίμων εν όψει των γιορτών δίνει ο ΕΦΕΤ.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., συνεχίζοντας εντατικά τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων και κατά τη διάρκεια των εορτών, ενημερώνει τους καταναλωτές, ειδικότερα κατά την εορταστική περίοδο, να είναι προσεκτικοί στα παρακάτω :
ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  •     Γενικά για την προμήθεια κρέατος :
-   Το νωπό κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +5ºC, ενώ το κατεψυγμένο σε θερμοκρασία –18ºC ή χαμηλότερη. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
-   Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.
    Ειδικότερα για την προμήθεια κρέατος πουλερικών (όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας :  
-   Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.
-   Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +4ºC και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους –18ºC ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
-   Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).
-   Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
-   Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
-   Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (όπως πουλερικά ή αυγά ορνίθων) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «εκτατικής εκτροφής», κ.ά.) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – «AGROCERT» για τις Ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές.
  •     Για την προμήθεια κρέατος θηραμάτων :
Κατά την αγορά σφαγίων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.
  •     Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων :
-   Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης («οβάλ» σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.
-   Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.
-   Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
    Για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής :
-   Για την ασφάλεια ορισμένων προϊόντων ζαχαροπλαστικής, όταν αυτό απαιτείται, θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο στις ορθές θερμοκρασίες συντήρησης, για τις οποίες ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή.
-   Ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την ύπαρξη αλλεργιογόνων σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
  • Ο Ε.Φ.Ε.Τ. επίσης συνιστά στους καταναλωτές :
    Να αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις που διαθέτουν τις σχετικές άδειες λειτουργίας ή έχουν γνωστοποιήσει τη λειτουργία τους στις αρμόδιες αρχές καθώς και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
    Να αποφεύγουν τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες ή από δήθεν παραγωγούς που μπορεί να τους παραπλανήσουν ή να προκαλέσουν ενδεχόμενους κινδύνους στην υγεία του καταναλωτών.
    Να αγοράζουν κάθε είδος κρέατος ή κρεατοσκευάσματος που επιλέγουν για το τραπέζι των Χριστουγέννων (π.χ. σφάγια πουλερικών) μόνο εφόσον είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες (προθήκες – ψυγεία) και όχι τεμάχια κρέατος που βρίσκονται εκτός ψυγείου κρεμασμένα από τσιγκέλια και εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
    Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται κάθε είδος κρέατος ή κρεατοσκευάσματος ή άλλα ευαλλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κ.ά.).
    Η διατροφή κατά την εορταστική περίοδο να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο, όπως παραδοσιακά αρμόζει και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.
    Όταν πραγματοποιούν αγορές τροφίμων να αγοράζουν τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη και να τα τοποθετούν το συντομότερο δυνατό στο οικιακό ψυγείο ή στην οικιακή κατάψυξη.
    Να πραγματοποιούν πριν από το μαγείρεμα πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος (π.χ. κατεψυγμένη γαλοπούλα, κατεψυγμένο κοτόπουλο), κατά προτίμηση  εντός της συντήρησης του οικιακού ψυγείου.
Η ειδική γραμμή επικοινωνίας είναι 11717, η οποία είναι στη διάθεση όλων των καταναλωτών και στην οποία μπορούν να αναφέρουν / καταγγέλλουν οιαδήποτε μη συμμόρφωση ή παράβαση της νομοθεσίας που μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή τους.
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι να προσέξετε στην αγορά τροφίμων εν όψει εορτών – Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ "

Ομόφωνα η ΚΕΔΕ δεν στέλνει οικονομικά στοιχεία δήμων και νομικών προσώπων

Τη μη αποστολή οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ α' βαθμού και των νομικών τους προσώπων προς το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίασή του.

Μετά τη σχετική εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης ενημερώνει με επιστολή του τους δημάρχους της χώρας για την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται να αποσταλούν τα στοιχεία, καθώς αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Η επιστολή κοινοποιείται και προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση α' βαθμού έχει ήδη αποστείλει και εξακολουθεί να αποστέλλει κάθε μήνα οικονομικά στοιχεία στις βάσεις δεδομένων των αρμοδίων υπουργείων. Κατά συνέπεια, τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα και προς το Οικονομικό Παρατηρητήριο αλλά και προς κάθε άλλον αρμόδιο φορέα».

Να σημειωθεί ότι το σχετικό ζήτημα προέκυψε ύστερα από επείγον έγγραφο (12.12.2016) του υπουργείου Εσωτερικών μέσω του οποίου ζητούσαν από όλους τους δήμους της χώρας να αποστείλουν μια σειρά οικονομικών στοιχείων μέχρι την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της επιστολής: «Σχετικά με την υπ' αριθμ. πρωτ. 39953/12.12.2016 επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, για το ως άνω θέμα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση α' βαθμού έχει ήδη αποστείλει και εξακολουθεί να αποστέλλει κάθε μήνα οικονομικά στοιχεία στις βάσεις δεδομένων των αρμοδίων υπουργείων.

Κατά συνέπεια, τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα και προς το Οικονομικό Παρατηρητήριο αλλά και προς κάθε άλλον αρμόδιο φορέα.

Η ΚΕΔΕ δεν αρνείται αυτή τη δυνατότητα και τη διαδικασία που προκύπτει από τη νομοθεσία για τα οικονομικά στοιχεία των δήμων και τα οποία είναι ήδη στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών.

Για τους λόγους αυτούς, το ΔΣ της ΚΕΔΕ στη σημερινή του συνεδρίαση ομόφωνα αποφάσισε ότι, για να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση και πρόκληση σύγχυσης των δήμων, να προτείνει την αναστολή αποστολής των στοιχείων στις υπηρεσίες του ΥΠΕΣ που ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Δεκεμβρίου».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομόφωνα η ΚΕΔΕ δεν στέλνει οικονομικά στοιχεία δήμων και νομικών προσώπων"

Ίχνη εκρηκτικών σε σορούς θυμάτων του αεροσκάφους της EgyptAir

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν στις σορούς των θυμάτων του αεροσκάφους της EgyptAir που συνετρίβη στη Μεσόγειο τον Μάιο, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ερευνητές.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο πολιτικής αεροπορίας είπε ότι θα ξεκινήσει επισήμως ποινική έρευνα για τη συντριβή του Airbus A320.

Η πτήση MS804 που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι - Κάιρο χάθηκε στη Μεσόγειο στις 19 Μαΐου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και 66 επιβαίνοντες.

Τα στοιχεία από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους καταδεικνύουν ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς στο εσωτερικό του αεροπλάνου πριν αυτό συντριβή

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν φόβοι ότι η συντριβή οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ίχνη εκρηκτικών σε σορούς θυμάτων του αεροσκάφους της EgyptAir"

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω του 1,5 τόνου εν όψει εορτών

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων , εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

• Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.

• Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000).

• Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

• Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

• Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης –Καβάλας από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) έως την μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα (Χ.Θ. 97+650) .

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω του 1,5 τόνου εν όψει εορτών"

Άδωνις: Γαϊδούρι, θρασύδειλε απατεώνα, κότα λειράτη! - Πολάκης: Ρε ψεύτη είσαι με τον Σόιμπλε;

Σκληρή προσωπική αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. 

Ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε τον κ. Γεωργιάδη ψεύτη. «Πώς κοιμάσαι τα βράδια που άφησες τόσους ανθρώπους ανασφάλιστους; Κότες λειράτες!» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. 

«Θρασύδειλο, απατεώνα και γαϊδούρι» χαρακτήρισε από την πλευρά του τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης που χρησιμοποίησε επανειλημμένα τον χαρακτηρισμό «Κρητίκαρος» αναφερόμενος στον κ. Πολάκη.

«Πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ δεν είναι το Eurogroup, είναι η αποτυχία της Ελλάδας να κρατήσει τον Αφγανό που στραγγάλισε και βίασε την κοπέλα. Η ελληνική δικαιοσύνη τον είχε καταδικάσει και ήρθατε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Παρασκευόπουλου να τον αφήσει να πάει να σκοτώσει την κοπέλα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

«Να ντρέπεσαι εσύ που με την ψήφο σου τον άφησες να πάει να σκοτώσει την κοπέλα. Σας είχαμε προειδοποιήσει τότε» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:  «Όταν εσείς υπογράφετε μια συμφωνία, ένα συμβόλαιο, το υπογράφετε για να το τηρήσετε ή για να το παραβιάσετε; Αυτός που παραβιάζει μια γραπτή συμφωνία λέγεται απατεώνας!».

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης διάβασε από το βήμα της Βουλής ένα απόσπασμα του μνημονίου που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2016.«Είναι στα αγγλικά και δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι λέει» είπε με φλεγματικό χιούμορ ο Άδωνις Γεωργιάδης για να συνεχίσει: «"In agreement with the institutions” δηλαδή όταν πιστοποιηθεί το πλεόνασμα και είναι μόνιμο τότε σε συμφωνία με τους Θεσμούς μπορείτε να μοιράσετε 30% για κοινωνική πολιτική. Τηρήθηκε η συμφωνία; Όχι».



«Δεν είναι απατεώνας κάποιος που δεν τηρεί την γραπτή συμφωνία;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό το προηγούμενο Σάββατο. «Όταν ήρθε και μας είπε στη Βουλή ότι είναι δικαίωμα να το μοιράζει όπως θέλει δεν ήξερε τι υπόγραφε; Τι προκάλεσε; Την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση». 

«Σκοπίμως κορόιδεψε την Βουλή, παραβίασε την συμφωνία και γιατί το έκανε; Γιατί είχε δημοσκοπήσεις -17%! Όπως πάντα ο Τσίπρας επιλέγει το ατομικό του συμφέρον έναντι του συμφέροντος της χώρας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στους χερισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.



Στη συνέχεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε στο στόχαστρό του τον Παύλο Πολάκη. «Αυτός ο Κρητίκαρος έγραφε «τα ΟΧΙ είναι για τους λεβέντες και τα ΝΑΙ για τις κότες» αυτά έγραφε πριν το δημοψήφισμα. Μετά το δημοψήφισμα είπε ένα ΝΑΙ μια κότα λειράτη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Ξαναγράψατε τουίτ σήμερα. Θα περίμενε κανείς ότι μετά τον εξεφτελισμό σας να μην ξαναγράψετε. Να σας δω όταν τα υπογράψει ο Τσίπρας τα νέα μέτρα αν θα τα ψηφίσετε ή θα παραιτηθείτε από την καρέκλα σας».

Πολάκης: Εμείς δεν προσκυνήσαμε, δεν γλείψαμε εκεί που φτύναμε

«Κοίτα με βαθιά μέσα στα μάτια» αντέδρασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης που ζήτησε το λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει στον Άδωνι Γεωργιάδη.



«Κυκλοφορούν στο διαδύκτιο ομιλίες σας όπου βρίζετε τον Καραμανλή που υπερασπίζεσαι σήμερα, τον Σαμαρά και όλη την ΝΔ ως προδότες. Σε αυτή την ΝΔ που έχεις βρίσει χειρότερα από ότι εμείς, πήγες και έγινες υπουργός σαν ανταμοιβή τον υπηρεσιών που προσέφερες για τα γερμανικά υποβρύχια. Δεν μοιάζουμε. Εμείς δεν προσκυνήσαμε σε αυτή την ζωή. Δεν γλείψαμε εκεί που φτύναμε όπως έγινες εσύ για να γίνεις πιο μνημονιακός και πιο πιστό σκυλί του Σόιμπλε από όσα έχει στην αυλή του» υποστήριξε ο κ. Πολάκης από τα υπουργκά έδρανα απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη.

«Εσύ κοιμάσαι τα βράδια; Θα κοιμηθείς σήμερα όταν από τους ανασφάλιστους που τόλμησαν να ζητήσουν ασφάλεια δημιούργησες χρέη 30 εκατ. χρέη στα νοσοκομεία και μας κουνάς το δάχτυλο επειδή εφαρμόσαμε νόμο που ψηφίσαν όλα τα πολιτισμένα κράτη για τις φυλακές;» είπε ο Παύλος Πολάκης υπερασπιζόμενος το νόμο Παρασκευόπουλου με βάση τον οποίο αποφυλακίστηκε ο Αφγανός που βίασε και δολοφόνησε 19χρονη Γερμανίδα.

«Κοιμάσαι το βράδυ όταν πετσόκοψες την δαπάνη για την δημόσια υγεία και έσπρωξες όλο τον κόσμο στην ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς να κουνήσεις μια τρίχα για τη διαφθορά στη δημόσια υγεία; Στο σύνολο του χρέους υπολογίζουμε ότι τα μαύρα της υγείας είναι 84 δισ. Σε πόσα έχεις συμμετοχή από τα 84 δισ. ευρώ της διαπλοκής στη δημόσια υγεία» ανέφερε ο κ. Πολάκης θέτωντας ερωτήματα προς τον κ. Γεωργιάδη ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Υγείας.

«Όταν τα έκανες αυτά δεν σε πήραξαν οι 25 νοματαίοι συνδικαλιστές γιατί δεν τους πείραξες» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε: «Είχατε ρουσφετάκια, γλειψίματα και τους είχες μέσα στο παιχνίδι γι αυτό και δεν σου χτίζουν τις πόρτες. Εμείς τους πειράζουμε αυτούς τους 25. Οι πραγματικοί εργαζόμενοι μας στηρίζουν!».

Μάλιστα ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε τον κ. Γεωργιάδη «μέγα ψεύτη». 
«Αν ξέρεις γαλλικά διάβασε την δήλωση Μοσκοβισί που λέει ότι δεν παραβαίνει καμά συμφωνία η Ελλάδα».

«Το δίλημμα μπαίνει ως εξής: Η ελληνική κυβένρηση έχει την δυνατότητα –δεν είναι αποικία- υπογράψαμε συμβιβασμό για να μην έρθει το χάος, δεν είναι αποικία και δίνουμε μέρισμα για 13η σύνταξη και ΦΠΑ στα νησιά. Εσύ με ποιον είσαι. Με την ελληνική κυβέρνηση ή με τον Σόιμπλε;» τόνισε ο Παύλος Πολάκης.



«Εγώ κοιμάμαι πολύ ήσυχος τα βράδια γιατί δεν με βαστά κανένας. Εσένα σε βαστούνε και στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τα ραβασάκια που έστελνες και εσύ και η γυναίκα σου για το ποιος θα διοριστεί σε βαστούνε. Ένα σύστημα που το ταϊζατε με 6 εκατ. ευρώ διαφημιστικής δαπάνης για να σε λιβανίζουν. Πάρτε το χαμπάρι. Με ποιον είστε; Με την ελληνική κυβέρνηση ή με τον Σόιμπλε;» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Πολάκης.

Γεωργιάδης: «Δεν θα κρύβεσαι ρε γαϊδούρι πίσω από την ασυλία!»

«Θα φέρεις τώρα εδώ τα ραβασάκια τα δικά μου και της γυναίκας μου. Αν δεν τα φέρετε θα σου κάνω μήνυση. Δεν θα κρύβεσαι ρε γαϊδούρι πίσω από την ασυλία!» απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Γεωργιάδης. 

Και συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας: «Θρασύδειλε απατεώνα που τολμάς και μιλάς για την γυναίκα μου! Θα φέρεις τα ραβασάκια εδώ παλιοψεύταρε Κρητίκαρε που δεν σε σώζουν τα μουσάκια!».



«Ή θα φέρεις τα χαρτάκια τώρα ή θα γίνει εδώ της Κρήτης! Δεν παίζει με την τιμή και την υπόληψή μου κανένας» εξερράγη ο 'Αδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε: «Αυτός ο τύπος νομίζει ότι μπορεί να ασχημονεί και να κρύβεται στο μουστάκι. Από εμένα δεν κρύβεσαι Πολάκη!».

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε καλύπτει. Για το φάκελο που έστειλε ο εισαγγελέας εναντίον σου θα ψηφίσεις να αρθεί η ασυλία; Όχι, γιατί είσαι γαϊδούρι, κότα λειράτη!» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον κ. Πολάκη.

«Κοίτα με καλά στα μάτια, δεν την γλιτώνεις με τίποτα» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κοιτάζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και γα τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ λέγοντας: «Ο κ. Πολάκης δεν θυμάται ότι αυτοί οι συνδικαλιστές που ανέφερε δεν είχαν χτίσει την πόρτα σε εμένα; Την είχαν χτίσει την πόρτα στο Δρομοκαϊτειο. Ξέρετε ποιος ήταν πίσω από τα τούβλα; Ο κ. Ξανθός!».  

Δείτε βίντεο:
Απίστευτη κόντρα Άδωνη - Πολάκη στη Βουλή

 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του εριστικού διαλόγου Γεωργιάδη-Πολάκη από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής:

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτα από όλα, πριν πω οτιδήποτε άλλο και ως παράδειγμα του πόσο ο λαϊκισμός και πόσο τα ταπεινά πολιτικά συμφέροντα μπορεί να βλάψουν σοβαρά την πατρίδα, θα σας πω μια είδηση επί του πιεστηρίου.

Πριν από λίγο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Εισαγγελεύς πρότεινε πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το λεγόμενο σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, διότι απεδείχθη ότι δεν υπήρχε καμμία παράνομη πράξη και καμμία ζημία του Δημοσίου. Αυτό έγινε πριν από μια ώρα.

Ξέρετε τι γινόταν σε αυτή τη Βουλή και σε αυτή τη χώρα για το Βατοπέδι; Ξέρετε πόση λάσπη εδέχθη η Νέα Δημοκρατία και η τότε Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή;

ΜΑΡΙΑ ΘΕΛΕΡΙΤΗ: Είδατε πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και το λέω ως παράδειγμα, για να καταλάβουμε ότι αν το μόνο που μας ενδιαφέρει σε αυτό το Κοινοβούλιο είναι το στενό κομματικό συμφέρον ενός εκάστου, τελικά η πατρίδα θα μένει πάντα πίσω, γιατί εκείνη η περίοδος συνέβαλε τα μέγιστα στην αποσταθεροποίηση της τότε κυβερνήσεως και στην επιτάχυνση των τραγικών για τη χώρα και τον ελληνικό λαό οικονομικών εξελίξεων.

Άρα, αυτή την εκστρατεία λάσπης την πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

Δεύτερο θέμα, πριν μιλήσω για το σημερινό νομοσχέδιο, είναι το εξής: Πρώτο θέμα τώρα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι η εμπλοκή στο Eurogroup. Το πρώτο θέμα σήμερα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης –και είμαι βέβαιος ότι θα το θέσει αύριο η Καγκελάριος στον κύριο Πρωθυπουργό- είναι η αποτυχία της Ελλάδος να κρατήσει τον Αφγανό που στραγγάλισε και βίασε αυτή την κοπέλα στη Γερμανία, έναν άνθρωπο τον οποίο είχε συλλάβει η Ελληνική Αστυνομία για απόπειρα φόνου, είχε καταδικάσει η ελληνική Δικαιοσύνη για απόπειρα φόνου και ήρθατε εσείς οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Παρασκευόπουλου και τον αφήσατε να φύγει και να πάει να σκοτώσει την κοπέλα.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Δεν ντρέπεσαι;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Να ντρέπεσαι εσύ που το ψήφισες και να δω πώς κοιμάσαι το βράδυ, που με την ψήφο σου έκανες αυτό το πράγμα!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Εσύ να ντρέπεσαι!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και σας το λέγαμε εκείνη τη μέρα στη Βουλή ότι εσείς που ψηφίζετε να βγουν όλοι αυτοί από τις φυλακές, χωρίς κανέναν έλεγχο, θα πάρετε πάνω σας την ευθύνη για το τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι βγαίνοντας.

Και τώρα, κύριε Μαντά, που θα πείτε σε εμένα να ντρέπομαι, μπείτε να δείτε τι γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες για τον νόμο Παρασκευόπουλου και τις ευθύνες της Ελλάδος από τις δικές σας πράξεις!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Τον Χριστοφοράκο τον αφήσατε ελεύθερο να φύγει έτσι, ελέω Θεού, και μετά σας πείραξε ο Αφγανός;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και πάμε τώρα εις το σημερινό.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Άκουσα και τον προηγούμενο συνάδελφο και ακούω γενικώς από το πρωί να λέτε «με ποιους είστε; Με τους δανειστές;».

Ακούστε, μην εκνευρίζεστε.

Ακούω συχνά, κύριε Υπουργέ –και έχω και τον αγαπημένο μου κ. Πολάκη εκεί και θα κλείσω με εκείνον- ένα σποτάκι που παίζει ο ΣΚΑΪ με την κ. Φωτίου, η οποία αναρωτιέται «απατεώνες είμαστε;». Το έχετε ακούσει; «Απατεώνες είμαστε;», αναρωτιέται η κ. Φωτίου.

Για να δούμε, λοιπόν, αν είστε απατεώνες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εσείς οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, -δεν ξέρω τι δουλειά κάνετε και δεν θέλω να σας θίξω- υπογράφετε ένα συμβόλαιο…

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: Τι εννοείτε, κύριε Γεωργιάδη; Τι μας λέτε; Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα σας ρωτήσω τώρα. Δεν με αφήνετε όμως να μιλήσω.

Όταν υπογράφετε ένα συμβόλαιο, το υπογράφετε για να το τηρήσετε ή το υπογράφετε για να το παραβιάσετε; Γιατί αυτός ο οποίος παραβιάζει μία γραπτή συμφωνία, στην κοινώς ομιλουμένη γλώσσα λέγεται απατεώνας. Έτσι λέμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις κάποιον που υπογράφει ένα συμβόλαιο και επί σκοπώ το παραβιάζει.

Για να δούμε τι γράφει το μνημόνιο που υπογράψατε τον Ιούνιο του 2016.

Αμφιβάλλω αν ένας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από αυτούς που φωνάζουν από κάτω το έχει διαβάσει. Άσε που κυκλοφορεί και στα αγγλικά και δεν ξέρω αν μπορείτε κιόλας.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Η γελοιότητα υπερβαίνει τα όρια, κύριε Γεωργιάδη!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Προκαλώ όποιον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θέλει, να ανέβει μετά την ομιλία μου, να διαβάσει το μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσίπρας και να μας εξηγήσει εάν είναι απατεώνας ο Τσίπρας ή όχι.

Τι έχει υπογράψει λοιπόν; Το λέω για να μην χάνω χρόνο: In agreement with the Institutions. Ξαναλέω: In agreement with the Institutions. Τι λέει, δηλαδή, η γραπτή συμφωνία που υπογράψατε; Ότι βεβαίως όταν πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο, όταν αυτή η πιστοποίηση κρίνει ότι είναι μόνιμο το πλεόνασμα και όχι συγκυριακό, τότε σε συμφωνία με τους Θεσμούς, με την τρόικα δηλαδή, μπορείτε να πάτε να μοιράσετε ένα 30% για κοινωνική πολιτική.

Ερώτηση: Τηρήθηκε εκ μέρους του κ. Τσίπρα η συμφωνία που υπέγραψε; Όχι.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μην κάνετε έτσι. Προφανώς δεν τηρήθηκε.

Πρώτο ερώτημα: Δεν είναι απατεώνας κάποιος που δεν τηρεί τη γραπτή του συμφωνία;

Δεύτερο ερώτημα: Όταν ήρθε στη Βουλή και μας διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να το μοιράσει όπως θέλει, δεν εγνώριζε τι είχε υπογράψει τον Ιούνιο; Και επειδή φυσικά το εγνώριζε και παρ’ όλα αυτά το έκανε, τι προκάλεσε; Την εμπλοκή στην αξιολόγηση, η οποία ευχόμαστε να προχωρήσει, γιατί από την αξιολόγηση εξαρτάται η επιβίωση της χώρας, όπως εσείς λέγατε.

Άρα ο κ. Τσίπρας ήρθε και σκοπίμως κορόιδεψε τη Βουλή, παραβίασε τη συμφωνία με τους ξένους, παρουσίασε την Ελλάδα να μην τηρεί τη γραπτή της συμφωνία. Και γιατί το έκανε όλο αυτό; Επειδή ήθελε να δώσει χρήματα στους φτωχούς ανθρώπους; Αυτός είναι ο λόγος; Όχι, αλλά γιατί είχε δημοσκοπήσεις

-16% και -17%. Άρα όπως πάντα ο κ. Τσίπρας, οποτεδήποτε έχει να επιλέξει μεταξύ του ατομικού του συμφέροντος και του συμφέροντος της χώρας, επιλέγει πάντα το ατομικό του συμφέρον. Και αγνοώντας τον κίνδυνο…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε ως εκπρόσωπος των ξένων;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ είμαι υπέρ της αξιοπρέπειας. Εσείς, κύριε Παπαδόπουλε, εσείς προσωπικά, όταν γράφετε μία συμφωνία την τηρείτε ή όχι; Ή είστε και εσείς απατεώνας σαν τον Πρωθυπουργό;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Την τηρούμε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Α, την τηρείτε. Ε, αφού την τηρείτε, πρέπει να καταψηφίσετε τώρα. Αλλιώς δεν την τηρείτε και είστε και εσείς αυτής της υποστάθμης. Και μην κουνάτε καθόλου το κεφάλι.

Σας το είπα, δε, και χθες γι’ αυτήν την «καραμέλα» για τους ξένους. Ακούστε, όταν θα βγει ένας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και θα απαντήσει στον Γιάνη –με ένα «ν»- Βαρουφάκη –όχι εγώ, ο Βαρουφάκης, που τον κάνατε Υπουργό Οικονομικών- που σας είπε «σοϊμπλάκια» και είπε ότι ο Τσίπρας ήταν ο «χρήσιμος ηλίθιος του Σόιμπλε», όταν θα τολμήσει ένας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάσει τον Γιάνη –με ένα «ν»- Βαρουφάκη γι’ αυτά που αποκάλυψε, μετά θα ξαναμιλήσετε για το ποιοι εδώ είναι εκπρόσωποι των δανειστών, γιατί σύμφωνα με τον Υπουργό σας οι εκπρόσωποι των δανειστών στο Κοινοβούλιο είσαστε εσείς που παίζατε το παιχνίδι του.

Και πολύ φοβούμαι ότι το ξαναπαίζετε και σήμερα διά μίαν εισέτι φοράν. Γιατί; Γιατί παραβιάζετε εξόφθαλμα τη συμφωνία, πλήττετε το κύρος της χώρας για ψηφοθηρικούς λόγους, φέρνετε την Ελλάδα σε θέση αδυναμίας και θα έλθετε αύριο να φέρετε πολύ χειρότερα μέτρα στο Κοινοβούλιο.

Κλείνω, για να μην καταχραστώ τον χρόνο, με τον κ. Πολάκη.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Σας περιμένω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πολάκη, ακούστε, λοιπόν..

Περιμένω και εγώ, αφού ξέρετε ότι είστε η αδυναμία μου! Πάτε και πολύ καλά στην Υγεία. Κάνατε και μία ωραία ομιλία προχθές και είπατε ότι όλα πάνε καλά στην Υγεία, είναι όλα τέλεια! Κάποιοι παράλογοι εκεί συνδικαλιστές έχτισαν την πόρτα του Υπουργείου Υγείας. Προφανώς εγκάθετοι! Δεν ξέρουν οι άνθρωποι τι ωραία πάνε τα πράγματα στην Υγεία!

Λοιπόν, ακούστε. Πριν από το δημοψήφισμα του θέρους, ο κ. Παύλος Πολάκης, αυτός ο Κρητίκαρος, είχε γράψει ένα tweet και έλεγε: «Τα “όχι” είναι για τους λεβέντες και τα “ναι” είναι για τις κότες». Παύλος Πολάκης, Υπουργός! «Τα “όχι” είναι για τους λεβέντες». Κρητίκαρος! «Και τα “ναι” είναι για τις κότες».

Μετά από τέσσερις μέρες που έκανε το «όχι» «ναι» ο Τσίπρας και τον έκανε και Υπουργό, είπε ένα ωραίο «ναι» ο Πολάκης! Μια κότα λειράτη τέτοια!

(Γέλωτες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 Γιατί το επαναφέρω; Ξαναγράψατε tweet σήμερα. Θα περίμενε κανείς ότι θα έχετε τουλάχιστον την ευφυία να καταλάβετε ότι αφού ξεφτιλιστήκατε τόσο το καλοκαίρι του 2015, δεν θα το επαναλάβετε τον Δεκέμβριο του 2016.

Για να σας δω τώρα, αν τα βρει πάλι ο Τσίπρας με τους δανειστές και φέρει εδώ τα μέτρα, αν θα παραιτηθείτε, κύριε Πολάκη, ή αν θα κρατήσετε την καρεκλίτσα σας, όπως κάνατε τον Ιούλιο του 2015! Γιατί εγώ τους Κρητικούς τους είχα για λεβέντες, όχι για κότες λειράτες!

Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, τον λόγο επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Έχετε τον λόγο για πολύ λίγο, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Και επί προσωπικού και επί του πολιτικού. Και κοίτα με βαθιά μέσα στα μάτια!

Πρώτον, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ομιλίες σας που βρίζετε τον Καραμανλή -αυτόν που υπερασπίστηκες σήμερα- βρίζεις τον Σαμαρά, βρίζεις όλη τη Νέα Δημοκρατία ως προδότες. Και σε αυτή τη Νέα Δημοκρατία…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τον λόγο επί προσωπικού.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Περίμενε, περίμενε. Έχεις πολλά προσωπικά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εδώ είμαι. Σε περιμένω.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Και σε αυτή τη Νέα Δημοκρατία που έχεις βρίσει χειρότερα απ’ ό,τι εμείς, επήγες και έγινες Υπουργός, από μεταγραφή μαζί με τους άλλους, σαν ανταμοιβή, όπως και ο τότε αρχηγός σου, ο κ. Καρατζαφέρης, των υπηρεσιών που προσέφερες κι εσύ και ο «ομόσταβλός» σου και αρχηγός σου τότε, για τα γερμανικά υποβρύχια και τις ομιλίες που κάνατε τότε. Γιατί έτσι έκαμες τη μεταγραφή. Έτσι την έκαμες!

Και δεν μοιάζουμε. Εμείς δεν προσκυνήσαμε σε αυτή τη ζωή! Εμείς δεν γλείψαμε εκεί που φτύναμε, όπως το έκαμες εσύ για να γίνεις Υπουργός μιας Κυβέρνησης που έβριζες, για να γίνεις μνημονιακότερος των μνημονιακών και το πιο πιστό σκυλί του Σόιμπλε από αυτά που έχει στην αυλή του! Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, εσύ κοιμάσαι το βράδυ και όλη η Νέα Δημοκρατία όταν σε μια βδομάδα απέλυσες δυόμισι χιλιάδες γιατρούς, διέλυσες την πρωτοβάθμια κι έσπρωξες όλο τον κόσμο στην ιδιωτική υγεία εκείνη την περίοδο; Κοιμάσαι;

Εσύ κοιμάσαι το βράδυ ή θα κοιμηθείς απόψε, άμα σου πω ότι από τους ανασφάλιστους που η πολιτική σας έβγαλε στη μη ασφαλιστική κάλυψη και οι οποίοι τόλμησαν να ζητήσουν υγειονομικές υπηρεσίες από τα νοσοκομεία, επί των χρόνων που κυβερνούσατε και διαλύατε τη χώρα, -αυτοί που τόλμησαν να ζητήσουν και σε επείγουσα φάση!- έχει βεβαιώσει το Υπουργείο Οικονομικών τριάντα εκατομμύρια ευρώ χρέη προς τα νοσοκομεία; Εσύ τα δημιούργησες αυτά τα χρέη.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Ονομαστικά!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Εσύ τα δημιούργησες αυτά τα χρέη. Εσύ, ο προκάτοχός σου και ο επόμενος από εσένα τα δημιουργήσατε αυτά τα χρέη.

Κι έχεις το θράσος και βγαίνεις και κουνείς το δάχτυλο και λες αν εμείς κοιμόμαστε τα βράδια, που εφαρμόσαμε έναν νόμο τον οποίο έχουν ψηφίσει όλα τα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης, σε σχέση με τις φυλακές;

Εσύ κοιμάσαι το βράδυ, όταν πετσόκοψες, μαζί με τους προκατόχους σου και τους επόμενούς σου, τη δαπάνη για τη δημόσια υγεία και περίθαλψη και έσπρωξες όλο τον κόσμο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς να ακουμπήσεις μία τρίχα από όλο το σύστημα που γεννούσε την υπερτιμολόγηση, τη διαφθορά και τη λαμογιά στον χώρο της υγείας και που με τους υπολογισμούς που κάνουμε -και είναι μετριοπαθείς- στα 340 δισεκατομμύρια του χρέους που είχε φθάσει, τα 84 δισεκατομμύρια είναι το «μαύρο χρήμα» της υγείας; Σε πόσα έχεις συμμετοχή από αυτά τα 84 δισεκατομμύρια και τολμάς και βγαίνεις και κουνάς το δάχτυλο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αφήστε τον, μην τον κόβετε στο καλύτερο!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μισό λεπτό. Διότι εκεί που μας χρωστούσαν πάνε να μας πάρουν και το βόδι!

Όταν έκανες όλα αυτά, είδες αυτή τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των εικοσιπέντε νοματαίων -γιατί δεν είναι παραπάνω- να έρθει να χτίσει τη δική σου πόρτα; Όχι, γιατί δεν τους πείραζες, γιατί ήσαστε μαζί, γιατί ήσαστε παρέα, γιατί με τους δικούς σου της ΔΑΚΕ και τους υπόλοιπους μοιράζατε ρουσφετάκια, μετακινήσεις, μετατάξεις, βολέματα, γλειψίματα, προϋπολογισμούς νοσοκομείων, «εκεί είναι δικοί μας, βάλε παραπάνω», σε άλλα «δεν είναι δικοί μας, βάλε παρακάτω» και τους είχες μέσα στο παιγνίδι αυτούς και εσύ και ο προκάτοχος και ο επόμενος και γι’ αυτόν τον λόγο δεν σου έχτιζαν εσένα.

Εμείς τους τα κόψαμε, όμως, και γι’ αυτό μας επιτίθενται. Εικοσιπέντε είναι με τις καμήλες και τα μουλάρια μαζί! Τόσοι είναι, δεν είναι παραπάνω. Οι πραγματικοί εργαζόμενοι μάς στηρίζουν, γιατί αν δεν μας στήριζαν, δεν θα αντέχαμε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Και επειδή είστε και μέγας ψεύτης και εκτός από αγγλικά ξέρεις και αρχαία ελληνικά, γαλλικά ξέρεις;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ξέρω.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μπράβο. Άμα ξέρεις γαλλικά, διάβασε τη δήλωση του Επιτρόπου Μοσκοβισί, που λέει ότι δεν παραβαίνει καμμία συμφωνία η Ελλάδα.

Κάνετε μια κωλοτούμπα ότι αυτό είναι από το πλεόνασμα. Από την υπεραπόδοση των εσόδων είναι. Όλη τη μαύρη καταστροφή φέρνετε έξι μήνες, «πτωχεύουμε, καταρρέουν τα έσοδα, κάνουμε, δείχνουμε, μπήχνουμε». Δέκα νομάτους έχω ρωτήσει από διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες και όλοι, μα όλοι μού λένε -και γιατροί και πλακάδες και μηχανικοί και ψυκτικοί και ό,τι θες- ότι όλοι έχουν 30% αύξηση του τζίρου φέτος. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

(Γέλωτες-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Γέλα, γέλα! Έτσι βγαίνουν τα έσοδα νομίζεις! Ξέρεις πώς αλλιώς βγαίνουν; Βγαίνουν με το ότι κατακαλόκαιρο, τον Αύγουστο, το Υπουργείο Υγείας, γιατί τους πείσαμε τους ανθρώπους να βάλουν πλάτη, έδωσε σε έναν μήνα μέσα 950 εκατομμύρια ευρώ από ληξιπρόθεσμα. Αυτά μπήκαν στην αγορά. Μέχρι στιγμής αυτά τα 950 εκατομμύρια ευρώ μόνο των νοσοκομείων και άλλα 460 εκατομμύρια ευρώ του ΕΟΠΥΥ, που δόθηκαν και αυτά, έχουν γεννήσει άλλα δύο και σε κάθε εμφανή κύκλο που κάνουν εισπράττει το κράτος και από εκεί και από τα είκοσι επτά εκατομμύρια τουρίστες είναι η άνοδος και από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβρη είναι η άνοδος και από τη μείωση της ανεργίας είναι η άνοδος. Φέτος, το Υπουργείο Εργασίας για πρώτη φορά θα δώσει αυτό το ποσό στον ΕΟΠΥΥ. Γι’ αυτό ενισχύσαμε και τα δημόσια νοσοκομεία με 400 εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ το δίλημμα μπαίνει ως εξής. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, γιατί δεν είναι αποικία. Υπογράψαμε έναν συμβιβασμό για να μην έρθει το χάος. Τηρήσαμε τη συμφωνία. Δεν είναι αποικία για να ζητήσουμε την άδεια, γιατί είναι από την υπεραπόδοση των εσόδων. Μπορέσαμε να δώσουμε τη δέκατη τρίτη σύνταξη και να καταργήσουμε την αύξηση για τον ΦΠΑ στα νησιά.

Εσύ με ποιον είσαι και όλη η υπόλοιπη παρέα σου; Με ποιον είστε; Είστε με την Ελληνική Κυβέρνηση σε αυτό ή είστε με τον Σόιμπλε;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Τι ρωτάς τώρα; Το είπε ο Γεωργιάδης, με τον Σόιμπλε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τι θα ψηφίσετε σήμερα βρε, ναι ή όχι; Άσε τα σάπια γύρω-γύρω.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Να ξέρεις ένα πράγμα: Εγώ κοιμάμαι πολύ ήσυχος τα βράδια, τόσο ήσυχος, γιατί εμένα δεν με βαστά κανένας. Εσένα σε βαστούν, όμως, και σε βαστούν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε βαστούν και τα ραβασάκια που έστελνες και εσύ και η γυναίκα σου για το ποιον να διορίσουν.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να μου δώσετε οπωσδήποτε τον λόγο μετά επί προσωπικού!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Σε βαστά όλο αυτό το σύστημα στο οποίο είχατε μπλέξει εκεί. Είναι ένα σύστημα που το ταΐζατε με τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ευρώ -έφτασε και 20 εκατομμύρια ευρώ- διαφημιστικής δαπάνης τον χρόνο για να σας «λιβανίζει» από το πρωί ως το βράδυ και, ενώ καταστρέφατε, να λέει ότι είστε οι Υπουργοί του γαλαξία. Άλλοι παπάδες ήρθανε και άλλα χαρτιά βαστούνε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κλείστε, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πάρτε το χαμπάρι και τοποθετηθείτε. Με ποιον είστε: Με την Ελληνική Κυβέρνηση ή με τον Σόιμπλε; Τέλος!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Καλώς.

Επί προσωπικού αυστηρά -δεν θα κάνουμε άλλο διάλογο- έχετε τον λόγο, κύριε Γεωργιάδη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Εσείς το επιτρέψατε, κύριε Πρόεδρε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Όλα ήταν προσωπικά, κύριε Πρόεδρε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κατ’ αρχάς, κύριε Υπουργέ,…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ξανακάνε μου μήνυση!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:…θα φέρεις τώρα εδώ τα «ραβασάκια»…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κάνε μου μήνυση!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προστατέψτε με.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Υπουργέ, αφήστε να μιλήσει και ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ξανακάνε μου μήνυση κι εσύ και αυτός που κάθεται πίσω από εσένα.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Για μένα το λες;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ναι, για σένα.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Τώρα θα σου απαντήσω, παλιοκτήνος, παλιοτόμαρο! Τώρα περίμενε και θα ακούσεις!

Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου τον λόγο επί προσωπικού να του απαντήσω. Θα τα ακούσει τώρα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τι θα μου πεις;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Υπουργέ,…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Πολάκης…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Γεωργιάδη, αφήστε με λίγο να μιλήσω και θα σας δώσω αμέσως τον λόγο.

Κύριε Υπουργέ, σας έδωσα τον λόγο και μιλήσατε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Γεωργιάδη, τι λέτε «με συγχωρείτε»; Αφήστε να τελειώσω την πρότασή μου. Θα δώσω τον λόγο σε εσάς και στον κ. Σαλμά, επειδή αναφέρθηκε το όνομά του και θα παρακαλέσω να κλείσουμε εδώ. Έχουμε και το νομοσχέδιο, το οποίο συζητούμε.

Ορίστε, κύριε Γεωργιάδη, έχετε τον λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πολάκη, θα φέρετε τώρα στη Βουλή τα «ραβασάκια» τα δικά μου και της γυναίκας μου. Εάν δεν τα φέρετε, θα παρακαλέσω τον Πρόεδρο…

Εγώ θα κάνω μήνυση και εσείς θα αιτηθείτε να αρθεί η ασυλία σας, για να τα φέρετε στο δικαστήριο.

Δεν θα κρύβεσαι, όμως, ρε γαϊδούρι, πίσω από την ασυλία. Το κατάλαβες; Ψεύτη!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

(Θόρυβος -διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Γεωργιάδη, σας παρακαλώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θρασύδειλε, απατεώνα, που τολμάς και πιάνεις στο στόμα σου το όνομα της γυναίκας μου!

            ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: Δεν πάει έτσι!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα αρθεί η ασυλία του ψεύτη ή θα φέρει εδώ τα «ραβασάκια»! Γαϊδούρι! Απατεώνα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Θα κάνετε ανάκληση…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα φέρεις τα χαρτάκια εδώ, παλιοψεύταρε Κρητίκαρε! Θα σου ξεριζώσω τα μουστάκια, αν δεν τα φέρεις!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Γεωργιάδη, θα κάνετε ανάκληση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έπιασε στο στόμα του αυτός το όνομα της γυναίκας μου! Αυτός! Αυτό το υποκείμενο εκεί!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ:  Να ανακαλέσει! Τα νταβατζηλίκια σας αλλού!

              (Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ή θα φέρεις τα χαρτάκια τώρα, αρχιγαϊδούρι, ή θα γίνει εδώ της Κρήτης! Φέρε τα τώρα εδώ τα χαρτάκια!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Παρακαλώ!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ακούστε τώρα, κύριε Πρόεδρε. Είναι σοβαρά αυτά. Με την τιμή και την υπόληψή μου δεν παίζει κανένας! Κανένας! Δεν σε είπα ούτε κλέφτη ούτε απατεώνα!

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: Τόση ώρα εσύ δεν προσβάλλεις την τιμή μας που μας ρωτάς τι επάγγελμα έχουμε και τι έχουμε κάνει;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Γεωργιάδη, θα ανακαλέσετε. Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτός ο τύπος νομίζει ότι μπορεί να ασχημονεί και να κρύβεται στο μουστάκι.

Από εμένα δεν κρύβεσαι, Πολάκη. Έχει έρθει μήνυση και εισαγγελέας έχει φέρει στη Βουλή και αιτείται να γίνει ειδικό δικαστήριο για σένα. Το ξέρεις.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ωραία!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όμως, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε καλύπτει. Κάποτε έλεγε εδώ η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι εσείς όποτε έρχεται για Υπουργό από τον εισαγγελέα, πρώτοι θα τον πηγαίνετε στη Δικαιοσύνη.

Για να σε δω, λοιπόν, εδώ τώρα! Για τον φάκελο που έχει στείλει εδώ εισαγγελέας εναντίον σου θα ψηφίσετε να πάει στο δικαστήριο ο κ. Πολάκης; Όχι βέβαια, γιατί είναι κότα λειράτη ο κ. Πολάκης!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Όμως, άκου Πολάκη! Θα πέσετε κάποια στιγμή. Εσύ λες αργά, εγώ λέω γρήγορα. Και τότε, κοίταξέ με καλά στα μάτια,…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τι θα γίνει; Σε κοιτάω στα μάτια.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:…δεν τη γλυτώνεις με τίποτα!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Μπράβο, μπράβο!

Και απειλές τώρα, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Εντάξει, εντάξει.

Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Τι θα μας κάνεις; Πες μας τι θα μας κάνεις.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είπαμε, λοιπόν, ό,τι πει η Δικαιοσύνη, κύριε…

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Πες μας τι θα μας κάνεις! Τι θα μας κάνεις;

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα πάει στη Δικαιοσύνη, κύριε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κάντε λίγο ησυχία, σας παρακαλώ.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Μας απειλεί κιόλας μέσα στο Κοινοβούλιο! Τα νταβατζηλίκια σας αλλού!

Κι εσείς επικροτείτε! Αυτή είναι η δημοκρατία σας!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο κ. Πολάκης δεν θυμάται ότι αυτοί οι συνδικαλιστές που ανέφερε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Γεωργιάδη, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, για να κλείσουμε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:…δεν είχαν χτίσει την πόρτα σε μένα, είπε.

Την είχαν χτίσει, λοιπόν, την πόρτα. Οι συνδικαλιστές είχαν χτίσει την πόρτα στο Δρομοκαΐτειο. Και ξέρετε ποιος ήταν πίσω από τα τούβλα, όταν την έχτιζαν; Ο κ. Ξανθός που είναι τώρα Υπουργός Υγείας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τι λες, βρε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τώρα κάνετε ότι δεν τους ξέρετε. Όμως, όταν ήμουν εγώ Υπουργός και δεν με άφηναν να μπω στα νοσοκομεία και έκαναν επεισόδια και έχτιζαν τις πόρτες, ήταν οι καλύτεροί σας φίλοι, κύριε Πολάκη. Τώρα ξαφνικά δεν σας αρέσουν, γιατί τολμούν και σου ασκούν κριτική που τα έχεις κάνει θάλασσα στην Υγεία!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όσον αφορά τους προϋπολογισμούς, είχε το θράσος να πει ότι κόψαμε τους προϋπολογισμούς. Οι προϋπολογισμοί τώρα είναι πιο κάτω απ’ ό,τι ήταν πριν.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Τι λες;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πιο χαμηλοί είναι τώρα απ’ ό,τι ήταν πριν.

Γιατί δεν τους αυξάνεις τους προϋπολογισμούς, Πολάκη, Κρητίκαρε;

Είπαμε γιατί, ας μην τα ξαναλέμε. Είναι κότα λειράτη!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τους αύξησα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι, καλά, εντάξει!

Άρα, έρχεται εδώ στη Βουλή, ψεύδεται για όλα και λασπολογεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Γεωργιάδη, σας παρακαλώ!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Φέρε τα χαρτιά. Φέρε τα ραβασάκια τώρα. Φέρε τα ραβασάκια εδώ!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τώρα θα σου πω!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι, «θα σου πω»! Θα φέρεις τα ραβασάκια. Αλλιώς στα δικαστήρια. Φέρε τα ραβασάκια εδώ να τα δουν οι συνάδελφοι. Ψεύτη!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Γεωργιάδη!

Ο κ. Σαλμάς έχει τον λόγο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, θέλω τον λόγο επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, μετά. Κλείνουμε. Θα μιλήσει ο κ. Σαλμάς για ένα λεπτό επί προσωπικό.

Έχετε τον λόγο, κύριε Σαλμά.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Ακούστε, κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Πολάκης είναι κατηγορούμενος από εμένα με μήνυση. Και αντί να έχει την ανδρεία να πάει στο δικαστήριο να με αντιμετωπίσει για συκοφαντία που τον κατηγορώ, πήγε στην αρμόδια Επιτροπή που κρίνει τις ασυλίες και παρακάλεσε να μην του αρθεί η ασυλία.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε σίγουρος ότι παρακάλεσε;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Πάμε παρακάτω. Περιγράφω δεδομένα.

Να του άρετε την ασυλία. Θα αρθεί. Να του άρετε την ασυλία. Διαβάστε τα Πρακτικά της Επιτροπής.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για πείτε μας πρώτα αν παρακάλεσε. Όλα ψέματα λέτε!

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Δεύτερον, κύριε Πολάκη, για τη θητεία μου σας προκαλώ να πείτε ό,τι θέλετε. Εγώ, όμως, δεν πήγα σαν Πρόεδρος της Αδελφότητας Σφακιωτών να παρακαλώ τους φαρμακοβιομήχανους και τους προμηθευτές υγείας να μου δώσουν λεφτά στα χέρια, για να αγοράσω ασθενοφόρο να το πάω στα Σφακιά, όχι στον Δήμο, να το πάω εγώ, οδηγώντας το, για να βγω δήμαρχος στα Σφακιά.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Εγώ;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Εσύ!

Εγώ δεν όρισα ποτέ αντιπρόεδρο τον Γεωργακόπουλο, ο οποίος, όταν γκρεμίστηκε ο Άγιος Ανδρέας από τον σεισμό το 2008, πληρώθηκε για τέσσερις μήνες εφημερίες σε εντατική μονάδα που δεν λειτουργούσε, που ήταν κλειστή. Και τολμάτε και τον έχετε εκεί. Αλητήριε!

(Θόρυβος – διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Σαλμά, κλείστε εδώ.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Τα Σφακιά, Πρόεδρέ μου, έχουν κάτι χιλιάδες άντρες και μία πουλακίδα που λέγεται Πολάκης, που κρύβεται κάθε φορά που συκοφαντεί.

Να είναι μετρημένα τα λόγια σου, γιατί θα σε κλείσω φυλακή. Στο είπα. Αρκεί να μην κρυφτείς πίσω από την ασυλία σου.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, θέλω τον λόγο επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Να κάνω πρώτα μια ανακοίνωση.

(Θόρυβος – διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: Κύριε Πρόεδρε, δεν γίνεται να μη δώσετε τον λόγο στον κύριο Υπουργό. Δεν μπορεί να ακούγονται αυτά τα πράγματα εδώ μέσα!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, θέλω τον λόγο επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Θα σας δώσω τον λόγο αμέσως μετά την ανακοίνωση. Δώστε μου δύο λεπτά. Ηρεμήστε όλοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία…

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Θα σε κλείσω φυλακή όταν θα αρθεί η ασυλία σου. Σε έχω έτοιμο!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Σαλμά, σας παρακαλώ! Να ηρεμήσουμε λίγο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, θέλω τον λόγο επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Θα σας δώσω τον λόγο, κύριε Πολάκη, σε μισό λεπτό για να ηρεμήσουμε λίγο. Τα παιδιά από το σχολείο που μας παρακολουθούν, περιμένουν τόση ώρα υπομονετικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα οκτώ μαθήτριες και μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Η Βουλή σάς καλωσορίζει.

(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Είμαστε σε διαδικασία -αυτό που παρακολουθήσατε ήταν παρένθεση-νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τώρα έχει γίνει μια παρένθεση ανάμεσα σε Βουλευτές. Συνηθίζονται αυτά. Μη σας εκπλήσσει. Αν έχετε λίγη υπομονή, θα παρακολουθήσετε και τη διαδικασία νομοθετικού έργου στη συνέχεια.

Κύριε Υπουργέ, πριν σας δώσω τον λόγο, να παρακαλέσω να μη ξεφύγουμε -ήδη κάναμε μια μεγάλη παρέκβαση- από το κυρίως έργο του έχουμε. Θα παρακαλέσω να είστε πάρα πολύ σύντομος και αν είναι δυνατόν -προσωπική παράκληση- να μην πυροδοτήσουμε νέες αντεγκλήσεις.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Αν έχουμε ζήτημα επί προσωπικού, θα ξανακάνουμε, κύριε Πρόεδρε. Αλλιώς δεν θα δώσετε τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Σας παρακαλώ να μην έχουμε. Να αναφερθούμε μόνο σε γεγονότα, χωρίς πρόσωπα, γιατί μετά θα έχετε δίκιο.

Κύριε Υπουργέ, για πολύ λίγο έχετε τον λόγο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτον, απάντηση από τον κ. Γεωργιάδη αν είναι με τον Σόιμπλε ή με τους συνταξιούχους, τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ελληνική Κυβέρνηση, δεν πήρα.

Δεύτερον, επειδή εγώ δεν πετώ κουβέντες του αέρα, θα πω μόνο ένα παράδειγμα, και θα έρθουν και όλα τα χαρτιά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τα ραβασάκια θέλουμε!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Άστα τώρα! Μη μου δείχνεις το δαχτυλάκι σου τώρα!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τα ραβασάκια!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ένα παράδειγμα μόνο. Είχατε, ναι ή όχι, άμισθη συνεργάτη στο Γραφείο Τύπου σας μια κυρία η οποία δεν είχε κανένα προσόν γι’ αυτήν τη θέση και την οποία μάλιστα, για να της βγάλετε ένα μηνιάτικο, τη στείλατε να αναλάβει δουλειά στο ΚΕΕΛΠΝΟ ως έργο πεδίου εκεί με τους πάσχοντες από AIDS κ.λπ. Είχατε ή όχι; Πώς διορίστηκε; Με τα προσόντα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε που σας διακόπτω.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Αυτό είναι το θέμα μας τώρα; Αυτό είναι;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Απαντώ! Δεύτερον…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ! Αυτές οι ερωτήσεις…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Όχι, κύριε Πρόεδρε, γιατί θέλει απαντήσεις και μου κουνάει το δάχτυλο!

(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ως εισηγητής είναι η κουβέντας μας αυτή σήμερα στο νομοσχέδιο;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πάμε στο νομοσχέδιο τώρα! Πολύ ωραία! Θα δώσω δύο απαντήσεις και στον κ. Σαλμά. Διότι το να πετάμε στη λάσπη στον ανεμιστήρα -όταν είσαι ένοχος μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο- είναι εύκολο.

Πρώτον, όσον αφορά το θέμα που είπατε, σας ενημέρωσαν λάθος τα «παπαγαλάκια» σας! Το ασθενοφόρο που πήγε στον Δήμο Σφακίων είναι ένα από τα παλιά ασθενοφόρα που είχε το ΕΚΑΒ Χανίων και είναι λειτουργικότατο. Δεν το πετάξαμε μετά που πήγαμε τα είκοσι πέντε ασθενοφόρα στην Κρήτη. Αυτά ήταν μέρος των ενενήντα που για οκτώ χρόνια δεν τα έβρισκαν οι προκάτοχοί μας στις μίζες και δεν ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Πήρες λεφτά από τους φαρμακοβιομήχανους; Ναι ή όχι; Πήγες και παρακαλούσες τους φαρμακοβιομήχανους; Ναι ή όχι;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Σας παρακαλώ, κύριε Σαλμά!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Από εκεί είναι το ασθενοφόρο!

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Άσε την ανάλυση! Ναι ή όχι; Το παίζεις και αντικαπιταλιστής! Έπαιρνε λεφτά από τους φαρμακοβιομήχανους ο ήρωας της Αριστεράς!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Σαλμά, σας παρακαλώ! Δεν γίνεται έτσι!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κάτσε κάτω! Σε άκουσα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε, αλλά πολύ σύντομα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεύτερον, η μήνυση που μου έκανε ο κ. Σαλμάς είναι γιατί, όπως φαίνεται και αποδεικνύεται και έχει κινηθεί και η διαδικασία από τον ΕΟΠΥΥ, μέσα από μια σκανδαλωδέστατη διαδικασία τιμολόγησε με κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο μια πράξη που γίνεται στο ιατρείο στα 1500 ευρώ, ενώ τώρα τιμολογήθηκε στα 300 ευρώ!

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Πρόεδρε, στοπ!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κάτσε εκεί που είσαι!

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Ποιος τιμολόγησε; Εγώ τιμολόγησα, που είναι η δουλειά του Πολάκη να τιμολογεί;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Σαλμά, σας παρακαλώ!

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μου δώσετε μετά τον λόγο! Μπορεί να πει ό,τι θέλει! Είναι δική του δουλειά να τιμολογεί. Δεν είναι δική μου!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κατέθεσε παραστατικά για 850.000 ευρώ, δεν θα τα πάρει και θα του ζητηθούν και πίσω από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι! Και όλα τα υπόλοιπα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Καλά, καλά!

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Είσαι κατηγορούμενος γι’ αυτά που λες, βρε ανόητε!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Γιατί; Επειδή μου έκανες μήνυση είμαι κατηγορούμενος;

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Είσαι κατηγορούμενος!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Εσύ είσαι κατηγορούμενος, γιατί κατέθεσες 850 χιλιάρικα…

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Πας και κρύβεσαι για χίλια σημεία!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας):…όταν έπρεπε να έχεις πάρει όχι πάνω από 100! Φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Υπουργέ, μην ανοίξουμε τέτοια συζήτηση!

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Τι λες, βρε ανόητε; Βλάκα! Πουλακίδα!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Βγαίνουν οι πομπές σας στη φόρα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας):  Αυτά!

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Θα σε φτιάξω εγώ!

Κύριε Πρόεδρε, θέλω τον λόγο!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Όχι, δεν μπορούμε έτσι! Δεν υπάρχει περίπτωση! Σας παρακαλώ!

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω τον λόγο για ένα λεπτό επί προσωπικού! Αναφέρθηκε ο κύριος…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης):  Όχι, δεν θα απαντήσετε.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, να απαντήσω για ένα λεπτό και κλείνω. Σας παρακαλώ! Είστε τόσο ευγενής!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Όχι, δεν θα απαντήσετε, γιατί μετά θα απαντήσει και ο κ. Πολάκης!

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Θα πέσουν οι τόνοι, κύριε Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, κύριοι συνάδελφοι!

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Για ένα λεπτό και τελειώνει το θέμα. Πραγματικά αφαιρέστε το από την ομιλία μου!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Θα σας δώσω τριάντα δευτερόλεπτα για μία πρόταση και τίποτα άλλο! Πραγματικά έχουμε υπερβεί όλα τα όρια


Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις: Γαϊδούρι, θρασύδειλε απατεώνα, κότα λειράτη! - Πολάκης: Ρε ψεύτη είσαι με τον Σόιμπλε;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news