facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η Ευρώπη «αδειάζει» τον Τόμσεν: 1.233 ευρώ η σύνταξη των Γερμανών, 846 των Ελλήνων

Συνεχίζεται το «άδειασμα» από τις Βρυξέλλες κατά του ΔΝΤ, με ευρωπαϊκή πηγή να χαρακτηρίζει «παραπλανητικούς» τους ισχυρισμούς του Ταμείου σε θέματα φορολογίας, συντάξεων και εισπραξιμότητας φόρων.

Φορολογικά και επιχείρημα ΔΝΤ πως το 50% των Ελλήνων απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος

Αναλυτικά, η πηγή από τις Βρυξέλλες αποδομεί το επιχείρημα του ΔΝΤ πως το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δεδομένου ότι ο ισχυρισμός επικεντρώνεται μόνο στον φόρο εισοδήματος.

Αυτό που αγνοεί το ΔΝΤ -σύμφωνα με την ίδια πηγή- είναι ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση ή ο έμμεσος φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα -δηλαδή ο φόρος εισοδήματος συν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης- στην Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αυτό οφείλεται στα ποσοστά εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που είναι συγκριτικά υψηλά για τους εργαζομένους στην Ελλάδα, τα οποία πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι.

Η φορολογική μεταρρύθμιση που συμφωνήθηκε κατά την πρώτη αναθεώρηση επεκτείνει τη βάση φορολογίας εισοδήματος σημαντικά, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου μέχρι και 10%, για να ευθυγραμμιστεί με τα άλλα κράτη-μέλη και με τη συγκέντρωση των επιχειρήσεων και της απασχόλησης εισοδήματος, με επιπλέον αναμενόμενα έσοδα 0,4% του ΑΕΠ.

Η μεταρρύθμιση που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση μείωσε την απαλλαγή φόρου για τους φορολογουμένους χωρίς παιδιά κατά 10% σε €8.636, πολύ κοντά στα όρια της Ισπανίας (€8.288) και της Γερμανίας (€8.354), και χαμηλότερα από τις απαλλαγές στη Γαλλία (€9.690 ) και την Αυστρία (€11.000).

Επιπλέον, τα φορολογικά κατώτατα όρια και τα χρονοδιαγράμματα για τις επιχειρήσεις και το εισόδημα από την απασχόληση εναρμονίστηκαν. Το ελεύθερο όριο φόρου έμεινε υψηλότερο για τους φορολογούμενους με παιδιά υπό το φως του σχετικά υψηλού συνολικού έμμεσου φορολογικού συντελεστή για τις οικογένειες στην Ελλάδα έναντι των αναληφθεισών από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Ισχυρισμός πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει συντάξεις σε γερμανικά επίπεδα»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από τα κράτη-μέλη στην Έκθεση του 2015 για τη γήρανση, ο μέσος όρος στις συντάξεις του Δημοσίου το 2013 ήταν €1.233 το μήνα στη Γερμανία, ενώ ο μέσος όρος των συντάξεων στην Ελλάδα ανήλθε σε 846 ευρώ ανά μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα οποία βασίζονται σε συγκρίσιμα δεδομένα, οι γερμανικές συντάξεις είναι στην πραγματικότητα 45% υψηλότερες από τις ελληνικές. Οι πραγματικές καθαρές συντάξεις είναι χαμηλότερες και στις δύο χώρες λόγω των διαφορετικών κοινωνικών εισφορών και φόρων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, λόγω των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, οι πρόσφατα δοθείσες συντάξεις στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερες από το μέσο όρο συντάξεων.

«Όταν συζητάμε για τα επίπεδα των συντάξεων» λέει η ίδια πηγή, «πρέπει να έχετε κατά νου ότι η Ελλάδα δεν έχει ένα καλά ανεπτυγμένο δίχτυ ασφαλείας. Σε πολλές περιπτώσεις η μόνη πηγή για έσοδα ακόμα και σε ολόκληρες οικογένειες (συνταξιούχους με παιδιά και εγγόνια) προέρχεται από συντάξεις».

Ισχυρισμός πως η φορολογική συμμόρφωση έχει μειωθεί από 75% κατά την έναρξη του προγράμματος σε 50% σήμερα

Ο ισχυρισμός αυτός, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή, δεν είναι σωστός. Η συμμόρφωση σε πληρωμή μπορεί να μετρηθεί μετά την καταβολή των φόρων. Ο δείκτης αυτός ήταν 81% για τους τέσσερις κύριους φόρους για τους εννέα μήνες του 2016, σε αντίθεση με το 77% το 2015. Επιπλέον, κάποιες συνήθως καταβάλλονται εντός του έτους. Ενώ αυτό το επίπεδο δεν είναι ικανοποιητικό, είναι πολύ πάνω από το 50% που υποστήριξε το ΔΝΤ.

Ο ισχυρισμός του ΔΝΤ είναι ότι η τήρηση του 50% προέρχεται από μια λανθασμένη ερμηνεία των δεδομένων που περιλαμβάνει διπλή κατηγοριοποίηση σε φορολογικές αποτιμήσεις.

Πράγματι, το ΔΝΤ αξιολογεί τη συμμόρφωση ως το ποσοστό της ετήσιας αξιολόγησης.

Η προσέγγιση αυτή δεν είναι σωστή, καθώς η ετήσια αξιολόγηση διενεργείται όχι μόνο για τις φορολογικές υποχρεώσεις του έτους, αλλά και των προηγούμενων ετών, δηλαδή η βάση είναι «φουσκωμένη».

Λαμβάνοντας υπόψη το πολύ περιορισμένο επίπεδο των διαγραφών και ότι σχεδόν όλοι οι απλήρωτοι φόροι καταλήγουν στο συνολικό απόθεμα του χρέους, αν η προσέγγιση του ΔΝΤ ήταν σωστή, το φορολογικό χρέος θα είχε αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ ετησίως από το 2010 και το συνολικό χρέος θα ήταν περίπου 210 δισεκατομμύρια μέχρι τώρα.

Σε αντίθεση με αυτό, το συνολικό χρέος ανερχόταν σε περίπου 90 δις ευρώ το Σεπτέμβριο του 2016 το οποίο αντιστοιχεί σε ετήσια συσσώρευση των περίπου 12 δις ευρώ από το 2010.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρώπη «αδειάζει» τον Τόμσεν: 1.233 ευρώ η σύνταξη των Γερμανών, 846 των Ελλήνων"

Φόρους-«φωτιά» καλούνται να πληρώσουν το 2017 οι κάτοχοι εταιρικών Ι.Χ.

Φόρους-«φωτιά» καλούνται να πληρώσουν το 2017 οι κάτοχοι εταιρικών αυτοκινήτων, καθώς το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της παροχής σε είδος οχήματος.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο άρθρο 100 του πολυνομοσχεδίου όποιο εταιρικό αυτοκίνητο έχει Αξία Λιανικής προ Φόρων από 12.000 ευρώ και άνω ο κάτοχός του θα πληρώνει φόρο!

Ωστόσο στο άρθρο διευκρινίζεται ότι το ποσοστό της φορολογίας θα αυξάνει ανάλογα με την Αξία Λιανικής προ Φόρων του εταιρικού οχήματος αλλά και θα μειώνεται λόγω παλαιότητας.

Δηλαδή όσο πιο ακριβό είναι ένα εταιρικό αυτοκίνητο τόσο υψηλότερος θα είναι ο φόρος.

Ειδικότερα για εταιρικό αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής Προ Φόρων από 0 έως 12.000 ευρώ το ποσοστό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα ανέρχεται σε 4%.

Εξαιρούνται τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν Αξία Λιανικής προ Φόρων έως 12.000 ευρώ.

- Για εταιρικό αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής Προ Φόρων από 12.001 έως 17.000 ευρώ το ποσοστό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα ανέρχεται σε 7%.

- Για εταιρικό αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής Προ Φόρων από 17.001 έως 20.000 ευρώ το ποσοστό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα ανέρχεται σε 14%.

- Για εταιρικό αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής Προ Φόρων από 20.001 έως 25.000 ευρώ το ποσοστό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα ανέρχεται σε 18%.

- Για εταιρικό αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής Προ Φόρων από 25.001 ευρώ και άνω το ποσοστό που θα βεβαιώνεται ως επιπλέον εισόδημα ανέρχεται σε 22%.

Αντίθετα η αξία της παραχώρησης του εταιρικού οχήματος μειώνεται βάσει παλαιότητας ως εξής:

0-2 έτη καμία μείωση
3-5 έτη μείωση 10%
6-9 έτη μείωση 25%
Από 10 έτη και πάνω μείωση 50%.

Τώρα όσον αφορά στη μείωση της φορολογίας λόγω παλαιότητας να επισημάνουμε πως σχεδόν όλα τα εταιρικά αυτοκίνητα με μακροχρόνια μίσθωση δεν μισθώνονται για πάνω από 3-5 χρόνια οπότε ο όρος παλαιότητα δεν ευσταθεί…

Ειδικότερα στο άρθρο 100 αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Ορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αξίας της παραχώρησης οχήματος από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, με εξαίρεση τους φορείς γενικής κυβέρνησης, προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων αυξανομένης όσο αυξάνεται αυτή και μειούμενης όσο αυξάνεται η παλαιότητα του οχήματος.

Η εξαίρεση των οχημάτων που παραχωρούνται με ΛΤΠφ έως 12.000 ευρώ, ωφελεί κυρίως τα χαμηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων που τους έχουν παραχωρηθεί μικρής αξίας οχήματα. Είναι αυτονόητο ότι η διάταξη αυτή δεν καταλαμβάνει τα επαγγελματικά οχήματα.

Με αυτόν τον τρόπο υπολογισμού της αξίας της παραχώρησης η επιβάρυνση του εργαζόμενου θα ανταποκρίνεται περισσότερο στο πραγματικό όφελος που λαμβάνει από τη χρήση του οχήματος σε ετήσια βάση».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φόρους-«φωτιά» καλούνται να πληρώσουν το 2017 οι κάτοχοι εταιρικών Ι.Χ."

Τα 30 μέτρα για τα νησιά που εξήγγειλε ο Τσίπρας από τη Νίσυρο

Τριάντα μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των νησιών εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την Νίσυρο.

Το μέγαρο Μαξίμου, σε non paper έσπευσε να διανείμει αναλυτικά τα μέτρα που εντάσσονται σε ένα «συνολικό πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας, την ενίσχυση των υποδομών, τον επανασχεδιασμό των θαλάσσιων μεταφορών, τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας των κατοίκων των νησιών» όπως αναφέρει.

Αναλυτικά τα μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των νησιών

1. Αναστολή αύξησης ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.

2. Για την καταγραφή και επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη των νησιών ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ προωθείται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.

3. Διεκδίκηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτοβουλίες για να ενταχθεί στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την ΕΕ.

4. Επανασχεδιασμός του δικτύου ακτοπλοΐας, με πρώτο στάδιο τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να καταστεί πιο λειτουργική για τον κάθε νησιώτη.

5. Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς και με υδατοδρόμια, που φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο Αιγαίο.

6. Πρόσληψη 944 αναπληρωτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 249 αναπληρωτών ειδικής αγωγής και 354 αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας.

7. Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου και αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών.

- Ξεπάγωσαν 2 έργα προϋπολογισμού 850 χιλιάδων ευρώ

- Ολοκληρώθηκαν 4 έργα, αξίας πάνω από ένα 1 εκ. ευρώ

- Βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ ευρώ,

- Δρομολογούνται και 7 νέα έργα, με προϋπολογισμό 866,5χιλ ευρώ.

8. Υγεία. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Κυβέρνηση, θα έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές των νησιών με:

- 112 μόνιμους γιατρούς

- 107 επικουρικούς γιατρούς

- 172 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό,

- 460 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου με ίδιες ειδικότητες και

- 50 άτομα για κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών.

* Θέσπιση ειδικών βαθμολογικών και οικονομικών κινήτρων από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου η υπηρεσία στα νησιά, να μην θεωρείται δυσμενής τοποθέτηση, αλλά να συνδυάζεται με την βαθμολογική εξέλιξη του νέου γιατρού, την επαγγελματική του αποκατάσταση καθώς και αξιοπρεπείς οικονομικές αποδοχές.

* Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας των νησιών με ανάπτυξη, μέχρι το 2018, 27 τοπικών μονάδων υγείας συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ, με άμεσο όφελος για 279 χιλιάδες νησιώτες.

* Κίνητρα προς οπλίτες πτυχιούχους ιατρικής ώστε να μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις άγονων και απομακρυσμένων νησιών.

* Προμήθεια εντός του 2017 υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών ταχύπλοων μέσων για τη διακομιδή ασθενών, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, που θα καλύψουν τους νησιωτικούς πληθυσμούς των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Νότιας Κρήτης.

* Τέθηκε σε λειτουργία η βάση αεροδιακομιδής στην Σύρο και σύντομα θα λειτουργήσει αντίστοιχη βάση αεροδιακομιδής στη Μυτιλήνη που θα καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.



* Προσλήψεις, μέσα στο 2017, 100 μονίμων υπαλλήλων για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που θα ενισχύσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Σαμοθράκη.

9. Ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων τριών μονάδων αφαλάτωσης, σε Λέρο, Αμοργό και Δονούσα, οι οποίες έχουν τεθεί σε λειτουργία.

* Τέθηκε σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης αφαλατώσεων στην Πάτμο, τους Αρκιούς και το Καστελόριζο.

10. Χρηματοδότηση σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων μικρών νησιωτικών οικισμών, προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ.

11. Άμεση προώθηση του προγράμματος για ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

12. Ολοκλήρωση, ως τον Ιανουάριο, της μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών σε νησιά του Αιγαίου.

13. Ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Τα πρώτα 50 εκ. ευρώ για την περίοδο 2017-2020 θα χρηματοδοτήσουν δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, λιμενικών έργων και βασικών υποδομών, αντιμετώπισης λειψυδρίας, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

14. Ειδική πρόβλεψη του Αναπτυξιακού Νόμου για την ένταξη των μικρών, των παραμεθόριων και των προσφυγικών νησιών στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, ενώ διευκολύνεται και η αποπληρωμή επενδύσεων από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, για τα νησιά με προσφυγικές ροές.

15. Διασφάλιση της πρόσβασης σε ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακριτική Επιχειρηματικότητα» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

16. Ενίσχυση των μικρών νησιωτικών Δήμων με έμπειρα στελέχη, για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων και εκπαίδευση στελεχών των Δήμων σε θέματα διαχειριστικής ικανότητας

17. Δυνατότητα ενίσχυσης Δήμων μικρών νησιών, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, με υποστήριξη από στελέχη της Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

18. Προώθηση ερευνητικών υποδομών, όπως η Δράση Στρατηγικής Ανάπτυξης Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και η Ενίσχυση Ερευνητικών Υποδομών Εθνικής Εμβέλειας για τη διασύνδεση με τη νησιωτική Ελλάδα.

19. Βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης ερευνητικές προτάσεις, όπως η πολυπαραγωγή ενέργειας και νερού με ηλιοθερμικές τεχνολογίες, οι εφαρμογές προηγμένων οπτικών τεχνολογιών στην πολιτιστική κληρονομιά, η αξιοποίηση της βιοποικιλότητας των νησιών του Αιγαίου.

20. Αναβαθμίζεται το ερευνητικό ωκεανογραφικό σκάφος «ΦΙΛΙΑ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

21. Έκτακτη ενίσχυση με 1,68 εκ ευρώ για 4.000 κτηνοτρόφους για τη ζωική παραγωγή των νησιών, όπως η Μυτιλήνη, η Λέσβος, η Κως, η Σάμος, η Χίος, που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

22. Αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 28 εκ ευρώ, για 12.000 νησιώτες αγρότες και κτηνοτρόφους του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και των Δωδεκανήσων.

23. Αύξηση των επιχορηγήσεων κατά 14,3 εκ ευρώ προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων των νησιών που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.

24. Προγράμματα όπως «εγκατάσταση νέων γεωργών», «ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και «στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» ως αναπτυξιακά εργαλεία για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας στα νησιά.

25. Στήριξη των τοπικών προϊόντων, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, για την κατοχύρωση προϊόντων ονομασίας προέλευσης, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των πρωτογενών παραγωγών με την καλύτερή ένταξή τους στην γεωργική αλυσίδα τροφίμων και θα προσθέσει αξία στα γεωργικά προϊόντα των νησιών μας.

26. Τουρισμός. Δράσεις επέκτασης του τουριστικού τομέα μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (ΕΠΑΝΕΚ) Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 120εκ. ευρώ.

* Επιχορήγηση για τη δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων πάρκων, την αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών αλλά και την πιλοτική δράση ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού.

* Ενίσχυση των αρχαιολογικών χώρων με εποχικό προσωπικό, σε σταθερή ετήσια βάση. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 έχει προγραμματιστεί πρόσληψη 200 μονίμων φυλάκων σε όλη την Ελλάδα μέσω ΑΣΕΠ, με προτεραιότητα στις νησιωτικές περιοχές.

27. Επιχορήγηση κατά την διετία 2015-2016 πάνω από 40 νησιωτικών Δήμων με προτεραιότητα σε μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά. Άμεση προώθηση ρύθμισης για την ενίσχυση του τακτικού προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μικρών και απομακρυσμένων νησιών.

28. Αναβάθμιση των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του νησιώτη στις περιοχές που δεν υπάρχουν ΔΟΥ, αλλά και τον περιορισμό της ανάγκης για μετακινήσεις.

29. Σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Παροχή δωρεάν κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας», ύψους 3,5 εκ ευρώ, το οποίο αφορά τουλάχιστον 22.000 μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών της χώρας, για την απόκτηση κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

30. Σχέδιο πρόσβασης στα ελληνικά κανάλια μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και με την παροχή δορυφορικού εξοπλισμού, την επιδότηση του κόστους εγκατάστασης και την ενεργοποίηση ενός πακέτου υπηρεσιών δορυφορικής ώστε κάθε νοικοκυριό και του πιο απομακρυσμένου νησιού να έχει πρόσβαση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 30 μέτρα για τα νησιά που εξήγγειλε ο Τσίπρας από τη Νίσυρο "

ΣτΕ: Θα εκπίπτουν από τις επιχειρήσεις τα έξοδα αυτοκινήτων, απορρυπαντικών και καφέδων

Οι δαπάνες για τη συντήρηση των αυτοκινήτων μίας επιχείρησης, την αγορά καυσίμων, αλλά και οι δαπάνες για τους υπαλλήλους της (καφέδες, αναψυκτικά, κλπ) εκπίπτουν από τα έσοδα των εταιριών αποφάσισε το ΣτΕ.

Με αυτό το σκεπτικό το ανώτατο δικαστήριο διέγραψε πρόστιμο 87.990 ευρώ που είχε καταλογιστεί σε εταιρία εξαιτίας λογιστικών διαφορών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά το φορολογικό έλεγχο σε εταιρεία, ποσό 63.117 ευρώ που αφορούσε τις δαπάνες συντήρησης κ.λπ. αυτοκινήτων κάτω των 1.600 κυβικών της επιχείρησης, δεν αναγνωρίστηκε ως δαπάνη, με το αιτιολογικό ότι τα αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκαν για προσωπικές ανάγκες των μελών του ΔΣ της εταιρίας.

Τα Διοικητικά Δικαστήρια διέγραψαν τη λογιστική αυτή διαφορά, καθώς η φορολογική αρχή δεν απέδειξε ότι τα αυτοκίνητα της επιχείρησης τα χρησιμοποιούσαν για τις προσωπικές τους ανάγκες τα μέλη του Δ.Σ. και οι υπάλληλοι της.

Το ίδιο έγινε και με τις δαπάνες για τα καύσιμα, για ποσό ύψους 19.972 με τη φορολογική αρχή να υποστηρίζει ότι δεν επρόκειτο για δαπάνες της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά για προσωπικές ανάγκες των υπαλλήλων της. Ομως και αυτό το ποσό διεγράφη γιατί η φορολογική αρχή δεν απέδειξε με στοιχεία το αντίθετο.

Επίσης, μεταξύ των λογιστικών διαφορών που προστέθηκαν από τη φορολογική αρχή στα καθαρά κέρδη της επιχείρησης, ήταν και κονδύλι 4.900 ευρώ. Το ποσό αυτό δαπανήθηκε για αγορά ειδών καθαριότητας, αναψυκτικών, καφέδων κ.λπ. για το προσωπικό και τους πελάτες της εταιρείας.

Τα Διοικητικά Δικαστήρια διέγραψαν αυτή λογιστική διαφορά, καθώς αποφάνθηκαν ότι εκπίπτει, καθώς αποτελεί παραγωγική δαπάνη. Αναλυτικότερα, κρίθηκε ότι «πρόκειται για μικροέξοδα που καλύπτονται από νόμιμα παραστατικά, καθώς και ότι, κατά κοινή πείρα, τα είδη καθαρισμού χρειάζονται για τη λειτουργία ενός χώρου επαγγελματικού ή μη, ενώ η κάλυψη της δαπάνης αγοράς καφέδων, αναψυκτικών κ.λ.π. για το προσωπικό της και τους πελάτες της, γίνονται προς το συμφέρον της επιχείρησης αφενός διότι συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση των υπαλλήλων της και αφετέρου διότι συντελούν στην ανάπτυξη των εργασιών της».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Θα εκπίπτουν από τις επιχειρήσεις τα έξοδα αυτοκινήτων, απορρυπαντικών και καφέδων "

Παναττική στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη

Στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες δομές Υγείας της Αττικής, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Παράλληλα προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί, «δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με εύκολη και καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, ένταξη των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, διατήρηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και κατάργηση των μνημονίων-ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναττική στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη"

Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν είναι χωριό σας

Τη δυσαρέσκειά του για κάποιες παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας του εξέφρασε σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, παρακαλώντας μάλιστα ευθέως όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο, «να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, ή δική τους κωμόπολη, ή δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή».

«Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται, έχουμε βιώσει και πληρώσει για αυτόν τον πατριωτισμό», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Χωρίς περιστροφές» του ΣΙΓΜΑ.

Ο Κύπριος πρόεδρος κατηγόρησε κάποιους από την Ελλάδα για αποσπασματική κινδυνολογία, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι «προς Θεού» αυτές οι δηλώσεις του δεν αφορούν την Ελληνική κυβέρνηση.

Ζητώντας υπομονή με την φράση «ας αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα», ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε αρνητικά «ιδιαίτερα την διαστρέβλωση» των γεγονότων, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να ακούω για παράδειγμα από επισκέπτες πατριώτες πως η ενσωμάτωση θα μας φέρει σε απ΄ ευθείας διαπραγμάτευση με την Τουρκία». «Ας πάψουν να νομίζουν πως κατέχουν την αλήθεια. Να μας πουν ποια είναι η στρατηγική τους», συμπλήρωσε στη συνέντευξή του.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν είναι χωριό σας"

Διαβεβαιώσεις Δραγασάκη στους εργαζομένους του Mega για τους μισθούς τους

Την διαβεβαίωση ότι εντός των επόμενων ημερών θα αποδεσμευτούν τα δύο εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, προκειμένου ο σταθμός να προχωρήσει σε πληρωμές των υποχρεώσεών του, έλαβαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Mega στη συνάντηση που είχαν το πρωί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης ήταν πλήρως ενημερωμένος για τα δεδομένα που επικρατούν σε σχέση με την κατάσταση στο κανάλι και στη συνομιλία του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τους διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η κυβέρνηση να επέμβει σε θέματα τραπεζικού τομέα -και μάλιστα, εφόσον οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι πλήρως νομότυπες σε ό,τι αφορά το κανάλι.

Τέλος, τους ενημέρωσε πως, σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, το Mega θα μπορέσει να επιστρέψει στην κανονική του λειτουργία, εάν και εφόσον βρεθεί κάποιος επενδυτής και κατατεθεί στις τράπεζες ένα «business plan».

Αύριο αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση από τους εργαζομένους του καναλιού σχετικά με την συγκεκριμένη συνάντηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβεβαιώσεις Δραγασάκη στους εργαζομένους του Mega για τους μισθούς τους"

ΝΔ: Ψηφίζουμε τη ρύθμιση για το εφάπαξ βοήθημα σε συνταξιούχους

Η ΝΔ σε ενημερωτικό της σημείωμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι για άλλη μια φορά επιχειρεί να εξαπατήσει τους πολίτες μιλώντας, για 13η σύνταξη, ενώ, όπως λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθημα σε συνταξιούχους, με σύνταξη κάτω των 850 ευρώ το μήνα.

Η ΝΔ προσθέτει πως η κυβέρνηση δίνει αυτό το βοήθημα χωρίς κάποια κοινωνική και οικονομική λογική αναπτυξιακού χαρακτήρα.

«Το κάνει για μικροκομματικούς λόγους, για να υποβοηθήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανισθούν στις περιφέρειές τους τις ημέρες των γιορτών. Στοχεύει, επίσης, στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων, οι οποίοι, έως τώρα, στη μεγάλη πλειονότητά τους, αντιμετωπίζουν με απαξίωση τον κ. Τσίπρα», συνεχίζει η Πειραιώς υπογραμμίζοντας πως οι συνταξιούχοι, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, είναι θύματα μιας δογματικής πολιτικής υπερφορολόγησης, που καταστρέφει την οικονομία.
Σημειώνει επίσης επ’ αυτού ότι μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων υπέστη επίσης την απώλεια του ΕΚΑΣ και επομένως, η κυβέρνηση, τους έχει προκαλέσει πολλαπλάσια απώλεια εισοδήματος σε σχέση με το «αντίδωρο» που τους δίνει.

«Αποτέλεσμα αυτής της υπερφορολόγησης είναι αυτό το μέρισμα –και όχι αποτέλεσμα ανάπτυξης», συμπληρώνει η ΝΔ η οποία αναφέρει παράλληλα πως θα υπερψηφίσει τη διάταξη αυτή με την οποία, έστω και προσωρινά, και για μία μόνο φορά, δίνεται μια ενίσχυση στους συνταξιούχους.

«Ωστόσο, στη δική της πολιτική, μια τέτοια ενίσχυση θα έπρεπε να κατευθύνεται και στη στήριξη της απασχόλησης των ανέργων. Ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων που περνούν μια μεγάλη δοκιμασία. Μια τέτοια επιλογή θα προσέδιδε δυναμική στη διανομή αυτού του μερίσματος, γιατί θα συνέβαλλε στην αντιμετώπιση ενός οξυμένου κοινωνικού προβλήματος και στην ανάπτυξη της οικονομίας», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται ποτέ να κρατήσει μικροκομματική στάση, «σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που το 2014 είχε καταψηφίσει τη διανομή μερίσματος από την ανάπτυξη που είχε επιτύχει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά».

Προσθέτει επιπλέον ότι σε κάθε περίπτωση, η διανομή αυτού του μερίσματος θα λειτουργούσε με πιο δίκαιο τρόπο αν συνοδεύονταν από κριτήρια που αφορούν τη συνολική εισοδηματική και οικονομική κατάσταση των δικαιούχων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ψηφίζουμε τη ρύθμιση για το εφάπαξ βοήθημα σε συνταξιούχους "

Μουζάλας: Εμείς ζητήσαμε ενίσχυση της Frontex στα σύνορα με τα Σκόπια

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Σεπτέμβριο να αναπτυχθεί η Frontex στα βόρεια σύνορα της χώρας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο «της προσπάθειάς μας να αποφύγουμε δευτερογενείς ροές, δηλαδή παράνομες μετακινήσεις προσφύγων προς άλλες χώρες».

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή σχεδιάζει να στείλει δύναμή της για να επιτηρεί τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το δημοσίευμα ο υπουργός απαντά: «Ναι βεβαίως και ισχύει και μου κάνει εντύπωση που αυτό το ζήτημα ανακινήθηκε. Ήδη από το Σεπτέμβριο είχαμε καλέσει τη Frontex και ο οργανισμός με βάση σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κάνει και σε άλλες χώρες, αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα και τα σύνορα με την Αλβανία για να μειώσει τις δευτερογενείς ροές». Διευκρινίζει εξάλλου ότι το ζήτημα αυτό «δεν έχει να κάνει με τη Συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας».

Ο κ. Μουζάλας υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «προσπαθεί να αυξήσει τη νόμιμη μετεγκατάσταση στην Ευρώπη και δεν έχουμε διάθεση ή πρόθεση να διευκολύνουμε την παράνομη μετανάστευση» συμπληρώνοντας ότι έτσι αντικρούονται «τα ψεύδη που λέγονται από χώρες του Βίζεγκραντ και την Αυστρία και τα οποία διαδίδονται από κάποιες πηγές ότι πάνω από 700 την ημέρα περνούν παράνομα τα σύνορα. Αυτό έχει σταματήσει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Εμείς ζητήσαμε ενίσχυση της Frontex στα σύνορα με τα Σκόπια"

ΜΝΙ: Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν τον Τσίπρα να μην απειλεί με πρόωρες εκλογές

Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα να μην χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών ως διαπραγματευτική τακτική.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του MNI, με το πρακτορείο να αναφέρει ακόμη ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να καθυστερήσει έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, αν κάποια από τις πλευρές δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, είναι «δύσκολες» τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη ελληνική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το MNI, με το πρακτορείο να σημειώνει ότι πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί σε δημόσιες εμφανίσεις τους ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν οι πρόωρες εκλογές.

«Η Ευρώπη κατανοεί ότι η νομοθέτηση και ποσοτικοποίηση μέτρων πέρα από το 2019 μπορεί να αποδειχθούν κάτι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση. Ομως το ΔΝΤ επιμένει ότι όλα τα κενά και οι διαφορές στις προβλέψεις για το 2019-2020 πρέπει να επιλυθούν πριν αποφασίσει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα», ανέφερε η πηγή του MNI.

Προειδοιποιήσεις για τις εκλογές

«Ο Τσίπρας έχει προειδοποιηθεί φιλικά να μην αναστατώσει την ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία», είπε στο πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

«Κάποια μέλη της ευρωζώνης, ιδιαίτερα η Γερμανία, είναι ακόμη αρκετά καχύποπτα με τον Τσίπρα. Εχουν συζητηθεί οι σκέψεις ότι μπορεί να δοκιμάσει να ''εκβιάσει'' με εκλογές, προκειμένου να πάρει μία καλύτερη συμφωνία», σχολίασε η ίδια πηγή. «Αυτό το σκεπτικό είναι αντιπαραγωγικό και μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα», ανέφερε ακόμη.

«Είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι η Γερμανία θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις της από την Ελλάδα επειδή θέλει μία ομαλή προεκλογική περίοδο. Ο Τσίπρας μπορεί να στοιχηματίσει και να χάσει», τόνισε ακόμη ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Το MNI σημειώνει ότι ο ίδιος κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε πρόωρες εκλογές πριν από δύο εβδομάδες, αλλά «μετά από αρκετά τηλεφωνήματα υπαναχώρησε, λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 όπως αναμένεται».

Ομως, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες περαιτέρω υποχωρήσεις. Σκοπεύει να εγείρει το θέμα στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενώ την Παρασκευή θα συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Παράθυρο» για επέκταση του «κόφτη»

Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο MNI τη Δευτέρα ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει την πιθανότητα επέκτασης του «κόφτη» κατά δύο χρόνια, το 2019 και το 2020, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ.

«Αυτό δεν θα απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση, εάν προστεθεί ως συνημμένο στην υπάρχουσα συμφωνία του Eurogroup. Αλλά μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε», είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να αναγνωριστούν, αλλά όχι να ποσοτικοποιηθούν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να δεσμευθεί σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιον τομέα.

«Θα ήταν κάτι για να συζητήσουμε, αλλά όλες οι πλευρές πρέπει να υποχωρήσουν από τις αρχικές απαιτήσεις τους. Η ΕΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2019 και το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει να υποχωρήσει στις σκληρές εργασιακές μεταρρυθμίσεις», εξήγησε η πηγή από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για τους φόβους των Ευρωπαίων ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει πρόωρες εκλογές, η ελληνική πηγή του MNI απάντησε «γνωρίζουμε απόλυτα ότι οι προεκλογικές περίοδοι θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις μας πιο δύσκολες, όχι ευκολότερες. Αν οι συζητήσεις παραταθούν έως τις ολλανδικές εκλογές, θα αντιμετωπίσουμε καθυστερήσεις γιατί το κοινοβούλιό τους θα διαλυθεί και δεν θα μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο Ελληνας αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 δεν θα είναι πρόβλημα συμπληρώνοντας ότι τώρα συζητείται η περίοδος 2019-2020. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε όμως ότι πέρα από αυτό, εκκρεμούν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια και τα εργασιακά, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τι μπορεί να περιμένει από τις συναντήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει το MNI, ελπίζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα μπορέσει να του δώσει κάποια «πολιτική κάλυψη» και πιθανόν θα πείσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μαλακώσει τη σκληρή στάση του για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2018.

Ομως, σημειώνει το πρακτορείο, παραδοσιακά η Μέρκελ δεν ανταποκρίνεται σε πολιτικές παρεμβάσεις και το Eurogroup έχει την ευθύνη για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Τσίπρας είναι πιθανό να βρει ένα συμπαθητικό «αυτί» στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ, που θα τους συναντήσει την Πέμπτη. Ομως, τονίζει το δημοσίευμα, κανένας από τους δύο τους δεν είναι σε θέση να επιβάλει την άποψή του στο Eurogroup. Μάλιστα, το MNI σημειώνει ότι ο Γιούνκερ έχει προειδοποιηθεί πολλές φορές να κρατά αποστάσεις από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Και ο Ολάντ, έχοντας ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχει χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής του ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΝΙ: Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν τον Τσίπρα να μην απειλεί με πρόωρες εκλογές "

Έλληνες Χειμάρρας: «Είμαστε υπό συνεχή διωγμό»

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο για τον διαχρονικό αγώνα του Ελληνισμού της Χειμάρρας, να του αναγνωριστούν από την Αλβανία τα θεμελιώδη δικαιώματα της ιδιοκτησίας, της θρησκευτικής ελευθερίας και του εθνικού αυτοπροσδιορισμού, δημοσιοποίησε η Ένωση Χειμαρριωτών που εδρεύει στην Αθήνα.

Για την ιστορία, το 1945 το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας αφαίρεσε από τους κατοίκους της Χειμάρρας το δικαίωμα στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, στην ιδιοκτησία και στην θρησκευτική ελευθερία. Μέσα σε μια νύχτα σταμάτησε να τους αναγνωρίζει ως Έλληνες μειονοτικούς, δήμευσε τις περιουσίες τους και γκρέμισε τις εκκλησίες τους.

Σήμερα, 26 χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, κανένα από τα τρία δικαιώματα δεν έχει αποκατασταθεί για τους Έλληνες της Χειμάρρας, αφού οι αλβανικές κυβερνήσεις -από το 1990 έως σήμερα- αρνούνται να επιστρέψουν τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, καταπατά περιουσίες τους, δημεύει εκκλησιαστική περιουσία και κατεδαφίζει ορθόδοξους ναούς, ενώ δεν τους επιτρέπει να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες.

Μέσα από μαρτυρίες ομογενών, παρουσιάζονται οι αλβανικές μεθοδεύσεις για στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομογενών της Χειμάρρας και επιχειρείται η ευαισθητοποίηση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης,

Το βίντεο προβλήθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε πρόσφατα από φορείς της μειονότητας στα Τίρανα και για την παραγωγή του συνεργάστηκαν :
Σκηνοθεσία, φωτογραφία, μοντάζ: Ειρήνη Κούτουλα
Συνεντεύξεις: Αλεξάνδρα Δημαλέξη, Γεωργία Δημαλέξη
Χειριστής Drone: Σπύρος Λιτής
Αφήγηση: Θοδωρής Γκούμας
Ηχοληψία, Μίξη ήχου: Γρηγόρης Σκούρας
Επιμέλεια Κειμένου: Σπύρος Κούτουλας
Μετάφραση Αντώνης Νέτσος, Ολγκέρτ Θωμολάρη



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνες Χειμάρρας: «Είμαστε υπό συνεχή διωγμό»"

Τεράστια απάτη από δύο εταιρίες, με προμήθειες αναλώσιμων σε νοσοκομεία

Απάτη εκατομμυρίων ευρώ από δύο εταιρίες που προμήθευαν δημόσια νοσοκομεία με ιατρικά αναλώσιμα,όπως βηματοδότες, αποκάλυψε η έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων κατά της διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνου και Γιάννη Σέβη.

Έχοντας ως “όχημα” δύο εταιρίες “βιτρίνες” στην Κύπρο και μέσω τριγωνικών συναλλαγών, επιδόθηκαν σε μία αλόγιστη υπερκοστολόγηση την περίοδο 2005-2009, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα , χρεώνοντας υλικά και μηχανήματα με “καπέλο” σχεδόν 50 εκ. ευρώ.

Με εντολή της επικεφαλής της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των νόμιμων εκπροσώπων των δύο εταιριών για απάτη κατ' εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΕΡΕΥΝΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα προέκυψε ότι στις χρήσεις 2005 έως 2009 και στις χρήσεις 2006 και 2007, αντίστοιχα, οι δυο ελληνικές εταιρίες – προμηθεύτριες ιατρικού υλικού σε δημόσια νοσοκομεία - πραγματοποίησαν αγορές εμπορευμάτων από συνδεδεμένες αλλοδαπές εταιρίες με έδρα την Κύπρο. Οι εταιρείες αυτές φέρεται να είχαν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για την αύξηση του κόστους αγορών, σε τίμημα αδικαιολόγητα ανώτερο από εκείνο που θα επιτύγχαναν αν αγόραζαν τα ίδια εμπορεύματα, από τρίτα ανεξάρτητα πρόσωπα ή επιχειρήσεις .

Οι επίμαχες υπερκοστολογημένες συναλλαγές σχεδόν στο σύνολο τους ήταν τριγωνικές και ενώ η ελληνική εταιρεία θα μπορούσε να αγοράσει κατευθείαν από την κατασκευάστρια επιχείρηση, επέλεγε να περνά η συναλλαγή μέσω της Κυπριακής, ώστε να φτάνει το ιατρικό υλικό με “καπέλο” στο δημόσιο νοσοκομείο. Με αυτό το κόλπο η ελληνική εταιρεία πλήρωσε μεγαλύτερο τίμημα, κατά το έτος 2005, συνολικής αξίας περίπου 2,9 εκ. ευρώ, το έτος 2006, περίπου 3,2 εκ. ευρώ, το 2007, περίπου 4,4 εκ. ευρώ,το 2008 περίπου 5,9 εκ. ευρώ και το έτος 2009, περίπου 3,5 εκ. ευρώ.

ΙΔΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η δεύτερη εταιρεία για τις χρήσεις 2005 έως 2009, με προμήθειες συνολικής αξίας περίπου 19 εκ. ευρώ και 34,5 εκ. ευρώ, αντίστοιχα. Οι συναλλαγές και σε αυτή την περίπτωση στο σύνολο τους ήταν τριγωνικές. Συγκεκριμένα τα εμπορεύματα έφταναν κατευθείαν από τους κατασκευαστές στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρίας με δελτία αποστολής και στη συνέχεια τιμολογούνταν από την συνδεδεμένη κυπριακή εταιρία με τίμημα ανώτερο από εκείνο που θα οριζόταν, αν οι αγορές πραγματοποιούνταν από άλλο πρόσωπο με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά κατά το χρόνο της κάθε αγοράς.

Ειδικότερα, εμφανίζονταν το μικτό κέρδος της κυπριακής εταιρίας πολύ μεγαλύτερο από το μικτό κέρδος της ελληνικής, κάτι που δύσκολα συναντάται σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι η ελληνική εταιρία πλήρωσε, κατά τη διαχειριστική περίοδο 1.1.2006 έως 31.12.2006 μεγαλύτερο τίμημα ύψους τουλάχιστον 1,7 εκ. ευρώ, κατά δε τη διαχειριστική περίοδο 1.1.2007 έως 31.12.2007 ύψους 3,8 εκ. ευρώ, για την αγορά εμπορευμάτων από την συνδεδεμένη κυπριακή εταιρία.

Στη συνέχεια, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών φέρονται, κατά τους εισαγγελείς, να παραπλανούσαν τις διοικήσεις και τους αρμόδιους για τη διενέργεια προμηθειών υπαλλήλους δημοσίων νοσοκομείων, ότι τα ιατρικά είδη που συμφωνούσαν να προμηθευθούν από την ελληνική εταιρία είχαν αγοραστεί από την συνδεδεμένη εταιρία, στις τιμές μάλιστα οι οποίες αναγράφονταν στα σχετικά τιμολόγια. Ετσι η τιμή πώλησής τους έπρεπε να ενσωματώνει το κατά νόμο θεμιτό ποσοστό κέρδους, υπολογιζόμενο όμως επί της υποτιθέμενης τιμής αγοράς τους από την κυπριακή εταιρία, η οποία αναγραφόταν επ' αυτών.

Στην πραγματικότητα όμως το γεγονός αυτό ήταν ψευδές, καθ' όσον η κάθε μια από τις εν λόγω ελληνικές εταιρίες δεν είχε αγοράσει τα πωλούμενα ιατρικά είδη από την συνδεδεμένη εταιρία, αλλά απευθείας από την κατασκευάστρια σε τιμές πολύ χαμηλότερες εκείνων που αναγράφονταν στα προαναφερθέντα τιμολόγια.

Κατά αυτό τον τρόπο οι συμβάσεις πώλησης μεταξύ των ελληνικών εταιριών και των δημοσίων νοσοκομείων, υπογράφονταν με τίμημα κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο που θα επιτυγχανόταν αν ήταν γνωστή η πραγματική τιμή αγοράς των ιατρικών ειδών απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρία, καθόσον η διαπραγμάτευση της τιμής πώλησης προς τα δημόσια νοσοκομεία θα είχε ως βάση αυτήν την τιμή και όχι εκείνη που αναγραφόταν στα εικονικά τιμολόγια.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τεράστια απάτη από δύο εταιρίες, με προμήθειες αναλώσιμων σε νοσοκομεία"

Στάσιμη στην καταπολέμηση της διαφθοράς η Ελλάδα

Η διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων δεν έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα παρά τις σχετικές συστάσεις που έγιναν προς τη χώρα πριν από ενάμιση χρόνο, διαπιστώνει έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Επίσης, αν και η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του ΣτΕ σύστησε στην ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2015 να καταργήσει μια ειδική παραγραφή για την ποινική ευθύνη μελών και πρώην μελών της κυβέρνησης, η ειδική παραγραφή παραμένει και, σύμφωνα με την έκθεση, είναι «πιθανό να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού».

Το ΣτΕ ίδρυσε την GRECO για παρακολουθεί την συμμόρφωση με τα πρότυπα στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στόχος της GRECO είναι να ενισχύει την ικανότητα των κρατών-μελών να καταπολεμούν τη διαφθορά παρακολουθώντας την συμμόρφωσή τους μέσω αμοιβαίων αξιολογήσεων και πιέσεων.  

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι έχουν γίνει μόνο μερικά βήματα προόδου για την καταπολέμηση της δωροδοκίας βουλευτών και ότι η ελληνική νομοθεσία έχει «παραβλέψει» την πιθανότητα έμμεσης δωροδοκίας.  

Πρόσφατη αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας που θεσμοθέτησε τις ανώνυμες δωρεές ως 50 ευρώ «ξανανοίγει», σύμφωνα με την έκθεση, «την πόρτα των κινδύνων που σχετίζονται με την πώληση κουπονιών και την υπερβολική χρήση μετρητών για την χρηματοδότηση των κομμάτων».

Για να καταργηθεί η ειδική παραγραφή που ισχύει για τις διώξεις μελών και πρώην μελών της κυβέρνησης, πρέπει να τροποποιηθεί το ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο προφανώς δεν έχει γίνει. Η GRECO σημειώνει ότι ο νόμος του 2003 για την ποινική ευθύνη υπουργών προβλέπει πενταετή παραγραφή τόσο για πλημμελήματα όσο και για κακουργήματα _ ενώ η συνήθης πρακτική στην Ευρώπη είναι πέντε χρόνια για τα πρώτα και 15 για τα δεύτερα.

Έχει τονιστεί επανειλημμένως προς την Ελλάδα ότι μια τόσο περιορισμένη περίοδος παραγραφής για τα κακουργήματα αποτελεί εμπόδιο για την αποτελεσματική δίωξη νυν και πρώην μελών της κυβέρνησης για υποθέσεις δωροδοκίας. Αυτό θεωρείται «άδικο» και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση.  

Η GRECO καταλήγει ότι «η γενικότερη κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί τους τελευταίους 18 μήνες» και καλεί τις ελληνικές αρχές να μεταφράσουν την έκθεση στα ελληνικά και να την δημοσιοποιήσουν.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσιμη στην καταπολέμηση της διαφθοράς η Ελλάδα"

Για τον Οκτώβριο 2017 μετατίθενται τα έργα στο αεροδρόμιο Μακεδονία

Για τον Οκτώβριο του 2017 μετατίθεται η έναρξη των έργων αναβάθμισης του διαδρόμου απογείωσης - προσγείωσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, μετά τις έντονες αντιδράσεις της γερμανικής εταιρείας Fraport, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τουριστικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών, τα έργα επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2017 και θα ήταν σε εξέλιξη στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη Fraport, που θα αναλάβει από το 2017 την εκμετάλλευση του αεροδρομίου, αλλά και στους τουριστικούς επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας, καθώς η δυνατότητα εξυπηρέτησης αεροσκαφών στο «Μακεδονία» θα περιοριζόταν σε τέσσερα αεροσκάφη την ώρα από τα δέκα που είναι τώρα.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αποφάσισε να μεταθέσει χρονικά την έναρξη των έργων μετά από συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με στελέχη της Fraport, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων την 1η Φεβρουαρίου.

Τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017.

Στη συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της παραχωρησιούχου προβλέπεται ότι η FRAPORT:

Αναλαμβάνει να προχωρήσει αποκλειστικά με δικές της δαπάνες στην κατασκευή και εγκατάσταση συστήματος φωτοσήμανσης του τροχοδρόμου, ώστε να μετατραπεί σε διάδρομο προσγείωσης απογείωσης για την ακόμη αρτιότερη κάλυψη των αναγκών του αεροδρομίου «Μακεδονία»

Θα συνεργαστεί πλήρως με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας για τη διασφάλιση όλων των ασφαλών διαδικασιών και συνθηκών πτήσεων στο αεροδρόμιο και παραιτείται από κάθε αξίωση απέναντι στο ελληνικό δημόσιο σχετικά με τη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Για τον Οκτώβριο 2017 μετατίθενται τα έργα στο αεροδρόμιο Μακεδονία "

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει τις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας

Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει τις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian. «Αντί να έχει το θάρρος των απόψεών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος και/ή τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων, μας ασκεί κάθε πίεση για να προσδιορίσουμε τα νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και ύστερα», αναφέρει ο υπουργός.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ ζητά από τους Έλληνες συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα να κάνουν μεγαλύτερη οικονομία, ενώ δεν αναφέρει όλη την αλήθεια, υποστηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Οι δαπάνες της Ελλάδας για τις συντάξεις και άλλα επιδόματα ανέρχονται περίπου στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 52% της Γερμανίας. Είναι δυνατόν όταν περίπου το 45% των συνταξιούχων λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ, και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άτομα, δηλαδή, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού, βρίσκονται στην κατηγορία που κινδυνεύει με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας να είναι ότι οι συντάξεις και οι φοροαπαλλαγές είναι πολύ γενναιόδωρες;»

«Την ίδια ώρα, ο μόνος λόγος που περισσότεροι άνθρωποι εξαιρούνται από την καταβολή φόρου εισοδήματος είναι ότι λιγότεροι άνθρωποι έχουν αξιοπρεπή εισοδήματα. Άρα το ΔΝΤ που υποτίθεται ότι επανεξετάζει τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και ανισότητας, και που ορθώς δίνει έμφαση στην σημασία της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, φαίνεται να μην γνωρίζει ότι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και των φοροαπαλλαγών δεν μπορεί παρά να αποτύχει, αυξάνοντας την ανισότητα και την κοινωνικό αποκλεισμό. Αλλά τουλάχιστον τότε θα βγαίνουν τα νούμερα».

Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει με το αίτημα των εταίρων της στην ευρωζώνη να επιδιώξει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Αντ’ αυτού, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε μια συμβιβαστική λύση όταν συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου.

«Παρουσίασα τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια οικονομία όπως της Ελλάδας και αυτό που έχει περάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν έχουν κανένα οικονομικό ή πολιτικό νόημα», επέμεινε ο υπουργός.

«Κάποια κράτη μέλη υποστήριζαν τη θέση ότι το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για 10 χρόνια. Άλλα κινούνται προς ένα συμβιβασμό πέντε ετών. Η ελληνική θέση είναι ότι κανένα από τα δύο δεν θα λειτουργήσει για την Ελλάδα και προτείναμε το συμβιβασμό του να μειωθεί άμεσα στο 2,5%, αλλά συμφωνώντας με τους θεσμούς ότι η μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το 3,5% θα διατεθεί αποκλειστικά για τη μείωση της φορολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Ποια ήταν η απάντηση του ΔΝΤ; Το ΔΝΤ υποστήριξε στο Eurogroup ότι: ‘Δεν έχει σημασία για εμάς εάν είναι τρία, πέντε ή δέκα χρόνια υψηλών πλεονασμάτων, και πάλι θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα μέτρα για να βγουν τα νούμερα καθώς δεν πιστεύουμε ότι το 3,5% είναι εφικτό χωρίς τέτοια νούμερα’. Δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην συμβιβαστική μας πρόταση».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Η Ελλάδα δεν έχει ‘συμφωνήσει’ σε τίποτα ακόμα. Ωστόσο, βρίσκεται υπό έντονες πιέσεις από τους πιστωτές της να το κάνει. Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει αυτή την πίεση. Αντί να έχει το θάρρος των απόψεών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος και/ή τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων, μας ασκεί κάθε πίεση για να προσδιορίσουμε τα νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και ύστερα».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει τις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας"

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους αξιωματούχους του ΔΝΤ

Την άποψη ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα αξιόπιστο εξέφρασε την Τρίτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ κληθείσα να σχολιάσει τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ με ανάρτησή τους στο μπλογκ του Ταμείου.

«Διαβάσαμε προσεκτικά την ανάρτηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ», ανέφερε η Α. Μπράιντχαρτ, προσθέτοντας πως «οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές».

Συνεχίζοντας, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα».

Αναφερομένη στην αποστολή στην Αθήνα, σημείωσε πως «προσωπικό από όλα τα θεσμικά όργανα βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση» και επανέλαβε πως «δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά», δηλώνοντας την προσήλωση της Επιτροπής προς αυτό το σκοπό.

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, σε συνέχεια των αμφιβολιών του ΔΝΤ, η Ανίκα Μπράινταχαρτ ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει περάσει από «λεπτομερείς ελέγχους από το Eurogroup και από άλλους θεσμούς, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο». Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να ελέγξουν, καθώς σε γενικές γραμμές η εντολή τους σχετίζεται με την τοποθέτηση έναντι των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους αξιωματούχους του ΔΝΤ"

Ο Σπίρτζης απαντά για τα αεροδρόμια: «Δεν διακινδυνεύεται καμιά συμφωνία»

«Δεν διακινδυνεύεται καμιά συμφωνία», απαντά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων και τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
«Χθες γίναμε μάρτυρες του όψιμου ενδιαφέροντος των στελεχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και μερίδας του τύπου, ότι δήθεν τορπιλίζεται η συμφωνία για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, λόγω των έργων στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του συνεχίζει δίνοντας στοιχεία του «θεάρεστου», όπως το χαρακτηρίζει, έργου των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καθώς και τι έγινε από τον Φεβρουάριο του 2015 έως σήμερα.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ εκτελούνται δύο (2) έργα.
  • Επέκταση διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών 10-28 Κρατικού αερολιμένα Θεσσαλονίκης “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”ΚΑΘΜ
Ημερ. Υπ. Σύμβασης :31.10.2005
Συμβατική Ημερ. Περαίωσης : 28. 7.2011
  • Στη συνέχεια υπογράφτηκε Συμπληρωματική Σύμβαση για την Επέκταση διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών 10-28 Κρατικού αερολιμένα Θεσσαλονίκης “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”ΚΑΘΜ
Ημερ. Υπ. Σύμβασης :26.04.2011
Συμβατική Ημερ. Περαίωσης : 31. 12.2012
Ποια όμως ήταν η πρόοδος των εργασιών σε κάθε έργο για τα οποία τόσο αγωνιά σήμερα;
  • Αναβάθμιση αντοχής χερσαίου τμήματος διαδρόμου 10-28 Κρατικού αερολιμένα Θεσσαλονίκης “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”ΚΑΘΜ
Ημερ. Υπογραφής. Σύμβασης :24.12.2012
Συμβατική Ημερομηνία. Περαίωσης : 16. 8.2014
Τα ποσοστά προόδου των εργολαβιών (ποσοστά απορρόφησης) την 1-1-2015 συγκεκριμένα ήταν:
  • Για την εργολαβία της Αναβάθμισης είχε εκτελεστεί το 22% των έργων 4 χρόνια μετά την αρχική ημερομηνία περαίωσης
  • Για την εργολαβία της Επέκτασης 76% περίπου της αρχικής Σύμβασης (87% της 1ης ΣΣΕ), 3 χρόνια μετά τη συμβατική ημερομηνία περαίωσης και
  • Ποια είναι τα αντίστοιχα ποσοστά προόδου σήμερα (στοιχεία της 30ης /Νοε/2016) :
  • Για την εργολαβία της Αναβάθμισης 53% περίπου
  • Για την εργολαβία της Επέκτασης 81% περίπου της αρχικής Σύμβασης (95% η 1η ΣΣΕ)
  • Να σημειώσουμε ότι την 1-1-2015 δεν είχε προβλεφθεί ούτε ένα (1) € για την απόδοση περίπου 90εκατ. € ως συμμετοχή της ΥΠΑ στα έργα των αεροδρομίων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χανίων και Σκιάθου. Έτσι έβγαλαν δημιουργικά και τον προϋπολογισμό της ΥΠΑ το 2014.
  • Να σημειώσουμε, επίσης, ότι επί επτά (7) χρόνια συζητούσαν το σύστημα φωτοσήμανσης θα έχει ο διάδρομος και δεν το είχαν λύσει.
«Καταλήγοντας δηλώνουμε ότι τα στελέχη και οι πρώην Υπουργοί των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα ήταν καλό πρώτα να ενημερώνονται επαρκώς και αξιόπιστα, δεύτερον να ενημερωθούν από τους Συναδέλφους τους Υπουργούς και Διοικητές της ΥΠΑ για τα έργα που “παρέδωσαν” και στη συνέχεια να βγάζουν τις “αξιόπιστες” ανακοινώσεις τους», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείο και καταλήγει: «Τα έργα, δυστυχώς για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιούνται από αυτήν την Κυβέρνηση και αυτό είναι το πρόβλημά τους».
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σπίρτζης απαντά για τα αεροδρόμια: «Δεν διακινδυνεύεται καμιά συμφωνία» "

Τσιρώνης: Η σημαία που αγοράζουμε ιδιωτικά δεν είναι σύμβολο

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH 98, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου. Παρασκευόπουλου για τη σημαία και προσπάθησε να τον δικαιολογήσει.

«Ο κ. Παρασκευόπουλος ως βουλευτής πλέον και ως άριστος γνώστης της νομικής επιστήμης έχει δίκιο θεωρητικά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαφορά και μην λαϊκίζουμε ανάμεσα στη σημαία που είναι το σύμβολο που είναι οι σημαίες των δημοσίων κτιρίων, στις σημαίες που όλοι μας όσοι υπηρετήσαμε σε μάχιμες μονάδες και υπερασπιστήκαμε την πατρίδα μας όταν σηκώναμε αυτή τη σημαία ως σύμβολο».
Συνεχίζοντας τόνισε πως η σημαία που αγοράζουμε ένας ιδιώτης από τον Κοκκώνη, και την έχει ο ίδιος, αυτή η σημαία που δεν είναι δημόσια σημαία , δεν μπορούμε να λέμε ότι κάθε σημαία είναι σύμβολο γιατί εκθέτουμε το σύμβολο με αυτόν τον τρόπο, είναι μια νομική διαφορά. Και κατέληξε: Άλλο πράγμα η σημαία που είναι αναρτημένη σε έναν ιστό δημόσιο και άλλο πράγμα η σημαία που αγοράζω από τον Κοκκώνη. Εγώ προσωπικά ως Γιάννης Τσιρώνης θα υπερασπιζόμουν ακόμη και αυτη τη σημαία, αλλά δυστυχώς ζούμε σε δημοκρατία, κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικά και με πρώτη ευκαιρία προβαίνουν σε αυτές τις ασχημονίες , αλλά άλλο πράγμα να καταδικάσουμε πολιτικά τις ασχημονίες και άλλο να ποινικοποιήσουμε διαρκώς και με νόμους να προσπαθούμε να προστατέψουμε με την αξία μας, οι πατριωτισμός μας φαίνεται από τις πράξεις. Εγώ πότε δεν θα ήθελα αυτό το πράγμα για το οποίο μάτωσαν οι πρόγονοι μου να πατιέται , να λερώνεται να πηγαίνει όπου να ναι , αλλά άλλοι άνθρωποι δυστυχώς διαφωνώ μαζι τους έχουν άλλη αντίληψη και κάνουν αυτές τις ασχημονίες.

Για τη Χρυσή Αυγή
Ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ανέφερε μεταξύ άλλων: Η Χρυσή Αυγή είναι υπό δίκη οργάνωση . Αν θέλουμε να σεβόμαστε το κοινοβούλιο, καλώς ή κακώς αυτή είναι η δημοκρατία μας κάποιοι άνθρωποι τους ψήφισαν, καλώς ή κακώς , εγώ προσωπικά στη Βουλή ακούω με μεγάλη προσοχή πάντα τον κάθε βουλευτή είτε ανήκει στη Χρυσή Αυγή είτε ανήκει οπουδήποτε αλλού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιρώνης: Η σημαία που αγοράζουμε ιδιωτικά δεν είναι σύμβολο "

Ένας στους δέκα «κόβει» τα φάρμακα για χοληστερόλη λόγω κόστους

Τουλάχιστον ένας στους 10 ασθενείς διακόπτει εντελώς τη φαρμακευτική του αγωγή για την υψηλή χοληστερόλη, ή την τροποποιεί, λόγω της υψηλής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Αυτό αναφέρει η μελέτη «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», που εκπονεί κάθε χρόνο το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, με στόχο την καταγραφή της συχνότητας των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στον ελληνικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες από το Ίδρυμα, το 13% των ασθενών που βρίσκονται υπό υπολιπιδαιμική αγωγή αναγκάζεται να τροποποιήσει ή να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή χοληστερόλη, λόγω υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης, το ποσοστό των ασθενών που χαρακτηρίζει «πολύ υψηλό» ή «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή χοληστερόλη φτάνει το 39%.

Φέτος, κατά το «Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», εξετάστηκαν 1.864 άνθρωποι.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας στους δέκα «κόβει» τα φάρμακα για χοληστερόλη λόγω κόστους "

Η Αθήνα απαντά στον Τόμσεν: Δεν έχεις το θάρρος της γνώμης σου

«Δεν έχει το θάρρος της γνώμης του», είναι το σχόλιο κορυφαίων μελών του οικονομικού επιτελείου για το άρθρο παρέμβαση του Πολ Τόμσεν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά στο περιθώριο του 18ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece in Forum που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη ερωτήθηκαν και γαι τα όσα είπε ο κ. Τόμσεν στο άρθρο του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης, ερωτώμενος για τους ισχυρισμούς Τόμσεν ότι το ΔΝΤ δεν είναι αυτό που θέλει τη λιτότητα και ότι αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για πιο φιλόδοξα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να νομοθετήσει είπε :«Οι απαντήσεις είναι δεδομένες. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ένα πλαίσιο με τους Ευρωπαίους. Συνεχίζουμε να συζητάμε. Αυτό το πλαίσιο έχει ως βάση το 2018 που έχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η θέση της κυβέρνησης είναι απόλυτα σαφής. Δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα επιπρόσθετο μέτρο. Άρα από εκεί και πέρα είναι θέμα του νέο κύκλου των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο».

Ο κ. Παπαδημητρίου, από την πλευρά του, σχολιάζοντας τα επιχειρήματα Τόμσεν ότι ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακό εμπόδιο, γιατί δεν αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα, που είναι οι φοροαπαλλαγές και οι γενναιόδωρες συντάξεις, είπε: «Προφανώς και δεν συμφωνούμε σε αυτά που λέει ο κ. Τόμσεν. O κ. Τόμσεν και το ΔΝΤ έχουν πει πάρα πολλά. Το μόνο πρόβλημα που έχουν κατά την δική μου άποψη είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Όταν λέει ότι χρειαζόμαστε 1,5% πλεόνασμα κι όχι 3,5% % δεν επιμένει σ ΄αυτό. Αλλάζει γνώμη. Οπότε γιατί να πάρω σοβαρά αυτό που λέει ο κ. Τόμσεν ότι οι συντάξεις είναι γενναιόδωρες».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αθήνα απαντά στον Τόμσεν: Δεν έχεις το θάρρος της γνώμης σου "

Έρευνα: Η κρίση άγγιξε το 92% των Ελλήνων

Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και τη μεγάλη απογοήτευση και απαισιοδοξία που επικρατεί στον ελληνικό πληθυσμό, αποτυπώνουν τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα έχουν επιφέρει πιο βαθιά και ευρύτερα δεινά στους απλούς ανθρώπους σε σχέση με εκείνα που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση της διετίας 2008-09 στους πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 51.000 νοικοκυριά σε 34 χώρες, κυρίως από τις υπό μετάβαση χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και την Τουρκία, ενώ Ελλάδα και Κύπρος συμμετείχαν για πρώτη φορά.

Η κρίση άγγιξε τους πάντες

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 92% των Ελλήνων ερωτηθέντων ανέφερε ότι η κρίση τους επηρέασε «σε αρκετό βαθμό» ή «σε μεγάλο βαθμό». Το 76% υπέστη εισοδηματικό πλήγμα το διάστημα μεταξύ 2010 και 2016, όπως μείωση μισθών ή συντάξεων, απώλεια εργασίας, καθυστέρηση ή αναστολή καταβολής μισθών και μείωση ωραρίου εργασίας. Σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 24% των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα, ένα τουλάχιστον μέλος του νοικοκυριού έχασε τη δουλειά του.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 51% των πληγέντων ελληνικών νοικοκυριών αναγκάστηκε να μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών, όπως βασικών τροφίμων και φαρμάκων και το 91% μείωσε μη βασικά είδη, προκειμένου να αντεπεξέλθει.

Δυσπιστία και απογοήτευση

Στο μεταξύ, η έρευνα αποκαλύπτει μια γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στους εθνικούς πολιτικούς θεσμούς της Ελλάδας, καθώς περίπου το 70% ερωτηθέντων θεωρούν τα πολιτικά κόμματα υπεύθυνα για την οικονομική κρίση.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι σήμερα, μόνον 1 στους 10 Έλληνες είναι ικανοποιημένος από την οικονομική του κατάσταση και μόνο το 24% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή του γενικά, σε αντίθεση με το 72% στη Γερμανία και το 42% στην Ιταλία.

Η Ελλάδα μάλιστα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση και με τις 34 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα.

Το μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δηλώσει απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά στο μέλλον, καθώς μόνο το 16% ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάστασή του θα βελτιωθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με το 48% στις μετακομμουνιστικές χώρες, και το 35 και 23% στη Γερμανία και στην Ιταλία, αντίστοιχα.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι, παρά τις πρόσφατες πολιτικές αλλαγές και τις προσπάθειες οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα, οι Έλληνες δεν βλέπουν την κατάστασή τους να βελτιώνεται στο προσεχές μέλλον».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Η κρίση άγγιξε το 92% των Ελλήνων"

Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρηματίες που πτωχεύουν

Σύμφωνα με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρηματίες που πτωχεύουν λόγω πραγματικής αδυναμίας, ενώ μπαίνει φρένο σε δόλιες πτωχεύσεις με συνοπτικές διαδικασίες και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εξυγίανση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε όσους επιχειρηματίες πτωχεύουν εξαιτίας πραγματικής αδυναμίας εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Μάλιστα, ορίζει ότι, εφόσον ο επιχειρηματίας επιδεικνύει καλή πίστη κατά την κήρυξη της πτώχευσης, η πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές του και ο ίδιος παραμείνει συνεργάσιμος -και εφόσον υποβάλει σχετική αίτηση-, μετά την παρέλευση δύο ετών μπορεί να πετύχει απόφαση που θα τον απαλλάσσει ακόμη και πλήρως από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών του που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική περιουσία.

Προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης, αυτή θα πρέπει να έχει συναφθεί από τον οφειλέτη και από πιστωτές του που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτων ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων. Αν η συμφωνία συναφθεί μόνον από πιστωτές, χωρίς τη σύμπραξη του οφειλέτη, τότε είναι έγκυρη εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται, κατά τον χρόνο σύναψής της, σε παύση πληρωμών.

Η συναίνεση του οφειλέτη είναι ικανή αλλά όχι αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση συμφωνίας εξυγίανσης. Στόχος είναι οι μη συνεργάσιμοι οφειλέτες να μην παρακωλύουν τις διαδικασίες και τα σχέδια εξυγίανσης να μπορούν να προχωρούν και χωρίς τη δική τους σύμφωνη γνώμη. Αυτό προβλέπεται, όμως, αυστηρά και μόνο στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών και δεν λαμβάνουν, έστω και την ύστατη στιγμή, μέτρα για να αποφευχθεί η πτώχευση της εταιρείας.

Επιπλέον, τιμωρείται με ποινικές κυρώσεις ο μη συνεργάσιμος οφειλέτης, ο οποίος δεν προσκομίζει τα αναγκαία στοιχεία για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της επιχείρησής του στο δικαστήριο και για να δικαιολογήσει τη στάση πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα, αίτηση πτώχευσης μπορεί να υποβάλλει και ο οφειλέτης υπό την προϋπόθεση να προσκομίσει όλες τις οικονομικές καταστάσεις και βεβαιώσεις για χρέη προς το Δημόσιο, ώστε το δικαστήριο να μπορεί να εξετάσει ενδελεχώς και ουσιαστικά την υπόθεση.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει και διαδικασίες fast track. Καταργείται για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών το άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης, καθώς, όπως αποδείχθηκε, χρησιμοποιήθηκε παρελκυστικά από πολλούς οφειλέτες, ώστε να επιτύχουν την ασυλία έναντι των πιστωτών τους, ενώ διατηρείται, με συγκεκριμένους όρους, η δυνατότητα εξυγίανσης της εταιρείας εντός της πτωχευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, εισάγεται ο ρόλος του εισηγητή πτωχεύσεων που αντικαθιστά τις αρμοδιότητες του πτωχευτικού δικαστηρίου, με στόχο τον ουσιαστικό έλεγχο για να αποφεύγονται οι δόλιες χρεοκοπίες, ενώ περιορίζονται και οι περιπτώσεις προσφυγής στο πτωχευτικό δικαστήριο ή στον εισηγητή.

Επίσης, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στο αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο να αναθέτει - εφόσον το κρίνει σκόπιμο - στον οφειλέτη τη διοίκηση της πτωχευτικής περιουσίας, είτε η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε από τον ίδιο είτε από τους πιστωτές του.

Τέλος, περιορίζεται το χρονικό διάστημα εξέτασης και ολοκλήρωσης από το δικαστήριο μιας αίτησης και του σχεδίου εξυγίανσης, καθώς ο οφειλέτης θα μπορεί να καταθέτει σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας του είτε ταυτόχρονα με την κατάθεση της αίτησής του είτε το αργότερο εντός τριών μηνών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρηματίες που πτωχεύουν"

Νέα αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς - Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται

Η συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και αύριο Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016. Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής, κανένας πλειστηριασμός κατοικίας δεν θα διενεργηθεί με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, και τους ΟΤΑ.

Αντίθετα, κατ’ εξαίρεση θα διεξάγονται πλειστηριασμοί κατόπιν χορηγηθησομένης αδείας εκ των Συλλόγων ή της συντονιστικής επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, που θα υποβληθεί κατόπιν έγγραφης αίτησης σε αυτόν από τον επισπεύδοντα.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων καθώς και για πλειστηριασμούς με επισπεύδοντα τις τράπεζες, το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο κατοικίες.

Ακόμη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίων των συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του πλειστηριασμού, μεθοδευμένες σε πολλές περιπτώσεις καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία της πρώτης και μοναδικής κατοικίας.

«Οι πλειστηριασμοί που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα και θα διενεργηθούν και αυτή την Τετάρτη, μετά από σχετική άδεια των θεσμικών οργάνων μας, δεν αφορούσαν και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση πλειστηριασμούς κατοικιών με επισπεύδοντες Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ», αναφέρουν.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς - Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται"

Αλλαγές στις Πανελλαδικές: Τον Ιούνιο και όχι τον Μάιο οι φετινές εξετάσεις

Στις αρχές Ιουνίου και όχι στα μέσα Μαΐου θα διεξαχθούν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.

Η αλλαγή ήταν προγραμματισμένη για την περυσινή χρονιά, αλλά δεν εφαρμόστηκε μετά το νέο σύστημα με τις διπλές εξετάσεις, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές της Γ' Λυκείου πρώτα θα δώσουν ενδοσχολικές εξετάσεις και μετά Πανελλαδικές. Στόχος είναι να μεσολαβήσει ένα κενό διάστημα 5-10 ημερών, ώστε οι μαθητές να έχουν χρόνο για επαναλήψεις.

Την Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα εγκύκλιος με τα μαθήματα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι, ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές του 2017.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στις Πανελλαδικές: Τον Ιούνιο και όχι τον Μάιο οι φετινές εξετάσεις "

Διοικητής ΕΤΕΑ: Θα μπορούσαν να εκδοθούν οι μισές από τις 123 χιλιάδες επικουρικές που εκκρεμούν εντός του 2017

«Από την 1η Ιανουαρίου 2017, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) μετονομάζεται σε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), που ενσωματώνει, από τις αρχές του νέου έτους, επικούριση και πρόνοια» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΕΤΕΑ Θανάσης Καποτάς.

Όπως επισημαίνει, «ο προϋπολογισμός του Ταμείου είναι πλεονασματικός, εκκρεμότητες, όμως, υπάρχουν και στους δύο τομείς».

Σύμφωνα με τον κ. Καποτά, οι εκκρεμότητες στο ΕΤΕΑ υπολογίζονται περίπου στις 123.000 επικουρικές συντάξεις, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ, στην Πρόνοια, τα εφάπαξ που εκκρεμούν είναι περίπου 50.000.

Ωστόσο, τονίζει ότι και στις δύο περιπτώσεις έχει προγραμματιστεί και έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ένα μεγάλο μέρος να εκδοθεί σύντομα.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καποτάς εκτιμά ότι περίπου οι μισές- 50.000 με 60.000- επικουρικές συντάξεις από τις 123.000 που εκκρεμούν, θα μπορούσαν να εκδοθούν εντός του 2017, αν όλα εξελιχθούν ομαλά.

«Αυτά τα κονδύλια είναι προϋπολογισμένα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Διοικητής ΕΤΕΑ: Θα μπορούσαν να εκδοθούν οι μισές από τις 123 χιλιάδες επικουρικές που εκκρεμούν εντός του 2017"

Δύο Κυριακές ανοικτά, προαιρετικά, τα καταστήματα την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο

Δύο Κυριακές θα μπορούν, προαιρετικά, να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου για το πλαστικό χρήμα και τα αδήλωτα εισοδήματα που κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 116, η σχετική απόφαση είναι αρμοδιότητα του οικείου περιφερειάρχη, ενώ αυξάνονται σε 30, από 20 που προβλέπει σήμερα ο νόμος, οι ημέρες των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, μία πλήρης απελευθέρωση του καθεστώτος των εκπτώσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, κι ενώ αυτό βραχυχρόνια θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος του καταναλωτή, λόγω μείωσης των τιμών, μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων, άρα να βλάψει εμμέσως τον καταναλωτή, μειώνοντας τις επιλογές του και αυξάνοντας την ανεργία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο Κυριακές ανοικτά, προαιρετικά, τα καταστήματα την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news