facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Με 152 «ναι» εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017

Με την στήριξη των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017. Υπερ των προωθούμενων μέτρων ψήφισαν 152 βουλευτές ενώ καταψήφισαν οι 146 της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Χ.Α, Δημ. Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων).

Από την ψηφοφορία έλλειπε για λόγους υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ο όποιος με επιστολή δήλωσε την θετική του πρόθεση για τον προϋπολογισμό. Επίσης έλλειπε η κυρία Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) η οποία επίσης με επιστολή δήλωσε πως αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε κατά.

Αλ. Τσίπρας: πιάσαμε τους στόχους και με το παραπάνω

Η συζήτηση έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος εστίασε στο πλεόνασμα του 2016 που επέτρεψε – όπως είπε – στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον «δότη» αντί του «κόφτη». Ο κ. Αλέξης Τσίπρας που μίλησε επι 65 λεπτά απέκρουσε και το αίτημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές τονίζοντας: «Κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός βλέποντας καταστροφές και εκλογές». «Θα εξαντλήσουμε τον χρόνο μέχρι κεραίας, μέχρι την τελευταία ημέρα, οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019».

Επιπλέον, ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ αν διαφωνεί με την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ «για να το ακούσουν οι νησιώτες».

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παρωχημένη καταστροφολογία. Προέβλεψε, μάλιστα, έκρηξη επενδύσεων 19,1% το 2017 και αντίστοιχα θετικές εξελίξεις στις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Με βάση τις συγκεκριμένες εξελίξεις μίλησε για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% το νέο έτος και επέκταση της κοινωνικής προστασίας. Όπως ήταν αναμένόμενο υιοθέτησε πλήρως το true story του Ευλείδη Τσακαλώτου.

 Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα διοχετευτούν άμεσα στην αγορά πόροι ύψους 10 δις ευρώ για την πραγματική οικονομία . Επίσης, επικεντρώθηκε στην πρόσφατη απόφαση του eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Χαρακτήρισε δε, το μνημόνιο 3... χαμηλότοκο δάνειο και για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη διόγκωση του χρέους την περίοδο της ΝΔ.

Αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση είπε ότι «Πρόθεσή μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να προετοιμάσουμε την έξοδό μας στις αγορές από τις αρχές του 2017 - Η Ελλάδα θα υλοποιήσει τη συμφωνία, αλλά δε θα εφαρμόσει αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και δε θα εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας». Στέλνοντας μήνυμα στο ΔΝΤ είπε πως «Το ΔΝΤ πρέπει να αποκτήσει το... θάρρος της γνώμης του, να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη». «Έχουμε πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις και παράλογες απαιτήσεις και δεν ανησυχούμε» συμπλήρωσε το μήνυμά του ο πρωθυπουργός. Τέλος για την προσφυγική κρίση και το Κυπριακό σημείωσε τη συμπαράστασή του στον Νίκο Αναστασιάδη και χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι για πρώτη φορά και οι δύο ηγέτες θέλουν τη λύση του προβλήματος. Δεν βοηθά η στάση της Τουρκίας, συνέχισε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ούτε θα φοβηθεί, ούτε θα αντιδράσει σπασμωδικά καθώς τα σύνορα της είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

«Τείνουμε το χέρι της φιλίας, δε θα κάνουμε πίσω στα δικαιώματά μας» τόνισε και επισήμανε ότι η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε συναίνεση από τη ΝΔ και χαμήλωμα των τόνων από την Τουρκία.

Κ. Μητσοτάκης : εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι λύση


Με επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του στην Βουλή για τον προυπολογισμό.

“Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και την μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε κάλα, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια”.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης της ΝΔ επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, συγκρίνοντας τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη με τα αντίστοιχα της διετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  "Το κόστος που αφήνετε πίσω σας κ. Τσίπρα είναι τεράστιο", είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε απογοήτευση και κατάθλιψη, υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε την χώρα στο παρελθόν. Είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορείται όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη, είσαστε απαξιωμένη, αναρωτιέμαι πια θα είναι η παρακαταθήκη σας όταν φύγετε από την εξουσία".

"Ο προυπολογισμός συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: “δεν έχετε κανένα σχέδιο, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δις νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρυσμα αφού οι έλληνες πολιτές πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν τις υπηρεσίες Υγείας του κ. Πολλάκη και της Παιδείας του κ. Φίλη”.

Γεννηματά: Η χώρα οδηγείται σε μνημόνιο 3 plus και μνημόνιο 4 για μετά το 2018

«Τελειώνει ο χρόνος σας κύριε Τσίπρα, τελειώνουν και οι στολές παραλλαγής του συνεργάτη σας» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  Η αναδιάρθρωση θα αποδώσει μετά από δεκάδες χρόνια, αλυσοδέσατε τη χώρα κύριε πρωθυπουργέ, αυτή είναι η αλήθεια» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι η χώρα οδηγείται σε μνημόνιο 3 plus και μνημόνιο 4 για μετά το 2018.

«Έχετε τελειώσει στη συνείδηση του λαού, ότι και να εξαγγείλετε» είπε, απευθυνόμενη προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. «Έχετε δεχθεί τον νέο, ενισχυμένο και μόνιμο κόφτη και θέλετε να εξαπατείσετε τους πολίτες» προσέθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ρώτησε τον πρωθυπουργός αν θα συμφωνήσει στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις ομαδικές απολύσεις και τις υπόλοιπες απαιτήσεις των δανειστών. Για τα εθνικά θέματα υπογράμμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να ξέρει ότι η Ελλάδα δε θα υποχωρήσει και η κυβέρνηση να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ. Για το κυπριακό επανέλαβε την πάγια θέση «η Λευκωσία αποφασίζει- η Ελλάδα συμπαραστέκεται».

Αναφερόμενη στο προσφυγικό σημείωσε ότι οι νησιώτες έχουν εξαντληθεί και δεν αντέχουν άλλα βάρη.  «Ο προϋπολογισμός του 2017 συμπυκνώνει την φορομπηχτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» κατέληξε. 

Κουτσούμπας: Δεν σας σώζει ούτε ο Κάστρο, ούτε ο Πανάγιος Τάφος

«Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα και δεν σας σώζει τίποτα. Ούτε ο Κάστρο ούτε ο Πανάγιος Τάφος. Σας τελείωσε και ο Νότος. Δεν σας σώζουν ούτε τα νυκτερινά διαγγέλματα. Εκτός αν νομίζετε ότι θα σας σώσουν τα ταξιδάκια με ΑΝΕΛ και Χρυσαυγίτες στο Καστελλόριζο» είπε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί αποφασιστικά, απανωτά νέα πλήγματα, στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού, για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ της ζητά ουσιαστικά να επιταχύνει στην ίδια κατεύθυνση» για να επισημάνει ότι «Αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, δεν θα καταφέρει τελικά να την κρύψει καμιά προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και του συστήματος, όσο ευρηματική και αν είναι»

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες «να μη συμβιβασθεί μ’ αυτή την πορεία που τον οδηγεί στη μόνιμη ανασφάλεια, στη σκληρή εκμετάλλευση και στην εξαθλίωση. Να μη συμβιβασθεί με τους μισθούς πείνας, με τη μόνιμη ανεργία των νέων, με τον εξευτελισμό των συνταξιούχων, με την οδύσσεια των αυτοαπασχολούμενων. Να σηκώσει το ανάστημα του και να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Να απαιτήσει να ζήσει με αξιοπρέπεια, να απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του και όχι απλά να επιβιώσει».

«Ασφαλώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια της να εμφανίζει το μαύρο - άσπρο, να συγκαλύπτει την κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό» εκτίμησε για να συμπληρώσει πως «Σ’ αυτό τον τομέα είναι πραγματικά ακούραστη. Όσο ήταν αντιπολίτευση ακούγαμε για τα νταούλια που θα χτυπά για να χορεύουν στο ρυθμό τους οι αγορές. Μετά παρουσίασαν το ουτοπικό σχέδιο φιλολαϊκής αλλαγής της ΕΕ που θα προωθούσαν τάχα με τις φιλικές σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις του Ρέντσι στην Ιταλία και του Ολάντ στη Γαλλία, με τη στήριξη των ΗΠΑ.Τώρα που οι πολιτικοί τους φίλοι στην ΕΕ υποχρεώνονται ο ένας μετά τον άλλο να παραιτηθούν αφού μάτωσαν τους δικούς τους λαούς, ο πρωθυπουργός συνεχίζει το παραμύθι της επερχόμενης «δίκαιης ανάπτυξης».

Χαρακτήρισε ως το «μεγαλύτερο ψέμα» την δέσμευση του πρωθυπουργού για μελλοντικά οφέλη εφόσον ο λαός δεχθεί «νέες προσωρινές θυσίες».

«Πραγματικός αντίπαλος του λαού δεν είναι μόνο το κουαρτέτο των δανειστών αλλά και η ελληνική αστική τάξη, την οποία υπηρετεί τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ» είπε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «Γι αυτό και δε χωράει καμιά αναμονή, ούτε ανοχή απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμένου».

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική επισήμανε πως «Ανησυχούμε ιδιαίτερα, για τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, με τους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ισχυρών να δυναμώνουν και να φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ακόμη και μιας γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης» για να προσθέσει «Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες, γιατί εγκλωβίζει πιο βαθιά τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που ευθύνονται για τους πολέμους, την προσφυγιά, τη στήριξη του δολοφονικού «Ισλαμικού Κράτους», την επαναχάραξη συνόρων, αλλά και την υπόθαλψη της προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας, που έφτασε να δηλώνει ωμά ότι δεν αναγνωρίζει την ελληνικότητα 18 νησιών του Αιγαίου, να αμφισβητεί τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, να μιλάει ανοιχτά για Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, την ίδια στιγμή που προωθείται με γοργούς ρυθμούς και ισχυρές πιέσεις ένα νέο διχοτομικό σχέδιο για το Κυπριακό, το οποίο αλλάζει ριζικά την ουσία του προβλήματος, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής».

«Τι κάνατε αυτά τα 2 χρόνια κ. Τσίπρα;» είπε σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Εφαρμόσατε με απόλυτη συνέπεια όλους τους στόχους που προβλέπονται στα Μνημόνια για τη δημοσιονομική εξυγίανση στο πλαίσιο των γενικότερων στρατηγικών επιλογών της Ευρωζώνης για την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ακολουθείτε μια γραμμή που αποτελεί επιλογή όχι μόνο του κουαρτέτου, αλλά και της εγχώριας αστικής τάξης της χώρας, αφού η επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εγγυάται τη δυνατότητα του αστικού κράτους να χρηματοδοτεί την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή τη χρηματοδότηση υπηρετεί και ο περιβόητος «κόφτης» δαπανών σας, που αφήνει στο απυρόβλητο τις δαπάνες για τη χρηματοδότηση των κατασκευαστικών ομίλων, μέσα απ’ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και για υπόλοιπες δαπάνες για αγορές απ’ τους ομίλους και την ίδια στιγμή προβλέπει μόνιμο τσεκούρωμα μισθών, συντάξεων και δαπανών, όποτε ο κρατικός προϋπολογισμός χρειάζεται χρήμα. Ισχυρίζεστε, χωρίς ίχνος ντροπής, πως το φορολογικό σας σύστημα γίνεται πιο δίκαιο. Τα λέτε αυτά την ώρα που μειώσατε και άλλο το αφορολόγητο όριο στα 8.600 ευρώ και φορολογείτε ακόμα και αυτόν που εισπράττει 700 ευρώ το μήνα. Με τις απανωτές αυξήσεις στο ΦΠΑ, και σε άλλους έμμεσους φόρους  ρουφάτε το «αίμα» του λαού, χρεώνοντας  πάνω από 1.000 ευρώ ετησίως για κάθε λαϊκή οικογένεια» επισήμανε ο ίδιος.

«Θα μείνετε στην ιστορία κ. Τσίπρα, μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο, ως οι πραγματικοί δήμιοι του ασφαλιστικού συστήματος… Η αντι-μεταρρύθμισή σας, ο νόμος -λαιμητόμος δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Τις αλλαγές σας τις κατάλαβαν όλοι οι συνταξιούχοι, που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται συνεχώς» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας για να εξηγήσει πως « έχετε απύθμενο θράσος, και εσείς και οι υπουργοί σας, όταν κοροϊδεύατε τους συνταξιούχους, λέγοντας τους πως οι συντάξεις δεν μειώνονται… παίζοντας με τις λέξεις ανάμεσα στην κύρια και την επικουρική σύνταξη».

«Πριν τις εκλογές κατηγορούσατε τον κ. Σαμαρά πως ξεπουλούσε τη χώρα. Βγάζατε πύρινους λόγους χαρακτηρίζοντας το νερό κοινωνικό αγαθό και ως «έγκλημα» τα επενδυτικά σχέδια για το Ελληνικό» είπε ο γγ του ΚΚΕ για να προσθέσει «Η δική σας κυβέρνηση ήταν που προχώρησε όμως, όπως ανέφερε, ο νέος Υπουργός Οικονομικών σας μερικές ημέρες πριν στο βήμα της ΕΣΕΕ, αν καταλάβαμε καλά τα σπαστά ελληνικά του…, στο «μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που γίνεται παγκοσμίως», όπως είπε. Προχωρήσατε με τον διαχωρισμό της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί κοινοτική κατεύθυνση και απαίτηση των υπόλοιπων ιδιωτικών ομίλων στο συγκεκριμένο κλάδο, για να διασφαλιστούν σχετικά ισότιμοι όροι στον ανταγωνισμό και θεσμοθετήσατε τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην απελευθερωμένη ενέργεια, να αγοράζουν φθηνά απ’ τη ΔΕΗ και να πουλάνε ακριβά.  Κι έχετε το θράσος να το εμφανίζετε αυτό ως αντίσταση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων..».

Θεοδωράκης: Η οικονομία πάει καλά, λεφτά περισσεύουν και τα μοιράζουμε, αλλά μετά τις γιορτές τα ξαναπαίρνουν


Για "ημιτελές χριστουγεννιάτικο παραμύθι της κυβέρνησης" έκανε λόγο  Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, ασκώντας κριτική στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον «μποναμά» στους συνταξιούχους.

"Η οικονομία πάει καλά, λεφτά  περισσεύουν  και τα μοιράζουμε, αλλά μετά τις γιορτές τα ξανά παίρνουν", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι είναι "σαν τον Αι Βασίλη”.Αναρωτήθηκε με ποιο κριτήριο μοιράστηκαν τα ποσά αυτά, τονίζοντας την αδικία κατά του ιδιωτικού τομέα. 

Ο πρόεδρος του Ποταμιού δεν παρέλειψε να σχολιάσει το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στο Καστελόριζο και την εικόνα βουλευτών της κυβέρνησης μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας πως “ ο κ. Καμμένος ( κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή) περίμενα  να λουφάξει και να μην αναφέρει τίποτα για το ταξίδι στο Καστελόριζο.  Αντί να λουφάξει λοιπόν περηφανεύεται”. “Ακόμα και τα σχόλια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον έκαναν να καταλάβει”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι μετά τους κινδύνους, δεν υπάρχει περιθώριο να μην υπάρχει εθνική γραμμή,  για μία πατριωτική, όπως είπε, και επανέλαβε την πρόταση του για σύσταση εθνικού συμβουλίου ασφαλείας. “Υπάρχει μέρος της αντιπολίτευσης που το δέχεται και θα πρέπει τώρα που έχουμε αυτούς κινδύνους η κυβέρνηση να φύγει από αυτή τη γραμμή και να πάει σε μία γραμμή πατριωτισμού”, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ανέφερε ότι είναι πρόκληση για την επιστήμη, καθώς έχει στόχο την αύξηση εσόδων κατά 2,6 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα ανάπτυξη 2,7%. “ Δηλαδή με αύξηση της φορολογίας πιστεύετε ότι θα σημειωθεί ανάπτυξη; Άσκησε κριτική για τις προσλήψεις μετακλητών από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί το πελατειακό κράτος. “Φασουλι το φασουλι γεμίζουν οι δαπάνες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Παράλληλα,  εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να μπούμε σε ένα καθεστώς σταθερότητας αν θέλουμε επενδύσεις   “Εμείς θα επιμείνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα”, υπογράμμισε τέλος ο κ. Θεοδωράκης. 

Παροχολογία από τους υπουργούς

Με αντιπολιτευτική τακτική και παροχολογία εμφανίζονται οι υπουργοί στην τελική μάχη για τον κρατικό προϋπολογισμό που διεξάγεται σε ένα ρευστό περιβάλλον λόγω της ανοικτής αξιολόγησης της ορθάνοικτης  απειλής νέων μέτρων, εντείνοντας το κλίμα που προσομοιάζει σε πρώιμη προεκλογική περίοδο.

Τα κυβερνητικά στελέχη παράλληλα με το αφήγημα επιτυχίας που εξυφαίνουν με αφορμή την απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την διανομή του μερίσματος επαναφέρουν στην φαρέτρα τους την ρητορική  που χρησιμοποιούσαν πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με την οποία επιχειρούν να ταυτίσουν την ΝΔ με το ΔΝΤ και τις «εκβιαστικές απαιτήσεις» για λήψη νέων μέτρων.

«Μας λέτε ότι καταργήσατε το ΕΚΑΣ και σήμερα παρέχουμε επίδομα 4,7 φορές πάνω από αυτό που καταργήθηκε» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Βέβαια, το μέρισμα που διανέμεται αποτελεί  ένα μικρό ποσοστό από το κόστος που προκάλεσαν μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων μεταξύ, ενώ το επίδομα καταβάλλεται εφάπαξ την ώρα που η χορήγηση του ΕΚΑΣ ήταν μηνιαία.

Νωρίτερα ο κ. Νίκος Παππάς κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν εάν η οικονομική τους θέση είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.  «Είναι η καλύτερη στιγμή να σκεφτεί ο λαός τι θα είχε επισυμβεί αν δεν είχε έλθει η πολιτική αλλαγή τον Ιανουάριο. Θα είχαμε την απόφαση του eurogroup για το χρέος όταν η τότε θέση εκείνης της κυβέρνησης ήταν πως το χρέος ήταν βιώσιμο;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής για να προσθέσει «Το επιτυχές αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έγινε λόγω πολύ καλής πολιτικής διπλωματίας.  Να αναρωτηθεί ο κόσμος εάν η εφάπαξ 13η σύνταξη θα καταβάλλονταν;  Θα υπήρχε μήπως πρόγραμμα που οδηγεί σε ανάπτυξη;». Παράλληλα, ο κ. Παππάς επιχείρησε να ενισχύσει την τακτική της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών.

Συγκεκριμένα κάλεσε την ΝΔ να απαντήσει εάν συντάσσεται με τις θέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αναφορικά με τα εργασιακά και μη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων ή – πρόσθεσε – «ισχύει αυτό που είπε ο αντιπρόεδρός της ότι θα κάνουν όσα ζητάει ο Σόιμπλε και άλλα τόσα».

«Προξενεί εντύπωση να ακούς της αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για φοροεπιβάρυνση όταν δρομολογούσαν συμφωνία με 20 δις ευρώ περισσότερα μέτρα» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός για να σημειώσει «Μας κατηγορούν ότι δεν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι 3,5% πλεονάσματος όταν προωθούσαν 4,5% πλεονάσματα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, πως η ανεργία μειώθηκε και πως ο νέος προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο.

Το προεκλογικό κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση υπονόησε και ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ο γραμματέας της ΝΔ σχολίασε πως «είναι πανικόβλητος ο κ. Τσίπρας, γι αυτό και επιδόθηκε σε προεκλογική δωροδοκία. Ξεχνώντας όμως ότι αυτός έκοψε τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ. Έκοψε τις άλλες 12 συντάξεις για να δώσει δήθεν την 13ης».

«Είστε ότι πιο ταξικό έχει περάσει από την χώρα» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους υπουργούς «να φύγει άμεσα ο πρωθυπουργός. Να φύγετε άμεσα και μαζί να πάρετε την μιζέρια που φέρατε στους έλληνες».

«Μας πάει χρόνια πίσω ο προϋπολογισμός. Αυξάνει την φορολογία, στραγγαλίζει τους αγρότες, καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες» είπε σχετικά με τον προϋπολογισμό ο ίδιος για να προσθέσει «πανηγυρίζετε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που δεν οδηγούν σε ονομαστική μείωση του χρέους. Θα οφείλουμε όσα οφείλαμε. Σε αντιστάθμισμα με αυτό δεσμευτήκατε να διατηρήσετε το πλεόνασμα όχι στο 2% αλλά στο 3,5% μεσοπρόθεσμα που σημαίνει 3,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα κάθε χρόνο. Υποτάσσεστε ανευ όρων στις απαιτήσεις των θεσμών».

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το συμφέρον του κόσμου της εργασίας

Για δύο «ανταγωνιστικές» και συγκρουόμενες ρητορικές μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, περιγράφοντας με μεγαλύτερη ευκρίνεια το ιδεολογικό πεδίο πάνω στο οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν και η εφαρμοζόμενη πολιτική παραμένει μνημονιακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να θέσει και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες, ως εξής: ποιος θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ποιος από την ανάκαμψη που σχεδιάζει η ΝΔ.

«Εχουν διαφανεί οι διαχωριστικές γραμμές. Είναι περισσότερο σαφείς από ποτέ. Το σχέδιο και ορίζοντας της κυβέρνησης για πρώτη φορά θέτει ως μέγιστη πραγματικότητα την αντιστροφή μιας καταστροφικής πορείας» είπε ο ίδιος για να προσθέσει «Ποιος θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη; Αυτό είναι το ερώτημα. Γι' αυτό και πρέπει να παραμείνει η κυβέρνηση γιατί υπερασπίζεται το συμφέρον των πολλών, του κόσμου της εργασίας των αδύναμων. Από την άλλη, η ΝΔ είναι προσηλωμένη σε σχέδιο που θέλει την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη».

«Στα χρόνια της καταστροφικής πενταετίας το σχέδιό σας υλοποιήθηκε. Στόχευε στην εκκαθάριση όλων των μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και στην επιβολή όρων εκμετάλλευσης εργασίας. Μείωση μεριδίου μισθών, νέο καθεστώς κεφαλαιακής συσσώρευσης. Ενός ασύδοτου κεφαλαίου» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Είναι απαραίτητη η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ξέρουμε ότι θα έχουμε απέναντι τον αρχηγό της ΝΔ. Σας εξοργίζει γιατί ο προϋπολογισμός στηρίζει το κοινωνικό κράτος».

Τόνισε τέλος ότι «όσο και αν η ΝΔ θέλει τον εκτροχιασμό της πορείας, σας ξεκαθαρίζουμε ότι η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα και με αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων. Οι δυσκολίες υπάρχουν και τα εμπόδια είναι υπαρκτά».

Σκουρλέτης: Δεν είμαστε πρόθυμοι να γίνουμε υποκατάστημα του Σόιμπλε

Για «προγραμματική, ιδεολογική και πολιτική» ταύτιση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε την ΝΔ ο Παναγιώτης Σκουρλέτης για να προσθέσει με νόημα «αν θέλετε να μετατρέψετε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σε πρακτορείο και υποκατάστημα του Σόιμπλε σας λέμε ότι εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε. Αυτό το ρόλο σας τον χαρίζουμε».

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για «ιδιότυπη συμμαχία Σόιμπλε και ΔΝΤ. Θέλουν μια γερμανοκεντρική Ευρώπη» κάλεσε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση για να προσθέσει «η στάση της ΝΔ είναι αποκαλυπτική. Συντάσσεται με τις θέσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά». Από την άλλη πλευρά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει «προσανατολισμό κοινωνικής ευαισθησίας» ενώ αν και ο δημοσιονομικός «κόφτης» ψηφίστηκε πρόσφατα είπε πως η κυβέρνηση «αποτελεί την εναλλακτική πολιτική απέναντι σε όσους θέλουν τα μνημόνια να γίνουν καθεστώς στην χώρα μας».

Τόνισε τέλος πως «εμείς δεν μιλάμε με γλώσσα ωραιοποίησης. Δεν είναι προεκλογική κίνηση όσα είπε ο πρωθυπουργός (σ.σ. παροχές). Δεν αντέχει η οικονομία εκλογές. Δεν είναι στους σχεδιασμούς μας. Ούτε εσείς στην ΝΔ το θέλετε. Φωνάζετε για εκλογές για να καλύψετε το στίγμα των προτάσεών σας που είναι ίδιες με του ΔΝΤ και Σόιμπλε. Εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με αποφασιστικότητα που διακρίνει τους ανθρώπους της αριστεράς για να υπερασπιστούμε το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με 152 «ναι» εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017"

Νέα δημοσκόπηση: Στο 17,9% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 17,9 ποσοσταίων μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, νέα δημοσκόπηση.
Συγκεκριμέμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας TO THE POINT, που δημοσιεύεται στην «Μακεδονία της Κυριακής», η ΝΔ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 37,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, η Χρυσή Αυγή 9,9%, το ΚΚΕ 7,3%, η ΔΗ.ΣΥ.(ΠΑΣΟΚ) 4,7%, η Ενωση Κεντρώων 3,5%, το Ποτάμι 2,7% και οι ΑΝΕΛ 1,9%.
H δημοσκόπηση έγινε στις 4 περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (Θράκης-Ανατολικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου).
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: Στο 17,9% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ "

Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ 2.099 φορολογούμενοι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος βρίσκονται 2.099 φορολογούμενοι που οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 3,1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις εφορίες για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Συνολικά τα φέσια προς το Δημόσιο ανέρχονται σήμερα σε 93,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 11,7 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν μέσα στο 2016. Από αυτές τις οφειλές τα 3,1 δισ. ευρώ ανήκουν στους προαναφερθέντες 2.099 φορολογούμενους που διερευνούν η εφορία, οι εισαγγελικές αρχές και η αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3691/2008), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Το γεγονός ότι 2.099 φορολογούμενοι που διώκονται ποινικά για το αδίκημα της μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο ύψους άνω των 50.000 ευρώ θα ελεγχθούν και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για να διαπιστωθεί εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, αποκαλύπτεται από τα στατιστικά στοιχεία για την αποδοτικότητα των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΓΓΔΕ.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ 2.099 φορολογούμενοι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος"

Χριστουγεννιάτικη κινητοποίηση από τους αγρότες - Στους δρόμους τα τρακτέρ

Ανάλογη κινητοποίηση με αυτές που έγιναν σε Φάρσαλα και Τύρναβο προγραμματίζουν οι αγρότες την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην περιοχή της Αγιάς του νομού Λάρισας.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται έπειτα από απόφαση που πήραν οι αγρότες σε σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά.

Η κινητοποίηση οργανώνεται μία ημέρα πριν από την πανελλαδική σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί ήδη για το επόμενο Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, σε αίθουσα του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Τα αιτήματα των αγροτών, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, αφορούν κυρίως το φορολογικό των αγροτών, τον ΦΠΑ, τις εισφορές στον ΟΓΑ, όπως επίσης και το θέμα των αποζημιώσεων.

Ειδικό θέμα της συζήτησης των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, είναι και η υπόθεση με το ρωσικό εμπάργκο σε σχέση με τη διάθεση μήλων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστουγεννιάτικη κινητοποίηση από τους αγρότες - Στους δρόμους τα τρακτέρ"

Ποιές φοροαπαλλαγές και κίνητρα επιχειρηματικότητας ισχύουν ακόμη…

-Mε τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 69 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το προς βεβαίωση ποσό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος περιορίζεται στο μισό.

-Επίσης, με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 29 του ίδιου νόμου , για τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας της παραγράφου 1 μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%),εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

-Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 71 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι σε περίπτωση που τυχόν μειωθεί το εισόδημα άνω του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση της προκαταβολής του φόρου που βεβαιώθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 69 του νόμου.

-Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 71 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι τα ποσοστά προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μειώνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) για τα νέα νομικά πρόσωπα κατά τα τρία (3)πρώτα οικονομικά έτη από τη δήλωση έναρξης εργασιών τους. Η μείωση αυτή δεν εφαρμόζεται για τα νομικά πρόσωπα που προέρχονται από μετατροπή ή συγχώνευση άλλων επιχειρήσεων με βάση τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου.

-Εξάλλου, με τις διατάξεις των παρ.1 έως 7 του άρθρου 73 του ν. 3842/2010, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τη ψήφιση του ν.4172/2013 (νέου Κ.Φ.Ε.), δόθηκαν κίνητρα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, για τα νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 και της παρ.4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994 τα οποία πλέον ορίζονται στο άρθρο 45 του ν.4172/2013 , των οποίων ο κύκλος εργασιών μειώνεται για δύο (2) συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους, έναντι της προηγούμενης κάθε φορά διαχειριστικής περιόδου, ο συντελεστής φορολογίας των κερδών τους, μειώνεται κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εργαζόμενων που υφίσταται κατά την προηγούμενη της διετίας διαχειριστική περίοδο δεν μειώνεται σε καμία από τις τρεις πιο πάνω διαχειριστικές περιόδους.

-Η μείωση του συντελεστή φορολογίας εφαρμόζεται στα κέρδη των δύο διαχειριστικών περιόδων και αν σε κάποια προκύπτει ζημιά, η μείωση του συντελεστή φορολογίας εφαρμόζεται στα κέρδη των επόμενων διαχειριστικών περιόδων και μέχρι να συμπληρωθούν δύο διαχειριστικές περίοδοι ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Τα ίδια ισχύουν και για τις ατομικές επιχειρήσεις – φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, στα οποία παρέχεται μείωση των καθαρών κερδών και καθαρών εισοδημάτων κατά ποσοστό 20%.

-Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να είναι σε ισχύ διατάξεις αναπτυξιακών νόμων (ν.3908/2011) με τις οποίες παρέχονται φορολογικά κίνητρα για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, τα οποία σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στις προηγούμενες παραγράφους αποτελούν ένα ακόμη μέτρο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την περαιτέρω ανάπτυξη όλων γενικά των επιχειρήσεων.

-Επιπρόσθετα, με τον προσφάτως ψηφισθέντα ν. 4339/2016 (ΦΕΚ Α722-06-2016) παρέχονται φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια και επιλέξουν να υπαχθούν σε επενδυτικά σχέδια των τομέων της οικονομίας που προβλέπονται στις διατάξεις του ως άνω αναπτυξιακού νόμου με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης και του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων».

-Επιπλέον, όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος του άρθρου 31 του ν.3986/2011, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιές φοροαπαλλαγές και κίνητρα επιχειρηματικότητας ισχύουν ακόμη…"

Αυστηρή απάντηση της Άγκυρας σε δηλώσεις του Π. Καμμένου για τον Ερντογάν

Αυστηρό μήνυμα προς τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας έστειλε η τουρκική κυβέρνηση, η οποία καταδίκασε σε έντονο ύφος τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καμμένου για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Καταδικάζουμε σε κάθε τόνο τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, οι οποίες είναι αγενείς, αδιανόητες και ανεύθυνες και επιστρέφουμε πίσω σ’ αυτόν τις εκφράσεις του» ανέφερε μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι επίμαχες δηλώσεις είναι προκλητικές, ιδίως «σε μία περίοδο που οι δύο χώρες προσπαθούν να συνεργαστούν σε μία σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων». «Στόχος είναι να καταστραφούν οι προσπάθειες των δύο χωρών» κατέληξε το τουρκικό υπουργείο.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε την Πέμπτη, ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ακραία στοιχεία αναπάντητα», ενώ επισήμανε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «έχει μετατραπεί σε έναν στυγνό δικτάτορα».

«Όταν θα πάνε να απειλήσουν την πατρίδα μας θα ακούσουν την απάντηση και θα ξέρουν ότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι στο όνομα της διπλωματίας να κάνουμε πίσω σ΄ αυτά που αποτελούν εθνική κυριαρχία» πρόσθεσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρή απάντηση της Άγκυρας σε δηλώσεις του Π. Καμμένου για τον Ερντογάν"

Τούρκος αξιωματικός στο Spiegel: Πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα μας προστάτευε

Συνέντευξη με τον Φεριντούν Τσομπάν, έναν εκ των τριών τούρκων αξιωματικών που κινδυνεύουν να εκδοθούν από την Ελλάδα στην Τουρκία, φιλοξενεί το Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.

Σημειώνεται ότι τις προσεχείς ημέρες ο Άρειος Πάγος θα επανεξετάσει τις υποθέσεις όλων των εκζητούμενων Τούρκων.

Ειδικότερα, σε ερώτηση εάν τον αιφνιδίασε η απόφαση του δικαστηρίου (σσ. Συμβούλιο Εφετών Αθηνών), ο 36χρονος απαντά ότι «μείναμε όλοι εμβρόντητοι. Διότι την ίδια εβδομάδα άλλοι δικαστές του ίδιου δικαστηρίου είχαν απορρίψει το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία των υπολοίπων πέντε της ομάδας μας».

Ο τούρκος στρατιωτικός τονίζει ότι πλέον φοβάται για τη ζωή του, «φοβόμαστε επίσης ότι στην Τουρκία θα καταπατηθούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά μας. Θα πρέπει να το αντιληφθούν αυτό η Γερμανία, η Ελλάδα και όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη. Δραπετεύσαμε στη χώρα-μέλος της ΕΕ Ελλάδα επειδή σκεφθήκαμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μας προστατεύσει».

Σε ερώτηση, τέλος, εάν εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, ο Φεριντούν Τσομπάν απαντά ότι «δεν κάναμε τίποτα λάθος. Δεν κάναμε τίποτα παράνομο. Όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, αλλά σε όλη μας τη ζωή και τη σταδιοδρομία μας ως αξιωματικοί. Είπαμε στο δικαστήριο ότι είμαστε μια ομάδα διάσωσης. Κατά τη διάρκεια των ταραχών φύγαμε επειδή φοβηθήκαμε. Ουδεμία σχέση είχαμε με το πραξικόπημα».

Την έκδοση και των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο απαίτησε στο μεταξύ την Παρασκευή η Άγκυρα, αναφέροντας με νόημα ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα.

«Έχουμε δυσκολία να κατανοήσουμε την απόφαση του Εφετείου Αθηνών που απέρριψε την έκδοση των πέντε ατόμων, ενώ αποδέχεται το αίτημά μας για την έκδοση τριών άλλων» δήλωσε χαρακτηριστικά τούρκος διπλωμάτης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος αξιωματικός στο Spiegel: Πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα μας προστάτευε"

Πληθαίνουν οι μετανάστες στα νησιά -Εφτασαν άλλοι 330

Η ανησυχητική ξαφνική αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, συνεχίζεται.
Τις τελευταίες ώρες έφτασαν άλλοι 330 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που έγινε νωρίς το πρωί. Από αυτούς, οι 138 έφτασαν στη Λέσβο και οι 67 στη Χίο, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται στα νησιά έφτασε πλέον τους 11.112. Σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται 62.380 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία.
Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται ότι οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί και πάλι. Χαρακτηριστικό είναι πως και την Παρασκευή είχε καταγραφεί η άφιξη άλλων 200 ατόμων στη Λέσβο, αφρικανικής καταγωγής, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε βάρκα με 66 πρόσφυγες και μετανάστες στη νησίδα Πάσπαργο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Χίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανησυχία για τις νέες αυξημένες ροές εντείνεται και μετά από τις πληροφορίες για το πώς έφυγαν από την Τουρκία οι μετανάστες και πρόσφυγες. Από τους 200 που έφτασαν στη Λέσβο, η πλειονότητα ανέφερε ότι διέμενε σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς τους εγκατέλειψαν οι αρχές της γειτονικής χώρας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι χιλιάδες Αφρικανοί έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο για να περάσουν στα ελληνικά νησιά, ενώ πληροφορίες των αρχών σε Λέσβο και Χίο αναφέρουν ότι έχουν «εξαφανιστεί» τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που συνήθως επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή στο βόρειο Αιγαίο.
Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο πληροφορίες από τις διωκτικές λιμενικές Αρχές αναφέρουν ότι τα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής, που συνήθως επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή των συνόρων στο βόρειο Αιγαίο, «έχουν εξαφανιστεί».


 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληθαίνουν οι μετανάστες στα νησιά -Εφτασαν άλλοι 330 "

Ανεστάλη η απεργία της ΠΝΟ - Κανονικά ο απόπλους

Την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης της αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από απόλυτη πλειοψηφία.

«Μετά από εννιά ημέρες επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα, αποφάσισε την άμεση προσωρινή αναστολή των απεργιακών της κινητοποιήσεων παραμένοντας ωστόσο σε επιφυλακή και «περιμένοντας χειροπιαστές αποδείξεις από τους κυβερνώντες για την επίλυση των προβλημάτων, σύμφωνα με τις διατυπωθείσες δηλώσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΝΟ στην ανακοίνωσή της

«Επιτέλους πρυτάνευσε η λογική έπειτα από διάλογο 18 ημερών. Το αίτημα για το οποίο έγινε η απεργία, η κυβέρνηση το ικανοποίησε. Δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης των ναυτικών», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της ΠΝΟ, που αποφάσισε την αναστολή της απεργίας.


Κουρουμπλής: Επιτέλους πρυτάνευσε η λογική από Enikos_gr 


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεστάλη η απεργία της ΠΝΟ - Κανονικά ο απόπλους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news