facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Επεισόδια στο Αγρίνιο -Αντιεξουσιαστές ξυλοκόπησαν πολίτη που διαμαρτυρήθηκε για τις φθορές στο ΙΧ του [εικόνες]

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν και στο Αγρίνιο το βράδυ της Τρίτης, μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Σύμφωνα με το cityvoice.gr, oμάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε σε φθορές στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Σκαλτσοδήμου, ενώ έριξαν μολότοφ και προκλήθηκε φωτιά στο Ταχυδρομείο.
Μάλιστα οι νεαροί επιτέθηκαν και χτύπησαν σε πολίτη που είχε σταθμευμένο το όχημα του στην πλατεία Δημάδη και μετέβη στο σημείο για να το μετακινήσει κάνοντας τους παρατήρηση για τις φθορές.
Στο σημείο μετέβησαν διμοιρίες των ΜΑΤ, και ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό, με τους κουκουλοφόρους να βάζουν φωτιές σε κάδους στο διάβα τους ενώ στην συνέχεια κινήθηκαν προς το Πάρκο Αγρινίου.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η κατάσταση ηρέμησε ενώ έχουν γίνει και προσαγωγές ατόμων.
cityvoice
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στο Αγρίνιο -Αντιεξουσιαστές ξυλοκόπησαν πολίτη που διαμαρτυρήθηκε για τις φθορές στο ΙΧ του [εικόνες] "

Καμίνης: Να αναλάβει τις ευθύνες της η πολιτική ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη

Την αγανάκτησή του για τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν για ακόμα μία φορά στα Εξάρχεια εξέφρασε μέσω twitter ο  δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καλώντας την  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της».

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων γράφει στο twitter:

«Παρακολουθώ με αγανάκτηση να μετατρέπονται τα Εξάρχεια, για μία ακόμα φορά, σε πεδίο μάχης. Είναι απαράδεκτο ο σχεδιασμός της Αστυνομίας να αγνοεί ότι στα Εξάρχεια ζουν πολίτες οι οποίοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τον εγκλωβισμό των κατοίκων των Εξαρχείων σε έναν ασφυκτικό κλοιό άσκησης τυφλής βίας από τη μία, και επιχειρησιακής ανικανότητας από την άλλη»


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμίνης: Να αναλάβει τις ευθύνες της η πολιτική ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη"

Χανιά: Αγρότες πέταξαν ντομάτες έξω απ’ τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ [εικόνες]

Καφάσια με ντομάτες άδειασαν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, αγρότες που διαμαρτύρονται για την συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ.
Πρόκειται για παραγωγούς κηπευτικών από όλες τις περιοχές του νομού (κυρίως νότια) οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες βλέπουν τα προϊόντα τους να χαλάνε, λόγω της απεργίας. Την ίδια ώρα κινδυνεύουν να χαλάσουν και οι συμφωνίες που έχουν με μεγάλα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και του εξωτερικού λόγω της ασυνέπειας στην τροφοδοσία.
Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ισχυρότατη αστυνομική παρουσία που είχε αποκλείσει την κυκλοφορία στην οδό Νεάρχου.
Φτάνοντας οι αγρότες, ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια και με βρισιές κατά της Κυβέρνησης που δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα παρά τις δεσμεύσεις, πέταξαν τις ντομάτες και αποχώρησαν.
Νωρίτερα οι αγρότες των Χανίων συγκεντρώθηκαν στο Λιμάνι της Σούδας για να δηλώσουν δυναμικά της έντονη δυσφορία τους κατά της απεργίας που κάνει η ΠΝΟ εδώ και μέρες.
Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Αρετουλάκης , πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Κισσάμου δήλωσε στο zarpanews.gr: «Βρισκόμαστε στο λιμάνι της Σούδας για να διαμαρτυρηθούμε κατά της απεργίας που κάνει η ΠΝΟ εδώ και μέρες. Θεωρούμε πλέον πως αυτή η απεργία κάνει ζημιά καθαρά και μόνο στους αγρότες, τα τρόφιμα μας σαπίζουν και εμείς χάνουμε λεφτά μέσα σε αυτές τις δύσκολα οικονομικές εποχές. Ήμασταν πάντα συμπαραστάτες της ΠΝΟ αλλά πλέον βλέπουμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει κάνοντας ζημιά στον κόπο μας. Η μόνη κοινωνική τάξη που θίγεται είναι ο αγροτικός κόσμος, κάθε χρόνο πριν τις γιορτές η ΠΝΟ ξεκινάει πάντα απεργίες».
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Αγρότες πέταξαν ντομάτες έξω απ’ τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ [εικόνες] "

Γκάλοπ Pulse: Προβάδισμα 11 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για το Action 24. Την ίδια στιγμή, στην παράσταση νίκης η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 40 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων έχουν ως εξής:

ΝΔ 31,5% (30,5%)
ΣΥΡΙΖΑ 20,5% (22,5%)
Χρυσή Αυγή 7,5% (7%)
Δημοκρατική Συμπαράταξη 6% (5,5%)
ΚΚΕ 5,5% (5,5%)
Πλεύση Ελευθερίας 3% (2,5%)
Ένωση Κεντρώων 2,5% (3%)
Το Ποτάμι 2% (2,5%)
Ανεξάρτητοι Έλληνες 2% (2,5%)
Ανταρσύα 1 %
Λαϊκή Ενότητα 1%
Στο 7,5% οι αναποφάσιστοι, στο 6% η αδιευκρίνιστη ψήφος.


Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,5% και η Χρυσή Αυγή 6,5%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5%, το ΚΚΕ με 5% ,το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%, ενώ  2,5% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας. 
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση καταγράφει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ (41%).


Την ίδια στιγμή η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται στο 81%.


Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ καταγράφει 61%, έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 41 ποσοστιαίων μονάδων.


Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 13% από τον Αλέξη Τσίπρα.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα που αφορά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η διεξαγωγή τους θα ήταν σήμερα η καλύτερη επιλογή για τη χώρα, έναντι 24% που προτιμούν άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και 22% που επιλέγουν την παραμονή της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Τέλος, δυσαρεστημένο εμφανίζεται το 58% των ψηφοφόρων από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα οικονομίας.  


 thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάλοπ Pulse: Προβάδισμα 11 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Στον αέρα η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Στον αέρα παραμένει η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μετά και τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup που αποφεύγει να επιλύσει συνολικά το ζήτημα του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE:

1. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, και

2. να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Μόνο που το χθεσινό Eurogroup δεν μπόρεσε να γεφυρώσει τις διάφορες Ελλάδος - θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης και πλέον το νέο χρονικό ορόσημο για συμφωνία είναι αυτό του Eurogroup της 23ης Ιανουαρίου. Ενδιάμεσα τα κλιμάκια των θεσμών θα βρεθούν ξανά στην Ελλάδα προκειμένου να διαβουλευθούν με τις ελληνικές αρχές τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και τις αλλαγές στα εργασιακά.

Επίσης η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν κρίνεται προς το παρόν αρκετή για να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο από την ΕΚΤ και να επιτρέψει έτσι τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. Αυτό τουλάχιστον διαμήνυαν πηγές από τη Φρανκφούρτη που ζητούσαν «κάτι περισσότερο».

Στο πλαίσιο αυτό πιθανόν η ΕΚΤ να ζητήσει κάποιου είδους δεσμεύσεις απ' το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για τα μεσοπρόεθσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο χρέος εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει όμως ότι μια περαιτέρω συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να γίνει μόνο όταν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, τον Αύγουστο του 2018. Εάν αυτή η θέση επικρατήσει η ασάφεια που την περιβάλει είναι εξαιρετικά μεγάλη για να επιτρέψει στην ΕΚΤ να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όλες όμως οι προβλέψεις για οικονομική «απογείωση» την επόμενη χρονιά υπολογίζουν την ένταξη της χώρας στο QE και την αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας. Κάτι που σημαίνει πως η νέα αβεβαιότητα που διαμορφώνεται μόνο ζημιά μπορεί να κάνει!

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον αέρα η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης"

Οι υψηλοί φόροι στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα IX «οδηγούν» την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε ο Σύνδεμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) για να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των δασμών και της φορολογίας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα καθώς οι φόροι που καταβάλλονται κατά την εισαγωγή τους στην Ελλάδα είναι έως και πάνω από 278% υψηλότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους φόρους που καταβάλλονται στα αντίστοιχα καινούρια αυτοκίνητα.

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Enikonomia.gr o ΣΕΕΑΕ παρά το γεγονός πως είχε προειδοποιήσει τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και την περίφημη Ειδική Επιτροπή που ασχολείται με την φορολογία στα αυτοκίνητα δεν εισακούστηκε με αποτέλεσμα η καταγγελία στην Κομισιόν να αποτελέσει μονόδρομο.

Αλλωστε δεν είναι δυνατόν για ακριβώς ίδια αυτοκίνητα να καταβάλλονται φόροι ύψους 21.669,12 ευρώ όταν αφορά εισαγόμενο μεταχειρισμένο διετίας και μόλις 5.718,24 ευρώ όταν πρόκειται για καινούριο. Το ποσοστό διαφοράς στα ποσά τωω φόρων που έχουν καταβληθεί για δύο ίδια αυτοκίνητα ξεπερνά το 278% προς όφελος βεβαίως του καινούριου!

Αντίθετα το σημερινό καθεστώς εκτελωνισμού ευνοεί την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με ηλικίες άνω των 17 ετών τα οποία αποτελούν και «σκουπίδια» για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα το κόστος εκτελωνισμού σε ένα Daewoo Matiz μοντέλο του 1999 το οποίο έχει διανύσει πάνω από 330.000 χιλιόμετρα ανέρχεται σε μόλις 47,52 ευρώ!

Αντίστοιχα αν κάποιος εισάγει ένα μεταχειρισμένο Daihatsu Terios μοντέλο του 1999 το οποίο έχει διανύσει 285.000 χλμ. το κόστος εκτελωνισμού ανέρχεται σε μόλις 98,15 ευρώ!

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΑΕ κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης μιλώντας στο Enikonomia.gr επισήμανε πως: «Η νέα δασμολογική και φορολογική πολιτική στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κάνει απαγορευτική την εισαγωγή τους καθώς το κόστος εκτελωνισμού σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερο ακόμη και πάνω από 278% σε σχέση με το αντίστοιχο καινούριο μοντέλο».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο (άρθρο 110) απαγορεύει στα κράτη-μέλη να επιφυλάσσουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση στα προϊόντα που προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη σε σχέση με τα εγχώρια προϊόντα με στόχο να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού.

Παράλληλα να υπενθυμίσουμε πως υπάρχει και δεδικασμένο στην ΕΕ σχετικά με την υπερφορολόγηση εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων η οποία αφορά στην υπόθεση Gomes Valente, άλλη υπόθεση στη Ρουμανία, βάσει της οποίας έχει καταδικαστεί η Ελλάδα.


Τέλος Ταξινόμησης: 5.718 ευρώ στο καινούριο, 21.669 ευρώ στο εισαγόμενο μεταχειρισμένο

Ο ΣΕΕΑΕ στην καταγγελία που απέστειλε στην Κομισιόν έχει συμπεριλάβει πολλά «τρανταχτά» παραδείγματα που αποδεικνύουν την άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ εγχώριων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ειδικότερα σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της καταγγελίας που έχει το Enikonomia.gr το Τέλος Ταξινόμησης σε πάρα πολλά παραδείγματα μεταξύ εισαγόμενων μεταχειρισμένων και καινούριων είναι υψηλότερο κατά 200% ενώ σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 278%.

Ειδικότερα σε ένα μοντέλο πόλης με κινητήρα 1.200 κ.εκ. και ρύπους 100 γρ. CO2 το Τέλος Ταξινόμησης ως καινούριο σήμερα ανέρχεται σε μόλις 448,20 ευρώ.

Αν κάποιος εισάγει το ίδιο αυτοκίνητο το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε κάποιο άλλο κράτος μέλος για 12 μήνες τότε το Τέλος Ταξινόμησης ανέρχεται σε 1.344,60 ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό αύξηση του Τέλους Ταξινόμησης ανέρχεται σε 200%!

Σε άλλο μοντέλο με κινητήρα 1,6 λίτρου και ρύπους 109 γρ. CO2 το Τέλος Ταξινόμησης ως καινούριο υπολογίζεται σε 612 ευρώ.

Αν κάποιος εισάγει το ίδιο αυτοκίνητο 4ετίας τότε το Τέλος Ταξινόμησης ανέρχεται σε 1.836 ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό αύξησης στο Τέλος ταξινόμησης ανέρχεται σε 200%!

Σε ένα δίλιτρο αυτοκίνητο με ρύπους 143 γρ. CO2 το Τέλος Ταξινόμησης σήμερα 5.718,24 ευρώ.

Αν κάποιος εισάγει το ίδιο αυτοκίνητο που έχει κυκλοφορήσει για 24 μήνες σε κάποιο άλλο κράτος μέλος τότε το Τέλος Ταξινόμησης ανέρχεται σε 21.669,12 ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό αύξησης στο Τέλος Ταξινόμησης ξεπερνά το 278%!

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι υψηλοί φόροι στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα IX «οδηγούν» την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο"

Συντάξεις: Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και νέες μειώσεις θέλει το ΔΝΤ

Τα ψιλά γράμματα της απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οδηγούν σε νέο σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και λήψη νέων μέτρων που θα ικανοποιήσουν το ΔΝΤ.

Το Ταμείο θέτει θέμα μειώσεων στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς μετά το 2019, και θεωρεί ότι οι δαπάνες για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος που σήμερα είναι στο 10% του ΑΕΠ, πρέπει να μειωθούν δραστικά.

Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, το ΔΝΤ στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει, θέτει θέμα εξοικονόμησης από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κύριος Πετρόπουλος το αίτημα αυτό «δεν υπήρχε πριν» αλλά τέθηκε «πριν λίγες μέρες και αφορά το 2019». Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει πως «δεν δεχόμαστε να το συζητήσουμε ούτε τώρα ούτε για το μέλλον». Δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, διαβεβαίωσε.

Οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις σπάνε στα τρία στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόμου, που επιβάλλει ενιαίο τρόπο υπολογισμού (και επανυπολογισμού) των συντάξεων με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (ή αναλογικά μειωμένης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 20 έτη, με αναπηρική ή πρόωρα) και την απεικόνιση, σε χωριστή στήλη, της «προσωπικής διαφοράς» μεταξύ του «παλαιού» και του «νέου» ποσού της σύνταξης.

Οι συντάξεις θα αποτελούνται από τρία τμήματα:

Η ανταποδοτική σύνταξη που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
Η εθνική σύνταξη 384 ευρώ (αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης) και αναλογικά μικρότερη, αν υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αναπηρία ή χηρεία.
Η «προσωπική διαφορά» θα καταγράφεται ως το ποσό μεταξύ της αρχικής καταβαλλόμενης και της νέας σύνταξης.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και νέες μειώσεις θέλει το ΔΝΤ"

Απεργία σε όλα τα ΜΜΕ στις 7 Δεκεμβρίου

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Ενώσεις του Τύπου ΠΟΕΣΥ - ΠΟΕΠΤΥΜ - ΕΣΗΕΑ - ΕΣΗΕΜΘ - ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε - ΕΣΗΕΠΗΝ - ΕΣΠΗΤ - ΕΠΗΕΑ - ΕΠΗΕΘ - ΕΤΗΠΤΑ καλώντας τους εργαζόμενους της ενημέρωσης στις 7 Δεκεμβρίου.

Στην ανακοίνωση καλούν σύσσωμο τον κόσμο της ενημέρωσης να πάρει μέρος στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, απεργώντας στις 7 Δεκεμβρίου από 06:00 μέχρι τις 06:00 της επομένης, «υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας στη ζωή και στην υγεία που απειλούνται άμεσα».

Στη μακροσκελή ανακοίνωσή τους, οι ενώσεις επισημαίνουν επίσης ότι «οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και κυρίως οι δημοσιογράφοι, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 είναι και παραμένουν ανασφάλιστοι. Οι εργοδότες δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, όπως και η κυβέρνηση για την ασφάλιση του κλάδου. Με τον νόμο για τον ΕΦΚΑ, επέρχεται η δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας και των αποθεματικών των δημοσιογραφικών ταμείων. Χάνεται δηλαδή ακόμη και ό,τι απέμεινε από τη ληστεία του PSI.

Το αγγελιόσημο - οιονεί εργοδοτική εισφορά - που εξασφάλιζε επί δεκαετίες τη λειτουργία των ταμείων του κλάδου, έχει μετατραπεί με τον τελευταίο νόμο (Ν. 4387/2016) σε διαφημιστική δαπάνη, δηλαδή έσοδο που εισπράττουν κανάλια, ραδιόφωνα, ημερήσιος και εβδομαδιαίος Τύπος και διαδικτυακές εφαρμογές. Κάνουν ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες, που έχουν ήδη φροντίσει να τσακίσουν τα δικαιώματα και μισθούς και να βγάλουν στην ανεργία το 40% του κλάδου.

Τα δημοσιογραφικά Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) με 13 κλάδους ασφαλισμένων και λογαριασμούς ανεργίας, συγχωνεύονται από την 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό, τα ταμειακά τους διαθέσιμα, το χαρτοφυλάκιό τους (με ομόλογα και αμοιβαία) και τα αποθεματικά τους άνω των 900 εκ. ευρώ, απλώς πέφτουν στο πηγάδι της μαύρης τρύπας των άλλων Ταμείων.

Δεν λύνουν το γενικό ασφαλιστικό ζήτημα της χώρας. Αντίθετα δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα στα μέσα ενημέρωσης και στους εργαζόμενους. Ρίχνουν στον καιάδα και φορτώνουν στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου το κόστος της ασφάλισής τους. Προξενούν, έτσι, πρόσθετο κόστος 1,8 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τώρα ο προϋπολογισμός και ο Έλληνας πολίτης δεν επιβαρύνονται ούτε με ένα ευρώ για τον κλάδο των μμε.

Τα έσοδα των δημοσιογραφικών Ταμείων (πόροι, αποθεματικά, περιουσία) τα παίρνει ο ΕΦΚΑ για να καλύψει τα ελλείμματα των άλλων Ταμείων που συγχωνεύονται σε αυτόν.

Ο ΕΔΟΕΑΠ (αυτόνομος και αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός Περίθαλψης και Επικούρησης των μελών των Ενώσεων Συντακτών και των Ενώσεων Προσωπικού Εφημερίδων), με την κατάργηση του πόρου του από την κυβέρνηση, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία και κινδυνεύει με στάση πληρωμών.

Οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ, συντάκτες και διοικητικοί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, πληρώνουν απ' την τσέπη τους την δική τους αναλογία για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και την νοσοκομειακή κάλυψη, ενώ η κάλυψη των ανέργων συνεχίζεται μετ' εμποδίων. Μόνο, όμως, με τα χρήματα από τις εισφορές των ασφαλισμένων δεν διασφαλίζεται η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ και όλα είναι στον αέρα.

Τα ΤΕΑΣ (Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών) παρέχουν επικουρική ασφάλιση στους δημοσιογράφους της περιφέρειας. Χωρίς αγγελιόσημο όμως και αυτά οδηγούνται σε κλείσιμο και χάνουν την επικούρησή τους και οι συνάδελφοι της περιφέρειας.

Η κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει καμία από τις δεσμεύσεις της. Έχει δεσμευτεί να κρατήσει ανοιχτό τον ΕΔΟΕΑΠ. Πώς όμως θα συμβεί αυτό; Έχει κάνει δώρο στους εργοδότες το αγγελιόσημο. Και οι δύο σφυρίζουν αδιάφορα, διότι απλώς τους εξυπηρετεί το καθεστώς ομηρίας του κλάδου. Ταυτόχρονα, όμως, οι ιδιοκτήτες των μμε απαλλάσσονται από το κόστος της ασφάλισης.

Κάπως έτσι, μαζί με όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, διαλύεται και το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Χωρίς δημοσιογράφους, βάζουν στο γύψο και το δικαίωμα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Η συνολική και πραγματική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, προϋποθέτει αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ρύθμιση των σχέσεων εργασίας.

Μαζί με όλη την κοινωνία θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα μνημονιακά μέτρα.

Οι θέσεις μας είναι αμετακίνητες. Ο αγώνας μας για την ελευθεροτυπία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συνεχίζεται και θα ενταθεί, καθώς μοναδικός φραγμός απέναντι στις καταστροφικές επιλογές που επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές και οδηγούν στην εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων, είναι η αντίδρασή μας σε όλα τα επίπεδα, αγωνιστικά αλλά και νομικά.

Ο ΕΔΟΕΑΠ με την κατάργηση του πόρου του, από την κυβέρνηση, οδηγείται σε οικονομική ασφυξία και κινδυνεύει με στάση πληρωμών. Τα ΤΕΑΣ, χωρίς αγγελιόσημο όμως, και αυτά οδηγούνται σε κλείσιμο» καταλήγει η ανακοίνωση των συνδικαλιστικών ενώσεων στον χώρο του Τύπου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία σε όλα τα ΜΜΕ στις 7 Δεκεμβρίου "

Βολές του υπουργού Ναυτιλίας για την «αδιάλλακτη στάση της ΠΝΟ»

«Μόνο έκπληξη μπορεί να προκαλέσει η αδιάλλακτη στάση της ΠΝΟ που συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, την ώρα που η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όχι μόνο έχει πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα αιτήματα της Ομοσπονδίας, αλλά ζητάει να συνεχιστεί και ο διάλογος, για να βρεθεί οριστική λύση», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας.

Όπως σημειώνει, «σε μια περίοδο, δύσκολη για όλους και ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά και για τους νησιώτες παραγωγούς με ευπαθή προϊόντα, ο διάλογος είναι η λύση».

«Υπενθυμίζουμε, ότι ο βασικός λόγος που η ΠΝΟ άρχισε την πανελλαδική απεργία, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωσή της, στις 29/11/2016, ήταν η ενδεχόμενη αύξηση του υφιστάμενου φορολογικού καθεστώτος των κατωτέρων πληρωμάτων και των αξιωματικών, από 10% και 15% που είναι σήμερα, μέχρι και το 45%, δηλαδή η ενδεχόμενη εξομοίωσή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση περιορίστηκε σε ενδεχόμενη αύξηση της τάξεως μόλις του 3%. Ωστόσο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επανειλημμένως, τόσο σε προφορικό επίπεδο όσο και με γραπτές ανακοινώσεις, διαβεβαίωσε την ΠΝΟ, πως η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην επιβληθεί ούτε και αυτό το 3%, εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά ότι αυτό θα καταστεί εφικτό.
Η ΠΝΟ επανέρχεται σήμερα θέτοντας όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν για 10ετίες τον ναυτικό κόσμο, ζητήματα για τα οποία ο Υπουργός Ναυτιλίας της πρότεινε να ξεκινήσει ο διάλογος ξεχωριστά για κάθε θέμα, παρουσία του συναρμόδιου ανά ζήτημα Υπουργού, αποδεικνύοντας έτσι το σεβασμό που έχουν η Κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΝΑΝΠ απέναντι στα προβλήματα του Έλληνα ναυτικού.
Επίσης, η ΠΝΟ καταγγέλλει σήμερα τον Υπουργό ότι της ζήτησε να θέσει σε λειτουργία απεργοσπαστικό μηχανισμό, τη στιγμή που ο Υπουργός την κάλεσε χθες, αλλά και σήμερα, να συνεχιστεί ο διάλογος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των πιεστικών προβλημάτων μετακίνησης, το Υπουργείο οργάνωσε άμεσα και με ασφάλεια την επιστροφή όλων των μαθητών που “εγκλωβίστηκαν” στην Κρήτη, αεροπορικώς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Είναι πραγματικά σεβαστή κάθε διεκδίκηση. Θα πρέπει όμως να λαμβάνει υπόψη της και το δικαίωμα άλλων πληθυσμιακών ομάδων να μην οδηγηθούν στην καταστροφή. Για το λόγο αυτό καλούμε εκ νέου την ΠΝΟ να επανεκτιμήσει τη στάση της και να προσέλθει σε διάλογο. Εκτός βέβαια και αν οι σκοποί της είναι άλλοι.»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βολές του υπουργού Ναυτιλίας για την «αδιάλλακτη στάση της ΠΝΟ»"

Φωτιές, μολότοφ και οδοφράγματα στα Εξάρχεια

Εφιαλτικό είναι έως αυτή την ώρα το σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας: Επεισόδια με φωτιές, καταστροφές, οδοφράγματα και μολότοφ βρίσκονται εξέλιξη στα Εξάρχεια: Αντιεξουσιαστές εκσφενδονίζουν πέτρες, μολότοφ και... βεγγαλικά εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.  Στην πραγματικότητα αυτή την ώρα γίνεται πράξη το οργανωμένο σχέδιο επεισοδίων για το οποίο η αστυνομία είχε πληροφορίες εδώ και μέρες, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει. Έτσι, για μια ακόμη φορά, οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν απλώς να οριοθετήσουν τη δράση των κουκουλοφόρων εντός των στενών των Εξαρχείων, ενώ ταυτόχρονα δέχονται βροχή από μολότοφ, οι οποίες, για μια ακόμη φορά είναι «ενισχυμένες» με κόλλες και δυναμιτάκια. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 18 προσαγωγές. Οδομαχίες όμως, εξελίχθηκαν στις αντίστοιχες πορείες μνήμης στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, ενώ ένταση επικράτησε και σε άλλες πόλεις. 

Σε τρία μέτωπα εξελίσσονται αυτή την ώρα  οι οδομαχίες μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ και των αντιεξουσιαστών. Οι αναρχικοί έχουν στήσει οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη στη διασταύρωση των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας και στη οδό Σολωμου. Οι αντιεξουσιαστές ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκτοξεύουν μολότοφ, πέτρες  και φωτοβολίδες εναντιον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικές δυναμεις προς το παρόν  κρατούν αμυντική στάση. Πριν λίγη ώρα μια ομάδα περίπου 20 ατόμων βγήκε απο την οδο Διδότου στη Χαριλάου Τρικούπη και εκτόξευσαν περίπου 10 βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντιον τον αστυνομικών δυνάμεων που βρισκονταν κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. 

Ταυτόχρονα, άγνωστος αριθμός αυτοκινήτων έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός.







Η ένταση ξεκίνησε πριν καν ολοκληρωθεί η πορεία μνήμης για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς αντιεξουσιαστές είχαν στήσει οδοφράγματα και είχαν ανάψει φωτιές κοντά στο Πολυτεχνείο, ενώ η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου βρισκόταν σε εξέλιξη. Η πορεία ολοκληρώθηκε υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό και χωρίς κανένα παρατράγουδο. Ωστόσο, από την αστυνομία εκφράζονται φόβοι για την εξέλιξη τις επόμενες ώρες, καθώς στην πορεία μετέχουν με πολύ ισχυρό μπλοκ οι αντιεξουσιαστές κατευθύνθηκαν και εκείνοι  στα Εξάρχεια. 







Πάντως, και αυτή τη φορά, φαίνεται ότι επικρατεί το δόγμα «αφήστε να τα κάψουν στα Εξάρχεια», όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές είχαν εντοπισθεί περίπου 150 μολότοφ έτοιμες προς χρήση σε σπίτι στην οδό Νοταρά, ενόψει των συγκεντρώσεων για την επέτειο της δολοφονίας. 







Μολότοφ και πετροπόλεμος αυτή την ώρα στα Εξάρχεια

 














Ήδη, όμως,  επαναλαμβάνεται το σκηνικό που είχε στηθεί και στην επέτειο του Πολυτεχνείου με αντιεξουσιαστές να πηγαίνουν κατευθείαν στα Εξάρχεια και να μη μετέχουν στην πορεία, παίρνοντας έτσι, «θέσεις μάχης». Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ορισμένοι έχουν ανέβει ήδη σε ταράτσες κτιρίων, προκειμένου από εκεί να ρίχνουν αντικείμενα για να μην επιτρέπουν την προσέγγιση των αστυνομικών δυνάμεων στις εστίες της έντασης. 

Νωρίτερα, μέλη του αντιεξουαστικού χώρου,  οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια. 


Οι διαδηλωτές κινήθηκαν  από την οδό Πανεπιστημίου προς τα Χαυτεία και από εκεί μέσω της Σταδίου  έφτασαν  στη Βουλή με τελικό τους προορισμό και παλι τα Προπύλαια. Οι περισσότεροι, πάντως, όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα επιδιώξουν να φτάσουν στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην οδό Μεσολογγίου. 


Την ίδια ώρα η Αθήνα είναι αστυνομοκρατούμενη περιοχή καθώς δεκάδες κλούβες με εκατοντάδες άντρες των ΜΑΤ βρισκονται παρατεταγμένες σε καίρια σημεία ετσι ώστε να επέμβουν και να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. Συνολικά περισσότεροι απο 3.000 αστυνομικοι βρίσκονται επί ποδός στο κέντρο της Αθήνας. 




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές, μολότοφ και οδοφράγματα στα Εξάρχεια"

Δικαίωση Ψινάκη για την κάθαρση στον Μαραθώνα-έπεσαν καμπάνες

Άρχισε η κάθαρση στο δήμο Μαραθώνα, που ήταν προεκλογική «σημαία» του δημάρχου Ηλία Ψινάκη αλλά και υπόσχεση στους δημότες του.

«Καταπέλτης» ήταν απόφαση της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Γ’ τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών για τους κατηγορούμενους Ιορδάνη Λουϊζο (πρώην δήμαρχο Μαραθώνα), Καλλιόπη Πατεράκη (πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών), για το σκάνδαλο που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία του Μαραθώνα και αφορούσε κακοδιαχείριση στο δημοτικό κοιμητήριο.

Μετά την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την οποία τέθηκαν σε αργία ο πρώην δήμαρχος και η πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, το ποινικό δικαστήριο καταδίκασε του ανωτέρω κατηγορουμένους, Ιορδάνη Λουϊζο, Καλλιόπη Πατεράκη αλλά και τους Ευαγγελία Ζήση, Χαράλαμπο Εμέη και Μαρία Ζαφειροπούλου, σε ποινές φυλάκισης με αναστολή, ενώ τον Αθανάσιο Ζέρβα σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους κατηγορουμένους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε καν αυτό του πρότερου έντιμου βίου.

Συγκεκριμένα οι ποινές που επεβλήθησαν:

Ιορδάνης Λουϊζος (πρώην δήμαρχος): Ποινή φυλάκισης 1 έτους και 10 μηνών με αναστολή, για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση

Καλλιόπη Πατεράκη (πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών): Ποινή φυλάκισης 1 έτους και 8 μηνών με αναστολή, για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση

Ευαγγελία Ζήση: Ποινή φυλάκισης 1 έτους και 6 μηνών με αναστολή, για παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση και πλαστογραφία

Χαράλαμπος Εμέης: Ποινή φυλάκισης 1 έτους και 2 μηνών με αναστολή, για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση

Μαρία Ζαφειροπούλου: Ποινή φυλάκισης 1 έτους και 8 μηνών με αναστολή, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση και πλαστογραφία

Αθανάσιος Ζέρβας: Ποινή φυλάκισης 1 έτους και 2 μηνών χωρίς αναστολή, για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση

Στους Ιορδάνη Λουϊζο, Καλλιόπη Πατεράκη, Ευαγγελία Ζήση, Αθανάσιο Ζέρβα και Χαράλαμπο Εμέη, επεβλήθη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο. Ποινή που ενέχει ιδιαίτερη πολιτική απαξία.

Ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Χατζηγιάννης εκπροσώπησε 2 από τους κατηγορούμενους οι οποίοι καταδικάστηκαν για ψευδή βεβαίωση και πλαστογραφία, σε βάρος του δήμου Μαραθώνα, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (!!!)

Ποινές και από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Υπενθυμίζεται πως έχουν τεθεί, επίσης, σε αργία με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της αποκεντρωμένης διοίκησης, ο πρώην δήμαρχος Ιορδάνης Λουϊζος και η πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Καλλιόπη Πατεράκη για τα δύο σκάνδαλα, που αφορούν στο κοιμητήριο.

Μάλιστα, το πειθαρχικό συμβούλιο της αποκεντρωμένης διοίκησης επέβαλε την ανώτατη πειθαρχική ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ σε αιρετό, 6 μηνών για δόλο.

Σύμφωνα με τη συνεδρίαση στις 25/11/2016 και την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου επιβάλλεται ποινή αργίας 6 μηνών από δόλο στους εγκαλούμενους Ιορδάνη Λουίζο και Καλλιόπη Πατεράκη (κατά πλειοψηφία).

Συγκεκριμένα:

Αναφορικά με τον εγκαλούμενο Ιορδάνη Λουίζο για: Παράβαση διατάξεων σχετικά με απευθείας αναθέσεις προμηθειών – εργασιών, χρηματοδότησης λειτουργικών δαπανών, συλλόγων, παραχώρησης χώρων που δεν ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου Μαραθώνος

Αναφορικά με την εγκαλούμενη Καλλιόπη Πατεράκη για: Τα ως άνω αναφερόμενα στον εγκαλούμενο Ιορδάνη Λουίζο και επιπλέον συμμετοχή σε συνεδριάσεις ανάθεσης προμηθειών σε συγγενή Β’ βαθμού.

Επίσης στη συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε ομόφωνα να υποβληθεί, στους ανωτέρω, ποινή αργίας 3 μηνών από βαριά αμέλεια, αναφορικά με την ανάθεση εκμετάλλευσης του κυλικείου του Κοιμητηρίου Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνος.

paraskhnio
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαίωση Ψινάκη για την κάθαρση στον Μαραθώνα-έπεσαν καμπάνες"

Επανεξελέγη η Μέρκελ στην ηγεσία του CDU

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανεξελέγη με ποσοστό 89,5% των ψήφων των συνέδρων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην ηγεσία του κόμματος.

Μοναδική υποψήφια για την προεδρία της CDU, το ποσοστό που έλαβε η καγκελάριος ήταν μικρότερο από το 96,7% που συγκέντρωσε στην τελευταία της εκλογή στην ηγεσία του κόμματος πριν από δύο χρόνια.

Το μικρότερο ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στην αντίστοιχη ψηφοφορία ήταν το 2004 με το 88,4%.

Έπειτα από 11 χρόνια στην καγκελαρία, η κ. Μέρκελ έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ παραμονής στην εξουσία μεταξύ των ηγετών της Δύσης, αλλά απειλεί πλέον και τα εθνικά ρεκόρ του Κόνραντ Αντενάουερ (14 χρόνια) και του Χέλμουτ Κολ (16 χρόνια).

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανεξελέγη η Μέρκελ στην ηγεσία του CDU"

Η περιπέτεια ενός πατέρα έξι παιδιών που φυλακίστηκε ενώ ήταν τελικά αθώος

Έζησε και βιώνει ακόμα μια πρωτόγνωρη περιπέτεια. Πατέρας έξι παιδιών κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε ως ιδιοκτήτης καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, για να αποδειχθεί μετά από εννέα χρόνια δικαστικών περιπετειών και δύο ετών εγκλεισμού του σε σωφρονιστικό κατάστημα της Κρήτης, ότι είναι αθώος.

Δικαστική πλάνη ή μια απόφαση η οποία πάρθηκε ελλείψει στοιχείων και ψευδομαρτυριών. Όπως και να έχει ο Χαραλάμπος Μακρυλάκης, βίωσε έναν πρωτόγνωρο εφιάλτη ο οποίος τον οδήγησε στην οικονομική καταστροφή και στην κοινωνική απαξίωση. Μάλιστα αν και ο ίδιος τελικά αθωώθηκε οι πραγματικοί ένοχοι όπως καταγγέλλει δεν λογοδότησαν ποτέ απέναντι στη δικαιοσύνη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις τέσσερις Αυγούστου του 2004 στην περιοχή Άνω Βαλσαμόνερο του νομού Χανίων της Κρήτης ανακαλύφθηκε μια μεγάλη χασισοφυτεία. Εφόσον τα δενδρύλια καταστράφηκαν ο ιδιοκτήτης της έκτασης ζήτησε από τον κτηνοτρόφο Χαράλαμπο Μακρυλάκη να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη έκταση για χώρο τροφής των προβάτων του, όπως κι έγινε. Περίπου, δυο χρόνια αργότερα ορίστηκε η πρώτη δίκη προκειμένου να τιμωρηθούν οι δράστες.  Κατηγορούμενος ήταν και ο πατέρας των έξι παιδιών. Η δίκη αναβλήθηκε πολλές φορές και συγκεκριμένα στις 15-12-2006, 21-9-2007, 22-10-2007,13-6-2008,13-2-2009,04-12-2009,14-5-2010, 21-1-2011 και στις 21-10-2011, με τον κτηνοτρόφο να παραμένει υπόδικος για επτά ολόκληρα χρόνια. 

Τελικά πραγματοποιήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων των Χανιών την 1η Νοεμβρίου του 2011. Όλοι οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Χαράλαμπος Μακρυλάκης νοίκιασε την επίμαχη έκταση, σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν που οι αστυνομικοί αποκάλυψαν την παράνομη καλλιέργεια, ενώ ταυτόχρονα τόνισαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ακροαματικής διαδικασίας ότι δεν είδαν ποτέ τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο να κινείται στην περιοχή και να δραστηριοποιείται στο κτήμα. 

Ωστόσο ο πέλεκυς της δικαιοσύνης ήταν βαρύς για τον πατέρα των έξι ανήλικων παιδιών. Τιμωρήθηκε με ποινή κάθειρξης 18 ετών, επιβολή προστίμου της τάξεως των 300.000 ευρώ και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.. “Ούτε που είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα γινόταν αυτό. Ήμουν αθώος. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του πρώτου δικαστηρίου, δεν κατάλαβα τίποτα. Ήταν κεραυνός. Βρέθηκα με τις χειροπέδες και στην κλούβα για την φυλακή. Μας διέλυσαν. Η γυναίκα μου υπέστη σοκ. Άφησα πίσω έξι παιδιά, το μεγαλύτερο δέκα ετών και το μικρότερο τριών. Αν ζούσαμε σε κάποια μεγαλούπολη, θα είχαν πεθάνει. Την οικογένεια μου την βοήθησε όλη η τοπική κοινωνία και η εκκλησία γιατί γνώριζαν ποιος είμαι και τί πραγματικά είχε συμβεί”, αναφέρει ο Χαράλαμπος Μακρυλάκης.

Ο Χανιώτης κτηνοτρόφος όμως έκανε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης κι έτσι προς τα τέλη του 2013 βρέθηκε και πάλι ενώπιον των δικαστών. Το Οκτώβριο του 2013 αθωώθηκε, καθώς στο δικαστήριο προσκόμισε έγγραφα που αποδείκνυαν ότι οι μάρτυρες κατηγορίας κατά της πρώτης δίκης είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν ως χασισσοκαλλιεργητές τις ίδιας φυτείας.
Ταυτόχρονα ο Χαράλαμπος Μακρυλάκης έκανε αίτηση αποζημίωσης, ενώ ο εισαγγελέας από την πλευρά του ζήτησε την αναίρεση της στον Άρειο Πάγο. 





Το Ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε τον κτηνοτρόφο, με αποτέλεσμα ο αθώος πλέον πατέρας των έξι παιδιών να προχωρήσει σε δεύτερη αίτηση αποζημίωσης. Το εφετείο Χανίων όμως έκρινε την μεν πρώτη αίτηση ως πρόωρη και τη δεύτερη ως εκπρόθεσμη. ''Το παιχνίδι των ημερομηνιών εις βάρος μου με οδήγησε να κάνω αναίρεση και στις δύο αποφάσεις και να προσφύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.Οικονομικά καταστράφηκα και ξεκινάω από το μηδέν. Οικογενειακά διαλύθηκα και δεν μπορώ να δω πλέον τα παιδιά μου. Κοινωνικά θα έχω πάντα το στίγμα του φυλακισμένου.Ψυχολογικά νιώθω νεκρός Δεν μπορώ να το δεχτώ και να μην έχει απολογηθεί κανείς, ούτε καν να έχουν στρέψει την έρευνα στους πραγματικούς δράστες. Άρα δεν τους ενδιαφέρει η τιμωρία των πραγματικών αλλά μόνο τα εξιλαστήρια θύματα; Σε αυτή δικαιοσύνη πως μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη;

Και αν εγώ και κάποιοι άλλοι από καθαρή σύμπτωση βρήκαν τα ακράδαντα στοιχεία για να αποδείξουν την αθωότητά τους τότε πόσοι άλλοι άδικα έμειναν δικασμένοι χωρίς να μπορέσουν ποτέ να βρουν το δίκιο τους σε μια δικαιοσύνη η οποία θα έπρεπε να αποδείξει την ενοχή και όχι αυτοί την αθωότητά τους; Αυτά τα εγκλήματα δεν τιμωρούνται;'', λέει ο Χαράλαμπος Μακρυλάκης.

Το αποφυλακιστήριο του Χαράλαμπου Μακρυλάκη


Χαράλαμπος Μακρυλάκης



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η περιπέτεια ενός πατέρα έξι παιδιών που φυλακίστηκε ενώ ήταν τελικά αθώος"

Συνήγορος του Καταναλωτή: 32% περισσότερες καταγγελίες

Τις ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή» για τα έτη 2014 και 2015 παρουσίασαν σήμερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής της Αρχής κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, η αναπληρώτρια Αθηνά Κοντογιάννη και η βοηθός Βασιλική Μπώλου.

Ο κ. Ζαγορίτης, αφού ανέλυσε τις δράσεις της Ανεξάρτητης Αρχής και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας για τα έτη 2014 και 2015, αναφέρθηκε στα σπουδαιότερα θέματα που απασχόλησαν την Αρχή και ειδικότερα στις υποθέσεις που αφορούσαν στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες), της ενέργειας και ύδρευσης, καθώς και των τηλεπικοινωνιών, τομείς που δέχθηκαν τον μεγαλύτερο όγκο καταγγελιών από την πλευρά των καταναλωτών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε ότι η Αρχή το προηγούμενο χρονικό διάστημα δέχθηκε 32% περισσότερες καταγγελίες και αιτήματα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών από όλο το φάσμα των επιχειρηματικών κλάδων, εγχώριων και διασυνοριακών, τα οποία, στην πλειοψηφία τους, επιλύθηκαν σε ποσοστό άνω του 80%. Υπογράμμισε ότι οι αναφορές κατά τραπεζών αυξήθηκαν κατά 59,2% σε σχέση με το προηγούμενο ενδεκάμηνο και επεσήμανε, ότι, ιδίως οι τράπεζες, πρέπει, κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευελιξία και να κάνουν βιώσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις, κυρίως για τις περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν πραγματικά μειωμένη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Λ. Ζαγορίτης έδωσε, τέλος, έμφαση στη συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής στην προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης και του φιλικού εξωδικαστικού συμβιβασμού, ανάμεσα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τους πολίτες όσο και από τις επιχειρήσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Καταναλωτή: 32% περισσότερες καταγγελίες"

Αποζημίωση 800.000 ευρώ δίνει το κράτος στην οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Οκτώ χρόνια μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επικύρωσε αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ στην οικογένεια του.

Συγκεκριμένα, το 2013 η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τζαλικιάν και η αδερφή του, κατέθεσαν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ζητώντας από το Ελληνικό Δημόσιο να τους καταβάλλει αποζημίωση ως ψυχική οδύνη για την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, 2 εκατ. ευρώ στη μητέρα του και 700.000 ευρώ στην αδερφή του.

Τελικά το 2015 το Διοικητικό Πρωτοδικείο με απόφασή του, επιδίκασε 900.000 ευρώ ως ψυχική οδύνη στους οικείους του εκλιπόντος και συγκεκριμένα 650.000 ευρώ στη μητέρα του και 250.000 ευρώ στην αδερφή του. Κατά της συγκεκριμένης απόφασης ασκήθηκαν εφέσεις και από τις δύο πλευρές.

Εν συνεχεία η μητέρα και η αδερφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έκαναν αίτηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς υποχωρώντας κατά 100.000 ευρώ από το αρχικό συνολικό ποσό που είχε επιδικάσει το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Με αυτή την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «έκλεισε» το αστικό μέρος της υπόθεσης για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση 800.000 ευρώ δίνει το κράτος στην οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου "

Ο επαγγελματικός κόσμος της Χίου καταθέτει τις ταμειακές του στην Εφορία

Στο τείχος που στήνει η κυβέρνηση ακόμα και για στοιχειώδη διάλογο για το θέμα του Φ.Π.Α., ο επαγγελματικός κόσμος της Χίου και του Βορείου Αιγαίου αντιτάσσει δυναμισμό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, με απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Χίου καλούνται όλοι οι έμποροι και επαγγελματίες του νησιού να καταθέσουν συμβολικά την ταμειακή μηχανή τους στην ΔΟΥ Χίου μεθαύριο Πέμπτη, ημέρα προκαθορισμένης απεργιακής κινητοποίησης από ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η κίνηση θα έχει και προειδοποιητικό χαρακτήρα, καθώς οι ταμειακές θα επιστραφούν στη θέση τους. Στην περίπτωση όμως κατά την οποία στο μεσοδιάστημα ως την αρχή του 2017 η κυβέρνηση δεν παρατείνει την εφαρμογή των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα νησιά, μαζικά και οργανωμένα οι επαγγελματοβιοτεχνικές ενώσεις θα καλέσουν τα μέλη τους να καταθέσουν μόνιμα και οριστικά τις ταμειακές τους, ως έσχατη λύση αντίδρασης στην απώλεια και της τελευταίας ένδειξης σεβασμού στην ιδιαιτερότητα των νησιών και των οικονομιών τους.

Και στη Μυτιλήνη

Μολονότι η απόφαση ελήφθη χθες … τηλεφωνικά από τα μέλη της διοίκησης του ΟΕΒΕ, καθώς στην προγραμματισμένη συνεδρίαση εμφανίστηκαν μόλις 3 άτομα, έγιναν οι απαραίτητες επαφές και με την Ομοσπονδία της Λέσβου για μια παρόμοια αντίδραση και στο γειτονικό νησί.

Τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας θεωρούν ότι η πρόγευση δυναμικής αντίδρασης θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της και ζητούν από τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους της Χίου να συμμετέχουν στην συμβολική κατάθεση των ταμειακών την Πέμπτη στην Εφορία. Για το σκοπό αυτό άλλωστε σε λίγη ώρα από τώρα παραχωρούν συνέντευξη Τύπου για πιο πλατιά ενημέρωση για τις προγραμματισμένες κινήσεις τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο επαγγελματικός κόσμος της Χίου καταθέτει τις ταμειακές του στην Εφορία"

Χουλιαράκης: Τροχοπέδη το ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ακόμα και πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας σήμερα στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται και κάνει ό,τι μπορεί για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Υπενθύμισε, δε, πως τρία είναι τα θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να κλείσουν τις επόμενες ημέρες, ει δυνατόν πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). «Το πρώτο θέμα είναι το δημοσιονομικό, όπου υπάρχει ήδη σημαντική σύγκλιση απόψεων, το δεύτερο είναι η Ενέργεια και το τρίτο και "πιο ακανθώδες" είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Ειδικότερα, σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι τα επίμαχα σημεία είναι:

- το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων,
- το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και
- ο συνδικαλιστικός νόμος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει τη μεταρρύθμιση του 2012 (όσον αφορά τον κατώτατο μισθό), αλλά να τη διορθώσει.

Σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για το πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, απάντησε ότι «αυτό μπορεί να συμβεί υπό δύο προϋποθέσεις: Η μία είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η δεύτερη είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι προς το οποίο βοήθησε η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αν και χρειαζόμαστε περισσότερα».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μειώσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για σταδιακή πρόσβαση στις αγορές, συμβάλλοντας επίσης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλιαράκης: Τροχοπέδη το ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης"

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς των μαθητών που εγκλωβίστηκαν στην Κρήτη

Δωρεάν μεταφέρονται από το πρωί της Τρίτης οι εκδρομείς μαθητές και μαθήτριες που είχαν «εγκλωβιστεί» στην Κρήτη λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να επιστρέψουν αεροπορικώς μετά από συνεργασία του υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη συμβολή του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι διενέργησαν τις επαφές με τις τρεις αεροπορικές εταιρείες για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών.

Οι γονείς των μαθητών μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στις Λιμενικές Αρχές Ηρακλείου (τηλ. 2813 406910 - 12) και Χανίων (τηλ. 28210 89240 και 28210 52777), που έχουν αναλάβει τον συντονισμό της αναχώρησης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς των μαθητών που εγκλωβίστηκαν στην Κρήτη "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news