facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Στο ΤΑΧΙS τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 - Αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι

Αναρτήθηκαν την Τρίτη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr του TAXIS, τα ειδοποιητήριά για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας οχημάτων του 2017.

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με φέτος όπως ήδη έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή με τους προσωπικούς τους κωδικούς προκειμένου να ενημερωθούν για τα τέλη που τους αναλογούν και με βάση την ταυτότητα οφειλής να τα καταβάλουν ώς την 31 Δεκεμβρίου 2016.

Σημειώνεται ότι τυχόν εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών επιβαρύνεται με πρόστιμο ισόποσο με την αξία τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΤΑΧΙS τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 - Αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι "

«Ελληνάρες»: Ασφαλτόστρωσαν δρόμο χωρίς να μετακινήσουν ΙΧ και κάδους [εικόνες[

Ενα μοναδικό φαινόμενο αντίκρυσαν οι κάτοικοι του Ρεθύμνου: Ο δήμος ασφαλτόστρωσε έναν δρόμο αλλά δεν ειδοποίησε τους περίοικους να απομακρύνουν τα ΙΧ τους. Ετσι οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά τις εργασίες, αφήνοντας... κενά εκεί όπου ήταν παρκαρισμένα ΙΧ και κάδοι.
Το περιστατικό συνέβη στην οδό Επ. Μαρούλη. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής οι δημοτικές αρχές δεν τους ειδοποίησαν εγκαίρως ώστε να μετακινήσουν τα οχήματά τους, προκειμένου να εκτελεστούν κανονικά οι εργασίες. Με αποτέλεσμα ο δήμος να κάνει την ασφαλτόστρωση στον δρόμο, ωστόσο το νέο οδόστρωμα πέρασε ... δίπλα από τα αυτοκίνητα και τους κάδους σκουπιδιών!
Από σήμερα το Ρέθυμνο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έκανε την πρώτη ασφαλτόστρωση στον κόσμο, χωρίς να μετακινηθούν αυτοκίνητα!
Δείτε τις φωτογραφίες:
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ελληνάρες»: Ασφαλτόστρωσαν δρόμο χωρίς να μετακινήσουν ΙΧ και κάδους [εικόνες[ "

Ντάισελμπλουμ: Εχουμε έτοιμα μέτρα για το χρέος το 2018

«Οι θεσμοί έκλεισαν την πρώτη αξιολόγηση και εφαρμόστηκε μια εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων», σχολίασε ο Γερούν Ντάισελμπουμ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.

Όπως είπε, με βάση την απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με στόχο την εφαρμογή τους «από τώρα έως το τέλος του προγράμματος το 2018».

Ελπίζω στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (Staff Level Agreement), «ή αυτή να είναι εφικτή (within reach)».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, «το θέμα της εμπιστοσύνης είναι σημαντικό», τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις. Η βιωσιμότητα τους χρέους είναι σημαντικός παράγοντας. «Αν ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος, αυτό θα επηρεάσει τη ροή επενδύσεων».

Εχουμε δεσμευτεί να κάνουμε περισσότερα αλλά πρέπει να υπάρξει δέσμευση τόσο από τη χώρα ότι δεν θα επιτρέψει «να γυρίσει πίσω», όσο και από τους εταίρους, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, δήλωσε ότι πρέπει να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις και αυτό θα είναι ένα σημαντικό θέμα στο Eurogroup.

Το ΔΝΤ έχει επιχείρημα όταν λέει ότι το 3,5% είναι «τεράστιο βάρος» και πρέπει να το δούμε, αλλά υπάρχει και πλευρά που λέει ότι είναι απαραίτητο για να πληρούνται οι απαιτήσεις από το stability pack.

Όπως είπε, θα ακούσουμε από τον ESM πόσο θα ωφελήσει το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, έχουμε έτοιμα κάποια επιπλέον μέτρα για μετά το 2018 και θα μας ρωτήσει το ΔΝΤ πόσο δεσμευμένοι είμαστε σε αυτό. «Είναι μια δίκαια ερώτηση και θα το συζητήσουμε».

Πρέπει να χτίσουμε στη θετική συγκυρία και ατμόσφαιρα και να κάνουμε βήματα μπροστά. Κάποιοι θέλουν να πάνε γρηγορότερα, κάποιοι ίσως δεν θέλουν να κάνουν καθόλου βήματα, θα πιέσω λίγο να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα, κατέληξε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Εχουμε έτοιμα μέτρα για το χρέος το 2018"

Εργαζόμενοι MEGA: Την Παρασκευή τελειώνει η ανοχή για τα δεδουλευμένα

Στη σημερινή κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του MEGA έγιναν δεκτοί από τον κύριο Έκτορα Κιμωνίδη, εκπρόσωπο του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Ο κύριος Κιμωνίδης ενημέρωσε τους εκπροσώπους μας, ότι η περίφημη επιστολή με τις επιπλέον εξασφαλίσεις, έχει ήδη σταλεί στις τράπεζες υπογεγραμμένη και από τους τρεις βασικούς μετόχους της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. Ως εκ τούτου, είναι αισιόδοξος ότι σύντομα θα αποδεσμευτεί το ποσό που αντιστοιχεί στους δύο μισθούς από τους συνολικά εφτά οφειλόμενους. Ωστόσο σημείωσε, ότι σε περίπτωση που η διαδικασία «κολλήσει» από τις τράπεζες, δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος καταβολής των δύο μισθών.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι το όριο αντοχής εξαντλείται στο τέλος αυτής της εβδομάδας και ότι από Δευτέρα 5/12/2016 οι εργαζόμενοι του MEGA θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κάτι για το οποίο ο κύριος Κιμωνίδης ήταν ήδη ενήμερος.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. και την ομαλή συνέχεια του σταθμού, ο εκπρόσωπος του ομίλου Βαρδινογιάννη διατύπωσε την πάγια θέση ότι ο όμιλος παραμένει «παθητικός επενδυτής». Δεν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπόνηση κάποιου επιχειρησιακού σχεδίου (business plan) για τη σωτηρία της εταιρείας, αλλά δεν πρόκειται και να αρνηθεί τη συμμετοχή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, εφόσον ένα βιώσιμο σχέδιο προταθεί από τους άλλους δύο βασικούς μετόχους.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του MEGA συνεχίζονται αύριο Τετάρτη, στις 11.00 έξω από τα γραφεία της εταιρείας ΠΗΓΑΣΟΣ (σημείο συγκέντρωσης Μπενάκη 5, Χαλάνδρι).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι MEGA: Την Παρασκευή τελειώνει η ανοχή για τα δεδουλευμένα"

Παπαδημητρίου: Δεν καταργείται η εφαρμογή του GPS στην αγορά καυσίμων

Δεν καταργείται, άλλα αντίθετα επιβάλλεται, η εφαρμογή του συστήματος GPS στα βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, μετά τις έντονες αντιδράσεις στην Βουλή, αλλά και τα δημοσιεύματα, που έκαναν λόγο για κατάργηση της υπουργικής απόφασης του 2012 που καθιστούσε υποχρεωτική την εγκατάσταση προκειμένου να ελεγχθεί το λαθρεμπόριο. Η μόνη αλλαγή, ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, αφορά τον υπόχρεο καταβολής του κόστους εγκατάστασης του συστήματος. Πλέον θα επιβαρύνεται και η εταιρεία πετρελαιοειδών. Σημειώνεται ότι στο πολυνομοσχέδιο για την απλοποίηση της σύστασης επιχειρήσεων, που υπερψηφίστηκε, πέραν της ΧΑ, και του ΚΚΕ καταψήφισε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξαιτίας των άρθρων 15 και 23 (πρώην 24) σχετικά με την εγκατάσταση του GPS στα βυτιοφόρα.

«Μέχρι σήμερα το εν λόγω κόστος καταβαλλόταν υποχρεωτικά από τον ιδιοκτήτη ή μισθωτή του οχήματος. Με την τροποποίηση που κατέθεσε η κυβέρνηση ο ιδιοκτήτης ή μισθωτής δεν θα επιβαρύνεται αυτομάτως με αυτό το κόστος, αλλά θα μπορεί να διαπραγματεύεται επί του θέματος με την εταιρεία χονδρικής εμπορίας καυσίμων» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

«Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η συμβατική ελευθερία των μερών, προστατεύεται το αδύναμο μέρος της συμβατικής σχέσης (ο μεταφορέας) και δεν μειώνεται επ’ ουδενί το υφιστάμενο επίπεδο παρακολούθησης της διαδρομής των καυσίμων. Αντιθέτως, αυξάνεται η ευελιξία για μεταφορείς και εταιρείες χονδρικής εμπορίας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ταύτιζαν τη λειτουργία των εποπτικών μηχανισμών του κράτους με αυξημένο διοικητικό βάρος για την υγιή επιχειρηματικότητα. Η διάταξη που κατέθεσε η κυβέρνηση, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να δοθεί τέλος σε αυτή τη στρέβλωση» ανέφερε.

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει κάθε μηχανισμό καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων» τονίζεται εξάλλου από το υπουργείο Οικονομικών.

Να διευκρινιστεί σαφώς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας ότι η νέα ρύθμιση για την τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα διακίνησης καύσιμων δεν θα αίρει την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής του μέτρου που έχει ψηφιστεί από το 2012 ζήτησαν το μεσημέρι στη Βουλή Χρήστος Σταϊκούρας τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ άλλα και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μέσω του ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, το πρωί υπήρξε και ένταση στην εθνική αντιπροσωπεία, με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου να χαρακτηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία «βαποράκια συμφερόντων».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημητρίου: Δεν καταργείται η εφαρμογή του GPS στην αγορά καυσίμων "

Μερική απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στην Ολλανδία

H Κάτω Βουλή του ολλανδικού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα, Τρίτη, την απαγόρευση των ισλαμικών ενδυμάτων που καλύπτουν το πρόσωπο, όπως τις μπούρκες και τα νικάμπ, σε ορισμένους δημόσιους χώρους.

Με αυτήν την απόφαση, η Ολλανδία γίνεται η τελευταία χώρα της ΕΕ που επιβάλει περιορισμούς στα ενδύματα που φορούν οι μουσουλμάνες.

«Ο νόμος ψηφίστηκε» διαβεβαίωσε η πρόεδρος της κάτω βουλής του κοινοβουλίου Καντίτζα Αρίμπ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί και από την Γερουσία, απαγορεύει στις μουσουλμάνες να φορούν μπούρκα σε χώρους όπως κυβερνητικά κτίρια, δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία και νοσοκομεία.

Λίγες γυναίκες στην Ολλανδία επιλέγουν τέτοιου είδους ενδύματα, ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν εδώ και χρόνια ψηλά στην ατζέντα, με το αντιισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Μαρτίου, να ζητά την πλήρη απαγόρευση.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μερική απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στην Ολλανδία"

Νέο ατσάλινο κέλυφος τοποθετήθηκε πάνω από τον αντιδραστήρα Νο4 του Τσερνόμπιλ

Ο αντιδραστήρας Νο4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ καλύπτεται πλέον από ένα ατσάλινο κατασκεύασμα, σχεδιασμένο για την αποφυγή διαρροών ραδιενεργού υλικού. Το ίδιο προστατεύει και την ήδη υπάρχουσα σαρκοφάγο που είχε κατασκευαστεί πριν από τριάντα χρόνια και η οποία κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Το νέο ατσάλινο κέλυφος κατασκευάστηκε από τον όμιλο γαλλικών εταιρειών Novarka και κόστισε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία κάλυψαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και διεθνείς χορηγοί. Πριν την τοποθέτησή του πάνω από τον αντιδραστήρα, δεκάδες χιλιάδες τόνοι ραδιενεργού χώματος απομακρύνθηκαν από την περιοχή και στο σημείο τοποθετήθηκε νέο, καθαρό χώμα.

«(Η σαρκοφάγος) σχεδιάστηκε πριν από 30 χρόνια για να προστατεύει το Κίεβο, την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο από την πυρηνική μόλυνση. Τριάντα χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε εδώ, σε απόσταση 100 μέτρων από τον αντιδραστήρα Νο. 4 και μπορούμε να πούμε ότι αυτή η νέα ιστορική κατασκευή ολοκληρώθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986 στην κωμόπολη Πρυπιάτ της Ουκρανίας, όταν σημειώθηκαν εκρήξεις στον αντιδραστήρα Νο4. Το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά τμήμα του εργοστασίου και να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών ουσιών.

Στο σημείο πέθαναν επιτόπου δύο από τους εργάτες του σταθμού, ενώ μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Ακόμα, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ατσάλινο κέλυφος τοποθετήθηκε πάνω από τον αντιδραστήρα Νο4 του Τσερνόμπιλ"

Θ. Γιαννόπουλος για ΚΕΕΛΠΝΟ: Με έδιωξαν γιατί δεν ήθελα να παρανομήσω

Στα αίτια της απομάκρυνσής του από τη θέση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ και της αντικατάστασής του από τον κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ αναφέρθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

«Διαφωνούσα με παρεμβάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η προϊσταμένη αρχή ήθελε να παρανομήσω με τη διαδικασία του διαγωνισμού για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ. Η διαδικασία δεν ήταν σύννομη και αυτό θα αποδειχθεί σύντομα. Δυόμισι χιλιάδες φάκελοι έφυγαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και πήγαν στην Αριστοτέλους, στο υπουργείο Υγείας» δήλωσε.

Όπως είπε, έχει προσφύγει εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο αναμένεται να ορίσει δικάσιμο. «Η αντικατάστασή μου και τις δύο φορές είναι μία νομική ιστορία και θα έχει και το αφήγημά της. Ο αντικαταστάτης μου», συνέχισε αναφερόμενος στον νυν πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ρόζενμπεργκ, «είναι προσωπικός μου φίλος. Ήμασταν μαζί 40 χρόνια γι' αυτό δεν μπαίνω στη λογική δηλητηρίασης της σχέσης μας».

Κατά τα άλλα, ο κ. Γιαννόπουλος έκανε έναν απολογισμό πεπραγμένων κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως είπε, το 2015-16 προχώρησε στην εφαρμογή:
* Σύγχρονου - εναρμονισμένου στρατηγικού σχεδίου δράσεων για την προστασία της δημόσιας Υγείας βάσει των αρμοδιοτήτων του ΚΕΕΛΠΝΟ (πρόσληψη, επιτήρηση - καταγραφή και παρέμβαση για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση λοιμωδών και μη λοιμωδών νοσημάτων), αλλά και υλοποίηση νέων στοχευμένων δράσεων για την υποβοήθηση αντιμετώπισης του αυξημένου προσφυγικού κύματος και της προκαλούμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

* Σύγχρονου οικονομετρικού μοντέλου. Εξορθολογισμός των οικονομικών του οργανισμού με σταθερή βελτίωση των δεικτών και με οικονομίες κλίμακας σε επίπεδο οργανογράμματος (έμψυχο δυναμικό που αξιοποιείται και βρίσκεται σε εσωτερική κινητικότητα) και δαπανών.

* Νέου μοντέλου δραστηριοτήτων του οργανισμού με δράσεις και πρωτοβουλίες πέραν της πρόληψης, του ελέγχου και της προστασίας της δημόσιας Υγείας, που μέχρι τώρα δεν είχαν αναληφθεί, όπως στο χώρο της πρόνοιας και της περίθαλψης αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Γιαννόπουλος για ΚΕΕΛΠΝΟ: Με έδιωξαν γιατί δεν ήθελα να παρανομήσω"

Εκτός ορίων ο Ερντογάν: Θέτει θέμα σημαίας της Κύπρου και μιλά για αίμα Τούρκων ηρώων στο νησί!

Για «ροκάνισμα» του χρόνου ως προς την επίλυση του Κυπριακού έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά την 7η Σύνοδο του Βοσπόρου.

Παράλληλα, κλιμακώνοντας την αλυτρωτική ρητορική του, έφτασε μέχρις σημείου να αμφισβητήσει τη σημαία της Κύπρου, με την οποία η Λευκωσία λαμβάνει μέρος στις συνόδους της ΕΕ και τα διεθνή φόρα.

Υποστήριξε, δε, ότι στην Κύπρο υπάρχει αίμα Τούρκων ηρώων (!) και έτσι η Άγκυρα δεν μπορεί να συναινέσει στην παραχώρηση της εδαφικής κυριαρχίας εξ ολοκλήρου στους Ελληνοκυπρίους.

«Μας λένε "εσείς δώστε την Κύπρο σε μας και μην ανακατεύεστε σε τίποτα". Αυτός είναι ο στόχος. Για μια στιγμή. Σε αυτά τα μέρη υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι να δώσουμε;» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν και συνέχισε την ομιλία του, αναφερόμενος στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

«Χωρίς να ντρέπονται και χωρίς να βαριούνται, έρχονται στις συνόδους της ΕΕ με την σημαία που συμμετέχει ολόκληρο το νησί. Κατ' αρχήν τέτοια σημαία δεν μπορείτε να έχετε. Εδώ υπάρχει μια "ΤΔΒΚ". Εσύ είσαι διοίκηση νοτίου Κύπρου. Στον Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία. Αυτό είναι ασέβεια» τόνισε, θέτοντας ζήτημα ακόμα και για τις συνόδους της ΕΕ, όπου υπάρχει η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η ΤΔΒΚ αποκαλείται «ψευδοκράτος».

Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να φτάσουν κάπου οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, είπε μεταξυ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι «αυτά τα εδάφη είναι δικά μας και θα τα διοικούμε εξ ολοκλήρου όλα», τότε αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Επιβεβαίωσε, δε, την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση.

Η αντίδραση της Αθήνας

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Στράτος Ευθυμίου, δήλωσε τα εξής: «Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει τον θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς, που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ορίων ο Ερντογάν: Θέτει θέμα σημαίας της Κύπρου και μιλά για αίμα Τούρκων ηρώων στο νησί!"

DW:Θέμα «Τσαμουριάς» θέτει πάλι ο Έντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αναφέρεται για μία ακόμη φορά στην αποκαλούμενη «Τσαμουριά». Παράλληλα, μιλώντας στη DW, εκφράζει την αισιοδοξία του για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της διευθύντριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της DW, Άντελχαιντ Φάιλκε,  ο Έντι Ράμα αναφέρει τα εξής: «Μιλάμε για ένα ζήτημα που αφορά ένα τμήμα του αλβανικού πληθυσμού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και ο υπόλοιπος αλβανικός πληθυσμός σε σχέση με το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην Ελλάδα. Δικαίως αισθάνεται ότι έχει υποστεί διακρίσεις αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, καθώς υπήρξε αδράνεια στην επίλυση του ζητήματος, η οποία κατά την άποψή μας πρέπει να τερματιστεί. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να διαταράξει τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχύσει τις καλές σχέσεις με τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος. Γιατί είμαστε γείτονες και επομένως είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί».
Σε ερώτηση της διευθύντριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της DW, εάν ο ίδιος έχει αναλάβει κάποια βήματα ή έχει συνομιλήσει με τον έλληνα πρωθυπουργό για το ζήτημα αυτό, ο Έντι Ράμα απαντά τα εξής: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη υπάρχει η περίπτωση του δημοσιογράφου Μάρτιν Μέμαι, ο οποίος, μόνο και μόνο επειδή πήγε μία φορά στην Ελλάδα και έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή, όπου παλαιότερα διέμεναν Αλβανοί, έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και του έχει απαγορευθεί  εδώ και τέσσερα χρόνια η είσοδος στη χώρα. Μία γειτονική χώρα που είναι μέλος της ΕΕ, μία χώρα στην οποία έγιναν δεκτοί εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί. Μία χώρα που λαός της βοήθησε τους Αλβανούς σε δύσκολους καιρούς και αντίστοιχα είχαμε βοηθήσει κι εμείς τον λαό της σε δύσκολους καιρούς».
Αισιόδοξα μηνύματα για την ένταξη της Αλβανίας
Κριτική απέναντι στα Τίρανα από τον γερμανό χριστιανοδημοκράτη Γκύντερ Κρίχμπαουμ
Κριτική απέναντι στα Τίρανα από τον γερμανό χριστιανοδημοκράτη Γκύντερ Κρίχμπαουμ
Η συνέντευξη του Έντι Ράμα δόθηκε στο περιθώριο συνάντησής του, στο Βερολίνο, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Κύριο θέμα των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενόψει σχετικής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ τον Δεκέμβριο. Στην επισήμανση της διευθύντριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της DW ότι προ ημερών ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Γκύντερ Κρίχμπαουμ επισκέφθηκε τα Τίρανα και έδειξε ιδιαίτερα κριτική διάθεση απέναντι στην πιθανή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δηλώνει: «Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν βουλευτές που εκφράζουν τις απόψεις τους σε διάφορα κοινοβούλια της ΕΕ. Αυτή η συζήτηση υπήρχε ήδη κατά την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Αλλά η ημερομηνία του Δεκεμβρίου δεν έχει σχέση με το γερμανικό Κοινοβούλιο. Αφορά τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, και άλλων κυβερνήσεων, απέναντι στις σχετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συζητήσαμε αναλυτικά με την καγκελάριο για αυτό το ζήτημα. Και νομίζω ότι η στάση που τηρεί η καγκελάριος, ακόμη και αν δεν την εκφράζει ανοιχτά, είναι απολύτως σαφής και ξεκάθαρη για όλους. Η καγκελάριος χαιρετίζει τα αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει, τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε υλοποιήσει».
Τον Δεκέμβριο τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να τοποθετηθούν στη θετική κατ΄αρχήν, εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία «υπό προϋποθέσεις». Ο Έντι Ράμα δηλώνει για τις διαβουλεύσεις του στο Βερολίνο: «Το τι ακριβώς συζητήθηκε, είναι εμπιστευτικό. Αναμένουμε πάντως, ότι τον Δεκέμβριο η Γερμανία θα υποστηρίξει την Αλβανία, όπως το έκανε πάντοτε και, είμαι πεπεισμένος, θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Θέμα «Τσαμουριάς» θέτει πάλι ο Έντι Ράμα"

Ακιντζί «καρφώνει» Αθήνα: Δεν ήθελαν να στείλουν εκπρόσωπο στις συζητήσεις για το Κυπριακό

Ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια ζητούν οι Τουρκοκύπριοι, προκειμένου να υπάρξει λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από παράλληλες διαδικασίες, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στη σημερινή ομιλία που είχε κατά την 7η Σύνοδο Βοσπόρου, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η νέα ευκαιρία» είπε ο Ακιντζί και τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν μία συμφωνία, η οποία δεν θα εγγυάται την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλειά τους.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας, είπε ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να στείλει αντιπρόσωπο, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, όταν του το είχε ζητήσει ο ίδιος, είπε ότι ήταν έτοιμος να στείλει αμέσως.

Ο Ακιντζί είπε ότι προτείνει να υπάρξουν παράλληλες διαδικασίες, ωστόσο και σε αυτό λαμβάνει αρνητική απάντηση από την ελληνική πλευρά.

«Εάν δεν μπορεί να υπάρξει λύση, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας» είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και κάλεσε τους επενδυτές και επιχειρηματίες που συμμετειχαν στη σύνοδο να επενδύσουν στα κατεχόμενα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε μεταξύ άλλων ότι εδω και 53 χρόνια έχουν σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους έχουν καταδικάσει στην απομόνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακιντζί «καρφώνει» Αθήνα: Δεν ήθελαν να στείλουν εκπρόσωπο στις συζητήσεις για το Κυπριακό"

Ψηφίσθηκε το ν/σ για την ταχεία σύσταση επιχειρήσεων

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίσθηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης επιχειρήσεων.

Υπέρ τάχθηκαν επί της αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων, καταψήφισαν Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίσθηκε το ν/σ για την ταχεία σύσταση επιχειρήσεων"

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές 11 και 18 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν με συνεχές και διευρυμένο ωράριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας το προτεινόμενο ωράριο για την περίοδο των Χριστουγέννων, έχει ως εξής:

Κυριακή 11.12.2016        11.00 - 18.00
Πέμπτη 15.12.2016          09.00 - 21.00
Παρασκευή 16.12.2016    09.00 - 21.00
Σάββατο 17.12.2016         09.00 - 18.00
Κυριακή 18.12.2016         11.00 - 18.00
Δευτέρα 19.12.2016          09.00 - 21.00
Τρίτη 20.12.2016               09.00 - 21.00
Τετάρτη 21.12.2016           09.00 - 21.00
Πέμπτη 22.12.2016            09.00 - 21.00
Παρασκευή 23.12.2016      09.00 - 21.00
Σάββατο 24.12.2016           09.00 - 18.00
Κυριακή 25.12.2016           ΑΡΓΙΑ
Δευτέρα 26.12.2016           ΑΡΓΙΑ
Τρίτη 27.12.2016                09.00 - 21.00
Τετάρτη 28.12.2016            09.00 - 21.00
Πέμπτη 29.12.2016             09.00 - 21.00
Παρασκευή 30.12.2016       09.00 - 21.00
Σάββατο 31.12.2016            09.00 - 17.00
Κυριακή 01.01.2017           ΑΡΓΙΑ
Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017 προτείνεται, όπως παραδοσιακά γίνεται, τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά.

Στη Θεσσαλονίκη το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έχει ως εξής:

Κυριακή, 11-12-2016, 11 π.μ – 6 μ.μ
Πέμπτη, 15-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Παρασκευή, 16-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Σάββατο, 17-12-2016, 10 π.μ. – 6 μ.μ.
Κυριακή, 18-12-2016, 11 π.μ. – 8 μ.μ
Δευτέρα, 19-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Τρίτη, 20-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Τετάρτη, 21-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Πέμπτη, 22-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Παρασκευή, 23-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Σάββατο –Παραμονή Χριστουγέννων, 24-12-2016, 10 π.μ. – 6 μ.μ
Κυριακή - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, 25-12-2016, ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα, 26-12-2016, ΚΛΕΙΣΤΑ
Τρίτη, 27-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Τετάρτη, 28-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Πέμπτη, 29-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Παρασκευή, 30-12-2016, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Σάββατο – Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31-12-2016, 10 π.μ. – 6 μ.μ
Κυριακή - Πρωτοχρονιά, 1-1-2017, ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα, 2-1-2017 ΚΛΕΙΣΤΑ (σε αντικατάσταση της Κυριακής 18-12-2016).

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη"

Εισέρχεται ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια Τράπεζα ο Μιχάλης Σάλλας

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αύξησης κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, υπογράφτηκε την Τρίτη 29/11/2016 Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU) με τον Μιχάλη Σάλλα.

Σε αυτό το Σύμφωνο ρητά εκφράζεται η επιθυμία της συμμετοχής του στο Συνεταιριστικό Κεφάλαιο ως Στρατηγικού Επενδυτή, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των συνεταιριστικών μερίδων.

Οπως αναφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα, η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να ενισχύσει και να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Παράλληλα, τόσο η διοίκηση της Τράπεζας όσο και ο κ. Σάλλας πιστεύουν ότι με τη συνεργασία αυτή δημιουργούνται οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της τράπεζας, προς όφελος των υφιστάμενων και μελλοντικών συνεταίρων της.

Η συμμετοχή θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συνεταιριστικές τράπεζες και θα διασφαλίζει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της Παγκρήτιας.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι το σύνολο της διαδικασίας, με βάση τα προβλεπόμενα από τον νόμο, τις Εποπτικές Αρχές και το MOU, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2017.

Η δήλωση του Μιχάλη Σάλλα

Σε δήλωσή του ο γνωστός τραπεζίτης σημειώνει:

«Γνωρίζω την τράπεζα από την ίδρυσή της και έχω παρακολουθήσει στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια.

Θεωρώ την Παγκρήτια Τράπεζα άρρηκτα δεμένη με την οικονομία της Κρήτης, έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση και στα στελέχη της και πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισέρχεται ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια Τράπεζα ο Μιχάλης Σάλλας "

Στις 6 Δεκεμβρίου αποφασίζει το Συμβούλιο Εφετών για τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο

Για τις 6 Δεκεμβρίου, μετατίθεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών το οποίο καλείται να κρίνει το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση 8 Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έφτασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας, τον περασμένο Ιουλίου, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Αν και η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την αναβολή της υπόθεσης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, καθώς οι Τούρκοι δεν έχουν δώσει έως τώρα τις απαραίτητες διευκρινήσεις που ζήτησαν οι Ελληνικές Αρχές, το δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά.

Έτσι, αφού απέρριψε την πρόταση για αναβολή διέκοψε τη διαδικασία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου προκειμένου να προτείνει η εισαγγελική λειτουργός επί της ουσίας της υπόθεσης, αν δηλαδή θα εκδοθούν ή όχι στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία για τους 3 από τους 8 Τούρκους ενώ για τους υπόλοιπους το δικαστήριο θα συνεδριάσει την Παρασκευή.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 6 Δεκεμβρίου αποφασίζει το Συμβούλιο Εφετών για τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο"

ΥΠΟΙΚ: Εκτακτο οικονομικό βοήθημα 350-400 ευρώ στους ναυτικούς

Στα 350 ευρώ για τους άγαμους και στα 400 ευρώ για τους έγγαμους, τους εξομοιούμενος με αυτούς ή όσους έχουν παιδιά, ορίζεται το έκτακτο οικονομικό βοήθεια των άνεργων ναυτικών για τα Χριστούγεννα.

Τη σχετική απόφαση υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης αρχίζει από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τελειώνει στις 29 Δεκεμβρίου 2016. Το ποσό θα πιστώνεται σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέρχονται στον Οίκο Ναύτου Πειραιά ή στις Λιμενικές Αρχές που έχουν ορισθεί για την ασφαλιστική κάλυψη των ναυτικών, στις οποίες θα γίνει και ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Για να πάρουν το επίδομα οι άνεργοι ναυτικοί θα πρέπει, αθροιστικά:
α) Να έχουν συνολική θαλάσσια υπηρεσία μεγαλύτερη από πέντε (5) χρόνια, από την οποία δώδεκα (12) μήνες, τουλάχιστον, μέσα στην τελευταία (πριν από την 25η Δεκεμβρίου 2016) τριετία, ή είκοσι τέσσερις (24) μήνες συνολική θαλάσσια υπηρεσία κατά την τελευταία (πριν από την 25η Δεκεμβρίου 2016) πενταετία.
β) Να έχει μεσολαβήσει, από την τελευταία απόλυσή τους και μέχρι την 25η Δεκεμβρίου 2016, χρονικό διάστημα όχι μικρότερο από τριάντα (30) ημέρες και μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μήνες (δηλαδή ανεργία από 25-12-2014 έως 25-11- 2016).
γ) Να είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ανέργων του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και να έχουν κάρτα ανεργίας, η οποία εκδόθηκε από την ημέρα της τελευταίας απόλυσης του ναυτικού και μετέπειτα.
δ) Να μην παίρνουν σύνταξη ή δώρο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ή βοήθημα οποιασδήποτε άλλης μορφής, κατά το χρόνο της καταβολής και να μην προστατεύονται από άλλο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα.
ε) Να μην έχουν επιδοθεί σε άλλη βιοποριστική απασχόληση μετά την αναγραφομένη στο ναυτικό τους φυλλάδιο τελευταία απόλυση ή την αναγραφομένη στο διαβατήριό τους ημερομηνία εισόδου στη χώρα.
Τα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας, όπως και η επιδότηση σπουδαστών δεν θεωρούνται βοήθημα άλλης μορφής.

Την οικονομική ενίσχυση δικαιούνται να λάβουν επίσης οι εξής κατηγορίες ανέργων ναυτικών:
α) Ναυτικοί που δεν μπορούν να εργασθούν γιατί πάσχουν από χρόνια νοσήματα, εφόσον έχουν πάνω από πέντε χρόνια θαλάσσια υπηρεσία. Απαιτείται προσκόμιση τελευταίου εκκαθαριστικού της εφορίας.
β) Ναυτικοί άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) που απολύθηκαν από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την 25η Ιουνίου 2016, εφόσον έχουν τουλάχιστον δύο (2) χρόνια συνολική θαλάσσια υπηρεσία.
γ) Ναυτικοί άνεργοι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΝΕ, που επιδοτήθηκαν κατά τις διατάξεις του ΠΔ 228/1998 (Α΄ 176), όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, για ένα τετράμηνο (4 μήνες) τουλάχιστον μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 και δεν ναυτολογήθηκαν από τότε περισσότερο από έναν (1) μήνα.

Για τον υπολογισμό της αναφερόμενης στις παραγράφους 2 και 3 συνολικής θαλάσσιας υπηρεσίας, υπολογίζεται η υπηρεσία που έχει αποκτηθεί, σε πλοία με ελληνική σημαία, σε πλοία με ξένη σημαία, συμβεβλημένα με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ),σε πλοία με ξένη σημαία μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ και εφόσον έχει εξαγορασθεί.

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ναυτικός νοσηλεύθηκε σε κλινική ή νοσοκομείο, με δαπάνες του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή του πλοιοκτήτη, υπολογίζεται ως θαλάσσια υπηρεσία, για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Εκτακτο οικονομικό βοήθημα 350-400 ευρώ στους ναυτικούς "

Τριπλάσιο το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης από το 2017

Η αναγνώριση πλασματικού χρόνου (σπουδών, στρατού και παιδιών) από 1/1/2017 θα κοστίζει περίπου τα τριπλάσια χρήματα λόγω της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση (νόμος Κατρούγκαλου) ο οποίος αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των κρατήσεων για τις αναγνωρίσεις.
Είναι καλό λοιπόν για όσους κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2011 να υποβάλουν την αίτηση αναγνώρισης μέχρι τέλος του έτους (31/12/2016) για να υπολογιστούν οι πλασματικοί χρόνοι με μειωμένες τιμές.
Οι αιτήσεις αναγνώρισης που θα κατατεθούν δεν είναι ούτε δεσμευτικές ούτε πρέπει να εξοφληθεί όλο το ποσό που θα χρεώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επίσης υπάρχει η σχετική ελαστικότητα αν δεν υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά.
Η Υπηρεσία Συντάξεων του ΓΛΚ βρίσκεται στην οδό Κάνιγγος 29. Για πληροφορίες και ερωτήσεις σχετικά με τη συνταξιοδότηση δέχεται μόνο κάθε Παρασκευή από 11.00 μέχρι 15.00.
Καθημερινά το ΓΛΚ είναι ανοιχτά στο ισόγειο για την προμήθεια και την υποβολή των αιτήσεων και δικαιολογητικών συνταξιοδότησης, τη χορήγηση βεβαιώσεων και την παροχή γενικών πληροφοριών.

Χρόνος απόκτησης πτυχίου

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, (βλ. άρθρο 17 παρ. 1 Ν.3865/2010), όσοι/όσες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2011, μπορούν να αναγνωρίσουν τον χρόνο σπουδών για την απόκτηση του βασικού πτυχίου (ΑΕΙ, ΤΕΙ), υπό την προϋπόθεση της συμπλήρωσης 12ετούς υπηρεσίας (όχι κατ’ ανάγκη δημόσια υπηρεσία).
Επομένως στην υπηρεσία αυτή συνυπολογίζεται προκειμένου για τους άνδρες και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας (με ή χωρίς εξαγορά κατά περίπτωση), όχι όμως και ο πλασματικός χρόνος των παιδιών, για την αναγνώριση του οποίου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.
Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.
Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά (μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια) η εισφορά εξαγοράς υπολογίζεται ως εξής:
α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης: (Βασικός μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί ο/η υπάλληλος να αναγνωρίσει).
β) Με επίδομα θέσης ευθύνης: (Βασικός μισθός + 140,80 + επίδ. θέσης) x 6,67% x μήνες.
Η αναγνώριση γίνεται με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων.
Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και στην υπηρεσία του υπαλλήλου (εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία υπάλληλο) για να αρχίσει η σχετική παρακράτηση.
Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρονται ο αναγνωριζόμενος χρόνος και η εισφορά εξαγοράς που βαρύνει τον υπάλληλο ή τον συνταξιούχο.
Η σχετική εισφορά εξοφλείται εφάπαξ, εντός ευλόγου χρόνου (μέσα σ’ έναν μήνα από την κοινοποίηση) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή με μηνιαίες δόσεις (τόσες όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη.
Η αίτηση αναγνώρισης υποβάλλεται ή αποστέλλεται στην Υπηρεσία Συντάξεων του ΓΛΚ (η σχετική αίτηση απευθύνεται στην αρμόδια κατά περίπτωση διεύθυνση και τμήμα).
Οι αιτήσεις αναγνώρισης πρέπει να συνοδεύονται από δικαιολογητικά, τα οποία για εν ενεργεία υπάλληλο είναι τα εξής:
1. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας του.
Επίσης θα πρέπει ν’ αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού στο ΦΕΚ, της ανακοίνωσής του, της ορκωμοσίας και της ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και οι τυχόν προϋπηρεσίες του (ακριβή χρονικά διαστήματα).
2. Βεβαίωση για τον χρόνο ασφάλισης που έχει τυχόν διανυθεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα (το δικαιολογητικό αυτό υποβάλλεται μόνον από όσους έχουν προσληφθεί/διοριστεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1/1/1983) ή υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση που δεν έχει χρόνο ασφάλισης σε άλλο φορέα.
3. Πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτουν τα απαιτούμενα έτη φοίτησης για τη λήψη του βασικού πτυχίου αλλά και το ακριβές χρονικό διάστημα φοίτησης (από... έως...).
4. Βεβαίωση αποδοχών του μήνα υποβολής της αίτησης του υπαλλήλου στην υπηρεσία (για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο αποδοχές της 31/10/2011), προκειμένου, βάσει αυτών, να καθοριστεί το ποσό της εισφοράς εξαγοράς του 6,67%.
Στις περιπτώσεις επί συμβάσει υπαλλήλων (υπαχθέντες στο Ν.Δ. 874/1971) πρέπει ν’ αναγράφονται ο κλάδος και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα κατατάσσονταν κατά την 31/10/2011 αν ήταν μόνιμοι υπάλληλοι.
5. Απλή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
Απαιτείται επίσης φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας και γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Χρόνος ανατροφής παιδιών

Ανατροφή παιδιών
Για την αναγνώριση χρόνου παιδιών (άρθρο 6 παρ. 12 Ν. 3865/2010, σχετ. η εγκύκλιος αρ.πρωτ. 13725/0092/26-1-2011), ο αναγνωριζόμενος χρόνος μπορεί να είναι ένα έτος για το πρώτο παιδί, δύο έτη για το δεύτερο παιδί, δύο έτη για το τρίτο παιδί και συνολικά έως πέντε έτη.
Η αναγνώριση αυτή αφορά όσες / όσους δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπλήρωση 25ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή χρόνου ασφάλισης), μέχρι 31/12/2010. Χρήση του σχετικού δικαιώματος (εφόσον υφίσταται) μπορούν να κάνουν και οι δύο γονείς.
Αν ο/η υπάλληλος έχει χρόνο ασφάλισης και σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, ο ανωτέρω χρόνος αναγνωρίζεται σε έναν μόνο φορέα κατ’ επιλογή.
Προϋπόθεση για την αναγνώριση είναι η συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας (στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ με οιαδήποτε σχέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένων ανάλογων υπηρεσιών σε αντίστοιχους φορείς χωρών-μελών της Ε.Ε.).
Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά (μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια) ο υπολογισμός γίνεται ως εξής:
α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης: (Βασικός μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί ο/η υπάλληλος να αναγνωρίσει).
β) Με επίδομα θέσης ευθύνης: (Βασικός μισθός + 140,80 + επίδ. θέσης) x 6,67% x μήνες.
Οι αιτήσεις αναγνώρισης πρέπει να συνοδεύονται από δικαιολογητικά, τα οποία για εν ενεργεία υπάλληλο είναι τα εξής:
1. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας του.
Επίσης θα πρέπει ν’ αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού στο ΦΕΚ, της ανακοίνωσής του, της ορκωμοσίας και της ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και οι τυχόν προϋπηρεσίες του (ακριβή χρονικά διαστήματα).
2. Βεβαίωση για τον χρόνο ασφάλισης που έχει τυχόν διανυθεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα (το δικαιολογητικό αυτό υποβάλλεται μόνον από όσους έχουν προσληφθεί/διοριστεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1/1/1983) ή υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση που δεν έχει χρόνο ασφάλισης σε άλλο φορέα.
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
4. Βεβαίωση αποδοχών του μήνα υποβολής της αίτησης του υπαλλήλου στην υπηρεσία (για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο αποδοχές της 31/10/2011), προκειμένου, βάσει αυτών, να καθοριστεί το ποσό της εισφοράς εξαγοράς του 6,67%.
Στις περιπτώσεις επί συμβάσει υπαλλήλων (υπαχθέντες στο Ν.Δ. 874/1971) ν’ αναγράφονται ο κλάδος και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα κατατάσσονταν κατά την 31/10/2011 αν ήταν μόνιμοι υπάλληλοι.
5. Απλή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
Απαιτείται, επίσης, φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας και γνωστοποίηση του ΑΦΜ.
Η αναγνώριση γίνεται με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων.
Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και στην υπηρεσία του υπαλλήλου (εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία υπάλληλο) για να αρχίσει η σχετική παρακράτηση από τις αποδοχές. Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρονται ο αναγνωριζόμενος χρόνος, η εισφορά εξαγοράς που βαρύνει τον υπάλληλο ή τον συνταξιούχο.
Η σχετική εισφορά εξοφλείται εφάπαξ, εντός ευλόγου χρόνου (μέσα σ’ έναν μήνα από την κοινοποίηση) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή με μηνιαίες δόσεις (τόσες όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη.

Στρατιωτική θητεία

Στρατός, στρατιωτική θητεία
Η αναγνώριση στρατιωτικής θητείας (άρθρο 20 παρ. 4 Ν.2084/1992 - για πολιτικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς) αφορά όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/1997.
Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, είτε απαιτείται αναγνώρισή του με εξαγορά είτε όχι, λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.
Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά (μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια) η εισφορά εξαγοράς υπολογίζεται ως εξής:
α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης:
(Βασικός μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί ο υπάλληλος να αναγνωρίσει).
β) Με επίδομα θέσης ευθύνης:
(Βασικός μισθός + 140,80 + επίδ. θέσης) x 6,67% x μήνες.
Οι αιτήσεις αναγνώρισης πρέπει να συνοδεύονται από δικαιολογητικά, τα οποία για εν ενεργεία υπάλληλο είναι τα εξής:
1. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας του.
Επίσης θα πρέπει ν’ αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού στο ΦΕΚ, ανακοίνωσής του, ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και οι τυχόν προϋπηρεσίες του (ακριβή χρονικά διαστήματα). Προκειμένου για στρατιωτικούς γενικά υποβάλλεται φύλλο μητρώου.
2. Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης (τύπου Α’) ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τούτου από το ευρισκόμενο στον υπηρεσιακό του φάκελο.
3. Βεβαίωση αποδοχών του μήνα υποβολής της αίτησης του υπαλλήλου/στρατιωτικού στην υπηρεσία (για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο αποδοχές της 31/10/2011), προκειμένου, βάσει αυτών, να καθοριστεί το ποσό της εισφοράς εξαγοράς του 6,67%.
Στις περιπτώσεις επί συμβάσει υπαλλήλων (υπαχθέντες στο Ν.Δ. 874/1971) ν’ αναγράφονται ο κλάδος και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα κατατάσσονταν κατά την 31/10/2011 αν ήταν μόνιμοι υπάλληλοι.
4. Απλή υπεύθυνη δήλωσή του ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
Απαιτείται επίσης φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας και γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
Η αναγνώριση χρόνου γίνεται με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων.
Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και στην υπηρεσία του υπαλλήλου/στρατιωτικού (εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία υπάλληλο ή στρατιωτικό).
Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρονται ο αναγνωριζόμενος χρόνος και η συμπληρωματική εισφορά εξαγοράς που βαρύνει τον υπάλληλο/στρατιωτικό ή τον συνταξιούχο.
Η σχετική εισφορά εξοφλείται εφάπαξ, εντός ευλόγου χρόνου (μέσα σ’ έναν μήνα από την κοινοποίηση) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή με μηνιαίες δόσεις (τόσες όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη.
Για όλα τα θέματα που αφορούν τη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων μπορείτε να απευθύνεστε στο ΓΛΚ, στον αριθμό 210-3329900, καθημερινά (εργάσιμες ημέρες) από 07.30 έως 15.30.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριπλάσιο το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης από το 2017"

Συνεχίζουν και αυτή την Τετάρτη την αποχή από τους πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι

Τη συνέχιση της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και αύριο Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κανένας πλειστηριασμός κατοικίας δεν θα διενεργηθεί με επισπεύδοντα τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ.

Η συντονιστική επιτροπή αναφέρει ότι «κατ' εξαίρεσιν θα διεξάγονται πλειστηριασμοί κατόπιν χορηγηθησομένης αδείας εκ των Συλλόγων ή της συντονιστικής επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, που θα υποβληθεί κατόπιν έγγραφης αίτησης σε αυτόν από τον επισπεύδοντα».

Ενδεικτικά, θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων καθώς και για πλειστηριασμούς με επισπεύδοντα τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο κατοικίες.

Επίσης, στην ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή, αναφέρεται σε «συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον των συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του πλειστηριασμού, μεθοδευμένες σε πολλές περιπτώσεις καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία της πρώτης και μοναδικής κατοικίας», καθιστώντας σαφές πως «οι πλειστηριασμοί που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα και θα διενεργηθούν και αυτή την Τετάρτη, μετά από σχετική άδεια των θεσμικών οργάνων μας, δεν αφορούσαν και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση πλειστηριασμούς κατοικιών με επισπεύδοντες Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ».

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι ζητά από την Ελληνική Πολιτεία «τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων διατάξεων οι οποίες παρέχοντας καθολική προστασία της πρώτης και μοναδικής κατοικίας θα διασφαλίζουν τη διεξαγωγής των πλειστηριασμών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζουν και αυτή την Τετάρτη την αποχή από τους πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι "

Δένουν τα πλοία από Παρασκευή έως Κυριακή λόγω απεργίας ΠΝΟ

Σαρανταοκτάωρη απεργία αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 και από ώρα 06.00 μέχρι την 06.00 ώρα της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2016, με προοπτική κλιμάκωσης.

Στελέχη της ΠΝΟ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να μείνουν δεμένα τα πλοία και τις επόμενες ημέρες. Yπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης σήμερα Τρίτη «ύστερα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, τέθηκε το θέμα για το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από το προσχέδιο της κυβέρνησης προς την τρόικα»

Η ΠΝΟ σημειώνει ότι «οι Έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην Εθνική οικονομία, έχουν ήδη υποστεί μέχρι σήμερα εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους. Και ενώ έπρεπε να αποκατασταθεί η άδικη αυτή μέχρι σήμερα φορολόγησή τους με το παραπάνω προσχέδιο προτείνεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που τους διέπει και η φορολόγησή τους να γίνεται εφεξής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 δηλ. να φορολογείται το εισόδημα τους μέχρι και ποσοστό 45% στο οποίο ποσοστό αν προστεθεί και η ήδη καταβαλλόμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία αγγίζει το ποσοστό 10%, τότε όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην πλήρη εξαφάνιση του αφού το μισό και πλέον του εισοδήματός του θα εισπράτεται προκαταβολικά από το κράτος.»

Και προσθέτει «δυστυχώς για άλλη μια φορά οι αρμόδιοι παρά τις κατ' επανάληψη δεσμεύσεις τους περί του αντιθέτου, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», αγνόησαν όλα τα ανωτέρω και ελαφρά τη καρδία προτείνουν και εισηγούνται τα όσα πιο πάνω προτείνουν. Και τίθεται ένα σκληρό ερώτημα : «ποίοι άλλοι εργαζόμενοι της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως εργάζονται με τις ιδιαίτερα σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες του επαγγέλματός τους παλεύοντας με τα κύματα 24 ώρες το 24ωρο και φορολογούνται τόσο «ληστρικά» με ποσοστό πάνω από 50%»; Η Διοίκηση της ΠΝΟ θεωρεί την άνω πρόταση ως αιτία πολέμου και προειδοποιεί την κυβέρνηση και τους αρμοδίους ότι ο αγώνας θα είναι συνεχής και αδιάλειπτος.»

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι «η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η μείωση των επικουρικών μας συντάξεων, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων μας με σαφή μείωση τους, η άλωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ και των Ταμείων μας η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου, oι επιχειρούμενες νέες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στις ομαδικές απολύσεις, στο δικαίωμα  της απεργίας, στον συνδικαλιστικό νόμο κλπ και κυρίως η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους, δεν μπορούν  να μείνουν αναπάντητα. Και σαν να μην αρκούσαν όλα τα παραπάνω έρχεται νυν και το τελειωτικό κτύπημα με την προτεινόμενη υπερφορολόγηση των ναυτικών, αντί μηδενισμού της.»

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένουν τα πλοία από Παρασκευή έως Κυριακή λόγω απεργίας ΠΝΟ"

Τσακαλώτος: Ορόσημο η 5η Δεκεμβρίου, αλλά μπορεί να πάνε και... Ιανουάριο η αξιολόγηση και το χρέος

Ο οδικός χάρτης με τα βήματα που οδηγεί στην αντιμετώπιση του χρέους και στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν σταματά στην 5η Δεκεμβρίου, αλλά επεκτείνεται ως τις αρχές Ιανουαρίου, ανέφερε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην επιτροπή που επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό.

Αν και ο κύριος Τσακαλώτος χαρακτήρισε ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου, πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξει μετά και νέο Eurogroup και ότι όλες οι απαντήσεις όσον αφορά το θέμα του χρέους και της αξιολόγησης θα έχουν δοθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι πρέπει να ενωθούν τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης. «Το πρώτο είναι οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες υπάρχουν διαδοχικές προσεγγίσεις με τους θεσμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το δεύτερο μέρος είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018. Θα μείνουν τα πλεονάσματα στο 3,5%, θα μειωθούν ή θα μειωθούν σιγά-σιγά τα επόμενα χρόνια;», αναρωτήθηκε. Το τρίτο μέρος αφορά το χρέος. «Αυτά τα τρία κομμάτια πρέπει να ενωθούν και όλες τις απαντήσεις θα τις έχουμε μέσα στον Ιανουάριο», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος.

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και ανέφερε ότι με θετικά λόγια έχουν τοποθετηθεί για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κυβέρνηση σημαντικοί διεθνείς παράγοντες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ειρωνευόμενος τη Νέα Δημοκρατία, είπε: «Τέτοια διεθνή απομόνωση της Ελλάδας είχα να δω από τον γάμο της Γκρέις Κέλι με τον πρίγκιπα Ρενιέ και από τους γάμους της Νταϊάνα με τον πρίγκιπα Κάρολο».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Ορόσημο η 5η Δεκεμβρίου, αλλά μπορεί να πάνε και... Ιανουάριο η αξιολόγηση και το χρέος "

Μοσκοβισί: Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα 4ο Μνημόνιο, αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε πως δεν αποκλείεται να χρειαστεί και 4ο Μνημόνιο για την Ελλάδα, παρότι κανείς δεν το θέλει.
Παράλληλα, τόνισε πως δεν θα υπάρξει ρήγμα, ούτε διαχωρισμός με το ΔΝΤ, ενώ υποστήριξε πως δεν ξεχωρίζει το Ταμείο, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι θέσεις της Γερμανίας.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Πιερ Μοσκοβισί
  • «Δεν υπάρχουν στεγανά, ούτε διαχωρισμοί μεταξύ των θεσμών» 
  • «Δεν θα υπάρξει ρήγμα, ούτε διαχωρισμός με το ΔΝΤ»
  • «Είναι απαραίτητη και εφικτή η συμφωνία έως τις 5/12 και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας σε καιρούς αναταραχής»
  • «Πρέπει να έχουμε εντός της εβδομάδας συμφωνία (staff level agreement) με όλους τους εταίρους» 
  • «Δεν ξεχωρίζω το ΔΝΤ, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις θέσεις της Γερμανίας»
  • Απέφυγε να απαντήσει ή να αποκλείσει το ενδεχόμενο για νέα μέτρα
  • «Εχουμε ένα μνημόνιο και πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό»
  • «Ενδεχομένως δεν θα είναι το τελευταίο Eurogroup που θα συζητήσουμε το ελληνικό θέμα»
  • Αφησε ανοιχτό παράθυρο για μείωση πλεονασμάτων μετά το 2018
  • «Τα τρία μνημόνια είναι ήδη πολλά. Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος βγήκαν από τα προγράμματα, η Ισπανία το απέφυγε και η Ελλάδα πρέπει να το τηρήσει μέχρι το τέλος για να βγει»
  • Αιφνιδιάστηκε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Υπάρχει κυβέρνηση, αλλά είμαστε σε επαφή και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ενα πράγμα έχει σημασία: Σταθερότητα στη διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά και υλοποιεί τα συμφωνηθέντα» 
  • «Για τα εργασιακά η Κομισιόν είναι προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Θα αξιοποιηθούν τα πορίσματα στις αποφάσεις, χρειάζεται ευελιξία και διαπραγματευτική ισχύς» 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα 4ο Μνημόνιο, αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε "

Τροπολογία για την εκχώρηση γραφείου ευρέσεως εργασίας σε τρίτο πρόσωπο

Τη δυνατότητα μεταβίβασης εφεξής ιδιωτικών γραφείων ευρέσεων εργασίας σε τρίτο πρόσωπο, παρέχει τροπολογία της Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα με την εν λόγω τροπολογία καταργείται η πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 99 του νόμου 4052/2012 ότι «η άσκηση της δραστηριότητας Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας και υποκαταστήματός του δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η καταργούμενη ρύθμιση αφορούσε «αδικαιολόγητο περιορισμό στο πλαίσιο της άσκησης δραστηριότητας του Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας», και η νέα ρύθμιση αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγικότητας και την τόνωση ου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η τροπολογία πάντως πυροδότησε την έκρηξη του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι νομιμοποιεί «τα δουλεμπορικά» όπως τα χαρακτήρισε γραφεία ρίχνοντας «στα νύχια τους» ένα εκατομμύριο ανέργους, ενώ έβαλλε κατά ριπάς και προσωπικά εναντίον της νέας υπουργού Εργασίας την οποία παρομοίασε με τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Για την κυρία Αχτσιόγλου, πρόκειται υποτίθεται για ένα νέο άνθρωπο που ανέλαβε τον υπουργικό θώκο για να λύσει τα προβλήματα των ανέργων και φέρνει στα μουλωχτά μία τοπολογία και ρίχνει στα νύχια των δουλεμπόρων 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Απελευθερώνετε και κατοχυρώνετε τώρα τα δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας που λέγατε θα τα κλείσετε και τα νομιμοποιείτε. Υπερασπίζεστε την εργασιακή ζούγκλα και βοηθάτε έτσι τα ρατσιστικά παραμάγαζα της Χρυσής Αυγής. Η κα Αχτσιόγλου ως νέα Θατσερόγλου αν έχει ίχνος ντροπής και φιλότιμου πρέπει να αποσύρει αυτή την τροπολογία», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο κος Συντυχάκης.

Πιο ήπια ήταν η κριτική του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι, ο οποίος επέστησε την προσοχή στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως η επίμαχη τροπολογία εμπεριέχει παγίδες. Συγκεκριμένα όπως υπογράμμισε δεν συμπεριλαμβάνει σαφή πρόβλεψη ότι το τρίτο πρόσωπο στο οποίο θα εκχωρείται ένα τέτοιο γραφείο θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου. «Αυτό δεν το ορίζει η διάταξη, άρα είναι προβληματική η υπουργική τροπολογία. Δεν θα την ψηφίσουμε παρά μόνο αν την επαναδιατυπώσετε με σαφήνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία για την εκχώρηση γραφείου ευρέσεως εργασίας σε τρίτο πρόσωπο "

Αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία

Στους 76 ανέρχονται οι νεκροί της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε την Τρίτη κοντά στην πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε επίσημα η αστυνομία, προσθέτοντας πως οι επιζώντες ανέρχονται τελικά σε πέντε, από έξι που είχε ανακοινωθεί αρχικά, καθώς ένα άτομο κατέληξε στη συνέχεια. Ανάμεσα στους επιζώντες είναι και ο παίκτης της ομάδας Αλαν Ράσελ, ο οποίος μεταφέρθηκε με οξυγόνο στο νοσοκομείο.

Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν 72 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος είχε απογειωθεί από την Βολιβία και μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν και ποδοσφαιριστές της βραζιλιάνικης ομάδας Τσαπεκοένσε που ταξίδευαν στην Κολομβία, προκειμένου να συμμετάσχουν στον τελικό της Copa Sudamericana ενάντια στην Ατλέτικο Νασιονάλ.
Φωτογραφία των μελών της ποδοσφαιρικής ομάδας από το Twitter
Η ομάδα Τσαπεκοένσε ανήρτησε νωρίτερα στη σελίδα της στο Facebook μια σύντομη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «μακάρι ο Θεός να είναι μαζί με τους αθλητές μας, τους αξιωματούχους, τους δημοσιογράφους και τους καλεσμένους που συνόδευαν την αποστολή».
Ο παίκτης Αλαν Ράσελ κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο
«Πρόκειται για ανείπωτη τραγωδία» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μεντελίν Φεντερίκο Γκουτιέρες σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ενώ κατευθυνόταν σε μία ορεινή περιοχή λίγο έξω από την πόλη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κατέπεσε το αεροσκάφος.
Το αεροσκάφος που συνετρίβη ήταν της αεροπορικής εταιρείας «Lamia»
Σύμφωνα με την υπηρεσία Flightradar24 το αεροσκάφος έδωσε για τελευταία φορά σήμα ενώ πετούσε στα 15.500 πόδια, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τον προορισμό του. Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στο αεροσκάφος βρίσκονταν επίσης 21 δημοσιογράφοι.
Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά ωστόσο, οι αρχές του αεροδρομίου Jose Maria Cordova του Μεντεγίν ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα, το οποίο ελήφθη από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου. Επίσης, το αεροπλάνο είχε κάνει νωρίτερα στάση στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας για να προμηθευτεί όπως αναφέρουν τοπικά μέσα καύσιμα.
Νωρίτερα, ξένα ειδησεογραφικά μέσα, απέδιδαν τη συντριβή του αεροσκάφους στην κακοκαιρία καθώς καταιγίδες έπλητταν τις τελευταίες ώρες την Κολομβία.
Οπως ανακοίνωσαν οι αρχές του αεροδρομίου του Μεντεγίν στο Twitter οι επιχειρήσεις διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους στην κεντρική Κολομβία διακόπηκαν προς το παρόν λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news