facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μετρητά τέλος για συναλλαγές πάνω από 500 €

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τη διεύρυνση της χρήσης χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών, αλλά και για συναλλαγές μέσω e-banking αποκαλύπτει η Realnews.
Πρόκειται για το τελικό κείμενο που έχει προκύψει μετά την πολύμηνη διαβούλευση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στους δανειστές.

Αυτές τις ημέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές προκειμένου να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή και να μπορούν οι φορολογούμενοι να «χτίζουν» αφορολόγητο για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2017, αποκλειστικά και μόνο κάνοντας χρήση πλαστικού χρήματος. 

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετρητά τέλος για συναλλαγές πάνω από 500 €"

Υπ. Μεταφορών: Στους επικεφαλής ΟΑΣΘ και σωματείου εργαζομένων η ευθύνη για το αδιέξοδο

«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τίμησαν και τιμούν την υπογραφή και τις δημόσιες δεσμεύσεις τους απέναντι σε εργαζόμενους, αλλά και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών, επισημαίνοντας ωστόσο πως «η ευθύνη απέναντι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΑΣΘ, ανήκει ξεκάθαρα από τη στιγμή αυτή, στη διοίκηση του οργανισμού και διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών, αναφέρει στην ανακοίνωση πως «ούτε ένα ευρώ στους εργαζόμενους του δεν έχει καταβάλει ακόμη ο ΟΑΣΘ, παρά τη συμφωνία για καταβολή του 18% των εισπράξεών του από τα εισιτήρια αποκλειστικά για τα δεδουλευμένα. Καμία αντίδραση για το συγκεκριμένο θέμα από την ηγεσία του σωματείου των εργαζομένων».

Εκταμιεύθηκε, συνεχίζει το υπουργείο, προκαταβολικά την Δευτέρα το πρωί, ποσό ύψους 3,9 εκατ. ευρώ της δόσης του Δεκεμβρίου από το ελληνικό δημόσιο προς τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, «υλοποιώντας άμεσα τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη των προηγουμένων ημερών στη Θεσσαλονίκη, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα, κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τη ρύθμιση του θέματος της διαφοράς στην απόδοση του ΦΠΑ, όπως είχε εδώ και ημέρες συμφωνηθεί και ανακοινωθεί.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υλοποιεί τα συμπεφωνημένα, η διοίκηση του Οργανισμού (ΟΑΣΘ), ακατανόητα και παρά τη δέσμευσή της, δεν έχει αποδώσει ούτε ένα λεπτό στους εργαζομένους από το ποσό της τάξης των 2.112.578,01 ευρώ που αντιστοιχεί στη συμφωνία καταβολής του 18% των εισπράξεων του ΟΑΣΘ από τα εισιτήρια για την περίοδο 26-08-2016 έως 27-11-2016.

Περιέργως η ηγεσία του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, δεν έχει πεί ούτε μία κουβέντα για την μη τήρηση της συμφωνίας αυτής και τη μη απόδοση των οφειλομένων 2 εκ ευρώ από την πλευρά της διοίκησης του ΟΑΣΘ. Γιατί άραγε αυτή η επιλεκτική σιωπή;» αναρωτιέται το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, και συνεχίζει:

«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τίμησαν και τιμούν την υπογραφή και τις δημόσιες δεσμεύσεις τους απέναντι σε εργαζόμενους αλλά και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η ευθύνη απέναντι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΑΣΘ, ανήκει ξεκάθαρα από τη στιγμή αυτή, στη διοίκηση του οργανισμού και τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων.

Το πρόβλημα του ΟΑΣΘ έχει ονοματεπώνυμα: Την ηγεσία του συνδικάτου εργαζομένων και τη διοίκηση του Οργανισμού» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Μεταφορών: Στους επικεφαλής ΟΑΣΘ και σωματείου εργαζομένων η ευθύνη για το αδιέξοδο"

Με απεργία διαρκείας για το φορολογικό απειλούν στελέχη της ΠΝΟ

Aιτία «πολέμου» χαρακτηρίζουν το ζήτημα της φορολόγησης των ναυτικών τα στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που δεν αποκλείουν ακόμη και απεργία διαρκείας.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει στις 8 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «ύστερα και από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, τέθηκε και θέμα για το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών, επισημαίνουμε ιδιαίτερα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του προς το δυσμενέστερο θα συναντήσει την οξύτατη αντίδραση του κλάδου.

Η ΠΝΟ τονίζει και πάλι ότι η ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος επιβάλλει την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των ελλήνων ναυτεργατών και όχι την αύξησή της. Οι έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, έχουν υποστεί εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούν και νέα. Και αυτό καλά θα κάνουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη όλοι οι αρμόδιοι φορείς».

Το ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί την Τρίτη σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της διοίκησης της ΠΝΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του περιορισμού ή και της περικοπής φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα σε φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ειδικού τρόπου φορολόγησης στο ναυτικό επάγγελμα, έχει τεθεί από το κουαρτέτο των δανειστών για το 2018 προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Σημειώνεται ότι σήμερα έχουν απομείνει 117 φοροαπαλλαγές στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και 87 στη φορολογία ακινήτων. Ο φόρος που ισχύει στις αμοιβές για τους αξιωματικούς και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού είναι με 15% συντελεστή για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα. Ήδη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) κ. Αντώνης Νταλακογιώργος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι εάν περάσει οποιαδήποτε αύξηση φορολογίας στο εισόδημα των ναυτικών, τότε το ναυτικό επάγγελμα οδηγείται με ακρίβεια σε βέβαιο θάνατο.

Στην ανακοίνωσή της για την 24ωρη απεργία της 8ης Δεκεμβρίου η ΠΝΟ τονίζει ακόμη ότι «η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η μείωση των επικουρικών μας συντάξεων, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεών μας με σαφή μείωσή τους, η άλωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ και των Ταμείων μας η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου, oι επιχειρούμενες νέες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στις ομαδικές απολύσεις, στο δικαίωμα της απεργίας, στον συνδικαλιστικό νόμο κ.λπ. και κυρίως η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Με απεργία διαρκείας για το φορολογικό απειλούν στελέχη της ΠΝΟ"

Παυλόπουλος: «Η παραβίαση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης συνεπάγεται κυρώσεις»

«Η αρχή της αλληλεγγύης είναι πλήρης κανόνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου και διατυπώνεται σε 15 άρθρα της Συνθήκς της ΕΕ, της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Άρα η παραβίασή της συνεπάγεται κυρώσεις» τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση για την 20η επέτειο απο την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics στο Μέγαρο Μουσικής.

Όπως επισήμανε ο ΠτΔ «η αρχή της αλληλεγγύης αναδεικνύεται σε βασική νομική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεμελιώδους μάλιστα σημασίας για την συνεκτικότητα και, ως εκ τούτου, την βιωσιμότητά της».

Και τούτο διότι η εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης της επιτρέπει να υπερβεί, μερικώς τουλάχιστον, ορισμένες από τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις ιδιαιτερότητες της δομής της και να συμβάλλει στην ενότητα και αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της, προς όφελος όλων των κρατών-μελών της, πρωτίστως δε των Ευρωπαίων πολιτών.

Ενώ δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τις παρούσες νομικές και πραγματικές συνθήκες και ελλείψει των απαραίτητων -ως συστατικών προς τούτο- στοιχείων δεν εμπίπτει συνταγματικώς στην έννοια του κράτους ούτε έχει ίδια κυριαρχία, καθώς ρητώς κατά τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 ΣυνθΕΕ οι αρμοδιότητές της είναι δοτές και περιορίζονται μόνο σ’ όσες της έχουν μεταβιβάσει τα κράτη-μέλη, η θεμελίωση της αρχής της αλληλεγγύης στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο καθιστά δυνατή την, μερικώς τουλάχιστον, υπέρβαση των θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από την –sui generis- αυτή φύση. Και τούτο διότι η αρχή της αλληλεγγύης, υπό τα προμνημονευόμενα χαρακτηριστικά της, είναι σε θέση να ενεργοποιήσει in concreto κάθε κράτος-μέλος και κάθε λαό -χωρίς ν’ απεμπολεί την κυριαρχία του, δια της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση- προκειμένου όχι μόνο να συνυπάρχει ειρηνικά και αποτελεσματικά με τους Εταίρους του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να συμβάλλει ενεργώς στην προστασία του από εξωτερικούς ή απρόβλεπτους κινδύνους. Καταληκτικώς, η αρχή της αλληλεγγύης συντείνει στην πραγμάτωση της «ισχύος εν τη ενώσει», σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να θεωρηθεί sine qua non προϋπόθεσή της. Ωστόσο, από τ’ ανωτέρω διαφαίνεται επίσης ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας σοβαρής πρόκλησης, η οποία συνίσταται στον ταυτόχρονο σεβασμό όλων των επιμέρους πτυχών και εγγυήσεων της αρχής της αλληλεγγύης. Κυρίως δε των πτυχών και εγγυήσεων της αρχής της κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία δέχεται σήμερα και τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ενόψει τούτου είναι αναγκαίο και, επέκεινα, νομικώς επιβεβλημένο η αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης να γίνεται σεβαστή και όταν αναλαμβάνεται κοινή δράση των κρατών-μελών με βάση την μεταξύ τους αλληλεγγύη, έτσι ώστε οι εκάστοτε πολιτικές επιλογές να μην αποβαίνουν εις βάρος του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής. Και τούτο διότι η ερμηνεία του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου καταδεικνύει ότι ο σκοπός όλων των επιμέρους εγγυήσεων της αρχής της αλληλεγγύης, ανεξαρτήτως του υποκειμένου των in concreto υποχρεώσεων που προκύπτουν, είναι κοινός και αφορά την προστασία του Ανθρώπου, ήτοι και του Eυρωπαίου Πολίτη, ως πρωταρχικού θεμελίου της ευρωπαϊκής έννομης τάξης. Και η προστασία αυτή είναι κοινή ευθύνη όλων, με την μορφή μιας υπαρξιακής για την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «obligatio in solidum».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: «Η παραβίαση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης συνεπάγεται κυρώσεις»"

Θεσσαλία: Οι αγρότες ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις

Δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, παντρικαλινό συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, πραγματοποιούν το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, οι Τρικαλινοί αγρότες, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η 'Ανοιξη" .

Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης ενω θα προηγηθούν περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά του Νομού Τρικάλων. Επίσης την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο και στην Καρδίτσα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλία: Οι αγρότες ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις"

Ηχηρό μήνυμα Ντράγκι: Λύση για το ελληνικό χρέος και άμεσα

Είναι προς όφελος της ευρωζώνης να υπάρξει μια λύση για το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι μιλώντας σήμερα ενώπιον της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου σχετικά με τις επικείμενες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και ως εκ τούτου είναι «προς όφελος της ευρωζώνης στο σύνολό της και της Ελλάδας να βρεθεί μια διαρκής λύση που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Επιπλέον, ανέφερε πως στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου «προετοιμάστηκε το πρώτο πακέτο των μέτρων», σημειώνοντας πως αναμένει μια συμφωνία γι' αυτά στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τον Δεκέμβριο. «Προσβλέπουμε σε μια λύση που μπορεί να επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της δυναμικής του δημόσιου χρέους και να αντιμετωπίζει τους βασικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα», κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηχηρό μήνυμα Ντράγκι: Λύση για το ελληνικό χρέος και άμεσα"

Κλειστά και την Τρίτη όλα τα σχολεία στη Ζάκυνθο

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη όλα τα σχολεία στην Ζάκυνθο, μετά από απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα από την προσέλευση των μαθητών λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων.

Η έντονη κακοκαιρία άφησε πίσω της έναν 33χρονο νεκρό που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά τστο Βανάτο και πολλές ζημιές.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά και την Τρίτη όλα τα σχολεία στη Ζάκυνθο"

Αποζημιώσεις 5,5 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους μοιράζει η κυβέρνηση

Εντός των επόμενων ημερών θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους όλες οι εκκρεμείς οικονομικές αποζημιώσεις του 2016 για την οζώδη δερματίτιδα και τα άλλα προβλήματα υγείας των ζώων, συνολικού ύψους περί τα 5,5 εκατ. ευρώ. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων από τους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, με τη συμμετοχή και του αναπλ. υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για τη θωράκιση του Έβρου από τις ζωονόσους, έχει υποβληθεί -και αναμένεται έγκριση από την ΕΕ- πρόγραμμα προστασίας που αφορά στον αφθώδη πυρετό, την οζώδη δερματίτιδα, την ευλογιά και την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, "πρασίνισμα", εξισωτική κ.λπ.), ενώ επανεξετάζεται όλο το πλέγμα εκκρεμοτήτων για τις πληρωμές ενισχύσεων παλαιότερων χρόνων. Ειδικά οι ενισχύσεις που αφορούν στη βιολογική γεωργία, θα πληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου για την περίοδο 2013-2014 και εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 για το έτος 2015.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στην πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία αυξήθηκε το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι Εξισωτικής Αποζημίωσης των ορεινών περιοχών, από 100 ευρώ το εκτάριο σε 125 ευρώ το εκτάριο, και κύριοι ωφελούμενοι από την αύξηση αυτή είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική δραστηριότητα στις ορεινές περιοχές.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημιώσεις 5,5 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους μοιράζει η κυβέρνηση "

Βουλή: Αποσύρθηκε άρθρο μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Απέσυρε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου το άρθρο 19 από το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το άρθρο είχε καταγγελθεί από την αντιπολίτευση ως φωτογραφικό για ξενοδοχειακή επιχείρηση της Κρήτης, που είχε λάβει επιδότηση και έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ.

Κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) είχαν πει ότι θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο αν βγει το άρθρο.

«Επειδή βλέπω ότι μερικοί από την αντιπολίτευση θέλουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, αποσύρω το άρθρο 19», ανακοίνωσε ο Δ. Παπαδημητρίου. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται ήδη από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και Ανεξάρτητους Έλληνες.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Αποσύρθηκε άρθρο μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης"

Δ. Παπαδημητρίου: Δεν καταργείται το GPS από τα βυτιοφόρα καυσίμων

Δεν καταργείται το GPS από τα βυτιοφόρα καυσίμων, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, σχολιάζοντας τις καταγγελίες του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση επιχειρήσεων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Παπαδημητρίου διέψευσε επίσης τις καταγγελίες για ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά μεγαλοξενοδόχο της Κρήτης, λέγοντας πως «δεν είναι φωτογραφική ρύθμιση, αλλά μια ενιαία διοικητική προσέγγιση».

«Δεν καταργείται το υποχρεωτικό GPS, απλώς ρυθμίζεται θέμα του κόστους που σήμερα επιβαρύνεται μόνο ο κάτοχος του οχήματος. Ενισχύεται η συμβατική ελευθερία των μερών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος από την πλευρά του είπε ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικό το GPS και όχι να «δύναται», όπως αναφέρει το νομοσχέδιο.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Παπαδημητρίου: Δεν καταργείται το GPS από τα βυτιοφόρα καυσίμων"

Περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφει στους Έλληνες αγρότες η Κομισιόν

Οι Ευρωπαίοι γεωργοί που είναι επιλέξιμοι για άμεσες ενισχύσεις θα λάβουν αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου του 2016 επιπλέον 435 εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό για την αντιμετώπιση κρίσεων στον γεωργικό τομέα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξαυτών, τα 17,2 εκατομμύρια αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το ποσό που αφαιρείται κάθε χρόνο από τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, προκειμένου να δημιουργηθεί το ετήσιο αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα. Ωστόσο, το εν λόγω ποσό για το 2016 δε χρησιμοποιήθηκε, καθώς τα πρόσθετα μέτρα που λήφθηκαν αυτή τη χρονιά χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό το 2016 και γι' αυτό επιστρέφονται στους αγρότες.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat η συνολική αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα για το έτος 2015 ανήλθε στα 10,7 δισ. αυξημένη κατά 3,5% σε σχέση με το 2014.

Σε επίπεδο ΕΕ η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 411,2 δισ. ευρώ μειωμένη κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2014. Με 75,2 δισ. (ή 18% του συνόλου της ΕΕ) το 2015, η Γαλλία είχε την υψηλότερη συνολική αγροτική παραγωγή απ' όλα τα κράτη μέλη. Ακολουθεί η Ιταλία (55,2 δισ. ή 13%), η Γερμανία (51,5 δισ. ή 13%) και η Ισπανία (45,5 δισ. ή 11%).

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφει στους Έλληνες αγρότες η Κομισιόν "

Bρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, τόνισαν Τσίπρας και Μοσκοβισί

Την κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας και σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή τη συζήτηση.

Προσέθεσε ότι στο κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σκοπός μας είναι να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης και ότι ήδη έχουμε επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης.

Η Ελλάδα έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει της εμπιστοσύνης μας, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, για να σημειώσει ότι «θέλουμε να είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» και πως «τώρα είναι η ώρα η Ελλάδα να καρπωθεί τα οφέλη των προσπαθειών της, με ανάτπυξη, επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Bρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, τόνισαν Τσίπρας και Μοσκοβισί"

Καταγγελίες για άρθρα του ν/σ για την αδειοδότηση επιχειρήσεων

Καταγγελία ότι με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση επιχειρήσεων αίρεται η υποχρέωση των βυτιοφόρων καυσίμων να έχουν συσκευές GPS, έκανε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατά τη συζήτηση που διεξάγεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Παράλληλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου απαλλάσσεται μεγαλοξενοδόχος της Κρήτης από την υποχρέωσή του να επιστρέψει 20 εκατ. ευρώ από πλαστά δικαιολογητικά.

Ακόμη, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ότι το άρθρο 24 νομιμοποιεί αναδρομικά όσες δημόσιες συμβάσεις έως του ποσού των 20.000 ευρώ δεν αναρτήθηκαν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).

«Ο προκάτοχός σας Γιώργος Σταθάκης δεν θα έβαζε τέτοια διάταξη στο νομοσχέδιο», εκτίμησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται επί της αρχής από ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες).

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες για άρθρα του ν/σ για την αδειοδότηση επιχειρήσεων"

Επιπλέον άδεια ανατροφής τέκνων σε περίπτωση γέννησης δίδυμων

Προϊσταμένη διεύθυνσης σε δημόσια υπηρεσία διαμαρτυρήθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη, γιατί η υπηρεσία στην οποία απασχολείτο δεν ενέκρινε τη χορήγηση της επί πλέον άδεια ανατροφής τέκνου χρονικής διάρκειας 6 μηνών (λόγω γέννησης διδύμων τέκνων), ως μειωμένο ωράριο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε τόσο στην υπηρεσία της ενδιαφερόμενης όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, την ισχύουσα Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία (Οδηγία 2010/18/ΕΕ, άρθρο 5 παρ. 2 Συμφωνίας πλαίσιο για τη γονική άδεια, άρθρο 2 της Οδηγίας 2006/54). Ο Συνήγορος τόνισε ότι η διάταξη του Ν. 4024/2011, σύμφωνα με την οποία διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος ευθύνης μετά από απουσία δύο μηνών, έχει σαν συνέπεια οι εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες κατέχουν θέσεις ευθύνης, να αποστερούνται του δικαιώματος χρήσης αδειών μητρότητας/ανατροφής τέκνων διάρκειας πέραν των δύο μηνών, γεγονός που συνιστά δυσμενή διάκριση. Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε η επί πλέον 6μηνη άδεια λόγω διδύμων να χορηγείται εναλλακτικά ως μειωμένο ωράριο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με το υπ’ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ53α/2054/37996/7.3.2016 έγγραφό του, αφού έλαβε υπ’ όψη τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, ενέκρινε τη δυνατότητα χορήγηση της επί πλέον 6μηνης άδειας ανατροφής τέκνου λόγω γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. ως μειωμένο ωράριο εκτεινόμενο έως την ηλικία των έξι ετών των τέκνων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιπλέον άδεια ανατροφής τέκνων σε περίπτωση γέννησης δίδυμων"

Πληρώθηκαν τον μισθό του Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Τον μισθό Σεπτεμβρίου είδαν σήμερα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι 2.300 εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Αυτό επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου τους, Δημήτρης Τσερμενίδης και πρόσθεσε: "περιμένουμε τώρα μέχρι την Τετάρτη να ρυθμιστεί και το θέμα με τις οφειλές του δημοσίου προς την επιχείρηση λόγω της διαφοράς ΦΠΑ, ύψους 12 εκατ. ευρώ".

Στις 12/12 οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα είναι απλήρωτοι δύο μήνες, Οκτώβριο και Νοέμβριο, και στη χθεσινή γενική τους συνέλευση αποφάσισαν αναστολή της επίσχεσης εργασίας που ξεκίνησαν το Σάββατο 26/11.

Έτσι, σήμερα από τις 5 το πρωί τα αστικά λεωφορεία κυκλοφορούν και πάλι στους δρόμους, αλλά "έχουμε δώσει διορία μέχρι και την Τετάρτη προκειμένου να μας εξοφληθούν τα δεδουλευμένα μας. Την Πέμπτη, θα κάνουμε νέα συνέλευση, προκειμένου να επανακαθορίσουμε τη στάση μας" είπε ο κ. Τσερμενίδης και συμπλήρωσε: "βασική μας επιδίωξη είναι να βρεθεί βέβαια μια μόνιμη και οριστική λύση για το θέμα του οργανισμού, ώστε να λειτουργεί ομαλά και τη νέα χρονιά".

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "με απόλυτη συνέπεια στη δέσμευση που ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έφτασε σήμερα στο ταμείο του ΟΑΣΘ το ποσό ύψους 3,9 εκατ. ευρώ της δόσης Δεκεμβρίου".

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρώθηκαν τον μισθό του Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ "

Μοσκοβισί: Δεν δεχόμαστε μέτρα που πλήττουν τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο

Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για το χρέος, δήλωσε ο Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ μετέφερε μήνυμα πως η Κομισιόν δεν θα αποδεχθεί μέτρα που θα διαλύσουν τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο, τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους ζήτησε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, και προσέθεσε ότι η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα και η δεύτερη είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι χώρα «που αξίζει την εμπιστοσύνη μας» και προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία, ενώ διαβεβαίωσε ότι «εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα.

«Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία να αναφέρω κατ' ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλω να πω ότι οπωσδήποτε πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων» είπε.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του για την αξιοπιστία του προγράμματος.

«Το ΔΝΤ πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα, το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι ευαισθησίες που θα επιτρέψουν στον κοινωνικό διάλογο να τηρήσει τα μέτρα και τα σταθμά του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και, επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο».

Τόνισε ότι «μόνη λύση είναι μια λύση συμβιβασμού και νομίζω ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι να την βρούμε όλοι μαζί. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχω έρθει εδώ στην Ελλάδα για να προσφέρω την υποστήριξή μου και την διαβεβαίωσή μου ότι την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος».

Παυλόπουλος: Να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για να τελειώσει η τρέχουσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον επίτροπο, αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημείωσε ότι είναι ανάγκη και οι εταίροι μας να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

«Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «μιλάμε, όμως για μεθόδους που είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ιδίως το δίκαιο που διέπει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Σε αυτό πρέπει να ανταποκριθούν οι εταίροι μας», οι οποίοι, προσέθεσε, «πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε πως υπάρχει η εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος έχει δημιουργηθεί όλο με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας και αφορά δαπάνες, που η Ελλάδα έχει οικειοθελώς καθορίσει. Ωστόσο, υπογράμμισε, ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε. Πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της ΕΕ.

Όσον αφορά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι σε αυτή την αξιολόγηση ειδικά για το θέμα των εργασιακών σχέσεων θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Δεν θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα, όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, να δεχθεί μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την ΕΕ. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν και από την πλευρά του ΔΝΤ και να καταστεί σαφές ότι εδώ στην Ευρώπη έχουμε και τις υποχρεώσεις της δικές μας, οι οποίες είναι τμήμα αναπόσπαστο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις προσπάθειες του Πιερ Μοσκοβισί για την αντιμετώπιση της κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Δεν δεχόμαστε μέτρα που πλήττουν τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο"

Καθυστερήσεις στα δρομολόγια τρένων Αθήνας-Θεσσαλονίκης λόγω έργων

Καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων που κινούνται στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, θα παρατηρηθούν τις επόμενες ημέρες, λόγω έργων του ΟΣΕ στη σιδηροδρομική γραμμή, στο τμήμα μεταξύ Θήβας-Τιθορέας.

Επίσης, από σήμερα έως και την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016, ο ΟΣΕ θα πραγματοποιήσει τεχνικές εργασίες στο τμήμα μεταξύ Σκύδρας και Φλώρινας, με αποτέλεσμα την διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων στο τμήμα αυτό. Για το χρονικό αυτό διάστημα, οι επιβάτες που ταξιδεύουν από τη Σκύδρα με προορισμό την Εδεσσα, την Φλώρινα και αντίστροφα, θα εξυπηρετούνται με λεωφορεία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθυστερήσεις στα δρομολόγια τρένων Αθήνας-Θεσσαλονίκης λόγω έργων"

Να μην εκδοθεί στην Ολλανδία ο εφοπλιστής Ιωάννης Καραγιώργης, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την υπ’ αριθμ. 1751/2016 απόφασή του, έκρινε ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στην Ολλανδία ο 66χρονος εφοπλιστής Ιωάννης Καραγιώργης, προκειμένου να δικαστεί για ένα από τα τρία αδικήματα που τον εκζητούν οι ολλανδικές δικαστικές αρχές.

Όπως είναι γνωστό, οι ολλανδικές αρχές έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εν λόγω εφοπλιστή και στο πλαίσιο αυτό συνελήφθη πρόσφατα στο σπίτι του στη Γλυφάδα. Το ένταλμα εκδόθηκε καθώς από τις ολλανδικές δικαστικές αρχές εκκρεμούν σε βάρος του τα αδικήματα της απάτης, πλαστογραφίας και δόλιας πτώχευσης και τον εκζητούν προκειμένου να δικαστεί.

Οι σε βάρος του κατηγορίες σχετίζονται με εικονικές συναλλαγές, ύψους περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, με προβληματικές απογραφές κινητής και ακίνητης περιουσίας και με «δόλια πτώχευση» γαλακτοβιομηχανίας παιδικού γάλακτος σε μορφή σκόνης, που είχε εξαγοράσει το 80% των μετοχών της.

Από τα ελληνικά δικαστήρια, ο εν λόγω εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων (εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα). Οι Έλληνες δικαστές έκαναν μερικά δεκτό το αίτημα των ολλανδικών αρχών και τάχθηκαν υπέρ της έκδοσης του Ιωάννη Καραγιώργη, μόνο για το αδίκημα της απάτης και όχι για τα υπόλοιπα δύο αδικήματα.

Επί της εφετειακής απόφασης ασκήθηκε έφεση από τον εφοπλιστή στον Άρειο Πάγο και σήμερα έγινε δεκτή η έφεση. Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η πράξη με την οποία βαρύνεται ο κ. Καραγιώργης, δεν αφορά απάτη, αλλά δόλια χρεοκοπία, που είναι πλημμέλημα κατά τον Ποινικό Κώδικα.

Συνεπώς, με απώτατο χρόνο τέλεσης του επίμαχου αδικήματος τον Απρίλιο του 2011, αυτό (το αδίκημα) έχει περιέλθει σε παραγραφή (5ετία), ενώ αίρει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Να μην εκδοθεί στην Ολλανδία ο εφοπλιστής Ιωάννης Καραγιώργης, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος"

Η Lufthansa ακυρώνει 1.700 πτήσεις την Τρίτη και την Τετάρτη

Η Lufthansa, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Γερμανίας, ανακοίνωσε πως ακυρώνει περίπου 1.700 πτήσεις οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να γίνουν την Τρίτη και την Τετάρτη, εξαιτίας απεργίας του συνδικάτου των πιλότων.

Το συνδικάτο το οποίο εκπροσωπεί τους πιλότους, το Vereinigung Cockpit (VC), προκήρυξε τις απεργίες μετά την αποτυχία των νέων διαπραγματεύσεων, που διεξήχθησαν μετά την τετραήμερη απεργία της περασμένης εβδομάδας, να άρουν το αδιέξοδο όσον αφορά τα μισθολογικά των χειριστών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι υπόλοιπες 2.184 πτήσεις από τις περίπου 3.000 που είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη και οι 2.110 από τις περίπου 3.000 που είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Lufthansa ακυρώνει 1.700 πτήσεις την Τρίτη και την Τετάρτη"

Κερέ: Λύση στο χρέος που θα επιτρέπει την παραμονή του ΔΝΤ και την επιστροφή στις αγορές

Tην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα αλλά και τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕKT) Μπενουά Κερέ μιλώντας στο 27 συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υπό τον τίτλο «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους» και προσέθεσε ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δείξουν ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να λειτουργούν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

«Οι σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη σταθερή εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί και με ισχυρή πολιτική βούληση από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναμόρφωση των δομών διακυβέρνησης των τραπεζών σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις αποτελεί ένα βασικό στοιχείο. Στο πλαίσιο αυτό όπως επεσήμανε, «οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε πολιτική επιρροή και άλλα συμφέροντα».

Όσον αφορά την πολιτική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κερέ στη μεταρρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, διευκρινίζοντας ότι για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια έναντι τραπεζών και σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του Δημοσίου.

Πέρα από την ανάπτυξη αποτελεσματικού εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, οι ελληνικές αρχές πρέπει μειώσουν το χρονικό διάστημα για την έκδοση δικαστικής απόφασης σε περίπτωση πτώχευσης. Κατά μέσο όρο απαιτούνται περίπου 3,5 έτη, σε σύγκριση με χρονικό διάστημα μικρότερο των 6 μηνών στην Ιρλανδία, τη χώρα με την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ταχεία πρόοδος όσον αφορά τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βοηθήσει επίσης τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της παροχής πιστώσεων, τερματίζοντας τελικά την παρατεταμένη περίοδο αρνητικού ρυθμού μεταβολής των δανείων», ανέφερε το στέλεχος της ΕΚΤ.

Όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, ο κ. Κερέ ανέφερε ότι επί του παρόντος η συζήτηση στο Eurogroup γίνεται σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα για μία λύση που θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα -η οποία θα ενισχύσει την αξιοπιστία του προγράμματος- και τελικά να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να υπονομεύσει το μεταρρυθμιστικό έργο.

Όσον αφορά την ενδεχόμενη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα, δήλωσε ρητώς ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα με πλήρη ανεξαρτησία. Οι εξελίξεις του προγράμματος και, ιδίως, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους εκ μέρους των θεσμών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη, δεν είναι όμως οι μόνοι. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα βασίσει τις αξιολογήσεις του επίσης στην εσωτερική ανάλυση και θα λάβει υπόψη και άλλους παράγοντες σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων προτού λάβει την τελική του απόφαση.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κερέ: Λύση στο χρέος που θα επιτρέπει την παραμονή του ΔΝΤ και την επιστροφή στις αγορές"

Κυπριακό: Στην αντεπίθεση ο Κοτζιάς - Επιμένει ο «Πολίτης» με νέα στοιχεία

Νέες πληροφορίες για τον ρόλο Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δημοσιεύει σε αναλυτικό της ρεπορτάζ η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”. Επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Tvxs, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε χθεσινές επικριτικές δηλώσεις του κατά του Πολίτη και “ελληνικών ιστοσελίδων”, παραδέχεται την παρέμβαση του στις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο κ Κοτζιάς δήλωσε ότι η παρέμβαση του είχε το χαρακτήρα βοήθειας:

«Δεν μπορώ ν’ αντιληφθώ εάν κανείς βοηθά στο να υπάρξει μια λύση που να εξυπηρετεί και τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, χωρίς όμως την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, γιατί να θεωρείται ότι εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού; Εκτός αν κάποιοι εννοούν ως λύση την παράδοση και εννοούν να παραμείνει τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πουν ευθέως».

Το non paper και το παρασκήνιο

Η ευθεία εμπλοκή Κοτζιά στη διαπραγμάτευση, μέσω της απαίτησης για άμεση λύση στο θέμα των εγγυήσεων, αποκαλύπτεται και από το επίμαχο non paper που είχε αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν - ένα non paper, το οποίο απηύθυνε σαφείς προειδοποιήσεις και προς τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε:

«Η ελληνική κυβέρνηση", αναφερόταν στο non paper, «κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Έιντε συμπεριλαμβανομένου».

Το non paper είχε αποσυρθεί περίπου δυόμισι ώρες μετά την αποστολή του, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο «Πολίτης» η απόσυρση του εγγράφου έγινε μετά από παρέμβαση του Μαξίμου.

«Το έγγραφο Κοτζιά», γράφει η κυπριακή εφημερίδα, «εντοπίστηκε από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση. Ενημερώθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Μοντ Πελεράν και το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού επιδόθηκε σε μια μεγάλη προσπάθεια να αποσυρθεί. Σύμφωνα με Ελλαδίτη συνάδελφο που μίλησε στον γράφοντα, «κυριολεκτικά μας παρακαλούσαν να μην δημοσιεύουμε τίποτα, διότι θα ερχόταν σε δύσκολη θέση ο Νίκος Αναστασιάδης στο Μοντ Πελεράν». Το έγγραφο βέβαια όχι μόνο κυκλοφόρησε σε διάφορες ιστοσελίδες, αλλά όπως ήταν φυσικό έφτασε και στο τουρκικό ΥΠΕΞ».

Γιατί απέτυχε το Μον Πελεράν

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ η στάση Κοτζιά ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία τις συνομιλίες Ανασυασιάδη - Ακιντζί στο Μον Πελεράν καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «επιχείρησε να ανατρέψει το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», αδειάζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο. Αυτή η συμπεριφορά επέτρεψε στην Τουρκία να αδειάσει επίσης τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προ του αποκεφαλισμού του έκανε ένα τακτικό βήμα πίσω».

Το προηγούμενο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι τα προβλήματα είχαν φανεί από καιρό:
«Σχετικά διαβήματα μάλιστα έγιναν και προς την κατεύθυνση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος απαντούσε καθησυχαστικά ότι ο κ. Κοτζιάς «είναι απόλυτα ελεγχόμενος από το Μαξίμου» και ότι «αν διαφωνεί με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, μπορεί και να παραιτηθεί». Βεβαίως η δράση του Ελλαδίτη ΥΠΕΞ είχε δημιουργήσει το απαραίτητο υπόβαθρο, το βάθος του οποίου φάνηκε τις τελευταίες μέρες. Ο κ. Κοτζιάς σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς από την Αγγλία, Ελλαδίτες και Κύπριους διπλωμάτες είχε προλάβει να ετοιμάσει μια μελέτη για τα θέματα ασφάλειας, μέρος της οποίας μάλιστα διέρρευσε στην εφημερίδα «Φ» της Κύπρου.

Στην πραγματικότητα το έγγραφο αυτό συνέβαλε στην πρόσθετη διατύπωση αυτόνομων ελλαδικών αξιώσεων, αφού ενέτασσε την Κύπρο σε βασικό πυλώνα του ελληνικού δόγματος για την ασφάλεια. Συνεκδοχικά, και υπό το πρόσχημα να εμποδίσει την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τουρκικό προτεκτοράτο, την ανακήρυσσε ελλαδικό προτεκτοράτο, αναβιώνοντας την πεπερασμένη ιστορική προσέγγιση περί εθνικού κέντρου. Μια προσέγγιση βέβαια προκλητική μετά το ελλαδικό πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974, και την παντελή εγκατάλειψη της Κύπρου στη συνέχεια, επιτρέποντας την απρόσκοπτη εφαρμογή του σχεδίου Αττίλας».

Η απάντηση Κοτζιά

Ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς, κληθείς στη χθεσινή του συνέντευξη να σχολιάσει την άποψη ότι με το non paper που εκδόθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τορπιλίστηκε η διαδικασία, απάντησε ότι αυτό το επιχείρημα είναι σαν να λέει ότι «ο Ερντογάν είναι ο κάλλιστος, ο πιο ευγενής και απαλός και ήσυχος πολιτικός του κόσμου, ήθελε να τα δώσει όλα πίσω, να πάρει τον στρατό του και να φύγει, να δώσει τα εδάφη που ήθελε, και ξαφνικά κάποιος λέει ψευδώς ότι βγήκε ο Κοτζιάς και πήρε κάποιο τηλέφωνο -υπογραμμίζω ότι αυτό λέγεται ψευδώς- και γι’ αυτό χάθηκαν όλα».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για πολεμική και όχι κριτική εναντίον του, και τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν ανακατεύτηκε σε οτιδήποτε αφορούσε τα πέντε στάδια, από τα έξι που υπάρχουν, της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί ακόμη και να εκφέρει άποψη γι’ αυτά.

Υποστήριξε, δε, ότι κάποιοι επιχειρούν να προκαλέσουν ρήγμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο και είναι οι ίδιες δυνάμεις που εξαπέλυσαν εναντίον του ολομέτωπη επίθεση όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2015 - δυνάμεις που, όπως είπε, βρίσκονται εντός και εκτός χώρας, και ενοχλούνται από μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Από την πλευρά του, κι ενώ η συνωμοσιολογία περί εξυπηρέτησης τουρκικών και άλλων συμφερόντων και η πατριδοκαπηλία καλά κρατούν, ο Πολίτης αποδίδει στο κ. Κοτζιά εξυπηρέτηση συμφερόντων της Ρωσίας, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία:

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εντάσσει τη λύση του Κυπριακού στο ευρύτερο πλέγμα των ελληνοτουρκικών διαφορών, χρησιμοποιώντας το ως μια πρώτη γραμμή άμυνας, εξυπηρετώντας επιφανειακά όχι μόνον κάποια κακώς νοούμενα ελλαδικά συμφέροντα, αλλά σε βάθος και κάποια ρωσικά!»

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακό: Στην αντεπίθεση ο Κοτζιάς - Επιμένει ο «Πολίτης» με νέα στοιχεία"

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Εξευτελιστικές οι συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο στη Σάμο

Απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Oπως περιγράφει σε σχετική ανακοίνωσή του, την οποία κοινοποίησε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Εισαγγελεία Πρωτοδικών Σάμου και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου κλήθηκε να προσφέρει νομική συνδρομή σε 25χρονο αιτούντα άσυλο από το Ιράκ, ο οποίος είχε υποστεί βασανιστήρια από μέλη του ISIS, διασώθηκε από ναυάγιο και βρίσκεται στη Σάμο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ο αιτών τραυματίστηκε όταν βρέθηκε τυχαία παρών σε συμπλοκή μεταξύ της αστυνομίας και ομάδας διαμενόντων στον καταυλισμό που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί και νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Το ΕΣΠ καταγγέλλει ότι ο αιτών κρατείται εδώ και 19 ημέρες στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, δεμένος με χειροπέδες συνεχώς τις πρώτες πέντε ημέρες και με κάποια «διαλείμματα» στη συνέχεια, σε πάγκο αναμονής στον κεντρικό διάδρομο του χώρου εισόδου, όντας εκτεθειμένος σε κοινή θέα.

Εξάλλου, αναφέρει ότι «καθ' όλο το διάστημα της κράτησής του είναι αναγκασμένος να ζητάει να μεταφερθεί στην τουαλέτα, χωρίς το αίτημά του να ικανοποιείται πάντα. Κοιμάται στο πάτωμα δεμένος από το χέρι στον πάγκο. Το φαγητό που του χορηγείται είναι ακατάλληλο, δεδομένων των προβλημάτων υγείας του (τυγχάνει χειρουργημένος σε σπλήνα και χολή), με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται και να είναι ιδιαιτέρως εξαντλημένος και για αυτόν τον λόγο. Επιπλέον, τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, επειδή τελείωσαν τα φάρμακα που είχε μαζί του. Τέλος, δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει μπάνιο και να αλλάξει ρούχα, παρά τις επίμονες σχετικές εκκλήσεις του». Εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του ο αιτών ενημέρωσε το ΕΣΠ ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από το αίτημά του για χορήγηση ασύλου.

Κατόπιν σχετικής διερεύνησης, το ΕΣΠ υπογραμμίζει ότι δεν εκκρεμεί καμία ποινική διαδικασία εις βάρος του και ότι η εκδοθείσα κατά την είσοδό του στη χώρα απόφαση κράτησης έχει ανασταλεί. «Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι νόμος απαγορεύει ρητά την επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης σε εν ελευθερία άτομα που έχουν, ήδη, ζητήσει άσυλο. Κατ' επέκταση, η κράτηση του ανωτέρω είναι παράνομη», καταλήγει.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Εξευτελιστικές οι συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο στη Σάμο "

"Λύση για το χρέος, αν κλείσει η αξιολόγηση"

«Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Greece and the global disruptive environment».

«Και χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στη νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018. Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές» πρόσθεσε.


Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο χρόνο, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο στην αγορά προϊόντων, στα κλειστά επαγγέλματα, στις συντάξεις, στην ανεξάρτητη αρχή εσόδων, αλλά σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας και πολιτείας.



Ο κ. Τσακαλώτος έκανε αναφορά στις αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ποσότητα και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας την απορία του για τον σκεπτικισμό του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται βάσει των όρων του τελευταίου προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με το οποίο καλείται να νομοθετήσει αλλαγές σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε. 

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, συστήθηκε Επιτροπή Σοφών που πήρε αποφάσεις για τις καλύτερες πρακτικές. 



Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική στον ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών λέγοντας ότι παρότι έχουν βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός και έχουν κάνει συμβιβασμούς στα εργασιακά για να εντάξουν το ΔΝΤ, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. 

«Έχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να διαπραγματεύονται με γνώμονα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει μειωμένα δικαιώματα» επεσήμανε. 

«Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και άρα φυγόκεντρες τάσεις εντός Ευρωζώνης είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο τα περισσότερα βάρη στην κρίση» είπε ο Ε. Τσακαλώτος.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » ""Λύση για το χρέος, αν κλείσει η αξιολόγηση""

Θεσσαλονίκη: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων

Έκτακτα μέτρα με στόχο την προστασία των αστέγων λαμβάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αύριο Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου πρόκειται να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο δύο δομές, οι οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για όλο το χρονικό διάστημα που οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές.

Συγκεκριμένα, από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το πρωί της επόμενης μέρας θα λειτουργεί το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310 528811).

Το δε Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62, τηλ. 2310 527938), θα παραμένει ανοιχτό από τις 10.00 έως τις 20.00.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων"

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη του ΕΣΡ

Παρουσία του προέδρου της Βουλής και του υπουργού ψηφιακής πολιτικής πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών του ΕΣΡ. Ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση του συμβουλίου, ενώ ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για σημαντική στιγμή.

«Το τελευταίο ΕΣΡ συγκροτήθηκε το 2002, γεγονός που αποκαλύπτει πολιτικές σκοπιμότητες», τόνισε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής.

Ο κ. Παππάς πρόσθεσε πως το ΕΣΡ πρέπει να είναι το άγρυπνο μάτι της δημοκρατίας προκειμένου να μη διασύρεται η χώρα σαν η μόνη που δεν ολοκλήρωσε την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών στην Ευρώπη.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, επισήμανε πως ρόλος του συμβουλίου είναι η επίλυση ζητημάτων που χρονίζουν με ρυθμίσεις που θα έχουν ισχύ και στο μέλλον.

Αναλυτικά, τα νέα μέλη του ΕΣΡ είναι τα εξής εννέα:
• Πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

• Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην Διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος) στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014).

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Πλειός, Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ορκίστηκαν τα νέα μέλη του ΕΣΡ"

ΠΟΕΔΗΝ: «Συνθήκες πολέμου» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Η αύξηση κατά 40% της προσέλευσης ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), από την μια πλευρά, η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων από την άλλη, αλλά και η ανάπτυξη πολλών ΤΕΠ «με άναρχη χωροταξική κατανομή των ιατρείων, των εργαστηρίων και των χώρων αναμονής», έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, «που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές», σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε ΤΕΠ 61 νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Στα ΤΕΠ μεγάλων εφημερευόντων νοσοκομείων προσέρχονται 1.500 ασθενείς κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία και η κυριότερη αιτία σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι «η διάλυση» της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

«Έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Η έρευνα καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των περιστατικών και όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ «από την ώρα που προσέρχεται ο ασθενής στα ΤΕΠ έως την εισαγωγή του, μεσολαβούν και 12 ώρες (μέσος όρος στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία)».

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι κάτω των ορίων ασφαλείας, μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται σε αναλώσιμο και υγειονομικό υλικό, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι παλαιός και κακοσυντηρημένος, ενώ «υπάρχουν νοσοκομεία που τη διαλογή των ασθενών στα ΤΕΠ την κάνουν διοικητικοί υπάλληλοι».

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «τριτοκοσμικά συμβάντα», αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι οι «διάδρομοι μπροστά από τα ιατρεία είναι γεμάτοι, διασωληνωμένοι ασθενείς σε φορεία και θαλάμους, λόγω έλλειψης ΜΕΘ, άκρως επείγοντα περιστατικά παραμένουν σε ράντζα πολλές ημέρες, έως ότου βρεθεί χειρουργικό τραπέζι να χειρουργηθούν» και από την άλλη, ασθενείς και συνοδοί «εκτός εαυτού χάνουν την υπομονή τους περιμένοντας τη σειρά τους».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα ΤΕΠ επικρατούν «συνθήκες πολέμου» κατά τις ημέρες εφημερίας, «καθημερινό φαινόμενο είναι η επιθετική και βίαιη συμπεριφορά ασθενών», άστεγοι προσέρχονται στα ΤΕΠ για ύπνο, ενώ λόγω έλλειψης ασφάλειας, καταγράφονται πολλές κλοπές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: «Συνθήκες πολέμου» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών"

Ντομπρόβσκις: Μικρό καλάθι για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου

Λίγες πιθανότητες έχει το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε, πάντως, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο «άμεσο μέλλον», προσθέτοντας ότι έχει υπάρξει «αρκετή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις: Μικρό καλάθι για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου"

Επιστολή-καταπέλτης 20 οργανώσεων -Ρίχνουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την τραγωδία στη Μόρια

Στους διοικητές των χώρων φιλοξενίας προσφύγων και στην κυβέρνηση επιρρίπτουν ευθύνες για το θλιβερό γεγονός στη Μόρια της Λέσβου, που κόστισε ζωές ανθρώπων, αλλά και για παρόμοια περιστατικά, όπως οι εμπρηστικές επιθέσεις στη Χίο, είκοσι οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας για όλους τους καταυλισμούς.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν πως το πρόσφατο δυστύχημα στη Μόρια δεν έγινε «την κακιά στιγμή που μπορεί να συμβεί στον καθένα, αλλά αφορά τις συνθήκες διαβίωσης σε χώρο ευθύνης του κράτους το οποίο οφείλει να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας».

Συνεχίζουν, πως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «δεν ενδιαφέρθηκε να καταρτίσει σε κανέναν καταυλισμό, στα νησιά και την ενδοχώρα, κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος μεταξύ άλλων θα προέβλεπε τα σχετικά με την ασφάλεια και την πυρασφάλεια του χώρου. Εξάλλου, στους χώρους αυτούς, κλειστούς και ανοιχτούς, προΐστανται διοικητές που έχουν διοριστεί από το υπουργείο με ad hoc διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμό, χωρίς να υπάρχουν απαιτητά προσόντα και σαφείς αρμοδιότητες, και χωρίς βέβαια οι διευθυντές να έχουν στα χέρια τους κάποιον κανονισμό να ακολουθήσουν».

Στους προσφυγικούς καταυλισμούς ήδη έχουν εξαντληθεί τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, ενώ η ασφάλεια θα έπρεπε να αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο της μεταναστευτικής πολιτικής, μεγάλης σημασίας και για την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, επισημαίνουν. Η ανακοίνωση των οργανώσεων και φορέων καταλήγει, πως «οι ευθύνες είναι καταλογιστέες στους διοικητές και την κυβέρνηση. Ας τις αναλάβουν οι πολιτικά και διοικητικά υπεύθυνοι για να διορθώσουν έστω και εκ των υστέρων τις ελλείψεις. Η απόδοση ποινικών ευθυνών, την οποία αναμένουμε, ασφαλώς θα προσδώσει μια νέα διάσταση στο ζήτημα αυτό».

Το κείμενο συνυπογράφουν οι: Αλληλεγγύη- Solidarity Now, Asante, Generation2.0 for Equality and Diversity, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Θετική Φωνή Άνθρωποι+HIV, Ιατρική Παρέμβαση Med.In., Κέντρο Ζωής για την Υποστήριξη Ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Κόσμος Χωρίς πολέμους και Βία, Melissa-Network of Migrant Women in Greece, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας-ΟΛΚΕ, Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας PRAKSIS, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Δήμου Αθηναίων, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Φόρουμ Μεταναστών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή-καταπέλτης 20 οργανώσεων -Ρίχνουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την τραγωδία στη Μόρια "

Ο ΟΟΣΑ προτείνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ανάκαμψη αλλά και ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ, στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών - μελών του (Economic Outlook).

«Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί το 2017 και το 2018, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Επίσης σημειώνει ότι απαιτείται πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και η ανάκαμψή της.

«Το τεράστιο δημόσιο χρέος μειώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μία κατάσταση που απαιτεί πρόσθετη ελάφρυνσή του. Ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το δημόσιο χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΟΟΣΑ προτείνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους"

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017

Από τις 29 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2016 να καταβάλλονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, το ΙΚΑ και το Δημόσιο θα καταβάλουν τις συντάξεις την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, ενώ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Το ΝΑΤ και το ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, ενώ την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν οι επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ.

Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου 2017

Νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017

Συγκεκριμένα, όλες οι συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου 2017 θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2016

Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 (ΦΕΚ B 3810 – 25.11.2016)

Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 (όπως δήλωσε σχετικά ο Διοικητής του ΙΚΑ)

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το ΕΤΕΑ θα πληρώσει τις επικουρικές του Ιανουαρίου στις 29 Δεκεμβρίου (αντί για τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του νέου χρόνου) και τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, επίσης στις 29 Δεκεμβρίου (αντί της 30ής Δεκεμβρίου).

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017"

Κρούσματα γρίπης των πτηνών στη Β. Ευρώπη -Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο επιβεβαιώνονται συνεχώς κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Τα εν λόγω κρούσματα αφορούν στον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 τόσο σε εκτρεφόμενα πουλερικά (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία) όσο και σε άγρια πτηνά (Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία). Εντός του 2016 έχουν ακόμη βρεθεί υψηλής παθογονικότητας υπότυποι Η7Ν7 στην Ιταλία και Η5 στη Γαλλία.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε σχετική ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι καθώς η σύνθεση της ελληνικής ορνιθοπανίδας αποτελείται κατά κύριο λόγο από μεταναστευτικά είδη άγριων πτηνών και αυτή την περίοδο παρατηρούνται αυξημένες μετακινήσεις, οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών επιβάλλεται να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και παρακολούθησης των πτηνών.

Τονίζει επίσης ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος και μεταδίδεται σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα κράτος- μέλος στο άλλο ή σε Τρίτες χώρες μέσω του εμπορίου ζώντων πτηνών ή των προϊόντων τους και της μετανάστευσης των πτηνών. Η νόσος, στην υψηλής παθογονικότητας μορφή της, προκαλεί πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στα περισσότερα είδη πουλερικών, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας. Επίσης, όμως, υπάρχει κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μολονότι ο κίνδυνος είναι γενικά πολύ περιορισμένος.

Το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη ενημερώσει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εδρεύουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, ώστε σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών να ειδοποιούν άμεσα την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία και να παραδίδουν άμεσα τα δείγματα που έχουν λάβει στις κατά τόπο αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Κινητικότητα και για το θέμα της λύσσας

Στο μεταξύ η Περιφέρεια ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας για το φθινόπωρο, με ρίψεις από αέρος εμβολιακών δολωμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικά για το θέμα της λύσσας γνωστοποιεί ότι στη Βουλγαρία, όπου επίσης εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού, καταγράφηκε νέο κρούσμα λύσσας στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ το προηγούμενο είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2014. Στην Ελλάδα, το 48ο και τελευταίο κρούσμα λύσσας καταγράφηκε στις 9 Μαΐου του 2014.

Το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κεντρική Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί έλεγχος της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων, ο οποίος βασίζεται στη θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων. Η συλλογή των δειγμάτων-ζώων θα γίνεται από τα συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί στις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Τονίζεται ότι για να εξαλειφθεί η λύσσα από την Ελλάδα πρέπει να εμβολιάζονται από κτηνίατρο τα σκυλιά και οι γάτες, ώστε να προστατεύονται έναντι της λύσσας και να μην υπάρχει περίπτωση να μεταδώσουν τη νόσο σε άνθρωπο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούσματα γρίπης των πτηνών στη Β. Ευρώπη -Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας"

TAXISnet: Καθυτερήσεις 30+ ημερών για το επίδομα θέρμανσης

Καθυστέρηση που ξεπερνά τον μήνα, καταγράφεται στην ενεργοποίηση της εφαρμογής του TAXISnet, για το επίδομα θέρμανσης.

Το οικονομικό επιτελείο προφασίζεται ότι προσπαθεί να εφαρμόσει τις αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια και να ανοίξει την αίτηση.

Έτσι λοιπόν πολλοί ενδεχομένως δικαιούχοι του επιδόματος, που δε θα ξεπεράσει τα 105 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, αδυνατούν να προμηθευτούν το καύσιμο λόγο έλλειψης χρημάτων, αλλά ακόμα και να συμπληρώσουν την αίτηση τα χρήματα με αυτούς τους ρυθμούς θα αρχίσουν να καταβάλλονται στους λογαριασμούς τους στις αρχές Φεβρουαρίου , υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "TAXISnet: Καθυτερήσεις 30+ ημερών για το επίδομα θέρμανσης "

Μισθός πάνω από 2.500 ευρώ για την διευθύντρια του γραφείου του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο διορισμός της διευθύντριας, του γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη Κατερίνας Νοτοπούλου, μετά και τα εγκαίνιά του το περασμένο Σάββατο. 

Η κυρία Νοτοπούλου, σύμφωνα με το ΦΕΚ διορίζεται από 23.11.2016 στη θέση της «Προϊσταμένης στο Γραφείο Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού» και θα αμείβεται με τις «κάθε είδους αποδοχές που αντιστοιχούν κάθε φορά στον 1ο βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων».


Όπως προβλέπει η εγκύκλιος 2/1015/ΔΕΠ (5-1-2016) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ο μισθός «ειδικών θέσεων 1ου βαθμού» διαμορφώνεται ως εξής (σελίδα 7 της εγκυκλίου):

Με τις διατάξεις της παρ. 7 ορίζεται ότι οι μηνιαίες αποδοχές των προϊσταμένων των ειδικών γραφείων της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, είναι ίσες με αυτές των υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων 1ου βαθμού. Δηλαδή ο βασικός μισθός τους ορίζεται στο ποσό των 1.960 € μηνιαίως, ενώ παράλληλα δικαιούνται και το επίδομα θέσης ευθύνης (600 €), δηλαδή συνολικά 2.560 ευρώ!

Στις αμοιβές αυτές προστίθενται και αυτές πέραν του νομίμου ωραρίου εργασίας και πιθανώς και «αποζημίωσης η οποία συνδέεται με την άσκηση ιδιαίτερων ή σημαντικών καθηκόντων (job based remuneration)».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μισθός πάνω από 2.500 ευρώ για την διευθύντρια του γραφείου του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη"

Βουλή: Ψάχνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο

Σε εσπευσμένη διακοπή της συνεδρίασης του πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων προχώρησε η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Χαρά Καφαντάρη προκειμένου να προσέλθουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να μην κινδυνεύσει με καταψήφιση η προτεινόμενη από την κυβέρνηση διαδικασία του επείγοντος.

Αρχικά η κυρία Καφαντάρη επιχείρησε να ολοκληρώσει με συνοπτικές διαδικασίες την ψηφοφορία υποστηρίζοντας ότι από τις τοποθετήσεις των εισηγητών η δεδηλωμένη δεν αμφισβητείται.

Ωστόσο, από την αντιπολίτευση της υπενθύμισαν ότι βάσει Κανονισμού της Βουλής η ψηφοφορία γίνεται με καταμέτρηση της άποψης των παρόντων μελών. Όμως, εκείνη την ώρα από την αίθουσα έλειπαν οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων γεγονός που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε καταψήφιση της επείγουσας διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό η κυρία Καφαντάρη διέκοψε την συνεδρίαση έως ότου οι απόντες βουλευτές να ενημερωθούν και να σπεύσουν στην Βουλή.

Εκτός αυτού, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισήμανε προς την κυβερνητική πτέρυγα πως το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη για την ποινική και αστική προστασία των μελών των Δ.Σ. θυγατρικών εταιρειών του ΕΟΜΜΕΧ και τους υπενθύμισε πως όταν η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έφερε παρόμοια διάταξη το 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήρισε σκανδαλώδη και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψάχνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο"

Πατούλης: Δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση στο κράτος με υποχρηματοδότηση των δήμων

Σε πλήρη ρήξη και σύγκρουση με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί η κυβέρνηση, αν επιμείνει και προχωρήσει σε αλλαγή του συστήματος εκλογής των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων προτού ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, του «Καλλικράτη», προειδοποιεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Πρόκειται, τονίζει, «για "κόκκινη γραμμή" για μας. Αν η κυβέρνηση μας αγνοήσει , θα συγκρουστούμε». Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, δεν είναι δυνατόν να αλλάξει ο νόμος για τις δημοτικές εκλογές όταν δεν έχει πρώτα επιλυθεί η οικονομική βιωσιμότητα των δήμων. «Τι είδους μεταρρύθμιση είναι αυτή, η οποία υπηρετεί εμφανώς μικροκομματικές σκοπιμότητες;» λέει .

Από το 2010 έως σήμερα , σημειώνει , δεν έχουν αποδοθεί από το κεντρικό κράτος στους δήμους, θεσμοθετημένοι πόροι που ξεπερνούν τα 13 δισ ευρώ. Όπως αναφέρει για το 2017 περικόπτονται άλλα 214 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 2,5 μήνες λειτουργίας των δήμων.

«Με τον τρόπο αυτό μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη ως 14%, για να μην κλείσουν οι δήμοι μας» τονίζει.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα , υποστηρίζει ότι «η κρίση εξελίσσεται πλέον σε παρακμή. Και η παρακμή μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία, αν δεν αντιδράσουμε». Γι' αυτό, προσθέτει , στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη , η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα στείλει το μήνυμα ότι αναλαμβάνει «την ευθύνη για να 'χτίσουμε' την Ελλάδα από την αρχή».

Ακόμη , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , αναφέρεται στο σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζουν οι Δήμοι, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής , με τις 4500 κοινωνικές δομές, που διαθέτουν και εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν ανάγκη.

Για το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης , τονίζει ότι «δεν αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης» και επισημαίνει τον αποκλεισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Επιτροπή που συνεστήθη με απόφαση του Πρωθυπουργού, παρότι έχει επεξεργαστεί έγκαιρα ολοκληρωμένη πρόταση .

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: Δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση στο κράτος με υποχρηματοδότηση των δήμων"

Στέλνουν μάχιμους αστυνομικούς στα νησιά με hotspot -Αναχωρεί για Χίο ομάδα της ΟΠΚΕ

Μετά τα απανωτά περιστατικά βίας στα hotspot στα νησιά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να ενεργοποιηθεί και να κάνει κάποιες κινήσεις σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

Αποφασίστηκε λοιπόν η αποστολή Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) στα νησιά

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο από τις αρχές Δεκεμβρίου στη Χίο θα μεταβεί μια τέτοια ομάδα ΟΠΚΕ που αποτελείται από 10-12 αστυνομικούς που θεωρούνται από τους πιο μάχιμους στην πάταξη της εγκληματικότητας. Στα νησιά θα συμπράξουν με τις τοπικές ομάδες με στόχο να υπάρχουν σε κάθε νησί τουλάχιστον δύο ομάδες που θα επιβλέπουν - μεταξύ άλλων και τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν hotspots.

Παράλληλα αναφέρεται πως έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση άλλων 40 αστυνομικών για να ενταχθούν στη συγκεκριμένη Ομάδα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλνουν μάχιμους αστυνομικούς στα νησιά με hotspot -Αναχωρεί για Χίο ομάδα της ΟΠΚΕ "

Κιλκίς: Κάηκαν σκηνές από φωτιά που ξέσπασε σε κέντρο φιλοξενίας

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όταν ξέσπασε φωτιά σε χώρο που χρησιμοποιείται ως σχολείο για τα προσφυγόπουλα.

Η φωτιά που έκαψε μία ξύλινη κατασκευή, καθώς και τρεις σκηνές και μονωτικά υλικά, ξεκίνησε λίγο πριν από τις 6 το πρωί και έσβησε με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής μιάμιση ώρα αργότερα, ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός.

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς που ενδέχεται να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κιλκίς: Κάηκαν σκηνές από φωτιά που ξέσπασε σε κέντρο φιλοξενίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news