facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι μετακλητοί της κυβέρνησης - 16 διορισμοί τον μήνα

Αυξημένο κατά 146 εκατ. ευρώ είναι από τον Δεκέμβριο του 2015 το κόστος μισθοδοσίας των μετακλητών υπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά πλέον τις 2.000.

Σύμφωνα δημοσίευμα της «Καθημερινής», σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας η εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση μεταφράζεται σε μια στρατιά μετακλητών υπαλλήλων που, βάσει των στοιχείων της απογραφής, για πρώτη φορά μετά 3,5 χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 2.000. Και συνεχώς αυξάνονται. Από τον Δεκέμβριο του 2015 οι μετακλητοί έχουν αυξηθεί κατά 166 άτομα.

Ο αριθμός ισοδυναμεί με 16 διορισμούς μετακλητών ανά μήνα. Το κόστος μισθοδοσίας της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχει αυξηθεί κατά 2,1%, δηλαδή 146 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015.

Η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης υπήρξε ένα από τα αφηγήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τουλάχιστον μέχρι να αναλάβουν την εξουσία… Όπως σημειώνεται, η ίδια η κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο ψήφισε τον νόμο 4369, ο οποίος αφορά ακριβώς σε αυτή την αποκομματικοποίηση, την οποία όμως δεν εφαρμόζει επί της ουσίας.

Στην πραγματικότητα έχει ανοίξει όσα «παράθυρα» απαιτούνται προκειμένου να μεγαλώσει το κομματικό κράτος, να διασφαλίσει ότι η πελατειακή λογική θα συνεχιστεί και κυρίως ότι θα δημιουργήσει έναν στρατό κομματικών στελεχών στη δημόσια διοίκηση, ακόμη και όταν θα έχει παραδώσει την εξουσία ενώ όσο περισσότερο καθυστερεί η εφαρμογή του νόμου 4369/2016 τόσο περισσότερους τοποθετεί η κυβέρνηση με τις παλιές διαδικασίες, τονίζεται.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπέρασαν τους 2.000 οι μετακλητοί της κυβέρνησης - 16 διορισμοί τον μήνα"

Πότε πληρώνεται το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για τον Νοέμβριο

Στις 30/11 τελικά θα γίνει η πίστωση των χρημάτων για τη δόση Νοεμβρίου από το κοινωνικό επίδομα - εισόδημα αλληλεγγύης στους δικαιούχους σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείο Εργασίας.

Εγκρίνουμε τη μεταφορά πίστωσης ύψους έντεκα εκατομμυρίων τριακοσίων ενενήντα τριών χιλιάδων οκτακοσίων εξήντα δύο ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτών (11.393.862,88) €) από τον ΕΦ 33-220, ΚΑΕ 2764 οικ. έτους 2016, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή της πληρωμής Νοεμβρίου του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στις 44.928 (Valeur πίστωσης: 29/11/2016, στους δικαιούχους: 30/11/2016).

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε πληρώνεται το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για τον Νοέμβριο"

Φόρους στις αναλήψεις για μείωση φοροδιαφυγής προτείνουν οι τράπεζες

Σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στην οικονομία προτείνουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει η φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών.

Όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών τα μετρητά διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό ή μπορούν να διοχετευθούν εύκολα στην «μαύρη οικονομία». Προς την κατεύθυνση αυτή εισηγούνται πληρωμή με κάρτες ή και μέσω κινητών ακόμη και στις πιο μικρές συναλλαγές όπως στα περίπτερα.

"Οι κάρτες-πιστωτικές και χρεωστικές- αλλά και οι νέας τεχνολογίας, που επιτρέπουν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικροποσά, καθώς και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για την πιο μικρή συναλλαγή,από την αγορά εφημερίδας στο περίπτερο μέχρι εισιτήριο λεωφορείου" αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Έτσι η επιβολή φόρου στις αναλήψεις θα μείωνε δραστικά τις συναλλαγές σε μετρητά και κατ' επέκταση της παραοικονομίας.

Επιπλέον, οι τράπεζες ζητούν την υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή με επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φόρους στις αναλήψεις για μείωση φοροδιαφυγής προτείνουν οι τράπεζες "

Χωρίς τρένα ξεκινά η εβδομάδα: Στάση εργασίας 6:00 με 10:00

Συνεχίζονται για ακόμα μία εβδομάδα οι στάσεις εργασίας στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.

Συγκεκριμένα:

ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικός) Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 Στάση εργασίας από έναρξη βάρδιας έως 10:00 πμ

ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικός) Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 Στάση εργασίας από 12:00 έως 16:00

ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικός) Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 Στάση εργασίας από 21:00 έως την λήξη βάρδιας

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς τρένα ξεκινά η εβδομάδα: Στάση εργασίας 6:00 με 10:00 "

Ζάκυνθος: Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία της Ζακύνθου με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι του νησιού να μην μετακινούνται άσκοπα, ιδιαίτερα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Τέλος, αύριο το πρωί στις 8:30 θα γίνει έκτακτη σύσκεψη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου που θα έρθει εκτάκτως στο νησί για τα προβλήματα που δημιούργησε η σημερινή κακοκαιρία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία"

Βανδαλισμοί και καταστροφές μνημείων και τάφων στο νεκροταφείο της Μόριας

Εικόνες καταστροφής αντίκρισαν σήμερα το πρωί κάτοικοι της Μόριας στο νεκροταφείο του χωριού τους, όταν πήγαν εκεί για να ανάψουν τα καντήλια των συγγενών τους και να προσευχηθούν.
Δεκάδες τάφοι είχαν υποστεί σημαντικές καταστροφές από αγνώστους, οι οποίοι είχαν ξεριζώσει σταυρούς, λουλούδια, καντήλια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, τα οποία ήταν διασκορπισμένα σε όλους τους χώρους του νεκροταφείου.
Οι κάτοικοι της Μόριας κατήγγειλαν στο LesvosNews.gr τους απίστευτους αυτούς βανδαλισμούς, στέλνοντάς μας και τις φωτογραφίες που σας δημοσιεύουμε.
moria-nekrotafeio-1
Εικάζουν ότι τις ζημιές τις έχει προκαλέσει μικρή ομάδα ταραχοποιών μεταναστών και δεν καταλογίζουν ευθύνες στο σύνολο των μεταναστών, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Μόριας.
Για το λόγο αυτό κρατούν τις επιφυλάξεις τους και περιμένουν από τις αρχές ασφαλείας να πράξουν τα δέοντα.
Εμείς να σημειώσουμε για μία ακόμα φορά, το δράμα που υφίστανται οι κάτοικοι της Μόριας με αυτή την οδυνηρή κατάσταση την οποία βιώνουν, αλλά από την άλλη πλευρά και με το δράμα των δύστυχων μεταναστών, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στο νησί μας εδώ και οκτώ μήνες, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες χωρίς κανένα απολύτως σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και χωρίς καμιά ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο…
Δυστυχώς για όλους, οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας, δεν έχουν την ικανότητα και τις δυνατότητες να τους βοηθήσουν.
lesvosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βανδαλισμοί και καταστροφές μνημείων και τάφων στο νεκροταφείο της Μόριας "

Δύο υπουργοί διαφωνούν δημοσίως για το ΔΝΤ - Παπαδημητρίου: «Το θέλουμε» -Σκουρλέτης: «Οχι»

Αν η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόσφατο ανασχηματισμό ήταν να προσδώσει μεγαλύτερη συνοχή στο υπουργικό συμβούλιο, μάλλον δεν κατάφερε και πολλά.

Δύο κορυφαίοι υπουργοί του διαφωνούν δημόσια και ανοικτά ως προς το μείζον ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Παπαδημητρίου: Το θέλουμε το ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας στο Bloomberg διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ να συμμετάσχει. «Το ΔΝΤ έχει αλλάξει πολλές φορές την άποψή του. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν πράγματι θέλουν να είναι εντός ή εκτός. Νομίζω ότι θέλουν να συμμετάσχουν και εμείς τους θέλουμε εντός», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Και τούτο, παρότι άσκησε κριτική στο ΔΝΤ με αφορμή την εμμονή του στα εργασιακά. «Είμαστε ανυποχώρητοι γιατί τελικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν λόγο για οποιαδήποτε ανάπτυξη», υποστηρίζοντας ότι η επιμονή του Ταμείου σε αυτές έχει γίνει δογματικό θέμα για το ΔΝΤ. «Αν κοιτάξετε τις προβλέψεις που έχουν κάνει, έχουν κάνει λάθος. Και μιλάμε για πραγματικό λάθος. Ομως, αν έχεις ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία για τόσες πολλές χώρες, είναι πολύ δύσκολο να την αλλάξεις», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε πως «στο τέλος, πάντα υπάρχει μία συμφωνία. Δεν είναι η συμφωνία που αρέσει σε όλους, αλλά πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία με την οποία μπορεί να ζήσει κάθε πλευρά, δεδομένων των δικών τους συγκεκριμένων αναγκών».

Σκουρλέτης: Να συνεχίσουμε με τους ευρωπαίους, όχι με το ΔΝΤ

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συζήτηση με τους εταίρους μπορεί να συνεχιστεί χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ τόνισε: «Είμαι απόλυτα πεισμένος, έχοντας πια αυτήν την εμπειρία όλων των φάσεων της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, ότι η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τελικά δεν βοηθάει στο να υπάρξει μια κατάληξη -και το βλέπουμε και στην υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης- η οποία να είναι πιο κοντά στις θέσεις της χώρας μας».

Μάλιστα εξήγησε πως «παρά το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε μια θέση πιο κοντά στη δική μας για τα θέματα του χρέους, φαίνεται τελικά ότι η παρουσία του προϋποθέτει την υιοθέτηση τέτοιων θέσεων που θα είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, και ιδιαίτερα του κόσμου της εργασίας. Νομίζω, λοιπόν, ότι η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και χωρίς το ΔΝΤ.»

Οπως είπε ο Π. Σκουρλέτης είναι ο Β. Σόιμπλε που θέλει την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «γιατί βρίσκει έναν σύμμαχο για την υποστήριξη των ακραίων συνταγών λιτότητας που υποστηρίζει με συνέπεια όλα αυτά τα τελευταία χρόνια». Αντιθέτως, όπως σημείωσε, «βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση που έχουν αυξηθεί οι φωνές από μεριάς των ευρωπαίων εταίρων μας που αμφισβητούν αυτή τη συνταγή της ακραίας λιτότητας. Για αυτό ακριβώς σας είπα ότι τελικά ο μέσος όρος των θέσεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι εις βάρος των δικών μας συμφερόντων».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο υπουργοί διαφωνούν δημοσίως για το ΔΝΤ - Παπαδημητρίου: «Το θέλουμε» -Σκουρλέτης: «Οχι» "

Έρευνα: Οι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται ολένα και πιο διεφθαρμένοι

Σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Otto-Brenner, την οποία δημοσιεύει η Die Welt, διπλασιάστηκαν στην Γερμανία από το 2014 οι περιπτώσεις ποινικά κολάσιμων περιπτώσεων. Ο κατάλογος της έρευνας, η οποία έγινε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, είναι μακρύς. Ξεκινά από τις δωροδοκίες πάσης φύσεως και φτάνει μέχρι την απάτη και το οικονομικό έγκλημα της απιστίας.

Η Γερμανία βρίσκεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparency International στην πέμπτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς διαφθοράς μαζί με την Μ. Βρετανία και το Λουξεμβούργο. Λιγότερο διαδεδομένη σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά είναι στην Δανία, την Σουηδία, την Φινλανδία και την Ολλανδία. Πιο διαδεδομένη είναι στην Ουγγαρία, την Σλοβακια, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Ιταλία και την Βουλγαρία.

Πάντως, η εσωτερική έρευνα της γερμανικής κυβένρησης, η οποία βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύει ότι ο χρηματισμός δεν αποτελεί σπάνια περίπτωση και στη γερμανική κρατική μηχανή, όπως πιστευόταν ευρύτατα μέχρι τώρα. Οι περισσότερες καταγελίες αφορούν μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών. Έντεκα περιπτώσεις κατά 15 υπαλλήλων αφορούν σε υπαλλήλους του, ενώ δεν διευκρινίζεται στην έρευνα αν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία υπάλληλοι για τους οποίους αποδείχτηκε ο χρηματισμός. Αναφέρεται, επίσης, περίπτωση δωροδοκίας 100.000 ευρώ για ανάληψη έργου στο εξωτερικό. Στον ένα εκ των ενεχομένων μειώθηκε πάντως ο μισθός, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι ζημιές- 850.000 ευρώ- για το δημόσιο στην περίπτωση υπαλλήλου του υπουργείου Δημοσίων Εργων, ο οποίος έδωσε εσωτερικές πληροφορίες προκειμένου να αναλάβει έργο συγκεκριμένη εταιρεία. Συνέπειες, πάντως, για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δωροδοκούνται έχουν και λιγότερο σημαντικές περιπτώσεις (όπως είναι π.χ. η αποδοχή δώρων), διότι απολύονται.

Περιπτώσεις διαφθοράς αναφέρονται, επίσης, και για το υπουργείο Αμυνας, όπως λ.χ. ενός στρατωτικού, ο οποίος προτιμούσε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα για στρατιωτικό νοσοκομείο- επι χρήμασι βέβαια- και ο οποίος καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση. Περιπτώσεις διαφθοράς καταγράφηκαν και σε τελωνεία, είτε για συμμετοχή σε φοροδιαφυγή, είτε για λανθασμένο ποσό εκτελωνισμού εμπορευμάτων, με αντάλλαγμα ένα laptop και 1.000 ευρώ μετρητά, ακόμα και δωρεάν εισητήρια για συναυλία...
Ούτε όμως και η αστυνομία αποτελεί εξαίρεση. Στην έρευνα αναφέρονται περιπτώσεις χρηματισμού για μεταβίβαση πληροφοριών από το σύστημα της αστυνομίας, αλλά και ξεπλύματος χρήματος. Κρούσματα διαφθοράς έχουν παρουσιαστεί ακόμα και στην υπηρεσία εξεύρεσης εργασίας, όπως επίσης και σε αεροδρόμιο, προκειμένου ο υπάλληλος να αξιολογήσει εταιρεία ασφάλειας αεροδρομίου θετικότερα από άλλες για να πάρει τη δουλεια. Το αντάλλαγμα ήταν ένα Notebook αξίας 1.029 ευρώ...

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Οι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται ολένα και πιο διεφθαρμένοι"

Ολλανδία: Θανάτωσαν 190.000 πάπιες εξαιτίας της γρίπης των πτηνών

Οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχώρησαν στην θανάτωση 190.000 παπιών σε ένα αγρόκτημα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

Η επιδημία εντοπίστηκε σε ένα αγρόκτημα στο Μπιντινγκχούιζεν, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων δυτικά του Άμστερνταμ, όπου180.000 πάπιες θανατώθηκαν, όπως επίσης επιπλέον 10.000 πτηνά σε μια ακτίνα ενός χιλιομέτρου, επισήμανε ο ολλανδικός οργανισμός αρμόδιος για την διατροφική ασφάλεια NVWA.

«Υπάρχουν άλλες τρεις πτηνοτροφικές μονάδες σε μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων που βρίσκονται υπό επιτήρηση» πρόσθεσε ο οργανισμός αυτός σε ένα δελτίο τύπου.

Οι υγειονομικές αρχές απαγόρευσαν επίσης την μεταφορά πουλερικών και προϊόντων που παράγονται από αυτά σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι πάπες είχαν μολυνθεί από το στέλεχος H5N8 του ιού της γρίπης των πτηνών, που είναι «εξαιρετικά μεταδοτικό» και προκαλεί τον θάνατο στο 30% των πτηνών που μολύνονται, ωστόσο δεν είναι «πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους» μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: Θανάτωσαν 190.000 πάπιες εξαιτίας της γρίπης των πτηνών"

Χίος: ΟΧΙ στην πρόταση Μουζάλα - Ζητούν άμεση εκκένωση της Σούδας

Την απόρριψη του πακέτου προτάσεων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στη Χίο αποφάσισε με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης και της μείζονος αντιπολίτευσης, το δημοτικό συμβούλιο Χίου.

Οι κυβερνητικές προτάσεις περιλάμβαναν τα παρακάτω:

«1. Προτεραιοποίηση απαραίτητων έργων υποδομών και περιβάλλοντος για το νησί, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Δήμου Χίου και υπουργείου Ανάπτυξης. Το υπ. Ανάπτυξης θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016 στη θεσμοθέτηση ενός νέου Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

2. Δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στη Σούδα και λειτουργίας της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης.

3. Προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακό κέντρο δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα και προσπάθεια χωροθέτησής του σε άλλη θέση.

4. Ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού.

5. Επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία από κανένα στέλεχος στην αρχή του 2016, στο τέλος του έτους θα είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.»

Το δημοτικό συμβούλιο, είπε «όχι» στην δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον πρώην ΧΑΔΑ και στην λειτουργία του κέντρου στο Μερσινίδι, ενώ επέμεινε στην άμεση εκκένωση της Σούδας και στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χοτ σποτ της ΒΙΑΛ, για το οποίο όπως σημειώθηκε η ίδια αποκλειστικά ευθύνεται, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και να ασκείται έλεγχος και αστυνόμευση στις εγκαταστάσεις του χοτ σποτ και εκτός αυτών.

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαφώνησαν οι παρατάξεις της Αριστεράς.
Κατά τη συνεδρίαση ο παρών σε αυτήν Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στο 18ο χιλιόμετρο της οδού Χίος – Βολισσός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: ΟΧΙ στην πρόταση Μουζάλα - Ζητούν άμεση εκκένωση της Σούδας"

Γιούνκερ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό

«Είπα από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λα Στάμπα" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ιταλία αντέδρασε με «ενάρετο τρόπο» στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και υπενθυμίζει ότι συνολικά στην Μεσόγειο σώθηκαν από το θάνατο τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

«Εγκρίναμε για το προσφυγικό έκτακτα κονδύλια δεκαπέντε δισ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό τον τρόπο», εξηγεί στην "Λα Στάμπα" ο λουξεμβουργιανός πολιτικός. Επιμένει, δε, ότι οι επανεγκαταστάσεις των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να γίνουν πράξη, αν και παραδέχεται ότι «τα αποτελέσματα είναι γελοιωδώς ανεπαρκή» από την στιγμή που «επανεγκαταστάθηκαν μόνον 7.500 άνθρωποι, σε σύνολο 160.000 που προβλέπονταν για το διάστημα δυο ετών».

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο, όπως δεν θα δεχθώ και το να λέει, ένας πρωθυπουργός: "δεν θα υποδεχθώ στην χώρα μου έναν μουσουλμάνο". Eίναι φράσεις που ακυρώνουν το σύνολο της ευρωπαϊκής ιστορίας», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ. Δηλώνει πως «δεν ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της χριστιανοδημοκρατίας» και προσθέτει πως συμμερίζεται τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν ότι «ο εθνικισμός οδηγεί στον πόλεμο», διότι «είναι μια τραγικά ορθή διαπίστωση».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν στηρίζει, πάντως, την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματτέο Ρέντσι, να περικοπούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στις χώρες-μέλη που δεν υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, από τη στιγμή που «μπορείς να πείσεις τον άλλον να φανεί αλληλέγγυος, μόνον δίνοντας ένα θετικό παράδειγμα».

«Υποστήριξα πάντα ότι οι δαπάνες για το προσφυγικό και για την αντισεισμική προστασία της Ιταλίας δεν πρέπει να ενταχθούν στα πάγια έξοδα του δημόσιου προϋπολογισμού της», αλλά «δυσκολεύομαι να δεχθώ τις οξείες κριτικές που ασκούνται στην Επιτροπή, όταν την χαρακτηρίζουν μια ομάδα τεχνοκρατών και γραφειοκρατών, διότι είναι κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνέντευξή του στην Λα Στάμπα δηλώνει, επίσης, πως όταν συναντά τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματτέο Ρέντσι, «σε θέματα κύριας σημασίας δεν διαπιστώνει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές», ενώ σε σχέση με το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, τονίζει: «Δεν ξέρω αν θα ήμουν χρήσιμος στον Ρέντσι, λέγοντας ότι θα ήθελα να κερδίσει το "ναι". Περιορίζομαι στο να πω ότι δεν θα ήθελα να κερδίσει το "όχι". Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα και ο Ματτέο Ρέντσι συνέβαλε σε αυτό». Αναφορικά, τέλος, με την απόφαση του Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι «έστω και αν είναι κάτι που τον στεναχώρησε πολύ, δεν εννοεί να εγκαταλείψει τις αρμοδιότητές του».

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό"

Νεκρός ο 33χρονος που αγνοούνταν στη Ζάκυνθο

Τραγική κατάληξη είχαν τελικά οι έρευνες για τον εντοπισμό του 33χρονου άνδρα, ο οποίος αγνοούνταν από τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου (26/11/2016) στη Ζάκυνθο και το αυτοκίνητο του οποίου είχε βρεθεί σε βαθύ πλημμυρισμένο χαντάκι στην περιοχή του Βανάτου, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά μέσα, οι Αρχές εντόπισαν τη σορό του 33χρονου σε απόσταση τριών χιλιομέτρων, απ' όπου είχε βρεθεί νωρίτερα το αυτοκίνητό του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το imerazante.gr, λίγο πριν πέσει το σκοτάδι, άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας εντόπισαν τον άτυχο άνδρα.


Διαβάστε Περισσότερα » " Νεκρός ο 33χρονος που αγνοούνταν στη Ζάκυνθο"

Κακοκαιρία: Αγνοείται 33χρονος στη Ζάκυνθο -Μεγάλα προβλήματα στο νησί

Ενας 33χρονος άνδρας αγνοείται στη Ζάκυνθο, με την πυροσβεστική να κάνει έρευνες.

Το αυτοκίνητό του βρέθηκε σε βαθύ πλημμυρισμένο χαντάκι στην περιοχή του Βανάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο νεαρός άντρας δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τις 11 το βράδυ του Σαββάτου.

Η οικογένειά του ανησύχησε και σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες ειδοποίησε την πυροσβεστική υπηρεσία, που ξεκίνησε τις έρευνες. Οι δυνάμεις που τον αναζητούν ενισχύθηκαν και πλέον στις έρευνες μετέχουν 11 πυροσβέστες, με δύο οχήματα, 7 αντλίες και 2 διασωστικές λέμβους.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο νησί, τόσο στην πόλη της Ζακύνθου, όσο και στα χωριά Πηγαδάκια, Σκουλικάδο, Τσιλιβή. Η πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα, κυρίως στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη, εξαιτίας των βουνών από σκουπίδια που υπάρχουν στους δρόμους.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Αγνοείται 33χρονος στη Ζάκυνθο -Μεγάλα προβλήματα στο νησί "

Αναστολή της επίσχεσης εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Την αναστολή της επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν μέχρι και την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ στη σημερινή γενική τους συνέλευση, σε ένδειξη καλής θέλησης και κατόπιν της δέσμευσης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι μέχρι την Τρίτη θα σταλούν στον Οργανισμό 3,9 εκατ. ευρώ της δόσης Δεκεμβρίου από την κρατική επιχορήγηση. Στο πλαίσιο αυτό, από τις 5 το πρωί της Δευτέρας τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ θα εκτελούνται κανονικά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, επεσήμανε πως «πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του και δεν θα χρειαστεί να βγούμε και πάλι στους δρόμους. Για εμάς οι κινητοποιήσεις είναι η έσχατη λύση». Πάντως, εάν δεν δουν τα δεδουλευμένα δύο μηνών στους λογαριασμούς τους οι 2.300 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, θα συνεδριάσουν εκ νέου την Πέμπτη, προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Από την πλευρά του ο πρέοδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο υπό τον πρωθυπουργό, είπε πως: «φάνηκε ότι ο κ. Τσίπρας, ήταν μεν ενήμερος για τις κινητοποιήσεις, αλλά δεν ήξερε ακριβώς τους λόγους. Τον ενημερώσαμε και δεσμεύτηκε έως μέχρι την Τρίτη θα μπει στο ταμείο του ΟΑΣΘ η αντισταθμιστική Δεκεμβρίου ύψους 3,9 εκατ. ευρώ».

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστολή της επίσχεσης εργασίας στη Θεσσαλονίκη"

Κλειστός μετά τη νεροποντή ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής»

Κλειστός είναι ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής», λόγω προβλημάτων που προκάλεσε η νυχτερινή σφοδρή καταιγίδα.

Νωρίτερα, κλειστοί ήταν και οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Πανόρμου», οι οποίοι όμως πλέον λειτουργούν κανονικά.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστός μετά τη νεροποντή ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής»"

Μειωμένη φέτος κατά περίπου 20% η παραγωγή ελαιολάδου-Ανησυχία για τον «έμπολα» των ελαιόδεντρων

Δύσκολη είναι η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, με προβλήματα όσον αφορά στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία σε ορισμένες περιοχές για την απειλή του βακτηρίου Xylella fastiodiosa.

«Η ελιά είναι ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υπήρξε και δακοπροσβολή», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Οικονόμου, διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ και σημειώνει: «η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου είναι φέτος περίπου 20%. Κάθε χρόνο η παραγωγή κυμαίνεται σε περίπου 280 χιλιάδες τόνους και φέτος διαμορφώνεται σε 200-220 χιλιάδες τόνους.Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Ιταλοί. Μόνο η Ισπανία, η Τυνησία και η Τουρκία έχουν φέτος λάδι». Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πάντως πρόβλημα επάρκειας καθώς «από τη μία πλευρά, είμαστε μια χώρα με πλεόνασμα και από την άλλη, υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στις ελαιοπαραγωγικές αλλά και στις καταναλώτριες χώρες της τάξης του 10-15%. Στη χώρα μας υπάρχουν αποθέματα λαδιού και από την περσινή χρονιά, οπότε αν κάτι επηρεαστεί θα είναι οι εξαγωγές μας σε χύμα ελαιόλαδο. Υπάρχει, όμως, πρόβλημα με την ποιότητα, θα λείψουν δηλαδή οι καλές ποιότητες του προϊόντος».

Συναγερμός έχει σημάνει την ίδια ώρα σε περιοχές με ελαιόδεντρα που βρίσκονται κοντά στην Ιταλία, όπως στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο, λόγω της απειλής του βακτηρίου Xylella fastiodiosa ή αλλιώς «έμπολα» των ελαιόδεντρων. Δημοσιεύματα θέλουν, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, να εντοπίστηκε και στην Ισπανία. «Στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάτι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καμβύσης, πρόεδρος της Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ. Τονίζει πάντως, ότι επικρατεί ανησυχία μεταξύ των ελαιοπαραγωγών των γειτονικών στην Ιταλία περιοχών και καλεί όποιον εντοπίσει στα δέντρα του «κάποια ένδειξη που δεν γνωρίζει, δεν είναι δηλαδή από τις απλές ασθένειες, να απευθύνεται άμεσα στους τοπικούς γεωπόνους, έτσι ώστε αν έχουν ένα – δύο δέντρα πρόβλημα, να κόβονται και να καίγονται χωρίς καμία καθυστέρηση». Όπως εξηγεί ο κ Καμβύσης, πρόκειται για «ένα βακτήριο που καταστρέφει το δέντρο, το οποίο μόλις προσβληθεί, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί. Γι' αυτό, έχει δοθεί εντολή να εκριζωθούν τα άρρωστα δέντρα στην Ιταλία. Δεν υπάρχει αντίδοτο. Επισκέφθηκα πληγείσες περιοχές, είναι τρομερή καταστροφή. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος καταπολέμησης του βακτηρίου που δεν προσβάλλει μόνο ελιές αλλά και άλλα δέντρα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Στην Ελλάδα , 600 χιλιάδες οικογένειες είναι ελαιοπαραγωγοί, πολλοί από αυτούς κατοικούν σε αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα και έχουν ελαιόδεντρα αλλού, σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Η ελιά είναι την ίδια ώρα μια καλλιέργεια που βοηθάει να παραμείνει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην περιφέρεια και να ζήσει με το εισόδημα από αυτήν. «Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που έχει μεγάλη σημασία για την εθνική μας οικονομία, για τη διατροφή μας», αναφέρει για την αξία του πολύτιμου αγαθού, ο κ. Οικονόμου.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση του ελαιολάδου το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, που εδρεύει στη Μαδρίτη, και λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάνει καμπάνιες σε νέες αγορές, όπως της Ιαπωνίας, όπου έχει επικεντρωθεί αυτό το διάστημα. Αντίστοιχα, ο ΣΕΒΙΤΕΛ κάνει καμπάνιες σε αγορές, όπως της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας. Όμως, υπάρχουν δυσκολίες, καθώς από τη μία πλευρά χώρες, όπως η Βραζιλία, αντιμετωπίζουν οικονομική ύφεση, ενώ από την άλλη είναι δύσκολο να σπάσει η παράδοση χρόνων Ισπανίας και Ιταλίας. «Έχουμε βέβαια πολύ καλό προϊόν και αυτό το ξέρουν οι ανταγωνιστές μας, οι Ιταλοί, που το αγοράζουν και κάνουν προσμίξεις. Πρέπει να φροντίσουμε να προωθήσουμε το λάδι στην επώνυμη, την τυποποιημένη μορφή του. Γι' αυτό και όλες μας οι καμπάνιες στοχεύουν στο επώνυμο ελληνικό προϊόν και δίνουμε προτεραιότητα στα ελαιόλαδα ΠΟΠ και ΠΓΕ» λέει ο διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειωμένη φέτος κατά περίπου 20% η παραγωγή ελαιολάδου-Ανησυχία για τον «έμπολα» των ελαιόδεντρων "

Διαβεβαιώσεις Φωτίου ότι δεν θα κοπούν τα οικογενειακά επιδόματα

«Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, μην τρομοκρατούμε τον κόσμο», δήλωσε η Θεανώ Φωτίου, αναφέροντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώνεται επιτυχώς, ενώ απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές.

«Θα ανοίξουμε το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Αναφερόμενη στα οικογενειακά επιδόματα, διαβεβαίωσε ότι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι θα συνεχίσουν να παίρνουν αυτά που έπαιρναν, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

«Κατάφερα να μην αγγίξουμε τα οικογενειακά επιδόματα», δήλωσε. «Εξασφαλίσαμε από τον πλεόνασμα του προϋπολογισμού 760 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης δεν είναι μόνο επιδόματα, άλλα και υπηρεσίες, δωρεάν φάρμακα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φρούτα, λαχανικά τρόφιμα, παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς», ανέφερε ακόμη.

Σε ερώτηση για το αν τα επιδόματα που εξήγγειλε προέρχονται από το ΕΚΑΣ και άλλες περικοπές έκανε λόγο για κοινωνικό αυτοματισμό. «Δεν θα μπω σε αυτή τη λογική» σημείωσε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβεβαιώσεις Φωτίου ότι δεν θα κοπούν τα οικογενειακά επιδόματα "

Γυναίκα στο Ηράκλειο κλήθηκε να πληρώσει 30.000 ευρώ από απλήρωτες κλήσεις του πρώην συζύγου της

Μπλοκάρουν τα ΑΦΜ από τις απλήρωτες και ξεχασμένες κλήσεις!
Χιλιάδες κλήσεις του παρελθόντος, "φαντάσματα" βγαλμένα από τη δεκαετία του ΄80 και του ΄90 και καθημερινά δράματα στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου από ανυποψίαστους πολίτες που στα τόσα χρέη που έχουν, προστίθενται τώρα κι άλλα με τους οφειλέτες  να καλούνται να πληρώσουν δήθεν σβησμένες ή ξεχασμένες κλήσεις και μάλιστα με...πανωτόκια!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Ηρακλειώτισσας διαζευγμένης, που το αυτοκίνητο ,που είχε στο όνομα της το οδηγούσε ο πρώην σύζυγος της και όταν διαπίστωσε στην Εφορία πως το ΑΦΜ της ήταν μπλοκαρισμένο, εμβρόντητη ανακάλυψε πως χρωστούσε στο δήμο Ηρακλείου 30.000 ευρώ από κλήσεις. Ήδη η οικονομική υπηρεσία, που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, καθώς οι υπάλληλοι έχουν ποινικές ευθύνες αν δεν το κάνουν, έχει στείλει τις καρτέλες στην Εφορία και με το νέο έτος θα υπάρχουν και άλλα μπλοκαρισμένα ΑΦΜ καθώς αναμένεται και η νέα παρτίδα με απλήρωτες οφειλές δεκαετιών από ξεχασμένες κλήσεις!
" Οι πολίτες νόμιζαν ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είτε μέσω ενστάσεων, είτε με άλλους τρόπους αυτές οι κλήσεις είχαν σβηστεί"λέει στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός "αλλά δυστυχώς οι κλήσεις αυτές βεβαιώνονται τώρα. Δυστυχώς ο μνημονιακός νόμος για δέσμευση του ΑΦΜ του οφειλέτη για ποσά άνω των 293 ευρώ έχει φέρει τα πάνω κάτω."

Το μεγάλο  πρόβλημα για τους φορολογούμενους είναι πως εάν οδηγηθούν σε κάποιου είδους ρύθμιση, για άλλη οφειλή προς το δημόσιο, αυτόματα αποδέχονται και τη συγκεκριμένη οφειλή, ανεξαρτήτως αν τη γνωρίζουν ή την αναγνωρίζουν και το οποίο...προστίθεται στα ήδη αυξημένα βάρη τους. 
Και τώρα; Τι μπορεί να γίνει; Ένα μεγάλο θέμα είναι η κατάργηση των προσαυξήσεων που οι δήμοι αναμένουν τη σχετική ρύθμιση οσονούπω αλλά για τα υπόλοιπα και μέχρι να υπάρξει ο σχετικός νόμος, εκείνο που μπορεί να "σώσει" την παρτίδα για τον οφειλέτη είναι να μην υπάρξει στον οικείο δήμο απόδειξη ενημέρωσης του πολίτη του βεβαιωτικού καταλόγου των απλήρωτων κλήσεων( επιβεβαίωση- ενημέρωση  δηλαδή ότι χρωστά )προκειμένου να γλιτώσει τις προσαυξήσεις...διαφορετικά υπάρχει και η ατομική προσφυγή στο δικαστήριο!
Το σίγουρο πάντως είναι πως επειδή διαχρονικά υπήρχε φάμπρικα με υποτιθέμενες σβησμένες κλήσεις που τα γραφεία των δημάρχων, αντιδημάρχων και άλλων παραγόντων των δήμων βεβαίωναν πως έσβηναν, χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που θα βρεθούν με ένα χρέος από το πουθενά και αυτά που θα συμβούν μπροστά στα γκισέ των δήμων όπου αναμένεται να...κλάψουν μανούλες!

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Γυναίκα στο Ηράκλειο κλήθηκε να πληρώσει 30.000 ευρώ από απλήρωτες κλήσεις του πρώην συζύγου της"

Σε «γραμμή» Κυρίτση και ο Μουζάλας: «Τυχαίο γεγονός η τραγωδία στη Μόρια»

Σε γραμμή Κυρίτση κινείται και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για την τραγωδία στη Μόρια, όπου θρηνήσαμε δύο νεκρούς.

Ο υπουργός σε συνέντευξή του δήλωσε ότι πρόκειται για «τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε», το οποίο ωστόσο κάνει «επιτακτική την ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών στο hot spot» και απευθύνει «έκκληση στους νησιώτες να πάψουν να ακούνε λαϊκίστικες λύσεις και να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων».

Την πρωτοφανή τοποθέτηση ότι η τραγωδία στη Μόρια με τους δύο νεκρούς - μια γιαγιά και το 6χρονο εγγονάκι της - θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε σπίτι, είχε διατυπώσει την Παρασκευή ο υπεύθυνος Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

«Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επιβάλουμε τις λύσεις», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κύριος Μουζάλας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων στα νησιά για την κατασκευή χώρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Κλίμα συναίνεσης δεν θα πει ότι δεν κάνουμε τίποτα», διευκρινίζει ο κ. Μουζάλας και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει, επίσης, λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» στα νησιά, ενώ κατηγορεί και τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία και υποκινεί τον πληθυσμό».

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μουζάλας αποκαλύπτει ότι το επόμενο διάστημα τα κέντρα φιλοξενίας θα μειωθούν κατά το ήμισυ με ταυτόχρονη μείωση και του πληθυσμού σε αυτά, καθώς και ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η παροχή μετρητών ή κουπονιών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

Επίσης, ο κ. Μουζάλας απαντά στις κατηγορίες για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης για το προσφυγικό ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο του».

Ο υπουργός εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και περιγράφει τις τρεις μάχες που δίνει η κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο: για τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου και το αίτημα για δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Επίσης, αναφέρεται και στην απόφαση του Βελγίου να μην ανανεώσει τη θητεία των Βέλγων εμπειρογνωμόνων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για λόγους ασφαλείας, αλλά ζητάει η συζήτηση να επικεντρωθεί στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως λέει, δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Τέλος, σχετικά με την εξαίρεση της Διεύθυνσης Ιθαγένειας από το νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Μουζάλας απαντά ότι «η πολιτική της κυβέρνησης για την ιθαγένεια δεν θα κριθεί από το σε ποιο υπουργείο είναι» και διαπιστώνει την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας, ώστε να είναι περισσότερο αντικειμενική, στα πρότυπα των συστημάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε «γραμμή» Κυρίτση και ο Μουζάλας: «Τυχαίο γεγονός η τραγωδία στη Μόρια»"

Μοσκοβισί: Να συζητήσουμε το χρέος- Ουσιώδεις οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά

Πεπεισμένος ότι η κατάλληλη στιγμή για τη συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δηλώνει, σε συνέντευξή του στο Έθνος, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα τη Δευτέρα. «Οι Έλληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι είναι απολύτως εφικτό να κλείσει η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνοκρατών (stuff level agreement) τις επόμενες ημέρες, ώστε η Αθήνα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό απαιτεί τη συμφωνία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. «Έρχομαι στην Αθήνα τη Δευτέρα για να ενθαρρύνω την κυβέρνηση να κάνει ό,τι πρέπει τις τελευταίες αυτές ημέρες» σημειώνει. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθαρίζει «ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι δύσκολες, αλλά ουσιώδεις».

Δηλώνει ακόμη ότι το πρόγραμμα του ΕΜΣ χτίστηκε πάνω στην αποδοχή συγκεκριμένων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος έως το τέλος του προγράμματος (2018) και το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ο στόχος αυτός, διαμηνύει, επανασυμφωνήθηκε το Μάιο από το Eurogroup και υπογραμμίστηκε η σημασία μιας σταθερής δημοσιονομικής τροχιάς.

Ο γάλλος επίτροπος αφήνει και υπαινιγμούς για το Βερολίνο, δηλώνοντας πως «οι χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο, για τις ίδιες αλλά και για το όφελος όλων».

Πάντως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, απέκλεισε μια απομείωση του χρέους, τονίζοντας ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση το ζητεί.

Για περαιτέρω προσέγγιση στα λίγα ανοιχτά θέματα που απομένουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κάνει λόγο από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Να συζητήσουμε το χρέος- Ουσιώδεις οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά "

Η λύση στο Κυπριακό που δεν επιτεύχθηκε και το «βέτο» για την Μόρφου

Στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να συναινέσει στην επιστροφή της κατεχόμενης Μόρφου, στο πλαίσιο λύσης του κυπριακού προβλήματος, «κόλλησε» η 18μηνη πρόοδος των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες και το ναυάγιο στην Ελβετία. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατέθεσε ποσοστά εδάφους σύμφωνα με τα οποία η επιστροφή της κωμόπολης δεν θα ήταν εφικτή, αφού η Ε/Κ πλευρά υπολογίζει σε 7.500 τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν σε αυτή σε μια πιθανή διευθέτηση.

Όπως διαφάνηκε από το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Ελβετία, Τουρκία και Τ/Κ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επιστρέψουν την Μόρφου κάτι που είχαν αποδεχτεί στο παρελθόν Τουρκία και Τ/Κ και προέβλεπε το 2004 το τελικό σχέδιο Αναν.

Επανειλημμένως ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε πως θεωρεί δεδομένο πως θα επιστρέψουν υπό Ε/Κ διοίκηση οι περιοχές που προνοούνταν στο σχέδιο Ανάν, ανάμεσά τους και η πόλη της Μόρφου, γεγονός που δεν αποδέχεται ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

«Έχουν περάσει 11 χρόνια από το Σχέδιο Ανάν και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει» δήλωσε προκλητικά ο ίδιος, εννοώντας την Μόρφου.

Την ανάγκη επιστροφής της Μόρφου στην ελληνοκυπριακή διοίκηση ως «βασική προϋπόθεση» οριστικής λύσης του Κυπριακού, επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή αναγόρευσης του σε Επίτιμο Δημότη της κατεχόμενης πόλης, τον περασμένο Ιούλιο στην Κύπρο.

Τίποτα περισσότερο από το Σχέδιο Αναν

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αρχικά διαφαινόταν πως ο Ακιντζί θα αποδεχόταν έκταση του Τ/Κ συνιστώντας κρατιδίου σε έκταση που θα κυμαινόταν από 28,2% έως 29,2%, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή της Μόρφου. Ωστόσο στη συνέχεια υπαναχώρησε με αποτέλεσμα να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προφανώς με υπόδειξη της Άγκυρας.

Το 2004 το τελικό σχέδιο Ανάν, προέβλεπε πως θα επιστρεφόταν υπό Ε/Κ διοίκηση η Αμμόχωστος (Βαρώσια) η Μόρφου και 23 ακόμη κωμοπόλεις και χωριά του κατεχόμενου τμήματος. Συγκεκριμένα : Άσσια, Βατυλή, Αχερίτου, Άχνα, Λύση, Καλοψίδα, Μακράσυκα, Πύλα, Τύμπου, Γερόλακκος, Αγία Μαρίνα, Ζώδια, Λάρνακας της Λαπήθου, Κοντεμένος, Κυρά, Φιλιά, Αργάκι, Καπούτι, Κατωκοπιά, Ζώδια, Αυλώνα, Πέτρα και Γαληνή. Επιστρέφουν επίσης υπό «Ειδικό Καθεστώς» οι κάτοικοι των χωριών Γιαλούσα, Μελάναργα, Αγία Τριάδας και Ριζοκαρπάσου που παραμένουν στο Τ/Κ κρατίδιο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις υπάρχουσες συνομιλίες πρόθεση ήταν να μην υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις από όσα προνοούσε το τελικό σχέδιο Αναν το 2004 αν και η Ε/Κ πλευρά φαίνεται πως επεδίωξε αλλαγές στα χωριά της Καρπασίας. Ωστόσο η άρνηση Τουρκίας και Τ/Κ να επιστρέψουν την Μόρφου στους νόμιμους κατοίκους της, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ δυσμενέστερη για την Ε/Κ πλευρά, αφού όχι μόνο δεν επιστρέφονται επιπλέον εδάφη –σε σχέση με το 2004- αλλά «χάνεται» και η Μόρφου λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξουμε σε λύση, χωρίς την επιστροφή της Μόρφου. Είναι η μοναδική περίπτωση που σε μια μικρή έκταση γης θα επιστρέψουν περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες και θα δώσει μερική λύση σε ένα καίριο θέμα του προβλήματος» λέει στο "www.protothema.gr" ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Χαράλαμπος Πίττας, επισημαίνοντας πως: «η αλαζονική συμπεριφορά τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για λύση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση του τόπου και του λαού μας».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως στην κατεχόμενη πόλη, υλοποιούνται από το 2004 και μετά επενδύσεις εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, όπως κατασκευή νέου νοσοκομείου, πανεπιστημίου, κέντρο εξαγωγών εσπεριδοειδών, ασφαλτοστρώσεις δρόμων στην ευρύτερη περιοχή, η ανοικτή αγορά της Μόρφου, το και η αναστήλωση οθωμανικών κτιρίων.κ.α.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το τελευταία χρόνια, η Τουρκία προέβη σε επενδύσεις ύψους 14,3 εκ ευρώ περίπου στην περιοχή της Μόρφου

Αν και στις συνομιλίες των τελευταίων ετών θεωρούνταν δεδομένο πως θα επιστραφεί η πόλη, οι δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «πάγωσε» έναν τέτοιο ενδεχόμενο. «Όταν το 2008 επισκέφθηκα (την Κύπρο) είχα δηλώσει από τη Μόρφου ότι “η Μόρφου δεν είναι δυνατόν να επιστραφεί”» δήλωσε ο Ερτογάν αρχές Νοεμβρίου -σύμφωνα με την εφημερίδα «Milliyet»- στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την επικεφαλής της «βουλής» του ψευδοκράτους, Σιμπέλ Σιμπέρ. «Το είπε ο Ερντογαν και είναι εντολή. Οι Τ/Κ δεν έχουν πρόβλημα για την Μόρφου. Το αντιλαμβάνονται, Το πρόβλημα είναι η Άγκυρα και οι επεκτατικές της βλέψεις» συμπληρώνει ο δήμαρχος Μόρφου.

Πριν το 1974 η Μόρφου είχε 7.500 κατοίκους και ήταν ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες κωμοπόλεις της επαρχίας Λευκωσίας. Σύμφωνα με την παράδοση Μόρφου ιδρύθηκε από τους Σπαρτιάτες που έφεραν και τη λατρεία της Αφροδίτης,. Τα εύφορα εδάφη και οι μεγάλες αρδευόμενες εκτάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν οι προσοδοφόρες καλλιέργειες εσπεριδοειδών καθώς η συσκευασία και εμπορία φρούτων και λαχανικών. Σήμερα οι νόμιμοι κάτοικοι της είναι εκτοπισμένοι σε διάφορες περιοχές του ελεύθερου τμήματος της Κύπρου, κυρίως όμως στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Η πόλη καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα στις 16 Αυγούστου 1974, κατά τον Ατίλλα 2.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η λύση στο Κυπριακό που δεν επιτεύχθηκε και το «βέτο» για την Μόρφου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news