facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Έκθεση Γραφείου Βουλής: Προϋπολογισμός φορολογικής λιτότητας και αδικίας

Ως προϋπολογισμό φορολογικής λιτότητας και αδικίας χαρακτηρίζει το οικονομικό πλάνο που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2017 το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι για την επόμενη χρονιά προβλέπονται μειώσεις δαπανών κατά 153,4 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονη «εκτεταμένη αύξηση εσόδων κατά 2,447 δισ. ευρώ» και προσθέτουν ότι «η συντριπτική υπεροχή της στάθμισης των παρεμβάσεων στα έσοδα σε σχέση με τις συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπο ανάκαμψη οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση ή περιορίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψης της».

Αποδομώντας την εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής υποστήριξε ότι το νέο οικονομικό πλάνο ενισχύει «την φορολογική δικαιοσύνη», οι συντάκτες της έκθεσης εξηγούν ότι «οι άμεσοι φόροι θεωρούνται πιο δίκαιοι από τους έμμεσους, καθώς είναι ανάλογοι του εισοδήματος και δεν επιβάλλονται στην κατανάλωση, όπως οι έμμεσοι».

Και συνεχίζουν: «Ο λόγος τους αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης της δημοσιονομικής πολιτικής να ενισχύσει την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερος είναι ο λόγος τόσο πιο κοινωνικά δίκαιη είναι η φορολογία».

Και προσθέτουν, παραθέτοντας σχετικό διάγραμμα πως «ο λόγος των έμμεσων προς άμεσους φόρους, ενώ μειωνόταν συνεχώς μετά το 2010 (1,53), το 2015 αυξήθηκε (σε 1,19 από 1,15 το 2014) και το 2016 εκτιμάται ότι επίσης θα αυξηθεί περαιτέρω (1,21), ενώ το 2017 προβλέπεται σημαντική αύξησή του σε 1,3».

«Το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης» αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Οι συντάκτες, στο ερώτημα αν «ο προϋπολογισμός του 2017 εντείνει την ύφεση», απαντούν καταφατικά, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων αναπόφευκτα λειτουργούν υφεσιακά».

Τονίζουν μάλιστα πως «το 2016 η αναλογία των νέων παρεμβάσεων στα έσοδα σε σχέση με αυτών στις δαπάνες ήταν 0,75 ενώ το 2017 η αναλογία αυξήθηκε στο 15,9. Σωρευτικά στη διετία 2016-2017 ο λόγος εσόδων προς δαπάνες διαμορφώνεται στο 3,17», ενώ εξηγούν ότι η αύξηση των εσόδων αναμένεται από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης και την επιβολή νέων φόρων.

«Η υπερφορολόγηση θα εξακολουθεί να λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά στο οικονομικό περιβάλλον αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και τελικά έχει την τάση να προκαλεί μείωση εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους τόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη όσο και με τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των συγκεκριμένων παρεμβάσεων. Η απόλυτη πολιτική και οικονομική προτεραιότητα θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να δοθεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της αντιμετώπισης της παραοικονομίας στο πλαίσιο του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος» υπογραμμίζουν σε άλλο σημείο, ενώ εκτιμούν ότι «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική "διευθέτηση" του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ».

Δείτε εδώ την έκθεση του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατιοκού προϋπολογισμού

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση Γραφείου Βουλής: Προϋπολογισμός φορολογικής λιτότητας και αδικίας"

Η υπερφορολόγηση διώχνει επιχειρήσεις από την Ελλάδα

Ο Προκόπης Μακρής, βλέποντας την επιχείρηση επίπλων που είχε στην Αθήνα να ακολουθεί φθίνουσα πορεία, αποφάσισε πριν από τρία χρόνια να την κλείσει και να ανοίξει λογιστικό γραφείο στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας.
Ο Προκόπης, λογιστής στο επάγγελμα, είναι φορολογικός κάτοικος Βουλγαρίας και εξυπηρετεί εταιρίες ελληνικών συμφερόντων. Όπως αναφέρει, συνεργάζεται μόνο με σοβαρούς επιχειρηματίες που έχουν την παραγωγική τους δραστηριότητα στη Βουλγαρία.
"Μας βομβαρδίζουν με μέτρα στην Ελλάδα... σκοτώνονται οι επιχειρήσεις. Οι Σύριοι φεύγουν από τη χώρα τους γιατί δεν μπορούν να ζήσουν... Οι Έλληνες κάνουν το ίδιο", λέει ο Προκόπης.
Με φορολογικό συντελεστή 10% και φόρο 5% στη διανομή κερδών στα μερίσματα, η Βουλγαρία αποτελεί παράδεισο για τους Έλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Στη χώρα τους επιβαρύνονται με 70%, ίσως και περισσότερο επί των κερδών και των εισοδημάτων τους σε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και έξτρα "χαράτσια".
Ο Προκόπης λέει ότι στη Βουλγαρία τα πράγματα είναι πολύ απλά και ξεκάθαρα, καθώς υπάρχει σταθερός φορολογικός συντελεστής 10% για όλους, σταθερός για 20 χρόνια, ένα πολύ απλό φορολογικό σύστημα και ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού.
"Δεν μπορώ να δεχθώ ότι σε ένα λαό (τους Έλληνες) με τέτοια ευφυΐα, ιστορία, κουλτούρα και τέτοιο πολιτισμό, μας έχουν βάλει τα γυαλιά οι Βούλγαροι", λέει με πικρία.
"Δεν υπάρχει φαξ εδώ, με e-mail επικοινωνούμε με τις αρχές", ενώ προσθέτει ότι ακόμα και η επιστροφή ΦΠΑ από την εφορία σε μία επιχείρηση γίνεται εντός τριών μηνών.
Οπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του, τα τελευταία δύο χρόνια και ιδιαίτερα μετά τα capital controls, το κύμα φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ενταθεί. Πολλοί κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και φεύγουν για τη Βουλγαρία και την Κύπρο, στερώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας από την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές, οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα έφθασαν τις 17.000 το 2016, από περίπου 2.000 το 2010.
H ελληνική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει το κύμα φυγής και να συλλάβει τη φοροδιαφυγή εταιριών που απλώς αλλάζουν έδρα διατηρώντας την παραγωγή τους στην Ελλάδα, σχεδιάζει σειρά ελέγχων. Εκτιμά ότι ένας αριθμός εταιριών που έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία είναι "εταιρίες σφραγίδα" που διατηρούν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.
"Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες ίσως είναι περισσότερο ενεργές οικονομικά στην Ελλάδα", λέει ο Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της γενικής γραμματείας εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. "Ίσως σύντομα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να φορολογούνται και στις δύο χώρες, συν τα πρόστιμα".
Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, ο τζίρος των εταιριών ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ ετησίως, δίνοντας 53.000 θέσεις εργασίας στους γείτονες.
Ο αριθμός τους αυξάνει με ταχύτατο ρυθμό. Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είχαν καταχωρισθεί 3.642 νέες επιχειρήσεις, έναντι 3.262 για όλο το 2015.
Στο Πετρίτσι και το Σαντάσκι, 12 και 20 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, έχει την έδρα του περίπου το 30% των επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας.
Το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών λέει ότι εάν του ζητηθεί, θα συνδράμει τις ελληνικές αρχές.
"Εάν χρειαστεί, θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές φορολογικές αρχές στο πλαίσιο του μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ", είπε ο Rosen Bacharov, εκπρόσωπος της βουλγαρικής αρχής εσόδων, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

"Η χώρα των ευκαιριών"

Εξακόσια χιλιόμετρα από την Αθήνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι νταλίκες σχηματίζουν ουρές. Ένα φαράγγι ανάμεσα σε ψηλά καταπράσινα βουνά, στην ελληνική πλευρά, οδηγεί σε μία εύφορη βουλγαρική κοιλάδα με δημητριακά και αμπέλια.
Μόλις 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα, οι Βούλγαροι έχουν δημιουργήσει δύο μικρά επιχειρηματικά πάρκα. Παντού υπάρχουν πινακίδες στα ελληνικά και τα βουλγαρικά, που διαφημίζουν αποθήκες και γραφεία προς ενοικίαση.
"Υπάρχουν δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις μόνο σε αυτή την περιοχή, μεταφορικές εταιρίες, κατασκευαστικές και βιοτεχνίες ρούχων", λέει ο 50χρονος Γιώργος Καλαϊτσόγλου, ιδιοκτήτης εταιρίας logistics που έχει τη βάση του σε ένα από τα δύο πάρκα.
Λίγα μέτρα πιο κάτω υπάρχει μια μεγάλη πινακίδα που αναγράφει στα αγγλικά "Η χώρα των ευκαιριών".
Έκλεισε την επιχείρησή του στη Θεσσαλονίκη πριν από 3 χρόνια καθώς, όπως αναφέρει, δεν είχε μέλλον. Μετακόμισε στη Βουλγαρία λειτουργώντας από το πρώτο εξάμηνο κερδοφόρα. Με μέρος των κερδών του, ξεπληρώνει τα χρέη της εταιρίας που είχε στη Θεσσαλονίκη και τώρα είναι ανενεργή.
"Εάν το ελληνικό κράτος συνεχίσει να φορολογεί έτσι τις επιχειρήσεις, θα φύγουν όλοι, δεν θα μείνει κανείς... θα φύγουν για να επιβιώσουν, διαφορετικά δεν έχουν μέλλον", λέει ο Καλαϊτσόγλου, καθώς περπατά στις αποθήκες της επιχείρησής του, γεμάτες με εμπορεύματα όπως μεταλλικές σκάλες, κουτιά με χρώματα και καροτσάκια σούπερ μάρκετ.
Χρειάστηκε μόλις μερικές ημέρες για να κάνει έναρξη της εταιρίας του στη Βουλγαρία. Η πλειοψηφία των αγαθών, το 80% περίπου, έρχεται στις αποθήκες του από χώρες της ΕΕ και στη συνέχεια αποστέλλονται στους πελάτες του ανά την Ελλάδα.
Ο Καλαϊτσόγλου λέει ότι το καθαρό εισόδημά του, από τη μονοπρόσωπη ΕΠΕ που έχει, είναι περίπου 50.000 ευρώ ετησίως αφού καταβάλει φόρο 10%. Πληρώνει 100 ευρώ τον μήνα για τις ασφαλιστικές του εισφορές.
Στην Ελλάδα θα επιβαρυνόταν με εταιρικό φόρο 29%, ασφαλιστικές εισφορές περίπου 28% στο εισόδημά του, φόρο αλληλεγγύης, αυξημένο ΦΠΑ, φόρο μερισμάτων 15% και προκαταβολή φόρου 100%.
"Έάν το ελληνικό κράτος μείωνε τους φορολογικούς συντελεστές θα γυρνούσα πίσω, και άλλοι θα γυρνούσαν... τώρα όμως δεν το σκέφτομαι, σκέφτομαι να επενδύσω κι άλλο στη Βουλγαρία".

Δύσκολοι καιροί

Οι Σέρρες, η πιο κοντινή ελληνική πόλη στο συνοριακό πέρασμα του Προμαχώνα, έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση, που συνδυάζεται με τη φυγή των επιχειρήσεων για τη Βουλγαρία και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής στις γειτονικές χώρες.
Τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών έχουν υποχωρήσει στις 10.000, από 17.000 προ κρίσης. Περίπου 6.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ οι 1.000 εκτιμάται ότι έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία, λέει ο Χρήστος Μέγκλας, πρόεδρος του επιμελητηρίου.
Η μετανάστευση των εταιριών έχει συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας στον νομό. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτοξεύτηκε στο 29,1% το 2015, από 13,8% το 2010. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υποχώρησε περίπου 15%, στις 9.676 ευρώ, από 11.421 ευρώ το 2008.
"Οι Σέρρες είναι το ζωντανό παράδειγμα του πώς οι πλούσιοι έγιναν φτωχοί... ήμασταν ένας από τους πιο πλούσιους νομούς και τώρα είμαστε ο δεύτερος πιο φτωχός στη χώρα", λέει ο Μέγκλας, προσθέτοντας ότι το 30% των μελών του δεν μπορεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές.
Βιοτεχνίες ρούχων έχουν κλείσει ή έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία, εισαγωγικές και αγροτικές επιχειρήσεις κλείνουν ή περιορίζουν το προσωπικό και τη δραστηριότητά τους. Από τα 4 εργοστάσια βιομηχανοποιημένης ντομάτας, τα τρία έχουν κλείσει.
Ο Βασίλης Καμπάνης, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ιδιωτών φοροτεχνικών, λέει ότι στο γραφείο του καλούν συνέχεια επαγγελματίες και του ζητούν να μεταφέρουν την έδρα της εταιρίας τους στη Βουλγαρία. Γιατροί, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και πολλοί άλλοι. Αυτός τους αποτρέπει, καθώς μία απλή μεταφορά έδρας ενέχει σοβαρούς κινδύνους.
"Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φυλακή και δεν το ξέρουν", λέει.
"Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η δημιουργία ενός απλού φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν αυτές οι επιχειρήσεις πίσω".
Τέτοιες πολυτέλειες όμως δεν είναι δυνατές για το ελληνικό κράτος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε για φέτος και του χρόνου δεκάδες νέες επιβαρύνσεις σε εισοδήματα, κέρδη επιχειρήσεων, ασφαλιστικές εισφορές και έμμεσους φόρους, στο πλαίσιο του νέου μνημονίου που υπέγραψε το 2015 με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Στο Πετρίτσι, το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο παντού. Στο καφέ "Ακρόπολις", με δύο ελληνικές σημαίες να κρέμονται από το μπαλκόνι, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, συγκεντρώνονται Έλληνες για να πιουν τον καφέ τους.
Ο Βαγγέλης, ιδιοκτήτης του καφέ, μετακόμισε στη Βουλγαρία πριν από 3 χρόνια, όταν η εφορία τού επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ γιατί καθυστέρησε κατά μία ημέρα να δηλώσει έναν εργαζόμενο.
Στην Αθήνα είχε εργοστάσιο με απορρυπαντικά και απασχολούσε δεκάδες εργαζομένους, αλλά αναγκάστηκε να το κλείσει. Στο Πετρίτσι έχει στήσει επίσης μία μικρή βιοτεχνία παρασκευής ειδών καθαριότητας, τα οποία αποστέλλει στην Ελλάδα.
"Ακόμα και καλά να ζεις στην Ελλάδα, θα φύγεις για έναν απλούστατο λόγο: εάν δεις τον φορολογικό κώδικα της Βουλγαρίας είναι 20 φύλλα και της Ελλάδας 400.0000 τόμοι!... Έσοδα -έ ξοδα καθαρά 10%, τελειώσαμε...", λέει ο Βαγγέλης.
"Εδώ προγραμματίζεις τη ζωή σου... στην Ελλάδα δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο".
Στη μία πλευρά του καφέ που διατηρεί, είναι ζωγραφισμένος σε υπερφυσικό μέγεθος ο θεός Δίας που κρατά στα χέρια του κεραυνούς, σαν αυτούς που εξαπολύει ο ίδιος κατά του ελληνικού κράτους.
"Όσοι δουλεύουν κάτω είναι κορόιδα, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα... το κράτος μόνο παίρνει... αρνούμαι να πληρώσω αυτό το κράτος".
"Στην Ελλάδα, σε προκαλεί το κράτος με τον τρόπο που σε φορολογεί, να βρεις τρόπο να το κλέψεις για να επιβιώσεις...".
Ο Βαγγέλης δεν κρύβει τα λόγια του για το πώς νιώθει που ζει μακριά από την πατρίδα του, την Ελλάδα.
"Νιώθω απαίσια... απαίσια που ζω εδώ, αλλά δεν είχα επιλογή, έχω να ζήσω και να σπουδάσω κάποια παιδιά και αυτό είναι πάνω από όλα".
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η υπερφορολόγηση διώχνει επιχειρήσεις από την Ελλάδα"

Στις καλένδες η μεταφορά υπηρεσιών του δημοσίου στο κτίριο Κεράνης

Μπορεί ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, να χαρακτήριζε «μέγα σκάνδαλο» τη μη μετεγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών στο κτίριο του πρώην καπνεργοστασίου Κεράνης στο Ρέντη, υποσχόμενος ότι σύντομα το σχέδιο θα προχωρήσει από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά η σημερινή ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως οι υποσχέσεις και οι σχεδιασμοί παραμένουν στα χαρτιά.

Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής ουδεμία υπηρεσία του δημοσίου έχει μεταφερθεί στο κτίριο Κεράνη, για το οποίο το δημόσιο πληρώνει 221.000 ευρώ μηνιαίως από το 2002 προκειμένου να «αραχνιάζει».

Σύμφωνα με τον Ε. Τσακαλώτο μόλις μία νεοσύστατη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας με 35 υπαλλήλους της οποίας το ενοίκιο κόστιζε 15.000 ευρώ μηνιαίως έχει εγκατασταθεί στο Ρέντη, ενώ ο ίδιος παρέπεμψε όλο το σχεδιασμό στις καλένδες, αρκούμενος να δηλώσει ότι γίνονται μελέτες για την εκμετάλλευση του πολυσυζητημένου κτιρίου - με χωρητικότητα 2.400 υπαλλήλων - στο... μέλλον.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με τον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος κατέθεσε τη σχετική ερώτηση, το δημόσιο πληρώνει ετησίως 108,5 εκατομμύρια ευρώ για ενοίκια και μόνο το Υπουργείο Οικονομικών 230.000 ευρώ το μήνα.

Αναφερόμενος, δε, σε 7 υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, που οι πληροφορίες ήθελαν να βρίσκονται στη φάση μεταφοράς τους στο κτίριο του Κεράνη, ο Καμμένος στηλίτευσε την κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας πως την ώρα που στενάζει η κοινωνία από τις περικοπές δεν είναι δυνατόν να κατασπαταλώνται εκατομμύρια ευρώ για ενοίκια ενώ υπάρχουν άλλες λύσεις. Άφησε μάλιστα υπαινιγμούς περί διατήρησης της πρακτικής των μισθωμάτων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

«Μόνο το ΚΕΦΟΜΕΠ δίνει 32.850 ευρώ το μήνα. Η ΕΕΔΕ 15.360 ευρώ το μήνα και το ΣΔΟΕ που ακούστηκε ότι θα μεταφερόταν 135.000 ευρώ το μήνα. Συνολικά 7 υπηρεσίες κοστίζουν 300 εκατομμύρια ευρώ για ενοίκια. Θα ελέγξω σε ποιον δίνουμε αυτά τα ενοίκια, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης αυτών των ακινήτων και γιατί ξοδεύονται αυτά τα εκατομμύρια. Όταν ψάχνουμε 24 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΚΑΣ δεν μπορεί να δίνουμε εκατομμύρια σε ενοίκια ενώ υπάρχουν κτίρια δημοσίου», υπογράμμισε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ.

Για άλλη μια φορά όμως η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν παντελώς αόριστη, καθώς δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, ούτε παρουσίασε συγκεκριμένο σχεδιασμό.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συμφωνούμε για το στόχο Οι περιπτώσεις που είπατε ήταν υπό μελέτη δεν είχαν αποφασιστεί. Υπάρχουν και πολιτικά θέματα που πρέπει λυθούν. Για παράδειγμα αν η ανεξάρτητη αρχή της ΓΓΔΕ πρέπει να είναι στο ίδιο κτίριο με το γραφείο της υφυπουργού. Πρέπει να το μελετήσουμε. Το κυρίαρχο βέβαια είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, να βρούμε τις συνέργειες, να είναι αποτελεσματική η διαδικασία και να προχωρήσουμε πιο γρήγορα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις καλένδες η μεταφορά υπηρεσιών του δημοσίου στο κτίριο Κεράνης "

Προκαταβολικά τα μέτρα 2018-2020 ζητά το ΔΝΤ

Μέτρα εδώ και τώρα, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2018-2020, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αρνούμενο να αποδεχθεί την υιοθέτηση στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία δεν θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την τροφοδότησή τους.

Όλα αυτά, εφόσον διατηρηθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ (αρχικά) για την τριετία 2018-2020 και δεν βάλουν νερό στο κρασί τους οι Ευρωπαίοι. Προς το παρόν, οι στόχοι παραμένουν στο ύψος τους, αλλά η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει μία ακόμα απόπειρα συρρίκνωσής τους στο επικείμενο Eurogroup.

Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση και έρχεται να προστεθεί σε ένα δαιδαλώδες σχήμα απαιτήσεων και πολιτικών ισορροπιών, που αγγίζει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη μέση.

Πηγές με γνώση της κατάστασης χαρακτηρίζουν το σκηνικό ως «το τρίγωνο του διαβόλου». Εξηγούν πως αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τόσο μπερδεμένη και οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές τόσο σύνθετη, που η επιδιωκόμενη πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου φαντάζει τουλάχιστον δύσκολη.

Το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, κατά την παραμονή του κουαρτέτου στην Αθήνα, διαμήνυσε ότι δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί το παραμικρό αναφορικά με τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ που περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Έτσι, κατά την επικαιροποίηση του Μνημονίου, στο κείμενο το οποίο παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ζητά την κατάθεση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου της περιόδου 2018-2020, με στόχο πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό αποτελεί ένα πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, η οποία επί μήνες πασχίζει να πείσει το Eurogroup για την αναγκαιότητα μείωσης των στόχων στα επίπεδα του 2%-2,5%.

Πολλαπλάσιο όμως είναι το πρόβλημα όταν μπαίνει η παράμετρος ΔΝΤ. Το Ταμείο δεν αρκείται στην ενσωμάτωση των στόχων στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά απαιτεί οι στόχοι να γεμίσουν με συγκεκριμένα μέτρα. Και στο σημείο αυτό, μπαίνει η δικιά του συνταγή: δραστική μείωση στο αφορολόγητο των 8.600 ευρώ και νέες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις, είναι τα βασικότερα ζητούμενα.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει στο Euro2day.gr ότι το ΔΝΤ ζητά προκαταβολικά τα μέτρα για την τροφοδότηση των πλεονασμάτων, χωρίς όμως να δίνει το στίγμα του ύψους των δημοσιονομικών του απαιτήσεων. Πηγή εκτός διαπραγμάτευσης, η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει, κάνει λόγο για «κάποιες μονάδες του ΑΕΠ»...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν συμβιβαστική. «Προσπαθούν να μεσολαβήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος με γνώση της κατάστασης. Το παζλ όμως γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο και ολοένα και περισσότερο γίνεται ευκρινές ότι χωρίς πολιτική συνθηκολόγηση, απλά δεν θα υπάρξει (άμεσα) συμφωνία.

Το ισχυρό δίπολο

Το παιχνίδι παίζεται σε τρία επίπεδα διαφωνιών. Το ΔΝΤ ζητά ουσιαστική διευθέτηση του χρέους με παράλληλη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για να μπει στο τρίτο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Γερμανία και ο Β. Σόιμπλε αρνούνται πεισματικά. Ζητούν όμως επίμονα, το ΔΝΤ να μπει στο παιχνίδι. Χωρίς το ΔΝΤ, η Γερμανία είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει επόμενη δόση από το τρίτο πακέτο χρηματοδότησης. Μπλοκάρει έτσι ακόμα και η ίδια η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, στοίχημα το οποίο προσκρούει αφενός στα εργασιακά, αφετέρου στα δημοσιονομικά.

Το κουβάρι επιχειρήθηκε να αρχίσει να ξεδιπλώνεται στην περίφημη συνάντηση του Washington Group την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά αυτή ματαιώθηκε. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η αναβολή της συνδέεται ακριβώς με τη δημοσιοποίησή της και το γεγονός ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να δημιουργείται «σκηνικό κρίσης» όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Βερολίνο.

Πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε χθες το πρακτορείο MNI αναφέρουν ότι η συνάντηση θα γίνει άλλη μέρα και σε άλλο τόπο ενώ οικονομικός παράγοντας με γνώση της κατάστασης αναφέρει ότι Σόιμπλε και Τόμσεν βρίσκονται εδώ και καιρό σε ανοιχτή γραμμή.

Μόνο που τώρα πλέον ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει και οι εμπλεκόμενοι παίκτες, αν πράγματι θέλουν να υπάρξει λύση, θα πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι υποχωρήσεις θεωρείται βέβαιο από οικονομικούς παρατηρητές ότι θα αφορούν και (αν όχι κυρίως) την ελληνική κυβέρνηση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαταβολικά τα μέτρα 2018-2020 ζητά το ΔΝΤ"

Αστυνομικοί αποσπασμένοι στη φρουρά της Μελίνας Μερκούρη... 22 χρόνια μετά τον θάνατό της!

Περιπτώσεις αστυνομικών «ξεχασμένων» σε συνοδείες επισήμων που έχουν πεθάνει, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αποκάλυψε η διαδικασία επανατοποθέτησης ενστόλων στη μάχιμη αστυνόμευση.

Πρόκειται για περιπτώσεις αστυνομικών που μόνο στην ταυτότητα και στη μισθοδοσία του μήνα διαπίστωνε κάνεις ότι υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ.

Η αρμόδια επιτροπή που συνέταξε το πόρισμα για το πόσοι, πού, και γιατί έχουν διατεθεί στην φύλαξη «στόχων», ανακάλυψε δύο αστυνομικούς, οι οποίοι, μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες, υπηρετούσαν, σύμφωνα με το bloko.gr, στη συνοδεία της Μελίνας Μερκούρη, η οποία ως γνωστόν «έφυγε» από τη ζωή το 1994!

Οι δύο ένστολοι έλαβαν πλέον τα φύλλα πορείας για τους δρόμους της Αττικής.

Το πόρισμα που συνέταξε ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, προέβλεπε την απόσυρση 80 οχημάτων και 700 αστυνομικών από την ασφάλεια επισήμων προσώπων, ώστε να διατεθούν στη μάχιμη αστυνόμευση στο δρόμο και σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί αποσπασμένοι στη φρουρά της Μελίνας Μερκούρη... 22 χρόνια μετά τον θάνατό της!"

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ για το αδήλωτο κτίριο της Κουμουνδούρου

Την απάντηση του στη ΝΔ έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την καταγγελία ότι επί 16 χρόνια το κτίριο της Κουμουνδούρου δεν είχε δηλωθεί στην Εφορία.

«Ανύπαρκτο» χαρακτηρίζουν πηγές του κυβερνώντος κόμματος το θέμα με το κτίριο καθώς όπως αναφέρουν: «Είχε γίνει σαφές και στην προηγούμενη εξεταστική που εκλήθη ο ΣΥΡΙΖΑ πως:

-Το κτίριο περιήλθε νόμιμα στην κυριότητα του ΣΥΡΙΖΑ το 2016
-Τοτε ως όφειλαν έκαναν δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από το 2002 έως 2014 και για ΕΝΦΙΑ απο το 2014 και ως το 2016.

Εξηγούν πως ήταν ένα κτίριο που μετά τις πολλές διασπάσεις και αλλαγές του κόμματος (ανήκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΑΡ, Συνασπισμός και ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος) ξεκαθάρισε το καθεστώς το 2016.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ για το αδήλωτο κτίριο της Κουμουνδούρου "

Χαλκίδα: Λιμενικοί συνέλαβαν 82χρονο γιατί πουλούσε κομπολόγια χωρίς άδεια

Ο 82χρονος Χαλκιδέος συνελήφθη από άνδρες του Λιμεναρχείου Χαλκίδας, το πρωί της Τετάρτης (23-11-2016), την ώρα που έστηνε την πραμάτεια του με κομπολόγια και άλλα συναφή είδη, στην παραλία της πόλης...

Με την κατηγορία της άσκησης παρεμπορίου, ο 82χρονος οδηγήθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, ο οποίος τον άφησε ελεύθερο και για την υπόθεση ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

eviazoom
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκίδα: Λιμενικοί συνέλαβαν 82χρονο γιατί πουλούσε κομπολόγια χωρίς άδεια"

Τι απαντά η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ για την ποινική δίωξη

Απαντήσεις για την ποινική δίωξη σε βάρος της, δίνει η ΑΚΤΩΡ με ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα τονίζει:
Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα έργα

α. «Επέκταση Κρηπιδώματος 26 του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του 6ου προβλήτα της ΟΛΘ Α.Ε.» και

β. «Ανακαίνιση Υποδομής – Επιδομής των Γραμμών και Ενίσχυση Σήραγγας από Ομόνοια έως Μοναστηράκι της ΗΣΑΠ Α.Ε.» και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης, προς διερεύνηση της ύπαρξης τυχόν ποινικών ευθυνών.

Σχετικά με την προαναφερόμενη ασκηθείσα ποινική δίωξη, η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. επισημαίνει ότι τόσο στο έργο της ΟΛΘ Α.Ε. όσο και σε αυτό της ΗΣΑΠ Α.Ε. ουδεμία προσυνεννόηση υποβολής προσφορών υπήρξε, ούτε οποιαδήποτε εν γένει παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους των εκπροσώπων της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. Πολύ περισσότερο, δεν τίθεται θέμα πρόκλησης ζημίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Αναλυτικά:

1. Στο έργο «Επέκταση Κρηπιδώματος 26 του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του 6ου προβλήτα της ΟΛΘ ΑΕ» υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011 εννέα συνολικά προσφορές με τα ακόλουθα ποσοστά έκπτωσης: ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. 50,97%, ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. 45,58%, J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. 42,38%, ΤΕΡΝΑ Α.Ε. 41,81%, ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. 39,99%, TECHNIS SpA 38,33%, Κ/Ξ FCC CONSTRUCCION SA-ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε. 30,63%, ARCHIRODON GROUP NV 20,22% και ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 13,19%. Τον Απρίλιο του 2012, η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., κατόπιν αιτήματος της ΟΛΘ Α.Ε., ανανέωσε την ισχύ της οικονομικής
προσφοράς της, παρά την ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών (Αύγουστος 2012).

Η ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. είχε ήδη αποχωρήσει από τη διεκδίκηση του έργου, μετά τη λήξη ισχύος της δικής της προσφοράς. Η ΟΛΘ Α.Ε., με σχετική απόφασή της, προέβη σε ματαίωση του διαγωνισμού και το έργο τελικά δεν εκτελέσθηκε, συμμορφούμενη στην επιλογή του ΤΑ.Ι.Π.Ε.Δ. για την υλοποίηση του ως άνω έργου, από τον ανάδοχο της σχεδιαζόμενης τότε ιδιωτικοποίησης της ΟΛΘ Α.Ε.

2. Στο έργο «Ανακαίνιση Υποδομής – Επιδομής των Γραμμών και Ενίσχυση Σήραγγας από Ομόνοια έως Μοναστηράκι της ΗΣΑΠ Α.Ε.», υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2007 εννέα συνολικά προσφορές με τα ακόλουθα ποσοστά έκπτωσης: Κ/Ξ STRABAG AG-ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. 35,80%, ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. 33,83%, ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. 27,20%, ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. 27,07%, ΤΕΡΝΑ Α.Ε. 26,42%, J&P ΑΒΑΞ 26,35%, ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. 20,86%, ALPINE MAYREDER 17,26% και ΑΕΓΕΚ 11,71%.

Η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των αρμοδίων δικαστηρίων και διενέργειας του προβλεπόμενου προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με τις αποφάσεις αυτές κρίθηκε αμετάκλητα ο αποκλεισμός από τη διαγωνιστική διαδικασία των Κ/Ξ STRABAG AG-ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε., επειδή οι προσφορές τους ήταν άκυρες.

Είμαστε βέβαιοι ότι στα πλαίσια της διαταχθείσας Ανάκρισης θα επιβεβαιωθούν οι παρούσες θέσεις της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ για την ποινική δίωξη"

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δηλώνει επί 16 χρόνια στην εφορία τα γραφεία του στην Κουμουνδούρου

Το θέμα του κτιρίου στην οδό Κουμουνδούρου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΣυΡιζΑ έθεσε εκ νέου σήμερα στην εξεταστική επιτροπή η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζοντας ότι επί 16 χρόνια το κτήριο δεν είχε δηλωθεί στην εφορία με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί οι αναλογούντες φόροι.

Πρώτος έθεσε το θέμα ο βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργαντάς ο οποίος υποστήριξε ότι το κτήριο δεν είχε δηλωθεί στην εφορία και πως στις 14 Νοεμβρίου του 2016 τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν 16 διαδοχικές δηλώσεις , μία για κάθε έτος από το 2001 στην έκτη εφορία Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά το γεγονός ότι το κτήριο δεν είχε δηλωθεί είχε ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει πληρώσει για το κτήριο ούτε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας , ούτε ενιαίο τέλος ακινήτων νομικών προσώπων , ούτε ΕΝΦΙΑ.

“Είναι η απόλυτη απόδειξη μιας ιστορίας η οποία δεν είναι καθόλου νόμιμη” είπε ο κ. Γεωργαντάς. Ο “γαλάζιος” βουλευτής έθεσε επιπλέον και ζήτημα εξόφλησης του κουρεμένου κατά 60% δανείου που είχε ληφθεί για την εξαγορά του κτηρίου υποστηρίζοντας ότι από τα έγγραφα που υπάρχουν στην Επιτροπή δεν υπάρχει ούτε πράξη εξόφλησης του δανείου, ούτε βεβαίωση για άρση των απαιτήσεων και κυρίως της κατάσχεσης από την Τράπεζα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δηλώνει επί 16 χρόνια στην εφορία τα γραφεία του στην Κουμουνδούρου "

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η πώληση του 24% της ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid

Εγκρίθηκε την Πέμπτη από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ η πώληση του 24% των μετοχών του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στην κινεζική εταιρεία State Grid, που πλειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό, έναντι 320 εκατ. ευρώ.

Θα ακολουθήσει στις αρχές του 2017 νέα γενική συνέλευση για τη δημιουργία της Δημόσιας Εταιρείας Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, στην οποία θα μεταβιβασθούν μετοχές του Διαχειριστή) και η εισαγωγή της τελευταίας στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο, στη βάση των προβλέψεων της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στο τέλος της διαδικασίας το Δημόσιο θα ελέγχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή, η κινεζική εταιρεία που θα έχει ρόλο στρατηγικού επενδυτή το 24% και το υπόλοιπο 25% λοιποί επενδυτές.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σήμερα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, οι φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν για τη ΔΕΗ από τις μεταβιβάσεις φθάνουν σε 376 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν το 2018.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η πώληση του 24% της ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid "

Δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια για τους μειονοτικούς πληθυσμούς της Θράκης

Απόφαση με την οποία παρέχεται δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στους μειονοτικούς πληθυσμούς της Θράκης, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Το νέο πρόγραμμα ονομάζεται «Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μειονοτικών Πληθυσμών της Θράκης στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης» και αναμένεται να καλύψει περίπου 120.000 Έλληνες πολίτες οι οποίοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα του Έβρου, της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Η δράση υλοποιείται με δημόσια επιχορήγηση, μέσω της οποίας κάθε δικαιούχος θα επιλέγει τον πάροχο και το πρόγραμμα που τον εξυπηρετεί. Το συνολικό κόστος της ανέρχεται στα 3,72 εκατ. ευρώ.

Η δημόσια επιχορήγηση θα καλύψει το κόστος χορήγησης του απαραίτητου εξοπλισμού (δορυφορικό – τερματικό - «πιάτο» και αποκωδικοποιητής, καλωδίωση και εξαρτήματα) και, κατά περίπτωση, και την εγκατάσταση.

Επίσης, οι πάροχοι δεσμεύονται να παρέχουν στους δικαιούχους δωρεάν και χωρίς χρονικό περιορισμό, πρόσβαση στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης πανελλαδικής εμβέλειας ( ΕΡΤ1 - ΕΡΤ2 - ΕΡΤ3 - ΕΡΤHD - ΒΟΥΛΗ - Μega - Antenna - Star Channel - Alpha - Σκάι - Epsilon - MAKEΔΟΝΙΑ tv)

Ο υπουργός Νίκος Παππάς δήλωσε για το πρόγραμμα: «Το έργο συμβάλλει στην εξοικείωση των μειονοτικών πληθυσμών με τις ραγδαία εξελισσόμενες δορυφορικές τεχνολογίες και υπηρεσίες, στη μείωση του ψηφιακού φάσματος μεταξύ των Ελλήνων πολιτών στις διάφορες περιοχές της επικράτειας και στην ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην πληροφόρηση.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας του υπουργείου, καθώς οι χάρτες συχνοτήτων που είχαν καταρτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν, μεταξύ άλλων, χωρίς κάλυψη μεγάλα τμήματα πληθυσμών των τριών νομών, τα οποία – ως συνέπεια αυτών των επιλογών – δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς».

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κοινωνικών Δράσεων στον Τομέα των Τηλεπικοινωνιών» το οποίο χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Την υλοποίησή του θα αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια για τους μειονοτικούς πληθυσμούς της Θράκης"

Δημήτρης Καμμένος: Να «κόψουμε» τα 108,5 εκατ. ευρώ για ενοίκια δημόσιων υπηρεσιών αντι του ΕΚΑΣ

Τις αλόγιστες σπατάλες για μισθώματα που προκαλούν «αιμορραγία» στα Δημόσια ταμεία έθιξε ο κ. Δημήτρης Καμμένος στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες φορολογημένοι επιβαρύνονται με 108,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για μισθώματα ακινήτων που στεγάζουν υπηρεσίες των υπουργείων.

«Έχω πλήρη στοιχεία του spending και θα σας τα δώσω - και στον κ. Χουλιαράκη, δεν ήξερα ότι έχει γίνει αυτό το review - για όλα τα Υπουργεία. Είναι 108,5 εκατομμύρια τα ενοίκια που δίνουμε σε όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ για να παρουσιάσει ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα όπως την σχετική δαπάνη του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως που δίνει 22 εκατ. ευρώ για την στέγαση αστυνομικών τμημάτων.

Συγκεκριμένα δε για το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι «για την στέγαση του ΚΕΦΟΜΕΠ δίνει τον μήνα 32.870 ευρώ, το ΚΕΜΕΕΠ δίνει 18.440 τον μήνα, η ΕΕΔΕ δίνει 15.360 τον μήνα, η ΕΜΕΙΣ 11.235, η ΔΕΔ 8.000 και –προσέξτε κύριοι- το ΣΔΟΕ δίνει 135.000 ευρώ τον μήνα για ενοίκια. Όλα αυτά, εάν τα μαζέψουμε, μας κάνουν γύρω στα 300.000 ευρώ ως ενοίκια τον μήνα για επτά υπηρεσίες. Επί δώδεκα μήνες μας κάνουν 3.600.000 ευρώ . Είναι μέρος των 24 εκατομμυρίων που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών».

Ο ίδιος εξήγησε προς τον υπουργό πως απαιτείται μεταστέγαση των υπηρεσιών σε ακίνητα που διαθέτει το δημόσιο εξηγώντας ότι πρέπει «να αρχίσουμε από το Υπουργείο Οικονομικών να νοικοκυρεύουμε το σπίτι μας, διότι είναι και η εικόνα της οικονομίας. Δεν μπορεί να λέμε στον πολίτη να κόβει έξοδα ή να ψάχνουμε 24 εκατομμύρια για το ΕΚΑΣ, και να δίνουμε τρία και τέσσερα και πέντε εκατομμύρια σε ενοίκια σε ιδιώτες ενώ έχουμε κενά κτήρια του δημοσίου».

Σε άλλο σημείο δε σημείωσε ότι «δεν θέλω να λαϊκίζω, αλλά 220.000 ευρώ τον μήνα για να είναι άδειο το κτίριο Κεράνης δεν μπορεί να το κάνει afford ο Έλληνας πολίτης και παρακαλώ να το λύσουμε τουλάχιστον εμείς σε αυτήν την Κυβέρνηση και να δώσουμε το καλό παράδειγμα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Καμμένος: Να «κόψουμε» τα 108,5 εκατ. ευρώ για ενοίκια δημόσιων υπηρεσιών αντι του ΕΚΑΣ"

Ο Βέμπερ καλεί τον Ερντογάν να σεβαστεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα

«Ο σεβασμός των συνόρων είναι θεμελιώδες ζήτημα μεταξύ εταίρων. Το να τίθεται υπό αμφισβήτηση η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την φραστική κλιμάκωση. Κάνουμε έκκληση στον Ερντογάν να μην χρησιμοποιεί πλέον αυτή τη γλώσσα», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Suddeutsche Zeitung.

Ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός τόνισε επίσης ότι ο καθένας έχει συνείδηση του πόσο δύσκολο ήταν να χαραχτούν τα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας. «Όλοι θα όφειλαν να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να μην σκαλίζονται παλιές πληγές».

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει όμως ότι «τον Ερντογάν σε τελευταία ανάλυση δεν τον ενδιαφέρει τόσο η ιστορική ορθότητα, όσο το να επιτεθεί σε εκείνους οι οποίοι "παρουσίασαν ως νίκη" τη Συνθήκη της Λωζάνης, και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τον Ατατούρκ και τους συνοδοιπόρους του, δηλαδή οι εν τω μεταξύ τόσο μισητοί από τους κυβερνώντες στην Τουρκία κεμαλιστές».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βέμπερ καλεί τον Ερντογάν να σεβαστεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα "

Τα στύλωσε ο Σόιμπλε: Xωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει τίποτα!

Η κρίση και ο κίνδυνος ρήξης που επανέκαμψε με άγριες διαθέσεις στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές της, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν μέχρι και σενάρια προσφυγής της κυβέρνησης σε πρόωρες εκλογές, έχει βαθιά αίτια και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες προεκτάσεις, εάν δεν προκύψουν πρωτοβουλίες σύγκλισης των διαφορετικών θέσεων, που έχουν διάφοροι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος.

Η αναβληθείσα ή ματαιωθείσα σύνοδος του λεγόμενου Washington Group, που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή στο Βερολίνο, και αναμενόταν να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα με έμφαση στο χρέος, έφερε στο προσκήνιο τα τεράστια χάσματα και τις διαφορές απόψεων και στρατηγικών που υπάρχουν αφενός στους κόλπους των δανειστών και εταίρων, αφετέρου μεταξύ των ακραίων του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης από τη μια και της ελληνικής κυβέρνησης από την άλλη.

Ο μέγας ρυθμιστής των εξελίξεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να έστειλε δια του τορπιλισμού της συνόδου αυτής, προς όλες τις πλευρές ένα σαφές μήνυμα: ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για συμμετοχή και του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σόιμπλε δεν εμφανίζεται πλέον διατεθειμένος να αποδεχθεί αυτό που συνέβη με την πρώτη αξιολόγηση, όταν δηλαδή το ΔΝΤ έδειξε απλά ανοχή στη συμφωνία και έτσι διευκολύνθηκαν όλες οι πλευρές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο “σκληρός” του Βερολίνου δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει ότι ισχύει η δέσμευσή του στη γερμανική Βουλή ότι στο ελληνικό πρόγραμμα θα μετέχει και το ΔΝΤ και άρα χωρίς αυτή τη συμμετοχή όλα είναι στον αέρα ως προς τη στάση της Γερμανίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σόιμπλε έβαλε τουλάχιστον προσωρινό “στοπ” στη σύνοδο που θα συζητούσε συνολικά το ελληνικό θέμα, όχι για να παγώσει οποιαδήποτε διεργασία, αλλά για να δώσει το χρόνο και το περιθώριο παρασκηνιακών συζητήσεων προς κάλυψη των διαφορών, όπερ σημαίνει ότι εφόσον βρεθεί η χρυσή τομή, θα επανέλθει ως δυνατότητα για ένα μίνι eurogroup με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ESM.

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε για παράδειγμα ότι ο κ. Σόιμπλε θέλει να έχει πρώτα συζητήσεις με το ΔΝΤ, την ώρα που άλλες πλευρές, όπως η Κομισιόν που επείγεται περισσότερο από όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας και ολοκληρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν την Αθήνα για τις αναγκαίες, κατά το ΔΝΤ, υποχωρήσεις.

Το παζλ που διαμορφώνεται όμως είναι εξαιρετικά περίπλοκο: Η Γερμανία θέλει μεν το ΔΝΤ, αλλά το ΔΝΤ για να συμμετάσχει θέλει από τη Γερμανία να συμφωνήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και από την Ελλάδα να αποδεχθεί επιπλέον μέτρα, τα οποία θα προσδιοριστούν είτε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης (π.χ. εργασιακά), είτε με το μεσοπρόθεσμο (π.χ. προσδιορισμός δημοσιονομικών μέτρων). Ωστόσο ο μεν κ. Σόιμπλε δεν δέχεται τη θέση του ΔΝΤ για το χρέος – τουλάχιστον όχι χωρίς μεγάλες υποχωρήσεις από την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα θέματα – η δε Αθήνα αρνείται νέα μέτρα ή ατιμωτικές υποχωρήσεις στα εργασιακά – τουλάχιστον όχι χωρίς θεαματική ελάφρυνση του χρέους!

Στη μέση αυτής της διελκυστίνδας είναι η Κομισιόν, που εμφανίζεται σταθερά προσηλωμένη στο στόχο μίας γρήγορης συμφωνίας. Πληροφορίες λένε ότι ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί που θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα και την Τρίτη θα μεταφέρει πιέσεις προς την κυβέρνηση – θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας – προκειμένου να υποχωρήσει η κυβέρνηση σε κάποια θέματα, ώστε να αρχίσει να λύνεται το κουβάρι και όλες οι πλευρές να κάνουν σιγά σιγά τα αναγκαία βήματα προς τα πίσω.

Έτσι κι αλλιώς το staff level agreement, που θα έπρεπε να διαμορφώσει το EuroWorkingGroup προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επ' αυτού στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν μπορεί να είναι έτοιμο τη Δευτέρα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Προφανώς θα δοθεί χρόνος στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών για να αναζητήσουν συγκλίσεις, όμως πριν απ' όλα χρειάζεται πολιτική συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών. Κι αυτή δεν φαίνεται στον ορίζοντα ακόμα...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα στύλωσε ο Σόιμπλε: Xωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει τίποτα!"

Αναστασιάδης: Να μην καλλιεργούν κάποιοι ότι υπάρχει κρίση με την Ελλάδα

«Θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα ότι όταν μιλώ για αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι η κυβέρνηση της Ελλάδας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Πρόσθεσε ακόμη, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, πως «κάποιοι να σταματήσουν να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας».

Ο κύπριος πρόεδρος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, πρόσθεσε επίσης πως «είμαστε σε άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό ο οποίος εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την κυβερνητική ομάδα και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, όλες αυτές τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε».

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε, «κάτω από τις συνθήκες που διαβιούμε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα».

Στη συνέχεια, στο περιθώριο της μετάβασής του στην ελληνική πρεσβεία για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου, ο κ. Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι «ήταν μια εποικοδομητικότατη συνάντηση μέσα σε ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης, διότι είναι κοινός προβληματισμός το αδιέξοδο.

«Θα υπάρξει και νέα Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για να δούμε τις παραπέρα κινήσεις στο μεσοδιάστημα. Βεβαίως δεν παραμένουμε αδρανείς. Κινητοποιούμε και ενημερώνουμε τους πάντες για τα ακριβή γεγονότα που οδήγησαν στο αδιέξοδο.

»Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τις πόρτες ανοικτές. Θεωρούμε ότι η εν εξελίξει διαδικασία θα μπορούσε - εφόσον τηρούνται τα συμφωνημένα - να αποδώσει τα προσδοκώμενα και για τις δύο κοινότητες» τόνισε.

Σε ερώτηση για τα μηνύματα που λαμβάνει από τις επαφές που έχει και αν βρίσκουν κατανόηση οι θέσεις μας, ο κ.Αναστασιάδης είπε: «Βεβαιότατα, ναι. Γιατί είναι σαφώς δικαιολογημένες και συνεχώς ευρίσκομαι σε μια διαρκή επικοινωνία. Σήμερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Λαβρόφ, έχω μιλήσει με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, θα μιλήσω με την καγκελάριο της Γερμανίας εντός ελαχίστου χρόνου, το απόγευμα με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο για Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ.

»Γίνονται όλα εκείνα τα διαβήματα όχι για να αποδοθεί η ευθύνη στον οποιονδήποτε, (αλλά για) να αποτυπωθούν τα πραγματικά γεγονότα και ν' αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού» τόνισε.

Σε ερώτηση αν έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι «έχει διευθετηθεί για τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι σημαντικό ότι ξένοι παράγοντες θεωρούν πως για το ναυάγιο φταίει η Τουρκία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «είναι σημαντικό ότι κατανοούν απόλυτα τις θέσεις μας και πόσο δικαιολογημένη είναι η απαίτηση των Ελληνοκυπρίων να αισθανθούν ένα αίσθημα δικαίωσης. Τα εδάφη που κατέχονται σήμερα δεν είναι παρά εδάφη, τα οποία ανήκουν στους Ελληνοκύπριους. Δεν παραγνωρίζουμε οπωσδήποτε το γεγονός ότι πέρασαν 42 χρόνια αλλά αυτό δεν αλλοιώνει το δίκαιο.

»Επομένως αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι μια λύση που να μην παραγνωρίζει προβλήματα που ενδεχόμενα να δημιουργηθούν, αλλά την ίδια ώρα και επιβεβλημένα δικαιώματα που πρέπει να αναγνωριστούν».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Να μην καλλιεργούν κάποιοι ότι υπάρχει κρίση με την Ελλάδα"

Σύμβουλος του Ερντογάν προτείνει την προσάρτηση των Κατεχόμενων

Σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό, σύμβουλος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνει λάδι στη φωτιά προτείνοντας την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ο σύμβουλος οικονομίας του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, δήλωσε στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό κανάλι A Haber: «Στην 'ΤΔΒΚ' επιχειρούν να κλείσουν το θρησκευτικό λύκειο. Με ποιου την καθοδήγηση; Του Άγγλου. Ακόμη (σήμερα) οι Άγγλοι επιχειρούν να ελέγξουν την 'ΤΔΒΚ'. Να πω και κάτι ακόμη ξεκάθαρα. (Κάποιοι προτείνουν) οι συνομιλίες να συνεχιστούν, το νησί να ενωθεί, να γίνει ένα κομμάτι.

» Θέλω να τους ρωτήσω το εξής: Ένα μέρος που μέχρι σήμερα επισκεπτόμουν με την ταυτότητα μου, (στο μέλλον) θα πρέπει να πηγαίνω με θεώρηση Schengen; (Σε περίπτωση λύσης) οι βρετανικές βάσεις θα παραμείνουν στην Κύπρο. Πρόκειται για δυο βάσεις που έχουν καθεστώς χώρας. Έχουν σημαία και θέση στο διεθνές δίκαιο. (Μετά την λύση) συζητείται η διατήρηση των βρετανικών βάσεων. Οι Άγγλοι κομάντος θα παραμείνουν στο νησί. Στις βρετανικές βάσεις την νύχτα της 15ης Ιουλίου υπήρχε κινητικότητα. Επίσης, κινητικότητα υπήρχε και στα αεροπλανοφόρα που βρισκόντουσαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

» Στον ασύρματο υπήρχε συζήτηση σχετικά με την ενδεχόμενο εισβολής στην Τουρκία. Κάποια μέλη της Οργάνωσης του Γκιουλέν ανέμεναν σήματα. (Υπό αυτές τις συνθήκες) θα δώσω την Κύπρο στην ΕΕ και στην συνέχεια θα παρακαλώ για θεώρηση του Σένγκεν; Πρόκειται για μια δολοφονία! Η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην ΕΕ σηματοδοτεί την δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ σε αυτή την γεωγραφία.

» Σε περίπτωση που η 'ΤΔΒΚ' δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς), τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της. Σε αυτό το νησί εμείς παρέχουμε νερό και ηλεκτρικό. Η οικονομία (της ΤΔΒΚ) οργανώνεται στην Τουρκία. Υπό αυτές τις συνθήκες κάποιοι ακόμη προπαγανδίζουν για λογαριασμό της Αγγλίας και της ΕΕ».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύμβουλος του Ερντογάν προτείνει την προσάρτηση των Κατεχόμενων"

Πόρισμα για τροχαίο Παντελίδη: Ετρεχε με 118 χλμ. - Αδιευκρίνιστο ποιος οδηγούσε

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος του Παντελή Παντελίδη, προκύπτουν μέσα από το πόρισμα – έκθεση πραγματογνωμοσύνης που ολοκληρώθηκε πριν μία εβδομάδα και μπήκε στη δικογραφία της υπόθεσης. Μέσα από τις 200 σελίδεςτου πορίσματος που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr φαίνεται ότι το κοντέρ του μαύρου Mercedes έδειχνε ταχύτητα μεγαλύτερη των 118 χιλιομέτρων την ώρα, δεν υπήρχαν ίχνη φρεναρίσματος, το όχημα έφυγε από το δρόμο χωρίς να υπάρξει κάποια παρεμβολή άλλου αυτοκινήτου και τέλος ως αιτία παρουσιάζεται ο ανθρώπινος παράγοντας και όχι κάποια μηχανική βλάβη ή κατασκευαστικό λάθος του δρόμου.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι ότι δεν προσδιορίζεται ποιος ήταν ο οδηγός του οχήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “το τροχαίο δυστύχημα, οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο παράγοντα και συγκεκριμένα σε όποιον οδηγούσε το ΙΚΥ- 4245 Ι.Χ αυτοκίνητο τη στιγμή του δυστυχήματος. Όποιος οδηγούσε, αφού αρχικά εκινείτο επί της γέφυρας εξόδου του πρώην ανατολικού αερολιμένα Αθηνών προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης με κατεύθυνση προς Αθήνα για κάποιο λόγο έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούστηκε με τον εμπρόσθιο δεξιό τροχό πάνω στο υπερυψωμένο τσιμεντένιο τοιχίο”. Με απλά λόγια οι πραγματογνώμονες δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν αν ο Παντελής Παντελίδης οδηγούσε το αυτοκίνητο και απλώς αρκούνται στο να αναφέρουν ότι στην αυτοψία της Τροχαίας αναφέρεται ως οδηγός ο τραγουδιστής.

Η ολοκλήρωση του πορίσματος, αλλάζει τα δεδομένα της υπόθεσης και η οικογένεια του τραγουδιστή μέσω του δικηγόρου τους κ. Χαράλαμπου Λυκούδη αναμένεται να καθορίσει τις επόμενες νομικές κινήσεις της. Μιλώντας στο protothema.gr ο κ.Λυκούδης δήλωσε: «Η πραγματογνωμοσύνη που περιμέναμε επί εννέα μήνες, δυστυχώς, δεν μας έκανε σοφότερους. 
Το ακανθώδες ερώτημα "ποιος ήταν ο οδηγός κατά το χρόνο του δυστυχήματος" παραμένει αναπάντητο από τους διορισθέντες πραγματογνώμονες της Τροχαίας. Η Εισαγγελική Αρχή που θα συναξιολογήσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας και τα επιστημονικά πορίσματα των τεχνικών συμβούλων που θα προσκομίσουμε θα αποφασίσει για την άσκηση των ποινικών διώξεων».



Με ταχύτητα μεγαλύτερη των 118 χιλιομέτρων

Υπολογίζοντας με μαθηματικό τρόπο τις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν από τις παραμορφώσεις του αυτοκινήτου οι πραγματογνώμονες κατέληξαν στο ποια ήταν η ελάχιστη ταχύτητα με την οποία κινούνταν το μαύρο Mercedes. “Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω υπολογίστηκε ότι η ελάχιστη ταχύτητα με την οποία κινούνταν το αυτοκίνητο τη στιγμή του δυστυχήματος ήταν 118 χιλιόμετρα την ώρα. Από τον λεπτομερή μακροσκοπικό – οπτικό έλεγχο προκειμένου να εξεταστούν τα συστήματα διεύθυνσης, ανάρτησης και λοιπά συστήματα για να διαπιστωθεί αν αυτά λειτουργούσαν κανονικά πριν το δυστύχημα δεν διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν προβλήματα στα συστήματα του αυτοκινήτου”.

Σημαντικό είναι το σημείο που αναφέρεται ότι ο οδηγός δεν προσπάθησε να φρενάρει αλλά “έφυγε”με πολλά χιλιόμετρα στη στροφή γράφοντας χαρακτηριστικά ότι “Ίχνη τροχοπέδησης ή ίχνη πλάγιας ολίσθησης δεν βρέθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος”. Μάλιστα σε ότι έχει να κάνει με την κατάσταση του οδοστρώματος το πόρισμα αναφέρει πως “Δεν διαπιστώσαμε στοιχεία ούτε υπήρχαν ευρήματα όπως φθορές, ρηγματώσεις, λακούβες ή ανωμαλία επί του οδοστρώματος που να μας οδηγούν στην ακαταλληλότητα ή επικινδυνότητα του οδοστρώματος για την κυκλοφορία των οχημάτων”. Παράλληλα, τα ελαστικά του αυτοκινήτου όπως αναφέρουν οι πραγματογνώμονες στο πόρισμα ήταν σε καλή κατάσταση, από την έκθεση των κεντρικών της Mercedes στη Γερμανία που περιλαμβάνει το πόρισμα δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια εμπλοκή στη λειτουργία του αυτοκινήτου και έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το δυστύχημα οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο παράγοντα.

“Τα πιθανά αίτια που προκάλεσαν την εκτροπή από την κανονική πορεία του οχήματος κατά την άποψη μας ήταν τα ακόλουθα.1) Κάποιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον οδηγό όπως ξαφνικό πρόβλημα υγείας, ζάλη, καρδιακό επεισόδιο, επιληπτικό επεισόδιο, κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ, χρήση απαγορευμένων ουσιών. 2) Κόπωση ή υπνηλία του οδηγού, στιγμιαία απόσπαση προσοχής όπως κινητό τηλέφωνο, τυχόν ακατάλληλη ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός”.  


Τα σημαντικότερα σημεία του πορίσματος











































Δείτε βίντεο:
Μόνο στο protothema.gr τo πόρισμα για το τροχαίο Παντελίδη - Έτρεχε με 118 χλμ.
 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρισμα για τροχαίο Παντελίδη: Ετρεχε με 118 χλμ. - Αδιευκρίνιστο ποιος οδηγούσε"

Δίκη Β.Γικαουμάκη -Απολογία Μαρκογιαννάκη:"Αυτό Που Έκανα Ήταν Και Ηθικό Και Νόμιμο"[Βίντεο-Φωτο]

Με την απολογία του πρώην βουλευτή και υπουργού κ.Χρήστου Μαρκογιαννάκη ολοκληρώθηκε σήμερα μετά απο αρκετές ημέρες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων ,η ακροαματική διαδικασία της δίκης για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη .

Στη δικαστική αίθουσα παρευρίσκονταν συντετριμμένοι οι γονείς του αδικοχαμένου σπουδαστή με τη αδερφή του να κρατά συνεχώς το χέρι της μητέρας της, που δεν σταμάτησε να κλαίει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ,ενώ κατά την αγόρευση του Αλέξη Κούγια μετά την απολογία του κ.Μαρκογιαννάκη ,όταν εκείνος αναρωτήθηκε "τι λείπει απο αυτή τη δίκη" εκείνη με λυγμούς φώναξε "Ο Βαγγέλης ..λείπει.."



Απολογία Μαρκογιαννάκη

Ο κ.Μαρκογιαννάκης ξεκίνησε την απολογία του με μια συγνώμη που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη δικαστική αίθουσα τις ημέρες που προηγήθηκαν ,εξηγώντας πως ήθελε να αποφύγει τα φλας των ΜΜΕ ,επικαλούμενος παράλληλα και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει .

Δεν παρέλειψε να εκφράσει τη συμπάθειά του και τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Βαγγέλη για το τραγικό περιστατικό που συνέβη στη ζωή τους .

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα δύσκολα παιδικά του χρόνια ,υπογράμμισε στους δικαστές πως παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του κατάφερε μέσα απο αυτές να αποκτήσει φιλότιμο και να έχει ως μοναδικό γνώμονα της πορείας του,"το να έχει πάντα καθαρό πρόσωπο στην κοινωνία."

Υπογράμμισε πως δεν γνώριζε καν αν υπήρχε Γαλακτοκομική Σχολή στα Ιωάννινα ή σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας ,ούτε φυσικά τι συνέβαινε σε αυτή .

"Το έμαθα το 2014 όταν η μητέρα ενός εκ των 3 σπουδαστών που είχαν ζωγραφίσει τη Κρήτη σε τοίχο της Σχολής μετέβη στο γραφείο μου σε κατάσταση απόγνωσης ζητώντας μου αν μπορούσα να την βοηθήσω για να μην αποβληθεί το παιδί της απο τα Χανιά ,απο τη Γαλακτοκομική όπου τον είχαν στείλει για σπουδές παρά τις οικονομικές τους δυσκολίες.

"Κ.Μαρκογιαννάκη ,αν μπορείτε να μας βοηθήσετε θα ζιγώξουνε το παιδί μου απο τη Σχολή"ήταν τα λόγια της μητέρας προς το πρόσωπό του, όταν πήγε να τον συναντήσει στο γραφείο του ,εξηγώντας του το παράπτωμα στο οποίο είχε υποπέσει ο γιος της .

"Την επόμενη μέρα τηλεφώνησα στον πρώην διευθυντή της Σχολής και τον ρώτησα αν ήταν δυνατό να μην είναι πολύ αυστηρή η τιμωρία της Σχολής για τον συγκεκριμένο σπουδαστή ,την οικογένεια του οποίου την γνώριζα πολλά χρόνια "συνέχισε ο κ.Μαρκογιαννάκης .

"Οταν ο διευθυντής μου απάντησε σε ψυχρό τόνο πως είναι θέμα πειθαρχικού συμβουλίου που είχε λάβει την απόφασή του , τότε αντιλήφθηκα πως δεν μπορούσα να κάνω κάτι και έτσι ολοκληρώθηκε η σύντομη συνομιλία μου μαζί του ."

Μετά απο μέρες και αφού είχε ενημερώσει τη μητέρα του παιδιού πως δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για να βοηθήσει ,έμαθε πως η ποινή τελικώς ήταν όχι η αποβολή απο την εστία ,αλλά η αποβολή απο τα μαθήματα και αυτή η απόφαση πάρθηκε όχι κατόπιν της δικής του προτροπής και πίεσης ,αλλά το πειθαρχικό συμβούλιο της Σχολής δεν προέβη τελικώς στην αποβολή ,αφού οι 2 φοιτητές απο το Ηράκλειο ήταν ανήλικοι και δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στα Γιάννενα οι γονείς τους για να τους παραλάβουν.

Ο κ.Μαρκογιαννάκης υπογράμμισε πολλάκις πως η απόφασή του να τηλεφωνήσει στον πρώην Διευθυντή της Σχολής πάρθηκε απο ανθρωπιά και μονο και απο τη διάθεσή του να βοηθήσει και δεν ήταν ρουσφέτι,σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "Αλλο ρουσφέτι άλλο ανθρώπινη συμπεριφορά."

"Ο κάθε άνθρωπος όταν διαπιστώνει ότι κάποιος έχει την ανάγκη του σε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και μπορεί να βοηθήσει το κάνει" ,σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μαρκογιαννάκης.

"Είναι υποχρεωτική η παρέμβαση βοήθειας προς τον συνάνθρωπό σου όταν δύνασαι"ανέφερε ο πρώην υπουργός και βουλευτής , παραθέτοντας στη συνέχεια 2 παλιά περιστατικά απο τη διάρκεια του πολιτικού του βίου που τότε είχε προσφέρει τη βοήθειά του σε ανθρώπους που την είχαν ανάγκη.

"Αλλο το κακό ρουσφέτι και άλλο η ανθρώπινη παρέμβαση έτσι λειτούργησα "εξήγησε ο κ.Μαρκογιανάκης , για μια ακόμη φορά στους δικαστές.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά απο καιρόκαι μετά απο δημοσίευμα της δημοσιογράφου Ελενας Ακρίτα στο οποίο αναφέρονταν πως ένας πολιτικός απο την Κρήτη προστάτεψε αυτούς που ασκούσαν βία στον Βαγγέλη ,"εμπλέκοντάς με έτσι στην υπόθεση bullying εις βάρος του Βαγγέλη ενώ δεν έχω καμία απολύτως σχέση και ούτε δικάζομαι για αυτό"υπογράμισε ο πρώην βουλευτής και υπουργός.

"Αν και προσπάθησα μέσω του συζύγου της να επικοινωνήσω μαζί της ,ζητώντας του να της πει να μου τηλεφωνήσει εκείνη ουδέποτε το έπραξε"ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μαρκογιαννάκης συνεχίζοντας την απολογία του .

Απο εκεί και έπειτα τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν μαζί μου ,σπιλώνοντας το όνομά μου ,αφού εσφαλμένα αφέθηκε η εντύπωση πως ζήτησα να υπάρξει ευνοική μεταχείρηση για σπουδαστή που συμμετείχε στα περιστικά bullying εις βάρος του Βαγγέλη.

"Δεν μπορούσα να κυκλοφορήσω στον τόπο μου ,εγώ που είχα τόσο καλές σχέσεις με τους συντοπίτες μου πήγαινα στην εκκλησία ή στις καφετέριες και με έφτυναν "

"Το παιδί όμως που πήγα να υπερασπιστώ δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή με τα περιστατικά βίας απο ομάδα σπουδαστών εις βάρος του αείμνηστου Βαγγέλη "σημείωσε συνεχίζοντας ο κ.Μαρκογιαννάκης για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως "Αυτό που έκανα ήταν και ηθικό και νόμιμο ¨

Ολοκληρώνοντας την απολογία του ο κ.Μαρκογιαννάκης ,έκανε μια σύντομη αναφορά στα χρόνια που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη με πάθος και με μοναδικό οδηγό τη νομιμότητα ,ενώ απευθυνόμενος στους δικαστές υπογράμμισε "πως όποια απόφαση και αν πάρετε θα είναι δίκαιη κατ΄τη δική σας κρίση και απόλυτα σεβαστή απο εμένα.Πιστεύω στη δικαιοσύνη και νοιώθω ότι είμαι αθώος "

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την πρόταση της Εισαγγελέως και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ,ενώ τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 09.30 το πρωί το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του .

epirus-tv-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Β.Γικαουμάκη -Απολογία Μαρκογιαννάκη:"Αυτό Που Έκανα Ήταν Και Ηθικό Και Νόμιμο"[Βίντεο-Φωτο]"

Πάγωμα στις ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Την παύση των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία ζήτησαν την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές, εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι, ωστόσο, μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ ενός μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάγωμα στις ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο"

Γιατροί του Κόσμου για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε προσφυγόπουλα: Δεν είναι υπερβολή η ανησυχία των γονέων

«Τα παιδιά στη Φιλιππιάδα έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που παίρνουμε από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχουν εμβολιαστεί για ερυθρά, ιλαρά, παρωτίτιδα και με το εξαδύναμο, το οποίο περιλαμβάνει και την ηπατίτιδα Β. Στον σχεδιασμό του υπουργείου και του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν περιλαμβάνονταν ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α», διευκρίνισε μιλώντας στον FOCUS 103,6 η γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος, Ευγενία Θάνου.

«Την τελευταία εβδομάδα διαπιστώθηκαν δύο κρούσματα ηπατίτιδας Α σε παιδιά αφγανικής και συριακής καταγωγής, ηλικίας 2 ετών. Μετά την διαπίστωση αυτή, εμβολιάζονται τα παιδιά. Στη Φιλιππιάδα δεδομένου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κι άλλων κρουσμάτων, αποφασίστηκε από το ΚΕΛΠΝΟΟ και το υπουργείο Υγείας ότι ο εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιείται εντός 14 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο».

«Κρούσματα ηπατίτιδας Α δεν υπήρχαν στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής και για αυτό έχει ληφθεί απόφαση για τον εμβολιασμό 110 παιδιών του συγκεκριμένου κέντρου. Σήμερα μεταφέρονται τα εμβόλια και οι γιατροί του κόσμου θα εμβολιάσουν όλα τα παιδιά του κέντρου Φιλιππιάδας. Η ηπατίτιδα Α είναι μεταδοτική όταν οι τουαλέτες δεν είναι καθαρές κι όταν δεν πλένονται συχνά τα χέρια. Γεγονός είναι ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες των κέντρων» επεσήμανε η κυρία Θάνου.

Αναφορικά με το αν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο τα Ελληνόπουλα, η κυρία Θάνου διευκρίνισε: «Κινδυνεύουν τα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα και γι' αυτό και λέμε πως πρέπει να γίνονται τα εμβόλια. Σχετικά με την έλλειψη του εμβολίου ηπατίτιδας Α, υπάρχει άλλο εμβόλιο, το οποίο όμως δεν καλύπτει το σύστημα υγείας και είναι ακριβό. Δεν είναι καθόλου υπερβολή η ανησυχία των γονέων», κατέληξε η γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου.

Ακούστε τη γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος, Ευγενία Θάνου



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί του Κόσμου για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε προσφυγόπουλα: Δεν είναι υπερβολή η ανησυχία των γονέων"

«Ασάφειες» Τσακαλώτου για το χρονοδιάγραμμα έναρξης της επένδυσης του Ελληνικού

«Χαμένοι στην …ασάφεια» είναι στην κυβέρνηση, όπως προκύπτει από όσα είπε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης της επένδυσης του Ελληνικού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠαΣοΚΟδ. Κωνσταντινόπουλου, είπε ότι «δεν είναι εύκολο να είσαι σαφής γιατί είναι πολλοί οι φορείς που εμπλέκονται, οι μετεγκαταστάσεις κλπ.». «Όταν έχουμε το σχέδιο του επενδυτή νομίζω ότι (θα) έχουμε ένα εξάμηνο για να πάμε παραπέρα», ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει διαφωνία από την πλευρά της κυβέρνησης όσον αφορά την αναγκαιότητα έναρξης του έργου γρήγορα. «Αφού έχουμε την συμφωνία δεν έχει κανένας λόγο να καθυστερήσει (η υλοποίησή της). Όλοι στο υπουργείο δουλεύουν σκληρά για να τελειώσει σε εύλογο χρόνο (η προετοιμασία)», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παρά ταύτα οι απαντήσεις που έδωσε δεν ήταν σαφείς ως προς τα θέματα που του έθεσε ο ερωτών βουλευτής του ΠαΣοΚ και συγκεκριμένα: Πού βρίσκεται η διαδικασία και πότε θα αποδοθεί στον επενδυτή για να ξεκινήσει το έργο. Τι γίνεται με τους αρχαιολογικούς χώρους. Αν έχει στελεχωθεί το Γραφείο Ελληνικού. Αν πρέπει να βγει σε διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αν υπάρχει το masterplanτου επενδυτή.Πού βρίσκεται το θέμα του Καζίνο. «Ενώ λέτε ότι θέλετε να έρθουν τα πρώτα 300 εκ. ευρώ, πρέπει να το παραδώσουμε στον επενδυτή. Για να αρχίσουν οι εργασίες και να μειωθεί η ανεργία θα πρέπει να ξεκινήσει το έργο. Πότε θα φέρει έσοδα στο κράτος και νέες θέσεις εργασίας;», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι επίκειται η κατάθεση των σχετικών σχεδίων και μελετών «στο προσεχές διάστημα» και ακολούθως θα έχουμε την διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για τους όρους ανάπτυξης. Όσον αφορά το Καζίνο είπε ότι θα υπάρξει μια συνολική διαχείριση του θέματος των Καζίνο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και το συγκεκριμένο ζήτημα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ασάφειες» Τσακαλώτου για το χρονοδιάγραμμα έναρξης της επένδυσης του Ελληνικού"

«Οχι» από Τσακαλώτο στη σύσταση εξεταστικής για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο

Αντίθετος με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση για το να θα συσταθεί σχετική εξεταστική, ωστόσο η προσωπική του άποψη είναι ότι οι επιτροπές αυτές δεν δίνουν απαντήσεις και ότι το θέμα θα έπρεπε να προσεγγιστεί επιστημονικά και να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι στο επίπεδο των δαπανών οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την περασμένη 10ετία δεν παρέκκλιναν από τον μ.ο. των αντίστοιχων δαπανών των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Το πρόβλημα, όπως εξήγησε, δημιουργήθηκε καθώς τα έσοδα ήταν περιορισμένα λόγω της φοροδιαφυγής και λόγω των μειωμένων φόρων, κάτι που ήταν επιλογή τόσο των κυβερνήσεων ΝΔ όσο και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ προκειμένου να χτίζουν κοινωνικές συμμαχίες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οχι» από Τσακαλώτο στη σύσταση εξεταστικής για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο "

Μουζάλας: Δήμος Χίου και ΝΔ βάζουν εμπόδια στις λύσεις για τους πρόσφυγες

Έκκληση στους νησιώτες να αποδεχθούν και να συμβάλουν στην κατασκευή των χώρων υποδοχής για τους μετανάστες απηύθυνε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτική Γιάννης Μουζάλας, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει η συμφωνία που έχει γίνει με την ΕΕ και την Τουρκία. «Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η συμφωνία» είπε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναγνωρίζοντας ότι οι πρόνοιες της είναι δύσκολες και πως επί της ουσίας λόγω αυτών παραμένουν οι μετανάστες στα νησιά.

Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «υποκινεί καταστάσεις για να μην φτιαχτούν κλειστά κέντρα στα νησιά» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να κατασκευάσει κλειστά κέντρα στη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, αλλά επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου είπε ότι από τη συμφωνία, δεν είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση να κάνει την ταυτοποίηση στα νησιά, ενώ υποστήριξε πως «η ΝΔ δεν είναι αντίθετη να γίνουν τα κλειστά κέντρα, αλλά όπου σηκώνει να γίνουν χωρίς να υπάρχει βάρος».

Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον δήμο Χίου ότι υπαναχώρησε από τη συμφωνία να δημιουργηθεί το στρατόπεδο στο ΧΑΔΑ και απέκρουσε τις επικρίσεις του δημάρχου Μ. Μπουρνούς που παρενέβη επίσης στην εκπομπή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε.

«Υπάρχει πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης, λόγω της κακής διαχείρισης των μεταναστών που τους αφήνουν να είναι εκτός των κέντρων» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουρνούς ενώ παραδέχθηκε ότι το υπουργείο αποδέχθηκε την πρόταση που είχε κάνει αρχικά ο ίδιος ο δήμος.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως βρέθηκαν χρήματα, έγιναν σχέδια και στο τέλος ο δήμος υπαναχώρησε.

Μίλησε για διασυνδέσεις των δουλεμπόρων καθώς, όπως είπε, όταν μεταφέρθηκαν από τη Χίο οικογένειες μεταναστών στην ενδοχώρα, έφτασαν σχεδόν την επόμενη μέρα ισάριθμες οικογένειες.

Ανέφερε πως η Τουρκία δεν δέχθηκε πίσω παράτυπους μετανάστες που είχαν μεταφερθεί κρατούμενοι στην Αθήνα. Υπογράμμισε πως γίνεται από τους μετανάστες κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου αφού το 97% που φθάνει στη χώρα υποβάλλει αίτημα, ενώ στο παρελθόν ήταν μόλις 2%.

Τόνισε ότι το προσωπικό που ασχολείται με το άσυλο έχει τριπλασιαστεί και η παραγωγικότητα εξέτασης αιτημάτων έχει διπλασιαστεί ήδη ενώ εκτιμάται πως θα τετραπλασιαστεί σύντομα.

Από τις ροές των μεταναστών, επισήμανε, το 70% είναι παράτυποι.
Καταλήγοντας ο κ Μουζάλας είπε πως «λάθη μπορεί να κάνουμε αλλά ποτέ δεν λέμε ψέματα».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Δήμος Χίου και ΝΔ βάζουν εμπόδια στις λύσεις για τους πρόσφυγες"

ΣτΕ: Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για τη λειτουργία του hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο

Αίτηση ακυρώσεως της απόφασης για τη λειτουργία του χοτ σποτ της ΒΙΑΛ στη Χίο, υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Χίου, μαζί με κατοίκους του νησιού.

Μάλιστα, με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Τοπικό Τμήμα Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, ένας από τους φορείς που προσέβαλαν την απόφαση καλεί την κυβέρνηση να μην προσχωρήσει στην κατασκευή νέων προσφυγικών - μεταναστευτικών δομών στη Χίο.

«Όποιοι ανυπομονούν να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων προσφυγικών - μεταναστευτικών δομών στο νησί της Χίου, νομίζουμε ότι θα ήταν λογικό να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η, από τον Ιανουάριο του 2016, κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών για τη «Σύσταση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο», έχει προσβληθεί κατά το μέρος που αφορά τη σύσταση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας στη Χίο στον χώρο της πρώην βιομηχανίας ΒΙΑΛ.

Με την αίτηση ακύρωσής της ζητείται «όχι μόνον να μη δημιουργηθεί καμία απολύτως άλλη, νέα υποδομή υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων στο νησί μας, αλλά και να εξαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα η Χίος από τόπος υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων, οικονομικών μεταναστών, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων προσώπων εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν καταχρηστικά τις ιδιότητες αυτές» σημειώνεται, σε σχετικό δελτίο τύπου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, γίνεται, επίσης, αναφορά στην τήρηση της αναλογικότητας και την προστασία της νησιωτικότητας σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή.

«Να θυμίσουμε, σημειώνει το Τοπικό Τμήμα Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών ότι για την μετατροπή του κτιρίου και του χώρου της ΒΙΑΛ σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής δεν εκδόθηκε καμία άδεια, πέραν των οικοδομικών αδειών που υπήρχαν (ετών 1980 και 1982), και αφορούσε το αρχικό Βιομηχανικό Κτίριο. Δεν έχει εκδοθεί επομένως άδεια αλλαγής χρήσης, ούτε άδεια δόμησης, ούτε άδεια μικρής κλίμακας, ούτε έχει συνταχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε καν μελέτη πυρασφάλειας και προφανώς δεν έχει γίνει κανένας χωροταξικός σχεδιασμός».

Η αίτηση ακύρωσης θα εκδικασθεί στις 7 Φεβρουαρίου του 2017.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για τη λειτουργία του hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο"

Σγουρός σε Δούρου: «Ξεπεράσατε και τα "θα" του ΠΑΣΟΚ»

«Μνημείο υποσχεσιολογίας» χαρακτήρισε ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Σγουρός, τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Ρένα Δούρου και τελικά ψηφίστηκε με απώλειες από την πλειοψηφική παράταξη.

Όπως είπε ο κ. Σγουρός για τον προϋπολογισμό, τον οποίο καταψήφισε η παράταξή του, «περιέχει πολλά "θα", την ώρα που στην πράξη, δυόμιση χρόνια τώρα, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, υποπολλαπλάσια των στόχων και η παραγωγή έργου σχεδόν μηδενική». Και στρεφόμενος στην κυρία Δούρου της είπε χαρακτηριστικά «ξεπεράσατε και τα "θα" του ΠΑΣΟΚ».

Σημειωτέον ότι ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και με νέες απώλειες για την παράταξη της περιφερειακής αρχής, αφού ακόμη μία Περιφερειακή Σύμβουλος (η κυρία Κουκά) ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Κατ. Θανοπούλου καταψήφισε. Η πλειοψηφούσα παράταξη διαθέτει πλέον μόλις 55 συμβούλους επί συνόλου 101 που έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κατά την άποψη της παράταξης του κ. Σγουρού «η μηδενική παραγωγή νέου έργου, οι υπερφίαλοι και ανέφικτοι στόχοι για τη δημιουργία εντυπώσεων, η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού, αλλά και η ανισοκατανομή πόρων ανάμεσα στους δήμους της Αττικής που πλέον χωρίζονται σε αρεστούς και μη, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του έτους 2017 της Περιφέρειας Αττικής».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Σγουρός εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του, στην πρόθεση της νέας διοίκησης για την αγορά κτιρίων με το υπέρογκο ποσό των 36 εκατ. ευρώ με στόχο τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αντιπροτείνοντας να αναζητηθούν κτίρια ιδιοκτησίας του δημοσίου, που δεν θα επιβαρύνουν τον «περιφερειακό» κορβανά.

Παράλληλα αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας πρότεινε να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής την ανάπλαση του, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, επένδυση που όπως είπε θα τονώσει αποφασιστικά την απασχόληση, το εμπόριο, την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

Επεσήμανε ακόμα τέσσερα αρνητικά σημεία για τον προϋπολογισμό:

1.Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων συντάχθηκε με τη λογική της φούσκας. Έχει αυξηθεί κατά 200 % την τελευταία τετραετία, από τα 500 εκατ. ευρώ στο 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεπερνά κατά πολύ και να υπερκαλύπτει τα προσδοκώμενα έσοδα. Σημειωτέον ότι εάν όλα αυτά τα έργα υλοποιηθούν στο σύνολό τους, σε πέντε χρόνια από σήμερα η Περιφέρεια Αττικής θα έχει αντί για πλεόνασμα χρέη και έντεκα χρόνια νοικοκυρέματος (2003-2014) και άσκησης διοίκησης με μέτρο και σύνεση θα έχουν πάει περίπατο.

2.Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, το 91,2 % της απορροφητικότητας του έτους 2016 (τα 18,6 από τα 20,5 εκατ. ευρώ) οφείλεται σε έργα της διοίκησης «Σγουρού» και μόλις το 8,8 % σε νέα έργα της διοίκησης «Δούρου». Που να μην ήταν και έτοιμοι να εφαρμόσουν το σχέδιο τους δηλαδή, όπως έλεγαν προεκλογικά.

Δεν έχει ακόμη εκπονηθεί ο προβλεπόμενος από το νόμο του Καλλικράτη 5ετής Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για την περίοδο 2014-2019 που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε προγραμματισμού. Με σχεδιασμό «του ποδαριού» δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν κραυγαλέες αποκλίσεις στην κατανομή πόρων ακόμη και ανάμεσα σε γειτονικούς δήμους της Αττικής, που είναι εμφανές ότι πλέον χωρίζονται σε αρεστούς και μη. Σε αυτό συνηγορούν και οι κατά καιρούς ανακοινώσεις της ΚΕΔΕ, που κάνει λόγο για bullying της Περιφέρειας σε βάρος ορισμένων δήμων, γεγονός που συνιστά αδιανόητη για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης θεσμική εκτροπή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σγουρός σε Δούρου: «Ξεπεράσατε και τα "θα" του ΠΑΣΟΚ»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news