facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Μέτρα «φωτιά» στο επικαιροποιημένο μνημόνιο-Περικοπές στο εφάπαξ, τι λέει για μισθούς και συντάξεις

Νέα μείωση του εφάπαξ προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο και άμεση έκδοση της υπουργικής απόφασης για μείωση κατά 430 εκατ. ευρώ των δαπανών για το ΕΚΑΣ προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Την αποκάλυψη κάνει η Καθημερινή, η οποία παραθέτει όλα τα μέτρα που ζητούν να λάβει η κυβέρνηση.

Αυτά είναι:

-αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων σύμφωνα με τις νέες παραμέτρους ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην προσωπική διαφορά που επικαλείται η κυβέρνηση

-αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ

-ολοκλήρωση του επανυπολογισμού έως το Δεκέμβριο του 2017

-έκδοση του 35% των συντάξεων οι αιτήσεις για τις οποίες υποβλήθηκαν από τις 12 Μαΐου έως το τέλος Οκτωβρίου χωρίς παράλληλα να διακοπεί η έκδοση συντάξεων



-άμεση έκδοση της υπουργικής απόφασης για μείωση κατά 430 εκατ. ευρώ των δαπανών για το ΕΚΑΣ

-στρατηγικό σχέδιο για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος του 2017 με τη δημιουργία ειδικού λογισμικού που θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη οφειλών και τις αυτόματες κατασχέσεις για τους οφειλές του Δημοσίου

-να διαγραφούν όσα ληξιπρόθεσμα είναι ανεπίδεκτα είσπραξης

-να νομοθετηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2017 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με υποχρεωτική χρήση POS

-να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες μέχρι τον Ιούνιο λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές αξίες κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων που θα κριθούν αναποτελεσματικές από τη φορολογική διοίκηση και την τεχνική βοήθεια

-να θεσπιστούν στο Μεσοπρόθεσμο 2017-2020 όρια για τη μισθολογική δαπάνη και για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων τα οποία θα είναι συνεπή με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

-να υπάρξει νέος νόμος για την ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων που θα εγκριθεί ως προαπαιτούμενη δράση από τις Αρχές. Σημειώνεται στο πλαίσιο αυτό ότι οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να έχουν ως πρότυπο τις πρόσφατες αλλαγές στο νέο ενιαίο μισθολόγιο για ολόκληρο το δημόσιο τομέα ενώ γίνεται ρητή αναφορά ότι θα πρέπει να προκύψει όφελος για τον προϋπολογισμό.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα «φωτιά» στο επικαιροποιημένο μνημόνιο-Περικοπές στο εφάπαξ, τι λέει για μισθούς και συντάξεις"

Μπαίνει «κόφτης» σε εκατοντάδες φοροαπαλλαγές

Σε περικοπές και καταργήσεις πλήθους διατάξεων που προβλέπουν φοροαπαλλαγές αναμένεται να προχωρήσει εντός του 2017 το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να διασφαλίσει την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών εσόδων τα επόμενα έτη αλλά και να εξοικονομήσει πόρους για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Οπως προκύπτει από τον αναλυτικό τόμο 313 σελίδων που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή μαζί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι διατάξεις του ελληνικού φορολογικού συστήματος που προβλέπουν απαλλαγές από την επιβολή φόρων, εκπτώσεις φόρων ή εφαρμογή μειωμένων φορολογικών συντελεστών ξεπερνούν τις 670, ενώ το συνολικό δημοσιονομικό κόστος όσων εξ αυτών έχουν αποτιμηθεί υπερβαίνει τα 3,56 δισ. ευρώ.

Παπανάτσιου στον realfm: Επανεξέταση φοροαπαλλαγών, αλλά όχι μείωση του αφορολόγητου

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δεσμευτεί με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο που υπέγραψε τον περασμένο Μάιο να απλοποιήσει την ελληνική φορολογική νομοθεσία προχωρώντας στην κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποδεχτεί να προχωρήσει σε:

1) Επανεξέταση όλων των κινήτρων που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωση σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

2) Αναθεώρηση του καθεστώτος προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του κλάδου της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3) Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος και διασφάλιση της συνοχής της φορολογικής βάσης για το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

4) Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών, η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

5) Απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα, εξάλλου με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, στο νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο που θα κληθεί σύντομα να υπογράψει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνεται δέσμευση της ελληνικής πλευράς για περικοπή σημαντικού αριθμού φοροαπαλλαγών προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3% του ΑΕΠ το 2018 αλλά και να εξασφαλισθούν πόροι για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε πανελλαδική κλίμακα από το 2018.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαίνει «κόφτης» σε εκατοντάδες φοροαπαλλαγές"

Αναστασιάδης: Είμαστε διατεθειμένοι για λύση, αρκεί να θέλει και η Τουρκία

Τις συνθήκες που οδήγησαν στο ναυάγιο των συνομιλιών στο Mont Pelerin περιέγραψε σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Όπως σημείωσε, στόχος του δεν είναι η απόδοση ευθυνών, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητους τους ισχυρισμούς που επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε δε, ότι οι σχέσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι άριστες: «Μιλάω με τον κ.Τσίπρα, όχι με τον κ.Κοτζιά», είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι διατεθειμένη για λύση στο Κυπριακό, φτάνει να θέλει και η τουρκοκυπριακή.

Ο κ.Αναστασιάδης, περιγράφοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στη δυσμενή κατάληξη στο ελβετικό θέρετρο, δήλωσε πως η Τουρκοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε από θέσεις που είχαν συμφωνηθεί με στόχο να διασυνδέσει το εδαφικό με το ζήτημα της ασφάλειας. Σημείωσε είχε συμφωνηθεί πως το έδαφος που θα παρέμενε υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα ήταν 29,2% ως 28,2%. Με βάση αυτά τα ποσοστά τα Ηνωμένα Έθνη είχαν υπολογίσει και τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επέστρεφαν στις περιουσίες τους.

Τόνισε πως ο ίδιος αν και είχε προτείνει να επιστρέψουν 78 – 94.000 άτομα, δέχθηκε όπως επιστρέψουν τελικώς 78 - 92.000 άτομα. Ο Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε να επιστρέψουν 55-64.000 κάτι που ήταν φανερό ότι οδηγούσε σε αδιέξοδο και διακοπή των συνομιλιών.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που προέκυψε από τις δηλώσεις Κοτζιά για μη συμμετοχή της Ελλάδας σε πενταμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι υπήρξε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και το πρόβλημα ξεπεράστηκε και ορίστηκε ημερομηνία πενταμερούς. Ωστόσο μετά την αποτυχία στο εδαφικό δεν μπορούσε να υπάρξει συνέχεια.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως η μετάβαση στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη με σκοπό να συζητηθούν τα τρία κριτήρια του εδαφικού.

1.Η έκταση του εδάφους
2.Ο αριθμός των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό Ε/κ διοίκηση
3.Η έκταση της ακτογραμμής

Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως επικοινώνησε με τους κυρίους Τουσκ και Σουλτς, όπως και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αργότερα θα επικοινωνήσει και με τον ΓΓ του ΟΗΕ ζητώντας να παρέμβουν προς τη κατεύθυνση που πρέπει. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία πέραν της ρητορικής, πρέπει να επιδείξει πραγματική βούληση.

Αναφερόμενος στην διακοπή μετά τη πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, είπε ότι τη ζήτησε ο ίδιος για να διαβουλευθεί με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να διαπιστώσει αν ήταν διατεθειμένη να λάβει μέρος σε μια πενταμερή διάσκεψη. Επίσης ζήτησε διακοπή για να ενημερώσει τη πολιτική ηγεσία στη Κύπρο.

«Δεν τίθεται θέμα σχεδίου Β’ αν υπάρξει οριστικό ναυάγιο»

Επισήμανε πως δεν τίθεται θέμα σχεδίου Β’ αν υπάρξει οριστικό ναυάγιο, καθώς το μόνο σχέδιο είναι η λύση του Κυπριακού. Δεν πρόκειται είπε να επιλέξει ως σχέδιο Β’ πολιτικές που θα οδηγήσουν στην πραγμάτωση των όσων επιδιώκει η Τουρκία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε βούληση να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν μόνο όμως αν η Τουρκία δώσει ενδείξεις ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού. Όπως σημείωσε δεν πηγαίνει σε πολυμερή διάσκεψη αν δεν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό γιατί τότε η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει παρασπονδώντας διασύνδεση με το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

«Η σχέση μου είναι άριστη με τον κ. Τσίπρα»

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στο θέμα που είχε προκύψει με τις «εύλογες ανησυχίες» της Ελλάδας. Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά περιοριζόμενος στην επισήμανση της καλής συνεχούς και στενής συνεργασίας του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτώμενος ο κ. Αναστασιάδης για τις δηλώσεις Κοτζιά, είπε: «Εγώ συνομιλώ με τον Πρωθυπουργό και η σχέση μου είναι άριστη τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και με την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Δεν θα ασχοληθώ με κουτσομπολιά και παραπολιτικά».

Αδειάζει Ακιντζί

Επίσης, άφησε σαφείς αιχμές για την χαλιναγώγηση του Μουσταφά Ακιντζί από την Άγκυρα. Όπως είπε, ο κ. Ακιντζί εκπροσωπούσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο πλαίσιο των όσων περιθωρίων του αφήνονταν… «όπως και εγώ» σημείωσε.

Επανέλαβε πως αν ο στόχος δεν είναι το ναυάγιο και ο έλεγχος της Κύπρου, η Τουρκία πρέπει να συμβάλει ενεργώς για την λύση.
Ο Κύπριος Πρόεδρος κλείνοντας τη διακαναλική συνέντευξη ανέφερε πως δεν νομίζει ότι έχει πληγεί η προσωπική σχέση με τον Μουσταφα Ακιντζί σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί πρόβλημα. Είπε ότι μετά το Μον Πελεράν δεν επικοινώνησαν καθώς έπρεπε και οι δυο να ξεκουραστούν.
Κατέληξε έχοντας πως δεν θα επιτρέψει να χαθεί η ελπίδα για λύση του Κυπριακού όσο αυτό εξαρτάται από τον ίδιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Είμαστε διατεθειμένοι για λύση, αρκεί να θέλει και η Τουρκία"

Δυσαρεστημένοι γιατροί και ασφαλισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ

Δυσαρεστημένοι αποδεικνύεται ότι είναι τόσο οι γιατροί όσο και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με το πλαίσιο λειτουργίας του.

Όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας «Alco» για λογαριασμό της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης των ασφαλισμένων από τα Κέντρα Υγείας (ΠΕΔΥ) και τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, μόλις ένας στους πέντε πολίτες δηλώνουν «αρκετά» ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας των Κέντρων Υγείας και των μονάδων του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Έτσι, η επιλογή ιδιωτών συμβεβλημένων γιατρών φαίνεται μονόδρομος: σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι (48%) προσφεύγουν στους συμβεβλημένους γιατρούς

Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, με δεδομένο πως οι δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας καταρρέουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι γιατροί της ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ, 10 νομοί της χώρας είναι χωρίς συμβεβλημένους γενικούς γιατρούς, 19 νομοί είναι χωρίς συμβεβλημένους παιδίατρους και 5 νομοί είναι χωρίς συμβεβλημένους παθολόγους!

Οι τεράστιες ελλείψεις του ΕΟΠΥΥ αποτυπώνονται στην έρευνα: σημαντικό ποσοστό ασφαλισμένων (41%) χαρακτηρίζει ανεπαρκή την κάλυψη της περιοχής του από συμβεβλημένους γιατρούς. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι πολίτες (ποσοστό 23%) που αναφέρουν ότι περιμένουν πάνω από 30 ημέρες προκειμένου να κλείσουν ραντεβού με συμβεβλημένο γιατρό καθώς έχει «εξαντληθεί» το πλαφόν των 200 επισκέψεων.

Αλλά και οι συμβεβλημένοι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δυσλειτουργία του Οργανισμού σε ό,τι αφορά το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα, τις χαμηλές αμοιβές τους και την καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου, οι γιατροί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει διάθεση διαλόγου από το υπουργείο Υγείας, ότι αμειβόμαστε με 10 ευρώ μεικτά την επίσκεψη αλλά η καθαρή αμοιβή είναι 2 ευρώ επειδή πληρώνουμε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην είσπραξη».

Τόνισαν δε τη «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται με τη νέα υπουργική απόφαση που προσθέτει άλλες 86 εξετάσεις στις αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΥΥ αλλά χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί θα το πληρώσουν σε clawback.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρεστημένοι γιατροί και ασφαλισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ"

Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύεται τετράχρονο αγοράκι που διέμενε σε σπίτι χωρίς ρεύμα

Στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ένα 4χρονο αγόρι από την Λάρισα, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο σπίτι του χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά προκλήθηκε από αναμμένο κερί, καθώς είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο σπίτι.

Πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν ότι ο λογαριασμός του ρεύματος είχε να πληρωθεί από το 2013, η διακοπή είχε γίνει από το 2014, ωστόσο είχε επανασυνδεθεί παράνομα και έτσι ο αρμόδιος διαχειριστής πριν από δυο ήμερες διέκοψε εκ νέου την ηλεκτροδότηση αφαιρώντας μάλιστα και το ρολόι.

Πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν ότι το ρολόι ήταν εγγεγραμμένο σε άλλο όνομα από την οικογένεια που διέμενε στο σπίτι.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύεται τετράχρονο αγοράκι που διέμενε σε σπίτι χωρίς ρεύμα "

Μόνο με την παρουσία δικαστικού λειτουργού έλεγχοι της εφορίας στα σπίτια

Χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι ελεγκτές της εφορίας δεν θα μπορούν να εισέρχονται για έλεγχο στην κατοικία των φορολογούμενων, διευκρινίζει εγκύκλιος της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Με την εγκύκλιο, παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, που ψηφίστηκε με τον μόνο 4410/2016.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις που παρίσταται ανάγκη να εισέλθει η φορολογική διοίκηση στα πλαίσια διενέργειας επιτόπιου φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογούμενου, εκτός από τη σχετική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα για την πραγματοποίηση του ελέγχου, απαιτείται και η παρουσία δικαστικού λειτουργού. Με το προηγούμενο, μοναδική προϋπόθεση ήταν η εντολή έκδοση εισαγγελικής εντολής.

Με την εγκύκλιο, διευκρινίζονται επίσης μια σειρά από προϋποθέσεις, για την διενέργεια των φορολογικών ελέγχων. Έτσι εκτός των άλλων επισημαίνεται ότι:

- Η φορολογική διοίκηση μπορεί να διενεργεί επανέλεγχο (μετά τη διενέργεια πλήρους ελέγχου) στις περιπτώσεις που προκύπτουν νέα στοιχεία, δηλαδή στοιχεία που δεν θα μπορούσαν να είναι γνωστά στη φορολογική διοίκηση κατά τον αρχικό φορολογικό έλεγχο, από τα οποία προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί κατόπιν του αρχικού ελέγχου.

- Στις περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση διενεργεί έλεγχο από το γραφείο, αξιοποιεί εκτός των στοιχείων που έχει στην κατοχή της (οικονομικές καταστάσεις, δηλώσεις και λοιπά στοιχεία που υποβάλλει ο φορολογούμενος, έγγραφα ή πληροφορίες που περιήλθαν από τρίτους) και τα βιβλία και λογιστικά αρχεία που προσκομίζονται από το φορολογούμενο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης.

- Στις περιπτώσεις που τα βιβλία και τα στοιχεία μιας επιχείρησης τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή, η φορολογική διοίκηση έχει δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε σχετιζόμενα αρχεία. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο φορολογούμενος υποχρεούται να παράσχει κάθε απαραίτητη πληροφορία για την απρόσκοπτη πρόσβαση στον οριζόμενο υπάλληλο της φορολογικής διοίκησης.

Την ίδια υποχρέωση έχουν και όσοι τρίτοι παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες προς τον φορολογούμενο, οι οποίες σχετίζονται με την αποθήκευση και επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων, εφ’ όσον αυτό ζητηθεί από την φορολογική διοίκηση.

- Οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις, για τις οποίες εκδίδεται το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό, υποχρεούνται να αναθέτουν, ανά πέντε έτη, την έκδοσή του σε διαφορετικό νόμιμο ελεγκτή ή σε διαφορετικό ελεγκτικό γραφείο.

Η ως άνω υποχρέωση, η οποία δεν υπήρχε στις προϊσχύουσες διατάξεις, ισχύει για τα φορολογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2016.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο με την παρουσία δικαστικού λειτουργού έλεγχοι της εφορίας στα σπίτια"

Υπό διάλυση το νοσοκομείο Λαμίας λόγω έλλειψης προσωπικού

Με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας επιχειρούν οι αρμόδιοι να καλύψουν όπως όπως τα κενά του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Λαμίας, υποστηρίζοντας παράλληλα σε όλους τους τόνους πως έχει διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, γεγονός που απέχει από την πραγματικότητα.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποτελούμενη από την Πρόεδρο, κυρία Αφροδίτη Ρέτζιου και τον Γενικό Γραμματέα κ. Πάνο Παπανικολάου, που συμμετείχαν σε σύσκεψη νοσοκομειακών γιατρών στο νοσοκομείο της Λαμίας, παρουσία και των εκπροσώπων της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας.

«Κατά τη συζήτηση αναδείχτηκαν τα τεράστια προβλήματα του νοσοκομείου που διαρκώς οξύνονται λόγω των δραματικών ελλείψεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ και παραθέτει τις πιο χαρακτηριστικές ελλείψεις του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τα χειρουργεία και το αναισθησιολογικό τμήμα

Το νοσοκομείο είχε βρεθεί –αρνητικά- στο προσκήνιο πριν από μερικές εβδομάδες όταν η έλλειψη αναισθησιολόγων «έκλεισε» ουσιαστικά τα χειρουργεία του νοσηλευτικού ιδρύματος – σημειωτέον πως το νοσοκομείο έχει 407 κλίνες και πληθυσμό αναφοράς 200.000 άτομα, ενώ σε αυτό διενεργούνται σε ετήσια βάση περίπου 3.500 επεμβάσεις.

«Οι αρμόδιοι του νοσοκομείου, της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες καθημερινής κάλυψης της εφημερίας του νοσοκομείου υποχρεώνοντας τους συναδέλφους μας σε εξοντωτική, παράνομη υπερεφημέρευση και μετακινώντας γιατρούς από άλλα νοσοκομεία. Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το μετακυλύουν σε άλλα νοσοκομεία, όπως συνέβη το προηγούμενο δεκαήμερο με το νοσοκομείο Χαλκίδας. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιοι της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου επιδόθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε μια παραπλανητική εκστρατεία «διασποράς ψευδών ειδήσεων» για προπαγανδιστικούς λόγους, ισχυριζόμενοι ότι: 1.«τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά», ενώ η αλήθεια είναι πως οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, 2. «είναι σε φάση ολοκλήρωσης δύο προκηρυγμένες θέσεις Αναισθησιολόγων Επιμελητών Β», ενώ η αλήθεια είναι πως καμία θέση δεν έχει καν προκηρυχθεί ως σήμερα» τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Στη Χειρουργική κλινική υπάρχουν 12 οργανικές θέσεις, αλλά υπηρετούν πέντε γιατροί, εκ των οποίων δύο είναι λίγο πριν την συνταξιοδότηση. Στο τμήμα υπηρετούν μόνο τρεις ειδικευόμενοι γιατροί, οι δύο από αυτούς σε παράταση. Επιπλέον διαχρονικά οι διοικήσεις του νοσοκομείου μετακινούν γιατρούς από τμήματα του νοσοκομείου προς το ΤΕΠ, θέλοντας να λειτουργεί ως αυτοδύναμο τμήμα, με αποτέλεσμα την παραπέρα αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων.
«Οι γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής που έως τώρα υπερεφημέρευαν, αποφάσισαν για τον τρέχοντα μήνα Νοέμβριο να εκτελέσουν ο καθένας μόνο όσες εφημερίες προβλέπει η τρέχουσα νομοθεσία. Έτσι, το πρόγραμμα εφημεριών έχει ήδη εξαντληθεί και ο διοικητής του νοσοκομείου κάθε μεσημέρι κάνει «εντέλλεσθε» σε κάποιον γιατρό του τμήματος να εφημερεύσει για το υπόλοιπο 24ωρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

Τι ισχύει στις άλλες κλινικές

Στην Ειδική Μονάδα Νευροχειρουργικής οι οργανικές θέσεις είναι τρεις. Υπηρετούν δύο μόνιμοι γιατροί και ένας επικουρικός. Το τμήμα έχει μεγάλη δραστηριότητα (150 επεμβάσεις ανά έτος). Οι γιατροί με δική τους πρωτοβουλία κάνουν παραπάνω ενεργές εφημερίες από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία ενώ πολλές από τις υπόλοιπες μέρες του μήνα υπερεργάζονται.

Στην Ορθοπεδική οι οργανικές θέσεις είναι επτά. Υπηρετούν πέντε γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός του οποίου η θητεία λήγει τον Ιανουάριο οπότε πρόκειται να απολυθεί. Οι γιατροί αναγκάζονται να εργάζονται και μετά τη λήξη του ωραρίου τους για να καλύπτουν τις ανάγκες του τμήματος, πέρα από το επίσημο πρόγραμμα εφημεριών.

Στη Μαιευτική κλινική οι οργανικές θέσεις είναι επτά, στις οποίες υπηρετούν έξι γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός του οποίου η σύμβαση λήγει στις 31/1/17, οπότε προβλέπεται η απόλυσή του.

Στην Παθολογική Κλινική οι οργανικές θέσεις είναι δώδεκα. Υπηρετούν μόνο 5 γιατροί ,εκ των οποίων ο ένας απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αναρρωτική άδεια ,λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας.

Χωρίς παιδιάτρους λειτουργεί η Παιδιατρική! Η κλινική έχει έξι οργανικές θέσεις, αλλά υπηρετεί ένας αποσπασμένος γιατρός κι ένας από μετακίνηση. Πρόσφατα προκηρύχθηκαν τέσσερεις θέσεις Επιμελητών Β.

Δραματική είναι η εικόνα και στις άλλες κλινικές. Στο Δερματολογικό τμήμα δεν υπηρετεί κανένας γιατρός, στο Γαστρεντερολογικό όπου υπάρχουν δύο οργανικές θέσεις υπηρετεί ένας γιατρός, στην Καρδιολογική είναι εννέα οι οργανικές θέσεις αλλά έξι οι γιατροί, στην Ψυχιατρική ένας ψυχίατρος, στο Νεφρολογικό που εξυπηρετεί περίπου 100 αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς, υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος γιατρός!

Στο Ογκολογικό τμήμα (εκτελεί περίπου 3500 χημειοθεραπείες ανά έτος) οι οργανικές θέσεις είναι δύο και υπηρετεί ένας γιατρός, του οποίου μάλιστα το 2011 είχε ακυρωθεί η νόμιμη άδεια ανατροφής τέκνου λόγω έλλειψης αντικαταστάτη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό διάλυση το νοσοκομείο Λαμίας λόγω έλλειψης προσωπικού"

Στο σκαμνί η "ΑΚΤΩΡ" του Μπόμπολα

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνει για πρώτη φορά ο κατασκευαστικός όμιλος «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα, για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και πρακτικές «καρτέλ» στα δημόσια έργα.

Κατασκευαστικές εταιρείες που βγαίνουν μπροστά αποκλειστικά και μόνο για να κερδίζουν τους
 μειοδοτικούς διαγωνισμούς και στη συνέχεια αποσύρονται για να χαρίσουν την επένδυση στους «κολοσσούς» του κλάδου, αποκαλύπτει η μεγάλη εισαγγελική έρευνα, η οποία κατέληξε ήδη στις πρώτες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Οι διώξεις στρέφονται κατά παντός υπευθύνου των κατασκευαστικών εταιρειών «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», συμφερόντων Γ. Μπόμπολα και «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε» ενώ θα προσωποποιηθούν στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. Η κατηγορία αφορά στο κακούργημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνίσταται σε προσυνεννοημένες προσφορές των συγκεκριμένων εταιρειών σε δύο διαγωνισμούς του Δημοσίου προκειμένου η μία εξ’ αυτών να μειοδοτήσει αλλά η δεύτερη να υπογράψει τη σύμβαση! 

Οι διώξεις συνδέονται με τη δημοπράτηση των έργων για την επέκταση κρηπιδόματος σταθμού εμπορευματοκιβωτίων προβλήτα του ΟΛΘ και την ανακαίνιση υποδομής γραμμής και ενίσχυση της σήραγγας «Ομόνοια-Μοναστηράκι».



Η αναφορά της Εισαγγελίας Διαφθοράς για «καρτέλ» που λυμαίνεται τα δημόσια έργα, τα τελευταία χρόνια, με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού έβγαλε ήδη... λαβράκια.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, η οποία ανέλαβε να χειριστεί τον ογκώδη φάκελο με τα δημόσια έργα που «απολαμβάνουν» συγκεκριμένοι μεγαλοεργολάβοι, βρέθηκε αντιμέτωπη με πληθώρα στοιχείων για κρυφές συνεννοήσεις για τον έλεγχο των επενδύσεων αλλά και του τιμήματος του δημόσιων διαγωνισμών.
Σε μία χρονική συγκυρία μάλιστα που η χώρα αναμένει πολλά από τις επενδύσεις, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εισαγγελέας αποτυπώνουν τη χειραγώγηση που επιχειρείται στα δημόσια έργα μέσα από τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Αποκαλυπτική για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο περιθώριο των... μεγάλων επενδύσεων, ήταν η αλληλογραφία μεταξύ των εταιρειών «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε»*, από το 2008 έως το 2012. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ανταλλαγή των επιστολών φέρεται να προκύπτει προσυνεννόηση μεταξύ τους προκειμένου να αποσυρθεί η εταιρεία «ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ», η οποία είχε αρχικά αναλάβει τα δύο έργα, μετά την υποβολή της πιο συμφέρουσας προσφοράς, για να τα αναλάβει τελικά η «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», η οποία ακολουθούσε στον πίνακα μειοδοσίας.

O μειοδοτικός διαγωνισμός του ΟΛΘ είχε προκηρυχτεί τον Φεβρουάριο του 2011 με τη δαπάνη του έργου να ανέρχεται στα περίπου 74 εκατ. ευρώ. Ο «ΑΚΤΩΡ» είχε υποβάλλει στον διαγωνισμό αυτόν τη δεύτερη πιο συμφέρουσα προσφορά.

Η σύμβαση για την ανακαίνιση της γραμμής «Ομόνοια-Μοναστηράκι» υπεγράφη το 2008 με τελικό ανάδοχο την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ»* αν και ήταν τρίτη στον σχετικό πίνακα μειοδοσίας.



Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, από την έρευνα δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία πως είχαν γνώση για την εν λόγω προσυνεννόηση όλα τα μέλη των ΔΣ των δύο κατασκευαστικών εταιρειών.



*Η Ελλάκτωρ Α.Ε. είναι ελληνική πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας. Προέκυψε το 1999 από τη συγχώνευση της «Άκτωρ ΑΤΕ» και της «Ελληνικής Τεχνοδομικής ΑΕ». Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κωδικό ΕΛΛAK.

Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Λεωνίδας Μπόμπολας. 

Η «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.» (στη μετοχική σύνθεση υπάρχει το όνομα του Κων. Στέγγου) είναι μία από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες στην Ελλάδα και είναι κάτοχος πτυχίου κατασκευαστή της υψηλότερης τάξης (7ης τάξεως) του Ελληνικού Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων (ΜΕΕΠ). Η «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.» έχει δικαίωμα ανάληψης μεγάλων κατασκευαστικών έργων, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού. 

Σήμερα, ελάχιστες εταιρείες στην Ελλάδα είναι κάτοχοι πτυχίου κατασκευαστή ΜΕΕΠ 7ης τάξης στην πραγματικότητα, όμως, από τον Σεπτέμβριο του 2010, μόνο οι έξι από αυτές -ανάμεσά τους και η «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.»- συμμετέχουν ενεργά στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Από την ίδρυσή της, η «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.» έχει επιδείξει σχεδόν 40 χρόνια σταθερής απόδοσης, αναλαμβάνοντας γενικές εργολαβίες και κατασκευαστικές δραστηριότητες που καλύπτουν όλα τα είδη και τα πεδία έργων. Με την πάροδο των χρόνων, ένας μεγάλος αριθμός ποιοτικών έργων έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί εγκαίρως.

Η εταιρία απασχολεί μόνιμο προσωπικό άρτια καταρτισμένων επαγγελματιών, με μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση έργων. Επιπλέον, επενδύει σημαντικά στη συντήρηση και ανανέωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού κάθε χρόνο.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο σκαμνί η "ΑΚΤΩΡ" του Μπόμπολα"

Θετική η συνάντηση με τον Σπίρτζη, αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ

Αύριο αναμένεται να καταστεί πιο σαφές το χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλών του δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ από τη διαφορά του ΦΠΑ, ενώ εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση της κρατικής επιχορήγησης του Δεκεμβρίου προς τον Οργανισμό (3,9 εκατ. ευρώ). Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, χαρακτηρίζοντας θετική "πέρα και έξω από τις διαφωνίες μας" τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη.

Οπως είπε ο κ. Τσερμενίδης, ο ίδιος, μαζί με τεχνικούς συμβούλους του ΟΑΣΘ, θα βρίσκεται αύριο στο υπουργείο, προκειμένου να "δούμε τις λεπτομέρειες" για την καταβολή ως το τέλος του 2016 ποσού ύψους 12 εκατ. ευρώ, που αφορά στις οφειλές του δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, από τη διαφορά του ΦΠΑ, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου φέτος.

Σύμφωνα με τον κ.Τσερμενίδη, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 αναμένεται να δοθεί το υπόλοιπο ποσό, των 6 εκατ. ευρώ, το οποίο απομένει για να συμπληρωθούν τα 18 εκατ. ευρώ, που -όπως υποστηρίζει ο ΟΑΣΘ και "αναγνώρισε ο υπουργός"- οφείλονται στον οργανισμό λόγω της διαφοράς του ΦΠΑ (σ.σ. η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι ο ΟΑΣΘ εισπράττει με ΦΠΑ 13% και αποδίδει με 24%).

"Αύριο πάντως θα γνωρίζω λεπτομέρειες και θα μπορώ με μεγαλύτερη ακρίβεια να γνωρίζω πότε θα ξεκινήσει η καταβολή του ποσού των 12 εκατ. ευρώ", υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας: "από το συγκεκριμένο ποσό θα πληρωθούν οι 2.300 εργαζόμενοι του οργανισμού, που είναι απλήρωτοι για τρίτο μήνα, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσερμενίδης επισήμανε ότι στη διάρκεια της συνάντησης η διοίκηση του ΟΑΣΘ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το πλάνο που έχει καταρτίσει για τη λειτουργία του οργανισμού με ομαλότητα από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ωστόσο, πρόσθεσε, όπως επισήμανε ο κ. Σπίρτζης, "αυτά είναι ζητήματα της τριμερούς επιτροπής που θα συνέλθει εκ νέου στο αμέσως επόμενο διάστημα".

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, οι πρόεδροι του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, του συνδικάτου εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, καθώς και συνεργάτες του ΟΑΣΘ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Θετική η συνάντηση με τον Σπίρτζη, αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ"

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα στεγαστικά δάνεια

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα στεγαστικά δάνεια. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει Οδηγία για την προστασία των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, αλλά εμπεριέχει και ένα δεύτερο μέρος με άλλες διατάξεις. Ως προς το σκέλος της ενσωμάτωσης της Οδηγίας, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από όλα τα κόμματα, πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ.

Οι δανειακές συμβάσεις

«Το νομοσχέδιο αποτελεί ενσωμάτωση μιας ρύθμισης που στοχεύει στην προστασία των δανειοληπτών από μια αγορά που αδυνατούσε να αυτορυθμιστεί, δημιουργώντας προβλήματα στους δανειολήπτες, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, προβλήματα που ως γνωστόν δημιουργήθηκαν ως απόηχος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι με την ενσωμάτωση της οδηγίας καταργούνται ουσιαστικά τα «ψιλά» γράμματα από τις δανειακές συμβάσεις και προχωρά η ενημέρωση και η προστασία του καταναλωτή.

«Για πρώτη φορά έχουμε μια Οδηγία με δεσμευτικό περιεχόμενο για τις ενυπόθηκες δανειακές συμβάσεις, μια Οδηγία που προβλέπει κυρώσεις στους παραβάτες, προστατεύει ουσιαστικά τους καταναλωτές», είπε η κ. Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική αγορά, διότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ανάλογη ρύθμιση στην ελληνική νομοθεσία. «Το μόνο που υπήρχε ήταν ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος όντας μη δεσμευτικός, δεν προέβλεπε κυρώσεις και ως εκ τούτου κατέληγε κενό γράμμα, αφήνοντας τους δανειολήπτες ουσιαστικά απροστάτευτους», είπε η υφυπουργός.

Αναφορικά με το ζήτημα των δανείων Ελλήνων πολιτών σε ελβετικό φράγκο, η κ. Παπανάτσιου εξήγησε, ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά την παρούσα εναρμόνιση με την Οδηγία και θα εξετασθεί, ώστε να λυθεί σε κάποιο μελλοντικό νομοσχέδιο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα στεγαστικά δάνεια"

Χωρίς ρεύμα ή απειλούμενα με διακοπή 55.000 νοικοκυριά στην Αττική

Σύμβουλοι πρώην μέλη της παράταξης της Ρένας Δούρου μιλούν για τα παιδιά που διαβάζουν με κερί

Στην Αττική σήμερα υπολογίζονται σε 55.000 τα νοικοκυριά που είτε τους έχει κοπεί το ρεύμα είτε έχουν μεγάλες δυσκολίες να αποπληρώσουν λογαριασμούς (με κίνδυνο να κοπεί το ρεύμα), είτε δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση ώστε να προχωρήσουν σε διακανονισμό δόσεων, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι και πρώην μέλη του συνδυασμού της Ρένας Δούρου, Άννα Βασιλάκη, Δέσποινα Κουτσούμπα, Φλώρα Νικολιδάκη και Μάκης Μαντάς.

Το πρόβλημα, όπως λένε, είναι πολύ ευρύτερο από τους δικαιούχους του «κοινωνικού τιμολογίου» της ΔΕΗ. Για παράδειγμα εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες, δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι ΚΟΤ, ούτε όμως μπορούν να αποπληρώσουν τη ΔΕΗ.

Η πολιτική που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση ξεκινά από τις συνεχείς αυξήσεις της τιμής του ρεύματος, σε εποχές που το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών συνεχώς μειώνεται (ή εξαφανίζεται). Την ίδια στιγμή και σε απόλυτη ταύτιση με την πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε. και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών, το ηλεκτρικό ρεύμα αντιμετωπίζεται όχι ως αναγκαίο κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα, που η ΔΕΗ όποτε θέλει μπορεί να μας το στερήσει. Και ενώ ξοδεύει τόσα εκατομμύρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις για να παρουσιάσει ένα κοινωνικό πρόσωπο με τους διακανονισμούς που "προσφέρει", στην πραγματικότητα εκβιάζει, σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες που έχουμε δεχτεί, όλους αυτούς που έχουν φτάσει στα όρια της απόλυτης φτώχειας, απειλώντας με κόψιμο του ρεύματος (και πραγματοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις την απειλή) και αρνούμενη να συνάψει διακανονισμό χωρίς την απαιτούμενη υπέρογκη προκαταβολή, ενώ δεν διακανονίζει τον αριθμό δόσεων με τρόπο που να αναλογεί στις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη.

Επίσης η ΔΕΗ αποκλείει από οποιονδήποτε διακανονισμό όσους επανασύνδεσαν το ρεύμα μόνοι τους (ή με τη συνδρομή του κινήματος), κατηγορώντας παράνομα τους οφειλέτες για "ρευματοκλοπή".

Γι' αυτό και σήμερα αποτελούν κορυφαία αιτήματα για την κοινωνική πλειοψηφία:

- να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και νερού
- να μειωθούν τα τιμολόγια του ρεύματος (όπως και νερού, πετρελαίου, φυσικού αέριου)
- να γίνονται διακανονισμοί αποπληρωμής της οφειλής με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη

Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να τροποποιήσει τον κωδικό πληρωμής στη ΔΕΗ και τις προϋποθέσεις ώστε να διαθέσει από τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής γενναία χρηματοδότηση (περίπου 30 εκ.) για να καλυφθεί η ανάγκη αυτών των νοικοκυριών για καταβολή της προκαταβολής και να αναγκάσει τη ΔΕΗ σε διακανονισμό δόσεων ανάλογα με τις ανάγκες του οφειλέτη, και να προβλέψει ένα ποσό για την ίδρυση γραφείου που θα ασχολείται μόνο με την κάλυψη αυτών των ζωτικών κοινωνικών αναγκών των νοικοκυριών.

Το ποσό αυτό μπορεί να εξοικονομηθεί με τις εξής αλλαγή στον προϋπολογισμό του 2017, που ψηφίζεται σήμερα.

- την κατάργηση του κωδικού 072.7300 για την ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Αττικής, ώστε τα 20 εκ. αυτά (ίδιοι πόροι) να διατεθούν για τις ανάγκες των νοικοκυριών

-την κατάργηση των κωδικών για τα 20 εκ. και των 8 εκ. ευρώ σε γήπεδα των ΠΑΕ (ΚΑΕ 9777.01.021 και 9777.01.023), ώστε τα 28 εκ. ευρώ να διατεθούν για τις ανάγκες των νοικοκυριών.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ρεύμα ή απειλούμενα με διακοπή 55.000 νοικοκυριά στην Αττική"

Τα ελληνικά θα διδάσκονται ως ξένη γλώσσα επιλογής στα δημοτικά και γυμνάσια της Ρωσίας από το 2017

Αντί για «Σπασίμπα» θα λένε «Ευχαριστώ».
Τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα επιλογής θα διδάσκονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα σχολεία της Ρωσίας, μετά τη σχετική απόφαση και έγκριση των εκπαιδευτικών εγχειριδίων που υπέγραψε η Ρωσίδα υπουργός Παιδείας, Όλγα Βασίλιεβα, στις 10 Νοεμβρίου.
Της υπουργικής απόφασης είχε προηγηθεί σχετική πρόταση για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως γλώσσας επιλογής από την έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κουμπάν στο Κρασνοντάρ (νότια Ρωσία), στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας για τη διδασκαλία των γλωσσών των μειονοτήτων της περιοχής. Τελικά αποφασίστηκε η εκπαίδευση στα ελληνικά ως δεύτερη /ξένη γλώσσα να παρέχεται σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα στην Ε΄και Στ΄Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, γιατί φτάσαμε σ' αυτό το σημείο, να είναι ορατή η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας για πρώτη φορά στα ρωσικά σχολεία. Είναι ένα επίτευγμα που χρειάστηκε αρκετά χρόνια προετοιμασίας. Τα εγχειρίδια για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας ως γλώσσας επιλογής, ως μιας από τις ξένες γλώσσες που θα μπορούν να επιλέγουν οι Ρώσοι μαθητές στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στις πρώτες του γυμνασίου είναι έτοιμα. Ετοιμάστηκαν με τη δουλειά που έγινε κυρίως στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, σε συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση της νέας προσπάθειας, στην οποία καθοριστική υπήρξε η συμβολή του σταθερού προγράμματος του ΑΠΘ «Ιάσων», για την ίδρυση και πρακτική ενίσχυση πυρήνων ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια της παρευξείνιας ζώνης. «Το επίτευγμα αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών του ΑΠΘ για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στις παρευξείνιες χώρες», σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντερ Σερμπακόφ, ο οποίος επισήμανε ότι η εισαγωγή της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Ρωσία «δημιουργεί γερά θεμέλια προώθησης των ελληνικών στη Ρωσία και προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης». Εξέφρασε δε την ελπίδα «στη συνέχεια να έχουμε και δυνατότητες για περαιτέρω διάδοση των ρωσικών στην Ελλάδα». «Βρίσκομαι στη βόρεια Ελλάδα γύρω στις δύο εβδομάδες, αλλά έχω ήδη προσέξει ότι εδώ υπάρχει τεράστια ζήτηση για ρώσικα», εξήγησε.
«Ένα 'παιδί' του ΑΠΘ στη νότια Ρωσία»
«Το Τμήμα του Κουμπάν είναι γέννημα και θρέμμα του 'Ιάσονα' και του ΑΠΘ. Όλο το διδακτικό προσωπικό απέκτησε τις γνώσεις των ελληνικών του στο πανεπιστήμιό μας, στο σχολείο της Νέας Ελληνικής», δήλωσε ο επί 22 χρόνια υπεύθυνος του προγράμματος «Ιάσων» και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Καζάζης.
«Ακόμη και διδακτορικές διατριβές εκπονήθηκαν στα μητρικά τους πανεπιστήμια αλλά πάντοτε μέσα από την επιστημονική συνδρομή καθηγητών του ΑΠΘ. Η συμβολή της ελληνικής πλευράς ήταν μακροχρόνια. Κρατάει 23 ολόκληρα χρόνια», πρόσθεσε, γνωστοποιώντας ότι στα 16 συνεργαζόμενα παρευξείνια πανεπιστήμια του προγράμματος "Ιάσων" έχουν δοθεί συνολικά 760 υποτροφίες από το ΙΚΥ και το ΑΠΘ και παρήχθησαν 77 διδακτορικά, άλλα τόσα μαστερ και πολλά στο επίπεδο του πρώτου πτυχίου.
Σε ό,τι αφορά τη νέα σειρά διδακτικών εγχειριδίων, που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν, ο κ. Καζάζης είπε «στην επιμέλεια της σειράς ουσιαστική ήταν η συμβολή του 'Ιάσονα' και του ΚΕΓ», καθώς και ότι τη χρηματοδότηση της παραγωγής και εκτύπωσής τους ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Γκελεντζίκ, της περιοχής του Κρασνοντάρ, Αφλατόν Σαλάχωφ.
«Τα εγχειρίδια αποτελούν μια σοφή σύνθεση του παλιού και δοκιμασμένου με το καινούργιο και καινοτόμο. Η συγγραφική ομάδα διδασκόντων στο Ελληνικό Τμήμα του Πανεπιστημίου 'Κουμπάν' αξιοποιεί τη δοκιμασμένη μέθοδο της θρυλικής Μαρίνας Ρίτοβα, που ανάλωσε μια ζωή στην υπηρεσία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.
ape
«Σχεδόν έτοιμο το ΑΠΘ για τη λειτουργία των εδρών Ιβάν Σαββίδη»
«Οι σχέσεις των Ελλήνων με τους Ρώσους έχουν πολύ μακρά παράδοση, χιλιετή. Προσθέτουμε ένα λιθαράκι ακόμη», δήλωσε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μαυροσκούφης, σημειώνοντας ότι «ο δρόμος του χρήματος πολλές φορές περνάει μέσα από αυτό που ξεχνάμε, μέσα από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τις γλώσσες, τον πολιτισμό, την ιστορία, την αρχαιολογία, τη φιλοσοφία».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον προγραμματισμό λειτουργίας των δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ -η μία για τις Ποντιακές Σπουδές και η δεύτερη για τη Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιτισμό- με τη στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, ο κ.Μαυροσκούφης γνωστοποίησε ότι «παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που υπάρχουν, στο εαρινό εξάμηνο θα είμαστε έτοιμοι, για να ξεκινήσει η λειτουργία των δύο εδρών». Πρόσθεσε δε ότι το όλο εγχείρημα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αφού έχει γίνει η δημόσια προκήρυξη για την υποβολή υποψηφιοτήτων -η προθεσμία λήγει στις 2 Ιανουαρίου- και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα ελληνικά θα διδάσκονται ως ξένη γλώσσα επιλογής στα δημοτικά και γυμνάσια της Ρωσίας από το 2017"

Επιπλέον 4 ευρώ η διαδρομή Ηγουμενίτσα - Αλεξανδρούπολη με τους νέους σταθμούς διοδίων

Επιπλέον τέσσερα ευρώ θα πληρώνουν σε διόδια από το 2018 οι οδηγοί, προκειμένου να διασχίσουν τον κύριο οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού, από την Ηγουμενίτσα έως την Αλεξανδρούπολη.

Την αύξηση θα φέρει η ολοκλήρωση της προβλεπόμενης κατασκευής 10 νέων σταθμών διοδίων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2018, όπως εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», Απόστολος Αντωνούδης.

Με την πλήρη λειτουργία των νέων σταθμών, η χρέωση για τη διαδρομή των 670 χιλιομέτρων θα αυξηθεί στα 19 ευρώ από 15,40 που είναι σήμερα. «Αυτά για τον κεντρικό άξονα. Υπάρχουν και άλλοι τρεις κάθετοι στις εισόδους της χώρας», ανέφερε ο κ. Αντωνούδης και πρόσθεσε: Εμείς σήμερα με τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων έχουμε ως εταιρεία έσοδα περίπου 70 εκατ. ευρώ το χρόνο. Με την πλήρη ανάπτυξη των σταθμών και στους κάθετους άξονες θα φτάσουμε περίπου στα 150 εκατομμύρια.

Εξήγησε ακόμη ότι η διοίκηση υλοποιεί Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2014, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν δέκα νέοι μετωπικοί σταθμοί διοδίων στον άξονα αλλά και στους τρεις κάθετους άξονες της Εγνατίας, επισημαίνοντας ότι αυτό «αποτελεί δέσμευση και παλαιότερων κυβερνήσεων και της σημερινής».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνούδη, χθες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τους πρώτους τέσσερις σταθμούς διοδίων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσουν τον Αύγουστο του 2017. Κατόπιν θα ακολουθήσουν οι άλλοι έξι, η δημοπράτηση των οποίων θα γίνει τους επόμενους μήνες,με προοπτική να βρίσκονται όλοι σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2018.

Ο κ. Αντωνούδης συμφώνησε απόλυτα με όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι ότι η κατασκευή αυτών των σταθμών θα δημιουργήσει μια εταιρεία με μεγάλη εισπρακτική δύναμη η οποία θα παραχωρηθεί, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η παραμονή διαχείρισης στην ¨Εγνατία Οδό Α.Ε.” θα εξασφάλιζε μεγάλα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο.

«Δεν έχω διαφορετική άποψη, επαναλαμβάνω ότι υπάρχει δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων και πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί και η παραχώρηση της εκμετάλλευσης, λειτουργίας και συντήρησης όλου του οδικού άξονα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: Θεωρώ ότι αν παραμείνει η εκμετάλλευση και συντήρηση υπό τη διαχείριση της Εγνατίας Οδού, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου, τα έσοδα θα ειναι πολύ μεγαλύτερα για το ελληνικό δημόσιο. Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ θέλει άμεσα έσοδα σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι χτες, στη διάρκεια της διενέργειας του διαγωνισμού για τους πρώτους τέσσερις σταθμούς, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιπλέον 4 ευρώ η διαδρομή Ηγουμενίτσα - Αλεξανδρούπολη με τους νέους σταθμούς διοδίων"

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία και ΕΚΑΒ την Πέμπτη

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές, λόγω της συμμετοχής γιατρών και εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Για την κατάσταση στον χώρο της υγείας διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία, όπως αναφέρει, «παραμένει δραματική», με τα νοσοκομεία να βρίσκονται «σε οικονομική ασφυξία».

Επίσης, κάνει λόγο για «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές», καθώς και για «επιταχυνόμενη συρρίκνωση, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας».

Ακόμη, η ΟΕΝΓΕ προγραμματίζει πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, καθώς και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Συμμετοχή στην απεργία έχει δηλώσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ προγραμματίζει και παναττική στάση εργασίας στις 14 Δεκεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 15:00, και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10:00.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία και ΕΚΑΒ την Πέμπτη"

"Εκλογές εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση"

Σε πρόωρες εκλογές θα καταφύγει η κυβέρνηση εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι (23/11/2016) στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, αλλά θα καταστραφεί η οικονομία και θα έρθει 4ο μνημόνιο, όπως επιθυμεί η ΝΔ» ρίχνοντας την ευθύνη του αδιεξόδου για ακόμη μια φορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Ξεκινώντας η συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου. 

Κατά την ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην -ιστορικής σημασίας- επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έδωσε στοιχεία για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Μίλησε για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί για ακόμη μια φορά στη ΝΔ κατηγορώντας την μεταξύ άλλων πως «με την ανοχή ή την ενθάρρυνσή της επιδιώκει να μετατρέψει το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης από διεθνές σε ελληνικό». 

Παράλληλα  κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως έχει ακροδεξιά πτέρυγα, η οποία πυροδοτεί τις τοπικές κοινωνίες, πιέζοντας προς μια λάθος κατεύθυνση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό, κάτι «που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας». 



Η σημασία της επίσκεψης Μπαράκ Ομπάμα 

«Η επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης και των προσπαθειών που έχουμε καταβάλλει και καταβάλλουμε για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι ταυτόχρονα η επίσκεψη Ομπάμα έστειλε  ισχυρό μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε μια εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς είναι απειλητική.

Επισήμανε ότι η ίδια επίσκεψη έστειλε, ακόμα το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα προς αποφυγή όπως ήταν την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις επισκέψεις πολιτικών αλλά και θρησκευτικών ηγετών που επισκέφθηκαν τον τελευταίο καιρό την Ελλάδα. Πόσο διαφορετική είναι η εικόνα σήμερα από την πλήρη απομόνωση της χώρας το 2013-2014, αναρωτήθηκε.

«Δεν αλλάζει μόνο η εικόνα της Ελλάδα. Γίνονται πολιτικές μετατοπίσεις σε όλη την Ευρώπη. Από τη μια έχουμε άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς, αλλά από την άλλη έχουμε και για πρώτη φορά αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου της λιτότητας, όπως οι χθεσινές δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι, η έκθεση της Κομισιόν, οι αναφορές του Πρωθυπουργού της Γαλλίας, αλλά και η κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του εδώ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς 

Πρόσθεσε ότι μετά από μια οκταετία διαρκών μεταθέσεων χρόνου και πολιτικών αποφάσεων μετακύλισης του χρόνου και παρέλκυσης είναι τώρα πολύ περισσότεροι αυτοί που επιθυμούν να τεθεί ένα τέλος στο ελληνικό δράμα.

Ο Αλέξης  Τσίπρας επικαλέστηκε δηλώσεις των Γ Ντάισελμπλουμ, του Τ. Ρέγκλινγκ, του Μ. Ντράγκι και Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τις οποίες τονίζουν ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την ρύθμιση του χρέους.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς στην Ευρώπη δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία, ανοίγει ένα παράθυρο να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την Επιτροπεία, επισήμανε.

«Είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να κλείσει η διαπραγμάτευση ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε την απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα ως το 2018 και των μακροπρόθεσμων» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση, αλλά και την άρνησή της να δεχθεί παράλογα μέτρα και απαιτήσεις.

«Δεν συζητάμε παράλογες απαιτήσεις, και η διαπραγμάτευση θα πετύχει και η αξιολόγηση θα κλείσει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.



Κατά μέτωπο επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη και ΝΔ


Υπέρ της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων και της υπερίσχυσης των Κλαδικών Συμβάσεων, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Είπε ότι ο Κυριάκος  Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και των εργοδοτών, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι "μένουμε Ευρώπη", είναι "γινόμαστε Μπανανία"».

Με την ομιλία του σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  είπε στους σκληρούς των δανειστών «κρατήστε ώστε να αναγκάσετε την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει», επισήμανε.

«Και αυτήν την φορά δεν θα του γίνει το χατίρι. Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει» υπογράμμισε, προσθέτοντας «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την ΝΔ που το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι πως θα επιστρέψει στις καρέκλες της εξουσίας». «Γι' αυτό αδιαφορούν για το τι διακυβεύεται στην διαπραγμάτευση, εύχονται την αποτυχία και ζητούν εκλογές», συμπλήρωσε.

Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική μιας σαφούς στρατηγικής που έχει όνομα «4ο Μνημόνιο. Αυτό που επιδιώκει είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, και της συζήτησης για το χρέος, ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ταυτίζεται απροσχημάτιστα με το ΔΝΤ και επαναφέρει το success story του κ. Σαμαρά και ξεχνά ότι το 2014 η ΝΔ έφερε την εκλογή προέδρου τον Δεκέμβρη και όχι τον Μάρτη γιατί έβλεπε την αποτυχία του προγράμματος που είχε συμφωνήσει», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η ΝΔ ζητά και πάλι εκλογές πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, προεξοφλώντας ότι αυτή δεν θα κλείσει, αποκρύπτοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε εκλογές, θα αποτελούσε την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.

«Σε αυτό το ενδεχόμενο για όποιον κι αν ήταν στην κυβέρνηση, η διέξοδος είναι να ζητήσεις νέο δάνειο, για  το 4ο Μνημόνιο. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει αυτός 4ο Μνημόνιο και ως συνήθως να ρίξει την ευθύνη στους άλλους. Και να μην έχει κανείς αμφιβολίες για το τι θα περιέχει αυτό το Μνημόνιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές ενδείξεις για το χρέος. Έτσι θα κλείσει και η "αριστερή παρένθεση". Η αποτυχία αυτής της γραμμής αντί να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτική αναδίπλωση τον οδηγεί σε πολιτικό παροξυσμό που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, φέροντας ως παράδειγμα το προσφυγικό όπου «αντί η ΝΔ να συμβάλλει με τη στάση της στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πυροδοτώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και πιέζοντας σε μια κατεύθυνση που οδηγεί στην ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

«Οι φυσικοί αυτουργοί των αντιδράσεων είναι μέλη και φίλοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής» πρόσθεσε ο Αλέξης  Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί η προσφυγική κρίση από διεθνές σε εσωτερικό πρόβλημα, όπως επιδιώκουν ακροδεξιοί κύκλοι με την ανοχή ή την ενθάρρυνση της ΝΔ.

Απάντηση στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν 

Σε ό, τι αφορά θέματα σεβασμού διεθνών συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό, η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα να τα αμφισβητεί, επισήμανε.

Στήριξη Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό 

Με τον Κύπριο πρόεδρο συμφωνήσαμε ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στα μιλώντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. 

Στόχος μας είναι «ο Σύριζα να μην είναι μια ακόμη κυβέρνηση της κρίσης αλλά μια κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » ""Εκλογές εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση""

Αντιδράσεις στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς

Ένταση επικράτησε σήμερα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως, όταν μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» και άλλοι απέτρεψαν πλειστηριασμό.

Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να βγάλουν έξω από τη δικαστική αίθουσα ένα συμβολαιογράφο, ενώ απέτρεψαν και τον πλειστηριασμό ακινήτου, που αφορούσε σε αντιδικία τράπεζας με ιδιώτη.

Παρών στο Ειρηνοδικείο ήταν και ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε: «Εκτός από τα κοράκια στα Ειρηνοδικεία, υπάρχουν και τα πολιτικά κοράκια, που τους καλύπτουν τα Μνημόνια».














real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς"

Σταματούν τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα στη Φιλιππιάδα λόγω ηπατίτιδας Α

Σταματούν προσωρινά τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα σε σχολεία της Φιλιππιάδας, καθώς διαπιστώθηκε ότι τρία παιδιά, που διαμένουν στον πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη, έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα Α.

Τα μαθήματα θα αρχίσουν και πάλι μόλις εμβολιαστούν όλα τα παιδιά έως 15 ετών.

Οι αρμόδιες αρχές καθησυχάζουν, λέγοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τέτοιος που να προμηνύει κίνδυνο επιδημικού φαινομένου.

Σημειώνεται επίσης ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη δρομολογήσει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταματούν τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα στη Φιλιππιάδα λόγω ηπατίτιδας Α"

«Οχι» για τρίτη φορά στην αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου

Όχι για τρίτη φορά είπαν οι δικαστές στην αποφυλάκιση του Ακη Τσοχατζόπουλου.Το Πενταμελές Εφετείο ομόφωνα απέρριψε την τρίτη κατά σειρά αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής των 20 ετών κάθειρξης που κατέθεσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος .

«Απορρίπτετε για τρίτη φορά;Μπράβο σας!» ήταν η άμεση αντίδραση του Τσοχατζόπουλου στο άκουσμα της απόφασης

Είχε προηγηθεί επεισόδιο ανάμεσα στον Άκη Τσοχατζόπουλου και τη συνήγορο πολιτικής αγωγής Ουρανία Μενδρινού.
Η δικηγόρος ζήτησε την προστασία από το δικαστήριο για τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής υποστηρίζοντας οτι ο πρώην υπουργός σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δικαστηρίου τους επιτέθηκε. Αιτίαση που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Η δίκη συνεχίστηκε με την απολογία της λογίστριας Ευθυμίας Λαμπροπούλου ενώ η σκυτάλη των απολογιών θα περάσει στον Νικο Ζήγρα εξάδελφο του πρώην υπουργού.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οχι» για τρίτη φορά στην αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου"

Βερολίνο: «Δεν θα γίνει έκτακτη σύνοδος για την Ελλάδα»

To γερμανικό υπ. Οικ. διέψευσε στη DW τα περί έκτακτης συνάντησης πέντε υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης για το θέμα του ελληνικού χρέους. «Βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με τους εταίρους μας», διαβεβαιώνει το Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε πληροφορίες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με τις οποίες την ερχόμενη Παρασκευή προγραμματιζόταν συνάντηση πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλάδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας με την παράλληλη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αντικείμενο τη συμμετοχή του ΔNT στο τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του εν λόγω γερμανικού υπουργείου προς την ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle «μια τέτοιου είδους συνάντηση δεν θα γίνει».
Σε διευκρινιστική ερώτηση, η ίδια εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται συνάντηση του Euroworkingroup και στις 5 Δεκεμβρίου σύνοδος του Eurogroup σε υπουργικό επίπεδο».
Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «παράλληλα γίνεται ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ευκαιριακά σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες». Υπογράμμισε επίσης ότι σημαντικό είναι ότι «μια λεγόμενη έκτακτη συνάντηση, όπως αναφέρεται στη SZ, δεν θα γίνει.»
Τι αναφέρει η SZ
Το γερμανικό υπ. Οικονομικών διέψευσε στη DW τα όσα αναφέρει η SZ για σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό χρέος
Το γερμανικό υπ. Οικονομικών διέψευσε στη DW τα όσα αναφέρει η SZ για σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό χρέος
Να υπενθυμίσουμε ότι η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στο σημερινό της φύλλο κάνει λόγο για σύγκληση έκτακτης συνόδου πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας ) με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ την Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητηθεί το καίριο θέμα -κυρίως για τη γερμανική πλευρά- της οικονομικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Mάλιστα η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Κυρίως για την γερμανική, αλλά και για την ολλανδική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι υψίστης πολιτικής σημασίας. Υπενθυμίζουμε ότι η γερμανική βουλή είχε δώσει το περασμένο καλοκαίρι πράσινο φως στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Όμως και το Ταμείο έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε μια προσπάθεια προσέγγισης του ΔΝΤ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποσχέθηκαν τον περασμένο Μάιο ελαφρύνσεις με τη μορφή μιας καλύτερης διαχείρισης του χρέους. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο επιμένει σε μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, μόνο αν κριθεί απαραίτητο και μετά το τέλος του προγράμματος το 2018».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο: «Δεν θα γίνει έκτακτη σύνοδος για την Ελλάδα»"

ΕΛΓΑ: Καταβάλλονται την Πέμπτη αποζημιώσεις ύψους 1,4 εκατ. ευρώ

Στην καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 1.370.899 ευρώ σε 1.311 δικαιούχους παραγωγούς για ζημιές που υπέστη η φυτική παραγωγή ή το ζωικό τους κεφάλαιο, προχωρά αύριο ο ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το μεγαλύτερο μέρος των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων αφορά ζημιές ζωικού κεφαλαίου στους Νομούς Δράμας, Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΓΑ: Καταβάλλονται την Πέμπτη αποζημιώσεις ύψους 1,4 εκατ. ευρώ "

ΥΠΟΙΚ: Δεν χρειάζονται αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2016

Οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν υποχρέωση να διακρατούν αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2016.

Αυτό διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σχετικά με τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων για τις δηλώσεις που θα υποβάλλουν το επόμενο έτος αναφορικά με τα εισοδήματα που απέκτησαν εφέτος.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι κύκλοι το καθεστώς που θα ισχύει για το 2017 θα αποφασισθεί με το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα για το οποίο στόχος είναι να οριστικοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Όπως είναι γνωστό το νομοσχέδιο θα συνδέει το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος με το ύψος των δαπανών του κάθε φορολογούμενου μέσω πλαστικού χρήματος.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο κατανομής του θα ληφθούν ως το τέλος του μήνα προκειμένου αυτό να αρχίσει να χορηγείται στους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο καλύτερης κατανομής του επιδόματος με βάση τις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής ώστε να χορηγείται σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Για τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων το υπουργείο Οικονομικών δεν εξετάζει αλλαγές.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Δεν χρειάζονται αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2016"

Ακυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο η δικαίωση του ελληνικού Δημοσίου για την υπόθεση C4I

Ακυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο η απόφαση του Εφετείου, η οποία είχε δικαιώσει το ελληνικό Δημόσιο σχετικά με την υπόθεση του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο είχε κάνει δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου το οποίο ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, με την οποία κρίθηκε ότι πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 39.818.595 ευρώ στην αμερικανική εταιρεία SAIC, υπεργολάβος της οποίας είναι η Siemens.

Η αμερικάνικη εταιρεία προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και τελικά κέρδισε την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο «πρέπει να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, να παραπεμφθεί δε η υπόθεση για νέα εκδίκαση στο δικαστήριο που την εξέδωσε, εφόσον είναι δυνατή η σύνθεσή του από άλλους δικαστές».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » " Ακυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο η δικαίωση του ελληνικού Δημοσίου για την υπόθεση C4I"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news