facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Πεδίο μάχης το κέντρο της Πάτρας -Επίθεση σε δημοσιογράφους και πολίτες [βίντεο]

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το κέντρο της Πάτρας με αντιεξουσιαστές να πετούν μολότοφ και πέτρες σε δημοσιογράφους και πολίτες.

Οπως μεταδίδει το tempo24, στην πόλη επικρατεί πανικός με τους πολίτες να προσπαθούν να αποφύγουν την γενικευμένη επίθεση. Νωρίτερα, υπήρξε επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό μέγαρο της Ερμού. Η αστυνομία είναι απούσα από τα επεισόδια, σύμφωνα με το τοπικό μέσο.

Αντιεξουσιαστές παραμένουν έξω από το Παράρτημα και κινούνται προς την Αγίου Νικολάου. Οπως σημειώνει το patrastimes, πέταξαν πέτρες και μολότοφ και έβαλαν φωτιά σε κάδο, ενώ οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κινούνται διακριτικά.









iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πεδίο μάχης το κέντρο της Πάτρας -Επίθεση σε δημοσιογράφους και πολίτες [βίντεο] "

Αφαιρέθηκε επίσημα το μετάλλιο της Δεβετζή από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Επίσημη μορφή πήρε η τιμωρία της Πηγής Δεβετζή για χρήση απαγορευμένων ουσιών τη διετία 2007-2009. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου που κατέκτησε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008

Η Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν βρέθηκε "θετική" στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον έλεγχο των δύο δειγμάτων της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Πέραν της Δεβετζή, ακόμη 15 αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ, τιμωρήθηκαν.

Η απόφαση της ΔΟΕ ΕΔΩ

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφαιρέθηκε επίσημα το μετάλλιο της Δεβετζή από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου "

Ποιοι δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων από τον Οργανισμό εφόσον έχουν επιδοτηθεί το διάστημα από 1 Μαΐου 2016 εως και 31 Δεκεμβρίου 2016. Το δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ 2016 αναμένεται και φέτος να δοθεί όπως κάθε χρόνο λίγο πριν ή μέσα στην εβδομάδα των εορτών.

Ειδικότερα ο ΟΑΕΔ όπως κάθε χρόνο παρέχει στους άνεργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, Δώρο Χριστουγέννων ίσο με το ποσό της τακτικής επιδότησης εάν έχουν πάρει επίδομα από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 και αναλογία σε όσους έχουν πάρει επιδότηση για μικρότερη διάρκεια ίση με 3 ημερομίσθια ανά μήνα επιδότησης.

Το Δώρο Χριστουγέννων δίνεται στους δικαιούχους από τον ΟΑΕΔ, κάθε χρόνο λίγο πριν ή μέσα στην εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Το ποσό που δικαιούνται οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι ίσο με το επίδομα ανεργίας εφόσον έπαιρναν το βοήθημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Εφόσον έπαιρναν επίδομα για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω θα δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ"

Προς την «ekrona»; Η Σουηδία θέλει να καταργήσει τα μετρητά

Η παλαιότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου, η σουηδική Riksbank, η πρώτη που εξέδωσε χαρτονομίσματα πριν από 350 χρόνια, ενδέχεται να γίνει και η πρώτη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που θα εκδώσει δικό της ψηφιακό νόμισμα και θα το διαθέτει σε ιδιώτες. Το νόμισμα θα ονομάζεται ekrona (ηλεκτρονική κορώνα).

Σημειώνεται ότι στη Σουηδία μειώνεται με ραγδαίο ρυθμό η χρήση των μετρητών και η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπαθεί να επινοήσει νέα συστήματα πληρωμών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Ο όγκος των χαρτονομισμάτων και κερμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία έχει μειωθεί κατά 40% από το 2009. Ετσι, η Riksbank οφείλει να δράσει ταχύτερα από τις άλλες τράπεζες σε ό,τι αφορά την έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος.

Γι’ αυτό ξεκίνησε χθες Τετάρτη έρευνα για το τι ενδέχεται να σημαίνει αυτή η καινοτομία για το χρηματοπιστωτικό σύστημά της. Ζητούμενο είναι να αποτιμηθούν οι τεχνολογικές και νομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας μορφής ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς και οι επιπτώσεις σε ζητήματα πολιτικής της τράπεζας. Η Τράπεζα της Σουηδίας ευελπιστεί να έχει διαμορφώσει πλήρη εικόνα και να έχει αποφασίσει μέσα σε δύο χρόνια αν θα υλοποιήσει την εν λόγω καινοτομία της.

Στους κόλπους της Riksbank επικρατεί προβληματισμός για το αν το ψηφιακό νόμισμα πρέπει να πάρει τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας που θα ανατροφοδοτείται ή κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής. Τυχόν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα φαίνεται να απασχολούν έντονα τη Riksbank.

Το σουηδικό κράτος δεν έχει κανένα συμφέρον να διευκολύνει τις παράνομες δραστηριότητες και, επομένως, πρέπει κάπως να καταγράφονται οι συναλλαγές στο ψηφιακό νόμισμα.

Προκύπτουν, λοιπόν, ερωτήματα σχετικά με το εάν τα χρήματα θα πρέπει να διατηρούνται σε λογαριασμό ή σε κάποια μορφή ψηφιακά μεταφερόμενης μονάδας, που δεν θα προϋποθέτει την υποδομή ενός τραπεζικού λογαριασμού – θα είναι κάτι σαν μετρητά.

Ένα άλλο ερώτημα είναι το κατά πόσον θα τοκίζεται ή όχι αυτή η νέα μορφή χρήματος.
Σημειώνεται ότι όσα ψηφιακά νομίσματα υπάρχουν μέχρι στιγμής, όπως το Bitcoin, δεν έχουν εκδοθεί από κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να εξετάζουν τα ενδεχόμενα προβλήματα, αλλά και το πιθανό όφελος από την έκδοση και χρήση ψηφιακών νομισμάτων. Ανάμεσά τους η Τράπεζα του Καναδά και η Τράπεζα της Αγγλίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς την «ekrona»; Η Σουηδία θέλει να καταργήσει τα μετρητά "

Το σχέδιο για διαγραφή οφειλών προς Εφορία και Ταμεία με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ένα σύστημα διαγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού το οποίο ιεραρχεί τα ποσά ανάλογα με την προέλευσή τους, έχει κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το νέο σύστημα, το οποίο έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προβλέπει μια ιεράρχηση των οφειλών, που θα έχει στην κορυφή τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) τα οποία θα «κουρεύονται» πρώτα και στη βάση τα ποσά που αφορούν παρακρατούμενους φόρους (Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και ΦΠΑ) τα οποία θα κουρεύονται τελευταία.

Το ίδιο προτείνεται και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου τελευταία στη σειρά για κούρεμα θα βρίσκονται τα ποσά που συνδέονται με παρακρατούμενες εισφορές.

Η διαγραφή θα γίνεται εφόσον επιτυγχάνεται συμφωνία μεταξύ των πιστωτών που κατέχουν τουλάχιστον το 60% των απαιτήσεων, στις διαπραγματεύσεις που θα γίνονται υπό την αιγίδα ενός διαμεσολαβητή ο οποίος θα ορίζεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στις διαπραγματεύσεις θα μετέχουν όλοι οι πιστωτές, ήτοι τράπεζες, το Δημόσιο, τα ταμεία, αλλά και προμηθευτές και εργαζόμενοι εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Η απόφαση του 60% να κουρέψουν τις απαιτήσεις τους θα δεσμεύει και τους υπόλοιπους να κουρέψουν σε ανάλογο ποσοστό.

Για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, η τρόικα ζητεί να κουρεύονται και αυτές αντίστοιχα, ενώ η ΓΓΔΕ, που αρχικά είχε αντιρρήσεις, κατέληξε τελικά να στη συμβιβαστική πρόταση για κούρεμα των οφειλών κατά σειρά προτεραιότητας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο για διαγραφή οφειλών προς Εφορία και Ταμεία με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό"

Κομισιόν: Προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για εφαρμογή των κανόνων λογιστικού ελέγχου

Την εφαρμογή των κοινών κανόνων της ΕΕ περί λογιστικού ελέγχου εντός δύο μηνών ζητά από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πρόκειται για μια σειρά κανόνων που περιλαμβάνονται στην οδηγία για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών.

Η εν λόγω οδηγία αποσκοπεί στην περαιτέρω εναρμόνιση των κανόνων λογιστικού ελέγχου σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και προβλεψιμότητα όσον αφορά τις απαιτήσεις που εφαρμόζονται στα πρόσωπα που εκτελούν ελέγχους, και να ενισχυθούν η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητά τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ειδικότερα, οι κανόνες περί λογιστικού ελέγχου περιλαμβάνουν τους όρους αδειοδότησης και εγγραφής σε μητρώο των προσώπων που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους, καθώς και ένα πλαίσιο για τη δημόσια εποπτεία τους.

Τα κράτη μέλη έπρεπε να έχουν θέσει σε ισχύ τους εν λόγω κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 17 Ιουνίου 2016. Επειδή η Ελλάδα αθέτησε την αρχική προθεσμία, η Επιτροπή απέστειλε στις ελληνικές αρχές προειδοποιητική επιστολή τον Ιούλιο του 2016. Το σημερινό αίτημα λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Αν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα εντός δύο μηνών, η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για εφαρμογή των κανόνων λογιστικού ελέγχου "

Δήμαρχος Ζακύνθου: Πνιγόμαστε από τα σκουπίδια!

Έρμαιο της πολιορκίας των σκουπιδιών φαίνεται πως είναι για τρίτη εβδομάδα, η Ζάκυνθος, μετά τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ του Σκοπού, από τους κατοίκους του Καλαμακίου.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς «το νησί έχει πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς περισσότεροι από 2.000 τόνοι σκουπιδιών, βρίσκονται σε όλους τους δρόμους της Ζακύνθου».

Σύμφωνα με το δήμαρχο τη σκυτάλη της απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα, φέρεται να την έχει η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που αναμένεται να αποφασίσει για το εάν το νησί θα κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως ζήτησε ο δήμαρχος και φέρεται να συναινεί μαζί του και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων

«Είμαι υποχρεωμένος να διαφυλάξω την υγεία των κατοίκων του νησιού, ζητώ μία άμεση λύση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κολοκοτσάς, συμπληρώνοντας ότι «η άμεση λύση επί της παρούσης, θα ήταν οι κάτοικοι του Καλαμακίου να ανοίξουν την είσοδο του ΧΥΤΑ του Σκοπού για δύο με τρεις μήνες», χρονική περίοδος που απαιτείται, όπως επεξήγησε, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί.

Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, που βρίσκεται αυτή την ώρα στη Νέα Υόρκη προσκεκλημένος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι αναμένεται η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, που μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και αύριο και μόνο σύμφωνα με αυτή, το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Το θέμα είναι ότι ακόμη και να γίνει αυτό δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος» επεσήμανε ο περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος, τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος με τους κατοίκους της περιοχής, καθώς η λύση είναι προ των πυλών».

«Έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων, έργο που ξεπερνά τα 2.400.000 ευρώ και πρόκειται για μία ενδιάμεση μέθοδο μείωσης απορριμμάτων. Οι διαγωνισμοί προμήθειας μηχανημάτων είναι σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται και η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης για τη χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης» συμπλήρωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Ζακύνθου: Πνιγόμαστε από τα σκουπίδια!"

Μολότοφ και φωτιές απ' τους κουκουλοφόρους - Δόγμα «αφήστε να τα κάψουν στο γκέτο» απ' την ΕΛΑΣ

Επεισόδια ξέσπασαν εδώ και λίγη ώρα στην περιοχή των Εξαρχείων, καθώς οι νεαροί που λίγο μετά τις έξι το απόγευμα είχαν αρχίσει  να στήνουν οδοφράγματα με θρανία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα που έβγαλαν έξω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, πλέον εκσφενδονίζουν πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή. Πριν από λίγα λεπτά νεαροί βεβήλωσαν με συνθήματα,  έσκισαν, ποδοπάτησαν και εν τέλει έκαψαν μια ελληνική σημαία. Ήδη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ.Ηλίας Ζαγοραίος έχει δώσει άδεια στην ΕΛΑΣ για επέμβαση στο Πολυτεχνείο εφόσον διαπιστωθεί η διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. 

 

Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης της Πυροσβεστικής. 
Καθώς  η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία ολοκληρωνόταν και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών απομακρυνόταν, οι ομάδες των νεαρών που είχαν καταλάβει το κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου έκαναν ξεκάθαρο ότι είχαν διάθεση να προκαλέσουν επεισόδια. Αυτή η διάθεση ήταν απολύτως γνωστή στην αστυνομία, που φαίνεται ότι ακολουθεί το δόγμα «αφήστε την πόλη να λειτουργήσει και κάντε ό,τι θέλετε στα Εξάρχεια». Κατ΄ουσίαν ο σχεδιασμός των μέτρων είναι τέτοιος ώστε να μην επιτραπούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία και να αφεθούν οι κουκουλοφόροι «να εκτονωθούν» στα Εξάρχεια. Εμμέσως πλην σαφώς γίνεται αποδεκτός ο χαρακτήρας του γκέτο για την περιοχή. 

Η αρχή έγινε με ομάδα περίπου εκατό κουκουλοφόρων που έστησαν τα οδοφράγματα. Ήδη, από νωρίτερα το μεσημέρι, η περιοχή των Εξαρχείων μύριζε «μπαρούτι», ενώ ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε βαν που μετέφερε ασπίδες και κράνη για τις αστυνομικές δυνάμεις. 

Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το μπλοκ των αντιεξουσιαστών αριθμούσε περίπου 700 άτομα που περίπου στις επτά το απόγευμα πέρασε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα Εξάρχεια, υπό την επιτήρηση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, υπηρετώντας το σχεδιασμό να μην επιτραπεί να δημιουργηθούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία της πόλης, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ταραξίες στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόθεση της ΕΛΑΣ είναι «να λειτουργήσει η υπόλοιπη πόλη και να ανοίξουν κανονικά οι δρόμοι». 

Υπενθυμίζεται ότι ομάδες νεαρών είχαν παραμείνει μέσα στο ιστορικό κτίριο, έχοντας καταλάβει το κτίριο Γκίνη και έτσι οι πύλες του ΕΜΠ παρέμειναν ανοικτές. Πλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρά επεισόδια με πετροπόλεμο, φωτιές και βροχή από μολότοφ, ενώ η αστυνομία απαντά με χημικά. 













Οδομαχίες στη Στουρνάρη και τους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους 







protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μολότοφ και φωτιές απ' τους κουκουλοφόρους - Δόγμα «αφήστε να τα κάψουν στο γκέτο» απ' την ΕΛΑΣ"

Συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων που επιφέρει η μνημονιακή νομοθεσία

Τα χνάρια της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακολουθήσει και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στο ζήτημα της συνταγματικότητας του άρθρου 5 της 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) για τον περιορισμό των εγγυήσεων των απολύσεων των εργαζομένων που εκδόθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙ, πρότειναν σήμερα τόσο ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Μαγγίνας, όσο και ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης.

Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατόπιν παραπομπής από το Εργατικό Τμήμα (Β1) με την υπ΄ αριθμ. 52/2015 απόφασή του, την απασχόλησαν οι απολύσεις 5 εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (οδηγοί και εισπράκτορες) οι οποίες έγιναν μετά την ισχύ του Μνημονίου ΙΙ (νόμος 4046/2012) και στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 5 της 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου. Με την εν λόγω ΠΥΣ καταργήθηκαν οι λεγόμενες «ρήτρες μονιμότητας» από όσους κανονισμούς εργασίας περιλαμβανόντουσαν τέτοιες ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας των εργαζομένων από τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας.

Το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής κατά τις επίμαχες 5 απολύσεις δεν εφάρμοσε τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ (Προεδρικό Διάταγμα 246/2006) που περιλαμβάνει «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας και περιορίζει τα δικαιώματα του εργοδότη για ελεύθερη καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Αντίθετα, εφήρμοσε τις εργατικές διατάξεις για τις απολύσεις (νόμοι 2012/1920 και 3198/1951) με το επιχείρημα ότι «ρήτρες μονιμότητας» του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ έχουν καταργηθεί με την ΠΥΣ 6/2012.

Οι απολυθέντες δικαιώθηκαν από Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, αλλά το ΚΤΕΛ άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Έτσι, τέθηκε θέμα συνταγματικότητας του άρθρου 5 της ΠΥΣ 6/2012. Μέτα από αναβολές, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για το Μνημόνιο ΙΙ, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε το όλο ζήτημα στην μεγάλη (διευρυμένη) Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, όπου και συζητήθηκε σήμερα.

Οι κ.κ. Μαγγίνας και Κατσιρώδης έχοντας ουσιαστικά ως πυξίδα την υπ΄ αριθμ. 2307/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματικό στο σύνολό του σχεδόν το Μνημόνιου ΙΙ (εκτός τα περί ΟΜΕΔ) και την επίμαχη ΠΥΣ, πρότειναν να κριθεί σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος) το άρθρο 5 της επίμαχης ΠΥΣ που καταργεί τις «ρήτρες μονιμότητας» που προστατεύουν τους εργαζόμενους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η επίμαχη ΠΥΣ «στόχευε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα (για το λόγο αυτό άλλωστε θεσμοθετήθηκε και η μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα) και στην αποδέσμευσή τους από όρους νόμους που καθιερώνουν ρήτρες μονιμότητας».

Έτσι, συνέχισαν οι δύο εισηγήσεις, δόθηκε στο ΚΤΕΛ η δυνατότητα να καταγγέλλει τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού του τηρώντας τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Τελικά, και τα δύο μέλη του Αρείου Πάγου πρότειναν να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης του ΚΤΕΛ, καθώς δεν παραβιάστηκε καμία συνταγματική διάταξη, όπως εσφαλμένα αποφάνθηκε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων που επιφέρει η μνημονιακή νομοθεσία"

Νέο νοσοκομείο θα έχει σε έναν χρόνο η Λευκάδα

Στην ολοκλήρωση και την παράδοση του νέου νοσοκομείου Λευκάδας, σε έναν χρόνο από σήμερα, οδεύει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μετά και την ένταξη του έργου «Μελέτη, κατασκευή Οικοδομικών – Η/Μ εργασιών και προμήθεια-εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας», που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020.

Πρόκειται για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του νέου νοσοκομείου Λευκάδας, το οποίο είχε ενταχθεί και ξεκινήσει μέσω του προηγούμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕΠΙΝ 2007-2013.

Ο προϋπολογισμός του παρόντος έργου, που αποτελεί τη δεύτερη και τελική φάση του έργου, ανέρχεται στα 18.495.873,00 ευρώ, από συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη, ενώ κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 όπου εκτελέστηκε η α' φάση του έργου, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες ύψους 13.633.079,45 ευρώ.

Η δεύτερη αυτή φάση του έργου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση της κατασκευής Οικοδομικών - Η/Μ εργασιών και της προμήθειας-εγκατάστασης ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, την κατασκευή υποδομών για την εξυπηρέτηση του νέου νοσοκομείου, τις συνδέσεις με τους παρόχους ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών και την προμήθεια αξονικού τομογράφου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, «με την ολοκλήρωση του έργου πρόκειται να παραδοθεί ένα νέο νοσοκομείο δυναμικότητας 120 κλινών πλήρως εξοπλισμένο με ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό».

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, ενώ δικαιούχοι του έργου είναι η δημόσια εταιρεία «KTIΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» (πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ) και ο Δήμος Λευκάδας. Φορέας λειτουργίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο νοσοκομείο θα έχει σε έναν χρόνο η Λευκάδα"

Χίος: Φόβος και αγανάκτηση στην περιοχή της Σούδας

Ο φόβος και η αγωνία για κλιμάκωση των επεισοδίων έχει επισκιάσει την καθημερινότητα των πολιτών της Χίου, των οποίων τα σπίτια και οι περιουσίες γειτνιάζουν με τον καταυλισμό της Σούδας.

Τα όσα διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης αποτελούν το κερασάκι της τούρτας για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής που βλέπουν τις περιουσίες τους να λεηλατούνται εξαιτίας της συστηματικής απουσίας του κράτους και της ανεπάρκειας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Δεν είναι η πρώτη φορά, λένε, που γίνονται μάρτυρες επεισοδίων βλέποντας ακόμα και τα όργανα του κράτους να ολιγωρούν χρονικά ως προς την επέμβασή τους.

«Μένω με τον άντρα εδώ δίπλα. Τον έχω ανάπηρο με εγκεφαλικό. Χθες το βράδυ δεν μπορούσες να ξεμυτήσεις από το σπίτι. Ακούσαμε φασαρίες κλειδαμπαρωθήκαμε και κοιτούσαμε από το παράθυρο», ανέφερε στον «π» η ηλικιωμένη Μαρία Σφύκα που όπως επισημαίνει η ζωή της έχει μετατραπεί σε καθημερινή κόλαση.

Λίγα μέτρα μακρύτερα η οικογένεια του Βασίλη και της Νίκης Καρουσάκη, καλείται να πληρώσει 1.000 ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστη το αυτοκίνητό τους από τα χθεσινά επεισόδια.

«Προ ημερών μας είχαν σπάσει τους καθρέφτες. Δεν είχαμε χρήματα να αγοράσουμε δύο νέους κι έτσι αγοράσαμε μόλις έναν. Τώρα μας έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου. Τι φταίμε εμείς; Που θα βρούμε τόσα λεφτά;» ανέφερε η Ν. Καρουσάκη στο politischios.gr.

Εμφανώς αγανακτισμένοι οι κάτοικοι ζητούν από Δήμο και Κυβέρνηση να πράξουν τα αυτονόητα τονίζοντας ότι αν η συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας δεν είχε στηθεί στην καρδιά της πόλης τότε δεν θα υπήρχαν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Για την ιστορία πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όσοι έχουν υποστεί ζημιές ακόμα και κατά το παρελθόν θα αποζημιωθούν από το κράτος, μέχρι στιγμής δεν έχουν δει στις τσέπες τους ούτε ένα ευρώ.

«Ως πότε θα παίζουν με τις ζωές μας;» ρωτούν και ξαναρωτούν χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί απάντηση.



Έτσι μου έσπασαν το μαγαζί

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε η επιχείρηση πώλησης πυροτεχνημάτων του Δημήτρη Πάγκαλου τις τελευταίες ώρες, αφού αποτέλεσε το πρώτο θύμα των μαινόμενων μεταναστών.

Όπως εξήγησε στην κάμερα του Politischios.gr, δύο άτομα, όπως κατέγραψαν οι κάμερες, ξεκόλλησαν ταμπέλα του Δήμου και με αυτή έσπασαν τα τζάμια του καταστήματος. Στη συνέχεια αφαίρεσαν μέσα από αυτό πυροτεχνήματα αξίας 12.000 ευρώ τα οποία στη συνέχεια μοίρασαν σε 25 περίπου άτομα εντός του καταυλισμού.

Η συνέχεια γνωστή. Οι μετανάστες τα έστρεψαν προς τα σπίτια των περίοικων πυροδοτώντας έτσι τα χθεσινά επεισόδια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Πάγκαλου Δ. Νύκτα, έχει κατατεθεί μήνυση κατ’ αγνώστων προκειμένου οι υπαίτιοι να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις τους



politischios
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Φόβος και αγανάκτηση στην περιοχή της Σούδας"

Ανακαλούνται επικουρικές συντάξεις πρώην δημάρχων

Στην ανάκληση επικουρικών συντάξεων και του μηνιαίου βοηθήματος που δίνει σε δεκάδες πρώην δημάρχους, προχωρά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης -ΕΤΕΑ (πρώην Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων -ΤΥΔΚΥ).

Παρότι, όπως καταγγέλλει η ΚΕΔΕ, οι αιρετοί αυτοί είχαν κληθεί, μετά από πρόσκληση του ίδιου του φορέα, να εξαγοράσουν με εφάπαξ καταβολή ή με δόσεις, συγκεκριμένη περίοδο αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, καλεί το υπουργείο Εσωτερικών και το ΕΤΕΑ να μη γίνει καμία ανάκληση, ενώ το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλούνται επικουρικές συντάξεις πρώην δημάρχων"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Κορίνθου την Παρασκευή λόγω αγώνα δρόμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή σε τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, λόγω διεξαγωγής του αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως με την επωνυμία «2ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος».

Συγκεκριμένα από τις 16.00 έως και το τέλος του αγώνα θα πραγματοποιηθεί σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος (μέγιστου πλάτους 1,5 μέτρου) και στη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (όπου υπάρχει), της Αθηνών - κουρίμου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, στο τμήμα της από τη διασταύρωση της λεωφόρου Αθηνών με την Ιερά Οδό, έως την είσοδο Ελευσίνας (20,000 χ/θ), περιοχής δήμων Αιγάλεω, Ασπροπύργου και Ελευσίνας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Κορίνθου την Παρασκευή λόγω αγώνα δρόμου"

Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις τροχαίων του Επικουρικού Κεφαλαίου

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προτάθηκε σήμερα να κριθεί αντισυνταγματικό το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος 40092/2012 για το Επικουρικό Κεφάλαιο ασφαλιστικών εταιρειών, από το οποίο αποζημιώνονται συγγενείς θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, ή όπως συνοπτικά λέγεται «Επικουρικό Κεφάλαιο», το οποίο είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης, αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ανακληθεί η άδεια λειτουργία της και έκλεισε, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι το «Επικουρικό Κεφάλαιο» λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσίασε έλλειμμα 700 εκατομμυρίων ευρώ και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του.

Κατόπιν αυτού, με τον νόμο 4092/2012 τέθηκε ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.

Το Δ´ Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε κρίνει κατά πλειοψηφία ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές. Αντίθετα, η μειοψηφία είχε κρίνει συνταγματικές τις διατάξεις του εν λόγω νόμου γιατί το Επικουρικό Κεφάλαιο επιτελεί λειτουργία δημοσίου συμφέροντος και τυχόν παύση της λειτουργίας του θα οδηγούσε σε ολοσχερή στέρηση περιουσιακών δικαιωμάτων των θιγομένων. Κατόπιν αυτών το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.

Παράλληλα, την συνταγματικότητα του νόμου έχει υποστηρίξει με παρέμβασή της στον Άρειο Πάγο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ αντίθετα υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις τροχαίων του Επικουρικού Κεφαλαίου"

Η ΕΛ.ΑΣ. εφιστά την προσοχή των πολιτών για κρούσματα τηλεφωνικής εξαπάτησης

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), επειδή, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται απόπειρες εξαπάτησης πολιτών, με τη μέθοδο της τηλεφωνικής απάτης, από δράστες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πρόσφατη υπόθεση της εξάρθρωσης εγκληματικού δικτύου, το οποίο δραστηριοποιείτο σε ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ:

- Οι δράστες τηλεφωνούν προσποιούμενοι τους «αστυνομικούς από το Μαρούσι».

- «Ενημερώνουν» τους πολίτες ότι κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε με βεβαιότητα ότι αποτελούν στόχο κλοπής.

- Τους ζητούν να συγκεντρώσουν τα χρήματα και τα κοσμήματα τους, προκειμένου να μεταβεί στο σπίτι τους αστυνομικός για να τα μεταφέρει προς «φύλαξη» στο Αστυνομικό Τμήμα.

- Τους προτρέπουν, μέχρι τη μετάβαση του αστυνομικού, να αποκρύψουν τα χρήματα και κοσμήματα σε διάφορα σημεία του σπιτιού τους (συνήθως στον καταψύκτη).

Η ΓΑΔΑ κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν αμέσως την αστυνομία, καλώντας το «100».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΛ.ΑΣ. εφιστά την προσοχή των πολιτών για κρούσματα τηλεφωνικής εξαπάτησης"

Ρύθμιση - χάδι σε Μητσοτάκη για το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων»

Με πολύ ευνοϊκούς όρους θα αποπληρώσει το δάνειο ύψους 300.000 ευρώ (που τελικά έφτασε τις 720.000), ο «Κήρυκας Χανίων», του οποίου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και ο Κυριάκος μέτοχος.

Έπειτα από την αποκάλυψη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ότι η εφημερίδα του επίτιμου προέδρου της ΝΔ δεν είχε αποπληρώσει ούτε ένα ευρώ του δανείου με αποτέλεσμα η δανείστρια Τράπεζα Πειραιώς να καταγγείλει τη σύμβαση το 2015, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία ρύθμισης του χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, έγγραφα της Τράπεζας Πειραιώς αποκαλύπτουν ότι στις αρχές Νοεμβρίου ρυθμίστηκε η οφειλή με δόση μόλις... 3.000 ευρώ για τους επόμενους 23 μήνες με ανοιχτό παράθυρο για νέο διακανονισμό.

Μετά το έγγραφο που έλαβε η Εξεταστική Επιτροπή με την καταγγελία του δανείου από την Τράπεζα, έλαβε κι ένα δεύτερο το οποίο είναι η αναγνώριση της οφειλής από την οικογένεια Μητσοτάκη και η νέα ρύθμισή της, στις 2 Νοεμβρίου του 2016.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, σε ένα σχήμα «μπαλονιού» όπως περιγράφεται ο συγκεκριμένος τύπος δανείου, ο «Κήρυκας Χανίων» για τα σχεδόν 720.000 οφειλής θα πρέπει να πληρώνει τους επόμενους 23 μήνες μόλις 3.000 ευρώ, δηλαδή 69.000 ευρώ. Τον 24ο μήνα, θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 649.000 ευρώ. Αύτο ωστόσο, μόνο στην περίπτωση που ο δανειστής δεν θα προχωρήσει σε νέα ρύθμιση της οφειλής με διαφορετικό τρόπο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρύθμιση - χάδι σε Μητσοτάκη για το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων»"

Εφραίμ: Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας δεν είμαι

Με τις απολογίες των δύο θεωρούμενων ως κεντρικών κατηγορουμένων, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσενίου, η δίκη για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» μεταξύ Δημοσίου και μονής Βατοπεδίου, μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Οι δύο ιερωμένοι ήταν οι τελευταίοι που απολογήθηκαν στο δικαστήριο, ενώπιον του οποίου λογοδοτούν, περισσότερο από ένα χρόνο, άλλοι δώδεκα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της παράδοσης από την μονή στο Δημόσιο, της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεών της, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου, την περίοδο 2006-2008.
Συγκατηγορούμενοι των δύο αγιορειτών στην υπόθεση, μεταξύ άλλων, είναι η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης, Σταματούλα Μαντέλη, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κα.
«Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας δεν είμαι. Στην καρδιά μου βασιλεύει ότι η λίμνη ανήκει στην μονή» είπε απολογούμενος ο ηγούμενος Εφραίμ, μέσα σε μία κατάμεστη από κληρικούς αίθουσα, κάνοντας με την έναρξη της απολογίας του, αναδρομή στην πορεία του εντός της κοινότητας και της μονής Βατοπεδίου: «Μας εγκατέστησαν στο Βατοπέδι. Το 1989 μας παρέδωσαν επισήμως τα κλειδιά της μονής. Το 1990 έγινε επίσημα κοινόβιο το μοναστήρι, μετά από πέντε αιώνες. Έγινε ψηφοφορία για τον ηγούμενο. Ψήφισαν την ταπεινότητά μου. Ήμουν τότε 34 ετών..».
Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο ηγούμενος υποστήριξε πως και τώρα «πάλι το ίδιο θα έκανε» από «σεβασμό στην παράδοση» καθώς, όπως τόνισε, όλοι στο Άγιο Όρος, αλλά και το Πατριαρχείο, τους έλεγαν να μεριμνήσουν «για το Μετόχι» της μονής: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, βρίσκαμε διάφορες εικόνες από δω και από εκεί. Αρχίσαμε το έργο μας που ήταν επίπονο. Το Βατοπέδι ήταν ένα έρημο μέρος. Τότε οι γέροντες μας είπαν -και σε μένα έλεγαν- ότι πρέπει να εξασφαλίσετε το μετόχι σας στο Πόρτο Λάγος. Εγώ είχα πάντοτε σεβασμό στην παράδοση. Κάλεσα τον προϊστάμενο των υπηρεσιών που είχε την αρμοδιότητα για το αγιορείτικο αρχείο και του είπα να κοιτάξει τι έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία έχουμε για την κυριότητα της μονής στη λίμνη Βιστωνίδα. «Εγώ ως επιστήμονας, μου είπε, συνάγω πως η λίμνη είναι της μονής». Πήγα και στο Πατριαρχείο και μου είπαν ότι θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την διεκδίκηση της λίμνης Βιστωνίδας. Επίσης και η ιερά κοινότητα έστειλε επιστολή, ότι καλώς κάνει η μονή που διεκδικεί τη λίμνη Βιστωνίδα. Και τώρα αν μπορούσα να κάνω, πάλι τα ίδιο θα έκανα…».

Ο ηγούμενος Εφραίμ τόνισε στην απολογία του, πως ο μοναχός Αρσένιος δεν φέρει ευθύνη, καθώς εκτελούσε αποφάσεις της Γεροντίας, ενώ τόνισε πως είχαν χρέος να εξασφαλίσουν την περιουσία της μονής.
«Θέλω να σας πω, ως εξομολόγηση, πόσο πληγώθηκα όταν διάβασα στο κατηγορητήριο ότι έπεισα τους κρατικούς αξιωματούχους ότι η λίμνη είναι της μονής. Αν δεν το έκανα, θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου. Ήταν χρέος μας να εξασφαλίσουμε την περιουσία της μονής. Ήρθε επιστολή της Νομαρχίας Ξάνθης για το θέμα αυτό. Απέστειλε το θέμα στο γνωμοδοτικό συμβούλιο και εκδόθηκε απόφαση υπέρ της μονής. Τότε ενεργοποιούμαστε και εμείς με τη βοήθεια των δικηγόρων μας. Εγώ δεν ερχόμουν εδώ. Τους περισσότερους κατηγορούμενους τους είδα εδώ για πρώτη φορά. Κάποια φορά σε εκπρόσωπο της διοικήσεως να πούμε κάτι, αλλά αυτό δεν γινόταν συχνά. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις πηγαίναμε σε εκπροσώπους της διοίκησης, μετά από συμβουλές των δικηγόρων μας. Το κάναμε τότε γιατί το συνδυάζαμε και με άλλα θέματα».

Ο κατηγορούμενος είπε στην απολογία του πως στο πλαίσιο της υπόθεσης της λίμνης, θέμα «που ήταν επί τεσσάρων κυβερνήσεων, δύο επί ΠΑΣΟΚ και δύο επί ΝΔ», είδε τους τότε υπουργούς, Απόστολο Φωτιάδη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο, επί ΝΔ.
Κατά τον απολογούμενο ιερωμένο, αυτό που ενδιέφερε τους μοναχούς της μονής Βατοπεδίου ήταν «η μονή να έχει παρουσία στην περιοχή και για εθνικούς λόγους. Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης, γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση. Οι φορείς, όπως μάθαμε, δεν συμφωνούσαν ότι η λίμνη ήταν της μονής. Γι’ αυτό και έβαλαν ως όρο, οι ανταλλαγές των ακινήτων να ήταν εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της μονής, ούτε το διανοηθήκαμε ποτέ. Εμείς είχαμε συνδεθεί πολύ με την περιοχή και μέσω του μετοχίου, γι’ αυτό και δεν θα ζητούσαμε ποτέ να φύγουμε από εκεί. Ο κ. Μπασιάκος ήταν ρητός και κατηγορηματικός πως ήταν κυβερνητική απόφαση η ανταλλαγή και μας είπε να πάμε στην ΚΕΔ γιατί σιγά -σιγά θα προετοιμαστεί αυτό το πράγμα. Πήγαμε στην ΚΕΔ. Σε κάποια συμβόλαια, στην υπογραφή τους, πήγα εγώ, σε κάποια άλλα άλλοι πατέρες. Το που θα ήταν τα ακίνητα δεν είχαμε κανένα λόγο. Ο Αρσένιος μου μετέφερε που ήταν τα ακίνητα, αλλά εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο γιατί είχαμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο. Μετά την υπογραφή των συμβολαίων πήγαμε στη διαδικασία επιστροφής των εκτάσεων. Δεν θέλαμε να σκανδαλίσουμε τον κόσμο».
-Πρόεδρος: Είχατε συζητήσεις για την επίσπευση των διαδικασιών;
-Εφραίμ: Όχι. Εμείς πήγαμε εκεί με ευγένεια.
-Πρόεδρος: Για τις περαιτέρω μεταβιβάσεις των ανταλλαγέντων ακινήτων; Τα Ολυμπιακά Ακίνητα;
-Εφραίμ: Αυτό ήταν ένα μεγάλο γεγονός. Τα ακίνητα που έλαβε η μονή έγιναν γνωστά, υπήρξε αντίδραση όπως τα οικόπεδα στο Ωραιόκαστρο και την Καρδία, όπου προκλήθηκαν αντιδράσεις από τον τότε νομάρχη Ψωμιάδη και τους δημάρχους. Τότε πήγαμε στην ΚΕΔ και μας είπαν ότι υπάρχουν τρία άλλα ακίνητα. Για το Ολυμπιακό ακίνητο μας είπαν ότι είχε κάποια προβληματάκια, αλλά η συζήτηση ήταν να φύγουμε από τις περιοχές που είχαν ξεσπάσει οι αντιδράσεις να λυτρωθούμε και θα τα δούμε τα προβληματάκια στο Ολυμπιακό. Απαιτείτο 15 και 25 εκατομμύρια για την επισκευή του, οπότε ενημερώσαμε την ΚΕΔ ότι προτιθέμεθα να πουλήσουμε το ακίνητο. Τελικά βρέθηκε αγοραστής. Το τίμημα ήταν 41 εκατομμύρια ευρώ. Στα νομικά και τα οικονομικά θέματα είχαμε πάντοτε συμβούλους.
-Πρόεδρος: Έλαβαν χώρα μεταβιβάσεις και άλλων ακινήτων, στη Θεσσαλονίκη, την Καρδία..
Εφραίμ: Δεν τα ξέρω αυτά. Είχαμε εμπιστοσύνη στους συμβούλους μας.

Ο πατέρας Εφραίμ εξέφρασε την πικρία του για το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε σε βάρος του, καθώς ο ίδιος θυσιαζόταν «για το μοναστήρι και για το Έθνος» όπως ανέφερε. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο «έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας. Αμαρτωλός είμαι απατεώνας όχι. Θέλαμε όλα τα ζητήματα να τα λύνουμε συμβιβαστικά. Πάμε εκεί με αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε διδάσκαλοι του έθνους για μία ζωή. Για όλες τις νομικές ενέργειες ακολουθούσαμε την άποψη των νομικών μας συμβούλων».
-Εισαγγελέας: Ήταν η μονή και πίσω από άλλες εταιρείες; Την Ρασαντέλ;
-Εφραίμ: Ήταν ένα μοναστήρι που είχε πολύ μεγάλες ανάγκες. Ζητούσαμε από τους συμβούλους μας με νόμιμο τρόπο να διενεργήσουμε όλα αυτά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Αυτά μας είπαν οι σύμβουλοί μας, αυτά κάναμε.
Όπως τόνισε στο κλείσιμο της απολογίας του ο ηγούμενος Εφραίμ: «Δηλώνω με πάση συνείδηση ότι έκανα το έργο μου και πάλι και τώρα θα έκανα το ίδιο, γιατί στην καρδιά μου βασιλεύει ότι η λίμνη αυτή ανήκει στη Μονή».

Ο δεύτερος τη τάξει στην μονή Βατοπεδίου, μοναχός Αρσένιος, ενώπιον των δικαστών υπεραμύνθηκε της ιδιοκτησίας του μοναστηριού επί της λίμνης, επικαλούμενος τα χρυσόβουλα, αλλά και επισημαίνοντας πως και το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμά του από το 1924.
«Είχα και έχω πειστεί και δεν θα βγει ποτέ από την καρδιά μου πως η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στη μονή, άσχετα από το τι θα πουν τα δικαστήρια. Εγώ είχα να βγω έξω από το Άγιον Όρος 20 χρόνια. Όλοι οι γέροντες κατεβαίνουν στην Αθήνα και συναντούν και πολιτικούς και πρωθυπουργούς. Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας μου είπε ότι γύρισα στο Θιβέτ και σε όλο τον κόσμο, αλλά τις απαντήσεις που πήρα εδώ για τα πνευματικά θέματα δεν τις βρήκα αλλού..».
Και ο μοναχός Αρσένιος αναφέρθηκε, απολογούμενος, σε «προτροπή του Πατριάρχη» να λυθεί με συμβιβαστικό τρόπο το θέμα της λίμνης και τόνισε πως όλες οι κινήσεις τους ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση: «Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων το 2008. Εμείς πάντα με καλή πίστη προσπαθούσαμε να βρούμε λύση, βάσει του πώς το ελληνικό Δημόσιο θέλει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Και εκεί, ενώ περιμένουμε μία πρόταση για να κρατήσουμε τη διαχείριση, ακούμε ότι “εσείς πρέπει να φύγετε”. Και μάθαμε λίγο αργότερα ότι ο τρόπος αυτός είναι οι ανταλλαγές, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνουν οι αποζημιώσεις. Δεν μας άρεσε από την αρχή η ιδέα της ανταλλαγής. Ο κ. Μπασιάκος μας είπε ότι ήταν κυβερνητική απόφαση η επιλογή της λύσης των ανταλλαγών. Θεωρήσαμε αναγκαίο να κάνουμε έναν έλεγχο των ακινήτων, μήπως υπήρχαν περιπτώσεις ακινήτων που είχαν δοθεί σε άλλον ή να πήγαινες να το δεις από κοντά και να είχε χτίσει κάποιος άλλος μέσα. Για τα συμβόλαια επιλέξαμε τον κ. Πελέκη. Εντιμότατος άνθρωπος ο οποίος ήταν και στον Σύλλογο Φίλων του Αγίου Όρους».
Σύμφωνα με τον μοναχό: «Οι εκπρόσωποι όλων των κυβερνήσεων και ο Μητσοτάκης και ο Σημίτης και ο Ανδρέας Παπανδρέου, πάντα με κάποια στοργή μας προστάτευαν. Δεν προβάλαμε συγκεκριμένες αξιώσεις. Θα δεχόμαστε οποιαδήποτε πρόταση του Δημοσίου για τον περιορισμό των ακινήτων.
Μετά την ανταλλαγή των ακινήτων αποφασίσαμε να τα αξιοποιήσουμε».
Ο μοναχός, φορτισμένος, έκλεισε την απολογία του λέγοντας: «Λάθη μπορεί να έκανα αλλά απατεώνας δεν είμαι. Αγαπώ τον Θεό πάρα πολύ και θα ήθελα να συνεχίσω το διακόνημά μου στο Άγιον Όρος. Χαρά μας θα ήταν να δούμε τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν να πάνε σπιτάκια τους».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφραίμ: Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας δεν είμαι"

Λεβέντης: Κάποιοι διαμαρτύρονταν κατά των ΗΠΑ και σήμερα θεωρούν επίτευγμα ότι ήρθε o Ομπάμα

Μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία, χαρακτήρισε την 17η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, τονίζοντας «ότι άνθρωποι απένταροι, χωρίς καμία σιγουριά, πρόταξαν τα στήθη τους σε μια οργανωμένη χούντα, για να την διαφυλάξουν».

Ο κ. Λεβέντης, με αφορμή την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Πολυτεχνείου, μίλησε «για εποχές που αλλάζουν» και επιτέθηκε σε κόμματα που, όπως είπε, «επί χρόνια έλεγαν έξω οι αμερικάνοι και θεωρούν σήμερα επίτευγμα ότι ήρθε στη χώρα μας ο Αμερικανός πρόεδρος».

«Πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ αγωνίστηκαν κατά των ΗΠΑ και τώρα παρουσιάζεται ως επιτυχία το ότι ήρθε ο κ. Ομπάμα και μίλησε κατά της λιτότητας.

Είναι κάτι η επίσκεψη ενός προέδρου μιας χώρας, έστω και λίγες εβδομάδες πριν την πτώση του. Όμως, μην ξεχνάμε ότι αποδοκιμάστηκε», σημείωσε ο κ. Λεβέντης και συνέχισε:
«Κάποιοι κάνανε καθημερινές διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ και τώρα περιμένουνε από αυτές να πιέσουν για το χρέος. Τι να περιμένουμε όμως, αφού και ένα ευρώ να χαρίσει η κ. Μέρκελ, χρειάζεται την έγκριση των κοινοβουλίων».

Παράλληλα, εξέφρασε την διαμαρτυρία του ότι αποκλείστηκαν και δεν προσκλήθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δείπνο που παραχώρησε η Προεδρία, προς τιμήν του Μπάρακ Ομπάμα και υποστήριξε ότι αυτοί που το αποφάσισαν «κρύφτηκαν πίσω από το αυστηρό πρωτόκολλο».

«Τι θα ενοχλούσε να ήμασταν τρεις καρέκλες παραπάνω; Η κ. Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης; Μήπως υπάρχει φόβος να μάθει ένας ξένος ηγέτης ότι κάποιοι έχουμε άλλες, διαφορετικές σκέψεις;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, υποστήριξε ακόμα, ότι η χώρα μας θα αποτύχει αν προβάλει ως αίτημα μόνο τη μείωση του χρέους και δεν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για διαφορετικές απόψεις του κόμματος του με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ως προς τις παθογένειες της χώρας και τις λύσεις που πρέπει να προωθηθούν για την αντιμετώπισή τους. Όπως τόνισε «δεν χρειαζόμαστε μνημόνια και η χώρα θα ορθοποδήσει αν περιοριστούν οι δαπάνες» και επανέφερε την πρότασή του για να μειωθούν, μεταξύ άλλων, στους 200, οι βουλευτές, στο μισό οι συντάξεις τους και να καταργηθούν πλήρως όλες των τέως βουλευτών.
«Πρέπει να γίνουν προσπάθειες να ξαναφέρουμε την κοινωνία και τον λαό κοντά μας. Κοντά στη πολιτική. Διαφορετικά θα έχουμε άσχημες εξελίξεις. Θεωρώ χρέος της πολιτικής ηγεσίας με τις δικές της θυσίες να δώσει το δικό της δίδαγμα. Να επαναφέρουμε κοντά μας τον κόσμο που διώξαμε», είπε.

Ο κ. Λεβέντης τόνισε την «ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης των κομμάτων για να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας», διαφορετικά όπως είπε, «δεν θα υπάρχει καλή κατάληξη στα οικονομικά».

«Η Ευρώπη αυτό που απαντά στο κ. Τσίπρα είναι, προχωρήστε στις μεταρρυθμίσεις και αν το 2018 είναι εμπόδιο το χρέος, τότε θα το κοιτάξουμε. Θα ήταν αφελής ο κ. Τσίπρας αν περίμενε διαφορετική απάντηση», ανέφερε ο κ. Λεβέντης και συμπλήρωσε:

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν. Πόσο μπορεί να κρατήσει, ένας άνεργος να τρώει στους μητροπολίτες; Να κάτσει μια κυβέρνηση μνημονιακή κόβοντας τις συντάξεις και επιβαρύνοντας με νέους φόρους; Αυτά δεν δίνουν ώθηση στην οικονομία. Είναι θέμα πτωτικής πορείας και αντοχής της κυβέρνησης, αλλά αντοχής και της κοινωνίας».

«Η χώρα βαδίζει την κατιούσα. Αν δεν προετοιμαστεί θα καταστραφεί. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση 153 βουλευτών να αντέξει και να φθάσει στο 2019», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: Κάποιοι διαμαρτύρονταν κατά των ΗΠΑ και σήμερα θεωρούν επίτευγμα ότι ήρθε o Ομπάμα"

Προς Ευρωδικαστήριο: Μέτρα για τους πλημμυρικούς κινδύνους απαιτεί η Κομισιόν

Δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για την καλύτερη διαχείριση των πλημμυρικών κινδύνων ζήτησε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην αντίθετη περίπτωση.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή απέστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές, με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας) προκειμένου να ευθυγραμμίσουν την εθνική νομοθεσία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων από τις πλημμύρες με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Όπως τονίζει η Επιτροπή, στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις πλημμύρες είναι η μείωση και η διαχείριση των κινδύνων που ενέχουν για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την οικονομική δραστηριότητα.

Μάλιστα, βάσει της εν λόγω οδηγίας, τα κράτη μέλη έπρεπε να είχαν υποβάλει στην Επιτροπή χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και χάρτες κινδύνων έως τις 22 Μαρτίου 2014. Η Ελλάδα αθέτησε την αρχική προθεσμία και η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή το Νοέμβριο του 2015.

Με τη σημερινή επιστολή αιτιολογημένης γνώμης, η Επιτροπή δίνει στην Ελλάδα προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Εάν η Ελλάδα δεν εγκρίνει τα απαιτούμενα έγγραφα για την πρόληψη των πλημμυρών και δεν τα υποβάλει στην Επιτροπή, μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς Ευρωδικαστήριο: Μέτρα για τους πλημμυρικούς κινδύνους απαιτεί η Κομισιόν "

Πολυτεχνείο 2016: Επίθεση σε όχημα της αστυνομίας -Τους πήραν ασπίδες και κράνη

Με την μεγάλη πορεία που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη από το Πολυτεχνείο στην αμερικανική πρεσβεία, ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της εξέγερσης κατά της Χούντας των συνταγματαρχών.

Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη κοντά στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα νεαρών εγκλώβισε βαν της αστυνομίας.

Το όχημα μετέφερε κράνη, ασπίδες κι άλλον εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, αλλά το αντιλήφθηκαν νεαροί οι οποίοι και το εγκλώβισαν χωρίς ωστόσο να προξενήσουν ζημιές ή να τραυματιστεί κάποιος, καθώς μετέβη άμεσα διμοιρία των ΜΑΤ και κατάφερε να τους απωθήσει. Ωστόσο οι νεαροί πρόλαβαν και πήραν μαζί τους δύο αστυνομικές ασπίδες και δύο κράνη.
 
Αυτή την ώρα κλειστή είναι η λεωφόρος Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο, η Σταδίου, η Σόλωνος και η Ομόνοια περιμετρικά. 

Την ίδια ώρα κλείνουν, με εντολή της αστυνομίας, στις 15.00 ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής και στις 17.00 οι σταθμοί στο Σύνταγμα και τον Ευαγγελισμό.

Οι εκδηλώσεις από το πρωί δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή από κόσμο, όπως τις προηγούμενες χρονιές, λόγω και της κατάληψης του κτηρίου Γκίνη από αντεξουσιαστές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λόγω και της κατάληψης στους κύκλους των διοργανωτών επικρατεί προβληματισμός και για πρώτη φορά δεν έχει συσταθεί ομάδα περιφρούρησης για να επιβλέπει τον χώρο του Πολυτεχνείου.


 


 







Εκτός από τα εργατικά σωματεία και τις ομοσπονδίες στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου έχουν αφήσει η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ χθες στεφάνι κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την ώρα κόσμος καταφθάνει στο Πολυτεχνείο αφήνοντας ένα γαρύφαλλο στα κάγκελα τα οποία έπεσαν από το τανκς πριν από 43 χρόνια.


Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία 
Το γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο» για τον εορτασμό της 43ης επετείου, ειρηνικά, περιλαμβάνει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Έτσι, μπροστά στο ανοιχτό ενδεχόμενο στις εκδηλώσεις εορτασμού να δημιουργηθούν θερμά επεισόδια και απρόβλεπτες καταστάσεις, στο παιχνίδι των μέτρων μπήκαν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, με το δόγμα της περιορισμένης χρήσης χημικών και όχι της διακριτικής επιτήρησης.

Προβληματισμό προκαλεί εν τω μεταξύ η κατάληψη του κτηρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο από αντεξουσιαστές κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό των μέτρων εκφράζουν φόβους ότι καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές μπορεί να αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους.

Για πρώτη φορά, δε, προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία. 





Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων που αγγίζει τις 7.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη. 

Στο παιχνίδι και η Αντιτρομοκρατική 
Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. και σημαντικό ρόλο -ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών- θα παίξει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πηγές της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τις ημέρες του εορτασμού θα συμμετάσχουν 7.000 αστυνομικοί και εκατοντάδες πυροσβέστες. 

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας:
Θα λαμβάνουν μέτρα 7.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2.000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης). 

Σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της «Ζ» και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.

Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.

Όσες κάμερες είναι σε λειτουργία η Τροχαία θα ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα «ζουμάρουν» στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση. 

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: Το πρώτο σκέλος αφορά στη φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη φάση αφορά την επόπτευση όλων των δρόμων από όπου θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία θα απομακρύνουν αμέσως και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ.

Η τρίτη φάση προβλέπει κινήσεις των αστυνομικών από τις δύο το μεσημέρι όπου θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου και αφορά  την φύλαξη των χώρων του ιδρύματος αλλά και το ενδεχόμενο αντιεξουσιαστές να εισέλθουν στους χώρους του πανεπιστημίου. Η τελευταία φάση αφορά την περίπτωση της δημιουργίας των επεισοδίων. «Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση. Όπως και πέρσι δεν θα υπάρξει ανοχή...» τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τροχαίας «Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, από την Τετάρτη 16/11/2016 έως την Πέμπτη 17/11/2016. 

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα κορυφωθούν σήμερα, Πέμπτη, κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. 

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. 

Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε., θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ). 

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».  

Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα τεταμένη είναι από νωρίς η κατάσταση στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, ένταση και συμπλοκές σημειώθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνική Σχολή.

Συγκεκριμένα, άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εμπόδισαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι. Μάλιστα, υπήρξε και ένταση με σπρωξίματα και αψιμαχίες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο 2016: Επίθεση σε όχημα της αστυνομίας -Τους πήραν ασπίδες και κράνη"

Στουρνάρας: Μόνο η μείωση του χρέους δεν θα μας βγάλει από την κρίση

Η έγκαιρη ρύθμιση του χρέους είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί ούτως ώστε να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καθώς χρειάζεται και η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, έτσι ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στον απόηχο της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, με δήλωσή του στο liberal.gr, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει πως πέραν της αναπροσαρμογής του πρωτογενούς πλεονάσματος, και των πλεονεκτημάτων που αυτή θα αποφέρει, πρέπει να αναληφθούν συνδυαστικά και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που σε συνδυασμό με τη διευθέτηση του χρέους θα οδηγήσουν τη χώρα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας και σε οριστική έξοδο από την κρίση.

Στο μεταξύ, την περαιτέρω μείωση του ορίου δανεισμού μέσω ELA ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΤτΕ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Μόνο η μείωση του χρέους δεν θα μας βγάλει από την κρίση "

Ομιλίες στη Βουλή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής αφιερωμένης στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ομιλία απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε: «Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα».

«Τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι τα στεφάνια ή οι μολότοφ» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις άλλων πολιτικών αρχηγών, βουλευτών και του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.


Τσίπρας: «Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα»
«Το Πολυτεχνείο αντέχει στον χρόνο. Δεν εκφυλίστηκε. Συγκινεί όλες τις γενιές και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που εκείνα τα χρόνια ήταν αγέννητοι. Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας Βουλής αφιερωμένη στην «ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου». 

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία παραμένει ζωντανή και ανανεώνεται συνεχώς, ανάλογα με τα προβλήματα της κάθε εποχής», ενώ σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η απαίτηση του ελληνικού λαού για δημοκρατία.

«Κανείς δεν φανταζόταν λίγους μήνες πριν από την εξέγερση ότι ο ελληνικός λαός θα ερχόταν αντιμέτωπος με το χουντικό καθεστώς. Από τότε, η Ελλάδα διανύει την μακρύτερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στη νεότερη ιστορία της. Πάρα ταύτα το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία υπάρχει και θα υπάρχει πάντα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στην εποχή τής παγκοσμιοποίησης το περιεχόμενο της δημοκρατία αφορούσε τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων έχει πληγεί και υποβαθμιστεί». 

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του έλαβε την εντολή να αποκαταστήσει όσα έχουν πληγεί στην εποχή των μνημονίων.

«Η μάχη για τη δημοκρατία δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαπραγμάτευση αλλά και με τις μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις στο εσωτερικό της χώρας» επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μέλημα της κυβέρνησής του, στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης. «Πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αλλά πλέον έχουμε ορατή την έξοδο» σημείωσε το πρωθυπουργός αναφερόμενος στη β' αξιολόγηση και την απομείωση του χρέους. 

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ιστορικό καθήκον «για το λαό μας να αγωνιστεί και τώρα για να μην επιστρέψει ο κόσμος στον απομονωτισμό και στον αυταρχισμό».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα δήλωσε ότι «η χώρα έχει κερδίσει τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας στο αγώνα της προσφυγικής κρίσης. «Η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς. Η Ελλάδας από παρίας γίνεται πρωταγωνιστής. Από μέρος της κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Και η λύση είναι η ειρήνη και η ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο ως χώρα που γέννησε τη δημοκρατία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Θεοδωράκης: «Τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι τα στεφάνια ή οι μολότοφ»

«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι στεφάνια... Δεν είναι οι μολότοφ και το πλιάτσικο. Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να μπορέσουμε να απαντήσουμε σήμερα στα σύγχρονα αιτήματα της νεολαίας, δουλειές, παιδεία, αξιοκρατία» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής.
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε πως τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί για το υπουργείο Παιδείας δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το θέμα της παιδείας. 

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για κατάντια των πανεπιστημίων, η οποία οφείλεται στα κόμματα. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα αντιμετωπιστούν, αλλά το κακό στην παιδεία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Γαβρόγλου: Καρδιά της Δημοκρατίας το δημόσιο σχολείο

«Η επέτειος του Πολυτεχνείου θυμίζει ότι ούτε δημόσια εκπαίδευση νοείται χωρίς δημοκρατία, αλλά και ούτε δημοκρατία χωρίς ουσιαστική παιδεία μπορεί να υπάρξει» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Συμφωνώ απολύτως με τον προκάτοχο μου Νίκο Φίλη, ότι προϋπόθεση της υπεράσπισης της δημοκρατίας είναι η παιδεία, και καρδιά της είναι το δημόσιο σχολείο. Έχουμε όλοι χρέος, να στηρίξουμε ένα σχολείο δημοκρατικό. Είναι επιτακτική ανάγκη να προετοιμάσουμε τους πολίτες να είναι ανθεκτικοί και να αντιστέκονται στον ολοκληρωτισμό» επισήμανε ο κ. Γαβρόγλου.

«Οι νέοι του Πολυτεχνείου αγνόησαν τις νουθεσίες κομμάτων, βρέθηκαν όλοι μαζί, με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους, να σχεδιάσουν τις δράσεις για το μέλλον τους και να σφυρηλατήσουν την δημοκρατία» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και συνέχισε: «Δεν έχει σημασία ότι όψιμοι απολογητές του καθεστώτος προσπαθούν να υποβαθμίσουν τι έγινε εκείνη τη μέρα. Θα τους αγνοήσει η ίδια Ιστορία και θα τους περιφρονήσουν οι νέες γενιές. Οι νέοι αγωνίστηκαν κατά ενός αυταρχικού παρόντος, ενάντια στον φασισμό, με κέντρο του οράματός τους μια δίκαιη κοινωνία, την ειρήνη, την παιδεία».

Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε ακόμα για ανάγκη επικαιροποίησης του μηνύματος των αγώνων των νέων του Πολυτεχνείου σε μια περίοδο, όπως είπε, που η Ευρώπη δοκιμάζει τις αντοχές της απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, στους πολέμους, τα εκατομμύρια των προσφύγων, και στην επικράτηση της ακροδεξιάς, που την οδηγούν σε κατακερματισμούς χωρίς να μπορεί να δώσει όραμα στους πολίτες της.

«Η Δημοκρατία στην Ευρώπη δοκιμάζεται και δοκιμάζεται σκληρά. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου για υπεράσπιση της δημοκρατίας παραμένει δυστυχώς και σήμερα τραγικά επίκαιρο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε πως ότι κατακτήθηκε τότε είναι και σήμερα δεδομένο. Καλούμαστε λοιπόν να υπερασπιστούμε την πληγωμένη δημοκρατία μας και το ανθρώπινο πρόσωπο των κοινωνιών μας» κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.

Μηνύματα των κομμάτων


Στο μεταξύ, σε μαζική συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη, καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, και κάθε δημοκρατικό πολίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ, και υπογραμμίζει, ότι «ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, των νεκρών, των εξόριστων, των φυλακισμένων και βασανισμένων, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους  για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη». 

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 43η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έχει ως εξής.

«Σαράντα τρία χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε την εξέγερση της νεολαίας, τον Νοέμβρη του 1973, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα. Θυμόμαστε και τιμούμε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές των αγώνων αυτού του τόπου, γιατί το παράδειγμα του ξεσηκωμού εκείνου είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα, και θα παραμένει για πάντα ζωντανό, αρνούμενο να γίνει μια συμβολική εκδήλωση χωρίς περιεχόμενο. 

Θυμόμαστε τον Νοέμβρη, γιατί τα αιτήματά του είναι επίκαιρα, και θα είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για Δημοκρατία, η δίψα για Ελευθερία, η μάχη για τα κοινωνικά δικαιώματα, για μια διαφορετική, αξιοπρεπή ζωή, δεν εγκλωβίζεται σε χρονολογικούς δείκτες και ημερολόγια.

Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, κάθε μέρος, όπου άνθρωποι ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, υπερασπιζόμενοι ιδέες, πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Τιμούμε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε προσπάθεια ρηγμάτωσης του φόβου και του επτάχρονου σκότους, κάθε αναλαμπή ελπίδας στο ζόφο της τυραννίας.

Θυμόμαστε, επίσης, την προδοσία της Κύπρου από το στρατιωτικό καθεστώς και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Δεν θυμόμαστε, απλά, τους περασμένους αγώνες, αλλά και συνεχίζουμε στους ίδιους δρόμους τον αγώνα. Ειδικά σήμερα, όπου οι νοσταλγοί της χούντας και του φασισμού εμφανίζονται ξανά, για να σκορπίσουν το δηλητήριο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού, ενώ άλλοι προσπαθούν να μας πείσουν για τα θετικά της αναθεώρησης του παρελθόντος και για τη λήθη, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους. Ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, των νεκρών, των εξόριστων, των φυλακισμένων και βασανισμένων, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη». 

Το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία έκφραση αντίστασης στη δικτατορία και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Το κυρίαρχο σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Το ενωτικό πνεύμα της εξέγερσης του '73 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη αξιοπρέπειας για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Στις μέρες μας ο καθημερινός αγώνας να βγάλουμε τον ελληνικό λαό από τα μνημόνια και η μετωπική σύγκρουση με το σάπιο κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς, το οποίο λεηλατούσε την πατρίδα μας για πολλά χρόνια, αποτελούν την πραγματική απόδοση τιμής στο Πολυτεχνείο και την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του στην ιστορία της χώρας μας» αναφέρει σε μήνυμά της για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να τιμούμε την ιστορία μας, αλλά και να αγωνιζόμαστε, διεκδικώντας όλα εκείνα που οι κατεστημένες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις επιχείρησαν να μας τα στερήσουν. Η ιστορία του Πολυτεχνείου κατέδειξε ότι όταν ο λαός είναι ενωμένος και θέλει να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του, μπορεί να κερδίσει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Εθνική Αξιοπρέπεια» προσθέτει στο μήνυμά της.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου φωνάζοντας ένα βροντερό «όχι» στο διχασμό των Ελλήνων, που τα διαπλεκόμενα συμφέροντα επιχειρούν να επιβάλλουν με μεθόδους παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού, έχοντας ως στόχο την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης και τη διατήρηση του καθεστώτος ασυδοσίας που εξέθρεψαν» καταλήγει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε σχετικά με την φετινή επέτειο: «Όπως πάντα τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και η επέτειος της 17 Νοέμβρη μας θυμίζει πόσο κοντά στο παρελθόν μας είχαμε δικτατορία, αλλά και πόσο εύκολο είναι να χάσεις ελευθερίες και δικαιώματα που θεωρούμε δεδομένα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμένουμε σε εγρήγορση ενάντια σε εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Φέτος η επέτειος αυτή συνέπεσε, ατυχώς, με επίσκεψη Αμερικανού προέδρου. Οι αντιδράσεις είναι λογικές, όμως οι συγκυρίες και κυβερνήσεις είναι διαφορετικές. H ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, εστιασμένη στην Δημοκρατία, θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα κατά των ιστορικών πολιτικών επιλογών των ΗΠΑ στην Ελλάδα».


tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομιλίες στη Βουλή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου"

Εξαρθρώθηκε οργάνωση που μετέφερε παράνομα μετανάστες

Οκτώ άτομα εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν από την διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή και των αστυνομικών αρχών της διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για επτά αλλοδαπούς διαφόρων εθνικοτήτων ηλικίας 19 έως 41 ετών και έναν 49χρονο Έλληνα. Οι συλλήψεις τους [ραγματοποιήθηακν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη και σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της «Παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών προς το εσωτερικό της χώρας – Διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στη χώρα», «Εγκληματικής οργάνωσης», παράβασης Νόμου «Περί όπλων» και «Αντίστασης».

Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα οι τρεις εκ των συλληφθέντων, διευκόλυναν την παράνομη είσοδο των διακινούμενων αλλοδαπών, από παραμεθόρια περιοχή του Νομού Έβρου και στη συνέχεια, τους οδήγησαν σε έτερο σημείο του ίδιου Νομού. Στη συνέχεια τους επιβίβασαν σε φορτηγό, προκειμένου να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά τη διάρκεια της διακίνησης, έτερα μέλη της οργάνωσης, λειτουργούσαν ως προπομποί της αυτοκινητοπομπής.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν στο κέντρο της πόλης, δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, εντός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο εργαζόταν ως προσωρινά υπεύθυνος ο ένας, καθώς στην κατοχή τους και στο εσωτερικό του καταστήματος, βρέθηκε και κατασχέθηκε το συνολικό χρηματικό ποσό των 13.600 ευρώ, το οποίο σχετιζόταν με την παράνομη μεταφορά. Από την έρευνα, προέκυψε ότι, τελικός προορισμός των διακινούμενων αλλοδαπών, ήταν διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς είχαν καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους.

Να σημειωθεί, πως τρεις εκ των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους, αντιστάθηκαν, προκειμένου να διαφύγουν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε οργάνωση που μετέφερε παράνομα μετανάστες"

Δύο Ελληνες υποψήφιοι για καλύτεροι δήμαρχοι στον κόσμο [εικόνες]

Υποψήφιοι, μεταξύ 15 δημάρχων από όλο τον κόσμο, για τον τίτλο «Δήμαρχος του Κόσμου 2016» είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Πρόκειται για το θεσμό «World Mayor», που στο τέλος του έτους θα ανακοινώσει σε ποιόν θα δοθεί αυτή η τιμητική διάκριση. Το 2014 είχε τιμηθεί ο Ναχίντ Νένσι, δήμαρχος του Κάλγκαρι στον Καναδά, ο οποίος είχε επικρατήσει τότε του Γιάννη Μπουτάρη της Θεσσαλονίκης.
Στην επιλογή μπορούν να συμμετέχουν και οι πολίτες, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας στη διεύθυνση:  http://www.worldmayor.com/contest_2016/world-mayor-shortlist-2016.html.
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στη Μυτιλήνη
Το φετινό βραβείο έχει ως θέμα το Προσφυγικό, όλοι οι υποψήφιοι λοιπόν προέρχονται από πόλεις που υποδέχθηκαν πρόσφυγες· γι’ αυτό και στην αρχική λίστα υπήρχε και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος όμως δεν προκρίθηκε στην τελική λίστα, που έχει την τιμή να φιλοξενεί δύο έλληνες δημάρχους.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο Ελληνες υποψήφιοι για καλύτεροι δήμαρχοι στον κόσμο [εικόνες] "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news