facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΥΠΕΚΚ: Εργατικό «Ελ Ντοράντο» η Ελλάδα - Στο 62% η μερική απασχόληση τον Οκτώβριο

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία για τον μήνα Αύγουστο (κατ’εξοχήν μήνα έντασης απασχόλησης) και του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τον μήνα Οκτώβριο επαληθεύουν, όπως επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ του Αλέξη Μητρόπουλου, τις μελέτες της ότι με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών η χώρα μετατρέπεται βίαια και σταθερά σε εργατικό «Ελ Ντοράντο», σε Εθνική ΕΟΖ (Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη) φτηνής εργασίας και ισχνών εισφορών με άμεσο κίνδυνο για το μέλλον των συντάξεων.

Όπως επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ:

Τα ευρήματα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016 είναι άκρως αποκαλυπτικά, αλλά ταυτόχρονα και ανησυχητικά, για το μέλλον της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Σε σύνολο προσλήψεων 1.830.453, οι 837.977 (ποσοστό 45,78%) είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, οι 728.904 (ποσοστό 39,82%) είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και 263.572 (14,40%) είναι θέσεις εκ περιτροπής εργασίας, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα.



Περισσότερο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον μήνα Οκτώβριο 2016 (βλ. διάγραμμα 1), όπου σε σύνολο 185.895 προσλήψεων, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ανέρχονται σε 71.238 (ποσοστό 38,32%), οι θέσεις μερικής απασχόλησης σε 86.515 (ποσοστό 46,54%) και οι θέσεις εκ περιτροπής εργασίας σε 28.142 (ποσοστό 15,14%). Παρόμοιο ποσοστό εκτόξευσης στο 61,8% δεν υπάρχει σε καμία χώρα της ΕΕ!! Σημειώνουμε ότι τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2016) το ποσοστό μερικής απασχόλησης βρισκόταν στο 61,1%!





Έτσι, όπως σημειώνει η ΕΝΥΠΕΚΚ, η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι μείωσε την ανεργία κατά 3 μονάδες περίπου από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, τα Ταμεία όμως θα χάσουν, μόνο για το 2016, 1 δισ. ευρώ περίπου από τις μειωμένες εισφορές λόγω των νέων ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Ανησυχητικά είναι επίσης και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που μετά από οριακή μείωση της ανεργίας τους τελευταίους μήνες, για πρώτη φορά έχουμε αύξηση τον μήνα Αύγουστο στο 23,4%, από 23,3% τον μήνα Ιούλιο!

Η μαζική υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης από τις διάφορες μορφές εργασιακής ειλωτείας (και κυρίως τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία) θα είναι η μόνιμη μεγάλη απειλή για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς και κλάδους δραστηριότητας!
Εάν στα μεγέθη αυτά προσθέσουμε και τις δραματικές απώλειες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους 4 δις € περίπου ετησίως, από τις μειωμένες εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, αφού για κάθε μία μονάδα μείωσης της απασχόλησης τα Ταμεία υφίστανται απώλειες 320 εκατ. € περίπου ανά έτος, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο ζοφερό είναι το μέλλον των συντάξεων στην πολύπαθη πατρίδα μας!

Τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ καταρρίπτουν και τις θεωρίες που εσχάτως αναπτύσσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, διάφορα εργοδοτικά Ινστιτούτα αλλά και επιστήμονες Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων Κοινωνικών Φορέων(!), ότι δήθεν, μέσα από την ανεργιογόνα και υφεσιογόνα …ανάπτυξη του μνημονιακού προγράμματος, μπορεί να προκύψουν καλύτερες συνθήκες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις συντάξεις.

Συνεπώς, κυρίως λόγω της μεγάλης και μόνιμης ανεργίας και της ανησυχητικής εκτόξευσης της φτηνής (ευέλικτης) απασχόλησης, το μέλλον για τις ελληνικές συντάξεις είναι αβέβαιο με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών και των κομμάτων του μνημονιακού τόξου! Είμαστε μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο για τον λαό και τη χώρα μας!
Η ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη συζήτηση για το Εργασιακό, η οποία έχει σκοπό τη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων και τη γενίκευση της φτηνής εργασίας που αποτελούν απειλή για τη συνοχή της χώρας μας και οδηγούν σε βέβαιο κραχ τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών και των μνημονιακών κυβερνήσεων.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΥΠΕΚΚ: Εργατικό «Ελ Ντοράντο» η Ελλάδα - Στο 62% η μερική απασχόληση τον Οκτώβριο"

«Σπάει» ομόλογα 70 εκατ. για να πληρώσει συντάξεις το ΕΤΕΑ

Ομόλογα αξίας 70 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιήσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προκειμένου να καταβάλει στην ώρα τους και χωρίς περικοπές τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017.
Αυτό αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου, με τον διοικητή του ΕΤΕΑ Θανάση Καποτά να εκτιμά μιλώντας στο euro2day.gr ότι από τα συνολικά 70 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε να ρευστοποιηθούν, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν περίπου 40 με 45 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση, η ρευστοποίηση θα γίνει σε δύο φάσεις.
Τα πρώτα 45 εκατ. ευρώ θα πρέπει να ρευστοποιηθούν από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος έως τις 28 Νοεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ, εφόσον χρειαστεί, θα ρευστοποιηθούν έως τις 12 Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι, βάσει της απόφασης του ΔΣ του ΕΤΕΑ, οι επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου 2017 θα πληρωθούν πριν από την Πρωτοχρονιά.

ΝΔ: Σε τραγική κατάσταση το ΕΤΕΑ

O υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για την τραγική κατάσταση του ΕΤΕΑ και την αδυναμία καταβολής των επικουρικών συντάξεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση έχει βαλθεί να μην αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της.
Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, το ΕΤΕΑ έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις ομολόγων συνολικού ύψους 300.000.000 ευρώ από την αρχή του έτους.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Διοίκηση του ταμείου, από το σπάσιμο των ομολόγων:
Τα 55.000.000 ευρώ έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουλίου.
Τα 30.000.000 ευρώ ρευστοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Αυγούστου, που ήταν και ο πρώτος μήνας των μειώσεων.
Τα 50.000.000 ευρώ έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου, που ήταν ο πρώτος μήνας των αναδρομικών μειώσεων κατά 50 ευρώ από κάθε σύνταξη.
Τα 70.000.000 ευρώ θα ρευστοποιηθούν με νέα -χθεσινή- απόφαση του Ταμείου για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Δεκεμβρίου (καθώς λείπουν 45.000.000 ευρώ) και οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017, από τις οποίες λείπουν 25.000.000 ευρώ.
Ελπίζουμε η νέα υπουργός Εργασίας να πει την αλήθεια στους χιλιάδες συνταξιούχους, που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται, εξαιτίας των χειρισμών μιας ανίκανης κυβέρνησης.
Ελπίζουμε η νέα υπουργός να μη μείνει απαθής και να σταματήσει να παίζει το τραγικό επικοινωνιακό παιχνίδι των επιστολών του προκατόχου της, που περιέπαιζε με την αγωνία των συνταξιούχων.
Μόνη λύση είναι η αλλαγή διακυβέρνησης του τόπου.
Μοναδική διέξοδος είναι η "Συμφωνία Αλήθειας" της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Υπ. Εργασίας: Δεν καταρρέει το ΕΤΕΑ

Η κυβέρνηση, για να μην γίνουν οι επιπλέον οριζόντιες περικοπές επικουρικών συντάξεων που είχαν δεσμευτεί η ΝΔ και το ΠΑΣOΚ, πέτυχε τη συμφωνία των δανειστών για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών, την μικρότερη δυνατή αναπροσαρμογή των συντάξεων (για το 20% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη) και την αξιοποίηση των αποθεματικών του, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας
Άλλωστε, σημειώνει το υπουργείο, σκοπός του Κοινού Κεφαλαίου είναι η δημιουργία αποθεματικών για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων των Φορέων.
Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για να καλυφθούν τα ελλείμματα ήταν η πιστή εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θεσμοθετήθηκε το 2012. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της ρήτρας το ΕΤΕΑ είχε προχωρήσει τον Ιούλιο του 2014 σε οριζόντια μείωση 5,2% και είχε ήδη δρομολογήσει άλλη μία οριζόντια περικοπή 8% στις αρχές του 2015 και μία επιπλέον περικοπή 7% τον Ιούλιο του 2015.
Η ρευστοποίηση μερίδων κοινού κεφαλαίου εγγυάται την ομαλή καταβολή των συντάξεων για το σύνολο των συνταξιούχων. Οι προσαρμογές που έγιναν με το Ν.4387/2016 αντιστοιχούν για κάθε μήνα σε 25 εκ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα (0,5 για εργαζόμενους και 0,5 για εργοδότες) δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα λογιστικά γιατί τα έσοδα δεν έχουν ακόμα βεβαιωθεί.
Ρευστοποίηση κοινού κεφαλαίου , εξάλλου, έχει γίνει και για τις ανάγκες φορέων κύριας ασφάλισης. Ενδεικτικά το 2014 ο Τομέας Ασφάλισης Νομικών προχώρησε σε ρευστοποίηση κοινού κεφαλαίου συνολικού ποσού 29.800.000 ευρώ.
Συνεπώς, κάθε αναφορά σε κατάρρευση σήμερα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα επιχειρώντας να προκαλέσει κλίμα φόβου και ανασφάλειας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνταξιούχων, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σπάει» ομόλογα 70 εκατ. για να πληρώσει συντάξεις το ΕΤΕΑ"

Φτάνουν τα... ραβασάκια για τους 650.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ

Στις 8-9 Δεκεμβρίου φτάνουν στους 650.000 αγρότες του ΟΓΑ τα «φουσκωμένα» ραβασάκια για τις εισφορές του πρώτου 6μηνου του 2016. 

Τα ειδοποιητήρια του Οργανισμού θα ταχυδρομηθούν τελικά με καθυστέρηση, καθώς έπρεπε πρώτα να γίνει η εκκαθάριση των προηγούμενων πληρωμών για το β’ εξάμηνο του 2015, ώστε να επιβληθούν οι τόκοι υπερημερίας στους τυχόν οφειλέτες. Στόχος είναι οι εισφορές του α’ εξαμήνου του 2016 να έχουν αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Τα «ραβασάκια» για το α’ εξάμηνο του 2016 ενσωματώνουν το δεύτερο κύμα αυξήσεων για τους 650.000 υπόχρεους του Οργανισμού μετά από αυτό το καλοκαιριού, όταν οι αγρότες κλήθηκαν να πληρώσουν το πρώτο... καπέλο στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για το β’ εξάμηνο του 2015.

Η νέα αύξηση είναι 70 ευρώ για όσους ανήκουν στις ασφαλιστικές κατηγορίες 1-5 ενώ φτάνει τα 82 στην 6η κατηγορία και τα 94 στην 7η. Ποσοστιαία η αύξηση κυμαίνεται από 8,5%-15% σε σχέση με τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2015. Αν και τα ποσά για σύνταξη ΟΓΑ παραμένουν σταθερά (είχαν αυξηθεί στην περασμένη πληρωμή) αυτήν τη φορά αυξάνονται οι εισφορές υπέρ υγείας.

70 ευρώ
Ειδικότερα, υπολογίζονται στο 3,61% του τεκμαρτού εισοδήματος κάθε ασφαλιστικής κλάσης και όχι στο 2,75% όπως συνέβαινε το 2015. Ετσι προκύπτει μια αύξηση της τάξης των 70 ευρώ για το 6μηνο. Οσοι είναι ασφαλισμένοι στην πρώτη κατηγορία θα πληρώσουν 535 ευρώ (από 464 το β’ εξάμηνο του 105), όσοι ανήκουν στη 2η θα καταβάλουν 605 (αντί 534) και όσοι είναι στην τρίτη, 678 (αντί 607). Για το δεύτερο 6μηνο του 2016 οι εισφορές παραμένουν σταθερές.

Αντίθετα, από 1/1/2017 έρχεται δεύτερη ανατροπή, καθώς, σύμφωνα με το Έθνος, καταργούνται οι ισχύουσες σήμερα ασφαλιστικές κλάσεις και οι εισφορές συνδέονται με το καθαρό φορολογητέο αγροτικό εισόδημα όπως και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Ειδικά για τους αγρότες ο νόμος προβλέπει μια 6ετή μεταβατική περίοδο, ώστε να φτάνουν να πληρώνουν το 20% του εισοδήματός τους για σύνταξη το 2022. Ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος προέβλεπε 3ετή μεταβατική περίοδο και για τις εισφορές υγείας (6,95% του εισοδήματός).

Ωστόσο αυτή καταργήθηκε με το πολυνομοσχέδιο των τελευταίων προαπαιτουμένων, με αποτέλεσμα οι αγρότες να πρέπει να πληρώνουν από 1/1/2017 το 6,95% του εισοδήματός τους για υγειονομική περίθαλψη. Η σωρευτική αύξηση μέχρι και το 2022 αγγίζει το 42% για έναν αγρότη που είναι ενταγμένος στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.923 ευρώ. Ειδικότερα η 3η κλάση θα πληρώσει 403 ευρώ περισσότερα το 2016 σε εισφορές (1.357 ευρώ) σε σύγκριση με το 2014 (954 ευρώ).



Εισφορά

«Αν και από τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 προβλεπόταν σταδιακή αύξηση της εισφοράς για τον κλάδο ασθένειας ως εξής: ποσοστό 4,73% για το 2017, ποσοστό 5,84% για το 2018 και 6,95% από το 2019 και εφεξής, η εισφορά εν τέλει καθορίστηκε απευθείας σε 6,95% από την 1/1/2017», εξηγεί η δικηγόρος Ασπασία Παπαθανασοπούλου, ειδική σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Για τον κλάδο σύνταξης η εισφορά καθορίζεται σε ποσοστό 14% για το 2017, 16% για το 2018, 18% για το 2019, 19% για το 2020, 19,5% για το 2021 και 20% από το 2022 και μετά.

«Τούτο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εισφορές του κλάδου σύνταξης θα υπολογίζονται πλέον επί του αγροτικού εισοδήματος, με κατώτατο όριο τα 4.923€, αποτελεί παράγοντα οικονομικής επιβάρυνσης του αγρότη», σημειώνει η κ. Παπαθανασοπούλου και εξηγεί: «εάν για παράδειγμα κάποιος πλήρωνε εισφορές στην πρώτη κατηγορία, τώρα θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ επιπλέον αν δηλώνει εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ ετησίως. Η αύξηση γίνεται μεγαλύτερη στα υψηλότερα εισοδήματα».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φτάνουν τα... ραβασάκια για τους 650.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ"

Τζανακόπουλος: «Πράξη πολιτικής χυδαιότητας» η αφίσα της ΑΔΕΔΥ για τον Χουλιαράκη

Η στοχοποίηση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, μέσα από την αφίσα την οποία διακινεί με το πρόσωπό του, συνιστά πράξη πολιτικής χυδαιότητας, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Και συνεχίζει:
"Κανείς υπουργός της σημερινής κυβέρνησης δεν λειτουργεί αυτόνομα, αλλά όλοι και όλες υπηρετούν το συλλογικό μας σχέδιο που έχει στόχο τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το τέλος της επιτροπείας.

Η εξόχως προκλητική αυτή κίνηση επιλέχθηκε να γίνει απέναντι σε έναν υπουργό της σημερινής κυβέρνησης, ενώ για χρόνια το πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων της καταστροφικής πενταετίας ουδέποτε στοχοποιήθηκε – και ορθώς – από τους επίσημους φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος, με τέτοιο αγοραίο τρόπο.

Η πολιτική διαμαρτυρία και οι αγώνες των εργαζομένων είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία.
Ο κανιβαλισμός και η ανθρωποφαγία είναι μέθοδοι άλλων χώρων, ξένων προς το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα το οποίο κάποιοι υπονομεύουν με τέτοιες ενέργειες".


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζανακόπουλος: «Πράξη πολιτικής χυδαιότητας» η αφίσα της ΑΔΕΔΥ για τον Χουλιαράκη"

Απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ: Ο Σπίρτζης δεν μας δέχτηκε να μιλήσουμε

«Άκαρπες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, τις επαφές που είχε χθες και σήμερα με στελέχη των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών, μαζί με εκπροσώπους του Οργανισμού.

«Ο υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, είναι αυτός που παίρνει τις τελικές αποφάσεις και αφού δεν μας δέχτηκε να μιλήσουμε, δεν υπάρχει και κανένα νεότερο σχετικά με το μέλλον του οργανισμού και την τύχη τη δική μας» ανέφερε ο κ. Τσερμενίδης.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποια εξέλιξη έστω και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των εργαζομένων στον οργανισμό, προκειμένου όπως είπε, να αποφασίσουν το πώς θα κινηθούν και αν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι κινητοποιήσεις είναι η έσχατη λύση για τους εργαζομένους, ο κ. Τσερμενίδης υπενθύμισε ότι στις 12/11 οι 2.300, εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα είναι απλήρωτοι για δύο μήνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ: Ο Σπίρτζης δεν μας δέχτηκε να μιλήσουμε"

Με μήνυμα στήριξης της Ελλάδος και ελάφρυνσης του χρέους φτάνει στην Αθήνα ο Ομπαμα

Μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας να εξέλθει της οικονομικής κρίσης αναμένεται να στείλει ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα αναγνωρίζει τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός στα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα, τονίστηκε ότι το ελληνικό ζήτημα είναι ένα θέμα με το οποίο έχει ο ίδιος ασχοληθεί προσωπικά καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας του. Σύμφωνα με τον Μπεν Ρόουζ, αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα «ο Πρόεδρος θα επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει κάνει στη νομοθέτηση και εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Ρόουντς επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει: «Συμφωνούμε με το ΔΝΤ ότι διευθέτηση του χρέους είναι καθοριστική για να επανέλθει η βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία». Παράλληλα, ο κ. Ρόουνς εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει αν συνεχίσει να εστιάζει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και εάν οι δανειστές της διασφαλίσουν μεταξύ άλλων την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες μέχρις ότου πρόεδρος να φύγει από τη θέση του» είπε ο ίδιος. Αποκάλυψε δε, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ήθελε χρόνια να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι δεδομένης της βαθιάς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, της ταύτισης απόψεων για οικονομική σταθερότητα, τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της επίσκεψης, ο κ. Ομπάμα θα αφιχθεί την Τρίτη το πρωί και θα μεταβεί κατευθείαν στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ θα παραβρεθεί σε επίσημοι δείπνο προς τιμή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και την Τέταρτη θα επισκεφτεί τον Παρθενώνα. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ομιλία του, την μοναδική που θα δώσει και θα είναι η αποχαιρετιστήρια. Σύμφωνα με τον κ. Ρόουντς, η ομιλία αυτή θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες που έχουν γίνει για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο ενώ θα εφαρμοστεί καις τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης όπως αυτές αποτυπώνονται σε εκλογικές αναμετρήσεις και δημοψηφίσματα.

mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Με μήνυμα στήριξης της Ελλάδος και ελάφρυνσης του χρέους φτάνει στην Αθήνα ο Ομπαμα"

«Τι θα κάνει η Ευρώπη με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες;», απειλεί την ΕΕ ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι είναι πιθανό τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, που τώρα βρίσκονται στην Τουρκία, πως είναι έτοιμοι να πάνε στην ΕΕ και κατηγόρησε την Ένωση πως δεν στηρίζει οικονομικά τη χώρα του την ώρα που αυτή ξοδεύει δισεκατομμύρια για τους πρόσφυγες.

«Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία βρίσκονται τρία εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που μπορούν να περάσουν στην Ευρώπη, μπορούν να πάνε και με τα πόδια. Και ενώ φροντίζουμε τρία εκατομμύρια ανθρώπους, η ΕΕ υποχρεούται να μας βοηθήσει. Εάν αυτοί οι πρόσφυγες πάνε στην ΕΕ τότε τι θα κάνει η Ευρώπη; Τότε η κατάσταση θα μπερδευτεί ακόμη περισσότερο, αφού τώρα δεν θέλει να δεχθεί 100 ή 150 ανθρώπους» είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο al Jazeera.

Πρόσθεσε δε πως η ΕΕ δεν έχει τηρήσει την οικονομική συμφωνία ύψους τριών δισ ευρώ για την αρωγή των προσφύγων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως το ποσό που μέχρι τώρα έχει δώσει η Ευρώπη δεν ξεπερνά τα 250-300 εκατ. ευρώ. Επίσης άσκησε κριτική και στις ΗΠΑ για το γεγονός πως δεν έχει εκδοθεί ακόμη ο Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο και κατηγορεί ως τον υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τι θα κάνει η Ευρώπη με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες;», απειλεί την ΕΕ ο Ερντογάν"

Νέα πρόκληση Αγκυρας: Θέλει να κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο

Κλιμακώνει την επιθετική της στάση στο Αιγαίο η Αγκυρα.

Η ηγεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προανήγγειλε χθες βράδυ μέσω NAVTEX ότι αύριο Σάββατο θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα. Η άσκηση θα διαρκέσει μία ημέρα από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, εντός του FIR Αθηνών. Ωστόσο, η περιοχή που θέλει να πραγματοποιήσει την άσκηση περιλαμβάνει και το Καστελόριζο.

Η Αθήνα απάντησε σήμερα με αντι -NAVTEX, (ναυτική οδηγία) δηλώνοντας ότι η τουρκική NAVTEX είναι παράνομη. Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr υπήρξαν εισηγήσεις να κληθεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Τουρκίας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση Αγκυρας: Θέλει να κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο "

Την πρόσληψη 860 οδηγών, ελεγκτών & τεχνικών ζητά ο ΟΑΣΑ

Στο υπουργείο υποδομών θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες μελέτη που αφορά στις ανάγκες του ΟΑΣΑ σε προσωπικό, μετά την έγκρισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ΟΑΣΑ είναι η πρόσληψη 500 οδηγών και περίπου 200 τεχνικών για την κάλυψη αναγκών της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε., ενώ εντείνονται οι προσπάθειες από την ηγεσία του οργανισμού για την ενίσχυση του σώματος ελεγκτών, με την πρόσληψη 160 ελεγκτών μέσω ΑΣΕΠ.

Συνολικά, το σώμα ελεγκτών θα απαριθμεί 300 εργαζόμενους. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις των ελεγκτών, ο ΟΑΣΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί το σώμα με ανέργους οι οποίοι θα πραγματοποιούν τον έλεγχο στα μέσα μεταφοράς για διάστημα εννέα μηνών.

Το πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης, το οποίο έχει μεγάλο κόστος για τον ΟΑΣΑ, αναμένεται να επιλυθεί οριστικά με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τις αρχές του 2017. Για το πρώτο εξάμηνο η ηλεκτρονική κάρτα θα συνυπάρχει με το χάρτινο εισιτήριο που χρησιμοποιείται από το επιβατικό κοινό.

Στις προθέσεις του ΟΑΣΑ είναι μετά την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να εξετασθεί διαφορετική τιμολογιακή πολιτική με βάση την απόσταση που θα διανύουν οι επιβάτες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Την πρόσληψη 860 οδηγών, ελεγκτών & τεχνικών ζητά ο ΟΑΣΑ"

Δίωξη κατά καθηγητών του ΑΠΘ που υπεξαίρεσαν 370.000 ευρώ

«Χέρι» σε κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προοριζόταν για επιστημονικές εκδηλώσεις, φαίνεται ότι έβαζαν δύο καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Όπως αποκάλυψε έρευνα της OLAF, της αρμόδιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης, σε διάστημα μίας 5ετίας, από το 2005 έως το 2010, εκτιμάται ότι υπεξαίρεσαν 370.000 ευρώ, από συνολικό κονδύλι 2,5 εκατ. ευρώ.

Σε βάρος των δυο καθηγητών, που είχαν οριστεί ως συντονιστές του ευρωπαϊκού προγράμματος, ο αντεισαγγελέας εφετών, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για υπεξαίρεση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εντολοδόχο, σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα της OLAF, που ξεκίνησε το 2013 κατόπιν σχετικής καταγγελίας, το χρηματοδοτούμενο έργο από το οποίο φαίνεται ότι υπεξαιρέθηκαν τα χρήματα, αφορούσε την παιδεία της αρχιτεκτονικής του ευρωπαϊκού δικτύου αρχιτεκτόνων και είχε σκοπό τη συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σε σεμινάρια, εργαστήρια, συνέδρια και πάσης φύσεως επιστημονικές εκδηλώσεις, καλύπτοντας έξοδα μετάβασης και διαμονής, όπου γίνονταν αυτές.

Κατά πληροφορίες, τα χρήματα κατέληξαν σταδιακά -κατά την επίμαχη 5ετία- σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορούμενων πανεπιστημιακών δασκάλων. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη κατά καθηγητών του ΑΠΘ που υπεξαίρεσαν 370.000 ευρώ"

Στον Οικονομικό Εισαγγελέα παραπέμπει την υπόθεση ΕΛΠΑ το υπ. Εργασίας

«Η αναταραχή και οι αντιδράσεις για το παραβατικό καθεστώς, που επικρατεί στην Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων (ΕΛΠΑ) συνεχίζονται» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει, εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν καταλάβει (επισυνάπτεται ανακοίνωση) το λογιστήριο της ΕΛΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για την αθέτηση όλων των συμφωνιών για τα χρωστούμενα, που ανέρχονται στο ύψος των 10.000.000 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζει ότι «έχει εντοπίσει το εύρος της παραβατικότητας της ΕΛΠΑ, που, εκτός από τα δυσθεώρητα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, όχι μόνο δεν προχωρά σε οποιαδήποτε διαδικασία τακτοποίησης, αλλά μετέρχεται μία σειρά πρακτικών, οι οποίες δημιουργούν ενδείξεις διεύρυνσης της παραβατικότητας και της δολιότητας».

«Για τους δύο αυτούς λόγους», όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με ειδική έκθεση παραπέμπει το θέμα στην Οικονομική Αστυνομία, στον Οικονομικό Εισαγγελέα και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξάντλησε όλα τα όρια υπομονής, για να εξευρεθεί μία λύση συναίνεσης, την οποία η "διοίκηση" κάθε φορά ναρκοθετούσε, από τώρα και στο εξής θα ομιλεί μόνο με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι το ΙΚΑ επανήλθε με νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΕΛΠΑ και εξασφάλισε, με προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια δίκη, την κατάσχεση των σημάτων του σωματείου και όλων των συμβεβλημένων σχημάτων που το περιβάλλουν. Η δίκη για τα ασφαλιστικά θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου 2017. Μέχρι τότε, απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβολή περιουσιακών στοιχείων, όπως και όποια άλλη διοικητική ή οικονομική πράξη. Το σωματείο ΕΛΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο, χρωστάει στο ΙΚΑ περί τα 33 εκατομμύρια ευρώ, 15 εκατομμύρια περίπου στο ελληνικό Δημόσιο και περίπου 10 εκατομμύρια στους εργαζομένους.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΙΚΑ, θα ρυθμίσει τα της εκτέλεσης μίας σειράς αρμοδιοτήτων της ΕΛΠΑ (πχ διεθνή διπλώματα) με τον πλέον επωφελή τρόπο και με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων που είναι εγκλωβισμένοι εκεί. «Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους πως η παραβατικότητα, όπως αυτή της διοίκησης της ΕΛΠΑ, είναι εχθροί του κοινωνικού συνόλου και πως τα όποια μέτρα αναλαμβάνονται από την πολιτεία αφορούν το σύνολο της λειτουργίας του σωματείου πανελλαδικά» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Οικονομικό Εισαγγελέα παραπέμπει την υπόθεση ΕΛΠΑ το υπ. Εργασίας"

Μαξίμου: Δεν μεταφέρονται στον Νίκο Παππά αρμοδιότητες της ΕΥΠ

Για συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής με την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφορικών Συστημάτων και όχι υπαγωγή της Αρχής στις δικές του αρμοδιότητητες μιλά σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΝΔ σύμφωνα με την οποία στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής περνούν αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εγκαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στον ζήλο της να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις εις βάρος της κυβερνητικής πολιτικής και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η Νέα Δημοκρατία προφανώς δεν διάβασε τον συστατικό νόμο της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ)».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του Μαξίμου «αυτή η μεταφορά δεν προβλέφθηκε ποτέ στον συστατικό νόμο της ΓΓΨΠ 4389/2016. Αντιθέτως αυτός (άρθρ. 160, παρ. θ) ορίζει ότι η ΓΓΨΠ συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφορικών Συστημάτων (Εθνικό CERT).

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού καταλήγει: «Επειδή η ψηφιακή πολιτική και η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, πόσο μάλλον η εθνική ασφάλεια, απαιτούν εξειδικευμένη γνώση, τεκμηρίωση και νηφάλια προσέγγιση, καλούμε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τοποθετείται επί τέτοιων ζητημάτων με την απαραίτητη νηφαλιότητα, προσοχή, και χωρίς ανακρίβειες χάριν δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Δεν μεταφέρονται στον Νίκο Παππά αρμοδιότητες της ΕΥΠ"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Κορίνθου μεταξύ Αγ. Θεοδώρων-Κινέτας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στην κατεύθυνση προς Αθήνα, στην περιοχή μεταξύ των Κόμβων Αγίων Θεοδώρων και Κινέτας από τη ΧΘ 62,7 έως τη ΧΘ 56,0 προκειμένου να εκτελεστούν ασφαλτικές εργασίες, από τον αρμόδιο κατασκευαστή, μέλος της κοινοπραξίας ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε δύο διαδοχικές φάσεις από τη Δευτέρα 14/11/2016 έως την Κυριακή 27/11/2016, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυκλοφορία της κατεύθυνσης προς Αθήνα θα περιορίζεται σε 1 ή 2 λωρίδες, σύμφωνα με τη προσωρινή σήμανση που θα υλοποιηθεί για κάθε φάση ξεχωριστά.

Η κατεύθυνση προς Πάτρα δεν επηρεάζεται και θα λειτουργεί κανονικά.
Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Κορίνθου μεταξύ Αγ. Θεοδώρων-Κινέτας"

Αριθμός ρεκόρ συμμετοχών στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Περισσότεροι από 50.000 δρομείς, από όλο τον κόσμο, θα τρέξουν την Κυριακή στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο αριθμός των δρομέων φέτος αποτελεί και ένα νέο ρεκόρ για το σημαντικό αυτό θεσμό. Η διαδρομή είναι 10 χιλιόμετρα και την εκκίνηση θα δώσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης στις 8.35 το πρωί, από τη Λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη.

Σε δήλωσή του, ο κ. Καμίνης τονίζει ότι «ο Μαραθώνιος ανήκει σε όλο τον κόσμο. Είναι μία έννοια πανανθρώπινη. Ένα νήμα που ενώνει ανθρώπους από όλες τις γωνίες τους κόσμου με την ιστορική μνήμη και τελικά με την ταυτότητα του Μαραθώνιου της Αθήνας. Του Αυθεντικού Μαραθώνιου». Προσθέτει ότι «είναι τιμή, για την Αθήνα να υποδέχεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερους δρομείς από όλο τον κόσμο. Δρομείς που δεν στέλνουν μόνο ένα μήνυμα άμιλλας και προσπάθειας αλλά που συναντιούνται σε ένα ατέλειωτο ανθρώπινο ποτάμι, που στέλνει ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας, ενότητας και αρμονικής συνύπαρξης, στην ίδια πορεία που γράφτηκε η ιστορία του Μαραθωνίου. Μήνυμα που περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει ανάγκη η ανθρωπότητα».

Λόγω του Μαραθωνίου θα ισχύσουν, από αύριο Σάββατο, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σ΄ όλους τους Δήμους απ΄όπου θα διέλθουν οι δρομείς την Κυριακή.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αριθμός ρεκόρ συμμετοχών στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας"

Παυλόπουλος: Παραχαράκτης της ιστορίας τα Σκόπια

Μήνυμα προς τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τον "ολισθηρό" και "καταστροφικό" για τη διεθνή τους εικόνα και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους, δρόμο του "ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράκτη της Ιστορίας", έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Καστοριά, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης και παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 104η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.

"Φεύγω από την Καστοριά ως Επίτιμος Δημότης της, δίνοντάς σας τη διαβεβαίωση ότι θα πράξω ό,τι μου αναλογεί για ν’ ανταποκριθώ πλήρως στο θεσμικό και πολιτικό βάρος ενός τόσο τιμητικού τίτλου. Ιδίως δε θα με εμπνέουν στο διηνεκές η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Καστοριάς για την υπεράσπιση των Εθνικών μας Δικαίων, με πρώτο εκείνο που αφορά την αδιαμφισβήτητη και αυταπόδεικτη, με αμάχητα ιστορικά τεκμήρια, Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας", είπε ο κ. Παυλόπουλος στην αντιφώνηση του, κατά την τελετή απονομής του τίτλου του επίτιμου δημότη από τον δήμαρχο Καστοριάς, Ανέστη Αγγελή, και πρόσθεσε: "Το μήνυμα αυτό απευθύνω και προς την γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την οποία καλούμε να εγκαταλείψει τον, ολισθηρό και καταστροφικό για την διεθνή της εικόνα και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, δρόμο του ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράχτη τη Ιστορίας. Και, όλως αντιθέτως, να σεβασθεί το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη πιο στενές τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά εξίσου έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, χωρίς κανέναν συμβιβασμό, όλα όσα ιστορικώς μας ανήκουν. Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο διατρανώνουμε, για μιαν ακόμη φορά, ότι, όπως είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική".

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία της Καστοριάς και σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή αποτέλεσε τον πυρήνα της προετοιμασίας και εξέλιξης του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα.
Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τους δεσμούς αίματος που τον ενώνουν με την Καστοριά και ανέφερε ότι ο αδελφός της συζύγου του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ετάφη στην Καστοριά. "Ο πρόεδρος περνά από κάθε τόπο της Ελλάδας και λαμβάνει τα μηνύματα της ιστορίας. Τούτος ο τόπος η Καστοριά είναι στην άκρη της Ελλάδας αλλά είναι η καρδιά της χώρας. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυνάμεις μας, να μην αιθεροβατούμε αλλά στο μέτρο των δυνάμεων μας να πάμε την πατρίδα μακριά" πρόσθεσε.
Στον κ. Παυλόπουλο επιδόθηκε και ο Θυρεός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τον Περιφερειάρχη, Θεόδωρο Καρυπίδη, ενώ ξεχωριστή ήταν και η στιγμή που υπεγράφη το πρωτόκολλο αδελφοποίησης του Δήμου Καστοριάς και του Δήμου Χάλκης (Ρόδου) προς τιμήν του πρώτου Έλληνα αξιωματικού του Αλεξάνδρου Διάκου που καταγόταν από το μικρό νησάκι και σκοτώθηκε την πρώτη μέρα του Ελληνοιταλικού πολέμου στην Ζούζουλι Καστοριάς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε το πρωί την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων στην πλατεία Μακεδονομάχων. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Επισκέφθηκε το μουσείο Μακεδονικού αγώνα και τέλος παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος της πόλης Ανέστης Αγγελής.
Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ενώ στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, Μίμης Δημητριάδης και Θέμης Μουμουλίδης και η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παυλόπουλου έχει ως εξής:

"Ο εξαιρετικά τιμητικός τίτλος του Επίτιμου Δημότη Καστοριάς, τον οποίον απονείματε όχι φυσικά στο πρόσωπό μου αλλά στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, λειτουργεί εφεξής, όπως είναι πολιτειακώς ευνόητο, ως παρακαταθήκη χρέους κι αντίστοιχος δείκτης πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Η παρακαταθήκη χρέους και ο δείκτης πορείας που προσδιορίζεται απ’ αυτήν νοηματοδοτούνται από την μακραίωνη Ιστορία και από την απαστράπτουσα Πολιτιστική Κληρονομιά της Καστοριάς. Κι εξηγούμαι:

I. Η Καστοριά, με ιστορία πάνω από χίλια πεντακόσια χρόνια και παρά τις εναντίον της επιδρομές και ενίοτε κατακτήσεις από τους Βουλγάρους, τους Νορμανδούς και τους Τούρκους, διατήρησε στο ακέραιο την Ελληνικότητά της και πρωτοστάτησε σ’ όλους τους αγώνες του Έθνους για Ανεξαρτησία και Ελευθερία, μ’ αποκορύφωμα τις θυσίες των αγωνιστών της και την εν γένει μεγαλειώδη και κρίσιμη, ως προς το τελικό ευτυχές εκβάν, συνεισφορά της στο Μακεδονικό Αγώνα. Το διαχρονικώς ακατάβλητο ελληνικό φρόνημα των κατοίκων της ηρωικής σας Πόλης τιμούμε σήμερα, ημέρα εορτασμού του Πολιούχου της και Απελευθερωτή της, Αγίου Μηνά. Και τούτο διότι σαν σήμερα, 104 χρόνια πριν, η Καστοριά απαλλάσσεται από τον μακραίωνο τουρκικό ζυγό, καθώς απελευθερώνεται από τον Ελληνικό Στρατό κι εντάσσεται ξανά στις πόλεις του Νεοελληνικού Κράτους. Μα πριν έλθω σ’ αυτά τα γεγονότα επιτρέψατέ μου μια σύντομη αναδρομή στην μακραίωνη ιστορική πορεία της Καστοριάς.
II. Η πανέμορφη Πόλη σας οφείλει, κατά μία άποψη, το όνομά της και στην σύνδεσή με τον Κάστορα, αδελφό του Πολυδεύκη που, σύμφωνα με την μυθολογία, την έκτισε το 840 π.Χ., μετά από χρησμό που έλαβε από το Μαντείο των Δελφών.

III. Κατά τον Βυζαντινό ιστορικό Προκόπιο, η στρατηγική θέση και η φυσική ομορφιά της περιοχής προσείλκυσε το ενδιαφέρον των Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου. Ο Ιουστινιανός Α' μετέφερε την πόλη σε "νησί", στο κέντρο της λίμνης, και την περιέβαλε με διπλό τείχος, από το οποίο σήμερα μόνον σπαράγματα σώζονται.
IV. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η περιοχή της Καστοριάς αναδείχτηκε σε κέντρο Ελληνισμού, διατηρώντας την εθνική συνείδηση, την γλώσσα, την θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα. Την εποχή αυτή, η περιοχή ανέπτυξε έντονη οικονομική κι εμπορική δραστηριότητα και γνώρισε μεγάλη άνθηση στις τέχνες και τα γράμματα. Ο Γεώργιος Καστοριώτης ή Γεώργιος Καστριώτης, επιφανής Καστοριανός που έφτασε ως το αξίωμα του μεγάλου κομίσου, ίδρυσε το 1705 την εκκλησιαστική του σχολή και το 1708 μετακάλεσε από τη Βενετία τον αναγνωρισμένο λόγιο, θεολόγο και συγγραφέα Μεθόδιο Ανθρακίτη. Το 1710 ιδρύθηκε το Ανώτερον Σχολείον Κυρίτζη, την διεύθυνση του οποίου ανέλαβε ο Μεθόδιος Ανθρακίτης. Είναι ενδεικτικό της πρωτοπορίας των Καστοριανών στον Αγώνα για την αφύπνιση του Γένους και την συγκρότηση εθνικής συνείδησης το ότι συμμάρτυρες του Ρήγα Βελεστινλή υπήρξαν οι δύο Καστοριανοί αδελφοί, Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ.

V. Επανερχόμενος στο θέμα του Μακεδονικού Αγώνα, οφείλω να υπογραμμίσω ότι η περιοχή της Καστοριάς αποτέλεσε τον πυρήνα προετοιμασίας και εξέλιξης του ένοπλου απελευθερωτικού Μακεδονικού Αγώνα. Άλλωστε, ήδη από το 1867, είχε ιδρυθεί η Εθνική Επιτροπή, με πρωτεργάτη τον Αναστάσιο Πηχεώνα ή Πηχιώνα. Μάλιστα, η δυναμική την οποία απέκτησε η Εθνική Επιτροπή, με την μεταγενέστερη διεύρυνσή της, καθώς απέβλεπε στο να ξεσηκώσει τους Μακεδόνες κατά των Τούρκων, συνετέλεσε στο ν’ αποκληθεί Νέα Φιλική Εταιρεία. Αν και στην Πόλη της Καστοριάς ήταν αναμφισβήτητη η κυριαρχία του ελληνικού στοιχείου, σε αρκετά χωριά της υπαίθρου υπήρχε σταδιακή και αυξανόμενη βουλγαρική διείσδυση, μετά τη σύσταση της βουλγαρικής Εξαρχίας και ιδιαίτερα μετά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Φυσικό επακόλουθο ήταν να οργανωθεί και να ενταθεί, μετά την εξέγερση του Ίλιντεν, το 1903, η αντίσταση και να αναδειχθούν σημαντικές ιστορικές μορφές, όπως ο Παύλος Μελάς –του οποίου τα σεπτά οστά αναπαύονται στην Πόλη σας- ο Γερμανός Καραβαγγέλης και ο Ίων Δραγούμης. Σημαντικοί Καστοριανοί οπλαρχηγοί έδρασαν την περίοδο αυτή, όπως ο Αριστείδης Μαργαρίτης, ο Κωνσταντίνος Γκολογκίνας, ο Σπυρίδων και ο Χρήστος Δούκης, ο δάσκαλος Βασίλειος Μελεγκάνος κ.α.

VI. Ο Μακεδονικός Αγώνας, όπως είναι προφανές, υπήρξεν ο προάγγελος της τελικής απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό.

Α. Αυτό το χαρμόσυνο γεγονός έλαβε χώρα όταν, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου 1912, και την απελευθέρωση της Φλώρινας, στις 7 Νοεμβρίου 1912, τμήμα του Συντάγματος Ιππικού του Ελληνικού Στρατού προχώρησε προς κατάληψη της Καστοριάς. Τότε αποστέλλεται η 1η ίλη, υπό τον Επίλαρχο Ιωάννη Άρτη, για αναγνώριση της επικρατούσας κατάστασης στην Καστοριά. Η εν λόγω ίλη διέθετε 30-35 ιππείς, μεταξύ των οποίων ο Υπίλαρχος Παναγιώτης Νικολαΐδης και ο Μακεδονομάχος Ανθυπίλαρχος Φιλόλαος Πηχεών, που ήταν Καστοριανός στην καταγωγή και γιός, όπως προανέφερα, του ιδρυτή της Νέας Φιλικής Εταιρείας Αναστασίου Πηχεώνος ή Πηχιώνος. Διατάσσεται, μάλιστα, ο Υπίλαρχος Νικολαΐδης να μπει κρυφά στην πόλη, μαζί με δύο ακόμη ιππείς, τον δεκανέα Μουστακλή και τον στρατιώτη Γούσια. Ο Νικολαΐδης καταφέρνει να συναντήσει τον Δήμαρχο Γούση κι εκείνος μεταφέρει στον Μεχμέτ Πασά, που ήταν επικεφαλής του τουρκικού στρατού στην Καστοριά, το ερώτημα του Νικολαΐδη αν θα πολεμήσει ή αν θα παραδώσει την πόλη, μαζί με την «πληροφορία» ότι 25000 άνδρες του ελληνικού στρατού είχαν ήδη περικυκλώσει την πόλη και ήταν έτοιμοι να την βομβαρδίσουν. Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την στιγμή βρισκόταν στα πρόθυρα της Καστοριάς (Απόσκεπος) μόνον η ολιγομελής ομάδα του Άρτη (μετά από δύο ημέρες κατέφθασε εκεί ολόκληρο το 1ο Σύνταγμα Ιππικού από το Βατοχώρι και η ΙΙΙ Μεραρχία από το Σκλήθρο).
Β. Ο Μεχμέτ Πασάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προβάλει αντίσταση. Συνεκάλεσε στρατιωτικό συμβούλιο των τούρκων αξιωματικών στον στρατώνα, όπου αποφασίστηκε η άμεση αποχώρηση όλων των στρατευμάτων τους προς την Βίγλιστα και την Κορυτσά. Μ’ αυτό τον τρόπο απέφυγε ο Μεχμέτ Πασάς την ταπείνωση να παραδώσει αυτοπροσώπως την Πόλη, επιλέγοντας να την εγκαταλείψει. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Νοεμβρίου, ο Ανθυπίλαρχος Πηχεών, εισήλθε πρώτος στη πόλη με λίγους ιππείς και κατευθύνθηκε στον Μητροπολίτη, προαναγγέλλοντας του την απελευθέρωση της Πόλης. Αργότερα, εισήλθε και επίσημα ο Επίλαρχος Άρτης με τους άνδρες του, οπότε χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους να τον προϋπαντήσουν. Οι καμπάνες σήμαναν χαρμόσυνα και Ελληνικές Σημαίες κυμάτιζαν στα μπαλκόνια".

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Παραχαράκτης της ιστορίας τα Σκόπια"

Επίθεση ΓΣΕΕ εναντίον ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις

Επίθεση στον ΣΕΒ εξαπολύει η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της, στην οποία αναφέρει ότι δεν αποτελεί έκπληξη για την κοινή λογική η διαχρονική στάση του ΣΕΒ ως προς την μονοκρατορία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και την εξαφάνιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι σίγουρα προκαλεί εντύπωση η επίκλησή του στην «ηθική» ως διάσταση των εργατικών αγώνων.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η ΓΣΕΕ προφανώς δεν χρειάζεται από τον ΣΕΒ την αναγνώριση των αγώνων της σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την ακύρωση των μνημονιακών μέτρων που θυσίασαν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους στο βωμό της δήθεν ανταγωνιστικότητας, που ούτε επιτεύχθηκε ούτε πρόκειται να επιτευχθεί με τους όρους των μνημονίων».

Όπως αναφέρει, η Συνομοσπονδία περιμένει την αντίδραση του ΣΕΒ, καθώς από την επιτυχή έκβαση των αγώνων της έχει ήδη αναγνωρισθεί, «αφενός ο παράνομος χαρακτήρας σειράς μέτρων, που είναι γνωστό ότι στηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (όπως η ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία κλπ), αφετέρου η θυσία και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων, που θέλουν να κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά».

Επίσης, τονίζει ότι «το εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία που εκδίδει ο ΣΕΒ, είτε λειτουργεί ως σταθερός προπομπός της στρατηγικής τακτικής υποχώρησής του από τα επίσημα συμφωνηθέντα σε σειρά ζητημάτων που εκτείνονται σε όλο το κρίσιμο φάσμα των ιδεοληψιών των διεθνών δανειστών της χώρας (κοινωνικός διάλογος, ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, συνδικαλιστικός νόμος, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ανταπεργία, παράνομες διακρίσεις κλπ), είτε καταδεικνύει ένα Πύργο της Βαβέλ του ΣΕΒ, που με μια επικίνδυνη πολυγλωσσία θολώνει τα νερά ως προς τη στάση του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα στιγμή και συγκυρία. Είτε και τα δύο».

Επίσης, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι «θα βάλουν τέλος στα όνειρα “θερινής νυκτός” μελών του ΣΕΒ, που θέλουν το επιχειρείν να εξακολουθεί να είναι κρατικοδίαιτο, η φορολόγηση να γίνεται σε φορολογικούς παραδείσους, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να γίνονται κατά τα Σουηδικά πρότυπα, το κράτος πρόνοιας να είναι ανύπαρκτο και οι μισθοί να κινούνται σε επίπεδα Ινδίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση ΓΣΕΕ εναντίον ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις"

ΣΕΒ κατά ΓΣΕΕ και συνδικαλιστών: Ευαγγελίζονται την επιστροφή στο προ κρίσης καθεστώς

Ευθείες βολές κατά ΓΣΕΕ, συνδικαλιστικών αλλά και κομμάτων ότι «ευαγγελίζονται επιστροφή των εργασιακών στο προ κρίσης καθεστώς, εξαπολύει ο ΣΕΒ ζητώντας να μπει τέλος στις αυταπάτες.

Να μπει τέλος στις αυταπάτες ζητά ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο, καυτηριάζοντας την προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την καθυστέρηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας.

Οπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, στις 20 Οκτωβρίου 2016 έλαβε χώρα στο Στρασβούργο δημόσια ακρόαση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να εξετασθεί η προσφυγή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) κατά της Ελλάδας.

Η ΓΣΕΕ κατήγγειλε ότι οι περισσότερες αλλαγές που υιοθετήθηκαν στην εργασιακή νομοθεσία την περίοδο 2010-2014 συνιστούν ουσιώδη παραβίαση των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα. Η απόφαση της ΓΣΕΕ να προσφύγει σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς είναι ασφαλώς δικαίωμά της τονίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει:

Όμως, όταν αναζητά κανείς ηθικά ερείσματα σε τέτοιους οργανισμούς θα έπρεπε να επιδεικνύει και εποικοδομητική συνεισφορά στο διάλογο για τα αίτια των δεινών και για τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να ξεπεράσουμε τα δεινά αυτά.

Η ΓΣΕΕ βέβαια δεν είναι η μόνη που αρνείται τέτοια συζήτηση: πολλές άλλες ομάδες του πληθυσμού, οργανωμένες συντεχνίες, πολιτικά κόμματα και ποικίλοι σχηματισμοί που επέτυχαν στο παρελθόν προνόμια και πολιτική πελατεία, προτιμούν τον εύκολο καταγγελτικό λόγο, ευαγγελιζόμενοι την επιστροφή στο προ κρίσης status quo, υπογραμμίζεται. Όλοι αυτοί κατάφεραν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι αρκεί η Ελλάδα να διαπραγματευτεί ηπιότερους όρους στα Μνημόνια, για να κρατήσουμε κάτι από την παλιά ευημερία.

Στην ανάλυση του ΣΕΒ τονίζεται ακόμη:

Οι κούφιες υποσχέσεις και οι αυταπάτες δεν ωφελούν. Επισωρεύονται νέα προβλήματα, παρατείνονται τα Μνημόνια, αυξάνονται τα χρέη, η ανάπτυξη συνεχώς απομακρύνεται. Και αυτό παρατείνει, χρόνο με το χρόνο, την αγωνία των ανέργων και των επιχειρηματιών που έβαλαν λουκέτο, αλλά και την απελπισία όλων εκείνων των πολιτών και των επιχειρηματιών που επιβιώνουν μεν ακόμη, αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τις Τράπεζες, και μόνο μια αναπτυσσόμενη αγορά θα μπορούσε να τους δώσει διέξοδο.

Τέσσερις άλλες χώρες βρέθηκαν σε παρόμοιες συνθήκες με εμάς, μπήκαν σε Πρόγραμμα μετά από εμάς και ήδη έχουν απαλλαγεί από τα Μνημόνια και σταθερά επανέρχονται στην κανονικότητα. Στις χώρες αυτές, παρά τις αντιπαραθέσεις και τους πολιτικούς αγώνες, οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικοί εταίροι, βρήκαν κάποιο στοιχειώδες επίπεδο συνεννόησης και κατάφεραν να αλλάξουν την πορεία της οικονομίας τους και να τη θέσουν σε υγιείς βάσεις.

Οι άλλες χώρες

Αλλά πρέπει να δούμε και τι έγινε και στις άλλες προοδευμένες οικονομίες της Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως την περίοδο της δεκαετίας του 2000.

Η απελευθέρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος της αγοράς εργασίας (γιατί περί αυτού πρόκειται) στις αναπτυγμένες –πλην Ελλάδος- χώρες του ΟΟΣΑ είχε ήδη πραγματοποιηθεί, πολύ πριν την ελληνική κρίση χρέους και τη διάσωση της χώρας με κεφάλαια των Ευρωπαίων εταίρων μας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το 2010.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργατικές οργανώσεις συμμετείχαν στη διαμόρφωση των κανόνων, άλλοτε μέσα από διαβούλευση, άλλοτε επιστρατεύοντας κινητοποιήσεις και πιο δυναμικά μέσα, βρίσκοντας όμως πάντα μία ισορροπία που σκοπό είχε να σωθούν θέσεις εργασίας με διατηρήσιμο τρόπο, μπροστά σε έναν αμείλικτο διεθνή ανταγωνισμό.

Σε αυτές τις χώρες, τα μέτρα εκσυγχρονισμού της αγοράς εργασίας, γενικά πετυχαίνουν (σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στην αρτηριοσκληρωτική Ελλάδα) να συνδυάζουν την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα της παραγωγής με το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Και αυτό συμβαίνει διότι σε όλες αυτές τις χώρες, όπου εφαρμόζονται, ο σκοπός δεν είναι να «μειώσουν» τα εργασιακά δικαιώματα όσων έχουν ήδη απασχόληση, αλλά να αυξήσουν τις δυνατότητες απασχόλησης και αυτών που δεν έχουν δουλειά, των νέων που έχουν συνεχώς βελτιούμενα προσόντα, των γυναικών, για να αυξηθεί η παραγωγική δυναμική της χώρας, ενισχύοντας την ελκυστικότητα για επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ευελιξία

Η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι ο μηχανισμός που κατά κανόνα ενισχύει και τη δυνατότητα ενός παραγωγικού συστήματος να αντιμετωπίσει μία κρίση, όπως ήταν η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση 2008-2009, μαζί, βεβαίως, με τη χρήση εργαλείων επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που βασίσθηκε και στην ταχεία αντίδραση των παραγωγικών μονάδων στις διαμορφούμενες νέες υφεσιακές συνθήκες, θα ήταν αδύνατη εάν οι οικονομίες δεν λειτουργούσαν σε ένα ευέλικτο σύστημα αγορών, όχι μόνο εργασίας αλλά και προϊόντων και υπηρεσιών.

Δεν είναι τυχαίο που οι χώρες που μπήκαν σε Μνημόνιο στο αποκορύφωμα της κρίσης – για άλλους λόγους από την Ελλάδα- έχουν ήδη προ πολλού επανέλθει στις αγορές. Η Ελλάδα, όταν εμφανίσθηκε η κρίση, ήταν μία ανοχύρωτη χώρα, με μία οικονομία που είχε καταφέρει να δημιουργήσει ανάπτυξη με δανεικά, έχοντας ως εκ τούτου την πολυτέλεια να λειτουργεί με στρεβλώσεις στις αγορές.

Σήμερα που δεν υπάρχουν πλέον τα δανεικά, και σε κάθε περίπτωση η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές στο μέλλον δεν θα περιλαμβάνει την χρηματοδότηση δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά κυρίως των πληρωμών χρεολυσίων, είναι αναγκαιότερο από ποτέ να διαθέτει η χώρα ένα αποτελεσματικό παραγωγικό σύστημα και μία λειτουργική, ανταγωνιστική οικονομία. Δηλαδή ευέλικτες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ανοικτές στον διεθνή ανταγωνισμό, που απαιτούν παράλληλα για να λειτουργήσουν και ευέλικτες αγορές εργασίας.

Τέθηκε, επίσης, πολλές φορές το ερώτημα κατά πόσον τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν στις εργασιακές σχέσεις ήταν αντίστοιχα του μεγέθους του προβλήματος που αντιμετώπιζε, κατά τη λήψη τους, η ελληνική οικονομία. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να απαλυνθεί η επίπτωση στην ανεργία από την επιβεβλημένη προσαρμογή, καθώς η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς Μνημονίων και ήταν αναγκασμένη, επί ποινή πτωχεύσεως, να μειώσει, σχετικά με ταχείς ρυθμούς, τα τεράστια ελλείμματα, και να ανατρέψει την κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας, που είχαν δημιουργηθεί πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Δημοσιονομικά

Σημειώνεται ότι το 2009, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα ανερχόταν σε 15,1 π.μ. του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη δεν ξεπερνούσε τις 7 π.μ. του ΑΕΠ, επίπεδο υπερπενταπλάσιο του όρου δημοσιονομικής σταθερότητας του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζεται στη διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων της συνθήκης του Μάαστριχτ με την οποία συστάθηκε η Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι όλες αυτές οι χώρες της Ευρωζώνης είχαν σημαντικά αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα την εποχή εκείνη, καθώς προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ύφεση που είχε προκύψει λόγω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Καμία όμως, χώρα δεν παρουσίαζε την εικόνα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Ελλάδας.

Η δημοσιονομική προσαρμογή, λοιπόν, που επιχειρήθηκε ήταν όχι μόνο τεράστια αλλά και ανισοβαρής, με την έμφαση να πέφτει κυρίως στην αύξηση των φόρων (με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, και λιγότερο στη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα.

Θα πρέπει όμως στο σημείο αυτό να πούμε ότι τα Προγράμματα που κλήθηκαν να εφαρμόσουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πολύ πιο ισορροπημένα στον θεωρητικό τους σχεδιασμό από ό,τι τελικά εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στη πράξη.

Δύο βασικές κριτικές υπάρχουν εδώ: ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, όπως προείπαμε, προήλθε περισσότερο από αύξηση φόρων παρά από περικοπή δαπανών, και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές (πλην εργασίας) και στη γραφειοκρατία προχώρησαν με βήμα χελώνας, και σίγουρα εκτός φάσεως σε σχέση με τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά.

Έτσι ο παραγωγικός ιστός και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα υπέστησαν μέτρα χωρίς παράλληλα να τρέχουν δίπλα τους δράσεις βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αυτή η ανισόρροπη εξέλιξη στα διαφορετικά μέτωπα θα έπρεπε να αποτελέσει πρωταρχικό αντικείμενο δημοσίας συζήτησης. Έχουμε πολλές φορές καλέσει τους άλλους κοινωνικούς εταίρους να διαβουλευτούμε πάνω σε αυτό, αλλά η κρατούσα άποψη είναι ότι είναι πεδίο απασχόλησης μόνον των πολιτικών και των κομμάτων.

Με τον τρόπο αυτό φθάνουμε εμείς οι ίδιοι, οι παράγοντες της αγοράς, οι κοινωνικοί εταίροι, να αφήνουμε τις τύχες της οικονομίας στα χέρια εκείνων ακριβώς που την άλλη στιγμή κατηγορούμε ότι εφαρμόζουν λάθος πολιτικές. Και όλα αυτά για συντεχνιακά και μικροπολιτικά οφέλη της στιγμής. Έτσι φθάσαμε στο σημείο, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης που ήταν η εναγόμενη πλευρά και στην ακρόαση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δηλαδή ο Υπουργός Εργασίας, να ζητά με το ίδιο του το στόμα την καταδίκη της χώρας του, ώστε να εμφανισθεί ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Όντως, μία τέτοια προσέγγιση υπογραμμίζει με τον κατηγορηματικότερο τρόπο το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας. Δεν είναι λοιπόν, παράξενο γιατί η χώρα μας αντιμετωπίζεται με δυσπιστία στη διεθνή κοινότητα. Και χωρίς την αξιοπιστία αυτή όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε να έχουμε προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά θα διώξουμε από την Ελλάδα και όσους ακόμη μπορούν να φύγουν, καταλήγει ο ΣΕΒ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΒ κατά ΓΣΕΕ και συνδικαλιστών: Ευαγγελίζονται την επιστροφή στο προ κρίσης καθεστώς "

Ο ΙΣΑ προσφεύγει δικαστικά κατά της απόφασης κοστολόγησης της ιατρικής αμοιβής

Κατά της υπουργικής απόφασης για την κοστολόγηση της ιατρικής αμοιβής προσφεύγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο Ι.Σ.Α. θα προσφύγει δικαστικά κατά της Υπουργικής Απόφασης για την κοστολόγηση της ιατρικής αμοιβής.

Η κοστολόγηση των νέων ιατρικών εξετάσεων με την Α3(γ)/οικ.76492/2016 «Κοστολόγηση και ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων.» [Β 3458/26.10.2016] είναι απαράδεκτη γιατί, όπως αποκαλύπτει σχετική μελέτη, που ήδη διενεργεί ο ΙΣΑ, παραγνωρίζει το κόστος του μέσου ορθολογικά οργανωμένου εργαστηρίου για την πραγματοποίηση κάθε μίας ιατρικής εργαστηριακής πράξης (πρβλ. ενδεικτικά και χαρακτηριστικά την τροπονίνη ορού που κοστολογείται με 15€).

Ο ΙΣΑ διαμαρτυρήθηκε άμεσα με επιστολή του προς τους συναρμοδίους Υπουργούς, χωρίς όμως ουδεμία ανταπόκριση.

Με εισήγηση του Προέδρου θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη.

Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει με κάθε νόμιμο μέσο, να προασπίζεται το κύρος του ιατρού και του ιατρικού επαγγέλματος, αλλά και των δικαιωμάτων των ιατρών μελών του.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΙΣΑ προσφεύγει δικαστικά κατά της απόφασης κοστολόγησης της ιατρικής αμοιβής"

Με 15 ελικόπτερα Σινουκ ενισχύεται η Ελλάδα

Αφίχθησαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά τα πρώτα τρία ελικόπτερα CH - 47D, τα οποία παρελήφθησαν προκειμένου να καλύψουν ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού, στο πλαίσιο σχετικής διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που υπεγράφη εντός του έτους.

Η συμφωνία αφορά την προμήθεια 10 ελικοπτέρων CH- 7D, συν 5 που αποτελούν δωρεά των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ της παραλαβής, έμπειροι πιλότοι της Αεροπορίας Στρατού είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να δοκιμάσουν τα υπό παραλαβή ελικόπτερα, καταλήγοντας στα 15 που βρίσκονται στην καλύτερη πτητική και επιχειρησιακή κατάσταση.

Η έδρα των ελικοπτέρων θα είναι στην Πάχη Μεγάρων, δημιουργώντας άλλο ένα τάγμα μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Με 15 ελικόπτερα Σινουκ ενισχύεται η Ελλάδα"

Η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» πίσω από το χτύπημα κατά της Τσατάνη

Με νέα προκήρυξη που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη στην οικία της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη στις 12 Οκτωβρίου ζητώντας από τους πολίτες να απομονώσουν τους δικαστικούς λειτουργούς που μένουν στη γειτονιά τους και να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για να «χαλάσουν τη γιορτή» λόγω της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Στη προκήρυξη με τίτλο «Σχέδιο Νέμεσις - Πώς και γιατί χτυπήσαμε την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη» σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «συναντάμε την εισαγγελέα Γ. Τσατάνη. Θρησκόληπτη, με στενές σχέσεις σε εκκλησιαστικούς κύκλους με 'βαθιές τσέπες', η Τσατάνη είχε μεριμνήσει κι αυτή για τη διευκόλυνση-κουκούλωμα του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

» Πρόθυμη να εξυπηρετήσει την παράταξη της ΝΔ θάβοντας στα αζήτητα την υπόθεση του σκανδάλου των εξοπλιστικών του πρώην υπουργού Αμύνης και προέδρου της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη. Σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών της, τόσο ο άντρας της όσο και η κόρη της προωθήθηκαν και πολιτεύτηκαν με τη ΝΔ... με παταγώδη όμως αποτυχία. Συνένοχη, για τη συνέχιση του δικαστικού πραξικοπήματος της ομηρίας της Εύης Στατήρη, συζύγου του Γ. Τσάκαλου, μέλους της ΣΠΦ. Ένας εκβιασμός των δικαστικών αρχών εναντίον συγγενικών προσώπων των συντρόφων μας, με σκοπό τους να τους καθυποτάξουν και να τους εκδικηθούν. Η εισαγγελέας Γ. Τσατάνη είχε κρίνει ως απαράδεκτη την αίτηση αποφυλάκισης της Εύης (που τελικά κέρδισε την ελευθερία της, μετά από απεργία πείνας).»

Σχετικά με το πώς έγινε η επίθεση οι συντάκτες της προκήρυξης υποστηρίζουν ότι «οι σύντροφοι του πυρήνα μας, που ανέλαβαν την εκτέλεση της επίθεσης, αναζήτησαν και εντόπισαν την εισαγγελέα και το σπίτι της. Επειδή έμενε σε πολυκατοικία στην οδό Ιπποκράτους 112 και υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστούν άσχετοι άνθρωποι απ' το στόχο μας, επιλέξαμε να τοποθετήσουμε εκρηκτικό μηχανισμό μέτριας ισχύος με 3kg εκρηκτικής ύλης και διπλό σύστημα χρονοκαθυστέρησης.

» Γνωστοποιούμε στους ανθρώπους, που έχουν την ατυχία να είναι γείτονες δικαστικών, ότι οι δικαστές είναι στόχοι του αντάρτικου πόλης για τις βρώμικες υπηρεσίες που παρέχουν στην εξουσία. Για αυτό να τους απομονώσουν και να τους κάνουν σαφές ότι είναι δακτυλοδεικτούμενοι και ανεπιθύμητοι στη γειτονιά. Οι σύντροφοι που τοποθέτησαν τη βόμβα, αφού επιβιβάστηκαν στο όχημα διαφυγής, πραγματοποίησαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και απομακρύνθηκαν από την περιοχή».

Αναφέρονται επιπλέον και στην επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα λέγοντας ότι «η αριστερή κυβέρνηση, που μέχρι χθες διαδήλωνε κάτω από το σύνθημα 'Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι', τώρα θα τον υποδεχθεί με τιμές. Η φιέστα της εξουσίας θα μετατρέψει την Αθήνα σε μία πόλη υπό στρατιωτική κατοχή, με χιλιάδες μπάτσους στους δρόμους να επιβάλλουν την ισχύ του καθεστώτος.

» Οι αναρχικοί, ως ο μόνος εσωτερικός εχθρός της εξουσίας, μπορούμε να γίνουμε ο καταλύτης της σύγκρουσης και να τους χαλάσουμε τη γιορτή... Μπορούμε να τους επιστρέψουμε ελάχιστη από τη βία που ασκούν καθημερινά πάνω μας... τη βία της οικονομικής κρίσης, των πολέμων στη Μέση Ανατολή, των δολοφονιών στην Παλαιστίνη, του φασισμού στην Ουκρανία, των συγκρούσεων στην Αφρική, των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Όμως η οργάνωση επιθέσεων και συγκρούσεων, κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, δεν θέλουμε να περιοριστεί σε μια περιστασιακή εκτόνωση, περιμένοντας την επόμενη διαδήλωση, την επόμενη απεργία, τον επόμενο πόλεμο... Το σαμποτάζ της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου μπορεί να είναι η αρχή της δημιουργίας ενός οργανωμένου αναρχικού κινήματος, με σκοπό την επίθεση στο εδώ και τώρα και την καταστροφή του κράτους και της εξουσίας.».

Μία ημέρα μετά την επίθεση στην εισαγγελέα η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη με προκήρυξη λέγοντας στο τέλος ότι «σύντομα θα ακολουθήσει ολόκληρη η προκήρυξη, καθώς και η πρότασή μας για το σχέδιο 'Νέμεσις'».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» πίσω από το χτύπημα κατά της Τσατάνη"

Διαχωρισμό των παραπεμπτικών για τις διαγνωστικές εξετάσεις ζητεί ο ΙΣΑ

«Σημαντικά εμπόδια στη συνταγογράφηση απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων, βάζει το υπουργείο Υγείας, μετακυλύοντας το κόστος τους στον ασθενή» σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών(ΙΣΑ).

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι στον μέσο όρο παραπεμπτικού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εξετάσεων που γράφονται για τη συγκεκριμένη πάθηση (ICD-10) ανά ειδικότητα, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός αν αφορά βιοχημικές - αιματολογικές, απεικονιστικές ή άλλης κατηγορίας εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημειώνει ότι με τη χρήση του μέσου όρου υπάρχει πάντα υπέρβαση του 20% σε συγκεκριμένες παθήσεις και κατά συνέπεια αδυναμία αναγραφής συγκεκριμένων εξετάσεων που είναι απόλυτα απαραίτητες για τους ασθενείς και ζητά να υπάρξει διαχωρισμός των παραπεμπτικών, ανάλογα με την κατηγορία των εργαστηριακών εξετάσεων στην οποία υπάγονται.

«Με την υπουργική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα, τίθενται νέα κριτήρια αυστηρά λογιστικά και αριθμητικά, στη συνταγογράφηση των εξετάσεων, παραβλέποντας την επιστημονική τεκμηρίωση και την ανάγκη των ασθενών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο γιατρός δεν μπορεί πλέον να συνταγογραφήσει βασικές εξετάσεις και ο ασθενής θα κληθεί να επιβαρυνθεί το κόστος τους» αναφέρει ο ΙΣΑ, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην οποία υποστηρίζεται ότι με την εν λόγω απόφαση «διακυβεύεται η υγεία των ασθενών και παρεμποδίζεται το ιατρικό έργο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαχωρισμό των παραπεμπτικών για τις διαγνωστικές εξετάσεις ζητεί ο ΙΣΑ"

Εγκυρα τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από αναρμόδιο κατά τόπο συμβολαιογράφο

Έγκυρα είναι τα συμβόλαια τα οποία έχουν συνταχθεί και υπογραφεί από αναρμόδιο, κατά τόπο, συμβολαιογράφο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 3/2016 γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Καραγιάννη.

Η εν λόγω γνωμοδότηση εκδόθηκε μετά από ερώτημα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων προς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σχετικά με το αν είναι άκυρο και χωρίς καμία αποδεικτική ισχύ, συμβόλαιο που συντάχθηκε και υπογράφεται από αναρμόδιο, κατά τόπο, συμβολαιογράφο (άλλης συμβολαιογραφικής περιφέρειας).

Στην γνωμοδότηση αναφέρεται ότι δεν θίγονται τα συμβόλαια αυτά που έχουν υπογραφή από αρμόδιο κατά τόπο συμβολαιογράφο, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τον Συμβολαιογραφικό Κώδικα, δεν φαίνεται, κατ’ αρχάς, να δημιουργεί ακυρότητα του συμβολαιογραφικού εγγράφου η κατάρτισή του από αναρμόδιο κατά τόπο συμβολαιογράφο, αν και τον τελικό λόγο φυσικά έχουν τα δικαστήρια.

Επίσης, ο κ. Καραγιάννης αναφέρει, ότι δεν μπορεί ο νομοθέτης να ήθελε να πλήξει μια μεγάλη κατηγορία «δικαιοπρακτούντων συμβολαιογραφικώς και δη ανυπαιτίων οι οποίοι προδήλως αγνοούσαν την τοπική αρμοδιότητα του συντάξαντος το συμβόλαιο συμβολαιογράφου».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκυρα τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από αναρμόδιο κατά τόπο συμβολαιογράφο"

Σύλληψη τούρκων διακινητών στη Λέσβο

Απόδειξη του θράσους με το οποίο Τούρκοι διακινητές αποβιβάζουν σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί η σύλληψη δυο ατόμων, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, στη Μυτιλήνη, από στελέχη του λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Σήμερα Παρασκευή προσήχθησαν στον ανακριτή με βαρύτατες κατηγορίες.

Οι δυο Τούρκοι ηλικίας 26 και 36 ετών πέρασαν στη Λέσβο την περασμένη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, μεταφέροντες μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Το ίδιο ταξίδι είχαν πραγματοποιήσει και άλλες φορές στο παρελθόν, ενώ λόγω της μεγάλης ταχύτητας που ανέπτυσσαν δεν μπορούσαν εύκολα να εντοπισθούν και στη συνέχεια να συλληφθούν. Αυτή τη φορά, όμως, το σκάφος προσάραξε σε βράχια στην περιοχή Άγιοι Θεόδωροι στα Τσόνια, στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού, οπότε και εγκλωβίσθηκαν στο νησί. Μην μπορώντας να επιστρέψουν στην Τουρκία, μετακινήθηκαν προς τη Μυτιλήνη όπου και έφθασαν την Κυριακή.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη τούρκων διακινητών στη Λέσβο"

Συντάξεις χηρείας: Αναλυτική εγκύκλιος για το τι ισχύει

Εγκύκλιο για τις συντάξεις χηρείας και τι ισχύει γι' αυτές, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Οπως τονίζεται, μέχρι να χορηγηθεί η οριστική σύνταξη, δίνεται στον δικαιούχο ποσό που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη 15 ετών.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α’ 85/2016), με την επεξεργασία και έκδοση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου των ερμηνευτικών εγκύκλιων οδηγιών και των λοιπών – προβλεπόμενων από το εν λόγω νόμο- κανονιστικών πράξεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών και την αποστολή τους στα ασφαλιστικά Ταμεία προς υλοποίηση των ρυθμίσεων του και ειδικότερα των διατάξεων του αρ. 12 για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στα δικαιοδόχα μέλη, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Στις περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω θανάτου (ασφαλισμένου ή συνταξιούχου), που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω αρ. 12 και μέχρι να εκδοθεί από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου (ή η προσωρινή σύνταξη του αρ. 29 του ν. 4387/2016), χορηγείται ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης, όπως αυτή ορίζεται στο αρ. 7 παρ. 6 του ν. 4387/2016.

2.Στην περίπτωση, ωστόσο, που η σύνταξη λόγω θανάτου έλκει το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, χορηγείται το ως άνω ποσό, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά τη μείωση του 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (ή 6% για κάθε έτος), σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του αρ. 7 παρ. 3 του ν. 4387/2016.

Ανάλογα εφαρμόζεται ο ως άνω κανόνας και στις συντάξεις λόγω θανάτου που έλκουν το δικαίωμα από συντάξεις αναπηρίας, για τις οποίες λόγω του ποσοστού αναπηρίας δεν καταβαλλόταν πλήρες ποσό, εφόσον προβλεπόταν σχετική μείωση του πλήρους ποσού από τις οικείες γενικές ή καταστατικές διατάξεις.

Παραδείγματα:

α. συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω γήρατος με μειωμένη κατά 30% σύνταξη (λόγω συνταξιοδότησης κατά 5 έτη νωρίτερα από το αντίστοιχο πλήρες όριο ηλικίας συνταξιοδότησης): η σύνταξη λόγω θανάτου είναι 345,6- (345,6Χ30%)= 241,92 ευρώ

β. συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 80%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου , σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ

γ. συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 70%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 Χ 75%=259,2 ευρώ

δ. συνταξιούχος αναπηρίας του ΟΑΕΕ με ποσοστό αναπηρίας 67%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ.

3. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τον ΟΓΑ, για τον οποίο το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται κατά τα διαλαμβανόμενα σε σχετικό έγγραφό μας προς τον Οργανισμό.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις χηρείας: Αναλυτική εγκύκλιος για το τι ισχύει"

Περνούν αρμοδιότητες της ΕΥΠ στον κ. Νίκο Παππά; Το παρασκήνιο της απόφασης

Άγνωστο παραμένει για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το πότε θα μεταφερθεί η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στις 4 Νοεμβρίου 2016.
Η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων ανήκει μέχρι σήμερα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για μία ευαίσθητη υπηρεσία που ασχολείται με την αντιμετώπιση ηλεκτρονικών απειλών που μπορούν να βάλλουν κατά της εθνικής ασφάλειας. Από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι σοβαρές υποκλοπές. Το προσωπικό της είναι εξειδικευμένο στην πληροφορική και φέρει σε πέρας άκρως απόρρητες αποστολές.
Τον περασμένο Μάιο, όπως έγραψε την Τετάρτη η «Καθημερινή», η κυβέρνηση πέρασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο το CERT  περνούσε στις αρμοδιότητες της υπό σύσταση τότε Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. Στην πράξη, ωστόσο, το CERT δεν μεταφέρθηκε ποτέ στη Γενική Γραμματεία και παρέμεινε στην ΕΥΠ. Ενδεχομένως από τότε η κυβέρνηση να είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της τη δημιουργία υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, στο οποίο σκόπευε να εκχωρήσει τελικά το CERT, όπως έκανε με το Προεδρικό Διάταγμα της 4ης Νοεμβρίου 2016. Όπως γράφει το συγκεκριμένο διάταγμα, όλες οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής (άρα και το CERT) μεταφέρονται στο νέο υπουργείο.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στη Huff Post Greece χθες ότι «η ηγεσία στη λεωφόρο Κατεχάκη δεν γνωρίζει το αν και το πότε το CERT θα περάσει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει η υποδομή, δεν ξέρουμε αν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός. Λογικά θα εφαρμοστεί αυτό που γράφουν τα Προεδρικά Διατάγματα. Το σίγουρο είναι ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει το Μαξίμου και όχι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Συνήθως τόσο ευαίσθητες υπηρεσίες στελεχώνονται από μυστικούς πράκτορες. Δεν ξέρω πόσο θα δουλέψει το σχέδιο εκτός ΕΥΠ. Σε κάθε περίπτωση αυτή η διαδικασία της μεταφοράς θα διαρκέσει μήνες».
Ήδη πολιτικοί κύκλοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις απέναντι στη μεταφορά του CERT εκτός ΕΥΠ, καθώς αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για μία προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού κ. Νίκου Παππά να συγκεντρώσει «υπερεξουσίες». Στον αντίποδα  η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι με τη μεταφορά αυτή το CERT θα μπορεί να συνεργάζεται πολύ καλύτερα με τους συναρμόδιους φορείς, χωρίς να δημιουργεί εμπόδια η μυστικότητα των στελεχών.
  • HuffPost Greece
  • HuffPost Greece
  • HuffPost Greece
  • HuffPost Greece
ΝΔ: Απαράδεκτη η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΕΥΠ στον Νίκο Παππά
Για προσπάθεια του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, να πάρει στα χέρια τμήμα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.
«Ο υπουργός που επεδίωξε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και κατονομάστηκε ως χρηματοδότης σάιτ που υπηρετούσε την κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, πάει να πάρει στα χέρια του τμήμα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Όχι ως πολιτικός προϊστάμενος, αλλά ως άμεσος διαχειριστής τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ΝΔ δηλώνει την «απόλυτη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη μεθόδευση της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου - Παππά, που προσθέτει μια ακόμα σκιά στο πώς λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας πρέπει να παραμείνουν στην Ε.Υ.Π., η οποία οφείλει να έχει αυστηρά υπηρεσιακή λειτουργία». 
«Το υπουργείο που δημιουργήθηκε για χάρη του κ. Παππά, θα έπρεπε να ασχολείται με την κοινωνία της πληροφορίας και τις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι να αποτελέσει εργαλείο για κάθε λογής μεθοδεύσεις». 
huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Περνούν αρμοδιότητες της ΕΥΠ στον κ. Νίκο Παππά; Το παρασκήνιο της απόφασης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news