facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Κατατέθηκε η μήνυση της ΠΟΕΔΗΝ κατά της διοίκησης του ΕΚΑΒ

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες σε βάρος του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, οι οποίοι, όπως αναφέρει, «με πράξεις και παραλείψεις θέτουν κατ’ εξακολούθηση σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών».

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «διαχειριστική ανεπάρκεια» των στελεχών του ΕΚΑΒ και καταθέτει 18 συγκεκριμένα περιστατικά όπου «κινδύνεψε η ζωή ασθενών ή έχασαν τη ζωή τους επειδή το ΕΚΑΒ δεν διασφάλισε την έγκαιρη διακομιδή τους σε Υγειονομική Μονάδα».

Επίσης, κατηγορεί τη διοίκηση του ΕΚΑΒ ότι δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες επαναπροκήρυξης διαγωνισμού για την προμήθεια 96 ασθενοφόρων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και αναφέρει ότι «περίπου τα μισά ασθενοφόρα από τα διαθέσιμα στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, είναι ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών» και δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την επισκευή τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στα παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία λειτουργούν όπως επισημαίνει ως «ταξί-ασθενοφόρα, υποχρεώνοντας τους ασθενείς να καταβάλλουν κόμιστρο» . Επικαλείται, μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας που έχει αποσταλεί προς τον υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, και στην οποία ενώ περιγράφεται «η παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων» , ουδέν μέτρο έχει ληφθεί προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες διακομιδές.

Διακομιδές με μεταφορικά μέσα του… περασμένου αιώνα

Στη μηνυτήρια αναφορά της η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει 18 συγκεκριμένα περιστατικά όπου «κινδύνεψε η ζωή ασθενών ή έχασαν τη ζωή τους επειδή το ΕΚΑΒ δεν διασφάλισε την έγκαιρη διακομιδή τους σε Υγειονομική Μονάδα». Αντιθέτως χρησιμοποιήθηκαν, όπως αναφέρεται στην αναφορά, ιδιωτικά Ι.Χ., αγροτικά, μπουλντόζες κ.α. για να παρασχεθούν εγκαίρως οι προνοσοκομειακές βοήθειες στους ασθενείς.

«Καταθέτουμε μια σειρά από περιστατικά που υπέπεσαν στην αντίληψή μας ή έχουν δημοσιευθεί στο περιφερειακό τύπο που έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν από την κατάσταση του ΕΚΑΒ. Ζητάμε την διερεύνηση ποινικών ευθυνών στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ και εάν υπάρχουν την απόδοσή τους» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ

Δεν διαθέτει ασθενοφόρο όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Στην περιοχή σημειώθηκε πρόσφατα τραγικό εργατικό ατύχημα, όταν αλλοδαπός εργάτης έπεσε στη δεξαμενή ενός ελαιοτριβείου από τις αναθυμιάσεις. Στην προσπάθειά του να τον βοηθήσει ο ιδιοκτήτης έπεσε και εκείνος στη δεξαμενή. Το ίδιο συνέβη και στους δύο γιους του ιδιοκτήτη. Η γυναίκα του ιδιοκτήτη κάλεσε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, αλλά αυτό που μπόρεσε να γίνει, με μεγάλη καθυστέρηση, ήταν να ενεργοποιηθεί ο διασώστης της πρωινής βάρδιας. Όμως η καθυστέρηση (1,5 ώρα) στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ο αλλοδαπός εργάτης και ο ιδιοκτήτης.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ

Χωρίς ασθενοφόρο βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου τον τελευταίο μήνα. Πρόσφατα ζητήθηκε όχημα για διακομιδή καρδιολογικού περιστατικού αλλά δεν υπήρχε ασθενοφόρο στη βάρδια. Ο ασθενής διακομίστηκε με ιδιωτικό όχημα στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στη συνέχει κλήθηκε ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Βόλου προκειμένου να διακομισθεί στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο ασθενής, 58 ετών, πέθανε στο Νοσοκομείο του Βόλου.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ

Έγινε διακομιδή, όπως στην ταινία του Μαυρογιαλούρου, μέσα από βουνά και λαγκάδια. Μέσα Σεπτέμβρη 2016 από το χωριό Κέδρα Ευρυτανίας. Γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, διεκομίσθη στην αρχή με ιδιωτικό αυτοκίνητο, συνέχισε μέσα στο κουβά μπουλντόζας (κλειστός ο δρόμος στο χωριό Περδικάκι) και μετά από οδύσσεια 10 ωρών έφθασε στο Κ.Υ. Χαλκιοπούλου.

ΠΑΡΓΑ

Τείνει να γίνει ο κανόνας – και όχι η εξαίρεση- η διακομιδή των ασθενών με Ι.Χ. λόγω έλλειψης Ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας και έλλειψης Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή. Το Κ.Υ. Πάργας λειτουργεί τη μία ημέρα σε 24ωρη βάση και την επόμενη μέρα μόνο έως το μεσημέρι. Εάν υπάρξει επείγον περιστατικό, τροχαίο ατύχημα απόγευμα – νύκτα τη μέρα που είναι κλειστό το Κέντρο Υγείας καλείται το ΕΚΑΒ από την Πρέβεζα ή την Ηγουμενίτσα. Η μία ώρα καθυστέρηση για την παραλαβή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι της Πάργας όταν δίκυκλη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε 18χρονος, συγκρούστηκε με ποδήλατο που οδηγούσε 8χρονος. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε ο σοβαρός τραυματισμός του 8χρονου. Δεν υπήρχε όμως ασθενοφόρο στη βάρδια. Εάν καλούνταν ΕΚΑΒ, θα ερχόταν από την Πρέβεζα (1 ώρα απόσταση) ή από την Ηγουμενίτσα (40 λεπτά απόσταση) για την παραλαβή του τραυματισμένου παιδιού. Το παιδάκι μεταφέρθηκε με το αυτοκίνητο του πατέρα του στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου και του παρασχέθηκαν οι βοήθειες.
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 48χρονη υπέστη τροχαίο με μοτοσυκλέτα σε δρόμο της Πάργας. Από την πτώση έπαθε κατάγματα. Το Κέντρο Υγείας δεν διέθετε ασθενοφόρο στη βάρδια. Το ΕΚΑΒ θα αργούσε τουλάχιστον μια ώρα για να την παραλάβει. Μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. από το δρόμο με τη βοήθεια διασώστη του ΕΚΑΒ, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας κι ευτυχώς για την τραυματία την ημέρα εκείνη το Κέντρο Υγείας ήταν ανοικτό. Μετά τις πρώτες βοήθειες με Ι.Χ. αυτοκίνητο μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Τι θα συνέβαινε όμως αν είχε τραυματιστεί σε ημέρα που δεν λειτουργεί το Κέντρο Υγείας; διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.
Πριν 20 ημέρες τις βραδινές ώρες ένας 47χρονος υπέστη έμφραγμα στο σπίτι του στην Πάργα. Οι συγγενείς του τον μετέφεραν στο Κ.Υ. το οποίο βρήκαν κλειστό. Για καλή του τύχη καρδιολόγος από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα βρισκόταν στην περιοχή σε εξοχική κατοικία. Κλήθηκε και έδωσε τις πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια τον συνόδεψε με Ι.Χ. σε εφημερεύον Νοσοκομείο στα Ιωάννινα όπου νοσηλεύτηκε επί ημέρες.

ΒΟΛΟΣ

Ένα ακόμη περιστατικό που έγινε τον τελευταίο μήνα κατέδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία κάλυψης και παροχής άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας, τόσο από το ΕΚΑΒ όσο και από τα Κ.Υ. του Νομού Μαγνησίας. Με καθυστέρηση μισής ώρας ανταποκρίθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην ακτή Αναύρου (λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Νοσοκομείο του Βόλου), για να μεταφέρει 60χρονη. Τα τέσσερα ασθενοφόρα της βάρδιας ήταν απασχολημένα. Τα δύο μετέφεραν ασθενείς για εξετάσεις σε Νοσοκομεία άλλων πόλεων, το ένα επείγον περιστατικό εκτός Βόλου, ενώ το τελευταίο εντός της πόλης του Βόλου έπρεπε να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πέντε περιστατικά!

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΖΩΝΙΑΝΑ

Μητέρα και κόρη 2 ετών εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα. Δεν κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά και αν καλούνταν δεν θα ανταποκρινόταν διότι δεν υπήρχε στη βάρδια. Ακολούθησε αγώνας δρόμου με ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο του τροχαίου, να μεταφέρουν το 2χρονο κοριτσάκι και τη μητέρα του στο Κ.Υ. Ανωγείων. Το κοριτσάκι ήταν ήδη νεκρό, όταν έφτασε στο Κ.Υ. Ανωγείων. Εάν όμως χρειαζόταν να μεταφερθεί επειγόντως σε Νοσοκομείο, όπως τελικά χρειάστηκε η μητέρα του, έπρεπε να κληθεί ασθενοφόρο από το Ηράκλειο (40 λεπτά). Έτσι και αλλιώς ήταν καταδικασμένο. Η μητέρα τραυματισμένη στο Κέντρο Υγείας περίμενε ασθενοφόρο από το Ηράκλειο (40 λεπτά), καθώς στον Τομέα ΕΚΑΒ Ανωγείων δεν υπήρχε βάρδια. Έχουν απομείνει μόνο 5 διασώστες και χρειάζονται τουλάχιστον 10 για να υπάρχει κάλυψη σε 24ωρη βάση.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Στον Τομέα ΕΚΑΒ Σητείας έχουν απομείνει 6 Διασώστες/ Πληρώματα Ασθενοφόρων. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ΕΚΑΒ. Καλείται Ασθενοφόρο από Ιεράπετρα ή Άγιο Νικόλαο που για να φτάσει στα χωριά της Σητείας καθυστερεί 1,5 ώρα.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Πρόσφατα στον νομό Χανίων έγιναν μεγαλοπρεπή εγκαίνια από τον Αναπληρωτή Υπουργό κο Πολάκη, Τομέα ΕΚΑΒ στον Καβρό-Αποκόρωνα. Ξέχασε όμως ο Πολάκης ότι οι τομείς του ΕΚΑΒ πρέπει να στελεχώνονται με Διασώστες/ Πληρώματα Ασθενοφόρων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Στον τομέα που εγκαινίασε ο κος Πολάκης δεν υπάρχει κανένας Διασώστης. Οι διακομιδές γίνονται με ασθενοφόρο που καλείται είτε από τα Χανιά (40 λεπτά), είτε από το Ρέθυμνο (40 λεπτά).

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε μια ακόμη Βάση του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Τυρνάβου με έναν Διασώστη και κανένα Ασθενοφόρο. Το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων δεν έχει διαθέσιμο Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ειδοποιούνται Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από την πόλη της Λάρισας, ακόμη και τις πρωινές ώρες, για διακομιδή ασθενών. Τα Κέντρα Υγείας αρνούνται να παραχωρήσουν Ασθενοφόρα στη βάση του ΕΚΑΒ σε ώρες που είναι ακινητοποιημένα, επειδή δεν ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ασθενοφόρων (ανήκουν στα Κέντρα Υγείας και όχι στο ΕΚΑΒ).

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Πρόσφατα έγινε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή Σκεπαστό Καλαβρύτων. Ο τραυματίας παρέμενε μισή ώρα στην άσφαλτο καθώς δεν υπήρχε απογευματινή βάρδια στον Τομέα ΕΚΑΒ Καλαβρύτων. Κλήθηκε το κοντινότερο ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Κλειτορίας. Διερχόμενος διασώστης του ΕΚΑΒ, εκτός υπηρεσίας, έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο-Κ.Υ. Καλαβρύτων και στην συνέχεια στο Νοσοκομείο του Ρίο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Στη Σκιάθο το Κ.Υ. δεν διαθέτει πληρώματα Ασθενοφόρων. Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου υπάλληλος του Δήμου Σκιάθου χωρίς καμία εκπαίδευση σε διακομιδές επιστρατεύτηκε να μεταφέρει ασθενή, επείγον περιστατικό που έχρηζε διακομιδής σε μεγάλο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (μαρτυρία Ιατρού Κ.Υ.).

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ

Το Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας έπιασε φωτιά 23 Ιανουαρίου 2015 ενώ μετέφερε Ασθενή, τον οποίο με κίνδυνο της ζωής του απεγκλώβισε ο ίδιος οδηγός του Ασθενοφόρου. Από τότε έως σήμερα 1,5 χρόνο μετά το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας δεν διαθέτει ασθενοφόρο.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ασθενοφόρο εκτελούσε την περασμένο μήνα διακομιδή έκτακτου περιστατικού από το Νοσοκομείο Καλαμάτας σε Νοσοκομείο Αθηνών. Έσκασε το λάστιχο λόγω φθοράς (δεν είχε βρεθεί δωρεά, γιατί μόνο έτσι αλλάζουν τα λάστιχα των Ασθενοφόρων) και έμεινε στο δρόμο. Κλήθηκε άλλο Ασθενοφόρο και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ευτυχώς ήταν τυχερός ο διακομιζόμενος Ασθενής.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ

Πρόσφατα εκδήλωσε βλάβη το μοναδικό Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας, κατά τη διάρκεια διακομιδής Ασθενούς από το Κέντρο Υγείας, στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Κλήθηκε άλλο Ασθενοφόρο από το Τομέα ΕΚΑΒ Τρίπολης. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή (πάνω από μία ώρα). Εάν ο διακομιζόμενος ήταν άκρως επείγον περιστατικό πιθανότατα δεν θα ζούσε.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνέβη θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα έξω από το hotspot στις 16/10/2016. Όταν το ΕΚΑΒ πήγε να παραλάβει τους τραυματίες, οι διασώστες δέχθηκαν επίθεση από παρισταμένους και μεταφέρθηκαν με τραύματα στο Νοσοκομείο.

ΑΤΤΙΚΗ

Το Σάββατο 15/10/2016, ασθενοφόρο στην Αττική κατά τη διάρκεια της βάρδιας, είχε πρόβλημα με τα φθαρμένα ελαστικά, τα οποία δεν αντικαταστάθηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων. Διέκοψε τη βάρδιά του και κλείστηκε στο Συνεργείο του ΕΚΑΒ. Το αποτέλεσμα ήταν εκείνη την ημέρα η περιοχή κάλυψης να μείνει χωρίς ασθενοφόρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε η μήνυση της ΠΟΕΔΗΝ κατά της διοίκησης του ΕΚΑΒ"

Αυτό είναι το νέο σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας

Mια από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει η νέα σύνθεση του οικονομικού επιτελείου αποτελεί και το ύψος των τελών κυκλοφορίας που θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για το 2017.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η νέα υφυπουργός, αρμόδια για τα φορολογικά έσοδα, Κατερίνα Παπανάτσιου θα εξετάσουν τις τελικές εισηγήσεις για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας μέσα στην εβδομάδα.

Οι αλλαγές που θα γίνουν τελικά θα είναι περιορισμένες και θα επικεντρωθούν οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας. Ο στόχος είναι να αρθεί η ακινησία των οχημάτων αυτών και να αυξηθούν τα έσοδα της φορολόγησης.

Το τελικό σενάριο που αναμένεται να εξετάσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

- Μείωση των ετήσιων τελών για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στους ελληνικούς δρόμους έως και την 31-12-2005 και είναι άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών. Η μείωση θα είναι της τάξης του 10% έως 20%.

- Αύξηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2006 έως και τον Οκτώβριο του 2008 και είναι άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών. Από την αύξηση των τελών σε αυτήν την κατηγορία οχημάτων αναμένεται να υπερκαλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος για την μείωση των τελών στην κατηγορία των οχημάτων υψηλού κυβισμού και ηλικίας άνω των 10 ετών.

- Διατήρηση του υπολογισμού των τελών με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους για τα οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, αλλά με αύξηση των τελών για τα οχήματα που εκπέμπουν αυξημένους ρύπους (π.χ. άνω των 180 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα).

Τα ειδοποιητήρια με τα νέα τέλη αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet έως την ερχόμενη Κυριακή και θα πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του 2016. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών του οχήματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το νέο σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας"

Πωλητήριο βάζει η Κύπρος στη Cyta Hellas

Ο κύβος ερρίφθη για το μέλλον της θυγατρικής της Cyta στην Ελλάδα. Το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να πωλήσει στην ολότητά τους τις μετοχές της Cyta Hellas.

Οπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «χωρίς επηρεασμό των διατάξεων σε σχέση με τη μέθοδο, έκταση και διαδικασία της αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, αναφορικά με τη Cyta Ελλάς Τηλεπικοινωνιακή Ανώνυμος Εταιρεία, η οποία είναι θυγατρική εταιρεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, η αποκρατικοποίησή της θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο πώλησης του 100% των μετοχών της Εταιρείας, σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με τη διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμού υποβολής ενδιαφέροντος και προσφορών από επενδυτές».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των άλλων περιουσιακών στοιχείων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ή και της ίδιας της Αρχής.

Πρόσθετα, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, το πιθανότερο είναι πως θα προσληφθούν νέοι σύμβουλοι από τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων, αφού οι αρχικοί σχεδιασμοί για την αποκρατικοποίηση της Cyta δεν περιελάμβαναν ξεχωριστή πώληση της θυγατρικής στην Ελλάδα.

Το θέμα Cyta Hellas είχε απασχολήσει εκτενώς τους προηγουμένως μήνες και είχαν γίνει συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τις συντεχνίες αλλά και τη διοίκηση του οργανισμού. Ο ΥΠΟΙΚ είχε ζητήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει το όλο θέμα το οποίο κρίνεται επείγον και να καταλήξει σε τελικές αποφάσεις για τη θυγατρική.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πωλητήριο βάζει η Κύπρος στη Cyta Hellas"

Μπροστά με 15 μονάδες η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του Σκάι. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 15% του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα η διαφορά ήταν στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% , η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5% , ενώ στη Βουλή μπαίνουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η έρευνα δείχνει ποσοστό 64% στην παράσταση νίκης για τη ΝΔ και μόνο 12,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με 37% και αυξανόμενη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενη μήνα, προηγείται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση ποιός είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσστό 20,5%, ενώ «Κανένας» απαντά το 39% των πολιτών. Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 75% αρνητικές γνώμες στη δημοτικότητα των πολιτικών, έναντι 61% του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναδεικνύεται και ο πολιτικός που συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες, φθάνοντας το 31.5%

Η έρευνα έγινε στις 3 και 4 Νοεμβρίου και δεν περιλαμβάνει καθόλου αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης: Το 87% των πολιτών πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Μόνο το 7,5% δηλώνει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Το 89% των πολιτών δηλώνει μη ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης και μόλις 6,5% δηλώνει ικανοποίηση.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σε ποσοστό 79% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι και μόλις το 13,5% δηλώνει ικανοποίηση.

Η δημοσκόπηση του Οκτωβρίου
Σημειώνεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είχε φθάσει στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο και τότε είχε καταγραφεί άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο κόμματα σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Σεπτεμβρίου. Τότε η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν 10%: 27,5% για τη ΝΔ, έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην παράσταση νίκης η δημοσκόπηση του Οκτωβρίου κατέγραφε ότι το 62% θεωρούσε ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείτο του Αλέξη Τσίπρα με 30,5% έναντι 17% του πρωθυπουργού, στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπροστά με 15 μονάδες η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Ετοιμοι να τραβήξουν ξανά χειρόφρενο στα λεωφορεία οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ

Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ και οι οριστικές αποφάσεις, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, θα ληφθούν σε συνεδρίασή τους η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου τους, Δημήτρης Τσερμενίδης, υπογραμμίζοντας ότι "στις 12/11 κλείνουν πάλι δύο μήνες απλήρωτοι".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσερμενίδης επισήμανε: "Δεν μας απασχολεί το πρόσωπο, αλλά οι πολιτικές που ακολουθούνται", ενώ μιλώντας με μεγαλύτερη σαφήνεια είπε ότι μάλλον είναι θετικό το γεγονός ότι παραμένει στη θέση του και μετά τον ανασχηματισμό ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, αφού όπως διευκρίνισε "ξέρει το ζήτημα του ΟΑΣΘ και δεν θα απαιτηθεί χρόνος που δεν υπάρχει για τον οργανισμό, προκειμένου να ενημερωθεί".

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στις 12 Οκτωβρίου απέστειλε νέα επιστολή στον υπουργό προκειμένου να οριστεί νέα συνάντησή τους, ώστε να συζητηθεί λεπτομερειακά και οριστικά το θέμα του ΟΑΣΘ, αφού, όπως σημείωσε, με ημίμετρα δεν λύνεται το πρόβλημα. "Πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε διεξοδικά, να καταλήξουμε κάπου, γιατί οι 2.300 απασχολούμενοι στον οργανισμό δεν γίνεται να ζουν με την αβεβαιότητα", ανέφερε.

Επιπλέον, ο ίδιος, ως μετέχων και στο διοικητικό συμβουλίου του ΟΑΣΘ, υπογράμμισε ότι οικονομικοί ελεγκτές το τελευταίο πεντάμηνο πραγματοποιούν ελέγχους στα βιβλία του οργανισμού, για τις χρήσεις από το 2012 ως και σήμερα και πρόσθεσε: "Είναι χαρά μας να μας ελέγχουν. Ας έρχονται όποτε θέλουν να ελέγξουν ότι θέλουν".

Υπενθυμίζεται, ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ, έχει επανειλλημένα δηλώσει ότι έχει έτοιμες προτάσεις για την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμοι να τραβήξουν ξανά χειρόφρενο στα λεωφορεία οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ"

Μοσκοβισί: Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα έως το τέλος του χρόνου [Βίντεο]

Επίσκεψη στην Αθήνα πριν το τέλος του Νοεμβρίου που θα συμβάλει στην «επιτυχία» των συζητήσεων, ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την είσοδό του στο σημερινό Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα σύσταση της κυβέρνησης, ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέμεινε στη θέση του υπουργού Οικονομικών και τον χαρακτήρισε «αξιόπιστο» και «θετικό» συνομιλητή. Επιπλέον, ανέφερε πως στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τα νέα μέλη της κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία των συνομιλιών για την Ελλάδα μετά την πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.



«Υπάρχει σημαντική πρόοδος η οποία δημιουργεί ενθαρρυντικό κλίμα» για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανέφερε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να καταλήξει σε μια «συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου, που θα περιλαμβάνει εκτός από τη δεύτερη αξιολόγηση και τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Τώρα που οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είναι σημαντικό να τις αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας», υπογράμμισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου υπάρχει η δέσμευση των εταίρων για συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που όπως είπε μπορεί να γίνει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

«Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι ήδη υπό εφαρμογή, την ανάκαμψη που δρομολογείται και το χρέος. Ελπίζω πως όλα αυτά θα συζητηθούν πριν το τέλος του έτους», κατέληξε ο ίδιος.

Ντάισελμπλουμ: Αναγκαία η σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα

Την ανάγκη να επιτευχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόοδος σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του χρόνου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να απαντήσει αν είναι εφικτό να υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. «Σήμερα θα ακούσουμε από τους εκπροσώπους των θεσμών την πρόοδο που έχει σημειωθεί με τις συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και μετά ίσως μπορέσω να σας απαντήσω αν θα είμαστε έτοιμοι ως τις 5 Δεκεμβρίου», απάντησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.



«Είναι σημαντικό να σημειωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις, αλλά και στα δημοσιονομικά τις επόμενες χρονιές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και προσέθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ πριν το τέλος του έτους. «Αυτό είχαν υποσχεθεί το Μάιο. Είχαν πει ότι θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εφόσον είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», προσέθεσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την προοπτική λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος πριν από το τέλος του έτους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί σήμερα η έκτασή τους. Όπως είπε, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει συμβεί ως το δεύτερο εξάμηνο του 2018, που λήγει το πρόγραμμα, με μεγέθη όπως η οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, αλλά και τι δεσμεύσεις θα έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Ντομπρόβσκις: Σε σωστή τροχιά η Ελλάδα

Ο Β. Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ικανοποίησή του όσον φορά τις επιδόσεις της Ελλάδας στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων το 2016 «Στη σωστή τροχιά» βρίσκονται οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ικανοποίησή του όσον φορά τις επιδόσεις της Ελλάδας στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων το 2016. Σημείωσε, επίσης, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ το 2017 φαίνεται πραγματοποιήσιμος.



tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα έως το τέλος του χρόνου [Βίντεο]"

Κυπριακό: Λύση μέσα στο 2016 και δημοψήφισμα το 2017 «βλέπει» ο Ακιντζί

Με πολλές ελπίδες και εύλογη ανησυχία για «τυχόν ατύχημα» ξεκίνησαν σήμερα στο θέρετρο Mont Pelerin της Ελβετίας οι εντατικές συνομιλίες του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη  με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται η εδαφική πτυχή του Κυπριακού την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντική, αφού αφορά την επιστροφή εδαφών που καταλήφθηκαν το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα και κατέχονται για 42 χρόνια.

Οι δύο ηγέτες αρχικώς θα συζητήσουν κριτήρια, τα οποία θα περιλαμβάνουν το ποσοστό του εδάφους που θα επιστραφεί στην βάση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση μετά τη λύση του Κυπριακού. Μεταξύ των κριτηρίων θα είναι οι περιοχές ειδικού θρησκευτικού ενδιαφέροντος για τις δύο κοινότητες αλλά και ιστορικών δεσμών λόγω της ύπαρξης μνημείων κλπ.

Η κωμόπολη της Μόρφου θα αποτελέσει ένα από τα σημεία που θα δώσουν το στίγμα των προθέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να αποδοθεί στους νόμιμους ελληνοκύπριους κατοίκους της. Επίσης η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και τα χωριά της περιοχής Καρπασίας είναι εδάφη που η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρούν ότι πρέπει να αποδοθούν. (Η Αμμόχωστος με την πρώτη μέρα της εφαρμογής της συμφωνίας και η Καρπασία ως περιοχή ειδικού καθεστώτος εντός των εδαφών του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου). Επίσης κριτήριο ειδικής βαρύτητας είναι και η έκταση της ακτογραμμής που θα διαθέτει το κάθε συνιστών κρατίδιο.

Αν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων τότε αναμένεται να κατατεθούν χάρτες ώστε να γίνει διαπραγμάτευση επί συγκεκριμένων εδαφών που θα επιστραφούν.

Ακιντζί: Στόχος όλων μας λύση πριν βγει το 2016!

Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όλα τα κεφάλαια στο Κυπριακό συνδέονται μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να συνδέσει μόνο το περιουσιακό με το εδαφικό. Πρόσθεσε πως δεν γίνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά όταν της συμφέρει να συνδέει τη διοίκηση με το εδαφικό και όταν δεν της συμφέρει να μην το συνδέει. Για τις εγγυήσεις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως αν δεν δούμε όπως το 1963 να διαλύεται το συνεταιρικό κράτος μέσα σε τρία χρόνια ή δεν γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση τότε μπορούν στο μέλλον να υπάρξουν πολύ διαφορετικά πράγματα. «Αλλά από την πρώτη μέρα δεν θα είμαστε σε εκείνο το σημείο», ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη ότι το σημείο που ήρθαμε πλέον δεν είναι το σημείο «είμαι ένα βήμα μπροστά» αλλά βρίσκονται στο σημείο που πρέπει να κάνουμε τα βήματα μαζί.
Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στο NTV, είπε πως ελπίζει ότι δεν θα συμβεί αυτό που είχε γίνει στην Νέα Υόρκη που στην Κύπρο είχαν κοινή αντίληψη οι δύο πλευρές και εκεί δεν είχαν. Επανέλαβε ότι «πρότεινα όπως στο Mont Pelerin αρμόδιοι από την Ελλάδα και την Τουρκία συζητούσαν ταυτόχρονα το θέμα των εγγυήσεων αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχτηκε».
Εδώ είχαμε μια κοινή αντίληψη αλλά εκεί δεν υπήρξε δυστυχώς

«Την άποψη αυτή υιοθέτησε και ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά η Ελλάδα δεν αποδέχτηκε», ανέφερε ο κ. Ακιντζί. Όπως είπε συμφώνησαν να πάνε στην Ελβετία για μια εργασία πέντε ημερών. «Την πρώτη δεύτερη μέρα θα συζητήσουμε εντατικά τα τέσσερα κεφάλαια που διαπραγματευτήκαμε στην Κύπρο και υπήρξε καλή πρόοδος. Υπάρχουν θέματα στα οποία δεν αποφασίσαμε σε αυτά τα κεφάλαια. Μετά θα κάνουμε διαπραγμάτευση για τα κριτήρια του εδαφικού. Εάν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια θα φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο θα συζητήσουμε τον χάρτη. Όταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο θα κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Πρώτον ενώ θα αρχίσουμε να συζητούμε τον χάρτη, να ορίσουμε διασφαλίσουμε τον ορισμό ημερομηνίας για την πενταμερή συνάντηση. Αυτή η ημερομηνία πρέπει να είναι μια ημερομηνία σύντομα επειδή ο στόχος όλων μας είναι η λύση πριν βγει το 2016. Αν σκεφτούμε ότι θα είναι Χριστούγεννα μπροστά και λογαριάσουμε ότι μετά τις 15 Δεκεμβρίου είναι νεκρή περίοδος ας κάνουμε αυτή την πενταμερή τον Νοέμβριο ή τις πρώτες δύο βδομάδες του Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το θετικό σενάριο, εάν όλα πάνε καλά. Θα δούμε όλες τις παραμέτρους της πολιτικής λύσης και θα μείνει μόνο η συμπλήρωση του περιεχομένου της λύσης, κάτι που μπορεί να γίνει το 2017. Θα ετοιμαστεί το σύνταγμα, οι ομοσπονδιακοί νόμοι, θα γίνει προγραμματισμός για το πώς θα μπουν σε εφαρμογή κάποια τεχνικά ζητήματα. Στη συνέχεια δίνοντας αρκετό χρονικό διάστημα στις δύο κοινότητες μας για να το αποδεχτούν και να αντιληφθούν καλύτερα αυτή τη συμφωνία μπορεί να διασφαλιστεί η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στα μέσα του 2017. Αυτό αν όλα πάνε καλά. Αλλά αν όλα δεν πάνε καλά και υπάρξει μια συμπεριφορά την οποία δεν συμφωνήσαμε τότε θα έχουμε ένα ατύχημα από την αρχή, κάτι που δεν το ευχόμαστε».

Η διεθνής διάσκεψη


Αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία ή επιτύχουν σημαντική πρόοδο στο εδαφικό, τότε ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στην επόμενη φάση στην οποία θα μπουν στο τραπέζι τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι μέσα στο Νοέμβριο θα πρέπει να συγκληθεί πενταμερής διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητας και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα- Τουρκία – Βρετανία). Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι μια τέτοια διάσκεψη δεν μπορεί να συγκληθεί αν δεν κλείσουν με πλήρη συμφωνία τα υπόλοιπα θέματα με βασικό το εδαφικό που συνδέεται ευθέως και με το θέμα των περιουσιών. Εκφράζει επίσης κάθετη διαφωνία με την σύγκληση πενταμερούς και κάνει λόγο για πολυμερή διάσκεψη θεωρώντας πως τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει να συζητηθούν στην παρουσία των δύο κοινοτήτων, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις θεωρούν πως σε αυτή την πολυμερή διάσκεψη, πέραν των δύο κοινοτήτων της Κύπρου θα πρέπει να λάβει μέρος και η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος που συνταγματικά εκπροσωπεί τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους.

Αρχή με εκκρεμότητες

Σήμερα οι δύο ηγέτες Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες ασχολήθηκαν με τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης των τεσσάρων κεφαλαίων που είχαν συζητηθεί στη Κύπρο, με στόχο να τα «κλείσουν» καθώς μένουν λίγες διαφορές που μπορούν να γεφυρωθούν σχετικώς εύκολα. Τα τέσσερα κεφάλαια είναι: Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός εξουσίας, ΕΕ και Οικονομία. Το περιουσιακό το οποίο έχει συζητηθεί εκ των πραγμάτων για αν κλείσει χρειάζεται συμφωνία στο εδαφικό καθώς είναι δυο θέματα που συνδέονται άμεσα.  Το πρωί μετά την εναρκτήρια δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έγινε μια κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε για περίπου μισή ώρα αναφερόμενος και στην προσωπική του εμπλοκή στις συνομιλίες που είχαν γίνει στο παρελθόν  στη Γενεύη και το Green Tree των ΗΠΑ. Η εκτενής αναφορά του Μπαν Γκι Μουν άγγιξε και ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση της πιθανής λύσης από την πρώτη μέρα καθώς και την οικονομική πτυχή του προβλήματος.

Πηγές και από τις δύο πλευρές χαρακτήρισαν αντικειμενική την παρουσίαση που έκανε ο κ. Μουν.

Μετά τον ΓΓ του ΟΗΕ κατέθεσαν τις θέσεις του οι δύο ηγέτες. Και οι δύο κινήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο με την ανάδειξη του οράματός τους για μια ενωμένη Κύπρο, ο καθένας ωστόσο εστίασε σε ζητήματα που ιεραρχεί ως πιο σημαντικά. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο εδαφικό και το περιουσιακό, σημειώνοντας μάλιστα ότι γνώμονας θα πρέπει να είναι και ο λαός που θα κληθεί να εγκρίνει τη λύση σε δημοψήφισμα. Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τις θέσεις που είχε εκφράσει και στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε πριν αναχωρήσει.

 Επί της ουσίας, τώρα, η προσοχή στρέφεται στη συνάντηση που θα έχουν απόψε οι δύο ηγέτες μαζί με τους διαπραγματευτές και η οποία θα καθορίσει και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο Mont Pelerin. Στόχος είναι να μπουν, αν είναι δυνατό από αύριο, στη συζήτηση του εδαφικού. Παράλληλα με τους δύο ηγέτες θα διεξάγονται διαβουλεύσεις και των ομάδων εργασίας των δύο πλευρών ενώ στην ευχέρεια των ηγετών θα είναι να διαμορφώνουν ανάλογα την όλη διαδικασία.

 Ισορροπημένη δήλωση Μπαν Γκι Μουν


Η εναρκτήρια δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, ήταν σύντομη και ισορροπημένη  ενθαρρύνοντας τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί στη προσπάθεια τους να καταλήξουν σε λύση πριν την εκπνοή του 2016.  Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ είναι το ακόλουθο:

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι στο Μοντ Πελεράν, ευχαριστώ την κυβέρνηση της Ελβετίας που φιλοξενεί τη συνάντηση. Είμαι εδώ για να ανοίξω την εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Οι συνομιλίες θα βρίσκονται υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έιντε, και θα επικεντρωθούν στο εδαφικό αλλά και στα άλλα εκκρεμούντα θέματα με μια χιαστή διαπραγμάτευση.

Οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι αυτή η συνάντηση θα ανοίξει τον δρόμο για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων, μαζί με την κοινή τους δέσμευση ότι θα καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις για να φτάσουν σε μια λύση εντός του 2016.

Συγχαίρω τους εξοχότατους Ακιντζί και Αναστασιάδη για τις προσπάθειές τους. Αξιοσημείωτη πρόοδος έχει επιτευχθεί σε αυτή τη διαδικασία διαπραγματεύσεων τους τελευταίους 18 μήνες.

Την ίδια στιγμή, αριθμός ευαίσθητων και δύσκολων θεμάτων ακόμα παραμένει. Γνωρίζω ότι οι δυο ηγέτες επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα να εργαστούν προς επίλυση των θεμάτων αυτών.

Οι δυο ηγέτες έφτασαν σε μια κρίσιμη καμπή για τις συνομιλίες τους. Τους ενθαρρύνω να αξιοποιήσουν τη στιγμή και το μομέντουμ. Θα είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς συζητούν τα εκκρεμούντα ζητήματα αυτή την εβδομάδα στην Ελβετία, αλλά και μετά.

Συγχαίρω επίσης τους ηγέτες για το όραμά τους, το θάρρος και την ηγετική φυσιογνωμία που επέδειξαν για να φέρουν τις συνομιλίες σε ένα σημείο που δεν είχαν φτάσει ποτέ μέχρι σήμερα στο παρελθόν. Η προοπτική για τη λύση στην Κύπρο είναι κοντά και μπορούν να την πετύχουν. Οι προσδοκίες και στις δυο κοινότητες είναι ψηλές.

Η Κύπρος παρέχει εξαιρετικής σημασίας ελπίδα σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ότι μακροχρόνιες διαμάχες μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων.

Είμαι εδώ για να διαβεβαιώσω τους δυο ηγέτες για την πλήρη στήριξή μου και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τους ηγέτες, με οποιοδήποτε τρόπο ζητηθεί για να επιτύχουν τον κοινό τους στόχο, με πλήρη σεβασμό στο ότι το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από Κύπριους για όλους τους Κύπριους.

Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη -ειδικά τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο- αλλά και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, να στηρίξουν τους δυο ηγέτες στις προσπάθειές τους, έτσι ώστε επιτέλους να ξεπεράσουν τη διαίρεση του νησιού».

Δημοσιογραφικό ενδιαφέρον

Γύρω στους 60 ήταν οι δημοσιογράφοι που διαπιστεύτηκαν για τη σημερινή έναρξη των συνομιλιών στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στην Ελβετία.

Η αίθουσα του ξενοδοχείου που χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα Τύπου για τη μοναδική δήλωση που έγινε, αυτή του κ. Μπαν Γκι Μουν, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, γέμισε από νωρίς καθώς ο ΟΗΕ ζήτησε από τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών να είναι αρκετά νωρίτερα εκεί για τη διαπίστευση και τον έλεγχο για λόγους ασφαλείας. Οι δημοσιογράφοι, εικονολήπτες, φωτογράφοι και άλλο τεχνικό προσωπικό υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο ενώ τα πράγματα που μετέφεραν μαζί τους έλεγχε ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος. Όλα αυτά κάτω από μια πρόχειρη τέντα, έξω από το ξενοδοχείο και υπό βαριά χιονόπτωση. Από τους 60 περίπου δημοσιογράφους, 18 είναι οι εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ, 12 οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι ενώ από τη Γενεύη ήρθαν δύο ανταποκριτές του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή και ένας από την τουρκική κρατική τηλεόραση TRT. Ανταποκριτές του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων, του επίσημου πρακτορείου της Κίνας, των AFP, Reuters κ.α βρίσκονταν επίσης στην αίθουσα και θα παρακολουθούν τη διαδικασία.

Η πρόσβαση στο ξενοδοχείο που γίνονται οι διαπραγματεύσεις καθ` όλη τη διάρκεια της εβδομάδας απαγορεύεται σε όλους τους  εκπροσώπους των ΜΜΕ.  Οι δημοσιογράφοι μένουν σε ξενοδοχείο που απέχει 30 χιλιόμετρα από αυτό που γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

Η σιέστα του Ν. Αναστασιάδη

Παρά το ότι στις συνομιλίες οι δύο πλευρές απέφυγαν να θέσουν όρους και κόκκινες γραμμές, ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε για την συνήθεια του να ξεκουράζεται από τις 14:00 ως τις 18:00. Ζήτησε και έγινε αποδεκτό να υπάρχει διακοπή των συνομιλιών για αυτές τις ώρες και να ξεκινούν νωρίς το πρωί ολοκληρώνοντας αργά το βράδυ. Ο μεσημεριανός ύπνος είναι μια παλιά συνήθεια του κ. Αναστασιάδη την οποία πλέον γνωρίζουν οι πάντες. Εκείνες τις τέσσερις ώρες οι ομάδες των διαπραγματευτών των δύο πλευρών θα συνεχίζουν κανονικά τις συζητήσεις τους.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακό: Λύση μέσα στο 2016 και δημοψήφισμα το 2017 «βλέπει» ο Ακιντζί"

Πρόσθετο αφορολόγητο για πληρωμές με κάρτες «κληροδοτεί» ο Αλεξιάδης

Πρόσθετο αφορολόγητο ποσό για όσους πραγματοποιούν δαπάνες πάνω από το 80% του εισοδήματός τους με τη χρήση πλαστικού χρήματος, έξτρα έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες που έγιναν μέσω πλαστικού χρήματος και υποχρέωση πληρωμής κάθε μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα άνω των 500 ευρώ σε ετήσια βάση μέσω τραπεζών, προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τα βασικά σημεία του υπό διαπραγμάτευση νομοσχεδίου περιγράφονται αναλυτικά στον ειδικό τόμο 130 σελίδων με τον «Απολογισμό 2015 & Προγραμματισμό 2016» του έργου του υπουργείου, που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μετά την τελετή παράδοσης και παραλαβής.

Στον τόμο περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών -και ιδιαίτερα στους ελέγχους για φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόγιαρνς κτλ.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και σε ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό για τους επιτηδευματίες μέσω του οποίου θα γίνεται η χρήση πλαστικού χρήματος.

Απολογισμός Προγραμματισμός (όλο το κείμενο)
Τα βασικά σημεία για το πλαστικό χρήμα

Όπως αναφέρεται στο κείμενο (σελ 30) «έχει συνταχθεί Κοστολογημένο Σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης Ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δράσεων.

» Το σχέδιο δομείται με τη μορφή Προγράμματος (Program), αποτελούμενο από επτά (7) επιμέρους δράσεις. Για την υλοποίηση του Προγράμματος ορίστηκε μια ομάδα Διοίκησης που συντονίζει τους επιμέρους Διαχειριστές έργου (Project Managers) της κάθε δράσης.

» Οι επτά (7) επιμέρους δράσεις του προγράμματος είναι:

Υποχρεωτική αποδοχή Ηλεκτρονικών Μέσων Πληρωμής από Επιχειρήσεις, Ελεύθερους Επαγγελματίες και τον Δημόσιο Τομέα
Υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα τελωνεία (“ICIS net”)
Αποδοχή καρτών πληρωμών αλλοδαπής έκδοσης
Κατάργηση χρήσης μετρητών στις Εφορίες
Δράσεις καθολικής εφαρμογής Ηλεκτρονικού Παραβόλου
Κατάργηση έντυπων εντολών μεταφοράς κεφαλαίων από τις Εφορίες προς την Τράπεζα της Ελλάδας
Υιοθέτηση ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Όπως προστίθεται, «συστάθηκε και ομάδα ηλεκτρονικής τιμολόγησης η οποία μελέτησε ζητήματα αναφορικά με την ηλεκτρονική διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανών με την ΓΓΠΣ και της online διαβίβασης στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών. Βάσει του πορίσματος της ομάδας, συντάχθηκε σχέδιο διάταξης νόμου, το οποίο διαβιβάστηκε στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών για τις περαιτέρω ενέργειες. Το έργο της εν λόγω ομάδας συνδέεται στενά με τις ηλεκτρονικές πληρωμές και πλέον αποτελεί την 7η δράση του Κοστολογημένου Σχεδίου».

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρονική διαβίβαση εντολών στην Τράπεζα της Ελλάδος, «ψηφίστηκε διάταξη νόμου για την ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στους δικαιούχους, με διαβίβαση ηλεκτρονικού αρχείου επιστροφών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Περαιτέρω, εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής εντολής μεταφοράς προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την επιστροφή - πληρωμή ποσών προς τους φορολογουμένους».

«Εκδόθηκε σχετική Απόφαση με την οποία μειώνεται το ανώτατο όριο χρήσης μετρητών στις Δ.Ο.Υ. στα 100 € από 200 € που ίσχυε πριν» επισημαίνει.

«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, συντάχθηκε σχέδιο νόμου για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσης με τους θεσμούς».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσθετο αφορολόγητο για πληρωμές με κάρτες «κληροδοτεί» ο Αλεξιάδης"

Στάση εργασίας αύριο στον ΗΣΑΠ

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ σύμφωνα με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Ηλεκτροδηγών της Γραμμής 1 από 11:00-16:00.

Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η στάση πραγματοποιείται παρά την έμπρακτη διάθεση της εταιρείας για συνεργασία με τα 8 σωματεία των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι "δεν κατανοεί τη μεμονωμένη απόφαση ενός ολιγομελούς σωματείου, να πραγματοποιήσει την απεργία".

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση παρά το γεγονός ότι καταρτίστηκε χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης συσσωρευμένων χρόνιων προβλημάτων, οι εργαζόμενοι ηλεκτροδηγοί προχωρούν αναίτια σε στάση εργασίας, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας αύριο στον ΗΣΑΠ"

Με χρήματα του Ερντογάν οι στολές των αλβανών αστυνομικών

Μιλώντας κατά την τελετή παρουσίασης της στολής της αστυνομίας τη Δευτέρα στα Τίρανα ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, απηύθυνε δημόσιες ευχαριστίες στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «για την στήριξη σε αυτό το έργο».

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, οι νέες στολές της αστυνομίας είναι πανομοιότυπες με αυτές της τουρκικής αστυνομίας και το γεγονός ήρθε να ενισχύσει την κριτική από ασκείται στην Αλβανία από τα μέσα ενημέρωσης εναντίον του κ.Ράμα, ότι παίζει το παιγνίδι της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Με χρήματα του Ερντογάν οι στολές των αλβανών αστυνομικών"

Φρενάρει τη συζήτηση για το χρέος

«Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Δεν έχει νόημα να συζητάμε για άλλα μέτρα σε σχέση με το ελληνικό χρέος... Όταν τελειώσουμε με το ελληνικό πρόγραμμα θα δούμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητούνταν κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως οι προσδοκίες φαίνεται ότι χτύπησαν στον «τοίχο» που ακούει στο όνομα... Σόιμπλε. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξέκοψε κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο συζήτησης μέτρων που θα προκαλέσουν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και παρέπεμψε τη συζήτηση για μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου το 2018.

Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Σόιμπλε δήλωσε πώς η απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής παραμένει. «Τίποτε δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Επίσης δήλωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί την ανάγκη για τη συζήτηση της νομισματικής πολιτικής στο Eurogroup.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρενάρει τη συζήτηση για το χρέος"

Επιστολή παραίτησης από τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ

Επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Γιάννης Σούκος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σούκος αναφέρει στην εν λόγω επιστολή: «Η δράση μας έχει κερδίσει τα ευμενή σχόλια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά και το σεβασμό των θεσμών, που έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας δεν μπορεί να λυθεί με κυνήγι μαγισσών, με βαριά και εξοντωτικά πρόστιμα και νομοθετικούς εκφοβισμούς και απειλές».

«Ωστόσο», όπως σημειώνει, «με τις νέες διαμορφούμενες στο υπουργείο Εργασίας συνθήκες, εκτιμώ, έχοντας πλήρη αυτογνωσία, ότι ο δικός μου χρόνος έχει πλέον τελειώσει. Οι κύκλοι πρέπει πάντα να ανοίγουν, αλλά και να κλείνουν στον σωστό χρόνο».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή παραίτησης από τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ"

Επιθεωρητές του υπουργείου Μεταφορών ερευνούν τα οικονομικά του ΟΑΣΘ

«Φύλλο και φτερό» κάνουν ελεγκτές του υπουργείου Μεταφορών τα οικονομικά και τις συμβάσεις του ΟΑΣΘ, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, αφορμή για την οποία στάθηκε το πολυήμερο «χειρόφρενο» που τράβηξαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του υπουργείου μετέβη τις τελευταίες ημέρες στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού και συνέλεξε όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Δεν αποκλείεται -μάλιστα- να υπάρξει νέα επίσκεψη στο προσεχές μέλλον, εφόσον παραστεί ανάγκη από τα στοιχεία που θα επεξεργαστούν οι ελεγκτές για τη σύνταξη του πορίσματος, από το οποίο θα προκύψει εάν στοιχειοθετούνται ποινικά κολάσιμες πράξεις ή όχι.

Την έρευνα είχε παραγγείλει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, ζητώντας να διαπιστωθεί ο λόγος που έγινε η επίσχεση εργασίας, αλλά και η αιτία που ο ΟΑΣΘ παρουσιάζει ταμειακά ελλείμματα, με συνέπεια να παρατηρούνται προβλήματα στην καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων του Οργανισμού.

Εκτός από αυτήν την έρευνα, σε εξέλιξη βρίσκεται και δεύτερη, με επίκεντρο τον ΟΑΣΘ, που παραγγέλθηκε από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, Ευαγγελία Καρανίκα. Διενεργείται από πταισματοδίκη και προκλήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, με ζητούμενο τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι κάτοικοι της πόλης, εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας στον ΟΑΣΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιθεωρητές του υπουργείου Μεταφορών ερευνούν τα οικονομικά του ΟΑΣΘ"

Στο εκλογοδικείο η συνταγματικότητα των νόμων μετά το δημοψήφισμα

Στο Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) θα συζητηθεί αύριο το απόγευμα η αίτηση του Γιώργου Κόκκα που έχει προσφύγει ατομικά με την ιδιότητα του δικηγόρου, αλλά και ως εκπροσώπου του κόμματος «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» και με την οποία ζητεί να ακυρωθούν όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και είναι σε αντιδιαστολή με το αποτέλεσμα του εν λόγω δημοψηφίσματος.

Η προσφυγή στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και όσων επιτηρούν το ελληνικό Δημόσιο και τάσσεται υπέρ: 1) Του κύρους και των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος (5.7.2015) και

2) της θέσης ότι, με βάση τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, κανένας μεταγενέστερος νόμος που ψηφίστηκε από την Βουλή δεν μπορεί να αντιτίθενται στην αρνητική απάντηση που εξέφρασε ο ελληνικός λαός, «ασκώντας την λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του πολιτεύματος».

Πάντως, ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει την απόρριψη της επίμαχης αίτησης ως αόριστης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εκλογοδικείο η συνταγματικότητα των νόμων μετά το δημοψήφισμα"

Aρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Ξεκίνησε η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων και Ανέργων με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού για το έτος 2016-2017 τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου και ώρα 23.59.

Οι διακοπές με το Πρόγραμμα μπορούν να πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 έως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ, ενώ θα έχουν διάρκεια από 1 έως 10 διανυκτερεύσεις όταν επιλεχθούν τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή από 1 έως 5 ημέρες για καταλύματα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι οι οποίοι κατά το έτος 2015:
- είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή
- έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
- έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή
- συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι στο ειδικό μητρώο ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ κατά τη λήξη υποβολής αιτήσεων.

Ο συνολικός αριθμός δικαιούχων και ωφελουμένων του προγράμματος είναι 150.000 άτομα και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Aρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό"

Αχτσιόγλου: Μεγάλο στοίχημα η νομιμότητα στην αγορά εργασίας

Το μεγάλο στοίχημα είναι η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής.

Ανέφερε ότι το ασφαλιστικό έκλεισε από την πρώτη αξιολόγηση, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και θα είναι - όπως είπε - σκληρή.

Προανήγγειλε «ενίσχυση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών για να επιβάλει την νομιμότητα στην αγορά εργασίας» και εξήρε το έργο των υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών.

Εκτίμησε ότι η ανεργία θα απομειώνεται αργά και σταθερά, ενώ δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών της είπε ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο για έργα όχι για λόγια. Η κρισιμότητα των στιγμών και η δυσκολία των μαχών δεν μας επιτρέπει να είναι ο ένας πάνω από τον άλλο, αλλά ο καθένας πάνω από τον εαυτό του».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχτσιόγλου: Μεγάλο στοίχημα η νομιμότητα στην αγορά εργασίας"

Φίλης:Βολές κατά Τσίπρα, κεραυνοί κατά Ιερώνυμου και Καμμένου

Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας παρέδωσε στον Κώστα Γαβρόγλου ο απερχόμενος υπουργός Νίκος Φίλης. 
Με δυσκολία συγκράτησε τη συγκίνησή του ο Νίκος Φίλης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του και αναφερόμενος στον διευθυντή του γραφείου του, Τάκη Κατσαρό, με τρεμάμενη φωνή, κράτησε με δυσκολία τα δάκρυά του, ενώ καταχειροκροτήθηκε.

Στην ομιλία του ο κ. Φίλης εξαπέλυσε πυρά τόσο κατά των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, όσο και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, για τον οποίο μάλιστα είπε ότι ουσιαστικά ζήτησε ευθέως την απομάκρυνσή του από το υπ. Παιδείας την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ. 
Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι δεν του είχαν αναφερθεί προβλήματα το προηγούμενο διάστημα. «Το αντίθετο, αν κρίνουμε και από τις θετικές αναφορές του πρωθυπουργού. Αιφνιδίως το άριστα 20 μετατράπηκε σε ενάμιση μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό», είπε και φέρνοντας το παράδειγμα ενός καθηγητή που αρχικά είναι γαλαντόμος, γίνεται αυστηρός και κόβει τον μαθητή, αναρωτώμενος ποιος φταίει, ο Νίκος Φίλης επισήμανε ότι όσο δεν δίνονται εξηγήσεις για το ποιος φταίει, ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο ταλαντούχος μαθητής, οι προτάσεις για αλλαγή περιβάλλοντος δεν γίνονται αποδεκτές, ακόμη και αν το περιβάλλον, εν προκειμένω, είναι ένα άλλο υπουργείο. 
Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας έκανε εν συνεχεία λόγο για απόντες, δοτούς και κυνικούς και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Εκκλησία, κατηγορώντας την για προσπάθεια παρέμβασης στην πολιτική. «Η αλλαγή στάσης της Εκκλησίας δεν εκτείνεται μόνο στο μάθημα των Θρησκευτικών», είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε λέγοντας ότι την «προηγούμενη εβδομάδα οργανώθηκε και εκτελέστηκε σε βάρος μου ένα συμβόλαιο θανάτου, με τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ιερώνυμος στον ΣΚΑΪ. Εκεί ζητήθηκε η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας». 
Αναφερόμενος στην αντίθεση του Αρχιεπισκόπου -την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «όψιμη»- στην ίδρυση τεμένους, έκανε λόγο για «υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής» και «πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων», λέγοντας ότι όλα αυτά συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το δημοκρατικό σύστημα.
«Το θέμα υπερβαίνει εμένα, τον Τσίπρα και την Αριστερά, αφορά όλο το πολικό σύστημα», προσέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, κάνοντας λόγο για τον «ορισμό παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία όλοι οι πολίτες θα αντιταχθούμε». 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης:Βολές κατά Τσίπρα, κεραυνοί κατά Ιερώνυμου και Καμμένου "

Γιώργος Βουλγαράκης: Ο φάκελος της 17Ν πρέπει να ανοίξει ξανά

Πρέπει να ανοίξει ξανά ο φάκελος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βουλγαράκης. 

Με ανάρτησή του στο Facebook o πρώην υπουργός, με αφορμή την επιστολή του Αλέξανδου Γιωτόπουλου, αναφέρει «όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες με είχαν διαβεβαιώσει ότι ο φάκελος 17Ν έχει κλείσει οριστικά και ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της οργάνωσης, είχε εξαρθρωθεί πλήρως. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι την ίδια ώρα, σε συζητήσεις που είχα με εκπροσώπους ξένων υπηρεσιών, εισέπραττα την άποψη ότι αυτό ήταν λάθος. Παρ όλα αυτά, στο ΥΔΤ δεν υπήρχαν περισσότερα στοιχεία».

Ο Γιώργος Βουλγαράκης συνεχίζει: «Σήμερα στην επιστολή Γιωτόπουλου από τον Κορυδαλλό διαβάζω για 8 μέλη που δεν έχουν συλληφθεί και μάλιστα «...ότι οδηγούσαν σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, τον οποίο δεν ήθελαν να αγγίξουν. Που δεν είναι βέβαια η αριστερά είτε κοινοβουλευτική είτε εξωκοινοβουλευτική».

«Η επιστολή Γιωτόπουλου, στο βαθμό που είναι αξιόπιστη, επιβεβαιώνει υποψίες χρόνων που είχαμε όλοι εμείς στη ΝΔ. Είναι συνεπώς προφανές ότι ο φάκελος 17Ν πρέπει να ανοίξει ξανά και η Νέα Δημοκρατία έχει υποχρέωση να το ζητήσει δημόσια», καταλήγει.

Η ανάρτηση του Γιώργου Βουλγαράκη 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Βουλγαράκης: Ο φάκελος της 17Ν πρέπει να ανοίξει ξανά"

Επιστολή-βόμβα Γιωτόπουλου: Υπάρχουν 8 ασύλληπτα μέλη της 17Ν

Επιστολή-βόμβα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου αποκαλύπτει πως υπάρχουν 8 ασύλληπτοι τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη».

Σχεδόν 15 χρόνια μετά τη σύλληψή του, ο αρχηγός της οργάνωσης με επιστολή του στην εφημερίδα «Το Εθνος» κάνει λόγο για 8 μέλη της οργάνωσης που παραμένουν ασύλληπτα, τα οποία έχουν συμμετάσχει σε αιματηρές επιθέσεις με νεκρούς και τραυματίες.

«Στο παράνομο σπίτι-γιάφκα της 17Ν που αποκαλύφθηκε το 2002 υπήρχε όπλο που έκαιγε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Το όπλο αυτό δεν βρέθηκε», σημειώνει ο Γιωτόπουλος στην επιστολή του και αναρωτιέται: «Ποιος το εξαφάνισε; Οι μυστικές υπηρεσίες; Κάποιος από τους συλληφθέντες που συνεργάστηκε με τις αρχές;».

Μάλιστα ο Γιωτόπουλος μιλάει και για έγγραφα:

«Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, θα 'πρεπε να βρεθούν επίσης σημαντικά χειρόγραφα του ίδιου προσώπου. Ούτε αυτά βρέθηκαν. Ποιος τα εξαφάνισε;».

«Υπήρξαν επιβαρυντικές καταθέσεις εναντίον του ίδιου και εναντίον άλλων δύο κολλητών του από συλληφθέντες που συνεργάστηκαν με τις αρχές. Καταθέσεις περισσότερες από μία. Ποιος έδωσε εντολή να αγνοηθούν, να μπουν στο αρχείο; Οι τρεις αυτοί συνδέονται με άλλους πέντε. Από αυτή την ομάδα των τουλάχιστον οκτώ ορισμένοι είχαν άμεση συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες. Αλλοι σε βίαιες ενέργειες σοβαρές που προκάλεσαν τραυματισμούς. Ενώ η δραστηριότητα των πιο ασήμαντων ήταν πιο ουσιαστική και πιο συνειδητή απ' αυτή ορισμένων που καταδικάστηκαν στη δίκη σε σχετικά μικρές ποινές και εξέτισαν πραγματική ποινή άνω των 5 χρόνων. Κανένας από αυτούς δεν συνελήφθη. Γιατί;», καταλήγει.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή-βόμβα Γιωτόπουλου: Υπάρχουν 8 ασύλληπτα μέλη της 17Ν "

Σκουρλέτης: Θα συνεχίσω να διαφωνώ στο υπουργικό συμβούλιο για την πώληση του 17% της ΔΕΗ

Αποφασισμένος να συνεχίσει να τοποθετείται υπέρ της άρνησης πώλησης του 17% της ΔΕΗ στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή εμφανίστηκε ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης που συνεχίζει από τον υπουργικό θώκο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Πρέπει να επιμείνουμε στην άρνηση πώλησης του 17% της ΔΕΗ. Το σχέδιο αυτό είναι παρωχημένο και από όποια θέση κι αν είμαι θα υπερασπιστώ τη θέση μου αυτή είτε στο υπουργικό συμβούλιο είτε στη Βουλή γιατί είμαι πεπεισμένος ότι είναι σχέδιο που έχει στόχευση τη δημιουργία πολιτικού προβλήματος στην κυβέρνηση».

Αν και ο ίδιος υπέγραψε για την παραχώρηση της ΔΕΗ στο υπερ-ταμείο επέμεινε να υποστηρίζει ότι «δεν υπογράψαμε καμία εντολή για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ».

«Φεύγουμε με ψηλά το κεφάλι και πιστοί με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για να λένε οι επόμενες γενιές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν λιποτάκτησε, έδωσε μάχες και έσωσε ό,τι μπορούσε να σώσει παρά τις αναγκαίες υποχωρήσεις» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Σκουρλέτης.

Νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση «ήταν συνεπής με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου» προσθέτοντας ότι «δεν κινηθήκαμε ούτε χιλιοστό έξω από αυτές». Κατά τον ίδιο, δε, το πρόσημο αυτής της περιόδου είναι απόλυτα θετικό αναφέροντας ότι «σε αυτούς τους 13 μήνες κερδίσαμε μια απο τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες για τα δημόσια δίκτυα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Θα συνεχίσω να διαφωνώ στο υπουργικό συμβούλιο για την πώληση του 17% της ΔΕΗ"

Κουρουμπλής: Παραδίδω ένα στικάκι και οχτώ επεξεργασμένα νομοσχέδια στο νέο υπουργό

Οχτώ νομοσχέδια επεξεργασμένα και ένα στικάκι είναι η «κληρονομιά» που αφήνει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στο νέο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

«Αφού τα δει και τα αξιλογήσει ο νέος υπουργός θα αποφασίσει την περαιτέρω τύχη τους» είπε ο κ. Κουρουμπλής παρουσιάζοντας συνοπτικά τι προβλέπει το κάθε ένα από αυτά.

Σχολίαζοντας τη μετακίνησή του είπε ότι «έτσι είναι η μοίρα των πολιτικών, να έρχονται και να φεύγουν. Σημασία έχει να συντελείται έργο ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε».

Ιδιαίτερη ήταν, δε, η αναφορά του στην καθιέρωση της απλής αναλογικής για την οποία είπε ότι έτσι «δίνουμε δυνατότητα για συνεργασίες για περισσότερη δημοκρατία, για να δημιουργήσουμε όλους τους όρους μεγαλύτερης συμμετοχής των δυνάμεων στη διακυβέρνηση της χώρας. Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο δικομματισμός έχει χάσει ανεπιστρεπτί τη δυνατότητα να λειτουργεί οπως έκανε στο παρελθόν».



Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε «για μια αλλαγή σκυτάλης» και τόνισε ότι ένα από τα κύρια παιδία δράσης του υπουργείου με τη νέα του μορφή θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο «να γίνει ένας γνήσιος, λαϊκός, αυτόνομος, συμμετοχικός θεσμός».

Μιλώντας, δε, αλληγορικά είπε ότι «αν ζωγραφίσουμε τα μεγάλα μας συνθήματα στις σημαίες του υπουργείου θα έπρεπε να γράψουμε "παντού περισσότερη δημοκρατία και στα σώματα ασφαλείας"».

Έκανε λόγο, επίσης, για «δύσκολη εξίσωση τα σώματα ασφαλείας να πληρούν τους ρόλους του σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Να έχουμε κατά νου την ασφάλεια και τη δημοκρτία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Παραδίδω ένα στικάκι και οχτώ επεξεργασμένα νομοσχέδια στο νέο υπουργό"

Γαβρόγλου: Καμία αλλαγή στο μάθημα των θρησκευτικών -Τι είπε για Ιερώνυμο

«Αδειασε» εντελώς τον Νίκο Φίλη για τις αλλαγές που σχεδίαζε να κάνει στο μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Στόχος είναι του χρόνου τα παιδιά που θα μπουν στην πρώτη Λυκείου, τον Σεπτέμβριο του 2017 να γνωρίζουν με ποιο σύστημα θα μπουν στις σχολές... Εγώ ελπίζω να καταργηθούν οι Πανελλήνιες και το σχολείο να αρχίσει να παίζει ουσιαστικό ρόλο, να μην είναι ακυρωμένες στην πράξη οι δύο τελευταίες τάξεις του. Τα μισά να κάνουμε από αυτά, θα είμαστε σε καλή μοίρα», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο νέος υπουργός τόνισε πως είναι τυχερός που παραλαμβάνει από τον προκάτοχό του Νίκο Φίλη, ο οποίος έκανε εξαιρετικά και στέρεα βήματα, τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους με ελάχιστες ελλείψεις και αυτό έχει καταγραφεί στη συνείδηση της κοινωνίας.

Ο κ. Γαβρόγλου δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αντικατάσταση του Νίκου Φίλη, λέγοντας πως με τον προκάτοχό του συνδέονται με φιλία δεκαετιών και τον θεωρεί από τα σημαντικότερα στελέχη της Αριστεράς.

Οσον αφορά τη σχέση του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας, ο Κώστας Γαβρόγλου, εξηγώντας τις δηλώσεις τους πως πρέπει να είμαστε «μακριά κι αγαπημένοι», αλλά και το «πρώτα τα σημαντικά, δεύτερα τα επείγοντα», υπογράμμισε πως θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι με την συμβολή των ΜΜΕ αλλά και και γενικά «να μην ξεχνάμε τα σημαντικά μπροστά στην καθημερινότητα».

«Οταν θα απευθυνθώ στην Εκκλησία θα το κάνω κανονικά, όχι εμμέσως» και προσέθεσε ότι «δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε... Εχουμε να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε άπειρα και σημαντικά προβλήματα», δήλωσε.

Ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα διφορούμενο στοιχείο, ελπίζοντας ότι η στάση του ελπίζει να εκτιμηθεί και να υπάρξει «αντίστοιχη ανταπόκριση».

«Θα δημοσιευτεί τριετές πλάνο με τις προτεραιότητες για την Παιδεία»

Σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο FM», ο Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε πως σε δέκα ημέρες θα δημοσιευτεί πλάνο των προτεραιοτήτων τριετούς πλάνου για την Παιδεία.

«Υπάρχει ένα πολύ σύνθετο θέμα με τους θεσμούς, με τους οποίους πρέπει να συνεννοηθούμε με μεγάλη σαφήνεια, ώστε να δούμε τι θα γίνει με τους διορισμούς και την αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Εχουμε ένα τριετές πλάνο -είχα την χαρά και την εμπιστοσύνη του υπουργού να συμμετέχω στις συζητήσεις με τους θεσμούς για τα εκπαιδευτικά θέματα από πέρυσι τον Οκτώβριο- και είμαστε σε μία πολύ καλή πορεία για την σύνταξη ενός τριετούς σχεδίου, το οποίο δείχνει τις δικές μας προτεραιότητες και με βάση αυτό θα πορευτούμε» είπε ο κ. Γαβρόγλου, διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα δημοσιοποιηθεί σε περίπου δέκα μέρες. Επισήμανε δε ότι «το σημαντικό είναι οι συνέχειες και όχι οι ασυνέχειες, προσπαθώντας να συμπληρώσουμε διάφορα ενδεχόμενα κενά».#Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα καθημερινότητας στην εκπαίδευση υπογράμμισε: «Ειδικά στα σχολεία είναι πάρα πολύ σημαντικά, γι αυτό και η πρώτη μας μέριμνα θα είναι να ενισχύσουμε την ειδική εκπαίδευση, να αναβαθμίσουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου που τώρα είναι εξαιρετικά προβληματικές, να ενισχύσουμε το ολοήμερο σχολείο, ώστε να διευκολύνουμε όσο περισσότερο γίνεται τις οικογένειες και να κάνουμε και τους νέους να αγαπήσουν τον χώρο του σχολείου και αυτό που εκπροσωπεί».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή στο μάθημα των Θρησκευτικών

«Το εννοώ, καμία απολύτως αλλαγή, γιατί και ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Φίλη και τον πρωθυπουργό για το τι θα ακολουθήσουμε και βεβαίως θα το ακολουθήσουμε, όπως έχει συμφωνηθεί», είπε.

Οσον αφορά το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με τον οποίο σήμερα έχει μία πρώτη άτυπη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε: «Τον σέβομαι, έχει μία καίρια θέση, που παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας και για λόγους ιστορίας και για λόγους συγκυρίας και ελπίζω να είναι αμοιβαία τα αισθήματα».

«Δεν είναι μόνον η πολιτική εξουσία, είναι πώς αντιδρά και η κοινωνία στις πρωτοβουλίες που παίρνονται και αυτό είναι πάντα το πιο δύσκολο θέμα στην πολιτική. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να δει κανείς ποια είναι τα πιο ώριμα αιτήματα, όπως τα είδε ο προκάτοχός μου και έχουμε κάνει συγκλονιστικά βήματα» ανέφερε ο υπουργός, εξηγώντας: «Άνοιξαν τα σχολεία στην ώρα τους, με βιβλία, όσο κι αν αυτό ακούγεται τετριμμένο. Τόσο τετριμμένο, όμως, που για δεκαετίες δε γινόταν, άρα κάτι δεν πήγαινε καλά, και για το οποίο εγώ είμαι σίγουρος πως κάθε υπουργός ήθελε να γίνονται στην ώρα τους, άρα δεν είναι μόνο το υπουργείο».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαβρόγλου: Καμία αλλαγή στο μάθημα των θρησκευτικών -Τι είπε για Ιερώνυμο "

Παπαδημητρίου: Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση επενδύσεων εντός του ευρώ -Λάθος όσα είπα για «παράλληλο νόμισμα»

Το υπουργείο Οικονομίας άλλαξε και επισήμως χέρια, με τον Γιώργο Σταθάκη να δίνει τη θέση του στον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης, κάνοντας απολογισμό, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες τους για τη δουλειά τους στο υπουργείο Οικονομίας.

«Η συνεργασία μου ήταν εξαιρετική με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και εύχομαι στο διάδοχο σχήμα να ανανεώσει την πολιτική του υπουργείου και να επιλύσει διοικητικά και θέσμικά θέματα του υπουργείου», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη που του δείχνει και αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου, όπως η προσέλκυση επενδύσεων και η μείωση των παθογενειών που εμποδίζουν την ανάπτυξη.

«Να ευχαριστήσω για την προσφορά τον κ. Σταθάκη τους συνεργάτες του και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει. Εχουν γίνει πολλά στο υπουργείο από τα κόκκινα δάνεια, την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, τη ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για την κατάρτιση των δημοσιών συμβάσεων, την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα προγράμματα επιχειρηματικότητας», είπε και πρόσθεσε:

«Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε σκληρή δουλειά. Η δίκαιη ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί παρά να αποτελέσει έναν κοινό σκοπό. Φιλοδοξώ να υπηρετήσω την πατρίδα και την κυβέρνηση και με τη συμπαράταση σας θα αντιμετωπσίουμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας»

«Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση επενδύσεων δηλώνοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση διατείνεται θετικά στους επενδυτές. Θα ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θσμούς», τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομίας.

«Τα στέρεα θεμέλια που έβαλε ο Γ. Σταθάκης και οι συνεργάτες του θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Η δίκαιη ανάπτυξη της χώρας αποτελεί κοινό σκοπό», είπε.

«Δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα»

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στις θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν για το παράλληλο νόμισμα έκανε λόγο για «λάθος». «Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήμουνα ακαδημαϊκός και οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πολλά πράγματα. Όταν έρχεται η στιγμή να υλοποιήσουν πρόγραμμα βλέπουν ότι μπορεί να έχουν πει και κάποια πράγματα λάθος. Δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα, τουλάχιστον απ΄ αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του για το ευρώ, τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό ότι αυτή η εναλλακτική δεν υπάρχει και «αυτό θα είναι είναι ο δικός μου στόχος, ότι δεν υπάρχει».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημητρίου: Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση επενδύσεων εντός του ευρώ -Λάθος όσα είπα για «παράλληλο νόμισμα» "

Αρτεμίου: Μπαινόβγαινα στο Μαξίμου για να προωθώ συμφέροντα πελατών μου

Μια ελληνική εταιρεία, η οποία τον προσέλαβε για να διερευνήσει το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας με τη Βενεζουέλα, ήταν η αιτία να γνωριστεί ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου με στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ». 

Οπως σημειώνει, η εξειδίκευσή του στα ζητήματα ενέργειας, αλλά και η κομματική του προέλευση από το ΑΚΕΛ τον έφερε πιο κοντά στην κυβέρνηση και από τότε μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου. Οπως αποκαλύπτει, συνομιλεί συχνά με τον Νίκο Παππά, τον Αλέκο Φλαμπουράρη (τον οποίο μάλιστα αποκαλεί «αντιπρόεδρο», αλλά και τον Γιώργο Τσίπρα) προσθέτοντας όμως ότι η συζήτησή τους αφορά πάντα επενδυτικές προτάσεις και τίποτα άλλο. Σε ό,τι αφορά τώρα το αντικείμενο της επίσκεψης Παππά στη Βενεζουέλα, ο κ. Αρτεμίου επιμένει: «Δεν πήγαμε εκεί για αγροτικά προϊόντα».

- Πως βρεθήκατε στη Βενεζουέλα;Τον Αύγουστο του 2013 η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα οργάνωσε μια αποστολή στη λατινοαμερικανική χώρα. Είδαμε ότι στον κατάλογο των προσώπων που απάρτιζαν την αποστολή ήταν επιχειρηματίες, κάποιους εκ των οποίων συνόδευα εγώ...

- Οι επιχειρηματίες ήταν Ελληνες;Ναι, Ελληνες επιχειρηματίες αμιγώς ελληνικών εταιρειών. Εγώ, πέρα από τους Ελληνες επιχειρηματίες, εκπροσωπούσα και μία κυπριακή εταιρεία.

- Ποιοι άλλοι ήταν στην αποστολή;Στον κατάλογο ήταν και το όνομα του Νίκου Παππά ως διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ενός άλλου πολιτικού, στελέχους τότε του ΣΥΡΙΖΑ.

-Μιλάτε για τον κ. Κώστα Ησυχο;Ναι, ήταν ο υπεύθυνος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

- Τον κ. Παππά τον ξέρατε και από πριν; Ησασταν συμφοιτητές ή είχατε κάποια σχέση;Οχι, καμία σχέση. Αυτός ήταν στο Εδιμβούργο, ενώ εγώ σπούδαζα στην Αθήνα. Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν κάποια σχέση. Τον Νίκο τον γνώρισα σε αυτό το ταξίδι στη Βενεζουέλα και λόγω της ηλικίας αποκτήσαμε κάποια οικειότητα. Δεν κρύβω ότι αργότερα λόγω των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων και με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και με άλλους υπουργούς προωθούσα τα συμφέροντα των πελατών μου.

- Στη Βενεζουέλα τι κάνατε;Στη Βενεζουέλα έγιναν συναντήσεις και ένα από τα αντικείμενά τους ήταν η προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε κρατικές εταιρείες, μία εκ των οποίων εκείνη που διαχειριζόταν τα κρατικά πετρέλαια της Βενεζουέλας. Προς Θεού, σε καμία περίπτωση δεν πήγαμε να αγοράσουμε αγροτικά προϊόντα από τη Βενεζουέλα. Παρεμπιπτόντως, η χώρα δεν έχει αγροτικό τομέα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω κατά πόσον ο Νίκος Παππάς πήγε για να προωθήσει και την επίσκεψη Τσίπρα γιατί σε κάποιες συναντήσεις -κυρίως εθιμοτυπικές- ήμασταν όλοι μαζί, σε κάποιες άλλες ήμασταν μόνοι, ενώ ξέρω ότι έκανε και αυτός άλλες συναντήσεις.

- Πολιτικής φύσεως;Δεν γνωρίζω καν. Δεν ξέρω.

- Αυτή ήταν η πρώτη επαφή με τον κ. Παππά. Είχατε περαιτέρω επαφές;Γι’ αυτή την επιχειρηματική δράση όχι, γιατί ναυάγησε από την αρχή και ο ρόλος του δεν ήταν να εμπλακεί στα επιχειρηματικά. Εγώ πήγα στη Βενεζουέλα ακόμα δύο φορές συνοδεύοντας πάντα τους πελάτες μου.

- Επιχειρηματίες από την Ελλάδα;Ναι, ναι.

- Στην τελευταία επίσκεψή σας στη Βενεζουέλα ήταν και ο ξάδελφος του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Τσίπρας;Ναι, στην τελευταία επίσκεψη ήταν ο Γιώργος Τσίπρας, κάποιοι παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωποι μεγάλης ελληνικής εταιρείας και μιας κρατικής εταιρείας.

- Ο στόχος της επίσκεψης ποιος ήταν; Να ανταλλαγούν τρόφιμα με πετρέλαιο;Ηταν ένας από τους τρόπους πληρωμής των Ελλήνων. Οι Ελληνες ήθελαν να προωθήσουν υπηρεσίες και προϊόντα. Για παράδειγμα, η ελληνική ιδιωτική εταιρεία έχει και μια άλλη, πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία στο παρελθόν είχε συμβόλαια μεταφοράς πετρελαίου από τη Βενεζουέλα σε γειτονικές χώρες. Η ιδιωτική εταιρεία ήταν πιο ευέλικτη γαιτί είχε καράβια και πλατφόρμες εξόρυξης κ.λπ., ενώ η κρατική εταιρεία είναι πιο βραδυκίνητος οργανισμός.

- Κατέληξε πουθενά εκείνη η προσπάθεια;Οχι, δεν κατέληξε γιατί είχαμε διαφωνία ως προς τον χρόνο πληρωμής. Η Βενεζουέλα απαιτούσε να πληρώσει με την εκφόρτωση του πλοίου, ενώ οι Ελληνες ήθελαν 50% με την παραγγελία και 50% με τη φόρτωση του πλοίου.

- Για να το καταλάβω καλύτερα, μιλάτε για τα προϊόντα που θα έφευγαν από την Ελλάδα για τη Βενεζουέλα;Για να είμαι ειλικρινής, υπήρχαν προϊόντα, π.χ. φασόλια, όπου η ελληνική παραγωγή δεν αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της Βενεζουέλας. Ερχόταν τότε η ελληνική ή κυπριακή εταιρεία και αναλάμβανε να συντονίσει τις διάφορες εταιρείες. Δηλαδή αγόραζε η κυπριακή εταιρεία τα φασόλια και τα πουλούσε στη Βενεζουέλα.

- Και η ελληνική εταιρεία θα αγόραζε πετρέλαιο;Να το πούμε σχηματικά ότι εμένα -την κυπριακή εταιρεία που θα πουλούσα φασόλια- θα με πλήρωνε η ελληνική εταιρεία, η οποία θα χρησιμοποιούσε την απόδειξη στην PDVSA (κρατική εταιρεία πετρελαίων της Βενεζουέλας) για να μην πληρώσει το πετρέλαιο που θα αγόραζε. Υπήρχε όμως πρόβλημα γιατί, όπως είπα, είχαμε διαφορά στον χρόνο πληρωμής.

- Υπάρχουν εύλογες απορίες: από τη μία το ταξίδι στη Βενεζουέλα και από την άλλη η παρουσία σας στο Μέγαρο Μαξίμου. Λέει κάποιος: «Καλά αν ήθελε να υποβάλει μια προσφορά στην ελληνική κυβέρνηση ήταν ανάγκη να πάει στο γραφείο του πρωθυπουργού;».Στο Μαξίμου δεν στεγάζεται μόνο το γραφείο του πρωθυπουργού. Εκεί είναι και το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Φλαμπουράρη, που είναι υπεύθυνος για κάποιες επενδύσεις, είναι και το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, που επισήμως στο χαρτοφυλάκιό του υπάρχουν αρμοδιότητες για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Δεν μπορούσα να πάω αλλού για να υποβάλω μια πρόταση για επένδυση. Δεν πήγα, για παράδειγμα, για δουλειά του υπουργείου Οικονομικών στο Μαξίμου.

- Υπάρχει κάποια κομματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ησασταν, όπως γράφτηκε, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ;Γράφτηκε ότι ήμουν τη δεκαετία του ’90, που ήμουν 13 χρονών.

- Σας προσάπτουν ότι κάνετε δουλειές του ΣΥΡΙΖΑ.Συνέδεσαν την έξοδό μου από το Μαξίμου με την απάντηση του πρωθυπουργού στη Βουλή για κυπριακή εταιρεία που έχει μετοχές στην «Αυγή».

- Εχετε κάποια σχέση με την κυπριακή εταιρεία που φέρεται να έχει μετοχές στην «Αυγή»;Δεν έχω καμία σχέση. Και να με ρωτήσουν, δεν ξέρω να τους πω ποιος τη διαχειρίζεται.

- Με τον κ. Παππά έχετε κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις μετά το ταξίδι στη Βενεζουέλα;Επαγγελματικά θα ήθελα να έχω.

- Δεν είστε φίλοι, όπως λέγεται;Οχι βέβαια.

- Πού αποδίδετε αυτή την κομματική συνάφεια που σας αποδίδουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.Είμαι μέλος του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, αλλά αν είσαι μέλος του ΑΚΕΛ είναι πρόβλημα γιατί στην Ελλάδα δεν βρίσκεις αδελφό κόμμα.

- Στα Panama Papers πώς βρέθηκε το όνομά σας;Τι είναι τα Panama Papers; Είναι το αρχείο ενός δικηγορικού γραφείου στο οποίο είναι καταγεγραμμένοι οι πελάτες του. Μέσα στους πελάτες του, ήμουν κι εγώ υπό τη δικηγορική μου ιδιότητα και τρεις εταιρείες μου από τις 7.000 κυπριακές (σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Υπάρχουν και άλλες εταιρείες τις οποίες αγοράσαμε από άλλο δικηγορικό γραφείο και δεν αναφέρονται στα Panama Papers.

- Την αμφίσημη, όπως χαρακτηρίστηκε, ανάρτησή σας στο Twitter για τα φασολάκια πώς τη σχολιάζετε;Είχα διαβάσει ότι δήθεν πήγαμε στη Βενεζουέλα για να αγοράσουμε προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ. Σιγά να μην αγοράζαμε εμείς φασολάκια και αντσούγιες...

- Με τον κ. Παππά είχατε αποκτήσει κάποια σχέση που σας επέτρεπε να μπαινοβγαίνετε στο Μαξίμου;Οχι. Οι σχέσεις μας, όπως σας είπα, ήταν καθαρά σε επιχειρηματικό εκ μέρους μου επίπεδο. Εκπροσωπώντας πελάτες μου επισκεπτόμουν διάφορους παράγοντες στην Ελλάδα για να προωθώ τα συμφέροντά τους.

- Ξέρετε και άλλους δικηγόρους που επισκέπτονταν το Μαξίμου;Βεβαίως. Πολλοί Κύπριοι δικηγόροι έχουν επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου με την επαγγελματική τους ιδιότητα εκπροσωπώντας πελάτες τους. Αλίμονο αν ήμουν ο μοναδικός. Ενας δημοσιογράφος που διαδήλωνε πριν από έναν μήνα μαζί με τους συναδέλφους του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για το κλείσιμο των καναλιών σήκωσε το κινητό του και φωτογράφισε έναν 40χρονο που έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου φορώντας τζιν παντελόνι και κρατώντας στα χέρια του μια σακούλα από σούπερ μάρκετ. 


O μυστηριώδης κ. Αρτεμίου και η διαδρομή Μαξίμου - Καράκας 

Ο δημοσιογράφος έτυχε να γνωρίσει τον συγκεκριμένο κύριο, ο οποίος μέχρι τότε ήταν άγνωστος στην Ελλάδα και υπό κανονικές συνθήκες θα πέρναγε απαρατήρητος από τη διαδήλωση. Οπως αποκαλύφθηκε λίγες ημέρες αργότερα, ο κύριος με το τζιν και το τσαλακωμένο πουκάμισο ονομάζεται Αρτέμης Αρτεμίου, είναι δικηγόρος που κατάγεται και διαμένει στην Κύπρο και είναι γνωστός για την ειδικότητά του στη δημιουργία offshore εταιρειών σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Παναμάς, οι Παρθένοι Νήσοι και τα Νησιά Κέιμαν...

Επειδή δύο εβδομάδες νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής» είχε ομολογήσει ότι μικρομέτοχος της εφημερίδας είναι μια offshore εταιρεία με έδρα την Κύπρο, οι συνειρμοί δημιουργήθηκαν αμέσως. Και η κατάσταση περιπλέχθηκε πολύ περισσότερο από την περασμένη εβδομάδα, όταν η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε -και η κυβέρνηση επιβεβαίωσε- ότι τον Αύγουστο του 2013 είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βενεζουέλα ο δικηγόρος-ειδικός των offshore Αρτέμης Αρτεμίου και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς! Τα σενάρια και οι φήμες πήραν φωτιά. Οι υπαινιγμοί φούντωσαν στο παρασκήνιο, ενώ οι ερωτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή άρχισαν να κατατίθενται με ρυθμό πολυβόλου. «Ναι, πήγαμε στη Βενεζουέλα», παραδέχθηκε την επομένη ο κ. Παππάς. «Εγινε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφτεί τη Βενεζουέλα και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της χώρας εκείνο τον καιρό».

Ικανότατος
Από την ημέρα αυτή μέχρι σήμερα όλοι οι λάτρεις της πολιτικολογίας και της συνωμοσίας στην Ελλάδα ασχολούνται με τον Αρτέμη Αρτεμίου. Τον 40χρονο δικηγόρο που είναι γνωστός στη Λευκωσία για την ταχύτητα με την οποία χτίζει υπεράκτιες εταιρείες σε όποια επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο θέλει να αποφύγει τη φορολογία ή έχει λόγο να αποκρύψει εισοδήματα. Μιλώντας ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ» εμφανίζει την επαγγελματική του δραστηριότητα ως απόλυτα φυσιολογική και την επίσκεψή του στο Μαξίμου ως ακόμη φυσιολογικότερη. Και είναι λογικό, αφού σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσε να πει κάτι άλλο. «Μακάρι να γνώριζα καλύτερα τον κ. Παππά», τονίζει χωρίς να αρνείται ότι με τον υπουργό Επικρατείας «ταίριαξαν τα χνώτα μας» μετά το πρώτο ταξίδι στη Βενεζουέλα και από τότε συνομιλούν συχνά, αλλά μόνο για επενδύσεις, όπως ο ίδιος τονίζει.

Αν ρωτήσεις, όμως, τους δημοσιογραφικούς ή τους δικηγορικούς κύκλους στην Κύπρο, όλοι θα σου πουν ότι ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι ένα ικανότατο πρόσωπο, αλλά με όχι και τόσο διαφανείς δραστηριότητες. Αυτό δεν είναι κακό για έναν δικηγόρο. Είναι κακό αν αποδειχθεί ότι αυτές οι δραστηριότητες εμπλέκονται με πολιτικούς.

Πόσο μάλλον που μετά το πρώτο ταξίδι στη Βενεζουέλα, τον Αύγουστο του 2013, ακολούθησε και δεύτερο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2015, δεν μετείχε ο Νίκος Παππάς, αλλά ο ξάδελφος του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας. Στο δεύτερο ταξίδι ο Αρτέμης Αρτεμίου δεν συμμετείχε ως εκπρόσωπος της εταιρείας πετρελαιοειδών που τον είχε προσλάβει στο πρώτο, αλλά πιθανότατα ως μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου που διερευνούσε τις δυνατότητες εμπορικής συμφωνίας στο Καράκας. Ούτε και από αυτό το ταξίδι προέκυψε αποτέλεσμα καθώς, όπως αποκαλύπτει ο Αρτέμης Αρτεμίου στη συνέντευξή του, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «ζητούσε πολλά». Από τότε μέχρι σήμερα είναι άγνωστο τι άλλες επενδυτικές προτάσεις υπέβαλε ο δικηγόρος στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως άγνωστο παραμένει ακόμη αν συζητήθηκε οτιδήποτε άλλο στις συναντήσεις που έγιναν και ουδέποτε ανακοινώθηκαν...

Από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στα Panama Papers
Ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι γνωστός στην Κύπρο για δύο πράγματα: για το δικηγορικό του γραφείο που ειδικεύεται στις offshore και τις σχέσεις που είχε με τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και εν συνεχεία με την ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ του Δημήτρη Χριστόφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αγωγή ύψους 22 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει κατά του κ. Χριστόφια ο επιχειρηματίας της Κύπρου Μιλτιάδης Νεοφύτου έχει καταγγείλει επισήμως μια ομάδα που «έκανε πληρωμές» εμπλέκοντας και τον Αρτέμη Αρτεμίου. «Κάθε φορά που γινόταν κάποια πληρωμή από την εταιρεία αυτή κατόπιν εντολών του εναγομένου (Δημήτρη Χριστόφια), μου τηλεφωνούσε ο Βενιζέλος Ζαννέτος, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος», αναφέρει ο κ. Νεοφύτου. Ο Ζαννέτος Βενιζέλος, με τον οποίο ο Αρτεμίου διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις, εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης για το περίφημο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, που συγκλόνισε το 2015 την Κύπρο. «Διευθύντρια και γραμματέας της εταιρείας είναι η εταιρεία AP Law Services Limited, συμφερόντων του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, γνωστού και από την ανάμειξή του στα διοικητικά της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου», προσθέτει στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Νεοφύτου.

Μέχρι τότε ακόμη και το πρόσωπο του Αρτέμη Αρτεμίου ήταν άγνωστο, καθώς απέφευγε συστηματικά τα φώτα της δημοσιότητας. Η μόνη φωτογραφία του είναι αυτή που κοσμεί το προφίλ του στο Twitter και στο Facebook, στην οποία απεικονίζεται χαμογελαστός, με σκούρο κουστούμι και ριγέ πορτοκαλί γραβάτα. Πρόκειται για φωτογραφία από τον γάμο του με νεαρή φιλόλογο, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Ο ίδιος γεννήθηκε δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε έναν προσφυγικό συνοικισμό από τους πολλούς που δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους. Ζωή λιτή και περιορισμένη. Ο πατέρας του Αρτέμη, πρόσφυγας, μηχανικός αυτοκινήτων, από τα Πυργά Αμμοχώστου, προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα και να μεγαλώσει τα δύο παιδιά του με τις στερήσεις που δεν ήταν και λίγες. Ηταν όμως εποχές όπου ήταν λίγες και οι απαιτήσεις. Η μητέρα του κατάγεται από το Παλαιχώρι, ένα χωριό έξω από τη Λευκωσία. Η οικογένεια ζούσε με την ελπίδα της επιστροφής στην Αμμόχωστο, ελπίδα που μέχρι σήμερα παραμένει ζωντανή αν και ο Αρτέμης με την αδελφή του έχουν χτίσει τη δική τους ζωή στην ελεύθερη Κύπρο. Μόλις τέλειωσε το Λύκειο υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει θέση στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις απολύθηκε έφυγε για σπουδές στην Αθήνα. Πολιτικοποιημένος και ενταγμένος στην Αριστερά, δραστηριοποιήθηκε στη φοιτητική παράταξη του ΑΚΕΛ, την Προοδευτική, σπούδαζε και εργαζόταν περιστασιακά για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών και να ελαφρύνει όσο μπορούσε την οικογένεια.

Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στη Βρετανία, όπου έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Ανήκει, όπως φαίνεται, στους επιχειρηματίες που υποστηρίζουν ότι «αν δεν χρωστάς, δεν είσαι τίποτα», γι’ αυτό δεν έχει αποπληρώσει μέχρι σήμερα ούτε τo δάνειο που είχε πάρει για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, προφανώς έχει πλέον τακτοποιηθεί οικονομικά. Οπως συνηθίζει να λέει σε φίλους του, «τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα και μετά θα ξεχρεώσω»... Οταν γύρισε στην Κύπρο από τις σπουδές του στη Βρετανία, εργάστηκε στο δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, στο οποίο παρέμεινε 5 χρόνια. Εχοντας αποκτήσει εμπειρίες με τον συνάδελφό του Λάμπρο Πιερή, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους δικηγορικό γραφείο. Ο Λάμπρος Πιερή, όμως, μετά τον διορισμό του στη θέση του αντιπροέδρου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με άδεια του γενικού εισαγγελέα έχει αποχωρήσει από το δικηγορικό γραφείο το οποίο διαχειρίζεται μόνος του ο Αρτέμης Αρτεμίου. Ωστόσο στα αρχεία των Panama Papers, Αρτεμίου, Πιερή και Συνεργατική Τράπεζα εμφανίζονται μετοχικά συνδεδεμένοι μέσω ενός τριγωνικού δικτύου εταιρειών με αδιευκρίνιστες δραστηριότητες και ακόμη πιο αδιευκρίνιστους μετόχους. Τόσο ο Αρτεμίου όσο και ο Πιερή είναι μέλη του ΑΚΕΛ και στο παρελθόν διετέλεσαν μέλη διαφόρων κρατικών οργανισμών στους οποίους είχαν διοριστεί. Ο Αρτεμίου, μάλιστα, διετέλεσε και για μια εξαετία αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Αλλη μια σύμπτωση, καθώς η επίσκεψή του στο Μαξίμου συνέπεσε χρονικά με τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα, στον οποίο συμμετείχαν και δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο. 

Φημολογείται έντονα ότι στη συγκρότηση της μιας εξ αυτών, είχε αναμειχθεί και το δικηγορικό γραφείο του Αρτεμίου, όπως ήδη αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί. Είναι προφανές λοιπόν ότι στα δύο ταξίδια του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα ο Αρτέμης Αρτεμίου συμμετείχε για να αξιοποιήσει την πρόσβαση στις Αρχές της Βενεζουέλας, που είναι γνωστό ότι δεν ανοίγουν τις πόρτες τους στον καθένα. Την πρώτη φορά για λογαριασμό συγκεκριμένου πελάτη του που δραστηριοποιείται στην εμπορία πετρελαιοειδών και τη δεύτερη για λογαριασμό άλλων πελατών του στους οποίους και ο ίδιος αποφεύγει να αναφερθεί επικαλούμενος το επαγγελματικό απόρρητο. Εκπροσωπώντας πελάτες του, υποστηρίζει ότι μπαινόβγαινε και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είναι επίσης γνωστό ότι οι πόρτες δεν είναι ανοιχτές για όλους...



Η φωτογραφία του «Ελεύθερου Τύπου» που δείχνει τον Αρτέμη Αρτεμίου να εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου με μια πλαστική σακούλα σούπερ μάρκετ στα χέρια



Ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι γνωστός στην Κύπρο για δύο πράγματα: για το δικηγορικό του γραφείο που ειδικεύεται στις offshore και τις σχέσεις που είχε με τον αείμνηστο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και εν συνεχεία με την ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ του Δημήτρη Χριστόφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αγωγή ύψους 22 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει κατά του κ. Χριστόφια ο επιχειρηματίας της Κύπρου Μιλτιάδης Νεοφύτου έχει καταγγείλει επισήμως μια ομάδα που «έκανε πληρωμές» εμπλέκοντας και τον Αρτέμη Αρτεμίου 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρτεμίου: Μπαινόβγαινα στο Μαξίμου για να προωθώ συμφέροντα πελατών μου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news