facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Εκθεση-φωτιά της ΓΣΕΕ: Μακροχρόνια άνεργοι το 72,2% του συνόλου

Τ
ο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα την 1η ενδιάμεση Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2016, η οποία αναλύει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια του έτους.

Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Επιστημονικό Δ/ντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιώργο Αργείτη ανέλυσαν τις επιπτώσεις της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στις μακροοικονομικές επιδόσεις της χώρας, τη συνεχιζόμενη δυναμική απόκλισης του βιοτικού επιπέδου της Ελλάδας από τον μέσο όρο της ΕΕ, την εύθραυστη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική δομή της οικονομίας, το υψηλό έλλειμμα ρεαλισμού της στρατηγικής της εσωτερικής υποτίμησης να διασφαλίσει τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα εξαγωγικό και/ή επενδυτικό μοντέλο μεγέθυνσης, όπως επίσης και την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Η παρούσα Ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση αξιολογεί την πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2016 ως μέρος του ευρύτερου χρονικού πλαισίου της κρίσης χρέους και της οικονομικής κρίσης. Υποστηρίζεται ότι η συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής έχει φτάσει στα όριά της, έχοντας επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, στην απασχόληση, στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην κοινωνική συνοχή.

Ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης είναι τα εξής:

- Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο και ασταθές ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που έχουν γίνει στα χρόνια της κρίσης και κυρίως της δραματικής αποεπένδυσης. Η σημαντική πλέον απόκλιση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ αποκτά ανησυχητικές οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις.

- Η ασκούμενη πολιτική λιτότητας εξακολουθεί να υπονομεύει τη φερεγγυότητα του δημόσιου τομέα και τη βιωσιμότητα του χρέους. Η μείωση του πιστωτικού ρίσκου της χώρας και συνεπώς του κόστους δανεισμού, όπως και η πιθανότητα εξόδου της χώρας για δανεισμό στις ιδιωτικές αγορές, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων σε συνθήκες διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης και κοινωνικής σταθερότητας. Η ένταξη της οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ίσως διευκολύνει την έξοδο στις αγορές, δεν προσδιορίζει όμως τη φερεγγυότητα της χώρας.

- Η ένταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, συμπιέζει το εισόδημα των νοικοκυριών επηρεάζοντας αρνητικά τη φοροδοτική τους ικανότητα και τη δυνατότητα κάλυψης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος φερεγγυότητας του τραπεζικού τομέα.

- Αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας παρατηρούμε ότι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κατά ηλικιακή κατηγορία εμφανίζεται στους νέους 15-24 ετών (49,1%), ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας σημαντικά υψηλότερο έναντι των ανδρών (27,6% έναντι 19,4%). Η μακροχρόνια ανεργία ανέρχεται σε 72,2% του συνόλου των ανέργων. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων έχει προκαλέσει τη σταθερή άνοδο της μερικής απασχόλησης, τη χειροτέρευση βασικών δεικτών προστασίας της απασχόλησης και τη δραματική αύξηση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ). Ο δε νομοθετημένος κατώτατος μισθός ο οποίος είναι χαμηλότερος του 60% της διαμέσου των μισθών ουσιαστικά θεσμοθετεί έναν «μισθό φτώχειας» σύμφωνα με τον δείκτη Kaitz.

Και συμπεραίνει η έκθεση: Συνολικά, η εκτίμησή μας είναι ότι οι όποιες προσδοκίες για γρήγορη έξοδο της οικονομίας από την κρίση και για επιστροφή της στις αγορές το 2017 είναι υψηλού ρίσκου. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η επέκταση της πραγματικής οικονομίας απαιτούν αναπτυξιακό πραγματισμό και πρωτοβουλίες ευρύτερες των αβέβαιων αποτελεσμάτων που θα έχει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρώσης στην εξομάλυνση των πιστωτικών συνθηκών και στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά όλη την έκθεση


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκθεση-φωτιά της ΓΣΕΕ: Μακροχρόνια άνεργοι το 72,2% του συνόλου"

Ρέγκλινγκ: Μόνο η Ελλάδα έχει αποτύχει ώς τώρα στο πρόγραμμα βοήθειας

Στη δήλωση ότι από όσες χώρες δέχθηκαν βοήθεια μόνο η χώρα μας απέτυχε στην υλοποίηση του προγράμματος προχώρησε την Τρίτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πάντως ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2017, εάν συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε βοηθήσει πέντε χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης: Την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Τέσσερις από αυτές αποτελούν τώρα ιστορίες επιτυχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ σε συνέδριο στη Λευκωσία.

Παράλληλα, ο γερμανός τεχνοκράτης τόνισε πως αναμένει «ότι η Ελλάδα, επίσης, μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει στις αγορές το επόμενο έτος, αν συνεχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις».

«Θολώνουν» πάντως οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς οι αυξήσεις φόρων που έχουν επιλεγεί, αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα, σημειώνει την ίδια στιγμή σε έκθεσή του το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει η έκθεση προϋπολογισμού της βουλής, οι θεσμοί προτείνουν μοντέλο Δανίας για τις εργασιακές σχέσεις.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Μόνο η Ελλάδα έχει αποτύχει ώς τώρα στο πρόγραμμα βοήθειας "

Πρόεδρος εργαζομένων ΙΚΑ: Εκφράζουμε μεγάλη αμφιβολία για τον ΕΦΚΑ

Ενόψει του αυριανού 24ου τακτικού εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) ο πρόεδρος Γιώργος Κυριακόπουλος παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ακόλουθη δήλωση:

«Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη και μεταβατική περίοδο καθώς διεξάγεται ίσως για τελευταία φορά με τη σημερινή ονομασία του ταμείου, μιας και από 1/1/2017 περνάμε στον ΕΦΚΑ για τον οποίο εκφράζουμε μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει.

Θα υπάρχουν λειτουργικά και όχι μόνο προβλήματα με την καθιέρωσή του ενώ βλέπουμε ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί την κατάσταση».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος εργαζομένων ΙΚΑ: Εκφράζουμε μεγάλη αμφιβολία για τον ΕΦΚΑ"

«Βόμβα» ιδιωτικού χρέους 230 δισ. στα θεμέλια της οικονομίας

Όλοι χρωστούν σε όλους. Το δημόσιο χρωστά 328 δισ. ευρώ κυρίως πλέον στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τον ESM και το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο ελληνικό δημόσιο, στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ΔΕΚΟ αγγίζουν τα 230 δισ. ευρώ.

Κι όλα αυτά σε μία οικονομία η οποία βιώνει την όγδοη χρονιά ύφεσης, με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει στα 176 δισ. ευρώ, τις αντοχές της κοινωνίας στο κόκκινο και τον εφιάλτη των φορολογικών μέτρων, της αύξησης των εισφορών και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων να έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. Απλά, δεν βγαίνει.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, με την επισήμανση ότι οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημόσιου χρέους, είναι η αφορμή για την άθροιση των δεδομένων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο -κυρίως στην εφορία- αγγίζουν τα 93 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία οι απλήρωτες εισφορές ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ, ενώ μόνο στη ΔΕΗ ΔΕΗ -1,68% οι καταναλωτές έχουν φτάσει να χρωστούν 3 δισ. ευρώ.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, ακόμα κυβέρνηση και δανειστές διαβουλεύονται προκειμένου να βρεθεί η κοινή συνισταμένη στις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις βιώσιμες επιχειρήσεις μέσω ουσιαστικής διευθέτησης των οφειλών τους.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, οι προσπάθειες δημιουργίας ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις έχουν πέσει στο κενό μέχρι σήμερα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν από την Αθήνα, λέγοντας ότι θα μελετήσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθυστερώντας περαιτέρω την κατάθεση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα. Μέχρι να κατατεθεί -όταν και εφόσον-, οι κατασχέσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι στόχοι εσόδων πρέπει να επιτευχθούν.

Τον Σεπτέμβριο, πέρα από την κλασική πλέον αύξηση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το δημόσιο, καταγράφηκε ένα ακόμα ανησυχητικό φαινόμενο. Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώθηκε κατά 340.000 μέσα σε ένα μήνα, φτάνοντας σε 4.374.475 φορολογουμένων έναντι 4.030.950 τον Αύγουστο. Οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 1.618.460 έναντι 1.541.970 που ήταν τον Αύγουστο, ενώ οι οφειλέτες στους οποίους τον Σεπτέμβριο είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 788.947 έναντι 774.321 τον Αύγουστο.

Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ένας στους πέντε είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις και ευρύτερα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, και περίπου ένας στους δέκα έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Στα παραπάνω προσθέστε και το χθεσινό σκηνικό έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,68% , στην Αριστοτέλους. Εκατοντάδες καταναλωτές συνωστίζονταν από τις 5 τα ξημερώματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας ρύθμιση των οφειλών τους σε 36 μηνιαίες δόσεις. Καταγράφηκαν δε ακόμα και περιστατικά εμπορίας της σειράς προτεραιότητας, δείγμα της απελπισίας των καταναλωτών. Τελικά η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,68% ανακοίνωσε παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Έως χθες περισσότεροι από 510.000 πελάτες της είχαν διακανονίσει τις οφειλές τους, ύψους 1,335 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αντίστοιχη παράταση ανακοίνωσε και η ΕΥΔΑΠ για τη δική της ανάλογη ρύθμιση οφειλών.

Στο μεταξύ, καθημερινά, εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις γονατίζουν κάτω από το βάρος χρεών που τα υπερβαίνει εκ των πραγμάτων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» ιδιωτικού χρέους 230 δισ. στα θεμέλια της οικονομίας"

Πονοκέφαλος στο ΥΠΟΙΚ για ειδικά μισθολόγια-αμυντικές δαπάνες

Λογαριασμό ο οποίος αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και αναλύεται σε 400 εκατ. ευρώ περικοπών στις αμυντικές δαπάνες και 118 εκατ. ευρώ από το διετές πάγωμα των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια, έχουν βάλει στο μικροσκόπιο οι δανειστές για το 2016.

Και οι δύο δεσμεύσεις έχουν μείνει στα χαρτιά και όπως άφηνε να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα με τις εξοικονομήσεις από τις αμυντικές δαπάνες είναι σημαντικό, αν και δεν διαταράσσεται ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου προβλέπει υπέρβαση ακόμα και της εκτίμησης για πρωτογενές πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, όταν το Μνημόνιο απαιτεί 0,5%.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας είχαν σύσκεψη στην οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάστηκαν οι πτυχές του προβλήματος, χωρίς όμως να υπάρξουν αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση προκειμένου να ακυρώσει τις προβλέψεις διετούς παγώματος των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια, είχε δεσμευθεί ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα είχε ψηφίσει ισοδύναμα μέτρα εξοικονόμησης 118 εκατ. ευρώ. Τα ισοδύναμα δεν βρέθηκαν ποτέ, πολλαπλάσια δε δεν ψηφίστηκαν οι σχετικές παρεμβάσεις.

Το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί πάγωμα ωριμάνσεων δεδομένου ότι σχεδιάζεται συνολική αλλαγή των ειδικών μισθολογίων με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Το θέμα των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, παραμένει από την άλλη πλευρά, ανοιχτό.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πονοκέφαλος στο ΥΠΟΙΚ για ειδικά μισθολόγια-αμυντικές δαπάνες"

Οι 53 κατά Τσίπρα: Δεν μπορείς να αποφασίζεις μόνος σου, όπως έκανες με Πολύδωρα

Σκληρό μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να αναφέρεται στα όργανα του κόμματος και να είναι συλλογικές οι αποφάσεις στέλνουν οι «53», με νέο χτύπημα με αφορμή την πρόταση για τον Πολύδωρα.

Ειδικότερα, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Commonallity, που απηχεί τις απόψεις τους, γίνεται αναφορά στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος και τονίζεται ότι στα όργανα του κόμματος αναφέρονται όλοι.

Το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρέπει να αποφασίζει ερήμην των οργάνων του κόμματος, είναι προφανές.

Αναλυτικά το άρθρο

Το κακόγουστο έργο της διαπλοκής, της ανομίας και της αυθαιρεσίας δυστυχώς συνεχίζεται με ευθύνη της ΝΔ. Είναι σαφές, πλέον, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει τα πάντα για να μπλοκάρει τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ.

Οι διαδοχικές κυβερνητικές προτάσεις για τη σύνθεσή του, ασφαλώς, εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθεί συναινετική λύση στην άρση του αδιεξόδου, να γίνει το αναγκαίο βήμα ώστε να μπει φραγμός στην 27χρονη ασυδοσία των καναλαρχών και στη διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, η πρόταση για τον κ. Πολύδωρα αιφνιδίασε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και συνάντησε την εκτεταμένη διαφωνία. Η ιστορία και η πολιτική διαδρομή όλων μας είναι γνωστή. Προφανώς και του κ. Πολύδωρα. Σε αυτό τον τόπο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με κύρος, επιστημονική επάρκεια, δημοκρατική κουλτούρα και ευαισθησία.

Το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε απαντήσεις και έστειλε σαφές μήνυμα ότι οι συλλογικές διαδικασίες δεν πρέπει να παρακάμπτονται, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Η τήρησή τους είναι και η μόνη ασφαλής δικλείδα αποφυγής επιλογών που δημιουργούν προβλήματα, εύλογα ερωτηματικά, απογοήτευση και ενστάσεις. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόνο ημέρες από τη συγκρότηση των νέων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, στη λειτουργία των οποίων αναφέρονται όλες και όλοι. Η ενεργός και έγκαιρη λειτουργία τους οφείλει να είναι φροντίδα όλων μας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 53 κατά Τσίπρα: Δεν μπορείς να αποφασίζεις μόνος σου, όπως έκανες με Πολύδωρα "

Φερχόφστατ: Εξωφρενική η αμφισβήτηση της Λωζάννης από τον Ερντογάν

Εξωφρενική χαρακτήρισε την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε χαιρετισμό στο συνέδριο του περιοδικού Economist στη Λευκωσία, ο κ. Φερχόστατ τόνισε ότι είναι επικίνδυνο και προκλητικό να τίθεται υπό αμφισβήτηση μία συνθήκη που συνομολογήθηκε πριν από 100 χρόνια.

Η συνθήκη, που υπογράφηκε το 1923, ουσιαστικά ορίζει τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας.

Εκφράζοντας στήριξη στις προσπάθειες του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού, ο κ. Φέρχοφσταντ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί το ένα ελληνικό νησί μετά το άλλο και άρχισε να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λοζάνης.

Σημειώνεται πως με τη συνθήκη της Λωζάννης η Τουρκία είχε αποκηρύξει κάθε διεκδίκησή της επί της Κύπρου, την οποία είχε παραχωρήσει ως κτήση επί ενοικίω στη Βρετανία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φερχόφστατ: Εξωφρενική η αμφισβήτηση της Λωζάννης από τον Ερντογάν "

Επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας χειρουργείων στο Νοσοκομείο Λαμίας

Αναστέλλεται η λειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου Λαμίας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Την παραπάνω καταγγελία έκαναν την Τρίτη οι εκπρόσωποι της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (ΑΡΣΙ).

Όπως επισημαίνουν, το Νοσοκομείο Λαμίας θεωρείται ένα από τα τρία νοσοκομεία-«πυλώνες» σε όλη την περιοχή ευθύνης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μαζί με το Πανεπιστημιακό Λάρισας και το Αχιλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Δέχεται καθημερινά χειρουργικά περιστατικά από τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, την Ευρυτανία και τη βόρεια Εύβοια. Διαθέτει ΜΕΘ και ΜΑΦ με 16 κλίνες συνολικά, στην οποία διακομίζονται βαρέως πάσχοντες από όλη την Κεντρική Ελλάδα.

«Ανάγκη για χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή τόσο από τα παθολογικά περιστατικά όσο και από τα περιστατικά της ΜΕΘ, εκτός από τα περιστατικά των χειρουργικών τμημάτων. Στο Νοσοκομείο Λαμίας διενεργούνται ετησίως 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις όλων σχεδόν των ιατρικών ειδικοτήτων» αναφέρουν.

Να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι αναισθησιολόγοι (με βαθμό διευθυντή και επιμελητή Α') ενώ οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων αναισθησιολόγων είναι συνολικά οκτώ. Υπηρετεί επίσης μία γιατρός αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο για το χρονικό διάστημα 2014-19, καθώς και ένας επικουρικός επιμελητής.

«Έτυχε τις μέρες αυτές να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας στους τρεις γιατρούς: η διευθύντρια υπέστη κάταγμα μέσα στο νοσοκομείο σε ώρα εφημερίας εκτελώντας για πολλοστή φορά εντολή του διοικητή για αναγκαστική υπερεφημέρευση, ενώ οι δύο επιμελητές Α είχαν υποβληθεί πριν από λίγες μέρες σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Έχοντας απομείνει μόνο ο επικουρικός επιμελητής στο αναισθησιολογικό τμήμα, ο διοικητής αποφάσισε χθες, 31/10, το επ' αόριστον κλείσιμο των χειρουργείων, ενώ ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ απεύθυνε (επίσης χθες, 31/10) "έκκληση" στον επικουρικό επιμελητή να εφημερεύσει μέσα στο νοσοκομείο για τέταρτο 24ωρο στη σειρά ώστε να καλύπτονται οι επείγουσες διασωληνώσεις και οι διακομιδές βαρέως πασχόντων προς άλλα νοσοκομεία. Επίσης από χθες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ έδωσε "εντολή" σε δύο αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου Άμφισσας να εκτελέσουν μέσα στον μήνα Νοέμβριο αριθμό εφημεριών στο Νοσοκομείο Λαμίας για τους ίδιους λόγους», τονίζουν.

Δήλωση Κέλλα

Για το θέμα έκανε δήλωση ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας. «Με ανακοίνωσή του, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας ενημερώνει ότι είναι αδύνατη η λειτουργία του χειρουργείου και καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Η ανακοίνωσή του αποτελεί κραυγαλέα ομολογία πλήρους διάλυσης του χώρου της Υγείας. Επιβεβαιώνει την ανικανότητα και την αναλγησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας χειρουργείων στο Νοσοκομείο Λαμίας"

«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει» απαντά ο Κατρούγκαλος στον Ντάισελμπλουμ

«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει κατά την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», απαντά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή το έγγραφο Ντάισελμπλουμ, που αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της 2ης αξιολόγησης.

«Υπάρχει μια εκτεταμένη παρερμηνεία αυτών των δηλώσεων», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος, «άλλοι λένε ότι θα είναι αυτοτελές θέμα στο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, άλλοι λένε ότι ξανανοίγει το ασφαλιστικό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», ξεκαθαρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας από τα θέματα που ελέγχονται ως εκκρεμότητες από τα κλιμάκια των θεσμών είναι το πώς προχωρά η υλοποίηση του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς εκκρεμεί η έκδοση σειράς αποφάσεων και εγκυκλίων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει» απαντά ο Κατρούγκαλος στον Ντάισελμπλουμ"

Δημοσκόπηση Public Issue: Προβάδισμα 24 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (42%-18%)

Μεγάλο προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία, που φτάνει τις 24 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της Public Issue.
Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που «βγαίνει στον αέρα» από την ημέρα που η «Αυγή» διέκοψε τη συνεργασία με την εταιρεία 

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 18%, η Νέα Δημοκρατία 42%, Χρυσή Αυγή 8%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 8%, ΚΚΕ 7,5%, Ποτάμι 2,5%, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων 2%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5% και λοιπά 7,5%

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει το 21%, ενώ κανένας από τους δύο συγκεντρώνει 35%.

Στο ερώτημα για το ποια θεωρείτε καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, το 34% των ερωτηθέντων απαντάει μια κυβέρνησης της ΝΔ, το 13% μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ το 51% καμία από τις δύο. 

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση με 47% θετικές γνώμες, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην 6η θέση με 22% θετικές γνώμες. 












Public Issue /protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Public Issue: Προβάδισμα 24 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (42%-18%)"

«Παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέσα στο 2016

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα αποφασιστούν πιθανόν εφέτος, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό. «Ο ESM έχει εντολή να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα, κάτι που γίνεται, και θα κάνουμε προτάσεις πριν από το τέλος του έτους» υπογράμμισε.

«Υπάρχει σε σημαντικό βαθμό συμφωνία. Δεν θα έχουμε μία ακριβή συμφωνία για το τι θα κάνουμε στα μέσα του 2018, αλλά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε πιθανόν αποφάσεις εφέτος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αποσκοπούν κυρίως στη μείωση της «ευαισθησίας» της ελληνικής οικονομίας στα επιτόκια (σ.σ.: τις μεταβολές τους).

Ο επικεφαλής του ESM είπε ακόμη ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα και μπορεί να ακολουθηθούν από μακροπρόθεσμη ελάφρυνση, εάν η Αθήνα εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέσα στο 2016"

Αθήνα προς Ράμα: Ναρκοθετείς την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

Ότι ναρκοθετεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας προειδοποίησε την κυβέρνηση Ράμα η Αθήνα, απαντώντας εμμέσως και στις ανιστόρητες απόψεις του Αλβανού πρωθυπουργού. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για μεθοδευμένο σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, απαντώντας στο αλβανικό ΥΠΕΞ που υποστηρίζει ότι γκρεμίζει τα σπίτια Ελλήνων επειδή «ακολουθεί πολιτική μη διακρίσεων».

«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η Αθήνα, και επισημαίνει:

«Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη».

«Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα» καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Με επιθετικό τρόπο απάντησε νωρίτερα ο Έντι Ράμα σε προηγούμενη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το ενδεχόμενο κατεδάφισης των κατοικιών 19 Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας από τη δημοτική αρχή της πόλης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθήνα προς Ράμα: Ναρκοθετείς την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας "

Ανοίγουν εκ νέου το ασφαλιστικό

«Καυτή» αναμένεται η ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς, όπως έγινε γνωστό από έγγραφο που διέρρευσε την Τρίτη, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν εκ νέου -παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου- το ασφαλιστικό, αλλά και θέματα όπως ο προϋπολογισμός, η επιχειρηματικότητα και η εκπαίδευση.
Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο που συνέταξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ φαίνεται να συνδέεται η δρομολόγηση του πρώτου σκέλους των παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους (αυτών που χαρακτηρίζονται ως άμεσης εφαρμογής) με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ περιορίζεται χρονικά η παραμονή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα κατά την επόμενη αποστολή τους μεταξύ της 14ης και της 21ης Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει μέσω της επιστολής του ο Ντάισελμπλουμ στα μέτρα για το χρέος, ενώ υπογραμμίζει ότι αυτά περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF και ανάληψη δράσης για τη διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου (risk management) από την πλευρά του ESM.

Όπως γίνεται γνωστό από την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα προβούν σε απολογισμό σχετικά με την κατάσταση της δεύτερης αξιολόγησης ως μέρος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. 

Την ίδια στιγμή, στο Eurogroup οι υπουργοί θα κάνουν μια γενική εκτίμηση της εξέλιξης της τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα και της προόδου που έχει σημειωθεί σε τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.

Το κείμενο που διέρρευσε
Το κείμενο που διέρρευσε


Τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ για μέτρα και χρέος 

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο επικεφαλής του Eurogroup, ο ESM προχώρησε -μετά την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και τη μείωση των οφειλών προς ιδιώτες- στην καταβολή των 2,8 δισ. ευρώ, με στόχο την επίσημη ολοκλήρωση της πρώτης επικαιροποίησης του προγράμματος. 

Με αυτόν τον τρόπο δίνει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ, οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις «συνεπάγονται αναδιαμόρφωση του προφίλ ωρίμανσης του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF που απομένουν από το δεύτερο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα», αλλά και κάποιες αλλαγές, με στόχο τον «περιορισμό του επιτοκιακού κινδύνου, παρεμποδίζοντας την αύξηση των επιτοκίων για ένα μέρος των δανείων του EFSF πέρα από ένα σημείο». 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσθέτει, επίσης, ότι «ο ESM εξακολουθεί να εργάζεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου και επεξεργάζεται μια πρόταση για τη χρονική στιγμή της εισαγωγής των μέτρων αυτών».

To ασφαλιστικό σε πρώτο πλάνο

Πάντως, αυτό που είναι ξεκάθαρο στο έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup είναι το άνοιγμα των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας, κάτι το οποίο με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αποκλείσει. 

Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι σημαντική μνεία στο Eurogroup θα γίνει και σε μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, της ενέργειας καθώς και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν εκ νέου το ασφαλιστικό"

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι συνταξιούχοι

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν νωρίτερα εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων έξω από το υπουργείο Εργασίας προαναγγέλλοντας νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ήδη ανακοίνωσαν πως μεθαύριο Πέμπτη στην πλατεία Κοτζιά στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν το 80% και στις κύριες μέχρι και το 45%.

Την ίδια ώρα τοιχοκόλλησαν στην είσοδο των υπουργείου μια επιστολή που απευθύνεται προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας με κυρίαρχο αίτημα την επιστροφή των χρημάτων από τις περικοπές στις συντάξεις τους.

Την ίδια ώρα καταγγέλλουν επιστολή που τους έστειλε προσωπικά ο υπουργός όπου τους εξηγεί τις περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις τους τονίζοντας πως δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές μειώσεις που έχουν υποστεί όλο αυτό το διάστημα.

Έδωσαν συνέντευξη Τύπου έξω από το υπ. Εργασίας







protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι συνταξιούχοι"

Στα 31 εκατομμύρια ευρώ το λειτουργικό έλλειμμα του ΟΑΣΑ

Στα 31 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε το λειτουργικό έλλειμμα των εταιρειών του ομίλου ΟΑΣΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2016, με τις ζημιές το ίδιο χρονικό διάστημα να διαμορφώνονται σε 34 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την υφυπουργό υποδομών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο στόχος για το λειτουργικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους έχει τεθεί στο ποσό των 77 εκατομμυρίων ευρώ, σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με το 2015 όταν το έλλειμμα ανήλθε σε 37 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα το σύνολο των υποχρεώσεων του ΟΑΣΑ, πολλές από τις οποίες είναι ληξιπρόθεσμες, ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια ευρώ, με την επιχείρηση να οφείλει σημαντικά ποσά στη ΔΕΠΑ ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ, 18 εκατομμύρια στη ΔΕΗ και περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε καθοδική πορεία βρίσκονται τα έσοδα των εταιρειών του ομίλου τα οποία εμφανίζονται μειωμένα κατά περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο οκτάμηνο του 2016.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 31 εκατομμύρια ευρώ το λειτουργικό έλλειμμα του ΟΑΣΑ "

Κλειστά την Τετάρτη όλα τα σχολεία

Κλειστά θα είναι την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου όλα τα σχολεία της χώρας, λόγω των εκλογών των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το υπ' αρ.πρωτ. Φ.350/53/147271/Ε1/13-9-2016 έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, και ΚΥΣΔΕ θα διεξαχθούν την Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016. Για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους, χορηγείται άδεια μίας ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά την Τετάρτη όλα τα σχολεία"

Θερμή υποδοχή στον Ομπάμα ετοιμάζει ο «Ρουβίκωνας»

«Να υποδεχτούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ όπως του αναλογεί» προτρέπει σε μακροσκελή ανάρτησή της στο διαδίκτυο η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», με αφορμή την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον «Ρουβίκωνα», «αυτό που έχει σημασία με την επίσκεψη Ομπάμα είναι να καταγγελθούν όσα οι ΗΠΑ και οι ανταγωνιστές τους προκαλούν αυτήν τη στιγμή στις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά και τα όσα μπορούν να έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα…

»Τις συνέπειες της νέας πραγματικότητας τις βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο να αποτυπώνονται στα πεδία των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στη γεωπολιτική σκακιέρα, στις περιφερειακές συγκρούσεις που διαρκώς κλιμακώνονται, στους οικονομικούς πολέμους, τις βλέπουμε ακόμα και στην καθημερινότητα της Ελλάδας στις μέρες των μνημονίων και του πτωχευτικού δικαίου στο οποίο έχει περιπέσει…».

Όπως σημειώνουν τα μέλη του, «αν και η ΕΕ έχει τον κύριο λόγο, οι ΗΠΑ βρίσκονται βαθιά χωμένες στην ελληνική κρίση μέσω του ΔΝΤ. Έναν παγκόσμιο μηχανισμό επιτήρησης της καπιταλιστικής οικονομικής τάξης, το ΝΑΤΟ της παγκοσμιοποιημένης νεοφιλελεύθερης ατζέντας. Στην εποχή των μνημονίων, αν το κυρίαρχο στην ΕΕ γερμανικό κράτος είναι αυτό που προωθεί την λιτότητα και την απομύζυση ακόμα περισσότερου πλούτου από τον κόσμο της εργασίας προς όφελος του χρέους, είναι το ΔΝΤ που παλεύει λυσσασμένα για την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος, κάθε προστασίας της εργασίας, κάθε υπολείμματος του πάλαι ποτέ κοινωνικού κράτους. Ο Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα και ως μέρος της οικονομικής της επιτροπείας. Με όχημα την πρόταση για διακανονισμό (και βέβαια όχι διαγραφή, ούτε καν απομείωση) του χρέους, οι ΗΠΑ στριμώχνουν τον ανταγωνιστή τους, το γερμανικό κράτος, και συντηρούν τις συνθήκες διάλυσης της ΕΕ, χωρίς όμως να τη διαλύουν, ενώ κάνουν χαρούμενο και τον ΣΕΒ με τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά…».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Θερμή υποδοχή στον Ομπάμα ετοιμάζει ο «Ρουβίκωνας»"

Η ΝΔ προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανακοίνωσε το πρόσωπο που προτείνει η ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ.

«Οι αυταρχικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, με όχημα τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά, για τη χειραγώγηση της Ενημέρωσης, οδήγησαν σε αδιέξοδο. Το αδιέξοδο αυτό πρέπει να αρθεί.

Γι’ αυτό, η Νέα Δημοκρατία δημοσιοποίησε, από χθες πρόταση Νόμου, που σέβεται τη συνταγματική τάξη, διασφαλίζει την πολυφωνία, αποκλείει το “μαύρο”, προστατεύει τις θέσεις εργασίας στα Μ.Μ.Ε. και φέρνει χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Σήμερα, κάνει ένα ακόμα υπεύθυνο βήμα για την άρση του αδιεξόδου. Προτείνει για τη θέση του Προέδρου του Ε.Σ.Ρ. τον κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο. Τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για πρόσωπο με απόλυτα διαφανή δημόσια πορεία, εγνωσμένου κύρους και ευρύτατης αποδοχής, στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Η πρόταση Νόμου που παρουσιάσαμε η οποία καταργεί το νόμο Παππά και η υποψηφιότητα του κ. Κουτρομάνου επιβεβαιώνουν έμπρακτα τη συμβολή της Νέας Δημοκρατίας για λύση.

Είναι η προϋπόθεση για να μπει οριστικό τέλος στη σημερινή νοσηρή κατάσταση και στα αδιέξοδα που προκάλεσε η Κυβέρνηση.

Εννοείται ότι η επαναφορά της θεσμικής τάξης με την κατάργηση των προβληματικών διατάξεων του νόμου Παππά, προηγείται της επιλογής των προσώπων που θα συγκροτήσουν το Ε.Σ.Ρ.».

Ποιος είναι ο Αθανάσιος Κουτρομάνος
Γεννήθηκε το 1948 στην Καρδίτσα. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου στις 19.7.1974, Πρωτοδίκης στις 13.1.1976. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 21.12.1989, στο βαθμό του Εφέτη στις 30.1.1993, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 5.8.2004, στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 28.8.2006 και στο βαθμό του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου στις 13/7/2011. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έγινε τον Αύγουστο του 2014.
Έχει σπουδάσει νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ είμαι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΝΔ προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου "

Ξανά, σχεδιάζουν γιγάντωση του Δημοσίου: Αυξάνουν τις οργανικές θέσεις 15%

Αύξηση των οργανικών θέσεων σε δημόσιους Οργανισμούς κατά 10%-15% θα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την κινητικότητα στον δημόσιο τομέα.

Αυτό τόνισαν ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καθησυχάζοντας τους φόβους των συνδικαλιστών περί συρρίκνωσης των Δημόσιων Οργανισμών.

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα κινητικότητας, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του τρόπου μεταθέσεων και αποσπάσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Τη σχετική αρμοδιότητα, όπως είπε, θα έχει η κεντρική επιτροπή κινητικότητας, η οποία θα καθορίζει με διαφανή τρόπο τις μεταθέσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τα ανάλογα αιτήματα των υπαλλήλων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ /protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά, σχεδιάζουν γιγάντωση του Δημοσίου: Αυξάνουν τις οργανικές θέσεις 15%"

Έχουν ξεφύγει! Χρησιμοποιούν τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό για να πλήξουν την Αντιπολίτευση! (έγγραφο)

Φαίνεται ότι η περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, την οδηγεί σε πρωτοφανείς ενέργειες που δυστυχώς πλήττουν το όποιο κύρος έχει απομείνει ακόμα στη χώρα μας.

Το liberal αποκαλύπτει σήμερα email που εστάλη από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του κ. Λευτέρη Κρέτσου με το οποίο καλούνται τα γραφεία Tύπου των πρεσβειών της χώρας μας στο εξωτερικό «να αξιοποιήσουν» άρθρο του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης με το οποίο καθυβρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά και η δικαιοσύνη της χώρας.

Συγκεκριμένα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, εστάλη από την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού της ΓΓ Ενημέρωσης Κατερίνα Λάμπρου, email προς όλες τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό με εντολή προβολής στα ΜΜΕ του εξωτερικού του Άρθρου του Λ. Κρέτσου σε εφημερίδα των Αθηνών με τίτλο «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

Στο email η υφισταμένη του κ. Κρέτσου παροτρύνει τους δικούς της υφισταμένους να «αξιοποιήσουν» το άρθρο Κρέτσου, δηλαδή επί της ουσίας να το προωθήσουν στα ΜΜΕ της χώρας όπου υπηρετούν, ενημερώνοντάς τους παράλληλα ότι το «Γραφείο Τύπου της χώρας μας στο Παρίσι, έχει ήδη μεταφράσει το κείμενο Κρέτσου στη γαλλική γλώσσα»!

Τι αφορά όμως το άρθρο Κρέτσου; Δεν πρόκειται για ένα απλό κείμενο αλλά για μια οξύτατη επίθεσή του στους θεσμούς της πατρίδας του, κυρίως στην αντιπολίτευση και τη δικαιοσύνη. Στο άρθρο του κ. Κρέτσου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πολιτικοί βραχίονες των διαπλεκόμενων συμφερόντων», «το κράτος, όμως, δεν μπορεί να είναι όμηρος των επιδιώξεων και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων της ηγεσίας της Ν.Δ.» ενώ επαναλαμβάνει την γνωστή του άποψη για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης αναφέροντας ότι «Οι αποφάσεις του ΣτΕ και των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αξίζουν τον σεβασμό των πολιτών». Στο άρθρο αφήνονται τέλος υπονοούμενα ακόμα και για την ηθική των δικαστών του ΣτΕ, αφού αναφέρεται με δηκτικό τρόπο ότι «μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων»...

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η ενέργεια αυτή της Γ.Γ. Τύπου είναι πρωτοφανής! Και είναι πρωτοφανής γιατί δια της ιεραρχίας, η Γραμματεία εμπλέκει τις δημόσιες υπηρεσίες σε ένα χαμηλού επιπέδου μικροπολιτικό παιχνίδι, επιβάλλοντας στα γραφεία Τύπου της χώρας (και όχι του ΣΥΡΙΖΑ) στο εξωτερικό, την συκοφάντηση θεσμών και κομμάτων στα ΜΜΕ όπου έχουν εκ της θέσεώς τους επιρροή!

Η ευθύνη για την επιλογή αυτή δεν θα πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά την αποστολέα του email. Προφανώς, εντολές του προϊσταμένου της Γραμματέα εκτελούσε. Άλλωστε, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην οποία προΐσταται ως γραμματέας ο κ. Κρέτσος και ως υπουργός ο κ. Νίκος Παππάς, έχει (μεταξύ άλλων) εκ του Νόμου την αρμοδιότητα προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό. Το περιεχόμενο και η επιλογή των θεμάτων που προβάλλονται είναι δική τους αρμοδιότητα. Όχι αποκλειστικά της συγκεκριμένης ή της όποιας διευθύντριας.

Την προηγούμενη περίοδο, κατά την θητεία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε, πολιτικός προϊστάμενος είχε διανοηθεί να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό της Γραμματείας Τύπου, που χρηματοδοτείται από τους Έλληνες φορολογούμενους, για να προβάλλει τον εαυτό του.

Πολύ περισσότερο, δεν είχε διανοηθεί να χρησιμοποιήσει τις κρατικές υπηρεσίες για να κατασυκοφαντήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους θεσμούς της πατρίδας του. Αντίθετα, τόσο οι προϊστάμενοι πολιτικοί, όσο και οι διπλωματικές αρχές είχαν σεβαστεί τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι ακόλουθοι Τύπου.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι η γραμματεία Ε.Ε. διαθέτει έμπειρα και ικανά στελέχη, τα οποία στελεχώνουν τα γραφεία Τύπου των Ελληνικών πρεσβειών στο Εξωτερικό και αμείβονται για να προβάλλουν την χώρα μας στην χώρα όπου υπηρετούν.

Η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση ανά περιόδους κρίνει σε ποιες χώρες οφείλει να επενδύσει χρήματα και να δημιουργήσει γραφείο Τύπου, είτε για να λαμβάνει άμεση ενημέρωση για τις εκεί εξελίξεις, είτε για να προβάλλει τις δραστηριότητες της πατρίδας, τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Τα στελέχη αυτά των γραφείων Τύπου, έχουν ιδιαίτερη κατάρτιση, είναι πολύγλωσσα και δικαίως θεωρούνται η «αφρόκρεμα» των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Υποχρέωσή τους είναι να δημιουργούν ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα ΜΜΕ των χωρών όπου υπηρετούν έχοντας έναν και μόνον σκοπό: Να προβάλλουν την πατρίδα τους! Με επιτυχία άλλωστε το πέτυχαν πολλές φορές στο παρελθόν, συντονίζοντας με απόλυτη επιτυχία πρότζεκτ παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως των Ολυμπιακών Αγώνων, των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., ή της προσφυγικής κρίσης.

Όμως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης από τον κ. Λευτέρη Κρέτσο, οι προτεραιότητες της επικοινωνιακής στρατηγικής της χώρας φαίνεται να έχουν αλλάξει, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα έγγραφα που παραθέτουμε.

Το τελευταίο όμως διάστημα η Γενική Γραμματεία έχει επιδοθεί αποκλειστικά σε έναν αγώνα υποστήριξης των αμφιλεγόμενων πολιτικών πρωτοβουλιών των κ.κ. Κρέτσου και Παππά. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τα περίφημα σημειώματα των πρεσβειών (που αποκάλυψε το liberal) για το καθεστώς λειτουργίας των ΜΜΕ σε χώρες του εξωτερικού, τα οποία υποκαταστάθηκαν τελικά από την βολική για την κυβέρνηση μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας;

Πριν λίγες ημέρες, η στήλη αυτή ανέδειξε επίσης, τα email επικοινωνίας της πρεσβείας μας στην Άγκυρα με τους κ.κ. Παππά και Κρέτσο, για τις περίφημες «δηλώσεις» Ερντογάν, όπου αποδεικνύετο ότι οι υπηρεσίες της Γ.Γ. Ενημέρωσης των κ.κ. Παππά και Κρέτσου ήταν εκείνες που παραλίγο να μας οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις με την Τουρκία. Η στήλη είχε επίσης αποκαλύψει ότι στην Γ.Γ. Επικοινωνίας, είχαν μάλιστα αντικαταστήσει το πρωτοκολλημένο έγγραφό της γκάφας με άλλο, διορθωμένο, αλλά με τον ίδιο όμως αριθμό πρωτοκόλλου.

Η απάντηση του κ. Κρέτσου στο αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα ήταν να επιβεβαιώσει επί της ουσίας τις αναφορές μας, «διατάσσοντας παράλληλα ΕΔΕ» για να βρει ποιος εκ των στελεχών της Γ.Γ. Ενημέρωσης είχε πρόσβαση στα (αδιαβάθμητα) πρωτοκολλημένα έγγραφα της υπηρεσίας του.

Πολλοί πλέον θεωρούν ως βαρίδι για την κυβέρνηση το δίδυμο Κρέτσου- Παππά, ποντάροντας στην «αναδόμησή» του στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Γιατί μεταξύ μας, δεν είναι και λίγο μέσα σε λίγους μήνες να καταφέρεις να βάλεις απέναντί σου το σύνολο των επιχειρηματιών και εργαζομένων του Τύπου, μέρος των στελεχών του κόμματός σου και κυρίως τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, κάνοντας επί της ουσίας μια (θορυβώδη) τρύπα στο νερό...

Οι προσεχείς ώρες θα δείξουν αν αυτοί που το πιστεύουν, θα επιβεβαιωθούν!



Ακολουθεί το επίμαχο email της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού της Γ.Γ. Επικοινωνίας προς όλα τα Γραφεία Τύπου της Χώρας μας στο Εξωτερικό:

From: Katerina Lamprou [mailto:aiklamprou@gmail.com]
Sent: Friday, October 28, 2016 8:32 PM
To: GTE ANKARA; GTE BEIJING; GTE BEOGRAD; GTE BERLIN; GTE BRUXELLES; GTE CAIRO; GTE GENF; GTE ISTANBUL; GTE LISBON; GTE LONDON; GTE LUXEMBURG; GTE MADRID; GTE MOSCOW; GTE NEW YORK; GTE NICOSIA; GTE PARIS; GTE ROME; GTE SKOPJE; GTE SOFIA; GTE STOCKHOLM 2; GTE STRASBURG; GTE TEL AVIV; GTE TIRANA; GTE WASHINGTON 2; GTE WASHINGTON, EFTHYMIOS ARAVANTINOS; GTE WIEN
Cc: Λευτέρης Κρέτσος; ΔΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ; costasmavro@hotmail.com; GGEE Twitter; Thomas Thomopoulos
Subject: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Άρθρο Λ.Κρέτσου στην Εφημερίδα των Συντακτών



Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

παρατίθεται για ενημέρωση και αξιοποίηση το κείμενο σημερινού άρθρου του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου στην Εφημερίδα των Συντακτών (http://www.efsyn.gr/arthro/poios-kyverna-ayton-ton-topo) κι έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΓΓΕΕ: http://media.gov.gr.

«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;« - Άρθρο του Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ.Κρέτσου στην Εφημερίδα των Συντακτώn,28.10.2016

// Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Εργάστηκε σκληρά, σε αντίξοες και ασύμμετρες επικοινωνιακά συνθήκες, προκειμένου να γίνει αυτό πράξη. Είναι η μόνη που κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία διαγωνισμό για απονομή τηλεοπτικών αδειών.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ήταν άλλες οι βουλές των δικαστών, και το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε τον τελευταίο λόγο στο ερώτημα του ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Ή μήπως όχι;

Το ΣτΕ αποφάσισε την Τετάρτη να κηρυχθεί άκυρος ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί πλέον παρελθόν, όμως σε κάθε περίπτωση θα μείνει στην ιστορία, γιατί απέδειξε τα εξής:

Η διοργάνωση διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είναι κάτι μεταφυσικό, αλλά ένα εφικτό εγχείρημα, όσο δύσκολο και σύνθετο κι αν είναι.
Για το ότι επί 27 έτη δεν έγινε διαγωνισμός φέρουν την απόλυτη ευθύνη οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Εμείς τον ολοκληρώσαμε έπειτα από μόλις ενάμιση χρόνο κυβερνητικής θητείας και 10 μήνες από την ψήφιση του ν. 4339/2015, παρότι χρειάστηκε να περιμένουμε την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, με την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία της Ν.Δ. θα συναινούσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Αντιθέτως, το παλιό πολιτικό σύστημα ανέβαλλε διαρκώς όχι μόνο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και την είσπραξη του ειδικού φόρου τηλεόρασης/τελών χρήσης συχνοτήτων, μη παραλείποντας στο ενδιάμεσο να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ και να επιτρέψει, αν δεν υπέθαλψε κιόλας, την αεροπειρατεία της Digea και των καναλαρχών.
Το κράτος δεν είναι αδύναμο. Αντίθετα, μπορεί να λειτουργήσει συντεταγμένα και αποτελεσματικά, όταν υπάρχει πολιτική βούληση και πνεύμα συνεργασίας. Για τη διενέργεια του διαγωνισμού εργάστηκαν, εκτός από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΕΕΤΤ, του Ελληνικού Στρατού, του ΕΚΑΒ και άλλων υπηρεσιών.
Το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει πολύ ικανά στελέχη, αλλά απαιτείται η ενθάρρυνση και η αναγνώρισή τους από πλευράς πολιτικής ηγεσίας χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς και κομματικά κίνητρα. Στις επιτροπές του διαγωνισμού δεν υπήρχε ούτε ένα κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε διοικητική πράξη μπορούσε να ελεγχθεί δικαστικά και προδικαστικά, ενώ υπήρχε απόλυτη διαφάνεια και δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία όλων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.
Υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χώρο της τηλεόρασης, όπως φάνηκε και από τα χρήματα που κατεβλήθησαν διαμέσου της διαγωνιστικής διαδικασίας. Φέρουν βαρύτατες ευθύνες όσοι για χρόνια επέτρεπαν τη διατήρηση του ελέγχου των τηλεοπτικών συχνοτήτων από ένα κλειστό club ολιγαρχών και «τζαμπατζήδων«.
Συμπερασματικά, ο διαγωνισμός αυτός αποκάλυψε ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο πολίτη ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πολιτικοί βραχίονες των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Από την αρχή έφεραν εμπόδια και προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός. Ο νόμος Παππά ενισχύει τον ρόλο του ΕΣΡ όσο κανένας άλλος νόμος.

Παρ’ όλα αυτά, η Ν.Δ. έθεσε εξαρχής βέτο, με άδηλο μάλιστα χρονικό προσδιορισμό τερματισμού του. Το κράτος, όμως, δεν μπορεί να είναι όμηρος των επιδιώξεων και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων της ηγεσίας της Ν.Δ.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ και των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αξίζουν τον σεβασμό των πολιτών. Για παράδειγμα, το ΣτΕ αποφάσισε μετά από 8 μήνες μαύρου στην ΕΡΤ ότι δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση. Συνεπώς, για το ΣτΕ οι χειρισμοί Σαμαρά για το μαύρο ήταν σύννομοι, όπως συνταγματικά ανεκτά ήταν και τα μνημόνια και οι επακόλουθες σφαγές στους μισθούς, στις συντάξεις και στις ελπίδες και στα όνειρα του ελληνικού λαού.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ζητά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να παραμείνει θολό. Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού δεν έχουμε πλέον κανονικές και οριστικές άδειες λειτουργίας. Επιπλέον το ΣτΕ διατάσσει το Δημόσιο να επιστρέψει 258 εκατομμύρια σε έχοντες και κατέχοντες και δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα που απέφερε η διαγωνιστική διαδικασία του Αυγούστου.

Μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία και ύβρι στο 30% των πολιτών της χώρας που βιώνει συνθήκες φτώχειας και οικονομικής ασφυξίας.

Ζητούν, λοιπόν, να επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς ανομίας στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, παρότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το καθεστώς αυτό διαχρονικά συνοδεύεται από συσσωρευμένα χρέη, απολύσεις, μειώσεις μισθών και καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων για τους εργαζόμενους.

Οπως είπαμε, οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές. Ωστόσο και η εκτελεστική εξουσία οφείλει να συνεχίσει το έργο της εντός των ορίων των αποφάσεων αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, θα χορηγήσουμε βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μέχρι να διενεργηθεί ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ.

AdTech Ad
Σε κάθε περίπτωση, το τζάμπα πέθανε! Για την απόκτηση της βεβαίωσης προσωρινής λειτουργίας οι παλιοί και νέοι καναλάρχες θα καταθέσουν ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό άπαξ και ένα μικρότερο ποσό κάθε χρόνο, μέχρι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ. Επίσης θα οφείλουν να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια αριθμού απασχολούμενων, τεχνικής επάρκειας και ποιότητας προγράμματος.
Εν ολίγοις, όσοι νόμιζαν ότι λόγω της απόφασης του ΣτΕ θα κάνουμε πίσω ή θα κλείσουμε το μάτι στη διαπλοκή, κάνουν τεράστιο λάθος. Οι καναλάρχες σε αυτή τη χώρα οφείλουν να ακολουθούν το πλαίσιο που ορίζει το κράτος.

Η απόφαση επομένως του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες συνιστά εντελώς πρόσκαιρη νίκη των ολιγαρχών και του παλιού, σάπιου πολιτικού συστήματος. Μπαίνουν κανόνες για όλους, όπως απαιτεί η λαϊκή βούληση που θα πει και την τελευταία λέξη. //

Το ΓΤΕ Παρισίων έχει ήδη μεταφράσει στη γαλλική γλώσσα το άρθρο και παρατίθεται προς αξιοποίηση από τα γαλλόφωνα ΓΤΕ:

Qui dirige ce pays ?

Article du Secrétaire Général à l’Information et à la Communication Lefteris Kretsos dans le journal ‘Efimerida ton Syntakton’,28 octobre 2016



Le gouvernement s’est engagé à mettre de l’ordre dans le paysage de la radio-télévision. Il a travaillé dur, dans des conditions de communication adverses et disproportionnées, afin de le mettre en pratique. C’est le seul qui a réussi à terminer avec succès un appel d’offres pour l’attribution des licences de télévision.

La vérité, cependant, est que les volontés des juges étaient différentes, et le Conseil d’Etat avait le dernier mot à la question de qui gouverne ce pays. Ou peut-être pas ?

Le Conseil d’Etat a décidé mercredi de déclarer nul l’appel d’offres pour les licences de télévision. Cet appel d’offres appartient désormais au passé, cependant, dans tous les cas, il restera dans l’histoire parce qu’il a montré que :



L’organisation d’une procédure d’appel d’offres pour les licences de télévision n’est pas quelque chose de métaphysique, mais une entreprise réalisable, aussi difficile et complexe soit-elle.
Les gouvernements précédents portent l’entière responsabilité si durant 27 ans il n’y a eu aucun appel d’offres. Nous, nous l’avons menons à terme seulement un an et demi après avoir accédé au gouvernement et 10 mois après le vote de la loi 4339/2015, bien que nous ayons du attendre l’élection de M. Mitsotakis, avec l’espoir que la nouvelle direction de la Nouvelle Démocratie consentirait à la formation du Conseil National de la Radiotélévision (CNR). Au lieu de cela, l’ancien système politique a constamment reporté non seulement l’appel d’offres mais aussi la perception de la taxe spéciale sur la télévision/droits d’utilisation des fréquences, n’omettant pas, entre temps, de jeter ERT dans le noir et de permettre, si elle n’en est pas elle-même à l’origine, le détournement de DIGEA et des propriétaires de chaînes de télévision.
L’état n’est pas faible. Au contraire, il peut travailler de manière coordonnée et efficacement, quant volonté politique et esprit de coopération sont réunis. Pour l’organisation de l’appel d’offres ont collaboré, outre le Secrétariat Général à l’Information et à la Communication, des cadres de la Police Hellénique, de la Commission Nationale des Communications et des Postes, de l’Armée Hellénique, du Centre National des Premier Secours et autres services.
L’Administration grecque dispose d’excellents cadres compétents, mais elle a besoin d’encouragement et de reconnaissance de la part du pouvoir politique sans clivages partisans ni motivations partisanes. Au sein des commissions de l’appel d’offres il n’y avait même pas un seul membre du parti de Syriza et chaque acte administratif pouvait être contrôlé judiciairement ou sous le processus d’instruction, et il y avait une transparence absolue et une totale accessibilité aux informations sur tous les participants à l’appel d’offres.
Il y a un réel intérêt des investisseurs pour le monde de la télévision, comme il ressort de l’argent versé lors de la procédure d’appel d’offres. Ils portent une lourde responsabilité ceux qui durant des années ont abandonné la gestion du contrôle des fréquences de télévision à un club fermé d’oligarques et de resquilleurs.
En conclusion, cet appel d’offres révèle même au citoyen bienveillant que la Nouvelle Démocratie et le PASOK étaient et sont les instruments politiques d’intérêts interdépendants. Dès le début ils ont fait obstruction et ont essayé de bloquer la formation du CNR afin que l’appel d’offres ne se concrétise pas. La loi Pappa renforce le rôle du CNR comme aucune autre loi.

Malgré cela, la Nouvelle Démocratie a déposé un veto, en laissant planer l’incertitude quant à sa durée. L’état, cependant, ne peut rester otage des ambitions et des petits expédients de la Nouvelle Démocratie.

Les décisions du Conseil d’Etat et des tribunaux sont contraignantes. Ceci bien entendu ne signifie pas qu’elles méritent le respect des citoyens. Par exemple, le Conseil d’Etat a décidé après 8 mois de noir sur ERT qu’il n’était pas obligatoire qu’il y est une radio-télévision publique. Par conséquent, pour le Conseil d’Etat les actes de Samaras pour le noir étaient légaux, et les mémorandums et les coupes odieuses dans les salaires et les retraites, dans les espoirs et les rêves du peuple grec étaient constitutionnellement acceptables.

La récente décision du Conseil d’Etat impose au paysage de la radio-télévision de rester opaque. Après l’annulation de l’appel d’offres nous n’avons plus de licences de fonctionnement normales et permanentes. De plus, le Conseil d’Etat a ordonné à l’Etat de rembourser les 258 millions aux possédants et interdit au gouvernement d’exercer une politique sociale avec les sommes reçues grâce à la procédure d’appel d’offres du mois d’août.

Il se peut que quelques juges se placent au-dessus de l’argent, mais cela fait montre par conséquent d’arrogance et d’orgueil vis à vis des 30% de citoyens de notre pays qui vivent dans des conditions de pauvreté et d’asphyxie économique.

Ils demandent, donc, de revenir à un système de non-droit dans le fonctionnement des chaînes de télévision, bien que les données officielles montrent que ce système, au fil du temps, s’accompagne de dettes de montage, de licenciements, de baisses de salaires et de retards dans les règlements aux salariés.

Comme nous l’avons dit, les décisions des tribunaux sont contraignantes. Cependant le pouvoir exécutif doit aussi poursuivre son travail dans les limites de ces décisions. Dans ce contexte, nous allons délivrer des autorisations provisoires de fonctionnement aux chaînes de télévisions privées jusqu’à l’organisation d’un appel d’offres par le CNR.

En tout cas, la gratuité est morte ! Pour obtenir l’autorisation temporaire de fonctionnement les anciens et les nouveaux propriétaires de chaînes de télévision devront verser une somme respectable d’argent au départ puis une somme moins importante chaque année, jusqu’à la tenue d’un nouvel appel d’offres pour les licences de télévision par le CNR. De plus ils devront répondre à certains critères : nombre de salariés, compétence technique et qualité des programmes.

En bref, ceux qui pensaient que la décision du Conseil d’Etat allait nous faire reculer ou nous faire fermer les yeux sur l’interdépendance, commettent une grosse erreur. Les propriétaires de chaînes de télévision dans ce pays doivent suivre le cadre fixé par l’Etat.

La décision du Conseil d’Etat pour les licences de télévision est une victoire tout à fait temporaire des oligarques et de l’ancien système politique pourri. Des règles s’appliquent à tout le monde, comme l’exige la volonté du peuple qui aura le dernier mot. //

Κ. ΛΑΜΠΡΟΥ



ΝΔ: «Ο πανικός και η κατρακύλα της Κυβέρνησης και του κ. Κρέτσου δεν έχουν τέλος»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την εντολή του κ. Κρέτσου να αξιοποιήσουν οι πρεσβείες μας υβριστικό του άρθρο στα διεθνή Μ.Μ.Ε., εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η σημερινή αποκάλυψη της ιστοσελίδας “liberal” αποδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο της Κυβέρνησης και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης.

Ο κ. Κρέτσος, βαρύτατα εκτεθειμένος από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού – φιάσκου για τις τηλεοπτικές άδειες, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να συκοφαντεί στα διεθνή Μ.Μ.Ε. την Αντιπολίτευση και τη Δικαιοσύνη της χώρας μας.

Ο πανικός και η κατρακύλα της Κυβέρνησης Τσίπρα – Παππά και του κ. Κρέτσου δεν έχουν τέλος.

Ντροπή».

Τι απαντά η ΓΓΕΕ

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την αποκάλυψη του liberal.gr, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:

«Το μπαλάκι ανάμεσα στο liberal.gr και στη ΝΔ είναι πια γνωστή πρακτική: το liberal.gr δημοσιεύει ταχα ανώνυμες αποκλειστικές πληροφορίες, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια του κιτρινισμού και της δεξιάς προπαγάνδας, στις οποίες η ΝΔ σπεύδει ν’ απαντήσει, τάχα κι αυτή ευαισθητοποιημένη.

Γιατί άραγε δεν ευαισθητοποιήθηκε ποτέ όταν η ΝΔ συστηματικά απαξίωνε τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία αντί να λειτουργεί ως μέσο άσκησης επικοινωνιακής διπλωματίας είχε υποβαθμιστεί σε κυβερνητική μονταζιέρα;

Συμφωνούμε: Ντροπή!

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας διοργάνωσε με επιτυχία τον μοναδικό διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες που έγινε ποτέ στη χώρα μας. Αυτό μάλλον ενοχλεί».

Απάντηση του liberal.gr

Στην Ιαπωνία υπήρχε το χαρακίρι. Στην Δύση, όπου ακόμα ανήκουμε και εμείς, είναι αρκετή μια παραίτηση. Στην Ελλάδα, όμως, έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι να μην παραιτούνται αλλά να αναζητούν τις ευθύνες στον Τύπο. Προσπαθούμε να βρούμε άλλο παράδειγμα μεσαίου στελέχους κρατικού μηχανισμού δυτικής χώρας που να θέλησε να εκμεταλλευτεί τις πρεσβείες της χώρας του για να αναπαράγει τις σοφιστείες του ανά τον πλανήτη. Ακόμη δεν έχουμε βρει. Ελπίζουμε ο κ. Κρέτσος να μη δημιουργήσει σχολή…

liberal
Διαβάστε Περισσότερα » "Έχουν ξεφύγει! Χρησιμοποιούν τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό για να πλήξουν την Αντιπολίτευση! (έγγραφο)"

Ράμα: Αλβανόφωνη όλη η Αθήνα, η Ακρόπολη διασώθηκε από Αλβανό

Με επιθετικό τρόπο απάντησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το ενδεχόμενο κατεδάφισης των κατοικιών 19 Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας από τη δημοτική αρχή της πόλης.

Παραθέτοντας μια γκραβούρα που απεικονίζει την Ακρόπολη του 1670, ο Έντι Ράμα ισχυρίζεται στο προφίλ του στο Facebook ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από τους Ενετούς λόγω του «Αλβανού» αρχιεπισκόπου Γεώργιου Δουσμάνη, αλλά εγείρει και θέμα Αρβανιτών, ισχυριζόμενος ότι o Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής ανέφερε το 1925 πως ο γηγενής πληθυσμός είναι «ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός (...) αν και αυτό δεν την κάνει απολύτως Αλβανική πόλη». Προσθέτει μάλιστα, ότι ο πληθυσμός της Χειμάρρας «σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

Τι γράφει ο Έντι Ράμα στο Facebook 

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός») μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμάνη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

»Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως ’’κοινή διάλεκτο’’ της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».



skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράμα: Αλβανόφωνη όλη η Αθήνα, η Ακρόπολη διασώθηκε από Αλβανό "

Αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς την Τετάρτη

Την αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και για αύριο, Τετάρτη, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Σε ανακοίνωσή τους οι συμβολαιογράφοι επισημαίνουν ότι ζητούν από την ελληνική Πολιτεία:

α) τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της απονομής της δικαιοσύνης και

β) την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες, όπως έχει ανακοινώσει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς την Τετάρτη"

Αστυνομικοί μηνύουν την ηγεσία τους: Μας θέσατε σε κίνδυνο στην Αλεξάνδρας

Μήνυση εναντίον της ηγεσίας του Σώματος για έκθεση των αστυνομικών σε κίνδυνο πρόκειται να καταθέσουν σήμερα ή το αργότερο αύριο οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια γύρω από το Εφετείο και τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», καταγγέλλουν ότι η ηγεσία της ΓΑΔΑ δεν επέτρεψε στους αστυνομικούς των ΜΑΤ να επέμβουν για να απομακρύνουν τους ταραξίες, παρότι επί τρεις ώρες οι αντιεξουσιαστές που είχαν βρει καταφύγιο στις ταράτσες των πολυκατοικιών εξαπέλυαν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών. Το αποτέλεσμα ήταν τρεις αστυνομικοί των ΜΑΤ να υποστούν κατάγματα από αντικείμενα που δέχθηκαν, ενώ δύο ακόμη άνδρες με πολιτικά από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας έγιναν αντιληπτοί τη στιγμή που προσπαθούσαν να πλησιάσουν το σημείο με μηχανάκι και ξυλοκοπήθηκαν από τους διαδηλωτές.

Βίντεο από τα χθεσινά επεισόδια



«Τα επεισόδια στην περιοχή των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας είχαν σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφων, καθώς και την καταστροφή περιουσιών πολιτών. Οι εργαζόμενοι αστυνομικοί δεν είναι υποχρεωμένοι αλλά ούτε και ο ρόλος τους είναι να γίνονται βορά των ορέξεων όλων αυτών των ακραίων στοιχείων, τα οποία εκμεταλλεύονται την απουσία τις πολιτείας», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Αθήνας. Τα επεισόδια στους δρόμους γύρω από το Εφετείο και τις προσφυγικές πολυκατοικίες ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί. Αρχικά, ομάδες αναρχικών συνεπλάκησαν με υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής που κατευθύνονταν στην ειδική αίθουσα του Εφετείου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη των μελών της οργάνωσης. Ακολούθησε επέμβαση των ΜΑΤ, που προχώρησαν σε δύο συλλήψεις αντιεξουσιαστών, με συνέπεια τα επεισόδια να γενικευθούν. Αναρχικοί διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και ανέβηκαν στις ταράτσες των πολυκατοικιών εκτοξεύοντας τούβλα και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών. Στη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν 13 άτομα, προκλήθηκαν φθορές σε πάνω από δέκα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ προβλήματα υπήρξαν στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τελικά, στις 4 μ.μ. οι αστυνομικοί πήραν εντολή να υποχωρήσουν ώστε να διευκολύνουν την αποχώρηση των ταραξιών και να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί μηνύουν την ηγεσία τους: Μας θέσατε σε κίνδυνο στην Αλεξάνδρας"

Χειμάρρα: Οι Αλβανοί γκρεμίζουν τα σπίτια ομογενών και λένε ότι δεν κάνουν διακρίσεις!

«Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Oι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Αυτό απάντησε το Αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις επικείμενες κατεδαφίσεις των σπιτιών των 19 οικογενειών της Χειμάρρας που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Κυριακή μέσω της οποίας καλούσε τις αλβανικές αρχές «να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωνε, ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, ανέφερε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Η θέση αυτή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίστηκε ως «αναχρονιστική» από τον εκπρόσωπο του αλβανικού ΥΠΕΞ Γκλεβις Ντερβίσι, ο οποίος ανέφερε ότι ο "απειλητικός" τόνος της ανακοίνωσης προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους» τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Χειμάρρα.

Σχολιάζοντας, τέλος, την αναφορά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας» η αλβανική πλευρά σημειώνει ότι έχει κληθεί για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χειμάρρα: Οι Αλβανοί γκρεμίζουν τα σπίτια ομογενών και λένε ότι δεν κάνουν διακρίσεις!"

Ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον υπουργό Υγείας

Το Ηράκλειο και συγκεκριμένα το Βενιζέλειο νοσοκομείο, θα επισκεφτεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζελείου δηλώνει ενάντια σε τέτοιες επισκέψεις, οι οποίες μόνο τα προβλήματα της υγείας δεν λύνουν ενώ σημειώνει πως ο υπουργός δεν έχει πείσει για την αποτελεσματικότητά του.

Η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

"Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, κ Ανδρέα Ξανθού στο Βενιζέλειο Γ.Ν Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου δηλώνει την αντίθεση του σε εθιμοτυπικές επισκέψεις τέτοιου τύπου καθώς σε καμία περίπτωση δεν μας έχουν πείσει για το σκοπό και την αποτελεσματικότητα τους. Και εξηγούμαστε :

Δύο χρόνια τώρα που ο συγκεκριμένος Υπουργός βρίσκεται στο τιμόνι της Υγείας δυστυχώς δεν μας έχει πείσει για την αποφασιστικότητα του αναφορικά με την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν την υγεία και οδηγούν τα Νοσοκομεία προς ΔΙΑΛΥΣΗ. Τη στιγμή που καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ και εξαγγελιών ,στο Βενιζέλειο καλούμαστε να διαχειριστούμε την απόλυτη φτώχεια και υποστελέχωση, η οποία έχει οδηγήσει όλο το προσωπικό στα όρια του, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Καταστάσεις ανθρωποφαγίας και αναρρωτικές άδειες είναι πλέον η ΝΕΑ ΠΑΓΙΩΜΕΝΗ κατάσταση στο Νοσοκομείο, που συνεχίζει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας χάρη στο ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ του προσωπικού του. Για την κατάντια όμως αυτή δεν ευθύνεται κανένας άλλος παρά μόνο η θεσμική και πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία πιστή στις μνημονιακές της δεσμεύσεις, εξαθλίωσε τις συνθήκες εργασίας, εξάντλησε τις αντοχές του προσωπικού και υποβάθμισε το ρόλο και την αξία του με κύριο και αποκλειστικό σκοπό την συνέπεια του στις μνημονιακές επιταγές.

Τη στιγμή που η προσέλευση ασθενών στο Βενιζέλειο έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, το προσωπικό μειώνεται χωρίς καμία προοπτική υποστήριξης και ενίσχυσης του. Τα εννέα άτομα που προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν αναπληρώνουν το κενό όσων αποχώρησαν ούτε στο ελάχιστο. Προφανώς και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο φιάσκο με τις προσλήψεις των ΚΑΝΑΛΙΩΝ ούτε και για οποιεσδήποτε άλλες εξαγγελίες, από τις οποίες στα προγράμματα των κλινικών δεν έχουμε δεί ακόμη ΤΙΠΟΤΑ.

Το προσωπικό του Βενιζελείου έχει κουραστεί από ψέμματα, δεσμεύσεις και πολιτικόυς λόγους. Μ’αυτά δεν πείθεται πλέον κανένας, πόσο μάλλον ένα γερασμένο και εργασιακά εξαθλιωμενο προσωπικό, που κουβαλάει στις πλάτες του διαχρονικά την κοροϊδία όλων των Πολιτικών Ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας.. Καλούμε λοιπόν τον Υπουργό Υγείας ερχόμενος στο Νοσοκομείο να έχει σαφείς απαντήσεις για τα όσα δεν έχει κάνει μέχρι τώρα και όχι για τα όσα σκοπεύει να κάνει, γιατί πλέον δεν μπορεί να πείσει κανέναν.

Ανακοίνωση και από το Σωματείο ενάντια στην προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές

"Η έλευση στο Ηράκλειο του υπουργού Υγείας κάθε άλλο παρά μας αφήνει αδιάφορους, αφού η κυβέρνηση του, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων στα πλαίσια της Ε.Ε., προωθεί μέτρα για την παραπέρα συρρίκνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας προς όφελος των εμπόρων της αναπηρίας και των φαρμακοβιομηχάνων, που θησαυρίζουν με τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που μετέφερε το κόστος περίθαλψης και θεραπείας σε μας και τις οικογένειες μας. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ότι θα προστατέψει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας θυμίζουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των προκατόχων της μιας και η σκληρή πραγματικότητα που ζούμε οι ψυχικά πάσχοντες τη διαψεύδουν:

ΠΡΩΤΟ: Η κοινοτική ψυχιατρική που μας υποσχέθηκαν δεν ήταν παρά το βίαιο κλείσιμο των δημοσίων ψυχιατρείων και η μετατροπή των κλινικών των δημοσίων νοσοκομείων- όπως του ΠΑΓΝΗ- σε μικρά άσυλα, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η μεταφορά των νοσηλευομένων και κατ’ επέκταση του κόστους περίθαλψης και θεραπείας, στην κοινότητα, δηλαδή στις οικογένειες, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή κρατική φροντίδα των ψυχικά πασχόντων. Ακόμα και η παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ που λειτουργεί τελευταία δεν έχει μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα κάθε τόσο που λήγουν τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησής της να υποσκάπτεται η λειτουργία της.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Τα φάρμακα δεν λογίζονται ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα και κατ’ επέκταση οι πολυεθνικές θησαυρίζουν από την όλο και αυξανόμενη συμμετοχή μας στο κόστος αγοράς τους αλλά και από την αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων. Κράτος εν κράτη οι φαρμακοβιομήχανοι, αποκαλύπτοντας τους αδυσώπητους νόμους κίνησης του καπιταλισμού, που πάνω από όλα έχει το κέρδος, αιτία εκτός των άλλων παραγόντων, και της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε η οποία οδηγεί όλο και περισσότερο κόσμο στις υπο-στελεχωμένες και αποδυναμωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

ΤΡΙΤΟ: Τα ΚΕΠΑ «αποθεραπεύουν» μέσα σε δέκα λεπτά εξέτασης χιλιάδες ψυχικά πάσχοντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 περισσότεροι από 70.000 ανάπηροι (!!!) έμειναν χωρίς σύνταξη ή επίδομα αναπηρίας χάρις σε αυτόν τον «κόφτη» συντάξεων και επιδομάτων!

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Το ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τελευταία μετατρέπει τις συντάξεις αναπηρίας σε επιδόματα ένδειας, αφού μείωσε τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ και τις επικουρικές, ενώ προ των πυλών είναι η κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων αλλά και το νέο δυσμενέστερο καθεστώς για τις συντάξεις των ΑμΕΑ.

Μετά τα παραπάνω το Δ.Σ. της ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ καλεί τα μέλη του σωματείου μας, όλους τους ψυχικά πάσχοντες αλλά και όλους τους χρονίως πάσχοντες και τα ΑμΕΑ, τη Παρασκευή 4 Νοέμβρη στις 11 το πρωί έξω από την είσοδο του ΠΑΓΝΗ, μαζί με το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο, μιας και τα παραπάνω αφορούν όλους τους σε χρόνιους πάσχοντες και ανάπηρους. Να ανοίξουμε το δρόμο του αγωνιστικού μας συντονισμού, να κάνουμε στην άκρια τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΕΣΑΜΕΑ που λειτουργεί ως δεκανίκι της κυβέρνησης στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Διεκδικούμε:

· Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Ψυχική Υγεία για όλους. Αναβάθμιση και στελέχωση όλων των υπαρχουσών δομών Ψυχικής Υγείας. ΟΧΙ άλλα ράντζα, όχι άλλες ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. ΚΑΜΙΑ αναμονή για τον ψυχικά πάσχοντα στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου.

· Δωρεάν παροχή φαρμάκου σε όλους τους ψυχικά πάσχοντες και ανάπηρους με πραγματικά «μηδενική» συμμετοχή. Πλήρη κάλυψη σε φάρμακα για όλους τους πάσχοντες ανεξάρτητα από ποσοστό αναπηρίας.

· ΟΧΙ στο «σφαγείο» των Κέντρων Εκτίμησης και Πιστοποίησης Αναπηρίας

· Δεν δεχόμαστε την εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ σύμφωνα με την οποία η χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα συνδυάζεται από αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ΚΑΜΙΑ ενοποίηση των κριτηρίων για τις παροχές των ΑμΕΑ -ούτε σκέψη για την παροχή σύνταξης μόνο σε αυτούς που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

· Πρόσβαση των ψυχικά πασχόντων που είναι λειτουργικοί και μπορούν να εργαστούν στην αγορά εργασίας. Επίδομα ανεργίας σε όλους άνεργους ανάπηρους. Επαναφορά του αφορολόγητου σε όλα τα ΑμΕΑ. Κάτω ο ΕΝΦΙΑ. Καμιά διακοπή ρεύματος σε ανάπηρους, κανένας πλειστηριασμός".

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον υπουργό Υγείας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news