facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Διαμαρτυρία για την κατοχύρωση της φέτας

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι με κόπο έχουμε κατακτήσει, την ονομασία "φέτα" ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π). Για ακόμα μια φορά καλούμαστε να αποδείξουμε την ελληνικότητα της φέτας κι ότι δεν είμαστε ελέφαντες» ανέφεραν μεταξύ άλλων σήμερα από τη Λάρισα κτηνοτρόφοι της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία, με κεντρικό αίτημα την προστασία της ελληνικότητας της φέτας και την άμεση καταβολή των πάσης φύσης ενισχύσεων που δεν έχουν εισπράξει οι κτηνοτρόφοι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν ακόμη την αλλαγή του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διότι οδηγεί -όπως είπαν- στον αφανισμό των κτηνοτρόφων.

Η διοίκηση της ομοσπονδίας είχε απευθύνει κάλεσμα σε όλους της κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να λάβουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση και να ενώσουν τις φωνές τους, απαιτώντας άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν και κτηνοτρόφοι από τη Δεσκάτη και τη Λαμία.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους κτηνοτρόφους, ο πρόεδρος της ομoσπονδίας, Νίκος Παλάσκας, υποστήριξε πως τόσο για το γιαούρτι όσο και κυρίως για τη φέτα, «θεωρούμε ότι οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί δεν κατοχυρώνουν την Ελλάδα και το θέμα κάθε άλλο παρά έχει επιλυθεί. Δεν βλέπουμε προστασία επί της ουσίας για τη φέτα».

Ο ίδιος διερωτήθηκε «πού είναι η άσκηση του βέτο σε ένα τόσο σημαντικό για την ελληνική οικονομία ζήτημα;». Επίσης, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την άμεση εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014.

Πριν από την ομιλία του κ. Παλάσκα, μέλη της ομοσπονδίας απηύθυναν χαιρετισμούς προς τους κτηνοτρόφους. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς πεζοδρόμους της Λάρισας με κατάληξη τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ψήφισμα, συζητώντας παράλληλα και το όλο ζήτημα με τοπικά στελέχη του κόμματος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία για την κατοχύρωση της φέτας"

Αυτά είναι τα 15 προνομιακά επιδόματα που θέλει να καταργήσει η Παγκόσμια Τράπεζα

Συνολικά 15 προνομιακά επιδόματα συστήνει την κατάργησή τους η Παγκόσμια Τράπεζα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα, μετά την πρόταση για αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ η Παγκόσμια Τράπεζα έρχεται να ταράξει ξανά τα νερά.

Σε έκθεσή της ουσιαστικά συστήνει την κατάργηση σειράς επιδομάτων που παίρνουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική» καταγράφονται 15 προνοιακά επιδόματα που θεωρούνται ως τα πλέον πιθανά για κατάργηση και τα οποία είναι τα εξής:

1. Το επίδομα θέρμανσης

2. Παροχές διακοπών σε ανέργους

3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ

4. Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)

5. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ

6. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ

7. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου

11. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια

12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας

13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες

14. Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου

15. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται γι' αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016 σε 247.433.000 ευρώ.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα 15 προνομιακά επιδόματα που θέλει να καταργήσει η Παγκόσμια Τράπεζα"

Τσιγάρα: Αυξήθηκαν «προκαταβολικά» κατά 20 λεπτά οι τιμές

Ξεκίνησαν οι αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων λίγους μήνες πριν και την επίσημη αύξηση της φορολογίας που θα ισχύσει από την πρωτοχρονιά του 2017.

Η πρώτη εταιρεία που αύξησε τις τιμές της είναι η Παπαστράτος, με αύξηση της τάξης των 20 λεπτών το πακέτο.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την εταιρία, ήταν αναπόφευκτη καθώς δεν υπήρχαν περιθώρια για την απορρόφηση των ανατιμήσεων που θα φέρει ο νέος φόρος.

Η αύξηση αυτή δεν θα είναι η μόνη και η Παπαστράτος δεν θα είναι και η μόνη εταιρεία που θα αυξήσει την τιμή των πακέτων της.

Υπολογίζεται ότι οι ανατιμήσεις θα κυμανθούν κοντά στα 0,40 ως 0,50 ευρώ ανά πακέτο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιγάρα: Αυξήθηκαν «προκαταβολικά» κατά 20 λεπτά οι τιμές"

ESM: Την Τρίτη εκταμιεύεται όλη η δόση των 2,8 δισ.€ για την Ελλάδα

Εκταμιεύεται αύριο το σύνολο της δόσης των 2,8 δισ. προς την Ελλάδα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM.

Η απόφαση θα ληφθεί τυπικά, αφού σήμερα θα έχει προηγηθεί η τακτική συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης EWG, η οποία θα κρίνει αν το τελευταίο ανοιχτό θέμα από το eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, δηλαδή η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ελληνικής κυβέρνησης προς ιδιώτες έχει εκπληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα είναι θετική, ακόμα και αν το τελικό καθαρό ύψος της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων δεν έχει φτάσει το στόχο, κυρίως λόγω της δημιουργίας νέων χρεών προς ιδιώτες.

Πηγή του EWG πληροφόρησε ότι η εκταμίευση θα εγκριθεί και θα γίνει στο σύνολό της, δηλαδή, για 2,8 δισ.και όχι μόνο για 1,1 ή 1,7 -όπως ακριβώς είχε πει στις 10 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ESM: Την Τρίτη εκταμιεύεται όλη η δόση των 2,8 δισ.€ για την Ελλάδα"

Τρόικα: Και ξαφνικά... παράθυρο για νέα μέτρα το 2017

Πρόσθετα στοιχεία για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και τα μέσα επίτευξης των στόχων του 2017 ζήτησαν οι δανειστές κατά τη δίωρη συνάντηση με το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη.

Όπως εξηγεί ελληνική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα τέθηκε αρχικά ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 και τα μέσα επίτευξης του στόχου που περιγράφεται στον προϋπολογισμό για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στη βάση τριών παραμέτρων:

Α) Η αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015 είναι δεδομένο ότι ασκεί επιπτώσεις στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Το μέγεθος της επίπτωσης είναι αυτό που επιχειρείται να μετρηθεί τώρα.

Β) Στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στον τρέχοντα προϋπολογισμό είχε υπολογιστεί εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ από δαπάνες άμυνας. Μέχρι σήμερα η εξοικονόμηση αυτή είναι μηδενική.

Γ) Η υπεραπόδοση των εσόδων. Αντίρροπα στις δύο παραπάνω παραμέτρους, κυβέρνηση και δανειστές καταγράφουν την υπεραπόδοση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και επιχειρούν να «μετρήσουν» τι μέρος αυτής της υπεραπόδοσης είναι μόνιμο και επομένως επαναλαμβανόμενο.

Δύο κυβερνητικά στελέχη τόνισαν κατηγορηματικά ότι οι δανειστές δεν ζητούν νέα μέτρα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα έλεγε ότι σε κάθε περίπτωση δεν διαταράσσεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ φέτος.


Οσον αφορά στο 2017, αν το οικονομικό επιτελείο δεν πείσει ότι η υπεραπόδοση των εσόδων είναι αρκετή για να καλύψει τυχόν αρνητικές επιδράσεις από άλλες πηγές, το «plan B» προβλέπει ότι ο στόχος ο οποίος περιγράφεται στο προσχέδιο για πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017 θα περιοριστεί σε 1,75%, όπως ακριβώς ορίζει το πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, κονδύλια τα οποία έχουν εγγραφεί για υγεία, πρόνοια και παιδεία, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα ανακατευθυνθούν για την κάλυψη των πρόσθετων εσόδων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται «μαξιλάρι» 140 εκατ. ευρώ από το μικρότερο προσδοκώμενο πλεόνασμα και 300 εκατ. ευρώ από τις παραπάνω δαπάνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν καταγραφεί διαφορετικές εκτιμήσεις, ως συνήθως, σε δύο διαφορετικά επίπεδα: αφενός, η παραδοσιακά πιο αισιόδοξη Κομισιόν διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και αφετέρου, οι δανειστές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις με την ελληνική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά επιδόματα, δεν θα γίνει νέα συνάντηση είτε σε τεχνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο επικεφαλής, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη που αναχωρούν οι θεσμοί. Το επόμενο ραντεβού θα γίνει το Νοέμβριο, εφόσον ανταλλαγούν στοιχεία μεταξύ δανειστών-υπουργείου Οικονομικών-υπουργείου Εργασίας και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την υπουργό Θ. Φωτίου οι δανειστές παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Δεν δεχόμαστε μείωση αφορολόγητου

Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολόγητου, υποστήριξε πριν από λίγο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, εισερχόμενος στο ραντεβού με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι θεωρεί πως όλα τα ζητήματα, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο, όσο και για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση, θα κλείσουν όλα μαζί τον Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόικα: Και ξαφνικά... παράθυρο για νέα μέτρα το 2017"

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Πάρτε πίσω την εγκύκλιο για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών

Την άρση της εγκυκλίου της κυβέρνησης της Ν.Δ., με την οποία ορίζεται πώς θα δίνεται απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, ζητούν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ερώτησή τους, οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να δοθεί παράταση στην αίτηση για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών πέραν της 20ης Σεπτεμβρίου που οριζόταν με την εγκύκλιο, αλλά και συνολική απόσυρση της εγκυκλίου με την οποία, όπως σημειώνουν, «εισάγεται η ομολογία πίστης ανηλίκου και εμμέσως και των γονέων του, μια διαδικασία που αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα».
Οι βουλευτές προσθέτουν ότι η εγκύκλιος «καθιερώνει διακρίσεις ανάμεσα στον σχολικό πληθυσμό, διακρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ρατσιστικές εκδηλώσεις ή /και περιθωριοποίηση όσων επιλέγουν να μην παρακολουθήσουν ένα ομολογιακό μάθημα, όπως είναι μέχρι τώρα το μάθημα των θρησκευτικών».
Οι βουλευτές ζητούν να αρθεί η αντισυνταγματική εγκύκλιος και στο μεταξύ να δοθεί παράταση στην αίτηση για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών πέραν της 20ης Σεπτεμβρίου.
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:
  • Χρήστος Καραγιαννίδης,
  • Aννέτα Καββαδία,
  • Ευαγγελία Καρακώστα,
  • Γιώργος Κυρίτσης,
  • Γιώργος Πάλλης,
  • Χριστόφορος Παπαδόπουλος,
  • Μπέττυ Σκούφα,
  • Κώστας Σπαρτινός,
  • Ελένη Σταματάκη.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Πάρτε πίσω την εγκύκλιο για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών "

Στα 8 δισ. ευρώ τα φέσια του Δημοσίου!

Περισσότερα απ’ όσο γνωρίζουμε είναι τελικά τα χρέη του δημοσίου προς την αγορά. Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών αναφορικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα στα τέλη Ιουνίου, οπότε άρχισε η διαδικασία εξόφλησής τους, οι οφειλές έφταναν τα 9,55 δισ. ευρώ και αφορούσαν: χρέη της γενικής κυβέρνησης, επιστροφές φόρου που έχουν εκκαθαριστεί, επιστροφές φόρου που δεν έχουν εκκαθαριστεί και πληρωμές συνταξιοδοτικών αιτημάτων που δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί.
Ακόμα και μετά τις πληρωμές που έγιναν, και για τις οποίες οι θεσμοί αποδίδουν τα εύσημα καθώς αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο (οι μικτές πληρωμές έφτασαν στο 104% και οι καθαρές στο 84%, ενώ ο στόχος ήταν 80%), στα τέλη Σεπτεμβρίου οι συνολικές οφειλές παρέμεναν πάνω από τα 8 δισ. (8,045 δισ. ευρώ).
Η διαφορά από τα στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε μήνα έγκειται προφανώς στο ότι στην έκθεση υπολογίζονται επιστροφές φόρου που δεν έχουν εκκαθαριστεί αλλά και αιτήματα συνταξιοδότησης που επίσης δεν έχουν τύχει επεξεργασίας.
Αυτό σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που σημειώνουν ότι τα συγκεκριμένα ποσά δεν περιλαμβάνονται στα καταγεγραμμένα ληξιπρόθεσμα του Δελτίου Γενικής Κυβέρνησης αφού δεν έχουν εκκαθαριστεί, συμπεριλαμβάνονται όμως στο πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων που χρηματοδοτούν οι Θεσμοί.
Οι συνολικές οφειλές προέρχονται από:
Φορείς γενικής κυβέρνησης (3,6 δισ. ευρώ αντί 5 δισ. τέλη Ιουνίου)
Επεξεργασμένες επιστροφές φόρου (1,439 δισ. αντί 1,341 δισ. ευρώ)
Μη επεξεργασμένες επιστροφές φόρου (1,580 δισ. ευρώ αντί 1,766 δισ. ευρώ)
Μη επεξεργασμένα αιτήματα συνταξιοδότησης (1,412 από 1,439 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου καθώς στο μεσοδιάστημα διατέθηκαν μόλις 27 εκατ. ευρώ).
Αυτό σημαίνει ότι με την εκταμίευση και του 1,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση καλείται να κάνει αγώνα δρόμου για να συνεχιστεί η σταδιακή εξόφληση των οφειλών προς την αγορά, στοιχείο απαραίτητο για να τονωθεί η ρευστότητα. 
Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η αναφορά της έκθεσης ότι «οι θεσμοί αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έγινε για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων. Ωστόσο, παρά τη ρευστότητα που παρείχε το πρόγραμμα, δομικές αδυναμίες που οδηγούν στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν προχωρώντας οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Δημόσιας Διαχείρισης»…

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 8 δισ. ευρώ τα φέσια του Δημοσίου!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news