facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Μέχρι πόσα χρόνια μπορεί να σας «ψάχνει» η εφορία;

«Πολυοδηγό» για τους εφοριακούς και τους φορολογουμένους που προσπαθούν να βγάλουν άκρη μέχρι πότε έχει το Δημόσιο να ζητά να εισπράξει χρέη του παρελθόντος (μετά από όλους τους νόμους, τις παρατάσεις και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν μεσολαβήσει στα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια) εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Όπως προκύπτει άλλα ισχύουν για χρέη που γεννήθηκαν προ του 1995, άλλα για χρέη από το 1996 ως το 2013 και άλλα για χρέη μετά το 2014.
Στην πραγματικότητα βέβαια, πρόκειται για εγκύκλιο της ΓΓΔΕ που στόχο έχει να ξέρουν οι εφοριακοί πότε τελικά παραγράφεται κάθε οφειλή, προκειμένου να σπεύσουν έγκαιρα (έστω και μια 20ετία μετά) να την αναζητήσουν και να μη την χάνει το δημόσιο. Πέρα από τα γενικώς ισχύοντα μάλιστα, η ΓΓΔΕ δίνει με την ίδια εγκύκλιο ειδική «τεχνογνωσία» στους εφοριακούς, για το πώς και πότε μπορεί νομικά η εφορία να «σπάει» ακόμα και τις διατάξεις περί περί 5ετούς, 10ετούς και 20ετούς παραγραφής που κατά καιρούς ίσχυαν, ανάλογα με την εποχή και το είδος της κάθε οφειλής.
Ο «μπούσουλας» της ΓΓΔΕ για να μη χάνουν οι εφοριακοί τις υποθέσεις λόγω παραγραφής προβλέπει -μεταξύ πολλών άλλων- και τα εξής, σχετικά με το πώς υπολογίζεται ο χρόνος παραγραφής, ανάλογα με το πότε γεννήθηκε κάθε χρέος:
Α. ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ι. Χρόνος έναρξης της παραγραφής
α) Για χρέη προ του 2014, ο χρόνος παραγραφής χρεών γενικά αρχίζει από τη λήξη του οικονομικού έτους εντός του οποίου βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα.
β) Ο χρόνος παραγραφής των φόρων και λοιπών εσόδων του Δημοσίου, από 1-1-2014 και μετά, αρχίζει από τη λήξη του έτους εντός του οποίου αποκτήθηκε ο νόμιμος τίτλος εκτέλεσης είσπραξης.
ΙΙ. Προθεσμία παραγραφής
Α. Χρέη προ του 1995
α. Προθεσμία παραγραφής απαιτήσεων σύμφωνα με το Ν.Δ.321/1969
Ο χρόνος παραγραφής των απαιτήσεων που γεννήθηκαν μέχρι και 31-12-1995, ορίζεται ως εξής :
1. Σε πενταετή παραγραφή υπόκεινται:
i. Κάθε χρέος γενικά προς το Δημόσιο, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από το ανωτέρω Ν.Δ., που αρχίζει από τη λήξη του οικονομικού έτους εντός του οποίου βεβαιώθηκε στο Δημόσιο Ταμείο με τη στενή έννοια.
Εάν η βεβαίωση έγινε πριν το χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο, μερικά ή ολικά, η παραγραφή αρχίζει από τη λήξη του οικονομικού έτους κατά το οποίο το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο και για το ποσό αυτό
ii. Χρέη προς το Δημόσιο προερχόμενα από απαιτήσεις που περιήλθαν σ' αυτό από οποιονδήποτε λόγο, οι οποίες δεν έχουν παραγραφεί στο πρόσωπο του δικαιοπαρόχου μέχρι τη μεταβίβασή των στο Δημόσιο
iii. Χρέη από πρόστιμα, χρηματικές ποινές και συναφή δικαστικά έξοδα και τέλη
2. Σε δεκαετή παραγραφή υπόκεινται:
i. Χρέη προς το Δημόσιο από παρακρατηθέντες ή για λογαριασμό του Δημοσίου εισπραχθέντες φόρους, τέλη και δικαιώματα,
ii. Χρέη προς το Δημόσιο από εισαγωγικούς δασμούς και τέλη εν γένει εισπραττόμενα στα Τελωνεία, η οποία αρχίζει από την λήξη του οικονομικού έτους εντός του οποίου γεννήθηκε η προς είσπραξη αυτών απαίτηση του Δημοσίου.
Ως χρόνος γένεσης της αξίωσης προς είσπραξη εισαγωγικών δασμών και λοιπών τελών εμπορευμάτων υπό αποταμίευση, λογίζεται για την παραγραφή, η επομένη της λήξης της σύμφωνα με τους τελωνειακούς νόμους οριζόμενης προθεσμίας αποταμίευσης, σε περίπτωση δε διενέργειας ως προς αυτήν ελέγχου των αποθηκών, η ημέρα της σύνταξης έκθεσης περί διαπίστωσης ελλείμματος.
3. Σε εικοσαετή παραγραφή υπόκεινται χρέη προς το Δημόσιο που προέρχονται από:
i. τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, πλην χρεών από πρόστιμα, χρηματικές ποινές και συναφή δικαστικά έξοδα και τέλη,
ii. άπιστη διαχείριση,
iii. συμβάσεις και διατάξεις τελευταίας βουλήσεως, περιλαμβανόμενων και των περιοδικών παροχών και iv. καταλογισμούς που επιβλήθηκαν από οποιαδήποτε κατά νόμο αρμόδια Αρχή.
Β. Χρέη 1996-2013
Η προθεσμία παραγραφής απαιτήσεων που γεννήθηκαν από 1-1-1996, ορίζεται σύμφωνα με τους Ν. 2362/1995 και Ν. 4270/2014 ως εξής:
1. Σε τριετή παραγραφή υπόκεινται:
Οι απαιτήσεις του Δημοσίου από δασμούς, φόρους, τέλη και λοιπά δικαιώματα που εισπράττονται από τα Τελωνεία, εφ' όσον δεν έχουν βεβαιωθεί ταμειακά ή βεβαιώθηκαν ελλιπώς, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία κατά την οποία κατέστη απαιτητή η οφειλή. Οι διατάξεις εφαρμόζονται και για απαιτήσεις του Δημοσίου που δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή κατά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου 4270/2014.
2. Σε πενταετή παραγραφή υπόκειται:
Χρηματική απαίτηση του Δημοσίου μαζί με τα πρόστιμα, τους τόκους και τις προσαυξήσεις που έχουν βεβαιωθεί, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στον ίδιο νόμο ή άλλη ειδική διάταξη περί της προθεσμίας παραγραφής απαιτήσεων του Δημοσίου.
Η προθεσμία παραγραφής αρχίζει από τη λήξη του οικονομικού έτους εντός του οποίου βεβαιώθηκε με την στενή έννοια η απαίτηση και κατέστη αυτή ληξιπρόθεσμη
3. Σε δεκαετή παραγραφή υπόκεινται:
i. Απαιτήσεις του Δημοσίου από δασμούς, φόρους, τέλη και λοιπά δικαιώματα που βεβαιώθηκαν στα τελωνεία, η οποία αρχίζει από τη λήξη του οικονομικού έτους εντός του οποίου βεβαιώθηκαν κατά τις ειδικότερες διατάξεις της τελωνειακής νομοθεσίας.
Ως χρόνος γένεσης αξίωσης για είσπραξη δασμών ,φόρων, τελών και λοιπών δικαιωμάτων επί εμπορευμάτων που βρίσκονται υπό τελωνειακή παρακολούθηση την οποία επιβάλλει η προσωρινή εναπόθεση των εμπορευμάτων αυτών ή η υπαγωγή τους σε τελωνειακό καθεστώς, το οποίο συνεπάγεται τελωνειακή παρακολούθηση, θεωρείται για την παραγραφή το χρονικό σημείο κατά το οποίο πραγματοποιείται η διαφυγή του εμπορεύματος από την τελωνειακή παρακολούθηση και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί, το χρονικό σημείο διαπίστωσης της διαφυγής . Οι διατάξεις εφαρμόζονται και για απαιτήσεις του Δημοσίου που δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή κατά την έναρξη ισχύος του νόμου 4270/2014
ii. Απαιτήσεις του Δημοσίου ως εγγυητή που υποκαταστάθηκε πλήρως στα δικαιώματα του δανειστή ή πιστωτή κατά του οφειλέτη, κατά του εγγυητή και κατά των λοιπών συνυπόχρεων, οι οποίες βεβαιώνονται με τη στενή έννοια από 1/1/1996 (έναρξη ισχύος του Ν. 2362/1995) στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Η προθεσμία παραγραφής αρχίζει από το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο μετά την βεβαίωσή τους κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.
Σημειώνεται ότι απαιτήσεις από την ίδια ως άνω αιτία που έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. και δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 2362/1995, παραγράφονται μετά την παρέλευση δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους δημοσίευσης του ανωτέρω νόμου, δηλαδή από την 31η/12/1995.
Αντίστοιχα, απαιτήσεις που έχουν βεβαιωθεί και δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 4270/2014 παραγράφονται μετά την 31 η/12/2014
4. Σε εικοσαετή παραγραφή υπόκεινται απαιτήσεις του Δημοσίου που:
i. απορρέουν από σύμβαση που αυτό έχει καταρτίσει περί του του τρόπου καταβολής πτωχευτικών χρεών, οφειλομένων στο Δημόσιο
ii. απορρέουν από τελεσίδικη απόφαση είτε αναγνωριστική είτε καταψηφιστική οποιουδήποτε δικαστηρίου,
iii. γεννήθηκαν συνεπεία άπιστης διαχείρισης,
iv. απορρέουν από διάταξη τελευταίας βούλησης,
v. αφορούν σε περιοδικές παροχές,
vi. γεννήθηκαν από καταλογισμό που έγινε από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή,
vii. γεννήθηκαν από αυτοτελή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από διοικητικές αρχές,
viii. αφορούν σε απόδοση παρακρατηθέντων ή για λογαριασμό αυτού εισπραχθέντων φόρων, τελών και δικαιωμάτων και ix. απορρέουν από κατάπτωση εγγυήσεων τρίτων.
5. Χρηματική απαίτηση του Δημοσίου, που περιήλθε σε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε αιτία, δεν δύναται να παραγραφεί προ της παρόδου πέντε ετών από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο έγινε η βεβαίωση αυτή.
Γ. Χρέη μετά το 2014
Η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την είσπραξη των φόρων και λοιπών εσόδων του που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4174/2013, για τα οποία η Φορολογική Διοίκηση αποκτά εκτελεστό τίτλο από 1-1-2014 και εφεξής, ορίζεται πενταετής (5 έτη).
Η προθεσμία αυτή αρχίζει από τη λήξη του έτους, εντός του οποίου αποκτήθηκε ο νόμιμος τίτλος εκτέλεσης
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι πόσα χρόνια μπορεί να σας «ψάχνει» η εφορία;"

Ιερώνυμος: «Αν θέλουν να ξεριζώσουν τις αρχές της Εκκλησίας, θα μας βρουν απέναντι»

«Δεν θέλουμε να χωρίσουμε από τον λαό και την κοινωνία. Θέλουμε να διακονήσουμε τον λαό, όπως παλιά, πρόσφατα, σήμερα και όποτε χρειαστεί», τόνισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 4ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τον διαχωρισμό Εκκλησίας – κράτους, επισήμανε πως «Τελευταία έχει προκύψει ένα ζήτημα να χωριστούμε επιτέλους από την Εκκλησία. Θα ήθελα να δώσω μια εξήγηση: αν είναι το θέμα με όρους και όρια ιδεολογικά, μας είναι αδιάφορο, αν όμως είναι με όρους και όρια κοινωνικά, μας ενδιαφέρει».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιπλέον, υπογράμμισε ότι «αυτό που μας απασχολεί δεν είναι αν χωρίσουμε από το κράτος σαν διοίκηση. Αν είναι μια κρατική λειτουργία, δεν μας απασχολεί. Αν, όμως, είναι ένα ξερίζωμα που αναφέρεται στις αρχές μας, στην ιστορία και στις παραδόσεις μας, θα μας βρείτε αντιμέτωπους και θα αγωνιστούμε. Όχι πολιτικά, διότι μερικοί προσπαθούν να το πάνε εκεί το θέμα, αλλά εκκλησιαστικά, εθνικά, με την έννοια του ορθόδοξου που στηρίχτηκε και στηρίζεται σε αυτόν τον χώρο και θα στηρίζει αυτήν την χώρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημείωσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια και η Εκκλησιαστική Διακονία συναντώνται, άσχετα αν πολλοί από εμάς δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη», για να συμπληρώσει πως το αντικείμενο αυτής της συνάντησης είναι ο άνθρωπος. «Γι’ αυτό καλούμαστε να είμαστε μαζί. Αυτό είναι εντολή άνωθεν. Ο Κύριος ζητούσε να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη και τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας. Εκεί κρύβεται το νόημα της ζωής. Σε μια τέτοια σημαντική συνάντηση», δήλωσε εμφατικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο επίσης για κάποιους που ενδεχομένως να σκεφτούν τι νόημα έχουν όλα αυτά τα λόγια που μοιάζουν με συνθήματα σε έναν χαιρετισμό. «Σε μια τέτοια σύναξη με μεγάλη σημασία, που έχει σύνθημα την πρόοδο και την ανάπτυξη του λαού, το βλέπω σαν ευκαιρία μιας εξομολόγησης του πνευματικού πατρός αυτού του χώρου προς τους ανθρώπους στα χέρια των οποίων έχει εμπιστευθεί ο λαός μας την τύχη του», διευκρίνισε.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν υπουργοί, βουλευτές και μέλη της Ένωσης Περιφερειών από όλη την Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος: «Αν θέλουν να ξεριζώσουν τις αρχές της Εκκλησίας, θα μας βρουν απέναντι»"

«Όχι και πάλι όχι» από τον Σόιμπλε για ελάφρυνση του χρέους

Υπό τον τίτλο «Όχι, όχι και πάλι όχι» η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρεται στην άρνηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συζητήσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ήδη πριν τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με τον έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, «κατέφθανε από το Βερολίνο η απάντηση στο αίτημα του Αλ. Τσίπρα για μερική απομείωση του χρέους».

«Η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα»

Σε δημόσια συζήτηση για το μέλλον της νομισματικής ένωσης το βράδυ της Πέμπτης, ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. «Λίγες ώρες αργότερα Μέρκελ και Τσίπρας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν κυρίως τα της περαιτέρω υλοποίησης της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. (…) Το τελευταίο διάστημα αμφισβητείται όλο και περισσότερο η εφαρμογή της συμφωνίας. Πολλοί πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Την ίδια ώρα, από το 2010 η υπερχρεωμένη χώρα προφυλάσσεται από τον κίνδυνο χρεοκοπίας με δάνεια, κυρίως από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ η χώρα έχει χρέη 312 δις ευρώ. Η κυβέρνηση στην Αθήνα αξιώνει την έστω και μερική διαγραφή του χρέους. Επισήμως Βερολίνο και Αθήνα διαψεύδουν μεν ότι χρέη και πρόσφυγες θα μπορούσαν να συνδεθούν. Πρακτικά όμως τα δυο προβλήματα συνδέονται. Για να λειτουργήσει η προσφυγική συμφωνία, η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα. Αυτό δίνει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να διατυπώνει απαιτήσεις. Τις επόμενες εβδομάδες η διαμάχη αυτή αναμένεται να ενταθεί. Το ΔΝΤ προτίθεται να αποφασίσει το Δεκέμβριο εάν θα συμμετάσχει στην χρηματοδοτική βοήθεια. Το Ταμείο θέτει μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους. Ο Σόιμπλε απορρίπτει και αυτή την απαίτηση».

Και νέα απόρριψη από τη Μέρκελ

Στα όσα διημείφθησαν στις Βρυξέλλες μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και της γερμανίδας καγκελαρίου αναφέρεται και η Bild, η οποία και σε συνέχεια του χθεσινού προκλητικού της άρθρου, γράφει στο γνώριμο ύφος της: «Το προσπάθησε, και πάλι. Και έφαγε χυλόπιτα, και πάλι!». Σύμφωνα με τη λαϊκή εφημερίδα, στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας «προσπάθησε απεγνωσμένα να αποσπάσει από την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ μια δέσμευση για κούρεμα του χρέους. (…) Εντούτοις και σύμφωνα με πληροφορίες των αντιπροσωπειών, η Μέρκελ παρέπεμψε στο αρμόδιο όργανο των χωρών της ευρωζώνης, το Eurogroup. Ο στόχος του Τσίπρα: ένα κούρεμα χρέους για τη χρεοκοπημένη του χώρα. Για τη Μέρκελ όμως το αίτημα αυτό έρχεται σε κακή στιγμή», γράφει η εφημερίδα, παραπέμποντας στο ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους Μέρκελ και Σόιμπλε.

Η εικονική ανάκαμψη της Ελλάδας

«Οι δανειστές πιέζουν την Αθήνα» για μερική απελευθέρωση των απολύσεων αναφέρει άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Rundschau που σημειώνει: «Αυτή είναι η εικόνα της ανάκαμψης στην Ελλάδα: κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους δημιουργήθηκαν 1,6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Ακούγεται καλό. Οι μισές από αυτές όμως είναι θέσεις μερικής απασχόλησης που ως επί το πλείστον αντικαθιστούν πλήρεις θέσεις. Πάντως λειτουργεί. Εντέλει πολλές επιχειρήσεις καταβάλλουν στους εργαζόμενους μισθούς για μερική απασχόληση, μολονότι τους απασχολούν πλήρως. Όποιος δεν θέλει, απολύεται. Σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες εργαζόμενοι φέρνουν μηνιαίως στο σπίτι 340 ευρώ ή λιγότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ».

«Από αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι οι έλληνες εργαζόμενοι είναι σχετικά φθηνοί. Από τη σκοπιά των πιστωτών της Ελλάδας όμως όχι αρκετά φθηνοί: εδώ και μια εβδομάδα διαπραγματεύονται με την Αθήνα. Αντικείμενο αυτή τη φορά όχι νέες περικοπές, αλλά το εργατικό δίκαιο. Οι πιστωτές θέλουν τη χαλάρωση του πλαισίου που αφορά στην προστασία από απολύσεις, τη διευκόλυνση των μαζικών απολύσεων, τον περαιτέρω περιορισμό της επιρροής των συνδικάτων».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι και πάλι όχι» από τον Σόιμπλε για ελάφρυνση του χρέους "

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Από την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 08:00 θα ξεκινήσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, λόγω προγραμματισμένων εργασιών δοκιμής συντήρησης που αφορούν τον αρμό συστολής/διαστολής της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» (από την πλευρά του Ρίου).

Η συγκεκριμένη 4η φάση εργασιών απαιτεί ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνουν αποκλεισμό της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας και των δύο κατευθύνσεων κυκλοφορίας, από την περιοχή πριν από τον αρμό έως τον πλησιέστερο στο Ρίο πυλώνα (Μ1).

Η παρούσα φάση των κυρίως εργασιών συντήρησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 3 εβδομάδες και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, νέος κύκλος εργασιών (5η φάση) θα αρχίσει μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία και θα ολοκληρωθεί έως 30 Νοεμβρίου 2016, με περισσότερες πληροφορίες να δίνονται μέσω νέας ανακοίνωσης σε εύθετο χρόνο.

Απαιτούνται ωστόσο χαμηλές ταχύτητες, ενώ -για την περίσταση- το όριο ταχύτητας θα μειωθεί από τα 80 στα 50 χλμ/ώρα.

Για την διέλευση των πεζών και των ποδηλάτων, θα παραμένει ανοικτό τουλάχιστον ένα από τα δύο πεζοδρόμια που διαθέτει η Γέφυρα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η διέλευση πεζών ή ποδηλάτων από το οδόστρωμα, ειδικότερα δε από τις αποκλεισμένες λόγω έργων ζώνες.

Επιπλέον, ο περιορισμός του πλάτους κάθε ρεύματος κυκλοφορίας αποκλείει καθ'όλη τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τη διέλευση υπερμεγεθών οχημάτων με πλάτος που υπερβαίνει τα 3,20 μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση και για την αποφυγή ταλαιπωρίας θα πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών μέσω της συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας (http://www.gefyra.gr/security/Megala-fortia-Eidika-fortia/ ) για τη χορήγηση της απαιτούμενης άδειας διέλευσης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου"

Tα απόρρητα e-mails του Μνημονίου

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον ρόλο των Αμερικανών στην απόφαση της κυβέρνησης να υπογράψει το 2015 το νέο Mνημόνιο. 

Σύμφωνα με τα e-mails που έχει δημοσιεύσει το Wikileaks ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρώην πλανητάρχης, Μπιλ Κλίντον, επιδίωξαν να επηρεάσουν την Ελλάδα ώστε να δεχτεί τους σκληρούς όρους λιτότητας το 2015.
Σε σημερινό του άρθρο το RT παρουσιάζει και την αλληλογραφία για το ίδιο θέμα. 






Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες είχε αποκαλυφθεί συνομιλία του Λευκού Οίκου με τον Μπ. Κλίντον που του ζητούσε να παρέμβει στον Αλέξη Τσίπρα για να συμφωνήσει με τους δανειστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RT, το Wikileaks δημοσίευσε αλληλογραφία της 10ης Ιουλίου 2015 μεταξύ του επικεφαλής της καμπάνιας της Κλίντον Τζον Ποντέστα και της επικεφαλής προσωπικού του Μπιλ Κλίντον Tina Flournoy. 



Στο πρώτο e-mail ο Ποντέστα ρωτά την Flournoy αν ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να καλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. 

«Ο Λευκός Οίκος με ρωτά αν ο WJC (Ουίλιαμ Τζέφερσον "Μπιλ" Κλίντον) έχει σχέσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να του τηλεφωνήσει και να τον συμβουλεύσει να προχωρήσει σε συμφωνία», γράφει ο Ποντέστα. 

Η Flournoy του απάντησε λέγοντάς του ότι ο Κλίντον θα καλούσε, αλλά ότι «η άμεση ερώτησή του είναι -θα πιέσουμε και την Μέρκελ;». 

Στη συνέχεια το RΤ στο δημοσίευμά του σημειώνει ότι «εκείνη την περίοδο η Ελλάδα είχε απορρίψει τα μέτρα που επέβαλε η Ευρώπη και το ΔΝΤ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Ελλάδα απειλούνταν με χρεοκοπία και έξοδο από την ΕΕ μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας. Τις μέρες που προηγήθηκαν της αλληλογραφίας αυτής, ο Τσίπρας είχε πει στο λαό «λέμε όχι σε τελεσίγραφα, όχι σε εκβιασμούς». Οι Έλληνες έκαναν δημοψήφισμα και απέρριψαν τη συμφωνία στις 5 Ιουλίου». 

Τα νέα e-mail που έρχονται στο φως 

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, την ίδια ημέρα εστάλη και ένα ακόμα μήνυμα για την Ελλάδα από τον Amitabh Desai, Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του Μπιλ Κλίντον, με παραλήπτη τον επικεφαλής προσωπικού του Μπαράκ Ομπάμα Denis McDonough.

«Έχουμε έλθει σε στενή επαφή με τους ανθρώπους της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα πριν την επίσκεψη του WJC στη Βοσνία και με δεδομένη την επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα της Μέρκελ στη Βοσνία -έτσι θα ήταν μια αθώα και εύκολη βοήθεια -αν χρειάζεται μία ώθηση προς την Μέρκελ -να βάλουμε τον WJC να καλέσει την Μέρκελ με σκοπό να ζητήσει καθοδήγηση για τη Βοσνία και μετά τυχαία να τη ρωτήσει για την Ελλάδα στο τέλος», έγραψε ο Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Κλίντον Amitabh Desai.

«Θα επικροτούσαμε μια ώθηση προς την Καγκελάριο με τον τρόπο που προτείνετε», απάντησε ο McDonough από το γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα. «Αν όλοι έχετε χρόνο αύριο το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, τώρα πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο Τσίπρα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο».

Σύμφωνα με το RT, το γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα ανάφερε τα σημεία τα οποία έπρεπε να συζητήσει ο Κλίντον με τον Τσίπρα, υπογραμμίζοντας «τη σημασία παραμονής στο ευρώ τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους».

«Είναι χαρούμενος να το κάνει και είμαστε όλοι ευτυχείς να βοηθήσουμε», απάντησε ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Κλίντον. «Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους της Μέρκελ πριν την αναχώρηση και ελπίζουμε να επικοινωνήσουμε μαζί της αύριο, και θα επικοινωνήσουμε επίσης αύριο το πρωί με τον Τσίπρα όταν προσγειωθούμε στο Σεράγεβο.

Στις 11 Ιουλίου επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε σε αυξήσεις φόρων και σε περικοπές στον δημόσιο τομέα τονίζοντας σε ομιλία του μετά την επίτευξη της συμφωνίας ότι είναι «εθνικό καθήκον» η παραμονή στην Ευρωζώνη.

Αργότερα, και κατά «περίεργο τρόπο» κατά το RT, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο ετήσιο συνέδριο «Clinton Global Initiative», τον Σεπτέμβρη του 2015 όπου του πήρε συνέντευξη ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον.



zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Tα απόρρητα e-mails του Μνημονίου"

«Κούρεψαν» χρέος 3,5 εκατ. ευρώ Τρικαλινού πρώην επιχειρηματία με δικαστική απόφαση

Πολύ ευνοϊκή απόφαση του Εφετείου Λάρισας για πολύ γνωστό Τρικαλινό πρώην επιχειρηματία.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr εκδικάστηκε από το Εφετείο Λάρισας, η υπόθεση του Τρικαλινού Α.Π. πρώην επιχειρηματία για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 3.538.000 ευρώ.

Πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή 2 ετών προς 20 ευρώ την ημέρα και στο Εφετείο Λάρισας, η ποινή μετατράπηκε σε 18 μήνες προς 10 ευρώ ημερησίως.

Με τον τρόπο αυτό το χρέος των 3,5 εκ. ευρώ, μετατράπηκε μαζί με προσαυξήσεις σε περίπου …10.000 ευρώ με τον Τρικαλινό να καλείται να το πληρώσει μέσω 6 μηναίων δόσεων με αρχή από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Συνήγορος του οφειλέτη στο Εφετείο Λάρισας, ήταν ο Τρικαλινός Δικηγόρος Θεόδωρος Μπίτσιος.

trikalanews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κούρεψαν» χρέος 3,5 εκατ. ευρώ Τρικαλινού πρώην επιχειρηματία με δικαστική απόφαση"

Αίτημα να κηρυχθεί το Μεσολόγγι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Μεσολογγίου εξαιτίας της κακοκαιρίας απέστειλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις τελευταίες ώρες την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ιδίως στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας είναι εκτεταμένες.

Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα προβλήματα επεκτείνονται στις βασικές υποδομές, κατοικίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του Δήμου και ιδιαίτερα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Ευηνοχωρίου, Αγίου Θωμά και Σταμνών.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών αυτών, ώστε να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να προστατευθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτημα να κηρυχθεί το Μεσολόγγι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Αύριο το πρωί η απολογία του δράστη του φονικού στην Πανόρμου

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται πλέον ο συνταξιούχος αστυνομικός που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, χθες το απόγευμα, στην οδό Πανόρμου, στους Αμπελοκήπους.

Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, παραδόθηκε στην αστυνομία, ενώ παρέδωσε και το όπλο του εγκλήματος. Κατόπιν οδηγήθηκε στην Ευελπίδων, αλλά λόγω κωλύματος αποχώρησε και θα επιστρέψει αύριο το πρωί στις 9.00 για την απολογία του στον Εισαγγελέα.

«O πελάτης μου έχει μετανιώσει, λέει ότι μακάρι να μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω», ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο συνήγορος του δράστη, Νικόλαος Τούμπας.

Η εκδοχή του κατηγορούμενου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, είναι ότι δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από το θύμα. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, το όπλο το έφερε νόμιμα, αφού είναι συνταξιούχος αστυνομικός και είχε νόμιμη άδεια οπλοφορίας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι απολύτως αναληθές ότι πήγε σπίτι για να πάρει το όπλο. «Η συμπλοκή έγινε μπροστά στην πολυκατοικία του και δεν πήγε στο σπίτι να πάρει όπλο, σε καμία περίπτωση», τόνισε ο κ. Τούμπας.




Ο δράστης του φονικού διέφευγε της σύλληψης από χθες, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό που κρυβόταν μετά το φονικό που συγκλόνισε όχι μόνο όσους γνώριζαν τον ίδιο και το θύμα, αλλά και όλο το Πανελλήνιο
.










Οι στιγμές του τρόμου

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 17:45 χθες το απόγευμα, όταν οι διερχόμενοι, αλλά και οι κάτοικοι στη διασταύρωση των οδών Βατοπεδίου και Πανόρμου άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι, εξαιτίας τριών διαδοχικών πυροβολισμών που άκουσαν.

Όταν οι σφαίρες σταμάτησαν να ηχούν, τότε όλοι πετάχτηκαν έξω απο τις... κρυψώνες τους, για να δουν τι είχε συμβεί. Στην άκρη του δρόμου αντίκρισαν ένα άτομο να κείτεται στο έδαφος μέσα σε μια λίμνη αίματος, ενώ την ίδια ώρα ένας άλλος άντρας με γρήγορα βήματα χανόταν προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Την παγωμάρα γρήγορα διαδέχτηκε το σοκ. Ο άνδρας που ψυχορραγούσε ήταν σε όλους γνωστό και φιλικό τους πρόσωπο. Ο 60χρονος ιδιοκτήτης του συνοικιακού γυμναστηρίου, για τον οποίο όλοι οι κάτοικοι της γειτονιάς έτρεφαν απεριόριστη εκτίμηση. Ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα, ο 60χρονος ανδρας άφησε την τελευταία του πνοή λίγη ώρα από τους πυροβολισμούς που δέχτηκε.

Ο δράστης, κάτοικος και αυτός της οδού Βατοπεδίου, ο οποίος, εκτός από συνταξιούχος αστυνομικός, είχε κατέβει και ως υποψήφιος με τον συνδυασμό της Χρυσής Αυγής στο νομό Μεσσηνίας το 2012, καταλαμβάνοντας την 3η θέση μεταξύ των συνυποψήφιων του από το ίδιο κόμμα.

Μάλιστα, ο 63χρονος είχε πρωτοστατήσει και στη δημιουργία των "Ταγμάτων Ασφαλείας", ενώ είχε αποστείλει ανακοίνωση σε τοπική εφημερίδα της Πελλοπονήσου, με την οποία καλούσε τους νέους σε αφύπνιση κι επιστράτευση.

Φόνος για μια κάμερα

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δύο άντρες είχαν αρχίσει να λογομαχούν απο νωρίς το μεσημέρι, ενω κάποια στιγμή πιάστηκαν στα χέρια. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σχέσεις τους ηταν τεταμένες, καθώς το θύμα είχε κάνει αρκετές φορές παρατηρήσεις στον ιδιόρρυθμο συνταξιούχο αστυνομικό. Οι κάτοικοι μιλούν για το δράστη ως έναν άνθρωπο που δημιουργούσε συχνά προβλήματα και τσακώνονταν συνεχώς με τους γείτονες του.

Ο 60χρονος που διατηρούσε το γυμναστήριο στην περιοχή για περισσότερα από 25 χρόνια μετακόμισε από τους Αμπελοκήπους στην οδό Βατοπεδίου πριν από λίγο καιρό, καθώς αγόρασε ένα ισόγειο διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Στο ίδιο κτίριο έμενε κι ο αστυνομικός.

Το θύμα, προκειμένου να αποφύγει κάποια ανεπιθύμητη επίσκεψη διαρρηκτών στο σπίτι του, τοποθέτησε στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του μια κάμερα. Η κάμερα αυτή ήταν και η αιτία του κακού για ό,τι συνέβη χθες το απόγευμα. Ο αστυνομικός, ο οποίος μάλιστα αθλούνταν στο γυμναστήριο του 60χρονου, του ζητούσε επίμονα να την αφαιρέσει.

Η απαίτηση του συνταξιούχου αστυνομικού δεν έγινε ποτέ δεκτή, με αποτέλεσμα χθες το απόγευμα τα πράγματα να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Ο αστυνομικός, μετά τη συμπλοκή του με τον 60χρονο άνδρα, πήγε σπίτι του, πήρε το περίστροφο που διαθέτει και βγήκε πάλι ατο δρόμο, αναζητώντας τον αντίπαλό του. Τον συνάντησε έξω από το γυμναστήριο και χωρίς δεύτερη σκέψη, τον πυροβόλησε τρεις φορές, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η μία σφαίρα βρήκε τον άτυχο άνδρα στο κεφάλι και οι άλλες δύο στη θωρακική και κοιλιακή χώρα.








protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο το πρωί η απολογία του δράστη του φονικού στην Πανόρμου"

Παρασκευόπουλος: «Αν ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, θα πρέπει να πάμε σε νέα ρύθμιση»

Αν ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματικός, θα πρέπει να πάμε γρήγορα σε νέα ρύθμιση, γιατί θα βρεθούμε σε μια κατάσταση με επίσης αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά, που είναι η έλλειψη αδειών και η απουσία εκλεγμένου ΕΣΡ, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Απαντώντας σε ερώτημα για την επόμενη μέρα, αν το ΣτΕ κρίνει τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό, πρόσθεσε πως η αποκατάσταση της ομαλής πορείας προύποθέτει ούτως ή άλλως, όποια κι αν είναι η απόφαση, τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες αναμορφώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τις άδειες ώστε αυτή να προσαρμοστεί στην απόφαση του ΣτΕ.

Ο δρόμος προς αυτή τη νέα ρύθμιση θα είναι δύσβατος, όμως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: «Αν ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, θα πρέπει να πάμε σε νέα ρύθμιση»"

Κατάθεση-φωτιά συμφοιτητή του Βαγγέλη Γιακουμάκη: «Δεν τιμώρησε τους Κρητικούς γιατί πιεζόταν από πολιτικούς»

Κατάθεση-φωτιά του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Νίκου Δάβρη σημάδεψε την πρεμιέρα της δίκης για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς οι αποκαλύψεις του εξέπληξαν όχι μόνο την πρόεδρο του δικαστηρίου αλλά και τους γονείς του Βαγγέλη.

Ο Νίκος Δάβρης ήρθε από τη Βραζιλία για να ρίξει φως στην υπόθεση και κατακεραύνωσε τον τότε διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και την υπεύθυνη της Εστίας. Η έκπληξη ζωγραφίστηκε στα μάτια της προέδρου της έδρας, όταν ο σπουδαστής κατέθεσε ότι ο διευθυντής της Σχολής τον βρήκε στο facebook, χρησιμοποιώντας προφίλ με όνομα «Κώστας Τυροκόμος» για να του ζητήσει να μη μιλήσει στον Τύπο, ενώ σε μεταξύ τους επικοινωνία του είχε πει «μη λες τίποτα παρά έξω μην κινδυνέψεις και εσύ από τους Κρητικούς». Ο Δάβρης παρέδωσε στο δικαστήριο εκτυπωμένες φωτογραφίες με τις συνομιλίες που είχε με το διευθυντή.

«Στις 15 Μαρτίου 2015 βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης. Μία ημέρα μετά μαθεύτηκε ότι σπουδαστής από το εξωτερικό έρχεται στην Ελλάδα για να καταθέσει για τον Βαγγέλη. Μία ημέρα μετά, στις 17 Μαρτίου, ο διευθυντής μου έστειλε μήνυμα στο facebook και μου είπε: ‘‘Μη μιλήσεις στον Τύπο. Πες ό,τι θες στην Αστυνομία’’. Οταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο, τον ρώτησα ‘‘γιατί δεν τιμώρησες του Κρητικούς;’’. Τότε μου απάντησε ότι δεν το έκανε γιατί τον πίεσαν πολιτικοί», κατέθεσε ο Δάβρης.

Η συνέχεια της κατάθεσής του «καίει» το διευθυντή και την υπεύθυνη της Εστίας: «Μία ημέρα κατέβηκα κάτω στην υπεύθυνη της Εστίας και της είπα ‘‘πάνω στην Εστία είναι ένα παιδί που το βασανίζουν και αν δεν το προσέξετε θα το χτυπήσουν πολύ σοβαρά, ακόμα και θα το σκοτώσουν’’. Τότε με πήρε και πήγαμε στο διευθυντή της Σχολής και του είπα τα ίδια πράγματα. Ταράχτηκε πολύ με αυτά και προσπάθησε να επικοινωνήσει με μια υπηρεσία σχετική με το μπούλινγκ αλλά δεν τα κατάφερε. Μετά μου είπε να προσέχω τους Κρητικούς».

Οταν η πρόεδρος της έδρας ρώτησε τον Νίκο Δάβρη πώς αποφάσισε να φύγει από τη Βραζιλία για να έρθει στο δικαστήριο, εκείνος απάντησε: «Ενιωθα τύψεις για όλα όσα θα μπορούσα να κάνω για τον Βαγγέλη και δεν έκανα. Είμαι άνθρω

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάθεση-φωτιά συμφοιτητή του Βαγγέλη Γιακουμάκη: «Δεν τιμώρησε τους Κρητικούς γιατί πιεζόταν από πολιτικούς»"

Πλημμύρες λόγω ισχυρής θύελλας στο Μεσολόγγι, προβλήματα στην Πάτρα

Κύμα κακοκαιρίας έπληξε το πρωί τη Δυτική Ελλάδα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα. Παράλληλα, ισχυρή καταιγίδα σημειώθηκε και στην Αθήνα.

Στο Μεσολόγγι έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων, έχουν σημειωθεί πολλές κοπές δέντρων. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τοπικής ενημερωτικής ιστοσελίδας onairnews.gr, μεγάλο μέρος των δρόμων της πόλης είναι καλυμμένο από νερό.

Προβλήματα σημειώνονται και στην Πάτρα, όπου λόγω της καταιγίδας προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Patrastimes.gr, σε κάποια σημεία έλαβε χώρα και χαλαζόπτωση, ενώ πολλά φανάρια σε δρόμους τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Σε κάποια σημεία, όπως αναφέρεται, το νερό ξεπέρασε τους 40 πόντους.

Προβλήματα καταγράφονται και στην Ναύπακτο, όπου εκεί η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 20 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, όπως ανέφερε η Πυροσβεστική, λόγω των καιρικών φαινομένων, πραγματοποιήθηκαν 20 αντλήσεις υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.

Σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες πλημμύρισαν στην πεδιάδα της Άρτας. Το νερό έχει σκεπάσει γέφυρες, αυλές, γήπεδα και χωράφια κοντά στον Αμβρακικό. Οι κάτοικοι καταλογίζουν ευθύνες για την κατάσταση στους αρμόδιους, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, παρά την πρόβλεψη για έντονα καιρικά δεν έθεσαν σε λειτουργία τις τουρμπίνες του αντλιοστασίου στη Βίγλα, ώστε να παροχετευθούν τα νερά που εγκλωβίζονται στα χαμηλότερα σημεία της πεδιάδας.



huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλημμύρες λόγω ισχυρής θύελλας στο Μεσολόγγι, προβλήματα στην Πάτρα"

«Αυτοψία» του iefimerida στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων -Παροπλισμένα εκατοντάδες οχήματα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και εργαζομένων [εικόνες]

Παροπλισμένα βρίσκονται στα αμαξοστάσια εκατοντάδες λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω έλλειψης εργαζομένων αλλά και ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα οι αστικές συγκοινωνίες να βρίσκονται σε δραματική κατάσταση.
Την ώρα που ο ΟΑΣΑ προσλαμβάνει με προκλητικό τρόπο, μουσικό επιμελητή για τα λεωφορεία, με μισθό 3.900 ευρώ, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες είναι δραματική με εκατοντάδες οχήματα παροπλισμένα στα αμαξοστάσια και οδηγούς στα πρόθυρα της κατάρρευσης να εργάζονται ακατάπαυστα χωρίς ρεπό.
«Ο στόλος αποτελείται από 2.139 λεωφορεία. Πάνω από το 60% των λεωφορείων αυτή τη στιγμή είναι παροπλισμένα. Δηλαδή κυκλοφορούν στους δρόμους του λεκανοπεδίου περίπου τα 850 με 900 λεωφορεία, λόγω έλλειψης προσωπικού και έλλειψης ανταλλακτικών», καταγγέλλει στο iefimerida ο πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ Απόστολος Ραυτόπουλος.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ Απόστολος Ραυτόπουλος με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη.
«Αυτοψία» στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ
Το iefimerida έκανε «αυτοψία» στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων της ΟΣΥ στην περιοχή του Ρέντη και κατέγραψε μια αποκαρδιωτική εικόνα με εκατοντάδες οχήματα που έχουν καθηλωθεί, πολλά από τα οποία «σαπίζουν», με κίνδυνο να αποσυρθούν οριστικά.
Στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε οχήματα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί ανταλλακτικά, όπως λάστιχα, μηχανολογικός εξοπλισμός, ακόμη και καθρέφτες, για να τοποθετηθούν σε άλλα οχήματα και να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια. Πολλά οχήματα που είναι παροπλισμένα έχουν «απογυμνωθεί» εντελώς και όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν ποτέ ξανά.

Εκατοντάδες λεωφορεία είναι παροπλισμένα στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ λόγω έλλειψης ανταλλακτικών
«Πλέον υπάρχουν περίπου 300 λεωφορεία τα οποία δεν πρόκειται να ξαναβγούν έξω και σκεφτείτε ότι για αυτά τα οχήματα δεν έχει γίνει οριστική παραλαβή! Αυτά τα λεωφορεία θα πάνε για απόσυρση», επισημαίνει ο κ. Ραυτόπουλος. Ανάμεσα στα οχήματα που «σαπίζουν» στο αμαξοστάσιο βρίσκονται και τα 4 πανάκριβα διώροφα λεωφορεία που είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τα οποία μετά από λίγους μήνες αποσύρθηκαν και κανένας αρμόδιος υπουργός δεν ενδιαφέρθηκε να κυκλοφορήσουν ξανά.

Εικόνα διάλυσης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι ότι επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες
Η αποθήκη ανταλλακτικών είναι σχεδόν άδεια, αφού εδώ και χρόνια η εταιρεία δεν προμηθεύεται ανταλλακτικά. Το αμαξοστάσιο στην περιοχή του Ρέντη έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» λεωφορείων, λόγω της έλλειψης κονδυλίων για να αγοραστούν ανταλλακτικά. «Τα οχήματα έχουν καθηλωθεί λόγω της τρομακτικής έλλειψης σε ελαστικά, σε μπαταρίες, κλπ, τα οποία οι προμηθευτές δεν μας δίνουν πλέον λόγω στάσης πληρωμών που έχει γίνει προς την εταιρεία. Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνάνε τα 42 εκατομμύρια», διευκρινίζει ο κ. Ραυτόπουλος.

Το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην περιοχή του Ρέντη έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» λεωφορείων

Από πολλά λεωφορεία έχει «ξηλωθεί» μηχανολογικός εξοπλισμός για να τοποθετηθεί σε άλλα λεωφορεία και να μπορέσουν να κινηθούν
Καθηλωμένα και τα τρόλεϊ
Ίδια είναι η εικόνα και στο υπόγειο του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ στην οδό Πέτρου Ράλλη, όπου βρίσκονται παροπλισμένα δεκάδες οχήματα, τα οποία αν υπήρχαν ανταλλακτικά θα μπορούσαν να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο αμαξοστάσιο των τρόλεϊ. Από τα 366 οχήματα στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο τα 170

Με βλάβες, όπως αυτή που βλέπετε, κυκλοφορούν στους δρόμους πολλά αρθρωτά τρόλεϊ
«Από τα 366 οχήματα του στόλου στους δρόμους βγαίνουν καθημερινά γύρω στα 170 οχήματα για δουλειά. Τα υπόλοιπα είναι παροπλισμένα, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, αφού ακόμη και να είχαμε προσωπικό πάλι δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοράσουμε ανταλλακτικά και να μπορέσουν να δουλέψουν. Σε ορισμένα λείπουν σημαντικά ανταλλακτικά, όπως γεννήτριες και κεραίες», δηλώνει στο iefimerida o πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ κ. Νίκος Ξυδάκης.  

Η αποθήκη ανταλλακτικών στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ είναι σχεδόν άδεια, αφού εδώ και χρόνια η εταιρεία δεν προμηθεύεται ανταλλακτικά
Επιπλέον όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι 3 τρόλεϊ έχουν καταστραφεί επειδή τα έκαψαν άγνωστοι στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ άλλα 10 οχήματα έχουν αχρηστευθεί. «Υπάρχουν γύρω στα 60 οχήματα που είναι παροπλισμένα, τα οποία αν είχαν ανταλλακτικά θα δούλευαν κανονικά. Τους έχουν πάρει λάστιχα, κεραίες για να τοποθετηθούν σε άλλα οχήματα».

Από πολλά λεωφορεία έχουν αφαιρεθεί μέχρι και οι καθρέφτες για να τοποθετηθούν σε οχήματα που κυκλοφορούν
Οι αστικές συγκοινωνίες, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μειώνονται τα δρομολόγια και να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες που αναγκάζονται να περιμένουν για αρκετή ώρα στις στάσεις, ειδικά στις πιο απομακρυσμένες γραμμές, και επιπλέον πολλά οχήματα να βγαίνουν στους δρόμους με προβλήματα και ζημιές, όπως αυτές που βλέπετε στις φωτογραφίες στα αρθρωτά οχήματα (κοινώς «φυσαρμόνικα»).
«Προσλήψεις έχουν χρόνια να γίνουν. Αυτή τη στιγμή για τις άμεσες ανάγκες χρειαζόμαστε 150 οδηγούς. Όχι για να έχουμε σταθερό συγκοινωνιακό έργο, αλλά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Χρωστάνε 6.500 μέρες σε άδειες και ρεπό μόνο για το 2016» επισημαίνει στο iefimerida ο κ. Ξυδάκης και προσθέτει: «Αν ο εργαζόμενος δεν δουλέψει με φιλότιμο και πει “θέλω τα οφειλόμενα ρεπό και τις άδειες” τα τρόλεϊ θα εξαφανιστούν από τους δρόμους. Αν το έκαναν αυτό οι εργαζόμενοι για 19 μέρες δεν θα βλέπατε κανένα όχημα στο δρόμο. Αυτή τη στιγμή τα δρομολόγια βγαίνουν χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων».

Ανάμεσα στα παροπλισμένα λεωφορεία βρίσκονται και τα 4 πανάκριβα διώροφα λεωφορεία που είχαν βγει στους δρόμους για πρώτη φορά το 2004 και μετά από λίγους μήνες αποσύρθηκαν

Εσωτερικό από διώροφο λεωφορείο που «σαπίζει» στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ
Οικονομική καθίζηση στις εταιρείες συγκοινωνιών
Στο μεταξύ, οι αστικές συγκοινωνίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τη μείωση της κρατικής επιδότησης αλλά και της εισιτηριοδιαφυγής, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους συνεργάτες και τους προμηθευτές τους.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση ευθύνεται για μια «τρύπα» εκατοντάδων εκατομμυρίων στις εταιρείες συγκοινωνιών, αφού υλοποιεί προγράμματα για την ελεύθερη μετακίνηση ανέργων και άλλων κοινωνικών ομάδων, χωρίς όμως κανένα υπουργείο να καλύπτει αυτές τις απώλειες εσόδων.

Εκατοντάδες λεωφορεία που είναι παροπλισμένα στα αμαξοστάσια βρίσκονται πλέον σε τέτοια κατάσταση που δεν θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν ποτέ ξανά
«Η ελεύθερη μετακίνηση την περίοδο των κεφαλαιακών ελέγχων το καλοκαίρι του 2015 κόστισε στην κυβέρνηση 10 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά δεν έχει δώσει στην εταιρεία ούτε 1 ευρώ. Επιπλέον τα χρήματα που οφείλει με τελεσίδικες αποφάσεις έως το 2014 είναι περίπου 240 εκατομμύρια. Από αυτά δεν έχει δώσει τίποτα. Για το 2015 και το 2016 από την ελεύθερη μετακίνηση των ανέργων το κόστος ξεπερνάει τα 440 εκατομμύρια, από τα οποία δεν έχει δώσει τίποτα και ούτε και προτίθεται να δώσει» δηλώνει ο κ. Ραυτόπουλος. «Οι υπουργοί κύριοι Σπίρτζης και Φωτίου υλοποιούν προγράμματα για τις ευπαθείς ομάδες χωρίς όμως να αναλαμβάνουν το κόστος. Η κυβέρνηση κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλυβα» τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πάντως, ότι εκτός από την έλλειψη κονδυλίων αυτή τη στιγμή το βασικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, αφού καθηλωμένα παραμένουν πολλά λεωφορεία που λειτουργούν κανονικά αλλά δεν υπάρχουν οδηγοί για να τα βγάλουν στους δρόμους της Αθήνας. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, εκκρεμούν μέχρι σήμερα οι προσλήψεις 450 οδηγών και άλλων ειδικοτήτων που είχαν εγκριθεί το 2014 για τον ΟΣΥ.

Λεωφορεία από τα οποία έχουν αφαιρεθεί ανταλλακτικά για να μπορέσουν να «ζήσουν» άλλα οχήματα
Απίστευτο: Τοποθετούν τηλεματική σε διαλυμένα λεωφορεία!
Κατά την διάρκεια της «αυτοψίας» που κάναμε στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ βρεθήκαμε μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα. Τεχνικοί τοποθετούσαν μηχανήματα τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε διαλυμένα λεωφορεία που έχουν αποσυρθεί οριστικά! Η διαδικασία τοποθέτησης έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο των οχημάτων που κυκλοφορούν κανονικά, ωστόσο η υπηρεσία αυτή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. Όταν η εταιρεία ανέλαβε να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα τα λεωφορεία κυκλοφορούσαν κανονικά, στο μεταξύ όμως αποσύρθηκαν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και οι τεχνικοί αναγκάζονται τώρα (για να μη χρεωθούν τις απώλειες) να τοποθετήσουν τα ηλεκτρονικά μηχανήματα σε παροπλισμένα λεωφορεία που βρίσκονται καθηλωμένα στα αμαξοστάσια. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο το υπουργείο δεν δίνει εντολή να κρατηθούν τα ηλεκτρονικά μηχανήματα σε εφεδρεία, έτσι ώστε όταν λειτουργήσει η υπηρεσία να μπορούν να αντικαταστήσουν μηχανήματα που θα υποστούν βλάβες, αντί να τα τοποθετούν σε διαλυμένα οχήματα, από τα οποία μετά θα πρέπει να «ξηλωθούν» και να αφαιρεθεί η καλωδίωση;

Τεχνικοί τοποθετούν μηχανήματα τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε λεωφορεία που έχουν καθηλωθεί στο αμαξοστάσιο
«Αυτά είναι χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εταιρεία που έχει αναλάβει τον διαγωνισμό οφείλει να τοποθετήσει τα μηχανήματα της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα λεωφορεία ανεξάρτητα αν αυτά θα κυκλοφορήσουν ή όχι», διευκρινίζει ο κ. Ραυτόπουλος.

Μέσα σε κύκλο διακρίνονται τα μηχανήματα τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου που αυτές τις μέρες τοποθετούνται σε λεωφορεία που έχουν αποσυρθεί

Λεωφορεία έχουν αποσυρθεί επειδή δεν υπάρχουν λάστιχα

Λεωφορεία καθηλωμένα στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αυτοψία» του iefimerida στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων -Παροπλισμένα εκατοντάδες οχήματα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και εργαζομένων [εικόνες] "

Στον «πάγο» η έκδοση νέων συντάξεων χηρείας

Στον «πάγο» έχει μπει από τον Μάιο η έκδοση νέων συντάξεων χηρείας, αφού με τον νόμο Κατρούγκαλου άλλαξαν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους καθώς και τα ποσά που θα καταβάλλονται.

Η εμπλοκή οφείλεται στο γεγονός ότι, πέντε μήνες μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως άμεση λύση εξετάζεται η προσωρινή χορήγηση ποσού 345 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην κατώτατη σύνταξη για 15 χρόνια ασφάλισης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «πάγο» η έκδοση νέων συντάξεων χηρείας"

Νέα υποχώρηση εδάφους στα Ιωάννινα εξαιτίας του σεισμού -Με έκταση 200 τ.μ., βάθος πάνω από 20 μέτρα [εικόνες & βίντεο]

Κάτοικοι του Καλπακίου εντόπισαν υποχώρηση του εδάφους σε περιοχή κοντά στο κέντρο, σε οικόπεδο, με βάθος πάνω από 20 μ. και έκταση που φτάνει τα 200 τετραγωνικά μέτρα.
Οι επιστήμονες που βρίσκονται στα Ιωάννινα αποδίδουν το νέο φαινόμενο στον πρόσφατο ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή, ενώ από τύχη την ώρα της κατάρρευσης δεν βρισκόταν εκεί ο βοσκός και τα ζώα παρακείμενου μαντριού.
Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν πως ποτέ κατά το παρελθόν, δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με ανάλογο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και σημειώνονται κατολισθήσεις.
Ο Δήμαρχος Καλπακίου Κώστας Καψάλης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΙΓΜΕ κλιμάκιο του οποίου αναμένεται να έρθει στο σημείο της καθίζησης. Ο κ. Καψάλης είπε πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, η βύθιση του εδάφους έχει σχέση με τις αλλεπάλληλε σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στην περιοχή.
Πρόκειται για το δεύτερο αντίστοιχο περιστατικό, καθώς στις 19 Οκτωβρίου έγινε αντιληπτό ότι άνοιξε η γη σε παράδρομο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Αρτας, στο ύψος του 12ου χιλιομέτρου. Σε εκείνο την περίπτωση, υποχώρησε ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους ογδόντα έως εκατό τετραγωνικών μέτρων και δημιουργήθηκε μία μεγάλη τρύπα βάθους τουλάχιστον τεσσάρων έως πέντε μέτρων.

epirusgate/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα υποχώρηση εδάφους στα Ιωάννινα εξαιτίας του σεισμού -Με έκταση 200 τ.μ., βάθος πάνω από 20 μέτρα [εικόνες & βίντεο] "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news