facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Συμπληρωματικές οδηγίες για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης

Συμπληρωματικές οδηγίες για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης παρέχονται σε εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Συγκεκριμένα, οι μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, καταβάλλουν, από 1/7/2011 και μετά, για την κύρια ασφάλισή τους πρόσθετη εισφορά ύψους 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας των Π.Δ. 124/1993, Π.Δ. 125/1993 και Π.Δ. 126/1993, δηλαδή μηνιαίως εισφορά ύψους 13,87 ευρώ (693,35 ευρώ x 2%).

Δεδομένου ότι η ανωτέρω πρόσθετη εισφορά καταβάλλεται υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης, θα συνυπολογίζεται με την κύρια εισφορά για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης. Ωστόσο, δεν θα συνυπολογίζεται στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή της πρόσθετης εισφοράς, μέχρι 31/12/2016.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν θα συνυπολογίζεται για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης η εισφορά των 10 ευρώ που καταβάλλεται υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους του ΟΑΕΔ.

Χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε ασφαλισμένους που κατά το τελευταίο 12μηνο ασφάλισης είχαν ασφάλιση μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία
Στους μεν μισθωτούς η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, επί των οποίων έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, στους δε αυτοαπασχολούμενους στο 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος, ενώ στις περιπτώσεις που η καταβαλλόμενη εισφορά δεν είναι συνάρτηση του μηνιαίου εισοδήματος, προβλέπεται διαδικασία αναγωγής της καταβληθείσας ασφαλιστικής εισφοράς σε μηνιαίο εισόδημα.

Στις περιπτώσεις που κατά το τελευταίο 12μηνο υπάρχει χρόνος μισθωτού και ελεύθερου επαγγελματία για τον καθορισμό της προσωρινής σύνταξης θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών μισθωτού και του μηνιαίου εισοδήματος για το χρόνο ελεύθερου επαγγελματία που προκύπτει, βάσει των σχετικών υπολογισμών.

Ως προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται το 50% του ανωτέρω μέσου όρου. Ειδικά, στην περίπτωση των μέχρι 31/12/1992 εμμίσθων ασφαλισμένων του ΤΣΑΥ, όπου η εισφορά του ασφαλισμένου είναι σταθερό ποσό και η εργοδοτική εισφορά συνάρτηση των καταβαλλόμενων αποδοχών (13,33% επί των αποδοχών), ως μηνιαίες αποδοχές θα θεωρούνται αυτές που αντιστοιχούν στο άθροισμα της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, με συνολικό ασφάλιστρο ύψους 20%.

Συνυπολογισμός εισφορών που έχουν καταβληθεί από εμμίσθους για δώρα εορτών και επίδομα αδείας

Για τους έμμισθους ασφαλισμένους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη επί των δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο ασφάλισης (12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης), εάν κατά το χρονικό αυτό διάστημα έχουν παρακρατηθεί ασφαλιστικές εισφορές επί των ληφθέντων δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, τα σχετικά ποσά θα συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του ύψους της προσωρινής σύνταξης και θα προσαυξάνουν τις συντάξιμες αποδοχές του μήνα που καταβλήθηκαν.

Δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη, εάν ο αιτών λαμβάνει και άλλη κύρια σύνταξη για την ίδια αιτία. Συνεπώς, στις περιπτώσεις που ο αιτών την προσωρινή σύνταξη λαμβάνει ή έχει υποβάλει αίτηση, για να λάβει σύνταξη γήρατος με τις ειδικές διατάξεις του ν. 612/1977, δεν δικαιούται να λάβει προσωρινή σύνταξη για δεύτερη σύνταξη, λόγω γήρατος, καθώς και στις δύο περιπτώσεις η σύνταξη χορηγείται για την κάλυψη του κινδύνου του γήρατος.

Χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε δικαιούχους της Ειδικής Προσαύξησης του ΤΣΜΕΔΕ και του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ
Με τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 4 και 5 του ν. 4387/2016, η Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και ο Κλάδος Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ καταργήθηκαν αναδρομικά από 1/1/2016. Ως εκ τούτου, υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υφίσταται, μέχρι 31/12/2015.

Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΣΑΥ που έχουν υπαχθεί αντίστοιχα στην ασφάλιση της Ειδικής Προσαύξησης και του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων και εντός του 12μηνου που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης υπάρχει σχετική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η καταβληθείσα εισφορά στην Ειδική Προσαύξηση ή τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων θα συνυπολογίζονται με την εισφορά για την κύρια ασφάλιση για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη αυτή αφορά κατ' ουσίαν αιτήματα συνταξιοδότησης που υποβάλλονται εντός του 2016. Για αιτήματα συνταξιοδότησης που υποβάλλονται το 2017, δεν προκύπτει καταβολή εισφοράς στην Ειδική Προσαύξηση ή τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων, κατά το προηγούμενο 12μηνο και, ως εκ τούτου, ζήτημα συνυπολογισμού εισφοράς.

Επισημαίνεται ότι, κατά τον ίδιο τρόπο, θα συνυπολογίζεται και η πρόσθετη εισφορά που προβλέπεται από το άρθρο 44 παρ. 14 του ν. 3986/2011 για την Ειδική Προσαύξηση (ύψους 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του Π.Δ. 124/1993) και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων (ύψους 1% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του Π.Δ. 126/1993).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπληρωματικές οδηγίες για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης"

Εισαγγελική έρευνα για τα capital controls - Αναζητούν & πολιτικές ευθύνες

Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο έχουν μπει εδώ και μήνες τα capital controls που επιβλήθηκαν το Ιούνιο του 2015, κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους εταίρους, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή αναφορές πολιτών, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας ότι λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων περιήλθαν σε οικονομική δυσπραγία, αφού δεν μπορούσαν να έχουν ούτε τα αναγκαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός που διενεργεί την έρευνα, μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο διάπραξης σειράς κακουργηματικών πράξεων, όπως του αδικήματος της «εσχάτης προδοσίας».

Από το εισαγγελικό γραφείο έχουν ήδη περάσει δεκάδες μάρτυρες, πολίτες αλλά και οικονομολόγοι, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι περιορισμοί «επιβλήθηκαν εξ ανάγκης». Παράλληλα, ο εισαγγελέας συγκεντρώνει σχετικά έγραφα, από αρμόδιες αρχές, στην προσπάθεια του να ρίξει φως στην υπόθεση.

Εισαγγελικές αλλά και δικαστικές πήγες πάντως εκτιμούν ότι ο η έρευνα θα "σκοντάψει" σε ευθύνες μελών της κυβέρνησης, οπότε αμελλητί η δικογραφία πρέπει να κλείσει και να διαβιβαστεί στη βουλή, μόνη αρμόδια να κρίνει εάν θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για τα capital controls - Αναζητούν & πολιτικές ευθύνες "

Ένστολοι πλέον οι δασοφύλακες στην ύπαιθρο

Ένστολοι πλέον θα τελούν την υπηρεσία τους οι δασοφύλακες στην ύπαιθρο, ύστερα από δημοσίευση σχετικού προεδρικού διατάγματος. Παράλληλα, με το εν λόγω ΠΔ, καθορίζεται ο τρόπος ελέγχου αυτοκινήτων και οδηγών για τυχόν παραβάσεις που αφορούν τη δασική νομοθεσία, όπως λαθροϋλοτομία, παράνομη θήρα και εκχερσώσεις.

Σύμφωνα με την ειδική σύμβουλο του ΥΠΕΝ Δήμητρα Λυμπεροπούλου, «οι δασοφύλακες θα φορούν στολή όχι μόνο προκειμένου να είναι ευδιάκριτη η παρουσία τους, αλλά πολύ περισσότερο προκειμένου να παίξουν έναν αποτρεπτικό ρόλο σε θέματα παραβατικότητας της δασικής νομοθεσίας, και προκειμένου να δώσουν ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες».

Όπως υπογραμμίστηκε από την πλευρά των δασοφυλάκων, η συγκεκριμένη απόφαση αν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια για την καλύτερη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών, αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα διευκολύνει το ρόλο τους.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και ισχυροποιείται ο ρόλος των δασικών υπηρεσιών της χώρας, ώστε ως ακόμα περισσότερο οργανωμένη και συγκροτημένη δομή, να προστατέψουν αποτελεσματικά το δασικό περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία, προς όφελος του πολίτη.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες και υποδομές, ώστε η δασική υπηρεσία να αποτελέσει τον κύριο βραχίονα προστασίας συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος της ελληνικής επικράτειας σε ενιαία βάση και αναφορά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένστολοι πλέον οι δασοφύλακες στην ύπαιθρο"

Μέλος της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος βουλευτής ο εκτελεστής της Πανόρμου

Δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος βουλευτής της φέρεται να είναι ο απόστρατος αστυνομικός που εκτέλεσε γυμναστή στους Αμπελόκηπους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο απόστρατος αστυνομικός υπηρετούσε στο Α.Τ. Αμπελοκήπων και είναι γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις, ενώ φέρεται να ήταν υποψήφιος και με τη Χρυσή Αυγή στο νομό Μεσσηνίας το 2012.

Σύμφωνα με την efsyn, ο συνταξιούχος αστυνομικός, Φ.Μ., όπως είχε μεταδώσει η εφημερίδα «Ελευθερία» στα τέλη Αυγούστου, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση «ταγμάτων ασφαλείας» που θα υποκαταστήσουν την Ελληνική Αστυνομία, στο δήμο Οιχαλίας.

Σε ανακοίνωσή του προς την εφημερίδα καλούσε τους νέους «από 15 έως… 70 ετών σε αφύπνιση και επιστράτευση», ενώ περιέγραφε τους στόχους των «Ταγμάτων Ασφαλείας» ως εξής: «Η μεγάλη εγκληματικότητα που μαστίζει την περιφέρειά μας και όλη την Ελλάδα προέρχεται κυρίως από την εγκληματική δράση των αλλοδαπών εισβολέων εγκληματιών, κατοχής της χώρας μας, από τους θρασείς και υπότροπους εγκληματίες, γύφτους-τσιγγάνους, μάστιγα εγκληματικότητος κατά των Ελλήνων».

Σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων της περιοχής ο Φ.Μ. ενοχλούσε επανειλημμένα τις κοπέλες που σύχναζαν στο γυμναστήριο, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να του κάνει παρατηρήσεις.

Το απόγευμα της Παρασκευής, τσακώθηκαν και πάλι με αποτέλεσμα ο πρώην αστυνομικός να αποχωρήσει. Πήγε στο σπίτι του που είναι πολύ κοντά, πήρε ένα όπλο, επέστρεψε και πυροβόλησε εναντίον του γυμναστή, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέλος της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος βουλευτής ο εκτελεστής της Πανόρμου "

Γραπτή δήλωση Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την εκδίκαση της υπόθεσης Γιακουμάκη

Γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρεται στην εκδίκαση της υπόθεσης Γιακουμάκη που είναι σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, εξέδωσε απόψε ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Στην γραπτή δήλωση του ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει τα εξής: «Επανειλημμένα τόσον εγώ όσον και ο δικηγόρος μου, αλλά και ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό που μου αποδίδεται και για το οποίο δικάζομαι αυτές τις ημέρες στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, ουδεμία απολύτως σχέση έχει με την «υπόθεση Γιακουμάκη». Πάρα ταύτα μερίδα του Τύπου (ηλεκτρονικού και έντυπου) επιμένει να με χαρακτηρίζει ως κατηγορούμενο στην υπόθεση Γιακουμάκη. Αν θα συνεχισθεί αυτή η δυσφημιστική για το πρόσωπό μου παραπλανητική ενημερωτική συμπεριφορά, λυπάμαι πολύ, αλλά θα αναγκαστώ να στραφώ κατά παντός υπευθύνου αστικά και ποινικά παρ’ ότι αυτό δεν είναι στις συνήθειές μου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Γραπτή δήλωση Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την εκδίκαση της υπόθεσης Γιακουμάκη"

Τσίπρας: Αν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές, θα είναι μια χώρα στο γύψο [βίντεο]

«Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στο QE της ΕΚΤ» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι εφικτό να υπάρξουν θετικές αποφάσεις από το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τόνισε:

-Η θέση μας στο προσφυγικό αντανακλώνται στα σημερινά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αναφέρε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «η πλειοψηφία των χωρών στήριξε τον πυρήνα των θέσεων μας.»

-Πρέπει να δουλέψουμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία. Δεν μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν «ευέλικτα» την αλληλεγγύη.

-Με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δεν μπορεί να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται ένα καλό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού

-Τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για προετοιμάσουν τη δυνατότητα η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Αν δεν έχει, τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται στον γύψο και κανείς δεν το επιθυμεί αυτό ούτε οι εταίροι μας.

-Κοινή διαπίστωση από όλους τους συνομιλητές μου σήμερα ήταν ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

-Το γεγονός ότι δεν δόθηκε πακέτο το 1,8 δις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους. Το τεχνικό πρόβλημα λύθηκε και αυτό το ποσό θα πάει στην πραγματική οικονομία.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ είπε ότι έγινε σε καλό κλίμα αλλά δεν αρνήθηκε να μεταφέρει τη θέση της για το θέμα του χρέους, λέγοντας «Αυτό είναι κάτι δεν έχω κάνει ποτέ. Χάρη σε αυτό έχω καταφέρει να έχω μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους ηγέτες.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Αν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές, θα είναι μια χώρα στο γύψο [βίντεο] "

Ποιοι άνεργοι μπορούν να πάρουν επιδότηση έως και 20.000 ευρώ

Νέο πρόγραμμα που θα παρέχει επιδότηση σε ανέργους για να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση, ύψους ακόμη και 20.000 ευρώ, θα προκηρύξει ο ΟΑΕΔ προς το τέλος του χρόνου.

Μέχρι το τέλος του έτους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους αναμένεται η προκήρυξη ενός ακόμη καινοτόμου προγράμματος, προώθησης της επιχειρηματικότητας των νέων, για περίπου 10.000 ωφελούμενους ηλικίας 18 - 29 ετών, στους οποίους κατά τις διάφορες φάσης έως την έγκριση και τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου, θα παρέχεται υποστήριξη των νέων και συμβουλευτική τόσο από τους ειδικούς επιστήμονες του ΟΑΕΔ, όσο και από τους φορείς των κοινωνικών εταίρων.

Σύμφωνα με το fpress, στόχος του προγράμματος να στηρίξει την επιχειρηματικότητα των νέων και να περιορίσει την ανεργία, ο ΟΑΕΔ προωθεί πρόγραμμα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με το οποίο θα δημιουργηθούν καινούργιοι επιχειρηματίες και θα χρηματοδοτηθεί το επιχειρηματικό σχέδιό τους. Στόχος είναι να ωφεληθούν έως 10.000 άνεργοι.

Κάθε νέος επιχειρηματίας θα λάβει ποσό 15 – 20 χιλιάδες ευρώ, ως κεφάλαιο κίνησης, εφόδιο πολύτιμο για να καταφέρει να ισχυροποιήσει την επιχείρησή του. Το πρόγραμμα έχει συνολικό κονδύλι στα επίπεδα των 45 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει, εκτός από την χρηματοδότηση, πρόγραμμα συμβουλευτικής (coaching και mentoring).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι άνεργοι μπορούν να πάρουν επιδότηση έως και 20.000 ευρώ"

Σ. Βαρδάκης: Grexit και εκλογές αν επιμείνουν οι δανειστές στην σκληρή γραμμή

Εξαιρετικά κρίσιμες χαρακτήρισε τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, καθώς όπως είπε, αν δεν βρεθεί λύση εντός του 2016, για το χρέος και οι δανειστές επιμείνουν στη σκληρή γραμμή τότε είναι ορατό το σενάριο του Grexit και εκλογές.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη ο κ. Βαρδάκης συμμερίστηκε επίσης την άποψη του Πάνου Σκουρλέτη, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, οπότε είναι άμεση ανάγκη να βρεθεί λύση.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σ. Βαρδάκης: Grexit και εκλογές αν επιμείνουν οι δανειστές στην σκληρή γραμμή"

Με τις καταθέσεις των γονιών του Β. Γιακουμάκη ξεκίνησε η δίκη

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής στο τριμελές εφετείο πλημμελειοδικών, στα Ιωάννινα, η δίκη του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και της τότε υπευθύνου της εστίας για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, καθώς και του Χρήστου Μαρκογιαννάκη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος του διευθυντή.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Πρώτη μάρτυρας εξετάστηκε η μητέρα του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη, Μαρία Φρονημάκη. Μέσα από τις ερωτήσεις της έδρας επιχειρήθηκε να ερευνήσει και να γνωρίσει το δικαστήριο αν η μητέρα γνώριζε ότι το παιδί της ήταν θύμα τρομοκράτησης από συμφοιτητές του.

Δεύτερος μάρτυρας ο πατέρας του 20χρονου σπουδαστή Ανδρέας Γιακουμάκης, ο οποίος προανακριτικά δεν είχε καταθέσει. Ο κ. Γιακουμάκης υποστήριξε ότι πριν από το θλιβερό γεγονός του θανάτου του παιδιού του δε γνώριζε συγκεκριμένα για βασανιστήρια, εκτός από μια φορά που τον είχε ενημερώσει η σύζυγος του ότι έκλειναν το ζεστό νερό στο παιδί.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ήταν απόφαση του γιου του να φοιτήσει στη Γαλακτοκομική Σχολή.

Κατ' εξαίρεση, το δικαστήριο έκρινε πως έπρεπε να εξεταστεί μάρτυρας, ο οποίος ήταν σπουδαστής στην Σχολή κατά το πρώτο έτος φοίτησης του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο μάρτυρας, μετά τον θάνατο του σπουδαστή, έκανε παρέμβαση στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε για το bullying το οποίο φέρεται πως του έκαναν κάποιοι Κρητικοί.

Στην υπόθεση θα καταθέσουν 16 μάρτυρες.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο οποίος έχει την ευθύνη της λειτουργίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, κατέθεσε αίτηση παράστασης πολιτικής αγωγής, αλλά δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Με τις καταθέσεις των γονιών του Β. Γιακουμάκη ξεκίνησε η δίκη"

Ενωση Δικαστών ΣτΕ: Στόχος των ροζ δημοσιευμάτων είναι να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη

Με ψήφισμά της η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ καλεί όλους τους παράγοντες του δημοσίου βίου της χώρας να σέβονται τον ιδιωτικό βίο όλων των πολιτών.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έβαλαν στο στόχαστρο ανώτατο δικαστικό λειτουργό του ΣτΕ είχαν στόχο να κάμψουν το ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστών, αλλά και να επηρεάσουν την απονομή της δικαιοσύνης.

Οι δικαστές του ΣτΕ καταδικάζουν αυτή την ενέργεια, τονίζοντας ότι το ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν θα καμφθεί. Το ψήφισμα της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει ως εξής:

«Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών
του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε το ακόλουθο Ψήφισμα:

1) Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση όχι μόνον της Πολιτείας, αλλά και κάθε παράγοντα του δημόσιου βίου της Χώρας, ακόμη και όταν δεν είναι κρατικό όργανο.

2) Η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα καθενός στην πληροφόρηση και η ελευθερία του Τύπου να πληροφορεί ανεμπόδιστα την κοινή γνώμη δεν απαλλάσσουν από την αυτονόητη υποχρέωση όλων να σέβονται και να προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς και τα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών, και ιδίως τα πλέον ευαίσθητα από αυτά.

3) Η εκπλήρωση του καθήκοντος ενημέρωσης δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση της προσωπικότητας, με την έκθεση του ιδιωτικού βίου και των απόρρητων στοιχείων της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας στο φως της δημοσιότητας. Μια τέτοια έκθεση είναι απολύτως ασύμβατη με την ελεύθερη και δημοκρατική συνταγματική έννομη τάξη της Χώρας μας.

4) Καλούμε όλους τους παράγοντες του δημόσιου βίου της Χώρας και ιδιαίτερα τους φορείς των μέσων ενημέρωσης - ασκώντας πλήρως και ανεμπόδιστα το συνταγματικό δικαίωμα και καθήκον τους να πληροφορούν ελεύθερα την κοινή γνώμη - να σέβονται τον ιδιωτικό βίο όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών λειτουργών, και να απέχουν από κάθε δημοσιοποίηση αυστηρώς προσωπικών δεδομένων και απόρρητων στοιχείων επικοινωνίας τους.

5) Ο δημόσιος, εξάλλου, λόγος πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυτοσυγκράτηση, διακριτικότητα, μετριοπάθεια και να αποδίδει τον προσήκοντα σεβασμό στην άσκηση της Δικαστικής Λειτουργίας, ως εγγυητή της νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα, εν όψει του περιεχομένου τους και ιδίως του χρόνου διενέργειάς τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι δεν σκοπούν στην ενημέρωση του κοινού, αλλά στην κάμψη του φρονήματος των δικαστικών λειτουργών και στον επηρεασμό της απονομής της δικαιοσύνης.

6) Η καταδίκη εκ μέρους μας των φαινομένων αυτών, με στόχο δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι αυτονοήτως καθολική και απερίφραστη. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν πρόκειται να καμφθεί και κάθε τέτοια απόπειρα θα αποβεί άκαρπη.

Η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. της ΕΔΛ του ΣτΕ να δημοσιοποιήσει δια του Τύπου το παρόν Ψήφισμα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενωση Δικαστών ΣτΕ: Στόχος των ροζ δημοσιευμάτων είναι να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη "

Τσίπρας στο France24: Ο Σόιμπλε ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, απαντώντας στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι η «ριζοσπαστική Αριστερά συνεχίζει να ασκεί πολιτική λιτότητας», σημείωσε: «Το 2015 δώσαμε μία μεγάλη μάχη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Και ταυτόχρονα για να θέσουμε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, για να αλλάξει κατεύθυνση. Η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αναπτυξιακή ατζέντα».
AdTech Ad

«Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, αλλά οι δυνάμεις των χρηματαγορών και των άλλων ισχυρών φάνηκε ότι υπερίσχυσαν της προσπάθειας της επιβολής του δίκαιου ενός λαού, του ελληνικού, που έχει υποφέρει άδικα τα τελευταία χρόνια και φτάσαμε σε έναν συμβιβασμό. Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία, λοιπόν, αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε, την ίδια στιγμή, να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τη μη παροχή εγγυήσεων, μέχρι τώρα, συγκεκριμένα από τη Γερμανία, για ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Συνήθως, τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας, και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή».
Τονίζοντας ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται εν μέσω των παράλληλων κρίσεων, χρέους και μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης. Πρέπει (η Ευρώπη) να πραγματοποιήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και να δώσει μία προοπτική απογείωσης στην ελληνική οικονομία».
Στην ερώτηση «πώς απαντά σε εκείνους που εκτιμούν ότι «έχετε προδώσει τα ιδανικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς», ενώ και η δημοτικότητά σας έχει μειωθεί στις δημοσκοπήσεις», μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Για μας η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019, όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συγκρίνει ανάμεσα στη θητεία μας -αφού έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση- και τα 4-5 χρόνια πριν από την πενταετία 2010-2015, όταν τα συστημικά κόμματα μάς οδήγησαν σε απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και έκρηξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, 27% και πάνω από 50% για τους νέους»
Στόχος μας είναι μέχρι το 2019 να καταφέρουμε να έχουμε πετύχει συνθήκες ομαλότητας, να τελειώσουμε με την αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη, μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του
Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές είναι «μία δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι μία απαραίτητη συμφωνία, υποχρεωτική θα έλεγα» και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, παρά τις μεγάλες πιέσεις που έχει δεχθεί. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός «συνεχίζουν να κάνει τα πάντα για να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι «πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων, και η παύση των παράνομων εισροών να αντικατασταθεί με την κατανομή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, υποστήριξε ότι «οι χώρες που δεν δέχονται να μοιραστούν τα βάρη, θα πρέπει να έχουν κυρώσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής. Αλλιώς, θα έχουμε μία ΕΕ α λα καρτ, όπου οι αξίες της αλληλεγγύης και η κατανομή των ευθυνών δεν θα ισχύουν. Θα είναι καταστροφικό γιατί θα οδηγήσει στη de facto διάλυση και αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε», απάντησε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με την πολεμική που έχει αναπτυχθεί με αφορμή το βιβλίο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων.
Όπως υπογράμμισε, το σχέδιο απέτυχε «κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άγγελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο». «Θα ήθελα να πω με έναν απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μία μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ, όσο και ο Φρανσουά Ολλάντ, γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη», επεσήμανε.
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον βαθύ προβληματισμό του για το μέλλον της Ευρώπης, «ειδικότερα με τη σοσιαλδημοκρατική έννοια», τονίζοντας ότι «σήμερα ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η Αριστερά, ούτε η ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά η άκρα Δεξιά, που ζητάει να διαλυθεί η Ευρώπη. Και το ζητάει με επίμονο τρόπο και χωρίς να κρύβει τα λόγια της. Το Brexit είναι ένα σήμα κινδύνου που πρέπει να αφυπνίσει τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό. Πρέπει γρήγορα να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα».
«Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, κυρίως οι ηγέτες των 27, χωρίς να χρονοτριβούν. Δεν είναι η άποψή μου ότι πρέπει να είμαστε σκληροί, αλλά ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε και να προστατεύσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βρετανικός λαός έκανε μία επιλογή που είναι σεβαστή. Αυτή η επιλογή, όμως, έχει και συνέπειες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας στο France24: Ο Σόιμπλε ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ"

Υποσχέσεις χωρίς δεσμεύσεις για το χρέος από Μέρκελ-Ολάντ

Υποσχέσεις και όχι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους πήρε  ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ.

Αν και σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο το κλίμα στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στις επαφές του με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας αλλά και Αγγλίας ήταν «καλό», Μέρκελ και Ολάντ όπως προκύπτει από την ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, αρκέστηκαν σε γενικόλογες εκφράσεις χωρίς να προχωρούν στη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών αναπαράγοντας τη ρητορική του προηγούμενου διαστήματος.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε την ανάγκη να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλούν οι διαφωνίες των θεσμών και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια λύση για το χρέος, προκειμένου να δοθεί έτσι μήνυμα στις αγορές πως η Ευρώπη είναι ικανή να λύνει τα προβλήματα της.

Φωτογραφία από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ



Παράλληλα επισημάνθηκε η συμφωνία τους πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση έτσι ώστε να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα, υπενθυμίζοντας πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Από τη πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ερωτηθείς για την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τη συζήτηση για το χρέος σχολίασε πως είχαν δοθεί υποσχέσεις για το χρέος το 2012 και τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν στο 2017. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως στόχος τους ήταν να συζητήσουν τα επόμενα βήματα όπως και τις δεσμεύσεις που έγιναν από όλες τις πλευρές και να διασφαλίσουν πως πέραν της αξιολόγησης η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που τους έχουν υποσχεθεί. 

Στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ είπε πως Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι ευρέως γνωστή η επιρροή που άσκησε για να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης η Ελλάδα και να ενισχυθεί. 

Ο Πρόεδρος Ολάντ ολοκλήρωσε λέγοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους καθώς είναι το επόμενο βήμα υποστήριξης της Ελλάδας.


Σε αντίστοιχο κλίμα διεξήχθη και η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία εξέφρασε την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. 

Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό


Σε ερώτηση δημοσιογράφου η Γερμανίδα Καγκελάριος εστίασε στην συνδιαλλαγή των δύο αρχηγών για το προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Γερμανία θα βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της παροχής ασύλου δια της αποστολής εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν να στελεχωθεί ο ελληνικός μηχανισμός. 



Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για τις εξελίξεις στον τομέα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τονίζοντας πως είναι ανάγκη να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα σε σχέση με το θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας, κάτι που επανέλαβε και στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι.



Η είσοδος των τριών ηγετών στο κτήριο όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής
 

Κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στη βελγική πρωτεύουσα δεν κύλησαν θετικά τα πράγματα για την κυβερνητική προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο το αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το κλίμα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα σχόλια γενικότερα και η διάθεση που φάνηκε να υπάρχει εκ μέρους των Ευρωπαίων παραγόντων, μέσα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και ευρύτερα αυτής, δεν δικαιώνουν προς το παρόν τις προσδοκίες της Αθήνας, ίσως ούτε καν την επιλογή του πρωθυπουργού να σηκώσει από τώρα το θέμα τόσο ψηλά.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποσχέσεις χωρίς δεσμεύσεις για το χρέος από Μέρκελ-Ολάντ"

Συμφώνησαν για αποκρατικοποιήσεις και χρέη

Συμφωνία επήλθε μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ανέφερε ανώτατος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών.

​Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς απρόοπτα, έτσι ώστε να εντείνει τις προσπάθειες για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος με το χρέος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση το πρωί της Παρασκευής με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, όπου τέθηκαν επί τάπητος ορισμένα από τα θέματα που πρέπει να κλείσουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς απρόοπτα, έτσι ώστε να εντείνει τις προσπάθειες για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος με το χρέος και την τήρηση των δεσμεύσεων που είχαν λάβει οι εταίροι το καλοκαίρι του 2015 κατά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης των ελληνικών δανείων.

Ληξιπρόθεσμα χρέη

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το τελευταίο Eurogroup είχε ζητήσει να παρουσιαστούν τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα για να εκταμιευτεί στη συνέχεια από τον ESM και το ποσό αυτό, που θα οδεύσει για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Αποκρατικοποιήσεις

Για το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου, συμφωνήθηκε να οριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο ένας σύμβουλος από την αγορά, που θα αναλάβει τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης από την οποία θα προκύψει η «short list» των υποψηφίων για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα θέματα του εσωτερικού κανονισμού και του καταστατικού του υπερταμείου.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα τεθεί και το θέμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφώνησαν για αποκρατικοποιήσεις και χρέη"

«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει αλλαγή ορίου συνταξιοδότησης δικαστικών»

«Η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος είναι καθαρή και νομίζω ότι δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε μεταβολή του ορίου ηλικίας στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, όταν κλήθηκε, από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα, να απαντήσει για το ενδεχόμενο αλλαγής του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών.

Όταν ο κ. Φωτήλας τον κάλεσε να απαντήσει ποια είναι άποψή του για το εάν θα πρέπει να διωχθεί πειθαρχικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, διότι με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε «είναι ολοφάνερη η προσπάθειά της να κατευθύνει τα πράγματα στην παραβίαση του Συντάγματος για επωφεληθεί προσωπικά», ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε:

«Σε καμία περίπτωση εγώ δεν θα έβλεπα πειθαρχική ευθύνη σε βάρος ενός οποιουδήποτε λειτουργού, ο οποίος διατυπώνει μια άποψη η οποία αφορά την ερμηνεία του δικαίου».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει αλλαγή ορίου συνταξιοδότησης δικαστικών»"

Παππάς:Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, δεν θα είναι ευχάριστη εξέλιξη για τη λειτουργία της δημοκρατίας

Μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι εάν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν θα είναι ευχάριστη εξέλιξη για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

«Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος είναι προφανές ότι δεν θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και συνέχισε:

«Σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε μία πραγματικότητα, την οποία εμείς κληρονομήσαμε και την οποία το ίδιο το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο την έχει κατακρίνει και έχει υπογραμμίσει ότι το καθεστώς μη αδειοδότησης δεν ήταν σύμφωνο με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, το οποίο ήταν και το απολύτως σωστό. Στο πνεύμα αυτών ακριβώς των αποφάσεων, εμείς κινήσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει αυτή η αδειοδότηση».

«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε βελτιώσεις και αλλαγές στην τροπολογία»

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις και αλλαγές της τροπολογίας για τα κανάλια που δεν πήραν άδεια.

«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και βελτιώσεις και αλλαγές, αν προσέλθουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου και στη Βουλή για να συζητήσουμε αυτά τα πράγματα. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει -και προβλεπόταν και στους προηγούμενους νόμους, ο 4070 του 2012 το προβλέπει ρητά- είναι ότι μη αδειοδοτημένοι δεν μπορούν να εκπέμπουν. Αυτό είναι ακριβώς η εφαρμογή της πρόβλεψης του άρθρου 15 του Συντάγματος που λέει ότι η κατοχή τηλεοπτικού σταθμού σημαίνει και προϋπόθεση της κατοχής αδείας. Αλλιώς γιατί κάναμε τον διαγωνισμό; Αν οποιοσδήποτε μπορεί να “καβαλάει” μία συχνότητα και να εκπέμπει ή δημιουργεί συνθήκες χρησικτησίας επάνω στον δημόσιο χώρο, δεν υπήρχε κανένας λόγος παρέμβασης της Πολιτείας», είπε και πρόσθεσε:

«Η τροπολογία είναι ένα βήμα για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Μπορούμε να κάνουμε και την επόμενη βδομάδα τις επαφές, να εξαντλήσουμε και τα τελευταία περιθώρια για την εξεύρεση συναινέσεων και να συζητήσουμε όλοι μαζί ή όσο το δυνατόν περισσότεροι μπορούμε το πώς μπορούμε να πάμε στην επόμενη φάση. Αυτό που δεν μπορεί να συμβεί και δεν θα συμβεί, είναι να ακυρώσουμε στην πράξη την τεράστια προσπάθεια που έχουμε κάνει εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97.8 Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς:Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, δεν θα είναι ευχάριστη εξέλιξη για τη λειτουργία της δημοκρατίας"

Πρόγραμμα ελέγχου σε κουζίνες αερίου των εταιρειών Bosch και Pitsos για διαρροή αερίου

Πρόγραμμα ελέγχου και λήψης διορθωτικών μέτρων για κουζίνες αερίου των εταιρειών Bosch και Pitsos που έχουν κατασκευαστεί από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2011 ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να παρουσιάζουν βλάβη στο εξάρτημα σύνδεσης αερίου. Κατά συνέπεια, μπορεί να προκληθεί διαρροή αερίου, ενώ, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ενδεχομένως υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Οι κάτοχοι των συσκευών καλούνται να ελέγξουν αν η συσκευή τους επηρεάζεται από το τρέχον πρόγραμμα διορθωτικών μέτρων να καλέσουν την τηλεφωνική γραμμή τεχνικής υποστήριξης στο 18182 ή να ελέγξουν τα σχετικά στοιχεία της συσκευής τους στο www.gascookingsafety.com

Για την αποφυγή κάθε πιθανού κινδύνου, οι κάτοχοι επηρεαζόμενων συσκευών θα πρέπει να απενεργοποιήσουν την παροχή αερίου στη συσκευή και να μην την χρησιμοποιήσουν έως ότου αντικατασταθεί το εξάρτημα σύνδεσης αερίου.

Σε κάθε κάτοχο επηρεαζόμενης συσκευής θα γίνει δωρεάν αντικατάσταση του εξαρτήματος σύνδεσης από εξουσιοδοτημένο τεχνικό στην κατοικία του κατόχου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα ελέγχου σε κουζίνες αερίου των εταιρειών Bosch και Pitsos για διαρροή αερίου "

Κουτσούμπας: Δεδομένο ότι θα έρθει και 4ο μνημόνιο

Για «χοντρά ψέματα» κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, προσωπικά, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στον «Αντ1», τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κοροϊδεύει τον λαό καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει απομείωση του χρέους χωρίς να επιβληθούν νέα, βαριά μέτρα.

Ο κ. Κουτσούμπας θεωρεί δεδομένο ότι θα έρθει ένα 4ο μνημόνιο και καλεί τον λαό να επαναστατήσει. "Ο λαός μπορεί να υποδομήσει μια νέα κοινωνία και ένα νέο κράτος με κοινωνικοποίηση των μέσων", είπε χαρακτηριστικά.

Για τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι είναι άκρως επικίνδυνες και δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι είναι πιθανό η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Δεδομένο ότι θα έρθει και 4ο μνημόνιο"

Παρασκευόπουλος: Από το Νοέμβριο του 2015 γνώριζα το θέμα με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στο «ροζ» σκάνδαλο με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ υποστήριξε πως η υπόθεση ξεκινάει από τον Νοέμβριο του 2015.

«Μου είχε σταλεί επισήμως από δικαστική αρχή Το συγκεκριμένο περιεχόμενο που σαφώς ήταν προϊόν υποκλοπής.Απευθύνθηκα τότε στο πρόεδρο του ΣτΕ και στον Άρειο Πάγο. Επειδή η υπόθεση δεν έλαβε έκταση και δημοσιότητα τότε δεν κινήθηκα. Τότε δεν έκανα πειθαρχική κίνηση. Δεν ήταν εύκολη απόφαση».

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει γιατί διέταξε τώρα προκαταρκτική εξέταση είπε «όταν γενικεύθηκε το θέμα και δημοσιοποιήθηκε και από βουλευτή και από Μέσα Ενημέρωσης τότε δεν υπήρχε θέμα προβολής προσωπικών δεδομένων γιατί όλα είχαν δημοσιοποιηθεί.
Έκανα αυτή την κίνηση που έκανα προσεκτικά και για μένα ήταν δύσκολο. Στο κείμενο της παραγγελίας μου δεν αναφερόταν καθόλου στην προσωπική ζωή. Όφειλα να κάνω αυτό που έκανα δηλαδή την άσκηση μια προκαταρκτικής εξέτασης».

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα, ύστερα από παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είπε ότι είναι ανεπίτρεπτο να λαμβάνονται υπόψη από έναν υπουργό Δικαιοσύνης θέματα που αφορούν είτε προϊόντα υποκλοπής είτε διακινούμενα προϊόντα κατά παραβίαση, ωμή και πεντακάθαρη, της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων ως αρχής του δικαίου.

«Οπωσδήποτε η θέση μου ήταν δύσκολη σε αυτή την ιστορία, πολύ δύσκολη. Πρέπει να επαναλάβω εδώ - το είπα δημοσίως αλλά να το επαναλάβω και σε εσάς- ότι αυτή η υπόθεση είχε τεθεί υπόψη μου το Νοέμβριο του 2015, και επισήμως από δικαστική Αρχή. Τότε, απευθύνθηκα και στον Πρόεδρο του ΣτΕ και στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου με ένα έγγραφο, το οποίο έλεγε ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο ένα έγγραφο το οποίο προφανώς είναι προϊόν υποκλοπής, δηλαδή παρανόμως κτηθέν αποδεικτικό μέσο, και επιπλέον δεν έχει κοινοποιηθεί με τέτοια ευρύτητα το γεγονός, ώστε να έχει προκύψει σκάνδαλο στη δικαιοσύνη ή να έχει προκύψει ευρύτερη προσβολή προσωπικών δεδομένων του καταγγελλομένου» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε, για τους λόγους που δεν κίνησε τότε την πειθαρχική διαδικασία: Αυτό θα γινόταν εάν τότε έκανα μια πειθαρχική κίνηση για να καλύπτει και την προκαταρκτική πειθαρχική δίωξη. Επομένως, δεν έκανα τίποτα και δεν ήταν εύκολη απόφαση ξέρετε, με το έγγραφο που είχα στα χέρια μου».

Για την τωρινή του όμως απόφαση, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε: «Όταν γενικεύθηκε πλέον, όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα από πολλές πλευρές -ακόμη και από βουλευτή και ακόμη και από αρθρογραφία, η οποία δεν στηριζόταν αποκλειστικά σε αυτό το θέμα αλλά συσχέτιζε διάφορα στοιχεία- τότε ούτε υπήρχε θέμα αποφυγής ενός σκανδάλου στη Δικαιοσύνη, διότι αυτό είχε ήδη δημιουργηθεί, ούτε υπήρχε θέμα προσβολής προσωπικών δεδομένων διότι αυτά είχαν ήδη κοινοποιηθεί».

«Και βεβαίως δεν στηρίχθηκα στο κείμενο που είχε δημοσιοποιηθεί, αλλά σε άλλες πηγές οι οποίες είχαν κυκλοφορήσει τότε και τις οποίες γνωρίζετε. Και έκανα μια κίνηση τότε, η οποία μου ήταν δύσκολη. Πρόσεξα όμως το κείμενο της παραγγελίας μου να είναι σαφές ότι δεν αναφέρεται καθόλου στην ιδιωτική ζωή», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Νομίζω ότι είχα υποχρέωση να ενεργήσω, όχι με βάση τη σκοπιμότητα, πότε είναι κατάλληλος χρόνος και πότε όχι, αλλά με βάση τη νομιμότητα τη στιγμή που υπήρχαν οι όροι για την άσκηση μιας πειθαρχικής προκαταρκτικής όφειλα να το κάνω» επέμεινε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Λίγο νωρίτερα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Πολλά προβλήματα έχει η Δικαιοσύνη και οι αρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν να δώσουν λύσεις. Το βασικότερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση της απονομής της. Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας έντασης, που μεταφέρεται και στις αίθουσες των δικαστηρίων από τον χώρο της πολιτικής, είναι ανεπίτρεπτο να λαμβάνονται υπόψη από έναν υπουργό Δικαιοσύνης θέματα που αφορούν είτε προϊόντα υποκλοπής είτε διακινούμενα προϊόντα κατά παραβίαση ωμή και πεντακάθαρη της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, όχι του οργάνου, αλλά της αρχής αυτής καθεαυτής ως αρχής δικαίου».

«Απορώ» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος «πώς, με βάση προϊόντα υποκλοπής -αν είναι υποκλοπή ή άλλης μορφής δημοσιοποίησης προϊόντων προσωπικής επικοινωνίας, απολύτως προσωπικών δεδομένων- κινητοποιούνται πειθαρχικές διαδικασίες».

Και πρόσθεσε: «Είναι απολύτως ανεπίτρεπτο και απορώ πως μια κυβέρνηση που υποτίθεται είναι ευαίσθητη στα ζητήματα του κράτους δικαίου έχει προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Ο λαός ελέγχει. Η Βουλή ελέγχει».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Από το Νοέμβριο του 2015 γνώριζα το θέμα με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ "

Προσαγωγές μαθητών στη Λαμία για τις καταλήψεις σε σχολεία

Έληξε η κατάληψη σε δύο σχολικά συγκροτήματα της Φθιώτιδας, με παρέμβαση εισαγγελέα.

Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα, οι αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, κύκλωσαν το σχολικό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται το 5ο και το 6ο Λύκειο Λαμίας, προσήγαγαν 10 μαθητές και έναν γονιό που βρισκόταν, τους οποίους οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας, για το Νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο, όπου προσήγαγαν τέσσερις μαθητές.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ταυτοποίηση των προσαχθέντων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία να συνταχτούν δικογραφίες.

Έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας συγκεντρώθηκαν γονείς των μαθητών και περίμεναν τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες, με παρέμβαση εισαγγελέα, έληξε η κατάληψη στο πρώτο ΕΠΑΛ της Λαμίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσαγωγές μαθητών στη Λαμία για τις καταλήψεις σε σχολεία"

Πάτρα: 45χρονος πατέρας αυτοκτόνησε επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το δάνειο [εικόνες]

«Δεν στάθηκα τελικά άξιος για τίποτα». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο σημείωμα που άφησε πριν πέσει στο κενό ο 45χρονος, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή της Αγυιάς.
Ο 45χρονος, ο οποίος ήταν ηλεκτρονικός στην 117 Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδας, αυτοκτόνησε πέφτοντας από την ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διέμενε, στην οδό Καρπασίας, στην Εξω Αγυιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν είχε εκμυστηρευθεί σε κανέναν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, φαίνεται ότι το χρέος από δάνειο και η αδυναμία του να ανταποκριθεί σε αυτό οδήγησαν τον 45χρονο στο απονενοημένο διάβημα.
Χαρακτηριστικό της άσχημης ψυχολογικής του κατάστασης είναι και ότι στο σημείωμα που άφησε, σε κάθε φράση ξεκινούσε με τη λέξη «δεν».
Ο 45χρονος άφησε πίσω του ένα 19χρονο παιδί.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: 45χρονος πατέρας αυτοκτόνησε επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το δάνειο [εικόνες] "

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Διόρισαν μόνιμο ιμάμη στην Αγία Σοφία

Τον διορισμό ενός μόνιμου ιμάμη στην Αγία Σοφία ανακοίνωσαν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ενώ υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα για την Αγία Σοφία από το 1935 όπου έγινε μουσείο, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή για αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων όπου εντάσσεται και η Αγία Σοφία, ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας!
Η προσευχή των μουσουλμάνων μέχρι τώρα ακούγονταν δυο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφία και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’. Μέσα στον χώρο του μουσείου δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δυο φορές».

Ιμάμης πήγαινε στην Αγία Σοφία όμως δεν είχε γίνει μόνιμος διορισμός.

Η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί σε μουσείο με απόφαση του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ. Τον Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Το πρωί του Σαββάτου μουεζίνης μέσα από τον χώρο της Αγίας Σοφίας, απήγγειλε το «αζάν», τη μουσουλμανική ψαλμωδία για κάλεσμα της προσευχής προς τους μουσουλμάνους σε ζωντανή μετάδοση από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet.

Ηταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο μετά από 85 χρόνια, από τότε δηλαδή που ο χώρος αυτός είχε μετατραπεί σε μουσείο με εντολή του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Διόρισαν μόνιμο ιμάμη στην Αγία Σοφία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news