facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

«Φούσκα» οι εισπράξεις από τις λίστες του εξωτερικού

Ούτε 40 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν αποφέρει στα κρατικά ταμεία εδώ και 3 χρόνια οι έρευνες για την λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, από τα συνολικά 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ:

- το 2014 είχαν ξεκινήσει 159 έλεγχοι (οι 153 από την αρχική λίστα και οι 6 λόγω συσχετιζόμενης) και ολοκληρώθηκαν 38, το 2015 ξεκίνησαν μόλις 86 και τελείωσαν 96, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου 2016 ξεκίνησαν 129 και τελείωσαν μόλις 52. Συνολικά ξεκίνησαν έτσι 365 έλεγχοι από την αρχική λίστα (και άλλοι 9 «παράπλευροι») και τελείωσαν 177 έλεγχοι (και 9 «παράπλευροι»).

- συνολικά καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 234 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 179 εκατ. ευρώ «πέσανε» μέσα στο 2015. Την χρονιά εκείνη, η «ταρίφα» της εφορίας ανά έλεγχο στα πρόσωπα της λίστας ήταν 1,8 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο!

- από όλα τα πρόστιμα αυτά, εισπράχθηκαν σε όλα αυτά τα χρόνια 37.595.256 ευρώ. Σε σχέση με τα συνολικά τα 234 εκατ. ευρώ που βεβαίωσε δηλαδή το Δημόσιο, προκύπτει ότι εισπράττει μόλις 1,6 ευρώ για κάθε 10 ευρώ από τα πρόστιμα που βάζει.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ που κατέθεσε ο κύριος Αλεξιάδης δεν αναφέρουν αντίστοιχα στοιχεία για το τι εισπράχθηκε από άλλους ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου.

Προκύπτει όμως ότι:

- από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο ξεκίνησε έλεγχος για 60 πρόσωπα της λίστας Μπόργιανς (και άλλοι 22 «παράπλευροι» με αυτούς) , αλλά δεν ολοκληρώθηκε ούτε ένας, ούτε εισπράχθηκε προφανώς ακόμα τίποτε.

μετά από 1.482 ελέγχους της λίστας εμβασμάτων το 2015, ξεκίνησε και άλλοι 9 το 2016. Παράλληλα έγιναν και 551 παράπλευροι έλεγχοι το 2015 (σχετιζόμενοι με την λίστα) και άλλοι 114 το 2016. Βεβαιώθηκαν πρόστιμα 355 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έγινε γνωστό τι τελικώς θα εισπράξει το δημόσιο.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φούσκα» οι εισπράξεις από τις λίστες του εξωτερικού"

Προβόπουλος: Χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο, τα capital controls θα τα πληρώσει η χώρα για πολλά χρόνια

«Η χώρα στερείται ενός business plan, μίας βασικής αναπτυξιακής στρατηγικής» ανέφερε ο Γιώργος Προβόπουλος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας σε εκδήλωση που προηγήθηκε της επίσημης έναρξης του 17ου συνεδρίου της Prodexpo για την αγορά ακινήτων.

Ο κ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική για την αύξηση της φορολόγησης που ακολουθήθηκε, μετά την εφαρμογή των μνημονίων, επισημαίνοντας ότι μεγάλες ευθύνες έχει και η τρόικα που το δέχθηκε και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε υφεσιακές καταστάσεις.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να είχε γίνει, κυρίως, (κατά τα 2/3), μέσω του ελέγχου των δημοσίων δαπανών και κατά 1/3, μέσω των εσόδων με διευρθνση της φορολογικής βάσης και όχι αύξησης της φορολογίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι τα capital controls «θα τα πληρώσει η χώρα μας για πολλά χρόνια» και αναφέρθηκε στη στενότητα των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών και στον τομέα των ακινήτων στα επόμενα χρόνια, λόγω των προβλήματων που δημιούργησε η κρίση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθούν βασικά σημεία των τοποθετήσεων

Στην αστάθεια του φορολογικού και οικονομικού περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Dimand, τονίζοντας ότι το περιβάλλον επενδύσεων παραμένει εντελώς ασταθές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός. Υπογράμμισε δε ότι μεταξύ του χρόνου εκκίνησης με αυτόν της περαίωσης, είναι εντελώς άγνωστο τι θα γίνει.

Για το μίγμα των φόρων στα ακίνητα, αρχής γενομένης από τον ΕΝΦΙΑ, μίλησε ο Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος, Eurobank Property Services, λέγοντας ότι είναι μη ελεγχόμενο, με τη λύση να βρίσκεται στην αλλαγή του, με περισσότερο φόρο μεταβίβασης και λιγότερο φόρο διακράτησης. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική αστάθεια που «διώχνει» επενδυτές, ενώ κατέληξε ότι αρχίζει και διαμορφώνεται ένα ευέλικτο περιβάλλον.

Για τη φορολογία ως αντίκτυπο στη μείωση του yield για τους επενδυτές μίλησε η Άννα Αποστολίδου, Β&Q Properties AEEAΠ, αναφερόμενη, επίσης, στη σημασία της οικονομικής, αλλά και πολιτικής σταθερότητας, ενώ τόνισε ότι υπάρχει αισιοδοξία για την πτώση της φορολογίας των ακινήτων.

Ο Μάριος Αποστολίνας, διευθύνων σύμβουλος, InterContinental International ΑΕΕΑΠ, επανέλαβε, από την πλευρά του, την ανάγκη του στέρεου φορολογικού πλαισίου, που θα φέρει περισσότερους ξένους επενδυτές.

Παράλληλα, ο Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος, Danos-BNP Paribas Real Estate, υπογράμμισε ότι το 2016 ήταν καλύτερο στην κτηματαγορά, ωστόσο, επηρεάζεται από την πολιτική και οικονομική αστάθεα. Σύμφωνα με τον κ. Δανό, το αύριο στην κτηματική αγορά της χώρας είναι τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα, πέντε αυτοκινητόδρομοι, το Μετρό Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Καστελλίου, αλλά και το μεγάλο Project του Ελληνικού. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο κομμάτι του τουρισμού, ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση των φόρων και των δημοσίων δαπανών.

Ο Στέλιος Ζαββός, διευθύνων σύμβουλος, Zeus Capital Partners, έκανε αναφορά στο θέμα του, σημειώνοντας ότι το θέμα της φορολογίας έχει επίπτωση στο καθαρό yield. Ο ίδιος έκανε πρόταση για δημιουργία lobby από την πλευρά της κτηματικής αγοράς του ελληνικού real estate, το οποίο θα μπορούσε να είναι καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη.

Στη δική του εισήγηση, ο Θωμάς Ζιώγας, ΝΑΙ Hellas, σημείωσε ότι η φορολογία μεγαλώνει τη διαφορά της προσφερόμενης και της ζητούμενης τιμής, ενώ πρόσθεσε ότι, παρά την κατάσταση, υπάρχουν ξένοι επενδυτές, πάνω από 40 funds που έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ο Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύμβουλος, Trastor REIC, ανέφερε ως ανασταλτικό μοχλό ανάπτυξης την καθυστέρηση που προκαλεί το ασταθές οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο και το πως μπορεί να επηρεάσει την κτηματική αγορά και τις όποιες συμφωνίες.

Ο Άρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος, Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, έκανε λόγο για «τυφλούς φόρους» που δεν έχουν λογική στρατηγικής, τονίζοντας, παράλληλα ότι είναι δύσκολο να μεταβληθεί το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο. Την ίδια στιγμή, μίλησε για τις ΑΕΕΑΠ ως οχήματα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, ενώ έθεσε και το πρόβλημα της αξιοπιστίας όσον αφορά το οικονομικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό.

Ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος, Grivalia Properties, υπογράμμισε την ανάγκη να προσελκυσθούν ξένα κεφάλαια, με ανταγωνισμό στις ξένες ΑΕΕΑΠ και όχι στις απλές ΑΕ. Ως πρόταση που λύνει το πρόβλημα έκανε λόγο για τη φορολόγηση των ΑΕΕΑΠ σε επίπεδο corp., αλλά και την αλλαγή του φορολογικού πλαισίου.

Ο Γιώργος Λίτσας, διευθύνων σύμβουλος, GLP Values a member of GVA Wordlwide, έκανε λόγο για ανάγκη ταχύτατου «ξεκαθάρισματος» του τοπίου, σε σχέση με το Air bnb, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει στροφή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Μανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος, Savillis, στην τοποθέτησή του, μίλησε για την αστάθεια σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο που φέρνει σπασμωδικές κινήσεις στα φορολογικά μέτρα με αυστηρή γραμμή την εισπραξιμότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα κεφάλαια και οι νέες επενδύσουν θα βοηθήσουν την κτηματική αγορά να βγει από το φαύλο κύκλο.

Ο Γιώργος Μαντζαβινάτος, Managing Partner | Doha Properties WLL, σημείωσε, από την πλευρά του ότι υπάρχουν πάντα κτηματικές ευκαιρίες, αρκεί να λυθεί το ζήτημα της φορολογίας, ενώ το πρόβλημα ανείσπρακτα ενοίκια δεν βοηθούν τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Το πρόβλημα, όπως εκτίμησε, είναι το τραπεζικό σύστημα, καθώς εξακολουθεί η ανυπαρξία τραπεζικού δανεισμού.

Ο Γιάννης Μωραϊτης, REDS έκανε λόγο για την ανάγκη κοινού βήματος της κτηματικής αγοράς ως μέσο πίεσης των διοικούντων, με την ενεργή συμμετοχή ενός παρατηρητηρίου στο θέμα των ακινήτων.

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Piraeus Real Estate, όρισε ως βαρύνουσας σημασίας τις προτάσεις διευκόλυνσης του τραπεζικού συστήματος στην κτηματική οικονομία της χώρας, με τις τράπεζες να αρχίζουν, πλέον, να λαμβάνουν κύριο ρόλο στην κίνηση της αγοράς. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στο τρίπτυχο: Ενέργεια, γεωργία, επιχειρηματικότητα.

Ο Γιάννης Περρωτής, διευθύνων σύμβουλος, CBRE Atria και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επενδυτών Ανάπτυξης Ακινήτων, έκανε λόγο για την πιο εντατική λειτουργία του Συνδέσμου Επενδυτών Ανάπτυξης Ακινήτων ως φορέα πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση, προκειμένου να εκφράζονται συμφέροντα της αγοράς και της χώρας ως σύνολο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυβερνήσεις παίρνουν πυροσβεστικά μέτρα, ενώ μίλησε για την ύπαρξη ενός αδιαφανούς και ασταθές περιβάλλον με επιπόλαιες προσεγγίσεις και δυσκολίες στη δημιουργία αξίας.

Για τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία μίλησε ο Γιώργος Ποιμενίδης, διευθύνων σύμβουλος, Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία έχει συντελέσει στο σύνολό της και στην αφαίρεση ρευστότητας για τη συντήρηση των ακινήτων.

Η Χριστίνη Σπανουδάκη, Ex. Director of Corp. Real Estate Management OTE Group, Δ/σα Σύμβουλος, ΟΤΕ Ακίνητα, έθεσε στη δική της εισήγηση την ανάγκη αλλαγής της φορολογίας ως μοχλό ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκε στη νέα «επιβάρυνση» της αγοράς, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Η Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλος, Proprius, τόνισε και εκείνη την αρνητική σημασία του περιβάλλοντος αστάθειας και της μη αντιμετώπισης του προβλήματος της είσπραξης των φόρων.

Για το ακίνητο ως εθνικό πλούτο μίλησε ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης, πρόεδρος, ICSC Ελλάδος / Σύνδεσμος Επενδυτών Ανάπτυξης Ακινήτων. Όπως είπε, το ακίνητο είναι κινητήριος μοχλός για την αποφυγή λανθασμένων κινήσεων, ενώ ανέφερε ότι χρειάζονται κυβερνητικές κινήσεις, για να σταθεροποιηθεί η οικονομία, αλλά και να πέσουν τα ομόλογα και να ανέβουν τα yields.

Η Ana Vukovic, διευθύνουσα σύμβουλος, Greece & Serbia, Colliers International όρισε ως λέξη «κλειδί» την υπομονή, σε ένα δύσκολο κτηματικό περιβάλλον, όπως η Ελλάδα, ενώ μίλησε για την ανάγκη να «μοιραστεί» το ρίσκο με τους επενδυτές, ιδίως, από το εξωτερικό.

H Δίκα Αγαπητίδου, Γενική Διευθύντρια, Αθηναϊκή Οικονομική - JLL, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ομαδική προσέγγιση των παραγόντων του κλάδου, προκειμένου να λειανθούν τα οικονομικά προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε, έχουν σημασία οι ενέργειες των κτηματικών φορέων σε μία νέα λογική, αλλά συγκεκριμένες φορολογικές προτάσεις, με ρεαλιστική αντιμετώπιση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβόπουλος: Χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο, τα capital controls θα τα πληρώσει η χώρα για πολλά χρόνια"

ΣΕΒ: Κανείς επενδυτής δεν θα φέρει τα λεφτά του μόνο επειδή έγινε ρύθμιση του χρέους

Η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία αλλά δεν είναι πανάκεια στην έξοδο της χώρας απ' την κρίση επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο επισκόπησης της ελληνικής οικονομίας ο Τομέας Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΕΒ. Όπως υπογραμμίζει, «πρέπει να υπάρξει βαθύτερη, ουσιαστική και μόνιμη αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και η οικονομία». Παράλληλα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και μία γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναλυτικά το κείμενο:
* Στη σημερινή συγκυρία, και καθώς ξεκινά η διαδικασία της 2ης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου, η ουσιαστική ρύθμιση του χρέους στη διάρκεια του προγράμματος με άμεση ανακοίνωση του περιεχομένου της, όπως υποστηρίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και όχι μετά την ολοκλήρωση του, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 25/5/16, θα έδινε το μήνυμα στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να βελτιώσει άρδην τις προσδοκίες των επενδυτών και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με άμεσο αναπτυξιακό αντίκτυπο, επιταχύνοντας έτσι την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Οι εκλογές στη Γαλλία αλλά κυρίως στη Γερμανία καθυστερούν προσχηματικά τις εξελίξεις.
Ας μην γελιόμαστε, χωρίς σαφή δέσμευση, και στήριξη με πράξεις, ότι θέλουμε η Ελλάδα να γίνει χώρα προσέλκυσης επενδύσεων, και όχι χώρα φυγής και εξαγοράς επιχειρήσεων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση και η χώρα να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Ταυτόχρονα, και η Ελληνική πλευρά πρέπει να αντιληφθεί ότι κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να φέρει τα λεφτά του στην χώρα μόνο και μόνο επειδή έγινε η ρύθμιση του χρέους. Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα δεν είναι απλά και μόνο ζήτημα υλοποίησης κάποιων τυπικών απαιτήσεων, αλλά μιας βαθύτερης, ουσιαστικής και μόνιμης αλλαγής στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος και η οικονομία. Η ταχεία ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης θα είναι όταν επιτευχθεί ένα θετικό βήμα. Και μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να ακολουθηθεί από πρόσθετες πρωτοβουλίες για το κτίσιμο της αξιοπιστίας που απαιτείται, έτσι ώστε να αρχίσουν οι αγορές να εμπιστεύονται την χώρα, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας. Μόνον, έτσι, θα αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις, που είναι απαραίτητες για την ταχεία αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης και την έξοδο από την κρίση.
* Η καλή πορεία των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού το Σεπτέμβριο αποτελεί την πλέον αξιοσημείωτη εξέλιξη στα δημοσιονομικά μεγέθη. Ενώ αναμένουμε τα αναλυτικά στοιχεία, παραμένει ότι η είσπραξη τόσο των πρώτων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ όσο και η καλή πορεία των εσόδων από ΦΠΑ συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή. Η σχετική ανθεκτικότητα της οικονομίας και της αγοράς εργασίας ωστόσο συνεχίζουν να μην εξασφαλίζουν τη δυναμική που επιτάσσουν οι κοινωνικές προκλήσεις που θέτει η φτωχοποίηση της κοινωνίας.
* Παρόλο που το φορολογικό πλαίσιο αποθαρρύνει τις νέες επενδύσεις, η αναγνώριση της κομβικής σημασίας που έχει η αύξηση της αποτελεσματικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλο το πλέγμα της οικονομίας ως προς την ενίσχυση της μη μισθολογικής ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί προαπαιτούμενο επιτυχίας του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης. Η αναγνώριση αυτή πρέπει να υποστηριχθεί με συγκεκριμένες δράσεις, που περιλαμβάνουν πρωτίστως την προσέλκυση διεθνών μεταφορικών ροών με παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας αλλά και την αναβάθμιση του δικτύου εφοδιασμού εντός της επικράτειας. Παρεμβάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση που καθυστερούν σημαντικά να ολοκληρωθούν περιλαμβάνουν την άμεση ενεργοποίηση του Ν4302/14 για την αδειοδότηση του κλάδου, τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας των κλάδου, την ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών αλλά και την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών σε όλο το μήκος του εφοδιασμού, από τα τελωνεία μέχρι τον καταναλωτή.
Η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία όχι όμως και πανάκεια. 
Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του εμπροσθοβαρούς προγράμματος προσαρμογής του 3ου Μνημονίου, η γεφύρωση των διιστάμενων απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) ως προς την απόδοση των μέτρων περιορισμού του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού συστήματος, το μείγμα πολιτικής που στηρίζεται υπέρμετρα στην υπερφορολόγηση, και την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους, είναι απολύτως αναγκαία για να την επιστροφή σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η θέση του ΔΝΤ είναι ότι το φορολογικό σύστημα, με το υψηλό αφορολόγητο και την ακραία επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων και οργανωμένων επιχειρήσεων με υψηλούς φόρους και εργοδοτικές εισφορές, και τη συνεπαγόμενη εξαίρεση άνω του 50% του πληθυσμού από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος, δρα αντιαναπτυξιακά, εμποδίζοντας την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία εισοδημάτων και απασχόλησης. Ταυτόχρονα, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας κρίνεται ανεπαρκής, με το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος (10% του ΑΕΠ) να παραμένει 4 φορές μεγαλύτερο από το μέσο έλλειμμα στην ΕΕ28, παρά τις πρόσφατες μειώσεις των συντάξεων. Με βάση τις τάσεις αυτές, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα υπερβεί το 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και μετά, ο δυνητικός μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα παραμείνει υποτονικός (1 ¼ %), και ως εκ τούτου οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες (δημοσιονομικό ισοζύγιο συν πληρωμές χρεολυσίων) της χώρας θα διαμορφώνονται για πολλά χρόνια πάνω από το 15% του ΑΕΠ, καθιστώντας, έτσι, το χρέος μη βιώσιμο.
Με τις παραδοχές αυτές, το ΔΝΤ προκρίνει τη δραστική εμπροσθοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους. Σύμφωνα με την τελευταία άσκηση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους (IMF, Greece, Preliminary Debt Sustainability Analysis, May 2016, ρυθμίσεις περαιτέρω επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων που έχουν δοθεί στο πλαίσιο των Μνημονίων, περαιτέρω αναβολής των πληρωμών εξυπηρέτησης του χρέους και επέκτασης των περιόδων χάριτος, καθώς και επαναπροσδιορισμού των κυμαινομένων επιτοκίων σε σταθερά χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες, μπορούν συνδυαστικά να επαναφέρουν τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας σε τροχιά αποκλιμάκωσης και σε επίπεδα συμβατά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ, επιπλέον, επιμένει ότι η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να ολοκληρωθεί στη μεσοπρόθεσμη περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου στα μέσα του 2018, με την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους να λαμβάνει χώρα στη βραχυπρόθεσμη περίοδο, δηλαδή πριν το τέλος του 2016. Μακροπρόθεσμα, στους σχεδιασμούς του ΔΝΤ περιλαμβάνεται, επίσης, και ένας αυτόματος μηχανισμός αναλογικής ρύθμισης του χρέους, στο βαθμό που ο ρυθμός ανάπτυξης υπόκειται σε εξωγενείς αναταράξεις προς τα κάτω. Με τον τρόπο αυτό, το ΔΝΤ θα μπορέσει να επανέλθει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, έχοντας διασφαλισμένη τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη στηρίζει έμπρακτα τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Το πρόβλημα, βεβαίως, με τη προσέγγιση αυτή του ΔΝΤ είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι (το Eurogroup) δίνουν τελείως διαφορετικό περιεχόμενο στη χρονική κατανομή των μέτρων και στο είδος των παρεμβάσεων ρύθμισης του χρέους. Ουσιαστικά, στην απόφαση του Eurogroup της 25/5/2016, η βραχυπρόθεσμη περίοδος περιλαμβάνει σχεδόν ασήμαντα σε μέγεθος μέτρα ρύθμισης του χρέους, που θα εφαρμοσθούν στην περίοδο μετά την ολοκλήρωση της 1ης Αξιολόγησης (που τεχνικά θα κλείσει μάλλον στις 24/10/2016) και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η μεσοπρόθεσμη περίοδος ξεκινά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος (μέσα του 2018), περιλαμβάνει κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, εάν χρειασθούν, ώστε οι μακροπρόθεσμες ακαθάριστες δανειακές ανάγκες να παραμείνουν σε επίπεδο συμβατό με τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτό θα αξιολογηθεί τότε. Τέλος, στη μακροπρόθεσμη περίοδο, το Eurogroup συμφωνεί σε έναν μηχανισμό ad hoc ρυθμίσεων του χρέους, σε περίπτωση όπου το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο βιωσιμότητας, που περιλαμβάνουν κάποια επιπρόσθετα μέτρα σε συνέχεια εκείνων που προβλέπονται στη μεσοπρόθεσμη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, στην απόφαση του Eurogroup, που προφανώς έχει αποδεχθεί πλήρως η ελληνική πλευρά, αναγνωρίζεται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα εδώ και τώρα, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, καθώς είναι εξίσου αδύνατο να προβλεφθεί το μακρινό μέλλον.
Το αδιέξοδο που προκύπτει από τις δύο διαφορετικές θεωρήσεις είναι προφανές. Η χώρα εγκλωβίζεται σε μία κατάσταση όπου οι επενδυτές δεν μπορούν να αξιολογήσουν με σαφήνεια τη βιωσιμότητα του χρέους καθώς, σύμφωνα με το Eurogroup, αυτό εξαρτάται από την πιστή ή όχι εφαρμογή συνεχών Μνημονίων στις δεκαετίες που ακολουθούν. Πρέπει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι στο τέλος θα υπερισχύσει αυτό που έχει αποφασίσει το Eurogroup, παρά την αντίθετη άποψη του ΔΝΤ. Η Ευρώπη, βεβαίως, αναλαμβάνει τον κίνδυνο το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αλλά αυτό μάλλον είναι το έλασσον. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να αξιολογεί την ελληνική οικονομία μιας και έχει ήδη δανείσει στην χώρα €32,1 δις στα δύο πρώτα Μνημόνια, έναντι €194,8 δις, των υπολοίπων θεσμών. Εν προκειμένω, στο τρίτο Μνημόνιο προβλέπεται χρηματοδότηση €64,6 δις, εκ των οποίων €31,7 δις έχουν ήδη εκταμιευθεί, περιλαμβανομένων των €10,3 δις της δεύτερης εκταμίευσης στη βάση της 1ης αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι η 2η αξιολόγηση, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα οδηγήσει σε εκταμίευση €6,1 δις.
Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ σφύρας και άκμονος. Αφενός είναι δύσκολο να τελεσφορήσει η ελληνική, διεκδίκηση για άμεση και ουσιαστική, που να υπερβαίνει την απόφαση του Eurogroup, ρύθμιση του χρέους πριν το τέλος του έτους, αφετέρου η πίεση για εφαρμογή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα, ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που δεν έχει συμφωνηθεί παραμένει μετέωρη.. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι η άποψη του ΔΝΤ για την εμπροσθοβαρή ρύθμιση του χρέους προέρχεται από τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησία του προγράμματος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η περικοπή δαπανών δεν γίνεται στη βάση στοχευμένων μέτρων αλλά παρεμβάσεων οριζόντιου χαρακτήρα, και η αύξηση των εσόδων πραγματοποιείται με προσφυγή σε αδιέξοδες, αναδιανεμητικού χαρακτήρα, φορολογικές πολιτικές που καταστρέφουν τα κίνητρα για εργασία κα ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο συμπίεσης της πραγματικής οικονομίας, τα προαπαιτούμενα που αφορούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος υλοποιούνται αργά: Εκ των 59 κρίσιμων παραδοτέων (key deliverables) της αξιολόγησης αυτής μόνο 5 που σχετίζονται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της αγοράς έχουν εκπληρωθεί, και η εκπλήρωση αυτή δεν συνεπάγεται αυτόματα «αλλαγές προς το καλύτερο στο πεδίο μάχης της αγοράς». 
pinakas 1 sev
Ακόμα και αν σε αρκετά προαπαιτούμενα υπάρχει κάποια προεργασία, η οποία κατά περίπτωση μπορεί να είναι ουσιαστική, παραμένουν προς υλοποίηση πολλές σημαντικές δράσεις που είναι κρίσιμες για την αγορά.
pinakas 2 sev
diagramma 1 sev
Επιπλέον, η ουσιαστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος συχνά απαιτεί μια προσπάθεια που ξεπερνάει τα στενά μνημονιακά προαπαιτούμενα. Ενδεικτικά, η υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την καλύτερη νομοθέτηση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο, αν και αναφέρεται στο μνημόνιο. Συνεπώς, η προώθηση αυτής της μεταρρύθμισης συνεχίζει να μην αποτελεί προτεραιότητα, παρόλο που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διαχρονική βελτίωση της ποιότητας όλων των νόμων και τελικά ουσιαστικής αναβάθμισης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας. Σίγουρα πολλά από τα ζητήματα αυτά έχουν τεχνικές δυσκολίες και δεν μπορούν να εφαρμοστούν τόσο εύκολα όσο η αύξηση στους συντελεστές ενός φόρου. Από την άλλη εξίσου πολλά από αυτά τα ζητήματα, αποτελούν πλέον αντικείμενο συζήτησης για 7 χρόνια.
Η αργή πρόοδος των χρήσιμων μεταρρυθμίσεων πρέπει να συγκριθεί με το βάρος που έχει επωμιστεί ο ιδιωτικός τομέας μέσω της αύξησης της αβεβαιότητας και του αποκλεισμού του από χρηματοδότηση με εύλογους όρους. Στη σύγκριση αυτή φαίνεται αμέσως πως η όποια πρόοδος στα διαρθρωτικά μέτωπα δεν αρκεί για να αναμετρηθεί με τα βάρη που εμποδίζουν την ανάπτυξη.
diagramma 2 sev
Οι σχετικά διστακτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο ακραίας υπερφορολόγησης των συνεπών και με πραγματικό κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων 400% υψηλότερoy των σημαντικότερων ευρωπαίων ανταγωνιστών τους αδυνατούν να ξεδιπλώσουν τις θετικές τους συνέπειες στην ανάπτυξη και απασχόληση.
diagramma 3 sev
Επιπλέον, η αποσπασματική προώθηση πολλών μεταρρυθμίσεων, αντί της συνεκτικής και αποφασιστικής τους προώθησης σαν ένα ενιαίο σύνολο αναπτυξιακών μέτρων παράλληλα με αποτελεσματικές δράσεις υποστήριξης της κοινωνίας και των εργαζομένων, υπονομεύει τις θετικές επιπτώσεις της κάθε επιμέρους μεταρρύθμισης. Έτσι, η ταχύτερη προώθηση πολλαπλών μεταρρυθμίσεων που μείωνουν το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, βελτιώνουν τις υποδομές της χώρας και διευκολύνουν την είσοδο και έξοδο επιχειρήσεων από την αγορά ταυτόχρονα με μέτρα όπως η στήριξη μέσω υποδομών ή παροχών των εργαζόμενων οικογενειών με προστατευόμενα μέλη ή ανήλικα παιδιά θα έφερναν σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για τις μνημονιακές δράσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης των Ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση υπό εύλογους όρους. Τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί πρέπει να ολοκληρωθούν, αλλά και να συμπληρωθούν με πρωτοβουλίες που στην πράξη να εντάξουν εκ νέου την Ελλάδα στην ενιαία αγορά χρήματος και κεφαλαίων».
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΒ: Κανείς επενδυτής δεν θα φέρει τα λεφτά του μόνο επειδή έγινε ρύθμιση του χρέους"

Καταργείται η προσωρινή προστασία του άρθρου 99!

Την κατάργηση της δυνατότητας προσωρινής προστασίας, που συνήθως επιτυγχάνεται με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, επιφέρει το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα και της προ-πτωχευτικής διαδικασίας, προκαλώντας ήδη την αντίδραση της αγοράς.

Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης καταργεί στην πράξη το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, τη δυνατότητα, δηλαδή, των επιχειρήσεων που χρήζουν εξυγίανσης να υποβάλλουν αίτηση στο δικαστήριο για προσωρινά μέτρα προστασίας από τους πιστωτές τους.

Έτσι, χάνεται η ομπρέλα που παρέχει το υφιστάμενο πτωχευτικό πλαίσιο για να διεξάγονται με σχετική ασφάλεια οι συζητήσεις μεταξύ επιχείρησης που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμών και των πιστωτών της, με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας εξυγίανσης.

Αν η συγκεκριμένη διάταξη παραμείνει ως έχει, η επίτευξη καταρχήν συμφωνίας εξυγίανσης με το 60% των πιστωτών (σ.σ. και το 40% των ενέγγυων) καθίσταται μονόδρομος.

Η διάταξη ήδη εγείρει μεγάλη συζήτηση. Στόχευση του νομοθέτη δείχνει να είναι η επίσπευση της διαδικασίας αλλά προκύπτουν, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, σοβαρά λειτουργικά θέματα, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις των οποίων οι προμηθευτές αποτελούν την πλειονότητα των πιστωτών τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εκκίνηση από την προβληματική επιχείρηση της διαδικασίας συζητήσεων με τους πιστωτές για pre-pack συμφωνία εξυγίανσης, η οποία θα κατατεθεί στο δικαστήριο για επικύρωση το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ίδια και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η υπόθεση της Μαρινόπουλος ΑΕ είναι πολύ νωπή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να αμελούνται οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την κατάργηση του άρθρου 99 και της προσωρινής προστασίας.

Αν η Μαρινόπουλος ΑΕ ξεκινούσε, χωρίς προσωρινή προστασία, τη διαδικασία συζήτησης με τους πιστωτές της για εξαρχής συμφωνία εξυγίανσης, υπήρχε ισχυρή πιθανότητα να εκδηλωνόταν ντόμινο δικαστικών ενεργειών από πλευράς προμηθευτών της, οξύνοντας τα ήδη μεγάλα προβλήματα λειτουργίας της και μειώνοντας τα περιθώρια λύσης. Πρακτικά, η έλλειψη προστασίας ενδέχεται να οδηγούσε στην κατάρρευση της επιχείρησης, με τη ζημία να την επωμίζονται τελικά οι πιστωτές της.

Οι εναλλακτικές οδοί για λήψη προσωρινής προστασίας

Αν παραμείνει η κατάργηση του άρθρου 99, τα εναλλακτικά εργαλεία που μένουν στην ευχέρεια επιχειρήσεων για να λάβουν προσωρινή προστασία είναι η κατάθεση αίτησης ειδικής εκκαθάρισης ή πτώχευσης.

Πρόκειται για ακραίες λύσεις που δεν μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν, ιδιαίτερα από επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες αν επιτευχθεί συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές. «Θα ήταν παράδοξο να υποβάλλεται αίτηση ειδικής εκκαθάρισης ή πτώχευσης για λήψη μέτρων προστασίας και εν συνεχεία να υποβάλλεται στο δικαστήριο προς επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης», αναφέρουν νομικοί κύκλοι.

Άτολμες οι διατάξεις για έξωση διοικήσεων και μετοχοποίηση δανείων

Αντιδράσεις, αυτή τη φορά από την πλευρά των τραπεζών, εγείρονται και για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου αναφορικά με την έξωση διοικήσεων και την ευχερέστερη μετοχοποίηση δανείων (debt equity swap).

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο νόμου, οι πιστωτές επιχείρησης που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμών έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση εξυγίανσης, χωρίς να είναι αναγκαία η συναίνεση του οφειλέτη.

Αν ο τελευταίος δεν εναντιωθεί με παρέμβασή του κατά τη συζήτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, θεωρείται ότι έχει δώσει τη συναίνεσή του. Ακόμη, όμως, και αν ο οφειλέτης εναντιωθεί, η συμφωνία εξυγίανσης μπορεί να επικυρωθεί από το δικαστήριο, εφόσον κρίνει ότι ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της, η νομική και οικονομική κατάσταση του οφειλέτη δεν καθίσταται χειρότερη από εκείνη στην οποία θα βρισκόταν χωρίς τη συμφωνία.

Πρόκειται για διάταξη που τράπεζες και αρχές χαρακτηρίζουν ως θετική.

Στον αντίποδα, οι διατάξεις για έξωση διοικήσεων που αρνούνται να συνεργαστούν με τους πιστωτές κρίνονται χρονοβόρες καθώς θα πρέπει να προηγηθεί άρνηση των μετόχων να παραστούν στη γενική συνέλευση, ή να υπερψηφίσουν τη συμφωνία εξυγίανσης.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στο πτωχευτικό δικαστήριο, με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, αίτημα διορισμού ειδικού εκπροσώπου. Ο τελευταίος μπορεί να συγκαλέσει γενική συνέλευση και να ασκήσει το δικαίωμα παράστασης ή ψήφου, έναντι των μετόχων ή των εταίρων της επιχείρησης.

Η μετοχοποίηση δανείων προβλέπεται επίσης, χωρίς όμως να παρέχονται αυτοματισμοί αντίστοιχοι με αυτούς που έχει περιγράψει η Spencer Stuart και έχουν κατά καιρούς δηλώσει τόσο ο διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ +0,30%, Γ. Στουρνάρας όσο και διοικήσεις των τραπεζών.

Μη λειτουργικές κρίνονται, τέλος, και επιμέρους διατάξεις όπως οι ποινές που επιβάλλονται σε επιχειρηματίες που αρνούνται να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία στους πιστωτές. Τα αδικήματα για αυτή την περίπτωση επισύρουν ποινή φυλάκισης ως 2ετία, που είναι εξαγοράσιμη έναντι 6 χιλ. ευρώ, αναφέρουν δικηγόροι.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργείται η προσωρινή προστασία του άρθρου 99!"

Εργασιακός μεσαίωνας για τη γενιά των 300 ευρώ

Ρεκόρ στις προσλήψεις με... μισό μισθό κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τον Σεπτέμβριο, καθώς από τις συνολικά 230.580 προσλήψεις που έγιναν μόνο οι 89.702 (ποσοστό 38,90%) ήταν με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό ενώ οι 140.878, ποσοστό 61,10%, ήταν για μερική απασχόληση (107.790, ποσοστό 46,75%) και οι 33.088 (ποσοστό 14,35%) για εργασία «εκ περιτροπής», για λίγες ημέρες την εβδομάδα και αποδοχές πέριξ των 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Την ανατροπή στην αγορά εργασίας απεικονίζουν τα μηνιαία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση ως ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των προσλήψεων από 55,31% (το υψηλότερο ποσοστό στο 9μηνο) που ήταν τον Απρίλιο έπεσαν στο 38,90% τον Σεπτέμβριο ενώ οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης από 44,69% που ήταν τον Απρίλιο (το χαμηλότερο ποσοστό) έφτασαν τον Σεπτέμβριο στο 61,10%.

Εργασιακός μεσαίωνας για τη γενιά των 300 ευρώ

Φθηνή εργασία

Η «εκρηκτική» αυτή αύξηση, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μαρτυρεί την επιλογή των περισσότερων επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν ή να δηλώνουν στο ΙΚΑ χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους είτε ανακυκλώνοντας άλλους «φθηνούς» εργαζόμενους είτε, ακόμη, αντικαθιστώντας τους «ακριβότερους», οι οποίοι απολύονται ή αποχωρούν οικειοθελώς.

Εργασιακός μεσαίωνας για τη γενιά των 300 ευρώ

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον μήνα Σεπτέμβριο έγιναν 222.792 απολύσεις και αποχωρήσεις (33.835 περισσότερες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα) και το ισοζύγιο της μισθωτής εργασίας ήταν θετικό κατά 7.788 θέσεις καθώς αναγγέλθηκαν 230.580 προσλήψεις.

Στο 9μηνο 1.644.558 προσλήφθηκαν (το 46,62%) με πλήρη μισθό και το 53,38% με «κουρεμένες» αποδοχές και ωράρια, τουλάχιστον στα χαρτιά, και 1.398.953 βρέθηκαν «εκτός αγοράς» (740.559 λόγω καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 658.394 «οικειοθελώς») αφήνοντας θετικό κατά 245.605 νέες θέσεις εργασίας το ισοζύγιο της μισθωτής εργασίας, αλλά, με παγιωμένη και «διευρυμένη», πλέον, τη συμμετοχή των «ευέλικτα» απασχολούμενων.

Εργασιακός μεσαίωνας για τη γενιά των 300 ευρώ

Οι μισθοί

Με βάση τα νομοθετημένα κατώτατα όρια, ο μισθός για τη μερική απασχόληση ξεκινά από 293 ευρώ για τους άνω των 29 ετών και από τα 255 ευρώ για τους κάτω των 29 ετών ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΙΚΑ (Φεβρουάριος 2016) ο μέσος μεικτός μισθός για τους 527.299 επίσημα ασφαλισμένους με καθεστώς μερικής απασχόλησης είναι 397,81 ευρώ για 230.849 άνδρες και 407,05 ευρώ για 296.450 γυναίκες (403 ευρώ κατά μέσο όρο στο σύνολο).

Εργασιακός μεσαίωνας για τη γενιά των 300 ευρώ

Κινητικότητα

Οι προσλήψεις και οι αποχωρήσεις του μηνός Σεπτεμβρίου είχαν, όπως κάθε χρόνο, έντονα τα χαρακτηριστικά της εποχικής κινητικότητας. Στους 5 κλάδους με τις περισσότερες απολύσεις ήταν οι υπηρεσίες εστίασης και τα καταλύματα και ακολούθησαν το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανία τροφίμων και λιγότερο η δημόσια διοίκηση, η άμυνα και η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργασιακός μεσαίωνας για τη γενιά των 300 ευρώ"

Θεσσαλονίκη: Ομάδα αντιεξουσιαστών έσπασε τα γραφεία του ΟΑΣΘ

Στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ στην οδό Παπαναστασίου επιτέθηκε ομάδα αντιεξουσιαστών σήμερα τα ξημερώματα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου «με σκύλες και βαριοπούλες σπάσαμε τα γραφεία στο ισόγειο του κτηρίου». Υποστηρίζουν μάλιστα πως «το γεγονός αυτό αποκρύφτηκε επιμελώς από τον οργανισμό και τα ΜΜΕ» ενώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση αποκαλύπτουν ότι την έχουν καταγράψει και σε βίντεο το οποίο θα αναρτήσουν τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά η ανάληψη ευθύνης:

Σήμερα τα ξημερώματα επιτεθήκαμε συμβολικά στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ στην Παπαναστασίου. Με σκύλες και βαριοπούλες σπάσαμε τα γραφεία στο ισόγειο του κτηρίου. Το γεγονός αυτό αποκρύφτηκε επιμελώς από τον οργανισμό και τα ΜΜΕ. Θα ακολουθήσει εκτενές κείμενο και βίντεο τις επόμενες μέρες
Δαμόκλειος Σπάθη

seleo
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ομάδα αντιεξουσιαστών έσπασε τα γραφεία του ΟΑΣΘ"

Ο Σουλτς «αδειάζει» την Αθήνα: Είμαι έκπληκτος από τις φήμες για πρωτοβουλία μου για το χρέος

Λίγη ώρα μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στρις Βρυξέλλες, ο Μάρτιν Σουλτς διέψευσε τις καλλιεργούμενες προσδοκίες και πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για το χρέος.

«Άκουσα κι εγώ τη φήμη αυτή ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δε μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει κάποια πρωτοβουλία» απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντώντας «αν ισχύει ότι το ΕΚ θα λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους, όπως ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές».

Οπως διευκρίνισε ο κ. Σουλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, «είναι αλήθεια ότι μίλησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα και με ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ γι’ αυτό το θέμα» και προσέθεσε για να μην μείνει καμία αμφιβολία: «Νομίζω πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, το θέμα του χρέους θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή της. Αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σουλτς «αδειάζει» την Αθήνα: Είμαι έκπληκτος από τις φήμες για πρωτοβουλία μου για το χρέος "

Με «χειρόφρενο» απειλεί και το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

Μετά τον ΟΑΣΘ... και το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης διεκδικεί χρήματα από τον δημόσιο κορβανά, απειλώντας με χειρόφρενο σε 15 μέρες αν δεν πάρει 1,5 εκατομμύριο ευρώ! Μάλιστα, φορέας αυτής της απαίτησης επέλεξε να γίνει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ενωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ντόμινο που έχει δημιουργηθεί, καθώς ο ΟΑΣΘ δεν έχει καταβάλει στο ΚΤΕΛ δύο μηνιάτικα για τα δρομολόγια των άγονων γραμμών της επαρχίας Λαγκαδά.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, στην «Εφ.Συν.», «τον Ιανουάριο του 2011 υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΑΣΘ για να κάνουμε αυτά τα δρομολόγια με δικά μας λεωφορεία, ενώ μειώσαμε κατά 50% το εισιτήριο σε ορισμένα δρομολόγια προς όφελος του επιβατικού κοινού».

Το μνημόνιο αυτό προβλέπει καταβολή 950 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο από τον ΟΑΣΘ στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, όμως εδώ και δύο μήνες έχουν συσσωρευτεί οφειλές περίπου 450 χιλιάδων ευρώ.

«Αύριο έχω συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Χρήστο Στεφανίδη. Αν πάρω έστω 150 χιλιάδες ευρώ, θα κάνω τουλάχιστον τα σχολικά δρομολόγια απομακρυσμένων περιοχών. Αλλιώς τη Δευτέρα θα πληρώσω για τελευταία φορά το προσωπικό. Μετά δεν μπορώ να ξαναπληρώσω...», προειδοποιεί ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Η διοίκηση του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι δεν της έχουν καταβληθεί περίπου 1.500.000 ευρώ από δρομολόγια που έχουν πραγματοποιηθεί από το μνημόνιο συνεργασίας, αλλά και από τη μεταφορά μαθητών απομακρυσμένων περιοχών.

Βέβαια, για τη μεταφορά μαθητών ο κ. Τριανταφυλλίδης το 2012 έλεγε πάλι ότι το κράτος οφείλει στα ΚΤΕΛ 1 εκατ. ευρώ, προειδοποιώντας και πάλι με διακοπές δρομολογίων.

Χθες, όταν του το υπενθύμισε η «Εφ.Συν.», απάντησε: «Α, εκείνα τα χρήματα τα έχουμε πάρει. Αλλο εκατομμύριο είναι αυτό τώρα, από οφειλές που ξαναμαζεύτηκαν...».

Το θέμα ανέλαβε να «σηκώσει» μεταφέροντάς το στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Αριστείδης Φωκάς: «Καλώ τον υπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να δώσει λύση στο πρόβλημα τώρα, προτού φτάσουμε στο χειρόφρενο. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, δεν επιτρέπεται να μείνει η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης χωρίς λεωφορεία. Οι εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη με την απεργία του ΟΑΣΘ απαγορεύεται να επαναληφθούν», αναφέρει στην ερώτησή του.

Ο κ. Φωκάς με έκδηλη ανησυχία τονίζει πως τα ΚΤΕΛ αντέχουν άλλες δύο εβδομάδες να εκτελούν το μεταφορικό τους έργο χωρίς χρήματα για τα λειτουργικά τους έξοδα. «Σε 15 μέρες θα αναγκαστεί να τραβήξει χειρόφρενο και να αφήσει χωρίς συγκοινωνίες την περιφέρεια της πρώην επαρχίας Λαγκαδά», προειδοποιεί.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Με «χειρόφρενο» απειλεί και το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης"

Αποκάλυψη: Η γκάφα του ΑΠΕ ήταν και της πρεσβείας μας στην Αγκυρα [έγγραφα]

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ για τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για δημοψήφισμα στη Θράκη νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως.
Σύμφωνα με το liberal.gr και παρά τις διαψεύσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, χθες Τετάρτη, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Αρης Αμπατζής ο οποίος απελύθη, είχε αναδημοσιεύσει το ίδιο τηλεγράφημα του γραφείου Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα, το οποίο είχε στείλει αντίστοιχο, πανομοιότυπο πρωτοκολλημένο έγγραφο προς τον κ. Παππά, την κα Γεροβασίλη, τον κ. Κρέτσο αλλά και προς τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, με τίτλο «Δήλωση Ερντογάν για δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης». Το Liberal φέρνει στη δημοσιότητα ακριβώς αυτό το τηλεγράφημα του γραφείου Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα που εστάλη στην Αθήνα στις 17/10, με αριθμό πρωτοκόλλου 1203.
Μόλις όμως ξέσπασε ο σάλος, το τηλεγράφημα αυτό αντικαταστάθηκε από νεότερο από τους ίδιους αποστολείς, προς τους ίδιους παραλήπτες, με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, που όμως έχει διορθωθεί ως προς τις επίμαχες δηλώσεις του Ερντογάν, όπως ακριβώς έκανε και το ΑΠΕ μετά τον σάλο που προκλήθηκε.
Με την διόρθωση αυτή, δηλαδή την αντικατάσταση του επίμαχου τηλεγραφήματος από άλλο, με όμοιο αριθμό πρωτοκόλλου, οι αρμόδιοι της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να «παρακάμψουν» και την διόρθωση. Όμως η αντικατάσταση υπηρεσιακού εγγράφου που ήδη έχει πρωτοκολληθεί από νεότερο, που χαρακτηρίζεται από τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, δεν είναι μια απλή υπόθεση, όταν μάλιστα πιστοποιείται από υπηρεσιακά email.
Τι απαντά η γ.γ. Ενημέρωσης
«Σε ψευδές, παραπλανητικό και προσβλητικό για την ΓΓΕΕ και τα στελέχη της δημοσίευμα της ιστοσελίδας Liberal.gr, ο ανώνυμος συντάκτης του διείδε «αρρυθμίες» της υπηρεσίας μας, αναφορικά με το θέμα το οποίο προέκυψε με τη δήλωση Ερντογάν για «Εθνικό Συμβόλαιο». Επ’ αυτού του θέματος, και σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στη διάθεση της ΓΓΕΕ, διευκρινίζονται τα εξής:
1. Στις 13.30 της 17ης Οκτωβρίου 2016, τηλεγράφημα του ΑΠΕ/ΜΠΕ κάνει αναφορά στις σχετικές δηλώσεις Ερντογάν.
2. Στις 14.52 της ίδιας ημέρας, το Γραφείο Τύπου Εξωτερικού (ΓΤΕ) Άγκυρας ενημερώνει για την ύπαρξη του δημοσιεύματος, παραθέτοντας τα σχετικά αποσπάσματα.
3. Στις 15.48, το ίδιο ΓΤΕ διαπιστώνει ότι υπάρχει μεταφραστικό λάθος στο ως άνω δημοσίευμα του ΑΠΕ και, με Ορθή Επανάληψη του προηγούμενου εγγράφου, ενημερώνει άμεσα σχετικά τη διεύθυνση Α4 του Υπουργείου Εξωτερικών, την Πρεσβεία στην Άγκυρα και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.
4. Στις 18.24, το ΑΠΕ/ΜΠΕ αποστέλλει διορθωτικό τηλεγράφημα για το ίδιο θέμα.
Ως εκ τούτων, από την απλή χρονική παράθεση των γεγονότων προκύπτει πως η Υπηρεσία μας δεν φέρει ευθύνη για το μεταφραστικό λάθος του συνεργάτη του ΑΠΕ/ΜΠΕ, αλλά αντιθέτως, εντόπισε εγκαίρως το σφάλμα και προέβη στις αναγκαίες κινήσεις. Σημειώνεται πως τα υπηρεσιακά σημειώματα του Γραφείου Τύπου της Άγκυρας και κάθε Γραφείου Τύπου Εξωτερικού έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες και δεν πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα, για προφανείς λόγους. Γι’ αυτό, διετάχθη ήδη από το ΓΓ Λευτέρη Κρέτσο Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η διαρροή των σχετικών εγγράφων.
Εν συνεχεία, ο ανώνυμος συντάκτης του Liberal καταγγέλλει τη ΓΓΕΕ και τον Γενικό Γραμματέα για «υπηρεσιακές αυθαιρεσίες» και «κομματικές προτεραιότητες», με υπονοούμενα και ψευδείς ισχυρισμούς. Αντί άλλης απάντησης επισημαίνεται πως, σε απόλυτη αντίθεση με ό,τι συνηθιζόταν στο παρελθόν, δεν έχει γίνει ούτε μία τοποθέτηση σε Γραφείο Τύπου του Εξωτερικού βάσει κομματικών κριτηρίων. Η ΓΓΕΕ ήταν η πρώτη Δημόσια Υπηρεσία που εφάρμοσε αντικειμενικό σύστημα μετακινήσεων στελεχών στο εξωτερικό με μοριοδότηση, κατ’ εφαρμογήν του ν. 4339/2015.
Επίσης, ο ανώνυμος συντάκτης έχει το θράσος να κατηγορεί το Γραφείο Τύπου Νέας Υόρκης για το «περούκα-gate», αντί να ζητήσει από τον πολιτικό βραχίονα των συμφερόντων της διαπλοκής, τη Νέα Δημοκρατία, να καταδικάσει τα όσα ευτράπελα εκ πρώτης όψεως, αλλά ανησυχητικά στην ουσία τους συνέβησαν στη Νέα Υόρκη.
Καταγγέλλεται, τέλος, στέλεχος του Γραφείου Τύπου Παρισίου ότι τάχα παρανόμως συνυπηρετεί στο ίδιο Γραφείο με τη σύζυγό του, και επιπλέον ότι θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη σε καθεστώς συνταξιοδότησης. Προς αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνεται ότι ο εν λόγω υπάλληλος έχει ενάμισι χρόνο υπηρεσίας ακόμη μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, βρίσκεται τοποθετημένος με το καθεστώς της συνυπηρέτησης για παντρεμένα ζευγάρια - όπως ορίζει ο νόμος - και αμείβεται με μισθό εσωτερικού. Μιλάει άπταιστα αραβικά και ήταν ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του ΓΤΕ στο Κάιρο. Για αυτό του ζητήθηκε να συνεπικουρήσει τον άρτι αφιχθέντα αντικαταστάτη του κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου.
Να υπενθυμίσουμε στο Liberal.gr και στους ανώνυμους «insiders» που το τροφοδοτούν με υπηρεσιακά έγγραφα ότι το 2015 η νυν πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας παρέλαβε δύο Γραμματείες σε κατάσταση αποσύνθεσης, που είχαν μετατραπεί σε μονταζιέρες εξυπηρέτησης και προβολής του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα και της κυβέρνησης που εκπροσωπούσε.
Αυτό που προφανώς ενοχλεί τους εκδότες του Liberal.gr είναι το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας διενήργησε με απόλυτη επιτυχία και διαφάνεια το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος απέφερε πάνω από 250.000.000€ στο Δημόσιο, εκ των οποίων το 1/3 έχει ήδη εισπραχθεί.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η υπηρεσία και τα στελέχη της δέχονται τις συνεχείς αήθεις επιθέσεις των φερέφωνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ως εδώ, όμως! Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας λειτουργεί έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία των στελεχών της που βάλλονται αδίκως - και έτσι θα συνεχίσει».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη: Η γκάφα του ΑΠΕ ήταν και της πρεσβείας μας στην Αγκυρα [έγγραφα] "

Γιαννόπουλος (ΚΕΕΛΠΝΟ): Τραμπουκισμός από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Την δική του απάντηση δίνει ο Θανάσης Γιαννόπουλος για την νέα αποπομπή του από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σκληρές εκφράσεις για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με φράσεις όπως «αντισυνταγματική συμπεριφορά» και «τραμπουκισμός».

Αναλυτικά η δήλωση του:

«Η δικαίωση μου από το ΣτΕ πρόσφατα, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την αντικατάστασή μου, τον περασμένο Μάιο, που έγινε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της εξαιρετικά τιμητικής και με άκρως επιστημονικά κριτήρια πρότερης τοποθέτησής μου τον Απρίλιο του 2015 από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Αποτελεί και την προσωπική επιβράβευση της λειτουργίας μου ως επιστήμονα που από την θέση του Προέδρου του Οργανισμού, τήρησα με θρησκευτική ευλάβεια το κανονιστικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες που τίθενται στο επίπεδο της Δημόσιας Υγείας.

Επί των ημερών μου αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία πολύ σοβαρά ζητήματα στο προσφυγικό, στο ζήτημα της γρίπης και στην πρόληψη ενδημικών νόσων γεγονός που λειτούργησε και ως ασπίδα προστασίας στο κοινωνικό σύνολο.

Ωστόσο η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε προκλητικά κάθε έννοια νομιμότητας και επιδεικτικά με κάθε έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αποφάσισε για μια ακόμη φορά να διακόψει βίαια τα καθήκοντά μου, με στοιχείο τον τραμπουκισμό.

Αγνόησε επίσης, με γνώμονα την εμμονική στάση της στο πρόσωπό μου, το επιστημονικό μου πεδίο και τη διάθεσή μου να συμβάλλω στη προσπάθεια που κάνει η χώρα να ανταπεξέλθει στις υγειονομικές προκλήσεις τις καθημερινότητας αλλά και τις θεσμικές παρεμβάσεις, για την πάταξη φαινομένων, που συχνά πυκνά αποτελούν τροχοπέδη στο χώρο της υγείας

Στα αδιέξοδά της, στα προβλήματά της και την αντισυνταγματική της συμπεριφορά η απάντησή μου θα είναι και πάλι θεσμική.

Η επιστημονική και πολιτική ιστορία μου καθιστούν επιβεβλημένη την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη επιφυλασσόμενος και κάθε άλλης νόμιμης αντίδρασής μου, καθώς θίγονται ευθέως η αξιοπρέπειά μου, η ηθική μου αλλά και η νομική πλευρά ζητημάτων.

Στη παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με λύπη μου διαπιστώνω ότι της περισσεύουν μόνο οι κραυγές και της λείπει το θάρρος. Την βαθύτατα προσβλητική και αντιθεσμική συμπεριφορά της, την παραδίδω στην κρίση της κοινωνίας, αλλά και του Πρωθυπουργού, επί των ημερών του οποίου τοποθετήθηκα στην τιμητική αυτή θέση».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιαννόπουλος (ΚΕΕΛΠΝΟ): Τραμπουκισμός από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας "

ΔΣΑ: Η διαρροή προσωπικών δεδομένων δικαστή συνιστά απόπειρα ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης

«Ο διασυρμός δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι "επικηρύσσονται" λόγω της ανεπιθύμητης στάσης που τηρούν στις διασκέψεις των δικαστικών οργάνων, αποτελεί ευθεία βολή κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και δυσάρεστο οιωνό για το μέλλον, ενόψει της σοβαρότητας του διακυβεύματος», επισημαίνει σε εκτενή δήλωσή του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή, με αφορμή την διαρροή προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ο οποίος συμμετέχει στη σύνθεση της Ολομέλειας που θα αποφανθεί για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής υπογραμμίζει ότι «είναι προφανές ότι κάθε απόπειρα ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης, από όπου κι αν προέρχεται, συνιστά βαρύτατη προσβολή του κράτους δικαίου».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει ότι «σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία δεν είναι ανεκτές συμπεριφορές που πλήττουν τον πυρήνα της ιδιωτικής ζωής με την δια του Τύπου παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων» και συνεχίζει:

«Είναι δε όχι μόνον ποινικά αξιόλογες, αλλά και προκλητικά αγοραίες, όταν στρέφονται κατά δικαστικού λειτουργού, ο οποίος όλως συμπτωματικά (!) υπηρετεί σε Ανώτατο Δικαστήριο που καλείται να κρίνει θέματα μείζονος νομικού, αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος. Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος επιτείνεται, αν ληφθεί υπόψη ότι η τέλεση των επίμαχων -ποινικά αξιόποινων- πράξεων συμπίπτει χρονικά με εκκρεμή διάσκεψη του δικαστηρίου αυτού».

Το δικηγορικό σώμα, τονίζει ο κ. Αλεξανδρής, «στο πλαίσιο της θεσμικής του αποστολής για την προάσπιση του Συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αντιδρά σε τέτοιου είδους βαρύτατες προσβολές». Αντιστέκεται -συνεχίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ- «στην επικράτηση του κιτρινισμού και της φαυλότητας που υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο και πλήττουν τους θεσμούς, ενώ η κατίσχυση των συνταγματικών αξιών αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα, για την οποία διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, χωρίς προϋποθέσεις».

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη έναντι πάντων», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ και επισημαίνει: «Και βεβαίως το γεγονός ότι οι δικαστικοί λειτουργοί - όπως και κάθε φορέας κρατικής εξουσίας- πρέπει να ελέγχονται δεν συνιστά καινοφανή διαπίστωση. Εγείρονται όμως ερωτήματα, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να επιδεικνύει μια αμφίσημη στάση, με δεδομένο ότι βάση της παραγγελίας για πειθαρχική έρευνα του δικαστικού λειτουργού τίθεται το προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση της χρήσης και αξιοποίησης παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων.
Η τήρηση και διαφύλαξη της νομιμότητας είναι ευθύνη όλων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΣΑ: Η διαρροή προσωπικών δεδομένων δικαστή συνιστά απόπειρα ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης"

ΕΟΦ: Τα μάτια σας δεκατέσσερα στα συμπληρώματα διατροφής

Ο ΕΟΦ με μια ξεκάθαρη ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρός του, Α. Αντωνίου, εφιστά την προσοχή των πολιτών για τα συμπληρώματα διατροφής.

Όπως επισημαίνει, τα συμπληρώματα διατροφής είναι διατροφικά προϊόντα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας υγιών καταναλωτών και δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου, ιδιότητες που προσιδιάζουν μόνο στα φάρμακα.

Όπως τονίζει ο ΕΟΦ «οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοιου είδους ιδιότητες είναι παράνομη και καταχρηστική, καθώς πρόκειται κατ’ ουσίαν για προϊόντα που παρουσιάζονται ως φάρμακα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας.

Οι ισχυρισμοί που επιτρέπεται να αναγράφονται στα συμπληρώματα διατροφής είναι οι εγκεκριμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 432/2012.

Το γεγονός ωστόσο ότι τα προϊόντα αυτά στερούνται θεραπευτικών ιδιοτήτων δεν διασφαλίζει και την απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών».

Τέλος επισημαίνεται, ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν εγκρίνονται από τον ΕΟΦ, ούτε και από άλλους ευρωπαϊκούς φορείς.

Η γνωστοποίηση της κυκλοφορίας τους είναι μεν υποχρεωτική και γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία στον ΕΟΦ, ωστόσο με κανένα τρόπο δεν ταυτίζεται με την εγκριτική διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη για την κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων, γεγονός που οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επισημαίνουν και στην επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Τα μάτια σας δεκατέσσερα στα συμπληρώματα διατροφής"

Προσοχή: Ανάκληση φέτας από τον ΕΦΕΤ

Σε ανάκληση τυριού φέτας προχώρησε ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Διαπιστώθηκε ότι το προϊόν με εμπορική επωνυμία «ΦΕΤΑ ΠΟΠ ΜΠΑΣΔΡΑΣ», συσκευασίας διακοσίων (200) γραμμαρίων, με ημ. παρασκευής 15/02/16, ημ. συσκευασίας 07/05/2016 και ημερομηνία λήξης 14/02/2017, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από την εταιρία ΜΠΑΣΔΡΑΣ ΟΕ, με έδρα το 68ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο Πολύκαστρο και το οποίο πωλείται με τις ενδείξεις «τυρί αποκλειστικά φτιαγμένο από φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, καθ. βάρος 200g, Συστατικά : παστερ. πρόβειο γάλα 70%, παστερ. κατσικίσιο γάλα 30%, αλάτι, πυτιά, καλλιέργεια τυρών, μεγ. υγρασία 56%, ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού 43%», βρέθηκε να έχει παραχθεί από 100% αγελαδινό γάλα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω, ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή: Ανάκληση φέτας από τον ΕΦΕΤ"

Την Κυριακή ο «30ος Γύρος της Αθήνας», με συμμετοχή 20.000 δρομέων

Ο «Γύρος της Αθήνας», η μακροβιότερη και μαζικότερη αθλητική διοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης για μικρούς και μεγάλους θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή 23 Οκτωβρίου για 30η φορά με κύριο στόχο την χαρά της συμμετοχής και την δύναμη της προσφοράς.

Το κέντρο της Αθήνας θα υποδεχθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο τους χιλιάδες δρομείς, οι οποίοι θα ξεχυθούν στους δρόμους της πρωτεύουσας να τρέξουν για όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Ο αγώνας, ο οποίος διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη.

«Συνδιοργανώνεται με το ``Όλοι Μαζί Μπορούμε`` και φέτος τρέχουμε και προσφέρουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών.

Την εκκίνηση θα δώσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στις 9:30 το πρωί από το Παναθηναϊκό Στάδιο για τις διαδρομές 10 χλμ και 5 χιλ. Η εκκίνηση των 3χλμ θα δοθεί στις 9:40 από την Ηρώδου Αττικού, ενώ των Α.μεΑ. στις 09:50 από την Εθνική Πινακοθήκη. Ο τερματισμός όλων των διαδρομών θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Όσοι θα συμμετάσχουν στον 30ο Γύρο της Αθήνας, θα μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α από 07:30 έως 13:00. Στην πλατεία Καραϊσκάκη (απέναντι από το Καλλιμάρμαρο) θα πραγματοποιηθεί η mini expo του Γύρου της Αθήνας, όπου οι χορηγοί και οι υποστηρικτές του αγώνα θα δώσουν το παρόν, αλλά και την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κερδίσουν μοναδικά δώρα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Κυριακή ο «30ος Γύρος της Αθήνας», με συμμετοχή 20.000 δρομέων"

Σε απεργία τη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων

Σε απεργία θα προχωρήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), πραγματοποιώντας παράλληλα συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στις 9 το πρωί.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, απεργούν για να υπερασπιστούν τους 14 συναδέλφους τους, που δικάζονται για τη μεγάλη απεργία των διοικητικών το 2013, σε μια προσπάθεια να αποκρούσουν, όπως αναφέρουν, «κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα» τους.

Έτσι, καταγγέλλουν τη δίωξη της τρίμηνης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, που αφορούσε την επιστροφή υπαλλήλων από τη διαθεσιμότητα.

«Είμαστε περήφανοι για την ένταση, τη διάρκεια, την αποφασιστικότητα, τη συσπείρωση και τα αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά της απεργίας των διοικητικών των ΑΕΙ, τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις ΓΣ, τα πρωτόγνωρα επίπεδα αυτο-οργάνωσης, τη μαζική, συλλογική αντίσταση στις απολύσεις» αναφέρει η ανακοίνωση των υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών

Ενώ προσθέτει πως «συμμετείχαμε στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ πέρα από εκβιασμούς, οικονομικό κόστος, απαγορεύσεις. Ενάντια στη λιτότητα, την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών - υπηρεσιών, τη γενικευμένη εξαθλίωση, την απαξίωση της ζωής μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε έναν αγώνα νικηφόρο, ενάντια στις μνημονιακές επιταγές».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απεργία τη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων"

Δώσε το ακίνητο στο Δημόσιο, αν δεν έχεις για φόρο κληρονομιάς

Με την έκρηξη του φαινομένου της αποποίησης κληρονομιάς, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ενεργοποίηση του νόμου που υπάρχει από το 2014 και δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο, ώστε να καλύπτεται η υποχρέωση που απορρέει από το φόρο κληρονομιάς.

Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη, αν και υπάρχει από το 2014, δεν είχε εφαρμοστεί καθώς δεν είχε εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, τόνισε πως «πράγματι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση από το 2014 που δίνει δυνατότητα σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς - όχι οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση αλλά μόνο το φόρο που προκύπτει μετά από κληρονομιά- να τον πληρώσουν με μεταβίβαση ακινήτου στο δημόσιο, είτε του συγκεκριμένου ακινήτου είτε άλλου ακινήτου».

«Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και αφορά τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με άλλο τρόπο την συγκεκριμένη φορολογική υποχρέωση αλλά δυστυχώς από το 2014 δεν έχει προχωρήσει η έκδοση της απόφασης που ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι η έκδοση της απόφασης δεν προχωρούσε, διότι είχαμε συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

«Τώρα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και στο τελικό της επεξεργασίας της, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, βρίσκεται υπουργική απόφαση με την οποία θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο πολίτης δεν θα μπορεί να πληρώσει το φόρο κληρονομιάς με μετρητά, να τον πληρώνει μέσω ακινήτου. Ούτως ή άλλως για το δημόσιο το ίδιο είναι, διότι αν δεν γινόταν αποδοχή κληρονομιάς το ακίνητο πάλι θα περνούσε στο δημόσιο», είπε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «Δίνουμε έτσι με ένα τρόπο στους πολίτες τη δυνατότητα να κρατήσουν την περιουσία τους και να ρυθμίσουν αυτό το πρόβλημα με εκχώρηση ακινήτου».

Ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με το πώς θα γίνεται η εκτίμηση του ακινήτου ή η επιλογή μεταξύ των ακινήτων, που θα δίνει ο φορολογούμενος και «το πώς θα λύνονται αυτά, θα προβλέπεται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες».

«Στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, έχουμε προβλέψει αν κάποιος χρωστάει 30.000 ευρώ στο δημόσιο και το ακίνητο που το δημόσιο θα συμφωνήσει να εκχωρηθεί για τη φορολογική υποχρέωση κάνει 50.000, αυτά τα 20.000 διαφορά, να μην τα χάνει ο πολίτης αλλά να υπάρχει ειδική διαδικασία ώστε ο πολίτης να προστατεύεται και να μην χάνει το δημόσιο», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν θεωρούμε ότι το φορολογικό σύστημα που έχουμε είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε. Θέλουμε να κρατήσουμε ό,τι θετικό υπάρχει και να τα αλλάξουμε όλα, να μειώσουμε τη φορολογία, να κατανείμουμε δίκαια τα φορολογικά βάρη και θέλουμε τις όποιες αδικίες, υπερβολές, αντιφάσεις υπάρχουν, να τις ξεπεράσουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην κριτική για τα θέματα υπερφορολόγησης, σημειώνοντας ότι η φορολογία στην ακίνητη περιουσία δεν αυξήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι εκείνες που παρέλαβαν συνολική επιβάρυνση στα ακίνητα που ήταν 500-600 εκατομμύρια και την έφτασαν στα 3,4 δισ. Να μην το ξεχνάμε αυτό, είπε, διότι ορισμένοι δεν θυμούνται τι έκαναν όταν ήταν κυβερνήσεις. «Εμείς θεωρούμε ότι τα ακίνητα έχουν επιβαρυνθεί υπερβολικά και έχουμε φτάσει στο σημείο, μια βασική ανάγκη του πολίτη, που είναι η πρώτη κατοικία και η στέγαση της οικογένειάς του να γίνει πεδίο υπερφορολόγησης και άδικης φορολόγησης» είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι υπάρχει και το παράλογο γεγονός το ελληνικό δημόσιο να έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, να έχει πάρα πολλά κτήρια, «αλλά για να εξυπηρετεί τοπικά και γενικότερα συμφέροντα διαπλοκής και άλλων καταστάσεων», σπαταλά τεράστια ποσά σε ενοίκια κτηρίων. Μόνο το υπουργείο Οικονομικών χάνει κάθε χρόνο 25 εκατομμύρια μόνο για ενοίκια κτηρίων και γι’ αυτό θα αξιοποιηθεί όποια δυνατότητα υπάρχει για εξοικονόμηση δαπανών, είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Ο Δημήτρης Καμμένος που έθεσε το θέμα υπογράμμισε ότι τα φορολογικά βάρη καθιστούν ασύμφορη την αποδοχή κληρονομιάς και επικαλέστηκε τα στοιχεία για τις αποποιήσεις κληρονομιών καθώς πολλοί άνθρωποι μετά το θάνατο συγγενών του πηγαίνουν στα ειρηνοδικεία και κάνουν αποποιήσεις, με συνέπεια και το δημόσια να χάνει έσοδα. Ο βουλευτής κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να μεριμνήσει ώστε να εφαρμοστεί η νομοθετική διάταξη για μεταβίβαση ακινήτων ώστε να εξοφλούνται φορολογικές υποχρεώσεις.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δώσε το ακίνητο στο Δημόσιο, αν δεν έχεις για φόρο κληρονομιάς"

Μέτρα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Φρανκφούρτη δήλωσε ότι οι "συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους συνεχίζονται" προσθέτοντας ότι όταν αυτές ολοκληρωθούν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ λειτουργώντας ανεξάρτητα θα αξιολογήσει την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

Συνακόλουθα όπως ανέφερε είναι "ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης" (Q.E). Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν εξέτασε σήμερα το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) και μετά το Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι μάλλον απίθανο το πρόγραμμα να σταματήσει απότομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκριθεί μία σταδιακή μείωση του ποσού των ομολόγων από το επίπεδο των 80 δισ. ευρώ το μήνα που απορροφά σήμερα από την αγορά η ΕΚΤ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ"

ΔΟΕ-ΟΛΜΕ: Συλλαλητήριο την Τρίτη για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης

Σε πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και συλλαλητηρίου θα προχωρήσουν την ερχόμενη Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 6μμ, καθηγητές και δάσκαλοι, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ διαμαρτύρονται, όπως αναφέρουν, για την υποβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου.

«Εβδομάδα δράσης των δύο Ομοσπονδιών για την ανάδειξη των προβλημάτων της εκπαίδευσης και της υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου» χαρακτηρίζει την ερχόμενη εβδομάδα η ΟΛΜΕ, ενώ η ΔΟΕ καλεί όλους τους δασκάλους και τους γονείς των μαθητών να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

«Η υπόθεση της υπεράσπισης - στήριξης του δημόσιου σχολείου, πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των καθηγητών στο συλλαλητήριο, το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας για τα απογευματινά και εσπερινά σχολεία (από 5μμ έως 8μμ).

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΟΕ-ΟΛΜΕ: Συλλαλητήριο την Τρίτη για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης"

«Δεκατιανό στο σχολείο» ανακοίνωσαν Φωτίου και Φίλης

Την έναρξη του προγράμματος «Δεκατιανό στο Σχολείο» ανακοίνωσαν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Η πρωτοβουλία αφορά 11.050 μαθητές σε 68 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην Αττική.

Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, πρόκειται για μία μεγάλη πρωτοβουλία των δύο συναρμόδιων υπουργείων, η οποία απευθύνεται σε 11.050 μαθητές σε 68 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην Αττική. «Η συνέργεια αυτή και με τους κοινωνικούς εταίρους, με τις εταιρείες, δηλαδή, που συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια, αποδίδει έναν καρπό μεγάλης κλίμακος, που διαφορετικά θα απαιτούσε κονδύλια, τα οποία είναι πολύ περιορισμένα στη συγκεκριμένη φάση», σημείωσε.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τα παιδιά του δημοτικού, ούτε να λιποθυμούν μέσα στην τάξη, όπως είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ούτε και να βρίσκονται σε μία δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, λόγω έλλειψης τροφής», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι η περυσινή εμπειρία από τα σχολεία του Περάματος είναι πολύτιμη. Όπως υπογράμμισε, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στα σχολεία του Περάματος έδειξε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν ενθουσιασμένα. «Πέραν, όμως, από αυτήν την παιδευτική σημασία, δημιουργείται ένα άλλο κλίμα μέσα στα σχολεία. Οι ίδιοι οι δάσκαλοι δηλώνουν ότι με τη βελτίωση στους όρους διατροφής των παιδιών είδαν βελτίωση κατά 40% της σχολικής τους απόδοσης, καθώς και μεγάλη διαφορά στη σχολική συμπεριφορά», επεσήμανε.

Στο σημείο που στάθηκε η κ. Φωτίου ήταν ότι αρκετά από τα σχολεία που προμηθεύονται το δεκατιανό δεν έχουν, καν, κυλικείο. Μεταξύ άλλων, είπε ότι αυτές οι δράσεις δεν θα σταματήσουν, αλλά θα έχουν συνέχεια. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι στόχοι είναι υψηλοί και για εφέτος και για το 2017. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την αισιοδοξία της για την υλοποίηση αυτών των στόχων. «Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε κονδύλια, τα οποία εισέπραξε η κυβέρνηση από τις τηλεοπτικές άδειες, με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως πρόσθεσε, σκοπός είναι να παρακινηθεί όλη η κοινωνία, ώστε να συμβάλει σε τέτοια εγχειρήματα, «είτε μέσω της πλατφόρμας Crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας που έχουμε ανοίξει για τα σχολικά γεύματα, είτε με συνέργειες».

Ο κ. Φίλης, από την πλευρά του, παρουσίασε τις εφετινές δράσεις στον τομέα της διατροφής των μαθητών του δημοτικού σχολείου, «δράσεις οι οποίες, για δεύτερη χρονιά, έχουν εξασφαλιστεί, χάρη στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». «Είναι προφανές ότι, μπροστά στην κρίση, χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας, χωρίς προκαταλήψεις», συμπλήρωσε. Τόνισε, δε, ότι η βελτίωση στους όρους διατροφής των παιδιών έχει άμεση αντανάκλαση στη βελτίωση της μορφωτικής ανάπτυξής τους.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση σε πρώτο επίπεδο των μορφών ακραίας φτώχειας, έχει εξαγγείλει ότι ένα μέρος από τα χρήματα των τηλεοπτικών αδειών θα κατευθυνθεί σε προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης, όπως είναι και το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα. «Αισθανόμαστε ότι εκπληρώνουμε ένα καθήκον απέναντι στην κοινωνία», ανέφερε. Επιπλέον, σημείωσε ότι «το θέμα των αδειών έχει και μία άλλη πλευρά, εκτός από την πλευρά της δημοκρατικής τάξης. Έχει και έναν ισχυρό συμβολισμό ότι η δημοκρατία μπορεί να έχει θετικές επενέργειες στο θέμα της καθημερινότητας των πολιτών. Τα έσοδα από μία δημοκρατική ενέργεια, όπως είναι αυτή του διαγωνισμού, μπορούν να ενισχύσουν τις αναγκαίες κοινωνικές δράσεις υπέρ των πιο ευάλωτων από την κρίση κοινωνικών στρωμάτων».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φίλης συνεχάρη και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, όπως είπε, σε δύσκολες, συχνά, εργασιακές συνθήκες και σε σχολεία, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι, καν, λειτουργικά, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δεκατιανό στο Σχολείο». «Ευχαριστώ όλους όσοι από τον ιδιωτικό τομέα αντιλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο την εταιρική τους ευθύνη και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τα μικρά, έστω, βήματα που γίνονται, μπορούν να αποκτήσουν πολλαπλάσια κοινωνική χρησιμότητα και αποδοχή», υπογράμμισε.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναφέρθηκαν στη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, εκφράζοντας την άποψη ότι υποχρέωση των υγιών επιχειρήσεων είναι η βοήθεια των ευπαθών ομάδων σε δύσκολες εποχές.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεκατιανό στο σχολείο» ανακοίνωσαν Φωτίου και Φίλης"

ΓΣΕΕ: "Ακούστηκε «ηχηρά» η φωνή μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης της προσφυγή κατά των μνημονίων"

Ολοκληρώθηκε στο Στρασβούργο ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η δημόσια ακρόαση της Προσφυγής της ΓΣΕΕ κατά των ελληνικών Κυβερνήσεων διαχρονικά από το 2010 έως και σήμερα για τις εκτεταμένες παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ, εξήγησε ό,τι αιχμή της προσφυγής της, που είχε ασκηθεί το 2014 και επικαιροποιηθεί το 2016, αποτέλεσαν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και προβλέψεις και των τριών Μνημονίων, που αγνοώντας και παραβιάζοντας αλλεπάλληλα το θεμελιώδες αυτό διεθνές κείμενο για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εκμηδένισαν το εισόδημά τους, αποδόμησαν τις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικά κεκτημένα, υποβάθμισαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο του λαού και διεύρυναν το κοινωνικό χάσμα, απειλώντας πλέον με πλήρη διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό.

Η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, που αποτελείται από τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, τη νομική της υπηρεσία με τη σημαντική υποστήριξη του Καθηγητή Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ κυρίου Καζάκου Άρι, επικεντρώθηκε σε καίρια ζητήματα όπως η μείωση του κατώτατου μισθού και οι δραματικές επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων, η δυσμενέστερη μεταχείριση των νέων σε ηλικία εργαζομένων αλλά και η διακινδύνευση των θέσεων εργασίας των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, η εξουδετέρωση του προστατευτικού ρόλου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η εμπέδωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, οι αυθαίρετες περικοπές μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι διαρκείς μειώσεις των συντάξεων, το πάγωμα/μείωση αποδοχών και η απαγόρευση σύναψης ΣΣΕ στις ΔΕΚΟ, η υπερενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και η επιβολή ευέλικτων μορφών εργασίας, η αύξηση των απολύσεων και οι πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών.



Τεκμηριώθηκε, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ σε σχετική της ανακοίνωση, με αδιάσειστα στοιχεία η προγραμματισμένη φτωχοποίηση της κοινωνίας, η δραματική ποιοτική και ποσοτική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης στα έξι χρόνια εφαρμογής των μνημονίων και επιβολής διαδοχικών μέτρων, η οποία συνοδεύθηκε και από διαρκείς επεμβάσεις στο ρόλο και την παρέμβαση των συνδικάτων. Τονίστηκε ο μόνιμος και άνισος χαρακτήρας των αλλεπάλληλων μνημονιακών μέτρων και ο μη αναστρέψιμος χαρακτήρας τους, που καθιστούν όχι μόνο διαρκή αλλά και κατάφωρη την παραβίαση σειράς άρθρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Τα επιχειρήματα και τα στοιχεία της ΓΣΕΕ στήριξε με παρέμβασή της η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η οποία επισήμανε τη σημασία της υπόθεσης και της απόφασης αυτής για όλο τον κόσμο που εργάζεται και ζει στην Ευρώπη.

Αντίθετα, η Διεθνής Οργάνωση των Εργοδοτών, η οποία παρενέβη εξίσου στη διαδικασία με την παρουσία και του ΣΕΒ, επέδειξε για μία ακόμα φορά το πρόσωπο των διεθνών εργοδοτικών κέντρων κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα των μέτρων ως δήθεν κατάλληλων για την επανόρθωση της οικονομίας από την κρίση.

Η Ελλάδα και η Κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επικαλέστηκε την κρισιμότητα και την περιπλοκότητα της κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο είπε ότι έχει τη βούληση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας και αποκατάστασης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι τα περιθώρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν προ πολλού εξαντληθεί και απαιτούνται άμεσα, όχι λόγια, αλλά συγκεκριμένες πράξεις αποκατάστασης της προστασίας της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Εξήγησε πώς όλα αυτά τα χρόνια η αμοιβή των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους συνολικά, όπως και οι παροχές ανεργίας, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης στοχοποιήθηκαν και έγιναν βασικός μοχλός δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς πλέγμα κοινωνικής προστασίας και σε συνθήκες εκφυλισμού του κοινωνικού διαλόγου. Τόνισε επίσης ότι όλα αυτά τα στοιχεία, που περιέχονται στην Προσφυγή της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και στις επανειλημμένες Προσφυγές στο ILO, όπως και σε σειρά αποφάσεων των εθνικών Δικαστηρίων και των διεθνών ελεγκτικών οργάνων είναι σε γνώση των «Θεσμών»- δανειστών της χώρας, καθιστώντας και αυτούς υπόλογους για την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την πεποίθησή της ότι η έκδοση της απόφασης για την Ελλάδα θα γίνει σύντομα και έχει τη βεβαιότητα ότι εφόσον είναι θετική για τους εργαζόμενους θα τους δικαιώσει και θα συμβάλει στην άμεση αναθεώρηση όλων των αντεργατικών μέτρων και κυρίως στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς τους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: "Ακούστηκε «ηχηρά» η φωνή μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης της προσφυγή κατά των μνημονίων""

Ποινική δίωξη στον Δημήτρη Κοντομηνά για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή περίπου 48 εκατ. ευρώ και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος προχώρησε σε βάρος του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε εδώ και περίπου έναν χρόνο, με αφορμή τους ελέγχους των οικονομικών εισαγγελέων στις λίστες του εξωτερικού (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου κ.λπ.) έκλεισε με την άσκηση ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση της δικογραφίας σε ειδικό ανακριτή για περαιτέρω έρευνα.

Αιτία, οι διαφορές που φαίνεται ότι εντοπίστηκαν από τη φορολογική αρχή ανάμεσα στους λογαριασμούς του προέδρου της τηλεόρασης του Alpha και στα εισοδήματα που είχε δηλώσει τη διετία 2006-2008.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας αρνήθηκε, ενώπιον των εισαγγελέων, τη διάπραξη οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, ενώ επικαλέστηκε την προσφυγή που είχε κάνει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να «πέσουν» οι πράξεις που εκδόθηκαν σε βάρος του από τη φορολογική διοίκηση. Ωστόσο, ο επανέλεγχος δεν τον δικαίωσε.

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του κ. Κοντομηνά, που έχει παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είχε εκδοθεί εντολή δέσμευσης για ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ.

Η απάντηση Κοντομηνά

Λίγη ώρα αργότερα, ο Δημήτρης Κοντομηνάς με δήλωση του έκανε λόγο για επίθεση προς το πρόσωπο του με στόχο να τον στοχοποιήσουν λόγω των εξελίξεων στις τηλεοπτικές άδειες.

Αναλυτικά:

«Σε απάντηση των σημερινών δημοσιευμάτων περί διώξεώς μου για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που με προσβάλλουν βάναυσα και καταπατούν το τεκμήριο αθωότητάς μου, θέλω να δηλώσω τα εξής.

1. Στο πλαίσιο ελέγχου μου, εξ αφορμής και μόνο της κατάφωρα κατασκευασμένης σύνδεσης του ονόματός μου με τη λίστα LAGARDE (ενόσω έχει αποδειχθεί ότι ουδέποτε διατηρούσα λογαριασμούς στην HSBC Γενεύης), το ΚΕΦΟΜΕΠ υπό την ηγεσία του απομακρυνθέντος κ. Μασίνα, εξέτασε ως μη δικαιολογημένες καθ’ όλα νόμιμες και φορολογημένες συναλλαγές εταιρειών μου ύψους περί τα 100 εκ. ΕΥΡΩ. Σε συνέχεια ο έλεγχος ακύρωσε σε ποσοστό 70% το αρχικό ποσό.

2. Ήδη σήμερα έχω προσφύγει ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων, την κρίση των οποίων περιβάλλω με την πλήρη εμπιστοσύνη μου, για να επανεξετάσουν το σύνολο των εξηγήσεων και παραστατικών που αποδεικνύει την πλήρη νομιμότητα και διαφάνεια των φορολογημένων ήδη συναλλαγών μου.

3. Η ποινική μου δίωξη, την δεδομένη στιγμή, ξεκάθαρα εντάσσεται στην προσπάθεια στοχοποίησής μου, εν σχέσει προς τις τρέχουσες εξελίξεις στην αδειοδότηση των καναλιών και αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την πρωτόγνωρη κατάλυση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ.

Δημήτρης Κοντομηνάς»

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη στον Δημήτρη Κοντομηνά για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news