facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΙΚΑ: Ψάχνουν λεφτά για συντάξεις στα... αποθεματικά του ΕΚΑΣ και στα κονδύλια για τους μετανάστες!

Από τον «κουμπαρά» του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού εξετάζει το υπουργείο Εργασίας να καλύψει το ταμειακό πρόβλημα στις πληρωμές συντάξεων του ΙΚΑ. Με την διαφορά όμως πως το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού (1 δισ. ευρώ) έχει ήδη αρχίσει να αδειάζει και από το υπόλοιπο πρέπει να καλυφθεί σωρεία άλλων αναγκών και εξαγγελιών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του newmoney.gr, η προσπάθειά του ΙΚΑ να βρει 200 εκατομμύρια από τον περιβόητο ΑΚΑΓΕ, (δηλαδή τον λογαριασμό Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, όπου συγκεντρώνονται οι Εισφορές Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επί των συντάξεων άνω των 1400 ευρώ), προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει στην ώρα τους (27 Οκτωβρίου) τις συντάξεις, συναντά δυσκολίες. Κι αυτό γιατί βάσει νόμου από τον συγκεκριμένο λογαριασμό μπορούν τα Ταμεία να αντλήσουν μέχρι 400 εκατ. ευρώ το πολύ κάθε χρόνο για να πληρώνουν συντάξεις. Να σημειωθεί εξάλλου πως ήδη ο ΟΑΕΕ έχει σπεύσει να λάβει τη "μερίδα του λέοντος" από τα ρευστά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, με στόχο να καλύψει τις συντάξεις του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΕΤΑΑ.

Επί του πρακτέου και με βάση τον προϋπολογισμό του 2016 στον ΑΚΑΓΕ διαθέσιμα για την κάλυψη ελλειμμάτων των ταμείων κύριας ασφάλισης, είναι πλέον μόλις 30 εκατ. ευρώ, τα οποία φυσικά δεν φτάνουν για να κλείσουν τα επείγοντα ελλείμματα του ΙΚΑ.

Αλλά και η λύση της προσφυγής στον αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού δεν φαντάζει εύκολη, καθώς έως τις 31 Ιούλιου είχαν δαπανηθεί ήδη τα 440 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ και από το υπόλοιπο ποσό που απέμενε, βάσει του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και πολλές άλλες δαπάνες όπως:

- Τα ισοδύναμα για την οικονομική στήριξη των ασθενεστέρων που έχασαν το ΕΚΑΣ (πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, μηνιαίο επίοδμα για τους αναπήρους 80% και άνω, έκτακτο μηνιαίο επίδομα για ζευγάρια που έχασαν το ΕΚΑΣ κλπ).

- τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή επιδότηση σίτισης, επιδότηση ενοικίου, δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ρεύματος κλπ.

- αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

- κι άλλες έκτακτου χαρακτήρα δαπάνες, όπως πχ σεισμοπαθείς στα Ιωάννινα, πυρόπληκτοι κλπ.

Σε κάθε περίπτωση αν η λύση της προσφυγής στα κρατικά αποθεματικά είναι μονόδρομος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ΙΚΑ οδηγείται σε αυτήν παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας επαιρόταν το προηγούμενο δίμηνο πως δεν χρειάζεται να υπάρξει "ταμειακή διευκόλυνση" από τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου (ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΔΚΥ, ΟΠΑΔ) μέσω βραχυχρόνιου δανεισμού προκειμένου να καταβάλλει συντάξεις, όπως γινόταν κατά κόρον εδώ και τέσσερα χρόνια.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά πέρα από τα 200 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει το ΙΚΑ από τον κρατικό "κουμπαρά", αναμένεται να παρακρατήσει φέτος εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ ύψους 800 εκατ. ευρώ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ: Ψάχνουν λεφτά για συντάξεις στα... αποθεματικά του ΕΚΑΣ και στα κονδύλια για τους μετανάστες!"

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ερχεται βαριά φοροκεντρική λιτότητα

Ο Προϋπολογισμός 2017 όπως προετοιμάζεται έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα, παραδέχεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (Γ.Π.Κ.Β.). Σε ανάλυσή του επί του προσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση, τονίζει μάλιστα ότι «προβλέπει πολύ λιγότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες αποτυπώνονται εμφανέστερα οι εσωτερικές δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με την ανάλυση, λιτότητα και αδικία μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής. Όπως δε σημειώνεται, η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει «προκυκλική» καθώς αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και συγκρατούνται οι δαπάνες του κράτους. Αυτό φυσικά οφείλεται μεν στην κληρονομιά του παρελθόντος (χρέη κλπ) αλλά και στους μη ρεαλιστικούς στόχους του Μνημονίου για συνεχή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2018 και μετά. Επομένως, τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική «διευθέτηση» του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ!

Το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται για το 2017 οριακή μείωση δαπανών κατά €78,8 εκατ. και εκτεταμένη αύξηση εσόδων κατά €2,513 δισ. Όπως έχει επισημάνει το Γ.Π.Κ.Β. κατά το παρελθόν, η συντριπτική υπεροχή της στάθμισης των παρεμβάσεων στα έσοδα σε σχέση με τις συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις (και εν γένει οι δημοσιονομικές προσαρμογές που βασίζονται κυρίως σε αυξήσεις εσόδων παρά σε μόνιμες περικοπές πρωτογενών δαπανών), δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση ή περιορίζοντας τις προοπτικές ανάκαμψής της.

H υπερφορολόγηση θα εξακολουθεί να λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά στο οικονομικό περιβάλλον αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και τελικά θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους τόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη όσο και με τους στόχους που έχουν τεθεί στα πλαίσια των συγκεκριμένων παρεμβάσεων. Η απόλυτη πολιτική και οικονομική προτεραιότητα θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να δοθεί στη κατεύθυνση της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της αντιμετώπισης της παραοικονομίας στο πλαίσιο του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος.

Καταλήγοντας, η έκθεση κάνει και μια ενδιαφέρουσα επισήμανση: «αυτό το επαναλαμβανόμενο έργο παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και συμφωνίας την τελευταία στιγμή, οφείλεται μεν σε πραγματικές διαφορές απόψεων και φιλοσοφίας τόσο με τους εταίρους όσο και στο εσωτερικό του κυβερνητικού μηχανισμού, αλλά απειλεί κάθε φορά να εξουδετερώσει τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας που επιτυγχάνεται τελικά!».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ερχεται βαριά φοροκεντρική λιτότητα"

ΕΚΑΒ: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «ξεπούλημα» των αεροδιακομιδών σε ιδιώτες

Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, που καταγγέλλουν το «ξεπούλημα» των αεροδιακομιδών σε ιδιωτικές εταιρείες και απαιτούν την απόσυρση της τροπολογίας, με την οποία καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», κατατέθηκε από τον υπουργό Υγείας τροπολογία: «Ρύθμιση του ζητήματος της αποζημίωσης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για τις δαπάνες των μεταφορών ασθενών με αεροπορικά ή πλωτά μέσα».

Στην τροπολογία αυτή περιέχεται η παράγραφος, στην οποία αναφέρεται: «Στο ΕΚΑΒ παρέχεται η δυνατότητα σύμβασης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».



Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με την προτεινόμενη τροπολογία καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ και νομιμοποιείται η είσοδος των ιδιωτικών συμφερόντων στις εναέριες και επίγειες μεταφορές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, "φαίνεται ότι η «αναδιοργάνωση» της λειτουργίας του Γραφείου Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ενός τμήματος που έχει θρηνήσει νεκρούς ιατρούς και διασώστες τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται από την διορισμένη διοίκηση του ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Υγείας με το «ξεπούλημα» στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σήμερα προσπαθούν να νοικιάσουν αεροπορικά μέσα μεταφοράς ασθενών. Αύριο θα προσπαθήσουν να νοικιάσουν παρεχόμενες υπηρεσίες. Το επόμενο βήμα θα είναι η ενοικίαση εργαζομένων για την παροχή άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας και επείγουσας ιατρικής βοήθειας".

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την συνέχιση της συνεργασίας με τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε να συμβάλουν με τα πτητικά τους μέσα στις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ.

Ακόμη, την επισκευή και συντήρηση των τριών εναπομεινάντων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, ώστε να τεθούν το συντομότερο δυνατό στην υπηρεσία των πολιτών των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας.

Τέλος, την υλοποίηση της πρότασης των εργαζομένων, δηλαδή την απόκτηση από το ΕΚΑΒ του δικού του στόλου πτητικών μέσων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΑΒ: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «ξεπούλημα» των αεροδιακομιδών σε ιδιώτες"

Απόφαση-βόμβα: Ολόκληρη η αποζημίωση για όσους αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης

Με πρόσφατη απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι, διάταξη εθνικού νόμου που θεσπίζει διάκριση λόγω ηλικίας στο ύψος της αποζημίωσης απολύσεως για όσους αποχωρούν ή απολύονται από την εργασία λόγω θεμελίωσης ορίων συνταξιοδότησης, είναι αντίθετη στο Δίκαιο της ΕΕ.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους το δικαστήριο επιλήφθηκε της υπόθεσης μετά από προδικαστικό αίτημα Δικαστηρίου της Δανίας και αποφάνθηκε ότι η σχετική ρύθμιση του δανέζικου νόμου παραβιάζει:

α) αφενός μεν το Δίκαιο της ΕΕ και ειδικότερα τα άρθρα 1, 2 και 6 της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 27-11-2000 «Για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία» και

β) αφετέρου την αρχή για την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ηλικίας καθώς και των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, προκύπτει σοβαρό ζήτημα και για τη συμβατότητα του Ελληνικού Δικαίου (άρθρο 8 ν. 3198/1955 κ.ά.) που ορίζει μισή αποζημίωση (50%) για όσους αποχωρούν ή απολύονται λόγω συνταξιοδοτήσεως.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και την πρακτική δεκαετιών, όσοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης και έχουν επικουρική ασφάλιση, λαμβάνουν μόνο το 40% της αποζημίωσης που πραγματικά δικαιούνται...

Ο επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος σχολιάζοντας την απόφαση έκανε λόγο για μία από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών αφού χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας και εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη έχουν απολυθεί με μειωμένες κατά πολύ εργατικές αποζημιώσεις.

«Η ΕΝΥΠΕΚΚ-Κοινωνική Συνεννόηση χαιρετίζει την έκδοση της πολύ σημαντικής αυτής απόφασης και καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τις αντίθετες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διατάξεις (ν. 3198/1955 κ.ά.) νομοθετώντας τη λήψη ολόκληρης της δικαιούμενης αποζημίωσης απόλυσης για όσους αποχωρούν ή απολύονται λόγω συμπληρώσεως του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση-βόμβα: Ολόκληρη η αποζημίωση για όσους αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης"

«Τσουνάμι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών για 75.000 οφειλέτες από την εφορία

Ως το τέλος του έτους, δηλαδή μέσα σε περίπου 2,5 μήνες, θα πρέπει να έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμοί- σε τουλάχιστον 75.000 οφειλέτες ακόμα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ήτοι να βγει στη σέντρα το 55% των οφειλετών επί των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Από αυτό το μήνα αναφέρει το iefimerida, με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ως το πρώτο εξάμηνο του 2017, επίκειται καταιγισμός εγκυκλίων, με τις οποίες θα ενεργοποιούνται όλα τα «εργαλεία» είσπραξης, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής. Ειδικότερα:

- Διενέργεια τουλάχιστον 83.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογουμένων και την εκ πλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Φ.Ε.Φ.Π., Φ.Ε.Ν.Π. κλπ.) και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

- Συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 42,5%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 28% των εν λόγω οφειλών, μετά από δράσεις της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης.

- Υλοποίηση διαδικασίας αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων, πριν να καταστούν αυτές ληξιπρόθεσμες.

- Ανάπτυξη αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενημέρωσης των νέων οφειλετών σε μηνιαία βάση.

-Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων και βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.

- Έκδοση εγκυκλίου σχετικά με τα κατασχετήρια εις χείρας τρίτων.

- Επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.

- Επέκταση και ολοκλήρωση της διαδικασίας προγραμμάτων e-πλειστηριασμού.
- Ανάπτυξη συστήματος επίδοσης αναγγελιών με ηλεκτρονικά μέσα και απόδοσης πλειστηριασμάτων.

- Αποστολή επιχειρησιακών απαιτήσεων στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στη Διεύθυνση Παροχής Φορολογικών Υπηρεσιών, εντός μηνός από την ψήφιση των νομοθετικών διατάξεων σχετικά με την επέκταση των e- κατασχετηρίων σε θυρίδες και χρηματοοικονομικά προϊόντα.

- Επίδοση έκθεσης κατάσχεσης κινητής περιουσίας- οχήματος στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με ηλεκτρονικά μέσα.
Προσαρμογή συστημάτων TAXIS και ELENXIS, ώστε να απεικονίζονται οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας, για περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών είσπραξης
Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα της E.X.Α.Ε.
Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Αυτό που «καίει» το οικονομικό επιτελείο είναι η χαμηλή εισπραξιμότητα επί των νέων οφειλών. Ενώ ο στόχος για έσοδα 2,05 δις ευρώ από τα παλιά χρέη κρίνεται επιτεύξιμος (ήδη έχουν εισπραχθεί πάνω από 1,8 δις ευρώ) με τη βοήθεια των ρυθμίσεων, οι εισπράξεις από τα νέα χρέη μόλις που φτάνουν στο 16,8% (δηλαδή περίπου 1,3 δις ευρώ).

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τσουνάμι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών για 75.000 οφειλέτες από την εφορία"

Κοντά στον πάτο η απασχόληση στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), μετά από αυτό της Τουρκίας, είναι το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα μας, παρά - την οριακή - αύξηση απασχόλησης των Ελλήνων, ηλικίας 15-64 ετών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού το ποσοστό απασχόλησης σε ηλικίες 15-64 ετών αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 52,2% από 51,7% στο πρώτο τρίμηνο και 50,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα είχε υποχωρήσει στο 48,8% το 2013 και το 49,4% το 2014, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2008 είχε φθάσει στο 61,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών στην Ελλάδα το β' τρίμηνο ανήλθε στο 61,1% έναντι 60,4% στο πρώτο τρίμηνο και 59% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 και ήταν το χαμηλότερο από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ (το αντίστοιχο ποσοστό της Τουρκίας ανήλθε σε 70,3%).

Για τις Ελληνίδες, το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε στο 43,5% από 43,2% στο πρώτο τρίμηνο και 42,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 και ήταν το δεύτερο χαμηλότερο μετά από αυτό της Τουρκίας (31,2%).

Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης για τις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 66,9% από 66,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, συνεχίζοντας την ανάκαμψη που σημειώνεται από τις αρχές του 2011. Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε στο 65,3% από 65,1% και στη Βρετανία στο 73,6% από 73,3%, ενώ στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 69,2% από το 69,3%.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντά στον πάτο η απασχόληση στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ "

Κατρούγκαλος: Αγαπητέ συνταξιούχε...

Άρχισαν από τη Δευτέρα να αποστέλλονται τα ενημερωτικά σημειώματα με την υπογραφή Κατρούγκαλου προς τους 240.000 συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές τους. Στόχος να περιοριστεί η κοινωνική αγανάκτηση των συνταξιούχων που εδώ και τρεις μήνες δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για το πώς προέκυψε το «ψαλίδι» μέσω του επαναυπολογισμού των επικουρικών τους .

Ωστόσο ούτε σ΄αυτό το σημείωμα αναφέρεται αναλυτικά ο τρόπος επαναυπολογισμού. Αντίθετα γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι επιλογές της κυβέρνησης και να διατηρηθεί «άσβεστη» η ελπίδα ότι πάλι με χρόνια με καιρούς οι συντάξεις θα αυξηθούν.

Η επιστολή αναφέρει ότι η επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν έγιναν οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές, δεν μειώθηκαν οι κύριες πλην των υψηλών άνω των 2000 ευρώ και έμειναν στο απυρόβλητο οι συνταξιούχοι που έχουν μηνιαίο εισόδημα από κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1300 ευρώ . Σημειώνει ακόμα ότι σε κάθε περίπτωση το άθροισμα της κύριας και επικουρικής , μετά τη μείωση δε μπορεί να είναι κάτω από 1300 ευρώ.

Στην επιστολή που ακολουθεί , ο συγκεκριμένος συνταξιούχος εμπορουπάλληλος με διαδοχική ασφάλιση είχε ήπια αναπροσαρμογή. Δηλαδή εισέπραττε επικουρική 425,40 ευρώ ,η οποία μειώθηκε στα 397,92. Μείωση 27 ευρώ. Από τον επαναυπολογισμό προέκυψε προσωπική διαφορά 182 ευρώ.

Ωστόσο μετά τη μείωση, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξής του «έπεφτε» κάτω από τα 1300 ευρώ. Για τον λόγο αυτό, η σύνταξη δεν μειώθηκε περαιτέρω αλλά η διαφορά ύψους 182 ευρώ διατηρήθηκε ως προσωπική διαφορά.
Η αποστολή των σημειωμάτων θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες αφού τα ΕΛΤΑ διαβεβαίωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν 80.000 σημειώματα την ημέρα.




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Αγαπητέ συνταξιούχε..."

Δευτέρα και Τετάρτη οι δυο νέες διασκέψεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Νέος γύρος διασκέψεων την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ορίζει τις ερχόμενες συνεδριάσεις, για την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα.

Η διάσκεψη της Ολομέλειας των Ανώτατων Δικαστών, αναμένεται να πιάσει το «νήμα» από εκεί που το άφησε την Τρίτη (18/10), με τον εισηγητή Γεώργιο Παπαγεωργίου να ολοκληρώνει την εισήγησή του, σύμφωνα με την οποία- όπως λένε όλες οι πληροφορίες- τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, αλλά και των υπουργικών αποφάσεων που τον ακολούθησαν.

Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της εισήγησης του κ. Παπαγεωργίου, μπορούν να πάρουν τον λόγο οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και οι σύμβουλοι, μία διαδικασία, που όπως φαίνεται θα απασχολήσει και την πέμπτη διάσκεψη των Ανώτατων Δικαστών.

Χθες, με 16 ψήφους έναντι 9, οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ του παραδεκτού και του σύννομου των προσφυγών των καναλιών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επί της ουσίας συζήτηση των προσφυγών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δευτέρα και Τετάρτη οι δυο νέες διασκέψεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες "

Υπουργείο Υγείας: Απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Υγείας με αφορμή την ανακριβή πληροφόρηση μερίδας των ΜΜΕ, όπως αναφέρει, σχετικά με τη μη λήψη από την κυβέρνηση αντισταθμιστικών μέτρων για την απώλεια του ΕΚΑΣ.

Το υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε δημοσιεύματα, παραθέτει την από 05/09/2016 επιστολή του ΕΟΠΥΥ προς τους αρμόδιους φορείς, στην οποία ρητά αναφέρεται ότι όσοι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016 (Α' 85), όπως ισχύει, στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ, απαλλάσσονται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, πλήρως από τη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης, στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι η διάταξη αυτή έχει ισχύ από 01/08/2016.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Υγείας: Απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ"

Χουλιαράκης: Πραγματικά μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η φορολογική επιβάρυνση των συνεπών και έντιμων νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι πραγματικά μεγάλη και αυτό εγκυμονεί κινδύνους. Ένας κίνδυνος είναι η υφεσιακή ροπή» παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, δηλώνοντας όμως ότι η κυβέρνηση έλαβε αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων.

«Η κυβέρνηση καταλαβαίνει πως οι φόροι είναι υψηλοί, αλλά δεν λειτουργεί εν κενώ. Έχει εργαλεία για να πετύχει τους στόχους της» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης εκτίμησε ότι η οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί .«Όταν μια οικονομία έχει μεγάλο παραγωγικό κενό η πρόβλεψη είναι πως οι επενδύσεις θα έχουν δυναμικό ρυθμό μεγέθυνσης» είπε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλιαράκης: Πραγματικά μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση"

Κουρουμπλής για τηλεοπτικές άδειες: Αν βγει αντισυνταγματικός ο νόμος θα ψηφίσουμε άλλον

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι «δεν μπορεί να γυρίσει πίσω η ιστορία», σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για θεσμική εκτροπή, με το να αρνείται να προτείνει τα μέλη του ΕΣΡ που της αναλογούν. «Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα ποσοστό ανθρώπων, ως δικαίωμα στην συμμετοχή του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Ας τους προτείνει να τελειώνουμε. Αυτό ζητάμε. Τώρα, αν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, τότε έχει δικαίωμα να παραιτήσει τους βουλευτές της και να ρίξει την κυβέρνηση. Να κωλυσιεργεί τη λειτουργία του κράτους δεν έχει το δικαίωμα. Θεσμικά νομίζω ότι κάνει εκτροπή».

«Η ιστορία δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Ας υποθέσουμε ότι κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος. Ως νομικός, σας λέω ότι δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει έναν καινούργιο νόμο, από ό,τι καταλαβαίνω, ως νομικός. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα η κυβέρνηση να γυρίσει πίσω σε κανένα καθεστώς ανομίας», τόνισε στον «Αθήνα 9,84» ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, για το ζήτημα με τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για θεσμική εκτροπή, με το να αρνείται να προτείνει τα μέλη του ΕΣΡ που της αναλογούν. «Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα ποσοστό ανθρώπων, ως δικαίωμα στην συμμετοχή του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Ας τους προτείνει να τελειώνουμε. Αυτό ζητάμε. Τώρα, αν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, τότε έχει δικαίωμα να παραιτήσει τους βουλευτές της και να ρίξει την κυβέρνηση. Να κωλυσιεργεί τη λειτουργία του κράτους δεν έχει το δικαίωμα. Θεσμικά νομίζω ότι κάνει εκτροπή».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το ζήτημα του χρέους ως «Ιθάκη» της κυβέρνησης και της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αφού πήγε σε εκείνο το συμβιβασμό, θα πρέπει να ολοκληρώσει, μέσα στον χρόνο αυτό, τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι σε αυτήν την υπόθεση και να αναγκάσει και για λόγους ηθικής, αρχών, πολιτικούς και άλλους, πολλούς λόγους, όλους αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, να ασκήσουν την πίεση που πρέπει να ασκήσουν, για να κλείσει αυτή η ιστορία. Συνεπώς, πρέπει να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση. Δεν έχει νόημα να πάμε στο 2017. Είναι πικρό το ποτήρι αυτής της διαδικασίας, αλλά η κυβέρνηση αυτή αναλαμβάνει το κόστος και ό,τι έχει συμφωνήσει τα προχωρεί».

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε τέλος, την ανάγκη διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον ευρύτερο χώρο των Σοσιαλιστών και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι «ακόμα και τα πρόσωπα που εξελέγησαν στην κορυφή του κομματικού μηχανισμού, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα αυτή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής για τηλεοπτικές άδειες: Αν βγει αντισυνταγματικός ο νόμος θα ψηφίσουμε άλλον"

Από τον ΑΚΑΓΕ η συνέχιση του «Βοήθεια στο Σπίτι» το 2017

Στο «σπάσιμο» του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ προσφεύγει εκ νέου η κυβέρνηση, αυτή τη φορά για να καλύψει τις δαπάνες που απαιτούνται για την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά ένα έτος και συγκεκριμένα έως τις 31/12/2017, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων σε αυτό.

Τροπολογία των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» προβλέπει ότι από το ΑΚΑΓΕ θα εκταμιευτούν εφάπαξ περίπου 41,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με 6,2 εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για να καλυφθεί η δαπάνη που υπολείπεται για το πρόγραμμα της περιόδου 1/10/2013 – 30/9/2014.

Επιδιωκόμενοι σκοποί της προτεινόμενης ρύθμισης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση είναι: «υπό το πρίσμα των διατάξεων του άρθρου 21 του Συντάγματος περί κρατικής υποχρέωσης λήψης θετικών μέτρων για την προστασία του γήρατος και της αναπηρίας, είναι η αναγκαία χρονική παράταση αφενός του ως άνω προγράμματος για ένα ακόμη έτος και αφετέρου των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου εξειδικευμένου προσωπικού έως 31.12.2017 για την παροχή των συναφών υπηρεσιών, καθώς και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ακώλυτης χρηματοδότησης των υφιστάμενων δομών κοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα».

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει αποκλειστικά για το 2016 τη δυνατότητα επιχορήγησης από τις Περιφέρειες των ειδικά πιστοποιημένων φορέων του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, υπό τον όρο της τήρησης του συνολικού ορίου των ήδη εγγεγραμμένων πιστώσεων ανά περιφέρεια κι εφόσον αυτοί επιχορηγήθηκαν και το 2015 από τις πιστώσεις του Υπουργείου Εργασίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τον ΑΚΑΓΕ η συνέχιση του «Βοήθεια στο Σπίτι» το 2017 "

«Οργή λαού» ματαίωσε πλειστηριασμούς σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ένταση επικράτησε στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια πλειστηριασμού χωραφιού στον Χορτιάτη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα, τα οποία «ανέβασαν» πανό κατά των πλειστηριασμών.

Οι διαδηλωτές έσπασαν το μπλοκ της αστυνομίας και όρμηξαν στην έδρα κατά τη διάρκεια πλειστηριασμού, φωνάζοντας συνθήματα. 

Ακολούθησε ένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων και της προέδρου της Ένωσης Συμβολαιογράφων Θεσσσαλονίκης, κυρίας Χρουσαλά-Μπιλίση, στην οποία φώναξαν: «Για ένα χωραφάκι ενός στρέμματος ανοίγεις Θερμοπύλες. Δεν ντρέπεσαι... Είσαι παράνομη, ψεύτρα, δεν μπορείς να βγάλεις οικόπεδο σε πλειστηριασμό».

H πρέοδρος των συμβολαιογράφων προσκόμισε στους διαδηλωτές την άδεια για τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Μόλις είδαν το έγγραφο, οι συγκεντρωμένοι εξαγριώθηκαν, λέγοντας πως είναι έγγραφο της τράπεζας, το οποίο σφράγισε εκείνη, για να τους το δείξει. Φώναξαν μάλιστα την αστυνομία, ζητώντας να την συλλάβει.

Τελικά, η κυρία Χρουσαλά-Μπιλίση φυγαδεύτηκε, ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε και οι διαδηλωτές αποχώρησαν, εν μέσω επευφημιών. 










Ένταση και στο Ειρηνοδικείο της Πάτρας

Ένταση, ωστόσο, επικράτησε σήμερα το απόγευμα και έξω από το Ειρηνοδικείο Πατρών, όταν δύο συμβολαιογράφοι προσπάθησαν να «σπάσουν» την αποχή από τη διενέργεια πλειστηριασμών, που είχε αποφασιστεί για σήμερα από τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το tempo24.gr, έξω από το δικαστικό Μέγαρο Πάτρας είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς διαδηλωτές, συλλογικότητες, φορείς και αναρχικοί, που εμπόδιζαν την είσοδο.

Οι δύο συμβολαιογράφοι αποχώρησαν έπειτα από λίγη ώρα και αφού αποφασίστηκε η αναβολή των περιπτώσεων.




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οργή λαού» ματαίωσε πλειστηριασμούς σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα"

Τσοχατζόπουλος: Ο Ζήγρας εξαγοράστηκε από τον Παπανδρέου

Συνεχίστηκε η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» από εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο πρώην υπουργός ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τα όσα έλαβαν χώρα από το 2006 και μετά στο πλαίσιο της προμήθειας των τεσσάρων υποβρυχίων.

Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε κάθε σχέση με τις υπεράκτιες εταιρίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης τονίζοντας πως ανήκουν στον πρώτο του εξάδελφο Νίκο Ζήγρα όπως και τα έγγραφα που εντοπίστηκαν στο γραφείο στη Κομνά Τράκα, στην Κυψέλη.

Σε ερώτηση για την αλλαγή στάσης του εξαδέλφου, ο Τσοχατζόπουλος είπε: Χώρισαν οι δρόμοι μας γιατί επέλεξε να πάει στην πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, του Καρχιμάκη και της ΕΥΠ. Ήταν ο αγαπημένος μου ξάδελφος, αλλά εξαγοράστηκε από τον Παπανδρέου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσοχατζόπουλος: Ο Ζήγρας εξαγοράστηκε από τον Παπανδρέου"

Mητσοτάκης: Οι μεθοδεύσεις στο ΣτΕ παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας

Αιφνιδιαστική παρέμβαση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες και τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για φαινόμενα εκφυλισμού και μεθοδεύσεις παρακράτους στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και του ΣτΕ.
Παράλληλα διεμήνυσε στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να επανακαταθέσει την τροπολογία Παππά, η οποία προέβλεπε να πέσει «μαύρο» στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, μέσα σε 5 ημέρες, αλλά αυθημερόν αποσύρθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε σε δημοκρατική εγρήγορση τους πολίτες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Η παρέμβασή του έγινε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και πριν από την προαναγγελθείσα παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που αναμένεται αργότερα, το πιθανότερο μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης. Τελικά, το Μέγαρο Μαξίμου, διέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα λάβει τον λόγο στη βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σημεία της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη
  • Στην προηγούμενή μου τοποθέτηση στη Βουλή, είχε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι η πατρίδα μας δεν αντέχει να προσθέσει και μια κρίση δημοκρατίας.
  • Δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά μας.
  • Ακολουθεί ακραίες μεθόδους που υπονομεύουν την ποιότητα της Δημοκρατίας.
  • Βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις, που είχαν σκοπό την άσκηση πίεσης σε δικαστές που θα κρίνουν τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.
Μεθοδεύσεις παρακράτους
  • Αυτές είναι μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου.
  • Διαβάζω απόσπασμα από την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που μιλά για μεθόδους «φασιστικών καθεστώτων».
  • Ποτέ στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση από εισαγγελείς. Στοχεύουν στην ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης.
  • Θα έπρεπε να προκαλεί και τα δικά σας αντανακλαστικά όταν η «Αυγή» δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα και φωτογραφία δικαστικού που μετείχε την ίδια ημέρα στη συνεδρίαση του ΣτΕ.
  • Αφού είχαν διαρρεύσει στο διαδίκτυο και είχαν αναπαραχθεί στη Βουλή από γνωστούς εργολάβους της λάσπης.
  • Αλλο ένα δείγμα γραφής μια εξουσίας που δεν έχει αναστολή στην προσπάθειά της να υποσκάψει ό,τι έχει απέναντί της ως θεσμικό αντίβαρο.
  • Μια εξουσία που διορίζει νύχτα δικαστικούς, που στέλνει σπίτι τους στελέχη που καταγγέλλουν διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όπως συνέβη με τη γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κυρία Χαλικιά και τον γ.γ. Πρώτης Υποδοχής κ. Οδυσσέα Βουδούρη.
  • Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο θεσμικό ανάχωμα ανάμεσα στον αυταρχισμό της εξουσίας.
  • Εμείς θα προστατεύσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης και τη θεσμική της ανεξαρτησία.
  • Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ σηματοδοτεί τη βούληση του ΣτΕ να κρίνει την ουσία της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.
«Μη διανοηθείτε να φέρετε ξανά την τροπολογία Παππά»
  • Δεν φαντάζομαι να διανοηθείτε να επαναφέρετε αυτή την πραξικοπηματική τροπολογία.
  • Το «μαύρο» στην ενημέρωση δεν θα περάσει.
  • Εφόσον το δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο, η κυβέρνηση έχει μία και μόνη οδό: Να επιστρέψει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και να καταργήσει τον απαράδεκτο αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
  • Καλώ όλους τους Έλληνες σε δημοκρατική εγρήγορση.
  • Οι μεγάλες κατακτήσεις της χώρας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από μια αυταρχική κυβέρνηση, η οποία έχει ως μόνο μέλημά της τη διατήρηση στην εξουσία.
  • Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη καταρράκωση των δημοκρατικών της θεσμών.
«Ο ανασχηματισμός δεν βγάζει τον Τσίπρα από τα αδιέξοδά του»
  • Κανείς ανασχηματισμός δεν πρόκειται να βγάλει τον κ. Τσίπρα από τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε.
  • Κάθε μέρα που περνά καθιστά την ανάταξη της χώρας πιο δύσκολη.
  • Γι' αυτό επιμένουμε στο αίτημά μας για εκλογές.
  • Για να επουλώσουμε τα βαθιά τραύματα της «πρώτης φοράς Αριστερά» στη διακυβέρνηση.
  • Είχε κυριαρχήσει η άποψη ότι τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε χειρότερα.
  • Ο κ. Τσίπρας προσθέτει στη βαριά οικονομική κρίση που ο ίδιος δημιούργησε και κρίση δημοκρατίας.
  • Ακολουθεί μεθοδεύσεις που δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα, διχάζουν την κοινωνία και υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Παππάς: Βγείτε και πείτε στον λαό να επιστραφούν πίσω τα χρήματα των καναλαρχών
Στον πρόεδρο της ΝΔ επέλεξε να απαντήσει, από την Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. 
Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι έχει υποστεί ύβρεις και συκοφαντίες και σημείωσε ότι το θλιβερό είναι πως η ΝΔ, αντί να έχει το δικό της στίγμα, εκπροσωπεί συμφέροντα.
«Η επιλογή σας για το ΕΣΡ δεν μπορεί να είναι υπό αίρεση, έχει ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός», είπε ο υπουργός Επικρατείας, συμπληρώνοντας ότι «ο δικός μας νόμος είχε τις περισσότερες αρμοδιότητες για το ΕΣΡ. Επιλέξατε να το υπονομεύσετε».
«Πείτε στον λαό να επιστραφούν πίσω τα λεφτά των καναλαρχών, αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωσή σας», κατέληξε. 
Φωτογραφίες: Nikos Libertas / SOOC
Θορυβημένο το Μαξίμου βγάζει μπροστά πρωτοκλασάτους
Θορυβημένο το Μαξίμου από το κλίμα που διαμορφώνεται για τις τηλεοπτικές άδειες, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις αποφάσισε να ρίξει στην πρώτη γραμμή της μάχης τα κορυφαία στελέχη του. Ετσι, σύμφωνα με το σχεδιασμό, πρωτοκλασάτοι κυβερνητικοί με σειρά δημοσίων παρεμβάσεών τους θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν επικοινωνιακά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αναδεικνύοντας κυρίως τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Με βάση αυτόν το σχεδιασμό βρήκε το πρωί στην ΕΡΤ ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ και απόψε θα κάνει εμφάνιση στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Παράλληλα απόψε το βράδυ ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζαννακόπουλος θα δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Και οι δύο επιλογές αφορούν σε τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν εξασφαλίσει άδεια, ενώ καθόλου τυχαία κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι «η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Mητσοτάκης: Οι μεθοδεύσεις στο ΣτΕ παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας "

Αδιέξοδο στη Βουλή για το ΕΣΡ

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η ευρύτατη συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο Πρόεδρος της Βουλής και η δικομματική πλειοψηφία απέρριψαν το αίτημα της αξιωματικής και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για αναβολή της λήψης απόφασης επί των προσώπων τα οποία συμπεριέλαβε ο κ. Ν.Βούτσης στην νέα πρότασή του, έως να υπάρξει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά».

Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν μόνο επτά από τα 25 μέλη της Διάσκεψης. Στην δε ψηφοφορία επί της προτάσεως Βούτση, ψήφισαν υπέρ 12 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ),, κατά 4 (της ΝΔ και της ΧΑ), ενώ κατεγράφησαν επτά «παρών», και υπήρξε και μία απουσία (Μεϊμαράκης, ο οποίος διεμήνυσε πως συντάσσεται με στάση του κόμματός του). Τούτου δοθέντος, δεν εκπληρώθηκε η πρόβλεψη του Συντάγματος για πλειοψηφία 4/5 –χρειάζονταν 20 θετικές ψήφοι, τουλάχιστον- , προκειμένου να καταστεί δυνατόν να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τόσο οι βουλευτές της ΝΔ, όσο και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής) κατέστησαν σαφές πως επί των ονομάτων που εμπεριέχονται στην πρόταση του Προέδρου της Βουλής, θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να υπάρξει σχεδόν ομοφωνία.


Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής, είχε εισηγηθεί για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και για την θέση του αντιπροέδρου, τον καθηγητή, Γιώργο Πλειό. 

Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται: 
- Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης
- Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου
- Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά
- Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα
- Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος
- Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης 


Συγκέντρωση στη Βουλή


Από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες τεχνικοί και δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών έξω από τη Βουλή ενώ εντός του Κοινοβουλίου η κυβέρνηση δέχθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση με αφορμή «τις μεθοδεύσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Ταυτόχρονα, ανοιχτός μένει ο χρόνος που θα τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τους μη αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, νέα πολιτικά δεδομένα προκαλεί η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει κατ΄ αρχήν αποδεκτές τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών.

Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε αν τον ΣτΕ κρίνει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματικό «γυρίζουμε σε ένα καθεστώς με τηλεοπτικούς σταθμούς μη αδειοδοτημένους».

Κατά τον κ. Παππά, είναι προφανές ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι πιέσεων προς τους δικαστικούς λειτουργούς. Μάλιστα τόνισε ότι η Ν.Δ. καλεί συστηματικά τους δικαστές «να βγάλουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο και να τα επιστρέψουν στους καναλάρχες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ


Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από τη δικαιοσύνη μίλησε για κυβερνητικές μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε κράτος ανομίας, διαπιστώνοντας πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό.

Ο υπουργός Εργασίας


Παίρνοντας το λόγο μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τη ΝΔ για γενεσιουργό αιτία της Διαπλοκής «Εσείς είστε η αιτία της διαπλοκής. Διαβάσατε καλά την ανακοίνωση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων. Πού τα αποδίδει τα όσα καταγγέλλει στη διαπλοκή. Ποιοι έφτιαξαν αυτό το σύστημα διαπλοκής; Πώς τολμάτε να μιλάτε για παρακράτος; Πότε έφτιαξε η Αριστερά παρακράτος και διαπλοκή;» ρώτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε: «Αλλά η βαθύτατη υποκρισία σας φαίνεται ακόμα και τώρα ενώ μιλάτε για Σύνταγμα δεν ανταποκρίνεστε να συγκροτήσετε το ΕΣΡ. Εμείς ήλθαμε για να διαλύσουμε το σύστημα διαπλοκής και να υπηρετήσουμε το κράτος δικαίου».
Επειδή μιλήσατε για ενότητα του λαού. Τώρα που ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, είστε ως κόμμα υπέρ της επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή είστε με το ΔΝΤ; Το παρελθόν σας σάς χαρακτηρίζει», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε: 

«Η κυβέρνησή μας και ο κ. Παππάς, έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όχι σαν και εσάς τους παλαιοκομματικούς- εκεί πού είχατε φέρει στη χώρα και είναι ο λόγος που εσείς είστε στην αντιπολίτευση και εμείς εδώ».

Ο πρόεδρος της Βουλής

Την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. 

«Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη δημιουργία του είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές και εμείς έχουμε το μέρος της ευθύνης που κατά το Σύνταγμα μας αναλογεί. Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και ουσία κανονιστικών διαδικασιών, με βάση τις οποίες το ΕΣΡ διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει λοιπόν μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα», είπε ο Νίκος Βούτσης. 

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις να υπάρξει αναμονή της Βουλής έως την απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα, διότι καθώς υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι «παντός καιρού» και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος. «Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση, ότι δηλαδή, «ή παίρνετε το νόμο ή δεν προχωράμε». 

Ο Νίκος Δένδιας

«Θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις συστάσεις ανεξάρτητων αρχών. Μετά την απόφανση του ΣτΕ, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι μπλοκάρισμα η στάση της ΝΔ αλλά θέμα αρχής, αν έχουν στερηθεί από το ΕΣΡ συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες, είπε ο Νίκος Δένδιας.
Λίγο νωρίτερα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθύνθηκε στον Νίκο Βούτση λέγοντας: «Μου κάνατε μια πρόταση την οποία βρήκα μετριοπαθή και την μετέφερα στον αντιπρόεδρο του κόμματός μου, γιατί ο πρόεδρος ήταν στην Αμερική. Και ενώ αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί-το πρόσωπο του προέδρου δεν το αναφέρω γιατί δεσμεύομαι και πιστεύω ότι ήταν ευρύτερης αποδοχής- και ενώ ενδεχομένως να καταλήγαμε κάπου, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές και φέρνουν σε δύσκολη θέση φωνές που ενδεχομένως να είχαν μια πιο μετριοπαθή στάση». Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε τις εργασίες της ενώ ομιλούσε στην ολομέλεια ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στην τελευταία εξέλιξη με το ΣτΕ. «Σήμερα υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης και μάλιστα με διακριτή διαφορά 16-9, είναι διαφορά που δεν αφήνει αμφιβολίες. Ξέρουμε ότι συνεχίστηκε η κουβέντα και ο κ. Παπαγεωργίου μπήκε επί της ουσίας. Άρα σήμερα, η πιο σώφρων ενέργεια θα ήταν να αναβληθεί αυτή η συνεδρίαση και να δεσμευτούμε πως όποια απόφαση και να βγει από το ΣτΕ, να βγάλουμε αμέσως μετά ΕΣΡ. Αυτή θα ήταν η πιο σωστή θέση κατά την άποψή μου. Την πρόταση θα την κάνει ο κ. Δένδιας αλλά η ΝΔ με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται δεν πρόκειται να συμφωνήσει σήμερα», είπε.

Εισαγγελέας για τις διαρροές
Κατεπείγουσα έρευνα για τη διαρροή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανώτατου δικαστικού λειτουργού ο οποίος μετέχει και στην Ολομέλεια του ΣτΕ για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του ΣτΕ. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Σπύρο Παππά.

Και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ζητά έρευνα για τη διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν στην προσωπική ζωή του ανώτατου δικαστή του ΣτΕ.

Όπως έγινε γνωστό ο Υπουργός διαβίβασε την Τετάρτη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα. Ξένη Δημητρίου δειγματοληπτικά ορισμένα από τα πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα που αποτυπώνουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως παραβίαση και ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και χρήση πληροφοριών που αποκτήθηκαν, εκβίαση, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μυστικότητας συνεδριάσεων δικαστηρίου, για ενδεχόμενες δικές της ενέργειες. 

Προτροπές...


Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεν προδικάζει κάτι επί της ουσίας, σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει την προτροπή να αφεθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας απερίσπαστο στη δουλειά του.

«Επειδή διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν για το αποτέλεσμα του ΣτΕ, επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μια σειρά αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, συνεπώς η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας. Και θα σημείωνα, επίσης, ότι με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν οι προσφυγές είχαν κριθεί τυπικά απαράδεκτες. Σε κάθε περίπτωση, να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα» αναφέρει το κυβερνητικό στέλεχος.


tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδιέξοδο στη Βουλή για το ΕΣΡ"

Η διαμαρτυρία εργαζομένων σε ΜΜΕ έξω από τη Βουλή για το «μαύρο» στα κανάλια [εικόνες]

Νέα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν τεχνικοί και δημοσιογράφοι που διαμαρτύρονται για το "μαύρο" που θέλει να ρίξει η κυβέρνηση σε κανάλια.
Οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς, που πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας (12:00 - 16:00), έχουν αναρτήσει μπροστά από την είσοδο της Βουλής ένα πανό στο οποίο αναγράφεται: "Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις".
Στη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της ΕΤΙΤΑ, της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, ANTENNA, AΡTTV, EPSILON, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, STAR, MEGA, ΣΚΑΙ, ΕΡΤΙ και Κανάλι της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πριν από λίγο δέχηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων.
Στα κάγκελα έξω από τη Βουλή έχουν κολλήσει αφίσες που γράφουν: "Κάτω τα ξερά σας από τις οικογένειες μας", "Κάτω η χούντα" και "Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές", ενώ φωνάζουν συνθήματα κατά του "μαύρου"στα κανάλια. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται μόλις λίγες ώρες μετά από την απόφαση του ΣτΕ να κάνει δεκτές επί της αρχής τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών για τις άδειες και να συζητήσει σε άλλη συνεδρίαση την συνταγματικότητα του νόμου Παππά, απόφαση που για τους συνδικαλιστές θεωρείται ως μια "πρώτη νίκη".
Ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ Γιώργος Σκεπετζάκης δήλωσε στο iefimerida: "Οι δημοκρατικοί πυλώνες της Πολιτείας απέδειξαν χθες απέναντι στις πραξικοπηματικές ενέργειες της κυβέρνησης ότι υπάρχουν ακόμη. Το σωματείο μας η ΕΤΙΤΑ καθώς και οι υπόλοιπες ενώσεις των ΜΜΕ θα παλεύουμε μέχρι το τέλος για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας".
Περιμένουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Δευτέρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, οι εργαζόμενοι είχαν λάβει την διαβεβαίωση από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ότι θα κλειστεί συνάντηση των εργαζομένων με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αντί για συνάντηση ο Νίκος Παππάς κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία με την οποία προβλεπόταν ότι τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν θα κλείσουν εντός 5 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης του ΦΕΚ. Η τροπολογία αποσύρθηκε λίγες ώρες μετά, ωστόσο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης. Στην ίδια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι των εργαζομομένων είχαν θέσει και το θέμα του Mega, οι εργαζόμενοι του οποίου παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάιο, καταγγέλλοντας ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να κρατούν δεσμευμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος και ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά τα χρήματα που μπαίνουν στους λογαριασμούς από τις διαφημίσεις του καναλιού.
Αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης ζητούν ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ
Σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι "η άμεση συνταγματική αποκατάσταση της λειτουργίας του ΕΣΡ, της αδειοδότησης και η διασφάλιση των θέσεων και των όρων εργασίας με ΣΣΕ, είναι οι προϋποθέσεις για ενημέρωση με δημοκρατικές εγγυήσεις" και προσθέτει: "Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βρίσκονται στο κέντρο μιας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτήν με σημαία την πάταξη της διαπλοκής και οι εργοδότες της απαντούν με απειλές για ομαδικές απολύσεις και με όμηρους τους εργαζομένους. Ακόμα και οι νέοι υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες δεν δίνουν καμία εγγύηση. Η ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του φάσματος της πολυφωνίας και εναντίον κάθε μορφής καρτέλ στην ενημέρωση. Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και διαφωνεί με κάθε μορφή συγκέντρωσης, είτε αυτή οφείλεται στην πολιτική εξουσία, είτε προκαλείται από επιχειρηματικά παιχνίδια".
Σε ανακοίνωση τους η ΕΤΙΤΑ και η ΕΠΗΕΑ αναφέρουν:
"Δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί της τηλεόρασης ζητούν: Να αποκατασταθεί πλήρως η συνταγματική τάξη. Να παραμείνουν ανοικτοί όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Να αποκατασταθούν πλήρως τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να υπογραφούν άμεσα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας".
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η διαμαρτυρία εργαζομένων σε ΜΜΕ έξω από τη Βουλή για το «μαύρο» στα κανάλια [εικόνες] "

Σε δικαστικές περιπέτειες ανήλικη από την Ξάνθη γιατί πουλούσε... τριαντάφυλλα χωρίς άδεια!

Σε δικαστικές περιπέτειες μπήκε μια ανήλικη κοπέλα, από το Δροσερό της Ξάνθης, που συνελήφθη στην Ζάκυνθο να διαθέτει προς πώληση τριαντάφυλλα, χωρίς ωστόσο να έχει στην κατοχή της... άδεια άσκησης υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας!

Πρόκειται για μια υπόθεση που ήρθε στο φως και έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στο διαδίκτυο, όπου και δημοσιεύθηκε τμήμα από το κλητήριο θέσπισμα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο η νεαρή κοπέλα συνελήφθη στα Λαγανά Ζακύνθου στις 27-8-2016 να εμπορεύεται χωρίς «τη σχετική άδεια άσκησης υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας, η οποία χορηγείται από την αρμόδια αρχή» 15 τριαντάφυλλα! Η νεαρή κοπέλα πλέον καλείται να απολογηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για την πράξη της.


xanthinea
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δικαστικές περιπέτειες ανήλικη από την Ξάνθη γιατί πουλούσε... τριαντάφυλλα χωρίς άδεια!"

Ποινική δίωξη σε 14 κατηγορούμενους για τη φονική φωτιά στο Δαφνί

Ποινική δίωξη σε βάρος 14ων ατόμων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Πέτρου για τους θανάτους τριών ασθενών στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Δαφνί, κατά την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σεπτέμβριο του 2015.

Όπως είχε αποκαλύψει η εκπομπή «Δικογραφίες» του ΣΚΑΪ, η εισαγγελική ερευνά είχε διαπιστώσει ότι οι έγκλειστοι έχασαν την ζωή τους επειδή ήταν δεμένοι και δεν μπορούσαν να φύγουν από τα δωμάτιά τους, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο από τις αναθυμιάσεις της φωτιάς.

Στο πόρισμα του εισαγγελέα γίνεται αναφορά στις ευθύνες που έχει η πολιτεία για το γεγονός ότι δεν έχει ειδικές δομές για να φυλάσσονται οι ψυχασθενείς που έχουν διαπράξει και ποινικά αδικήματα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δωμάτιο άλλου τροφίμου του ψυχιατρείου, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη σε 14 κατηγορούμενους για τη φονική φωτιά στο Δαφνί "

Στις 24 Οκτωβρίου η πίστωση της επιδότησης ενοικίου

Την επόμενη Δευτέρα θα λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα ενοικίου από το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης 2,1 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή της 14ης δόσης του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 17.570.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 24 Οκτωβρίου η πίστωση της επιδότησης ενοικίου"

Παππάς: Αν βγει αντισυνταγματικός ο νόμος, γυρίζουμε στα παλιά κανάλια

Την επιστροφή στο καθεστώς των παλαιών καναλιών στην περίπτωση που ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Το τι νόμικά θα συμβεί είναι σαφές ότι εάν έχουμε τέτοια απόφαση του ΣτΕ. Γυρίζουμε σε ένα καθεστώς που είναι αντισυνταγματικό και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η επίμαχη δήλωση του υπ. Επικρατείας



Παράλληλα ο κ. Παππάς έκανε λόγο για ένα «γαϊτανάκι πιέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς» λέγοντας ότι είναι «μια παρατήρηση που μπορεί να κάνει κάθε πολίτης παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων τα οποία αναλόγως την περίπτωση διασύρουν ή αποθεώνουν δικαστικούς λειτουργούς». «Μιλώ για δελτία ειδήσεων που είχαν θεματολογία λαιφστάιλ και της βιομηχανίας θεάματος και τώρα έχουν πέσει με εμβρίθεια στο θέμα των καναλιών και ασχολούνται με συγκεκριμένες περιπτώσεις δικαστών».

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα επαναφέρει την τροπολογία που είχε αποσυρθεί την περασμένη Παρασκευή ανέφερε: «Για το θέμα της τροπολογία θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ και εγώ και η κυβέρνηση συνολικά, αφού περαιωθεί και η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ και αφού εξαντληθεί οποιοδήποτε περιθώριο συναινέσεων».

Όσον αφορά τη συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ο κ. Παππάς σημείωσε ότι δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές αλλά αποφάσισε να μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί στη παγίδα της απόφαση να μην συμμετάσχει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα ήταν καλό για τη δημοκρατία μας να προσαρμοστεί στη πραγματικότητα», συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι ανήθικο τις όποιες εξελίξεις να τις συνδέουν με τις προσωπικές στιγμές του οποιουδήποτε. Δεν αφορούν κανέναν, να μείνουν έξω από την αντιπαράθεση», σημείωσε.

Στην ερώτηση για το αν θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις τυχόν απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Επικρατείας αρκέστηκε στο σχόλιο ότι τα συμφέροντα επιθυμούν να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις. «Είναι ηλίου φαεινότερο και το προδικάζουν και κάποιες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ» συμπλήρωσε με νόημα.

Επέκρινε, μάλιστα, τη ΝΔ ότι με τις ενέργειές της αυτό που ζητά είναι «δικαστές να βγάλουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο και να επιστρέψουν στους καναλάρχες».

«Δέχονται πιέσεις οι δικαστές από επιχειρηματικά συμφέροντα; Είναι προφανές ότι υπάρχουν αυτά τα συμφέροντα. Τα δελτία ειδήσεων δεν ασχολούνται με την ενημέρωση των πολιτών, αλλά με την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματιών», τόνισε ο κ. Παππάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Το πρόβλημα με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι εμφανίζεται ουραγός αυτών των συμφερόντων», πρόσθεσε.

«Αλλαξε το παράδειγμα των σχέσεων διαπλοκής με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει το καθεστώς νομιμότητας με τη χορήγηση προηγούμενης άδειας, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

«Εχει υπάρξει ένα τηλεοπτικό παρακράτος, η κυβέρνηση κι εγώ έχουμε υποστεί επιθέσεις», υπογράμμισε.

Για τις θεματικές άδειες είπε ότι θα δοθούν σύντομα και ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ για να αναλάβει τον σχετικό διαγωνισμό.

Τέλος χαρακτήρισε «ζήτημα πολιτικής βούλησης» τη μάχη κατά της διαπλοκής και κάλεσε τη ΝΔ να εξηγήσει γιατί δεν έκανε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδεις. «Ποιος τους πίεσε να μη το κάνουν;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια γραμμή και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος που δήλωσε πως «Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο τηλεοπτικό καθεστώς» και «θα επιστραφούν τα χρήματα της πρώτης δόσης στους υπερθεματιστές».

Ο κ. Κρέτσος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την όποια απόφαση της Δικαιοσύνης, ενώ ερωτηθείς τι θα γίνει με τους δύο νέους υπερθεματιστές που έχουν λάβει τηλεοπτική άδεια περιορίστηκε να πει ότι «ξεκινάμε ξανά από το μηδέν».

Επίσης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα επανακαταθέσει την τροπολογία που προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας σε πέντε μέρες για τα κανάλια που δεν έχουν λάβει άδεια και κάλεσε τη ΝΔ να ανταποκριθεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με τον ΓΓΕΕ με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν άλλαξε τίποτα και είναι μια μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση λέγοντας πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι συμβατό με το Σύνταγμα.

Είπε τέλος πως η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εξηγώντας πως το κράτος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και έχει την πολιτική βούληση για συναίνεση σε βασικά ζητήματα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Παππά στην ΕΡΤ



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Αν βγει αντισυνταγματικός ο νόμος, γυρίζουμε στα παλιά κανάλια"

Καρτέλ στο χώρο των προμηθειών υγείας εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Καρτέλ στο χώρο των προμηθειών υγείας, το οποίο επιδίωκε υπερτιμολογήσεις των φίλτρων τεχνητού νεφρού που προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο καρτέλ εμπλέκονται σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 15 εταιρείες, μεταξύ αυτών όλες οι μεγάλες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υλικών και σκευασμάτων για τις παθήσεις των νεφρών ενώ κρίσιμο ρόλο φέρεται να διαδραμάτιζε στη νόθευση των διαγωνισμών και το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης.

Το θέμα είχε αποκαλύψει η Καθημερινή της Κυριακής στις 9 Οκτωβρίου και χθες εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει επί της υπόθεσης στις 5 Δεκεμβρίου 2016.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Καρτέλ στο χώρο των προμηθειών υγείας εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού "

Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά χρέος, υπενθυμίζουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα

Νέο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις προτού αρχίσει η σοβαρή συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους έστειλε το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της «Καθημερινής» στην Ουάσιγκτον, Κατερίνας Σώκου, ο υφυπουργός Νέιθαν Σητς ουσιαστικά διαμήνυσε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας για την εφαρμογή κρίσιμων αλλαγών στην αγορά εργασίας, ζήτημα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τόνισε ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα δρομολογηθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο, κάτι που σταθερά επιθυμεί η Ουάσιγκτον, και συνεπώς θα εξασφαλιστεί η σημαντική τεχνική συνεισφορά του Ταμείου στο θέμα του χρέους.

Ο κ. Σητς συμπεριέλαβε μάλιστα στις εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις και το ασφαλιστικό, μέτωπο όπου το ΔΝΤ ζητά μείωση συντάξεων, ενώ στον αντίποδα η ελληνική κυβέρνηση απαντά ότι το θέμα έχει κλείσει με το νόμο Κατρούγκαλου.

«Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και είναι σημαντικό για τον λόγο αυτό η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για να εφαρμόσει τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό […] Αυτό θα ανοίξει την πόρτα για μία σοβαρή συζήτηση με τους Ευρωπαίους για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών.

Η τοποθέτηση του κ. Σητς έρχεται εν μέσω πληροφοριών ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί την Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, με το Μέγαρο Μαξίμου να ελπίζει ότι ο πλανητάρχης θα πραγματοποιήσει παρέμβαση υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Οι δηλώσεις Σητς ουσιαστικά απηχούν την τοποθέτηση του προϊστάμενού του, υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στα τέλη Σεπτεμβρίου ουσιαστικά διαμήνυσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Με τις δηλώσεις του κ. Σητς παράλληλα επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μολονότι ο οργανισμός έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας εάν δεν υλοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα αλλά και εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν δεχτούν βαθιές παρεμβάσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά χρέος, υπενθυμίζουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα "

Άγνωστος πέταξε βόμβα μολότοφ στις σκοπιές των Ευζώνων στο Σύνταγμα

Μία βόμβα μολότοφ κοντά στις σκοπιές των Ευζώνων, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα πέταξε ένας άγνωστος άνδρας λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα.

Ο άγνωστος άνδρας, έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό του, έφτασε στο σημείο από την οδό Όθωνος, άνοιξε το σακίδιό του, έβγαλε την αυτοσχέδια βόμβα και την πέταξε προς το μέρος των Ευζώνων.

Αμέσως μετά τράπηκε σε φυγή, ενώ η βόμβα εξερράγη ακριβώς δίπλα από τα φυλάκια, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός ούτε να προκληθούν ζημιές.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγνωστος πέταξε βόμβα μολότοφ στις σκοπιές των Ευζώνων στο Σύνταγμα"

Διαμαρτυρία ενστόλων έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου και ζητούν να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μισθολόγιό τους, ενώ έχουν αναρτήσει και πανό διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, Γρηγόρης Γερακαράκος, ανέφερε ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ πρόσθεσε πως είναι αποφασισμένοι να παραμένουν έξω από το ΓΛΚ για όσο διάστημα χρειαστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία ενστόλων έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news