facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

«Μηδενίστηκαν» οι έλεγχοι στο λαθρεμπόριο καυσίμων – Κατέσχεσαν μόνο 60 λίτρα το εξάμηνο

Το γεγονός ότι διευρύνθηκαν οι αποστάσεις μεταξύ των φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα έπρεπε να κινητοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύει η «Καθημερινή» είναι αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν ότι από το 2014 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι έλεγχοι έχουν σχεδόν σταματήσει, ενώ την ίδια στιγμή και συγκεκριμένα από τις 15 Οκτωβρίου (αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης) οι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα πληρώνουν ακριβότερα και το πετρέλαιο κίνησης.

Αντίθετα, οι έλεγχοι στα καπνικά, αν και λιγότεροι, δείχνουν ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τους ελέγχους κατά το πρώτο εξάμηνο βεβαιώθηκαν δασμοί και φόροι ύψους 200,9 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 το συνολικό ποσό που είχε βεβαιωθεί δεν ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ.



Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων:

Καύσιμα
Από τους 27.365 ελέγχους που είχαν διενεργηθεί το 2014 στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν διενεργηθεί μόλις 1.702. Ενα από τα εντυπωσιακά στοιχεία είναι ότι στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου κατασχέθηκαν μόλις 60 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν. Ειδικότερα:

• Το 2014 διενεργήθηκαν 27.365 με συνολικά βεβαιωμένο ποσό από το λαθρεμπόριο ύψους 18 εκατ. ευρώ.

• Το 2015 οι έλεγχοι μειώθηκαν κατά 67,6% και συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 8.850 έλεγχοι. Το ποσό που βεβαιώθηκε έφθασε στα 13,78 εκατ. ευρώ.

• Το πρώτο εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν 1.702 έλεγχοι με το ποσό που βεβαιώθηκε να ανέρχεται σε 1,97 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα κατασχέθηκαν 60 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης και 6.260 λίτρα πετρελαίου κίνησης.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για υποστελέχωση της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επαρκεί το προσωπικό για περισσότερους ελέγχους, αλλά σημειώνουν ότι τα στοιχεία εισροών-εκροών που αποστέλλονται από τα πρατήρια ηλεκτρονικά δεν ελέγχονται, με αποτέλεσμα ένα σύστημα που κόστισε δεκάδες εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο δεν λειτουργεί.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται στα καπνικά έχουν καλύτερα αποτελέσματα για το κρατικό κορβανά, ωστόσο, δείχνουν ότι το λαθρεμπόριο στερεί από το ελληνικό Δημόσιο τεράστια ποσά εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης στρατηγικής τελωνειακών ελέγχων και παραβάσεων:

• Το 2014 διενεργήθηκαν 11.754 έλεγχοι με συνολικό ποσό αναλογούντων δασμών και φόρων να φτάνει τα 59,8 εκατ. ευρώ.

• Το 2015 διενεργήθηκαν 6.585 έλεγχοι με συνολικά βεβαιωμένο ποσό ύψους 147,6 εκατ. ευρώ Στο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιήθηκαν από όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.659 κατασχέσεις συνολικής ποσότητας 634,9 εκατ. τεμαχίων καπνικών προϊόντων.

• Το πρώτο εξάμηνο του 2016, αν και οι έλεγχοι παρουσιάζουν μείωση, τα ποσά που βεβαιώνονται είναι πολύ μεγαλύτερα. Συγκεκριμένα στο προαναφερθέν διάστημα διενεργήθηκαν 3.177 έλεγχοι με το ποσό αναλογούντων δασμών και φόρων να φτάνει τα 200,9 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις 247,5 εκατ. τεμαχίων τσιγάρων, 981.019 γραμ. καπνού και 20 τεμαχίων πούρων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υποβάλει πρόταση στην OLAF, στο πλαίσιο του προγράμματος Hercule III, για τη δράση «προμήθεια ανιχνευτικών συστημάτων X-RAYS για τον έλεγχο αποσκευών». Η πρόταση περιλαμβάνει την προμήθεια έξι συστημάτων για τα τελωνεία Σάμου, Κω, Καστανέων, Νίκης, Μέτζανης και Α΄ τελωνείο Πειραιά συνολικής αξίας 240.000 ευρώ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μηδενίστηκαν» οι έλεγχοι στο λαθρεμπόριο καυσίμων – Κατέσχεσαν μόνο 60 λίτρα το εξάμηνο"

Υπουργείο Μεταφορών - ΚΤΕΟ: Τέλος το γύρισμα των χιλιομέτρων στα εγχώρια αυτοκίνητα!

Τέλος στο γύρισμα χιλιομέτρων στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Eniknomia.gr μέχρι τα τέλη του 2016 θα έχει ψηφιστεί σχετική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου των οχημάτων (ΚΤΕΟ) θα αναγράφεται ολόκληρο το ιστορικό ελέγχων μαζί με τα διανυθέντα χιλιόμετρα την εκάστοτε ημερομηνία των ελέγχων!

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Μεταφορών εκτιμά πως θα σταματήσει η μάστιγα του γυρίσματος των χιλιομέτρων τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά καθώς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα υπάρχει σχετική οδηγία από την ΕΕ ώστε μέχρι το 2020 όλα τα ΚΤΕΟ που δραστηριοποιούνται στα κράτη-μέλη να είναι online συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε να μπορούν μεταξύ τους να έχουν πρόσβαση σε παλαιότερους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει κάποιο όχημα στα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έχει ψηφιστεί εντός του 2016 και θα αναγράφεται και στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ως… «Δευτερεύουσα Έλλειψη»!

Ωστόσο στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η αναγραφή όλου του ιστορικού των ελέγχων των οχημάτων μαζί με την αναγραφή των χιλιομέτρων τις ημερομηνίες ελέγχου θα ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Enikonomia.gr: «Αν πραγματικά αναγραφούν στο Δελτίο ΚΤΕΟ των οχημάτων όλο το ιστορικό των ελέγχων μαζί με τα χιλιόμετρα τότε θα «κλάψει» η μισή Ελλάδα καθώς η υπόλοιπη χώρα θα «κλάψει» όταν επιτευχθεί η διασύνδεση μεταξύ των ΚΤΕΟ που λειτουργούν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αρχικά η κατάσταση θα είναι εκρηκτική καθώς όσοι διαπιστώσουν ότι έπεσαν θύματα απάτης θα στραφούν εναντίον των εμπόρων ή των ιδιωτών απ’ όπου και προμηθεύτηκαν τα αυτοκίνητα. Η συνέχεια βέβαια θα γραφεί στα δικαστήρια».

Η αναγραφή του ιστορικού των ελέγχων στα δελτία ΚΤΕΟ στα αυτοκίνητα θα αλλάξει ριζικά και την αγορά καθώς θα πρέπει να αλλαχθούν εκατοντάδες χιλιάδες αγγελίες πώλησης αυτοκινήτων, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν εκ νέου χιλιάδες κοντέρ αυτοκινήτων τα οποία θα αναγράφουν τα πραγματικά χιλιόμετρα ενώ τέλος θα σημειωθεί και μεγάλη μείωση των τιμών διάθεσης των ΙΧ.

Επίσης σημαντική μείωση αναμένεται να καταγράψουν και οι τιμές των αυτοκινήτων στις δημοπρασίες που πραγματοποιούν τράπεζες και εταιρείες χρονομίσθωσης και ενοικίασης καθώς κανείς από τους συμμετέχοντες, τόσο εκείνοι που εκποιούν όσο και εκείνοι που αποκτούν τα αυτοκίνητα, δεν θα μπορούν να γυρίζουν χιλιόμετρα στα εγχώρια αυτοκίνητα καθώς θα φαίνεται όλο το ιστορικό ελέγχων στα ΚΤΕΟ με τα χιλιόμετρα που ανέγραφαν στις ημερομηνίες ελέγχων.

Το πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Μεταφορών έχει να κάνει με το γεγονός πως από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δηλώνουν κατά την διάρκεια ελέγχου ΚΤΕΟ στο δελτίο χαμηλότερα χιλιόμετρα από εκείνα που έχει διανύσει πραγματικά κάποιο όχημα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr, αν διαπιστωθεί πως συμβαίνει κάτι τέτοιο μέσω διασταύρωσης στοιχείων από εξουσιοδοτημένα συνεργεία τότε τα πρόστιμα θα είναι πολύ υψηλά…


Online διασύνδεση ΚΤΕΟ στην ΕΕ από το 2020

Από τον Απρίλιο του 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινoβούλιο έχει αποστείλει σε όλα τα κράτη-μέλη Οδηγία σύμφωνα με την οποία η παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων θα πρέπει να θωρείται αδίκημα και μάλιστα να επιβάλλονται κυρώσεις!

Παράλληλα μέχρι το 2020 θα πρέπει όλα τα ΚΤΕΟ που δραστηριοποιούνται ενώ της ΕΕ να μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει τα οχήματα σε όλα τα κράτη-μέλη.

Επίσης η Κομισιόν θίγει και το πολύ σοβαρό θέμα της οδικής ασφάλειας καθώς επισημαίνει πως η παραποίηση χιλιομέτρων οδηγεί σε εσφαλμένη αξιολόγηση της καταλληλότητας των οχημάτων για κυκλοφορία.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Οδηγία 2014/45/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 3ης Απριλίου στο άρθρο 25 αναγρέφεται χαρακτηριστικά: «Η παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων θα πρέπει να θεωρείται ως αδίκημα που επισύρει κυρώσεις, δεδομένου ότι η παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων μπορεί να έχει εσφαλμένη αξιολόγηση καταλληλότητας των οχημάτων για κυκλοφορίας. Η καταγραφή των διανυθέντων χιλιομέτρων στο Πιστοποιητικό Τεχνικού Ελέγχου και η πρόσβαση του ελεγκτή στις πληροφορίες αυτές θα πρέπει να διευκολύνει την ανίχνευση παραποίησης του μετρητή ή της παρέμβασης. Η Επιτροπή θα πρέπει να ελέγχει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους μετρητές διανυθέντων χιλιομέτρων, μεταξύ των Αρχών των κρατών-μελών».

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Μεταφορών - ΚΤΕΟ: Τέλος το γύρισμα των χιλιομέτρων στα εγχώρια αυτοκίνητα!"

Ψαλιδισμένες έως 30% οι νέες κύριες συντάξεις

Μειωμένες έως και κατά 30% θα είναι οι νέες κύριες συντάξεις που θα εκδίδονται βάσει του νόμου Κατρούγκαλου περιορίζοντας τις αποδοχές των νέων συνταξιούχων με μέση αμοιβή, στα επίπεδα των 655 ευρώ.

Η μείωση αυτή, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα «ΝΕΑ», προκύπτει από τη νέα μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης έναντι του 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και του 70% του νόμου Ρέππα.

Παράλληλα για τη σύνταξη θα υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές όλου του εργασιακού βίου αντί των πέντε καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Μεγάλοι χαμένοι όσοι θα συνταξιοδοτηθούν με 35ετία από όλα τα Ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα σύνταξη βάσει του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου θα είναι το άθροισμα της εθνικής (384 ευρώ από 20ετία και πάνω και 345 ευρώ στη 15ετία) και της ανταποδοτικής που υπολογίζεται με τις αποδοχές από το 2002 και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τα στοιχεία για τα επίπεδα διαβίωσης στην Ελλάδα όπως αυτά αποτυπώνονται στην έρευνα της Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2015 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό επανήλθε το 2015 στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 23,7% (118,8 εκατ. άνθρωποι).

Σημειώνεται ότι σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία (41,3%) και η Ρουμανία (37,3).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψαλιδισμένες έως 30% οι νέες κύριες συντάξεις"

«Βόμβες» Ιερώνυμου: Την πατρίδα και την ορθοδοξία δεν θα σας την παραδώσουμε

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πολιτικό κόσμο γενικότερα εξαπέλυσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, σε ομιλία του από τη Λιβαδειά, τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της κυβέρνησης και της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει να υποβαθμιστεί το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, λέγοντας πως «μπορεί να πουλήσατε ή να πουλάτε τους θησαυρούς της Ελλάδας μας, να δίνουμε τα τρένα μας, να δίνουμε τα λιμάνια μας, αλλά την πατρίδα μας και την ορθοδοξία μας, δεν θα σας την παραδώσουμε».

Αναφερόμενος στην κρίση και στη συμβολή των κομμάτων είπε ότι «είναι μία δύσκολη εποχή και όλοι οι άνθρωποι μαστίζονται σε όλους τους κλάδους. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε, ποια οικογένειά θέλουμε, πώς θέλουμε τα παιδιά μας, πώς θέλουμε να ζήσουμε αύριο, ποιο όραμα θα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ήρθε η εποχή που θα πρέπει να αναρωτηθούμε. Μήπως δεν πρέπει να στηρίζουμε τα κόμματα, αλλά τα πρόσωπα;».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο προσφυγικό, καλώντας τους Έλληνες να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, των οποίων η πατρίδα βομβαρδίζεται δίχως δική τους ευθύνη.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου...



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβες» Ιερώνυμου: Την πατρίδα και την ορθοδοξία δεν θα σας την παραδώσουμε"

Ανατροπή στο ΣτΕ: Παραδεκτές οι προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η τρίτη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το ΣτΕ έκρινε παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες με ψήφους 16 υπέρ και 9 κατά, ανατρέποντας, σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό, την εισήγηση του κ. Γιώργου Παπαγεωργίου προς την Ολομέλεια. Φήμες αναφέρουν ότι ένας εκ των συμβούλων δήλωσε κώλυμα.

Στη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας, η οποία διακόπηκε –άγνωστο ήταν το πότε θα συνεχίσει τη συνεδρίασή της–, συζητείται πέον η ουσία της υπόθεσης, η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά με τον οποίο προκηρύχθηκε και έγινε η διαγωνιστική διαδικασία για την πλειοδοσία επί τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, παρακάμπτοντας –λόγω εκτάκτου καταστάσεως, όπως διατείνεται η κυβέρνηση– την ανεξάρτητη αρχή που είναι επιφορτισμένη με αυτό βάσει Συντάγματος, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, βαρύνοντα ρόλο στην ανατροπή της εισήγησης έπαιξε η «στοχοποίηση» ανώτερου δικαστικού που συμμετέχει στη διάσκεψη από την εφημερίδα «Αυγή» – θεωρείται κομματικό όργανο και ως εκ τούτου απηχεί τις θέσεις του κυβερνητικού κόμματος. Από την πλευρά τους ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν αισιοδοξία ότι δεν θα κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός και η διαδικασία θα περατωθεί όπως είχε σχεδιαστεί.

Κατά τη διάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής δεν είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επί του παραδεκτού, του βάσιμου και του έννομου συμφέροντος των τηλεοπτικών σταθμών.

Όμως, οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha και Σκάι, καθώς και οι εταιρείες Alter Ego και Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου (ITV CP), έχουν καταθέσει νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Οι αιτήσεις, επικεντρώνονται στα «πόθεν έσχες» των διαγωνιζομένων.

Θολό το τοπίο

Το κλίμα εν όψει της νέας συνεδρίασης είχε βαρύνει, δεδομένου ότι ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος ανώτατου δικαστικού λειτουργού που μετέχει στη διάσκεψη μετά από δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούσαν ιδιωτικά θέματα.

Επιπλέον, ένας από τους Συμβούλους φέρεται να αντιμετωπίζει θέμα υγείας. O α' αναπληρωματικός όμως έπαθε ατύχημα το μεσημέρι της Τρίτης. Οπότε αυτή τη στιγμή μένει ο δεύτερος αναπληρωματικός.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή στο ΣτΕ: Παραδεκτές οι προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες"

Τετράωρη στάση εργασίας στα κανάλια και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή

Την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 της Τετάρτης, 19 Οκτωβρίου 2016 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 στην είσοδο της Βουλής των Ελλήνων, αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΙΤΑ.

Στη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA, ANTENNA, EPSILON TV, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, MEGA, ΣΚΑΙ, STAR CHANNEL, ΕΡΤ 1, EΡT 2, EΡT 3 και ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.

Δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί της τηλεόρασης ζητούν:

Να αποκατασταθεί πλήρως η συνταγματική τάξη.
Να παραμείνουν ανοικτοί όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Να αποκατασταθούν πλήρως τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Να υπογραφούν άμεσα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τετράωρη στάση εργασίας στα κανάλια και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή"

Προαγωγές αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου με πλήρη μυστικότητα

Το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, με άκρα μυστικότητα προέβη στην προαγωγή τριών αρεοπαγιτών στο βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, χωρίς οι εν λόγω προαγωγές να ανακοινωθούν ποτέ επισήμως, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μάλιστα μερικοί εξ αυτών που προήχθησαν θα ανέβουν αύριο στην έδρα με το νέο βαθμό που κατέχουν πλέον, αυτό του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικστηρίου.

Οι νέοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου είναι ο Δημήτρης Κράνης (4ος στην επετηρίδα) , ο Γεώργιος Σακκάς (8ος στην επετηρίδα) και η Χρυσούλα Παρασκευά (9η στην επετηρίδα).

Ο Δημήτρης Κράνης γεννήθηκε το 1952 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάιο του 1978, ο Γεώργιος Σακκάς γεννήθηκε το 1951 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Νοέμβριο του 1978 και η Χρυσούλα Παρασκευά γεννήθηκε το 1951 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 1978.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προαγωγές αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου με πλήρη μυστικότητα"

Ερχονται πέντε νέες περικοπές σε συντάξεις και εισοδήματα

Με νέες περικοπές συντάξεων και ανατροπές στο Ασφαλιστικό έρχεται το 2017. Τα πέντε μέτρα που θα επιβληθούν το νέο έτος και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων αλλά και σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών έρχονται να προστεθούν στην άγρια φορολογία. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

1. Επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) και του διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ). Επικρατέστερο σενάριο, είναι ο υπολογισμός των εισφορών για το α' εξάμηνου του 2017 με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015 και το β' εξάμηνο θα γίνεται συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2016 όπως προέκυψαν μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

2. Νέα μείωση κατά 152 εκατ. ευρώ της δαπάνης για επικουρικές συντάξεις σε νέους και υφιστάμενους συνταξιούχους

3. Μείωση κατά 434 εκατ. ευρώ στο ΕΚΑΣ. Η περικοπή θα γίνει με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για επιπλέον 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1/1/2017 με βάση νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν στα τέλη Δεκεμβρίου.

4. Δημιουργείται από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με ελλείμματα - μαμούθ. Συγκεκριμένα, το 2017 το Ταμείο στο οποίο εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες διορθωτικές ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ! Μάλιστα και για το 2017 το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι - όπως και τα προηγούμενα έτη - θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

5. Μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριων συντάξεων για να προκύψει η προσωπική διαφορά (την οποία έχει βάλει έμμεσα στο επίκεντρο της προσοχής του το ΔΝΤ).

Αναδρομική παρακράτηση

Τέλος, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους τα αναδρομικά για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν αρχής γενομένης από τις πληρωμές Νοεμβρίου σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Το υπουργείο διευθέτησε την εκκρεμότητα για την παρακράτηση των αναδρομικών με σχετική διάταξη την οποία συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία. Η διάταξη επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα (φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης εποπτείας του υπουργείου Εργασίας και το ΕΤΑΤ) την πρόσφατη (από 25/7/2016) τροπολογία του αν. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για τα αναδρομικά των συντάξεων Δημοσίου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται πέντε νέες περικοπές σε συντάξεις και εισοδήματα"

Κόβουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των νοσηλευτών του ΕΣΥ

Προς κατάργηση βαίνει το επίδομα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) των νοσηλευτών του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) καλώντας παράλληλα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποτρέψει αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη.

«Μισθολογικές απώλειες της τάξεως των 150 ευρώ μηνιαίως (15% μεσοσταθμικά) πρόκειται να αντιμετωπίσει το Νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ/ΠΕΔΥ εντός του 2017» αναφέρει η ΠΑΣΟΝΟΠ, εξηγώντας πως «μέσα στο επόμενο έτος η κυβέρνηση καλείται να εναρμονίσει το μισθολόγιο του Δημοσίου με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταργώντας το επίδομα Βαρέων Ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

Σύμφωνα με την ΠΑΣΟΝΟΠ, οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών αποφεύγουν να απαντήσουν αναφορικά με τις προθέσεις τους για τη μισθολογική αναπλήρωση του επιδόματος ΒΑΕ, ενώ εκκρεμεί από την προηγούμενη άνοιξη ο προσδιορισμός συνεδρίασης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με τη δημιουργία επαγγελματικού Νοσηλευτικού Κλάδου, με ευθύνη του Υπουργού Υγείας κου Α. Ξανθού.

«Καλούμε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ως την καθ’ ύλην αρμόδια, να αναλάβει άμεσα κάθε πρωτοβουλία προκειμένου να αποτραπεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη με τη σύσταση ειδικού επαγγελματικού Νοσηλευτικού Κλάδου στο ΕΣΥ/ΠΕΔΥ και τον προσδιορισμό ειδικού Νοσηλευτικού μισθολογίου» καταλήγει η ΠΑΣΟΝΟΠ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόβουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των νοσηλευτών του ΕΣΥ"

Οικονομική ενίσχυση από 17.000-22.000 ευρώ σε 12.000 νέους αγρότες

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του Μέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που αφορά στην ενίσχυση νέων, έως και 40 ετών, για την είσοδό τους στον αγροτικό τομέα και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η συνολική δημόσια δαπάνη για το Μέτρο είναι 241 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν περίπου 12.000 νέοι γεωργοί, που θα κληθούν να υλοποιήσουν τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο.

Η ενίσχυση που θα λάβουν κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας ή εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης. Οι εισερχόμενοι στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή των μικρών νησιών μέχρι και 3.000 κατοίκους, έχουν αυξημένη στήριξη. Ειδικότερα, για όσους προσανατολιστούν στη φυτική παραγωγή το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 17.000 ευρώ, για την κτηνοτροφική στα 19.500 ευρώ και για τη μικτή στα 17.000 ευρώ. Τα εν λόγω ποσά προσαυξάνονται, ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας, κατά 2.500 ευρώ, αν είναι ορεινή, μειονεκτική ή μικρά νησιά με πληθυσμό έως και 3.000 κατοίκους.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε ότι «η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές, είναι βασικός μας στόχος, δεδομένης και της διαφαινόμενης τάσης επιστροφής νέων στην ύπαιθρο», τονίζοντας πως «αν δεν ανανεωθεί ο αγροτικός πληθυσμός, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις της γεωργίας και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο». «Ενισχύουμε, λοιπόν, την είσοδο νέων γεωργών στο επάγγελμα και την ανάληψη της αρχηγίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τις προηγούμενες γενιές, με επαρκές αρχικό παραγωγικό δυναμικό», πρόσθεσε.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Μέτρο μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους από την 31 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «ο σχεδιασμός του μέτρου έγινε με τη λογική της απλοποίησης, απλούστευσης του θεσμικού πλαισίου και επιτάχυνσης των διαδικασιών εφαρμογής του σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και συγκεκριμένα μέσω της εκχώρησής του στις ελληνικές Περιφέρειες, της αύξησης της μέσης ενίσχυσης ανά δικαιούχο, της υιοθέτησης ηλεκτρονικών και διαδικτυακών μηχανογραφικών εφαρμογών για την ταχεία υποβολή, αξιολόγηση κ.α., ένταξη, της δυνατότητας- για πρώτη φορά- συμμετοχής νομικών προσώπων, της απλούστευσης προσδιορισμού και τεκμηρίωσης του χρόνου πρώτης εγκατάστασης και της μη υποχρέωσης τήρησης μακροχρόνιων δεσμεύσεων πενταετίας μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου των δικαιούχων».

Παράλληλα, η ένταξη των νέων γεωργών στο Μέτρο μπορεί να συνδυαστεί με την ενίσχυσή τους -και μάλιστα με προνομιακούς όρους- από άλλα μέτρα του ΠΑΑ 2014 -2020, όπως Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης, Επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων με δράση κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους γεωργούς, Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών και Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομική ενίσχυση από 17.000-22.000 ευρώ σε 12.000 νέους αγρότες"

Όλη η κατάθεση του Θέμου Αναστασιάδη στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια

«Δεν ξέρω γιατί με καλέσατε…» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης προσερχόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών προς κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τη δημοσιογραφική του ιδιότητα ισχυριζόμενος ότι δεν ασχολείται με την οικονομική διαχείριση της εφημερίδας.
AdTech Ad

«Δεν έχω ιδέα από δανειοδοτήσεις. Δεν ασχολούμαι προσωπικά με τον τομέα των οικονομικών χρηματοδοτήσεων. Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα οικονομικά με τραπεζίτες» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης στο ίδιο πνεύμα. Υποστήριξε, πάντως, ότι όλα του τα δάνεια του Πρώτο Θέματος είναι εξασφαλισμένα, απολύτως νόμιμα, διαφανή και πλήρως εξυπηρετούμενα.

Στα 44 εκ. ευρώ τα δάνεια του Πρώτου Θέματος

Στη συζήτηση παρενέβη, όμως, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις ίδιες της τράπεζες ο δανεισμός του Πρώτου Θέματος ανέρχεται σε 44 εκ. ευρώ. Ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει χορηγήσει 36,3 εκ. ευρώ στο Πρώτο Θέμα, η Εθνική Τράπεζα 4,6 εκ. ευρώ, η Alpha Bank 2,3 εκ. ευρώ και η Eurobank 800.000 ευρώ. Ο κ. Αναστασιάδης δεν επιβεβαίωσε τα στοιχεία των τραπεζών αλλά ισχυρίστηκε ότι τα δάνεια της Επιχείρησης εξυπηρετούνται στο σύνολό τους.
Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι είναι ένας απλός μικρομέτοχος το Πρώτου Θέματος. Η αναφορά προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή-μέλους της επιτροπής Σπύρου Λάππας ο οποίος αποκάλυψε ότι με βάση τη μετοχική σύνθεση ο κ. Αναστασιάδης είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Πρώτο Θέμα με 44% και έπεται ο Τάσος Καραμήτσος με 42%. «Δεν θυμάμαι αλλά έτσι πρέπει να είναι ή αντίστροφα» τόνισε, παραδεχόμενος τελικά ότι είναι μεγαλομέτοχος της επιχείρησης.

Νόμιμη η «Μπάμπουσκα» του Πρώτου Θέματος

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε όμως άγνοια και για το ποσό με το οποίο ίδρυσε το Πρώτο Θέμα. «Δεν θυμάμαι με πόσα χρήματα ξεκινήσαμε. Ήταν λίγα τα χρήματα. Δεν είχαμε ιδέα πόσα θα χρειαστούμε...» ισχυρίστηκε. Αρνήθηκε, όμως, να απαντήσει και για το τι εγγυήσεις έδωσε η εφημερίδα στην Τράπεζα Πειραιώς για να αποδεσμευθεί ποσό 4,5 εκ. ευρώ. Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι ήταν απόλυτη νόμιμη η ίδρυση αναπτυξιακής εταιρείας (Αναπτυξιακή ΑΕ) το 2007 που ίδρυσε η επιχείρηση και απορρόφησε στη συνέχεια το Πρώτο Θέμα αγοράζοντας τις μετοχές των ίδιων των μετόχων. Ο βουλευτής Σπύρος Λάππας μίλησε για το ύποπτο φαινόμενο «μπαμπούσκα» όπου η επιχείρηση ιδρύει νέα εταιρεία για να εξαγοράσει την ίδια, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι τα χρήματα ίσως πήγαν στις τσέπες των μετόχων. «Δεν έχει τίποτε το ύποπτο. Συμβαίνει παντού σε όλη τη γη» απάντησε ο κ. Αναστασιάδης σε οξύ ύφος και κατηγόρησε τον ερωτώντα βουλευτή ότι δεν γνωρίζει από οικονομικά.

Επίθεση σε Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έδειξε πρωτοφανές και έκδηλο ενδιαφέρον για την παρουσία του ίδιου στην Εξεταστική Επιτροπή. «Δεν έχει ξανασημειωθεί τέτοια παρέμβαση πρωθυπουργού» είπε. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διέλυσε την οικονομία, ότι εμπιστεύτηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη και ότι ασκεί διώξεις στην Εκκλησία. Επίσης κατηγόρησε την Αυγή για τις δανειοδοτήσεις της αλλά και για το ύψος της κρατικής διαφήμισης που λαμβάνει.

Κανείς δεν θα κλείσει το Πρώτο Θέμα

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η εφημερίδα Πρώτο Θέμα δεν πρόκειται να κλείσει. «Είμαστε εξασφαλισμένοι. Θα έχουμε κυρίαρχο ρόλο στο μέλλον» είπε ο εκδότης της εφημερίδας και ανέφερε ότι δεν θα αφήσει 200-300 εργαζόμενους στο δρόμο. "Έχουμε πολλούς συριζαίους δημοσιογράφους και δεν μπορουμε να τους μαζέψουμ" πρόσθεσε αστειευόμενος.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής Σπύρος Λάππας ο οποίος υπογράμμισε τις ευθύνες των ιδιοκτητών και των μετόχων για σειρά Μέσων Ενημέρωσης που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια όπως η Απογευματινή, η Ελευθεροτυπία το ΑΛΤΕΡ κια άλλα.
Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ίδιος και η εφημερίδα του είναι κατά της διαπλοκής. Εμείς δεν έχουμε σχέση με τη διαπλοκή.  Εμείς βγήκαμε κόντρα στη διαπλοκή" υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε καμμία πολιτική παρέμβαση για τις δανειοδοτήσεις του Πρώτου Θέματος. "Διαπλοκή είναι οι εκδοτικοί μας αντίπαλοι" κατήγγειλε.
Διέψευσε, μάλιστα, ότι έχει ακίνητα στην Ελβετία. "Δεν έχω καθόλου ακίνητη περιουσία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό" υποστήριξε.

Φιλικό ‘καβγαδάκι’ Θέμου – Κασιδιάρη

Καβγαδάκι «χαμηλής έντασης» σημειώθηκε εντωμεταξύ μεταξύ του Θέμου Αναστασιάδη και του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί η εφημερίδα Πρώτο Θέμα δεν προβάλλει πια το κόμμα του.
Ο χρυσαυγίτης βουλευτής διατύπωσε έντονα παράπονα στον εκδότη του Πρώτου Θέματος ότι πλέον δεν αναφέρεται στη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο. «Έκανα έρευνα τους τελευταίους 10 μήνες» τόνισε ο κ. Κασιδιάρης διαχωρίζοντας σαφώς την τελευταία περίοδο του Πρώτου Θέματος από παλαιότερες εποχές όπου οι χρυσαυγίτες φιλοξενούνταν συχνά-πυκνά στα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας. Ζήτησε, μάλιστα, το λόγο από τον κ. Αναστασιάδη για την νέα στάση της εφημερίδας.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία προκατάληψη ή καμία διάθεση αποκλεισμού οποιουδήποτε κόμματος» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης απολογούμενος ουσιαστικά στον χρυσαυγίτη. Ο Θέμος Αναστασιάδης έφτασε δε και σε σημείο να μιλήσει για «ολιγωρία» του Πρώτου Θέματος απέναντι στους Χρυσαυγίτες και υποσχέθηκε μάλιστα να τους αποκαταστήσει τάχιστα. «Θεωρώ ότι είναι μια ολιγωρία εκ μέρους μας την οποία θα σπεύσουμε να αποκαταστήσουμε» διαβεβαίωσε το συνομιλητή του. «Ευχαρίστως θα το κάνουμε» πρόσθεσε ο Θέμος Αναστασιάδης σε ιδιαίτερους φιλικούς τόνους προς τον χρυσαυγίτη και την οργάνωσή του.
Ο χρυσαυγίτης βουλευτής διαμαρτυρήθηκε, όμως, στον κ. Αναστασιάδη και γιατί δεν προέβαλε το θέμα των παράνομων μαγνητοφωνημένων διαλόγων που αποδίδει η Χρυσή Αυγή στον Αντώνη Σαμαρά και αφορούν καταγγελλόμενες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. «Αυτό το θάψατε. Άλλες φορές, όμως, με είχατε βάλει σε πρωτοσέλιδα για το τατουάζ που έχω στο σώμα μου» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής υπενθυμίζοντας τα φιλικά πρωτοσέλιδα του Πρώτου Θέματος προς την οργάνωση. Ο εκδότης του Πρώτου Θέματος εμφανίστηκε και αυτή τη φορά απολογητικός στον χρυσαυγίτη βουλευτή λέγοντας ότι ήταν "ευαίσθητο το θέμα" και για αυτό δεν το κάλυψε η εφημερίδα του.
















Διαβάστε Περισσότερα » "Όλη η κατάθεση του Θέμου Αναστασιάδη στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια"

Ο Θεοδωράκης διέγραψε τον Ιάσονα Φωτήλα από το Ποτάμι

Διεγράφη από το Ποτάμι ο βουλευτής Αχαϊας Ιάσονας Φωτήλας.

Ο κ. Φωτήλας είχε διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη προτείνοντας τη συμπόρευση του Ποταμιού με τη ΝΔ.

Διαβάστε την εποστολή του Σταύρου Θεοδωράκη προς τον Νίκο Βούτση με την οποία ανακοινώνει την απομάκρυνση του κ. Φωτήλα από την Κοιοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

«Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνω, ότι ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας, τίθεται από σήμερα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

Με τιμή,

Σταύρος Θεοδωράκης
Πρόεδρος της Κ.Ο «Το Ποτάμι»


Πλέον η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού αποτελείται από εννέα βουλευτές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Θεοδωράκης διέγραψε τον Ιάσονα Φωτήλα από το Ποτάμι"

Ο ΟΑΣΑ για τη σύμβαση με dj

Απαντήσεις στα δημοσιεύματα που αφορούν την σύναψη σύμβασης του ΟΑΣΑ με μουσικό, δίνει με σημερινή ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «πως οι δημόσιες συγκοινωνίες, παράλληλα με το κύριο μεταφορικό τους έργο, λειτουργούν ως κύτταρο αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας και προάγουν τον πολιτισμό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ έχει ως εξής:

«Ο ΟΑΣΑ στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου που επιτελεί, παράλληλα με το κύριο μεταφορικό έργο που προσφέρουν οι αστικές συγκοινωνίες, σχεδιάζει και υλοποιεί ένα ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τα εκατομμύρια των πολιτών που τις χρησιμοποιεί. Πρόκειται για δράσεις που αναδεικνύουν τις αστικές συγκοινωνίες ως δημόσιο χώρο και προάγουν τον πολιτισμό στις διάφορες μορφές του και την κοινωνική ευαισθησία.

Στο ευρύτερο αυτό πρόγραμμα εντάσσονται δράσεις, όπως το Λεωφορείο Φροντίδας Αστέγων, το Λεωφορείο Υγείας, διάφορα Πολιτιστικά Δρώμενα σε σταθμούς, Διαγωνισμοί Φωτογραφίας, Εκθέσεις έργων ζωγραφικής, Εκδηλώσεις Ιστορικής και Πολιτιστικής Μνήμης κ.ά. που είτε πραγματοποιήθηκαν, είτε δρομολογούνται, είτε βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η οργάνωση μουσικών εκδηλώσεων και η αναπαραγωγή αρχείων μουσικής στα αστικά μέσα μεταφοράς, αξιοποιώντας τον εξοπλισμό που παρέχει τέτοιου είδους τεχνικές δυνατότητες και ήδη υφίσταται τόσο στα λεωφορεία όσο και στα τρόλεϊ.

Για τον σκοπό αυτό ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε συνεργασία με μουσικό που διαθέτει άριστες περγαμηνές (διπλώματα, πτυχία, ιδιαίτερη εμπειρία) διάρκειας τριών μηνών έναντι συνολικής αμοιβής 3.900 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων, δηλαδή με 990 ευρώ περίπου καθαρά το μήνα για τρεις μήνες. Με τη συνεργασία αυτή θα δημιουργηθεί μια πολύτιμη υποδομή, στον τομέα αυτόν, που θα μείνει στον Οργανισμό για μελλοντική χρήση και διαρκή αξιοποίηση».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΟΑΣΑ για τη σύμβαση με dj"

Εξετάζεται η προσφυγή για τα μνημόνια στο Στρασβούργο

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου θα εξεταστεί, στο Στρασβούργο, η προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά των ελληνικών κυβερνήσεων, από το 2010 έως σήμερα, για τα μνημονιακά μέτρα που επιβλήθηκαν με σειρά νόμων.

Η ΓΣΕΕ ζητάει να κριθούν αυτά τα μέτρα παράνομα, καθώς παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Η εξέταση της προσφυγής θα γίνει σε δημόσια ακρόαση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη διαδικασία εξέτασης της προσφυγής η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί μέσω του υπουργείου Εργασίας, ενώ έχουν ήδη καταθέσει υπομνήματα η Διεθνής Οργάνωση των Εργοδοτων αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιήσουν και προφορικές παρεμβάσεις κατά τη δημόσια ακρόαση. Η ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στη διαδικασία ελέγχου παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα επιχειρήματά της, καθώς και τον ρόλο της τρόικας-θεσμών και των μνημονίων, "στοιχεία που θα αναδείξουν την πολιτική οικοδόμησης της οικονομίας, όχι με γνώμονα την υπηρεσία προς την κοινωνία αλλά προς τις αγορές". Στη ΓΣΕΕ εκτιμούν ότι η έγκριση για δημόσια ακρόαση της προσφυγής έχει ιδιαίτερο ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πορείας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξετάζεται η προσφυγή για τα μνημόνια στο Στρασβούργο"

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τις τηλεοπτικές άδειες

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου, απέρριψαν σήμερα, τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Alfa, Star και της Κυπριακής εταιρείας «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP). Οι τηλεοπτικές εταιρείες στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί το σκεπτικό των αποφάσεων των ασφαλιστικών μέτρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τις τηλεοπτικές άδειες"

Ανακοίνωση-κόλαφος των δικαστών: Καταγγέλλουν προσπάθεια εκβιασμού του ΣτΕ για τις άδειες

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη διαρροή στον ηλεκτρονικό Τύπο προσωπικών δεδομένων δικαστή που συμμετέχει στη σημερινή διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα εξετάσει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Οι δύο Ενώσεις, με την ανακοίνωσή τους ζητούν, μεταξύ των άλλων, την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης για το θέμα της δημοσιοποίησης στοιχείων της προσωπικής ζωής του δικαστή που συμμετέχει στη σημερινή διάσκεψη.

Το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης των δύο Ενώσεων, έχει ως εξής:

«Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα.

Η πιο κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις άδειες:«Στον αέρα» η διαδικασία

Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.

Επομένως, η άμεση αντίδραση της Πολιτείας και κατεξοχήν της Δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία.

Τέλος εν συνεχεία της χθεσινής παραγγελίας του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης που βεβαίως δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, πιστεύουμε ότι με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών.

Οι πρόεδροι των Ενώσεων
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Εφέτης, Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, ως αναπληρώνων τον απουσιάζοντα Πρόεδρο
Eιρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση-κόλαφος των δικαστών: Καταγγέλλουν προσπάθεια εκβιασμού του ΣτΕ για τις άδειες"

Απολύθηκαν τέσσερις εκπαιδευτικοί που απείχαν από τα καθήκοντά τους

Στην απόλυση τεσσάρων εκπαιδευτικών προχώρησε το υπουργείο Παιδείας λόγω αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

Τις απολύσεις τεσσάρων εκπαιδευτικών, για πειθαρχικά παραπτώματα, υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. Όλες οι αποφάσεις αφορούσαν το πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Για το παράπτωμα αυτό απολύθηκαν δυο εκπαιδευτικοί από την Κεντρική Μακεδονία, ένας εκπαιδευτικός από την Κρήτη και ένας από το Νότιο Αιγαίου. Στους εκπαιδευτικούς είχε επιβληθεί από τα Πειθαρχικά Συμβούλια η ποινή της οριστικής παύσης.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απολύθηκαν τέσσερις εκπαιδευτικοί που απείχαν από τα καθήκοντά τους"

Από ποιους πλειστηριασμούς θα απέχουν οι συμβολαιογράφοι

Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι χθες αποφάσισε τη συνέχεια της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και αύριο, Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016, απαιτώντας παράλληλα από την ελληνική Πολιτεία:

α) Την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις Τράπεζες και
β) τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «κατ’ εξαίρεση και κατόπιν χορηγηθησομένης αδείας από τους Συλλόγους ή τη συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος θα διεξάγονται οι εκούσιοι πλειστηριασμοί και οι πλειστηριασμοί με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων».

Ακόμη, αναφέρει ότι θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί «ευαίσθητων προϊόντων, τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, πλοίων, αεροσκαφών, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων και κινητών πραγμάτων».

Τέλος, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι «είναι δεδομένο ότι η συμμετοχή του συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η μόνη που εγγυάται τη νομιμότητα της διαδικασίας των πλειστηριασμών και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, χρήζει δε της προστασίας και του σεβασμού όλων».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Από ποιους πλειστηριασμούς θα απέχουν οι συμβολαιογράφοι"

Η τρίτη και κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, με δύο απουσίες δικαστών

Το απόγευμα (στις 5 μμ) αναμένεται να ξεκινήσει η τρίτη κατά σειρά διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την γνωστή υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, ένα μέλος της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο σύμβουλος Επικρατείας Αριστόβουλος-Γεώργιος Βώρος, αιφνιδίως έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο, μετά από καρδιακό επεισόδιο και του τοποθετήθηκε stent λόγω απόφραξης αρτηρίας.

Παράλληλα, έγινε γνωστό, ότι το αναπληρωματικό μέλος της σύνθεσης που θα κρίνει τις τηλεοπτικές άδειες, ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Αλεξανδρής, είναι σε αναρρωτική άδεια, καθώς έσπασε το πόδι του και δεν συμμετείχε στις τρεις διασκέψεις που έχουν γίνει έως τώρα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Κατά συνέπεια, στην συγκεκριμένη σύνθεση της Ολομέλειας, το ένα αναπληρωματικό μέλος θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αιφνιδιαστική ασθένεια του κ. Βώρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άλλο αναπληρωματικό μέλος στην συγκεκριμένη σύνθεση.

Παράλληλα υπενθυμίζεται, ότι χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος διέταξε τη διενέργεια ελέγχου (πειθαρχικού και ποινικού) για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, κλπ. στον ηλεκτρονικό Τύπο, δικαστή που συμμετέχει στην σημερινή σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ και την εμπλοκή του σε υπόθεση σπουδάστριας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών κατά το έτος 2014.

Κατά τη σημερινή διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, εάν δεν τεθούν νέα νομικά, δικονομικά και πραγματικά ζητήματα, οι 30 δικαστές του ΣτΕ θα προχωρήσουν στην ψηφοφορία των τριών προδικαστικών θεμάτων που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν στην ουσία της υπόθεσης και να αποφανθούν επί των συνταγματικών και σύννομων θεμάτων που έχουν τεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τα τρία ζητήματα που θα τεθούν σήμερα σε ψηφοφορία είναι το παραδεκτό, το έννομο συμφέρον και το βάσιμο των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Η τρίτη και κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, με δύο απουσίες δικαστών"

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ η μουσική επιμελήτρια του ΟΑΣΑ με αμοιβή 3.900 ευρώ. Το έγγραφο της πρόσληψης

Σύμβουλο επί θεμάτων μουσικής με συνολική αμοιβή 3.900 ευρώ προσέλαβε οΟΑΣΑ για μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Η σύμβουλος είναι μάλιστα στέλεχος τουΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός από την επιλογή της μουσικής, η μουσική επιμελήτρια του ΟΑΣΑ ανέλαβε και το σχεδιασμό και προετοιμασία προγραμμάτων μουσικών εκδηλώσεων/δράσεων σε χώρους του Μετρό και άλλους δημόσιους χώρους καθώς και την προετοιμασία/σχεδιασμό της δράσης «Μουσικό Λεωφορείο στον αστικό χώρο».
Σύμφωνα με το έγγραφο της πρόσληψής της που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η σύμβουλος ονομάζεται Βέρθα Ευθυμιάδου, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης.

eggrafo

oasa
oasa
huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ η μουσική επιμελήτρια του ΟΑΣΑ με αμοιβή 3.900 ευρώ. Το έγγραφο της πρόσληψης"

«Όχι» στις απολύσεις φώναξαν έξω από τη Βουλή οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν νωρίτερα οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές που διαμαρτύρονται για τις επικείμενες απολύσεις τους. Αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από το υπ. Εργασίας, έκαναν πορεία προς την Βουλή και επέστρεψαν στο υπ. Εργασίας. 

Ζητούν οι συμβάσεις τους να γίνονται με δήμους και όχι με ΜΚΟ τονίζοντας ότι τους οφείλονται και δεδουλευμένα.

Οι περίπου 200 εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην πανελλαδική διαμαρτυρία κρατούν πανό το οποίο αναγράφει «Ναι στη συνέχεια των κοινωνικών δομών» και «Όχι στην απόλυση των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές» ενώ φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης: «Οι δομές αυτές είναι σημαντικές καλύπτουν ανάγκες κοινωνικές», «Οι αριστεροί μας τρώνε το ψωμί».

Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων καταγγέλλουν ότι σε δέκα μέρες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός του ότι θα χάσουν περίπου 1.000 άνθρωποι τη δουλειά τους και 120.000 συνάνθρωποι μας θα μείνουν χωρίς τρόφιμα, φάρμακα και στέγη. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει κάτω από το τραπέζι τροπολογία στην οποία θα εισαχθούν οι κοινωνικές δομές μειωμένες κατά το ένα τρίτο. Επίσης άξιο αναφοράς είναι ότι σε πολλούς δήμους οι εργαζόμενοι των Δομών παραμένουν απλήρωτοι από 4 έως 8 μήνες.


Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να αφήσει το ψήφισμα διαμαρτυρίας που αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ελαφρά το πρόβλημά τους.

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές είχαν βρεθεί έξω από το υπουργείο Εργασίας κρατώντας πανό στα χέρια και ζητώντας η εργασία τους να γίνει μόνιμη και σταθερή με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
 












protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» στις απολύσεις φώναξαν έξω από τη Βουλή οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές"

Μετά τις αποκαλύψεις, «τρώνε» τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας!

Την ώρα που η ανεργία μαστίζει την ελληνική κοινωνία, το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει μια απίστευτη υπόθεση κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος, που μάλιστα προορίζεται για την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα, αυτή των ανέργων. 

Πρόκειται για την άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει με τις καταγγελίες της γενικής γραμματέως Δήμητρας Χαλικιά κατά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου για απευθείας αναθέσεις με αυτεπιστασία προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, προκλητική εύνοια στα μεγάλα ΚΕΚ και φωτογραφικούς διαγωνισμούς. 

Το θέμα έχει φτάσει μέσω επιστολών, καταγγελιών και διαμαρτυριών κυβερνητικών στελεχών και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, προς το παρόν τουλάχιστον, παρακολουθεί αμέτοχο. 

Το πλέον απίστευτο όμως είναι ότι μετά την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος απομακρύνεται από τη θέση της η γ.γ. του υπουργείου ως «υπεύθυνη για το δημοσίευμα».
Το θέμα έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα tweet του πρώην υπουργού Γιάννη Βρούτση: «Ηθική ΣΥΡΙΖΑ: όποιος τολμήσει να μιλήσει αποπέμπεται! Από τον Βουδούρη, στην Χαλικιά μετά τις αποκαλύψεις για αδιαφάνεια! Φανταστείτε να με κατήγγειλε επί ΝΔ ο γ.γ. μου για απευθείας αναθέσεις με τα χρήματα ανέργων τι θα γινόταν!».


Τι αφορούσε η καταγγελία
 
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα περίφημα Προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας για την απασχόληση ανέργων τα οποία αποκήρυσσε μετά βδελυγμίας ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης. 

Η γενική γραμματέας Δήμητρα Χαλικιά με επιστολή στο Μαξίμου καταγγέλλει ότι η υπουργός, όταν προέκυψε θέμα νομιμότητας στο περιεχόμενο πρόσκλησης για την πρόσληψη ανέργων σε 34 δήμους, κατηγόρησε εκείνη ότι «ζήτησε από το ΑΣΕΠ να βγάλει αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη πρόσκληση».

Η κυρία Χαλικιά καταλογίζει ιδιοτέλεια στην κυρία Αντωνοπούλου και υποστηρίζει ότι η αναπληρώτρια υπουργός «κινείται στο πλαίσιο της συκοφαντικής δυσφήμησης σε βάρος μου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο». 



Δήμητρα Χαλικιά Γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας



Ράνια Αντωνοπούλου Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας 


Η συνέχεια της επιστολής της προς τον πρωθυπουργό, που κοινοποιήθηκε και στους υπουργούς Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και Νίκο Παππά, Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον γ.γ. του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική και τα όσα αναφέρονται αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της ιδιότητας της κυρίας Χαλικιά: «Η αλήθεια για τη στάση της εν λόγω υπουργού είναι ότι αντιστάθηκα σε κακές (πάρα πολύ κακές) επιλογές διαχείρισης δημοσίου χρήματος που επιχειρεί, κυρίως με “αυτεπιστασίες”(δηλαδή απευθείας αναθέσεις σε κοινωνικούς εταίρους πολλών χιλιάδων ευρώ, πρακτική στην οποία διέπρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και έχει στιγματιστεί) ή άλλες πρακτικές που πριμοδοτούν τα μεγάλα ΚΕΚ, τη στιγμή που η κυβέρνησή μας έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι πρόκειται να χτυπήσει αυτή τη διαπλεκόμενη αγορά». 
Η κυρία Χαλικιά γίνεται πιο συγκεκριμένη στη συνέχεια της επιστολής της προς τον πρωθυπουργό: «Κορυφαίο παράδειγμα είναι το “περίφημο” 29-64 (πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας) και τις επιλογές που η ίδια η κυρία Αντωνοπούλου ζήτησε να έχουμε μέσα, ώστε να αποκλείονται τα μικρά ΚΕΚ (υπάρχουν διαμαρτυρίες, επιστολές και τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση της πρόσκλησης που επιβεβαιώνουν τα προαναφερόμενα». Οι καταγγελίες της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, όμως, δεν σταματούν εδώ, αφού στην ίδια επιστολή-καταπέλτη για την αναπληρώτρια υπουργό προσθέτει: «Στο σημείο αυτό είμαι υποχρεωμένη να παρατηρήσω την “άναρχη εξειδίκευση του προγράμματος απασχόλησης ΕΣΠΑ 2014-2020”, κάτω από τις κατευθύνσεις της εν λόγω υπουργού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα από συγχρηματοδοτούμενους πόρους για να καλυφθούν οι ανάγκες καταπολέμησης της ανεργίας σε Αττική και Νότιο Αιγαίο. Για τα παραπάνω, έχω ενημερώσει γραπτά τόσο τον υπ. Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη όσο και τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση από το καλοκαίρι». 

Οι επικριτές της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας  επισημαίνουν ότι ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί το περίφημο «Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανεργίας για ηλικίες 29-64 ετών». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε προγραμματιστεί από τη Ν.Δ., καταργήθηκε στη συνέχεια από την κυρία Αντωνοπούλου με την αιτιολογία ότι είχε σχεδιαστεί όχι για ανέργους, αλλά για συγκεκριμένους φορείς κατάρτισης και εταιρείες που θα απασχολούσαν για ορισμένους μήνες τους ανέργους, και έτσι υποσχέθηκε ότι το πρόγραμμα θα επανασχεδιαζόταν και θα προκηρυσσόταν το αργότερο τον Απρίλιο του 2015. Το σχέδιο της πρόσκλησης που βγήκε την περασμένη εβδομάδα στη διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας απέχει από τα υπεσχημένα, ότι οι άνεργοι θα λάμβαναν 5.500 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσκληση, παίρνουν 600 ευρώ για την κατάρτιση και 2.000 ευρώ για τρίμηνη πρακτική άσκηση. Οπως καταγγέλλεται, όμως, τα ίδια θα πάρουν και τα ΚΕΚ! Οσο για την απασχόληση; Εκπτώσεις και εδώ: παρά τις υποσχέσεις για εγγυημένη απασχόληση 26.000 ανέργων, η πρόβλεψη τώρα περιορίζεται στους 10.000.  

Τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Από τη θέση της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε δριμεία κριτική στην επιλογή των Προγραμμάτων Κοινωνικής Εργασίας για την εξασφάλιση, έστω απασχόλησης πέντε μηνών για ανέργους. Τα προγράμματα με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ χαρακτηρίζονταν τότε κοροϊδία σε βάρος των ανέργων, αφού επέστρεφαν στην ανεργία μετά από πέντε μήνες και δεν εξασφάλιζαν μόνιμες θέσεις εργασίας. Μάλιστα η μόνη περιφέρεια που δεν είχε ενταχθεί στα συγκεκριμένα προγράμματα ήταν αυτή αυτή της Αττικής υπό την κυρία Ρένα Δούρου. Ωστόσο, η τακτική των κοινωνικών προγραμμάτων συνεχίστηκε και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, «κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία», αφού επανέλαβε όσα και προεκλογικά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή η κοινωφελής εργασία δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, στη συνέχεια με τη δικαιολογία «τι να κάνουμε αφού οι προηγούμενοι είχαν προγραμματίσει δράσεις με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και θα καλύπτονταν και άμεσες ανάγκες των δήμων», εξήγγειλε ότι θα προχωρούσε η υλοποίηση. 
Είκοσι μήνες μετά, αυτό που έχει γίνει είναι ότι δεσμεύτηκαν 300 εκατ. ευρώ για προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αλλά μόνο για 2016-2017. Το ΕΣΠΑ, βέβαια, έχει ορίζοντα έως το 2020 - προφανώς έως τότε ποιος ζει, ποιος πεθαίνει... Και ακόμη χειρότερα: τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί δεν επαρκούν για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο! Ετσι, το υπουργείο Εργασίας υποχρεώθηκε να αναζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών, της τάξης των 55,22 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη να εγκρίνει τη χορήγηση 12.011.325 ευρώ, και αυτά για το τρέχον έτος, αφαιρώντας τα από τα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις και φέρνοντας έτσι ακόμη πιο κοντά τον «κόφτη». 

Στην πολιτική της κυρίας Αντωνοπούλου αναγνωρίζεται ως θετικό στοιχείο ότι τα πεντάμηνα των προηγούμενων κυβερνήσεων έγιναν οκτάμηνα. Ωστόσο, της καταλογίζεται συγκεντρωτισμός στον προγραμματισμό και καμία συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως καταγγέλλεται, «μοίρασε θέσεις σε κάθε δήμο, σύμφωνα με ένα δικό της μοντέλο προγραμματισμού», πράγμα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης είχε ζητήσει 200 άτομα το 2015 και τώρα του δόθηκαν 1.600, ενώ αντίστοιχα η Πάτρα είχε ζητήσει 500 άτομα πέρυσι και τώρα πήρε 1.600. Και ναι μεν οι δήμοι έχουν μεγάλη ανάγκη σε προσωπικό, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων. Αυτό το διαφαινόμενο αδιέξοδο οδήγησε στη λύση των φάσεων: τμηματικές προκηρύξεις για την κάλυψη των προσφερόμενων θέσεων. Οι άνεργοι, συνολικά 43.000, θα απασχοληθούν επί οκτώ μήνες με 500 ευρώ τον μήνα, έναντι 53.000 το 2015. Σημαντικό κομμάτι των πόρων που διατίθενται, ωστόσο, θα πάει στο κομμάτι της... κατάρτισης των ανέργων και τους φορείς της, δηλαδή τα ΚΕΚ. Οι επικριτές της κυρίας Αντωνοπούλου υποστηρίζουν ότι «δεν αποδεικνύεται η πραγματική αναγκαιότητα υλοποίησης της κατάρτισης, τουλάχιστον για τους ανέργους».

Πάντως, η πολιτική του υπουργείου Εργασίας στην καταπολέμηση της ανεργίας στηλιτεύεται και από στελέχη του κόμματος. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ηγουμενίδη, που κοινοποιήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή. Ο κ. Ηγουμενίδης εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός για το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι «ολόκληρη η πολιτική του για τις πολιτικές απασχόλησης μέχρι σήμερα τείνει να περιορίζεται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν προσφέρουν ούτε μια πραγματική θέση εργασίας». 

Οι βολές εκ των έσω, όμως, εις βάρος της κυρίας Αντωνοπούλου έρχονται και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Μιχάλης Καρτερός, που είναι γραμματέας της Νομαρχιακής Σερρών και αδελφός του αρθρογράφου της Αυγής, Θανάση Καρτερού, του οποίου η σύζυγος και ο γιος είναι ιδιοκτήτες Κέντρου Διά Βίου Μάθησης στη Νιγρίτα. Ο κ. Καρτερός σε επιστολή που της απευθύνει μάλιστα είναι παραπάνω από δηκτικός, καθώς αναφέρει: «Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα προτείνει ρυθμίσεις  που ο προκάτοχός σας Βρούτσης δεν τόλμησε καν να σκεφτεί. Ρυθμίσεις που ικανοποιούν χρόνιες επιδιώξεις του βαθέος μηχανισμού του αμαρτωλού ΕΛΣΕΚΕΚ». 

Το ΑΣΕΠ, η προκήρυξη και το δελτίο-φάντασμα

Η δημόσια πρόσκληση μέσω του ΟΑΕΔ για τις 6.339 θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους-θύλακες της υψηλής ανεργίας και τα παρατράγουδα που δημιουργήθηκαν όταν το υπουργείο Εργασίας υποχρεώθηκε στην αναστολή της προκειμένου να αλλάξουν συγκεκριμένα κριτήρια ήταν αυτό που προκάλεσε την έκρηξη στις σχέσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Δήμητρας Χαλικιά. 

Η αναστολή στην υποβολή των αιτήσεων έγινε με το αιτιολογικό ότι είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ προκειμένου να αποφευχθούν ζητήματα συνταγματικότητας. Μάλιστα, αντιρρήσεις για τη διατύπωση και τους όρους της πρόσκλησης, ιδιαίτερα για το σημείο που προβλεπόταν μοριοδότηση των ανέργων από τους συγκεκριμένους δήμους, είχε εκφράσει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας. Το δελτίο Τύπου για την αναστολή αναρτήθηκε στη σελίδα του υπουργείου στις 10 Οκτωβρίου, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα «εξαφανίστηκε». 

Τώρα, η κυρία Χαλικιά καταγγέλλει στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό ότι η πολιτική της προϊσταμένη καταλογίζει σε εκείνη παρέμβαση ώστε το ΑΣΕΠ να μπλοκάρει την πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενώ το θέμα φέρνει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου και τίτλο «Δελτίο Τύπου-φάντασμα του υπουργείου Εργασίας για τα κοινωφελή προγράμματα» ζητώντας την κατάθεση όλων των εγγράφων για το ζήτημα.




27/9/2016
Μιας και τα 300 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκαν για προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν έφτασαν για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο, η κυρία Αντωνοπούλου ζήτησε από τον κ. Χουλιαράκη επιπλέον 55 εκατ. ευρώ, και εκείνος ενέκρινε επιπλέον 12.011.325 ευρώ για το 2016


Απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων

Μια ατελείωτη λίστα προγραμμάτων κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας με την υπογραφή της κυρίας Ράνιας Αντωνοπούλου, όπως προκύπτει από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», έχουν εκτελεστεί με απευθείας αναθέσεις-αυτεπιστασίες. Ενδεικτικά:

  • Πρόγραμμα «Δράσεις κατάρτισης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα του λιανικού εμπορίου»: Υλοποιείται με αυτεπιστασία από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Η επιχορήγηση για την αυτεπιστασία ανέρχεται στο ποσό των 2.677.200 ευρώ.
  • Πρόγραμμα «Κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών»: Δικαιούχος ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Αναλαμβάνει με αυτεπιστασία την καταβολή των εκπαιδευτικών επιδομάτων των εκπαιδευομένων. Συνολικό κόστος της αυτεπιστασίας 2.489.602 ευρώ.
  • Πρόγραμμα «Κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας - logistics, στις 8 περιφέρειες σύγκλισης»: Ανατίθεται στην Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Συνολική δαπάνη του προγράμματος 2.284.300 ευρώ, εκ των οποίων η επιχορήγηση της αυτεπιστασίας ανέρχεται σε 1.379.200 ευρώ.
  • Πρόγραμμα «Δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας - logistics»: Υλοποιείται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Το κόστος κατανέμεται ως εξής: για διοίκηση, διαχείριση, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης, παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και συμβουλευτική καθοδήγηση των ωφελουμένων καθώς και δημοσιότητα από τον Σύνδεσμο, ποσό 193.257 ευρώ. Για τα εκπαιδευτικά επιδόματα των 164 ωφελουμένων ανέργων: 241.343 ευρώ.
  • Πρόγραμμα «Κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας - logistics στις 2 περιφέρειες σταδιακής εισόδου»: Συνδικαιούχος η ΕΕΔΕ, που αφορά 136 ωφελούμενους ανέργους με κόστος αυτεπιστασίας 262.400 ευρώ, εκ των οποίων τα 135.448 ευρώ προορίζονται για την πληρωμή των επιδομάτων στους ωφελούμενους.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τις αποκαλύψεις, «τρώνε» τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας!"

Την ακύρωση της απόφασης για τα Ολοήμερα σχολεία ζητούν εκπαιδευτικοί

Εξώδικες προσκλήσεις διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας αλλά και προς άπασες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της χώρας, έχουν ήδη αποστείλει εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων θεατρολογίας, εικαστικών αλλά και μουσικής ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για τις β΄αναθέσεις των μαθημάτων τους στο Δημοτικό Σχολείο.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης.

Η Υπουργική Απόφαση για το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο, αναφέρει ότι οι δάσκαλοι, ελλείψει ειδικοτήτων, δύνανται να διδάξουν τα μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής, της Φυσικής Αγωγής και της Πληροφορικής.

Ειδικότερα, για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, υπολογίζεται ότι μόνο το 60% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας έχει τη δυνατότητα να το διδαχθεί από τους εξειδικευμένους θεατρολόγους.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Την ακύρωση της απόφασης για τα Ολοήμερα σχολεία ζητούν εκπαιδευτικοί"

Ένοπλη ληστεία τις κεντρικές αποθήκες του ΕΟΠΥΥ στου Ρέντη

Μεγάλη ληστεία τα ξημερώματα της Τρίτης στις κεντρικές αποθήκες του ΕΟΠΥΥ στου Ρέντη.

Άγνωστοι εισέβαλαν στον χώρο, επί της οδού Πειραιώς 167, και πήραν χιλιάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων πολλά φάρμακα υψηλού κόστους, αφού προηγουμένως ακινητοποίησαν με όπλα τους δύο φύλακες.

Από τις συγκεκριμένες αποθήκες τροφοδοτούνται τα περισσότερα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοπλη ληστεία τις κεντρικές αποθήκες του ΕΟΠΥΥ στου Ρέντη"

Διαμαρτυρία εργαζομένων του ΟΤΕ έξω από τη Βουλή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα εργαζόμενοι του ΟΤΕ εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την κατάθεση της τροπολογίας για τη μεταβίβαση του ποσοστού 5% του Οργανισμού στο ΤΑΙΠΕΔ.

Καταγγέλουν ότι η πώληση αυτή συνοδεύεται και με την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων του δημοσίου, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα προκύψουν αν συντελεστεί η τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας των κύριων μετόχων του ΟΤΕ καθώς «βλάπτεται επί της ουσίας το δικαίωμα παρέμβασης και η συμμετοχή του κράτους σε αποφάσεις που ενδεχόμενα θέσουν σε αμφισβήτηση κυρίαρχα εθνικά συμφέροντα».

Επιδιώκουν να γίνουν επαφές με όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου αλλά και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τέλος, θα επανακαθορίσουν την στάση τους έπειτα από νέα συνεδρίασή τους το απόγευμα της Τρίτης.

Θα επιδιώξουν επαφές με όλα τα κόμματα και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ την περαιτέρω στάση τους θα καθορίσουν με συνεδρίαση το απόγευμα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία εργαζομένων του ΟΤΕ έξω από τη Βουλή "

Πρόεδρος ΟΑΕΕ: «Οποιος δεν μπορεί να πληρώνει εισφορές να πάει στη Βουλγαρία»

Την αντίδραση των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ προκάλεσε η παραδοχή του διοικητή του Ταμείου Δημήτρη Τσακίρη ότι όποιος αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές σε συνδυασμό με την υπέρογκη φορολογία, και το θεωρεί πατριωτικό, ας πάρει την οικογένειά του και ας πάει στη Βουλγαρία.

Το ιστορικό της υπόθεσης εξηγεί η Καθημερινή: Ο διοικητής βρέθηκε στη Φλώρινα και στη Βέροια, προκειμένου να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, με αιχμή την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος.

Οι επιχειρηματίες στις τοποθετήσεις-ερωτήσεις τους επισήμαναν ότι καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια να μείνουν «ζωντανοί».

Σε ερώτηση ασφαλισμένου πώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 με τις επερχόμενες ασφαλιστικές αλλά και φορολογικές αλλαγές οι ασφαλισμένοι θα έχουν κίνητρο για εργασία, όταν καλούνται να πληρώσουν συνολικά το 80% του εισοδήματός τους στο Κράτος, ο διοικητής του ΟΑΕΕ φέρεται να είπε, εάν το θεωρούν πατριωτικό, ας πάνε στη Βουλγαρία.

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο κ. Τσακίρης επισημαίνει ότι η δήλωσή του παρερμηνεύθηκε, καθώς αυτό που είχε ως στόχο να καταδείξει είναι ότι η ικμάδα, η ζωηράδα και η ευρηματικότητα των Ελλήνων δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε τρόπους εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, αλλά προς όφελος της ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας.

Μανιός: Ας πάει ο Τσακίρης να κάνει τον διοικητή στη Βουλγαρία

«Αυτός που λέει να πάμε στη Βουλγαρία μπορεί να πάει και μόνος του άμα θέλει», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΕΕ, Δ. Τσακίρη ότι «όποιος δεν μπορεί να πληρώσει εισφορές να πάει στη Βουλγαρία».

«Ας πάει αυτός να κάνει τον διοικητή στη Βουλγαρία, δεν είναι αυτή η απάντηση σε ένα πρόβλημα, η απάντηση είναι κάτσε κάτω να το κουβεντιάσουμε», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «όταν κάποιος είναι διοικητής σε έναν οργανισμό δεν μπορεί να λέει άμα δεν σου αρέσει φύγε, αυτό είναι έξω από κάθε δημοκρατική λογική».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΟΑΕΕ: «Οποιος δεν μπορεί να πληρώνει εισφορές να πάει στη Βουλγαρία»"

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ και Δημόσιο

Μία ημέρα πριν από την αργία της 28ης Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου από το ΙΚΑ και το Δημόσιο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Ειδικότερα, το Δημόσιο και το ΙΚΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα πληρώσουν τις συντάξεις την Τρίτη 1η Νοεμβρίου, ενώ το ΝΑΤ θα καταθέσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τις συντάξεις τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, το ΕΤΕΑ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ και Δημόσιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news