facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Στο 184,7% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας το 2018 σύμφωνα με το ΔΝΤ

Ανέφικτοι είναι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή αλλά και στο μνημόνιο όχι μόνο για φέτος και για τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν εφαρμοσθούν κατά γράμμα τα μέτρα του μνημονίου, εκτιμά το ΔΝΤ.

Στην νέα έκθεσή του Fiscal Monitor που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες (7-10 Οκτωβρίου) στην σύνοδο της Ουάσιγκτον.

Η νέα πολύ δυσμενής εκτίμηση - αφού συνεπάγεται δημοσιονομική «τρύπα» 2-3 δισ. ευρώ ετησίως σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού και του μνημονίου - λαμβάνει υπόψη μάλιστα και μία άλλη παράμετρο: τις αισιόδοξες χθεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στις οποίες βασίστηκαν οι δημοσιονομικές προβλέψεις.

Το ταμείο στην νέα, σημερινή, του έκθεση που επικεντρώνεται στο δημοσιονομικό πεδίο, βλέπει για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 0,1% του ΑΕΠ φέτος (από 0,6% του ΑΕΠ που εκτιμά ο προϋπολογισμός και 0,5% μνημονικού στόχου), 0,7% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι 1,8% στόχου στον προϋπολογισμό και 1,75% μνημονικού στόχου) και 1,6% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά (σ.σ. έναντι 3,5% που αναφέρει το μνημόνιο). Μάλιστα από το 2021 και μετά εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 1,5%.

Τρύπα 3 δισ. ευρώ ετησίως

Η διαφορά μόνο για φέτος φτάνει στα 2,6 δισ. ευρώ, για το 2017 στα 1,92 δισ. ευρώ και για τα επόμενα έτη ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται πάντως ότι το Ταμείο πρόσφατα είχε επαναλάβει τη θέση του να μην ληφθούν πρόσθετα μέτρα αλλά παρεμβάσεις στο χρέος, ζητώντας ωστόσο να ανοίξει ξανά η συμφωνία του Ιουνίου με παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις.

Εκτιμά επίσης ότι τα έσοδα, ως αναλογία του ΑΕΠ θα μειώνονται διαρκώς από το 48,1% του ΑΕΠ το 2015 στο 47,2% φέτος, στο 46,2% το 2017 και στο 43,2% το 2021 παρά το τεράστιο πακέτο φόρων που φέρνει η κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο προεξοφλώντας ότι η απόδοσή τους θα είναι πιο χαμηλή από τον ρυθμό ανάπτυξης.

Σκωτσέζικο ντους από ΔΝΤ - εκτός στόχων το πλεόνασμα

Και για το χρέος το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα αυξάνεται έως και το 2018, φτάνοντας στο 184,7 % του ΑΕΠ για να αρχίσει να μειώνεται στην συνέχεια, όταν η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωσή του στο 178,9% φέτος (183,4% του ΑΕΠ το υπολογίζει ΔΝΤ) και στο 174,8% του ΑΕΠ το 2018.

Στην έκθεση αναφέρεται ρητά ότι η επίτευξη των (χαμηλών) στόχων προϋποθέτουν την "πλήρη εφαρμογή από τις (ελληνικές) αρχές του δημοσιονομικού πακέτου του προγράμματος του ESM". Και ότι αποτελούν το ίδιο "σετ" προβλέψεων με αυτό της έκθεσης World Economic Outlook που δημοσιοποιήθηκε χθες και επικεντρώνεται στο ΑΕΠ αλλά και της τρίτης έκθεσης του ΔΝΤ Global Financial Stability Report που έχει ως επίκεντρο τις τράπεζες.

Η Ελλάδα στην μεγαλύτερη αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις

Η Ελλάδα βρίσκεται στην μεγαλύτερη αδυναμία να ανταποκριθεί στις οικονομικές/χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της παγκοσμίως, εκτιμά το ΔΝΤ σε ειδικό τμήμα της έκθεσης. Δείκτης, αποτυπώνει την απώλεια ικανότητας/αξιών στην γενική κυβέρνηση (General Government Net Financial Worth) την περίοδο 2007 – 2015.

Ο δείκτης του ΔΝΤ ουσιαστικά δείχνει την διαφορά των στοιχείων του ενεργητικού(περιουσιακά στοιχεία, διαθέσιμα κλπ) και του παθητικού(δάνεια, υποχρεώσεις κλπ) που έχει μία κυβέρνηση. Δείχνει την ικανότητα που έχει να ανταποκριθεί στις οικονομικές/χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 184,7% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας το 2018 σύμφωνα με το ΔΝΤ"

Η Διεθνής Αμνηστία δεν θεωρεί την Τουρκία ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες

Σε επείγουσα δράση καλεί η Διεθνής Αμνηστία τα μέλη, τους υποστηρικτές της, καθώς και τους πολίτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο 21χρονος Σύρος πρόσφυγας του οποίου το αίτημα ασύλου δεν έγινε αποδεκτό, δεν θα επιστρέψει αναγκαστικά στην Τουρκία. Αν τελικά απελαθεί θα είναι ο πρώτος αιτών άσυλο που θα έχει αναγκαστικά επιστρέψει στην Τουρκία, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας το Μάρτιο.

Ο εν λόγω Σύρος πρόσφυγας βρίσκεται σε κίνδυνο να επιστρέψει αναγκαστικά από την Ελλάδα στην Τουρκία. Το αίτημα ασύλου του απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι η Τουρκία είναι μια «ασφαλής τρίτη χώρα». Η απόφαση επί της προσφυγής του ενώπιον των Ελληνικών δικαστηρίων αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Βρίσκεται επί του παρόντος υπό αστυνομική κράτηση στο νησί της Λέσβου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, εξέδωσε προσωρινή διαταγή για να σταματήσει η απέλαση του, μέχρι να αποφασιστεί αν θα ανασταλεί ή όχι η απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών που επιτρέπει την επιστροφή του 21χρονου στην Τουρκία.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν είναι επί του παρόντος μια ασφαλής χώρα για να επιστρέφονται οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία. Δεν προσφέρει πλήρη προσφυγική προστασία στους Σύρους πρόσφυγες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων δεν έχουν τα μέσα για να στηρίξουν τους εαυτούς τους και δεν τους χορηγείται κρατική υποστήριξη. Κατά συνέπεια, πολλοί πρόσφυγες είναι εντελώς άποροι και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο μεταχείρισης αυτών που επιστρέφονται στην Τουρκία, ειδικά αφού οι ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κλειστά κέντρα.

Αυτή είναι η τρίτη υπόθεση που παρακολούθησε η Διεθνής Αμνηστία, η οποία απορρίπτει το επιχείρημα της Επιτροπής Προσφυγών, πως η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. Οι άλλες δύο υποθέσεις, αφορούσαν τους J. Β και Μ.F., δύο άλλους Σύρους αιτούντες άσυλο, των οποίων τα αιτήματα έχουν επίσης κριθεί ως μη αποδεκτά από τις Επιτροπές Προσφυγών, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν ακόμη επιστραφεί στην Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Διεθνής Αμνηστία δεν θεωρεί την Τουρκία ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες"

Εκκενώθηκε το αεροδρόμιο της Ρόδου

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το αεροδρόμιο της Ρόδου, καθώς εκατοντάδες επιβάτες αναφέρθηκαν με συμπτώματα έντονου βήχα και έντονο τσούξιμο στα μάτια. Οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου έχουν εκκενωθεί, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για χρήση σπρέι πιπεριού. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι ασφαλείας του αεροδρομίου δεν μπορούν να δηλώσουν με σιγουριά ότι ήταν σπρέι πιπεριού, κάνοντας λόγο για «κάτι σαν δακρυγόνο».

Το θέμα αποκαλύφθηκε στα βρετανικά ΜΜΕ, μετά από καταγγελίες μέσω των social media συγγενών των επιβατών, οι οποίοι ανησύχησαν έντονα. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, δεκάδες ταξιδιώτες, στην πλειοψηφία τους τουρίστες, μεταφέρθηκαν εκτός terminal, αναμένοντας οδηγίες από τις ελληνικές αρχές, ενώ πολλοί ζήτησαν ιατρική βοήθεια, προκειμένου να ξεπεράσουν τα συμπτώματα.

Η νεαρή Βρετανίδα που με την ανάρτησή της στο Twitter ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Ρόδου, μίλησε στο protothema.gr και εξήγησε πως όλοι οι επιβάτες είχαν ενόχληση στο λαιμό τους και έβηχαν. Εντούτοις, λίγη ώρα αργότερα, όπως είπε η Έλλη, κλήθηκαν να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη δίχως να τους δοθεί καμία εξήγηση για το περίεργο περιστατικό.

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι η μητέρα της, της μετέφερε πως ένιωσε σαν κάποιος να ψέκασε με σπρέι πιπεριού το χώρο, ενώ επισήμανε πως οι εκπρόσωποι του αεροδρομίου έκαναν λόγο για διεξαγωγή «άσκησης»!



Σύμφωνα με όσα υποστήριζαν οι τουρίστες που βρίσκονταν στο σημείο, ορισμένες πτήσεις «πάγωσαν» για λίγα λεπτά, προκειμένου να ελεγχθεί ο χώρος και να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί και που οφείλεται η μεγάλη αυτή αναστάτωση.

Νεώτερες πληροφορίες από ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο, κάνουν λόγο για διαπληκτισμό μεταξύ επιβατών, ο ένας εκ των οποίων χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα αναμονής, με αποτέλεσμα να διαχυθεί σε όλο το χώρο το χημικό και να προκαλέσει τα έντονα συμπτώματα βήμα και τσούξιμο των ματιών σε έναν ικανό αριθμό επιβατών.

Η αναστάτωση ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα και στο σημείο έσπευσαν κλιμάκια της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ελέγξουν. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 19:35 και ολοκληρώθηκε στις 19:50. Λίγα λεπτά αργότερα δόθηκε ξανά σε χρήση η αίθουσα αναχωρήσεων, στην οποία δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκενώθηκε το αεροδρόμιο της Ρόδου"

Κοντομηνάς για Καλογρίτσα: «Μου ζήτησε το 51% και τέσσερις εκπομπές»

«Αυτός που υποστήριξε ο Νίκος Παππάς, ο άνθρωπος που ήταν χωρίς δεκάρα, ήρθε και μου ζήτησε το 51% του καναλιού, τέσσερις ειδησεογραφικές εκπομπές και έλεγχο του πολιτικού ρεπορτάζ». Η καταγγελία του Δημήτρη Κοντομηνά αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στον Ιωάννη Καλογρίτσα. Και έγινε μετά από έκτακτη εμφάνιση του επιχειρηματία στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, ούτε καν στο δελτίο ειδήσεων.

Βέβαια δεν έχει σημασία πού θα εμφανιστεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς για να επιβεβαιωθεί το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον υπουργό Επικρατείας. Ο ιδιοκτήτης του Alpha απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στον Πρωθυπουργό και εστίασε τα πυρά του στον Νίκο Παππά.

«Πήγαινε στο καλό αγόρι μου, το κανάλι δεν πουλιέται σε τρίτους, του είπα. Το κανάλι ανήκει στους εργαζόμενους και σε μένα, θα λέμε αλήθειες και δεν θα κλείσει κύριε Παππά που, κάτι πρέπει να κρύβεις εσύ για να φωνάζεις πώς σε παρακολουθούσαμε στην Αμερική» είπε χαρακτηριστικά. «Επόμενη μέρα υπάρχει για τον Alpha, αλλά για τους άλλους υπάρχει η επόμενη νύχτα. Θα έρθουν περισσότεροι φόροι, θα αυξηθεί η ανεργία, ο κόσμος θα αντιδράσει.»



Ο αποκλεισμός του Alpha από τις τηλεοπτικές άδειες έχει δημιουργήσει, όπως είναι γνωστό, κλίμα έντασης ανάμεσα στον ιδιοκτήτη Δημήτρη Κοντομηνά και στην κυβέρνηση. Ο Alpha, που εθεωρείτο σταθμός φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση, κάνει πλέον σκληρή κριτική, ενώ, όπως λέγεται, έχει διαρρήξει και τη σχέση του με τον Λάκη Λαζόπουλο που συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απουσία της δημοσιογράφου Κατερίνας Ακριβοπούλου από το κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του Alpha. Η κ. Ακριβοπούλου είναι διευθύντρια του site altsantiri.gr συμφερόντων Λαζόπουλου και η ίδια, με την αρθρογραφία της, στηρίζει την κυβέρνηση.

Πάντως την ώρα που ο Δημήτρης Κοντομηνάς κατήγγειλε την κυβέρνηση και ανακοίνωνε πώς δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, ο ομιλος Alpha Editions Α.Ε. που εκδίδει τα περιοδικά Hello, 7 Μέρες TV, ΕΓΩ και Τηλεκοντρόλ κ.α., ανακοίνωσε στους εργαζομένους του ότι αναστέλλει την λειτουργία του. Πρόκειται για όμιλο που είχε πάρει τους τίτλους των εκδόσεων Λυμπέρη, πριν ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης κηρύξει πτώχευση…

protagon
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντομηνάς για Καλογρίτσα: «Μου ζήτησε το 51% και τέσσερις εκπομπές»"

«Οι παρεξηγήσεις ήρθησαν» - H Εκκλησία νίκησε

Οι «παρεξηγήσεις» που υπήρξαν ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών «ελύθηκαν», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο διάλογος για το μάθημα θα συνεχιστεί, σε πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Στόχος θα είναι να διαμορφωθεί «από την αρχή» η μορφή των Θρησκευτικών.

Ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι στην παρούσα φάση στα σχολεία θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά εγχειρίδια και η προσπάθεια διορθώσεων θα αρχίσει από τώρα, ώστε να διαμορφωθούν κατόπιν τα νέα βιβλία.

Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις, το κλίμα της συζήτησης ήταν πολύ καλό και ο διάλογος συνεχίζεται, είπε από την πλευρά του εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητούμε.

Αναφερόμενος στο μάθημα των θρησκευτικών, είπε ότι τα νέα προγράμματα για την εξέταση της διδασκαλίας θα εφαρμοστούν, καθώς το θέμα την εκπαίδευσης είναι «ευθύνη της πολιτείας».

Ο κ. Φίλης συμπλήρωσε ότι δεν μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας των θρησκευτικών και επιβεβαίωσε ότι φέτος θα χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα βιβλία, που έχουν ήδη διανεμηθεί στα σχολεία.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οι παρεξηγήσεις ήρθησαν» - H Εκκλησία νίκησε"

Κομπίνα-"μαμούθ" στο ΙΚΑ Αιγάλεω

Βιομηχανία υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών φέρεται ότι είχε στήσει 5μελής σπείρα στο ΙΚΑ του Αιγάλεω, αποτελούμενη από ένα τμηματάρχη των οικονομικών υπηρεσιών, δύο υπαλλήλους και δύο ιδιώτες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι “5” μετέφεραν ως ασφαλισμένοι, μέσω IBAN, στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους “σεβαστά” ποσά με πλαστά ή ακόμη και ανύπαρκτα δικαιολογητικά δαπάνης.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτουν μεταβιβάσεις ύψους 180.000 ευρώ. Δεν διαπιστώνεται ωστόσο ευθύνη άλλων διευθυντικών στελεχών του υποκαταστήματος, κάτω από τη μύτη των οποίων είχε στηθεί το πάρτι της διαφθοράς και της υπεξαίρεσης.


antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομπίνα-"μαμούθ" στο ΙΚΑ Αιγάλεω"

Εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εναντίον Παύλου Πολάκη [ανακοίνωση]

Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική την παύση τριών επικεφαλής της διοίκησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι Εργαζόμενοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, έχουμε συνειδητά τηρήσει το τελευταίο διάστημα διακριτική στάση αποφεύγοντας την οποιαδήποτε αντιπαράθεση με όσους, ηθελημένα ή όχι, αναπαράγουν ψεύδη, συκοφαντίες και ανακρίβειες.

Η τελευταία Διοίκηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επέλεξε να συμπεριφερθεί επιθετικά, άδικα και εκδικητικά απέναντι στους Εργαζομένους όχι μόνο προβαίνοντας σε πρακτικές κακοδιοίκησης σε μία κρίσιμη και οριακή στιγμή για τη Δημόσια Υγεία, αλλά καταστρατηγώντας θεμελιώδη εργασιακά και ατομικά δικαιώματα.

Αντισταθήκαμε με αξιοπρέπεια, συνεπείς στη δουλειά μας, αντιλαμβανόμενοι ότι το έργο μας και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο αποτελούν την έξωθεν καλή μαρτυρία μας.

Για τους παραπάνω λόγους έχουμε ήδη αποστείλει στοιχεία στη Δικαιοσύνη και θα αποταθούμε σε αυτήν για το σύνολο των πράξεων ή και παραλείψεων της μέχρι χθες Διοίκησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. , γιατί εμείς οι εργαζόμενοι οφείλουμε να διαφυλάξουμε το έργο του Οργανισμού, μακριά από κατασκευασμένες επιθέσεις και πορίσματα. Όλα τα ζητήματα στο φως της Δικαιοσύνης.

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να λάβουν τέλος οι τακτικές εκφοβισμού και αποκλεισμού που έχουμε υποστεί το τελευταίο διάστημα. Δεν θα επιτρέψουμε οι πλάτες των Εργαζομένων να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης και εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιδείξει σεβασμό απέναντι στους Εργαζομένους, καταδικάζοντας τις δηλώσεις των «κύκλων» του Υπουργείου Υγείας «περί αποστήματος», δηλώσεις που προσβάλλουν και ισοπεδώνουν συλλήβδην 600 Εργαζομένους, το έργο και την προσφορά δεκαετιών και δυσφημούν έναν ολόκληρο Οργανισμό.

Οι Εργαζόμενοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχουμε επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με τους κ.κ. Υπουργούς έχοντας κ 00004000 ταθέσει συγκεκριμένη θεματολογία, χωρίς δυστυχώς καμία απολύτως ανταπόκριση.

Εμείς παραμένουμε στην πρώτη γραμμή της Δημόσιας Υγείας, με θέσεις και επεξεργασμένες προτάσεις που προάγουν το καλό της κοινωνίας, μακριά από αντιπαραθέσεις.

Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Υγείας θα αφήσει του «κύκλους» και θα ακούσει τους Εργαζομένους.

Είμαστε άνθρωποι, Εργαζόμενοι. Δεν είμαστε αριθμοί.

Πολύ περισσότερο, δεν είμαστε… απόστημα.

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΕΛΠΝΟ

usay
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εναντίον Παύλου Πολάκη [ανακοίνωση]"

Απόρριψη προδικαστικών προσφυγών για τις τηλεοπτικές άδειες

Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές προσφυγές των τηλεοπτικών εταιρειών «Νέα Τηλεόραση ΑΕ» και «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου ΑΕ» από την Επιτροπή Ενστάσεων, στο πλαίσιο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Οι δύο απορριπτικές αποφάσεις έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Σημειώνεται ότι προδικαστικές προσφυγές έχουν καταθέσει και οι τηλεοπτικές εταιρείες του ΑΝΤ1, του ΣΚΑΪ και της Alter Ego.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόρριψη προδικαστικών προσφυγών για τις τηλεοπτικές άδειες"

Στα ‘κοψα όλα, πλήρωνε τώρα... ΕΛΣΤΑΤ: Μαχαίρι στα έξοδα των νοικοκυριών

Περιορίστηκαν περαιτέρω πέρυσι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών της χώρας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η µέση µηνιαία δαπάνη ανήλθε στα 1.419,57 ευρώ, καταγράφοντας µείωση 2,8% ή 40,95 ευρώ σε σύγκριση µε το 2014.

Στον αντίποδα, ο κίνδυνος φτώχειας μειώθηκε στο 19,7% του πληθυσμού της χώρας (20,6% το 2014), όταν λαµβάνεται υπόψη µόνο η ισοδύναµη δαπάνη µε τρόπο κτήσης την αγορά. Ο σχετικός δείκτης πέφτει στο 13,2% του πληθυσµού (14% το 2014) όταν λαµβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης (τεκµαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόµενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόµενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, µη κερδοσκοπικούς οργανισµούς, κράτος κ.λπ.).

Σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, το µεγαλύτερο µερίδιο των δαπανών του µέσου προϋπολογισµού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,7%) και ακολουθούν η στέγαση (13,3%) και οι µεταφορές (12,8%), ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο µικρότερο µερίδιο των δαπανών (3,3%).

Σε σχέση µε την προηγούµενη έρευνα (2014), η µεγαλύτερη µεταβολή δαπανών (µείωση 8,6%) παρατηρείται στα διαρκή αγαθά, ενώ ακολουθούν η δαπάνη για εκπαίδευση (µείωση 8,1%) και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (µείωση 5,3%). Συνολικά, 11 από τις 12 κατηγορίες δαπανών παρουσιάζουν µείωση (µε τη µικρότερη της τάξης του 1,1% στην αναψυχή και τον πολιτισµό). Η µόνη κατηγορία για την οποία παρατηρείται αύξηση της µέσης µηνιαίας δαπάνης είναι η υγεία (1,2%).

Στις δαπάνες στα είδη διατροφής, σε σχέση µε την προηγούµενη έρευνα (2014) παρατηρείται µείωση (τρέχουσες τιµές), για καφέ, τσάι και κακάο (7%), µεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυµούς φρούτων και λαχανικών (5,3%), γαλακτοκοµικά προϊόντα και αυγά (5%), αλεύρι, ψωµί και δηµητριακά (4,6%), κρέας (3,7%), ψάρια (2%) και φρούτα (0,6%), ενώ παρατηρείται αύξηση για τα λοιπά είδη διατροφής (24%). Το µεγάλο ποσοστό της µεταβολής στην τελευταία κατηγορία έχει προκύψει από τη συµπερίληψη αγαθών από τις λοιπές κατηγορίες ειδών διατροφής, όπως ζάχαρη, µαρµελάδες, µέλι κ.λπ. (5,9%), λαχανικά (0,7%) και λίπη και έλαια (0,6%).

Την περίοδο 2010- 2015 το µεγαλύτερο µέρος των δαπανών επί του συνολικού οικογενειακού προϋπολογισµού αφορά σε είδη διατροφής και κυµαίνεται από 18% το 2010 έως 20,7% το 2015. Την ίδια περίοδο, συνεχής είναι η µείωση των δαπανών για διαρκή αγαθά, ως ποσοστό επί του οικογενειακού προϋπολογισµού, από 6,7% το 2010 σε 4,7% το 2015, καθώς και των διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών από 10,4% το 2010 σε 9% το 2015.

Από τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει επίσης ότι τα νοικοκυριά διαθέτουν:
- Έγχρωμη τηλεόραση (99,6%)
- Κινητό τηλέφωνο (90,1%)
- Σταθερό τηλέφωνο (87,4%)
- Αυτοκίνητο (66%)
- Προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (65,5%)
- Πλυντήριο πιάτων (36,5%)
- Καταψύκτη (29,1%)
- ∆εύτερη κατοικία (16.6%) και
- Κλειστό χώρο στάθµευσης (13,2%)

Τέλος, χρησιµοποιούν την κεντρική θέρµανση ως κύρια πηγή θέρµανσης σε ποσοστό 39,8%.

Το µερίδιο της µέσης ισοδύναµης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιµές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσµού είναι 5,6 φορές µεγαλύτερο από το µερίδιο της µέσης ισοδύναµης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσµού (ίδια τιµή και για το 2014). Το µερίδιο της µέσης ισοδύναµης δαπάνης για είδη διατροφής των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 31,3% των δαπανών των νοικοκυριών της χώρας, ενώ το αντίστοιχο µερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 14,2%.

Εξετάζοντας τα καταναλωτικά πρότυπα στην Ευρώπη, σε Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία το σχετικά µεγαλύτερο µερίδιο των δαπανών (τρέχουσες τιµές) του µέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής. Τα πρότυπα διαφέρουν για τη ∆ανία, Ισπανία και Νορβηγία, όπου καταγράφονται ως υψηλότερες οι δαπάνες που αφορούν στη στέγαση, ενώ για τη Βρετανία οι δαπάνες στις µεταφορές.

Οι δαπάνες για εκπαίδευση κυµαίνονται από 0,2% του µέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών στη Νορβηγία έως 3,3% στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία καταγράφουν τη µεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, 7,5% και 6,5 % του µέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αντίστοιχα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα ‘κοψα όλα, πλήρωνε τώρα... ΕΛΣΤΑΤ: Μαχαίρι στα έξοδα των νοικοκυριών"

Θεσσαλονίκη: Λαϊκή οργή για πλειστηριασμό και «ξύλο» με αστυνομικούς στα δικαστήρια

Με κεντρικό σύνθημα «Πρώτη φορά Αριστερά- Μόνο με τα ΜΑΤ μπορεί να κυβερνά» δεκάδες πολίτες στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης και κατάφεραν να ματαιώσουν τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.

Μετά τα επεισόδια που είχαν γίνει την περασμένη Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης που είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας -ενός διαμερίσματος 80 τ.μ.- μιας εξαμελούς οικογένειας- αυτή τη φορά αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί έξω από όλα τα ειρηνοδικεία όπου είχαν προγραμματισθεί να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της διαδικασίας. Ωστόσο, περισσότεροι από 300 πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο και η ατμόσφαιρα γρήγορα ηλεκτρίσθηκε. Η κατάσταση ξέφυγε και εκτυλίχθηκαν μάχες σώμα με σώμα με τους άνδρες των ΜΑΤ που είχαν εισαγγελική εντολή, όπως είπαν, να μην επιτρέψουν την είσοδο των διαδηλωτών εντός του κτιρίου, και ειδικότερα στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου.

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν έναν νεαρό άνδρα που βρισκόταν ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους, τον οποίο μάλιστα, έσυραν βίαια, στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου. Πολίτες προχώρησαν σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για τον συλληφθέντα και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας όπου μετήχθη, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος.

Ένταση και στα ειρηνοδικεία Αθηνών, Περιστερίου και Ιλίου

Ένταση, όμως, σημειώθηκε νωρίτερα και στα ειρηνοδικεία Αθηνών (στην οδό Λουκάρεως), Περιστερίου και Ιλίου. Στο Περιστέρι ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν 3 πλειστηριασμοί- μιας πρώτης κατοικίας και δύο καταστημάτων. Έξω από το Ειρηνοδικείο είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 25 άτομα που δεν επέτρεψαν την είσοδο των συμβολαιογράφων εντός του κτιρίου και έτσι η διαδικασία αναβλήθηκε.

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας είχαν προγραμματισθεί να βγουν στο σφυρί τρία διαμερίσματα, και τα τρία είναι πρώτες κατοικίες. Και εκεί συγκεντρώθηκε κόσμος με αποτέλεσμα η διαδικασία να αναβληθεί.
Στο Ίλιον επρόκειτο να βγει στο σφυρί το σπίτι πολίτη, που όπως έλεγε χαρακτηριστικά «δεν έχει να φάει, όχι να πληρώσει το δάνειο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα τα ειρηνοδικεία -πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά- είχαν παραταχθεί από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με στόχο να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση των πλειστηριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο Κορωπί είχαν παραταχθεί περισσότεροι από δέκα αστυνομικοί.
Όπως είπε στο protothema.gr ο κ.Λεωνίδας Παπαδόπουλος, εκ των συντονιστών του Κινήματος Δεν Πληρώνω, «το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς επεκτείνεται σε πάρα πολλά ειρηνοδικεία στην επικράτεια. Κλιμακώνεται η δράση και βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της από τη στιγμή που αστυνομία και συμβολαιογράφοι βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία προκειμένου να δοθούν τα σπίτια στα κοράκια υπό την ανοχή και την εντολή της κυβέρνησης.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι πλειστηριασμοί

Σημειώνεται ότι μόνο την περασμένη Τετάρτη, υπήρξαν στα Ειρηνοδικεία Αττικής δεκάδες πλειστηριασμοί και η καθημερινή ροή συνεχίζεται ακάθεκτη. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περιοχές όπου οι πλειστηριασμοί προχώρησαν δεν ήταν ακριβές, όπως επικοινωνούσε για προφανείς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας η κυβέρνηση. Μια ανάγνωση στη σχετική λίστα των πλειστηριασμών εντός Αττικής και Νήσων αποδεικνύει ότι 28 εξ αυτών αφορούσαν το Ειρηνοδικείο Αθηνών, όμως τρεις έγιναν στο «εργατικό» Λαύριο, δύο στη Νέα Ιωνία, τέσσερις στον Μαραθώνα, έξι στο Κορωπί καθώς και σε περιοχές όπως το Ιλιον, η Νίκαια, τα Μέγαρα, το Χαλάνδρι, ο Πειραιάς, οι Σπέτσες.

Οι περιπτώσεις που υπάρχουν είναι ενδεικτικές: διαμέρισμα στην Αθήνα χάθηκε για χρέος μόλις 10.214 ευρώ. Διώροφη κατοικία στο κέντρο της Αθήνας εκπλειστηριάστηκε για οφειλή 50.000 ευρώ, ενώ διώροφο διαμέρισμα στο Λαύριο εκποιήθηκε για χρέος 9.996 ευρώ. «Πρόκειται ξεκάθαρα για μια χιονοστιβάδα. Για επιχειρηματικά ή άλλα χρέη και για κόκκινα δάνεια χτυπιούνται κατοικίες και είναι μύθος ότι στο στόχαστρο μπήκαν η Εκάλη και οι πανάκριβες βίλες. Ουσιαστικά μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας και το ενδιαφέρον είναι ότι οι πλειστηριασμοί γίνονται στη σημερινή εμπορική αξία, άρα πολύ πιο χαμηλά από την πραγματική αξία των ακινήτων. Αν μάλιστα ο πλειστηριασμός δεν καταλήξει θα γίνεται έως και στα 2/3 της αξίας, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να χάνουν τα σπίτια ή τα πάγια στοιχεία των περιουσιών τους για ελάχιστα χρήματα», σημειώνει ο δικηγόρος κ. Αναστασόπουλος.

Σήμερα, ήταν προγραμματισμένο να βγουν στο σφυρί, μόνο από τα ειρηνοδικεία της Αττικής 25 ακίνητα. Πέντε από αυτά αποτελούν πρώτες κατοικίες. Η μία από αυτές, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας βγαίνει στο σφυρί για οφειλή περίπου 26.500 ευρώ.




Πηγή βίντεο: Thestival.gr

Η αντίδραση των πολιτών και η αντιπαράθεση με τους άνδρες των ΜΑΤ λίγο έλειψε να λάβει τη μορφή γενικευμένης σύγκρουσης: Δείτε τα βίντεο:



protothema










Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Λαϊκή οργή για πλειστηριασμό και «ξύλο» με αστυνομικούς στα δικαστήρια"

Τινάζει στον αέρα την αισιοδοξία το ΔΝΤ - Διαφωνεί με τα πλεονάσματα και το χρέος - "Περίεργη" προειδοποίηση για τις τράπεζες

Νέες βόμβες ρίχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαντώντας έτσι τόσο στην αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης όσο και στα εγκώμια των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο κ. Κλάους Ρένγκλινγκ που μιλούν για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και ελάφρυνση τυο ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του ΔΝΤ δηλώνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και πως πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις, ώστε να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Εκτός από την προειδοποίηση για τις τράπεζες, κατώτερες των προβλέψεων της Κυβέρνησης είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού φέτος και το 2017, αλλά και για την πορεία του Δημοσίου Χρέους.

Στην έκθεση του Δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου (Fiscal Monitor) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (το οποίο αντιπροσωπεύει το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού χωρίς τις δαπάνες για τόκους) θα διαμορφωθεί στο 0,1% του ΑΕΠ έναντι 0,6% που προβλέπει η Κυβέρνηση. Για το 2017 το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,7% έναντι 1,8% που αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε στη Βουλή τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Το ΔΝΤ όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έκθεση εμμένει στη θέση του για τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος (Μνημονίου) για την περίοδο μετά το 2017 τους οποίους θεωρεί μη ρεαλιστικούς. Έτσι για το 2018 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, και θα διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό έως το 2020. Από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους δανειστές (Ε.Ε, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ESM) προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και θα διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό επί μακρόν. Το ΔΝΤ προβάλλει την απόκλιση αυτή στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ως μία από τις σημαντικότερες αιτίες για τη μη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.

Η δεύτερη μεγάλη διαφωνία του ΔΝΤ συνδέεται με τη λεγόμενη βιωσιμότητα του χρέους. Και στον τομέα αυτό όπως προκύπτει από την σημερινή έκθεση οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι σαφώς πιο δυσοίωνες σε σύγκριση με εκείνες που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ εκτιμά ότι το Δημόσιο Χρέος θ΄αυξηθεί περαιτέρω το 2017 αγγίζοντας το 184,7% του ΑΕΠ από 183,4% του ΑΕΠ φέτος. Από την άλλη πλευρά στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι το 2018 το Χρέος θα αποκλιμακωθεί στο 174,9% του ΑΕΠ από 178,9% του ΑΕΠ φέτος. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το Δημόσιο Χρέος θα περιοριστεί στο 169,2% του ΑΕΠ το 2021.

Στο σκέλος των εσόδων σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, τα έσοδα το 2017 θα υποχωρήσουν περαιτέρω στο 46,2% του ΑΕΠ, από 47,2% του ΑΕΠ φέτος και θα διαμορφωθούν στο 45,1% του ΑΕΠ το 2018, και στο 44,2% το 2019.

Τα ποσοστά αυτά εντούτοις εξαιτίας της υπερφορολόγησης είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών. Ενδεικτικά το 2016 τα έσοδα στη Γερμανία αντιστοιχούν στο 44,7%, στην Ισπανία στο 37,4%, και στην Πορτογαλία στο 43,9%.

Στις δαπάνες το 2016 το ΔΝΤ υπολογίζει ότι ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αντιστοιχούσαν στο 50,5% για να υποχωρήσουν το 2017 στο 48,9%. Στην Ισπανία πάντως φέτος οι δημόσιες δαπάνες αντιστοιχούσαν στο 43,3% του ΑΕΠ και στην Πορτογαλία στο 46,6%.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τινάζει στον αέρα την αισιοδοξία το ΔΝΤ - Διαφωνεί με τα πλεονάσματα και το χρέος - "Περίεργη" προειδοποίηση για τις τράπεζες"

Συνελήφθη γιατρός χωρίς άδεια στην Ηλιούπολη

Στα χέρια των αστυνομικών αρχών βρίσκεται ένας 76χρονος ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού, ενώ είχε διαγραφεί από τον Ιατρικό Σύλλογο από το 1998. Μάλιστα ο συλληφθείς χορηγούσε και ιατρικά πιστοποιητικά για την έκδοση αδειών κατοχής κυνηγετικών πυροβόλων όπλων, καθώς και όπλων για σκοπευτική χρήση.

Μαζί με τον 76χρονο συνελήφθη και ένας 41χρονος ο οποίος ασκούσε καθήκοντα γραμματέα και βοηθού, εκδίδοντας ηλεκτρονικά εντολές συνταγογράφησης, καθ’ υπόδειξη του του πρώτου.

Ύστερα από έρευνα στον χώρο του ιατρείου στην Ηλιούπολη, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ (8) σφραγίδες, τρία (3) συνταγολόγια και πληθώρα μπλοκ συνταγογράφησης φαρμάκων και αποδείξεων παροχής υπηρεσιών χωρίς την προβλεπόμενη διάτρηση.

Υπολογίζεται ότι από το έτος 2011 μέχρι σήμερα, το χρηματικό όφελος που αποκόμισε ο προαναφερόμενος, από την παράνομη δραστηριότητα του, υπερβαίνει τις -63.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη γιατρός χωρίς άδεια στην Ηλιούπολη"

Ηχηρές παραιτήσεις από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ

Δύο ηχηρές παραιτήσεις από δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας, με αφορμή τις δικαιολογίες που προέβαλλε ο πρόεδρος του κ.Σακελαρίου για να ματαιώσει τη διάσκεψη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Συγκεκριμένα οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας ήταν μέλη για πάνω από 30 χρόνια, εξαιτίας της ανακοίνωσης που αυτή εξέδωσε για την αναβολή της διάσκεψης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Σακελλαροπούλου στην επιστολή παραίτησης της «με την ανακοίνωση το ΔΣ αποδοκιμάζει, ως ψευδή, «όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο», με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου, μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη, κατά την αντίληψή μου φορά, σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου.»

«Με την ανακοίνωσή του αυτή», πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου, το ΔΣ, κατά πλήρη παραγνώριση του θεσμικού ρόλου της Ένωσης, εξέφερε γνώμη για ζήτημα το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πώς δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες και για ποιο πραγματικά λόγο διακόπηκε μία διάσκεψη) ούτε ανήκε στις αρμοδιότητές του.»

Από την πλευρά του ο κ.Ράμμος επισημαίνει ότι «η άποψη ότι το Δικαστήριο ή ο κάθε δικαστής στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να παραιτείται και να απέχει έστω και προσωρινά, αλλά πάντως επ' αόριστον, από την επιτέλεση του θεσμικού συνταγματικού του καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από το να τέμνει αδιατάρακτο τις ενώπιόν του αγόμενες διαφορές, έτσι ώστε να επιλύονται οι αμφισβητήσεις που διαπερνούν την κοινωνία με την αυθεντία της δικαστικής λειτουργίας, όταν έχει αναπτυχθεί -και μάλιστα εκτός Δικαστηρίου- κλίμα έντασης, είναι πρωτοφανής. Η άποψη, με άλλα λόγια, που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ' αόριστον την διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά την γνώμη μου αρνησιδικία.»

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηχηρές παραιτήσεις από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ"

Στη Ν.Δ. προσχώρησε ο Γιάννης Καλλιάνος

Την απόφασή του να ενταχθεί στη ΝΔ ανακοίνωσε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος. Στη δήλωσή του επισημαίνει ότι έλαβε υπόψη του, τη γνώμη των πολιτών και σημειώνει ότι πρυτάνευσε η βούληση να αγωνιστεί για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δηλώνει δε την εμπιστοσύνη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πίστη του στην ανανέωση της πολιτικής ζωής και στην αξιοκρατία.

Η πλήρης δήλωση του κ. Καλλιάνου έχει ως εξής:

«Ύστερα από σοβαρό προβληματισμό, αποφάσισα να ενταχθώ στη Νέα Δημοκρατία. Πήρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν μου τις απόψεις εκατοντάδων πολιτών με τους οποίους συζήτησα. Πρυτανεύει στην απόφασή μου η βούληση να αγωνιστώ για την απομάκρυνση από την εξουσία της σημερινής αναξιόπιστης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παρακολούθησα με προσοχή τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών από το βήμα της ΔΕΘ. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό για τη Συμφωνία Αλήθειας και τις μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από την κρίση, είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση για την πατρίδα μας.

Πιστεύω στην ανανέωση της πολιτικής ζωής, στην αξιοκρατία και θα κάνω το καλύτερο δυνατόν για να ξεπεραστούν οι παθογένειες του χθες στη χώρα μας».

Νωρίτερα ο κ. Καλλιάνος συναντήθηκε στο κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς, με τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκο, με σκοπό να αποφασίσουν τις λεπτομέρειες για την ανακοίνωση της συνεργασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλλιάνος στις 29 Αυγούστου με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, αποχώρησε από το κόμμα του, κατηγορώντας το για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άγνωστο είναι αυτή την στιγμή σε ποια περιφέρεια θα πολιτευτεί ο κ. Καλλιάνος μετά και την επίσημη συμπόρευση του με την ΝΔ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Ν.Δ. προσχώρησε ο Γιάννης Καλλιάνος"

Ο Αλβανός ΥΠΕΞ εκθέτει την Αθήνα: Ανταλλάξαμε non paper και για το «τσάμικο»

Η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν καταθέσει non paper σε ευρωπαίους αξιωματούχους για τα ανοικτά θέματα των δύο χωρών, στα οποία περιλαμβάνεται και το τσάμικο! Αυτό υποστηρίζει ο αλβανός ΥΠΕΞ, ενώ ο Ν. Κοτζιάς το διαψεύδει.
Ο αλβανός υπουργός εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV, αποκάλυψε ότι Αθήνα και Τίρανα συμφώνησαν και υπέβαλλαν non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους τόσο στον Επίτροπο Χάαν αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φ.Μονγκερινι.
Οπως είπε ο κ. Μπουσάτι για την Αλβανία υπάρχουν ανοικτά θέματα που τοποθετούνται σε τρεις κατηγορίες :
  • Αυτά που προέρχονται από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Αυτά που έχουν πρακτική σημασία και για τις δυο χώρες
  • Αυτά που πρέπει να επιλυθούν προς όφελος του κοινού μέλλοντος.
Σύμφωνα με τον Αλβανό ΥΠΕΞ. και στα δυο non paper υπάρχει αναφορά στα τρία θέματα που αναφέρθηκε ο Επίτροπος Χάαν (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μειονότητα και Τσάμικο) καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά θέματα ακόμη κι αν οι απόψεις των δυο πλευρών διίστανται.
Ο κ. Μπουσάτι επέκρινε μάλιστα την Ελλάδα για «συναισθηματικές αντιδράσεις» λέγοντας πως «είναι εύκολο να πάρει κανείς ένα μεγάφωνο στα χέρια του και να ασκεί πιέσεις σε βάρος κάποιου άλλου, αλλά είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να καθίσει και να συζητήσει λύσεις γι΄ αυτά τα θέματα».
Υπενθύμισε μάλιστα πως η κυβέρνηση Ράμα είναι η πρώτη από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος που έχει συμπεριλάβει επισήμως στο πρόγραμμα της την επίλυση του Τσάμικου, ότι υπάρχει ψήφισμα της Αλβανικής Βουλής για το «τσάμικο», όπως επίσης ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει ενισχυθεί αριθμητικά και πολιτικά με το κόμμα PDIU των Τσάμηδων.
«Είναι πλέον επιβεβλημένο για την αλβανική διπλωματία να αναζητήσει τρόπους προβολής και επίλυσης του Τσάμικου στο τραπέζι των συνομιλιών με την ελληνική πλευρά» είπε ο Αλβανός ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το ζήτημα των Τσάμηδων είναι θέμα «ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών και όχι θέμα εκδίκησης της Ελλάδας, γι' αυτό και απαιτείται πολιτική αντιμετώπιση σε διπλωματικό ,οικονομικό και νομικό επιπεδο.
Επέμεινε τέλος ότι το θέμα των τσάμηδων δεν μπορεί πια να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών, καθώς επιβεβαιώθηκε από την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν μετά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για τις δηλώσεις του Επιτρόπου Χάαν.
Κοτζιάς: Είναι τρελαμένοι όσοι λένε ότι συζητάμε «τσάμικο»
Από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε ότι η Ελλάδα συζητά με την Αλβανία για το «τσάμικο» ζήτημα
Μιλώντας το πρωί στο ρ/σ του Alpha, παραδέχθηκε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία.
«Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε». Υποστήριξε δε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς». Σχολιάζοντας την αναφορά επιτρόπου Γιοχάνες Χάν, ο Ν. Κοτζιάς τον κατηγόρησε ότι «ανέφερε επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσάμικο, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά». Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ «το καταπληκτικό είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο».
«Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι» κατέληξε.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αλβανός ΥΠΕΞ εκθέτει την Αθήνα: Ανταλλάξαμε non paper και για το «τσάμικο» "

Χίος: Ακατάλληλος χώρος για εργασία η ΒΙ.ΑΛ.

Σειρά ελλείψεων που εκθέτουν τους συμβασιούχους αλλά και μόνιμους υπαλλήλους στη ΒΙ.ΑΛ. σε κινδύνους αποτυπώνει η έκθεση του Τεχνικού Ασφαλείας του Δήμου Χίου Δ. Κωνσταντινίδη και την οποία κατάφερε να εξασφαλίσει ο «π».
Από την έκθεση συνάγεται το συμπέρασμα ότι το πρώην εργοστάσιο, για τη διαμόρφωση του οποίου το ελληνικό κράτος έδωσε πάνω από 2 εκ. ευρώ, παραμένει ένας χώρος που δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας και υγιεινής.
5+1 ελλείψεις
Στη δισέλιδη αναφορά του ο Τεχνικός Ασφαλείας του Δήμου εστιάζει σε 6 σημεία για τα οποία θεωρεί ότι ο Δήμος θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα.
Συγκεκριμένα κατέγραψε:
-          Έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας όπως μάσκες μίας χρήσης και αντισυπτικών υγρών για την αποφυγή έκθεσης σε μολυσματικές επιφάνειες.
-          Μη ικανός αριθμός αποχωρητηρίων στον στεγασμένο χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
-          Ζητείται ο προληπτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε ευρέως μεταδιδόμενες ασθένειες, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής εκκρεμεί σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζομένους.
-          Υψηλός κίνδυνος παραβατικών συμπεριφορών απέναντι σους εργαζόμενους.
-          Ανεπαρκείς ασκήσεις του προσωπικού για την εκκένωση του χώρου.
Συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς πυρασφάλεια
Στις παραπάνω ελλείψεις έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, ίσως το σημαντικότερο, που αφορά την έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας της ΒΙ.ΑΛ. παρότι κοντεύει τον ένα χρόνο λειτουργίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «κατά την αυτοψία στον χώρο διαπιστώθηκε έλλειψη πυροσβεστικών μέσων σχεδόν στο σύνολο της επιφάνειας του κτιρίου όπως και φωτιστικών εξόδων κινδύνου», σημειώνει ο Τεχνικός Ασφαλείας και συνεχίζει λέγοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου διαπιστώθηκε ότι ο στεγασμένος χώρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρόσβεσης αλλά ούτε και έκθεση μελέτης πυρόσβεσης.
Τη συγκεκριμένη μάλιστα διαπίστωση επιβεβαίωσε στον «π» και στέλεχος του γραφείου Πυρασφάλειας της Π.Υ. Χίου λέγοντας ότι από την αρχή του χρόνου αναμένουν τα αναθεωρημένα σχέδια της ΒΙ.ΑΛ. αφού η πυροσβεστική έχει στην κατοχή της την κάτοψη του κτιρίου πολύ πριν την τοποθέτηση των οικίσκων φιλοξενίας μεταναστών.
«Το πιστοποιητικό πυρασφάλειας είναι ένα από τα πιο βασικά πιστοποιητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός χώρου», απάντησε στον «π» το συγκεκριμένο στέλεχος ερωτώμενο για το αν η ανυπαρξία του συγκεκριμένου πιστοποιητικού σημαίνει ότι η ΒΙ.ΑΛ. δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.
Τι θα απογίνει με τους εργαζόμενους;
Η συγκεκριμένη έκθεση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Δήμο Χίου με τον Μανώλη Βουρνού να απευθύνει έγγραφος προς το Υπ. Εργασίας με το οποίο ρωτά τι θα απογίνει με τους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας που απασχολούνται στη ΒΙ.ΑΛ. μέχρι να ικανοποιηθούν οι υποδείξεις του Τεχνικού Ασφαλείας.
«Δεδομένου ότι ο Δήμος Χίου δεν ελέγχει ούτε τις συνθήκες του χώρου, ούτε τις εγκαταστάσεις, ούτε τις διαδικασίες που εκτυλίσσονται παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε εάν μέχρι τη συμμόρφωση των αρμόδιων φορέων με τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα πρέπει να παραμείνουν στον χώρο ή να αποχωρήσουν. Στην περίπτωση που πρέπει να αποχωρήσουν, παρακαλώ να μας γνωρίσετε πού και εάν θα απασχολούνται έως την επάνοδό τους στον χώρο εργασίας τους», αναφέρει στην επιστολή του ο Δήμαρχος, χωρίς μέχρι το απόγευμα της Τρίτης να έχει λάβει κάποια απάντηση. 

politischios
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Ακατάλληλος χώρος για εργασία η ΒΙ.ΑΛ."

Τι απαντούν οι εμπειρογνώμονες που εκπόνησαν το πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά

Παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για το μάθημα των Θρησκευτικών κάνουν οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων που εκπόνησαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και Λυκείου, εκφράζοντας καταρχάς την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την εφαρμογή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς 2016-17.

Μοναδικό κίνητρο και στόχος, όπως αναφέρουν, ήταν «η ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που διάφορες πολιτικές πλευρές έδειχναν να υποβαθμίζουν τη θέση του στο σχολείο».

Υπογραμμίζουν για ακόμη μια φορά ότι το μάθημα «δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην παράδοση του τόπου μας, στην ορθόδοξη χριστιανική. Δεν έχει κατηχητικό χαρακτήρα, καθώς η κατήχηση είναι μια υπόθεση της Εκκλησίας και της οικογένειας, όχι του σχολείου». Όπως τονίζουν: η αίσθηση ότι υπάρχει «πολλή θρησκειολογία» ή ότι είναι «ουδετερόθρησκο» δεν είναι ακριβής. Ασφαλώς, εξάλλου, το μάθημα δεν είναι «θρησκειολογικό». Απορρίπτουν εξάλλου, την κατηγορία ότι το μάθημα προωθεί τον θρησκευτικό συγκρητισμό.

Αναφερόμενοι στη συνεργασία με την Εκκλησία σχετικά με την εκπόνηση των νέων Προγραμμάτων υποστηρίζουν, χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι ποτέ δεν αρνηθήκαμε την πρόσκληση είτε της Αρχιεπισκοπής είτε της Ιεράς Συνόδου για ενημέρωση και διάλογο μαζί της -το αντίθετο μάλιστα. Όπως είναι εξίσου γνωστές και καταγεγραμμένες οι δημόσιες ενθαρρύνσεις του ίδιου του Αρχιεπισκόπου σε ενημερωτικές συναντήσεις μαζί μας (και υπήρξαν πολλές), «να συνεχίσουμε το έργο της αναβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος στους άξονες και τις αρχές», που ο ίδιος και γνώριζε καλά και υπεραμυνόταν» Εκφράζουν όμως, την ανησυχία τους για το γεγονός ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας τελικώς ανέθεσε την έκφραση και εκπροσώπησή της στους ανθρώπους που εδώ και πέντε έτη βάλλουν συστηματικά εναντίον των νέων Προγραμμάτων, κατασκευάζοντας θεωρίες συνωμοσίας, συκοφαντώντας και σπιλώνοντας την τιμή και τη συνείδηση ανθρώπων που προσφέρουν και διακονούν επί σειράν ετών το ποιμαντικό και θεολογικό έργο της». Και προσκαλούν όσους θεωρούν ότι είναι προτιμότερο ή καλύτερο να αλλάξει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σήμερα, με τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η αλλαγή, να αναλάβουν την ευθύνη της πρότασής τους.

Επίσης, κάνουν συγκεκριμένη, εκτενή αναφορά «σχετικά με ένα μέρος του προς επεξεργασία υλικού, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύει ως προβληματικό στην πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό» και διευκρινίζουν ότι «το υλικό αυτό είναι απολύτως ενδεικτικό και ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα και την ελευθερία να το αντικαταστήσει με δικό του. Τα όποια τραγούδια κρίνεται ότι ενδέχεται να σκανδαλίσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες μπορούν άμεσα να αποσυρθούν από το δημοσιευμένο/αναρτημένο υλικό».

Εντούτοις, εκφράζουν έκπληξη και απορία για την «απόρριψη παρόμοιων υλικών, ενώ αυτού του είδους οι παιδαγωγικές διαδικασίες και οι νέες τεχνικές μάθησης έχουν ήδη εισαχθεί και αξιοποιηθεί στην κατήχηση της Εκκλησίας, στα προγράμματα ποιμαντικής επιμόρφωσης, στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις. Η αντίφαση, λοιπόν, παραμένει πώς τέτοιου είδους υλικό θεωρείται «απρεπές» για το μάθημα των Θρησκευτικών στο δημόσιο σχολείο»;

Όπως επαναλαμβάνουν, τέλος, η σύνταξη των νέων Προγραμμάτων Σπουδών ξεκίνησε πριν από χρόνια, δηλαδή το 2010-2011. Κατά τα έτη 2011-2014 τα νέα Προγράμματα Σπουδών τέθηκαν σε πιλοτική εφαρμογή, η οποία αξιολογήθηκε και από εξωτερικούς κριτές. Οι κυρίως εργασίες τελείωσαν το 2015, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου, ενώ το 2016 συνεχίστηκαν οι προβλεπόμενες αναθεωρήσεις και έγιναν οι σχετικές επανεκδόσεις.

Την παρέμβαση υπογράφουν: Καλλιρρόη Ακανθοπούλου, Δρ Θεολογίας, καθηγήτρια Θεολόγος, Αγγελος Βαλιανάτος, Δρ Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, Πέτρος Βασιλειάδης, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Ευαγγελία Βουλγαράκη, Δρ Θεολογίας καθηγήτρια Θεολόγος, Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμουλος Α’ του ΥΠΕΘ, Προϊστάμενος Γραφείου Ερευνας, Σχεδιασμού, και Εφαρμογών Α του ΙΕΠ, Ολγα Γριζοπούλου , Δρ Θεολογίας, Φώτιος Διαμαντής, Δάσκαλος, Med, και Θεολόγος, MTh, Αγγελική Ζιάκα, Επ. Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Δρ. Θεολογίας, Κοινωνιολόγος, καθηγητής Θεολόγος Παντελεήμων Καλαϊτζίδης, Δρ. Θεολογίας, τ. Πάρεδρος ε.θ. του Π.Ι., καθηγητής Θεολόγος, Στέφανος Καραχάλιας, Δρ. Θεολογίας, καθηγητής Θεολόγος, Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Λέκτορας Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ, Ηλίας Μαλεβίτης MA, καθηγητής Θεολόγος, Βασιλική Μητροπούλου, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Μόσχος, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Νευροκοπλής, MTh, καθηγητής Θεολόγος, Αντώνης Παναγάκης, Δάσκαλος και Θεολόγος, Γιώργος Παπαδόπουλος, καθηγητής Θεολόγος, Ζωή Πλιάκου, Θεολόγος, Γιώργος Στάθης, τ. Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, Μαρία Συργιάννη, Δρ. Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, Παναγιώτης Ταμβάκης, Δρ. Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κυριακή Τριανταφυλλίδου, MA, καθηγήτρια Θεολόγος, Παναγιώτης Υφαντής Παναγιώτης, Αν. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Βασίλειος Φανάρας, Δρ. Θεολογίας, καθηγητής Θεολόγος, Νικόλαος Χριστόπουλος, Δρ Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντούν οι εμπειρογνώμονες που εκπόνησαν το πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά "

ΟΑΣΘ: «Αν δεν πληρωθούμε μέχρι τις 12 του μήνα, θα ξανατραβήξουμε χειρόφρενο»

Την ανάγκη να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να ρυθμιστούν οι οικονομικές εκκρεμότητες του ελληνικού Δημοσίου προς τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό στις 12/10 θα κλείσουν δύο μήνες απλήρωτοι».

«Αν δεν πληρωθούμε μέχρι τις 12/10, ημερομηνία κατά την οποία κάθε μήνα κατατίθενται οι μισθοί στους εργαζόμενους, δεν αποκλείεται να τραβήξουμε και πάλι χειρόφρενο και να ξεκινήσουμε νέο κύκλο κινητοποιήσεων» προειδοποίησε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδικάτου των 2.300 εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης και πρόσθεσε ότι οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων δεν λαμβάνουν ικανοποίηση με το να απέχουν από την εργασία τους. «Αλλά, είναι ο μόνος τρόπος να διαμαρτυρηθούμε και να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας» τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε: «Ας εφαρμόσει το ελληνικό Δημόσιο το πρακτικό συμφιλίωσης που είχε υπογράψει στις 25/8 και η γενική γραμματέας επί θεμάτων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Θεοπίστη Πέρκατου, το οποίο, μεταξύ άλλων, αφορούσε την εκταμίευση προκαταβολής από το ελληνικό Δημόσιο για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Εάν και όταν γίνει αυτό, θα πληρωθούν κανονικά οι εργαζόμενοι».

Τέλος της εβδομάδας αναμένεται η νέα τριμερής συνάντηση.

Ύστερα από τα διευκρινιστικά στοιχεία που απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών τα μέλη της διοίκησης του ΟΑΣΘ, ο πρόεδρος του Οργανισμού εκτιμά ότι προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα συνεδριάσει εκ νέου στην Αθήνα η τριμερής επιτροπή που συστήθηκε για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχει οφειλές στον ΟΑΣΘ το ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση της τριμερούς επιτροπής στις 30/9, στην οποία συμμετείχαν στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, είχε χαρακτηρισθεί από τον κ. Στεφανίδη «γόνιμη και εποικοδημητική». Ειδικότερα είχε αναφέρει: «Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος΅ με χαμηλούς τόνους και όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν σαφή τη διάθεσή τους να εντοπιστούν τα ζητήματα και να βρεθούν οι λύσεις αναφορικά με τις οφειλές του Δημοσίου στον Οργανισμό».

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει λάβει προτάσεις για τα οφειλόμενα του ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, ο οποίος έχει προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο για ποσό 15.655.952,98 ευρώ, χρήσης 2014. Για τις απώλειες εσόδων από τις χρήσεις 2015 και 2016, περίοδο κατά την οποία είναι υπουργός ο Χρήστος Σπίρτζης, ο κ. Στεφανίδης επανέλαβε ότι ο ΟΑΣΘ προσπαθεί να καλύψει τις απώλειες των εσόδων του, «μόνον μέσω υπομνημάτων προς το ελληνικό Δημόσιο (δια του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων) και προς τα υπουργεία Παιδείας - Έρευνας - Θρησκευμάτων και Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης - Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είναι τα αρμόδια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και που κατ’ εφαρμογήν της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4313/2014 (ΦΕΚ 261Α΄/17.12.2014) θα έπρεπε να καταβάλουν στον οργανισμό τις απώλειες εσόδων, για τις χρήσεις 2015 και 2016, από την ασκούμενη κοινωνική πολιτική (μειωμένα μαθητών, φοιτητών, πολυτέκνων, άνω των 65 ετών, ΑμεΑ και δωρεάν σε ΑμεΑ και από 2.7.2015 σε ανέργους)».

Ειδικότερα για το θέμα του ΦΠΑ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ σημείωσε ότι με αποφάσεις της κυβέρνησης αυξήθηκε από 13%, που ίσχυε όταν εκδόθηκε η ΚΥΑ (Αύγουστος 2014), μέσω της οποίας όλα τα οικονομικά μεγέθη είχαν υπολογιστεί με τον τότε ισχύοντα. Ωστόσο, δεν αναπροσαρμόσθηκαν με τον αυξημένο ΦΠΑ του 23% από 20/7/2015, και ούτε βέβαια με τον 24% από 1/6/2016.

«Η μεταβολή αυτή προκάλεσε το αποτέλεσμα, ο ΟΑΣΘ να έχει στερηθεί για τις χρήσεις 2015 και 2016, έσοδα που κατά νόμο δικαιούται ποσού 16.844.845,05 ευρώ (10.848.715,02 ευρώ από την εισπραττόμενη αντισταθμιστική καταβολή και ποσό 5.996.130,03 ευρώ από τα εισπραττόμενα έσοδα)» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΣΘ, στην οποία επίσης τονίζεται
«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την ως άνω σχετική κοινή υπουργική απόφαση προϋπολογισμού των εσόδων του Οργανισμού για τις χρήσεις 2015 και 2016, προβλέπεται ότι οι φορείς (υπουργεία) άσκησης κοινωνικής πολιτικής (μετακίνηση με μειωμένο κόμιστρο των μαθητών, φοιτητών, πολυτέκνων, άνω των 65 ετών και ΑμεΑ), θα καταβάλουν στον ΟΑΣΘ το ποσό που αντιστοιχεί στις απώλειες εσόδων, λόγω της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής.

Οι απώλειες εσόδων του ΟΑΣΘ από την ως άνω αιτία ανέρχονται στο ποσό των 36.162.392,80 ευρώ (17.931.609,80 ευρώ για τη χρήση 2015 και 18.230.783,00 ευρώ για τη χρήση 2016). Τα ως άνω ποσά που δικαιούται ο ΟΑΣΘ, το ελληνικό Δημόσιο δεν τα έχει καταβάλει.

Σημαντική επίσης είναι και η απώλεια εσόδων και από την ελεύθερη κυκλοφορία ΑμεΑ ποσού 4.612.894,17 ευρώ (ποσού 1.493.925,17 ευρώ για τη χρήση 2014, ποσού 581.761,00 ευρώ για τη χρήση 2015 και ποσού 2.537.208,00 ευρώ για τη χρήση 2016) και ανέργων (από 2-7-2015) που δεν έχει κοστολογηθεί.

Οι προϋπολογισμοί των εσόδων του ΟΑΣΘ για τις χρήσεις 2014 (Δ΄τρίμηνο), 2015 και 2016, έγιναν με βάση διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από αυτή που τελικά εγκρίθηκε δια κοινής υπουργικής απόφασης και εφαρμόζεται από 1-10-2014. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη στέρηση εσόδων του Οργανισμού με το ποσό των 20.000.000,00 ευρώ περίπου κατ’ έτος (σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΑΣΘ). Η σχετική αναπροσαρμογή των οικονομικών στοιχείων τής ως άνω ΚΥΑ ή της τιμολογιακής πολιτικής, δεν έγινε αν και θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει από το ελληνικό Δημόσιο».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΘ: «Αν δεν πληρωθούμε μέχρι τις 12 του μήνα, θα ξανατραβήξουμε χειρόφρενο»"

Έντονη διαμαρτυρία της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων για τις αλλαγές Φίλη στην Ιστορία

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων για τη «νέα, αυθαίρετη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας», όπως τη χαρακτηρίζει, «να αφαιρέσει από την ύλη της Ιστορίας κάποια κεφάλαια».

Μετά τις προωθούμενες αλλαγές στα Θρησκευτικά και την υποβάθμιση των Αρχαίων Ελληνικών, εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας που εστάλη στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιβάλλει να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α΄ Λυκείου τα ακόλουθα κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Μινωικός Πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός, όπως λέει η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κεφάλαια όπως: Ο Πρώτος και ο Δεύτερος Ελληνικός Αποικισμός, Η σημασία των Περσικών Πολέμων, Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, Ο Φίλιππος Β’ και το Οικουμενικό Κράτος του Μ. Αλεξάνδρου.

Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων χαρακτηρίζει την απόφαση «ολέθρια» και καλεί τον υπουργό Παιδείας να την αναθεωρήσει. Ο Νίκος Φίλης, πάντως, έχει εξαγγείλει αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών, των Νέων και της Ιστορίας.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων αναφέρει:

Α. Με τις αποφάσεις αυτές του υπουργείου, το σχολείο παρέχει στους μαθητές ελλιπή γνώση του ελληνικού πολιτισμού στη συνέχεια και στη διαχρονία του. Αποσιωπάται έτσι η ουσία του ελληνικού πολιτισμού, η εξάπλωσή του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, η ενότητά του, όπως την επέτυχε ο Φίλιππος Β', ο βασιλιάς της Μακεδονίας, η οικουμενική διάσταση και σημασία του μέσω του εκπολιτιστικού έργου του Μ. Αλεξάνδρου.

Β. Η κατάργηση μάλιστα της εξέτασης των συνοπτικώς διδασκομένων αυτών κεφαλαίων της Ιστορίας, όπως συνέβη και με τα Αρχαία Ελληνικά, κατ’ ουσίαν οδηγεί στην πλήρη άγνοια από τους μαθητές των θεμελιωδών αυτών σελίδων της ιστορίας και του πολιτισμού μας και συρρικνώνει δραματικά την ανθρωπιστική παιδεία και τη μόρφωση των νέων μας.

Το υπουργείο Παιδείας της χώρας μας επιδίδεται μεθοδικά και συστηματικά στη συρρίκνωση και υποβάθμιση της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν του φάνηκε αρκετή, φαίνεται, η μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ούτε η κατάργηση του Επιταφίου του Περικλέους στη Γ’ τάξη Λυκείου, ούτε η κατάργηση της εξετάσεως των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο.

Με νέα, ολέθρια απόφασή του συνεχίζει την εκθεμελίωση των βασικών πυλώνων του πολιτισμού μας στην Ελληνική Εκπαίδευση. Η Ε.Ε.Φ. καλεί το Υπουργείο Παιδείας «να αναθεωρήσει τις ολέθριες αυτές αποφάσεις του και να δείξει γνήσια και ουσιαστική φροντίδα για την ολόπλευρη καλλιέργεια και μόρφωση της ελληνικής νεολαίας».

Ο Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης από την αρχή της νέα σχολικής χρονιάς έχει επισημάνει: «Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του κ. Φίλη ότι τα βιβλία της σχολικής ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας και ότι πρόκειται να αναδιαμορφωθούν τα προγράμματα ιστορίας στα σχολεία. Όπως έγινε σαφές και από την άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο υπουργός δυστυχώς δεν διακρίνεται για την αντίληψή του για την ιστορία. Τόσο αυτός όσο και συνολικά η ιδεοληπτική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι παντελώς ακατάλληλοι να προωθήσουν οποιαδήποτε αντικειμενική αλλαγή στο μάθημα της Ιστορίας. Τους καλούμε να σεβαστούν την ιστορική αλήθεια και να μην εμπλέξουν το μάθημα της Ιστορίας στα μικροπολιτικά παιχνίδια τους».

Την ίδια ώρα τα πάνω-κάτω στο Γυμνάσιο, το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέρνει το υπόμνημα του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνη Λιάκου που υποβλήθηκε στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιάκος εισηγείται την επιστροφή του θεσμού της «τράπεζας θεμάτων» για τις εξετάσεις της Α΄ Λυκείου, τον οποίο είχε καταργήσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, «τα θέματα των εξετάσεων της Α’ Λυκείου θα ορίζονται κατά ένα μέρος από τους διδάσκοντες και κατά ένα μέρος θα αντλούνται από τράπεζα θεμάτων».

«Τα θέματα, αρχικά τουλάχιστον και ως μεταβατική φάση, θα ορίζονται από μία κεντρική επιτροπή εξετάσεων για όλη την Ελλάδα, για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων. Στα επόμενα χρόνια θα είναι εφικτό να είναι διαφοροποιημένα για κάθε σχολείο ή περιφέρεια, με διασφάλιση φυσικά του αδιάβλητου και της στάθμισής τους. Αυτό θα γίνεται με χρήση κεντρικής τράπεζας θεμάτων και αλγορίθμου για την παραγωγή των διαγωνισμάτων. Η τράπεζα θεμάτων θα εμπλουτίζεται διαρκώς με θέματα που θα κατατίθενται από όλους τους διδάσκοντες στην Ελλάδα και θα είναι υπό την παρακολούθηση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού (ταξινόμηση κατά θέμα, συγγραφέα, δυσκολία, λέξεις κλειδιά, έλεγχο μοναδικότητας, έλεγχο πνευματικών δικαιωμάτων κλπ)» εξειδικεύει για το θέμα ο κ. Λιάκος στην πρότασή του.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έντονη διαμαρτυρία της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων για τις αλλαγές Φίλη στην Ιστορία"

Στάση εργασίας και 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία την Πέμπτη

Στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων για αύριο Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Στην Αττική, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας που θα διαρκέσει από τις 7.00 έως τις 11.00 π.μ. και αφορά τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια του νομού.

Παράλληλα, στις 7.00 π.μ. θα ξεκινήσει από το ΕΚΑΒ το «Καραβάνι της Υγείας», το οποίο θα περάσει από νοσοκομεία της Αθήνας και θα φτάσει έως το υπουργείο Υγείας με αίτημα «τη σωτηρία του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας και 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία την Πέμπτη "

Για τις 20 Οκτωβρίου διεκόπη η δίκη Διώτη μετά τη νοσηλεία του

Σε νέα διακοπή της δίκης μέχρι τις 20 Οκτβρίου, λόγω ασθνείας του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, προχώρησαν οι δικαστές του Β. Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό, αφορά στους χειρισμούς του κ. Διώτη σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Γιάννης Διώτης παραμένει νοσηλευόμενος μετά από έντονη αδιαθεσία που αισθάνθηκε την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της διαδικασίας και για το λόγο ζητήθηκε η αναβολή της υπόθεσης.

Η πλευρά τουκ. Διώτη ζήτησε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, αλλά οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα και διέκοψαν τη διαδικασία μετά την τυπική της έναρξη έως την 20η Οκτωβρίου, ώστε μέχρι τότε οι θεράποντες ιατροί να καταλήξουν αν ο κατηγορούμενος θα μπορέσει να παρασταθεί στη δίκη.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Για τις 20 Οκτωβρίου διεκόπη η δίκη Διώτη μετά τη νοσηλεία του"

Επιστολή εκπαιδευτικού στον Νίκο Φίλη έγινε viral -«Τα θανατερά, σεισμογενή κύματα που προκαλείτε...»

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη απέστειλε ο συνταξιούχος δάσκαλος και πρώην Διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Κωνσταντίνος Κανελλής, ο οποίος αναφέρεται σε όλες τις αλλαγές στις οποίες προβαίνει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Κανελλής ζητά να μην καταργηθεί η πρωινή προσευχή στα σχολεία, ενώ γίνεται αναφορά στον όρο "έθνος" που όλο και περισσότερο εκλείπει.
Η επιστολή του κ. Κανελλή:
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ της παιδείας, σας γνωρίζω ότι έχω καλά, προς τον παρόν στην υγεία μου, το αυτό δε επιθυμώ και για Σας. Σας απευθύνω αυτή την επιστολή, με όλο το σεβασμό που μπορώ να επιστρατεύσω, ως ένας ταπεινός εργάτης, επί σαράντα και χρόνια της Παιδείας και ειδικότερα της εκπαίδευσης, για να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας παρακαλέσω για ένα και μόνο πράγμα. Ελπίζω η παράκλησή μου αυτή να βρει ευήκοον αυτί και να εισακουσθεί. Δεν θα ασχοληθώ λοιπόν με άλλα «επιτεύγματα» όπως η μείωση του ωραρίου των σχολείων, που μ’ αυτόν τον ύπουλο, μυστηριώδη και ταχυδακτυλουργικό τρόπο, πετύχατε εξοικονόμηση προσωπικού, την κατάργηση των ολοήμερων σχολείων που δυστυχώς ή ευτυχώς εγώ προσωπικά είχα την τύχη να στήσω και να οργανώσω στο νομό Ηρακλείου ως διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης κατά τη χρονική περίοδο 2002-2004 και κατά συνέπεια εξοικονόμηση προσωπικού και άλλα. Αλήθεια κύριε ΥΠΟΥΡΓΕ, είστε ένας πραγματικός, με πείρα και γνώση, μάγος, ή εξακολουθείτε να παραμένετε ένας μαθητευόμενος μάγος που στο τέλος θα αναγκαστείτε να φωνάξετε με γοερές κραυγές τους πραγματικούς και άξιους μάγους να σώσουν την ΠΑΙΔΕΙΑΝ και ΕΣΑΣ από τα θανατερά σεισμογενή κύματα που προκαλείτε;
Ξεχάσατε κύριε υπουργέ μια χαρακτηριστική λαϊκή παροιμία, οι παροιμίες «ειρήσθω εν παρόδω» φρονηματίζουν, φωτίζουν, καθοδηγούν, ανοίγουν δρόμους, που λέει με απλότητα και σαφήνεια. «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Είστε καλός καπετάνιος; Κρατάτε σθεναρά με σοφία και σύνεση το τιμόνι κύριε ΥΠΟΥΡΓΕ στο πλοίο που λέγεται «ΠΑΙΔΕΙΑ»; Γιατί δε μελετάτε έσω και λίγο, το βίο και την πολιτεία προηγούμενων και επιτυχημένων υπουργών της ΠΑΙΔΕΙΑΣ; Γιατί δε μελετάτε μεταρρυθμίσεις που άντεξαν και αντέχουν στο χρόνο; Όπως η μεγάλη μεταρρύθμιση του Γέρου της Δημοκρατίας, με τον αξέχαστο και φέροντα Παιδεία Λουκή Ακρίτα και τον αξεπέραστο Παπανούτσο;
Γιατί δεν μελετάτε «Γλυνό και Δελμούζο»;
Όμως για να επανέλθω στο θέμα μου, άλλο θέλω να σας παρακαλέσω. Να σας παρακαλέσω θερμά, όσο πιο θερμά γίνεται και θα επιμένω, θα επιμένω να σας παρακαλώ, αλλά και να σας πιέζω, όσο μου επιτρέπουν οι λίγες δυνάμεις μου, για το ιδιαίτερο και φυσικά όχι προσωπικό αίτημά μου. Να σας πιέζω για το αίτημα αυτό, ως φτωχός και ταπεινός εργάτης της εκπαίδευσης που υπηρέτησε σε βουνά και λαγκάδια, σε κάμπους και αγριάδες, προκειμένου να μάθω μερικά γράμματα στα Ελληνόπουλα, όπου δεν είχα τι να φάω, νερό να πιώ, όπου με περιτριγύριζαν και με απειλούσαν ποντίκια, φίδια, σκορπιοί και δύσκολοι άνθρωποι και σεις σήμερα με ελαφρά την καρδίαν μου κατακόβετε τη σύνταξη κάθε τόσο, παρά τις υποσχέσεις για μια παραπάνω σύνταξη και δεν σας καίγεται καρφάκι, αλλά έχετε και την αναίδεια να αυθαδιάζετε και να προκαλείται βάναυσα τους φέροντες ΠΑΙΔΕΙΑΝ. Ας είναι όμως και ας μου συγχωρεθεί ο θυμός.
ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΣΑΣ ΙΚΕΤΕΥΩ μην καταργήσετε την ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ από τα σχολεία. Γιατί η πρωινή προσευχή στο σχολείο, αυτή η μικρή και σύντομη, θεία λειτουργία, δίνει την πολύτιμη ευκαιρία για να συναντηθούν, μαθητές, μικροί και μεγαλύτεροι. Δάσκαλοι και γονείς. Αυτοί όλοι μαζί, πολύ απλά και αβίαστα σμίγουν. Συγκροτούν δηλαδή, εντελώς με την θέλησή τους, αυτό που στη γλώσσα της επιστήμης της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης ονομάζεται «Εκπαιδευτική Κοινότητα» και όλοι μαζί με κοινή βούληση και θέληση αβίαστα και φυσικά ανεβαίνουν σε υψηλότερα επίπεδα αυτοσεβασμού, πολιτισμού, πνευματικής λειτουργίας και δίδουν σιωπηλά μια υπόσχεση στον ουράνιο πατέρα. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΙ. ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ. ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΚΑΛΟΙ...
Υ.Γ. 1ο Εσείς και η παρέα σας κύριε υπουργέ της Παιδείας, της έρευνας και των Θρησκευμάτων, είστε άθεοι. Με γειά σας με χαρά σας. Είναι γνωστό ότι το διάταγμα περί ανεξιθρησκίας υπογράφτηκε από τον αυτοκράτορα της ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ, Κωνσταντινουπόλεως δηλαδή, το 313 μ.Χ. Εγώ όμως κύριε υπουργε και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Πιστεύουμε στον σταυρωθέντα Χριστό, ομολογήσαμε την πίστη μας με το βάπτισμά μας και την αγάπη μας και τον απόλυτο σεβασμό μας με τη Θεία Κοινωνία, σεβόμαστε απόλυτα την πίστη κάθε άλλου ανθρώπου επί της γης, απαιτούμε όμως και επιδιώκουμε την πιστή εφαρμογή του συντάγματος και των νόμων περί θρησκεύματος των Ελλήνων και προκαλούμεθα με τα δήθεν αριστερίστικα καμώματα και τερτίπια σας. Ρίξτε μια ματιά στον κόσμο που εισρέει στις εκκλησίες κατά τη γιορτή της Μεγαλόχαρης, του Ιησού Χριστού και των αγίων. Γιατί δεν το κάνετε; Πάρτε μια ιδέα. Εξάλλου η ορθοδοξία, με όλες τις υπερβολές της, ανά στους αιώνες, τα λάθη της, τις παραλήψεις της, δεν έπαψε ποτέ να είναι ο υπ αριθμόν ένα πυλώνας στήριξης του Ελληνισμού.
Υ.Γ. 2ο Εσείς κ. υπουργέ, ως υπουργός των Θρησκευμάτων πιο θρήσκευμα διακονείτε;
Υ.Γ. 3ο Κάποτε υπήρχε και ακουγόταν συχνά η λέξη ΕΘΝΟΣ. Τι λέει για τη λέξη αυτή ο καθηγητής της γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτης;

κανελλής



Ένας ταπεινός δάσκαλος που πάλεψε σκληρά για να μάθει πέντε γράμματα στα ελληνόπουλα, επιζητώντας επίμονα Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, για όλους τους  απανταχού Έλληνες.
Λεωνίδας Κων/νου Κανελλής
συν. δάσκαλος
π. δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Ηρακλείου
ekriti.gr


Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή εκπαιδευτικού στον Νίκο Φίλη έγινε viral -«Τα θανατερά, σεισμογενή κύματα που προκαλείτε...» "

Χουντής σε Μοσκοβισί: Είστε υποκριτές και κερδοσκόποι

Επίθεση στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το μέλλον των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος.

«Λέτε ψέματα. Ήρθατε εδώ να εξωραΐσετε το 3ο μνημόνιο και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Για σας σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση είναι ο καλύτερος μαθητής της Ευρώπης των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας. Είστε συνένοχοι. Έχετε οδηγήσει το 40% των Ελλήνων πολιτών να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στο όνομα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και της ανάπτυξης μειώνονται κι άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί και αυξάνονται οι φόροι. Διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις, η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Οι κοινωνικές αντιδράσεις αντιμετωπίζονται με καταστολή και χημικά, όπως έγινε εχτές με τους συνταξιούχους. Θα μου πείτε ότι αυτά γίνονται και στο Παρίσι» δήλωσε ο Νίκος Χουντής, απευθυνόμενος στον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών.

«Είστε υποκριτές και κερδοσκόποι, γιατί μαζί με την ελληνική κυβέρνηση ξεπουλάτε τον δημόσιο πλούτο της χώρας μου. Οι Γερμανοί πήραν τα αεροδρόμια. Οι Ιταλοί τους σιδηροδρόμους. Η μεταγραφή του Γάλλου ποδοσφαιριστή Πογκμπά στοίχισε το διπλάσιο ποσό από αυτή την εξαγορά. Οι Κινέζοι πήρανε τα λιμάνια και τώρα οι φίλοι σας Γάλλοι επιχειρηματίες, ετοιμάζονται να αγοράσουν το νερό» υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ και συμπλήρωσε: «Δώσατε το πράσινο φως στα αρπακτικά των χρηματαγορών, να πάρουν τα κόκκινα δάνεια και να ξεσπιτώσουν τους Έλληνες πολίτες. Για εσάς, για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τις εταιρίες, την ελληνική ολιγαρχία και τη νεο-μνημονιακή ελληνική κυβέρνηση, το πρόγραμμα είναι πετυχημένο και πρέπει να ολοκληρωθεί. Για τον ελληνικό λαό, που πνίγεται στους φόρους και στη φτώχεια, την ελληνική νεολαία που μεταναστεύει, είναι αποτυχημένο και πρέπει να ανατραπεί.Ντροπή σας κύριε Μοσκοβισί, γιατί ήρθατε τελικά να μας πείτε ότι έχετε μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους της τρόικας και των χρηματαγορών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουντής σε Μοσκοβισί: Είστε υποκριτές και κερδοσκόποι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news