facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Στον ανακριτή πρώην πρόεδρος του ΠΕΣΥ Β. Αιγαίου για… τηλεϊατρική που δεν εγκατέστησε

Στον ειδικό ανακριτή για τη διαφθορά απολογείται στις 14 το ερχόμενου Νοεμβρίου ο πρώην πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Υγείας Βορείου Αιγαίου Σπύρος Κόντος και άλλα πέντε μέλη του ειδικού λογαριασμού του τότε ΠΕΣΥ, κατηγορούμενοι για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για την διασπάθιση μεγάλου ποσού που αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ και το οποίο φέρεται να διατέθηκε σε πρόγραμμα τηλεϊατρικής για τα νησιά του οποίου τα μηχανήματα έμειναν αχρησιμοποίητα και το σύστημα καταστράφηκε, χωρίς ποτέ να λειτουργήσει.

Την όλη υπόθεση είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2004 δημοσιογραφική έρευνα του υπογράφοντος, εργαζόμενου τότε στην εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης. Έκτοτε, το πρόγραμμα αυτό της τηλεϊατρικής που ουδέποτε λειτούργησε, αποτέλεσε τέσσερις φορές αντικείμενο ελέγχου. Δύο φορές ερευνήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) του υπουργείου Υγείας, μία φορά από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και μία φορά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Τα πορίσματα αυτών των ελέγχων, αλλά προπάντων ένα ενημερωτικό σημείωμα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος του πρώην οικονομικού επιθεωρητή τού ΣΕΥΥΠ Γιώργου Κουρέρη, ο οποίος δεν ανέχονταν το ατιμώρητο των οικονομικών εγκλημάτων που όλα έδειχναν πως είχαν συντελεστεί, οδήγησαν το 2014 στην εντολή του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για επείγουσα προκαταρκτική εξέτασης με το ερώτημα της διάπραξης του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Ελληνικού δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Τι είχε αποκαλυφθεί

Όπως είχε τότε αποκαλυφθεί από τη δημοσιογραφική έρευνα, το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που «εφήρμοσε» ο τότε πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, δεν ήταν παρά προγράμματα software που είχαν τοποθετηθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο επί προηγούμενης προεδρίας του στο Β΄ ΠεΣΥΠ Αττικής και τα οποία επαναχρησιμοποιήθηκαν. Επρόκειτο επίσης και για μηχανήματα, οθόνες και υπολογιστές, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και φυσικά κατέστησαν μη λειτουργικά!
Στο σύνολό τους τα παραπάνω φέρονται να αγοράστηκαν με κατατμήσεις του ποσού του προγράμματος που είχε διατεθεί, δηλαδή του 1,2 εκατομμυρίου. Όπως είχε προκύψει από την πρώτη έκθεση του ΣΕΥΥΠ, από το Μάιο του 2004 ακόμα, ο κατηγορούμενος πρόεδρος του ΠΕΣΥ και δύο συνεργάτες του φέρονται να προέβησαν σε παρατυπίες, αλλά και παρανομίες στην διαχείριση των κονδυλίων του προγράμματος, όπως και σε πιέσεις σε διοικητές και άλλα στελέχη νοσοκομείων του Αιγαίου, προκειμένου να αποδεχθούν τις ενέργειές τους όσον αφορούσε στο σύστημα τηλεϊατρικής, αλλά και τη λειτουργία νέου διπλογραφικού συστήματος.
Παρά ταύτα, όμως, το πόρισμα δε διαβιβάστηκε στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα, αλλά και η τύχη του νέου πορίσματος του ελέγχου τού ΣΕΥΥΠ.
Του δεύτερου ελέγχου τού ΣΕΥΥΠ επακολούθησε έλεγχος από ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και, τέλος, έλεγχος από το ΣΔΟΕ. Το σύνολο των παραπάνω πορισμάτων μαζί με την αναφορά του Γιώργου Κουρέρη οδήγησαν στην εισαγγελική εντολή για την εξέταση της διάπραξης αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, η οποία κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών και στην κλήση προς απολογία.

Η έρευνα

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2004 η δημοσιογραφική έρευνα είχε αποκαλύψει τα έργα και τις ημέρες του Σπύρου Κόντου στη διοίκηση του ΠεΣΥΠ Βορείου Αιγαίου, αλλά και πριν, στην Αμερική, από την οποία έφυγε με τη σκιά σκανδάλων, όπου πρωταγωνίστησε και τα οποία χτύπησαν ως και το εκεί Χρηματιστήριο.
Τελικά και αφού ολοκλήρωσε το έργο του διπλογραφικού στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Αθήνας, μετατέθηκε στη Μυτιλήνη, στην οποία εγκατέστησε την «ομάδα» του και έδωσε αγώνα για να υλοποιήσει το έργο της τηλεϊατρικής, που δεν ήταν παρά το πρόγραμμα του διπλογραφικού στο Σισμανόγελιο, ξαναπληρωμένο! Και μάλιστα, και αυτό μέσα από σύστημα απευθείας αναθέσεων κι όχι μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών.
Η λειτουργία του συστήματος τηλεϊατρικής του Σπύρου Κόντου που πληρώθηκε και ουδέποτε υλοποιήθηκε, περιελάμβανε τα περιφερειακά ιατρεία σε όλα τα μικρονήσια του Βορείου Αιγαίου, καθώς και στην Αγιάσο και τη Βολισσό της Χίου. Αυτά θα συνδέονταν με τα Κέντρα Υγείας στο Πλωμάρι, το Πυργί της Χίου και το Καρλόβασι της Σάμου κι αυτά, με τη σειρά τους, με τα πέντε νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου και μέσω δύο κέντρων διαχείρισης, ενός στην Αθήνα και ενός στη Μυτιλήνη, με 24ωρης λειτουργίας βάρδιες τηλεϊατρικής, με τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ερυθρός Σταυρός».
Τι από όλα τα παραπάνω λειτούργησαν; Απολύτως τίποτα. Τα χρήματα, όμως, ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ ξοδεύτηκαν έως λεπτού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον ανακριτή πρώην πρόεδρος του ΠΕΣΥ Β. Αιγαίου για… τηλεϊατρική που δεν εγκατέστησε"

Έφτασαν στην Ελλάδα τα λείψανα των πεσόντων του Νοράτλας

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκαν τα λείψανα των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου που επέβαιναν στο NORATLAS της Πολεμικής Αεροπορίας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.
 
Κατά την επιστροφή του στον ελληνικό εναέριο χώρο το αεροσκάφος που μετέφερε τα λείψανα των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου συνόδευσαν αεροσκάφη Μιράζ 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:
 
«Απόψε ένας κύκλος χρέους κλείνει για τους 16 ήρωες του «ΝΙΚΗ 4».



Σήμερα με σεβασμό και συγκίνηση, υποδεχόμαστε τους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τα ιδανικά της ελευθερίας του έθνους μας.

Οι ήρωες:

Σμήναρχος Ηλίας Άνθιμος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ευάγγελος Τσάκωνας,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αθανάσιος Χριστόπουλος,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Στέφανος Γιαννακός,

Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ηλίας Δαλαμάγκας,
           
Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Κοσμάς Γιαννακάκης,
           
Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Ανδρέας Αναστασόπουλος,
           
Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αντώνιος Ζησιμόπουλος,
           
Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Χρήστος Ληγδής,
           
Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Αιμίλιος Μονιάς,
           
Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Γεώργιος Νάκος,
           
Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Στυλιανός Πρινιανάκης,
           
Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Νικόλαος Σκιαδαρέσης,
           
Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Σωτήριος Τζούρας,
           
Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Χρήστος Χατζόπουλος,
           
Ανθυπασπιστής Καταδρομέας Μανιάτης Βασίλειος.


Πλέον θα αναπαύονται εν ειρήνη στους τόπους καταγωγής τους.

Οι ήρωες μας, μας έδειξαν τι σημαίνουν οι έννοιες της αυταπάρνησης, της αλληλεγγύης και της ανδρείας.
         
Έπεσαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Μιας Ιστορίας, η οποία από τις ημέρες των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας και του Μεσολογγίου, μας γαλουχεί και μας κάνει γνώστες του τρόπου με τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε την ελευθερία, υπερασπιζόμενοι βωμούς και εστίες προγόνων. Στοιχεία άκρως αναγκαία για τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

Ας μην ξεχνάμε όμως την ημέρα και έναν ακόμα ήρωα αυτής της ιστορικής περιόδου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, τον συμπολεμιστή και μοναδικό επιζώντα του «ΝΙΚΗ 4», τον Καταδρομέα Αθανάσιου Ζαφειρίου. Εκείνον που έφυγε με έναν καημό, ότι η πατρίδα επί όλα αυτά τα χρόνια τους ξέχασε. Δεν έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν στην πατρίδα τους και να κηδευτούν με τιμές, να παραδοθούν στα αδέρφια τους και στους γονείς τους - πολλοί εκ των οποίων πλέον δεν ζουν - και περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια την Πολιτεία.

Σε όλους αυτούς, με την άδεια του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη για αυτά που δεν έγιναν και να σας πω ότι θα αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις αδικίες και την παραβίαση της ιστορίας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με κύριο καθήκον - και αυτό είναι δέσμευση - να ανοίξουν όλα τα στοιχεία για τον φάκελο της Κύπρου - όσο και αν πονάνε και όποιον και αν πονάνε - και να παραδοθούν στον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό της Κύπρου δια του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, του Βορρά και του Νότου και σε μια θαλάσσια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία.

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της γείτονος και οι ανιστόρητες θέσεις κάποιων αξιωματούχων της Ευρώπης.



Εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και για να το πετύχουμε απαιτείται συστράτευση όλων των θεσμών της πατρίδας μας, όπως η παιδεία, η θρησκεία και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Αγαπητοί συγγενείς των ηρώων,

Εκφράζω το σεβασμό μου προς εσάς, διότι μας κάνετε  την τιμή να είστε σήμερα μαζί μας και θα ήθελα να διαβεβαιώσω, γνωρίζοντας την αγωνία και τον πόνο που βιώσατε όλα αυτά τα χρόνια, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να βρεθούν τα λείψανα όλων των πεσόντων ηρώων.

Η αυτοθυσία των δικών σας, είναι η ηθική βάση με την οποία πρέπει να αναθρέψουμε μια νέα γενιά Ελλήνων, που θα πιστεύει ακριβώς στην απόλυτη αξία της προσφοράς, του αγώνα και της θυσίας για τις οικογένειες τους, την πατρίδα και τον Ελληνισμό.

Θέλω ακόμα, μέσα από την καρδιά μου, να ευχηθώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Ελληνισμό της Κύπρου «Καλή Λευτεριά», για αυτή που πάλεψαν εκείνοι που υποδεχόμαστε σήμερα
».
 
Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

 «Είναι ιερή η στιγμή που ένας ήρωας επιστρέφει στην πατρίδα του, νεκρός αλλά αθάνατος, για να στεφανωθεί με τις δάφνες της αιώνιας δόξας.

Με καθυστέρηση 42 χρόνων ήρθε λοιπόν η στιγμή να υποδεχτούμε ως αθάνατους ήρωες τα ανδρειωμένα παλικάρια της ανυπέρβλητης σε αυτοθυσία μα συνάμα τραγικής επιχείρησης «ΝΙΚΗ».

Ήρθε η στιγμή να καταθέσουμε τα στεφάνια της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας στους λεβεντόκορμους καταδρομείς - έτσι θα τους θυμόμαστε πάντα - που με μεγαλείο ψυχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πατρίδας, επιβιβάστηκαν με γενναιοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης στο μοιραίο NORATLAS για μια αποστολή θανάτου.

Μια αποστολή που το συγκλονιστικό της τέλος πληγώνει ακόμα και αυτούς κυρίως που δεν έπραξαν το καθήκον, που δεν στάθηκαν αντάξιοι της ιστορίας. Την ίδια ώρα, για 42 ολόκληρα χρόνια, με αιτιάσεις αστήριχτες και προσχήματα στερήσαμε από τους νεκρούς ήρωες, αλλά και τους οικείους τους, τούτη την ιερή στιγμή. Για αυτό και οφείλουμε να επαναλάβουμε σήμερα τη βαθύτατη συγγνώμη μας για όσα παραλείψαμε να πράξουμε, για όσα σφάλαμε, για όσα σας πλήγωσαν για χρόνια.

Η απόφαση για την ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας έγινε με καθυστέρηση δεκαετιών, έγινε όμως γιατί έπρεπε να δοθούν κάποιες τουλάχιστον απαντήσεις έστω και αργά. Έγινε γιατί έπρεπε να αποδοθούν οι πρέπουσες και οφειλόμενες τιμές όπως αρμόζει σε ήρωες, ήρωες σαν και αυτούς που εξυμνεί ο Περικλής στον Επιτάφιο Λόγο του.

Κλίνουμε λοιπόν σήμερα ευλαβικά το γόνυ μπρος στο ιερό συναπάντημα των νεκρών ηρώων μας και τις οικογένειές τους, στο συναπάντημα με την ίδια την ιστορία. Από σήμερα μία νέα λαμπρή σελίδα προστίθεται στις χρυσές δέλτους της ιστορίας τους έθνους. Μια λαμπρή σελίδα που με ανεξίτηλα γράμματα έχει χαραγμένα τα ονόματα των ηρώων καταδρομέων της επιχείρησης «ΝΙΚΗ».

Η υπέρτατη θυσία τους θα λειτουργεί πάντα ως νοητό μνημείο των κοινών μας αγώνων και των θυσιών για ελευθερία. Θα επιβεβαιώνει τους εθνικούς μας δεσμούς, αλλά και θα μας θυμίζει το χρέος να δικαιώσουμε τη θυσία τους, να τερματίσουμε τον παραλογισμό της κατοχής εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας και να επανενώσουμε την Κύπρο μας σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, γιατί όπως μας διδάσκει ο Περικλής «σε αυτούς που αποδείχτηκαν γενναίοι με έργα, με έργα πρέπει να αποδίδονται και οι τιμές». Και η μεγαλύτερη τιμή θα είναι η ελευθερία της Κύπρου.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και η δόξα που θα τους συνοδεύει για πάντα
».

Παυλόπουλος: Η συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να τηρείται στο ακέραιο
Κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και σε σχέση με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί πρόκειται περί αναποσπάστου τμήματος του Διεθνούς Δικαίου, δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί κατά το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τραύμα βαρύτατο για τη διεθνή κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα εναντίον του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου.

Επισήμανε, επίσης, ότι είναι πλήγμα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία να ανέχεται σε έδαφος κράτους-μέλους της -άρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος- στρατεύματα κατοχής, να ανέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πάσχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και είναι χρέος της Ευρώπης όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στους ίδιους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.



Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι «τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσα από μια λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού η Κύπρος είναι πλήρως και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.

Και δεσμευόμαστε ότι αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας»
.



Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτή την υπόσχεση θα τη φέρουμε σε πέρας ενωμένοι, όλοι, χωρίς την παραμικρή πολιτική διαφορά να εμποδίζει την εκπλήρωση ενός τέτοιου χρέους. Γιατί, όπως σημείωσε, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πάντα ότι τα μεγάλα και σημαντικά μπορούμε να τα επιτύχουμε μόνο ενωμένοι, και θα τα πετύχουμε ενωμένοι γιατί αυτό είναι το χρέος μας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο».



















protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφτασαν στην Ελλάδα τα λείψανα των πεσόντων του Νοράτλας"

Τσίπρας: Επίσπευση νομοσχεδίων για πλαστικό χρήμα-αδήλωτα εισοδήματα

Ο Πρωθυπουργός, Aλέξης Τσίπρας, προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι Αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και συνεργάτες του Πρωθυπουργού και των Υπουργών.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων τα οποία ανακοινώθηκαν στα εγκαίνια της ΔΕΘ και τα οποία αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εσόδων και την ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στην σταθερά πτωτική τάση της ανεργίας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και στην υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων, κατά 812 εκατομμύρια για τον Σεπτέμβριο και κατά 1.4 δισ. για τους πρώτους εννέα μήνες του 2016.

Μιλώντας σχετικά, ο Πρωθυπουργός είπε:

«Είναι προφανές ότι, όλοι αυτοί που από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούν την κατάρρευση των Δημοσίων Εσόδων και πανηγυρίζουν γι' αυτό, τώρα διαψεύδονται. Η είδηση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο για τον Σεπτέμβριο και κατά 1,4 δισ. για το εννεάμηνο, είναι μια είδηση που διαψεύδει τις προσδοκίες τους.

Είναι μια είδηση που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του «κόφτη» και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου.

Τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού. Θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων.»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Επίσπευση νομοσχεδίων για πλαστικό χρήμα-αδήλωτα εισοδήματα"

Μαριάς σε Μοσκοβισί: Κοινωνικό νεκροταφείο η Ελλάδα μετά από 6 χρόνια μνημονίων

Σφοδρή επίθεση στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, εξαπέλυσε από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ασκώντας κριτική για τις πολιτικές και τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο κ. Μαριάς «συμπληρώθηκαν ήδη έξι και πλέον χρόνια εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα και η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο μια και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σαν δάνεια τελικά κ. Μοσχοβισί επέστρεψαν στις τσέπες των δανειστών αντί να επενδυθούν στην Ελληνική οικονομία.

Πέρασαν λοιπόν έξι πέτρινα μνημονιακά χρόνια στα οποία ο Ελληνικός λαός βιώνει καθημερινά τη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία και την εθνική ταπείνωση. Έξι πέτρινα μνημονιακά χρόνια αποτυχημένης πολιτικής της τρόικας και των διεθνών τοκογλύφων δανειστών που μείωσαν το ΑΕΠ κατά 25% και σε απόλυτους αριθμούς πάνω από 47 δισ. ευρώ. Που ερήμωσαν την οικονομία, γέμισαν την Ελλάδα με στρατιές εκατομμυρίων φτωχών και ανέργων και δημιούργησαν καραβάνια νέων που μαζικά μεταναστεύουν. Που έκαναν φορολογικό ρεσάλτο στις τσέπες και στις περιουσίες των φτωχοποιημένων Ελλήνων. Που κοινωνικοποίησαν τις ζημιές των τραπεζών, κούρεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις και οδήγησαν το 40% του Ελληνικού πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Συνεχίζοντας, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής έκανε αναφορά στο χρέος, λέγοντας πως «αυτή είναι κύριε Μοσκοβισί η πολιτική σας, η ανάλγητη πολιτική της τρόικας.
Μια πολιτική η οποία αντί να μειώσει το χρέος το εκτόξευσε στα ύψη, από 123% του ΑΕΠ το 2010 στο 200% το 2016. Μια πολιτική κύριε Μοσκοβισί που ενθυλάκωσε αντί να επιστρέψει τα κέρδη της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ. Μια πολιτική που αρνείται το κούρεμα του Ελληνικού χρέους ενώ ήδη η ΕΕ το κάνει στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Τυνησίας. Μια πολιτική που υποθηκεύει για ένα αιώνα και ξεπουλά μέσω του Κατοχικού Ταμείου τη δημόσια περιουσία και βγάζει στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων δίνοντάς τα στα κοράκια. Μια πολιτική που υπηρέτησαν τα τελευταία 6 χρόνια όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές κυβερνήσεις, πολιτική την οποία επιβάλλουν με βία όπως έκανε και χθες η κυβέρνηση Τσίπρα κατά των συνταξιούχων».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του απέναντι στον στον Ευρωπαίο Επίτροπο είπε: «Φτάνει πια κ. Μοσκοβισί. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει πλέον τη φτώχεια και την ανεργία και σύντομα θα πετάξει την τρόικα και τους διεθνείς τοκογλύφους δανειστές έξω από την Ελλάδα».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριάς σε Μοσκοβισί: Κοινωνικό νεκροταφείο η Ελλάδα μετά από 6 χρόνια μνημονίων"

Τα παίρνει πίσω ο Τσακαλώτος: Δεν αμφισβητεί την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ

Σε πλήρη αναδίπλωση προχώρησε πριν από λίγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι σημερινές του τοποθετήσεις στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες «πρέπει να συζητήσουμε αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σε τέτοια ευρωζώνη». Μέσω ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζεται ότι ο υπουργός δεν υπονόησε ότι τίθεται θέμα για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Τσακαλώτος «ποτέ δεν προβληματίστηκε για το "εάν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σε αυτή την ευρωζώνη". Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης - δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του».

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του χρέους πρότεινε στα κόμματα να υπάρξει κοινοβουλευτικός διάλογος για το μέλλον της ευρωζώνης και τις προοπτικές παραμονής της χώρας μας σε αυτή.

Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών είχε ως εξής: «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό το κοινοβούλιο δεν το συζητά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών για να υπενθυμίσει ότι και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε στα κόμματα να συζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Απευθυνόμενος δε, στην ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Τσακαλώτος είπε «οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη και πώς μπορεί να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε τέτοια ευρωζώνη και αν δεν μπορεί, τί χρειάζεται να γίνει, δεν έχουν ακουστεί ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω όμως ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα παίρνει πίσω ο Τσακαλώτος: Δεν αμφισβητεί την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ"

"Διαχωρισμός μόνο με δημοψήφισμα" - Διαβάστε όλη την Εισήγηση

«Η Εκκλησία, η οποία ασκεί μία και μοναδική εξουσία, την εξουσία να αγαπά ολοκληρωτικά τον Θεό και απροϋπόθετα τον άνθρωπο, δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό Της».

«Γιατί αυτό επιδιώκεται από όσους επιχειρούν με λόγους στηριγμένους σε μυθεύματα και μυθοπλασίες, που τους ανέθρεψαν κατά το παρελθόν, να θέσουν την Εκκλησία στο περιθώριο της ιστορίας και της σύγχρονης ζωής».


Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο πλαίσιο της εισήγησής του ενώπιον του Σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσιάζοντας τους προβληματισμούς του για το χθες, το σήμερα και το αύριο της Εκκλησίας μας.



Το γάντι στην Κυβέρνηση ρίχνει η Εκκλησία ξεκαθαρίζοντας, πως όποιος επιθυμεί διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας θα πρέπει να καταφύγει σε δημοψήφισμα, αφού ο ελληνικός λαός δεν τον θέλει. 

Μάλιστα στην 84σελιδη εισήγηση του προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας τονίζεται η αναγκαιότητα διατήρησης των διακριτών ρόλων ανάμεσα σε Πολιτεία και Εκκλησία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει  ο Αρχιεπίσκοπος, η κοινή αναφορά της Πολιτείας και της Εκκλησίας στον λαό δεν καταργεί και την ιδιαιτερότητα της αποστολής μίας εκάστης. Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στο ότι η Πολιτεία γεννιέται από τους πολίτες της, άρα συνδέεται με αυτούς με σχέση συμβατική, ενώ η Εκκλησία γεννάει τα μέλη Της, δηλαδή συνδέεται με αυτά με σχέση μητρική.

Άρα οι ρόλοι είναι όχι μόνο διακριτοί, αλλά και διαφορετικοί, υπογράμμισε ο Μακαριότατος, καθώς η οποιαδήποτε σύγχυση ρόλων απειλεί την ταυτότητα και των δύο θεσμικών εκφράσεων μίας συντεταγμένης Πολιτείας.



Βεβαίως, πιστεύω, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, «ότι η Πολιτεία ούτε θέλει, αλλά ούτε μπορεί πράγματι να χωριστεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας. Μπορεί βεβαίως να επιβάλει με ιδεολογικά κριτήρια το χωρισμό της Εκκλησίας από τις θεσμικές λειτουργίες του κράτους, αλλά δε μπορεί να επιβάλλει και το χωρισμό της Εκκλησίας από την κοινωνία. Άλλωστε, ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας δεν είναι χαρακτηριστικό της ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας, της οποίας η πνευματική σχέση με τον λαό παραμένει αλώβητη στη διάρκεια του χρόνου».

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να καταδείξει την «αδυναμία» της Πολιτείας να επιβάλλει νομοθετικά αυτόν τον διαχωρισμό. Και συνεχίζει πως εάν το τολμήσει θα πρέπει να απευθυνθεί στο λαό. 

«Η Εκκλησία δεν χωρίζεται από τα παιδιά Της», υπογράμμισε, γιατί οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, ούτε είναι, ούτε μπορεί να είναι μία προσωπική ή ιδεολογική υπόθεση εργασίας, αλλά είναι υπόθεση ενός λαού.


Επικαλούμενος τις σχετικές νομικές παρατηρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, ο Μακαριότατος υπογράμμισε ότι οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας ήδη υπάρχουν και μάλιστα «ευρίσκονται στα όρια εκκοσμικεύσεως των σχέσεων των δύο θεσμών, υφισταμένου του πολυθρύλητου διαχωρισμού».

Όπως σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, η κοινή αναφορά της Πολιτείας και της Εκκλησίας στον λαό δεν καταργεί και την ιδιαιτερότητα της αποστολής μίας εκάστης. Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στο ότι η Πολιτεία γεννιέται από τους πολίτες της, άρα συνδέεται με αυτούς με σχέση συμβατική, ενώ η Εκκλησία γεννάει τα μέλη Της, δηλαδή συνδέεται με αυτά με σχέση μητρική.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι σύμφωνα με το άρθρο 3 του Συντάγματος η επικρατούσα θρησκεία του ελληνικού λαού και η πρόβλεψη αυτή έχει σαφώς ουδέτερο ή απλώς διαπιστωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστά προνομιακή διάκριση υπέρ Της, παρατήρησε. Ταυτόχρονα, όπως είπε, το άρθρο 13 του Συντάγματος ρυθμίζει την ουδετερότητα της Πολιτείας έναντι όλων των νομίμως υφισταμένων στο ελληνικό κράτος γνωστών θρησκειών και την ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αυτών έναντι της Πολιτείας.

Πολιτεία και Εκκλησία είναι αποσυνδεδεμένες στις εσωτερικές τους λειτουργίες και ουσιαστικά υφίσταται ο ιδιότυπος διοικητικός διαχωρισμός τους, ανέφερε. Έτσι, τόσο ο σεβασμός του εσωτερικού δικαίου της Εκκλησίας διακηρύσσεται, όσο και η βούληση για εποικοδομητική συνεργασία προς το συμφέρον του λαού αποτυπώνεται. 

Σημασία έχει, υπογράμμισε, οι διακριτοί ρόλοι να είναι καθαροί και οριοθετημένοι, όπως αυτό προκύπτει από το άρθρο 2 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, και να λειτουργούν μέσα από τη συνεργασία των δύο θεσμών επ’ ωφελεία του λαού μας.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από το 1833 μέχρι σήμερα και ομιλώντας για τις περιόδους της φρικτής καταπιέσεως, της αναγκαστικής σιωπής, της «βαβυλώνιας αιχμαλωσίας» ή εκείνες των δικτατοριών και πολιτικών ανωμαλιών, ο Μακαριώτατος παράθεσε προβληματισμούς για την αποστολή της Εκκλησίας, η οποία δεν είναι η Εκκλησία των αλαθήτων ή των τελείων, αλλά η Εκκλησία των μετανοούντων, η οποία είναι ένα ακόμη και με τους ανθρώπους που δεν είναι κοντά στην Εκκλησία.

Η προσφορά της Εκκλησίας, η εκκλησιαστική περιουσία, το κοινωνικό της έργο


Ο Μακαριότατος μίλησε αναλυτικά για την αποστολή της Εκκλησίας μέσα στην ιστορία και πέρα από αυτήν, χαρακτηρίζοντας την υπερδισχιλιετή παρουσία Της στην οικουμένη ως μία διακονία αληθινής αγάπης και θυσιαστικής προσφοράς.

Αναφέρθηκε μάλιστα διεξοδικά στην τεράστια διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας προς το Έθνος και τη διάθεση του μεγαλύτερου τμήματος της περιουσίας Της στις κρισιμότερες στιγμές της πορείας του, αλλά και, στην, εξαιτίας αυτής της διάθεσης, συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας για τη μισθοδοσία του κλήρου.

Ιδιαίτερα για το θέμα της ελάχιστης εναπομείνασας εκκλησιαστικής περιουσίας, της οποίας ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αν δεν συναινέσει η Πολιτεία, λόγω της επιβολής σε αυτήν απίστευτων βαρών και δεσμεύσεων, ο Μακαριότατος προσκάλεσε την Πολιτεία σε άμεση συνεργασία με κύριο στόχο την ανακούφιση των πλέον αδυνάμων συνανθρώπων μας.

Σημείωσε μάλιστα ότι, παρά την οικονομική ασφυξία που έχει πλήξει και την Εκκλησία, οι φιλανθρωπικές και κοινωνικές μονάδες της, οι οποίες υπολογίζονται σήμερα σε 3.738 με σύνολο επωφελουμένων 1.267.147 συνανθρώπους μας, δαπάνησαν μόνο για το 2015 το ποσό των 126.041.801, 73 ευρώ. Τόνισε δε πως την τελευταία δεκαετία η Εκκλησία έχει προσφέρει στους πλέον ανίσχυρους συμπολίτες μας πάνω από 1,13 δισ. ευρώ.

Από αύριο το πρωί, τόνισε, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Ιερές Μονές Πετράκη και Πεντέλης να αρχίσουν μαζί με την Πολιτεία, τη διαδικασία αξιοποίησης των καταγεγραμμένων ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα καλόν είναι να ξεκινήσει για τα υπόλοιπα ακίνητα η διαδικασία εκκαθάρισης, τακτοποίησης και καταγραφής. Ο Μακαριώτατος ανέφερε περιγράφοντας ενδεικτικά κραυγάζουσες περιπτώσεις υφαρπαγής εκκλησιαστικής περιουσίας και τόνισε ότι τα εμπόδια που προέρχονται από το χώρο της γραφειοκρατικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και από τις παρενέργειες των αποφάσεών της είναι αναρίθμητα.

Από μηδενική βάση ο διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών 

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε διεξοδικά για το ζήτημα της δυσλειτουργίας της προετοιμασίας των υποψήφιων κληρικών, ζητώντας από την Πολιτεία τη συνεργασία της για την επανεξέταση του όλου θέματος, ενώ για το μάθημα των θρησκευτικών πρότεινε την εξαρχής και από μηδενική βάση αντιμετώπιση κάθε αναγκαίας αλλαγής σε πνεύμα αληθούς συνεργασίας και ειλικρινούς αμοιβαίου διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας. 

Τα καινούρια προγράμματα της Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι προβληματικά και χρήζουν  αλλαγών, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, με έπεισαν ότι δεν συνιστούν Θρησκευτικά, αλλά μία επιχείρηση αλλοίωσης της πίστεώς μας.

Πως διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών στη Γερμανία


Αναφέρθηκε δε στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Γερμανία, η οποία πραγματοποιείται στα δημόσια σχολεία σε σχέση και σε συμφωνία με τις θεμελιώδεις αρχές της εκάστοτε θρησκευτικής κοινότητας, διατηρουμένου του δικαιώματος της κρατικής επίβλεψης.

Όπως τόνισε, το μάθημα των Θρησκευτικών στη Γερμανία έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αποτελώντας συστατικό μέρος του προγράμματος διδασκαλίας όπως όλα τα υπόλοιπα μαθήματα, η διδασκαλία του είναι ουσιαστικά ομολογιακή, το δικαίωμα μερικής απαλλαγής βασίζεται μόνο στη θεμελιώδη αναγνώριση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και οι θεολόγοι καθηγητές του μαθήματος, προκειμένου να το διδάξουν, χρειάζονται τη σχετική άδεια από τον οικείο επίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής ή της εκάστοτε Προτεσταντικής ή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τέλος, για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, σημείωσε ότι «τα θέματα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, που έχουν δομική και ιστορική σημασία για την πορεία του ελληνικού Έθνους δε μπορούν να επιλυθούν χωρίς συζήτηση με το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό».

Θα ανοίξει κι άλλο μέτωπο η κυβέρνηση;

Τις επόμενες μέρες θα φανεί εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη αυτή την περίοδο να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο με την Εκκλησία της Ελλάδος και να προχωρήσει στο θέμα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας. Θεωρούμε απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο,  τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.  Άλλωστε προέχει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. 

 Άλλωστε ουδείς πολιτικός μέχρι σήμερα βγήκε κερδισμένος ανοίγοντας «πόλεμο» με την Εκκλησία και σε πιο ευνοϊκές χρονικές συγκυρίες...

Διαβάστε όλη την Εισήγηση, πατώντας εδώ


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » ""Διαχωρισμός μόνο με δημοψήφισμα" - Διαβάστε όλη την Εισήγηση"

Βαφτίζουν προσλήψεις στο ΕΣΥ τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας

Η ενίσχυση του ΕΣΥ και οι προσλήψεις υγειονομικών αποτελούν την αγαπημένη επικοινωνιακή καραμέλα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Την ίδια στιγμή, στο ΕΣΥ γιγαντώνεται το κύμα φυγής του προσωπικού και τα νοσοκομεία αδειάζουν από εργαζόμενους κάθε ειδικότητας. Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016 έφυγαν από το ΕΣΥ 7.695 εργαζόμενοι, ενώ τουλάχιστον 10.000 είναι καθ’ οδόν προς την έξοδο καθώς έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

Οι σημερινές εξαγγελίες των αρμοδίων υπουργών μετά από σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, για την κάλυψη 4.000 θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία μέσα στους επόμενους μήνες, έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα υποσχέσεων και «δεσμεύσεων» για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ. Μια λίστα χωρίς αντίκρισμα, όμως, καθώς η πραγματικότητα διαψεύδει με δραματικό τρόπο τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες.

Σημειολογικά αξίζει να αναφερθεί πως οι πρώτες εξαγγελίες για τις χιλιάδες προσλήψεις έγιναν την 1η Απριλίου 2015 από τον κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, επί υπουργίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Το σχέδιο που περίγραψε τότε ο Πρωθυπουργός περιλάμβανε την πρόσληψη 4.500 επαγγελματιών υγείας, δηλαδή γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με στόχο τη στελέχωση νευραλγικών θέσεων.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός διπλασίασε τις θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ! «Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 Νοσηλευτές και γιατρούς» διαβεβαίωνε ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Βαφτίζουν προσλήψεις τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας

Από τα πρόσφατα δεδομένα, πάντως, προκύπτει σαφώς ποσοτικό έλλειμμα 6.000 επαγγελματιών υγείας στις εξαγγελίες του τελευταίου μήνα, αλλά και ποιοτικό καθώς δεν πρόκειται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά 12μηνα κοινωφελούς εργασίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, χαρακτήρισε «μαζικότατη ένεση προσωπικού» στο σύστημα υγείας την κάλυψη των 4.000 θέσεων. Στις λεπτομέρειες, βεβαίως, των λεγομένων του η εξαγγελία μπαίνει στη σωστή της διάσταση: οι 4.000 θέσεις αφορούν όλα τα νοσοκομεία, τις υγειονομικές δομές και τους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου Υγείας, άρα εκ των πραγμάτων οι ανάγκες που θα καλυφθούν αριθμητικά θα είναι πολύ μικρές, με δεδομένη τη μεγάλη φυγή των εργαζομένων κυρίως από τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν πρόκειται για μόνιμες θέσεις αλλά για θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας, που σημαίνει ότι σε λίγους μήνες ασθενείς και μόνιμο προσωπικό θα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με το τέρας των ελλείψεων και των κενών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι 4.000 προσλήψεις με κοινοτικά προγράμματα κοινωφελούς 12μηνης εργασίας είχαν εξαγγελθεί και στη ΔΕΘ αλλά ήταν 1.000 περισσότερες…

Πάντως, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονταν μέχρι και το καλοκαίρι 500 εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έληξαν. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον γιατί είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες εργασίας και επειδή δεν δικαιούται νυκτερινά, αργίες, υπερωρίες.

ΠΟΕΔΗΝ: ψεύτικη η εικόνα των προσλήψεων του Μαξίμου

Τις ψεύτικες και μεγάλες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχει επισημάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). « Τον Απρίλιο του 2015 ο κ. Τσίπρας έξω από το Υπουργείο Υγείας εξήγγειλε για την ενίσχυση του ΕΣΥ 4.500 προσλήψεις. Μάλιστα συγκλήθηκε κατ 'εντολή του σύσκεψη με τον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή, τον συναρμόδιο Υπουργό κ. Κατρούγκαλο (Αν. Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης τότε, τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι επιτάχυνσης της διαδικασίας των προσλήψεων» είχε αναφέρει ο κ. Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στη διάρκεια αυτής της σύσκεψης δεν υπήρχε ουσιαστικά θέμα «αφού ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ είπε ότι για την καθυστέρηση των προσλήψεων ευθύνεται η έλλειψη κονδυλίων και μόνο».

Η ΠΟΕΔΗΝ κατέγραψε και…ξέγραψε και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Στην εξαγγελία του κ. Τσίπρα ότι «θα πληρωθούν 985 κενές οργανικές θέσεις διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων» απάντησε ότι η προκήρυξη αυτή είχε εγκριθεί από την προ-προηγούμενη κυβέρνηση και μετά δύο χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να προσλάβει μόνο τους μισούς.

Στην υπόσχεση για «πλήρωση 2.500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ» η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως το ΑΣΕΠ δρομολόγησε την προκήρυξη 1.660 θέσεων οι οποίες θα ολοκληρωθούν μετά δύο χρόνια και μόνο για τους μισούς λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Εξαγγέλθηκε επίσης η πρόσληψη 2.000 Ιατρών, Νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών με συμβάσεις (επικουρικοί) και ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, οι οποίες προφανώς δεν αποτελούν όχι μόνο τονωτικές ενέσεις, αλλά ούτε απλά…παυσίπονα για το ΕΣΥ. «Στα Νοσοκομεία θα έρθουν πολύ λιγότεροι από τους μισούς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος εξαιτίας των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας που προσφέρονται» εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαφτίζουν προσλήψεις στο ΕΣΥ τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας"

ΠΙΣ: Να ανακαλέσει η ΗΔΙΚΑ το νέο σύστημα συνταγογράφησης

Την ανάκληση από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) του νέου συστήματος συνταγογράφησης με ΙCD-10 (στατιστική ταξινόμηση νοσημάτων) ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καθώς η εν λόγω εφαρμογή, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους γιατρούς και στους ασθενείς.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΠΙΣ επισημαίνονται οι «άστοχες ενέργειες της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, υπεύθυνης για την ανάπτυξη και λειτουργία της σχετικής εφαρμογής».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι «η εφαρμογή κανόνων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως προκύπτει και από τη συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαραίτητη τόσο για την ορθή διάγνωση και θεραπεία όσο και τον εξορθολογισμό των δαπανών, χωρίς όμως να υποβάλλουν τους ιατρούς σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους δημιουργούν προβλήματα λειτουργικότητας. Το ΦΕΚ 2221/18.7.2016 δεν αναφέρει αυτά που εφαρμόστηκαν από την ΗΔΙΚΑ. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται, αλλά ούτε είναι και επιτρεπτό σε μία πιθανή διάγνωση να αναγράφεται για κάθε εξέταση ένα ICD-10».

Επιπλέον επισημαίνει ότι σε κάθε νέα τροποποίηση είναι απαραίτητη η πιλοτική εφαρμογή της ώστε να φανούν τυχόν λάθη και ατέλειες αλλά και να δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος εξοικείωσης στους τελικούς χρήστες.

Η εφαρμογή κάθε νέας τροποποίησης δημιουργεί τεράστια προβλήματα αν αυτή γίνεται στην αρχή του μήνα, όπου αποδεδειγμένα ο φόρτος στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι κατά πολύ αυξημένος.

«Γι' αυτό προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ ΑΕ», σημειώνει ο ΠΙΣ, «η οποία λανθασμένα επικεντρώνεται στην ορθότητα και αποδοχή των κανόνων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον ιατρικό κόσμο και δεν αναφέρεται στο πραγματικό πρόβλημα που είναι ο τρόπος αποτύπωσης και εφαρμογής των κανόνων στις οθόνες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και ο νέος τρόπος καταχώρησης των συνταγών, το οποίο και αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΙΣ: Να ανακαλέσει η ΗΔΙΚΑ το νέο σύστημα συνταγογράφησης"

Παρέμβαση Ρουβίκωνα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Τσακαλώτο

Παρέμβαση της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση του τμήματος Οικονομική Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, στο κέντρο της Αθήνας. Άτομα του αντιεξουσιατικού χώρου μπήκαν στο χώρο που διεξαγόταν η εκδήλωση όπου βασικός ομιλητής ήταν ο υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε κείμενο που ανάρτησαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, εξαπολύει επίθεση σε βάροςτ ου ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο «για νυν-ΠΑΣΟΚ που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα, προχωρά ιδιωτικοποιήσεις και προωθεί φιλελεύθερη ατζέντα».

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Ρουβίκωνα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Τσακαλώτο"

Καθεστωτικές αντιλήψεις στη Δικαιοσύνη «βλέπει» το Ποτάμι

«Οι καθεστωτικές αντιλήψεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που εκδηλώνονται όλο και συχνότερα, υπονομεύουν ένα από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι, επικρίνοντας, παράλληλα, την ηγεσία της Δικαιοσύνης: «Τελικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο υπουργός Δικαιοσύνης πέτυχαν αυτό που επεδίωκαν: Την έκπτωση του Ισίδωρου Ντογιάκου από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, αγνοήθηκε, πλήρως, η γνώμη των συναδέλφων του εισαγγελέων, που προ ημερών τον ανέδειξαν σε αυτό το αξίωμα, μετά από άδεια που είχε δώσει στον κ. Ντογιάκο ο Άρειος Πάγος για να κατέλθει στις εκλογές.

«Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε σειρά κρουσμάτων, με τελευταίο όσα συνέβησαν στο ΣτΕ, που δείχνουν ότι δημιουργείται μία άκρως προβληματική κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης με ευθύνη της ηγεσίας της και της κυβέρνησης», διαπιστώνει το Ποτάμι.

Παρασκευόπουλος: Αθεράπευτη υποτίμηση της Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα: «Το Ποτάμι επιμένει να “χρεώνει” στον υπουργό Δικαιοσύνης και στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου μια πειθαρχική απόφαση που λήφθηκε από το αρμόδιο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από δικαστές οριζόμενους με κλήρωση. Πρόκειται για ανακοίνωση-δείγμα αθεράπευτης υποτίμησης των αρμόδιων οργάνων της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Τα δικαστικά όργανα, άλλωστε, δεν λειτουργούν με επιδιώξεις αλλά εφαρμόζοντας κανόνες».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθεστωτικές αντιλήψεις στη Δικαιοσύνη «βλέπει» το Ποτάμι"

Μοσκοβισί: Τελειώστε με τα προαπαιτούμενα πριν τη Δευτέρα

Μήνυμα στην Ελλάδα να υλοποιήσει πάση θυσία τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν πριν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας έστειλε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, καλώντας παράλληλα για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο Νοέμβριο.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως είναι «κεφαλαιώδους σημασίας να μπορέσουμε να τελειώσουμε με αυτό έως τη Δευτέρα», ουσιαστικά καλώντας την Αθήνα να εφαρμόσει άμεσα όλα τα συμφωνηθέντα, που συνδέονται με την εκκρεμούσα υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο επίτροπος άφησε αιχμές κατά ορισμένων υπουργείων υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να κινηθούν ταχύτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο επίτροπος σημείωσε πάντως ότι η ελληνική πλευρά έχει επιταχύνει την εφαρμογή των εκκρεμοτήτων, και εμφανίστηκε μετρημένα αισιόδοξος ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δισεκ. ευρώ.

Δεν διευκρίνισε ποια κενά υπάρχουν στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα.

Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν καταστήσει σαφές ότι όσο πιο γρήγορα κλείσει η υπόθεση της υποδόσης, που αποτελεί «ουρά» της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το ταχύτερο θα αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση αλλά και μπορεί να αρχίσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

Σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση, απηύθυνε έκκληση για την ταχεία ολοκλήρωσή της, εντός του Νοεμβρίου.

«Εύλογο χρονικό διάστημα, να έχει υπόψη του ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι ο Νοέμβριος», τόνισε.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την επιθυμία του έως το τέλος του έτους να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο επίτροπος διευκρίνισε ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό απαιτούνται προσπάθειες και δεσμεύσεις και από τις δυο πλευρές , κυρίως από την πλευρά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Τελειώστε με τα προαπαιτούμενα πριν τη Δευτέρα "

Ελεύθερος υπό όρους ο Καραγιώργης

Ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μία φορά την εβδομάδα στο ΑΤ της περιοχής του, αφέθηκε ο 66χρονος εφοπλιστής Ιωάννης Καραγιώργης, ο οποίος είχε συλληφθεί στη Γλυφάδα, με βάση το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις ολλανδικές Αρχές και αφορούσε τα αδικήματα της απάτης, πλαστογραφίας και δόλιας πτώχευσης, για τα οποία κατηγορείται στην Ολλανδία.

Ο εφοπλιστής προσέφυγε δια του συνηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη κατά της διάταξης του εισαγγελέα που είχε διατάξει την κράτησή του και η προσφυγή του αυτή έγινε δεκτή με θετική εισήγηση και του εισαγγελέα της έδρας κ.Κούτρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαντζουράνης, ο εντολέας του δεν είχε λάβει ποτέ κλήση από τις ολλανδικές Αρχές, καθώς αυτές αποστέλλονταν σε ανύπαρκτη διεύθυνση.

Μάλιστα η νέα, μόνιμη, διεύθυνσή του ήταν γνωστή στις Αρχές. Μετά από αυτά η προσφυγή έγινε δεκτή και από τους δικαστές και αφέθηκε ελεύθερος.

Παράλληλα, παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της έκδοσής του, βάσει αιτήματος, που αναμένεται να υποβάλλουν οι Ολλανδοί και το οποίο θα κριθεί αρμοδίως.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος υπό όρους ο Καραγιώργης"

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αναγκαστικές παραιτήσεις από Πολάκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Αντισυνταγματικές και παράνομες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αναγκαστικές παραιτήσεις μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τον περασμένο Μάιο.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνει τις παραιτήσεις των τριών μελών της διοικήσεως του ΚΕΕΛΠΝΟ (πρώην προέδρου Αθαναςίου Γιαννόπουλου, πρώην αντιπροέδρου Ιωάννη Γιαννάκη και του πρώην μέλους της διοικήσεως του ΚΕΕΛΠΝΟ Δημητρίου Μπίτα) με το σκεπτικό ότι είναι και αντισυνταγματικές και μη νόμιμες.

Οι τρείς που παύθηκαν από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του κ. Πολάκη για την απομάκρυνσή τους, ελήφθησαν λόγω της άρνησης τους να υιοθετήσουν τις προσλήψεις των 500 επιλεγμένων γιατρών και νοσηλευτών από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Ακόμη, ανέφεραν ότι ο κ. Πολάκης «εξ ολοκλήρου έδρασε εξωθεσμικά και παρανόμως, καθώς καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών επιτροπή».

Σε άλλο σημείο των αιτήσεων τους, οι τρεις ανέφεραν ότι ο κ. Πολάκης χρησιμοποίησε «την εξουσία του κραυγαλέως καταχρηστικά και κατά κατάλυση του συνταγματικού κράτους δικαίου μας, εν τέλει ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργώντας άκρως εκδικητικά καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων (500 προσλήψεων) που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάρτισε υποκαθιστώντας τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τούτο θα συνιστούσε για το Δ.Σ. τέλεση σωρείας αδικημάτων και μάλιστα κακουργηματικής μορφής».

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (1877/2016, κ.λπ.) έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, κλήθηκαν ο τρεις να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους (κάτι που οι τρεις το αρνούνται).

Τί απαντούν κύκλοι του υπουργείου Υγείας:

«Το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να καθαρίσει μέχρι τέλους το «απόστημα» του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και εάν οι τεχνικοί λόγοι που διέρρευσαν σε ΜΜΕ ως σκεπτικό της απόφασης ισχύουν, τότε το Υπουργείο θα κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να παραμείνει σταθερό στην απόφασή του», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αναγκαστικές παραιτήσεις από Πολάκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ"

Ράπισμα για την ελληνική δικαιοσύνη η άρση της ασυλίας του Γραμματικάκη

Με ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε σήμερα η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γ. Γραμματικάκη. Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής είχε ζητήσει επίμονα την άρση της ασυλίας του για εκκρεμούσα ποινική διαδικασία και υπερψήφισε σήμερα το αίτημα των ελληνικών αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Έκθεση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνοδεύει την άρση της ασυλίας και υιοθετήθηκε ομόφωνα είναι καταπέλτης κατά της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Τα μέλη της Επιτροπής από όλες τις πολιτικές ομάδες εκφράζουν την κατάπληξή τους για το γεγονός ότι ‘η άρση ασυλίας ζητείται σήμερα, 20 χρόνια μετά τα συμβάντα, καθώς και ότι το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης δεν κατάφερε να ασκήσει δίωξη νωρίτερα και σκοπεύει να το πράξει τώρα, που ο Γ. Γραμματικάκης είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’. Στην Έκθεση ασκείται έντονη κριτική στο ελληνικό δικαστικό σύστημα για τις γνωστές και χρόνιες παθογένειες του. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: ‘Ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης τόσο αργό δεν μπορεί ποτέ να είναι πραγματικά δίκαιο, καθώς οι εμπλεκόμενοι δεν είναι πλέον οι ίδιοι άνθρωποι που ήταν πριν 20 χρόνια· αν θέλουμε πράγματι να γίνεται λόγος περί δικαιοσύνης, είναι θεμελιώδους σημασίας η έγκαιρη απονομή της’.

Με αφορμή την άρση της ασυλίας του, ο κ. Γραμματικάκης δήλωσε: ‘Η εισηγητική Έκθεση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων με ομοφωνία όλων των πολιτικών ομάδων αποτελεί ένα ράπισμα προς την Ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι γνωστό, ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και ότι το κύρος της δοκιμάζεται πολλαπλώς και από πολλές κατευθύνσεις στην χώρα μας. Ελπίζω λοιπόν ότι η αιτούμενη και από εμένα άρση της ασυλίας μου θα αποτελέσει ένα ακόμα μικρό αλλά ουσιαστικό λιθαράκι σε μια Ελληνική Δικαιοσύνη άξια της δύσκολης αποστολής της’.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράπισμα για την ελληνική δικαιοσύνη η άρση της ασυλίας του Γραμματικάκη"

Σε 4.000 προσλήψεις για την Υγεία προχωρά η κυβέρνηση

Στην ταχεία κάλυψη 4.000 θέσεων απασχόλησης στα νοσοκομεία, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του Ιανουαρίου, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσαν έπειτα από σύσκεψη που είχαν υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

«Τα λεφτά από την πρώτη δόση από τις τηλεοπτικές άδειες έχουν εισπραχθεί και διοχετεύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να πιάνουν τόπο ακριβώς για να γιατρεύονται οι μεγάλες πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Σημείωσε ότι «η κοινωνική και οικονομική σταθεροποίηση που επισυμβαίνει αυτή τη στιγμή παίρνει σάρκα και οστά» και επισήμανε ότι στη σημερινή σύσκεψη «συζητήσαμε το πώς θα προχωρήσουμε στην ταχεία υλοποίηση της κάλυψης 4.000 θέσεων απασχόλησης στα νοσοκομεία στο Σύστημα Υγείας».

Τόνισε ότι προτεραιότητες είναι η δημιουργία της απασχόλησης και μάλιστα σε τομείς όπου ο κόσμος αντιμετωπίζει τις περισσότερες δυσκολίες.

Ο Παύλος Πολάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «μαζικότατη ένεση προσωπικού στο σύστημα υγείας που έρχεται να προστεθεί στις θέσεις που ήδη καλύπτονται ή είναι σε προκήρυξη ή πρόκειται να προσληφθούν στο επόμενο διάστημα».

Συγκεκριμένα, είπε ότι με τα 48.800.000 ευρώ από αυτά που εισπράχθησαν από τις άδειες των καναλιών μετά από 27 χρόνια, για πρώτη φορά, «προκηρύσσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας 4.000 θέσεις στα νοσοκομεία, στις υγειονομικές δομές και τους εποπτευόμενους οργανισμούς από το υπουργείο Υγείας σε όλη τη χώρα, θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας με τα αντίστοιχα επιδόματα και στόχος μας είναι αυτοί οι άνθρωποι από τις αρχές του Γενάρη να δουλεύουν στα νοσοκομεία αλλάζοντας την εικόνα που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή μετά από 5 χρόνια μνημονιακής καταστροφής»

Η Ράνια Αντωνοπούλου είπε μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 4.000 προσλήψεις για την Υγεία προχωρά η κυβέρνηση"

Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;

Κανέναν δεν έκανε σοφότερο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Γιώργος Προβόπουλος, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. 

Ο ίδιος εμφανίστηκε φειδωλός και δήλωσε άγνοια για τα επιμέρους τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.


Αντιθέτως ήταν ιδιαίτερα «λαλίστατος» για ζητήματα όπως οι ανακεφαλοποιήσεις, το PSI και τη σύναψη των μνημονιακών συμβάσεων.

Αναλυτικά η κατάθεση:

Στη διασφάλιση των καταθετών, οι οποίοι δεν υπέστησαν την παραμικρή απώλεια, καθώς και στην επιτυχή αναδιάταξη και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια της θητείας του αναφέρθηκε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Προβόπουλος αναφερόμενος στη θητεία του ως διοικητής στην ΤτΕ από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2014, περίοδος η οποία -όπως τόνισε- χαρακτηρίστηκε από τεράστιες προκλήσεις, πρωτόγνωρους κινδύνους και μεγάλες αβεβαιότητες, η Τράπεζα της Ελλάδος κατάφερε να εξασφαλίσει στις εμπορικές τράπεζες επαρκή ρευστότητα σε μια παρατεταμένη φάση μεγάλων καταθετικών εκροών. 
Παράλληλα, μπόρεσε να διαχειριστεί με ετοιμότητα τον εφοδιασμό των τραπεζών με μετρητά, αποκλείοντας έτσι περιστατικά που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν καταστάσεις τραπεζικού πανικού.
Επιπλέον, η ΤτΕ κατάφερε να ανακεφαλαιοποιήσει και να αναδιατάξει αναίμακτα το τραπεζικό σύστημα, χωρίς κανένας καταθέτης να υποστεί την παραμικρή απώλεια. 

Μάλιστα ο κ. Προβόπουλος επέμεινε στο σημείο αυτό, επαναλαμβάνοντας ότι ουδείς καταθέτης υπέστη την παραμικρή απώλεια. 

Τέλος, σημείωσε πως η ΤτΕ μπόρεσε να αποτρέψει μια ανοιχτή τραπεζική κρίση, που θα έσπρωχνε μοιραία τη χώρα εκτός Ευρωζώνης, «ανοίγοντας την πόρτα της κολάσεως», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος. 

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι η συμβολή της ΤτΕ στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο στόχο της τραπεζικής εποπτείας, μπορεί να κριθεί εκ του αποτελέσματος.

«Το ατύχημα, που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει την χώρα σε κατάρρευση, αποφεύχθηκε. Η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, μια εξαιρετικά σύνθετη και επίπονη διαδικασία, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, χωρίς απώλειες για τους καταθέτες, όπως επώδυνα βίωσε η Κύπρος».



Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στα θεμελιώδη μεγέθη του εγχώριου τραπεζικού τομέα πριν από την κρίση τονίζοντας ότι ήταν υγιή. Όπως ανέφερε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ήταν υψηλοί, ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις ήταν χαμηλός, ενώ οι τράπεζες δεν είχαν τοξικά στοιχεία στο ενεργητικό τους. Επιπλέον, ο λόγος του ιδιωτικού χρέους(ιδιωτών και επιχειρήσεων) προς το ΑΕΠ ήταν χαμηλός. 

Έτσι το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας ήταν από τα χαμηλότερα διεθνώς, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν διεθνώς ανταγωνιστικές και είχαν επεκτείνει τις δραστηριότητες τους στην Νοτιανατολική Ευρώπη.

Τα προαναφερθέντα, όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, επιβεβαιώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν η πηγή του προβλήματος στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε κάποιες άλλες χώρες. Αντιθέτως, οι ελληνικές τράπεζες δέχτηκαν τα απόνερα της δημοσιονομικής κρίσης, σημείωσε. 
Παράλληλα, τόνισε ότι με την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μέσω του PSI, τα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων των τραπεζών υπέστησαν μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες, που ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

Ο κ. πρώην διοικητής αναφέρθηκε και στην κρίση κατά τη διάρκεια της οποίας το ΑΕΠ της χώρας
 συρρικνώθηκε κατά 26%, το ποσοστό ανεργίας πλησίασε το 30% , οι μετοχικές αξίες μειώθηκαν κατά 90%, τα ακίνητα απώλεσαν το 50% της αξίας τους και μόνο οι καταθέσεις παρέμειναν ακέραιες και ασφαλείς. Αυτό το τελευταίο οφειλόταν, σε μεγάλο βαθμό, στον παρεμβατικό ρόλο που διαδραμάτισε η ΤτΕ ως επόπτης του τραπεζικού συστήματος και θεματοφύλακας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τόνισε. Και συμπλήρωσε πως χρειάστηκε επανειλημμένα να επέμβουμε για να προστατεύσουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. 

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του οι τράπεζες υποβλήθηκαν 4 φορές σε αυστηρά stress tests με τη συνδρομή συμβούλων διεθνούς εμβέλειας, ενώ τις δύο από τις 4 φορές η άσκηση έγινε από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Όπως επεσήμανε ο κ. Προβόπουλος: «η στρατηγική μας υλοποιήθηκε επιτυχώς. Οι μεν συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποίηθηκαν από το ΤΧΣ, οι τρεις μάλιστα και με ιδιωτική συμμετοχή την Άνοιξη του 2013». 

Σε μεταγενέστερη φάση και μετά τη διενέργεια νέων stress tests, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν (την άνοιξη του 2014) και πρόσθετα κεφάλαια (8,4 δισ. ευρώ), εξολοκλήρου αυτή την φορά από ιδιώτες μετόχους. «Αυτό μάλιστα αποτελούσε για μας τεράστια επιτυχία, γιατί είχαμε συγκρουστεί με το ΔΝΤ ως προς το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων». 

«Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το τραπεζικό σύστημα αναδιατάχθηκε και ανακεφαλαιοποίηθηκε επιτυχώς, με απόλυτη προστασία των καταθετών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Μάλιστα το κόστος αυτής της πολιτικής αποδείχθηκε τελικά χαμηλότερο του αρχικά σχεδιασθέντος, αφού επιστράφηκε στο EFSF ως μη χρησιμοποιηθέν ένα ποσό της τάξης των 11 δισ. ευρώ από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ. Χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή μόνο 39 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Προβόπουλος. 

Συνεχίζοντας σημείωσε πως από την περιγραφή που πραγματοποίησε προκύπτει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, με την άσκηση της κατάλληλης εποπτείας, συνέβαλε τα μέγιστα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αποσόβησε σοβαρούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη χώρα με τρόπο μη αναστρέψιμο. Αυτό έχει αναγνωριστεί διεθνώς από εταιρίες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, από τους αρμόδιους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , από το ΔΝΤ, την επικεφαλής του SSM και πολλούς άλλους, υπογράμμισε. Υπενθύμισε μάλιστα ότι την άνοιξη του 2014, η χρηματιστηριακή τιμή των 4 συστημικών τραπεζών, στις οποίες πλέον σχεδόν μοναδικός μέτοχος ήταν το κράτος μέσω του ΤΧΣ, ανέρχονταν σχεδόν στο ποσό που χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση τους (27,5 δισ. ευρώ). 

Με λίγα λόγια, όπως εξήγησε, αν το ΤΧΣ πουλούσε τις μετοχές των τραπεζών εκείνη την περίοδο, θα ανακτούσε πλήρως το ποσό που έβαλε για την ανακεφαλαιοποίηση τους. Επίσης, σημείωσε πως από την εξυγίανση των 14 τραπεζών, τη σταδιακή ρευστοποίηση στοιχείων του ενεργητικού τους από τους εκκαθαριστές, που τοποθέτησε η ΤτΕ, ανακτώνταν καθ΄οδόν κάποια ποσά αξιόλογα. «Η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει τουλάχιστον το 80% του πακέτου των 39 δισ. που απορροφήθηκαν. Αυτό θα ήταν μια τεράστια επιτυχία αφού θα οδηγούσε σε αισθητή μείωση του δημοσίου χρέους» ανέφερε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης.

Και συμπλήρωσε ότι ο Έλληνας φορολογούμενος ουσιαστικά τοποθέτησε στις τράπεζες (39 δισ. ευρώ) ποσό μικρότερο από αυτό που ωφελήθηκε από το κούρεμα των ομολόγων (τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ), που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους όλες οι τράπεζες. Ως όφελος νοείται η περικοπή του δημοσίου χρέους κατά 40 δισ. ευρώ, εξήγησε ο κ. Προβόπουλος. 

Ο κ. Προβόπουλος συνέχισε αναφερόμενος στο πως ασκείται η εποπτεία των τραπεζών από την ΤτΕ αλλά διεθνώς με βάση κοινή μεθοδολογία. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι ο βασικός εποπτικός ρόλος της ΤτΕ υλοποιείται βάσει της προληπτικής εποπτείας των τραπεζών. Αυτή αφορά τον έλεγχο της φερεγγυότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με τους κινδύνους που έχουν αναληφθεί αλλά και της εταιρικής διακυβέρνησης, περιλαμβανομένων των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων. 

Εξήγησε πως ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα» αρχή. «Η εγκριτική διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών οργάνων και των αρμόδιων εγκριτικών επιτροπών της κάθε τράπεζας» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι ως εποπτική αρχή, η ΤτΕ ελέγχει περιοδικά τις τράπεζες ως προς το κατά πόσο οι αναληφθέντες κίνδυνοι αντικρίζονται από επαρκείς προβλέψεις και κεφάλαια.

Η κόντρα Προβόπουλου-Λάππα για τα δάνεια των κομμάτων 

«Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί».
Οι ισχυρισμοί του κ. Προβόπουλου δεν έπεισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, ο οποίος τον κατηγόρησε πως εν μέσω κρίσης δεν ασκούσε όπως έπρεπε τον εποπτικό του ρόλο, και πως κατά την διάρκεια της δικής του θητείας αυξήθηκαν οι χορηγήσεις δανείων προς κόμματα και ΜΜΕ. 

Ο κ. Προβόπουλος αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς τονίζοντας πως είχε ενημερώσει όλο το πολιτικό σύστημα για το «τσουνάμι» που ερχόταν στον οικονομικό τομέα. 

Ο πρώην τραπεζίτης μίλησε για την περίοδο πιστωτικής ευφορίας που υπήρχε πριν από αυτόν(σε όλον τον κόσμο) ενώ τόνισε πως η δική του περίοδος (2008-2014) ήταν μια περίοδο πιστωτικής συρρίκνωσης. 

Ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης υποστήριξε ότι «η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει τρία χρόνια. Δεν θα μπορούσε η χώρα να γλιτώσει το ταρακούνημα. Όμως θα μπορούσε - αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές - να σταματήσει εκεί τον κατήφορο, να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 26% και να είχε μπει σήμερα σε αναπτυξιακή πορεία. Χάσαμε σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».

Αναφορικά δε με τα κομματικά δάνεια υπογράμμισε ότι «Στο πόρισμα του 2010 για την Αγροτική Τράπεζα ο επιθεωρητής διαπίστωσε για πρώτη φορά αδυναμίες ως προς την δανειοδότηση των κομμάτων. Ο επιθεωρητής θεώρησε ότι οι εκχωρήσεις μελλοντικών επιχορηγήσεων δεν είναι ασφαλής εγγύηση όπως θεωρούσαν οι τράπεζες. Αρα θεωρήθηκαν υψηλού και όχι χαμηλού κινδύνου. Η ΤτΕ έκανε έγκαιρα τη δουλειά της και συνέστησε στην Αγροτική Τράπεζα  να θεωρεί τις χορηγήσεις ως υψηλού κινδύνου».

Η κόντρα Προβόπουλου-Κασιδιάρη 
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης τον κατηγόρησε ευθέως πως δεν δίνει καμιά ουσιαστική απάντηση για το ποιος ευθύνεται για τα «θαλασσοδάνεια». 

Μάλιστα νωρίτερα είχε ρωτήσει τον κ. Προβόπουλο για την μετοχική σύνθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αφού ακούγονται πως δεν είναι πλέον σε ελληνικά χέρια αλλά ο πρώην διοικητής απάντησε πως την περίοδο που ήταν αυτός στο τιμόνι της η Τράπεζα ήταν Ελληνική. Μέσα από τον διάλογό τους είχαμε και την αποκάλυψη πως για τον πρώην διοικητή δεν χρειάζονταν τρίτη ανακεφαλαιοποίηση οι ελληνικές τράπεζες. 

Κασιδιάρης: Θα χρειαστεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Προβόπουλος: Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση

Κασιδιάρης: Ποιος φταίει τότε;

Προβόπουλος: Δεν μπορώ να ξέρω.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα πως προσπάθησε να παραποιήσει τα στοιχεία λέγοντας συνεχώς «ανακρίβειες για τα δάνεια που είχε πάρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ».


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;"

Τσακαλώτος: Βάσιμες ελπίδες για αποφάσεις για το χρέος έως τέλος του έτους

Για «βάσιμες ελπίδες» λύσης του δημόσιου χρέους έως τέλος του έτους έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευρύνοντας τον καμβά των σχετικών κυβερνητικών σεναρίων.

«Έχουμε βάσιμες ελπίδες ώστε τέλος του έτους να έχουμε λύση για το χρέος που θα δημιουργήσει τον καθαρό διάδρομο. Θα γίνει δηλαδή αυτός ο συμβιβασμός» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στην ομιλία του στην ΔΕΘ όσο και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την βεβαιότητά του για λύση του χρέους εντός του 2016.

Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε μικρότερο καλάθι παραπέμποντας το θέμα για το 2018.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, εξέφρασε «βάσιμες ελπίδες» για την λύση του τις οποίες όμως δεν στήριξε σε συγκεκριμένα δεδομένα. Απεναντίας υπογράμμισε πως αν οι δανειστές αποφασίσουν να παραπέμψουν το θέμα για μετά από 2 έτη – δηλαδή για μετά το 2018 όπως είπε ο κ. Δραγασάκης – τότε «δεν θα έχει πρόβλημα μόνο η κυβέρνηση αλλά η χώρα».

«Ο στόχος είναι να έχουμε λύση μέχρι τα Χριστούγεννα. Το χειρότερο είναι να πάνε πίσω την απόφαση . Θα είναι ανησυχητικό όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει «πρέπει να αποφασίσουμε έως τέλος του έτους εκείνα τα μέτρα που θα μας δώσουν καθαρό διάδρομο. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό βήμα και δεν νομίζω ότι ο Δραγασάκης θα έχει διαφορετική άποψη. Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο θα αποφασιστεί τώρα για μετά. Το σημαντικό είναι ο καθαρός διάδρομος. Ωστόσο, παραμένει η μεγάλη ανησυχία γιατί δεν τελειώνει εκεί η συζήτηση».

Αναφορικά δε με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από το πρόγραμμα που αφορά την χώρα μας είπε: «Δεν δίνω έμφαση τι θα γίνει. Αν δηλαδή το ΔΝΤ δεν μπει. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα γίνει ευρωπαϊκός συμβιβασμός όπου όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους» για να επισημάνει στην συνέχεια τις τεράστιες αντιθέσεις που εμφανίζει η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό χρέος: «Δεν είναι μόνο ότι διαφωνούν οι χώρες ανάμεσά τους.

Διαφωνούν και τα κόμματα εντός των ίδιων χωρών. Έχουμε εσωτερικές αντιφάσεις εντός χωρών, εντός κομμάτων χωρών, ανάμεσα στις χώρες και ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ, άρα την τελική έκβαση δεν μπορούμε να την προβλέψουμε». Τόνισε δε ότι «Πρώτη προτίμηση μας είναι να είναι το ΔΝΤ και να λυθεί το χρέος. Δεύτερη να φύγει το ΔΝΤ και το χειρότερο να μην δοθεί λύση για το χρέος».

Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση που να «δημιουργεί καθαρό διάδρομο που οι επενδυτές ξέρουν ότι για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα είναι άνετη με τις επενδυτικές της ανάγκες.

Στην πρώτη αξιολόγηση δεν το καταφέραμε. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιμο το χρέος και υπάρχει ο καθαρός διάδρομος. Αν δεν υπάρξει η πολιτική απόφαση και κλωτσήσουν τον τενεκέ για δυο χρόνια, τότε οι επενδυτές δεν θα πειστούν».

Επίσης, για το αν συμφωνεί ή όχι με το ΔΝΤ σημείωσε «Άμα το ΔΝΤ πει ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα θα πω ότι συμφωνώ με το ΔΝΤ. Διατηρώ την διακριτική ευχέρεια να συμφωνώ σε κάποια πράγματα με το ΔΝΤ και να μην συμφωνώ σε άλλα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Βάσιμες ελπίδες για αποφάσεις για το χρέος έως τέλος του έτους"

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε 1.651.834 ευρώ για τα σεισμόπληκτα νησιά του Ιονίου

Την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης υπέρ των σεισμόπληκτων νησιών του Ιονίου, υπερψήφισε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 646 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 23 αποχές.

Πρόκειται για τα νησιά: Κεφαλονιά, Λευκάδα, και Ιθάκη που επλήγησαν από ισχυρό σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τον Νοέμβριο του 2015.

Το ελληνικό αίτημα για τη χρηματοδοτική βοήθεια υπέβαλε και υπερασπίσθηκε ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.

Την περασμένη Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Προϋπολογισμών ενέκρινε τη σχετική έκθεση του Γ. Κύρτσου, με τη σημερινή δε έγκριση της Ολομέλειας, δρομολογείται πλέον η χρηματοδοτική ενίσχυση προς την Ελλάδα.

Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται στο 1.651.834 ευρώ και προορίζεται για τους σεισμόπληκτους και την αποκατάσταση οδών, λιμένων, δημόσιων κτιρίων, σπιτιών, πολιτιστικών και τουριστικών χώρων. Τον περασμένο Απρίλιο καταβλήθηκε στην Ελλάδα μια προκαταβολή ύψους 10% από την αναμενόμενη ενίσχυση για την κάλυψη των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002 και έχει έως σήμερα βοηθήσει σε 70 περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε 1.651.834 ευρώ για τα σεισμόπληκτα νησιά του Ιονίου "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news