facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Προϋπολογισμός: Χρονιά έμμεσων φόρων το 2017

Η χρονιά των έμμεσων φόρων θα είναι το 2017, καθώς αναδεικνύονται σε βασικό τροφοδότη του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ, ενώ χείρα βοηθείας στη δραστική δημοσιονομική βελτίωση προβλέπεται να δώσει η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,7%.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ενσωματώνει πρόβλεψη αύξησης των εσόδων από έμμεσους φόρους κατά 1,464 δισ. ευρώ (από τα 24,804 δισ. ευρώ στα 26,268 δισ. ευρώ), παράλληλα με την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 371 εκατ. ευρώ (από τα 19,985 δισ. ευρώ στα 20,356 δισ. ευρώ).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017

Στο μέτωπο των πρωτογενών δαπανών, επιχειρείται νέα συγκράτηση σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Το συνολικό ύψος των πρωτογενών δαπανών έχει οριστεί σε 43,592 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 44,824 δισ. ευρώ φέτος.

Για τόκους το επόμενο έτος, το ελληνικό δημόσιο προβλέπεται ότι θα καταβάλει 5,550 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τα 5,650 δισ. ευρώ φέτος, ενώ αμετάβλητες στα επίπεδα των 2,750 δισ. ευρώ προβλέπονται οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Μέτρα συνολικού ύψους 2,591 δισ. ευρώ

Οι φόροι αποτελούν το βασικό συστατικό των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του 2017, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και περικοπές δαπανών. Αθροιστικά τα μέτρα της διετίας 2016-2017 αγγίζουν τα 3,978 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,387 δισ. ευρώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους). Τα «καθαρά» μέτρα που έρχονται το 2017 αγγίζουν τα 2,591 δισ. ευρώ.

Από την ανάλυση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων της διετίας (δείτε αναλυτικά τον σχετικό πίνακα), όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο, προκύπτει:

• Φόροι. Σηκώνουν το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής με προβλεπόμενη απόδοση 3,1 δισ. ευρώ στη διετία (591 εκατ. ευρώ μόνο φέτος). Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά. Το επόμενο έτος, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα αποδώσουν 988 εκατ. ευρώ, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% θα δώσουν 437 εκατ. ευρώ έξτρα εσόδων στο ταμείο, 736 εκατ. ευρώ προβλέπονται από την αναμόρφωση των συντελεστών και τη χρονική επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στα 422 εκατ. ευρώ φτάνουν τα έξτρα έσοδα από την αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα ενώ 142 εκατ. ευρώ πρόσθετων εσόδων εκτιμάται ότι θα αποδώσει η επικείμενη αύξηση των φόρων στα τσιγάρα.

Μικρότερη συνεισφορά στα δημόσια έσοδα θα έχουν μια σειρά από λοιπές φορολογικές παρεμβάσεις, όπως η επιβολή ειδικού τέλους εισαγωγών στον καφέ (62 εκατ. ευρώ), οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος εταιρικών αυτοκινήτων (91 εκατ. ευρώ), οι αλλαγές στη φορολογία οχημάτων (30 εκατ. ευρώ), η αναμόρφωση στη φορολογία επενδυτικών σχημάτων (19,3 εκατ. ευρώ), το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης (25 εκατ. ευρώ), το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας (54,2 εκατ. ευρώ), η αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παιχνίδια (56,8 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για μέτρα τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και ενεργοποιούνται σταδιακά.

• Συντάξεις. Στα 600,4 εκατ. ευρώ προβλέπεται η εξοικονόμηση από το πολλαπλό μαχαίρι στις αποδοχές συντάξεων για το 2017 ενώ επιπρόσθετα 76,3 εκατ. ευρώ προβλέπονται από τις «παρεμβάσεις σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικά επιδόματα».

• Υπουργείο Άμυνας. Στα 93,1 εκατ. ευρώ προβλέπονται οι εξοικονομήσεις από παρεμβάσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2017.

O ρόλος της ανάπτυξης

Στις προβλέψεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το υπουργείο Οικονομικών υιοθετεί τις προβλέψεις του Μνημονίου για οριακή ύφεση 0,3% φέτος και δυναμική ανάπτυξη 2,7% το επόμενο έτος. Καλύτερες επιδόσεις όμως αναμένονται στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, το οποίο εκτιμάται σε 0,63% του ΑΕΠ (στόχος 0,5%), ενώ για το 2017 ο πήχης μπήκε τελικά οριακά υψηλότερα από τη μνημονιακή δέσμευση (1,75%) στο 1,8% του ΑΕΠ.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, το 2017, μια σειρά από κρίσιμους δείκτες για την οικονομία θα γυρίσουν σε θετικό πρόσημο.

Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,8% (φέτος πτώση 0,6%), η δημόσια κατανάλωση θα παραμείνει σε αρνητικό πεδίο αλλά με εμφανή συγκράτηση του ρυθμού πτώσης (-0,3% από -1,5% φέτος), ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου θα καταγράψει αύξηση 9,1% (από 3,3% φέτος), οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 5,3% (μετά από πτώση 6,3%), ενώ το 2017 θα έχουμε και αύξηση του πληθωρισμού μετά από πολλά χρόνια αποπληθωρισμού. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται στο 0,6% για το 2017.

Η ανεργία, τέλος, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά περίπου μία μονάδα (από το 23,5% του εργατικού δυναμικού φέτος στο 22,4%), παραμένοντας όμως σε εφιαλτικά υψηλά επίπεδα.

Πότε «πέφτει» χρήμα στην αγορά

«Υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης από τον ESM για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων καθώς και της εντατικοποίησης της προσπάθειας εξόφλησης των υποχρεώσεων από τους φορείς, εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί ο ρυθμός αποπληρωμής τους και θα μειωθούν σημαντικά το 2017», αναφέρεται στο προσχέδιο όπου και αποτυπώνονται στοιχεία αναφορικά με την έως σήμερα πορεία ληξιπρόθεσμων οφειλών και πληρωμών.

Σύμφωνα με αυτά, έως το τέλος Αυγούστου είχαν μεταφερθεί πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και των φορέων της γενικής κυβέρνησης ύψους 1,85 δισ. ευρώ ενώ διατέθηκε και ρευστότητα 152 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών.

Η συνολική χρηματοδότηση από τον ESM εντός του έτους και έως το πρώτο εξάμηνο του 2017 αναμένεται στα 6,6 δισ. ευρώ, «με κύριο στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας» ενώ τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα οποία ενσωματώνονται στο προσχέδιο δείχνουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης τον Απρίλιο 5,6 δισ. ευρώ και εκκρεμείς επιστροφές φόρων 1,2 δισ. ευρώ.

Η κοινωνική πολιτική


Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι πέρα από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση. Για τον λόγο αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

• Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

• Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

• Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας, που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.

• Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αξίζει, τέλος, να γίνει αναφορά σε μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα αναβαθμίσουν το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου. Συγκεκριμένα, το ενιαίο λογιστικό σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, η αποκέντρωση της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους και η επισκόπηση δαπανών, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία Υπουργεία, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προϋπολογισμός: Χρονιά έμμεσων φόρων το 2017"

ΕΥΔΑΠ: Διακοπή νερού σε Αιγάλεω, Κορυδαλλό, Νίκαια και Αγ. Βαρβάρα

Η ΕΥΔΑΠ ανακοινώνει ότι, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης, θα υπάρξει πτώση πίεσης έως στέρηση νερού στις περιοχές:

Σε τμήματα των Δήμων Αιγάλεω – Κορυδαλλού – Νίκαιας – Αγίας Βαρβάρας που περικλείονται από τις οδούς:
Ιερά Οδός – Λ. Κηφισού – Πέτρου Ράλλη – Παράσχου – Λήμνου – Γρ. Λαμπράκη – Ταξιαρχών – Ελ. Βενιζέλου.

Διάρκεια από την Τρίτη 4/10/2016 στις 20:00μ.μ., έως και την Τετάρτη 5/10/2016 στις 08:00 π.μ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΥΔΑΠ: Διακοπή νερού σε Αιγάλεω, Κορυδαλλό, Νίκαια και Αγ. Βαρβάρα"

Επιστρέφει το 2017 ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων και οικοπέδων

Αντιμέτωποι με ένα πλήθος από παγίδες υπερφορολόγησης αναμένεται να βρεθούν από το 2017 όσοι αποφασίσουν να πωλήσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων ανεστάλη για δύο χρόνια, για το 2015 και το 2016, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι λόγοι ήταν η απίστευτη πολυπλοκότητα των διαδικασιών εφαρμογής του φόρου και οι παγίδες υπερφορολόγησης που έκρυβε η επιβολή του για όσους επιθυμούσαν να πωλήσουν ακίνητα.

Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016 χωρίς να έχει εκδηλωθεί από τη πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών καμία διάθεση διαπραγμάτευσης με τουςτουςειστές για την παράταση της αναστολής.

Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να επανέλθει σε ισχύ από την 1/1/2017.

Ουσιαστικά από την 1/1/2017 θα ενεργοποιηθούν και πάλι οι διατάξεις του άρθρου 41 του ΚΦΕ, που προβλέπουν ότι επιβάλλεται φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ.

Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Η τελική υπεραξία επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης κλιμακούμενης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 26).

Ειδικά για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από την 1/1/1995 έως 31/12/2002 οι συντελεστές απομείωσης προορίζονται καθώς πολλαπλασιάζονται με 0,8.

Ως τιμές κτήσης και μεταβίβασης είναι, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτές που αναγράφονται στα συμβόλαια, ενώ εάν πρόκειται για ακίνητο το οποίο έχει αποκτηθεί από κληρονομιά η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση το φόρο κληρονομιάς που είχε καταβληθεί (το ίδιο και για τις δωρεές – γονικές παροχές).

Η διαδικασία επιβολής του φόρου υπεραξίας ολοκληρώνεται σε τέσσερα βήματα:

• Συμπλήρωση δήλωσης.
• Υποβολή δήλωσης
• Έκδοση ταυτότητας οφειλής
• Πληρωμή φόρου

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφει το 2017 ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων και οικοπέδων"

Εντοπίστηκε ο αστυνομικός που έκανε χρήση χημικών κατά συνταξιούχων στην Ηρώδου Αττικού

Εντοπίστηκε ο αστυνομικός ο οποίος έκανε χρήση χημικών στην Ηρώδου Αττικού κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης συνταξιούχων, ύστερα από την εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη ΓΑΔΑ.

Ο αστυνομικός θα κληθεί τι επόμενες ημέρες να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο που ψέκασε τους συνταξιούχους ενώ θα διερευνηθεί το κατά πόσο ανώτερος αξιωματικός του έδωσε εντολή ή εάν ενήργησε αυτοβούλως.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί που επιχείρησαν στο σημείο ισχυρίζονται ότι έγινε χρήση χημικών υπό το φόβο να ανατραπεί κλούβα των ΜΑΤ και να προκληθούν τραυματισμοί.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκε ο αστυνομικός που έκανε χρήση χημικών κατά συνταξιούχων στην Ηρώδου Αττικού"

Μπροστά με 12,5 μονάδες η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά 12,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του Σκάι. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%  έναντι 16%   του ΣΥΡΙΖΑ.  

Η έρευνα δείχνει περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου. Τότε η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν 10%:  27,5% για τη ΝΔ, έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ. 
Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,5%. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει 4,5%, το ΚΚΕ 5,5%, Το Ποτάμι 1,5%, οι ΑΝΕΛ 2% και η Ένωση Κεντρώων 2%. 

Στην παράσταση νίκης η σημερινή δημοσκόπηση καταγράφει ότι το 62% θεωρεί ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 30,5%  έναντι 17% του πρωθυπουργού, στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού. 

Η έρευνα έγινε κατά το διάστημα από τις 30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.500 ατόμων.

Οι 8 στους 10 δηλώνουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 8,5% έχει αντίθετη άποψη. Από τις επιδόσεις της κυβέρνησης είναι ικανοποιήμενοι μόνο το 5,5%, ενώ το 86,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι. 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών το 64,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες. 

Περισσότερο αξιόπιστο πρόγραμμα στη ΔΕΘ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διαφορά 14 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Το 60,5% δεν πιστεύει την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ. 

Το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με τη φράση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει να προσφέρει ακόμη στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη φράση αυτή συμφωνεί απόλυτα μόλις των 5% των ερωτηθέντων. 
Ένα σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι οι 6 στους 10 που δηλώνουν ότι είτε θα απέχουν, είτε θα επιλέξουν το λευκό στις επόμενες εκλογές είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. 

































Ανοιγμα της «ψαλίδας» από το Σεπτέμβριο 

Στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες ήταν το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 27,5% έναντι 17,5% που συγκεντρώνει η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την  δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, πριν από ένα μήνα. Τώρα η διαφορά έχει ανέβει στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες καθώς υποχώρησε κατά μία μονάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε 1,5% η ΝΔ. 

Τρίτο κόμμα παρέμενε  η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ με 5,5% αμφότερα. Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη συγκέντρωνε ποσοστό 3,5% ενώ εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν ΑΝΕΛ (2%) και Ποτάμι (1,5%).

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 22%, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ακολουθούσε με 19% ο πρωθυπουργός.

Χαρακτηριστικό είναι πως πριν από ένα μήνα το 81% των πολιτών φοβόταν  ότι τα πράγματα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ήταν  σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (85,5%).

Παρόμοιο ήταν  το κλίμα και στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 72,5% δήλωνε ότι δεν ήταν ικανοποιημένο από την συγκυβέρνηση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπροστά με 12,5 μονάδες η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση"

«Πυρά» δικαστών και δικηγόρων εναντίον των πολιτικών

Τα πυρά των δικαστών και δικηγόρων δέχθηκε σήμερα το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη προστάτη του δικαστικού σώματος και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Όλες οι δικαστικές Ενώσεις πραγματοποίησαν σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας της παλαιάς Βουλής  εκδήλωση για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου, ενώ προηγήθηκε  θεία λειτουργία και δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών.
 

Ένωση Διοικητικών Δικαστών
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα χειραφέτησης της Δικαιοσύνης, ενώ επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έχουν στρέψει τη δέουσα προσοχή της στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα επιχειρούν να την κρατά οικονομικά υποταμένη.

Ακόμη, η κυρία Γιανναδάκη έκανε λόγο για  περιφρόνηση της Πολιτείας στις δικαστικές αποφάσεις και επικεντρώθηκε στις επιθέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη από υπουργούς και πολιτικούς για υποθέσεις που είναι εκκρεμείς.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Η σημερινή μέρα, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και αναφορά στην κατάσταση που βρίσκεται το δικαστικό σύστημα της χώρας μας. Τα  πολλά μεγάλα  και πολυσυζητημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι όλα παλαιά και γνωστά γίνονται όμως ευρύτερα και οξύτερα και πάνω σ΄ αυτά προστίθενται νέα. Η Πολιτεία μας όχι μόνο δεν έχει στρέψει την δέουσα προσοχή της στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά  επιχειρεί κατά καιρούς να την κρατά και οικονομικά υποτιμημένη, παραγνωρίζοντας ότι η οικονομική ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας αποτελεί αναγκαίο στοιχείο του συνόλου των εγγυήσεων που είναι αναγκαίες για την αυτονομία και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών». 

Δεν παρέλειψε η κυρία Γιανναδάκη να τονίσει ότι «η περιφρόνηση σε δικαστικές  αποφάσεις συνεχίζεται, τακτική που ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και θέτει σε αμφισβήτηση την εφαρμογή της αρχής του κράτους δικαίου στην πράξη» και προσέθεσε: 

«Πρωτοβουλίες ή καινοτομίες ενδεικτικές μιας άλλης διαφορετικής νοοτροπίας και πρακτικής, δεν διαφαίνονται, ενώ οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες απομακρύνουν λύσεις.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι όλο και συχνότερα, η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με δηλώσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων  για δικαστικούς λειτουργούς και υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη που προκαλούν   ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία κάτω από ποιες συνθήκες και μέσα από ποιες διαδικασίες απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, εισφέροντας έτσι σημαντικό πλήγμα στη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία της. Πολλά λέγονται, γράφονται και κυρίως υπονοούνται για τον ρόλο της Δικαιοσύνης, και οι πολίτες απλώς παρακολουθούν και αναρωτιούνται. Οι απαντήσεις όμως δεν είναι μόνο δικές μας.

Η συχνή επίκληση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης αποτελεί σταθερό στοιχείο του πολιτικού λόγου. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές που συνδέονται με τη δικαστική ανεξαρτησία,

Και έχει τεράστια σημασία, να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε, σήμερα, την ανάγκη χειραφέτησης της δικαστικής λειτουργίας και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δικαιοσύνη, γιατί, για κάθε υποψία για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη, έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι
».
 

Ένωση  Δικαστών και Εισαγγελέων
Από την πλευρά του, ο α' αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ανέβασε τους τόνους, κάνοντας λόγο, με γλαφυρότητα και παραδείγματα, για υποβάθμιση της δικαστικής λειτουργίας, για ενυπόγραφες επιθέσεις προς δικαστές, από ελλειμματικά αξιακά πρόσωπα, που αναγορεύονται σε «επιθεωρητές», κ.ά.

Αναλυτικότερα, ο κ. Λυμπερόπουλος, αναφερόμενος στην εικόνα που έχει σήμερα ο πολίτης για το κράτος δικαίου, επισήμανε:

«Αν θα μπορούσαμε τώρα να φέρουμε έναν  πολίτη σε αυτό το  pontium και του δώσουμε το μικρόφωνο είναι πιθανό  να ακούσουμε δυσάρεστες αλήθειες για το τι πιστεύει για το κράτος δικαίου και το πόσο αποτελεσματική για την υπεράσπιση  του είναι η Δικαιοσύνη. Και αν τολμήσουμε να του ζητήσουμε να αποδείξει τη θέση του με μεγάλη ευκολία θα παραθέσει ειδήσεις, οδυνηρές, από το πρόσφατο δικαστικό και πολιτικό ρεπορτάζ.

Και φοβάμαι, τότε, ότι θα πρέπει να μείνουμε σκεπτικοί απέναντι στις ευθύνες ακόμα και αν δεν μας βαρύνουν προσωπικά. Το κράτος δικαίου δεν υφίσταται χωρίς Δικαιοσύνη, χωρίς αποτελεσματική Δικαιοσύνη κράτος δικαίου λειτουργεί μόνον όταν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Όσο επώδυνες και αν είναι αυτές. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο
».

Σε άλλο σημείο ο κ. Λυμπερόπουλος, αφού έκανε αναφορά για συνταγματική ισοτιμία της δικαστικής  λειτουργίας  με την εκτελεστική και τη νομοθετική τόνισε:

«Δεν μπορεί η δικαστική λειτουργία να υποβαθμίζεται θεσμικά με οικονομοτεχνικά εργαλεία. Με ενυπόγραφες επιθέσεις σε πρόσωπα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή σε θεσμικά της όργανα. Με την απαξίωση της σιωπής όταν θα πρέπει να υπάρχει στήριξη. Με την ανοχή ή ακόμα και με την ανάδειξη σε ρόλους «επιθεωρητή» αναρμόδιων θεσμικά και ελλειμματικών αξιακά προσώπων.

Και ναι μεν εμείς οι δικαστικοί λειτουργοί κρινόμεθα γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται στη Δημοκρατία, αλλά και η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία κρίνεται. Κανένας δεν πρέπει να το λησμονεί ή να το υποτιμά αυτό!
».
 

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Βασίλης Αλεξανδρής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σκοπιμότητες της εκτελεστικής εξουσίας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, τόνισε: «Υπό το πρίσμα της διάκρισης των λειτουργιών, σκοπιμότητες της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να υπαγορεύουν την άσκηση της δικαστικής εξουσίας, ήτοι μιας θεμελιώδους πολιτειακής λειτουργίας.

Όπως επίσης πολιτικές σκοπιμότητες της νομοθετικής εξουσίας δεν μπορούν να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις. Και βεβαίως δεν μπορούν να επηρεάζουν τη δικανική κρίση, αναιρώντας ουσιαστικά τον έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων ή/και συμβατότητάς τους με τις επιταγές της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στο σύγχρονο κράτος δικαίου, αποστολή αλλά και ευθύνη της δικαστικής λειτουργίας είναι η προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων. Είναι η παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας σε κάθε πολίτη
».

Επίσης, ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε:

«Στη σημερινή περίπλοκη νομικο-κοινωνική πραγματικότητα, η ανεξαρτησία δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων συνέχεται με δύο επιπλέον αναγκαιότητες: Την κατάλληλη οργανωτική υποδομή και επιμόρφωση καθώς και την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Τους τελευταίους μήνες, το δικηγορικό σώμα αποτέλεσε απροσχημάτιστα κοινωνικό στόχο. Υπό το μανδύα της φερόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, θεσπίστηκαν ρυθμίσεις δημευτικού χαρακτήρα σε βάρος του νομίμου εισοδήματός του
».

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σάρλας, ζήτησε συγγνώμη για τις ελλείψεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και υποσχέθηκε στις δικαστές ότι στο υπουργείο θα εργαστούν σκληρά για να τις καλύψουν. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν προσλήψεις δικαστών.

Τέλος, μίλησαν ο καθηγητής Απόστολος Νικολαίδης και εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων η Νέλλη Παπαχελά.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πυρά» δικαστών και δικηγόρων εναντίον των πολιτικών"

Τα ελληνικά νησιά θέλει ο δήμαρχος της Άγκυρας

Στο χορό των προκλητικών δηλώσεων για τα ελληνικά νησιά μπήκε και ο δήμαρχος της Άγκυρας μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε πως λόγω της Συνθήκης της Λωζάνης η Άγκυρα έχασε τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Ιμπραήμ Μελίχ Γκιουκτσέκ ανήρτησε στο Twitter έναν χάρτη στον οποίο εμφανίζονται ως πρώην τουρκικά όλα τα νησιά του Αιγαίου από την Κρήτη μέχρι την Θάσο, από την Σάμο μέχρι την Αίγινα.

Αξιώσεις ακόμα και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Εύβοια και τα Κύθηρα εγείρει ο δήμαρχος της Άγκυρας, ο οποίος εξελέγη με το τουρκικό κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Στο σχόλιο του ο ίδιος γράφει: «Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα μπλε νησιά που φαίνονται παρακάτω παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Και παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένοι που χωρίς ντροπή λένε ότι αυτό είναι επιτυχία».



Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γκιουκτσέκ έχει χρησιμοποιήσει χάρτη του τουρκικού τουριστικού γραφείου με την επωνυμία «Estamos Travel», που εμφανίζει με μπλε χρώμα τα συγκεκριμένα νησιά ως επιλογές τουριστικών προορισμών.

Είχαν προηγηθεί αναταράξεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας από τις προβληματικές δηλώσεις Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κεμαλιστής ο ίδιος, Κ. Κιλιντσάρογλου, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, καλώντας τον «να κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν κι όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών του απάντησε, χαρακτηρίζοντας «αναληθείς» τους ισχυρισμούς του, αλλά επανέφερε και θέμα «κυριότητας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων» ως ένα από τα «αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα ελληνικά νησιά θέλει ο δήμαρχος της Άγκυρας"

Προκλητικός ο Τσέχος πρόεδρος: Σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά οι μετανάστες χωρίς άσυλο

Τη μεταφορά όσων οικονομικών μεταναστών δεν εξασφαλίζουν άσυλο στις χώρες της Ευρώπης σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά ή σε «άδεια» μέρη της Αφρικής, πρότεινε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ενισχύοντας το μέτωπο που δρομολογεί τη μετατροπή της Ελλάδας σε «αποθήκη ψυχών».

Ο Μίλος Ζέμαν έκανε δηλώσεις σε φόρουμ στη Ρόδο, εκφράζοντας την άποψη ότι οι το ένα τρίτο των προσφύγων που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 και το 2016, ήταν οικονομικοί μετανάστες. Πρότεινε, δε, πως όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο και απορρίπτονται, να μετακινούνται σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά ή σε «άδειες» περιοχές της Αφρικής. «Φυσικά και σέβομαι τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά δεν μιλάμε γι' αυτούς τους ανθρώπους», έσπευσε να διευκρινίσει ο Τσέχος πρόεδρος.

Προκειμένου να στηρίξει την ιδέα του περί μεταφοράς των μεταναστών που δεν εξασφαλίζουν άσυλο στα ευρωπαϊκά κράτη, ο Μίλος Ζέμαν ενέπλεξε το ζήτημα του ελληνικού χρέους με το προσφυγικό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει σπίτια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά της, ως ένα είδος αποπληρωμής του χρέους της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα έχει πολλά ακατοίκητα νησιά και μεγάλο εξωτερικό χρέος. Έτσι, αν δημιουργηθούν hot spot στα νησιά αυτά, θα καλυφθεί ένα μέρος του χρέους», πρόσθεσε ο άλλοτε κομμουνιστής πολιτικός, τονίζοντας ότι η μουσουλμανική κουλτούρα πολλών από εκείνων που έρχονται στην Ευρώπη, δεν ταιριάζουν με την τοπική κουλτούρα. Συνέδεσε, δε, το «κύμα» των προσφύγων, με το «κύμα» των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, λέγοντας πως «υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ τους».

Η πρόταση του Μίλος Ζέμαν ήρθε σε μία στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει θέμα με τα ελληνικά νησιά, κάνοντας αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσφυγικό, δηλώνοντας με αυστηρό ύφος ότι «υπόσχεται, αλλά δεν πραγματοποιεί», καθώς του έχουν δώσει μόλις 147 εκατ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός ο Τσέχος πρόεδρος: Σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά οι μετανάστες χωρίς άσυλο"

Ακυρώσεις πτήσεων, αύριο, της Olympic Air λόγω απεργίας των τηλεπικοινωνιακών υπαλλήλων της ΥΠΑ

Προβλήματα στις πτήσεις θα υπάρξουν αύριο σε ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια, λόγω της απεργίας που εξήγγειλε ο Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Οι τηλεπικοινωνιακοί της ΥΠΑ αντιδρούν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση και προανήγγειλαν απεργίες από τις 00:01 της Τρίτης 4 Οκτωβρίου έως τις 23:59 του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2016.

Λόγω της απεργίας των τηλεπικοινωνιακών της ΥΠΑ, η Olympic Air ακυρώνει τις εξής πτήσεις:

- ΟΑ 062 Αθήνα-Πάρος
- ΟΑ 063 Πάρος-Αθήνα
-ΟΑ 064 Αθήνα-Πάρος
-ΟΑ 065 Πάρος-Αθήνα
- ΟΑ 096 Ρόδος-Καστελόριζο
- ΟΑ 097 Καστελόριζο-Ρόδος
- ΟΑ 098 Αθήνα-Κάρπαθος
- ΟΑ 099 Κάρπαθος-Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκέπτονται το site της Olympic Air ή να καλούν στα τηλέφωνα 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώσεις πτήσεων, αύριο, της Olympic Air λόγω απεργίας των τηλεπικοινωνιακών υπαλλήλων της ΥΠΑ"

ΠΟΕΔΗΝ: Διακομιδές με μουλάρια, μπουλντόζες, αγροτικά αντί ασθενοφόρων

Κωμικοτραγικά είναι τα όσα περιγράφονται στην έκθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των διακομιδών ασθενών και στην λειτουργία του ΕΚΑΒ. Ακινητοποιημένα ασθενοφόρα λόγω μηχανικών βλαβών και ελλείψεων πληρωμάτων και διακομιδές με με μουλάρια, άλογα, μπουλντόζες και αγροτικά οχήματα, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Φέτος, τον Σεπτέμβριο από το χωριό Κέδρα Ευρυτανίας, μια γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, διεκομίσθει στην αρχή με ιδιωτικό αυτοκίνητο, συνέχισε μέσα στο κουβά μπουλντόζας (κλειστός ο δρόμος στο χωριό Περδικάκι) και μετά από οδύσσεια 10 ωρών έφθασε στο Κ.Υ. Χαλκιοπούλου.

Οι εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα έντονο ύφος χαρακτηρίζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «τρίο της συμφοράς» της Δημόσιας Υγείας, κατηγορώντας τους ότι διοργανώνουν φιέστες για τα εγκαίνια νέων ασθενοφόρων, ενώ οχήματα μένουν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και ελλείψεων πληρωμάτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλη ανάγκη από ασθενοφόρα δεν προβλέφθηκε να προμηθευτούν καινούρια, παρ’ ότι έγιναν σχετικοί διαγωνισμοί από τις Διοικητικές Περιφέρειες (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ).

«Οι Περιφέρειες που δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα είναι της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας. Στις περιοχές αυτές κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% του στελεχιακού δυναμικού και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα νέα ασθενοφόρα που προμηθεύτηκαν οι περιοχές που εξυπηρετούν το 30% του πληθυσμού της χώρας, παρ’ ότι έγινε με πρωτοβουλία των Διοικητικών Περιφερειών και όχι της κυβέρνησης, παρ’ ότι παραμένουν ακινητοποιημένα από την έλλειψη Πληρωμάτων Ασθενοφόρων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, «οι διακομιδές στην Περιφέρεια εξαιτίας των σαράβαλων, ακινητοποιημένων λόγω βλαβών ασθενοφόρων και ελλείψεων πληρωμάτων, γίνονται με μουλάρια, άλογα, αγροτικά οχήματα, ιδιωτικά οχήματα και εσχάτως με μπουλντόζες. Καθυστερούν οι διακομιδές με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Επίσης, το ΕΚΑΒ Αττικής δίνει στη κίνηση 55-60 ασθενοφόρα πρωί-απόγευμα και 28-30 τη νύχτα, με τα περισσότερα εξ αυτών να έχουν διανύσει 900.000 χιλιόμετρα. Στο Νομό Αττικής αντιστοιχεί 1 ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διεθνή πρότυπα) αντιστοιχεί 1 ασθενοφόρο ανά 30.000 κατοίκους.

Το ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος που καλύπτει πέντε νομούς (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς), διαθέτει 48 ασθενοφόρα τα οποία δόθηκαν στην κυκλοφορία πριν 15 - 20 έτη και έχουν διανύσει 600.00 έως 900.000 χιλιόμετρα. Από τα 48, τα 18 ασθενοφόρα έχουν αποσυρθεί με μόνιμες βλάβες, ενώ σε καθημερινή βάση 5 ασθενοφόρα βρίσκονται σε συνεργία αυτοκινήτων προς επισκευή. Το κονδύλι του έτους 2016 που δόθηκε για ανταλλακτικά και συντήρηση των ασθενοφόρων είναι συνολικά 60.000 ευρώ, έχουν ξοδευτεί 47.000€ έως τώρα και μένουν άλλες 13.000€.

Περιοχές που δεν διαθέτουν κάλυψη από το ΕΚΑΒ είναι η επαρχία Καλαβρύτων, η επαρχία Ζαχάρως και Κρεστένων, ο Δήμος Ερυμάνθου, η Ζάκυνθος, η Βορειοδυτική και Βορειοανατολική Αιτωλοακαρνανία και η Κεφαλονιά.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Διακομιδές με μουλάρια, μπουλντόζες, αγροτικά αντί ασθενοφόρων"

Μέλη των ΑΝΕΛ: Δεν θα επιτρέψουμε την πώληση ούτε μιας μετοχής της ΔΕΗ

Αναταραχές φαίνεται να έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ η απόφαση να υπερψηφιστεί την προηγούμενη εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και ιδίως το ζήτημα της μεταφοράς των μετοχών της ΔΕΗ στο υπερταμείο.

«Δεν επιτρέπουμε την πώληση έστω και μιας μετοχής της ΔΕΗ Α.Ε., είτε από το 17% του ΤΑΙΠΕΔ είτε από το 34% του υπερταμείου» αποφάσισαν, στη συνεδρίασή τους οι συντονιστικές επιτροπές των ΑΝΕΛ Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας & Κοζάνης.

Στο κείμενο που συνέταξε το συντονιστικό όργανο των συντονιστικών επιτροπών, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, τονίζεται ότι «ως Ανεξάρτητοι Έλληνες και ενεργοί πολίτες, εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεση μας, στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που μεταφέρει το εναπομείναν ποσοστό της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (που μέχρι πρότινος ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο) στο νέο υπερταμείο και καθιστούμε σαφές, ότι θα αγωνιστούμε για την πλήρη ανατροπή των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται πλέον, στην ενέργεια και τα νερά».

Επίσης επισημαίνεται, «τα νερά και η ενέργεια είναι αγαθά και όχι προϊόντα προς πώληση. Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι τα επόμενα 99 χρόνια δεν θα πουληθούν οι εταιρείες που μεταφέρθηκαν στο νέο ταμείο».

Το ψήφισμα των συντονιστικών επιτροπών των ΑΝΕΛ Δυτικής Μακεδονίας μετέφερε αντιπροσωπεία τους στις εργασίες της προσυνεδριακής Συνδιάσκεψης Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Το ψήφισμα της επιτροπής ανέγνωσε, από το βήμα της συνδιάσκεψης, ο πρώην βουλευτής Κοζάνης Χάρης Κάτανας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέλη των ΑΝΕΛ: Δεν θα επιτρέψουμε την πώληση ούτε μιας μετοχής της ΔΕΗ"

Δυσφορία στη ΓΣΕΕ για το πόρισμα σχετικά με τα εργασιακά

«Το πόρισμα των “λεγόμενων σοφών” δεν έχει σχέση με τις επιδιώξεις των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ημερίδας, με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας», που διοργάνωσαν η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ).

Όπως είπε, μίνιμουμ συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει, ενώ χαρακτήρισε ισχυρό «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης, αυτό που συμφωνήθηκε, το 2014, στη Γενεύη και, πρόσφατα επικαιροποιήθηκε, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η «εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης».

«Όσο γι’ αυτά που κυκλοφορούν στη δημόσια συζήτηση ή που ακούγονται και από κάποιους δήθεν σοφούς, για να μην πληρώνονται και οι μη απεργοί εργαζόμενοι στις περιπτώσεις απεργιών για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, για το λοκ-άουτ», συμπλήρωσε ο κ. Παναγόπουλος, «στην ουσία, είναι ο παρονομαστής μίας κοινής επιδίωξης- να μην υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, αυτό που απαιτείται, είναι κατά τη δεύτερη διαπραγμάτευση που το επίδικο ζήτημα είναι τα εργασιακά, η κυβέρνηση να κρατήσει σταθερά «αυτό που ονομάσαμε εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης, που τη διαμόρφωσε η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργοδοτών και εργαζομένων)».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσφορία στη ΓΣΕΕ για το πόρισμα σχετικά με τα εργασιακά"

Χωρίς τρόλεϊ αύριο 11.00 με 16.00 η Αθήνα

Οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα την Τρίτη, προκειμένου να δώσουν το παρών στη γενική τους συνέλευση.

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται με απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση.

«Στις δύσκολες αυτές εποχές, στην κατάργηση των εργατικών κεκτημένων, η παρουσία όλων είναι απαραίτητη», σημειώνει η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ σε ανακοίνωσή της.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς τρόλεϊ αύριο 11.00 με 16.00 η Αθήνα"

WSJ: Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις ιδιωτικοποιήσεις είναι η ίδια η κυβέρνηση

Τη στιγμή που ο Χρήστος Σπίρτζης έγινε ο επικεφαλής των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, πήρε και... όρκο να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο υπουργός φέρεται πως έχει αντισταθεί σε όλες τις προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων δρόμων, αεροδρομίων, σιδηρόδρομων, αν και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει έχει υποσχεθεί να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, βάσει των προαπαιτούμενων.

O αριστερός, πολέμιος και φανατικός καπνιστής, όπως χαρακτηρίζεται από τη WSJ, πρώην συνδικαλιστής υπουργός ήταν ο ίδιος που ανέφερε πως ελπίζει να μην επιτύχει η ιδιωτικοποίηση 14 τοπικών αεροδρομίων της Ελλάδας. Ο ίδιος υποστήριξε τυχόν τοπικά... δημοψηφίσματα για την απόρριψη του πλάνου. Όταν χρειάστηκε να υπογράψει, βάσει των διαταγών της κυβέρνησης της οποίας είναι μέρος, ο ίδιος ανέφερε πως... το έκανε με μεγάλο πόνο στην καρδιά.

Η ελληνική κυβέρνηση υποφέρει από έναν εσωτερικό πόλεμο ο οποίος διακινδυνεύει κύριο μέρος του προγράμματος διάσωσης το οποίο προβλέπει την πώληση δημόσιου πλούτου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σύμφωνα με την WSJ, ακόμη κι αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τριγυρνούν τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Σανγκάη για να προσελκύσουν επενδυτές, οι ρίζες του νεο-μαρξιστικού ιδεώδους κατά της παγκοσμιοποίησης που χαρακτηρίζουν το κόμμα, παρομοιάζουν τις ιδιωτικοποιήσεις ως... πικρό ποτήρι.

Ο ίδιος ο Σπίρτζης είχε κάνει και τις δηλώσεις για τον "Χριστό, ο οποίος θα έπαιρνε τις ΔΕΚΟ", τη στιγμή που οι δανειστές έχουν αρχίσει και χάνουν την υπομονή τους με τις απανωτές καθυστερήσεις των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες είχαν συμφωνηθεί με προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αρχικά είχε υποσχεθεί να τις καταπνίξει.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος είναι και υπεύθυνος των συμφωνιών έχει αναφέρει πως "Η κακοφωνία προφανώς και κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά μου", ενώ ο κ. Σπίρτζης είχε αναφέρει νωρίτερα μέσα στο 2016 πως ο κ. Πιτσιόρλας δρα ενάντια στις εντολές της κυβέρνησης.

Εν τέλει, ο μεγαλύτερος εχθρός των ιδιωτικοποιήσεων αποδεικνύεται η ίδια η κυβέρνηση της χώρας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις ιδιωτικοποιήσεις είναι η ίδια η κυβέρνηση"

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Palmos Analysis κατά του Βασίλη Λεβέντη

Στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, προσφεύγει η εταιρεία έρευνας και δημοσκοπήσεων Palmos Analysis.

Η μήνυση αφορά ισχυρισμούς του Βασίλη Λεβέντη σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η εταιρεία έδειχνε το κόμμα του «με μηδέν» στις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποίησε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και ότι αυτό υπαγορεύτηκε στην εταιρεία «από την Αθήνα».

Η Palmos Analysis χαρακτηρίζει απολύτως ψευδείς και συκοφαντικές αυτές τις δηλώσεις, υπενθυμίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις της προέβλεψαν με ακρίβεια το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εκλογών ως προς το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων.

Η ανακοίνωση της Palmos Analysis

«Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 “ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ” και στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Τράγκα στο σταθμό REAL FM (28 και 29/9/2016 αντίστοιχα) ισχυρίστηκε, αφενός, ότι η εταιρία μας «έδειχνε» το κόμμα του «με μηδέν» στις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποίησε προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, και, αφετέρου, ότι η ένδειξη αυτή υπαγορεύτηκε στην εταιρία μας «από την Αθήνα».

Οι δηλώσεις αυτές είναι απολύτως ψευδείς και συκοφαντικές, επειδή ο κ. Λεβέντης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι μετρήσεις μας προέβλεψαν με ακρίβεια το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εκλογών ως προς το κόμμα του. Συγχρόνως, πλήττουν βάναυσα την επαγγελματική αξιοπιστία της εταιρίας μας αμφισβητώντας σκόπιμα και αβάσιμα την ανεξαρτησία της και το επιστημονικό κύρος των ερευνών της.

Για τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Λεβέντης θα λογοδοτήσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία η εταιρία μας προσφεύγει άμεσα για την προστασία της και την αποκατάσταση κάθε βλάβης της».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Palmos Analysis κατά του Βασίλη Λεβέντη"

Εκδόθηκε το ΦΕΚ για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για το πετρέλαιο κίνησης αγροτικής χρήσης.

Η απόφαση καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα δικαιούχα πρόσωπα προς την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τις ποσότητες για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, την διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τον τρόπο ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου diesel, για τα έτη 2015 και 2016.

Διαβάστε το ΦΕΚ

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκδόθηκε το ΦΕΚ για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες"

Ψέκασαν με χημικά τους συνταξιούχους [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων κατά τη διάρκεια της πορείας συνταξιούχων, το πρωί στο Κέντρο της Αθήνας, και ζήτησε να μην επαναληφθεί.

Νωρίτερα την πολιτική ευθύνη για την επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα κατά συνταξιούχων το πρωί της Δευτέρας, πράξη η οποία προκάλεσε γενική κατακραυγή, ανέλαβε με ανακοίνωση η ηγεσία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη.

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά το συμβάν. Και κατέληγει: «Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Στη συνέχεια, ο Ν. Τόσκας ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, ο Ν. Τόσκας ζήτησε να διεξαχθεί με ταχύτατες διαδικασίες ή έρευνα, η οποία πραγματοποιείται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν.

Το πρωί είχε επικρατήσει ένταση στην πορεία εκατοντάδων συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μαξίμου. Άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών όταν ομάδα των διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό που έχει σχηματιστεί με κλούβες στη συμβολή της Ηρώδου Αττικού με τη Βασ. Σοφίας.

Η ρίψη χημικών έγινε όταν διαδηλωτές άρχισαν να σπρώχνουν με ορμή τη μία από τις δύο κλούβες. ΣΤο μεταξύ, στην πλατεία Κοτζιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώσεις συνταξιούχων, διαμαρτυρόμενες για την «αυθαίρετη, παράνομη και ανάλγητη λεηλασία των επικουρικών συντάξεων».

«Οι ασφαλιστικές εισφορές δεκαετιών-τα δικά μας λεφτά- κινδυνεύουν να χαθούν. Η εξαθλίωση των συνταξιούχων βαθαίνει. Κανένας δεν δικαιολογείται να μένει απαθής ή να παραπονιέται από το καναπέ του, γι’ αυτή την κατάσταση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως τους κορόιδεψε και «κούρεψε» κι άλλο τις συντάξεις. Βασικό τους αίτημα είναι να καταργηθεί ο νόμος 4387 που όπως τονίζουν είναι «ο θάνατος του συνταξιούχου».

«Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», είναι ένα από τα συνθήματα που φώναζαν.





Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να επιρρίψει στους υπουργούς του την ευθύνη για τη χρήση δακρυγόνων εναντίον των συνταξιούχων, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, αποδεικνύει την αναλγησία, την ανευθυνότητα και τη μικρότητά του», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ και προσθέτει: «Είναι ο ίδιος που υποσχόταν 13η σύνταξη και τώρα κόβει συντάξεις και ΕΚΑΣ. Είναι ο ίδιος που αρνείται, ακόμη και τώρα, να ακούσει τη φωνή των συνταξιούχων. Είναι ο ίδιος διπλά υπεύθυνος σε σχέση με τον κατ' ευφημισμό υπουργό Προστασίας του Πολίτη».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Μια ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι "αριστεροσύνης" και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Το Ποτάμι

«Ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ.Τσίπρας κατέβαιναν στις πλατείες και έταζαν στους συνταξιούχους αυξήσεις και 13η σύνταξη. Αφού εκμεταλλεύθηκαν τον πόνο τους κι έγιναν κυβέρνηση, σήμερα τους ψεκάζουν με χημικά, όταν τους ζητούν να υλοποιήσουν εκείνα που τους υποσχέθηκαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, για τα επεισόδια με τους συνταξιούχους.

«Κλεισμένοι στο Μαξίμου και στα υπουργεία τους, προσπαθούν να αποφύγουν την οργή εκείνων που εξαπάτησαν και τους στέλνουν να συνομιλήσουν με τα ΜΑΤ. Και μπορεί ο κ. Τόσκας να αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος των ψεκασμών προκειμένου να καλύψει τον κ. Τσίπρα, όμως η ευθύνη του λαϊκισμού και των κάλπικων υποσχέσεων ανήκει σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτή δεν παραγράφεται», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με την αυριανή, τρίτη, νέα περικοπή χιλιάδων επικουρικών συντάξεων ολοκληρώνεται η σφαγή των επικουρικών έως 50%. Το τρίτο και φαρμακερό κτύπημα θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς 25.000 συνταξιούχων στις 4 Οκτωβρίου. Το ψαλίδι αυτή τη φορά θα υποστούν:

* Οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) έως 40%.
* Οι συμβολαιογράφοι έως 25%
* Οι δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%.
* Οι τεχνικοί Τύπου (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) 15%-18%.
* Οι ναυτικοί έως 40%.

Για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για τους αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους τεχνικούς Τύπου (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) και τους συνταξιούχους της πρώην Αστυνομίας Πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).
Επίσης στις 2 Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι αναδρομικές κρατήσεις στις παραπάνω επικουρικές συντάξεις και σε όλες εκείνες οι οποίες μειώθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο και κατά τον τρέχοντα μήνα.

Εκκρεμεί από το υπουργείο Εργασίας η κατάθεση τροπολογίας για την επιβολή πλαφόν στις κρατήσεις αυτές, σύμφωνα με το οποίο:
* Θα ανέρχονται στο 10% των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών από συντάξεις αν αυτές δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
* Θα ανέρχονται στο 16% αν οι αποδοχές ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
* Δεν θα είναι κάτω από 50 ευρώ και πάνω από 100 ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι οι αναδρομικές κρατήσεις στις συνολικά 250.000 επικουρικές συντάξεις που μειώνονται το διάστημα Αυγούστου - Νοεμβρίου 2016 επιβάλλονται γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από την 1.6.2016. Ετσι, για όσες επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016 θα έλθουν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου. Οσες επικουρικές κόπηκαν πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο θα υποστούν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου κ.λπ.
Ωστόσο, παρά τις περικοπές των συντάξεων, τα ασφαλιστικά ταμεία πνίγονται στα χρέη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ με τις οφειλές του προς τον ΕΟΠΥΥ να ξεπερνούν το 1 δισ. και προς τον ΟΑΕΔ τα 3 δισ. ευρώ. Αλλα 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των συντάξεων που δεν έχουν απονεμηθεί εδώ και 2-3 χρόνια. Το 2017 το ΙΚΑ θα έχει έλλειμμα 1,774 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,103 δισ. ευρώ το 2016 και ελλείμματος 59,6 εκατ. ευρώ το 2015.

Ο ΟΑΕΕ θα εμφανίσει αυξημένο κατά 57,20% έλλειμμα, στο 1,042 δισ. ευρώ, έναντι 662,9 εκατ. ευρώ φέτος. Παράλληλα ο ΟΑΕΕ έχει ήδη ζητήσει 150 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ αφού μέχρι τον Αύγουστο είχε απορροφήσει το 85,7% της αρχικής χρηματοδότησης.






Διαβάστε Περισσότερα » "Ψέκασαν με χημικά τους συνταξιούχους [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]"

Ιερώνυμος: Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε

Λιγότερες πικρίες, σύνεση και όχι βιαστικά βήματα: Αυτές ήταν οι προτροπές του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση πριν από τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Β' Συνόδου.

«Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε. Το καράβι βουλιάζει και βουλιάζει για όλους μας. Υπάρχει μεγάλη αγωνία στον κόσμο. Ήμουν στη Νέα Ιωνία και ο κόσμος με ρωτούσε τι γίνεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος.

«Είμαστε όλοι στο ίδιο κλαρί. Συναποτελούμε ένα δέντρο με βαθιές ρίζες. Είμαστε έκθετοι στις διεθνείς συγκυρίες. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζήσουνε με λιγότερες προσδοκίες» απάντησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος: Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε"

Φίλης: Τα προσφυγόπουλα προσωρινά θα κάνουν μάθημα μετά τις 14:00

«Όλα τα προσφυγόπουλα θα κάνουν μάθημα μετά τις 14:00 το μεσημέρι στα σχολεία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ερωτηθείς σχετικά. Σημείωσε ότι αυτό θα ισχύσει για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι τα παιδιά να είναι έτοιμα να ενταχθούν κανονικά στις τάξεις.

«Δεν συζητεί η Πολιτεία ζητήματα δικαιωμάτων, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα εσωτερικά σύνορα» τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας στις αντιδράσεις που υπάρχουν σε περιοχές όπως το Ωραιόκαστρο.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών σημείωσε πως η συζήτηση έχει εξαντληθεί, παρέπεμψε στη δήλωσή του στη Βουλή σημειώνοντας ότι την ευθύνη την έχει το υπουργείο Παιδείας και πως θα γίνει συζήτηση για βελτιώσεις στον τρόπο διδασκαλίας, μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Με αφορμή την πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θα ενισχυθούν τα προγράμματα σχολικού αθλητισμού και οι δραστηριότητες αγωγής υγείας, σημειώνοντας ότι το υπουργείο δίνει προτεραιότητα στη γυμναστική.



tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Τα προσφυγόπουλα προσωρινά θα κάνουν μάθημα μετά τις 14:00"

Προβλήτα κρουαζιέρας εγκαινίασε η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά

Με στόχο την ενίσχυση της θέσης του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να αναδειχθεί κέντρο της μεσογειακής κρουαζιέρας, εγκαινιάστηκε το πρωί της Δευτέρας, ο νέος προβλήτας κρουαζιέρας Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, στελεχών του ομίλου Cosco και του ΟΛΠ, βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο νέος προβλήτας κρουαζιέρας Αγίου Νικολάου αποτελεί το πρώτο έργο που θα τεθεί σε λειτουργία μετά από τη στρατηγική συνεργασία της Cosco Shipping με τον ΟΛΠ. Το μήκος του νέου αγκυροβολίου φτάνει τα 280 μέτρα, ενώ οι θέσεις πρόσδεσης για τα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς έχουν αυξηθεί.

Η κ. Κουντουρά έκανε λόγο για έργο «εξαιρετικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας και οικονομικής απόδοσης».

Συγκεκριμένα η κ. Κουντουρά είπε πως ο νέος προβλήτας θα συμβάλλει στην ανάδειξη της σύγχρονη εικόνας του τουριστικού προορισμού της Ελλάδας, ενώ αποτελεί απόδειξη ότι το λιμάνι του Πειραιά διεκδικεί την εδραίωσή του ως κυρίαρχης βάσης της κρουαζιέρας και του homeporting στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Μιλώντας για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του λιμανιού του Πειραιά και τον θαλάσσιο τουρισμό, που συνεχίζονται δυναμικά, η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη νότια επέκταση του λιμανιού, που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων (άνω των 300 μέτρων), δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες για ανάπτυξη και ενίσχυση της κρουαζιέρας, αλλά και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Αττικής.

«Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής ταυτότητας της Ελλάδας. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι των δράσεων που προωθούμε, με επίκεντρο την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ως τομέα υψηλής κυβερνητικής προτεραιότητας» είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η Έλενα Κουντουρά στην ομιλία της δεν παρέλειψε να αναφέρει το ισχυρό ενδιαφέρον και την έμπρακτη εμπιστοσύνη του ομίλου της Cosco, που, «ως στρατηγικός εταίρος, επέλεξε με δυναμική και συνέπεια να επενδύσει στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο των νέων ευκαιριών και νέων δυνατοτήτων στην ελληνική οικονομία».

Κλείνοντας την ομιλία της τόνισε, πως «η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προορισμό, ενώ αποτελεί την πιο ανταγωνιστική πρόταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
Ο πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited, Captain Xu Lirong, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τα εγκαίνια του νέου προβλήτα, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική κρουαζιέρα και τις άρρηκτες σχέσεις της με τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

«Η ναυτιλία και ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικές βιομηχανίες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα η οποία διαθέτει πλούσιους τουριστικούς τόπους, μοναδική φύση και πολιτιστική κληρονομιά, θα προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου», είπε.

Ο κ. Lirong, μιλώντας για την αγορά κρουαζιέρας, είπε πως σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη στην Άπω Ανατολή και ιδιαίτερα στην Κίνα. «Υπάρχει τεράστια ζήτηση από τους Κινέζους, για τουρισμό στο εξωτερικό, ιδιαίτερα μετά από το άνοιγμα και τις μεταρρυθμίσεις της Κίνας, που έφεραν οικονομική ευημερία», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Cosco, χαρακτήρισε ως νέα μόδα στην Κίνα, τον τουρισμό με κρουαζιερόπολοια, ενώ «ίδια μόδα», πρόσθεσε, έγινε και ο τουρισμός στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την πληροφόρηση των Κινέζων από τα Μέσα Ενημέρωσης, για τη συνεργασία της Cosco με τον ΟΛΠ.

Επίσης, ο κ. κ. Lirong μίλησε για την πλεονεκτική γεωγραφική θέση του Πειραιά και τόνισε ότι «έχει γίνει μια απαραίτητη στάση στη μεσογειακή κρουαζιέρα, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη προοπτική που διαθέτει».
Η Cosco άλλωστε, όπως επεσήμανε ο πρόεδρός της, με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων αρμόδιων φορέων, θα επιταχύνει την κατασκευή αγκυροβολίων με μεγάλο βάθος, ώστε να υπάρχουν θέσεις για τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα κρουαζιερόπολοια του κόσμου. Γι’ αυτό η εταιρεία, όπως προανήγγειλε ο κ. Lirong, θα κάνει επενδύσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και της ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, ο πρόεδρος της Cosco είπε, πως ο όμιλος είναι πρόθυμος να καταβάλει κοινές προσπάθειες και να συντονιστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς, αφού «πιστεύουμε ότι η μοίρα των Ελλήνων και των Κινέζων είναι συνδεδεμένη και με σκληρή δουλειά θα κάνουμε μαζί το λιμάνι του Πειραιά το πιο λαμπερό μαργαριτάρι της Μεσογείου».

Στην τελετή, την κορδέλα έκοψαν η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited, captain Xu Lirong, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήτα κρουαζιέρας εγκαινίασε η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news